Hårfolliklar


Varje persons hår växer helt annorlunda, och det kan bero på ett stort antal olika faktorer. I synnerhet beror mycket på hårfolliklarna, eller folliklarna, liksom den ärftliga predispositionen hos en man eller en kvinna.

I den här artikeln kommer vi att berätta vad det är - hårfollikeln - vad är dess struktur, och vad är dess roll i processen med tillväxt och förlust av strängar.

Hårfollikelns struktur

Detta unika organ, trots sin otroligt lilla storlek, spelar en oerhört viktig roll i våra curls tillväxt.

Hårfollikeln, eller glödlampan, är en "jordkruka" där växternas stam växer, om vi drar en analogi med botanik.

Inuti var och en av folliklarna är hårpappillen. Blodkärl virvlar runt det från olika håll, tack vare vilka de nödvändiga näringsämnena, inklusive vitaminer och användbara spårämnen, levereras till krullen tillsammans med blodet.

Det är papillan som är huvudelementet, utan vilket strängen inte kan leva och fungera normalt. Om det dör, faller håret omedelbart ut och en ny växer på plats efter ett tag.

Lampan själv för normal hårväxt bör vara tillräckligt bred och ha ingen skada på ytan. I övre delen av varje follikel eller säck visas kanalerna i talgkörtlarna, som omsluter strängen längs hela dess hemlighet. Tack vare detta "smörjmedel" får krullarna en naturlig glans, jämnhet, flexibilitet och elasticitet.

Dessutom utförs talgkörtlarna en annan viktig funktion - de skyddar hårbottens yttre yta från penetrering av olika skadliga ämnen från miljön. Från den korrekta driften av talgkörtlarna beror direkt på strängarnas hälsa och deras utseende. Så, med överdriven produktion av talg kommer ditt huvud att verka förorenat, även om du bara har tvättat det.

Dessutom är hårfollikelns struktur och dess allmänna tillstånd inte bara beroende av hårets hälsa, utan även tillväxten och hårförlusten, men även frisyrens utseende, eller snarare, strängarnas form och deras placering i förhållande till hårbotten.

Hårfollikelbetennelse

Folliklar, som alla andra organ, är benägen för olika sjukdomar, vilket gör att håret kanske inte ser det bästa sättet.

Eventuella inflammationer i hårsäckarna kännetecknas av ungefär samma symptom och fortsätter identiskt.

 • Inledande steg

Vid det inledande skedet av ett organs skada uppträder dess uttining. I de flesta fall orsakas det av hormonella störningar i människokroppen eller som upplevs av nervös stress. Som en regel kontraherar och tvingar follikeln sig själv under påverkan av yttre faktorer som svår stress och starka psyko-emotionella upplevelser. Den ofrivilliga muskeln, som är ansluten till hårlampans yttre yta.

Om spasmen är tillräckligt stark kan hårfollikeln deformeras. Med tiden passerar muskelspasmen, follikeln återvänder till sin tidigare storlek och form, men den mekaniska skada kan inte försvinna i sig. Om sådana spasmer uppträder regelbundet blir lampan tunnare mer och mer och som ett resultat faller det ut. När det gäller hormonella störningar, genomgår dessa miniorgan också en global omstrukturering, och patologiska processer börjar ofta utvecklas i dem.

Follikeln krymper gradvis och blir tunnare och mindre, med det resultat att strängen som produceras från den inte växer till sin fulla längd och tjocklek. Sådana lockar är i de flesta fall för svaga och tunna, så de faller ut vid första tillfälle. Hårstyling på samma gång kan vara betydligt svårt eftersom det inte alltid är möjligt att ge frisyren den önskade formen under sådana omständigheter.

Under perioden med gallring hår svarar folliklar bra för återhämtning. Vanligtvis används för detta ändamål olika masker och hårbalsamar, såväl som intag av nödvändiga vitaminer och mikrodelar, och i allvarliga fall, sådana förfaranden som mesoterapi och ozonbehandling.

 • Steg av atrofi

Om tunna hårsäckar inte botas i tid börjar de atrofi. I detta skede av sjukdomen reduceras bulbstorlekarna med en faktor 2-3. De producerar fortfarande lockar, men i de flesta fall är sådana strängar mycket tunna och nästan färglösa.

Behandling vid detta stadium av sjukdomen ger inte ett positivt resultat i alla fall, men det är fortfarande möjligt att uppnå det önskade med hjälp av ett komplext av olika åtgärder.

 • Död av hårfollikel

Slutligen är den sista etappen av sjukdomen den "fallande follikeln i viloläge" eller hans död. I en sådan situation försvinner hårlampan inte helt och den kan undersökas under ett mikroskop, men papillan dör helt och med att krökorna inte längre produceras. En skallig fläck bildas på denna plats, vilket kan vara mycket omfattande om lesionen har påverkat ett stort segment av hårbotten. På detta stadium är hårsäckarna inte föremål för återhämtning, därför är det nödvändigt att börja behandla håravfall i början av sjukdomen.

För att förhindra papillans död och den slutliga nedfallet av strängarna är det nödvändigt att tillhandahålla fullvärdigt vård för ditt hår under hela ditt liv, vilket inte bara består av regelbunden tvättning utan även användningen av användbar kosmetika. I motsats till populär tro är olika balsams och masker inte alltid dyra, i vissa fall tillåter folk kosmetologiprodukter dig att behålla ditt hår i perfekt skick utan några speciella ansträngningar och ekonomiska kostnader.

Om dina curls faller ut under ganska lång tid, och inget enkelt sätt gör det möjligt för dig att klara det här problemet, kontakta omedelbart en professionell läkare-trichologist för att genomföra en detaljerad undersökning och för att identifiera den sanna orsaken till sjukdomen.

Hårlampa

Hårlampan är den plats där nytt hår kommer ifrån. Det är därför som hårfolliklarna måste ges särskild uppmärksamhet. Ofta är orsaken till långsam hårväxt att "somna" hårfolliklar. Det tar inte emot den önskade mängd näringsämnen, vilket leder till att lampans aktivitet minskar. I den här artikeln kommer jag att berätta för dig hur du övervakar hårsäckens tillstånd och vid behov förbättra deras vitala aktivitet.

Varför hårsäckarna somnar

Villkorna för glödlamporna beror direkt på follikelns tillstånd som svarar för hårväxten.

När follikeln är försvagad börjar buljan att somna eller dö av och håret blir tunt och försvagat.

Om ingenting är gjort kan follikeln helt stoppa sitt arbete. Resultaten från detta är de mest obehagliga.

Möjliga orsaker till glödlampa:

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

 • Svagt blodflöde till hårbotten;
 • Överdriven talgkörtlar i hårbotten;
 • Överdriven användning av hårtork, pleyek och kosmetisk kemi;

De två första anledningarna beror på människokroppens arbete. Störning av dess funktion kan uppstå på grund av ovanstående stress, liksom hormonella störningar, brist på sömn och brist på vitaminer i kroppen.

För att lösa problemet med sömnlampor, kan du i detta fall, genom att eliminera orsaken.

När det gäller användning av hårtork, pleyos och kemi är situationen mer komplicerad här, eftersom dessa medel inte bara sätter en hårlampa att sova, de orsakar att folliklarna dör. Om lökssömn har kommit av den anledningen är det inte nödvändigt att göra utan speciella sätt att väcka glödlampan.

Om håret inte tvättas under lång tid täpps talgkörtlarna glödlampan och det slutar ta emot det nödvändiga syret. Regelbunden tvättning av huvudet är inte bara en av grunderna för självomsorg, men också förebyggande av att falla i sömn hårsäckar.

Kärnan i problemet

Dysfunktion av hårsäckar kan ske i tre huvudfaser:

 • gallring av hårsaxeln - början på deformationen av glödlampan, oftast manifesterad mot bakgrund av hormonellt misslyckande eller stress;
 • atrofi - follikeln minskar i storlek flera gånger, kollapsar sin huvudfunktion;
 • Lökarna "somna" - det sista steget i follikelns dysfunktion. Håret slutar helt växa. De första signifikanta tecknen på alopeci förekommer.

Hur man hanterar problemet med professionella och hemliga sätt kommer att diskuteras nedan.

Orsaker till dålig hårväxt

För hårväxt möter folliklarna - lökarna, där håret rötter. De påverkas av många faktorer som kan leda till försvagning och förlust av hår. Detta sker i flera steg:

 1. Tunna ut Detta är den första etappen av follikeldeformitet, som börjar på grund av stress eller påverkan av hormoner. Konstant stress framkallar ofrivillig kompression av musklerna, varifrån glödlamporna komprimeras. Som ett resultat är hårrötterna skadade. När det gäller hormoner påverkar hormon dihydrotestosteron hårsäckarna.
 2. Atrofi. Detta är nästa steg där en tunn lök börjar krympa och deformera.
 3. Sova lampor. Den sista etappen av sjukdomen, där lampan bara dör, vilket innebär att det inte längre kan producera hår. Om många folliklar dör, bildar en skallig plats på denna plats.

Dessutom kan hårväxten sakta ner på grund av genetisk känslighet eller dysfunktion hos endokrina körtlar. I det första fallet är det nästan ingenting möjligt, förutom att försöka aktivera löken. Störningar i det endokrina systemet åtföljs ofta av riklig mjäll, klåda och sprött hår.

Näring och vitaminer

Hårproblem uppstår ofta från dem som har ätit felaktigt under lång tid. Detta kan vara en kost, etc. För att återställa hårets skönhet och vakna hårsäckarna, måste du lägga till så mycket vitamin B som möjligt i kosten. Det finns i sådana livsmedel som hård ost, stallost, olika typer av fisk och även baljväxter.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på vitamin C, som aktivt påverkar hårväxten. Det är mycket i svart vinbär, citrus, vildrosa och surkål. Dessutom bör produkter som innehåller järn, jod, zink och vitamin E inte undvikas.

Förutom näring måste du börja ta speciella vitaminkomplex. De syftar särskilt till att återställa hår och hud och säljs på något apotek. I vissa fall applicera lösningar av vitaminer för injektion. Dessa är vitaminer B3, PP, och även nikotinsyra. Men den här metoden kan tillämpas först efter att ha hört en tricholog.

Huvudmassage

Efter varje tvättning av huvudet är det nödvändigt att göra en huvudmassage. Vissa gör det genom noggrann kamning, men det visar sig inte som praktiken. Det görs enkelt: med fingertopparna doppade i ett speciellt serum behöver du massera hårbotten med cirkulära rörelser.

Börja med att göra detta terapeutisk massage är bättre från pannan till kronan, och sedan flytta till baksidan av huvudet. Denna procedur kommer inte bara att gynna ditt hår, men hjälper också till att slappna av efter en hård dag. Om det inte finns något hårväxtmedel, kan du våta fingrarna i en vitamin PP-lösning. Detta hjälper till att vakna vilande lökar.

Darsonvalisering för att stärka håret

Denna metod för fysioterapi har framgångsrikt använts i många år för att stärka håret. Hela proceduren görs med hjälp av en speciell apparat som fungerar på nätverket.

Dessutom är desinfektion av huden och normalisering av talgkörtlarna, vilket reducerar det oljiga håret.

Satsen innehåller flera munstycken i form av åsar. Innan du använder munstycket måste torkas med väteperoxid. Om håret är tillräckligt länge är det bättre att köra det över hårväxten. 15 minuter varje dag räcker för att de första resultaten kommer att visas på bara några veckor. Då måste du ta en kort paus.

Mesoterapi för att stimulera hårväxten

De flesta experter anser att denna metod är en av de bästa. Särskilt om processen med snabb håravfall redan har börjat. Mesoterapi är den så kallade stimulansen av hårväxt med hjälp av speciella preparat. De aktiverar metabolismen inuti glödlampan, vilket bidrar till tillväxten av nya celler, och sedan håret. Detta är ganska smärtsamt och utförs ofta i flera steg.

Scrub för hårbotten

Du kan göra en skrubb inte bara för ansiktets eller kroppens hud, men också för huvudet. Ofta rekommenderas det inte att göra det, det räcker 2 gånger i månaden. Då börjar huden "andas" och det är bättre att absorbera alla näringsämnen. För detta ändamål används både inköpta produkter och självtillverkade preparat. Efter denna procedur är det bättre att gnugga en lugnande mask i hårbotten.

Hårskrubba utför flera funktioner:

 • tar bort döda epidermis celler;
 • eliminerar mjäll och klåda;
 • återställer talgkörtlarna;
 • reglerar blodtillförseln av lök.

En effektiv skrubba är gjord av fint havssalt, eterisk olja, samt vatten eller örttekoko. För en applikation behöver du 3 msk. l. salt, 4-6 droppar olja och 1 msk. l. vatten eller infusion. Allt är blandat och appliceras på en fuktig hårbotten. Gnid i ca 5 minuter, och ytterligare 10 minuter ska lämna blandningen på huvudet. Då behöver du bara tvätta håret med schampo.

Kosmetiska produkter

Vakna folliklarna hjälper shampoo - stimulera tillväxten av krullar Pharma Group. Produkten kommer verkligen att hantera problemet i en situation då det orsakades av långvarig stress eller brist på fördelaktiga spårämnen.

Det här verktyget innehåller vitaminer från grupp B, A, E - oumbärliga källor till näringsämnen som är nödvändiga för tillväxten av friska och vackra krullar.

 • aktivera hårfollikelns funktion
 • tillväxtstimuleringssträngar.

Pharma-gruppen hårbalsam innehåller härdande ginseng-extrakt - denna komponent aktiverar åtkomsten av syre till cellerna i huvudets dermis, och förbättrar också den lokala metabolismen.

Salongtekniker

Först och främst föreslår experter att genomgå en serie laboratorietester för att identifiera orsakerna till tillfällig atrofi hos folliklarna.

Då behandlas patienten individuellt. Modern kosmetologi utövar två huvudsakliga tekniker som du kan väcka vilande lökar på:

 • användning av stamceller;
 • mesotherapy.

Fysioterapeutiska förfaranden åtföljs av intaget av multivitaminkomplex, såväl som en speciell diet.

Det är bättre att undvika alla typer av procedurer som skadar huvudets dermis under behandlingen - i synnerhet är det värt att neka att använda en hårtork. Curling strykjärn och rätare.

Hemterapi

Vakna sovande hårfolliklar innebär att tillväxten av nya friska strängar väckts. Att hantera denna uppgift hemma på flera sätt:

genom mekanisk irritation - för att aktivera tillväxten av nya lås, bör du regelbundet massera hårbotten. Så du kan återuppta lokal blodcirkulation, liksom att intensifiera näringen av trådarnas rötter. Utför proceduren med fingertoppar eller en kam med avrundade tänder.

 • Värme - vattenånga har en bra effekt på huvudets dermis, expanderar porerna, stimulerar hårsäckarna. Varje gång före massage rekommenderas att värma huden i duschen.
 • Olika skalor - dessa kosmetika har en abrasiv egenskap som gör att du kan ta bort döda partiklar av dermis, för att underlätta åtkomsten av syre till cellerna och vakna vilande folliklar. För att genomföra proceduren är det enkelt - precis innan du tvättar håret, tillsätt lite socker eller salt till vanligt schampo, massage huden med massagerörelser och skölj kompositionen noggrant med varmt vatten.
 • Medicinska masker - du kan vakna sovlökar med hjälp av en senap-honungsblandning. För att förbereda det ska du blanda en stor sked av ovanstående ingredienser och tillsätt en liten sked lite svagt uppvärmd castorica till dem. Kompositionen appliceras på huvudets dermis, på topp - plastfilm eller en handduk. Håll masken i 60 minuter. Tvätta av blandningen med schampo.
 • Effektiva blandningar

  Du kan använda hemma och detta recept: blanda stort havsalt med ett glas brandy och honung. Ingredienserna placeras i en förseglad behållare och lagras i 14 dagar på en mörk plats.

  Färdig våt appliceras på hårbotten, distribueras till krullarna. Efter 60 minuter tvättas masken av med rinnande vatten. De första resultaten från användningen av medel kommer att synas om två veckor.

  En blandning av henna och basma hjälper till att väcka vilande folliklar. En förpackning av varje produkt blandas, hälls med varmt vatten, berikat med en stor sked olivolja eller burdockolja, liksom en äggula och en stor sked av kakaopulver.

  Komponenterna i blandningen appliceras på huvudet, på toppen är det nödvändigt att bära en plastlock. Håll verktyget på strängarna i minst en och en halv timme.

  Som du kan se finns det många effektiva professionella och hemmetekniker som du kan "få tillbaka till livs" hårsäckar. Det rekommenderas att utföra manipuleringar under trichologens riktning för att undvika negativa hälsoeffekter och inte orsaka en allergisk reaktion av huvudets dermis.

  Folkmekanismer

  För att hålla håret tjockt och friskt, räcker det inte med att använda inköpta produkter. För effektiv behandling är det också nödvändigt att tillämpa olika hemmetoder. Deras åtgärder är inriktade på att påskynda blodflödet, vilket leder till en snabb "uppvaknande" av lök.

  Under behandling av hår bör överges från konstant användning av schampo och andra kosmetika som kan aggressivt påverka hårbotten. Låt det vara baby schampo, och ännu bättre under den här perioden för att tvätta håret med äggulor eller andra naturliga medel.

  Effektiva hemlagade masker

  För att aktivera vilande folliklar rekommenderas det att göra följande kompositioner oberoende:

  • blandning baserad på röd het peppar - den späds med aloe (juice) i förhållandet 1 till 4. Sammansättningen appliceras på huvudets dermis innan du lägger dig. Tvätta av med schampo på morgonen. Frekvensen av manipuleringar - två gånger i veckan.
  • Två matskedar olivolja blandad med förhackade fem vitlöksklyfta. Blandningen infunderas i 60 minuter. Applicera en mask bara på rötterna, håll en halvtimme. Kompositionen tvättas av med schampo. Varaktigheten av den terapeutiska kursen är 60 dagar.
  • Du bör kombinera ett kycklingägg med två små skedar citronsaft och samma mängd korg och ricinolja. Blandade ingredienser bearbetar huvudets dermis, gnuggar dem i trådarnas rötter och sprider sig över hela längden. Procedurens varaktighet är 1,5 timmar, sedan avlägsnas rester av kompositionen med schampo-vatten.

  Masker för att sova hårsäckar

  För att väcka hårsäcken hemma är det bäst att göra masker. Det är lätt att förbereda dem, det är trevligt att bära dem på håret.

  Kanelmask

  Varianter av att laga en sådan mask mycket mycket. Tänk på det mest intressanta och prisvärda.

  • Det första sättet. Ta en sked av kanelpulver, några matskedar av vilken olja som helst och en sked full av honung. I ett vattenbad måste du smälta honungen blandad med eterisk olja. Därefter tillsätt kanel till blandningen. Masken appliceras på håret i en halvtimme. Huvudet måste värmas upp. Efter det att tiden går, tvättas masken av.

  Det är värt att notera att kanel orsakar blodflöde i hårbotten, därför kan en sådan mask, som vilken kanelmask som helst, orsaka en brännande känsla. Om smärtan är för stark behöver du inte tåla det. Det är bäst att antingen minska tiden eller prova ett annat recept.

  • Det andra sättet. Ta ett glas fett yoghurt och lägg till en äggula och en halv sked kanelpulver. Rör om blandningen och applicera på håret. Applicera masken på vått hår. Hon håller i en halvtimme. Denna mask är mycket användbar inte bara för hårsäckarna, utan också hela hårets struktur.

  Mask för uppvaknande av hårpärlor av senapspulver

  Senapspulver, som kanel, ökar blodflödet till huvudet och kan därför orsaka en brännande känsla. Denna mask bör göras inte ofta, eftersom senap har förmågan att torka hår. Denna mask är dock extremt effektiv.

  För att förbereda en sådan mask ska en sked av senapspulver lösas i ett glas varmt vatten, blandas så att senap smälter, lägg sedan till en äggula, en sked stor burdockolja och en halv sked socker. Blandningen bör omröras och gnugga, applicera den på hårbotten. Håll i 15 minuter, skölj sedan.

  I kombination med senap, socker orsakar en stark brinnande känsla. Återigen är smärtan inte värt det. Tvätta av masken så fort du känner dig starkt obehag.

  Honungsmask för att återställa hårsäckar

  För dess förberedelse måste du ta en äggula, en sked full av honung, en liten saft av aloe och en sked av brandy. Alla ingredienser blandas och gnids i hårbotten. Håret behöver värmas. Håll masken i ca 40 minuter.

  Honungsmask är bra för att det inte finns några restriktioner för dess användning. Du kan göra det ofta, resultatet är omedelbart: håret börjar växa snabbare, det blir tjockare och starkare. Honung gör håret slät och naturlig glans.

  Nu vet du hur man väcker de sovande hårlökarna och om du följer alla regler och regelbundet njuter av ditt hår med hemlagade masker, så kommer de att kunna tacka för sitt eleganta utseende.

  Det finns många recept för masker och alla kommer att gynna ditt hår:

  Aktiverande mask. Det hjälper till att aktivera hårsäckarna och gör håret mer hälsosamt. Det görs enkelt - 1-2 äggulor måste blandas med någon komponent som kommer att fungera som en "irriterande". Detta kan vara senapspulver, lökjuice, honung eller mentol. Du behöver bara välja något som inte är allergiskt och blandat med äggulor. Denna komposition tvättar hår.

 • Rödpeppar. Peppar ska tas i böterna och slipa sedan för att få 1-2 msk. l. Därefter hälls pulvret 100-150 gr. vodka och vecka infunderad. För att använda produkten späds ut med vatten i ett förhållande på 1:10 och gnidas in i huden. Behöver hålla några timmar.
 • Naturlig Henna. Denna hjälpmedel används ofta för att stärka håret, men henna kan också väcka hårlökar. Detta kräver färglös henna.
 • Senap-burdock mask. 2 msk. l. burdock olja blandad med några fåtgåsar, 2 tsk. socker och torr senap (1 msk. l.). Rör om och lägg omedelbart 1 msk. l. kokande vatten. Läkemedelsblandningen bör gnidas in i huden, lägg en påse på toppen och linda ett huvud med en varm handduk. Håll inte mer än en timme.
 • Vitlöksmask. 2-3 Art. l. grönsak eller olivolja blandad med hackad vitlök (6 kryddnejlika). Låt det smälta i en timme, applicera sedan i hårbotten i 1-2 timmar.
 • Ta under Art. l. kardborre och ricinolja, lägg till 1 ägg och 1 tsk. citronsaft. Applicera produkten på huden och håret. Det är bättre att värma huvudet och lämna masken i 1 timme.
 • En halv kopp kefir blandad med ägg och 1 tsk. kakao. Allt blandar och appliceras på hårbotten. Låt torka och sprid igen. Generellt måste du tillämpa produkten flera gånger. Därefter måste du värma huvudet med en handduk och lämna i en halvtimme. Skölj sedan och skölj håret med nätdekok.
 • Hårbehandling bör vara omfattande, det vill säga förutom masker och scrubs, måste du följa kost och livsstil. Då kommer det att bli bra resultat och håret kommer snabbt att återgå till normalt.

  Androgen alopeci

  Under senare år har fler och fler människor lider av patologisk håravfall. Ett sådant problem som androgen alopeci (det finns en förkortning - AHA) manifesteras inte bara hos män, men också hos kvinnor. Denna sjukdom manifesterar sig inte nödvändigtvis i ålderdom och i dag kan du träffa en person som förlorar sitt hår redan i sin ungdom.

  Med ålder ökar risken att utveckla sjukdomen många gånger. Oftast lider män av denna form av alopeci. Förlusten av hårsäckar är nära relaterad till ökningen av det manliga hormonet androgenet. Tyvärr är androgen alopeci en diagnos som görs ungefär en tredjedel av världens manliga befolkning.

  Orsaker till sjukdomen och symtomen

  Om vi ​​talar om tecken och orsaker kan det noteras att både manlig och kvinnlig androgen alopeci har ganska liknande egenskaper. Här uttrycks symtomen som följer:

  • håret blir tunt, blir till pistol;
  • folliklar faller ut;
  • håret torkar inte bara på sidorna utan också på huvudets huvuddel;
  • bleka fläckar är uttalade och har ovala eller runda former;
  • över tiden ökar lesionsområdet;
  • Det finns en fullständig atrofi hos hårsäckarna.

  Med tanke på kvinnlig androgen alopeci är det värt att notera att sjukdomen manifesterar sig som håravfall i detta ämnes område. Damer klagar på tunnhet och bräcklighet av hår. På huvudet på en kvinna visas gapande skalliga fläckar. Vanligtvis börjar ångest (androgen alopeci) vid 20 eller 30 år. Och här är sjukdomen inte botad i tid, orsakerna till dess utveckling elimineras inte - snabbt håravfall och skallighet. Som regel är det i kvinnor extremt sällsynt att fullständig baldhet är sällsynt.

  Idag hävdar experter att androgen alopeci har olika orsaker som leder till utvecklingen av sjukdomen. Vanligtvis är detta:

  • ökad produktion av hormon dihydrotestosteron;
  • hög känslighet av folliklar till DHT;
  • ökad aktivitet av 5-alfa reduktas.

  Baserat på det ovanstående måste du berätta att hormonet som finns i blodet hos en person levereras till hårsäckarna, transporteras till dem genom kapillärerna. Då går han till lampans papiller. Hormonet interagerar i roten, det vill säga i follikeln själv med ett enzym som kallas 5-alfa reduktas. Resultatet - bildandet av DHT (dihydrotestosteron). Det är faktiskt en bioaktiv form av hormonet. Att vara i den aktiva formen av DHT smalnar lumen av små kärl, vilket i sin tur framkallar utsöndringen av talg som överstiger normen. Hormoner förvärrar blodflödet många gånger och follikulära rörelser är igensatta. Som en konsekvens:

  • näring av hårsäckar är bruten:
  • folliklar får inte näring tillsammans med blodomloppet;
  • hårsäckar är utarmade och går snabbt in i det så kallade telogenstadiet.

  Genetisk predisposition

  Det är enligt detta utvecklingsmönster av sjukdomen och androgen alopeci framträder, men i detta fall är behandlingen svår. Därför är det mycket viktigt att kontakta specialister.
  i tid, utan att fördröja sjukdomen till en kritisk punkt. Det är inte så enkelt och ärftliga faktorer påverkar ofta bildningen av dihydrotestosteron. Det är, om fadern eller farfar hade detta problem, är frågan om det är möjligt att bota androgen alopeci inte ett enkelt svar.

  En speciell gen som är ansvarig för sjukdomsutvecklingen ger trots allt en signal och koncentrationen av hormoner i en mans blod ökar. Hormonet - östrogen kan motverka DHT. Därför används idag hormonbehandling för att behandla sjukdom. Det är känt att östrogen är ett kvinnligt hormon som är aktivt i reproduktiv ålder. Eftersom unga damer risk för skallighet är mycket hög. Men så snart en kvinna börjar klimakteriet och östrogennivån minskar risken att förlora hårsäckar många gånger. Om familjen har en förutsättning för en sådan sjukdom, så är det troligt att alopeci kommer att manifesteras i vilket fall som helst. Det finns inget behov av att ta itu med detta och det är värt att snarast möjligt vända sig till en tricholog för att få kompetent och kvalificerad assistans.

  Varför brinner kaalhet hos män mer levande än hos kvinnor?

  I området av nacken är hårsäckarna resistenta mot proliferation och följaktligen till DHT-hormonet. Därför är denna del praktiskt taget inte föremål för androgenisk alopeci alls. Det är härifrån att hår ofta tas för transplantation, eftersom det är genetiskt stabilt och inte benäget för förlust.

  Hur hormoner påverkar skallighet: tillväxtfasen

  Omedelbart behöver du upprepa att androgenetisk alopeci ofta refererar till ärftliga sjukdomar. Men här behöver du prata om det faktum att hormonet DHT påverkar progressiv håravfall. Det påverkar mest fasen av hårväxt, som för tidigt går till viloperationen. Varje glödlampa finns i 3 olika steg under hela livscykeln:

  Följaktligen uppvisar androgenetisk alopeci symtom ganska uttalad, det är en kränkning av den normala biologiska fasen av hårtillväxt och för tidigt fallande sömn hos lökarna. Här måste man säga att det är anagen - det här är den tid då folliklarna producerar hår (85% av den totala massan). Catagen är i själva verket nedbrytningen av hårsäckarna, eftersom hårtillväxten stannar och roten tar på den karakteristiska formen hos glödlampan. Fasen varar bara några veckor. Tja, i den telogena fasen av hårutveckling är separationen från roten och förskottet till ytan. Under denna period är cirka 15% av alla hårsäckar. Sådant hår faller ut vid kamning eller hygieniska förfaranden. Enligt statistiken är normal håravfall 70-80 bitar per dag.

  Symtomatologi och behandlingsmetoder

  Vid mottagningen hos läkaren genomgår patienten diagnostiska studier. Specialisten utvärderar visuellt symptomen och inser att det är alopecia aha som orsakar håravfall. Mikroskopi utförs nödvändigtvis, vilket visar att
  hårlökar har blivit mer miniatyr och uppfyller inte normerna. För diagnos är mikroskopi en ganska effektiv metod. Specialisten utför hårräkning och tilldelar fototrichoskopi för att förstå vad den patologiska balansen mellan anagen och telogenhår är.

  Efter en noggrann diagnos behandlas sjukdomen. I dag föreskrivs i regel specifik anti-androgenbehandling. Sådana läkemedel är föreskrivna: Minoxidil och Finasteride. Det första läkemedlet manifesterar sig som en vasodilator och antihypertensiv. När det appliceras topiskt, sänker det avsevärt håravfall, därför är det mycket effektivt. Den andra behandlingen för alopeci är ett hormonellt läkemedel och normaliserar hormoner, vilket återställer kroppens naturliga biologiska balans.

  I vissa fall använder patienterna traditionell medicin. De syftar till att hålla sig till en diet som hjälper till att återställa metaboliska processer i kroppen. Masker från naturliga ingredienser används för att förbättra blodflödet till huvudet. Här tas en senapsmassa som används som en mask för hår. Som ett resultat förbättras mikrocirkulationen och hårsäckarna överensstämmer med blodet näringsämnena som är nödvändiga för deras tillväxt.

  I det extrema fallet, om varken hormonersättningsterapi eller traditionella metoder för traditionell medicin hjälper, är hårtransplantation ordinerad. Detta är ett ganska komplicerat förfarande som äger rum på ett sjukhus. Patienten transplanteras från hårfolliklarna i halsen, som inte är genetiskt benägna att prolaps.

  Hårlampans struktur och funktion

  Varje enskilt hår har sin egen rot. Detta är ett komplext system som ger hårtillväxt och kontrollerar deras tillstånd. Beroende på lampans struktur varierar hårets form och tjocklek, liksom pigmenteringen. Om follikeln är skadad eller undernärd, dör den eller somnar och hårets livscykel störs, vilket leder till deras sjukdomar.

  Hårfollikelns struktur

  Hårlampan är inte bara en plats för hårtillväxt, utan ett system av sammankopplade och oersättliga delar, som består av:

  1. Funnor - hål i huden, där kärnan passerar in i roten.
  2. Vagina - tre lager av rotsystemet involverade i hårbildningen.
  3. Papilla - bildande av bindväv och blodkärl.
  4. Muskler - smidiga muskler som stöder hela systemet.
  5. Sebaceous och svettkörtlar - involverade i skyddet av follikeln.

  Om felet i körtlarna kan korrigeras, leder blodtillförseln till papillan, dess mekaniska skada i regel till fullständig förstöring av håret.

  Hårfollikelsjukdomar

  Det vanligaste problemet är glödlampans utspädning och deformation. Orsakerna till dessa fenomen är: stress, trauma, hormoner. Som ett resultat av nervös spänning är muskeln som håller follikeln i en lång spasma. Det trycker på bröstvårtan och omgivande kärl. Överdriven komprimering stör deras arbete. Ibland finns det en fysisk komprimering av detta område, som plattformen plattar upp. Att återanvända eller vakna en sådan follikel fungerar inte. Håret är förlorat för alltid.

  Inte mindre problem medför ökad produktion av hormonet dihydrotestosteron. Detta är den främsta orsaken till androgen alopeci. Under androgens verkan blir håret tunnare på grund av att glödlampan "torkar ut" blir osynlig. I det här fallet kan den tidiga identifieringen av problemet och behandlingsregimen korrekt sammanställd av trichologen väcka och återställa den atrofierade kroppen som ännu inte är fullständigt genomförd.

  Atrofi av hårlampan är på andra plats i fråga om förekomsten av fall. Det kan vara resultatet av gallring eller ett självständigt fenomen, till exempel som ett resultat av menthagry - inflammation i follikeln, manifesterad pustulär foci och håravfall med roten. Trichotillomania kan också leda till atrofi. Obsessiv att dra ut sitt eget hår ser ut som fokal alopeci, men en erfaren läkare kan enkelt skilja dessa sjukdomar. Det är viktigt att patienten skadar follikeln när den slits ut, vilket minskar storleken och förlorar några av dess funktioner.

  Sova lampor kan fortfarande sparas om processen inte har blivit patologisk.

  Hur man väcker en sovande hårfollikel

  Uttrycket "sovande lök" förstås inte alltid korrekt. Ofta innebär detta begrepp en organs biologiska död. Detta är inte helt korrekt, eftersom döden är ett irreversibelt fenomen och det är inte möjligt att väcka en sådan lök. Men tillståndet med naturlig eller tvungen vila, där rodens vagina inte bildas eller dess celler inte är involverade i hårbildningen, kan vara tillfälligt och i detta fall kan intensiv terapi bidra till återupplivning.

  Drog och homeopatisk behandling

  Det amerikanska läkemedlet "Tricomin" har visat sig ganska bra. Dess sammansättning innehåller vitaminer och ämnen som spelar rollen som en katalysator i metaboliska processer, såväl som icke-hormonell komponent nonoxynol. Läkemedlet finns i form av schampo, balsam, lotion. Dess höga effekt vid användning i komplex terapi har noterats. Minus - ett mycket högt pris och icke-medicinskt tillstånd.

  "Amineksil" läkemedel som används i farmakologi och kosmetologi. Skönhetsampuller från L'Oreal Professionnel och Vichy kan inte bara vakna glödlamporna utan skapa gynnsamma förhållanden för hårväxten.

  Läkemedel som finasterid, minoxidil, dutasterid och hormonella preventivmedel bör endast användas enligt ordination av en läkare och i strikt överensstämmelse med behandlingsregimen!

  Om mer än 10% av hårsäckarna är i "viloläge", kommer inga vitaminer och balm att hjälpa dem att vakna! Behandling bör vara omfattande!

  Folkmedicin

  Alla recept som används hemma är baserade på tillväxtfrämjande åtgärder. Dormant, av naturliga skäl, börjar lökar få ytterligare näring, blodflödet accelererar, oxidativa processer ökar. Varje follikel har inte bara sin egen livscykel, utan också den tid som uppmätts för den, varefter den dör. Naturen var säker på att i stället för betjänade rötter skulle nya vakna upp. Stimulering leder till deras tidigare uppvaknande. Håret kan faktiskt bli tjockt och attraktivt, men man får inte glömma att förr eller senare kommer det ett ögonblick när det inte kommer någon att vakna.

  Det första du ska göra när du behandlar hårsäckar är att utesluta en aggressiv effekt på dem. Använd om möjligt barn eller organiskt schampo, tvätta hårbotten med äggula eller senap. Som en stimulant lämpar sig någon bränning: peppar, tinktur av vattenpeppar, ingefära, senap, kanel, vitlök. De är blandade med honung eller hårbalsam. Sådana masker ska inte orsaka obehag, bara lätt värme. Vid överdriven bränning, tvätta omedelbart med vatten, annars kan en kemisk bränning erhållas.

  Vitamin A är involverat i bildandet av kollagen. En enkel gnidning av oljan som pressas ut ur retinolkapseln kommer att ge lampan med denna värdefulla substans. Celldelning och hårväxt kommer att börja.

  B-vitaminer främjar vävnadsregenerering och balanserar metaboliska processer. Tiamin och pyridoxin (separat), utspädd i vatten 1: 1, kan användas som en balsam. En sådan vitaminkomposition kommer att tillåta att mata de redan drabbade folliklarna och vakna upp dem som inte har vaknat ännu.

  Inget av de externa remedierna från hemhjälpskitet, tabletter som föreskrivs av trichologen, kommer inte att kunna bli effektiva om du inte följer den rätta livsstilen. Avlägsnandet av stress, näring, minst kemi på håret - det här är vägen till deras hälsa.

  4 sätt att vakna hårsäckar

  På människans huvud ligger cirka en miljon hårfolliklar, eller, som de kallas, hårfolliklar. Vid födelsetiden ligger de flesta i ett "sovande" tillstånd, men efter några veckor blir folliklarna aktiva och håret börjar växa. Intensiteten i denna process är individuell, och den kan förändras under hela livet. Hårets tillväxthastighet beror på den genetiska predispositionen, det fysiska och känslomässiga tillståndet, påverkan av den yttre miljön, vård av hårbotten och hår, egenskaper hos parfymer och kosmetika, medicinering, matförhållanden och mycket mer. Dåliga vanor, sjukdom och stress leder ofta till att hårsäckar stoppar aktiviteten och hårväxten saktar ner. Som ett resultat förlorar håret sin hälsosamma färg, glans och volym.

  Lyckligtvis är denna process reversibel. Det finns beprövade tekniker som tillåter "väcka från viloläge" hårsäckar och returnera den gamla pompen och skönheten till frisyren.

  Mekanisk påverkan

  Denna effekt avser en huvudmassage. Alla förfaranden av detta slag ökar blodcirkulationen i hudens ytskikt, vilket hjälper hårsäckarna att få näringsämnen och syre. Dvala lökar börjar fungera aktivt och hårväxten accelererar.

  Det är inte nödvändigt att använda speciella anordningar för massage; Det kan göras med hand eller med en vanlig massageborste för huvudet. Förfarandet kräver inte heller mycket tid: en eller två sessioner om cirka 15 minuter varar var tredje till fyra dagar ger en märkbar effekt. Komplexet bör innehålla sträckande cirkulär och longitudinell rörelse av fingrarna på hårbotten, lätt tryck, rubbande hår. Det är bäst att göra en massage strax innan du tvättar håret eller några minuter innan du går och lägger dig. I det första fallet är det möjligt att utföra procedurer med eteriska oljor eller fördränkt havsalt. Det bör komma ihåg att salt ibland orsakar hudirritation och oljor provocerar allergiska reaktioner, så att man måste ta hand om att ta hänsyn till kroppens individuella egenskaper.

  Värmeexponering

  Uppvärmning av hårbotten aktiverar metabolismen och främjar hårväxten. Varma masker som använder närande oljor är lämpliga för sådana förfaranden, men det kan begränsas till en vanlig varm dusch. Det är användbart att förbränna massagen med eteriska oljor: det hjälper till att undvika överdriven torrhet och avskalning av huden.

  Vattenbehandlingar med varmt vatten har ett antal kontraindikationer. Det rekommenderas att överge överdriven upphettning av huvudet i närvaro av problem med hjärtat och blodkärlen, kvinnliga sjukdomar och några andra kroniska sjukdomar. Dessutom kan en varm dusch orsaka plötsliga droppar i blodtrycket.

  peeling

  Hårbotten behöver rensas av döda hudvågar lika mycket som ansiktets och kroppens hud. De folliklar som släpps ut från sådana lager av lager får en kraftfull tillströmning av syre och aktiveras snabbare. Ready-made head scrubs är kommersiellt tillgängliga i överflöd, men hemlagade produkter är inte mindre effektiva och ofta säkrare, särskilt med tanke på att det i det här fallet är lättare att välja den optimala individuella kompositionen.

  Som en exfoliating bas brukar hemskrubb brukar använda socker (detta är ett mildt alternativ) eller salt (matlagning eller hav). Kosttillskott kan vara mycket olika: det beror helt på personliga preferenser, förekomsten av allergiska reaktioner och effektivitet i varje enskild situation. Oftast används i detta fall:

  • yoghurt, grädde eller kefir;
  • aloe juice;
  • honung;
  • äggulor;
  • fruktmassa;
  • basa eteriska oljor (olivolja, mandel, avokado, jojoba, etc.);
  • kryddor (malda peppar, kanel);
  • äppelcidervinäger;
  • blå lera.

  Ibland används skummande scrubs - det finns en tvålbas i sin komposition. Saltskalning kan utföras en gång vartannat vecka med två månaders paus efter varje fem till sex behandlingar. Sockerbaserade scrubs är mildera, så de kan användas oftare.

  Hårbotten masker

  Hårbottenberedningar ska inte förväxlas med hårmaskor. Skillnaden är att maskerna för huden inte ska vara så mycket närande som irriterande och uppvärmning. De är utformade främst för att aktivera det perifera blodflödet, vilket leder till uppkomsten av hårsäckar.

  Det mest effektiva är masker baserade på peppar, kanel eller senap. Snart efter applicering ger en sådan komposition en lätt brinnande känsla och jämn klåda. Detta är normalt, men i de fall där känslorna blir för intensiva, borde du inte tolerera det. Dessa procedurer bör behandlas med försiktighet och deras varaktighet och frekvens bör väljas beroende på individuell tolerans.

  Det är lämpligt att utföra alla metoder för att aktivera hårsäckar, efter samråd med en tricholog. Det är viktigt att komma ihåg att överdriven aktivitet och arrogans kan leda till ett resultat som är direkt motsatt till det förväntade.

  3 steg av hårfollikelutveckling

  Hårt förlust är ett vanligt problem som vart fjärde invånare på vår planet står inför. En sådan överträdelse är vanligtvis förknippad med skada eller sjukdom hos hårfollikeln - det viktigaste strukturella elementet i varje hår.

  Anatomi av ett fettigt hår och näring av körtlar

  Varje hår består av två huvuddelar: kärnan och roten.

  Hårrot är ett slags miniorgan. Alla livscykler hos ett hår beror på det. Storleken på follikeln kan variera beroende på scenens tillväxt.

  Vid follikelns botten är en liten papilla. Detta element består av många kapillärer, lymfatiska kärl och bindväv. Det garanterar mättnaden av follikeln med blod och fördelaktiga mikrodelar.

  Papillan är omgiven av en glödlampa i form av ett lock. Detta element ger hårväxt. Nära till glödlampan är sebaceous och svettkörtlarna, liksom den ofrivilliga muskeln som är ansvarig för att räta ut och klämma i follikeln.

  I follikeln finns också speciella celler - melanocyter. De producerar melaninpigmentet, vilket bildar hårfärgen. Med åldern sänks aktiviteten hos melanocyter och medullärskiktet fylls med ett stort antal luftbubblor. Detta leder till grått hår.

  Stången är en del av håret som ligger på ytan av hårbotten. Kärnan består av 3 lager:

  • Medullar-skiktet är en medulla fylld med luftatomer.
  • Det kortikala skiktet (eller huvudämnet) är ett tätt lager bestående av en mängd olika keratinfibrer.
  • Det yttre skiktet (nagelbandet) är ett tunt skal som skyddar håret mot mekanisk och termisk skada.

  Håravfall Enligt vad lagar, fungerar och faller håret.

  Det skulle vara omöjligt att reparera en trasig dator om du inte vet hur det fungerar och hur det fungerar. För att förstå varför håret faller ut och vad som händer med dem är det nödvändigt att veta hur de fungerar och enligt vilka lagar de fungerar. Trots allt observeras daglig håravfall även i normen, men det leder inte till skallighet. Varför händer detta?

  Hårets struktur.

  Håret består av två delar och liknar ett träd, som har en stam (håraxel) och rot.

  • Håraxeln är den del som vi ser.
  • Hårrotet är dess osynliga del, som ligger i en speciell fördjupning av huden - hårfollikeln.

  Hårsäcken tillsammans med de närliggande sebaceous och svettkörtlarna, den muskel som lyfter håret, blodkärlen och nervändarna bildar hårfollikeln. Sebaceous körtlar producerar en hemlighet som kommer in i hårsäcken och smörjer håret, vilket säkerställer dess elasticitet och glans.

  Håraxeln är livlös, för Det är inte associerat med blodkärl, nerver eller muskler. Därför känner vi inte smärta när vi skär. Håraxeln har 3 lager. Det inre skiktet är medulla. Mellanskortisk skikt. Det utgör cirka 80-90% av den totala hårvolymen och består av keratinprotein, vilket ger hårstyrka och pigment, vilket är ansvarigt för färg. Det yttre skiktet är nagelbandet, vilket är en kåt "våg" som överlagras på varandra, som liknar bältros. Kutiklet utför en skyddande funktion som förhindrar fysisk och mekanisk stress på håret.

  Hårfollikeln (glödlampan) är den huvudsakliga strukturella bildningen som producerar hår och styr också deras tillstånd och tillväxt. Det är en behållare för hårroten. Follikeln sträcker sig in i hårpappillen, som består av blodkärl som ger näring till håret och tillförsel av syre. Om nippeln dör, dör också håret. Om papillen förblir intakt växer en ny i stället för det döda håret.

  Hårfollikeln ser ut som en liten förtjockning bestående av flera typer av celler. De flesta av dem är levande epitelceller, som multiplicerar, säkerställer hårväxt. Andra celler är melanocyter, vilket ger pigment som ger hårfärg.

  Allt detta harmoniska system av element är ansvarigt för genomförandet av genetiska program som bestämmer mognad, tillväxt, döende och tiden för återupplivandet av nytt hår.

  Således växer håret från roten. När levande delande celler rör sig uppåt från hårlampan till ytan av huden, är de keratinerade, d.v.s. de innehåller proteinkeratin. När du lämnar huden är håret redan helt sammansatt av keratin. Hårets struktur, densitet och hårdhet beror på keratin. Med felaktig hårvård förstörs naturligt keratin.

  Det bör noteras att hårbotten hårbotten har receptorer som är känsliga för manliga könshormoner, nämligen dihydrotestosteron (DHT). Graden av denna känslighet är förutbestämd genetiskt och beror inte på den allmänna nivån av testosteron i kroppen.
  Dihydrotestosteron bildas från testosteron under inverkan av enzymet 5-alfa reduktas. Aktivitetsgraden för detta enzym kan vara ärftlig. DHT har en skadlig effekt på hårsäckarna, vilket minskar fasen av deras tillväxt och gradvis leder till deras atrofi och irreversibla håravfall. Hormonskadade folliklar kan inte längre producera hår.
  Hos män är DGT-känsliga folliklar placerade på mörkret och i frontalområdet, vilket förklarar det karaktäristiska utseendet hos manliga skalliga fläckar. Samtidigt, med androgen alopeci (dvs manlig typ) finns det alltid en krona av hår på huvudet - på baksidan av huvudet och på templen. Faktum är att i dessa zoner har hårsäckarna inga receptorer som uppfattar androgenernas verkan. Hos kvinnor är sådana sensoriska receptorer jämnt fördelade i hela hårbotten, och därför är håravfall i samband med verkan hos manliga könshormoner jämn.
  Androgen alopeci orsakas sålunda av ökad känslighet hos folliklar till DTS.

  Varför uppstår "naturlig håravfall"?

  Naturlig håravfall är ett genetiskt utvecklat program. Det består i det faktum att hårfollikeln genomgår upprepade cykler av tillväxt och vila i sin utveckling. Deras varaktighet beror på ålder och hudområde. Men när de pratar om ökad håravfall, hänvisar håret på huvudet. Därför betraktar vi bara deras funktion.

  Naturlig förlust av en del av håret på huvudet är ett normalt fenomen på grund av hårutvecklingscykler. Därför, i händelse av håravfall, som en person anser överdriven, är det viktigt att fastställa huruvida detta problem verkligen existerar eller att personen helt enkelt inte vet om vanlig daglig håravfall.

  Hårfolliklar som ligger på huvudet går igenom följande 3 faser:

  • Anagen (tillväxtperiod), som varar för olika personer från 3 till 6 år (1000-2000 dagar). Varaktigheten av anagen bestäms genetiskt i varje människa.
  • Catagen (övergång från ett steg till ett annat), som varar ca 2-3 veckor.
  • Telogen (vilande period, nedfall), som varar ca 3 månader.

  Anagenfasen är perioden med aktiv och kontinuerlig hårväxt från hårlampan. I denna fas delas cellerna i matrisen aktivt, hårets papil och hårpåseformen och melanocyterna som ligger vid basen av papilen börjar producera melanin. Genom papillans blodkärl matas mat och syre till follikelns ständigt delande celler. Hårceller reproducera så snabbt att de är sämre i hastighet endast till benmärgsceller. I denna fas är håret mycket känsligt för stress och sjukdom, reagerar direkt på det och förlorar sin glans och silke. I anagenfasen ligger follikeln djupt i huden, och ibland även i fettvävnaden. De mogna hårcellerna förlorar gradvis sina kärnor och är keratiniserade. På grund av kontinuerlig celldelning uppstår ett högt tryck inuti follikeln, vilket stimulerar konstant hårväxt med en hastighet av 0,3-0,4 mm per dag och nya celler som bildar håret flyttar till ytan av huden.

  Catagenfasen är en övergångsfas. Det uppstår när delningen av cellerna i matrisen gradvis slutar, och hårlampan krymper. Atrofi av papillan börjar, hårets näring är störd, och hårfolliklarna, som är berövade näring, upphör att dela och härda. Sedan efter 10 dagar går follikeln in i telogenfasen.

  Telogenfasen är en viloperativ fas där cellförnyelsen stoppas och hårfollikeln "dvalar". Lampan är skild från papillan och rör sig närmare på hudytan. börjar flytta till ytan av huden. Håret i denna fas hålls svagt i follikeln och kamningen faller ut. Vid slutet av telogenfasen börjar cellerna i hårsäckens anlage-skikt att dela igen och den atrofiska papillen förtjockas. Efter en tid återställer den utvilade follikeln förbindelsen med hårpappillen och tillväxten av det nya håret börjar, vilket pressar föregångaren och går in i anagenfasen.

  Grundläggande information om hårets funktion.

  • I genomsnitt har en frisk person cirka 100-150 tusen hår på huvudet.
  • Normalt är den naturliga dagliga förlusten 100-150 hår, men förutsatt att kroppen lyckas kompensera för förlusten.
  • Varje nytt hår växer inom 2-6 år och, beroende på omfattningen av denna period, når en lämplig längd.
  • Den potentiella potentiella hårlängden varierar från person till person. Hår på huvudet växer med ca 0,3-0,4 mm per dag. I genomsnitt, med en 1000-dagars tillväxtcykel, kommer håret att växa 30-40 cm långt, och med en 2000-dagars cykel, 60-80 cm.
  • Under en persons liv kan 20-30 hår växa från varje follikel.
  • Varje hår består av 80-85% keratinprotein, 10% vatten, 5-7% mineraler, pigment och lipider.
  • Med ålder minskar hårväxten, vilket leder till att de växer till en kortare längd och blir kortare.
  • En intensiv hårförlust en person kan bestämma visuellt endast med förlusten av redan 15% av dem.
  • Varje hår lever sitt eget "individuella liv", för på samma gång finns olika hår i olika stadier av deras livscykel. Cirka 80-90% av håret ligger i stadiet av aktiv tillväxt (anagen), 1 -2% - i catagenstadiet och 10-15% - i deponeringsfasen (telogen).
  • När förhållandet mellan håren i anagen och telogenfaserna förändras och mer än 15% hår ser ut i håravfallet, talar de om utvecklingen av skallighet.
  • Om det inte finns någon tendens till skallighet, skiljer sig det nya håret i tjocklek, potentiell längd och andra egenskaper inte från den föregående generationen hår.
  • Hos individer som är benägna att baldhet blir varje ny generation av hår tunnare, lättare, tillväxten minskar, d.v.s. Varaktigheten av anagenfasen. I slutändan blir det friska håret gradvis blek och blir till pistol.
  • Endast på håraxlarna är det omöjligt att öka sin tillväxt och stoppa förlusten, eftersom näring och nervreglering utförs från roten. Alla slags masker och hårkräm i större utsträckning förbättrar bara deras utseende.


  Nästa Artikel
  Välja schampo för fet hår och hårbotten: recensioner, översyn av de 16 bästa schamponerna!