Androgen alopeci hos män: hur man effektivt behandlar sjukdomen?


Alopeci är en ganska frekvent sjukdom som uppträder hos män i olika åldrar. Oftast diagnostiseras androgen alopeci hos män.

Sjukdomen uppstår på grund av ett överskott av hormonprogesteron. Det kännetecknas av förekomsten av uttalade symptom, med utseendet som det är nödvändigt att söka hjälp av en läkare som kan ordinera adekvat behandling.

Orsaker till sjukdom

Orsaken till androgen alopeci är i de flesta fall förknippade med hormonella störningar. Om hårsäckarna är överkänsliga mot dihydrotestosteron leder detta till förekomsten av sjukdomen. Med en ökning av mängden av detta hormon i blodet kan patologins utseende observeras. Förekomsten av sjukdomen kan diagnostiseras mot bakgrund av interna och yttre faktorer:

 • Infektionssjukdomar;
 • ärftlighet;
 • Kroniska sjukdomar;
 • Sjukdomar i genitourinary systemet.

I närvaro av sjukdomar i matsmältningssystemet kan patologi utvecklas. Vissa mediciner kan orsaka sjukdomsprogression. Om en man ofta lider stressiga situationer är han i riskzonen. Med dåliga näringsvanor eller närvaron av dåliga vanor ökar risken för sjukdom kraftigt.

Oftast förekommer androgen alopeci mot bakgrunden av de samtidiga effekterna av flera faktorer. Därför rekommenderas en man att leda en korrekt livsstil, som du kan eliminera alla negativa faktorer.

Symptom på patologi

Androgen alopeci kännetecknas av gradvis utveckling. Det är därför som malozamechenny i de första stadierna av sjukdomen fortfarande många representanter för det starkare könet.

I början av sjukdomen observeras överdriven håravfall. Detta bör vara en varningsfaktor för patienten. När alopeci uppträder, observeras hårets smalhet och slöhet. I det här fallet måste du söka hjälp från en läkare som kan exakt diagnostisera och förskriva en rationell behandling.

Symptomen på sjukdomen beror på utvecklingsstadiet:

 • i det första steget visas små storlekar på pannan och templen.
 • Nästa steg av sjukdomen kännetecknas av en ökning av bala fläckar, som liknar en triangel i sin form. De flyttar till hårbotten med 2 centimeter.
 • Den tredje etappen kännetecknas av bildandet av symmetriska djupa skalliga fläckar.
 • Sjunde sjukdomsfasen kännetecknas av baldingprocessens irreversibilitet.
 • I femte etappen finns det en suddning av gränserna mellan områden av skallighet. Därför liknar hårets form på huvudet en hästsko.
 • Vid sjätte stadiet av patologins utveckling expanderar parietala och fronto-temporala delen av alopeci, vilket leder till deras sammanslagning.
 • Sjunde graden av skallighet är den sista. Under sin utveckling förlorar pannan, tempel och krona på huvudet helt sitt hår. De faller i huvudets och bakom öronen.

Symtom på androgen alopeci hos män uttalas, vilket gör att patienten kan bestämma sin egen. Trots detta rekommenderas en man att besöka sjukhuset för diagnos.

Behandling av sjukdomen

Terapi av androgenalopeci är i de flesta fall utförd med hjälp av folkmedicin och traditionella preparat, såväl som traditionell intervention. Valet av en viss behandlingsmetod bestäms endast av en läkare. Det beror direkt på människans individuella egenskaper och graden av utveckling av sjukdomen.

Användningen av läkemedelsterapi

Vid det första skedet av sjukdomsförloppet används droger som du kan stoppa hårbottenprocessen hos män.

Men det kommer inte vara möjligt för representanten för det starkare könet att återvända tillbaka den föregående hårtjockleken. Hittills utförs behandling av androgenalopeci hos representanter för det starkare könet med användning av två droger.

I de flesta fall föreskrivs patienterna Minoxidil. Med detta läkemedel härdas prostata körtel adenom. Biverkningar av denna medicin inkluderar ökad hårväxt. Det är därför läkemedlet används ofta för alopeci. Det bidrar till att förbättra blodcirkulationen. En stor mängd näringsämnen levereras till hårsäckarna, vilket främjar hårväxt.

Användningen av syntetiskt östrogen för behandling av patologi rekommenderas inte. Detta beror på deras antiandrogena effekt. De är stränga förbjudna vid diabetes mellitus, eftersom de kan leda till förvärring av patientens tillstånd. Vissa patienter utvecklade flebit hos patienter som fick dessa läkemedel. En biverkning av läkemedlet är arteriell hypertension. I vissa fall har användningen av droger lett till utvecklingen av cancer.
[uppmärksamhetstyp = röd] På grund av det stora antalet farliga biverkningar rekommenderas inte användning av droger. [/ uppmärksamhet]
För att bekämpa sjukdomen med utseendet av den första håravfallet rekommenderas att använda schampon. De är vanligtvis uppdelade i tre typer:

 • Fonder med silikon. Med deras hjälp skapar man ett skyddande skikt på håret, vilket eliminerar risken för negativa miljöpåverkan.
 • Shampoo utan sulfater. Med hjälp av dem eliminerar inte bara möjligheten till håravfall, utan också utförs kampen mot hudsjukdomar.
 • Aminexylprodukter. Med detta ämne stimuleras tillväxten av hårsäckar, vilket bidrar till snabb återhämtning av hår.

Det finns en mängd olika kosmetiska produkter och traditionella produkter, med hjälp av vilka den mest effektiva kampen mot androgen alopeci i början av sin förekomst utförs.

Hur man behandlar folkmetoder?

Det är ofta nog att använda traditionell medicin för att bekämpa androgen alopeci. Deras urval utförs i enlighet med orsaken till den patologiska processen.

Om sjukdomen uppstår på grund av hormonellt misslyckande, måste man hormonet östrogen introduceras i den manliga kroppen. Detta bör göras så noggrant som möjligt, vilket förklaras av möjligheten till förändring av den sexuella funktionen hos en man, liksom utvecklingen av gynekomasti och andra komplikationer.

För behandling av ett patologiskt tillstånd är användningen av extrakt av sådana växter som rekommenderas:

Läkare rekommenderar användningen av frön och huden av druvor. Vegetabiliska oljor har också en hög effekt. Det är därför användningen av sesam, olivolja och palmolja rekommenderas. Mottagande av medel är tillåten inte bara inuti, men också för smörjning av huden. Med hjälp av droger levereras näringsämnen till hårsäckarna, vilket främjar hårväxten.

Blockeringen av de nödvändiga enzymerna som hämmar hårväxten utförs av svarta vinbär, avokado, borage, kvällspremos, jockey, dvärgpalm.

Trots säkerheten hos traditionell medicin bör behandling av sjukdomen med användningen endast genomföras efter samråd med en läkare.

Kirurgisk ingrepp

Ofta händer det att restaurering av hårdensitet med användning av folk eller droger i det avancerade skedet av sjukdomen är omöjligt. Det är därför i detta fall användningen av kirurgisk ingrepp.

Ett ganska effektivt sätt i detta fall är hårtransplantation. Kvalificerade hårtransplantationer utförs av kvalificerade specialister. I ett förfarande kan du transplantera från 2000 till 6000 glödlampor. En annan hårtransplantationsmetod kan också användas. I detta fall används speciella miniatyrverktyg. För transplantationen tas hårfolliklar från näsan, ryggen, buken och låren på patienten.

För operation rekommenderas patienten att kontakta en specialiserad klinik. Före operationen måste patienten genomgå lämpliga undersökningar. Med deras hjälp, ett undantag mot kontraindikationer till operation. Kontraindikationer för operation är hemofili.

Om en patient diagnostiseras med insulinberoende diabetes, rekommenderas inte behandling. Om en person inte tolererar anestesi, är kirurgi omöjligt. Förhöjning av hudsjukdomar är en kontraindikation för förfarandet.

För att säkerställa effektiv behandling, är det nödvändigt att använda icke-specifika behandlingsmetoder. I de flesta fall utförs ansökan:

 • massage;
 • darsonvalism;
 • Elektrofores med bioaktiva ämnen;
 • Akupunktur.

Mer om hårtransplantation från RTH:

Androgen alopeci är en ganska allvarlig sjukdom där det finns alopeci i det starkare könet. När detta patologiska tillstånd uppstår, bör du omedelbart kontakta en läkare. Endast en specialist kan, efter att ha utfört en lämplig undersökning, föreskriva adekvat behandling för en person. För detta ändamål, i de flesta fall användningen av traditionell medicin, läkemedelsterapi. På avancerade stadier visas patienter kirurgiskt ingrepp.

Orsaker och metoder för behandling av androgen alopeci hos män

Inte varje man övervakar noggrant hårets hälsa som kvinnor gör. Men det är nödvändigt att framstå alarmerande symptom som pratar om hårproblem, och representanter för det starkare könet börjar bli panik. En av de allvarligaste sjukdomarna är androgen alopeci hos män, där håret faller ut rikligt och gradvis bildar imponerande baldingområden i olika delar av huvudet. Att börja bekämpa denna specifika sjukdom bör vara så snart som möjligt. Då kommer chanserna att undvika fullständig skallighet vara mycket hög.

Mekanism av sjukdom

Bland representanterna för det starkare könet finns lyckliga människor som, i en mycket gammal ålder, har vackert hår - om än helt grått, men tjockt och starkt. Självklart är inte alla så lyckliga, därför med många år märker många män tecken som talar om att de börjar bli baldness. Oftast leder hormonella förändringar (ett överskott av androgenhormoner) till androgenalopeci, men det är inte alltid fallet.

Tendens mot håravfall kan vara ärftlig. Därför, om fadern drabbades av en sådan patologi, kommer sonen troligtvis också att tvingas kämpa med androgenetisk alopeci.

Du har nog hört talas om ett hormon som testosteron, som ingår i androgengruppen. Han är ansvarig för de yttre manifestationerna av "maskulinitet": riklig vegetation på kroppen, figur, fasta muskler. Med tiden börjar androgener hämma hårväxten. Testosteron, som kommer in i cellerna i rotzonen, påverkas av dihydrotestosteron under inverkan av ett speciellt enzym. Det är han som saktar ner, och sedan slutar hårväxt, påverkar hårets kvalitet och färg. Håret börjar likna vegetation som täcker kroppen.

Det är viktigt att med sådana signifikanta förändringar kan testosteronhalten i blodet ligga inom det normala området, medan indikatorn för dihydrotestosteron ofta är mer än den tillåtna gränsen. Ökad känslighet hos hårsäckar till detta hormon kan också bli en katalysator för androgenetisk alopeci, liksom en överdriven aktivitet av enzymet som omvandlar testosteron till dihydrotestosteron.

Förresten. Androgen alopeci förekommer också hos kvinnor. I det här fallet är det vanligt att prata om förlusten av manliga strängar.

Symtom och etapper

En alarmerande klocka och det mest uppenbara tecknet på hotande skallighet anses vara en mans kraftiga hårförlust på huvudet. Som regel lider hårets första linje i pannan av androgen alopeci.

Hon förvärvar gradvis konturerna i bokstaven M, varefter bildens skarpa hörn flyttas till kronans område. Efter temechki och tempel skall skaldethet nå huvudets baksida. Håret i denna zon är mest resistent mot dihydrotestosteron.

Ofta på grund av denna funktion erbjuds män att överföra strängar från nacken till kronan, om situationen är mycket beklaglig.

Parallellt med det förbättrade hårfallet blir håret dullare, sprött, krullarna blir tunnare och växer långsamt. Som regel utvecklas kaleffekten i ett standardmönster. På grund av detta kallas androgenetisk alopeci ibland mönsteralopeci (mönster). Det är vanligt att utesluta 7 stadier av sjukdomen:

 1. Utseendet av bala fläckar vid kanterna av tempel och panna.
 2. Bildandet av en slags triangel från de skalliga fläckarna, som rör ett par centimeter till kronan.
 3. Mer aktiv håravfall i fronto-temporal zonerna, förlusten av de första strängarna på temechke.
 4. Formation av klara områden som påverkas av androgen alopeci: 2 - på pannan och tempel, 1 - på kronan.
 5. Att radera gränserna mellan de skalliga fläckarna. Skalligt område liknar en hästsko.
 6. Ännu vanligare skallighet på toppen, panna och tempel.
 7. Den slutliga bildningen av skallighet i form av en hästsko på huvudet.

Ibland kan de urskilja den U-formade typen av androgen alopeci (templen och pannan förtunning), O-formad (skallighet på temechka), blandat utseende (enhetlig håravfall i huvudet med accent i temporo-parietalregionen).

Orsaker till

Inte bara åldersrelaterade förändringar och genetisk predisposition påverkar utvecklingen av androgen alopeci. Att provocera hormonell obalans och håravfall kan sådana faktorer:

 • kroniska sjukdomar, bestående infektioner;
 • sjukdomar i mag-tarmkanalen;
 • problem med genitourinary systemet;
 • tar vissa mediciner
 • konstant stress;
 • obalanserad näring
 • dåliga vanor.

Varning! Vanligtvis leder en kombination av flera orsaker till androgenetisk håravfall.

diagnostik

Mäns hår, som kvinnor, kan tunna av olika skäl. Därför är grunden för framgångsrik behandling av sjukdomen upprättandet av en noggrann diagnos. Att bestämma att du förlorar hår som ett resultat av androgenetisk alopeci hjälper olika test. Mycket informativ i detta avseende, patientens blod. Förutom allmän och klinisk forskning kommer du sannolikt att skicka den vidare:

 • sköldkörtelhormonnivåer;
 • indikator för manliga könshormoner;
 • antal B- och T-lymfocyter;
 • syfilis och andra test.

För att studera tillståndet av strängar och rötter i detalj kan läkaren hänvisa till mikroskopi av håraxeln och skalning, biopsi och undersökning för svampinfektioner samt ett slingprov (hårdragning utan betydande ansträngning), andra förfaranden för att bekräfta androgen alopeci. Allt detta gör det möjligt att ordna en terapi som är så effektiv som möjligt i ditt fall.

behandling

Processen för behandling av androgen alopeci hos män bör alltid börja med en överklagande till en trikolog eller en dermatolog och ytterligare diagnos. Med tanke på resultatet måste läkaren välja ett komplex av läkemedel och / eller föreskriva ett antal förfaranden för håret.

Oberoende insatser kommer inte att vara överflödig: upprätthålla en hälsosam livsstil, användandet av specialvårdsprodukter, inklusive från spargrisen av populär visdom.

Utvalda medel måste fungera i olika riktningar:

 • stoppa ytterligare håravfall
 • att arbeta hårsäckarna;
 • stimulera tillväxten av nya strängar;
 • förbättra hårstrukturens kvalitet.

Samtidigt är det nödvändigt att bekämpa orsaken till androgenetisk alopeci. Det är möjligt att det är nödvändigt att ta hormonpreparat. I alla fall borde du inte hoppas på ett snabbt resultat: ditt hår kommer inte att växa, som om det är magiskt. Det är viktigt att inte sluta startas halvvägs, arbetar för ett kumulativt resultat.

Varning! Fullständigt bota androgen alopeci hos män är omöjlig. Många produkter - folk, professionell och till och med fysioterapi - hjälper bara att sluta håravfall och förbättra sitt tillstånd, men inte eliminera baldness.

Om håret är i förfall eller om du har en bördad arv, kan du effektivt bli av med den skalliga plåstret bara genom att transplantera trådarna.

Apotek betyder

Mirakelpiller som direkt skulle kunna eliminera androgen alopeci existerar inte. I regel föreskriver läkare droger som reglerar hormonnivåer. Sådana lösningar innefattar:

 • Finasterid - beroende på tillverkaren kommer 30 tabletter att kosta 230-350 rubel;
 • Alfinale - liknande förpackning kostar ungefär 420 rubel;
 • Proscar - priset är cirka 380 rubel för 14 tabletter och 640 rubel för 28 stycken;
 • Penester finns i förpackningar med 30 respektive 90 tabletter (respektive 480 respektive 1250 rubel).

Det är omöjligt att ordinera mediciner på egen hand! Alla droger som används för androgen alopeci, har allvarliga inverkan på kroppen och kan, om de används felaktigt, orsaka komplikationer.

Dessutom är det möjligt att förbättra hårets tillstånd med lokala preparat som kan stoppa utvecklingen av androgen alopeci. Bland dem är:

 • Generolone - 2% och 5% spray med minoxidil hjälper män att klara håravfall på kronan. Kostnad - 530-650 rubel för 60 milliliter;
 • Celestoderm - priset på hormonella medel mot androgen alopeci (salva eller kräm) börjar från 230 rubel per rör;
 • ALERANA - hårväxtaktivator-schampo med extrakt av salvia, burdock, rosmarinolja, tea tree olja och andra komponenter används för att förhindra att strängar faller ut. Kostnaden är cirka 400 rubel.

Folkliga vägar

Om du tror recensioner, maskerar och lotioner för hemgjorda recept stärker väl rötterna och stimulerar hårsäckarna. Men dessa medel kan inte påverka genetik eller hormoner, därför, vid androgenalopeci, används de som en ytterligare eller profylaktisk åtgärd. Sådana medel anses vara effektiva:

 1. Växtbaserade schampo. Anslut hoppa kottar, burdock rötter och calamus. Proportionerna är 4: 1: 1. Alla komponenter måste torkas. Häll en handfull blandningen med en liter kokande vatten och koka i 10 minuter. Låt det brygga i en halvtimme. Filtrera och tvätta håret varannan dag, skölj alltid ditt hår i slutet av proceduren.
 2. 2-i-1: lotion och sköljning. I kampen mot skallighet orsakad av androgen alopeci, använd en blandning av kolfot och nässla. Blanda örter i lika stora proportioner, mäta en matsked av samlingen och fyll den med kokande vatten. Omslut behållaren omedelbart. Insistera om en timme, sedan belastning. Gnid i hårbotten eller skölj håret efter tvätt (för det andra syftet kan koncentratet spädas med rent vatten).
 3. Alkoholtinktur av varm peppar. Det förhindrar vidare utveckling av androgenalopeci genom att stimulera blodtillförseln och påskynda hårväxten. Förbereda, slipa en pod och fyll den med ett halvt glas vodka. Efter en dag kan verktyget gnidas in i de skalliga fläckarna. 30 minuter efter appliceringen, var noga med att skölja håret.
 4. Mask av vit vitlök kommer också att bidra till att bekämpa skalliga fläckar från androgen alopeci. Krossa växten med roten, vrid allting i mush. Sprid på de bleka fläckarna, efter 40 minuter, skölj med schampo för hår. Upprepa regelbundet.

För att minska manifestationen av androgen alopeci, gnid i hårbotten lökjuice, burdock eller ricinolja.

Alternativa metoder

En organism som saknar näringsämnen är mindre mottaglig för negativa faktorer, inklusive de som framkallar androgen alopeci.

Prescribe en kurs av vitaminterapi och specifika droger ska uteslutande vara en läkare, eftersom även multivitaminkomplex med otillbörlig användning kan skada hälsan.

Dessutom, för att stoppa håravfall och minska manifestationerna av androgen alopeci, kommer sådana fysioterapiprocedurer att hjälpa till, inklusive:

 • galvanisering - en ökning av vaskulär permeabilitet på grund av exponering för dem genom svaga urladdningar av elektrisk ström;
 • mesotherapy - förbättrar näring av folliklarna genom att injicera vitamin cocktails under huden;
 • massage - stimulering av blodcirkulationen, vilket har en bra effekt på tillståndet och hårväxten;
 • laserterapi - effekten av ultraviolett och infraröd strålning har en positiv effekt på metaboliska processer och bidrar till att stoppa utvecklingen av androgenalopeci.
 • elektrotrichogenes - aktivering av hårsäckarna med ett elektrostatiskt fält.

En viktig punkt! Fysioterapi för androgen alopeci är särskilt effektiv i kombination med medicinsk behandling, men är praktiskt taget maktlös mot ärftlig alopeci.

förebyggande

Androgen alopecia kollapsar inte på huvudet snabbt och som om från ingenstans. Problemet "mognar" under en lång tid, varefter hårets struktur försämras och de börjar falla kraftigt ut.

Precis som med någon annan sjukdom spelar förebyggande roll en viktig roll. Tyvärr är det inte en 100% garanti att du inte kommer att stöta på androgenetisk alopeci. Men du minskar risken för att utveckla sjukdomen betydligt, och i händelse av en sjukdom ökar risken för framgångsrik behandling. Enligt dessa indikatorer kan god profylax jämföras med vaccinationstidpunkten.

En av de viktigaste rekommendationerna handlar om att upprätthålla en hälsosam livsstil, och inte bara ibland, men ständigt. Ge upp dåliga vanor som provocerar androgen alopeci, träna, regelbundet gå i frisk luft.

Det verkar - inget komplicerat, men vilken viljestyrka kräver att dessa regler följs hos män!

Dessutom balansera din kost. Förebyggande av androgen alopeci kommer att vara en komplett diet rik på proteiner, vitaminer, mineraler. Det är tillrådligt att överge överflöd av stekt, fet, kryddig mat, bevarande, minska mängden kaffe som är full.

För att eliminera näringsbrister, ta vitaminkomplex (till exempel Människans formel stärka håret). Ställ regelbundet en huvudmassage. Det stimulerar blodcirkulationen och förbättrar hårväxten.

På vintern bär du en hatt som skyddar ditt hår mot exponering för kyla. Ta också hand om strängarna från värmen, tvätta dem bara med varmt vatten. Använd en kam som inte traumatiserar huden, och välj en vårdprodukt som syftar till att stärka håret.

Behandling av androgenetisk alopeci hos män är svår, lång och ofta mycket dyr. Men resultatet kommer inte att nå endast den som kommer att sitta idiot av. Moderna professionella tekniker och laboratorieutveckling forskare kan minska håravfall, fortsätta normal funktion av folliklarna, stoppa omfattande skallighet.

Hur märkbar och långvarig effekten kommer att vara - beror också på hårvård, livsstil i allmänhet. Om en man vill behålla håret måste han agera fullständigt, konsekvent och alltid i tandem med sin läkare.

Användbara videoklipp

Behandling av androgen, hormonell, gnezdalny och traumatisk alopeci hos män och kvinnor.

Detaljer om androgen alopeci hos män

Orsaker till alopeci androgen hos män

Det har länge varit känt att hos män androgen alopeci utvecklas på grund av en överflöd av det manliga könshormonet testosteron, eller snarare dess aktiva form, dihydrotestosteron. Hormonal obalans kan vara primär, det vill säga medfödd eller utvecklas under inverkan av ytterligare yttre faktorer. I regel är flera patogeneslänkar involverade i bildandet av androgenalopeci på en gång.

De beprövade riskfaktorerna för håravfall hos män är följande:

 • belastad ärftlighet
 • Närvaron av en nidus av kronisk infektion i kroppen (lokalisering spelar ingen roll);
 • någon patologi hos den endokrina apparaten (i närvaro av ett felfunktion i något av organen med inre utsöndring, är den sexuella sfären alltid rörd i en grad eller en annan);
 • ta vissa specifika läkemedel (oftast antidepressiva medel men andra typer av läkemedel kan inte uteslutas);
 • permanent stanna i tillstånd av psykisk utmattning
 • komma i en akut stressig situation (till exempel en älskares död eller en stor katastrof);
 • Fel i näring (brist på vitaminer och mineraler, övervägande av livsmedel som är rika på kemiska tillsatser).
 • alkoholism och rökning
 • patologier i urinvägarna (påverkar könskörtlarna direkt och kan störa produktionen av testosteron)
 • hormonproducerande tumörer.
Tyvärr är bevismaterialet för de etiologiska faktorerna av alopeci fortfarande otillräckligt studerat, även om skallighet är vanligt hos män. Påverka orsaken till patologin bidrar till att snabbt och effektivt eliminera sjukdomen.

Mekanismen för utveckling av patologi hos män

Androgenetisk alopeci utvecklas som ett resultat av omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron under påverkan av alfa-5-reduktas.

Mängden av detta enzym beror på hårets känslighet för den destruktiva kraften hos en biologiskt aktiv substans. Till exempel, på baksidan av huvudet och på templen hos män innehåller lökarna nästan inget alfa-5-reduktas, så testosteron omvandlas till oskadlig östradiol. Sådana egenskaper orsakar skillnader i den kliniska bilden av androgen alopeci. Huvudproblemet med denna sjukdom är den gradvisa irreversibla förstöringen av follikeln, så patologin bör behandlas i sina tidiga stadier.

Den kliniska bilden av skallighet

Det är ganska svårt att misstänka androgen alopeci i början av progressionen. Patologins huvudsymptomat är hårets gradvisa uttining med efterföljande förlust. Cirka 14% av männen i åldern 25 år lider av denna sjukdom. Vid 40 års ålder sträcker sig patologi till 35-50% av det starkare könet.

Androgen alopeci på huvudet hos män framträder gradvis och uppfattas länge som ett tillfälligt fenomen. Baldness börjar med pannan eller parietal regionen, där håret blir tunnare tills en pistol bildas. Hårsäckar är förstörda och bala fläckar dyker upp på huvudet, som gradvis växer och täcker hela huvudet, med undantag av huvudets och templets baksida. Utvecklingstiden för den kliniska bilden varierar från flera månader till ett dussin år. Hårbotten blir jämn och glänsande. Hos män observeras ingen klåda eller smärta, och inflammatoriska processer är också frånvarande. Om dessa symptom föreligger, ska en annan typ av alopeci misstänks.

Klassificering av alopeci i steg

Alopeci hos män karaktäriseras av en karakteristisk, specifik progression, som gjorde att vi kunde skilja 7 kliniska steg i den patologiska processen:

 • Bildning av små skalliga fläckar i pannan.
 • Förstärkning av de skalliga områdena inåt med 2 cm (det allmänna utseendet liknar en triangel).
 • Sjukdomen påverkar toppen av huvudet, och skallet från pannan fortsätter att utvecklas.
 • Exakt definition av 3 zoner av håravfall: parad frontal-temporal och parietal.
 • Utjämning av gränserna mellan zoner och bildandet av ett hästskoliknande område utan hår.
 • Expansionen av var och en av de formade områdena av skallighet (som påverkar huvuddelen av huvudet).
 • Klart utseende på hästskoområdet.
Staging för behandling av androgen alopeci hos män tillåter oss att förutsäga effektiviteten av behandlingen. De sista etapperna i den patologiska processen är svåra att behandla och fortsätter nästan alltid att utvecklas trots de specifika terapeutiska åtgärderna.

Principer för diagnos av alopeci

Undersökningen använder följande metoder:

 • Visuell inspektion. Den klassiska kliniska bilden av baldness hos män gör diagnosen misstänkt efter behandling av bala fläckar.
 • Bestämning av sköldkörtelhormoner och testosteron. Eliminering av symptomatisk alopeci eller detektion av förhöjda androgennivåer.
 • Studien av vitaminprofil, elektrolyter, immunsystemet. Krävs för att undvika uttömning av kroppen, vilket kan leda till skallighet.
 • Mikroskopi av håraxeln. Studien avslöjar skillnader i olika hårs diameter, vilket indikerar gallring, tömning av folliklarna, inflammatoriska processer och pigmenteringsområden.
 • Histologisk undersökning av hårbotten. Androgen håravfall hos män raffineras med hjälp av en biopsi och efterföljande immunofluorescensanalys.
Bekräftelse av diagnosen androgen alopeci hos män uppstår efter identifiering av en typisk klinisk bild och mikroskopiska tecken på patologi. Behandlingen inleds omedelbart, eftersom framgången beror på behandlingens aktualitet med 90%.

Särskild behandling av sjukdomen

Minoxidil för alopeci

Resultaten av terapin kan bedömas inte tidigare än 4-6 månader efter kursstart.

Den markanta förbättringen av mannens tillstånd ses efter ett år med medicinska förfaranden. Persistenta positiva resultat observerade hos män under 40 år. Under behandling vid vilken som helst ålder finns det dock ett stopp i den patologiska processens progression.
Minoxidil är ett säkert läkemedel, vars långsiktiga användning inte skadar kroppen. Bland de sällsynta biverkningarna kan man notera hypotension och vätskeretention i kroppen, liksom stimulering av ansiktshårtillväxt, vilket inte är ett problem för män.

Finasterid med androgen typ av alopeci

Vid behandling av androgen alopeci hos män används alfa-5 reduktashämmaren som huvudpatogenetisk läkemedel. Finasterid tas systemiskt, en gång om dagen, i låga doser. Mer omfattande mängder av läkemedlet används vid behandling av godartad prostatacancer.

De första resultaten av behandlingen kommer att visas efter 4-6 månader, och maximal effekt uppnås först efter 2 års behandling. Effektiviteten hos detta verktyg är mycket högre än Minoxidils, vilket beror på inhiberingen av patologins progressionsmekanism. Men om en man vände sig till en läkare sent, är det inte nödvändigt att förvänta sig en fullständig återhämtning. Terapi med detta läkemedel är livslångt, och stopp av behandlingstiden leder till ökad alopeci och män förlorar sitt hår i sex månader eller ett år.

Ytterligare behandlingsmetoder

Bland icke-specifika behandlingsmetoder är vissa principer för huvudvård och näring viktiga. En man under behandling av androgen alopeci måste följa vissa allmänna regler för att inte förvärra utvecklingen av sjukdomen. Dessa inkluderar:

 • Shampoo med naturliga schampon rekommenderas av läkare eller med ett minimum av kemiska komponenter.
 • Kombinera hår med mjuka borstar och inte för ofta.
 • Håll en hälsosam kost med tillräckligt med vitaminer och mineraler.
 • Avslag på dåliga vanor.
Eliminering av androgen alopeci hos män med hjälp av folkmedicin är inte effektiv, eftersom växtbaserade läkemedel inte eliminerar orsaken till sjukdomen. Ofta förvärrar användningen av alternativ behandling bara problemet.

Någon effektivitet vid behandling av alopeci hos män har bevisats av kortikosteroider, vilka används som externa medel eller systemiska droger. Varje användning av hormonella droger kräver samråd med en läkare. En tricholog eller dermatolog kommer att bedöma behovet av att ordinera sådan behandling och jämföra riskerna och fördelarna med behandlingen.

Effektiva medel för att förebygga androgen alopeci hos män har ännu inte utvecklats, eftersom det är omöjligt att påverka den genetiska faktorn. Personer med stor risk att utveckla patologi bör noggrant ta hand om håret, undvika riskfaktorer och noggrant övervaka förändringar i hårbotten. Genomförandet av alla försiktighetsåtgärder garanterar dock inte att man skyddar mot androgen alopeci.

Hittade en bugg? Markera den och tryck Ctrl + Enter

Androgenetic Alopecia hos män

Androgen alopeci hos män anses vara den vanligaste typen av skallighet. Orsakar en patologisk process i närvaro av ett överskott av dihydrotestosteron, vilket är ett könshormon. Det är lättast att övervinna androgen alopeci under den tidiga perioden för att identifiera problemet.

Orsaker till

Androgen alopeci hos män är associerad med ett stort antal manliga hormoner, som kan påverkas av följande faktorer:

 • genetisk arv
 • autoimmuna patologier;
 • kroniska sjukdomar;
 • regelbundna stressiga situationer
 • tar en grupp läkemedel.

Karaktäristiska symptom

I början av utvecklingen börjar män att förlora hår från de extrema delarna av pannan. Med den vidare utvecklingen av processen når de skalliga områdena kronan.

Först bildas små skaldiga fläckar, och mannen börjar märka att hans hår börjar växa väldigt långsamt. Med tiden ökar de allt mer, med det resultat att skallighet sker i form av en hästsko.

Behandlingsmetoder

Behandling av androgen alopeci hos män bör genomföras fullständigt med hjälp av följande metoder:

 • tar medicinering;
 • användning av lokala medel
 • vitaminterapi;
 • fysioterapi.

Med ineffektiviteten av konservativ behandling med en kirurgisk metod för hårtransplantation.

Androgena droger

Vid behandling av den androgena typen av manlig alopeci används läkemedel för att undertrycka överdriven produktion av hormonet som orsakar den patologiska processen. För detta ändamål ordineras patienten följande läkemedel:

"Finasterid" avser de mest effektiva antiandrogena läkemedlen, vilket gör det möjligt att helt stoppa hårförlusten om några månader efter regelbunden användning. Emellertid slutar läkemedlets effekt sex månader efter mottagningens slut. Processen av överproduktion av manligt hormon återupptas och alopeci återigen känner sig själv.

Förutom inte en långsiktig effekt är en stor minus av läkemedlet många biverkningar och kontraindikationer. Läkemedlet leder till en minskning av sexuell lust, och i vissa fall kan det leda till ericil dysfunktion (impotens). Av denna anledning ordineras tillsammans med "Finesterid" sådana läkemedel som stimulanser av potens, som inkluderar "Yohimbe", "Arginine", etc.

Antiandrogen är kontraindicerat i närvaro av tumörer i prostatakörteln, uropati och intolerans mot den huvudsakliga terapeutiska komponenten.

För att få en bra effekt utförs behandlingen med "Finesterid" i minst tre månader. Om det behövs kan läkemedlet ersättas med en av de analoger som presenteras i listan.

Aktuella preparat

Tillsammans med orala läkemedel ordineras lokala läkemedel som syftar till att stärka glödlamporna för att förhindra för tidigt håravfall.

Tillsammans med "Finesterid" ordineras oftast "Minoxidil", som produceras i form av en lösning för lokal användning. Drogen stimulerar tillväxten, och ger en bra effekt, förutsatt att den används regelbundet i minst fyra månader. Lösningen måste gnids två gånger om dagen i det drabbade området.

Analoger av Minoxidil är Regein, Kosilon och Alopexy. Behandling med droger sker enligt samma schema i flera månader, enligt ett doktors vittnesbörd.

vitaminer

Följande vitaminer kan också ordineras i kampen mot manlig alopeci:

"Mens Formula" refererar till multivitaminpreparat, som inte bara syftar till att återställa vitaminbalansen i kroppen utan även att stärka folliklarna, samt att aktivera hårväxten. För att få resultatet, tas drogen från en månad eller mer.

Mottagandet av komplexet är kontraindicerat under perioden för förvärring av sjukdomar i mag-tarmkanalen.

"Pantovigar" har etablerat sig som ett av de bästa multivitaminkomplexen i kampen mot skallighet. Drogen kan hjälpa till i de tidiga stadierna av alopeci, när hårsäckarna ännu inte har dött.

Vänta inte på en snabb effekt av användningen av vitaminer, resultatet av deras inverkan börjar att visas i genomsnitt efter tre månader.

"Revalid" innehåller alla nödvändiga element för vegetationens näring på huvudet. Han kan också utnämnas som ett hjälpmedel i kampen mot alopeci. Med en lång process av den patologiska processen kommer användningen av läkemedlet inte att ge några resultat.

sjukgymnastik

Följande fysioterapisessioner kan ordineras som en extra behandling:

 • laserterapi;
 • elektrofores;
 • galvanisering.

Summa utgifter från tio till femton sessioner, varefter en paus tas om några veckor.

Kontraindikationer mot fysioterapi är förekomsten av sår och skador på huvudet, tumörer, hypertoni och närvaron av dermatit.

Traditionella behandlingsmetoder

För att undertrycka den aktiva produktionen av hanhormonet i traditionell medicin med hjälp av de medel som framställts enligt följande recept:

 • Två lök krossas med köttkvarn och blandas med ett glas brandy. Gnugga botemedlet i det hårda området i hårbotten dagligen. För att erhålla effekten är behandling med ett medel nödvändigt att spendera minst sex månader.
 • En kvart kopp ricinolja blandas med en stor sked senapspulver. Den resulterande vattnet gnids in i den skalliga fläcken. Verktyget kvarstår för tjugo minuter. Med en stark brinnande känsla tvättas den bort. Använd var tredje till fyra dagar.
 • En peppa med varm peppar krossas och blandas med ett halvt glas vodka. En dag efter infusionen gnids produkten i kala områden. Efter en halvtimme kan produkten tvättas bort.
 • På ett glas kokande vatten ta tre matskedar av hackad burdock och calamusrötter. Efter ett par timmar appliceras den resulterande infusionen på hårbotten. Du kan inte spola. Används dagligen i tre till fyra månader.
 • För en stor strimlad lök behöver du en sked full av honung med en flytande konsistens och samma mängd burdockolja. Masken appliceras på det drabbade området och lämnas i minst fyrtio minuter.
 • Kram juice från en stor lök, blanda med äggula, en sked honung och olivolja. Massera produkten gnids i huvudets dermis, varefter den hålls på huvudet i fyrtio minuter.
 • Nettle lämnar brygga ett glas kokande vatten efter en halvtimme för att tömma buljongen och tillsätt en stor sked vinäger. Använd varannan dag i tre månader.
 • Hoppens kon i dosen av en matsked häll ett glas kokande vatten. Avkoket används som en balsam efter varje smula av huvudet.

Som ytterligare folkrättsmedel används vegetabiliska och eteriska oljor, som rekommenderas att gnidas i hårbotten. Sådana arter som jojoba, avokado, castor, burdock, cedar, etc. är mycket populära. De kan användas både som en del av masker och som mono-medel.

Förutom att använda lokala medel rekommenderar trichologer att män äter rätt och ger upp dåliga vanor.

I den dagliga kosten måste man inkludera vegetabiliska oljor: solros, majs, oliv, etc. Glöm inte proteinprodukter. Vi pratar om proteiner som bara kan ge fördel till kroppen - det är kyckling, ägg, fisk.

Menyn bör också innehålla många nötter, frukter, grönsaker och örter. Bönor och helkornsgrödor är också mycket användbara. Undersök inte rollen av fermenterade mjölkprodukter, vilket rekommenderas, om det är möjligt, att inkludera i den dagliga kosten.

Kirurgisk behandling

När konservativa terapier inte hjälpte, erbjöd doktorn patienten en hårtransplantation från friska områden. Detta är en av de mest effektiva moderna metoderna för att bekämpa androgen alopeci, men samtidigt innebär operationen vissa risker som kan leda till komplikationer.

Baldness Prevention

Att förebygga utvecklingen av den patologiska processen hjälper till att avvisa dåliga vanor, en hälsosam livsstil och lämplig näring. Du bör också om möjligt undvika stressiga situationer som också kan utlösa alopeci. Vid de första symptomen på skallighet rekommenderas att omedelbart kontakta trichologen. Endast tidig terapi kan spara från början av processen med intensiv håravfall.

Androgen alopeci hos män: Orsaker och behandling

Kallhet ger moraliskt och fysiskt lidande, inte bara för kvinnor, utan också för män. Alopeci manifesteras mer aggressivt i representanter för det starkare könet och i 90% av fallen är det av androgent natur.

Androgen alopeci är en sjukdom som kännetecknas av håravfall orsakad av ett överskott av manliga könshormoner. Denna typ av skallighet leder till gallring och en signifikant minskning av mängden hår i front- och parietalområdena. Behandlingen av denna sjukdom har sina egna särdrag och bör börja så tidigt som möjligt. I vår artikel kommer vi att berätta om orsakerna, mekanismerna, symtomen, diagnosen och behandlingen av denna typ av skallighet.

Orsaker och mekanism för utveckling av androgen alopeci hos män

Androgen alopeci orsakas av ett antal anledningar:

 • överkänslighet hos hårsäckar till hormonet dihydrotestosteron;
 • förhöjda nivåer av dihydrotestosteron i blodet;
 • ökad aktivitet av ett speciellt 5-alfa-reduktas enzym, som kan omvandla testosteron till dihydrotestosteron.

Olika interna och externa faktorer kan leda till ovanstående skäl:

 • ärftlighet;
 • kroniska och infektionssjukdomar;
 • sjukdomar i det genitourära systemet;
 • sjukdomar i matsmältningssystemet;
 • tar farmakologiska läkemedel;
 • frekvent stress;
 • dålig näring
 • dåliga vanor etc.

I de flesta fall utlöses uppkomsten av androgen alopeci av flera faktorer.

På hårfolliklarna finns det särskilda receptorer som är känsliga för effekterna av könshormoner. Effekten av östrogen på dessa specifika områden i hårbottenfolliklarna leder till stimulering av hårväxt. Effekten av dihydrotestosteron på dessa receptorer leder till undertryckandet av olika steg av hårväxt och deras förlust. Under sitt inflytande är folliklarna utarmade och börjar producera kort och tunt hår. Med det långsiktiga inflytandet av dihydrotestosteron fullständigt atrofi hårroten och deras tillväxt slutar helt.

För androgen alopeci hos män karakteriseras av början av håravfall längs pannans kant. Vidare förvärvar kanten av hårbotten formen av bokstaven "M" och de övre "hörnen" i detta brev börjar gradvis nå kronan. Slutligen har en man en skallig rygg och det är den nedre delen som är mest motståndskraftig mot effekterna av dihydrotestosteron (om nödvändigt kan hår tas från detta område på baksidan av huvudet för efterföljande implantation).

symptom

Det huvudsakliga klagomålet hos patienter med denna typ av skallighet är håravfall. Mannen märker att de blir mer subtila, tråkiga och långsamt växande, då kommer de skalliga fläckarna på huvudet.

Androgen alopeci hos män har en karakteristisk kurs och dess framsteg kan delas in i sju steg:

Jag - i den främre tidens del av huvudet uppträder små skalliga fläckar längs hårväxtens kant.

II - de skalliga områdena har formen av en triangel och djupare till toppen av huvudet med 2 cm;

III - De fronto-temporala skalliga fläckarna blir djupare och tomma, håravfall börjar i kronans område.

IV - tre avgränsade områden av skallighet definieras på huvudet, två av dem är belägna i frontal-temporalområdet och den tredje påverkar parietalregionen;

V - gränserna mellan de tre skalliga områdena blir mindre tydliga och baldingområdet med form liknar en hästsko;

VI - större utvidgning av kotens fronto-temporal och krona område;

VII - skallet huvud på huvudet har formen av en hästsko.

diagnostik

Diagnosen av androgen alopeci är gjord på grundval av laboratorieresultat och några speciella studier.

Patienten är ordnad en serie laboratorietester för att identifiera hormonella störningar och bedöma blodförhållandet:

 • kliniskt blodprov;
 • ett blodprov för sköldkörtelhormonnivåer;
 • blodprov för att bestämma nivån av manliga könshormoner;
 • blodprov för syfilis;
 • blodtal B och T-lymfocyter.

Speciella studier är tilldelade för att studera hårets tillstånd och deras folliklar. Gör så här:

 • mikroskopi av håraxeln;
 • peelingmikroskopi;
 • prov med hårdragning;
 • biopsi i hårbotten, följt av immunofluorescensundersökning och mikroskopi.

behandling

För behandling av androgen alopeci kan specifika och icke-specifika behandlingsmetoder tillämpas.

Särskild terapi

Särskild terapi syftar till att undertrycka androgenaktivitet. Det hjälper till att sluta håravfall. För att göra detta kan patienten förskrivas olika antiandrogena läkemedel. Minoxidil (eller Headway, Rogaine, Regaine) erkändes som den mest effektiva. Han kan påverka hårsäckarna exakt och förlänga fasen av deras tillväxt.

Patienten kan också ordineras läkemedel som påverkar 5-alfa reduktasaktiviteten. Hämmare av detta enzym, som omvandlar testosteron och dihydrotestosteron, påverkar inte kraften, spermatogenesen och fördelningen av muskelmassa.

5-alfa reduktasblockerare (till exempel Finasteride) kan användas för att undertrycka androgenaktivitet. Dessa antiandrogena läkemedel kan endast tas under överinseende av en läkare, eftersom de har en ganska kraftfull effekt på kroppen och kan leda till gynekomasti, nedsatt spermaproduktion, minskad libido och till och med impotens. Parallellt med dem rekommenderas att man tar stimulans av potens (Arginine, Yohimbe, etc.).

De flesta läkare rekommenderar inte användning av syntetiska östrogener, som kan ha en antiandrogen effekt, för behandling av androgen alopeci hos män. Dessa läkemedel kan ha allvarliga biverkningar på kroppen, vilket leder till förvärring av diabetes mellitus, utveckling av flebit, hypertoni och cancer tumörer. Istället kan i kompositionen av icke-specifik behandling tillämpas lokala lösningar med fytoöstrogener, vilka inte har någon systemisk effekt och fördelaktiga effekter på hårets tillstånd.

Specifik terapi av androgen alopeci ger resultat efter en viss tid, och därför rekommenderas patienter att använda parallella metoder för icke-specifik behandling av alopeci, vilket kan förbättra hårets utseende avsevärt. En sådan komplex behandling kan inte bara stoppa skallighet, utan också ha en positiv effekt på patientens moral.

Nonspecifik terapi

För icke-specifik stimulering av hårsäckar används olika fysioterapeutiska metoder:

 • elektrostimulering darsonval;
 • massage;
 • elektrofores med bioaktiva ämnen;
 • akupunktur etc.

Patienter med androgen alopeci rekommenderas att ta multivitaminer, mikrodelar, kosttillskott, biotin, vitaminer A, B6 och E. För att korrigera kostintaget ska kaffe, alkohol, fett, salt, kryddig och mjölkad mat undantas från menyn. Patienter rekommenderas daglig konsumtion av färska grönsaker och frukter.

För ospecifik terapi av androgenalopeci kan olika externa medel användas (inklusive traditionella medicinrecept). För att tvätta håret måste du använda icke-aggressiva schampon.

Efter shampooing kan olika masker från avokadoolja, dvärgpalm, svarta vinbär och kvällsfärg appliceras. Sammansättningen av dessa oljor innefattar gamma-linolensyra, som är en naturlig hämmare av 5-alfa reduktas. Docosahexaensyra är närvarande i jojobaolja, som kan hämma detta enzym och blockera follikelreceptorerna från effekterna av dihydrotestosteron. Dessa naturliga produkter kan användas i sammansättningen av olika oljekompositioner som förbättrar absorptionen av deras aktiva beståndsdel.

Som en del av icke-specifik behandling av alopeci kan fytoöstrogener användas. Druvfrön (Pycnogenol), humlekottar, röda klöverblad, Johannesjurs, salvia, sojabönor och alfalfa har en östrogen effekt. Från dessa växtdelar kan du förbereda masker, avkok och tinkturer för att skölja hår. De kan också användas för elektrofores.

Kirurgisk behandling

Det är omöjligt att återställa hårets tjocklek i de avancerade stadierna av sjukdomen, eftersom helt atrofierade folliklar inte längre kan producera hår. I sådana fall kan man erbjudas kirurgiska tekniker:

 • hårfollikeltransplantation från occipitala regionen och andra delar av kroppen med användning av STRIP-metoden - patienten transplanteras egna folliklar, från 2000 till 6000 hårlökar kan transplanteras i ett förfarande;
 • FUE hårtransplantation - proceduren utförs med hjälp av speciella miniatyrinstrument, inte bara näsan på patientens huvud kan användas för donation utan även buken, höfterna eller baksidan.

Dessa kirurgiska behandlingar för androgen alopeci kan utföras i specialiserade kliniker. Före proceduren genomgår patienten en detaljerad undersökning för att utesluta alla möjliga kontraindikationer. Sådana operationer kan inte utföras för hemofili, insulinberoende diabetes, förvärring av hudsjukdomar och för intolerans mot anestetika.

Androgen alopeci hos män kan börja manifestera sig i olika åldrar. Enligt statistiken upplever cirka 16% av patienterna i åldern 18-29 år och hos män 40 år och äldre förekommer det i 50% av fallen. Behandling av denna sjukdom bör börja så tidigt som möjligt, tills hårfolliklarna börjar helt atrofi. Efter atrofi av folliklar blir alopeci irreversibel, och det är möjligt att återställa utseende endast genom kirurgiska operationer vid transplantation av hårsäckar. Med tidig initierad behandling är det möjligt att stoppa håravfallet.

Vilken läkare ska kontakta

När skallighet uppträder hos en man är det bäst att kontakta en tricholog eller en hudläkare. Om det behövs, innan en läkare förskrivs, konsulteras en endokrinolog. En kosmetolog och en fysioterapeut hjälper till med terapi.Nästa Artikel
Rådet för modekvinnor: hur man slår kort hår utan krullande hår och curlers?