Allt om alopecia areata


Fokal, kluster eller partiell alopeci är en och samma sjukdom, som kännetecknas av närvaron av baldness, vanligtvis av en rund eller ovoid form, i hårbotten. Män har också ett mustasch och skägg. Ibland kallas sådana kala fläckar areata alopecia. Statistiken visar att håravfall påverkar människor oavsett kön och ålder. Bland den allmänna befolkningen kämpar cirka 1,7% av befolkningen med detta problem.

Orsakerna till sjukdomen

Trots den allmänt utbredda prevalensen av alopeci har dess etiologi ännu inte pålats på ett tillförlitligt sätt. Läkare kan inte säga exakt vad som ledde till utvecklingen av den patologiska processen i ett visst kliniskt fall. Bristen på bevisbaserad etiologisk bas gör det svårt att sammanställa en adekvat behandlingsalgoritm, vilken i de flesta fall väljs ut av försök och fel.

Det konstaterades att följande riskfaktorer kan vara orsaker till alopeci hos kvinnor och män:

 • ärftlig faktor (det är bevisat att 20-25% av patologiska fall är en familjesjukdom);
 • tidigare akut virusinfektion (inklusive eventuella sjukdomar: från enkla ARVI till allvarligare nosologier);
 • skada på kroppen genom kroniska infektiösa processer av någon lokalisering
 • allvarlig mental överbelastning eller ständig vistelse i stressiga tillstånd (skallighet kan uppstå som svar på ett skarpt enstaka slag mot nervsystemet eller utvecklas gradvis);
 • Felaktig funktion hos det endokrina systemet (den stora majoriteten av hormonella obalanser leder till problem med hår, i synnerhet alopeci av bristande karaktär).
 • brist eller frånvaro av några vitaminer i kroppen
 • autoimmun lesion av hårsäckar;
 • Sjukdom i det autonoma nervsystemet, som är direkt ansvarig för blodtillförseln till hårsäckarna (frekventa och svåra kapillära spasmer leder till ischemi i områden i hårbotten, vilket resulterar i att håret tappar och faller ut).

Läkaren för behandling av häckande alopeci bör göra maximal ansträngning och ta reda på den troliga orsaken till sjukdomen.

Trots det terapeutiska tillvägagångssättets universalitet möjliggör effekten på den etiologiska faktorn snabbare och effektivare återhämtning.

Funktioner i den kliniska kursen

Symptomen på den patologiska processen har följande egenskaper:

 • nestande alopeci verkar gradvis (en liten skallighet bildas, som fortsätter att växa);
 • Formen på baldingområdet är ofta cirkulär eller oval;
 • Ytan på det hårlösa området kan vara slät och glänsande eller grovt med tecken på inflammation.
 • klåda i alopeci stör sällan patienter och smärta uppstår inte alls;
 • en enda zon av brist på hår uppträder oftast, oftare markerar patienter två ställen för skallighet (när flera lesioner uppstår, är hela kroppen vanligtvis påverkad);
 • Det finns förlust av ögonbryn och ögonfransar, som kan vara totalt, ensidiga eller partiella.
 • problem med nagelplattan i form av gallring, skalning, deformation och så vidare (skadorna på naglarna beror på att de har samma sammansättning som håret).
En ganska vanlig patologi är en svampinfektion i hårbotten, där brytningen av stammen uppstår utan att röra hårfollikeln. Sådan håravfall hos kvinnor och män kräver specifik antifungal behandling och samråd med en hudläkare. Följande tecken hjälper till att känna igen mykos: förekomsten av svarta fläckar i det drabbade området, hårdhetens hårdhet och svår klåda.

Vi får inte glömma att vissa former av psykisk sjukdom kan leda till att personen själv drar ut sitt hår. Detta alternativ av håravfall kan inte kallas alopecia alopecia, och det behöver inte behandlas. Erkänna självhantering av hår kan vara genom närvaro av skrot av olika längder.

Sjukdomsklassificering

Stages av nestande hårskador

Hur diagnostiseras alopecia areata?

Principer för behandling av sjukdomen

De grundläggande principerna för behandling av fokal skallighet är följande:

 • Genomförande av psykoterapi med stabilisering av den emotionella sfären.
 • Användningen av hormonala salvor för att sänka autoimmun lesionsprocessen.
 • Användningen av injektioner av kortikosteroider (denna behandling utförs med försiktighet och endast i de mest försummade fallen).
 • Ta tablettformer av glukokortikoider (endast enligt ordination av en läkare med noggrann överensstämmelse med rekommenderade doser).
 • Fototerapi (innebär exponering för de drabbade områdena med ultraviolett ljus).
 • Användningen av dithranol (behandling av alopecia areata hos kvinnor och män med detta läkemedel har blivit lite studerat, men läkemedlet har fortfarande någon effekt).
Många patienter tror att den mest effektiva metoden för behandling är hårtransplantation till det drabbade området. Läkare är skeptiska till denna metod för att lösa problemet, eftersom operationen är dyr och håret helt enkelt inte kan slå sig ner.
Vi bör inte glömma att vid behandling av alopecia areata bör stor uppmärksamhet ägnas åt den etiologiska faktorn.

Eliminering av huvudpatologin är den mest effektiva typen av terapi.

utsikterna

Helt botar alopeci alopeci är inte alltid möjligt. Av stor betydelse är den patologiska processens etiologi. Till exempel är tillfällig håravfall på grund av beriberi eller svampinfektion snabbt botad en gång för alla. Med arveliga former av alopeci eller skallighet orsakad av stress är det mycket svårt att hantera problemet och det är inte alltid möjligt även med hjälp av professionella läkemedel.

I allmänhet påverkar fokalalopeci inte patientens förmåga att arbeta, och den relativa ogynnsamma prognosen är förknippad med en psykologisk faktor. För många människor orsakar sjukdomen en sluten livsstil, vilket leder till en ännu större psykologisk stress och förvärring av patologi.

Hittade en bugg? Markera den och tryck Ctrl + Enter

Alopeci nesting: symptom, orsaker, steg

Ibland finns en rund skallig fläck vid en kammare, speciellt med långt hår. Detta är förståeligt - de faller ut utan obehag. I utseende kan det förväxlas med lavar, men detta är alopeci, patologisk förlust, skallighet i vissa delar av huden. Fullständig information om detta tillstånd kommer att tillåta att hantera denna sjukdom snabbare.

Symptom på patologi

Alopeci-häckning täcker inte hela ytan på huvudet. Flera små foci av karakteristiska runda eller avlånga former av boetypen bildas.

De viktigaste symptomen på sjukdomen:

 • slät hud på platsen för förlust, ibland finns det en liten fluff;
 • tomma områden växer gradvis, närliggande kan slå samman
 • formen av problemzonen är rund eller avlång i diameter från 1 till 10 cm, har tydliga gränser;
 • På gränsen till zonen är strängarna lättdragna.
 • möjlig inflammation i området av skallighet;
 • nestande alopeci kan åtföljas av kliande hud, men det finns ingen smärta;
 • Ofta är en plats skallig, om det finns två platser, sträcker sig patologin till hela kroppen.

Specifika manifestationer, det är svårt att förvirra med andra sjukdomar.

Orsakerna till patologin

Före behandlingen måste du fastställa orsaken till sjukdomen. Många faktorer kan påverka håravfallet. Ofta bestämmer ärftlighet huruvida barnet ska bli skallet genom manlinjen.

Kroniska infektioner i andningsvägarna, som inte behandlas, finns ständigt närvarande i kroppen, är syndarna av alopeci. Här kan du också lägga till permanenta karies, ARVI och akut respiratoriska infektioner, som slutar behandlas och tar dem som ständiga följeslagare från hösten och våren.

Alla dessa sjukdomar utan behandling leder till att patogena mikrober kommer in i blodet. Infektion genom kärlen kommer in i glödlamporna. Immunitet börjar bekämpa mikrober, håret får också (många mikrober är mycket resistenta mot kroppskrafter). Detta leder till glödlampans död.

Konstant stress, långvarig depressionstänkande effekt på cirkulationssystemet. Det finns en ökning av blodviskositeten, krampen i små kärl. Mikrocirkulationen av blod bryts i många delar av kroppen, inklusive hårbotten. Håret får inte näringsämnen och syre, det är en annan anledning till förlusten.

Fel på det endokrina systemet kan också leda till att alopeci häckes. Sköldkörteln och binjurebarken är nedsatta, vilket påverkar hypofysen. Allt detta leder till utseendet av foci av håravfall.

En annan anledning är hormonell obalans. Ofta händer detta under uppkomsten av klimakteriet under graviditeten och tar hormonella preventivmedel. Gravida kvinnor behandlas inte, omslaget återställs självständigt efter barnets födelse. I alla andra fall måste du besöka en läkare.

Medicinsk vetenskap är benägen att tro att huvudorsaken till denna typ av håravfall är en genetisk predisposition. Alla andra faktorer som kroppen kunde övervinna.

Funktioner av den kliniska bilden

Först vid näsa alopeci förekommer en förändring i nagelplattan. Det blir tunnare, deformerad. Ofta är det för att byta naglar att hårexperter (trichologer) drar slutsatser om lökarnas patologiska tillstånd.

Naglar och hår har samma sammansättning, så smärtsamma förändringar i kroppen påverkar dem lika. Även med fokal alopeci börjar ögonfransar och ögonbryn falla ut. Ett dåligt symptom är en märkbar nagelskada, som började tidigare än utseendet på baldness-områden på huvudet. Detta är ett tecken på allvarliga oegentligheter i hela kroppen.

klassificering

Alopeci-nestning har flera former, beroende på vilken behandling som föreskrivs:

 • Lokal - där det finns ett eller två områden av alopeci.
 • Ophiasis Celsus är en bandetliknande form, när en märklig remsa av klar hud bildas från templet till nacken. Ofta sjuk i barndomen.
 • Subtotal - flera områden sammanfogar, bildar stora områden av alopeci.
 • Totalt - det finns ingen vegetation på hela huvudet. Ibland faller ögonfransar och ögonbryn.
 • Universal - håret faller över hela kroppen. De kan sedan växa tillbaka och omedelbart falla ut. Sådana paroxysma försäkringsperioder uppträder. Huvuddelen av livet går utan hår.
 • Gnezdnaya - fortsätter med skador på naglarna. Detta är en svår form av sjukdomen med en dålig prognos.

Kallformar kan gå in i varandra, situationen förvärras i avsaknad av korrekt behandling, inte följa doktorns rekommendationer.

Stage av utveckling av patologi

I sin utveckling går sjukdomen igenom flera steg:

 • Progressive. Områden av fallet hår expanderar. Nya foci visas. Lamporna tappar sin styrka. Håret är lätt att dra ut genom att dra på det. Det kan finnas en liten klåda på hårbotten.
 • Stationär. Nya fickor av skallighet visas inte. Skinnet i områdena alopeci upphör att inflame, bleknar, blir slät. Efter förstärkning blir det svårt att dra ut dem.
 • Regressiv. Centra av alopeci är gradvis övervuxna med nytt dunkt hår utan pigment. I framtiden finns det en förtjockning och pigmentering om det finns gynnsamma förhållanden. Men en försämring av sjukdomen kan inträffa, då övergår till första etappen.

Brännvidd och effektiva behandlingar

Nestande alopeci kan bestämmas av yttre tecken, som är mycket karakteristiska för denna patologi. Hos kvinnor är de mest uttrycksfulla.

Läkaren använder ytterligare diagnostiska metoder som hjälper honom att identifiera varför skallighet har uppstått. När du använder ett dermatoskop är det möjligt att i detalj undersöka lamporna, huvudets hud, för att bestämma deras tillstånd. Var noga med att studera smet för förekomst av svampinfektioner i kroppen. Även om det antas att en sådan infektion sällan orsakar alopeci, är det inte nödvändigt att utesluta detta alternativ.

Fokal skallighet är ett tecken på vissa sjukdomar, så doktorn föreskriver individuella laboratorietester för att identifiera patologier. Det kan vara biokemiska tester för definition av infektion, endokrina förändringar, vitaminbrister och andra sjukdomar.

Principer för sjukdomsbehandling

För att bli av med alopeci behöver areata ett integrerat tillvägagångssätt. Med det kommer effekten att vara på symtomen, orsakerna till sjukdomen. Vanligtvis ger läkare inte garantier för behandlingens framgång, eftersom alltför många faktorer påverkar återställningsprocessen.

Principerna för behandling av fokal skallighet inkluderar:

 • genomföra psykoterapi sessioner för att återställa en stabil känslomässig bakgrund;
 • Användningen av hormonbaserade salvor för att sakta ner processerna för autoimmun skada.
 • effekter på drabbade områden för lokal irritation för att öka mikrocirkulationen;
 • obligatorisk förbättring av matsmältningssystemet.

Den normala behandlingstiden tar 2 månader. Med rätt behandling försvinner baldnessområdet efter 6 månader. Så mycket tid är nödvändigt för att håret växer tillbaka.

utsikterna

Slutförvaring av fokal alopeci beror på orsakerna till dess förekomst. Om håravfall uppstår på grund av hudskador av svamp eller vitaminbrist, är återhämtningen fullständig. Det är svårt att bekämpa patologi om det orsakas av en ärftlig faktor eller stress.

Alopecia areata påverkar inte livslängd, prestanda, för andra kroniska sjukdomar. Men det har en allvarlig psykologisk inverkan, vissa leder en sluten livsstil, vilket försvårar depression och leder till en ökning av problemet.

Medel för extern behandling

Om fokuset på alopeci på huvudet är en enda, är dess diameter inte mer än 3 cm, du behöver bara titta på den i 3 månader. Under denna tid kan den växa över. Om detta inte händer måste du börja behandlingen.

Att bli av med denna sjukdom bör utföras tillsammans med en läkare. Endast en specialist väljer rätt medicin, ger komplikationer, tar hänsyn till kontraindikationer. Självmedicinering kan komplicera situationen.

Glukokortikosteroider appliceras topiskt i form av salvor och krämer. I svåra fall utförs injektioner på lesionsplatsen med dessa hormonella medel. Till exempel gnids en lösning av Minoxidil i huden. Nackdelen med metoden är dess ömhet, den fungerar endast på små områden. Ej lämplig för total skaldethed.

Ett annat medel för extern användning är nikotinsyra. Det är en bra antispasmodisk, hjälper till att återställa blodflödet i det drabbade området. Ampullen öppnas, innehållet gnidas in i håravfallet dagligen. Från folkrättsmedel - användningen av havsalt. Massor med stora kristaller kommer också att bidra till blodflödet till alopeciområdet, vilket hjälper till att återställa omslaget.

Allmän behandling

Med ett integrerat tillvägagångssätt för behandling måste du bli av med huvudproblemet, ett symptom som kan vara skallighet. Immunmodulatorer, blodförsörjningsmedel, vitaminpreparat används. I närvaro av infektion elimineras den genom individuell behandling.

För att förbättra näring av hår använder Actovegin, Solcoseryl. Nootropa medel används för att lindra vaskulära spasmer. Ofta föreskrivs Piracetam, Nootropil. Det är viktigt att avlägsna depressivt tillstånd som ofta observeras hos patienter med denna patologi. Applied Novopassit, Persen.

Massage och fysioterapi

Det finns andra sätt att hjälpa till med fokal baldness. Tja hjälp regelbundna sessioner huvudmassage. Det bör göras av en kvalificerad specialist. Förfarandet bör utföras på en läkarmottagning på ett specialbord. Massagen varar cirka 30 minuter. Det finns en inverkan på platsen för alopeci, nacke och axlar.

Fokal skallighet med fysioterapi behandlas effektivt. Det är nödvändigt att komma ihåg om kontraindikationerna för sådana förfaranden - onkologiska och infektionssjukdomar, närvaron av en pacemaker, graviditet.

Sjukgymnastikmetoder:

 • Elektrofores - baserad på verkan av strömmen. På baldingområdet finns ett läkemedel (nikotinsyra), som på grund av strömmen tränger djupt in i huden. Fartyg expanderar, lokal blodcirkulation förbättras.
 • Galvanisering - under påverkan av nuvarande värmer upp hårbotten. Utbytesreaktioner förbättras, blodflödet stabiliseras.
 • Darsonvalisering - Darsonval apparat används. Med hjälp av ett speciellt munstycke utförs en baldnesszonmassage i 10 minuter. Stimuleringen av blodtillförseln och tillväxten av glödlamporna.

För all fysioterapi är det tillräckligt 10-15 gånger för att se positiva resultat.

Kirurgisk behandling

Det sista skedet av fokal skallighet behandlas inte med medicinering. Det är fortfarande en kirurgisk behandling - hårtransplantation. Även detta kan inte betraktas som ett universellt botemedel, eftersom förökningen av patologin kan leda till förlust av transplanterat hår.

Det är nödvändigt att fastställa orsaken till att häcka alopeci, eliminera det. Med genetisk predisposition finns det inga sätt att lösa problemet. Du kan bara skjuta upp håravfallet. För detta behöver du lära dig att hantera stress, för att komma segrande från depressiva stater.

Alopecia areata hos kvinnor: orsaker och metoder för behandling

Inte bara män påverkas av skallighet. Nästande eller brännande alopeci hos kvinnor är ett mycket vanligt fenomen som kräver kvalificerad behandling.

Fokal baldness hos kvinnor

Alopeci hos kvinnor: en klinisk bild

Alopecia alopeci, som det framgår av sjukdomsnamnet, påverkar inte hela hårbotten. För alopeci av boetypen är bildandet av en eller flera centra av alopeci, rund eller oval, karakteristisk. Huden i stället för en sådan skallig fläck skiljer inte färg, kliar inte och blir inte täckt av utslag. Som regel är något obehag på platsen för baldnesscentret frånvarande.

För sjukdomsuppkomsten präglas sjukdomen av snabb håravfall på en viss plats. Om alopeci lokaliseras i ett litet område, löser sjukdomen sig själv, utan någon specifik behandling.

Vid flera foci av alopeci eller återfall efter fullständig håråterställning på de skalliga områdena, bör du rådgöra med en läkare för råd.

Orsaker till sjukdom

Trots det faktum att häckande alopeci är en vanlig sjukdom, har läkare inte kommit till en gemensam åsikt om orsaken till bildandet av bala fläckar.

Fokal alopeci hos kvinnor kan orsakas av:

 • en allvarlig infektionssjukdom
 • allvarlig stress och störningar i centrala nervsystemet
 • huvudskada
 • hormonella problem;
 • genetisk predisposition.

Baldness kan utvecklas mot bakgrund av nedsatt immunitet efter en allvarlig sjukdom. Svampskador i huden och slemhinnorna kan också orsaka brännvårhet hos kvinnor.

Psykoneurotiska problem och svåra påfrestningar leder till en avmattning och störning av alla processer som förekommer i kroppen. Först av allt är håret påverkat, upp till skallighet och utseendet på fokal alopeci.

Den hormonella bakgrunden hos en person kan påverka prestandan hos andra kroppssystem. Alopecia alopeci kan uppstå:

 • med uppkomsten av klimakteriet;
 • efter att ha tagit hormonella preventivmedel
 • under graviditeten.

I det här fallet är det nödvändigt att konsultera en läkare och undersöka sköldkörteln.

Behandling av alopeci under graviditeten utförs inte. Hårväxten återställs på egen hand, en gång efter födseln.

Hur man svarar på baldnessens fokus?

Om häckning av alopeci har börjat är det viktigt att inte panik, men att observera sjukdomsframsteg. Om nidus som har dykt upp ändras inte i storlek, och det finns inget obehag, du borde vänta en stund och problemet kommer att gå över sig själv.

Det är nödvändigt att konsultera en läkare om fokuset växer eller ytterligare bala fläckar uppträder. Anledningen till att kontakta kliniken är:

 • utseendet av flera foci av skallighet;
 • sårbarhet och delamination av naglar;
 • mycket snabb håravfall
 • håravfall på kroppen.

Utseendet på flera skador kan leda till allvarliga konsekvenser, vars behandling kräver mycket tid och ansträngning.

Flera individuella foci av alopeci kan sammanfoga och bilda kontinuerliga fläckar av alopeci

Eventuella komplikationer

Utseendet på ett enda baldnesscentrum är inte en anledning att bli panik. I regel stannar håravfallet självständigt, utan användning av några terapeutiska medel.

Anledningen till att söka läkarvård är återkomsten av häckande alopeci eller en ökning av antalet foci. I detta fall kräver sjukdomen en tidig professionell behandling, annars finns det en hög risk för fullständig förlust av hår på huvudet.

Behandlingsproblem

Alopecia areata är inte en sjukdom som kan botas på egen hand hemma. Behandlingen är endast föreskriven av en trichologist efter att ha bestämt orsaken till skallighet. Problemet kräver ett integrerat tillvägagångssätt som innefattar:

 • immunitetskorrigering;
 • ger en lokal irriterande effekt för att förbättra blodmikrocirkulationen;
 • användningen av fysioterapeutiska behandlingsmetoder
 • antivirala droger.

För att helt bli av med sjukdomen kommer det att ta en behandling under minst två månader. Som regel försvinner fokuset på skallighet helt efter sex månader - det är hur lång tid det tar för håret att växa tillbaka.

För personer som är benägna att frekvent stress, vid behandling av alopeci är sedativa och B-vitaminer obligatoriska.

Drogbehandling

Drogbehandling av skallighet innefattar:

 • mottagande immunmodulatorer;
 • användningen av lokala medel för att expandera blodkärl och förbättrar blodcirkulationen;
 • vitaminkomplex.

Immunmodulerande läkemedel är bindande, oberoende av orsaken till sjukdomen. Om alopecia areata har utvecklats på grund av en infektion eller en svamp, är det dessutom föreskrivet specialmedicinering.

Minoxidil stoppar eller saktar håravfall och stimulerar tillväxten av nya

En viktig åtgärd för fullständig håråterställning är förbättringen av lokal blodcirkulation. Efter att ha bestämt orsaken till skallighet kan läkaren ordinera läkemedel med vasodilaterande effekt: nikotinsyra, peppartinktur, Minoxidil. Särskilda serum och lotioner för gnidning i mitten av skallighet är också föreskrivna. Detta kan antingen vara en medicinsk och kosmetisk produkt som köpts på ett apotek, eller ett agent valt i en enda kopia, speciellt för en viss patient.

Vitaminkomplex för hår vid behandling av alopeci ordineras utan att misslyckas. Patienter tar sådana populära droger som Merz, Perfectil, Pantovigar eller Vitrum Beauty. Dosen väljs av läkaren beroende på orsaken till sjukdomen och i fallet med patienten som får ytterligare droger.

Vitaminkomplex för hår "Pantovigar" som används vid behandling av alopeci

Sjukgymnastik för alopeci

Effektivt bota skallighet hjälper fysioterapi. Med hjälp av sjukgymnastikmetoder kan du:

 • utvidga blodkärlen och förbättra blodtillförseln till rötterna;
 • öka lokal immunitet
 • vakna inaktiva hårsäckar.

Behandlingsförloppet består av 10-15 procedurer som utförs dagligen eller varannan dag. Det finns flera typer av fysioterapi behandling:

 • kryoterapi av hår;
 • elektrofores;
 • darsonvalism;
 • jontofores;
 • elektroplätering;
 • massage.

Metoden för fysioterapi väljs efter att orsaken till baldness har fastställts.

Kryoterapi är användningen av flytande kväve för lokal frysning av hårbotten. Kryoterapi appliceras punktvis över hela området av baldness. När detta inträffar stärks blodkärlens väggar, blodcirkulationen stimuleras och de vilande lökarna aktiveras.

Denna metod är absolut smärtfri. Kryoterapi kan effektivt bota alopecia areata på kort tid. Nackdelen med denna behandling är förstörelsen av hårstrukturen.

Under kväveverkan förlorar friskt hår fukt och raster, så denna behandling av alopeci åtföljs av ytterligare åtgärder för att närma sig locken.

Elektrofores och jontofores är två liknande metoder för fysioterapi, som är baserade på effekterna av strömmen. Samtidigt appliceras ett läkemedel i centrum av alopeci, som med nuvarande impulser faller in i de djupare skikten av huden. Som regel använder läkare nikotinsyra, känd för sin förmåga att utvidga kärl och förbättra lokal blodcirkulation.

Galvanisering innebär också en aktuell effekt, men den här metoden värmer hårbotten. Som en följd av värmesyntes förbättras metaboliska processer i hudcellerna, blodcirkulationen normaliseras och thyroidkörtelns aktivitet regleras.

Det mest tillgängliga, men inte mindre effektiva sättet att behandla alopeci är darsonvalisering. Fördelarna med denna metod är i sin tillgänglighet, eftersom darsonvalisering kan utföras oberoende hemma.

Enheten "Darsonval" kan köpas på något apotek. Den är klar med glasdysor av olika former och syften. För behandling av fokal alopeci är avsedd munstycke i form av en svamp. Darsonvaliseringsproceduren är mycket enkel: det är nödvändigt att slå på enheten i uttaget och massera svampfästet i 10 minuter. Läkemedlet bidrar till regenerering av hårsäckar och stimulerar blodcirkulationen. Behandlingen består av 15 procedurer.

En kvalificerad hårbottenmassage hjälper till att bota baldness framgångsrikt. Förfarandet utförs endast på en specialistts kontor. Massagen varar ungefär en halvtimme, medan läkaren verkar direkt i mitten av skallighet och nacke och krage.

Varje fysioterapi behandlingsmetod har kontraindikationer: förekomsten av cancer och infektionssjukdomar, bäring av pacemakare, barnets bärande period.

Sjukdomsvideo

Ett specifikt fall av manifestationer av alopecia areata hos en kvinna beskrivs i denna video.

Förutom medicinska och fysioterapiska metoder bidrar hemmet till att bota baldness. Vanligtvis används nikotinsyra, lökjuice och peppartinktur - verktyg som hjälper till att expandera blodkärlen, förbättra blodcirkulationen och starta processen med att förnya hårbotten.

Återhämtning från alopeci tar lång tid, men prognosen är vanligtvis positiv. Problemet kommer sällan tillbaka igen om behandlingen genomförs i rätt tid.

Alopecia Alopeci: Orsaker och behandling

Alopecia areata är en sjukdom hos unga och barn, oavsett kön (även om hon föredrar brunetter). De skalliga fläckarna påverkar selektivt kroppens håriga områden med rundformade foci (eller "bonar").

Stages av sjukdomen

Tre stadier av sjukdomen:

 1. Allt börjar med aktiva symptom: svullnad och rodnad i huden i fokusets epicentrum. På gränsen finns en stickande känsla och en svag förbränning. Mycket snabbt når alopeciazonen 1 cm i diameter. När man undersöker det drabbade området är hampa kvar från brutet hår klart synligt. Samma trådar som fortfarande är bevarade i hjärtat är löst och lätt avtagbara.
 2. Nästa steg av alopeci är stationär, d.v.s. härden upphörde att växa. Huden tog en blek färg, och det fanns inga sjuka strängar längs gränsen mellan "boskapen".
 3. I regressionsfasen reverseras alopeci-processen, i fokus kan du observera utseendet på nytt hår. Några av dem liknar färglös fluff, vissa har mörk pigmentering.

Naturen av alopeci-häckning avslöjas inte fullt ut av forskare. Det är inte klart varför fokusen först bildas abrupt, då slutar det växa och i flera månader (eller till och med år) är i stadig tillstånd. Då, på egen hand, växer hjärtat med nya hår.

Sjukdomsbeteendet är inte helt förutsägbart. Skallande baldness kan manifestera sig på olika sätt. På män är alla tecken på selektiv skaldethed omedelbart uppenbara. Medan alopecia areata hos kvinnor inte kan detekteras omedelbart. Vissa kan leva i flera år utan att vara mycket uppmärksam på de obehagliga känslor som följer med den progressiva fasen av alopeci. Allt kommer att bero på sjukdomsformen.

Kvinnlig nestande alopeci när den undersöks av en trichologist.

Former av alopecia areata

 • När processen med fallande trådar på huvudet uttalas, talar de om en diffus form av alopeci. Det påverkar hela ytan av hårsektionen.
 • Lokal patologisk alopeci manifesteras av separata rundade foci med tydliga gränser.
 • Skaldhet vid kanten av hårväxt är en obehaglig form. Ibland kan bara tempel och panna eller huvudets huvud påverkas. Alopeci i detta fall har formen av ett tejp.
 • I subtotalformen påverkas 40% av hårlinjen. Här börjar små foci av lokal typ slå samman med varandra och bilda stora lesioner.
 • Gnezdnaya total alopecia påverkar hela hårbotten, vilket gör personen skallig. Skarpa fall hår på andra delar av kroppen.
 • Det finns också en universell form när alopecia foci visas inte bara på hårets del av huvudet - sjukdomen påverkar ögonbrynen, ögonfransar och kroppshår. På män kan du se fickor av skalliga fläckar på hakan. Med denna form av alopeci kan det regressiva skedet igen bli aktivt och förstöra den resulterande fluffen.
Former av alopeci: brännpunkt, totalt och lokalt.

Denna typ av skallighet utmärks av olika former, skiljer sig från varandra i graden av skada och plats. Universell alopeci i upprepade framsteg kan manifestera sig i någon annan form som beskrivits ovan och vara lätt i naturen vilket komplicerar dess behandling. Var och en av de olika typerna av fokal alopeci kan gå enkelt och långsamt och kan omedelbart börja ganska aggressivt. I det senare fallet påverkas sjukdomen och nagelplattan.

En person kan påvisa flera former av alopecia alopeci på en gång, eller en av dem kommer gradvis att omvandlas till den andra. Detta beteende hos sjukdomen gör det svårt att behandla.

Orsaker till sjukdom

 • Kronisk luftvägsinfektion, akut respiratoriska sjukdomar, tandkärl, inflammation i de inre organen som har utvecklats i kroppen, om de lämnas obehandlade, leder till att mikrober tränger in i blodomloppet. Med det sprider infektionen genom systemet och når hårfollikeln. De drabbade löken uppfattas av immunsystemet som främmande kroppar och genomgår en autoimmun attack.
 • När ett misslyckande inträffar i det endokrina systemet försämras sköldkörteln och binjurskortet. Detta återspeglas i hypofysen och hypofysen. Allt detta leder till utvecklingen av fokal alopeci.
 • Det nervösa vegetativa systemet kan orsaka nedsatt blodmikrocirkulation, varför det finns spasmer av arterioler och prepillarier. Blodviskositeten ökar, vilket sänker dess ström. Lökarna, som har fått mindre näring, börjar lida.
 • Spasmer av blodkärl leder till stress. De är orsaken till ett misslyckande i immunsystemet, som plötsligt blir selektivt "blind".

Alopeci alopeci har orsaker som inte alltid är lätta att hantera, särskilt eftersom sjukdomen är bland de patologiska. Man tror att orsaken till autoimmun syndrom. Alla de faktorer som beskrivs kunde inte påverka utvecklingen av alopecia areata, om personen inte var föremål för det genetiskt.

I de flesta patienter är utvecklingen av alopeci associerad exakt med follikelernas ärftliga svaghet.

behandling

Nestande alopeci bör inte ignoreras, oavsett form och grad det manifesterar sig. Ju tidigare du börjar behandla, desto lättare blir det att klara av sjukdomen. För enstaka mindre skador är återhämtningsbehandling tillräcklig. Det innefattar att ta enskilda vitaminer (A, B, C, E, PP) och järntillskott. Läkaren föreskriver ett komplex av mineraler och vitaminer i kombination med aminosyror. Allvarligare former av alopeci kräver radikal behandling, vilket inkluderar läkemedels- och hårdvaruin effekter.

Fysiska terapeutiska procedurer

 • Börja en kurs med lokal effekt på fokal alopeci med kortikosteroidhormoner. Det kan vara salvor eller lotioner som appliceras på de drabbade områdena. Om patientens tillstånd tillåter det är värt att använda subkutan injektion av kortikosteroider med injektioner. Läkemedel som "Diprostan" eller "Triamcinolonacetonid" ger en ganska snabb effekt.
 • I vissa fall appliceras topiskt "Anthralin". Drogen framkallar utvecklingen av kontaktdermatit, därigenom "avviker uppmärksamhet" av antikroppar mot sig själva. På grund av denna effekt av medlet blockeras aktiviteten hos det autoimmuna systemet.
 • I fall då nedfallet av alopeci når mer än 30% används immunmodulatorerna av typen "Diamincyclopropenone". Det är riskabelt att använda det utan läkarens övervakning, så de förskriver läkemedlet bara på sjukhuset.
 • Fototerapi hjälper till att stärka effekten av lokala droger på alopeci.
 • Utmärkt resultat kan uppnås med hjälp av kryoterapi, laserbehandling, användning av Darsonval-apparaten etc.

mediciner

 • I närvaro av smittsamma foci föreskrivs läkemedelsbehandling för att eliminera dem (i varje enskilt fall).
 • För att förbättra mikrocirkulationen hjälper vasodilatorer: "Kavinton", "Troxevasin", "Trental", etc.
 • Näringsvävnaderna i hårområdena kommer att ge "Actovegin", "Solcoseryl."
 • Vaskulära spasmer avlägsnas av nootropa läkemedel: "Nootropil", "Piracetam".
Resultatet av behandlingen av alopecia areata i exemplet före och efter behandlingen.

video

Behandling av någon form av fokal alopeci bör utföras av en läkare och ha en individuell karaktär. Du bör inte vara begränsad till ett läkemedel eller förfarande - behandlingen ska vara omfattande, som syftar till att undertrycka det autoimmuna syndromet.

Alopecia Alopeci: Orsaker, Diagnos och Behandlingsmetoder

Lush hår har alltid ansetts vara ett tecken på skönhet och hälsa. Och människor av båda könen satsar mycket på att uppnå denna effekt. Men ibland, trots alla ansträngningar, börjar håret falla, och personen blir blek. Denna sjukdom kallas alopecia areata. Det finns flera typer av skallighet. Och en av de mest mystiska och intractable är den så kallade alopecia alopecia. Namnet är skrämmande, men vad representerar det verkligen? Låt oss titta på det här problemet.

Vad är alopeci

I grunden hör den här sjukdomen till de patologiska skadorna, som länge är kända för mänskligheten. Men de exakta orsakerna till sjukdomen har ännu inte fastställts. Den mest troliga är den här versionen: människokroppen accepterar redan befintliga hårsäckar som något främmande för honom och försöker bli av med dem.

En särskiljande egenskap hos alopeci från andra typer av skallighet är att håravfallet är cirkulärt, det vill säga håravfall börjar i form av en liten cirkel, som gradvis expanderar.

Sjukdomen påverkar båda könen lika mycket. Och den mest fruktansvärda saken i denna typ av skallighet är att den mest berör bara ungdomar (under 25 år) och barn. Agree, äldre människor kan lättare acceptera att de är balding än unga människor.

Följande sorter av alopecia areata är utmärkande:

 • diffundera. Håret faller ut på toppen av huvudet;
 • lokal. I det här fallet förekommer håravfall på en plats. I detta fall har lesionen klart definierade gränser;
 • total alopeci. Hårförlust uppträder över hela hårbotten, och komplett. Denna form av sjukdomen hos barn är inte markerad;
 • delsumma. Mer än fyrtio procent av håret på huvudet faller ut;
 • ofializ. Förlusten i detta fall sker vid kanterna av hårets del av huvudet;
 • universell form. I det här fallet faller håret över hela kroppen. Denna form utvecklas ofta hos barn.

Utseendet av lesioner spontant, för att förutsäga var nästa skada kommer att hoppa ut är omöjligt. De kan förbli i sin ursprungliga form, de kan växa och försvinner bara spontant.

Efter att ha börjat manifestera sig, utvecklas lesionerna snabbt och enkelt till en universell eller total form. Samtidigt är övergången mellan former nästan omärkbar.

Orsaker till sjukdom

Som nämnts ovan är de exakta orsakerna till sjukdomen fortfarande okända. Men det är allt, alla läkare inser att sjukdomens ursprung borde sökas efter patientens barndom. Också orsaken kan vara immunsystemets fel, som nämnts ovan. Det är, immunsystemet, av någon anledning, känner igen håret på kroppen, speciellt på huvudet, främmande för människokroppen och börjar bli av med det.

Sjukdomen kan orsakas av exponering för miljöfaktorer, i synnerhet dåliga miljöförhållanden. Hårförlusten börjar efter starka känslomässiga upplevelser.

På grund av osäkerheten i orsakerna är behandlingen annorlunda hos män och kvinnor.

Behandling av alopecia areata

På grund av det faktum att de exakta orsakerna till sjukdomen inte har identifierats finns det ingen universell behandlingsmetod. I varje fall väljs det individuellt. Men allt är någonting gemensamt.

Till exempel är användningen av glukokortikosteroider utbredd. De kan vara konstgjorda eller naturliga. I sistnämnda fall utförs syntesen av ämnet från binjurens barkskott - hundar, kaniner eller hästar.

Men innan du börjar behandling med hormoner är det vanligt att använda irriterande medel. Anthralin, ammonium, karbolsyra, krotonolja, varm peppar används som sistnämnda.

Det konstaterades att efter en sådan behandling kan hårbotten återhämta sig. Även om flera år har gått efter skallighet. Men det finns en "men": den här metoden är endast effektiv i ett fall, om inte mer än 50% av håret föll ut. Annars är det även möjligt att inte starta behandlingen med denna metod.

En annan metod för behandling är med hjälp av sensibiliserande medel, läkemedel som ökar cellens känslighet. Annars kallas denna metod aktuell immunosuppressiv terapi. Denna teknik är känd som den mest framgångsrika vid behandling av falsk skaldnad. Förutom sensibiliserare använder denna metod immunotropa läkemedel som har en skadlig effekt på vita blodkroppar och immunitetsceller - lymfocyter och vita blodkroppar.

Fotokemoterapi används ofta vid behandling - det är när huden utsätts för fototerapi. Den mest effektiva metoden fungerar i kombination med sensibiliserande läkemedel. Den enda nackdelen med sådan behandling är att det kan skada patienten. Så under behandlingsprocessen undertrycker offeret sin immunitet, och eventuell infektion kan påverka honom. Även den enklaste.

Extern terapi med terpentinsalva, keratinocytstimulanter - det här är cellerna i epidermis yttre skikt - ge lite hjälp. De bidrar till den snabba tillväxten av hår.

Sjukgymnastik är inte heller bortglömd - hårbottenmassage, paraffinbehandling, aktuell terapi (strömmar d, Arsonval). Tja, de klassiska metoderna - akupunktur och elektro-punktering.

Ofta använder läkare placebo-effekten - det här är när en patient helt enkelt tror att denna åtgärd kommer att hjälpa honom och accepterar den, men samtidigt har denna behandling inte dessa egenskaper.

För dem som inte vill ta olika droger finns det ett sätt - det här väntar. Vissa läkare kallar denna metod lat behandling. Det ligger i det faktum att du bara behöver vänta en viss tid. Cirka ett halvt år. Som övning visar, i de flesta fall, börjar den växande vården bara växa igen. Och det finns hopp om att det inte kommer något återfall.

Vanligtvis rekommenderas väntningsmetoden av läkarna själva till de patienter vars skallighet är i första etappen.

Drogbehandling: valet av droger

Beroende på de påstådda orsakerna bör du välja droger för terapeutisk behandling av alopeci. Så, med brist på vitaminer i kroppen och anemi rekommenderas järntillskott:

Tillsammans med dem ordineras vitamin B-6 eller 2 vitaminkomplex ofta.

Om skallighet orsakas av svampinfektioner, anges för ändamålet:

Mörkfärgfärgning för ägarna av gråa ögon: nuvarande nyanser och tekniker

Läs mer om hur man gör naturliga schampon här.

Med endokrina patologier, när inte bara oxar på huvudet, utan också ögonbryn påverkas, ordineras:

 • levotyroxinnatrium och hormonet T4: L-tyroxin och dess analoger;
 • Eotiroks;
 • Tireocomb och Yodocomb, Jodtirox och Tireoto inom ramen för komplex hormonbehandling.

Förebyggande åtgärder

Vid starka nervstopp rekommenderas att konsultera sådana specialister som psykolog eller till och med psykiater. Tänk inte någonting dåligt. Bara om ögonfransar och ögonbryn börjar falla ut med håret, så håller sällan någon i fred. Detta gäller särskilt för kvinnor.

Om orsaken till en stark håravfall blev otäcka nerver, då kan allt detta bara bli värre. Därför kommer hjälp från specialister att vara nödvändig.

Med håravfall har en person en känsla av obehag och därför är det nödvändigt att minska dess manifestation. Till exempel använd i den varma säsongen solskyddsmedel. Såsom salvor, krämer, solglasögon. En pigg eller någon form av huvudbonad krävs på huvudet.

video

För mer information om förekomst och behandling av alopeci, se videon.

slutsats

I allmänhet möjliggör modern medicinsk teknik och prestationer från skönhetsindustrin att effektivt och effektivt behandla alopeci och bekämpa håravfall.

Hur är fokal alopeci (epitel)

Fokal (även kallad alopeci) Alopeci är en sjukdom som påverkar både män och kvinnor med samma frekvens och uppenbaras av utseende av avrundade områden i huden utan hår. Toppincidensen observeras vid 25 års ålder.

Mycket ofta är en rundad skallig plåstring på huvudet en oavsiktlig upptäckt vid kamning, särskilt bland ägarna av långt hår, eftersom håret faller ut utan några subjektiva känslor.

Vad är alopecia areata och vad man ska göra om du hittar en sådan rundad härd i dig själv eller dina nära och kära, läs vår artikel.

Hos barn

Hos barn är alopeci skallighet ganska sällsynt jämfört med andra typer av alopeci, och för första gången utvecklas symtomen på sjukdomen oftast efter 3 år.

Utvecklingsteorier

Hittills har orsakerna till sjukdomsutvecklingen inte fastställts, eftersom forskare har utvecklat teorier om vilka fokala skaldethet börjar som ett symptom på en av sjukdomarna eller kroppsbetingelserna.

Parasitisk teori

Hår faller ut på grund av helminthisk invasion eller närvaron av andra parasiter i kroppen, vilket kan orsaka lokal förlust direkt av deras närvaro i huden eller indirekt genom blod (toxiner) eller immunsystemet (antikroppar och immunkomplex).

Det bör noteras att den parasitiska teorin för närvarande har mer bevis mot än för. Därför känner de flesta forskare och utövare inte igen det.

Ärftlig teori

Det finns iakttagelser om vilka ingefära alopeci ofta uppstår hos de föräldrar som också hade episoder av lokal håravfall i barndomen.

Hos djur uppstår en genetisk patologi som liknar manifestationer, när de konsolideras, så fick ättlingarna kala raser av katter (sfinx), hundar, råttor och mer nyligen marsvin. På människor diskuteras tillförlitligheten av den ärftliga teorin om utveckling av alopecia areata.

Endokrin teori

Enligt denna teori är utvecklingen av fokal skallighet associerad med sköldkörtelns sjukdomar.

Neuroendokrinteori

Sjukdomen utvecklas som en reaktion av barnets kropp till psykologiskt och psykiskt trauma. Denna teori stöds av det faktum att alopecia alopeci ofta utvecklas samtidigt med vitiligo.

Nervoschocker och känslomässigt överskridande tros orsaka störningar i immunsystemet när dess egna immunceller eller immunkomplex skador på hud och hårsäckar i den.

Det diskuterar också sannolikheten för att utveckla persistenta lokala vaskulära spasmer i huden under påverkan av stressfaktorer, vilket leder till nedsatt tillväxt och håravfall.

Teori om inflytande av lokal infektion

Det är märkt att ofta alopecia areata förekommer i de barn som i kroppen har en kronisk infektion: ofta återkommande varig otit, varig inflammation i tonsillerna (halsfluss), karies (det också är en reproduktion av patogena bakterier), osteomyelit och andra.

Hur manifest

Vanligtvis är den första manifestationen den avrundade foci i hårbotten, där håret helt faller ut. Ett sådant fokus kan vara singel, men det kan finnas flera foci. Karmens kanter är tydliga. Baldningsområdet kan ha en diameter från 1 till 10 centimeter. Centren växer på periferin och gradvis sammanfogar.

Hår på gränsen med fokus på balding som enkelt drogs ut. Det här är den så kallade "lösa hårzonen". Huden i området med den skalliga fläcken ändras inte. Det är av normal färg, det kan finnas liten rodnad, ingen peeling och skorpor, hårsäckar är förstorade.

Innan det faller ut ändras håret på ett visst sätt. Håret bryts av på ett avstånd av ca 3 mm över huden. En del av håraxeln strax ovanför huden blir tunnare och förlorar pigment. Som ett resultat har det förlorade håret en normal rot, en gallringsdel vid håraxelns bas och den normala strukturen hos resten av håraxeln.

Utseende, något sådant påminner något om ett utropstecken "!". Ofta, samtidigt med håravfall eller lite tidigare, börjar en förändring i naglarna och strukturen. Spikplattorna blir tunna, smuliga, lättstratta, längsgående spår framträder på deras yta och deprimerade områden.

Med ett speciellt kränkande tillstånd av sjukdomen börjar håret falla från huvudets baksida mot templen eller runt hela omkretsen av huvudet från hårväxtens gräns.

Dålig prognos för de barn som har:

 • sjukdomen började i början av barndomen;
 • Baldness episoder åtföljdes av ett stort antal foci av ett stort område eller fullständig hårförlust på huvudet;
 • uttalad skada på naglarna började länge före utseende av baldness;
 • alopecia areata kombineras med atopisk dermatit.

diagnostik

Sjukdomen har praktiskt taget inga andra symtom, förutom utseendet av foci av håravfall. Ibland kan en liten stickning eller liten klåda inträffa strax innan hårförlusten börjar.

Det vanligaste klagomålet är psykiskt obehag från att ändra ditt eget utseende. För diagnos är det viktigt att hitta håret i form av ett utropstecken och uteslutandet av andra sjukdomar där håret kan falla ut på begränsade områden av huden. För att göra detta, utför:

Trichogramma

På gränsen till baldingszonen drar 25-50 hår ut och undersöks under ett mikroskop för att bestämma hårets struktur och stadierna av deras tillväxt.

Huvudets biopsi

Att ta hudprover och histologiska studier gör det möjligt att eliminera cicatricial alopecia lupus eller flat stripp och tvingade dra i håret med en sådan psykisk sjukdom som trichotillomania (oemotståndlig lust att dra ut sitt eget hår, och ganska ofta, att äta dem), hudatrofi i denna sjukdom som psevdopelad Brock.

Foto: Broca pseudopelad sjukdom

Hudskrapning

Vanligen skrapa ta undantag svamphudsjukdom, vilket kan leda till lokal håravfall. Detta händer med microsporia och trichophytia. Först undersöks hudflakorna under ett mikroskop för att hitta celler i myceliet i dem.

Om mikroskopiskt ingenting kan hittas så sås det på ett näringsmedium, där svampen, om den finns i provet, ger upphov till och manifesterar sig.

Allmän klinisk undersökning

Delas och biokemisk analys av blod, att fekala ägg av inälvsmask och andra utesluta förekomsten av anemi, sjukdomar i endokrina och nervsystemet, helmintiska infestationer, kronisk lokal foci för infektion i kroppen.

Alla dessa studier är tilldelade till patienten enligt doktorandens skönhet endast i de fall då diagnosen är oklart. I de flesta fall gör den karakteristiska typen av lesioner, frånvaron av klagomål och förändringen i hårets form det möjligt att göra en diagnos redan under det första besöket hos trichologen.

De grundläggande principerna för behandling

Hos barn, när det gäller den första episoden av håravfall, är behandling inte föreskriven i fall där barnet själv inte är särskilt bekymrat över förändringen i sitt eget utseende. Vänta och se taktiken är motiverad eftersom mer än hälften av patienterna med ett fokus inom ett år växer hår spontant utan behandling.

För denna period kan förtärande terapi ordineras: järnberedningar, vitaminer A, E, C, PP, Grupp B eller färdiga vitamin-mineral-komplex, aminosyran metionin, fytin, riboflavin.

Om en håravfall skadar ett barn, uppträder flera foci samtidigt eller baldhet påverkar hela hårbotten, behandlingen påbörjas omedelbart utan att vänta och observera.

För att göra detta, utse:

 • Glukokotrikosteroider topiskt

Normalt ordineras kortikosteroidhormoner som en lotion eller salva för lokal användning. Vanligtvis börjar med en lotion, som appliceras på områden av håravfall 1 gång per dag på kvällen. Om lotionen torkar huden kraftigt, kan du börja använda salvan. Behandlingsförloppet är tre veckor följt av en veckopaus. För att uppnå en bestående effekt är det vanligtvis nödvändigt att genomgå 3-4 behandlingskurser med kortikosterider.

En snabbare effekt kan erhållas genom intradermal administrering av kortikosteroider. Men denna introduktionsmetod är endast tillgänglig under medicinska institutionernas villkor hos barn över 10-12 år som är villiga att uthärda smärtan vid injektioner. Injektioner upprepas en gång var 4-6 veckor tills en beständig effekt erhålls. För intradermala injektioner kan diprospan eller triamcinolonacetonid användas.

Anthralin används vanligen som lokal irriterande som orsakar kontaktdermatit och blockerar aktiviteten hos celler i immunsystemet vid exponeringsstället. Anthralinbehandling är en mödosam metod och kräver föräldrakontroll och nära samarbete med läkaren, men det är bra för dem som föredrar att utföra behandling hemma.

 • Diamintsiklopropenon

Detta läkemedel tillhör en grupp av immunmodulerande medel, så att den kan användas endast i de barn som fyllt 12letnego, skallighet område där mer än 30% område av huden i hårbotten, och som inte hjälper andra behandlingar. Diaminocyklopropenon används endast på ett sjukhus där läkare har tillräckligt med erfarenhet av detta läkemedel.

 • Systemisk användning av kortikosteroidhormoner
 • Lokal fototerapi

Typiskt används fototerapi i kombination med aktuella preparat som ökar känsligheten hos huden mot ultraviolett strålning. Men effektiviteten av denna metod för behandlingen är låg. Fototerapi används bäst för att bibehålla effekten av behandlingen efter återhämtning.

Foto: lokal fototerapi för hår

 • minoxidil

Detta läkemedel har visat sig vid behandling av androgenetisk alopeci hos män och kvinnor. Men kliniskt signifikanta resultat av behandling av alopecia areata hos barn minoxidil gör det inte.

På behandlingsstadiet ger endast en metod bra resultat - lokal kryoterapi. Kursen kräver typiskt 20-25 sessioner, som hålls varannan dag eller varje dag.

Ibland måste kursen upprepas. Andra fysioterapeutiska metoder kan endast användas efter klinisk återhämtning, som stödjande förfaranden. Vanligtvis för detta hemma kan du använda darsonval eller laser comb.

Varje person har sin egen hastighet av håravfall och beror på ärftlighet. Ta reda på hur mycket hårförlusten är när du kammar.

Finns det ett samband mellan skallighet och testosteron? Ger hög testosteron baldhet? Dessa frågor intresserar många män. Detaljer om den här länken.

Fokal alopeci hos kvinnor

Hos kvinnor förekommer alopecia areata mellan 20-50 år och toppen av sjukdoms första gång uppträder vid 25 års ålder. Om vi ​​talar om orsakerna, då hos kvinnor domineras frekvensen av den neuroendokrina mekanismen för utveckling av häckande alopeci.

Manifestationerna av sjukdomen är identiska med de hos barn. Hos vuxna har alopecia areata sin egen klassificering.

Genom sårsområde:

 • alopeci;
 • Subtotal: foci växer och sammanfogar sig själva, men mellan områdena med fullständig frånvaro av hår finns öar eller remsor som delar sitt hår;
 • totalt: inget hår på huvudet;
 • universal: håret faller på huvudet, ögonfransar, ögonbryn, pubic hår och i armhålorna.

Enligt typ av drabbat område:

 • Ofias: håravfall från hårlinjen i occipitalregionen och templen med spridningen till kronan;
 • pseudosyphilitic: det finns samtidigt många små foci flera mm i diameter, som ofta kommer i kontakt med en vän;
 • ringorm: hår med denna form av sjukdomen i lesionerna faller inte ut och avbrott på kort avstånd från huden.

Separat är klassificeringen diffus alopecia areata, där håret faller inte i separata foci med tydliga gränser, men jämnt över huvudet utan att bilda märkbara skalliga fläckar.

Video: Kvinnlig skallighet: orsaker och lösningar

Enligt sjukdomsfasen:

 • progressionsstadiet: det kan finnas en viss rodnad och brännande känsla i fokus, särskilt längs dess periferi, en zon av lös hår framträder, brutet hår i form av ett utropstecken;
 • stationärt stadium: hud av normal färg eller blek, det finns ingen zon av lös hår;
 • regressionsstadiet: På hela ytan av eldstaden visas först fluffhår, berövat av pigment, som därefter ersätts med normalt pigmenterat hår.

För att bekräfta diagnosen, förutom de angivna undersökningsmetoderna, tillsätts ett blodprov för syfilis för att utesluta den syfilitiska naturen hos lesionerna.

Tecken på skadlig sjukdom hos vuxna:

 • Förekomsten av sjukdomen hos föräldrar eller andra nära släktingar;
 • samtidig atopisk dermatit;
 • Förekomsten av en autoimmun sjukdom;
 • frekvent återkommande sjukdom
 • Ofiaz, total eller universell form av sjukdomen;
 • allvarlig skada på nagelplattan;
 • förlust av nyväxande vellus hår.

Vad ska du göra om du oavsiktligt märkte en rund bald patch:

 • Om skadan endast är en och i diameter når den inte upp till tre centimeter, är det värt att observera: Om håravfallssektionen inte expanderar, om nya skador inte uppträder, växer en sådan skada självständigt inom tre till fyra månader utan behandling.

Flera foci, foci växer och sammanfogar med varandra:

 • Leta inte efter svar och behandlingsrekommendationer på forumet (förutom kanske rekommendationer för att välja en specialist som ska anförtros behandling av håret), bör du omedelbart kontakta en trichologist;
 • förutom allmänna kliniska tester, att passera blod från en ven för cytomegalovirus, Epstein-Barr-virus, mykoplasma, toxoplasma;
 • donera blod från en ven till hormonerna i sköldkörteln, binjurarna och hypofysen;
 • att konsultera en psykoterapeut och att identifiera kronisk ångest (bestämma akut du och utan psykoterapeut), tecken på depression, få nödvändig psykoterapeutisk och läkemedelsbehandling.

Behandlingen är ungefär som hos barn. Kortikosteroider används topiskt och intrakutant, irriterande och immunmodulerande läkemedel. Men en stor roll i behandlingen av kvinnor har folkmekanismer som har en lokal irriterande effekt på grund av tillgängligheten och frånvaron av biverkningar.

Den lokala irriterande effekten är lökjuice, senap, röd varm peppar, brandy och alkoholinnehållande tinkturer av medicinska frukter och örter. Dessa verktyg kan användas som masker innan du tvättar huvudet, och kan appliceras dagligen på kvällen eller två gånger om dagen till hårrötterna i form av medicinska tinkturer.

Även från folkläkemedel kan man använda akupunktur och akupunktur, aromaterapi, kvicksilverolja (både självständigt och som en del av hårmaskor), zink.

En mängd fysioterapi kan tillämpas hemma i medicinska miljöer, vars huvudsakliga betydelse är kryoterapi, ozonterapi, darsonval, laserstrålning med låg intensitet.

Det är nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att i vissa kvinnor är alopecia alopeci inte bara botad, det är omöjligt att ens stoppa dess progression upp till förlust av allt hår på huvud och kropp.

Manlig mallbarhet

Den enda skillnaden i manlig alopeci i alopeci är sannolikheten för utseendet av alopeci i mustasch och skägg. Närvaron av sådana skador är speciellt obehaglig för män med mörkt hår, som, även efter rakning, lyser mörkt hår genom huden och gör att det blir synliga blöta fläckar.

Behandlingen utförs enligt ovan beskrivna läkemedel, folkmedicin och metoder för fysioterapi. Områden skallighet på skägget kan behandlas och för att återställa hårväxten, och du kan göra laser hårborttagnings kinder, mustasch och haka, så att borstarna inte påminner dig om att det finns baldhet.

Video: Skallig baldness

Hur man behandlar alopecia areata på skägget:

 • behandling av sjukdomar som en patient har före återhämtning eller kliniskt signifikant remission, förebyggande av exacerbationer
 • glukokortikosteroider och immunmodulatorer i ansiktet är oönskade, eftersom risken för biverkningar ökar.
 • Fotokemoterapi: Användning av ultraviolett strålning efter applicering av speciella preparat som ökar känsligheten hos huden mot UV-strålning.
 • användning av biogena stimulanser: hirudoterapi, användning av läkemedel innehållande leech saliv extrakt;
 • användningen av preparat av zink och kisel, vilket förbättrar hårets tillväxt och struktur;
 • Lokalt irriterande preparat: Terpentinsalva, naftalalkohol, Tinktur av röd varm peppar, Chili-Bak;
 • medel för att stimulera hårväxt baserat på placenta extrakt;
 • massage och cryo-massage i ansiktet och hårbotten;
 • ozonterapi, laserterapi, darsonval;
 • elektrofores av lösningar av reserpin, aminofyllin;
 • Det är i alla fall inte nödvändigt att engagera sig i självbehandling, det är bättre att konsultera en läkare.

Ampuller av håravfall stärka håret, främja hårväxt, lindra kliande hårbotten. Ta reda på hur effektiva ampullerna är från orealistisk nedfall.

Diffus håravfall är en intensiv och jämn håravfall över hela ytan av hårbotten. Denna typ av skallighet finns hos både män och kvinnor som ett resultat av det biologiska hårutvecklingsprogrammets misslyckande. Läs vidare här.

Fokal alopeci hos barn i dess symptom liknar Brocks pseudopelad. Skinnet i lesionerna är också slät och jämn, med en naturlig ton. Bilder av denna typ av skallighet, se den här artikeln.

Om behandling av alopecia areata är ineffektiv:

 • Påminna dig själv om att även med håravfall känner du dig bra och kan göra dina vanliga aktiviteter: jobba, träffa människor, spela sport;
 • alopecia areata påverkar inte förväntad livslängd
 • det finns många andra människor som lever med ett sådant problem;
 • du kan värdera dig inte bara för hårdmängden på ditt huvud och kropp;
 • använd solskyddsmedel;
 • använd glasögon för att skydda dina ögon från sol och damm om ögonbryn och ögonfransar saknas;
 • Använd antimikrobiell och antiviral salva om håret faller i näsborrarna.
 • Välj en peruk eller snygg huvudbonad för att minska effekten av håravfall på ditt utseende.
 • att maskera frånvaron av ögonfransar kommer att hjälpa permanent smink, vilket i detta fall kan användas hos män;
 • för att maskera lesionerna på skägget, kan du använda samma tatuering som används av kvinnor för att korrigera formen på ögonbrynen.
 • om kallens fickor är små, kan de maskeras med en speciell spray eller mascara för hår, utvalt för att matcha håret.


Nästa Artikel
Kan jag lägga till olja i hårfärg?