Henna och basma


Det är svårt att föreställa sig en kvinna som inte en gång utsatt håret för revolutionära förändringar med färg. Några för detta ändamål använder de mest kontrastbeständiga färgerna, andra experimenterar med tonade schampon och tonics, andra föredrar bara naturliga produkter utan kemikalier. Den sista gruppen omfattar henna och basma.

Vad är skillnaden mellan basma och henna?

Henna och Basma, som är färgämnen av vegetabiliskt ursprung, skiljer sig från varandra inte bara i det faktum att den första är erhållen från Lawsonias löv och den andra - av indigofers. De är inte desamma när det gäller effekten på hårbotten och håret, vid användningstid, färgen på färgat hår. Dessutom är henna ett självständigt färgämne, men basma kan endast användas i tandem med mylarpulver, om syftet med färgning inte är blågröna krökor.

Till Basma gav svart färg på håret, hon behövde en katalysator i form av henna.

Egenskaper hos henna:

 • Allergivänliga. Ger inte skalning, irritation, klåda och fläckar.
 • Stärkar hårsäckar, accelererar hårväxten, normaliserar blodcirkulationen, förhindrar håravfall.
 • "Lösar" hårvågorna, gör krullarna smidiga och glänsande, underlättar kamning
 • Minskar brittleness och andelen splittrade ändar;
 • Det påverkar huden som en antiseptisk, förbättrar sitt tillstånd vid problem med mjäll och ökat fet hår.

Funktioner av användningen av Basma:

 • Det har en stramande effekt på hårsäckarna, minskar håravfallet.
 • Det skapar en skyddande film på varje hår, skyddar den från skadliga effekter av yttre faktorer: UV-strålar, vind, saltvatten;
 • Kämpar mjäll, normaliserar talgkörtlarna;
 • Ökar hårdets densitet, gör håret mer lyxigt och voluminöst;
 • Hårfärg ger en bestående effekt, även på grått hår;
 • Huvudskillnaden från henna är att den knappast kan användas utan andra färgämnen.
 • Det har inga kontraindikationer.

Det är viktigt att följa instruktionerna för henna och basma färgning:

 • Använd endast naturligt färgämne utan att tillsätta kemikalier.
 • Ta hand om håret efter färgning. Vegetabiliska färgämnen ger sig själva en bra omsorgseffekt, men håret kräver ytterligare hydrering, näring och skydd. Få sina lockar kan bara från de vanliga sätten: masker, balm, serum, vitaminer;
 • Använd henna inte mer än en gång var 3-4 veckor. Det finns risk för att det torkar håret, gör det sprött och instabilt för skadliga faktorer.
 • Applicera henna eller basma för att rengöra fuktigt hår, tvättas med schampo. Men efter färgning från användningen av tvålmedel är det bättre att vägra. Färg stärker i hårstrukturen endast i 2-3 dagar.

Iranska henna

I sin rena form ger den en "klassisk" kopparröd nyans, men när man lägger till andra komponenter kan färgen variera från ljus till mörk koppar. Det har också en tonisk effekt på håret, stimulerar tillväxt, ger glans, förhindrar bräcklighet och andra problem. Den har en något skarp lukt och grov slipning.

indisk

Färgspektrumet är mer mångsidigt och låter dig välja en nyans så nära som möjligt till den naturliga hårfärgen. Högsta kvalitet anses brunt henna. På grund av den fina slipningen är den lätt att späda, den passar bra, tvättas lätt av. Indisk henna verkar snabbt, har en trevlig lukt och varaktig effekt.

Turkish

Ämne, vilket ger mer fasthållna och ädla nyanser. Det skiljer sig från indiska och iranska i det att för att uppnå ett resultat är det nödvändigt att hålla håret lite längre.

svart

Ej en enda komponentsubstans. Kompositionen innehåller också klyftolja och kakao, vissa kemiska element. Svart henna är inte farligare än långlivade konstgjorda färger, men det är inte längre 100% naturligt och harmlöst. Ersätt den färdiga svarta hennaen kan vara hemlagad komposition. För detta är det nödvändigt att ta två delar av basma för en Henna Lobe, lägg till jordnötter, svart kaffe eller starkt te till dem.

färglös

Färglös eller genomskinlig henna ändrar inte krullarnas färg, men har ett praktiskt taget identiskt spektrum av handlingar. Jag använder den som en mask eller ett naturligt schampo för hår, vilket ger hårstyrka, glans och skönhet. Det finns många recept för multikomponent hårmask med färglöst pulver. Till exempel med citronsaft, honung, äggula, oljor, vitaminer.

vätska

Produkten är klar för användning. Liquid Lawson har en krämig konsistens, lämplig för applicering på lockar, säljs i påse i färdig form, har inga konstgjorda komponenter i kompositionen.

Basma, till skillnad från henna, är bara en färg.

Vilket är bättre?

Problemet är kontroversiellt och inte ens helt korrekt. Båda vegetabiliska färgämnena har sina fördelar och nackdelar, men det slutliga valet av produkt beror på den ursprungliga och önskade hårfärgen. Naturlig henna och basma ger hårstyrka, densitet, hälsa, om de används korrekt. Violerar rekommendationerna för användning, du kan skada håret trots att färgen själva är miljövänlig och säker. Den negativa effekten av lavsonpulver och indigo pulver är på krullarna som har varit föremål för kemisk krökning. De rätta sig snabbare, blir styvare och torrare.

Också i fara - ägarna av alltför torrt och skadat hår. Sådana krullfärger i sin rena form kommer att göra ännu mer torr, spröd och benägen att skada. Detta betyder emellertid inte att ägare av torrt hår är dömda att använda endast konstgjorda färger. För att använda henna på lustigt hår måste du välja grunden för vilken blandningen kommer att förberedas. Olje- och mjölkbaser passar bäst: oliv- eller kardolja, vassle, kefir, tung grädde. Basma späds uteslutande med varmt vatten.

Nackdelarna innefattar varaktigheten av färgningsförfarandet. Exponeringstiden kan inte vara längre än 15 minuter, men applicering av blandningen till krullarna tar mer tid än att applicera den krämiga konsistensen av artificiella färger. Tvätta av grönsaksblandningen är också tyngre. Underlåtenhet att observera proportionerna, liksom användningen av henna eller basma på färgat hår, kan leda till oförutsägbara resultat. Håret förvärvar ofta onaturliga nyanser av blått, rosa, körsbär, blått spektrum och tvätta dem kan vara mycket svårt.

Vem kan använda?

Vegetabiliska färgämnen - en universell produkt. De är allergivänliga, ofarliga och försiktigt påverkar hårstrukturen. Färg baserad på henna och basma kan användas i alla åldrar, skadar inte i närvaro av sjukdomar och under graviditet. Du kan måla med henna och basma för någon original hårfärg, du behöver bara korrekt beräkna proportionerna och tiden. Den ljusbruna färgen är mer mottaglig, så skuggan kommer att bli ljusare och snabbare på den, för svart blir det mer tålamod och tid, för bruna är färgerna på indiska och turkiska henna lämpliga, både i ren och kombinerad form. Svart färg för mörkt hår, som kommer att betona deras skönhet, kan erhållas utan att lägga till Basma. Det är nog att använda färdig henna med kakaosmör och kryddnejlika.

För gråa krullar är speciella rekommendationer. För en början är det bättre att måla över Sedin med en lätt nyans av henna, och sedan belägga med en blandning av henna och basma, annars finns risk för att få för ljus, onaturlig och mycket resistent nyans. Också i blandningen för torrt hår rekommenderas att tillsätta en sked av basolja, till exempel olivolja. Detta skyddar dem mot torrhet och brittleness och ger extravård.

Vad händer om de blandar?

Kombinationen - henna plus basma expanderar utbudet av färger för hårfärgning. Beroende på proportionerna kommer det röda pigmentet av henna att vara mer eller mindre märkbart, och den svarta basmen ger en ljusblond eller djup mörk färg. Du kan blanda färger med flera metoder:

separerade

Det handlar om fasad tillämpning av henna först, då Basma. Förfarandet börjar med framställning av hår. De måste tvättas med schampo, skölj med en handduk, lite torr på ett naturligt sätt. Använd inte en hårtork, det kan torka ut strängar. Medan håret är torrt, blanda Henna i rätt proportioner i en skål och blanda bra. Applicera blandningen varm på håret, från början av huvudet och försiktigt sprida det från rot till spets med en kam och en speciell platt borste. Du kan massera med handskruvar. Då måste du vikla huvudet i polyeten och en handduk eller lägga på en hatt, tåla den tid det tar att färgas i önskad färg. Tvätta hårbotten noggrant och krulla med vatten vid en behaglig temperatur. Du kan använda hårbalsam. När färgat hår är torrt, upprepa proceduren med en ny blandning.

samtidig

Dess väsen är att färga hår med en blandning av henna och basma. För att förbereda färgen späds båda pulvren i olika skålar enligt de regler som föreskrivs för var och en av dem på förpackningen. När blandningen kyls till en temperatur av 40 grader, måste de blandas noggrant och läggas i en skål med varmt vatten så att den totala massan inte svalnar under processen. Det bör också börja på baksidan av huvudet, dividera trådarna längs skilsmässan och flytta från rötterna till spetsarna. Efter tiden som dikterats av det önskade resultatet kan blandningen tvättas av håret, krullar behandlade med balmsköljning.

Hur man mixar?

Det korrekta förhållandet mellan färgämnen - nyckeln till ett bra resultat. För att inte komma in i en obehaglig situation, när den resulterande färgen är väldigt långt ifrån den förväntade, är det viktigt att beräkna proportionerna och tiden i förväg. För bekvämlighet och noggrannhet finns ett specialbord baserat på proportioner och tid på den ursprungliga hårfärgen och förväntade resultat. Tekniken för framställning av blandningen är ganska enkel. För att få henna och basmåla måste du:

 • Bestäm krullarnas ursprungliga färg på ett speciellt bord. Du kan hitta den på paketet med pulver eller på Internet;
 • Beräkna rätt mängd gram torrt pulver baserat på hårets längd. Till exempel är 30-50 g av en komponent tillräcklig för korta krökor och längden på axlarna kräver 130-150 g vardera. Rätt mängd kan också beräknas utifrån rekommendationerna på paketet.
 • Baserat på önskat resultat, mäta med gramets gram i pulvret.
 • Späd de enskilda henna- och basma behållarna, enligt instruktionerna. Det är viktigt att komma ihåg att Henna förlorar sina egenskaper om de är utspädda med varmt vatten, och Basma löser tvärtom endast vid en temperatur av 80-90 grader. Det är nödvändigt att kombinera grus efter kylning till en behaglig temperatur;
 • Den resulterande blandningen kan blandas igen när den infuseras lite och appliceras på håret med en speciell platt borste.

Men det är inte lika lätt att färga håret ordentligt, som det verkar vid första anblicken, även om man känner till sekvensen av handlingar. Det är viktigt att följa några användbara riktlinjer:

 • Beredningen och blandningen av färger bör göras i porslin med träskedar eller speciella borstar. Metallen kan oxideras och plast, när den samverkar med varmt vatten, släpper ut skadliga ämnen, vilket inte kommer att gynna håret.
 • Ju fräschare pulver desto bättre blir det, så när man köper är det viktigt att vara uppmärksam på tillverkningsdatumet. Vid utspädning av torrsubstansen omedelbart före färgning är det också nödvändigt att ta hänsyn till att ju färre blandningen desto bättre kommer den att fungera.
 • Om vissa ingredienser måste tillsättas varma, bör de upphettas i ett vattenbad;
 • Färgtid är mycket viktigt. Du måste noga välja rätt antal minuter eller timmar, baserat på rekommendationerna i tabellen. För att inte misstas, bör ett preliminärt färgprov utföras på en obetydlig hårsträng;
 • Före färgning är det viktigt att skydda huden i pannan, öronen, nacken och händerna med handskar, fet babykräm och kläder med höga hals och slutna axlar. Du måste också täcka golvet i arbetsområdet med oljekläder eller tidningar;
 • Växthuseffekten kommer att förbättra frisättningen av färgämnet från substansen till krullarna. Det är inte nödvändigt att bära en polyetenhatt på henna, men för Basma är det nödvändigt.
 • Det är nödvändigt att tvätta bort rester av pulver från håret under lång tid och noggrant, skölja strängarna under rinnande vatten. Om detta inte är gjort måste de små pelletsna kamma ut efter att håret har torkat;
 • Det är nödvändigt att avstå från att tvätta håret med schampo under de första två eller tre dagarna. Vid den här tiden manifesterar pigmentet sig bara. Det kan vara en bedräglig känsla att det visade sig vara för ljust, och efter att ha använt schampot kommer färgen inte att vara tillräckligt intensiv;
 • Det optimala resultatet visas på håret efter den första tvätten. Om en viktig fest eller ett möte planeras är den här funktionen mycket viktig att överväga.
 • Om resultatet fortfarande inte är tillfredsställande är det värt att behandla färgade lock med varm kokos eller olivolja, linda med film och varma med en handduk. Skölj noggrant med schampo efter några timmar.

Sätt att använda

Recept för att göra färg från vegetabiliska ingredienser hemma är mycket olika. En lämplig komposition väljs i enlighet med hårets typ och färg. För ljustyper rekommenderas blandningar med mer henna än basmas. För brunhåriga kvinnor och mörkblonda kommer proportionerna att vara 1: 1, brunetter styrs bättre av Basmas övervägande. Förutom basma och henna kan hemmagjorda färger innehålla andra komponenter:

 • Cahors eller tranbärsjuice. När det läggs till henna, ge en skugga av "mahogny";
 • Malt kaffe. För chokladfärgat hår bör Henna spädas med varmt kokt kaffe.
 • Köttjuice I färsk form, när den tillsätts till blandningen ger ädla nyanser av vinröd. Samma effekt kan uppnås genom att applicera mycket tjocka teblad, elderbärsaft, karcade;
 • Kamomill. Hårfärgning med en blandning av pulverblad av lavsonia och noggrant krossad kamomill ger krullarna en varm, honunggyllen färg. En liknande färg kan erhållas genom att ersätta torrkamille med gurkmeja.
 • Saffran. Intressant honungsspel ger färg, vilket tillagt saffranblomman. Pulvret måste kokas i två minuter, tillsätt rabarber och blanda i blandningen. Du behöver inte lägga till för mycket, bara ringa det på knivens spets;
 • Jordnötter. Förstärker svart och djupt kastanjpigment i en blandning av basma och henna, gör färgen rik och mångfacetterad. Kaffe, jordnötsskal, svart te tjäna som hjälpare för nötkött;
 • Kakao. Om syftet med färgläggningen är naturlig kastanjfärg med mjukbrun nyans, då ska kakaopulver användas. Han gör ett utmärkt jobb med denna uppgift, vilket ger håret en naturlig skönhet och ett intressant färgspel;
 • Salt. Att tillsätta salt hjälper till att avslöja alla sina möjligheter till färgämnen. Det förhöjer frisättningen av pigment genom att kombinera pulvret med en vätska, vilket resulterar i en djup, rik kastanj eller mörk nyans. Även havsalt förstärker hårsäckarna och bryr sig om hårbotten.
 • Kockolja. Användbar för torrt och svagt hår i maskinkompositionen med henna. I det här fallet kan du använda både vanliga och färglösa henna. Masken med burdockolja kommer att förhindra håravfall, göra håret tjockare och snyggare, jämn, stark och elastisk.
 • Kefir. Masker med henna på kefir med regelbunden användning ger starkare hår och aktiverar tillväxten, ger dem en hälsosam utseende, glans och volym.
 • Ett ägg Masken av färglös henna med tillsats av äggulor används för densitet och aktiv hårväxt. För bättre effekt kan du lägga till vitaminer och eteriska oljor till det. De mest mångsidiga är retinol, tokoferol, askorbinsyra, basoljor av olivolja, ricinus, aprikos, avokado essentiell olja, jojoba, macadamia;
 • Honey. Masker med naturlig honung återställer, ger näring och förstärker skadade lockar. För att blandningen ska vara så användbar som möjligt är det bättre att spädda henna inte med vatten utan med uppvärmt serum. Ju mer flytande honungen är desto lättare blir det att tvätta det ut ur håret.

Det finns andra recept för olika typer av problem eller normalt hår. Det är inte svårt att hämta dem, det viktigaste är att känna hårets egenskaper och ha ett visst mål.

Efter den vanliga färgen

Den faktiska frågan för dem som bestämde sig för att använda naturliga färgämnen för transformation - är det möjligt att applicera henna och basmu på redan färgat hår. Att göra detta rekommenderas inte. Resultatet kan vara oförutsägbart, och det blir väldigt svårt att blockera den fula färgen. Särskilt problematisk är sekundärmålningen av blekta krullningar. På dem kan henna och basma dyka upp i violett, blå och grön nyanser.

Den omvända processen är också omöjlig. Inget artificiellt färgämne kan helt blockera färgen på hårfärgat med henna eller basma. Rött eller svart pigment kommer att "skina igenom" den nya färgen, vilket gör den ojämn och frisyren felaktig i utseende. Försök att missfärga hår kommer att leda till manifestationen av blågrå, smaragd och smutsig färgscheman.

Hur mycket att behålla?

Tiden är en avgörande faktor för hårfärgning. Slutresultatet beror direkt på hur mycket färgblandningen har påverkat locken. Med henna och basma bör du styras av speciella tabeller, där färgerna och den rekommenderade färgtiden ingår. Om håret tillhör en blond blondin tar det från 1 till 20 minuter för att ändra färgen beroende på önskat resultat. Naturliga blondiner behöver 5-25 minuter för en bestående effekt. Mörkblond kräver 8-10 eller 25-35 minuter. Ljusbruna hår behöver från 10 till 45 minuter, mörkt - upp till en och en halv timme. På kastanj och svart hår kan du hålla blandningen i upp till 2 timmar, för gråhåriga - upp till 3. Nedräkningen börjar från det ögonblick då håret är helt täckt med blandningen och täckt med polyeten.

Hur ofta kan jag använda?

Trots att Henna och Basma har en kosmetisk och terapeutisk effekt, bör du inte färga håret varje vecka. Den rekommenderade användningsfrekvensen är att färga håret en gång var fjärde vecka, så blir resultatet av hög kvalitet, vacker och resistent. Mer frekvent användning av henna kan leda till negativa konsekvenser. Krullarna blir torra och spröda, det blir omöjligt att måla dem i en annan färg. Frisyren kommer att öka i volym och kommer att börja se mer magnifik, men inte alls på grund av att håret blir tjockare. Frekvent färgning med henna "splittrar" keratinskalor av hår, vilket gör att de sticker ut i alla riktningar, därför blir håret fluffigt och voluminöst. Det kommer vara mycket svårt att reparera sådan skada, därför måste användningen av henna och basma respekteras.

recensioner

Naturkosmetik från växtbaserade ingredienser, som är lätt och bekvämt att förbereda hemma, är mycket populärt bland det mässa könet. Henna och Basma har bland annat fått beröm. De värderar främst naturlighet, hårfördelar och rika nyanser. Miljövänliga naturliga färgämnen är inte svåra att förbereda hemma, med receptet för att skapa önskad nyans. Också bland de positiva aspekterna noteras tillgängligheten av ingredienser som behövs för färgning av hår med henna och basma. De kosmetiska egenskaperna hos färglös henna förtjänar särskild uppmärksamhet. Det används inte bara i masker för hår, men också i hudvård.

Henna och basma för hår. Skillnader, tillämpning, fördelar för håret, reglerna för blandning.

Vad gör vi kvinnor när vi vill förändra något i livet? Självklart förändrar vi frisyren, och oftare - hårfärgen. När allt kommer omkring är förändring av utseende lättare än att ändra en lägenhet, en man eller ett jobb. Det hjälper till att lindra stress, få positiva känslor. Och om resultatet blir framgångsrikt kommer det att göra flickvännen bli grå med avund!

Frisyr är enkel, du kan inte klara dig själv. Du måste gå till mästaren och hoppas på hans professionalism. Men med hårfärgen intressant kan du experimentera hemma. Köp en speciell färg, späd ut, applicera... och skäm bort håret med kemiska preparat som ingår i det. För att undvika sådana konsekvenser är det bättre att använda naturlig färg, som naturligtvis tilldelas oss - henna och basma.

Funktioner och skillnader

Henna och Basma för hår är färgämnen av naturligt ursprung, som erhålls från löv av buskar som odlas i afrikanska och östra länder. De torkade och slipade lövna av Lawsonia är inte hakade och förvandlas till henna, vilket ser ut som en solbränna. Ett råmaterial som samlas in från indigofera - i grågrön Basma.

Henna färgar hår i röda-koppar nyanser. Från tidigt tider har det varit ett populärt färgämne för östkvinnor, med vilket svart hår har en rödaktig kant, mjukhet och en speciell arom. Lukten av Henna är trevlig och ihållande, den kommer inte att försvinna även efter upprepad tvättning av huvudet.

Henna pulver och basmas för hår


Med henna i asiatiska länder appliceras Mendi mönster på kroppen. Denna speciella ritualmålning användes i religiösa ceremonier. Våra samtidiga satte mehndi att dekorera händer, fötter och andra delar av kroppen.

Basma ger hår nyanser från ljus choklad till svart. Under färgning används den endast med henna, annars kommer håret att ha en oönnskad grön nyans. Tidigare Basma färgade tyger, ull i blått och grönt, allmänt använd i kosmetologi och medicin.

Funktioner för att applicera henna och basma på håret

Hårapplikation

Henna och Basma är en universell, naturlig produkt som positivt påverkar hårets tillstånd, förbättrar deras struktur och orsakar inte allergier. Du kan måla lockar i alla åldrar. Henna och Basma är lämpliga för ungdomar som börjar experimentera med sitt utseende, liksom för åldrade kvinnor som behöver måla sitt gråa hår i hög kvalitet.

Du kan färga ditt hår av vilken färg som helst, det viktigaste är att välja proportioner och varaktighet för proceduren. Det bör noteras att ju ljusare den utgående hårfärgen desto snabbare blir resultatet och desto ljusare blir den resulterande nyansen. För mörka och svarta krullar av tid för färgning behöver du betydligt mer, och färgen kommer inte att vara ljus, men ganska nyans.

Vid det första gråhåret bör färgas med henna, och sedan med hjälp av Basma för att uppnå önskad färg. Henna och Basma ackumuleras på håret. Ju oftare färgningen utförs, ju mer mättad färgen blir.

Fördelar och nackdelar

Något, även den mest idealiska naturmedicinen har sina fördelar och nackdelar. Henna och Basma färgning har följande fördelar:

 • Det första att notera är hur håret "återupplivar" efter färgning. Näringsämnen som ingår i henna och basma har en positiv effekt på strukturen, vilket ger lyxig glans och silkighet mot strängarna.
 • Du behöver inte hålla koll på tiden, du överdriver inte färgen på håret. Även om du går i två timmar, sex timmar, kommer krullarna från detta bara att bli bättre.
 • Torr hårbotten? Mjäll? Split ends? Henna och Basma hjälper dig! Efter det första förfarandet kommer du att glömma att du hade sådana hårproblem.
 • Kompositionen av henna och basma är helt naturlig, vilket gör det möjligt för kvinnor som är benägna att få allergiska reaktioner vid användning av dem. Men det är ändå rekommenderat att utföra ett allergitest före färgning.
 • Bonus för dem som har grått hår. Henna och Basma klara sig ens med ett sådant problem. Du behöver bara längre att hålla färgen på håret.
Teknik för färgning av hår med en blandning av henna och basma


Nackdelarna är:

 • Färgprocessen tar mycket tid. Om du är begränsad i det eller du helt enkelt inte har tillräckligt med tålamod att gå i timmar med en turban på huvudet, välj sedan andra målningsmetoder.
 • Henna och Basma kommer inte att passa dig om ditt hår nyligen har färgats med vanligt färgämne, utsatt för kemisk perm eller konstgjord rätning. Efter sådan behandling kan resultatet vara oväntat och helt icke-positivt. Bättre att inte riskera det.
 • Om du inte använder handskar under färgning, kommer nästa vecka i händerna att glädja dig med alla nyanser av brunt. Det ser inte snygg ut, och de omgivande människor kommer att tro att du inte är tvål med tvål. Förklara inte för alla att detta är resultatet av kampen för hårets skönhet och hälsa. Kläder bör också vara täckta med en kappa, annars blir det nästan omöjligt att tvätta ut fläckar.
 • Den önskade skuggan är beroende av många faktorer. Oberoende experiment, speciellt för första gången, inte alltid tack. Prata med din frisör innan du börjar använda henna och basma.

När inte att ansöka

Låt oss stanna separat för varför det är omöjligt att byta kemiska och naturliga färgämnen. Håret kommer inte att krypa ut, det är säkert men det går inte att få önskad färg. Faktum är att färgpigmentet i henna och basme inte bara tränger in i hårstrukturen, det täcker även det utanför.

Av detta skäl håller kemikalierna helt enkelt inte sig på krullarna eller delvis. Det är osannolikt att du drömmer om att vara en mångfärgad fläckig leopard. Ljusa håret desto mer bör du inte riskera att bli en grön sjöjungfrun eller apelsinorange.

Hur man mixar


Tänk på den andra metoden mer detaljerat. För att förbereda färgblandningen behöver du en plast- eller keramikbehållare, varmt vatten, en blandningsborste och naturligtvis hennapulver och basma. Häll den önskade mängden pulver i en beredd, ren platta. Tork massa noga blandad tills homogen. Detta måste ske så att färgen är jämn under färgning.

Därefter tillsätt varmt vatten, vars temperatur inte ska vara över 85 grader. Brant kokande vatten kan väsentligt påverka färgens intensitet och inte för det bättre blir det tråkigt, inte uttrycksfullt. Du bör få en konsistens av tjock grädde. Återigen blandar vi allt med en pensel.

Se till att inget torrt pulver kvarstår på botten. När färgen har svalnat till kroppstemperatur kan den appliceras på huvudet.


Ett viktigt inflytande på resultatet av färgning har en första hårton. Det förväntas att en brinnande brunett inte kommer att kunna få en honungblond nyans efter att ha använt henna och basma, och en tjej med en askbrun ton är problematisk att få en blå-svart hårfärg. Men om du följer vissa regler och proportioner kommer resultatet att vara önskvärt.

Bestäm mängden nödvändigt pulver för ett förfarande. Alla förstår att det beror på hårets längd. För en kort hårklippning är 25-50 gram tillräckligt. Det handlar om två påsar, eftersom standardpaketet av henna och basma innehåller 25 gram torrt pulver. Om hårets längd når axlarna eller något lägre, ta 3-4 förpackningar (75-100 gram). För krullar med längder under axelbladen eller till midjan behöver du minst 8-10 påsar av henna och basma eller 200-250 gram. Efter flera färgprocedurer vet du redan hur mycket färg du behöver köpa, men ta det för första gången med en marginal. Låt den bästa henna och basma förblir, vad du inte har en hel del.

Henna och Basma Färger Recept

Orientaliska skönheter gillar att färga håret i basma. I torrt form har pulvret en grågrön färg, men när Basma fylls med kokande vatten blir det svart. Men lur dig inte av den här färgen. Om du applicerar ett sådant färgämne på håret får du en grön nyans, eftersom du måste använda den med henna.

Svart färg

För att få en vacker svart tjärskugga måste du blanda med en matsked av basma (80-90 gram) en matsked Henna (20 gram). Blanda den torra blandningen noggrant och ånga den med varmt, nybyggt naturligt kaffe.

Hårfärgning med basma och henna

Idag är den fashionabla trenden användningen av kosmetiska produkter baserade på naturliga ingredienser, eftersom ämnena i deras sammansättning har en fördelaktig effekt på kroppen.

Moderna kosmetologibranschen erbjuder en mängd hårfärgprodukter, om du tror att reklam, dagens färgämnen bota, fuktar, närmar, skyddar, återställer.

Men även de dyraste färgerna innehåller mycket ämnen som har en skadlig effekt på huden och håret. Därför har många kvinnor föredragit naturliga färgämnen. En av de mest populära naturfärgerna är Basma.

Basma dygder

Basma är en naturlig produkt, som produceras från indigo färgämnet växten, som växer i tropiska länder. Indigofera färgämne är känt för sådana egenskaper:

 • förstärkande;
 • minska;
 • antiinflammatoriska;
 • Sårläkning;
 • mjuk;
 • näringsämnen;
 • skydd;
 • Moisturizing.

Basma har en positiv effekt på håret och hårbotten:

 • Djupt närmar sig hår
 • Fuktar intensivt hårbotten
 • Behandlar mjäll;
 • Eliminerar klåda och skalning
 • Det ger hår en vacker nyans och målar över grå hår;
 • Aktiverar sund hårväxt
 • Återställer strukturen hos skadat hår
 • Stärker hårsäckar
 • Skyddar hår från aggressiva termiska, klimatiska, kemiska faktorer;
 • Det ger naturlig glans och naturlig volym.

Effekten uppnås på grund av produktens sammansättning, som innehåller:

 • Naturhartser;
 • tanniner;
 • Mineralkomponenter;
 • Vitaminkomplex
 • Växtbaserade extrakt.

Trots de positiva egenskaperna finns kontraindikationer:

 • Nyare färgning med professionell färg;
 • perm;
 • För blont hår
 • Individuell intolerans.

Andel basma och henna för att uppnå önskad färg

Basma är ett resistent färgämne som ger en rik blå eller grön färg, varför en naturlig produkt används med henna.

För att få önskad nyans blandar du henna med basma korrekt i proportioner:

 • Lätt kastanj - 1: 1;
 • Koppar - 4: 1;
 • Brons - 2: 1;
 • Mörk kastanj - 1: 2;
 • Mörkchoklad - 1: 3;
 • Svart - 1: 4.

Förutom ovanstående färger kan du få andra nyanser med tillägg av följande produkter:

 • Kamomill avkok för en guld-röd ton;
 • Rödvin - för färgen "Mahogany";
 • Starkt svart te - för kastanj med röda skimmertoner;
 • Naturligt kaffe - för en chokladskugga;
 • Bietjuice - för färgen "Dark Bordeaux".

Inga mindre attraktiva toner erhålls genom att lägga tinkturer och avkok av ekbark, saffran, lökskal samt kakaopulver, kryddnejlika, gurkmeja, kanel, färskpressad juice från frukt och grönsaker.

Mängden henna och basma beror på hårets längd:

 • Upp till 70 gram. henna och basma - för kort hår;
 • 100 g - för hår upp till nacken;
 • 150 g - för hår upp till axlarna;
 • 200 g - för hår upp till axelbladet;
 • 250 g - för hår upp till midjan.

Du kan läsa mer om henna hårfärgning här.

Det klassiska receptet för att göra färg baserat på basma och henna

Att laga naturfärg, lagra upp:

 • Basma (mängden beror på längden på strängarna och önskad ton)
 • Henna (mängden beror på hårets längd och önskad nyans)
 • vatten

Blanda i en keramisk, glas- eller plastbehållare basma och henna (mängden beror på hårets längd och önskad ton). Varmvatten till 90 grader. Häll henna och basma med vatten, rör omblandningen noggrant till en pastaformig stat. Om så önskas kan du lägga till andra naturliga färgämnen. Kyl den naturliga färgen. Hårfärg är redo att användas.

Arbetsordningens regler

För att göra hårfärgningen lyckad följer du reglerna:

 1. Före proceduren, tvätta inte håret i 3 dagar och använd inte hårstylingsprodukter;
 2. Strikt följa de doser som anges i recepten;
 3. Innan färgtestet appliceras för identifiering av allergiska och biverkningar
 4. Applicera blandningen på en tunn strand för att kontrollera den valda nyansen;
 5. Använd handskar;
 6. Täck dina axlar med en handduk;
 7. Applicera en tjock grädde eller petroleumgel på pannan, öronen, nacken, för att inte fläcka huden, eftersom agenten är mycket hållbar, det är extremt svårt att tvätta det.
 8. Måla hela hårets längd: från rötterna till ändarna. Använd lätt pensel, skum eller svamp för enkelhets skull.
 9. Samla håret i en bulle, svans eller bulle;
 10. Bär en plastpåse eller plastlock;
 11. Wrap huvudet med en handduk eller ett ullsjal;
 12. Åtgärdstid - från 30 minuter (för blont hår och ljus nyanser) till 4 timmar (vid färgning i svart). För koppar och kastanjebrun - 1,5 timmar;
 13. Tvätta av färgen utan att shampooa;
 14. Torka håret på ett naturligt sätt;
 15. Använd inte schampo, balsam eller mask i 3 dagar;

Efter råd från experter ger Basma en attraktiv ton utan att skada huden och håret.

Basma är ett underbart verktyg som inte bara färgar hår, utan också läker dem, ger dem kraft, vitalitet och skönhet.

Naturliga naturliga färgämnen - henna och basma: proportioner och färg, bild av resultat av färgning, tillsats av ingredienser för att få intressanta nyanser

Basma och Henna är naturliga orientaliska färgämnen. De används sedan antiken. Dessa färger är helt säkra, sällan orsakar onödiga allergiska reaktioner.

Färghår i önskad färg är inte svårt. Men kemiska färgämnen påverkar krullarna negativt, leder till deras utarmning, förlust. Naturliga färgämnen färgar noggrant, inte skada dem. Även tvärtom ger de glans och silke.

Allmän produktinformation

Få henna från Lawsons löv. De samlas, torkas och krossas. Det är omöjligt att använda rött pulver - det är gammal henna. Ett gulgrönt pulver används för färgning. Sammansättningen av den naturliga produkten innehåller många användbara ämnen, eteriska oljor. Därför har effekten av henna en positiv effekt på lockar, stärker dem, lägger till glans och tjocklek.

Förutom den vackra nyansen får du tillförlitligt skydd mot solens strålar och andra atmosfäriska fenomen. Dessutom tenderar produkten att ackumuleras. Med upprepad färgning blir färgen rikare, ljusare.

Basma är gjord av indigofera. Växtens löv mala och få ett gröngrå pulver. Det eliminerar mjäll, accelererar hårväxten, återställer krullarnas struktur. Henna kan användas utan föroreningar, men det finns ingen basma, den används bara med henna. Hur man blandar dessa ingredienser för att få det önskade resultatet kommer du att lära av följande material.

fördelar

Henna och Basma är mycket populära. Så vad är deras fördelar:

 • absolut harmlöshet och naturlighet. Färgämnen tillverkas utan tillsats av kemikalier, orsaka inte allergier. Vissa trichologer rekommenderar färgningskurver med naturliga färgämnen under behandling av sjukdomar. Med dessa åtgärder kommer du att läka håret, ge den önskade nyansen;
 • krullor efter färgning förblir intakt, inga splittrade ändar, brända trådar;
 • Henna och Basma kan måla över jämnt grått hår, man får bara hålla dem lite längre än på vanligt hår.
 • möjlighet att använda hemma. Det är inte nödvändigt att spendera mycket pengar på att besöka en skönhetssalong, du kan färga håret när du städar din lägenhet eller lagar mat.
 • Du kan tona lite omrotade rötter utan att färga allt annat hår. Rötter brukar färgas var tredje vecka.

Lär dig allt om egenskaperna och användningen av humlehoppar för hår.

Metoder för laminering av hår hemma beskrivs i denna artikel.

brister

Dessa färgämnen har vissa nackdelar:

 • henna och basma ska inte användas om ditt hår har färgats med kemikalier. Effekten är oförutsägbar: du kan få Crimson, Green Hair. Det är också omöjligt att måla lockar med kemiska färgämnen, om det fortfarande finns naturliga färgämnen på håret.
 • Det rekommenderas inte att använda basma och henna på strängar som är mottagliga för perm eller rätning.
 • färgprocessen är inte alltid bekvämt, det kan ta upp till tre timmar;
 • proportioner är en ömtålig sak. Vilket resultat du får är din förtjänst. Det beror helt på det ursprungliga tillståndet av ditt hår, deras struktur och färg. Du kanske inte gillar skuggan som visade sig direkt, det är mycket lätt att korrigera (genom upprepad färgning). Håret kommer inte att påverkas, men du hittar definitivt en lämplig färg.

Användbara rekommendationer

Korrekt färghår är en hel vetenskap. Användbara tips hjälper dig:

 • Blanda inte, späd ingredienserna i en metall, plastbehållare, rör om med skedar av samma material. Använd för detta ändamål porslin, speciella borstar;
 • färgningstiden beror på önskat resultat. Du kan hålla produkterna på håret från 15 minuter till 3 timmar;
 • Att bära en plastlock på huvudet under färgning är endast nödvändigt om du använder henna. Basmu bär inte någonting. Vid färgning endast med Basma är det värt att lägga på servetter, detta ämne kan flöda;
 • Vik nacken innan du färgar, lägg på kläder som du inte känner dig ledsen för. Genom sådana åtgärder kommer du att rädda kläder och nacke från förorening.
 • Ansikts kontur, öron med fet fett, trots allt inte bara hår, men också hud är målade;
 • tvätta pulvret av håret mycket noga, annars kommer du att kamma ut det ur håret under lång tid;
 • Tvätta inte håret med schampo de första tre dagarna efter färgning.
 • Det bästa resultatet av färgerna visas efter den första tvätten. Därför, om du har ett viktigt möte planeras, målas en vecka före evenemanget.

Dessa lilla tricks kommer att rädda dig från den negativa erfarenheten av färgning med basma och henna.

Hur odlar han henna och basma

Hur färgar håret med henna och basma? För att uppnå önskat resultat är att korrekt bereda ingredienserna. Följ anvisningarna noggrant:

 • Att inte torka håret hjälper till att späda ut Henna i kefir, där du kan lägga till ett par droppar av din favoritolja, två slagna yolk. Så det visar sig inte bara att måla, men också en medicinsk mask;
 • Basma utspädes uteslutande med vatten;
 • Henna för torrt hår späds med kefir och oljigt med vatten med ättika eller citronsaft. För att ge en rödaktig nyans tillsätt 50 g Cahors;
 • Värm inte upp hennaen, det kommer att förlora pigmentegenskaperna, skuggan blir blek;
 • Före användning, kontrollera färgämnets konsistens. För flytande massa kommer att spridas, krullar målade ojämnt. För tjock massa kommer att härda på strängarna, inte ha tid att måla dem;
 • bara basma kan hällas med kokande vatten, vilket gör färgen mer mättad;
 • Kom ihåg att utspädning, applicering av henna och basma måste åtföljas av doneringshandskar. Annars är inte bara strängar målade;
 • innan du applicerar färgen på håret ska tvätta krullarna, lite torr naturligt.

Nu vet du hur man spädar färgämnena, det är värt att veta i vilka proportioner att göra det.

Antalet produkter för olika hårlängd

Varför översätt många produkter om du kan beräkna den ungefärliga mängd nödvändiga ingredienser för ditt hår:

 • korta krullar - 30-50 g;
 • till nacken - 100 g;
 • axel längd - 150 g;
 • 300-500 år till midjan.

Numret på varje enskilt ämne indikeras, inte kombinerat. Den återstående blandningen kan användas för att måla ögonbryn, ögonfransar.

Dwelltid

Utan rätt proportioner får du inte det önskade resultatet.

Exponering av henna, då Basma på locken:

 • 20 minuter - bruna nyanser;
 • 1, 5 timmar - choklad nyanser;
 • 2-3 timmar - kalla, blåaktiga svarta färger;
 • 3 timmar - målar grå hår.

Få nyanser:

 • 1: 1 - kastanjfärg;
 • 1: 2 (henna: basma) - svart färg;
 • 1: 2 (basma: henna) - brons nyanser.

Proportioner och färg

Originalfärg - Den resulterande färgen - Andel - Tid:

 • Blond - Ljusröd - 2: 1 (henna, basma) - 20 minuter;
 • Blondin - Ljusröd - 1,5: 1 (henna, basma) - en halvtimme;
 • Ljusbrun - Mörkröd - 1,5: 1 (Henna, Basma) - 45 minuter;
 • Mörkbrun - Kastanj - 1: 1 (Henna, Basma) - Två timmar;
 • Kastanj - Ljus kastanj - 1: 1 (Henna, Basma) - En timme;
 • Grå - Svart - 1: 2 (henna, basma) - 2,5 timmar.

Titta på de romantiska alternativen för bröllops frisyrer med pärlor och slöjor.

Effektiva recept för håravfall i stycken beskrivs på denna sida.

Få önskad nyans

Lägger till ovanliga ingredienser:

 • skugga "mahogny". Lägg till Henna lite cahors eller tranbärsjuice, värm upp lite;
 • chokladton. Lös upp Henna med varmt kokt naturligt kaffe;
 • Bordeaux. Du behöver nypressad rödbeta juice, du kan ersätta starkt karkadte;
 • honung gyllene nyans. Dra nytta av gurkmeja, avkok av kamille. Du kan få en rik guldfärg med hjälp av kamomillblommor, finhackad och tillsatt hennapulver;
 • Färgen liknar gammalt guld. Kasta i en sked av saffran i vatten, koka i fem minuter, späd sedan henna med detta vatten.

Du kan experimentera med produkter, lägga till naturliga färgämnen, eteriska oljor. Allt beror på din önskan och fantasi. Få din unika nyans, som kommer att avundas alla dina flickvänner.

Färgningsmetoder

Färgning med henna och basma kan göras på två sätt, vilken en att välja - bestäm själv.

Split metod

Grunden är att tillämpa henna först och sedan Basma:

 • Tvätta håret, dab med en handduk, torka inte med en hårtork.
 • Lös upp henna i önskad proportion (beroende på vald färg).
 • Wrap huvudet med en hatt, en handduk. Håll rätt tid (beroende på vald färg).
 • Skölj krullarna väl under rinnande varmt vatten.
 • Applicera balsam, eftersom du inte kan använda schampo. Med det blir det lättare för dig att ta bort pulverkorn utan att skada hårets färg.

Samtidig metod

Kärnan i metoden består i att blanda henna och basma, färga krökarna omedelbart:

 • Kyl massan till en temperatur på 40 grader så att den inte svalnar, du kan lägga i en skål varmt vatten.
 • Dela huvudet i bitar, måla rötterna först och flytta sedan till spetsarna.
 • Beroende på den valda färgen, behåll vikten på huvudet för rätt tid.
 • Skölj av på samma sätt som ovan.

Neutralisering för mörk färg

För att bli av med en ljus skugga efter färgning med basma och henna, bör du applicera vegetabilisk olja längs hela längden på rent hår. Förvärm produkten i ett vattenbad. Håll oljan på håret i en halvtimme under en plastlock. Skölj sedan med schampo.

Färgen kommer att tvättas lite, ditt hår kommer att matas med användbara ämnen, det blir jämnare, silkeslen. Gör inte proceduren två gånger, i hopp om att dubbla resultatet. Du ger bara krullarna överflödigt fett.

I många generationer målade de håret med naturliga färgämnen. Du kan fråga din mormor, hon åtnjöt förmodligen åtminstone henna. Nästan alla är nöjda med resultatet. Vissa är inte nöjda med den resulterande färgen, men det är helt upp till dig.

I följande video kan du läsa mer om Henna och Basma Coloring:

Gilla den här artikeln? Prenumerera på uppdateringar via RSS, eller håll dig uppdaterad till Vkontakte, Odnoklassniki, Facebook, Twitter eller Google Plus.

Prenumerera på uppdateringar via e-post:

Berätta för dina vänner!

Henna och Basma färgning - delning och dubbel fördel

Naturliga hårfärger, som henna och basma, kan användas både separat och tillsammans (vilket för övrigt är det mest acceptabla). När du använder dessa två färgämnen tillsammans kan du få många färger och nyanser, och viktigast av allt är det helt säkert för håret.

Så, hur är färgerna med naturliga färgämnen:

 1. Endast henna.
 2. I ett skede, genom att blanda i olika kombinationer av henna och basma.
 3. I två steg: För det första appliceras henna, hålls, tvättas av och sedan görs samma med Basma.

Hur man färgar håret med henna eller basma bara, liksom alla nyanser av denna process, diskuterade vi i en tidigare artikel. Låt oss nu titta på hur du färgar ditt hår med dessa två färger på en gång, och vilka färger vi får.

Färgläggning med en blandning av henna och basma

Den första metoden är färgning i ett steg, det vill säga, vi blandar i en viss andel hennapulver och basma och färgar håret.

Denna metod anses snabbare, speciellt om du är begränsad i tid och du måste repaint på kortast möjliga tid. Men kom ihåg att om du aldrig har målat med henna förr eller det var länge sedan, så kan hårets nyans visa sig med både grön nyans och blått, eftersom färgning med henna och basma kommer att inträffa samtidigt och basmen kommer faktiskt att falla på den omärkta strängar.

Enstegsfärgning:

 1. Vi odlar Henna med varmt vatten eller citronvatten. Blanda noggrant och ta bort alla klumpar. Ge lite insistering.
 2. Späd Basma med kokande vatten. Rör om. Konsistensen ska inte vara mycket tjock.
 3. Blanda de två blandningarna.
 4. På ett rent och torrt hår applicera en blandning av tillräckligt tjockt lager. Du kan massera håret lite för bättre fördelning av kompositionen.
 5. Om blandningen kom på pannan, pannan, öronen - glöm inte att ta bort det omedelbart.
 6. Därefter wrap huvudet i plast och sätt på en hatt (eller binda en handduk).
 7. Håll blandningen på håret i 2 - 4 timmar - beroende på hårets struktur och önskad färg.

Man tror att när håret är färgat med naturliga färgämnen i ett skede, är färgerna varmare - bruna, bruna och choklad nyanser.

Andelarna av henna och basma för att erhålla önskad hårfärg

Huvudfärgerna är henna och basma:

 1. Henna är gjord av bladen från Henna-växten, samlad i mitten av växten;
 2. Basma - gjord av indigo tropiska växten.

Det finns några funktioner som är inneboende i dessa färgämnen:

 • är säkra och skadar inte hårstrukturen, eftersom de inte tränger in djupt inuti;
 • Med denna färgning glättas hårflingorna, varför håret ser mer glänsande, hälsosamt och tätt ut;
 • Resultatet av färgning beror direkt på den naturliga hårfärgen - desto lättare är det desto ljusare blir resultatet.
 • Förutom de estetiska har dessa färgämnen en helande effekt, förbättrar hårbotten, stärker hårroten och förbättrar talgkörtlarna.
 • tack vare en helt naturlig komposition finns inga begränsningar för användning under graviditet och amning;
 • Basma används inte som ett självständigt färgämne, men endast i kombination med henna, annars kan håret bli grönt.
 • Du bör också ofta inte använda Basma - med täta, de torra håret.

Fördelar med henna och basma som färgämnen

Med tanke på populariteten hos dessa kompositioner av fördelar har de mycket:

 • naturlighet och säkerhet - eftersom det inte finns några kemikalier i kompositionen;
 • har en helande effekt på hårbotten och hårrötterna;
 • de har ingen förstörande effekt på hårstrukturen - det finns inga splittrade ändar, såväl som utbrända strängar;
 • även en stor mängd grå hår är effektivt målat över;
 • färgning är lätt att utföra hemma på egen hand, vilket sparar pengar på mästarnas arbete
 • Det är möjligt att måla endast rötterna, och färgens skarpa kant kommer inte att synas.
 • ekonomi - är henna och basma ganska billigt.

De har också nackdelar, vars kunskap hjälper till att uppnå önskad effekt av färgning:

 1. Oförmågan att kombinera kemisk färgning och naturlig - det är nödvändigt att klara en viss tid för att kunna flytta från en typ till en annan. Denna princip fungerar i båda riktningarna, dvs. om håret är färgat med hennafärg och tvärtom, om henna användes, används ingen kemisk färg efter det. Läckningsprocessen kan ta lång tid, annars kan du få ett oväntat resultat: krullor av rynka eller grön.
 2. För en bra åtgärd av naturliga ingredienser tar lång tid, så processen kan ta upp till 3 timmar;
 3. Svårt att hålla rätt proportioner och få önskad färg. Vanligtvis kommer erfarenheten bara med "träning" genom försök och fel. Men det finns ett påtagligt plus - fel kan lätt korrigeras genom att blanda håret på nytt.

Önskad färg är en fråga om proportioner

Eftersom dessa färgämnen har samma sammansättning kan den önskade hårfärgen erhållas genom att blanda henna och basma i olika proportioner. Processen att bestämma den exakta andelen som krävs kan vara lång, men det finns några standardprogram som kan tas som grund och om nödvändigt justeras något senare.

Först och främst är det nödvändigt att bestämma den totala mängden färgämne - det kommer starkt att bero på hårets tjocklek och längd. För en genomsnittlig längd på axlarna måste du köpa 20-50 g. - Det här handlar om 1-2 paket. Om håret ligger under axlarna - då 2 förpackningar - det här är det minsta minimumet.

Ungefärliga proportioner av färg beroende på önskad färg:

 • ljusbrun färg från huvudljusbrun eller ljus kastanj - henna och basma tas i takt med 1: 1, varaktigheten är 30 minuter;
 • kastanjljus från samma huvud - 1,5 delar henna och 1 del av basma, tid - 1 timme;
 • kastanjeljus med rödaktigt ljus från huvudljuskastan - endast henna används i en halvtimme;
 • kastanj från huvudet är samma eller mörkare - 1 del henna och 2 delar basma, tid - 1,5 timmar;
 • brons - 2 delar av henna och 1 del av basma hålls i högst 1 timme och 45 minuter;
 • svart - kan erhållas från vilken nyans som helst - 1 del henna och 3 delar basma, färgningstiden kan nå 3-4 timmar och efterföljande justering kan vara nödvändig, eftersom en stor mängd basma kan ge håret en grön färg.

Justering, om nödvändigt, utförs enligt följande: tvätta håret med schampo, varefter endast henna appliceras på locken i 15 minuter. Om färgen är för ljus, för att neutralisera den, använd vegetabilisk olja i 15 minuter och tvätta sedan håret med schampo. För mörk nyans kan tändas med citronsaft, utspädd med vatten i ett förhållande 1: 1 - de sköljer helt enkelt håret.

Förutom de vanliga naturliga nyanserna kan du få andra, föremål för vissa knep och ytterligare ingredienser:

 1. chokladskugga - i henna måste du lägga till bryggt naturligt kaffe i form av värme;
 2. en populär nyans som heter "mahogny" erhålls om du lägger tranbärsjuice eller cahors till henna grus och värmer allt i brand
 3. Klassisk Bordeaux - erhållen genom att tillsätta frisk juice från betor eller hibiskuste med starka teblad;
 4. Den ädla nyansen av "gammalt guld" erhålls om det torra pulveret av henna späds med saffrondekok: 1 msk. för 1 kopp vatten, koka i 5 minuter;
 5. en gyllene ton erhålls med användning av kamomill, vars blommor krossas och henna tillsätts till pulvret före tillagning;
 6. för honunggyllene - tillsätt gurkmeja eller avkok av kamomillblommor.

Om du vill kan du prova andra naturliga ingredienser för unika nyanser.

Framställning av målningsblandningen

Det finns många färgberedningsalternativ där läkning och färgegenskaper kommer att bero på:

 • Det är möjligt att kombinera läkning och färgningseffekt med hjälp av följande komponenter: Henna själv, kefir, 2 äggpipade vita och, om så önskas, ett par droppar essentiell olja;
 • kefir är idealiskt för att odla henna för torrt hår, en lösning av vatten och ättika eller citronsaft är uppfödd henna för fet hårbotten.
 • om basma används, används endast vatten för utspädning;
 • Henna kan inte värmas eller fyllas med kokande vatten, eftersom det förlorar färgpigmentet och effekten blir väldigt svag.
 • Konsistensen hos den färdiga blandningen måste vara lämplig - varken flytande eller tjock;
 • Till skillnad från henna används kokande vatten för avelbasma, så färgen blir ljusare.
 • Använd alltid handskar och skydda kläder som kan fläcka före appliceringen.
 • Före färgning är det bättre att tvätta håret och inte torka det till slutet, eftersom våta krullningar underlättar appliceringen.

Ytterligare rekommendationer

För att underlätta processen kommer det att hjälpa några rekommendationer:

 • Vid beredning av färglösningen bör man uppmärksamma diskens material - endast porslin eller glas används och speciella penslar används, komponenter kan enkelt förstöra metall- och plasträtter.
 • ibland tar det en halv dag för hårfärgningsprocedurer - du måste vara redo för detta;
 • Polyetenhårlocket kan användas efter färgning med henna, men inte med basma;
 • Basma sprider sig vanligtvis bra, så var noga med att täcka upp kläderna, laga upp med servetter och inte planera för färgning av allvarliga händelser, till exempel matlagning eller strykning.
 • före förfarandet är det bättre att förbereda - sätta på gamla kläder och linda något runt halsen;
 • För bekvämligheten kan huden längs hår och nacktillväxt smutsas med en tjock grädde eller vegetabilisk olja så att den inte fläckar;
 • tvätta av kompositionen kommer att ha en lång och grundlig och kanske inte en gång;
 • det bästa resultatet väntas efter den första tvätta håret - håret glans och färg - ljus, så om en stor händelse planeras, bör målas senast en vecka.

Om du blir för mörk nyans

Det händer ofta, speciellt vid användning av naturliga färgämnen för första gången, att proportionerna är felaktiga och färgen är för mörk. Detta problem är helt löst. För förtydligande med vegetabilisk olja, vilken förvärmas lite i ett vattenbad. Den appliceras över hela hårets längd, täcker huvudet med ett förpackning och lämnar i 30 minuter. Nästa steg är noggrann tvättning med schampo.

Om önskat resultat inte uppnås, upprepa proceduren är inte nödvändigt, annars oljan kommer att absorberas i håret struktur är mycket stark och kan inte vara en bra sköljning. Ändå bör skuggan lysa.

För många år sedan fanns inga kemiska färgämnen, men det betyder inte att kvinnor inte ta hand om sig själva - de gjorde det helt enkelt med hjälp av andra ingredienser, inklusive henna och basma. Från första gången kan resultatet givetvis inte vara perfekt, men fördelen med naturliga formuleringar är i sin ofarlighet, vilket gör att du kan experimentera utan rädsla för ditt hårs hälsa.Nästa Artikel
Top 8 masker för att stärka håret och mot håravfall hemma: professionella recept