Androgen alopeci hos kvinnor: Orsaker och behandling


Androgen alopeci är en sjukdom som orsakas av en kränkning av hormonell bakgrund i kroppen, nämligen en ökning av androgenhalten (manliga könshormoner), vilket leder till ökad håravfall. Denna form av skallighet är vanligast hos män, men ofta påverkas kvinnor av denna sjukdom. Sjukdomen kan börja på alla åldrar.

Orsaker till androgen alopeci hos kvinnor:

Androgen alopeci förekommer hos kvinnor av följande skäl:

 • endokrina systemsjukdomar;
 • förekomsten av tumörer som producerar manliga könshormoner;
 • tar vissa mediciner (kortikosteroider, antidepressiva medel, steroider etc.);
 • gynekologisk patologi (polycystisk äggstock);
 • omstrukturering av hormonell bakgrund under klimakteriet (minskning av nivån hos kvinnliga könshormoner).

Ärftlig predisposition är inte en riskfaktor för androgen alopeci, i motsats till androgenetiska, därför bör dessa två termer inte generaliseras. Ändå ritar många författare inte en tydlig gräns mellan dem, eftersom symtomen på dessa två former av skallighet är desamma. Med androgenetisk form av alopeci finns det en genetisk predisposition mot sjukdomen. I detta fall överskrider nivån av manliga könshormoner i honkroppen normalt inte normen. I denna situation ökar känsligheten hos hårsäckar till androgener, vilket leder till att protein och syntetiska processer störs, vilket säkerställer normal hårväxt. Som ett resultat producerar hårsäckar tunt och kort, så kallat fluffhår.

Symtom på androgen alopeci

Ett viktigt symptom på sjukdomen är långsamt progressiv gallring och håravfall. Alopeci förekommer i den manliga typen (det vill säga namnet "androgen"), det vill säga först och främst hårförtunning i de främre och parietala områdena, tecken på sjukdomen blir märkbara i området för den centrala avskiljningen. Riklig håravfall ses vanligen endast i början av sjukdomen. I de flesta fall är inte gallringshår associerat med en minskning av antalet hår, men med att de blir tunnare och kortare. Samtidigt, i det ockipitala området, förändras hårsäckarna inte och hårväxten störs inte.

Baldingprocessen kan ta flera år. Det är viktigt att konsultera en läkare (dermatolog eller trichologist) så tidigt som möjligt, eftersom sjukdomen i början är lättare att behandla. Endast en läkare kan bestämma den exakta orsaken till håravfall som har börjat, andra specialister kan också behöva hjälp (gynekolog, onkolog, etc.).

Det bör noteras att under graviditeten kan processen med håravfall upphöra eftersom östrogenhalten i kroppen ökar.

Diagnos och behandling av androgen alopeci

För att bekräfta diagnosen behövs en undersökning som innefattar att bestämma nivån på könshormoner och sköldkörtelhormoner. Dessutom utför läkaren en mikroskopi av hårsäckar (i parietala och frontala områdena ser de dystrofa ut, och i den ockipitala regionen - hälsosam) och ett fototrichogram.

Behandling föreskrivs vanligtvis en omfattande kombination av läkemedelsbehandling, fysioterapi och skönhetsbehandlingar. Om det var möjligt att fastställa orsaken till utvecklingen av androgen alopeci hos en kvinna, då är först och främst patogenetisk behandling tilldelad för att behandla sjukdomen som orsakade hormonell obalans. När orsaken avlägsnas börjar håret vanligtvis växa igen.

Korrigering av hormonell bakgrund utförs med användning av hormonella och andra droger. Sådan anti-androgenbehandling bidrar vanligtvis till att stoppa håravfall och gallring, men det går inte att återställa den gamla hårdensiteten. Därför används icke-specifika behandlingsmetoder som används vid behandling av andra typer av skaldethet för att stimulera hårväxten.

Vid behandling av androgenalopeci hos kvinnor är läkemedlet Minoxidil och dess analoger applicerat topiskt i det drabbade området, effektiva. Ett intressant faktum är att mekanismen för dess verkan på hårsäckarna fortfarande är okänd, men dess användning förbättrar hårväxten och efter några månader återställs deras tidigare utseende.

Kortikosteroidsalvor, avokadoolja och jojobaolja kan användas som ytterligare medel för topisk behandling. Traditionella metoder för att stärka håret, såsom masker med kefir, serum, vegetabiliska oljor, sköljning med avkok av burdock, nässla, kamomill kan också vara användbara vid behandling av alopeci.

Fysioterapeutiska metoder används också för att stimulera hårväxt: UHF, elektrofores med olika mediciner, darsonvalisering av hårbotten, laserterapi, elektrisk stimulering, kryoterapi, hårbottenmassage.

Mesoterapi är erkänd som en modern och effektiv metod för behandling av androgen alopeci hos kvinnor. Kärnan i metoden är följande: med hjälp av mikroinjektioner finns en "cocktail" av droger i hårbotten. Dessa kan vara kärlsjukdomar, olika näringsämnen, vitaminer, spårämnen och andra substanser som har en stimulerande effekt på hårfollikeln. Dessutom har mekanisk stimulering av huden genom injektionen en stimulerande effekt. Tack vare förfarandet förbättras metaboliska processer och mikrocirkulation av blod i ytskikten i hårbotten, vilket resulterar i att folliklarna återställs.

Förutom de behandlingsmetoder som beskrivits ovan bör uppmärksamhet ägnas åt kost. Det rekommenderas att öka konsumtionen av färska grönsaker, frukter, grönsaker som innehåller vitaminer och mineraler samt proteinföda. Det är användbart att gå in i kosten av vegetabiliska oljor. Fett, stekt, kryddig, salt mat och godis bör begränsas. Det rekommenderas också att dessutom använda vitamin-mineralkomplex och kosttillskott för att förbättra hårväxten.

Behandling av androgen alopeci är en lång process, de första resultaten kommer att märkas tidigare än flera månader efter starten av behandlingen, så du måste vara tålmodig, följ läkarens rekommendationer och inte avbryta behandlingen. Kanske måste proceduren upprepas i hela livet.

Om det trots alla ansträngningar inte är möjligt att stoppa hårförlustprocessen och återställa sitt tidigare utseende, kommer du troligtvis att tillgripa en hårtransplantation. I detta fall transplanteras friska hårsäckar till områden av alopeci från den ockipitala regionen.

Vilken läkare ska kontakta

Med håravfall, åtföljd av tecken på patologi av interna organ, rekommenderas att konsultera en allmänläkare. Efter diagnos, inklusive även studien av endokrina körtlar, kan patienten skickas till en endokrinolog, en onkolog. En hudläkare, en tricholog (en specialist på hårsjukdomar), en fysioterapeut, en kosmetolog, en massageterapeut kan hjälpa till med restaurering av hår.

Androgen alopeci: Orsaker och symtom

Välskötta, friska krullar - drömmen om varje representant för den vackra hälften av samhället. Brist på bala fläckar, friskt hår är ett tecken på en bra människors hälsa. Stress, hormonell obalans, felaktig vård, olämplig medicinering, obalanserad näring, förekomsten av skadliga vanor - allt detta kan ha negativ inverkan på hårets tillstånd och också leda till en avsevärd gallring av håret.

Från förekomsten av en sådan sjukdom som håravfall är inte en enda person försäkrad. Denna patologi ger ett enormt estetiskt obehag för en persons liv, eftersom utseendet på bala fläckar inte är en prydnad. Minskningen av hår, vilket leder till skallighet, uppfattas smärtsamt av personer i olika åldersgrupper. Hos män, omkring 35 år och hos kvinnor på 50 år diagnostiseras androgena former av alopeci ofta.

I kampen mot en allvarlig sjukdom använder människor en mängd olika droger, men eftersom patologi i de flesta fall provoceras av hormonella obalanser, visar det sig att många behandlingar bara visar sig vara ineffektiva. Behandlingen av sjukdomen bör vara omfattande, men fortfarande aktuell. När de första symtomen på sjukdomen uppträder är det nödvändigt att omedelbart kontakta en specialist. Androgenisk skallighet är en av de allvarligaste formerna av sjukdomen, med specifika orsaker, och därför ett speciellt tillvägagångssätt för terapi.

Vad provocerar uppkomsten av patologi

Androgenetisk alopeci är en speciell form, vars utseende beror på den höga känsligheten hos glödlamporna till dihydrotestosteron - en typ av manlig könshormon - testosteron. Under inverkan av dihydrotestosteron finns en lång spasm av kapillärer.

Störning av mikrocirkulationen är fylld med:

 • dystrofi av hårsäckar;
 • gallring, försvagning
 • upphörande av tillväxten
 • missfärgning av lock;
 • död och håravfall.

Hög känslighet för hormonet överförs genetiskt. Androgenetisk alopeci hänför sig till hormonella sjukdomar med ärftlig predisposition. Manpatologi i androgenberoende typ utvecklas med uttunning av hår i front- och parietalzoner. Hos kvinnor, med androgen alopeci börjar gallring av krullar med en avskjutning, och sedan toppen. Shagging är en långsam men progressiv process.

I början förlorar krullarna sin glans, blir livslös, då uppträder deras uttining. De första symptomen på patologi kan ses närmare 30-35 år och efter tio till femton år observeras bildandet av synliga områden av alopeci. Egenheten hos denna form av alopeci är bevarande av volymen och antalet hår i det ockipitala området. Detta beror på bristen på känslighet hos hårsäckarna i detta område till dihydrotestosteron.

Förekomsten av androgen alopeci kan bero på följande orsaker och faktorer:

 1. Minska eller öka testiklarnas eller äggstockarnas funktion för sjukdomar som orchitis, polycystiska, äggstockar, sklerocytiska bilagor.
 2. Förekomsten av binjurar eller ökad orgelfunktion på grund av sjukdom.
 3. Hypo- och hyperfunktion i hypofysen.
 4. Närvaron av tumörer i körtlarna, som är ansvariga för produktion av könshormoner eller deras skador.
 5. Genetisk predisposition. Om en av blodkropparna har diagnostiserats med androgenetisk alopeci ökas risken för patologins utseende i den yngre generationen automatiskt.
 6. Hormonal obalans. Fosterlager, klimakteriet och andra perioder av hormonell justering i kvinnokroppen, samt att ta mediciner med manliga hormoner - allt detta kan leda till utseende av bala fläckar. Hos män är utseende av skallighet provocerat, som regel, med användning av mediciner som stimulerar produktionen av testosteron.
 7. Exponering för stress.
 8. Närvaron av sjukdomar i matsmältningssystemet.

Enligt medicinsk statistik är män mer benägna att sjukdomen uppstår. De, till skillnad från kvinnor, utvecklar androgen alopeci fem gånger oftare.

Efter 50 års manifestation av androgenetisk alopeci detekteras varannan representant för det starkare könet och var fjärde kvinnan.

De första tecken på skallighet inkluderar gallring, ökad torrhet, skört hår och utseende av mjäll. Symtomen på kvinnlig och manlig androgenisk alopeci är något annorlunda.

Manifestationer av patologi hos kvinnor

Förutom förlusten av krullar i kron- och pannområdet, är patologin hos kvinnor åtföljd av:

 • patologiska förändringar i menstruationscykeln;
 • utseendet av akne
 • Utseendet av håret i atypiska områden - i bröstkörteln, baksida, ansikte.

Alopeci kan förekomma i flera typer:

 1. Strips. Först uppträder hårets utspädning i avskiljningsområdet. Vidare noteras spridningen av den patologiska processen till den tidsmässiga regionen.
 2. Bon. Krullarna torkar i avskiljningsområdet, men i motsats till förlusten av krullningskurvor påverkas hårsäckarna i pannan, såväl som kronan.
 3. Av manlig typ. En av de sällsynta typerna av håravfall. Ledsagas genom att först tunna håret och sedan utseendet på bala fläckar. Flödet av denna blankett är ganska snabbt. Ignorera sjukdomen är fylld med fullständig hårförlust i tre månader.

Manifestations of male pattern baldness

Manlig mage skallighet åtföljs av håravfall uteslutande i parietal och frontal zon. Det finns flera stadier av utveckling av androgenetisk alopeci.

 1. Steg ett. Ledsaget av utseendet på hårets främre del av en liten depression.
 2. Grad två. Karaktäriseras av förvärvet av den främre tidsmässiga zonen i en triangulär form, liksom håravfall i kronans krona.
 3. Steg tre. Ledsaget av spridningen av de främre temporala skalliga fläckarna mer än två centimeter djupt i hårets tillväxtlinje.
 4. Betyg 3b. Karaktäriseras av utseendet av en signifikant gallring av håret i kronans område.
 5. Steg fyra. Det kännetecknas av att håret tinas i pannan, liksom fortsättningen av prolaps i kronans område. Båda drabbade områden är åtskilda av en sektion av friskt hår.
 6. Graden av den femte. Spridningen av den patologiska processen, fortsättningen av håravfall och minskningen av zonen med normal hårtillväxt noteras.
 7. Steg sex. Karaktäriserad av en kombination av fronto-temporal och parietal regionen, liksom spridningen av processen till occipital regionen.
 8. Grad sjunde. Håret förblir bara i öronområdet och lite i det ockipitala området - på en smal remsa av dermis.

Androgen håravfall: hur man hanterar detta med olika metoder

Skaldhet, även obetydlig, hos både kvinnor och män, åtföljs av en våldsamt emotionell reaktion.

Det bör förstås att androgen håravfall är en obotlig sjukdom. Det enda som kan göras i detta fall är att sakta ner den patologiska processens spridning vid de inledande stadierna, samt återställa tillväxten av krullar.

Behandling av denna form av alopeci måste genomföras under hela livet. Stopp av medicinering är fylld med inte bara sjukdomsprogressionen utan också en fullständig förlust av vegetation på huvudet.

Läkare rekommenderar inte självmedicinering och tvivelaktiga eller rekommenderade läkemedel av släktingar eller vänner som inte har någon medicinsk utbildning i kampen mot androgen håravfall. Detta kan leda till katastrofala konsekvenser. För behandling av sjukdom idag används speciella mediciner och vitaminer, laserterapi, kirurgi för växttransplantation och alternativa läkemedelsformuleringar. Populär idag finns också olika apparater för maskering av bala fläckar.

Drogterapi

För behandling av patologi föreskrivs användningen av följande läkemedel.

 1. Dihydrotestosteron-blockerare: Finasterid.
 2. Antiandrogen: spironolakton.
 3. Läkemedel som främjar hårväxt: Minoxidil.

Dessa läkemedel är mycket effektiva. Deras användning bidrar till att stoppa progressionen av androgen håravfall, stimulera tillväxten av nya hår. De måste tas under hela livet.

Ofta föreskrivna användningen av kopparpeptider: Folligena, Trikomin. Dessa föreningar, efter att ha trängt igenom hårsäckarna, hjälper till att stimulera produktionen av proteiner som är nödvändiga för hårväxten, samt att blockera 5-alfa reduktas, vilket förvandlar testosteron till dihydrotestosteron. Dessa medel är gjorda i form av schampo och spray. De kan användas både för kvinnor och män.

Laserterapi

I kampen mot sådana patologier som androgen håravfall har laserterapi länge använts. Användningen av en laserstråle hjälper till att förbättra mikrocirkulationen i de drabbade områdena, stimulera cellmetabolism i glödlamporna, samt stärka försvagade lockar, vilket ger dem volym, hälsa och glans.

Förfarandet utförs i medicinska kliniker. Utseendet på lasersystemet liknar locket med närvaron av ett stort antal emittrar. Varaktigheten av ett förfarande är kvart i timmen.

Denna behandling utförs två gånger i veckan. Kursens längd - ett år. Efter avslutad behandling är det tillräckligt att utföra ett underhållsförfarande på 30 dagar. Effekten av behandlingen är märkbar efter en månad. Laserterapi hjälper till att stoppa håravfall, samt stimulera hårväxten.

Hårtransplantation kirurgi

Om alla metoder som används för behandling av alopeci inte ger resultat, är användningen av kirurgisk ingrepp indikerad. Denna teknik är ganska gammal. Dess väsen - hårtransplantation från ett hälsosamt område till de drabbade. Interventionens framgång, liksom effektiviteten, påverkas av organismens individuella egenskaper. Resultatet kommer också att bero på lesionsområdet, platsen, patientens ålder, hårets täthet.

Masking bald fläckar

Några människor använder för att dölja höga peruker, foder. Ofta är de drabbade områdena gömda av styling, liksom hårklippningar. Ett annat alternativ för att maskera skalliga fläckar är användning av hårförtjockningsmedel - speciell kosmetika med mikrofiber bomull, keratin eller viskos. Fibrerna håller sig fast på krullarna och lägger volymen på håret som döljer de genomskinliga delarna av dermis.

Användningen av alternativ medicin

Som en hjälpmetod för terapi kan du använda kompositioner av naturliga ingredienser. Dessa verktyg kommer att medföra exceptionella fördelar för håret, de kommer att bidra till hårsäckarna, eliminera mjäll, normalisering av talgkörtlarna, helande, förstärkning, liksom förbättring av utseendet på strängarna.

Här är några effektiva recept:

 1. Det rekommenderas att gnugga en gruel av lök i huvudets dermis, hårrötter. Denna procedur hjälper till att öka blodflödet till glödlamporna och till och med stimulera hårväxten. Du behöver bara hugga en lök med en fin rivare och gnid sedan massan i hårbotten.
 2. Följande komposition är ganska effektiv. Det är nödvändigt att blanda en tesked havtornsolja med sex droppar grapefrukt, 1 ml vitamin A och E. Mängden upphettas, blandas sedan med Dimexide - 10 ml, och gnids sedan med massagerörelser i huvudets dermis. Efter en timme måste du tvätta håret.
 3. Goda resultat kan uppnås genom att applicera peppartinktur. Det är nödvändigt att slipa en varm peppar och häll den sedan med vodka - ett halvt glas. Kompositionen måste infunderas under dagen. Det preparerade verktyget gnids i huvudets dermis en gång om dagen. En timme efter proceduren ska tvätta håret.

Androgenetisk håravfall är ett ganska vanligt och till och med allvarligt problem. Patologi är obotlig. Men var inte upprörd och ge upp. Om du tar läkemedel som ordinerats av en läkare, samt användning av hjälpmetoder för behandling, kan sjukdomsprogressionen stoppas. Det viktigaste är att inte ignorera symtomen på sjukdomen och inte överge terapi.

Androgen alopeci hos kvinnor

Riklig håravfall är ett ganska vanligt problem. Oftast förekommer håravfall på grund av hormonell obalans (eller androgen alopeci) hos hanen. Men det finns fall där kvinnokroppen lider av denna typ av sjukdom.

Framväxten av androgen alopeci hos kvinnor orsakas ofta av hormonell obalans - ett förskjut i balans mot en ökning av antalet manliga hormoner. Den direkta orsaken till sjukdomen kallas i vissa fall hyperandrogenism (ovarieproduktion av manhormonet androgen). Alopeci hos kvinnor har ett antal funktioner som skiljer det från manlig mallhals.

Orsaker till alopeci hos kvinnor

Bland de faktorer som provar utvecklingen av denna sjukdom, utsänder:

 • påkänning;
 • hormonellt misslyckande i kroppen.

Observera: symptom på androgen alopeci kan förekomma någon tid efter en stressig situation. Denna funktion komplicerar väldigt svårt att bestämma orsakerna till sjukdomen och dess diagnos som helhet.

Skälen till förändringar i hormonella nivåer är:

 • hormonhaltiga preventivmedel;
 • klimakteriella förändringar i kroppen;
 • graviditet och amning
 • överensstämmelse med en obalanserad och för restriktiv dietdiet;
 • ta vissa mediciner (till exempel cancer mot cancer);

Steg för utveckling av androgenalopeci hos kvinnor

För att lyfta fram de specifika stadierna av sjukdomen i vissa fall bör orsakerna till alopeci beaktas.

Enligt Hamilton klassificering bestäms dessa stadier av androgen alopeci hos kvinnor:

 • Steg 1. Hårspetsen i pannan börjar sticka ut från den totala massan genom synlig gallring av hårlinjen.
 • Steg 2. I parietal zon av tillväxt av håret närmare pannan, bildas synliga skalliga fläckar.
 • Steg 3. Håret i parietalzonen (upp till nacken) börjar falla ut aktivt. De skalliga fläckarna blir synligt märkbara.
 • Steg 4. En stor skallig lapp bildas, som härstammar från hårlinjen på pannan och passerar in i den ockipitala regionen.

Viktigt: Denna klassificering gäller för patienter som inte har sjukdomar i det endokrina systemet. Med endokrina störningar kännetecknas alopeci av den snabba spridningen av bala fläckar och riklig håravfall på kort tid.

Symtom på androgen alopeci hos kvinnor

Ett av de första symptomen på sjukdomen är uttining av hårbotten i avdelningen. Visuellt kan detta bestämmas genom noggrann inspektion.

De främsta manifestationerna av alopeci hos kvinnor innefattar också:

 • blekning och märkbar hårbrott
 • mjäll (i vissa fall seborrheisk dermatit);
 • snabb salinisering av hårbotten;
 • Utseendet av utslag eller akne i hårbotten;
 • utseendet på mörkt hårt ansiktshår;
 • brott mot menstruationscykeln (fram till menstruationstiden).

Komplikationer av alopeci

Det finns många metoder för behandling av skallighet, som syftar direkt till att återställa hår. Alla av dem ger viss effekt under förutsättning att ansökan tillämpas i tid. Om processen med aktiv håravfall fortsätter i mer än tre år, kan behandlingen av alopeci i detta fall vara ineffektiv.

Ett antal allvarliga komplikationer orsakade av hormonella obalanser innefattar många patologier av inre organ.

Diagnos av androgen alopeci hos kvinnor

Denna sjukdom kräver en serie test som kan hjälpa till att känna igen androgen alopeci.

När en diagnos görs tar trichologisten hänsyn till följande:

 • Resultat av analys av nivån av könshormoner i kroppen;
 • analys av sköldkörtelhormonnivåer;
 • Resultatet av phototrichogram, som ger information om hårets allmänna tillstånd och densitetens densitet;
 • biokemiskt blodprov för att bestämma nivån av spårämnen och vitaminer i kroppen;

Behandling av androgen alopeci hos kvinnor

Processen för behandling av en sjukdom innefattar preparat av både internt och externt bruk.

För extern användning rekommenderar trichologer att använda:

 • "Chronostim", "Tricostim" - växtbaserade lotioner;
 • Minoxidil Solution.

Drogbehandling av androgenalopeci innebär att man tar cyproteronacetat parallellt med läkemedel som innehåller östrogen.

Kirurgisk hårtransplantation är en radikal behandling. Denna procedur är lämplig för stora områden av skallighet.

Viktigt: Användningen av droger ska utföras ENDAST enligt föreskrifter från trichologisten efter att ha genomgått alla nödvändiga test. Okontrollerat intag av läkemedel kan förvärra sjukdomsutvecklingen och göra det omöjligt att helt återställa håret i framtiden.

Förebyggande av sjukdomar

För förebyggande åtgärder som minskar risken för androgen alopeci, inkluderar:

 1. Systematiska besök till doktorn av kvinnor under klimakteriet.
 2. Regelbunden noggrann observation av en specialist vid graviditet och amning.
 3. Obligatoriskt samråd gynekolog innan du tar hormonella preventivmedel.
 4. Undvik och förebygga stressiga situationer. I detta fall rekommenderas dans och yogakurser för att lindra känslomässig spänning. I vissa fall rekommenderas det att genomgå en terapeutisk kurs med en specialistpsykolog.
 5. En balanserad kost, användningen av vitaminkomplex under hösten och våren.
 6. Använd kvalitets hårvårdsprodukter.
 7. Bär en hatt vid låga temperaturer och samtidigt vistas i den aktiva solen.

Diet för androgen alopeci hos kvinnor

Signifikant öka effektiviteten av behandlingen av sjukdomen kommer att hjälpa en speciell diet.

Dieten bör inte innehålla:

 • Rökt produkter;
 • Stekt och fet mat;
 • Kolsyrade drycker;
 • Spicy rätter med en överdriven mängd kryddor;
 • Alkoholhaltiga drycker;
 • Tobaksprodukter;

Rekommenderade produkter:

 • Grönsaker och frukter färskt eller kokt;
 • Mejeri och mejeriprodukter;
 • Produkter med hög proteinhalt (kött, fisk, ägg) i kokt eller stuvad form;

Observera: En ytterligare terapeutisk effekt kommer att observeras när man kombinerar en specialdiet med hjälp av apotekets vitaminkomplex.

Folkmekanismer vid behandling av sjukdomar

Användningen av naturliga ingredienser i sammansättningen av olika masker och hårbalsam för hemlagad hår kan ge en positiv effekt i sjukdoms inledande skeden.

Otvistliga fördelar med behandling med folkmedicin är: tillgången på ingredienser i beredda preparat, enkel tillverkning av medicinska kompositioner, lågkostnadskomponenter, låg sannolikhet för biverkningar.

För att stärka håret involverar ofta henna, basma, avkok av nässla, burdock, honung, lök, jästmasker.

Nackdelarna med denna typ av terapi är: intolerans mot kroppen hos vissa komponenter i hemmet och allergiska reaktioner mot dem, avsaknaden av synlig effekt i de senare skeden av sjukdomen. Det är absolut inte rekommenderat att använda folkläkemedel i närvaro av hudsjukdomar.

Viktigt: Folkmekanismer kan inte ersätta läkemedelsbehandling. De är endast relevanta som ett adjuvans i kombination med andra terapeutiska åtgärder. Användningen av hemmagjorda formuleringar kräver föregående samråd med en tricholog.

Natalia Tavaluk, medicinsk granskare

9,755 totalt antal visningar, 3 visningar idag

Androgen alopeci hos kvinnor

I denna artikel kommer vi att titta närmare på ämnet balding, när orsaken är androgen alopeci. Hos kvinnor ser det inte ut som hos män. I det här fallet behöver du absolut konsultera en tricholog, helst inte en. Så dagens ämne: "Androgen alopeci hos kvinnor: orsaker och behandling."

Androgen alopeci hos kvinnor

Ofta kan du hitta klagomål om håravfall från kvinnor. Här är ett av överklagandena: "God eftermiddag, under de senaste åren har jag märkt att på huvudet, främst i kronans område, började håret falla ut. Avskiljningen blev bredare, huden är synlig genom håret. Samtidigt på sidorna och i pannan växer håret som tidigare. Shampoo hjälpte inte, så jag var tvungen att gå till doktorn. Han berättade för mig att jag hade androgen alopeci. Men jag trodde att bara män blir skalliga, och detta problem berör inte kvinnor. Det gäller snarare, men deras hår faller ut på grund av medicinering eller sjukdom. Vad ska jag göra nu, hur får jag mitt hår och skönhet tillbaka? "

Androgen alopeci är faktiskt ett problem för båda könen. Dessutom är denna sjukdom inte så sällsynt som det kan tyckas. Statistiken visar att håret förlorar upp till 12% av kvinnorna innan de når 30 år.

Ju äldre en kvinna blir, desto ljusare blir tecken på alopeci, och i åldern 50 år försvinner håret av denna typ av skallighet 25%. När det gäller 70 år kommer 40% av kvinnorna genom dessa år att vara föremål för patologi. Också, som hos män, bildar kvinnligt mönster skallighet ett visst mönster på huvudet.

Orsaker till baldness efter typ av androgen alopeci hos kvinnor är inte samma som hos män:

 1. Sköldkörtel patologi;
 2. Diffusa former av alopeci;
 3. Kronisk telogen alopeci;
 4. Anemi mm

Orsaker till androgen alopeci hos kvinnor

Nya studier har föreslagit att androgen alopeci hos kvinnor sker på grund av normala blodnivåer hos manliga könshormoner - androgener. Dock finns förhållandet mellan den begynnande alopecien och kvinnans hormonella status. Således, med en ökning av koncentrationen av hormoner, liksom med en mycket stark känslighet för dem, kan en process som börjar som liknar en androptyp alopeci.

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

Förutom att en kvinnas hår börjar falla ut kan hon notera andra symtom, bland annat:

 • oregelbundenhet i menstruationscykeln;
 • Utseende av hår på ansiktet, öka deras tillväxt på kroppen;
 • oförmågan att bli barn
 • utseendet av akne på huden;
 • historien om polycystiskt äggstockssyndrom.

Behandling av androgen alopeci hos kvinnor

Du kan sluta håravfall med Minoxidil. Detta är det enda botemedlet som har bevisat effektivitet och kan verkligen hjälpa en kvinna att klara den patologiska processen.

 • Den vanligaste behandlingen för skallighet är Minoxidil Lotion, vars koncentration inte överstiger 2%.
 • Verktyget gnids i huvudets hud, exakt i de områden som har genomgått en patologisk process. Applicera lotion som krävs på morgonen och kvällen.
 • I de inledande stadierna av behandlingen orsakar läkemedlet ökad håravfall. När urladdningen av gammalt hår slutar (denna process kan ta flera månader) börjar folliklarna reproducera det nya håret.
 • Efter sex månader kommer kvinnan att kunna utvärdera de första resultaten från behandlingen. Den fulla effekten kommer att märkas först efter ett år.
 • Studier har utförts med användning av läkemedelsplacebo och minoxidil. Det fastställdes att ett år senare var det möjligt att stoppa androgen alopeci hos 29% av kvinnorna som deltog i experimentet.
 • En biverkning från användningen av läkemedlet är en ökning av ansiktshårtillväxten. Ju högre koncentrationen av läkemedlet är desto högre risk för denna bieffekt. Så vid användning av en 5% lösning hade 14% kvinnor ansiktshår och vid användning av en 2% lösning hade endast 6% av patienterna detta problem. När behandlingen är stoppad slutar håret växa. Full inhibition av deras tillväxt observeras efter några månader.

Alternativa behandlingar för androgen alopeci hos kvinnor

Det finns ingen information om det faktum att det fortfarande finns några effektiva droger som gör det möjligt för en kvinna att bli av med håravfall. Således visade en studie på mottagningen av Finasteride att den önskade effekten inte kunde uppnås. Därför är detta verktyg erkänt som effektivt endast för behandling av män med patologisk skallighet.

Det finns några data som indikerar att ett resultat uppnås när Finasteride används i hög koncentration. För att stoppa androgen alopeci kan en kvinna behöva ta upp till 5 mg av läkemedlet per dag. Det finns dock inga specifika rekommendationer.

Om en kvinna har ett ökat innehåll av manliga könshormoner, kan preventivmedel med deras antiandrogena beståndsdelar hjälpa till att stoppa skallighet. Exempelvis innefattar sådana droger spironolakton, klormadinon, Ciproteronacetat, Flutamid, Drospirenon. Men om nivån av manliga hormoner i en kvinnas blod förblir på normal nivå, kommer det inte att bli någon effekt av att ta dessa läkemedel. Detsamma gäller för vanliga hormonella preventivmedel med östrogen och progesteron.

När det gäller hårtransplantation är denna metod, som för män, också en hjälp. Det kommer att ge möjlighet att eliminera kosmetiska defekter, men efter det att proceduren utförts måste du använda Minoxidil så att resultatet inte går förlorat. Därför görs transplantation i fallet när konservativ behandling är maktlös.

Processen att rida en kvinna av androgen alopecia fortskrider enligt följande:

 1. Tilltala trichologen att fastställa den sanna orsaken till håravfall.
 2. Initiering av behandling med Minoxidil vid bekräftelse av diagnosen androgen alopeci.
 3. Ta bort hårbotten från seborrhea.
 4. Stoppa den patologiska processen efter ett år från början av behandlingen.
 5. I början av hårbotten är kvinnor oftast nöjda med resultatet. De kan fortsätta att använda Minoxidil för den tid de finner nödvändiga.
 6. Om alopeci uttrycks, är det oftast inte möjligt att uppnå full restaurering av hår. I det här fallet är det nödvändigt efter den årliga behandlingstiden att slutföra transplantationen och fortsätt sedan med konservativ behandling.

Metoder för behandling av androgen alopeci hos kvinnor med obevisad effekt

För att klara av håravfall tillgodoses kvinnor olika behandlingsmetoder, bland annat:

 1. Applicera olika vegetabiliska oljor på håret;
 2. Tar vitaminer och aminosyror, även med en vanlig diet;
 3. Användning av beredningar baserade på bergamot, grönt te, tång, koffein, hibiskus, aloe vera, melatonin, sabal palm (extrakt);
 4. Användningen av kinesisk medicin;
 5. Laser och elektromagnetisk behandling;
 6. Användning av retinoider, botox;
 7. Användningen av medel för att stimulera blodcirkulationen vid hårfolliklarna.
 8. Mezaterapiya;
 9. Aminexyl kapslar;
 10. Shampoo med ketokonazol och zink i avsaknad av mjäll;
 11. Aktuella produkter med kortikosteroider;
 12. Medel baserade på Fluridil, Alfatradio, Fulvestrant.

Trots denna mängd olika lösningar har ingen av dessa några bevis på effekt vid behandling av androgen alopeci hos både kvinnor och män.

Behandling av skallighet hos kvinnor

Kvinnor som lider av androgenetisk alopeci är i en svår situation. Även om det finns droger som kan lindra problemet i viss utsträckning, är läkare rädda för att tillskriva dem, eftersom läkemedelsföretag inte är särskilt villiga att testa dessa läkemedel för förebyggande och behandling av kvinnlig typ skallighet.

Terapeuter rekommenderar sällan sina patienter att använda systemisk terapi (tabletter eller andra typer av droger som påverkar hela kroppen), eftersom de kan ändra androgenhalten i hela kroppen.

Innan behandlingen påbörjas måste läkaren försäkra sig om att håravfall verkligen är förknippat med ett överskott androgen (ett annat namn för manliga hormoner) i systemet eller överdriven kroppsgenkänslighet mot normalhalten av detta hormon. Därför föredrar terapeuter oftare lokala läkemedel som appliceras direkt på hårbotten.

De bästa resultaten kan uppnås vid behandling av skallighet vid första skedet, eftersom långvarig androgenisk alopeci kan förstöra ett stort antal hårsäckar.

Användningen av antiandrogener med håravfall, som har inträffat under en relativt lång tid, kommer att förhindra ytterligare hårskador och kan även bidra till återupptagandet av deras tillväxt från fortfarande levande folliklar i sömnläge. Vid uppsägningen av denna behandling kommer processen med håravfall att återupptas, om androgenernas nivå inte styrs på något annat sätt.

Att upprätthålla en lämplig nivå av vitaminer och mineraler hjälper bara parallellt med användningen av antiandrogener.

Nedan är en lista över droger som används vid behandling av håravfall hos kvinnor. För närvarande rekommenderas endast en av dem av Food and Drug Administration (USA) som behandling för håravfall av kvinnlig typ. De återstående drogerna i denna lista är godkända för behandling av andra sjukdomar, och deras etikett indikerar inte att dessa läkemedel kan användas för håravfall.

Effektiviteten av dessa verktyg och metoder varierar beroende på det specifika fallet, men många kvinnor som har tagit dem anger att de har en positiv inverkan på problemet med håravfall och återställandet av en persons självkänsla. Naturligtvis kan det bästa resultatet uppnås med den mest exakta bestämningen av orsaken till håravfall.

Minoxidil (Rogain)

Minoxidil användes ursprungligen i pillerform vid behandling av högt blodtryck (antihypertensivt medel). Patienter som tog minoxidil noterade intensiv hårväxt (hypertrichos) som en bieffekt. Ytterligare studier har visat att applicering av Minoxidil-lösning direkt på huden kan också stimulera hårväxten.

När detta läkemedel används topiskt, är dess mängd som kommer in i blodet genom huden vanligtvis inte så signifikant att det ger några biverkningar inuti kroppen.

Minoxidil är allmänt känt genom dess generiska och handelsnamn. Det hjälper kvinnor med spridd androgenisk alopeci bättre än män.

På etiketten för detta läkemedel rekommenderas att kvinnor endast kan använda 2% lösning. Food and Drug Administration har ännu inte godkänt en 5% minoxidil lösning för behandling av skallighet.

Många dermatologer tilldelar 5% minoxidil till kvinnor som lider av androgenetisk alopeci, förutsatt att patienter tar det under deras övervakning. Kliniska experiment har visat att en lösning av 5% minoxidil är signifikant effektivare än 2%, både för att bevara återstående hår och för att stimulera deras återhämtning under androgenetisk alopeci hos kvinnor.

Enligt resultaten av kliniska studier, där mestadels vita kvinnor mellan 18 och 45 år med mild eller måttlig håravfall, deltog i 19% av kvinnorna efter att ha tagit Minoxidil i åtta månader, det hår som föll ut återställdes i genomsnitt och i 40% - i det lägsta Bland kvinnor som använde en vätska som inte innehåller aktiv minoxidil (placebo) under samma tidsperiod hade 7% en måttlig och 33% hade en minimal återhämtning av förlorat hår.

Androgenhämmare

 • Spironolakton (Aldakton)

Spironolakton (handelsnamn Aldactone) tillhör en klass av läkemedel som kallas kaliumsparande diuretika. Detta läkemedel används vanligtvis för att minska mängden vätska i kroppen utan att orsaka förlust av kalium. Det används också för att återställa kaliumbrist, med högt blodtryck (hypertoni), svullnad (ödem) och en hormonell störning som kallas hyper aldosteronism.

Spironolakton fungerar som en antiandrogen på två sätt. För det första saktar det produktion av androgener vid binjurarna och äggstockarna. För det andra blockerar det delvis androgenernas verkan, skyddar dihydrotestosteron (DHT) från bindning till dess androgenetiska receptor.

Cimetidin (varumärke Tagamet) tillhör klassen av histaminblockerare och används huvudsakligen vid behandling av magsår. Processen att blockera histamin skyddar magen från produktion av överdriven syra, vilket gör att kroppen kan läka från ett sår. Cimetidin har också en ganska stark antiandrogen effekt: den blockerar dihydrotestosteron från bindning till platsen för specifik follikelabsorption.

Detta läkemedel användes för att bli av med alltför växande hår på kvinnor (hirsutism) och har visat lovande resultat för behandling av kvinnor som lider av androgenetisk alopeci.

För att få effekten måste du ta den i stora doser, så män rekommenderas inte att använda detta läkemedel för att återställa håret på grund av möjligheten att utveckla vissa kvinnliga symptom, inklusive förändringar i sexuell läggning.

Tsiproteronaacetat används vid behov för att minska överdriven sexuell lust hos män och vid behandling av uttalad sexuell aggression. Det är också hänförligt till kvinnor i fertil ålder, patienter med svår hirsutism och androgenetisk alopeci. Cyproteronacetat utövar sin effekt på kroppen genom att blockera processen att binda dihydrotestosteron (DHT) till dess receptorer.

Cyproteronacetat är inte tillgängligt i USA.

Liksom alla andra läkemedel kan ziproteronacetat orsaka andra reaktioner i kroppen än de som anges i instruktionerna. Om du har någon ovanlig eller speciellt störd biverkning, kontakta en läkare.

Östrogen och progesteron

Tabletter och krämer som innehåller östrogen och progesteron kan vara en effektiv behandling för kvinnor med androgenetisk alopeci, som redan har klimakterium eller av någon anledning har brist på östrogen och / eller progesteron.

Orala preventivmedel

Eftersom droger som kontrollerar fertil fertilitet minskar produktionen av äggstockar androgener, kan de användas av kvinnor för att behandla androgenetisk alopeci. Glöm inte att samma försiktighetsåtgärder bör beaktas om en kvinna bara tar preventivmedel för att förhindra graviditet eller att behandla kvinnlig mönstret skallighet. Till exempel är rökare i åldern 35 år och äldre som tar preventivmedel i fara på grund av sannolikheten för blodproppar och andra allvarliga sjukdomar.

Innan du bestämmer dig för antagandet av preventivmedel, kontakta din läkare. Dessa läkemedel har en annan komposition, och läkaren kan ta reda på vilka medel som är mest lämpade för din kropp, om det behövs, byta dem för att bestämma vilken komposition av drogen du känner dig mest bekväm i fysiska och emotionella termer.

Endast de preventivmedel som har låg androgenhalt kan användas för att behandla håravfall. Kontraceptiva piller med en hög andel androgener kan tvärtom bidra till hårförlustprocessen, orsaka det eller tillåta vidare utveckling av skallighet, vilket ursprungligen föreföll av andra skäl.

Ketokonazol (Nizoral)

Detta lokala läkemedel kan erhållas på recept. För närvarande används det som ett svampmedel. Det begränsar reproduktionen av testosteron och andra androgener som produceras av binjurarna och reproduktionsorganen (hos kvinnor, av äggstockarna).

Antiandrogena effekter av ketokonazol används vid behandling av håravfall. Nizoral-schampo innehåller 2% ketokonazol och tillskrivas inte bara behandling av sjukdomar i hårbotten, men också i kombination med andra droger vid androgenetisk alopeci. Formeln 1% är för närvarande tillgänglig utan recept, men den är inte lika effektiv som 2%. Denna åtgärd har inga signifikanta biverkningar.

Finasterid (Propecia, Proscar)

Läkemedelsfinasteriden hämmar enzymet 5-alfa reduktas i hårfollikeln och därigenom förhindrar bildandet av skadligt för honom dihydrotestosteron (DHT). DHT komprimerar hårsäckarna och gör det svårt för dem att överleva friskt hår.

Finasterid användes ursprungligen under handelsnamnet Proscar för behandling av prostata och var tillgängligt i form av 5 mg tabletter. År 1998 såldes försäljning av Finasteride tabletter i en dos av 1 mg, kallad Propecia. Detta läkemedel var det första läkemedlet som godkändes av amerikanska Food and Drug Administration för att behandla håravfall hos män.

Finasterid hjälper till att förhindra håravfall och orsakar återställande av förlorat hår hos de flesta män och vissa kvinnor.

Vid användning av finasterid kan cirka 2% av männen uppleva tillfälliga biverkningar i samband med sexuell funktion, inklusive erektil dysfunktion av erektion och problem med sexuell lust. Hos kvinnor observeras sådana reaktioner inte.

Ziproteronacetat med etinylestradiol (Diane 35, Diane 50)

Dessa p-piller, som säljs under handelsnamnet Diana 35 och Diana 50, ordineras i Europa för kvinnor som lider av androgenetisk alopeci. Båda formerna av preventivmedel är för närvarande inte tillgängliga i USA.

Kärnan i dessa fonder är en kombination av cyproteron och östrogen östradiol. Diane 35 och 50 innehåller en lika stor mängd cyproteron - 2 mg och en annan procentandel av östradiol: Diane 35 - 0,035 mg och Diane 50 - 0,050 mg.

De blockerar några effekter på kroppen av manliga hormoner, vanligtvis representerade i kvinnokroppen. Dessa läkemedel kan stoppa ytterligare skallighet och till och med återställa förlorat hår under året, men för att upprätthålla de erhållna resultaten ska de tas löpande.

Eventuella biverkningar av Diane 35 och 50 inkluderar bröstsmärta, huvudvärk och nedsatt sexdrift.

Fakta och myter om androgenetisk alopeci

Bland informationen om androgenetisk alopeci kan det vara svårt att skilja fakta från myter. Låt oss försöka tillsammans för att lösa problemet.

 • Endast män är föremål för androgenetisk alopeci.
 • Hos män och kvinnor är alopeci detsamma.
 • Androgenetisk alopeci kan orsakas av stark rädsla, stress och en onormal livsstil.
 • Alopeci kan förebyggas genom intensiv kamning av håret, normaliserande blodcirkulationen
 • Alopeci manifesteras inte före 18 år
 • För att diagnostisera androgenetisk alopeci måste du vidarebefordra analysen av hormoner.
 • Alopeci kan detekteras genom ett blodprov
 • Hormonala preventivmedel är effektiva vid behandling av androgenetisk alopeci hos kvinnor.
 1. Endast män är föremål för androgenetisk alopeci.

Det är en illusion att kvinnor också kan drabbas av denna genetiska störning, men alopeciens gång skiljer sig vanligtvis från den manliga.

 1. Hos män och kvinnor är alopeci detsamma.

Det här är inte så - kvinnor med androgenetisk alopeci lider nästan aldrig av skallighet i panna och krona, som det händer hos män. Håret blir oftast tunnare och svagare, förlusten är diffus i naturen och kan förekomma i alla delar av huvudet. Det mest märkbara hos kvinnor över tiden är att håret torkas i avdelningen i huvudets huvuddel.

 1. Androgenetisk alopeci kan orsakas av stark rädsla, stress och en onormal livsstil.

Dessa faktorer kan prova håravfall, men då finns det diffus snarare än androgenetisk alopeci. Den senare är orsakad av genetiska egenskaper och är ofta ärvd.

 1. Alopeci kan förebyggas genom intensiv kamning av håret, normaliserande blodcirkulationen

Androgenetisk alopeci beror på kroppens genetiska egenskaper, och stimuleringen av blodcirkulationen i sig hjälper inte här, och intensiv skrapning kan skada hårbotten och håret, vilket gör att de blir mer aktiva.

 1. Alopeci manifesteras inte före 18 år

Detta är inte helt sant. Förutsättningar för alopeci kan uppstå med puberteten och sexhormonernas produktion - vid 8-9 år och oftare håravfall inträffar efter 15 år när den aktiva fasen av produktionen av manliga könshormoner börjar.

Håravfall i övergångs ålder betyder inte alltid närvaron av androgenetisk alopeci. Hormonal omstrukturering av kroppen, liksom närvaron av ett visst antal hår som är känsliga för androgener, kan orsaka gallring och håravfall, men detta är inte ett tecken på androgenisk alopeci, och om det inte finns någon genetisk predisposition är chanserna att helt återvända till föregående hårtillstånd ganska stora.

  För att diagnostisera androgenetisk alopeci måste du vidarebefordra analysen av hormoner.

Även om androgenetisk alopeci är direkt relaterad till påverkan av manliga könshormoner är orsaken inte deras höga nivå, men hårföslarnas känslighet för effekterna av dihydrotestosteron. Alopeci kan förekomma även med en normal androgenhalt i blodet - så hos äldre människor, trots den låga nivån av könshormoner, börjar håret ofta falla, och ungdomar, som har en mycket högre koncentration av hormoner, lider av hårborttagning mycket mindre.

Höga halter av manliga hormoner i kvinnors blod kan öka risken för alopeciutveckling, samt orsaka ett antal andra avvikelser i kroppen.

 1. Alopeci kan detekteras genom ett blodprov

Det finns inget specifikt blodprov som kan användas för att diagnostisera androgenetisk alopeci. Dessutom, som nämnts ovan, är håravfall inte alltid associerad med en hög nivå av testosteron i blodet.

Oftast kan en erfaren läkare diagnostisera alopeci efter en visuell undersökning. Om bilden är tvetydig eller processen är i början, då det är svårt att identifiera alopeci, är det nödvändigt att utföra trichoscopy - datordiagnostik, vilket möjliggör en omfattande bedömning av hårets tillstånd och phototrichogram - färgning av en sektion av rakat hår för att identifiera kränkningar i deras tillväxt och struktur.

För att kunna observera mönstret av hårförändringar i dynamiken kan trichologen föreslå att fotografier av de zoner där håravfall började användes med speciell fotografisk utrustning.

 1. Hormonala preventivmedel är effektiva vid behandling av androgenetisk alopeci hos kvinnor.

Enligt studier av läkare har preventivmedel inte någon signifikant effekt vid behandling av alopeci. Om håravfall är förknippad med ökad androgenhalt i blodet kan COC minska hårförlustens intensitet vid användningstillfället, men efter avskaffande av droger kan alopeci bli ännu mer aktiv än innan den tas.

Är det möjligt att behandla alopeci utan droger?

Ja, det finns inga läkemedelsregimer för behandling av alopeci. Det kan innehålla följande verktyg:

 • Kapixil lotion med antiandrogena, antiinflammatoriska och hårväxtstimulerande effekt.
 • DeLyuks serie hårprodukter som förhindrar håravfall och stimulerar tillväxten på grund av biologiskt aktiva substanser och naturliga komponenter.
 • Laser Comb Hair Max.
 • Användningen av mezorollers (scalprollers) - enheter för att stimulera blodtillförseln till hårbotten, vilket stärker håret och accelererar tillväxten. Denna procedur kan utföras både i specialskåp och hemma.
 • Om, förutom håravfall, mjäll och klåda observeras, är användningen av antiseborrheiska läkemedel också angiven.
 • Medel att stärka och närma håret hjälper dem att återställa ett strålande och hälsosamt utseende.

Vad händer om behandlingen inte hjälper?

Förtvivla inte, i modern trichology finns det många sätt att hantera skallighet, och sannolikheten att ingen hjälper dig är extremt liten.

Förvänta dig inte en omedelbar effekt av behandlingen - de första resultaten kan märkas i genomsnitt 4 månader efter det att det började. För att övervaka framstegen och objektivt utvärdera resultaten rekommenderar vi att du tar bilder av hårbotten innan du börjar proceduren och jämför den aktuella bilden med fotot.

Var noga med att samråda med en specialist som hjälper dig att hitta en effektiv behandling och ge rekommendationer som hjälper till att undvika ytterligare håravfall. Det är inte nödvändigt att självmedicinera, för att ett analfabetiskt urval av medel inte bara kan fixa, men också förvärra situationen.Nästa Artikel
Hur man gör hår på huvudet växer inte?