Alopeci - orsaker och behandling hos kvinnor och män, droger


Tjockt hår på huvudet - en obligatorisk egenskap för ett hälsosamt utseende och bekräftelse av dess attraktivitet för många människor. Skaldhet, helt eller delvis, förekommer hos både män och kvinnor. Håravfall orsakar ångest och minskad självkänsla.

Och även om, i de flesta fall, alopeci orsakas av en genetisk predisposition, ibland orsaken till detta tillstånd är en allvarlig störning i kroppens funktion. För att förutsäga effektiviteten av behandlingen av alopeci och valet av behandlingsmetod är det viktigt att bestämma typen av alopeci.

Snabb övergång på sidan

Alopecia - vad är det? + foto

Du bör inte vara orolig vid synen av förlorat hår på en kam. Förlusten av 80-150 hår per dag är ett normalt fenomen för en frisk person. Samtidigt beror volymen av förlorat hår på deras längd. Korta hår ser inte så skrämmande ut som samma mängd långt hår.

Alopeci är bildandet av en zon av gallring eller fullständig frånvaro av hår på huvudet. För patologi är karaktäristiskt:

 • överdriven håravfall jämfört med normalt
 • brist på tillväxt av nya friska hår.

Först, under påverkan av negativa faktorer uppträder hårfollikelns dystrofi, håret blir tunnare och skört (det så kallade vellushåret). Gradvis glider hårlampan fullständigt och fyller med bindväv.

Alopeci hos kvinnor foto av den första etappen av androgen typ

Alopeci hos kvinnor och män utvecklas under inflytande av:

 1. Genetiskt förorsakad överkänslighet hos hårsäckarna till manlig könshormon testosteron (även förekommande i kvinnokroppen) - androgen alopeci;
 2. Immunsvikt och nedsatt syntes av endogena retinoider - brännmärkningalopeci;
 3. Extern påverkan - allvarlig stress, hormonella obalanser (sköldkörtelproblem, anovulering hos kvinnor, graviditet, diabetes, binjurstörning, ibland tar hormonella droger), obalanserad kost, operation - diffus alopeci;
 4. Olika infektioner i hårbotten - cicatricial alopecia.

Endast identifieringen av den sanna orsaken till alopeci i ett tidigt skede kommer att avgöra hur man behandlar håravfall och ibland undviker irreversibel alopeci.

Symtom på alopeci efter typ hos kvinnor och män

Foto av symtomen på alopeci hos kvinnor

Hårförlust alternativ - begränsade områden av skallighet, märkbar hårförtunning, utseende på en blek patch - beror på orsaken och typen av alopeci.

Androgen alopeci hos kvinnor

Hos män är androgen alopeci en integrerad del av åldrandet. Från och med den främre eller parietala zonen, med ålder (ibland utvecklas den i en ung ålder), håret faller envis ut på män. Som ett resultat bildas en skallig fläck, vilken en person uppfattar som en "dekoration" och bekräftelse på originalitet av hans personlighet, medan en annan lider psykologiskt och på alla sätt försöker täcka den.

Androgen alopeci hos kvinnor manifesteras något annorlunda och uttrycks i hårspån längs medellångslinjen på huvudet, som sträcker sig till sidorna. Svårighetsgraden av patologi hos kvinnor bestäms av Ludwig-skalan:

 1. 1 grad - knappt märkbar hårförtunning längs skiljelinjen;
 2. 2 grader - på grund av det lilla antalet funktionella folliklar bildas en rundad fläck med genomskinlig hud genom håret.
 3. Grade 3 - rundad pleshina på huvudets krona.

Oftast överförs androgen alopeci med arvet genom moderlinjen. Oftast observeras denna typ av skallighet hos kvinnor i länderna i Kaukasusregionen.

Diffus alopeci

Diffus alopecia manligt foto

Diffus alopeci manifesteras i en kardinal uttunning av håret över hela området av hårbotten. Oftast förekommer hos kvinnor, rankar andra i prevalens efter androgen-typ.

Detta tillstånd beror på att hårutvecklingen misslyckats: hårfolliklar som påverkas av negativa faktorer fördjupas i förtid i viloläge och slutar producera hår (telogenform) eller förkastar hår i tillväxtfasen (anagenform).

I detta fall förekommer inte fullständig follikelatrofi, så 3-9 månader efter att orsaken eliminerats kan håret helt återhämta sig.

 • I diffus alopeci finns det en klar samband med bristen på kalium, järn och mangan i kroppen.

Fokal (avel) Alopeci

Nestal alopecia har ett karakteristiskt externt mönster: mot bakgrunden av hårrocken med normal tjocklek, klart begränsad, växer längs periferin bildas fläckar i form av cirklar eller ränder. Samtidigt är små hampa av försvagade hår, som lätt faller ut, märkbara i fokus.

Hårets rot ser inte ut som en droppe (normalt utseende), men som ett frågetecken med en tunn topp. Hårväxt är periodiskt möjligt, men utan lämplig behandling återupptas den patologiska processen och lesionerna blir ännu större.

 • Autoimmun aggression mot hårsäckar åtföljs av en brist på natrium, kalium, selen, järn och selen (i det avancerade skedet).

Av baldnessens natur diagnostiseras följande stadier av alopeci hos kvinnor och män:

 • brännvidd - ett enda fokus på skallighet finns;
 • multifokala - flera skalliga fläckar på huvudet;
 • subtotal - alopeci påverkar bröstkorg, rygg och andra hudområden;
 • total - fullständig förlust av hår på huvudet, brist på ögonbryn, ögonfransar och vellus hår på kroppen.

Behandling av alopeci, droger och tekniker

Hårlöshet påverkar framförallt kvinnans psykologiska tillstånd. Det är damerna som tillgriper olika folkrättsmedel och speciella schampon, försöker behålla sin attraktivitet.

Det bör dock komma ihåg att endast yttre påverkan (komprimerar på huvudet, hårmaskor och schampon) inte kommer att påverka radikalt sjukdomsförloppet.

Behandling av alopeci hos kvinnor bör vara omfattande och syfta till att eliminera orsaken till patologin, stärka hårsäckarna och hela kroppen.

Det allmänna systemet för behandling av alopeci:

 1. Multivitaminmedel och mineralkomplex - eliminering av brist på kalium, natrium, järn, zink, selen, mangan;
 2. Lokal exponering - gnidning i fickorna av alopeci-tinktur av rödpeppar, Naftalanolja, burdockrot-extrakt;
 3. Hårväxtstimulerande medel - Minoxidil (2-5% Aleran spray) för kvinnor och finasterid oral tillskott (endast för män);
 4. Kortikosteroider - för behandling av alopecia areata används i form av krämer, piller och injektioner, har en instabil effekt och många biverkningar.
 5. Immunostimuleringskorrigering - immunostimulanter (Dekaris, Timalin), interferoner (Viferon, Ergoferon), örtberedningar baserade på echinacea, eleutherococcus, ginseng, schisandra;
 6. Sjukgymnastik - Kryomassage, Darsonvalströmmar, ultraviolett bestrålning, laserstimulering och avancerad fototerapi PUVA-terapi.

Obligatorisk samtidig behandling av relaterade sjukdomar: seborré, anemi, diabetes mellitus, hormonell obalans hos kvinnor, abnormaliteter i sköldkörteln etc.

En viktig faktor i behandlingen, i synnerhet med fokal alopeci, är att psykologisk vila följs (med hjälp av lugnande medel, antidepressiva medel och lugnande medel) och god näring.

I vilket fall som helst, bör en kvalificerad specialist dermatolog-trichologist hantera behandling av alopeci, och patienten bör strikt följa medicinska möten under en helt, ganska lång period av behandling.

Hårtransplantation

Genom radikal operation - hårtransplantation - användes endast vid storskalighet, eller uppkomsten av allvarliga psykiska problem hos människor. Hårtransplantationsmetoder:

 • Strip-teknik - utplåning av fläckar från givarområdet (baksida av huvudet, bröstet, ljungret) och arkivering av transplantat som innehåller upp till 3 hårfolliklar i baldingområdet.
 • Follikulär teknik - mikroskopisk provtagning av enskilda folliklar från givarområdet och deras implantation i skallig hårbotten.

utsikterna

Även om konservativ behandling något kan sakta ner baldingprocessen (läkemedelsbehandling ger minimalt resultat vid behandling av androgen alopeci), är den mest effektiva metoden att hantera progressiv håravfall hårtransplantation.

Moderna teknologier gör det möjligt att undvika synliga ärr, effekten av plantade sängar, korrekt reproducera hårets fysiologiska vinkel. Transplantationsoperationerna är praktiskt taget smärtfria och överlevnadshastigheten av "hemmed" hår är nära 100%.

Vad är alopeci?

Alopeci (alopeci, lat alopeci) - patologiskt håravfall, vilket leder till deras uttining eller fullständig försvinnning i vissa delar av huvudet.

Friskt och tjockt hår symboliserade alltid ungdomar och attraktivitet. Därför ger skaldethet människor stort psykiskt obehag.

Under senare år har det varit en tendens att öka antalet personer med håravfall. Och endast cirka 8% av dem söker hjälp från specialister. Men, som noterat av läkare, är den sanna förekomsten av skallighet mycket högre. En betydande del av människor söker inte medicinsk hjälp, antingen med tanke på ökad håravfall är normen, eller inte tror att det är möjligt att återställa håret.

Typer av alopeci

De vanligaste typerna av alopeci inkluderar:

Androgenetic alopecia - gallring, och sedan kronisk håravfall under påverkan av androgen (specifikt dihydrotestosteron) hos genetiskt utsatta män och kvinnor på vissa huvudområden.

Cirka 95% av alla fall av manlig mage skallighet uppstår på grund av androgenetisk alopeci. Hos kvinnor är cirka 20% av fallen av håravfall förknippade med androgenetisk alopeci.

I detalj om funktionerna vid utveckling och behandling av androgenetisk alopeci hos män och skrivs i avsnittet "Vad är AHA?"

Diffus alopeci (reaktiv alopeci, telogenalopeci) är kroppens svar på verkan av någon intern eller extern faktor. Det kännetecknas av enhetlig håravfall över hela ytan av hårbotten som ett resultat av att hårutvecklingscyklerna misslyckades. Eftersom diffus alopeci är en följd av störningar i arbetet hos olika system i kroppen, kallas det ibland symptomatiskt.

Oftast är denna typ av skallighet associerad med hormonella störningar, stress, infektionssjukdomar, hårda och irrationella typer av dieter och allvarliga kroniska sjukdomar.

Bland de hormoner som påverkar hårets tillstånd, androgener, östrogener, sköldkörtel- och paratyroidhormoner, prolactin, kortikosteroider, tillväxthormon och melatonin är av största vikt.

Förekomsten av diffus alopeci rankas andra efter androgenetisk alopeci. Kvinnor är mer benägna att det än män. Diffus alopeci står för mer än 70% av alla rapporterade fall av håravfall hos kvinnor.

Reaktiv nedfall börjar vanligtvis inte omedelbart, men först efter 1,5 - 3 månader efter att negativa faktorer har påbörjats.

Denna form av skallighet har en bra prognos för botemedel och behöver ofta inte i sig speciell behandling om en kortsiktig faktor som orsakar den (till exempel stress eller smittsam sjukdom) identifieras och elimineras. Efter eliminering av den reaktiva faktorn återställer kroppen självständigt normal blodtillförsel och näring av folliklarna, och en ny börjar växa vid dödhårets plats.

Vid långvarig håravfall är det nödvändigt att utesluta somatisk patologi - sjukdomar i sköldkörteln, diabetes och andra hormonella störningar, bristande tillstånd. En typ av diffus alopeci hos kvinnor kan vara androgen (icke-androgenetisk) alopeci på grund av ökade androgenhaltar (manliga könshormoner), vilket leder till ökad håravfall på huvudet och deras tillväxt på kroppen. Om förändringar i samband med hormoner upptäcks är samråd med en endokrinolog och en gynekolog (för kvinnor) nödvändig.

Men i cirka 30% av diffus håravfall kan en klar orsak till håravfall inte detekteras. I dessa fall förskriva läkemedel för att stimulera hårväxt, inklusive Generolon.

Fokal (alopeci) alopeci är en kronisk sjukdom som påverkar hårsäckar och ibland naglar. En sådan förlust är associerad med autoimmuna faktorer. Maniverad i form av ett cirkulärt (avrundat foci), inte cicatricial håravfall på hårbotten, skägg, ögonbryn och andra delar av huden. Sjukdomen kan börja på alla åldrar. Det förekommer lika ofta hos både män och kvinnor.

Denna typ av alopeci utgör 1 till 3% av alla fall av håravfall. En garanterad effektiv behandling för denna typ av alopeci har ännu inte skapats - externa och injicerbara kortikosteroider, minoxidil och immunläkemedel används. I många fall kan fallna lesioner kunna spontant överväxt.

Vad är AHA?

Orsaken till utvecklingen av AHA är den ökade känsligheten hos hårsäckar till hormonet dihydrotestosteron.

Ärftlig predisposition spelar ofta en avgörande roll för utvecklingen av androgenetisk alopeci. I 73-75% av fallen är tendensen till håravfall arvad genom moderlinjen, i 20% - från fadern, och endast 5-7% mottagliga för androgenetisk alopeci är de första i släktet. Androgenetisk alopeci kan förekomma vid vilken som helst ålder efter 20 år.

Enligt statistiken har 40% av männen AGA-hår efter 35 år. Hos kvinnor är AGA mindre vanligt - i cirka 15% av det totala antalet rapporterade fall av håravfall.

Aktiviteten hos folliklarna som ligger på huvudet stimuleras av östrogen och undertryckas av androgener.
Orsakerna till utvecklingen av androgenetisk alopeci finns i de skadliga effekterna på hårsäckarna i den aktiva formen av den manliga könshormonet testosterondihydrotestosteron (DHT), som bildas under påverkan av enzymet (5-alfa reduktas), vilket i sin tur ingår i hårsäckarna och sarkom. Mäns hårsäckar har specifika receptorer för verkan av dihydrotestosteron. DHT stimulerar androgen-oberoende håravfall på hårbotten.
Således bildas och kopplas till DHT-receptorn, orsakar follikeldystrofi och följaktligen dystrofi hos håret som produceras av den. Håret på huvudet förblir, men det blir gradvis tunt, färglöst, och när denna process fortskrider faller den ut och slutar växa - en skallig fläck bildas.
10-12 år efter manifestationen av alopeci växer folliklarnas mun med bindväv, och de kan inte ens producera pistolhår. Från och med denna tid blir processen irreversibel.
Det är hårfollikelreceptorns känslighet för DHT som bestäms av ärftlighet (och inget annat).
AHA är faktiskt inte en sjukdom, utan en egenskap hos kroppen. Utvecklingen av androgenetisk alopeci är inte associerad med några problem i kroppen, medan andra typer av håravfall ofta är förknippade med vissa sjukdomstillstånd i kroppen och sjukdomarna.

Det är viktigt att förstå att utvecklingen av AGA inte beror på mängden androgener i blodet. I de överväldigande majoriteten av fallen hos män och kvinnor som diagnostiserats med AHA är indikatorerna för hormonell status normal.

AGA hos män

Dihydrotestosteron hjälper till att sakta ner hårsäckar, leder till dystrofi och som resultat till kronisk håravfall. Gradvis blir håret tunnare, svagare, förlorar färg, faller ut. AGA hos män manifesteras huvudsakligen i håravfall i parietal och frontalområden.
Dessutom sker alla dessa förändringar vid normala och ibland reducerade nivåer av testosteron i blodet! Nivået av testosteron i detta fall påverkar inte utvecklingen av alopeci.
Forskarna fann att män med diagnos av AHA-mottaglighet för dihydrotestosteronreceptorer (DHT), som finns i folliklarna, är mycket högre än de som inte lider av skallighet. Hypotesen om överdriven aktivitet hos enzymet som är ansvarigt för omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron är inte heller uteslutet.

Androgenetic alopeci hos män kan klassificeras enligt graden av håravfall, vilket är ganska standard för de flesta som har upplevt detta problem.

Norwood-Hamilton-skalan är en klassiker för att bestämma graden och typen av skallighet.
Denna skala används av trichologer över hela världen för att bestämma i vilket stadium av sjukdomen den manliga patienten är.

Följande är några typiska modeller av manlig alopeci från I till VII

Om du sveper markören över en bild av din typ kan du få en beskrivning av "din" situation och rekommendationer för behandling.

Alopeci - typer, orsaker och behandlingar för skallighet

Hår är inte bara en symbol för kvinnlig skönhet, en spektakulär frisyr ger en man poäng av attraktionskraft. Ja, hårbotten utövar inte bara skyddsfunktioner utan också inredar en person, gott hår, som ren hud, är ofta en viktig faktor för att utvärdera en individ av motsatt kön. Bland annat kan huvudets hår också fungera som en indikator på hälsa.

Under hela livet hos en person växer hår, inklusive inte bara på huvudet, och faller ut varje dag, i genomsnitt faller 70-100 hår per dag, vilket anses vara en hälsosam person. Om det släpper ut mer än 200 till 300 hår per månad i ett halvt år, är det värt att omedelbart konsultera en läkare. Vanligtvis börjar håravfall hos män efter 30 år, håravfall är nära förknippade med hårbottenproblem, stress, natur, hormoner (sköldkörtel, diabetes), drogernas negativa påverkan, ärftlighet (genetisk predisposition till skallighet).

Med tanke på hårstrukturen är det värt att notera att den synliga delen av håret kallas svängningen, det yttre skalet av ett mänskligt hår är bildat av överlappande keratinvågor. Den del av håret som ligger under huden kallas hårfollikeln eller roten, den är omgiven av en hårfollikelpåse. Typen av människohår beror på formen av follikeln: Rett hår växer från en rund follikel, något lockigt - från en oval follikel och krökt - från en njurformad follikel.

Vad är alopeci?

På huvudet på en frisk person är det ungefär från 90 000 till 150 000 hår (densitet 200-460 per cm² av kranialvalsens yta). 80-90% hår är ständigt i aktiva tillväxtfasen (anagen), 1-3% är i ett övergångsskede (catagen) och resten är i vilande period (telogen), varefter deras naturliga döda och nya hårväxt uppstår.

Vad är alopeci? Detta är den medicinska termen för olika former av ovanlig håravfall på hårbotten och andra delar av kroppen. Namnet kommer från den grekiska ἀλωπεκία / alopecia - skallighet, skallighet, skallighet.

Alopeci är ett patologiskt håravfall som leder till deras uttining eller fullständiga försvinnande i vissa områden. De vanligaste typerna av alopeci är androgenetiska, symptomatiska, cicatricial och focal.

Typer Alopecia - Vad orsakar skallighet?

Alopeci i området av hårbotten har många manifestationer - från synlig gallring av håret till utseende av olika storlek och placering av nakna områden eller fullständig baldness. Orsakerna till sjukdomen är olika, och baserade på dem, och den kliniska bilden i dermatologi skiljer flera underarter av håravfall.

Androgenetisk alopeci

Androgenetisk alopeci är den vanligaste typen av håravfall som uppstår som en följd av hårfolliklarnas genetiskt bestämda känslighet. Anledningen till denna typ av skallighet är hormonella störningar och genetisk ärftlighet. Vid sjukdomens första skede hos män är det en gradvis förlust av framkanten av hårväxten och i sista skedet tar bilden i form av en hästsko. Vid kvinnor kännetecknas tillståndet av utbrett uttorkning av håret och / eller skallet, som sträcker sig från toppen av huvudet. Progressionen av androgen alopeci kan stoppas genom oral och topisk administrering av vissa läkemedel, i kombination med lämpliga kosmetika.

Alopecia Alopeci

Alopecia areata - denna typ av alopeci anses vara en autoimmun sjukdom där lymfocyter angriper friska celler - när det gäller hårsäckar, undertrycker eller stoppar helt hårväxten. Alopecia areata präglas av utseendet på nakna områden med en rund form på hårbotten.

För behandling av håravfall mest vanliga droger, som kortikosteroider (syntetiska analoger av steroidhormoner) och speciell kosmetika, som en extra terapi.

Traumatisk alopeci

Traumatisk alopeci är resultatet av kemisk eller fysisk skada på håret och är oftast orsakad av överdriven / otillbörlig användning av hårtillbehör, stylingverktyg och kosmetiska produkter.

Trichotillomania kan korreleras med denna typ av håravfall - dra ut håret på huvudet och på andra delar av ens kropp, oftast i ögonblick av sorg, intensiv spänning, ilska och även när man utför monotona aktiviteter, som att prata i telefon, läsa etc. d. I det här fallet kommer det att vara tillräckligt att använda stimulanser för hårväxt och andra kosmetiska produkter för att rätta till situationen.

Cicatricial Alopecia

Cicatricial alopecia är en av de sällsynta formerna av håravfall, oftast efter en infektion, skada eller andra negativa effekter, hårfolliklarna dör och är täckta med ärrvävnad. I vissa fall utvecklas håravfall snabbt och åtföljs av klåda, brännande och smärta, hos andra sker det gradvis och utan ytterligare symtom. Eftersom sjukdomen leder till permanent håravfall är det nödvändigt att omedelbart ta en mer aggressiv behandling efter att en diagnos har gjorts för att undertrycka dess spridning. Läkare ordinerar vanligtvis muntliga och aktuella mediciner och specialiserade kosmetiska produkter som en extra terapi.

Telogen miasma

Telogen miasma är en mycket vanlig form av håravfall, som sker under påverkan av olika faktorer (långvarig stress, dålig näring, förlossning, sjukdomar som orsakar skallighet, vissa mediciner etc.). Ett stort antal hårsäckar faller ut samtidigt i viloperationen (telogen). Telogen miasma kännetecknas av diffus uttunning av håret i hårbotten. När detta tillstånd inte är ett symptom på en annan patologisk process, kräver tillståndet inte användning av läkemedel och kan behandlas positivt med användning av speciell kosmetika för hår.

Anagen miasma

Anagen miasma - denna typ av skallighet börjar väldigt snabbt efter skadafaktorer (exponering för starka toxiner, kemoterapi etc.), i vilka fall håret faller ut i tillväxtfasen (anagen). Ofta leder resultaten av detta tillstånd till förlusten av allt kroppshår. Processen är dock reversibel och ny hårväxt kan accelereras genom användning av medicinsk kosmetika.

Alopeci kan klassificeras i dussintals typer, och några av dem är sjukdomar av okänt ursprung. Men tack vare dagens medicinska forskares ansträngningar skapas allt mer tillförlitliga metoder och preparat för att behandla sjukdomen i alla dess former.

Alopeci behandling

Tyvärr finns det inga aktuella behandlingar som helt hjälper till att bota de obehagliga symtomen på alopeci. Det finns vissa behandlingsmetoder som kan stimulera hårtillväxt, men ingen av dem kan förhindra att nytt hår faller och det kan inte heller bota en sjukdom som leder till håravfall. Din läkare kan ordinera något av följande läkemedel för behandling.

Kortikosteroider är kraftfulla antiinflammatoriska läkemedel som efterliknar hormonet kortisol. När de används internt, undertrycker dessa droger immunsystemet, så det används ofta för autoimmuna sjukdomar som alopeci. För behandling av denna sjukdom kan kortikosteroider administreras på tre sätt - salvor, topikala kortikosteroider för internt bruk och för lokal injektion.

Fotokemoterapi är en annan metod som vanligtvis används för att behandla psoriasis. I kliniska prövningar lyckas ungefär 55% av människor återställa håret efter användning av fotokemoterapi. Men det bör noteras att återfallet är högt och det rekommenderas att besöka det relevanta terapeutiska centret minst två eller tre gånger i veckan.

Om läkemedelsbehandling inte hjälper, tar patienterna ofta till alternativa metoder. Dessa behandlingar inkluderar akupunktur, kosttillskott med zink och vitaminer, special dieter. Glöm inte att effekten av dessa metoder för behandling av skallighet inte har bevisats, men vissa av dem kan till och med förvärra situationen och håravfallet blir intensivare, så var extremt selektiv och försiktig när du väljer en metod för behandling av skallighet.

Som alltid är förebyggande den bästa "behandlingen", så hälsosam vård för hår och kropp som helhet borde vara högsta prioritet för varje person.

alopeci

Alopeci (alopeci) - progressiv håravfall som leder till alopeci i huvudet eller andra håriga områden i huden. Det finns alopeci diffus (gallring och gallring av hår över huvudet), brännpunkt (förekomst av foci med fullständig frånvaro av hår), androgent (manlig typ, förknippad med nivån av manliga könshormoner i blodet) och totalt (håret är helt frånvarande). Båda typerna av alopeci påverkas av både män och kvinnor. Alopeci är en uttalad kosmetisk defekt och ett allvarligt psykologiskt problem.

alopeci

Alopeci är en komplett eller brännhårig håravfall i stället för sin normala tillväxt. Ofta sker alopeci i hårbotten. Ungefär hälften av männen efter 50 år och en tredjedel av kvinnorna har olika tecken på alopeci.

Orsaker och kliniska manifestationer av alopeci

Förlusten av moget hår leder vanligtvis till en minskning av hårdets densitet och sällan nog för total alopeci. Det finns många orsaker till förlusten av moget hår, till exempel på grund av fysiologiska förändringar i kroppen under graviditeten kan alopeci uppstå efter födseln. Långtidsanvändning av retinoider, orala preventivmedel och droger som saktar blodpropp, särskilt i kombination med ständiga stressiga situationer och endokrina störningar är ofta orsaken till alopeci. Bristen på järn, zink och andra ätstörningar i kroppen påverkar också hårets densitet negativt.

I allmänhet börjar alopeci gradvis med utseendet av små skalliga fläckar i parietal- eller frontdelarna av huvudet, huden förvärvar en blank glans, hårfollikeln observeras atrofi, i mitten av lesionerna kan man se singel långt hår som inte förändras.

Om orsaken till alopeci är förlusten av växande hår, kan det med tiden leda till fullständig håravfall. Patogenetiskt orsakas alopeci av denna typ av mykoser, strålterapi, vismut, arsenik, guld, tallium och borsyraförgiftning. Håravfall och alopeci kan föregås av cancer mot cancer genom användning av cytostatika.

Androgen alopeci observeras huvudsakligen hos män, det börjar manifestera sig efter puberteten och formerna i åldern 30-35 år. Utvecklingen av alopeci i detta fall är förknippad med en ökad mängd androgena hormoner på grund av ärftliga faktorer. Kliniskt manifesterar androgen alopeci sig genom att ersätta långt hår med pistolhår, vilket med tiden förkortas och förlorar pigment. Ursprungligen uppträder symmetriska skalliga fläckar i båda temporala områdena med gradvis inblandning av parietalzonen i processen. Över tiden sammanfaller de kala områdena på grund av perifer tillväxt.

Cicatricial alopeci, där håravfall åtföljs av utseende av skina och släta områden i hårbotten, är annorlunda eftersom sådana områden inte innehåller hårsäckar. Orsaken till denna typ av alopeci kan vara en medfödd anomali och defekter av hårsäckar. Men oftare leder infektionssjukdomar som syfilis, spetälska och herpesinfektioner till cikatricial alopeci. Förändringar i äggstockarna och hypofysen av typen av hyperplasi och polycystos, basalcellkarcinom, långvarig användning av steroidläkemedel provocerar också ar-typ alopeci. Exponering för aggressiva kemikalier, brännskador, hårbotten i hårbotten är de vanligaste exogena orsakerna till cicatricial alopeci.

Alopecia areata, när områden av skallighet inte åtföljs av ärrbildning och ligger i form av avrundade lesioner av olika storlekar, uppträder plötsligt. Orsakerna till alopecia areata är inte kända, men samtidigt tenderar områden med alopeci symptom att växa perifert, vilket kan leda till total håravfall. Ofta observeras alopecia areata i hårbotten, men baldingprocessen kan påverka bards, mustasch, ögonbryn och ögonfransar. Initialt är foci av alopeci små i storlek upp till 1 cm i diameter, hudförhållandet ändras inte, men ibland kan man observera en liten hyperemi.

Hårfolliklarnas mun i det drabbade området är tydligt synliga. Med perifer tillväxt förvärvar alopecia foci en scalloping karaktär och sammanfogar med varandra. I tomtens omkrets finns en zon av lös hår som, när det är obetydligt påverkat, lätt avlägsnas, är håret i denna zon vid dess rot saknad av pigment och ändar med en klubbformig förtjockning i form av en vit prick. De kallas "hår i form av utropstecken". Frånvaron av sådant hår tyder på att alopecia areata har passerat in i det stationära scenet och slutet på progressionen av håravfall. Om några veckor eller månader i utbrottet av alopeci återställs hårväxten. Först är de tunna och färglösa, men över tid blir deras färg och struktur normal. Att hårväxten återupptas utesluter inte möjligheten till återfall.

Seborrheal alopeci förekommer i cirka 25% av seborréfall. Alopeci börjar vid puberteten och når sin maximala svårighetsgrad vid 23-25 ​​år. Först blir håret fet och glänsande, ser ut som ett smurt utseende. Håret är limt ihop i strängar, och i hårbotten finns täta oljiga gulliga skalor. Processen åtföljs av klåda och seborréisk eksem är ofta associerad. Alopeci börjar gradvis, först hårets liv är förkortat, det blir tunt, tunt och gradvis långt hår ersätts av pistolhår. Med utvecklingen av seborrheal alopecia börjar håravfallsprocessen att växa, och den skalliga plåstret blir märkbar, den börjar vid kanterna av frontzonen mot baksidan av huvudet eller från parietalzonen mot frontal och occipital. Kaldans centrum begränsas alltid av ett smalt band av friskt och tätt passande hår.

Trichotillomania, när en person har ett irrepressibelt begär för att dra ut sitt eget hår och skadar hårsäckarna i en alltför tight fläta, kan leda till traumatisk alopeci, som blir kronisk, slutar ofta i fullständig skallighet.

Diagnos av alopeci

Diagnos av alopeci är inte svårt, eftersom patienten antingen har en minskning av hårets densitet eller områden utan hår. Det är mycket svårare att identifiera orsaken till alopeci för att förskriva en behandlingsregim. Detta kräver samråd med trichologen.

Vanligtvis utförs en omfattande undersökning av patienten, som innefattar en hormonell undersökning - en studie av funktionen av sköldkörteln och bestämning av nivån av manliga hormoner i blodet. Ett fullständigt blodtal är också nödvändigt för att upptäcka eller eliminera avvikelser i immunsystemets funktioner. Det är nödvändigt att utesluta eller bekräfta den syfilitiska karaktären hos alopeci, för vilken en serologisk undersökning av blod och RPR-test utförs.

Hos patienter med alopecia areata minskas antalet T- och B-lymfocyter vanligtvis, och ett positivt test med hårpressar - en noggrann slinga för håraxeln leder till att det är lätt att ta bort.

En mikroskopisk undersökning av håraxeln och alopecia foci för närvaro av svampar är obligatorisk. En biopsi i hårbotten gör det möjligt att identifiera eller utesluta ringorm och cicatricial alopecia, som utvecklats mot bakgrund av systemisk lupus erythematosus, sarkoidos eller mot lichenplanus. Dessutom utföra spektralanalys av hår.

Alopeci Behandling

Vid behandling av alopeci kan shampooing vara godtyckligt, med undantag av seborrheal alopeci, när shampooing ska vara högst en gång i veckan. Användningen av icke-aggressiva tvättmedel, som innehåller växtbaserade extrakt, främjar hårväxt.

Förutom vitaminkomplex och grundläggande behandling är det nödvändigt att granska kosten. När skallighet och håravfall mat bör innehålla en stor mängd zink och koppar. Dieten bör innehålla lever, skaldjur, spannmål och spannmål, svamp, gröna grönsaker, apelsin och citronsaft. Dessa livsmedel bör konsumeras minst en gång om dagen. Uteslutandet av kaffe, alkohol och extraktionsmedel bidrar till normaliseringen av det autonoma nervsystemet, och dessutom är dessa substanser kontraindicerade under administrering av läkemedel som är föreskrivna för alopeci.

Om huvudorsaken till håravfall är förlusten av moget hår, observeras maximala manifestationer av alopeci tre månader efter exponering. Som regel, efter avskaffandet av droger, normalisering av liv och näring, återställs kroppshår snabbt. Med alopeci på grund av förlust av växande hår observeras deras maximala förlust en vecka eller några dagar efter exponering för en provocerande faktor. Med eliminering av huvudorsaken till hårväxten återställs snabbt.

Cicatricial alopecia kräver avlägsnande av den bakomliggande orsaken för att förhindra total håravfall, varefter de tillgriper kirurgisk behandling med excision av ärrvävnad och hårtransplantation.

Med androgenalopeci främjar läkemedelslösningar innehållande minoxidil eller dess analoger hårväxt i en betydande del av patienterna. Man bör emellertid komma ihåg att effektiviteten av minoxidil beror på användningsperioden. Vanligtvis observeras hårväxt 10-12 månader efter starten av behandlingen. Läkemedlet har kontraindikationer och biverkningar, och därför är det kontraindicerat hos patienter med kardiovaskulära sjukdomar, gravida och ammande kvinnor. En alternativ metod för behandling av androgen alopeci är hormonella läkemedel för korrigering av hormonell bakgrund och efterföljande hårtransplantation.

För behandling av androgen och seborrheal alopeci föreskrivs kvinnor antiandrogena orala preventivmedel som normaliserar hormoner och har en positiv effekt på hud, hår och naglar. De försöker plocka upp sådana orala preventivmedel som har ett minimum av kontraindikationer och praktiskt taget inte orsaka biverkningar.

Alopecia areata löser vanligen spontant inom två till tre år, men även med självläkning finns det frekventa återfall. Eftersom huvudorsaken till denna alopeci är stress och hypovitaminos, har vitaminerapi, läkemedel som normaliserar sköldkörteln och sedativa funktionen en bra effekt. För att stimulera hårväxten i trichology används furokoumarinpreparat (medicinska ämnen baserade på växter). Man bör komma ihåg att alopeci behandlingsregimen beror på den individuella känsligheten och på säsongen, och därför bör användningen av dessa läkemedel under behandling med alopeci vara under överinseende av en läkare.

Terapi av traumatisk alopeci bör utföras i samband med psykologer och psykiatriker, eftersom härdningen uppträder efter att håret har upphört. Användningen av sedativa och beteendekorrigering kan helt eller delvis eliminera maniskt beteende, vilket ledde till traumatisk alopeci. Om dermatomykos är orsaken till alopeci, genomförs antifungal behandling i överensstämmelse med alla anti-epidemiska åtgärder vid utbrottet. Efter läkning återupptas hårväxt vanligtvis. Men till exempel, med en lång tid av favus observeras vidhäftande post-alfa-alopeci och då är den enda återställningsmetoden hårtransplantation.

Prognosen och förloppet av alopeci

Om orsaken till håravfall är dermatomykos, hormonell obalans och trichotillomani, då efter korrigeringen finns det en fullständig restaurering av hår. Med cicatricial och total häckande alopeci, är håret vanligtvis inte återställt, eftersom hårsäckarna har allvarliga skador, då krävs hårtransplantation.

I allmänhet beror framgången på behandling av alopeci i vilken utsträckning alla doktors recept följs och i vilket stadium av sjukdomen patienten har ansökt om vård. Folkmekanismer i kombination med medicinering kan påskynda återhämtningen. Självbehandling är vanligtvis inte tillrådligt och ineffektiv eftersom det inte eliminerar huvudorsakerna till alopeci.

Alopeci - allmän information om etiopathogenes och behandling

Den ständiga ökningen av antalet personer med överdriven håravfall, vilket är en följd av olika typer av alopeci (alopeci), särskilt svåra former, blir ett allt större problem med dermatologi och estetisk medicin. Alopeci hos män, och ännu mer hos kvinnor, leder ofta till en minskning av livskvaliteten och försämrad psykosocial anpassning. I de flesta fall är denna patologi svår att behandla på grund av otillräcklig kunskap om dess orsaker och utvecklingsmekanismer, framväxten av resistens mot traditionella behandlingsmetoder.

Alopeci - vad det är, dess typer och orsaker

Alopeci är en patologisk partiell eller fullständig förlust av hår på huvudet, ansiktet och / eller andra delar av kroppen, vilket uppstår som ett resultat av skador på hårsäckarna. Det finns många av dess klassificeringar, av vilka vissa bygger på former av skallighet, andra - på de påstådda orsakerna och utvecklingsmekanismen. De flesta är baserade på det ena, vilket inte underlättar förståelsen av sjukdomen och valet av metoder för behandling.

Men alla klassificeringar kombinerar typerna av alopeci i två stora grupper:

Cicatricial Alopecia

Detta är en irreversibel hårförlust på grund av förstöringen av hårsäckar på grund av inflammatoriska, atrofiska och ärrprocesser i huden.

Orsaker till sjukdom

 1. Ärftliga faktorer och medfödda sjukdomar (ichthyosis, hud aplasi, pigmentinkontinens).
 2. Discoid form av lupus erythematosus, som är en autoimmun kronisk sjukdom, manifesterade tydligt begränsade röda runda fläckar täckta med epidermisens skalor.
 3. Autoimmun och andra systemiska sjukdomar - begränsad och systemisk sklerodermi, dermatomyosit, amyloidos, ärrbildning pemfigoid, sarkoidos.
 4. Lipoid necrobios - destruktion och död hos celler och vävnader på grund av den onormalt stora avsättningen av fett i dem. Detta tillstånd provoceras av en metabolisk störning och är ofta associerad med diabetes mellitus.
 5. Lichen planus, svamphudsskador (trichophytosis) och vissa infektionssjukdomar.
 6. Abscessing perifolliculit, epilering och keloid follikulit, kännetecknad av inflammation i eller runt folliklarna, ofta komplicerad av en stafylokockinfektion, vilket resulterar i ärrbildning.
 7. Tumörer av hudanslutningar, platt och basal cell hudcancer och några andra sjukdomar.
 8. Mekaniska, termiska skador, kemisk och radioaktiv skada, purulent inflammation.

Den slutliga kutana manifestationen av dessa sjukdomar är bildandet av ärr och hårfolliklarna i dessa områden.

Non-cicatrical alopecia

Det gör 80 till 95% av alla hårsjukdomar. Etiopatogenes av denna grupp, i motsats till den tidigare, förblir dåligt förstådd. Mest troliga är olika mekanismer i denna grupp baserade på olika mekanismer, även om orsakerna och utlösningsfaktorerna i nästan alla typer är de samma i de flesta fall. Alla typer av icke-cicatrized alopeci förenas av frånvaron av en tidigare hudskada.

Orsaker till icke-cikatrisk alopeci

 1. Immun- och autoimmuna störningar, som de senaste åren spelat en ledande roll. De leder till bildandet av immunkomplex och autoaggression av kroppen i förhållande till hårsäckarna. Dessa störningar finns både oberoende och i kombination med vissa autoimmuna sjukdomar - kronisk lymfocytisk thyroidit, vitiligo, hypoparathyroidism, binjurinsufficiens.
 2. Genetisk predisposition på grund av en gen som predisponerar mot otillräckliga biokemiska processer i huden och överkänslighet hos follikelreceptorer till androgener.
 3. Sjukdomar och störningar i funktionen hos endokrina körtlar, olika metaboliska störningar, inklusive aminosyror, proteiner och spårämnen - selen, zink, koppar, järn, svavel.
 4. Akuta stressiga tillstånd och en långsiktig negativ psyko-motionell effekt, vilket leder till en spasma av perifera kärl och en felfunktion i folliklarna.
 5. Vegetativa, cerebrala och andra typer av störningar i den sympatiska innervationen av hårbotten och ansiktet, vilket leder till sjukdomar i blodcirkulationen i blodkärlen. Ur denna synvinkel är av stor betydelse neurotiska kronisk och akut spänningstillstånd, långvarig upprepad exponering för negativa psyko emotionella, kroniska inflammatoriska processer i nasofarynx, halsen och bihålorna, kroniska förstorade och smärtsamma submandibulära lymfknutor, osteokondros av halsryggen, neurit occipital nerver. Allt detta är en irriterande av de övre cervikala nervens sympatiska ganglioner som innervatar hårbotten.
 6. Sjukdomar i matsmältningssystemet, vilket leder till försämring av absorptionen av näringsämnen och spårämnen.
 7. Exponering för vissa läkemedel (cytostatika), akut och kronisk industriell eller hushålls toxicitet med kemikalier (kvicksilver, vismut, borater, tallium), exponering för radioaktiv strålning.

Klassificering av icke-cicatrized alopecia

De föreslagna klassificeringarna av icke-ärrande alopeci är fuzzy, de bygger på tecken på blandad natur: både de viktigaste externa kliniska manifestationerna och orsakssambandsfaktorerna. Den lämpligaste klassificeringen är uppdelningen i alopeci:

 1. Diffus.
 2. Brännpunkt eller näsa eller cirkulär alopeci.
 3. Androgenetic.

Diffus alopeci

Diffus alopeci kan uppstå som ett resultat av kroppens fysiologiska hormonella omstrukturering under pubertet, graviditet och amning under klimakteriet. I de två första fallen anses överdriven håravfall inte vara patologisk och är övergående efter stabilisering av hormonnivåer. Under påverkan av olika provokationsfaktorer kan det vara mer eller mindre uttalat.

Diffus alopeci kännetecknas av enhetlig, snabb genom hela huvudet, håravfall av varierande grad. Förlust av allt hår är extremt sällsynt. Det är indelat i:

 • anagen som uppträder under aktiv hårväxt
 • telogen - håravfall i folliklarnas viloperation.

Oftast diffust håravfall utlöses av stress, tar droger, vissa läkemedel och preventivmedel, spårämnen nackdel, speciellt när dolda järnbrist hos kvinnor med oregelbunden menstruation, liksom personer som genomgått resektion av magen, på grund av dålig absorption av järn på grund av bristande vitamin B12.

Alopecia areata

Alopecia areata hos kvinnor och män uppträder med samma frekvens. Den står för cirka 5% av alla patienter med hudsjukdomar. Singel (i början) symmetriska foci av håravfall är rund eller oval i form och förekommer oftare i det ockipitala området. De tenderar att växa och slå samman, vilket resulterar i bildandet av stora områden av alopeci, vars kanter återspeglar cyklicalitet. Förloppet av fokalalopeci är i de flesta fall godartat och fortsätter i tre steg:

 1. Progressiv, under vilken håret faller inte bara i stället för nederlag, men också i gränsområdet med den. Detta stadium varar från 4 månader till sex månader.
 2. Stationär - uppsägning av bildandet och sammanslagning av nya foci av skallighet.
 3. Regressiv - återställande av normal hårväxt.

Focal alopecia sorter inkluderar:

 • marginal, där foci förekommer längs kanterna i hårbotten, ofta i baksidan av huvudet och templen; en variant av denna form är alopeci i form av en krona;
 • strippning, karakteristisk för bildandet av stora foci, spännande hela huvudet, med bevarande av hår i små områden;
 • shearer - håret bryts av i lårfokusen i en höjd av 1-1,5 cm; denna art skiljer sig från svampinfektion (trichofytos).

Regional form av fokal alopeci

Fokal alopeci strippning typ

Det finns också androgen alopeci på kvinnlig och manlig typ, förknippad med en obalans mellan könshormoner av man och kvinna med normalt innehåll i blodet. Det är också möjligt att öka androgenernas innehåll på grund av närvaron av hormonproducerande tumörer, dysfunktion i hypotalamus, hypofys eller binjur, en minskning av östrogen i sjukdomar hos äggstockarna, sköldkörteln etc.

Beroende på skadorna och flödets natur utmärks dessa former av fokal alopeci:

 • godartad, såsom beskrivits ovan;
 • malign, vilket inkluderar subtotala, totala och universella former.

Subtotal form präglas av en långsam progressiv kurs. Samtidigt ökar antalet tomter och deras område inte bara gradvis och långsamt, men kombineras också med förlust av ögonfransar och hår i ögonbryns ytterområden.

Totalt - inom 3 månader faller allt hår på huvud och ansikte ut. Om håret och återställs, fortsätter denna process i flera år och förekommer i omvänd ordning: ögonfransar, ögonbryn, ansikte. Håret på huvudet växer sist.

Med en universell form förloras håret inte bara på ansikte och huvud, utan på hela kroppen och lemmarna.

Total form av alopeci

Androgenetisk alopeci

Den står för 90% av alla orsaker till alopeci hos män och kvinnor. Denna typ av skallighet särskiljas av de flesta författare som en oberoende, även om de yttre manifestationerna mestadels är diffusa och kombineras ofta med fet seborré. Sjukdomen är förknippad med ett autosomalt dominant-typgenom som ärvt, vars funktion realiseras, förmodligen genom mekanismer som påverkar enzymens verkan i hårsäckarna och papillorna. Dessa mekanismer leder till en ökad omvandling av testosteron till en mer aktiv form och hos kvinnor - till estron. Därför kan olika typer av skallighet hos män och kvinnor skilja sig.

En annan mekanism är receptorns höga affinitet för testosteron och vissa follikelenzymer. Det är högre i baldingområden än i icke-infekterade områden.

Androgenetisk alopeci hos kvinnor

Androgen alopeci hos män

Alopeci behandling

Principerna för behandling är:

 1. Eliminering av bidragande faktorer genom normalisering av sömn, arbete och vila, utnämning av lugnande medel och antidepressiva medel, i god näring och eliminering av foci för kronisk infektion.
 2. Prescribing zink, vitaminer med mikrodelar, aminosyrametaboliter och noootropes (Cerebrolysin, Nootropil) genom att införa dem inuti, såväl som lokalt med hjälp av mesoterapi, jono- och fonophores.
 3. Förbättring av blodmikrocirkulationen och metaboliska processer i de drabbade områdena med hjälp av Curantil, Aminophyllin, Trental, Doxium, Heparinsalva, Solkoseryl, etc. (irriterande) betyder.
 4. Användningen av immunomodulatorer (Inosiplex, Levamisol, Timopentin) och immunosuppressiva medel (PUVA-terapi).
 5. Topisk administrering av glukokortikoider för att undertrycka autoimmun aggression. För maligna former används de internt i form av tabletter eller injektioner. Pulsbehandling med prednisolon eller triamcinolon har visat sig vara effektiv i många fall av vanliga former av fokal alopeci.
 6. Användningen av biostimulerande hårväxt (Minoxidil).

I cikatricial och i de flesta fall maligna former av fokal alopeci är den enda behandlingsmetoden kirurgisk transplantation av livskraftiga folliklar.

alopeci

Alopecia vad är det

Alopeci är synonymt med skallighet. Vissa orsaker kan leda till snabb håravfall från huvudet och andra delar av kroppen, vilket enligt naturen måste vara hårigt. Alopeci kan vara annorlunda. Samtidigt blir håret i vissa situationer tunnare och blir sällsynt och i andra fall utseendet på områden där håret är helt frånvarande. Baserat på den manliga typen förekommer androgen alopeci. Det är viktigt att notera att mycket av det starkare könet som åldrande uppträder skallighet. Faktum är att alopeci utsätts för kvinnor. I vilket fall som helst leder frånvaron av hår till ett allvarligt problem, vilket manifesterar sig på en psykologisk nivå. Detta beror på att personen lider av det faktum att han inte har något hår och det här är en kosmetisk defekt.

Alopeci kan vara komplett (totalt) eller brännvidd. Oftast uppträder sjukdomen i huvudet. Alopeci kan emellertid förekomma i andra delar av kroppen, eftersom sjukdomen utvecklas under påverkan av olika faktorer. Cirka 50% av männen över femtio år och 30% av de äldre kvinnorna lider av alopeci.

Alopecia orsakar

Vilka är orsakerna till utvecklingen av alopeci?

Totalt alopeci involverar vanligtvis aktiv förlust av moget hår, men i de flesta fall blir håret bara mindre. Det bör noteras att total alopeci innebär fullständig skallighet. I de flesta fall är situationen endast begränsad till områden. En sådan fokal alopeci, som innebär att endast skalliga områden uppstår, och inte fullständig skallighet, förtjänar också uppmärksamhet och speciella åtgärder för att förbättra situationen. Faktum är många orsaker. Faktum är att ingen är immun från ett sådant obehagligt problem. Dessutom har barn också skallighet. Det viktigaste i alla situationer är att kontakta en erfaren tricholog och vidta alla nödvändiga åtgärder för att förbättra situationen.

Bland orsakerna till aktiv håravfall är graviditet, perioden efter födseln, förlängt skydd med orala preventivmedel, medicinering för att sakta blodpropp, sänkning av hormonförloppet, olika påfrestningar. I det här fallet kan håret inte vara av hög kvalitet, om det finns ätstörningar och det finns brist på näringsämnen, inklusive zink, järn.

Hårlöshet med förlust av växande hår är den farligaste. Dessutom har även kvinnor risk för betydande håravfall. Denna sjukdom orsakas av mykoser (svampsjukdomar), strålbehandling, cytostatika vid behandling av onkologi. Förgiftning med olika gifter visar sig också vara väldigt farligt.

Cicatricial alopecia innebär utseende av ärr i hårbotten. Håret kan inte växa i dessa områden. Bland orsakerna är det nödvändigt att notera anomalier av medfödd natur, allvarliga skador på folliklarna, infektionssjukdomar (spetälska, herpes, syfilis). Inte mindre farliga är kemikalier, frostskador och brännskador, eftersom efter det kan hårväxten i ett visst område inte återhämta sig.

Hittills är orsakerna till alopecia areata inte kända, men en erfaren läkare kan hjälpa till även i denna situation.

Symptom på Alopeci

Partiell alopeci innebär en gradvis rörelse av hårlinjen. I det här fallet syns skallighet först vid templen, och sedan - vid kronan. Som ett resultat växer håret bara på baksidan av huvudet. Med fullständig skallighet kan håret falla ut över hela huvudet.

Lokal skallighet påverkar endast vissa områden, men inte hela huvudet, men samtidigt blir håret mycket tunt.

Ibland kan hårbotten bli känslig, inflammerad och upprörd av smärta. I svåra situationer, sår och vågor.

Under alla omständigheter kan bara trichologen hjälpa till med skallighet på huvudet och även på kroppen.

Alopeci behandling

Faktum är att diagnostiska åtgärder inte medför stora svårigheter. I de flesta fall krävs endast en visuell inspektion. Faktum är att läkaren omedelbart märker en minskning av hårdets täthet eller delar av kroppen utan hår, ett skalligt huvud. Det är faktiskt inte en visuell undersökning som är viktig, men en önskan att förstå hur man behandlar alopeci. Dessutom är orsakerna till sjukdomar hos män och kvinnor också något annorlunda.

Vidare är alopeci inledningsvis indelad i flera typer, och detta faktum bestämmer i stor utsträckning behandlingsregimen. För att kunna bestämma orsaken till sjukdomen och förstå hur man ska agera bör du gå igenom ytterligare diagnostiska åtgärder och samråda med en erfaren tricholog.

I de flesta fall antas en integrerad metod för diagnos. Det är absolut nödvändigt att kontrollera statusen för hormonella nivåer. Till exempel måste kvinnor passera test för sköldkörteln och göra en ultraljud av sköldkörteln, för att bestämma nivån av manliga hormoner. Dessutom rekommenderas blodprov, vilket gör det möjligt att förstå immunitetens särdrag.

Det är också nödvändigt att bekräfta eller avvisa förhållandet mellan alopeci och syfilis. Faktum är att båda sjukdomarna i viss utsträckning kan relateras. Av denna anledning är det ibland oerhört viktigt att skicka en RPR-text, liksom ett blodprov, kallat serologiskt.

Alopecia areata innebär en minskning av I, B-lymfocyter. Dessutom innebär testet med hårspetsning ett positivt resultat. Detta test innebär en liten sammandragning av håren för dess kärna. Men även den minsta möjliga ansträngningen leder till ett fullständigt avlägsnande.

Inte mindre viktigt är en hudbiopsi som hår ska växa på. Baserat på denna undersökning kan man förstå om ärr alopeci är närvarande, liksom ringorm. I själva verket är behandling möjlig även i det här fallet på grund av det faktum att modern kosmetologi har lyckats gå långt framåt.

Vilka system behöver för att behandla alopeci?

I de flesta fall krävs inte ett speciellt schema för att tvätta huvudet. Ett undantag existerar. Med seborrheal alopeci kan huvudet tvättas en gång i veckan, eftersom mer frekventa förfaranden kan leda till oönskade resultat. Det är absolut nödvändigt att endast använda naturliga schampon och masker som inte kan ha en aggressiv effekt. Det bästa alternativet är att använda produkter som innehåller örter som kan stimulera hårväxten.

I många situationer rekommenderar trichologer att ta vitaminkomplex och byta kost. För att förbättra situationen när det gäller hårväxt och eliminera deras förlust rekommenderas det att använda flera produkter som innehåller betydande mängder koppar, liksom zink. Dessutom är spannmål, grönsaker, skaldjur, lever, svampar de mest användbara. I form av drycker rekommenderas att citron och apelsinjuice ingår i kosten, men de bör inte vara sura. För att förbättra tillståndet i det autonoma nervsystemet är det nödvändigt att utesluta alkoholhaltiga drycker, kaffe och dessa produkter är kontraindicerade i föreskrivna preparat.

Vilka åtgärder bör vidtas om håravfall uppstår som är moget? I det här fallet kan de mest dramatiska konsekvenserna manifesteras inte tidigare än efter tre månader. I en sådan situation, efter avskaffandet av läkemedelsbehandling, normaliseras livsstil, näringsmönstret förbättras, stressen elimineras, håret kan återställas.

Med alopeci, som innebär håravfall, som växer, uppstår toppen av den ogynnsamma situationen tidigare än i en månad. När kroppen möter en provocerande faktor kan håret falla ut om en vecka eller till och med några dagar. Men även i detta fall kan gynnsamma förändringar uppnås snart. Det viktigaste är att aktivera hårväxt och säkerställa eliminering av en negativ faktor.

Cicatricial alopecia går inte bort på egen hand, eftersom cicatricial förändringar har orsakat folliklarna slutar fungera. Det enda möjliga sättet att förbättra situationen är att genomföra ett kirurgiskt ingripande. I denna operation antas utsöndring av hudområden där ärr kvarstår, med ytterligare hårtransplantation.

Androgen alopeci kan behandlas framgångsrikt. I denna situation rekommenderas att använda droger som innehåller Minoxidil eller analoger av detta ämne. Denna komponent kan förbättra hårväxten och garantera att de stärks.

Därför måste Minoxidil tas under lång tid. Utan att misslyckas, kontakta din trikolog, eftersom substansen har kontraindikationer och vissa biverkningar. Till exempel måste denna behandlingsmetod överges för personer som lider av hjärt- och kärlsjukdomar, kvinnor som befinner sig under graviditeten eller amning. I form av ett alternativ ska hormonella preparat tas, vilket möjliggör normalisering av hormonsystemet, men i detta fall antas hårtransplantation.

För att få möjlighet att behandla androgena, liksom seborrheal alopeci, bestäms det rättvisa könet att förskriva och ytterligare medel. Till exempel har antiandrogena orala preventivmedel en hög effektivitet. Tack vare dessa medel kan du normalisera hormontillståndet. Dessutom kan kvinnor fira förbättring av hår, ansikts- och kroppsskikt, nagelplattor på händer och fötter. Bland fördelarna är det nödvändigt att notera minimalt antal kontraindikationer och biverkningar.

Alopecia alopeci kan uppstå på egen hand, men det finns risk för återkommande. För att en sjukdom ska kunna skicka sig, tar det några år att vänta. Faktum är att stressiga situationer och brist på vitaminer leder till denna typ av skallighet. Trichologen kan rekommendera att ta effektiva vitaminkomplex, läkemedel som gör att du kan normalisera sköldkörtelns funktionella aktivitet. Det är viktigt att notera att barn också kan ha alopecia areata, så att man måste ta hand om att skapa anständiga förutsättningar för barnets utveckling och för att garantera sitt skydd mot yttre faktorer, chocker.

För att få möjlighet att öka hårväxten är det nödvändigt att ta läkemedel skapade på basis av speciella växter. Endast en erfaren läkare kan bestämma vilka droger som är bäst att ta. Var beredd på att de utvalda fonderna borde vara rätt för dig. Dessutom rekommenderas schema och behandlingstid även för att bestämma individuellt. För maximal effektivitet och eliminering av onödiga risker rekommenderas medicinsk övervakning.

Traumatisk alopeci är ett annat allvarligt problem. Detta förutsätter behovet av hjälp av specialister, nämligen psykologer, psykiatriker. Faktum är att en person borde sluta sträva efter att dra ut sitt eget hår. För att göra detta måste du anpassa beteendet i stressiga situationer och ta lugnande medel.

Fokal och total alopeci kan framgångsrikt härdas inte bara på grund av speciella preparat, förbättring av näring. Till exempel kan vara användbara folkmekanismer. Så du kan bekanta dig med flera värdiga alternativ.

 1. Du kan använda aloe juice. Det måste gnidas in i de områden i huden där håret helt föll ut. Behandlingstiden ska vara 2 månader. Då måste du ta en paus i trettio dagar. Efter pausen kan du fortsätta kursen.
 2. Effektiv ingrediens är torr senap. För att använda den ska en matsked senap lösas i en liter varmt vatten. Som ett resultat blir det möjligt att förbättra blodflödet till folliklarna i hårbotten och stimulera hårväxten. För att säkerställa maximal effekt rekommenderas att du lägger på plastfolie och tvätta sedan håret. Det är viktigt att notera att detta förfarande är förbjudet för patienter med högt blodtryck.
 3. En närande mask kan också hjälpa till med skallighet. Du måste ta äggulan och mala den med en matsked olivolja. Denna blandning bör gnidas i hårbotten. Tvätta håret om en halvtimme.

Som du kan se: hemma kan du enkelt förbättra hårets tillstånd, men det kräver hjälp av en tricholog.Nästa Artikel
Vad ska man göra om efter anestesi håret började falla ut