Analyser - Starkt hår faller: Vad man ska göra


Detta kan bero på endokrina störningar, immunförsvar, sjukdomar i nervsystemet och mag-tarmkanalen, effekter av radioaktiv strålning och kemikalier.

För att identifiera orsakerna till skallighet måste du konsultera en läkare eller hudläkare. Han kommer att undersöka tillståndet i hårbotten och förskriva de nödvändiga testen, vars resultat kommer att bestämma den verkliga källan till problemet. Om vilka test du behöver passera med håravfall ska vi prata i den här artikeln.

Metoder för att diagnostisera skallighet

Diagnos av alopeci innefattar följande forskningsmetoder:

 • undersökning av hårbotten;
 • Trichogram - mikroskopisk undersökning av borttaget hår;
 • histologisk undersökning av hårbotten;
 • slutföra blodtal
 • serologiska reaktioner för lupus erythematosus eller syfilis;
 • biokemiskt blodprov;
 • ett blodprov för sköldkörtelhormoner.
 • mikroskopisk analys av patogena svampar.

Av betydande diagnostiskt värde är en undersökning av en kvinna med problemet med skallighet.

Svaren ska tas emot på frågor som varaktigheten av problemet, förekomst eller frånvaro av obehagliga känslor i hårbotten (klåda, brännande), möjliga stress och svåra stötar de senaste sex månaderna.

Faktorer som hormonell preventiv användning eller abort kan också påverka håravfall.

Enligt statistiken är plötslig håravfall hos kvinnor i 95% av fallen tillfällig och uppstår på grund av psyko-vegetativa sjukdomar - det här är stark känslomässig oro och stress. Och endast 5% diagnostiseras med irreversibel alopeci - fokal eller androgenetisk.

Vilka tester ordinerar trichologist för håravfall? Detta kommer att diskuteras i nästa stycke i vår artikel.

Vilka tester behöver du för att passera med håravfall?

Laboratoriediagnostik av förbättrad håravfall gör att du kan bestämma typen av alopeci och identifiera eventuella störningar i kroppen. När allt kommer omkring är plötslig håravfall oftast kroppens svar på någon sjukdom. Så, vad är testerna för håravfall? Tänk på ytterligare:

Blod (totalt)

Allmän klinisk blodanalys utförs för att bestämma nivån av hemoglobin i blodet och utesluta järnbristanemi - en av orsakerna till alopeci.

Normalt bestäms halten av hemoglobin i en kvinnas blod i intervallet 115-145 g / l.

Om hemoglobinkoncentrationen i blodet är under 100 g / l, kan järnbristanemi anses vara orsaken till håravfall.

Serologiska reaktioner

Biokemiskt blodprov

I den biokemiska analysen av blod uppmärksammar följande komponenter (normala värden visas inom parentes):

 • ALT (7-40 IE / L);
 • AST (10-30 IE / 1);
 • totalt protein (65-85 g / 1);
 • bilirubin (mindre än 3,4-17,1 μmol / l);
 • kolesterol (3,11-5,45 mmol / 1);
 • socker (3,9 - 6,4 mmol / l);
 • alkaliskt fosfatas (39 - 92 IE / l).

Hormonal undersökning

Ökad håravfall kan vara ett symptom på hypotyroidism, en sjukdom i sköldkörteln som orsakas av sköldkörtelhormonbrist. (För andra hormonella störningar och deras inverkan på håravfall, läs här.)

För att diagnostisera sjukdomen förskriva ett blodprov för att bestämma koncentrationen av TSH och T4.

Normalt bestäms TSH i intervallet från 0,24 till 4,0 mMe / L och T4 - från 65 till 160 nmol / 1.

Om hormonet TSH är högre än 4,0 mMe / L och T4 reduceras, är diagnosen hypothyroidism utan tvekan.

Det kan finnas situationer när TSH bestäms inom det normala intervallet och T4 sänks - i det här fallet är det fråga om initial eller latent hypotyreoidism.

Analys av innehållet i könshormoner i blodet gör att vi kan etablera (eliminera) androgenetisk alopeci.

Normala värden i cykelns follikelfas:

 1. LH (1 - 20 U / 1).
 2. FSH (4 - 10 U / 1).
 3. Estradiol (5 - 53 pg / ml).
 4. Progesteron (0,3 - 0,7 μg / 1).
 5. Testosteron (0,1 - 1,1 μg / 1).
 6. SSG (18,6-1177 nmol / 1).

Resultaten utvärderas i komplexet. Med ökad testosteron och reducerad CVG bekräftas androgenetisk alopeci.

På patogena svampar

Alopeci på framsidan av huvudet kan vara resultatet av en svampskada.

De vanligaste svampsjukdomarna i hårbotten är trichophytosis eller microsporia, populärt kallad ringorm.

Håret bryts av eller faller ut tillsammans med glödlampan i vissa delar av huvudet och bildar bala fläckar.

Under laboratorieförhållanden undersöks svampen för skrapning från hårbotten och håret.

Normalt detekteras inte patogena svampar.

Trichogramma

Mikroskopisk undersökning av avlägset hår, tillsammans med undersökning av hårbotten är den viktigaste diagnostiska metoden i trichology. Med baldhetens natur kan du bestämma formen av alopeci, huruvida detta fenomen är tillfälligt eller irreversibelt.

 1. 50 hår avlägsnas från huvudet med pincett och deras lampor undersöks under ett mikroskop för att bestämma deras livscykel. Normalt är upp till 90% av alla hår i aktiva anagenfasen. Om mer än 15% av de borttagna håren befinner sig i telogenstadiet kan det antas att det finns androgenetisk eller telogenalopeci. De kan differentieras genom forskning om könshormoner.
 2. Om det finns fickor av skallighet på huvudet, undersök mikroskopet håren runt lesionen och hudens tillstånd i detta område. Det är viktigt att skilja fokal från cicatricial alopecia. I det första fallet har sjukdomen en autoimmun natur, i det andra är det en följd av svamp, infektionssjukdomar eller huvudskador. I fokal skallighet, håren på kanterna på de skalliga fläckarna bryts av och förtjockas vid spetsen.

Vilka tester behöver du för att passera med håravfall?

De flesta kvinnor, efter kamma, hitta hår som har fallit ut. I vissa fall är detta ett helt normalt fenomen, men i andra situationer är det nödvändigt att larmet ljuder. Först och främst måste du skicka test för att identifiera den sanna orsaken och sedan börja behandlingen.

Varför faller håret ut? Vilka är anledningarna?

Normalt ska upp till hundra hår falla ut per dag, om det finns fler av dem, betyder det att det finns vissa avvikelser i kroppen. Men en specialiserad läkare kommer att tala om detta, nu kommer vi att överväga möjliga skäl. Detta kommer att tillåta åtminstone grovt förstå vad som bidrog till detta:

 • kirurgiska ingrepp med lokal eller allmän anestesi
 • försummad sjukdom;
 • födseln, förlossningen
 • långvarig stress, depression, frustration
 • hormonella störningar. Till exempel sker det ofta under klimakteriet;
 • genetisk predisposition;
 • regelbunden, okontrollerad medicinering.

Tyvärr ignorerar vissa ägare av det fina könet detta problem. Dessutom kan inte alla ha en omfattande undersökning. Men endast en specialist kan tilldela och ge en komplett lista över vilka tester du behöver för att passera med håravfall. Baserat på deras resultat, kommer behandling att ordineras. Självklart kan du göra olika stärkande masker, men utan ordentlig terapi kommer det inga resultat. Hemmasker är utöver den huvudsakliga behandlingen, du behöver först veta det först.

Vilka tester ordinerar trichologist för håravfall?

Innan du skickar för testning bör specialisten ställa några enkla men mycket viktiga frågor:

 • under vilken tid håravfall uppstår
 • om det fanns ett liknande problem bland nära släktingar;
 • arbetsplats
 • diet, sömn och vila;
 • finns det några hälsoklagomål
 • hur ofta är hårvård mm

Om det finns behov av att tilldela test, kommer han att be om att göra det. Deras lista finns vidare i texten.

Så vad ska man göra tester för håravfall:

 1. Detektion av parasitiska infektioner i kroppen. Håret faller ut som ett resultat av reaktionen på innehållet i avfall av helminter i blodet.
 2. Nivån av testosteron, follikelstimulerande och luteiniserande hormoner. Brott mot innehållet i plasma kan vara belagt med hudproblem, infertilitet, avbrott i menstruationscykeln. Deras ojämlikhet kan utlösas av de oregelbundna funktionerna hos de endokrina körtlarna. Kvinnlig fysiologi präglas av cyklisk produktion av vissa hormoner i olika kvantiteter.
 3. Analys av blodbiokemi. Med detta kan specialisten bestämma vilka vitaminer kroppen behöver. Trichologen kommer att rekommendera korrekt näring och, om möjligt, ordinera rekommenderade livsmedel.
 4. Hematologiskt blodprov. Om hemoglobin sänks kan håret falla ut. Om det är förhöjt kan det vara inflammation i äggstockarna. Men mer specifikt kommer alla resultat av de erhållna analyserna att avkodas av en specialist. Här ges endast faktainformationen så att människor vet vad som kan hända i kroppen. Att panikera i förväg är inte värt det, kontakta den första i en klinisk institution.
 5. Trikologen ska skicka sin patient till endokrinologen för att kontrollera hur bra sköldkörteln med de funktioner som tilldelas den. Han kommer i sin tur att göra en standardundersökning. Om några avvikelser upptäcks, föreskriva en ultraljud.

Håravfall är inte en dödsdom. Detta problem kan lösas om några dagar, om du skickar testen i tid, och deras tolkning kommer att ge dig möjlighet att tilldela en kompetent behandling. Oavsett lösa problemet är ganska svårt, detta har redan nämnts tidigare.

Typer av alopeci

Det finns tre huvudtyper av skallighet:

 1. Nesting (brännvidd). Håravfall förekommer i vissa områden och därigenom bildar skalliga fläckar. Orsaker - smittsamma sjukdomar, genetik, medicinering, stress, trauma. Du kan sluta håravfall om några månader. Det viktigaste är att inte försena med ett kvalificerat samråd, och inte att ignorera problemet.
 2. Diffus. Det är en gallring jämnt över hela huvudet. Oftast beror detta på bristen på vissa vitaminkomplex. Om du justerar strömmen, allt är normaliserat, problemet är löst. Därför, efter att ha testat, kommer läkaren själv att förskriva att du behöver konsumera mer och det som är bättre att avstå från. Föreskriva också arbetssätt och vila.
 3. Androgen. Håret blir tunt, gles. Den sanna orsaken ligger i den ökade nivån av manliga hormoner.

Om det typiska håravfallet, vilka tester som passerar specialisten kommer att berätta under det individuella samrådet och undersökningen.

Hur man bestämmer orsaken till alopeci?

För att klargöra detta finns det 2 ytterligare faktorer:

 1. Håret är mycket tunt och faller, misstankar faller på androgen håravfall. Med brist på järn i kroppen faller håret ut snabbare än det blir tunt. Till detta problem var mindre märkbart för andra, försök att använda de så kallade "ämnena". De täcker fina hår med speciella fibrer, vilket gör dem mer voluminösa. När allt kommer omkring älskar inte alla ägare av det fina könet att "utsätta" sina problem för showen. Särskilt när det gäller hennes hår.
 2. Om alla indikatorer är normala, och håret fortsätter att falla. Var uppmärksam på värdet av norm ferritin. Normalt bör det vara ungefär tjugo. Om hela problemet ligger i bristen på järn, föreskriver specialisten läkemedel med dess innehåll. Oavsiktligt vidta inga åtgärder, det kan bara förvärra situationen. Var inte noga att spendera pengar på en bra specialist, han kommer att göra allt som krävs av honom, inklusive förskriva rätt medicin.

Om håravfall är förknippad med hårda frisyrer, regelbunden färgning, med hjälp av elektriska apparater, kan du sluta håravfall hemma. För att göra detta måste du ställa masker flera gånger i veckan.

Indikatorer är normala - vi gör masker

Efter att trichologisten förklarade vilka test för håravfall som skulle göras, och allting gjordes exakt, och resultaten visade att det inte finns några avvikelser i hälsa, kommer hemmasker att komma till räddning, som kan beredas av improviserade produkter.

Så lära känna recepten:

 • Förbered tinktur av chili peppar (för att spara tid, köpa färdiga). Därefter måste du förbereda en mask: Ta en tesked av ricinus och burdockolja, blanda med 1 msk. sked peppar tinktur. Värm i ett vattenbad till en behaglig (varm) temperatur. Massage rörelser gnugga i hårbotten. Tvätta av efter 10-15 minuter, om det brinner mycket, tolerera inte. Kontraindikationer: sår och nackdelar i hårbotten;
 • Haka i 1 stor gäng persilja i en mixer och blanda den med ricinolja (stor sked). Innan du applicerar behöver du inte tvätta huvudet, applicera på torrt hår. För att uppnå maximal effekt, värm huvudet med en plastpåse och en handduk. Skölj av efter 30 minuter med baby shampoo (balsam);
 • dra en skiva rågbröd i ett glas varmt vatten. Den här gången måste du laga ett avkok av lökskal och ekbark. I framtiden måste de ta en dessertsked. Nu måste du spänna brödet genom cheesecloth och blanda vätskan med det nyberedda avkoket. Applicera på lite fuktigt hår. Skölj av efter 30-40 minuter;
 • värm betongoljan på ångbadet (3 matskedar) och blanda med 5 droppar citronsaft. För att hålla kvar en timme, tvätta av. Tänk på att citronsaft kan lysa håret. Sant för lite, men rekommenderas fortfarande inte för mörkahåriga unga damer.
 • I varmt vatten späd lite torrt senapspulver och gräddfil. Resultatet ska vara en tjock massa. Efter applicering är huvudet önskvärt att värma. Om huvudets epidermis är skadad rekommenderas det inte att använda denna mask;
 • mos 1 banan med en gaffel. Lägg till en äggula, smält honung och 3 teskedar med inte gräddfil. Under inga omständigheter ökar antalet komponenter, annars blir det mycket problematiskt att tvätta masken. Kan du föreställa dig massan? I allmänhet beräknas detta nummer endast för rotzonen, och du kan distribuera det som återstår, längs hela längden.

Dessa elementära masker hjälper till att stoppa håravfall. De kan också användas inte bara när ett problem har uppstått, men också i förebyggande åtgärder. Om håravfall uppstår regelbundet, ta prov först. Särskilt om de faller i hela blobs eller deras antal motsvarar minst en typ av alopeci. Det viktigaste är att inte fördröja överklagandet till en specialist. Ju tidigare behandlingen börjar, desto snabbare kommer hårets tillstånd att återställas.

Hårförlust, test är normala

Relaterade och rekommenderade frågor

3 svar

Sök webbplats

Vad händer om jag har en liknande, men annorlunda fråga?

Om du inte kan hitta den information som krävs för att svara på denna fråga eller ditt problem är lite annorlunda från den som presenteras, försök att ställa ytterligare en fråga till läkaren på samma sida, om det är på den viktigaste frågan. Du kan också ställa en ny fråga, och efter en stund våra läkare svara. Det är gratis. Du kan också söka efter information i liknande fråga på denna sida eller genom webbplatsen söksidan. Vi kommer vara mycket tacksam om du rekommendera oss till sina vänner på sociala nätverk.

Medportal 03online.com bär medkonsultatsii genom korrespondens med läkare på nätet. Här får du svar från verkliga utövare på ditt område. För närvarande kan sajten får samråd om 45 områden: allergolog, venereologi, gastroenterologi, hematologi och genetik, gynekolog, homeopat, hudläkare barns gynekolog, barnneurolog, barnkirurgi, barnendokrinolog, näringsfysiolog, immunologi, infektionssjukdomar, kardiologi, kosmetika, logoped, Laura, mamma, en medicinsk advokat, psykiater, neurolog, neurokirurg, nephrologist, onkolog, onkologisk urologi, ortopedi, trauma, oftalmologi, pediatrik, plastikkirurg, proctologist, psykiater, psykolog, pulmonologist, reumatolog, sexolog-andrologist, tandläkare, urolog, apotekare fitoterapevta, phlebologist, kirurg, endokrinolog.

Vi svarar på 95,24% av frågorna.

Test för håravfall hos kvinnor

I denna artikel kommer jag att berätta för dig i Torah vilka tester som vanligtvis ordineras för håravfall. Jag rekommenderar inte att du själv tar proven! Konsultera en läkare - han kommer att berätta: om håret faller ut, vilken typ av högar kan du passera?

Håranalys för håravfall

Många patienter ställer frågor som relaterar till ämnet håravfall och tester:

 • var börjar man ta reda på orsakerna till att det faller ut?
 • Vilka tester behövs för att bestämma problemet med håravfall?
 • vem att fråga om råd om håravfall? och så vidare

Diagnostisera håravfall är det första steget i behandlingen. En tid för forskning bör erhållas från din närvarande tricholog.

Behandling av håravfall börjar med en undersökning när läkaren får information om patientens tillstånd (hår och hårbotten). Patientundersökningen gör det möjligt för doktorn att dra slutsatser om ett antal faktorer som är nödvändiga för att utnämna test för håravfall, diagnos och förberedelse av behandlingsprogram. Trichologisten behöver i synnerhet veta följande om dig:

 • finns det risk för ärftlig håravfall
 • vilka sjukdomar har du lidit nyligen
 • om det fanns skäl till en stark nervös överbelastning, stress;
 • hur du äter;
 • hur bryr du dig om ditt hår (schampon, masker, stylingprodukter).

Efter att ha samlat historien skickar läkaren patienten för att klara prov för håravfall. Vilken typ av forskning behöver en läkare? Alla individuellt.

Vad är testen för håravfall?

Undersökning för håravfall bör börja med ett allmänt blodprov. Denna punkt gäller både kvinnor och män. Doktorn kan också skicka ett biokemiskt blodprov, vilket kommer att ge en fullständig bild av din hälsa.

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

Båda könen ska göra en ultraljudsundersökning av sköldkörteln.

Kvinnor med håravfall måste passera test hos gynekolog-endokrinologen. I 75% av fallen beror förlusten på en obalans av hormoner.

Ett blodprov för hormoner för håravfall tas vanligtvis på följande parametrar:

Om ditt hår faller ut dåligt kan orsakerna vara förknippade med inre sjukdomar (diabetes, utvidgning av sköldkörteln, anemi, binjurssjukdomar etc.), vitaminbrist och skadliga kemiska effekter.

Med håravfall kommer ett blodprov för serumjärn att visa närvaron av anemi, vilket också framkallar håravfallsprocessen.

Orsaker till håravfall, eller varför kvinnans hår faller ut

Detta är inte bara ett annat råd, inte bara en annan artikel. På denna sida, inklusive i kommentarerna, kommer vi att försöka förstå de grundläggande orsakerna till håravfall, hitta en väg ut, hjälpa varandra.

Orsakerna är komplexa och ibland oväntade.

Därför, efter att ha läst denna sida och kommentarer, läs alla artiklar på webbplatsen. Det tar lite tid att göra det här, men det är bättre än balding.

I allmänhet förlorar vi varje dag från några dussin till hundra hår, ibland lite mer, därför, när vi hittar ett annat hår som har fallit på en kudde eller kläder, lägger vi inte alltid stor vikt vid detta. "Det är nödvändigt att" dricka vitaminchiki ", få tillräckligt med sömn, led en hälsosam livsstil, gör en bra hårmaskare oftare, och allt kommer att passera," vi försäkrar oss själva...

Men tyvärr för många kvinnor blir problemet med håravfall omärkbart till en riktig katastrof, när endast tunna strängar förblir från det lyxiga hårhåret. Det är inte utan anledning att diskussion om det smärtsamma problemet med skallighet är så populär nu på kvinnors forum. Låt oss försöka åtminstone lite för att förstå detta svåra ämne, utan att annonsera lögner och myter.

Dolda hälsoproblem

Hårproblem är bevis på att något är fel i kroppen. Det är inte för ingenting att den vackra skådespelerskan Catherine Zeta-Jones förklarar att det vackra håret är otänkbart utan god hälsa: "Om ditt hår har blivit matt och sprött, tacka dem för att varna dig om faran." Vad man ska säga om den rikliga förlusten!

Så skynda inte att springa till kosmetikaffären och köpa alla slags medel för håravfall och förbättra hårväxten etc. - För det första är det nödvändigt att hantera gemensamma hälsoproblem.

Självklart är det inte lätt att leta efter en nål i en höstack. Men för att börja med skulle det vara trevligt att gå till en terapeut och klara alla grundläggande tester. Bland de främsta orsakerna till håravfall är problem med mag och tarmar, inklusive dysbakterier. Allvarligare avvikelser kan vänta på dig på den endokrina systemnivån. Det är obligatoriskt att kontrollera sköldkörteln och könshormonerna. Dold fiende kan också hittas inom gynekologi - någon infektion i kroppen är redo att påverka hårets densitet.

Men orsaken till håravfall kan vara ganska annorlunda, så läs den här artikeln helt, noga och omtänksamt.

Kronisk eller tillfällig förlust?

Orsakerna till allvarlig håravfall kan vara mycket. Och du måste överväga om sjukdomen är tillfällig eller redan har blivit kronisk. Den vanligaste orsaken till håravfall hos kvinnor är hormonell obalans.

Det kan vara både sjukdomar och resultatet av hormonella preparat, till exempel preventivmedel. Antibiotika, kemoterapi kan också leda till håravfall. Men i detta fall, liksom efter graviditeten, är håret vanligtvis återställt på egen hand.

Även missbruk av salt smak i kosten kan orsaka brännmärkning alopeci och alopeci, det noterades i antiken.

Komplett skallighet?!

Håravfall kan vara irreversibel när glödlamporna sönderfaller. Många kvinnor står inför ett så fruktansvärt problem som androgen alopeci. Denna fruktansvärda fras kan innebära både allvarliga hormonella förändringar i kroppen och genetiskt bestämd håravfall och gallring.

En sak tillfredsställer: kvinnans skallighet är inte komplett, till skillnad från män. Det är helt enkelt omöjligt att bekämpa detta problem på egen hand - du måste vända dig till en läkare - inte bara den som kommer från ordet "lögn".

Trichological approach

Läkare som behandlar hår kallas trichologer. Om vi ​​tidigare inte visste någonting om sådana specialister, rekommenderar vi i dag kvinnors tidskrifter oss att kontakta trichologer. Hur kan dessa mystiska människor hjälpa oss, och kan de?

Trichologists på en bra klinik eller laboratorium kommer att diagnostisera hårets, hårbotten, hårsäckarnas tillstånd. De kommer att undersöka håret och glödlampan under ett mikroskop, mäta hårets tjocklek och beskriva den allmänna situationen med ditt hår. Det är möjligt att du inte bryr dig om ditt hår och tänkte inte ens på vilken typ av hår du har, typ av hårbotten och andra viktiga problem som också kan indirekt påverka förlusten.

Därför kan undersökning av en bra och ärlig trichologer göra ditt liv mycket enklare och ge en aning om att det är bättre att välja bland ett brett sortiment av håravfall och vårdprodukter. Men...

Trichological lögn. "Lita på, men kontrollera!"

Hitta en bra trichologist är inte så lätt. Idag är skönhet ett affärsområde och en bransch för att tjäna stora pengar. Så många "experter" är tyvärr bara inriktade på att göra vinst. I slutändan kan du erbjuda en mycket dyr behandling, och även utan garantier, för här kan de helt enkelt inte vara.

Många kliniker är övertygade om effektiviteten av deras metoder för behandling av håravfall. Detta kan vara injektioner av vitaminer i hårbotten, massage, gnugga lotioner och specialverktyg.

Allt detta är mycket dyrt och ofta inte särskilt effektivt. Ofta visar det sig att det sanna problemet med håravfall, som redan nämnts, är något helt annat. En bra specialist bör framför allt hjälpa dig att hantera din hälsa, försök att identifiera orsaken, skicka för test.

Ibland kan bra specialister hittas vid avdelningen för dermatologi vid medicinska universitet.

seborré

En av de vanligaste orsakerna till håravfall är problem med hårbotten, nämligen seborré. Låt oss försöka ta reda på vad denna attack är.

Seborré är en störande talgkörtlar, vilket leder till mjäll, oljig hårbotten, skalning, klåda och även psoriasis. Seborré är torr eller oljig, men båda kan leda till skallighet, håravfall. Om porerna är igensatta, kan glödlampan inte fungera normalt och håret blir långsamt tunnare.

Orsaken till dessa problem kan vara alla samma problem i kroppen, men kanske bara fel vård för hår. I vilket fall som helst ska hud- och hårvårdsprodukter ändras.

Tänk samtidigt på en enkel rekommendation: tvätta huvudet med ljummet vatten. Varmt vatten kan försvaga hårförhållanden och syn. Elektrisk hårtork är också ett problem: använd inte det, eller håll på ett avstånd av 20 centimeter från håret eller mer.

Tro inte på den "magiska" betyder

Idag kan du på apotek hitta en enorm mängd "mirakulösa" medel som kommer att "bota" oss av allt i världen. Men innan du hämtar råd från olyckliga apotekare eller annonsörer och snabbt köper "magiska" schampon och lotioner är det bättre att göra din egen undersökning. Det är vettigt att diskutera det läkemedel du behöver med en läkare du litar på.

Dessutom är det användbart att fråga om fördelarna med en särskild behandling av hår från vänner, samt leta efter information om verktygen på Internet och titta på ett par forum för att läsa recensioner och råd från andra offer. I vilket fall som helst, oavsett vad du erbjuds, tror inte "magiken" betyder - försök att analysera, söka efter information i olika källor, eftersom det inte finns någon brist på dem idag. Med vissa droger som säljs i ett apotek och aktivt annonseras måste du vara särskilt försiktig!

Dessa är produkter som innehåller minoxidil (eller pinotsidil och diazoxid) och kan verkligen stimulera hårväxten. Men med avbrytandet av den mottagna effekten kan det gå förlorat!

Dessutom är reaktionen hos olika personer till sådana medel olika. Någons hår börjar falla ut ännu starkare... Med "magisk kulan" betyder det att du måste vara väldigt försiktig.

Gå ner i vikt och gå skallig?!

Vi vill alla vara smala, som tjejer på bladen på tidningar, och till och med läskiga berättelser om uttömningen av modeller stannar inte alltid oss ​​på vägen till den välskötta tunnheten. Vi bör dock inte glömma att bra hår är en av de främsta fördelarna med någon vacker kvinna, och om du går fel på den fasta banan riskerar vi att förlora detta trumfkort.

Skarp viktminskning, otillräcklig näring - särskilt i ung ålder - allt detta kan helt enkelt inte påverka hårets tillstånd. Därför, innan du går på diet, är det bättre att konsultera en läkare, annars kan resultaten bli katastrofala.

Den mest hemliga orsaken

Stress orsakar inte mindre hårskador. Depression, känslor, deprimerat tillstånd - allt detta kan i hög grad påverka vårt hårs tillstånd. Ibland kan vi inte gissa att kopplingen mellan håravfall och olycka har lidit, eftersom håret inte börjar falla ut omedelbart efter de upplevda chockerna, men efter en månad eller två eller senare.

Det är anledningen till att om du står inför problemet med stark håravfall, sätter du först och tänker på vad dåligt har hänt i ditt liv under det gångna året. När allt kommer omkring kan ingen läkare hjälpa dig om du inte läker av andliga sår. Hur är det i denna situation?

För att tunna hår eller balding män är inställningen ganska lugn, men för en kvinna är det en riktig tragedi. För att stoppa processen och återvinna det tjocka och vackra håret måste du först och främst veta orsaken till kvinnlig skallighet, vilket orsakade problemet. Därför test för håravfall - detta är det första och obligatoriska steget på vägen till helande.

Ska jag rådgöra med en läkare för håravfall?

Håret faller alls och alltid är det normalt. Normalt förlorar varje person flera dussin hår per dag (100 är normen), och problem börjar när detta antal ökar betydligt.

Hårförlusttest

För att bestämma med egna händer om det är dags att låta larmet, tryck ett litet lås mellan fingrarna och dra det något. Om det finns mer än sex hår kvar i det, skjut inte upp besöket på hårbehandlingskliniken.

Orsaker till håravfall

Många av oss, efter att ha märkt en uttunning av hår, och utan läkare kan berätta varför detta hände. Hos kvinnor kan orsaken vara en långsiktig kost, beröva kroppen av viktiga vitaminer och mineraler, graviditet, amning, frekventa experiment med färgning, missfärgning, förlängning eller krökning.

I sådana fall är instruktionerna detsamma: det är nödvändigt att snabbt ändra inställningen till hårvård, för att fastställa näring och daglig behandling, för att få tillräckligt med sömn, för att inte vara nervös. Eller bara vänta, när hormoner återgår till normala, utför enkla underhåll och närande förfaranden för hårrötter.

Men orsaken till alopeci kan vara allvarliga sjukdomar, kroppsbrott, ärftliga faktorer. Och i sådana fall måste du veta vilka test som ska passera när håravfall, så att behandlingen var effektiv.

Analyser för håravfall hjälper till att upptäcka eller eliminera följande patologiska processer:

 • inflammatoriska, infektiösa, svampsjukdomar;
 • hormonella störningar;
 • nedsatt bakteriebalans i mag-tarmkanalen;
 • misslyckande i immunsystemet etc.

Endast genom att analysera resultaten av forskningen kommer läkaren att kunna utveckla den korrekta behandlingsregimen.

Mottagare specialist trichologist

Eftersom priset på en fullständig klinisk undersökning är ganska hög är det lämpligt att besöka en erfaren specialist före honom, som efter undersökning och intervju, kommer att utse endast de mest nödvändiga studierna, med undantag av uninformativ i ditt fall.

Vid den primära mottagningen måste trichologen intervjua patienten och fastställa följande data:

 • naturen och varaktigheten av håravfall
 • Närvaron av släktingar med liknande problem;
 • förekomsten av sjukdomar som är kända för patienten
 • sömn och vila;
 • matvanor
 • arbetsvillkor
 • hårvårdsmetoder.

På grundval av en sådan undersökning är det redan möjligt att utesluta eller tvärtom hitta orsaken till problemet.

Därefter undersöker läkaren patientens huvud vid första visuellt bedöma kvaliteten och intensiteten av håravfall och hår utesluta förekomsten av svamp eller dermatologiska sjukdomar. Sedan gör han ett trichogram med hjälp av en speciell videokamera, som gör det möjligt att bestämma hårets densitet.

Trichogramma

Om den mottagna informationen inte räcker, kommer läkaren att hänvisa till smala specialister för att bekräfta diagnosen - en endokrinolog, en neurolog, en gynekolog, en gastroenterolog. Efter det kommer han att veta exakt vilka tester som ska passera om håret faller ut starkt.

Förteckningen över tester för håravfall

Bland de studier som tilldelats i sådana fall finns det obligatoriska och ytterligare. Den första utses för att utesluta allvarliga brott i kroppen, den andra - om du behöver bekräfta läkarens misstankar om förekomst av specifika sjukdomar.

Obligatoriska analyser inkluderar:

 1. Fullständigt blodantal för håravfall, vilket gör det möjligt att bestämma halterna av hemoglobin. Kvinnor på grund av dess fysiologiska egenskaper är benägna att anemi (en minskning av blodhemoglobinnivåer), vilket kan vara orsaken till problemet. Och ökningen av antalet leukocyter indikerar närvaron av en inre inflammatorisk process.
 2. Blodtest för infektioner. Hår kan falla ut mot bakgrund av parasiter som utvecklas i kroppen och avger skadliga produkter av vital aktivitet.

Sammansättningen och kvaliteten på blodet ger den mest kompletta informationen om kroppens tillstånd.

 1. Biokemisk analys av blod ges till att bedöma nivån av järn, magnesium, kalcium och andra viktiga spårämnen som är nödvändiga för normal bildning och tillväxt av hår. Det låter dig ta reda på hur lever och njurar fungerar, oavsett om de påverkas av degenerativa eller inflammatoriska processer.

Dessa studier utses av trichologen i alla fall. Om de är normala, hänvisar han dig till andra specialister, som också kan ge råd om vilka prov som ska passera - om håret faller ut.

Till exempel kommer endokrinologen, beroende på resultaten från den preliminära undersökningen, att rikta sig till:

 1. Analys av nivån av sköldkörtelhormoner - T4 (tyroxin), TSH (tyrotropisk), T3 (trijodtyronin). Deras överskott leder till håravfall och bristen på - att försvaga och störa strukturen.

Sköldkörtel ultraljud för håravfall

Dåliga resultat - en anledning att göra andra test.

Eftersom det finns hormonell håravfall, är det nödvändigt att skicka analysen för hormoner - prolactin, testosteron, progesteron, FSH och andra. När deras normala nivåer eller förhållanden störs utöver håravfall uppstår problem som överdriven hårväxt, akne, menstruationssjukdomar och till och med infertilitet.

Du kan också behöva en spektralanalys av hårets struktur för att bestämma innehållet i olika spårämnen i dem, en biopsi i hårbotten, avslöja svampinfektioner och andra laboratorietester.

Det är upp till läkaren att bestämma vilka tester som ska vidtas vid håravfall. Endast han kan utveckla en behandlingsplan baserad på de resultat som visar orsaken till alopeci. Om det inte är förknippat med en allvarlig sjukdom, kommer standard terapeutiska förfaranden att hjälpa till att återvända till de vackra krullarna.

Kom ihåg att tidsinställda tester är en chans att upptäcka en sjukdom i ett tidigt skede, när det är lättare och snabbare att bota.

Håret faller ut, testerna är normala

Självklart är jag inte specialist alls, men så långt jag förstår har jag ingen järnbrist eller minskning. Kanske även lite mer av det.
Ferritinanalys. Kanske var han. Jag gav en massa saker.
Hyrs han på en vanlig klinik eller betalas bara i olika laboratorier?
I allmänhet märkte jag att det ibland finns avvikelser i analyserna, men inte globala. Små små. Jag fick veta att det kan vara fel i maten. För när jag sedan kör samma analys för att återta, då nästa gång det vanligtvis är normalt.

Jag lägger upp den. Det finns flera. Överlämnad vid olika tider på året. Jag var mycket driven av läkare och test. I allmänhet, tack Gud, allt är normalt där.
Vid något tillfälle stannade jag bara och slutade springa till läkarna och bli testad. Hoppade att allt på något sätt bildades. Och alla runt omkring mig säger att enligt analyser är jag helt frisk och har inget att dyka i mig själv.
Men håret faller ut. Och med naglarna.
Och tandköttet blöder. Och i två år är temperaturen 37-37,2 och några andra problem i kroppen. I allmänhet var det inte med mig förut. Det är testerna är normala, men något konstigt pågår med kroppen. Säg nerver? Till en psykiater?
Förresten, på jakt efter anledningen var jag med en psykiater (och inte en). I allmänhet är det inte nervöst. Psykiateren sa att anledningen kunde vara något, men inte i hans fält.

FTG gjorde inte exakt. En trikolog gjorde ingen diagnos.
Två gånger jagade mig att ta KLA, biokemi och hormoner.
En gång tog hon ett hår ur huvudet och sa att hon skulle titta under ett mikroskop.
Vid nästa mottagning sa hon att ja, det finns avvikelser från normen och att de ska behandlas.
Jag föreskrev bady, någon annan typ av zinktillskott (som jag var tvungen att gå för att bara köpa på ett ställe i Moskva och ingen annanstans på något sätt) och sålde mig en sorts shampoo och pshikalka som inte säljs någon annanstans och kan köpas bara hennes
Hon sa att processen inte skulle sluta omedelbart och minst 4-6 månader skulle behöva vänta.
Men håravfallet intensifierades, och när jag talade om henne igen sa hon att ge tillbaka hormoner igen och om de är normala, så har hon inget mer att säga och inget att hjälpa till. Det är hela historien med trichologist. Vid den här tiden knöt jag upp med läkarna, för det är på något sätt här konstigt.

Förfarandet för att bestämma orsaken till skallighet eller vad som ska passera test för håravfall

Detta kan bero på endokrina störningar, immunförsvar, sjukdomar i nervsystemet och mag-tarmkanalen, effekter av radioaktiv strålning och kemikalier.

För att identifiera orsakerna till skallighet måste du konsultera en läkare eller hudläkare. Han kommer att undersöka tillståndet i hårbotten och förskriva de nödvändiga testen, vars resultat kommer att bestämma den verkliga källan till problemet. Om vilka test du behöver passera med håravfall ska vi prata i den här artikeln.

Metoder för att diagnostisera skallighet

Diagnos av alopeci innefattar följande forskningsmetoder:

 • undersökning av hårbotten;
 • Trichogram - mikroskopisk undersökning av borttaget hår;
 • histologisk undersökning av hårbotten;
 • slutföra blodtal
 • serologiska reaktioner för lupus erythematosus eller syfilis;
 • biokemiskt blodprov;
 • ett blodprov för sköldkörtelhormoner.
 • mikroskopisk analys av patogena svampar.

Av betydande diagnostiskt värde är en undersökning av en kvinna med problemet med skallighet.

Svaren ska tas emot på frågor som varaktigheten av problemet, förekomst eller frånvaro av obehagliga känslor i hårbotten (klåda, brännande), möjliga stress och svåra stötar de senaste sex månaderna.

Faktorer som hormonell preventiv användning eller abort kan också påverka håravfall.

Enligt statistiken är plötslig håravfall hos kvinnor i 95% av fallen tillfällig och uppstår på grund av psyko-vegetativa sjukdomar - det här är stark känslomässig oro och stress. Och endast 5% diagnostiseras med irreversibel alopeci - fokal eller androgenetisk.

Vilka tester ordinerar trichologist för håravfall? Detta kommer att diskuteras i nästa stycke i vår artikel.

Vilka tester behöver du för att passera med håravfall?

Laboratoriediagnostik av förbättrad håravfall gör att du kan bestämma typen av alopeci och identifiera eventuella störningar i kroppen. När allt kommer omkring är plötslig håravfall oftast kroppens svar på någon sjukdom. Så, vad är testerna för håravfall? Tänk på ytterligare:

Blod (totalt)

Allmän klinisk blodanalys utförs för att bestämma nivån av hemoglobin i blodet och utesluta järnbristanemi - en av orsakerna till alopeci.

Normalt bestäms halten av hemoglobin i en kvinnas blod i intervallet 115-145 g / l.

Om hemoglobinkoncentrationen i blodet är under 100 g / l, kan järnbristanemi anses vara orsaken till håravfall.

Serologiska reaktioner

Biokemiskt blodprov

I den biokemiska analysen av blod uppmärksammar följande komponenter (normala värden visas inom parentes):

 • ALT (7-40 IE / L);
 • AST (10-30 IE / 1);
 • totalt protein (65-85 g / 1);
 • bilirubin (mindre än 3,4-17,1 μmol / l);
 • kolesterol (3,11-5,45 mmol / 1);
 • socker (3,9 - 6,4 mmol / l);
 • alkaliskt fosfatas (39 - 92 IE / l).

Hormonal undersökning

Ökad håravfall kan vara ett symptom på hypotyroidism, en sjukdom i sköldkörteln som orsakas av sköldkörtelhormonbrist. (För andra hormonella störningar och deras inverkan på håravfall, läs här.)

För att diagnostisera sjukdomen förskriva ett blodprov för att bestämma koncentrationen av TSH och T4.

Normalt bestäms TSH i intervallet från 0,24 till 4,0 mMe / L och T4 - från 65 till 160 nmol / 1.

Om hormonet TSH är högre än 4,0 mMe / L och T4 reduceras, är diagnosen hypothyroidism utan tvekan.

Det kan finnas situationer när TSH bestäms inom det normala intervallet och T4 sänks - i det här fallet är det fråga om initial eller latent hypotyreoidism.

Analys av innehållet i könshormoner i blodet gör att vi kan etablera (eliminera) androgenetisk alopeci.

Normala värden i cykelns follikelfas:

 1. LH (1 - 20 U / 1).
 2. FSH (4 - 10 U / 1).
 3. Estradiol (5 - 53 pg / ml).
 4. Progesteron (0,3 - 0,7 μg / 1).
 5. Testosteron (0,1 - 1,1 μg / 1).
 6. SSG (18,6-1177 nmol / 1).

Resultaten utvärderas i komplexet. Med ökad testosteron och reducerad CVG bekräftas androgenetisk alopeci.

På patogena svampar

Alopeci på framsidan av huvudet kan vara resultatet av en svampskada.

De vanligaste svampsjukdomarna i hårbotten är trichophytosis eller microsporia, populärt kallad ringorm.

Håret bryts av eller faller ut tillsammans med glödlampan i vissa delar av huvudet och bildar bala fläckar.

Under laboratorieförhållanden undersöks svampen för skrapning från hårbotten och håret.

Normalt detekteras inte patogena svampar.

Trichogramma

Mikroskopisk undersökning av avlägset hår, tillsammans med undersökning av hårbotten är den viktigaste diagnostiska metoden i trichology. Med baldhetens natur kan du bestämma formen av alopeci, huruvida detta fenomen är tillfälligt eller irreversibelt.

 1. 50 hår avlägsnas från huvudet med pincett och deras lampor undersöks under ett mikroskop för att bestämma deras livscykel. Normalt är upp till 90% av alla hår i aktiva anagenfasen. Om mer än 15% av de borttagna håren befinner sig i telogenstadiet kan det antas att det finns androgenetisk eller telogenalopeci. De kan differentieras genom forskning om könshormoner.
 2. Om det finns fickor av skallighet på huvudet, undersök mikroskopet håren runt lesionen och hudens tillstånd i detta område. Det är viktigt att skilja fokal från cicatricial alopecia. I det första fallet har sjukdomen en autoimmun natur, i det andra är det en följd av svamp, infektionssjukdomar eller huvudskador. I fokal skallighet, håren på kanterna på de skalliga fläckarna bryts av och förtjockas vid spetsen.


Nästa Artikel
Letar du efter en effektiv botemedel mot skallighet? Vi ger dig rankningen av de bästa drogerna för behandling av alopeci