De främsta orsakerna, tecknen och metoderna för behandling av androgen alopeci eller androgenetisk alopeci


Fluffy frisyr - många människors stolthet. Det finns emellertid ofta situationer när hårets kvalitet lämnar mycket att önska, och oestetiska skalliga fläckar uppträder på huvudet.

Och det här är en allvarlig anledning till samråd med en tricholog. När allt kommer omkring kommer köldprocessen inte att upphöra i sig, vilket innebär att det finns risk för fullständig förlust av hår.

Kort beskrivning av sjukdomen

Det är värt att börja med svaret på frågan: "Androgenetic alopecia - vad är det?". Androgen alopeci (androgenetisk) är en sjukdom, med neurotoria, det finns intensiv håravfall på pannan och kronan.

Den främsta orsaken till androgen alopeci är en hormonell faktor (en ökning av mängden testosteron).

Hårfolliklarnas sammansättning innefattar ett speciellt enzym, som, som inleder en kemisk reaktion med testosteron, bidrar till omvandlingen till dihydrotestosteron. Detta hormon har en negativ effekt på hårets tillstånd.

Det finns tre steg i hårets livscykel: födelseplanen och hårväxten, dödsfallet och förlusten. Det ökade innehållet av dihydrotestosteron förändrar hårväxtperioden, respektive antalet hår som faller ut ökar betydligt.

Som nämnts ovan anses huvudorsaken för androgenberoende alopeci vara ett ökat innehåll av manliga könshormoner (eller snarare dihydrotestosteron - härledda från testosteron), det kan sägas med tillförsikt att alopeci androgen typ är vanligast hos män. Och ålder spelar ingen roll.

Androgen alopeci kan manifesteras både hos äldre män och ungdomar (under 30 år). Dessutom är kvinnor i klimakteriet också i fara.

galleri

För att du bättre förstår hur androgen alopeci ser, nedan är bilderna:

Metoder för diagnos av androgen alopeci

Diagnostisera och bestämma typ och stadium av alopeci kan bara läkare - trichologist. För en mer noggrann diagnos måste läkaren genomföra en serie studier.

 1. Blodprov för att bestämma nivån av testosteron, liksom mängden vitaminer och mineraler som är nödvändiga för att hårfolliklarna ska fungera normalt.
 2. Wasserman reaktion på att eliminera syfilis, vilket också kan orsaka skallighet.
 3. Genetiska studier för att identifiera närvaron av en gen som är ansvarig för intensiteten av håravfall.

Faktorer som bidrar till utvecklingen av sjukdomen

Den främsta orsaken till androgen alopeci anses vara ett ökat innehåll av testosteron och dihydrotestosteron i kroppen, vilket är dess derivat. Dessutom är hårsäckarnas värden och egenskaper, nämligen deras sammansättning (närvaron och mängden av enzymet 5-alfa-deduktas, som reagerar med dihydrotestosteron) och känslighet för dess negativa effekter viktiga.

Andra orsaker till androgen alopeci inkluderar:

 1. Den genetiska faktorn, det vill säga predispositionen till skallighet, kan vara ärftlig.
 2. Infektionssjukdomar, liksom störningar i de inre organen.
 3. Underlåtenhet att följa grunderna för rätt livsstil.

Androgenisk alopeci förekommer vanligen vid vuxen ålder, men om det finns vissa negativa faktorer kan de första tecknen på alopeci ses mycket tidigare. I synnerhet kan hårförtunning förekomma hos unga 18-20 år.

Androgen alopeci påverkar mer än 50% av männen och 25% av kvinnorna vid 50 års ålder. Du måste hålla med om att statistiken ser imponerande ut, så det är bättre att veta i förväg om stadierna av sjukdomen för att bestämma sjukdommens närvaro i tid och söka hjälp från en specialist.

Steg av androgenetisk alopeci

Varje etapp kännetecknas av sin egen uppsättning funktioner. Om vi ​​talar om sjukdomen som helhet påverkar den främst pannan och kronan i hårbotten, håret blir här mer sprött, tunt, så småningom blir en fluff (och i särskilt avancerade fall - släpp ut helt).

Hos män har androgen alopeci 7 utvecklingsstadier:

 1. I det inledande skedet är symtomen på sjukdomen praktiskt taget frånvarande, med undantag för förändringar i hårbotten i huvudbotten i hårbotten. Håret i detta område blir mer gles, kanten på deras tillväxt förändras.
 2. Kanten på hårväxten i frontpartiet fördjupar, på kronan kan man se små områden av alopeci i form av en triangel.
 3. Hårbotten kan ses genom håret i de främre, parietala och tidsmässiga områdena. Håret blir mer sparsomt och tunt.
 4. Den kliniska bilden blir mer uttalad, förändringarna är ofta irreversibla. Och för att återställa håret är det bara möjligt med hårtransplantation. För mer information om moderna transplantationsmetoder, inklusive icke-invasiva metoder och priset för detta förfarande, kan du hitta på vår hemsida.
 5. Separata köldcentraler går gradvis in i en.
 6. I pannan, kronan och templen är hårbotten praktiskt taget frånvarande (det återstående håret är mycket tunt och svagt, som liknar fluff).
 7. Fullständig håravfall i de angivna områdena.

Med alopeci hos kvinnor kommer det sällan att slutföra hårförlust. Den kliniska bilden är vanligtvis mindre uttalad.

För det mesta påverkar parietala regionen i hårbotten. Håret i pannan är som regel kvar, även om kvaliteten försämras.

Olika behandlingsmetoder

Läkaren, efter diagnos och bestämning av svårighetsgraden av symtomen, kommer att föreskriva en uppsättning åtgärder för att hjälpa till att hantera problemet. Vilka metoder för behandling av androgen alopeci är kända idag:

 1. Drogbehandling är användningen av läkemedel som hjälper till att stoppa håravfall. Tyvärr, för att vända processen och återvända det förlorade håret med hjälp av läkemedel kommer det inte att lyckas.
 2. Sjukgymnastikmetoder (massage, hårdvara) kommer att stärka hårsäcken, förbättra blodcirkulationen i hårbotten.
 3. Stärka hårsäckar hjälper och populära metoder. Den vanligaste av dessa är användningen av burdockolja, dess fördelar för håret och hårbotten har bevisats under lång tid. Läs på vår hemsida om effektiva masker för håravfall med: ekbark, havs- och bordsalt, vitlök, jäst, decoctions of herbs, burdock infusions, hop.
 4. Patientens livsstil har också ett stort inflytande. Det är nödvändigt att diversifiera din kost, inklusive mat som är rik på vitaminer och mineraler (om nödvändigt, använda vitamintillskott), ge upp dåliga vanor.

Användbar video

Genom att titta på videon nedan får du mer information om androgen håravfall:

slutsats

Om tid för att påbörja behandlingen är prognosen för de flesta patienter tröstande. Modern medicinsk teknik gör det möjligt att förbättra hårets tillstånd, för att anpassa sin livscykel. Men även framgångsrik behandling garanterar inte att sjukdomen inte kommer upp igen efter en tid.

Den springande formen av androgen alopeci kan leda till fullständig hårförlust i vissa områden av hårbotten (hos män) och en signifikant försämring av hårkvaliteten (hos kvinnor). Därför märker du de första tecknen på sjukdomen, det är nödvändigt att snabbt kontakta en läkare. Detta gör att du kan hålla håret tjockt och starkt.

Vad är androgenetisk (androgen) alopeci?

Vad är androgen alopeci?

Androgenetisk (ibland androgen) är ett genetiskt ärftligt tillstånd av håravfall hos män och kvinnor.

Hos män är det också känt som manlig mallhals. Håret faller i androgenberoende delen av skallen på ett visst mönster, vanligtvis med templen eller kronan. Med tiden återstår hårlinjen och bildar den karakteristiska "M" -formen. För att bestämma graden av håravfall med skalan Norwood-Hamilton. Ibland har baldness karaktären av jämn gallring och gallring av håret över hela androgenberoende delen av huvudet.

Naturen hos håravfall hos kvinnor skiljer sig från manlig baldhet. Hos kvinnor blir håret tunnare över huvudet, och hårlinjen försvinner inte. Androgenetisk alopeci hos kvinnor leder sällan till fullständig skallighet. Graden av håravfall bestäms av Ludwig-skalan. Även om det i sällsynta fall är håravfall av manlig typ möjligt.

Ett karakteristiskt drag hos androgenetisk alopeci är utbytet av normalt terminal hår med tunnat och färglöst vellus hår.

Hur ofta androgen alopeci uppstår?

Förekomsten av androgenetisk alopeci är densamma bland män och kvinnor. På samma gång, på grund av en annan hormonell struktur, är det oftare manifesterat hos män och orsakas i 95% av fallen av håravfall. Hos kvinnor är denna procentandel mindre, eftersom det kan finnas andra orsaker (till exempel järnbrist), och diffus alopeci kan ofta läggas på androgen förlust.

Skaldhet, enligt vissa uppskattningar, förekommer hos 30% av den manliga befolkningen med 30 år och mer än i 50% med 50 år.

Orsaker till androgenetisk alopeci

Huvudskälet är follikelns genetiskt bestämda känslighet för manliga hormoner, i synnerhet för dihydrotestoteron - den mer aktiva formen av testoteron. Dihydrotestosteron bildas som ett resultat av kopplingen av testosteron och enzymet 5-alfa reduktas, och interaktion med follikeln genom androgena receptorer leder till sin gradvisa miniatyrisering. Följaktligen finns det flera huvudfaktorer som påverkar utvecklingen av androgen alopeci:

graden av känslighet av androgenreceptorer till androgener;

mängden (populationstäthet) av androgenreceptorer i hårsäckarna;

mängden av enzymet 5-alfa reduktas i hårbotten;

En mängd genetiska och miljömässiga faktorer kommer sannolikt att spela en roll vid förekomst av androgenetisk alopeci. Även om forskare studerar riskfaktorer som kan bidra till detta tillstånd, förblir de flesta av dessa faktorer okända. Androgener är avgörande för normal manlig sexuell utveckling före födseln och under puberteten. Androgener reglerar viktiga funktioner hos män och kvinnor, till exempel hårväxt och sexuell attraktion.

Hårväxten börjar under huden i strukturer som kallas follikelamy. Varje hårsträng växer vanligen från 2 till 6 år (anagenfas), går sedan in i viloperioden (telogen) i flera månader och släpper därefter ut (exogen). Cykeln börjar om igen när follikeln börjar producera nytt hår. Förhöjda nivåer av androgener i hårsäckarna kan leda till förkortning av hårväxtfasen, vilket leder till kort och tunn hårväxt.

Även om forskare misstänker att flera gener spelar roll i androgen alopeci, så är förändringar i endast en gen, AR, hos personer med alopeci. AR-genen kodar instruktioner för ett protein som kallas androgenreceptor. Androgenreceptorer tillåter kroppen att reagera adekvat på dihydrotestosteron och andra androgener. Studier visar att variationer i genen leder till AR i ökad aktivitet av androgenreceptorer i hårsäckarna.

Nyfiken läsare har förmodligen redan undrat "hur exakt påverkar dihydrotestoteron hårfollikeln?" - det här är en ganska komplicerad och inte helt klar fråga, en särskild artikel kommer att ägnas åt det.

Hur är androgenetisk alopeci ärvd?

Arvsmekanismen är fortfarande inte fullständigt avslöjad. Det noteras att i ca 75% fall är alopeci ärvt längs honlinjen (mamman), i 20% av manlinjen och i 5-7% av fallen förekommer det för första gången i släktet.

Behandling av androgenetisk alopeci

Hittills finns det ingen fullständig behandling av skallighet. Men det finns metoder för underhåll och rehabiliteringsbehandling och metoder för hårtransplantation.

Terapi kan utföras:

 • droger som innehåller minoxylil - vasodilaterande medel som stimulerar hårväxten. Det appliceras topiskt i hårbotten.
 • Läkemedel innehållande finasterid är en hämmare av typ 2 5-alfa reduktas, vilket resulterar i att testosteron inte blir till dihydrotestosteron. Används internt.
 • Lågnivå laserinlärning - laserhjälmar och laserkammar. De har en stimulerande effekt på follikeln.

Dessa läkemedel är FDA-godkända håråterställningsprodukter. Förutom dem finns det andra läkemedel som har olika effekt. Separat är det värt att notera dutasterid - känd bland alopetik som en mer "kraftfull" analog av finasterid, en hämmare av typ 5 alfa reduktas 1 och 2. Vissa studier har visat effekten av dutasterid i fall där patienter inte fick resultatet på finasterid. Kliniska prövningar av dutasterid för behandling av alopeci stoppades vid 3: e etappen, många tror att detta berodde på biverkningar av läkemedlet och en lång period av uttag ur kroppen.

Hårtransplantation omfattar 2 sätt:

 • patchwork metod. I denna metod skärs hudremsor med folliklar som inte är mottagliga för de negativa effekterna av dihydrotestosteron (androgenberoende områden) från den occipitala och tidsmässiga delen av huvudet.
 • Tekniken för follikulär isolering (TFI, Eng.: FUE) är en sömlös metod för hårtransplantation, består i att avlägsna små follikulära grupper från givarområdet till de transplanterade områdena.

Som donatorområde kan man inte bara betala huvudets baksida, utan också, under gynnsamma omständigheter, håret från kroppen.

Både behandling och hårtransplantation har sina nackdelar och fördelar. Med ett framgångsrikt scenario kan snabb behandling av hår ge en utmärkt långvarig effekt, men du måste använda droger hela tiden, så länge du behöver hår. Den visuella effekten av transplantationen beror på donatorområdets "rikedom" och graden av skallighet. Ofta kombinerar hårtransplantation och terapeutisk läkemedelsterapi.

För närvarande utvecklas lovande metoder för håråterställning i androgenetisk alopeci. De största förväntningarna hos de som är intresserade av denna fråga är relaterade till hårkloningstekniken och stimulering av ny hårväxt.

Förhållande till andra sjukdomar

En länk hittades mellan androgenetisk alopeci hos män och flera andra sjukdomar, inklusive kranskärlssjukdom och en förstorad prostata. Dessutom har prostatacancer, insulinresistenssjukdomar (t.ex. diabetes och fetma) och högt blodtryck (hypertoni) också associerats med androgen alopeci. Androgen alopeci är associerad med en ökad risk för polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) hos kvinnor. PCOS kännetecknas av hormonella obalanser som kan leda till oregelbunden menstruation, akne, överdriven hårväxt (hirsutism) och viktökning.

Vad kallas också androgenetisk alopeci?

 • androgen alopeci
 • kvinnlig alopeci, håravfall av kvinnlig typ
 • manlig baldhet, manlig håravfall
 • skallighet

Androgenetisk alopeci: Orsaker och symtom

Vacker frisyr är av stor betydelse för att skapa psykologisk komfort och självförtroende. Tjockt, glänsande hår är inte bara en dekoration, utan också en indikator på god hälsa och välbefinnande. Den naturliga processen med deras dagliga förlust är ingen anledning till oro. Gamla hår ersätts med nya när de dör. Det är alarmerande när håravfall blir signifikant, och förlusten överstiger normen. De första tecken på skallighet som uppträder är av stor oro för både den vackra halvan av mänskligheten och männen. Problemet med dermatologisk natur är androgen alopeci - en sjukdom som kräver tidig behandling. I löpande form av resultatet kommer det inte med.

Orsaker till skallighet

Sjukdomen har ett annat namn - androgenetisk alopeci. Detta beror på det faktum att det orsakas av mängden i kroppen av manliga könshormoner dihydrotestosteron. En viktig roll spelas av den genetiska faktorn, vilket leder till att känsligheten för hårets testosteron, som är belägen i parietalområdet, ärvt.

Män med en benägenhet att ha skallighet har ett stort antal dihydrotestosteron-känsliga receptorer i hårbotten. Vid vilken ålder börjar androgen alopeci att manifestera sig, beror på genetiken. Enligt statistiken visar varje sjätte man tecken på skallighet före 30 års ålder. Vid en ålder av femtio lider mest av den starka hälften av befolkningen av håravfall. Efter 70 år observeras håravfall hos 80% av männen.

Bland kvinnor har androgen alopeci mindre skillnader på grund av egenskaperna hos den biokemiska kompositionen hos huden, läget för receptorerna känsliga för dihydrotestosteron. I 30 års ålder finns tecken på alopeci endast i 12% av kvinnorna, bland 50-åringar - 25% och på 70 år - 40%.

Sjukdomen uppstår också på grund av:

 • med ökad metabolism av könshormoner, som härrör från enzymaktiviteternas aktivitet;
 • med de enskilda funktionerna i samband med ärftlighet.

De faktorer som framkallar utvecklingen av androgenetisk alopeci är:

 • Stress-, neuropsykiatriska och autonoma sjukdomar.
 • Sjukdomar i mag-tarmkanalen.
 • Avitaminos, brist på spårämnen, fettsyror.
 • Inflammation i hårbotten.
 • Godkännande av hormonella droger, antibiotika, antidepressiva medel.

Huvudsymptom

De första tecken på baldhet orsakad av alopeci, som manifesteras vid bildandet av mjäll, håret blir torrt, sprött, tråkigt. Gradvis utveckla seborré i en av formerna - flytande, tjock, blandad. Håret blir oljigt sken, långt ersatt med kortare, tunt.

Symtom på sjukdomen hos män och kvinnor har vissa skillnader. De beror på de biokemiska egenskaperna hos olika delar av håret. Androgen alopeci hos män börjar manifestera sig från pannan. Templen som liknar trianglar riktas mot kronan.

Hos kvinnor observeras androgenberoende alopeci i form av en diffus tunnning av hår, från mellanavskiljningen, passerar till frontalzonen, efter lite mer - till den tidsmässiga och occipitala.

behandling

Utsikterna till alopeci är av stor oro. Detta förklarar ett stort antal missuppfattningar, tro på orättvis reklam, lovande att återvända håret med hjälp av mirakulösa dyra droger. Frågan om det är möjligt att bota androgen alopeci med hjälp av dem, kan inte besvaras jakande. Sjukdomen kan inte helt botas. Det finns möjlighet att bromsa progressionen av skallighet, restaurering och förstärkning av håret, men det är nödvändigt att genomföra lämpliga åtgärder ständigt.

I behandlingskursen används:

 • Medicinska droger.
 • Laserbehandling
 • Kirurgisk ingrepp.
 • Folkmekanismer.

Idag har produktionen av olika droger och verktyg som används för att maskera baldnesscentralerna justerats.

Drogterapi

Läkemedel som föreskrivs för behandling av androgenetisk alopeci skiljer sig åt i verkningsmekanismen och är indelade i tre grupper:

 • Dihydrotestosteron-blockerare. Påverka ämnet som orsakar sjukdomen, har en mer uttalad effekt. Det huvudsakliga läkemedlet i denna grupp är Finasteride.
 • Läkemedel som stimulerar tillväxten. De har en inverkan på hårsäckar som skadas av dihydrotestosteron, vilket leder till normala metaboliska processer i dem, vilket garanterar full hårväxt. En effektiv medicin är Minoxidil.
 • Antiandrogener. Används för lokal applikation. Låt inte cellreceptorer binda till dihydrotestosteron. Antiandrogen är spironolakton.

finasterid

Genom att minska koncentrationen av dihydrotestosteron minskar läkemedlet dess skadliga effekter på folliklarna. Med korrekt användning observeras en positiv effekt hos 85% av patienterna. Redan 3 månader efter starten av mottagandet slutar flödande hår. Ett halvår senare börjar fullfjädrande hår att förekomma i parietalområdet, inte avvikande i tjocklek och pigmentering från att växa i områden som inte skadades av androgen alopeci. Maximala resultat kan uppnås efter 2 års kontinuerlig användning av läkemedlet. För att bli av med symtomen på alopeci, föreskrivs det 1 mg dagligen. Det tas en gång.

Finasterid kan orsaka biverkningar. När du slutar ta drogen återvänder symtomen på alopeci - håret börjar falla igen på grund av den växande rotdegenerationen.

minoxidil

Drogen stimulerar aktivt hårväxten, men minskar inte mängden dihydrotestosteron, så läkare ordinerar vanligtvis det tillsammans med Finasteride. Minoxidil framställs i form av skum, spray, med en annan koncentration av den aktiva substansen - från 2 till 10 procent. Drogen påverkar endast skadade lökar, ökar blodflödet till dem, accelererar metaboliska processer och ökar tillväxtfasen. Applicera på hårbotten på morgonen och kvällen. Första gången efter appliceringen är det ökad håravfall, som slutar efter 4 månader. Därefter återupptas ny hårväxt på de drabbade områdena. Resultatet är märkbart efter 12 månader.

Effekten av läkemedlet påverkar:

 • Patientens ålder.
 • Gun hår. När en skallig plats bildas, måste resultatet vänta längre.
 • Sexuell identitet. Kvinnor blir snabbt av med obehagliga symptom.
 • Alopecia-området. Effekten av behandlingen är högre hos personer med ett hårlöst område på högst 10 cm.

En bieffekt uppträder vid utseende av ödem i ansiktet, brinnande känsla, torr hud. Ibland uppstår på grund av läkemedlet rhinit, dermatit, hjärtklappning.

spironolakton

Utformad för utomhusbruk. När läkemedlet appliceras på det drabbade området blockeras cellreceptorerna, vilket förhindrar de skadliga effekterna av dihydrotestosteron. Läkemedlet rekommenderas att användas i kombination med Minoxidil. Daglig användning resulterar i 1-1,5 år. Tillväxten av nytt hår ses hos 44% av patienterna, 46% slutar falla ut.

Laserbehandling

Mot en sjukdom som androgen alopeci används laserstrålning med låg intensitet effektivt. Genom att öka mikrocirkulationen i de drabbade vävnaderna, stimulerande cellmetabolism i hårsäckarna, stärker laserstrålen försvagad hår, vilket gör den tjockare, tjockare och friskare.

Proceduren utförs i medicinska centra utrustade med en särskild laserinstallation. Dess utseende liknar en keps med många emittrar. Vid behandling av androgen alopeci appliceras strålning med en våglängd som tränger upp till 10 mm i djupet av vävnaden och verkar på hårsäckarna.

Procedurens varaktighet är 15 minuter. En vecka krävs för att hålla dem från två till tre.

En liknande procedur kan utföras hemma, med hjälp av en särskild laserkam eller Orion personlig laserapparat.

Hårtransplantation

När behandling av androgen alopeci inte ger ett positivt resultat tillämpas kirurgiskt ingrepp. Denna metod är ganska gammal. Det består i transplantation av hår från ett hälsosamt område till skadan. Effektiviteten av operationen beror på organismens individuella egenskaper. I vissa patienter tar det transplanterade håret rot och förblir i gott skick tills livets slut. Andra är olyckliga med resultaten från transplantationen.

Hårfolliklar transplanteras från ett område som sällan genomgår skallighet - vanligtvis baksidan av huvudet, området ovanför öronen. Transplantation utförs tillsammans med hudpartiklarna (transplantat). En operation utförs vanligen i vilken en bit av huden transplanteras, där det finns 1 eller 2 folliklar.

Framgången av operationen påverkas av:

 • Alopecia-området. Androgenisk alopeci, som i stor utsträckning uttrycks, kräver mer givarmaterial.
 • Plats för skallighet. På toppen av hårtransplantationen är det svårare.
 • Hårets täthet. Ju högre det är desto fler folliklar kan användas utan att orsaka betydande uttining i givarområdet.
 • Patientens ålder. Effektiviteten av operationen är högre hos ungdomar.
 • Hårtjocklek
 • Color. Svarthåriga patienter har mindre chans att ett positivt resultat av operationen jämfört med resten.

Ett alternativ är att använda kamouflage fibrer - moderna kosmetiska formuleringar som är baserade på viskos mikrofibrer, keratin, bomull. Hålla sig till det naturliga håret på det mänskliga huvudet, de skapar en visuellt mer volym, gömmer skallighet center. Svårigheten är att välja en lämplig färg, inte annorlunda än ditt eget hår. Kamouflagefibrer tillåter användning av konventionella stylingprodukter.

Folkmekanismer

Läkare hör ofta från patienter frågan om androgen alopeci kan botas med hjälp av traditionella medicin recept.

Det rekommenderas att kombinera folkmedicinska läkemedel med medicinering. Dessutom finns det olika tekniker, vars användning i kombination med terapeutisk terapi har en effektiv effekt mot skallighet. Dessa inkluderar yogakurser, speciella övningar för hårbotten, musik som främjar hårväxt.

Vid behandling av androgen håravfall bör man inte ignorera fysioterapeutiska förfaranden - elektrofores, massage, darsonvalisering.

Androgen alopeci hos kvinnor

I denna artikel kommer vi att titta närmare på ämnet balding, när orsaken är androgen alopeci. Hos kvinnor ser det inte ut som hos män. I det här fallet behöver du absolut konsultera en tricholog, helst inte en. Så dagens ämne: "Androgen alopeci hos kvinnor: orsaker och behandling."

Androgen alopeci hos kvinnor

Ofta kan du hitta klagomål om håravfall från kvinnor. Här är ett av överklagandena: "God eftermiddag, under de senaste åren har jag märkt att på huvudet, främst i kronans område, började håret falla ut. Avskiljningen blev bredare, huden är synlig genom håret. Samtidigt på sidorna och i pannan växer håret som tidigare. Shampoo hjälpte inte, så jag var tvungen att gå till doktorn. Han berättade för mig att jag hade androgen alopeci. Men jag trodde att bara män blir skalliga, och detta problem berör inte kvinnor. Det gäller snarare, men deras hår faller ut på grund av medicinering eller sjukdom. Vad ska jag göra nu, hur får jag mitt hår och skönhet tillbaka? "

Androgen alopeci är faktiskt ett problem för båda könen. Dessutom är denna sjukdom inte så sällsynt som det kan tyckas. Statistiken visar att håret förlorar upp till 12% av kvinnorna innan de når 30 år.

Ju äldre en kvinna blir, desto ljusare blir tecken på alopeci, och i åldern 50 år försvinner håret av denna typ av skallighet 25%. När det gäller 70 år kommer 40% av kvinnorna genom dessa år att vara föremål för patologi. Också, som hos män, bildar kvinnligt mönster skallighet ett visst mönster på huvudet.

Orsaker till baldness efter typ av androgen alopeci hos kvinnor är inte samma som hos män:

 1. Sköldkörtel patologi;
 2. Diffusa former av alopeci;
 3. Kronisk telogen alopeci;
 4. Anemi mm

Orsaker till androgen alopeci hos kvinnor

Nya studier har föreslagit att androgen alopeci hos kvinnor sker på grund av normala blodnivåer hos manliga könshormoner - androgener. Dock finns förhållandet mellan den begynnande alopecien och kvinnans hormonella status. Således, med en ökning av koncentrationen av hormoner, liksom med en mycket stark känslighet för dem, kan en process som börjar som liknar en androptyp alopeci.

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

Förutom att en kvinnas hår börjar falla ut kan hon notera andra symtom, bland annat:

 • oregelbundenhet i menstruationscykeln;
 • Utseende av hår på ansiktet, öka deras tillväxt på kroppen;
 • oförmågan att bli barn
 • utseendet av akne på huden;
 • historien om polycystiskt äggstockssyndrom.

Behandling av androgen alopeci hos kvinnor

Du kan sluta håravfall med Minoxidil. Detta är det enda botemedlet som har bevisat effektivitet och kan verkligen hjälpa en kvinna att klara den patologiska processen.

 • Den vanligaste behandlingen för skallighet är Minoxidil Lotion, vars koncentration inte överstiger 2%.
 • Verktyget gnids i huvudets hud, exakt i de områden som har genomgått en patologisk process. Applicera lotion som krävs på morgonen och kvällen.
 • I de inledande stadierna av behandlingen orsakar läkemedlet ökad håravfall. När urladdningen av gammalt hår slutar (denna process kan ta flera månader) börjar folliklarna reproducera det nya håret.
 • Efter sex månader kommer kvinnan att kunna utvärdera de första resultaten från behandlingen. Den fulla effekten kommer att märkas först efter ett år.
 • Studier har utförts med användning av läkemedelsplacebo och minoxidil. Det fastställdes att ett år senare var det möjligt att stoppa androgen alopeci hos 29% av kvinnorna som deltog i experimentet.
 • En biverkning från användningen av läkemedlet är en ökning av ansiktshårtillväxten. Ju högre koncentrationen av läkemedlet är desto högre risk för denna bieffekt. Så vid användning av en 5% lösning hade 14% kvinnor ansiktshår och vid användning av en 2% lösning hade endast 6% av patienterna detta problem. När behandlingen är stoppad slutar håret växa. Full inhibition av deras tillväxt observeras efter några månader.

Alternativa behandlingar för androgen alopeci hos kvinnor

Det finns ingen information om det faktum att det fortfarande finns några effektiva droger som gör det möjligt för en kvinna att bli av med håravfall. Således visade en studie på mottagningen av Finasteride att den önskade effekten inte kunde uppnås. Därför är detta verktyg erkänt som effektivt endast för behandling av män med patologisk skallighet.

Det finns några data som indikerar att ett resultat uppnås när Finasteride används i hög koncentration. För att stoppa androgen alopeci kan en kvinna behöva ta upp till 5 mg av läkemedlet per dag. Det finns dock inga specifika rekommendationer.

Om en kvinna har ett ökat innehåll av manliga könshormoner, kan preventivmedel med deras antiandrogena beståndsdelar hjälpa till att stoppa skallighet. Exempelvis innefattar sådana droger spironolakton, klormadinon, Ciproteronacetat, Flutamid, Drospirenon. Men om nivån av manliga hormoner i en kvinnas blod förblir på normal nivå, kommer det inte att bli någon effekt av att ta dessa läkemedel. Detsamma gäller för vanliga hormonella preventivmedel med östrogen och progesteron.

När det gäller hårtransplantation är denna metod, som för män, också en hjälp. Det kommer att ge möjlighet att eliminera kosmetiska defekter, men efter det att proceduren utförts måste du använda Minoxidil så att resultatet inte går förlorat. Därför görs transplantation i fallet när konservativ behandling är maktlös.

Processen att rida en kvinna av androgen alopecia fortskrider enligt följande:

 1. Tilltala trichologen att fastställa den sanna orsaken till håravfall.
 2. Initiering av behandling med Minoxidil vid bekräftelse av diagnosen androgen alopeci.
 3. Ta bort hårbotten från seborrhea.
 4. Stoppa den patologiska processen efter ett år från början av behandlingen.
 5. I början av hårbotten är kvinnor oftast nöjda med resultatet. De kan fortsätta att använda Minoxidil för den tid de finner nödvändiga.
 6. Om alopeci uttrycks, är det oftast inte möjligt att uppnå full restaurering av hår. I det här fallet är det nödvändigt efter den årliga behandlingstiden att slutföra transplantationen och fortsätt sedan med konservativ behandling.

Metoder för behandling av androgen alopeci hos kvinnor med obevisad effekt

För att klara av håravfall tillgodoses kvinnor olika behandlingsmetoder, bland annat:

 1. Applicera olika vegetabiliska oljor på håret;
 2. Tar vitaminer och aminosyror, även med en vanlig diet;
 3. Användning av beredningar baserade på bergamot, grönt te, tång, koffein, hibiskus, aloe vera, melatonin, sabal palm (extrakt);
 4. Användningen av kinesisk medicin;
 5. Laser och elektromagnetisk behandling;
 6. Användning av retinoider, botox;
 7. Användningen av medel för att stimulera blodcirkulationen vid hårfolliklarna.
 8. Mezaterapiya;
 9. Aminexyl kapslar;
 10. Shampoo med ketokonazol och zink i avsaknad av mjäll;
 11. Aktuella produkter med kortikosteroider;
 12. Medel baserade på Fluridil, Alfatradio, Fulvestrant.

Trots denna mängd olika lösningar har ingen av dessa några bevis på effekt vid behandling av androgen alopeci hos både kvinnor och män.

Behandling av skallighet hos kvinnor

Kvinnor som lider av androgenetisk alopeci är i en svår situation. Även om det finns droger som kan lindra problemet i viss utsträckning, är läkare rädda för att tillskriva dem, eftersom läkemedelsföretag inte är särskilt villiga att testa dessa läkemedel för förebyggande och behandling av kvinnlig typ skallighet.

Terapeuter rekommenderar sällan sina patienter att använda systemisk terapi (tabletter eller andra typer av droger som påverkar hela kroppen), eftersom de kan ändra androgenhalten i hela kroppen.

Innan behandlingen påbörjas måste läkaren försäkra sig om att håravfall verkligen är förknippat med ett överskott androgen (ett annat namn för manliga hormoner) i systemet eller överdriven kroppsgenkänslighet mot normalhalten av detta hormon. Därför föredrar terapeuter oftare lokala läkemedel som appliceras direkt på hårbotten.

De bästa resultaten kan uppnås vid behandling av skallighet vid första skedet, eftersom långvarig androgenisk alopeci kan förstöra ett stort antal hårsäckar.

Användningen av antiandrogener med håravfall, som har inträffat under en relativt lång tid, kommer att förhindra ytterligare hårskador och kan även bidra till återupptagandet av deras tillväxt från fortfarande levande folliklar i sömnläge. Vid uppsägningen av denna behandling kommer processen med håravfall att återupptas, om androgenernas nivå inte styrs på något annat sätt.

Att upprätthålla en lämplig nivå av vitaminer och mineraler hjälper bara parallellt med användningen av antiandrogener.

Nedan är en lista över droger som används vid behandling av håravfall hos kvinnor. För närvarande rekommenderas endast en av dem av Food and Drug Administration (USA) som behandling för håravfall av kvinnlig typ. De återstående drogerna i denna lista är godkända för behandling av andra sjukdomar, och deras etikett indikerar inte att dessa läkemedel kan användas för håravfall.

Effektiviteten av dessa verktyg och metoder varierar beroende på det specifika fallet, men många kvinnor som har tagit dem anger att de har en positiv inverkan på problemet med håravfall och återställandet av en persons självkänsla. Naturligtvis kan det bästa resultatet uppnås med den mest exakta bestämningen av orsaken till håravfall.

Minoxidil (Rogain)

Minoxidil användes ursprungligen i pillerform vid behandling av högt blodtryck (antihypertensivt medel). Patienter som tog minoxidil noterade intensiv hårväxt (hypertrichos) som en bieffekt. Ytterligare studier har visat att applicering av Minoxidil-lösning direkt på huden kan också stimulera hårväxten.

När detta läkemedel används topiskt, är dess mängd som kommer in i blodet genom huden vanligtvis inte så signifikant att det ger några biverkningar inuti kroppen.

Minoxidil är allmänt känt genom dess generiska och handelsnamn. Det hjälper kvinnor med spridd androgenisk alopeci bättre än män.

På etiketten för detta läkemedel rekommenderas att kvinnor endast kan använda 2% lösning. Food and Drug Administration har ännu inte godkänt en 5% minoxidil lösning för behandling av skallighet.

Många dermatologer tilldelar 5% minoxidil till kvinnor som lider av androgenetisk alopeci, förutsatt att patienter tar det under deras övervakning. Kliniska experiment har visat att en lösning av 5% minoxidil är signifikant effektivare än 2%, både för att bevara återstående hår och för att stimulera deras återhämtning under androgenetisk alopeci hos kvinnor.

Enligt resultaten av kliniska studier, där mestadels vita kvinnor mellan 18 och 45 år med mild eller måttlig håravfall, deltog i 19% av kvinnorna efter att ha tagit Minoxidil i åtta månader, det hår som föll ut återställdes i genomsnitt och i 40% - i det lägsta Bland kvinnor som använde en vätska som inte innehåller aktiv minoxidil (placebo) under samma tidsperiod hade 7% en måttlig och 33% hade en minimal återhämtning av förlorat hår.

Androgenhämmare

 • Spironolakton (Aldakton)

Spironolakton (handelsnamn Aldactone) tillhör en klass av läkemedel som kallas kaliumsparande diuretika. Detta läkemedel används vanligtvis för att minska mängden vätska i kroppen utan att orsaka förlust av kalium. Det används också för att återställa kaliumbrist, med högt blodtryck (hypertoni), svullnad (ödem) och en hormonell störning som kallas hyper aldosteronism.

Spironolakton fungerar som en antiandrogen på två sätt. För det första saktar det produktion av androgener vid binjurarna och äggstockarna. För det andra blockerar det delvis androgenernas verkan, skyddar dihydrotestosteron (DHT) från bindning till dess androgenetiska receptor.

Cimetidin (varumärke Tagamet) tillhör klassen av histaminblockerare och används huvudsakligen vid behandling av magsår. Processen att blockera histamin skyddar magen från produktion av överdriven syra, vilket gör att kroppen kan läka från ett sår. Cimetidin har också en ganska stark antiandrogen effekt: den blockerar dihydrotestosteron från bindning till platsen för specifik follikelabsorption.

Detta läkemedel användes för att bli av med alltför växande hår på kvinnor (hirsutism) och har visat lovande resultat för behandling av kvinnor som lider av androgenetisk alopeci.

För att få effekten måste du ta den i stora doser, så män rekommenderas inte att använda detta läkemedel för att återställa håret på grund av möjligheten att utveckla vissa kvinnliga symptom, inklusive förändringar i sexuell läggning.

Tsiproteronaacetat används vid behov för att minska överdriven sexuell lust hos män och vid behandling av uttalad sexuell aggression. Det är också hänförligt till kvinnor i fertil ålder, patienter med svår hirsutism och androgenetisk alopeci. Cyproteronacetat utövar sin effekt på kroppen genom att blockera processen att binda dihydrotestosteron (DHT) till dess receptorer.

Cyproteronacetat är inte tillgängligt i USA.

Liksom alla andra läkemedel kan ziproteronacetat orsaka andra reaktioner i kroppen än de som anges i instruktionerna. Om du har någon ovanlig eller speciellt störd biverkning, kontakta en läkare.

Östrogen och progesteron

Tabletter och krämer som innehåller östrogen och progesteron kan vara en effektiv behandling för kvinnor med androgenetisk alopeci, som redan har klimakterium eller av någon anledning har brist på östrogen och / eller progesteron.

Orala preventivmedel

Eftersom droger som kontrollerar fertil fertilitet minskar produktionen av äggstockar androgener, kan de användas av kvinnor för att behandla androgenetisk alopeci. Glöm inte att samma försiktighetsåtgärder bör beaktas om en kvinna bara tar preventivmedel för att förhindra graviditet eller att behandla kvinnlig mönstret skallighet. Till exempel är rökare i åldern 35 år och äldre som tar preventivmedel i fara på grund av sannolikheten för blodproppar och andra allvarliga sjukdomar.

Innan du bestämmer dig för antagandet av preventivmedel, kontakta din läkare. Dessa läkemedel har en annan komposition, och läkaren kan ta reda på vilka medel som är mest lämpade för din kropp, om det behövs, byta dem för att bestämma vilken komposition av drogen du känner dig mest bekväm i fysiska och emotionella termer.

Endast de preventivmedel som har låg androgenhalt kan användas för att behandla håravfall. Kontraceptiva piller med en hög andel androgener kan tvärtom bidra till hårförlustprocessen, orsaka det eller tillåta vidare utveckling av skallighet, vilket ursprungligen föreföll av andra skäl.

Ketokonazol (Nizoral)

Detta lokala läkemedel kan erhållas på recept. För närvarande används det som ett svampmedel. Det begränsar reproduktionen av testosteron och andra androgener som produceras av binjurarna och reproduktionsorganen (hos kvinnor, av äggstockarna).

Antiandrogena effekter av ketokonazol används vid behandling av håravfall. Nizoral-schampo innehåller 2% ketokonazol och tillskrivas inte bara behandling av sjukdomar i hårbotten, men också i kombination med andra droger vid androgenetisk alopeci. Formeln 1% är för närvarande tillgänglig utan recept, men den är inte lika effektiv som 2%. Denna åtgärd har inga signifikanta biverkningar.

Finasterid (Propecia, Proscar)

Läkemedelsfinasteriden hämmar enzymet 5-alfa reduktas i hårfollikeln och därigenom förhindrar bildandet av skadligt för honom dihydrotestosteron (DHT). DHT komprimerar hårsäckarna och gör det svårt för dem att överleva friskt hår.

Finasterid användes ursprungligen under handelsnamnet Proscar för behandling av prostata och var tillgängligt i form av 5 mg tabletter. År 1998 såldes försäljning av Finasteride tabletter i en dos av 1 mg, kallad Propecia. Detta läkemedel var det första läkemedlet som godkändes av amerikanska Food and Drug Administration för att behandla håravfall hos män.

Finasterid hjälper till att förhindra håravfall och orsakar återställande av förlorat hår hos de flesta män och vissa kvinnor.

Vid användning av finasterid kan cirka 2% av männen uppleva tillfälliga biverkningar i samband med sexuell funktion, inklusive erektil dysfunktion av erektion och problem med sexuell lust. Hos kvinnor observeras sådana reaktioner inte.

Ziproteronacetat med etinylestradiol (Diane 35, Diane 50)

Dessa p-piller, som säljs under handelsnamnet Diana 35 och Diana 50, ordineras i Europa för kvinnor som lider av androgenetisk alopeci. Båda formerna av preventivmedel är för närvarande inte tillgängliga i USA.

Kärnan i dessa fonder är en kombination av cyproteron och östrogen östradiol. Diane 35 och 50 innehåller en lika stor mängd cyproteron - 2 mg och en annan procentandel av östradiol: Diane 35 - 0,035 mg och Diane 50 - 0,050 mg.

De blockerar några effekter på kroppen av manliga hormoner, vanligtvis representerade i kvinnokroppen. Dessa läkemedel kan stoppa ytterligare skallighet och till och med återställa förlorat hår under året, men för att upprätthålla de erhållna resultaten ska de tas löpande.

Eventuella biverkningar av Diane 35 och 50 inkluderar bröstsmärta, huvudvärk och nedsatt sexdrift.

Fakta och myter om androgenetisk alopeci

Bland informationen om androgenetisk alopeci kan det vara svårt att skilja fakta från myter. Låt oss försöka tillsammans för att lösa problemet.

 • Endast män är föremål för androgenetisk alopeci.
 • Hos män och kvinnor är alopeci detsamma.
 • Androgenetisk alopeci kan orsakas av stark rädsla, stress och en onormal livsstil.
 • Alopeci kan förebyggas genom intensiv kamning av håret, normaliserande blodcirkulationen
 • Alopeci manifesteras inte före 18 år
 • För att diagnostisera androgenetisk alopeci måste du vidarebefordra analysen av hormoner.
 • Alopeci kan detekteras genom ett blodprov
 • Hormonala preventivmedel är effektiva vid behandling av androgenetisk alopeci hos kvinnor.
 1. Endast män är föremål för androgenetisk alopeci.

Det är en illusion att kvinnor också kan drabbas av denna genetiska störning, men alopeciens gång skiljer sig vanligtvis från den manliga.

 1. Hos män och kvinnor är alopeci detsamma.

Det här är inte så - kvinnor med androgenetisk alopeci lider nästan aldrig av skallighet i panna och krona, som det händer hos män. Håret blir oftast tunnare och svagare, förlusten är diffus i naturen och kan förekomma i alla delar av huvudet. Det mest märkbara hos kvinnor över tiden är att håret torkas i avdelningen i huvudets huvuddel.

 1. Androgenetisk alopeci kan orsakas av stark rädsla, stress och en onormal livsstil.

Dessa faktorer kan prova håravfall, men då finns det diffus snarare än androgenetisk alopeci. Den senare är orsakad av genetiska egenskaper och är ofta ärvd.

 1. Alopeci kan förebyggas genom intensiv kamning av håret, normaliserande blodcirkulationen

Androgenetisk alopeci beror på kroppens genetiska egenskaper, och stimuleringen av blodcirkulationen i sig hjälper inte här, och intensiv skrapning kan skada hårbotten och håret, vilket gör att de blir mer aktiva.

 1. Alopeci manifesteras inte före 18 år

Detta är inte helt sant. Förutsättningar för alopeci kan uppstå med puberteten och sexhormonernas produktion - vid 8-9 år och oftare håravfall inträffar efter 15 år när den aktiva fasen av produktionen av manliga könshormoner börjar.

Håravfall i övergångs ålder betyder inte alltid närvaron av androgenetisk alopeci. Hormonal omstrukturering av kroppen, liksom närvaron av ett visst antal hår som är känsliga för androgener, kan orsaka gallring och håravfall, men detta är inte ett tecken på androgenisk alopeci, och om det inte finns någon genetisk predisposition är chanserna att helt återvända till föregående hårtillstånd ganska stora.

  För att diagnostisera androgenetisk alopeci måste du vidarebefordra analysen av hormoner.

Även om androgenetisk alopeci är direkt relaterad till påverkan av manliga könshormoner är orsaken inte deras höga nivå, men hårföslarnas känslighet för effekterna av dihydrotestosteron. Alopeci kan förekomma även med en normal androgenhalt i blodet - så hos äldre människor, trots den låga nivån av könshormoner, börjar håret ofta falla, och ungdomar, som har en mycket högre koncentration av hormoner, lider av hårborttagning mycket mindre.

Höga halter av manliga hormoner i kvinnors blod kan öka risken för alopeciutveckling, samt orsaka ett antal andra avvikelser i kroppen.

 1. Alopeci kan detekteras genom ett blodprov

Det finns inget specifikt blodprov som kan användas för att diagnostisera androgenetisk alopeci. Dessutom, som nämnts ovan, är håravfall inte alltid associerad med en hög nivå av testosteron i blodet.

Oftast kan en erfaren läkare diagnostisera alopeci efter en visuell undersökning. Om bilden är tvetydig eller processen är i början, då det är svårt att identifiera alopeci, är det nödvändigt att utföra trichoscopy - datordiagnostik, vilket möjliggör en omfattande bedömning av hårets tillstånd och phototrichogram - färgning av en sektion av rakat hår för att identifiera kränkningar i deras tillväxt och struktur.

För att kunna observera mönstret av hårförändringar i dynamiken kan trichologen föreslå att fotografier av de zoner där håravfall började användes med speciell fotografisk utrustning.

 1. Hormonala preventivmedel är effektiva vid behandling av androgenetisk alopeci hos kvinnor.

Enligt studier av läkare har preventivmedel inte någon signifikant effekt vid behandling av alopeci. Om håravfall är förknippad med ökad androgenhalt i blodet kan COC minska hårförlustens intensitet vid användningstillfället, men efter avskaffande av droger kan alopeci bli ännu mer aktiv än innan den tas.

Är det möjligt att behandla alopeci utan droger?

Ja, det finns inga läkemedelsregimer för behandling av alopeci. Det kan innehålla följande verktyg:

 • Kapixil lotion med antiandrogena, antiinflammatoriska och hårväxtstimulerande effekt.
 • DeLyuks serie hårprodukter som förhindrar håravfall och stimulerar tillväxten på grund av biologiskt aktiva substanser och naturliga komponenter.
 • Laser Comb Hair Max.
 • Användningen av mezorollers (scalprollers) - enheter för att stimulera blodtillförseln till hårbotten, vilket stärker håret och accelererar tillväxten. Denna procedur kan utföras både i specialskåp och hemma.
 • Om, förutom håravfall, mjäll och klåda observeras, är användningen av antiseborrheiska läkemedel också angiven.
 • Medel att stärka och närma håret hjälper dem att återställa ett strålande och hälsosamt utseende.

Vad händer om behandlingen inte hjälper?

Förtvivla inte, i modern trichology finns det många sätt att hantera skallighet, och sannolikheten att ingen hjälper dig är extremt liten.

Förvänta dig inte en omedelbar effekt av behandlingen - de första resultaten kan märkas i genomsnitt 4 månader efter det att det började. För att övervaka framstegen och objektivt utvärdera resultaten rekommenderar vi att du tar bilder av hårbotten innan du börjar proceduren och jämför den aktuella bilden med fotot.

Var noga med att samråda med en specialist som hjälper dig att hitta en effektiv behandling och ge rekommendationer som hjälper till att undvika ytterligare håravfall. Det är inte nödvändigt att självmedicinera, för att ett analfabetiskt urval av medel inte bara kan fixa, men också förvärra situationen.Nästa Artikel
Keratin för hår, hur det påverkar håret, vilka egenskaper det har, dess fördelar och nackdelar