Hårfärgning med naturliga färgämnen - henna och basma: både färg och fördelar


Oavsett hur hårfärgsmarknaden utvecklas, förlorar naturliga färgämnen fortfarande inte deras relevans. Först och främst är henna och basma bland sådana färgämnen. Henna och Basmo hårfärgning har praktiserats i århundraden. Detta är ett mycket ekonomiskt och ganska bekvämt sätt att ändra bilden och samtidigt återställa hårets glans, mjukhet, silkighet, förbättra hårstrukturen, skydda dem mot miljöens skadliga effekter. Och viktigast av allt är detta förfarande enkelt utfört hemma och kräver inte mycket tid.

Vad är henna och basma?

Henna är ett färgpulver från de lösa lövna av Lawsonia, inte taggt. Bladen av denna växt skördas när den blommar. Därefter torkas de och mals i ett pulver (det här är egentligen färg). Ju högre bladen växte på de högre grenarna desto starkare är färgämnena hos hennapulvret.

Lawsonia nekolyuchaya - en liten buske (ca 2 meter i höjd). Den växer främst i heta och torra klimat. På natten avger det en ganska specifik arom. Distribueras i Nordafrika (Sudan, Egypten), Indien och Mellanöstern (Pakistan).

Henna idag är av följande sorter:

 • Ursprungsort - indiska, egyptiska, iranska (mest föredragna), sudanesiska, jemenitiska;
 • färglös (för närande masker, inte för färgning, eftersom färgämnena tas bort från det);
 • vit (för förtydligande);
 • blandningar av henna och basma i olika proportioner för olika färger och nyanser av färgning.

Basma är ett färggrågrönt pulver från torra blad av indigo färgämne. Denna växt växer i troperna. Basma är som Henna, väldigt populär och utbredd i länderna i öst.

Indigofera är en buske av legume familjen. Homeland anses vara Indien, men odlas idag i många länder för blåfärgs skull. Bladen innehåller glykosidindikaner, som i sig är färglös, men under syrans verkan, och sedan blir luften indigotin (annorlunda blå indigo). Två färgämnen framställs av indigo-sfärer: indigoblå (en mycket hållbar tygfärg) och basma (hårfärg).

Både henna och basma är rika på vitaminer, mikroelement, etrar, liksom tanniner, så att du förutom färgning dessutom kan behandla hår och hårbotten.

Båda pulverna var mycket uppskattade i gamla dagar och var jämförbara med guld och naturligtvis hade bara de rika klasserna färgat hår, läder och naglar en indikator på konsistens.

Henna positiva

 1. Effekten av kylning och friskhet i håret.
 2. Bra antiseptisk för hårbotten.
 3. Som profylaktisk mot mjäll, hårbotten.
 4. Som ett medel för hårväxt.
 5. Returnerar krullarnas tidigare skönhet.
 6. Färger gråhår och uppdaterar färgen utan full repainting.
 7. Stärker rötterna och förlänger hårfollikelns liv.
 8. Billiga medel jämfört med industriell färg.
 9. Tillräckligt ihållande.

Positiva sidor av basma

 1. Stärkar rötter och minskar förlusten.
 2. Gör krullarna glänsande och silkeslen.
 3. Som profylaktisk mot mjäll, hårbotten.

Negativa sidor av henna

 1. Torkningseffekt vid frekvent användning.
 2. Färgen kan vara fläckig.
 3. Stark färgning av tunt och skadat hår.
 4. Det är svårt att veta och förutsäga vilken färg det kommer att visa sig.

Vad du behöver veta innan du använder henna eller basma som färg:

 • vilka nyanser kan erhållas genom att använda henna och basma: mörkblond, choklad, svart med röd nyans eller utan kastanj
 • Endast henna: röda och koppar nyanser;
 • bara basma: blå eller gröna nyanser;
 • Basma används vanligtvis antingen i kombination med henna eller på hår som redan färgats med henna - endast basma producerar inte färgning.
 • Henna och vanligt hårfärg är inte kompatibla - varken i gemensam användning eller i sekventiell ordning (en efter en annan), separera endast applikationen och med en annan tid, annars kan du få oväntade nyanser av hår - grönt, ljusrött;
 • efter att ha använt henna eller basma kan du inte göra en perm;
 • före användning är det bäst att testa för färg (måla en liten strand på baksidan av huvudet), så att du inte blir besviken över resultatet;
 • färgning med henna och basma har en kumulativ effekt, det vill säga i varje ny färgning blir färgen värre och sämre för att tvätta bort och stanna längre på håret;
 • Inte alla henna och basma är lämpliga precis som hårfärg: det finns vissa typer av hår att dessa verktyg helt enkelt inte kan färgas.
 • Häll inte henna med kokande vatten - dess färgegenskaper kommer att försämras, men du kan basmu;
 • vanligen hålls kompositionen från 20 minuter (ljusfärgning), upp till 3-4 timmar (mättad, djup färgning);
 • Henna på håret varar bättre och längre än Basma;
 • För att fixa färgen måste basfärgsprocessen upprepas flera gånger i veckan samtidigt som kompositionen hålls mindre och mindre.
 • Efter färgning, använd inte schampon och balsam från dag 3, så att färgen är väl etablerad och delvis inte avskalas.
 • om efter att ha använt basma har håret blivit grönt lite - det är okej när oxidationsprocessen passerar skuggan kommer att försvinna
 • om färgen är ljus - oroa dig inte, efter några dagar kommer det att mörkas lite;
 • köpa henna och basma i apotek, specialaffärer eller stormarknader, men inte där pulvret kan utsättas för extremiteter i temperaturen - från det kan det försämras.
 • Välj rena pulver utan tillsatser eftersom de ofta är syntetiska material och de har en dålig effekt på lockar.
 • köper inte heller den billigaste hennaen (det kommer knappast att vara av hög kvalitet), och glöm inte att kolla utgångsdatumet.

Som alla lösningar som du applicerar på huden kan henna och basma orsaka allergier eller individuell intolerans. Var noga med att applicera kompositionen på armbågens insida och följ reaktionen. Rödhet, utslag, klåda är alla tecken på allergier, och följaktligen bör du inte använda dessa ingredienser.

Lite om färgning och nyanser

Henna och Basma är naturliga färgämnen och därför är de inte lika skarpa som industriella hårfärger. Följaktligen kan sådana färgämnen inte målas hår i någon färg. Först och främst kommer resultatet att bero på färgen på ditt eget hår, eftersom henna och basma inte tränger in i håret, men läggs överst på toppen. Det finns en blandning av din hårfärg med henna (orange) och basma (blå) pigment. Av dessa skäl kan dessa verktyg inte färgas blondin.

Hur färgar Henna håret? Vad händer när henna appliceras på håret.
Vad händer i håret efter att henna har tagits bort från håret?

Vad kan påverka resultatet av färgning?

 • Tiden för färgning: vi behåller lite - ljusfärgning (toning), långmättad.
 • Temperatur: vid högre temperaturer är färgningsprocessen bättre.
 • Hårets första färg: Ju lättare krullarna desto ljusare blir färgen, desto mörkare är den mer mättade tonen.
 • Hårets struktur: Tjocka, tjocka strängar färgade längre och sämre, och tunna - snabbt och jämnt.

Färgningsmetoder:

 1. Endast henna.
 2. I ett skede, genom att blanda i olika kombinationer av henna och basma.
 3. I två steg: För det första appliceras henna, hålls, tvättas av och sedan görs samma med Basma.

Nedan finns en guide för att färga hår med henna och basma separat och dela henna och basma i vår andra artikel.

Göra och tillämpa korrekta henna- eller basmaformuleringar

För att förbereda färgblandningen från henna på flera sätt:

 1. Henna hällde varmt vatten i ett förhållande av 1: 3
 2. Henna hälls med surt vatten (citron eller apelsinjuice, vin, vatten med ättika löst i det, ett avkok av örter med citron eller örtte med citron). Man tror att henna i en sur miljö ger färgen bättre, färgen visar sig vara mer resistent, enhetlig och mättad.

Steg för steg instruktioner för färgning med henna:

 1. Till att börja med, förbereda: flera paket av henna, en porslin eller en glasskål, en träpinne (metallskedar kan inte vara), en bred borste, en handduk, en kam med en tunn ände, plasthandskar, bomullsull, en oljig kräm, en påse eller film, klipp eller barrettes.
 2. Om du har mycket kort hår, så är en hönan på 50 gram tillräckligt. För lite längre strängar (på nacken) - 100-150 gr. Axel frisyr - 150-200 g. Långt hår (under axelbladet) - 200-300 gr.
 3. Häll pulvret i skålen och häll varmt vatten (ca 80 ° C). Var noga med att blanda kompositionen hela tiden, för att inte bilda klumpar. Konsistensen ska vara likadan av gräddfil, men tillåter inte för flytande tillstånd, annars kommer kompositionen att flöda.
 4. Täck skålen med wrap och handduk. Låt stå i 30 minuter.
 5. Använda klämmor för att dela upp huvudet i sektorer. Håret ska vara rent och torrt (eller lite fuktigt).
 6. Smörj grädden öron, panna och längs hela hårlinjen för att inte färga huden.
 7. Använd handskar.
 8. Ta en borste och applicera henna successivt på ditt hår - sprid det bra.
 9. Kamma hela massan av hår med henna.
 10. Wrap huvudet i en påse (film) och sätt på en hatt (handduk).
 11. Hur mycket att behålla? Från 15 minuter till 2 timmar beroende på önskad färg.
 12. Spola: Skölj noggrant med varmt rinnande vatten utan schampo. Skölj allt väldigt noggrant så att pulvret inte kvarstår på håret!

Henna-färgning utspädd med citronsaft och resultatet av sådan färgning

Vad hona att välja, personlig färgning erfarenhet, rekommendationer - video:

Den stegvisa handledningen på basfärg är exakt densamma. Endast punkt 10 kan tas bort - Basma kräver ingen extra värme för bättre färgning. Även i blandningssteget kan du tillsätta lite olja, glycerin eller linfröbuljong för att göra massan mer viskös och inte tömma från håret (särskilt från korta). För hönanblandningar är sådan flyt inte närvarande och därför håller den sig bättre hår, till skillnad från basma.

Men! Som nämnts används vanligtvis inte Basma, bara med någon extra ingrediens. I de flesta fall är det henna, men det kan finnas mer kaffe. Om du applicerar det i sin rena form, kan skuggan bli helt oförutsägbar, särskilt på lätt och mycket blont hår.

Eftersom basma tvättas av håret snabbare (och lila, blå och grön nyans kan uppstå) än Henna, så att färgen ser likformig ut och mättad, glöm inte att tona håret med basma i rätt tid.

Om du plötsligt inte är nöjd med färgen och du vill tvätta den, kan du erbjuda följande:

värm lite vegetabilisk olja. Smörj hela hårmassan. Håll i 10 minuter. Innan du blötar huvudet, applicera schampo eller tvål - det kommer att absorbera oljerester. Tvätta nu håret med schampo igen.

Färg missfärgad, shedding, men absolut inte helt tvättad av.

Förvaring av henna- eller basmaformuleringar

Det är bäst av allt om du förbereder färska formuleringar varje gång och inte testar på ditt hår sannolikheten för att blandningen redan har försämrats eller förlorat alla dess egenskaper och färgen inte fungerar väldigt bra.

En blandning av henna kan förvaras i frysen i ungefär sex månader. Sätt omedelbart inte kompositionen i frysen, men vänta tills färgen börjar sticka ut från hennaen (händerna på huden kommer att fläckas om kompositionen blir). Du kan tina och frysta den frusna blandningen flera gånger, men försök att inte hålla den länge i luften och utanför frysen. Citronsaftbaserade blandningar lagras bättre i kyla än på vatten.

Henna i pulverform hålls också bäst i kylskåp i en lufttät väska eller i en mörk, sval (inte våt) plats.

En blandning av basma lagras dåligt, eftersom den oxiderar snabbt och kan ge oväntade resultat, så det är alltid bäst att göra det friskt.

Basma, fördelarna och hårskador. Instruktioner för beredning och färgning av hår med henna och basma

Vad är basma?

Basma är ett naturligt färgämne som är känt för mänskligheten sedan antiken. Dess huvudsakliga funktion har alltid varit att färga hår, även om det ibland användes för att ge den önskade färgen till tygerna.

Ämnet i fråga är ett pulver med en gröngrön färg. Den produceras från en tropisk tropisk växt, vars torkade blad är malda för att erhålla önskad konsistens.

Fördel och skada

Bland de positiva egenskaperna hos detta verktyg är:

 • Det är en miljövänlig produkt som inte kan skada hår och hårbotten.
 • Kan läka sår
 • Avlägsnar inflammatoriska processer;
 • Kompositionen innehåller C-vitamin, vax, olika hartser, tanniner, mineralämnen som har en terapeutisk effekt på skadade trådar;
 • Motstår förlust, stärker hårsäckar
 • Förhindrar mjäll
 • Förstör skadliga bakterier som orsakar patogener i hårbotten;
 • Främjar tillväxten av friska och starka krullar;
 • Ökar volymen, vilket ger en känsla av tjockt hår, vilket är viktigt för dem som är naturligt smala och inte särskilt tjocka.
 • Lämplig för känslig hårbotten;
 • Krullarna blir skina, få en rik mörk färg.

När du planerar att färga håret med Basma måste du först veta om den skada den kan orsaka:

 1. Det är svårt att tvätta bort och kräver under en lång tid;
 2. När färgning sker för första gången eller efter användning av andra färger kan basmen förekomma i oförutsägbara färger;
 3. Du kan inte göra en perm för håret, eftersom du kan få i slutändan grön färg på huvudet;
 4. Dåliga färgämnen gråhår, vilket gör dem synliga på den allmänna bakgrunden;
 5. Med frekvent användning gör det strängar torra och spröda.

VARNING! Basma innan du använder kombinerat med henna. Detta skyddar dig från att få en grön, blå nyans på strängarna.

Vilken färg ger naturlig basma?

Utan användning av tillsatser ger naturlig basma en blå eller grön nyans. Det beror på den naturliga hårfärgen. Henna hjälper till att ge dem den nödvändiga nyansen. Det tillsätts till den analyserade färgen i en viss mängd.

Henna och basma kombination

Uppmärksamhet på vilken nyans du vill få på huvudet, du måste observera olika proportioner av dessa två komponenter:

 1. Det kommer att bli möjligt att få en kastanjfärg om du blandar basma med henna i lika stora mängder;
 2. För att få trådarna att få en svart ton med en blå nyans, kombinera en del av henna och exakt dubbelt så mycket basma;
 3. Om du vill göra en bronsfärg, förbered dig mycket av en viss mängd basma och henna, vars mängd ska vara dubbelt så stor.

VIKTIGT! Följ rekommendationerna från experter vid beredning av färg, liksom metoder för dess tillämpning, för att få ett resultat av det önskade resultatet.

För att inte förstöra utseendet, måla en curl med det aktuella organet, utvärdera resultatet och tänk på om du vill se dig själv så här i spegeln.

Hur man förbereder en lösning och väljer en nyans

För att undvika överraskningar på ditt huvud, förbered en blandning av basma och henna och applicera det försiktigt på en liten del av strängarna. Håll i en viss tid och spola. Om du inte vet vad resultatet kan vara efter att du har applicerat färgen, kom ihåg att det blir svårt eller nästan omöjligt att tvätta det. Om den resulterande färgen passar dig, fortsätt färgningsproceduren.

Framställning av lösningen är som följer:

 1. Blanda färger i torr form;
 2. Värm vattnet till 90 grader och tillsätt det gradvis till pulvret.
 3. Om du vill ge ditt hår en intressant nyans, lägg till ytterligare komponenter istället för vatten.
 4. Den färdiga massan ska likna tjock gräddfil;
 5. Tillsätt några droppar av någon essentiell olja så att håret inte är torrt och färgen är lättare att lägga sig ner.

Vissa komponenter kommer att bidra till att diversifiera basmens färg och göra den mer unik:

 • Grönt te hjälper till att få ljus brun kastanj färg;
 • En infusion av lök ger strängarna en brun färg;
 • Elderbärsaft kommer att göra ditt hår rosa eller lila;
 • En blå båge ger en lila nyans;
 • Färskt kaffe kommer att göra trådarna i en brunett choklad.

Rätt proportioner för att få rätt färg.

Det är bara möjligt att få önskad nyans om den önskade andelen av de två komponenterna observeras:

 1. Blanda samma mängd basma och henna och kan få en ljusbrun eller blek kastanjeskugga.
 2. En matsked Henna och två matskedar basma ger en rik brun eller kastanjfärg;
 3. För att ge strängarna en brons eller kopparfärg, kombinera en matsked Basma och två matskedar Henna;
 4. Förhållandet 1: 3 (henna respektive basma) kommer att ge svart med blå nyans.

Henna och Basma hårfärgning

Betraktad naturlig färg är ganska specifik. Det är därför du behöver veta hur man korrekt utför proceduren för att ändra hårfärg hemma.

Målningsmetoder

Det finns två sätt att färglägga:

 1. Blandar komponenterna torra ihop;
 2. Konsekvent applicera och tvätta var och en av dem (används oftast för grått hår för att uppnå en mer likformig färgning).

Hur ofta kan du måla

Det är möjligt att ändra färgen på strängarna av Basma inte mer än en gång i månaden. Annars kan de bli överdriven och förlora styrka.

Färginstruktioner

För att undvika oavsiktliga konsekvenser är det nödvändigt att utföra färgproceduren i enlighet med de grundläggande reglerna och rekommendationerna. Tänk dem mer i detalj:

 • Först måste du tvätta håret med vanligt schampo, utan att använda balsam;
 • Applicera grädden i ansiktet (det underlättar tvättning av fläckarna);
 • Förbered den nödvändiga blandningen, applicera omedelbart den med en speciell borste på trådarna;
 • Börjar att fördela massan på baksidan av huvudet, för det borde vara lite längre att jämnt fläcka;
 • Därefter flyttar vi gradvis till tempel, panna och krona;
 • Borsten borde röra sig mot spetsen av strängarna från rötterna;
 • Torka huden runt håret och allt överskott av materialet.
 • Täck håret med en hatt eller plastpåse.

VARNING! När du är på plats eller ammar, applicera först en liten mängd bläck på huden och vänta några minuter. Med utseende av rodnad, är fläckar eller klåda för att använda detta verktyg strängt förbjudet för dig.

Hur mycket att behålla

Det beror helt på hårets typ, trådens tjocklek och färg. Ju lättare de är desto snabbare kommer skuggan att förändras. Om du vill få en rik färg, måste du hålla färgen längre.

För vackra nyanser är det en viss tid hårfärgen på håret:

 • Blondin - 30 minuter;
 • Blek kastanj - inte mer än en timme;
 • Rika kastanjebruna - en och en halv timme;
 • Koppar eller brons - en och ett halvtimme;
 • Svart, förvärvar en blå nyans - ca 4 timmar.

Hur man tvättar

För tvättning använd endast vanligt varmt vatten. Sköljning av hår inträffar tills vattnet är helt transparent. Shampoo och balsam kan inte appliceras, för att de kan lätta krullets ton.

Om färgen var överexponerad och färgen visade sig vara mycket mörk, kan du försöka tvätta huvudet med tvål. I vissa fall hjälper citronsaft.

Hårvård efter färgning

Efter att återstoden av blandningen har tvättats bort kan strängarna behandlas med en surgjord vätska. Vinäger eller citronsaft läggs till den. De kommer att göra strängarna mer ljusa och glänsande. Försök att torka krullarna med en hårtork så sällan som möjligt för att inte skada eller överdriva dem.

Undersökning: Hur färgar du ditt hår?

Totalt antal röster: 155. Totalt antal medlemmar: 155.

Egenskaper av att måla håret svart

Att nå den aktuella färgen är ganska enkel. För att göra detta, smutsa på henna i 60 minuter, tvätta och färga trådarna med basma. Ju längre det kommer att vara på håret, färgen blir bara svart eller det kommer att få en blå nyans (om procedurtiden når 4 timmar).

Chokladfärg

Denna vackra färg kan erhållas genom att lägga till hönan (högst 25 g) nymalt kaffe i mängden 1 tesked. Du kan förkoka kaffe i 5 minuter, kyla det och tillsätt sedan till torrmassan.

Måla henna och basma grå hår

Jämn färg över vanliga och gråa trådar kommer att ha i flera besök. Först och främst fördela Henna, skölj det och behandla sedan strängarna med basma. Lämna det i enlighet med önskat resultat:

 • Upp till tre minuter - sandfärg;
 • Inte mer än fem minuter - ljusblont;
 • Från 8 till 10 minuter - mörkblond;
 • Ca 20-25 minuter - brunt med en ljus nyans;
 • En halvtimme - naturlig brunhårig;
 • Nästan 40 minuter är mörkbrun;
 • 45 minuter är en vacker chokladfärg;
 • En timme och mer är svart.

I det fallet, om färgen inte ändras efter tiden, och de grå rötterna börjar växa, räcker det bara att tona dem och inte röra hela håret.

Home Coloring Tips

Om du bestämmer dig för att färga ditt hår hemma, glöm inte några knep som hjälper till att uppnå önskad effekt:

 1. Applicera endast på våta strängar. Om de förtorkas på ett naturligt sätt eller med en hårtork, kommer färgen att bli dålig;
 2. Se till att platsen där du ska utföra hela proceduren stängdes med polyeten. Detta förklaras av att en gång på någon yta blir det ganska svårt att torka av verktyget4
 3. Du måste bära handskar och täcka dina axlar med en onödig handduk innan du färgar;
 4. Applicera basma på krullar bara en speciell pensel;
 5. För att hålla färgen strömmande genom ditt hår, lägg till lite glycerin, avkok av linfrön eller vanlig olja. Närvaron av ytterligare komponenter kommer inte att påverka färgen äntligen.
 6. Det är bättre att blanda basma och henna i en glas-, plast- eller porslinbehållare för att inte orsaka oxidation med metallen.
 7. Lämna inte den färdiga massan till nästa gång, eftersom färgen inte kommer att vara som planerat.
 8. När du köper en produkt, studera dess sammansättning. Det måste vara naturligt;
 9. Köp inte utgående färg;
 10. Äppelcidervinäger, som läggs till sköljningsprocessen, hjälper till att göra håret ännu mjukare och mer glänsande.

Recensioner och granskning

Recensioner av Basma är ganska olika. Enligt många, om de används korrekt, enligt alla instruktioner och rekommendationer, kommer du alltid att kunna få den effekt du vill ha.

Vissa användare hävdar att de inte var nöjda med resultatet alls, eftersom håret visade sig vara grönt först efter att ha torkat av färgen, och sedan ändrades skuggan några gånger om dagen.

Iransk basma artcolor

Den har en regenererande, stärkande effekt. Gjord av en unik buske som växer i Iran. Detta färgämne är rikt på vitaminer och spårämnen som skyddar håret mot yttre mekaniska och miljömässiga effekter. Det rekommenderas att använda det för kvinnor i åldern 18 år. Före användning färgas strängarna först med henna och appliceras sedan på basma. Perfekt för alla hårtyper.

Indiska naturliga

Den är gjord enligt det klassiska receptet. Innehåller vitaminer och spårämnen som skyddar lockar och kan inte skada dem. Egenskapen av detta verktyg är att det blandar torrt med henna och appliceras endast i denna form på rena strängar. För att få maximal effekt av färgning, tvätta av blandningen med varmt vatten. För att spara resultatet, tvätta inte huvudet för de närmaste 2-3 dagarna.

Användningen av basma för hår av alla varumärken är en bra lösning för att ge unika egenskaper till sitt utseende. Håret är mättat, vacker färg, blir stark, glänsande. Följ anvisningarna enligt anvisningarna, och du kommer att bli helt nöjd och kommer inte bli besviken i resultatet.

Naturlig henna och basma färgning

Varje kvinna, om så önskas, kan enkelt ändra hårfärgen. Men även bezammiachnye industriella hårfärger är inte helt ofarliga. Därför är det bättre att använda henna och basmo hårfärgning, som är de vanligaste naturliga färgämnena med hård hårdhet, mjäll och andra sjukdomar i hårbotten.

Tidigare användes henna och basma i stor utsträckning i Mellanöstern, Indien och Nordamerika. Men idag är dessa naturliga färgämnen också uppskattade av europeiska kvinnor, eftersom de har en positiv effekt på håret. Dessutom är tillämpningen av basma och henna hemma inte svårt, vars regler vi kommer att berätta för dig i detalj. Men först, låt oss titta på skillnaden mellan henna och basma.

Vad är skillnaden mellan henna och basma?

Henna är ett naturligt färgämne som erhålls från löv av lawsonium, torkning och slipning av dem i pulver. Färskt pulver från löv av Lawsonia är gulgrönt och det gamla är rött. Henna hårfärgning innebär att endast färskt pulver används. Det innehåller eteriska oljor, tanniner och många andra användbara element som har en positiv effekt på håret.

Basma är ett naturligt färgämne som erhålls från bladen av indigo, också torkar och slipar dem i ett pulver av gröngrönaktig färg. Även från denna växt få en annan färg - indigo ljusblå, vilket färgat tyg. Basma har en positiv effekt på hårets tillstånd: förbättrar strukturen, accelererar tillväxten, bekämpar mjäll, förstärker rotsystemet etc.

Samtidigt kan henna användas självständigt hemma för att färga hår, men basma utan henna används inte, eftersom det bara färgar håret i en grönblåaktig nyans. Men även om man använder henna i sin rena form är det omöjligt att uppnå en viss färg. Den rödaktiga nyansen blir mer intensiv eller svagare beroende på den ursprungliga naturliga hårfärgen.

Hur man gör färg för hemfärgning?

För att släppa den aktiva substansen i det rödgula färgämnet måste du blanda pulvret med en måttligt sur vätska. Detta gör färgen mer mättad och hållbar. Till exempel kan du blanda henna eller en blandning av henna och basma med citron- eller apelsinjuice, vin eller vinäger, subacid örtte.

Det rekommenderas inte att blanda naturliga färgämnen med yoghurt och andra mejeriprodukter, eftersom proteinerna som utgör dem absorberar färg och förhindrar frisättning av färgämnet från pulvret. Det är också värt att ha det när du lägger till kaffe blir färgen mörkare, men håret luktar dåligt, vilket kan orsaka en obehaglig huvudvärk. Pulver av narnation stärker även färg, men orsakar ofta irritation.

Om du inte gillar lukten av henna eller basma, kan du lägga till en sked torr kardemumma eller ingefära till blandningen, så att håret utsöndrar en utsökt doft. Om håret är skadat eller torrt kan du lägga till 2 msk. olivolja. Om du vill få en eldig orange färg, lösa upp henna med kokande vatten.

Blandningen späds endast i porslin eller glasvaror!

Hur mycket pulver behövs:

 • för kort hår - 100 gram;
 • för hår till nackområdet - 200 gram;
 • för hår på axlarna - 300 gram;
 • för hår upp till midjan - 500 gram.

1 matsked - 7 gram pulver, ½ kopp (240 gram) - 50 gram pulver.

Proportionerna av henna och basma väljs beroende på önskad skuggaintensitet.

 • ett förhållande 1: 1 kommer att ge en rik kastanjebrunt färgton;
 • en 1: 2-andel (basma: henna) kommer att färga hårets huvud i brons nyanser;
 • ett förhållande 1: 2 (henna: basma) kommer att färga ditt hår blå-svart.

Beredd enligt den valda receptblandningen måste du täcka med plastfolie och låt stå över natten vid rumstemperatur. Om processen för frisättning av färgämnet måste accelereras, placera sedan blandningen på en varm men inte varm plats. Vid en temperatur på 33-37 grader är färgen klar att användas efter 2 timmar. Alla tillsatser i blandningen är fästa omedelbart före färgning.

Hur färgar håret med henna eller basma?

Innan du börjar färgning med naturliga färgämnen, för att ta reda på vilken färg det kommer att sluta med, måste du göra ett test. För att göra detta måste du ta en liten hårsträng nära nackområdet, applicera lite färg, linda krullen med film och lämna i 2-3 timmar. Då bör strängen tvättas, torkas, vänta några dagar för att färgen ska lösa och utvärdera resultatet. Om han inte passade dig, experimenterar du med proportioner och tillsatser.

Om testresultatet är helt tillfredsställande kan du börja färglägga ditt hår hemma:

 1. Täck krageområdet med en plast eller onödig handduk, använd handskar.
 2. Håret behöver förtvättas.
 3. Vid hårväxten på pannan, nacken, bakom öronen och öronen ska de själva täckas med någon kräm för att skydda huden från pigmentering.
 4. Håret ska delas i små strängar på 2-3 cm.
 5. Blandningen appliceras på rent, torrt eller vått hår, men färgen absorberas bättre i våta lås.
 6. Använd kompositionen från rot till spets av varje krull med hjälp av en pensel. Om efter applicering av färg på alla trådar förblir blandningen och fördelar den över hela längden.
 7. Lägg en film eller en plasthatt på huvudet och varma med en handduk ovanpå. Vid måla endast Basma är inte nödvändigt att täckas.
 8. Då behöver du vänta lite tid. För ljus nyanser måste du vänta 30-40 minuter i värme eller 50-60 minuter vid rumstemperatur. Mörkare nyanser tar 45 till 80 minuter. Om håret är långt, då - 120 minuter. Om bara basma användes, måste du lagra med servetter, när basmen flyter.
 9. Efter den inställda tiden måste du tvätta varje sträng med mycket vatten och sedan all håret med användning av schampo och hårbalsam.
 10. Sedan torkas håret, kammas och placeras i håret.
 11. Frisyren får en välkänd struktur och stabil färg efter den tredje shampooingen.

Tänk på! Vid färgning av grått hår måste du först göra färgen endast med henna, och sedan med en blandning av henna och basma.

Vad du behöver veta när du använder naturliga färgämnen

Henna och Basma är permanenta färgämnen som inte bleknar eller tvätta håret. Samtidigt blir färgen mörkare med tiden, och med varje efterföljande färgning kommer håren att ha en mer mättad färg. Efter användning av naturliga färgämnen kan du applicera en kemisk färg, men skuggan blir lite mörkare (med grönare grönare) och kommer att tvättas av snabbare än vanligt.

Målning med basma håller vanligtvis i flera månader, men förvärvar gradvis en röd eller blåviolett nyans, för att upprätthålla önskad färg och behålla hårets glans, är det nödvändigt att göra hårfärg på ett korrekt sätt. För att uppdatera färgning, späd 1 hink av henna eller basma i 1 liter varmt vatten (proportionerna kan ändras). Försiktigt filtrera lösningen, kyla den och skölj den med hår.

Skadan av naturliga färgämnen manifesteras med mycket frekvent användning. På grund av innehållet i syror och tanniner i henna och basma, torkar de drastiskt drakarna, gör dem livlösa och tråkiga, håren kan börja dela och falla ut. Håret övermättat med dessa färgämnen blir torrt, tråkigt och orubbligt, svårt att stila, förlora elasticitet, bli styvare, det är svårt för dem att ge volymen.

Också värt att veta att Basma och Henna inte helt kan utjämna färgen på det grå håret med resten av massan, särskilt med de första färgen. Mot resten av krullarna ser gråstrålarna mycket ljusare ut än resten, och får en gulrotskugga. För det önskade resultatet måste grå hår målas över flera gånger, så att färgen är helt förankrad och blir enhetlig.

Henna och Basma hårfärg fördelar

 1. Henna och Basma behandlar hår genom att färga, inte förstöra det befintliga naturliga pigmentet, men helt enkelt omsluta håret, nivellera det och ge volymen, samt skapa ett tunt skyddande skikt.
 2. Naturliga färgämnen gör håret mer elastiskt, tätt och tjockare och fluffiga.
 3. Basma och henna hjälper till att bota splittrade ändar, matthet och sprött hår, mjäll och seborré, överdriven torrhet eller feta krökor.
 4. En blandning av naturliga färgämnen reglerar talgkörtlarna, normaliserar vattenfettmetabolism, stimulerar blodcirkulationen, stärker hårrötterna, främjar tillväxten av hårstänger, närmar sig hårbotten.
 5. Henna är hypoallergen: den är lämplig för gravida kvinnor, har inga kontraindikationer, även när de används för barn och vuxna med känslig hud.
 6. Basma har antiinflammatorisk, sårläkning, astringent verkan, ger en terapeutisk effekt på håret och hårbotten.
 7. Dessa färger kan också färga ögonfransar och ögonbryn utan att ögonen skadas.

Således är den naturliga färgningen av hår med henna och basma hemma märkbart bättre i jämförelse med användningen av kemiska färgämnen.

Hur man blandar henna och basma för att få rätt färg, proportionsschemat

Mehendi, magsdans, orientaliska sötsaker, turkiska kärleksserier - populariteten av allt detta beror på våra landsmäns intresse i östens liv och kultur. Exakt samma naturliga resultat av nyfikenhet var användningen av naturliga färgämnen av henna och basma för färgning av hår. Invånare i Indien, Iran, Sudan och andra länder har länge använt grönsaksråvaror att bli mer attraktiva, för att göra krullarnas naturliga färg ljusare och strängarna själva är hälsosamma. För att lära dig att färga hår med henna och basma hemma, välj rätt proportioner och blanda båda komponenterna, det räcker att läsa den här artikeln med bilder, tips och detaljerade instruktioner.

Vilka är fördelarna

Båda färgerna har en helt naturlig komposition, eftersom de är gjorda av växter. För att få henna är de nedre lövningarna av bushen Lawsonia löviga, och för Basma - blad av indigofers från benfamiljen släcks. I det första fallet har pulvret en grön och i den andra - en grågrön färg.

Varning! Den främsta fördelen med båda medlen är inte bara sparsam, utan även i terapeutisk effekt på håret: stärkning, närande krullar, som reglerar talgkörtlarna.

Henna i ren form färgar strängar i röd färg. Det finns andra sorter av det, med vilket du kan få en gyllene, röd nyans, några toner bruna.

Om endast basma används för färgning blir håret blågrönt. Därför är pulvret från indigoferbladet nästan inte använt som ett självständigt färgämne, och i de flesta fall blandas det med henna. En sådan tandem gynnar båda komponenterna: kombinationen neutraliserar ljusa pigment och skapar vackra, naturliga nyanser på håret. Vad exakt - beror på förhållandet mellan färgverktyg.

Fördelar och nackdelar

Fördelar med naturliga färgämnen:

 • otvivelaktiga fördelar för håret. Med hjälp kan du lösa många problem - förlust, långsam tillväxt, mjäll, överdriven fetthalt i huvudet;
 • förbättra det övergripande tillståndet hos håret, vilket blir glänsande, tjockare, vackert;
 • tar emot olika nyanser utan kemiskt inflytande av en permanent;
 • Effektiv målning av grått hår när man kombinerar båda komponenterna (själva henna, till skillnad från Basma, klarar inte bra med "silver" i håret);
 • möjlighet att kombinera med andra naturliga ingredienser, vilket gör det möjligt att diversifiera den ursprungliga paletten (detta inkluderar växtjuicer, decoctions of herbs, kryddor, te, kaffe);
 • låg kostnad av färgämnen;
 • användarvänlighet hemma;
 • hypoallergen.

Om du ska göra henna och basma färgning, överväga också nackdelarna:

 • Med frekvent användning blir den terapeutiska effekten knappast märkbar, eftersom naturliga pulver kan vara skadliga: överdriven håret;
 • att måla om, måste arbeta hårt. Henna och Basma är "inte vänliga" med kemiska föreningar;
 • efter förfarandet är det svårt att lossa krullarna hos färgämnesresterna bestående av gräspartiklar. Det tar lång tid och torkar tålmodigt håret;
 • någon gång håret utstrålar en märklig lukt;
 • Att hämta den önskade nyansen från första gången är ganska svår. Ofta måste du experimentera med proportioner och komposition för att få det du behöver.

Rådet. Kontrollera vid inköpet om lagringstiden för naturliga råvaror inte har löpt ut. Dess kvalitet bestämmer direkt resultatet av målningen.

Kontra

Om trådarna är torra, spröda eller hårbotten är för torr, är det bättre att skjuta ut förpackningen med pulver tills bättre tider. Ett alternativ kan vara en kombination av dem när de färgas med kefir, gräddfil, oljor. Det rekommenderas inte att göra proceduren under graviditet och amning: Den förändrade hormonella bakgrunden påverkar negativt hur färgen kommer att falla.

Försiktighet bör vidtas för att använda naturliga ingredienser på ljuskullar, eftersom du kan få fula gulgrön nyanser.

Oönskade hårfärgning med henna och basmo efter en nyligen perm eller användning av en permanent, halv-permanent komposition. I det första fallet, vänta på den snabba rätningen av lockor, i det andra - för att få ett ojämnt färgschema.

På samma sätt bör du inte använda ammoniak eller ammoniakfri färg från kända tillverkare på färgat hår, om du tidigare använde vegetabiliska pulver. Mest sannolikt kommer den nya färgen att göra dig besviken, om det över huvudet syns på håret.

Det är viktigt! I vissa fall kan även pulver av vegetabiliskt ursprung orsaka en allergisk reaktion: klåda, rodnad, svullnad. Testa färgämnena på huden på handleden eller armbågen.

Nyanser och proportioner

Omedelbart bör det noteras att information om antalet droger är rådgivande. Du kan behöva justera proportionerna i en riktning eller en annan. Mycket beror på struktur, tillstånd, hårfärg. Förstå hur den kombinerade färgen uppfyller dina förväntningar, kan bara upplevas av. Med varje ny färgning kommer tonen att bli starkare och bli rikare.

Om du blandar henna med basma i lika stora mängder, får du en kastanjfärg av varierande intensitet (på blondiner - ljusare, på brunhårig - med kopparskimmer). Håll blandningen på huvudet i 1-2 timmar. För andra kombinationer, använd följande förhållanden:

 • Blondin är resultatet av att blanda 3 delar av henna och en del av basma. Färgen kommer att visas inom en halvtimme. Den ursprungliga hårskärmen ska vara ljus.
 • Red. En mjuk variation av ljusa färgscheman erhålls genom att kombinera henna och basma i ett förhållande 2: 1. Receptet är lämpligt för blondiner och kräver att pastaen torkar i högst 10-15 minuter.
 • Brons. Förhållandet mellan färger är detsamma, 2 till 1, men applicera blandningen på mörka lockor och tvätta inte av det i 30 minuter. Proportionerna kan ändras: 1,5 delar av henna plus basma i samma mängd (1 del).
 • Choklad, brun. Denna färg ger en kombination av 1 lob pulver av deras Lawsonia och 2 lobes - medel för indigofer. Sammansättningen lämnas på håret i 15-50 minuter.
 • Svart färg erhålls genom att använda samma andel, 1: 2 och ökar exponeringstiden till 1,5-2 timmar.

Det är möjligt att applicera medel inte bara i form av en homogen blandning, men också i sin tur. I detta fall beror varaktigheten av färgning på vilken färg du behöver i slutändan:

 • om blond, använd först henna i 60 minuter, sedan basmu i 20 minuter;
 • Du vill ha rik choklad - lämna tiden för den första komponenten samma, för den andra - öka till 40-50 minuter;
 • att bli svart, för henna, ta 40 minuter, för basma - 2 timmar.

Observera att mängden pulver du behöver för färgning beror på hårets längd, tjocklek och hur mycket du föredrar. För korta och medelstora strängar kan det ta mellan 100 och 300 gram torrsubstans, för långa - 300-500 gram.

Regler och funktioner, Application Tips

 1. För utspädd basma krävs vatten. Detta färgämne, till skillnad från henna, är inte rädd för kokande vatten och hög temperatur.
 2. Det är bättre att späda pulver från lawson av kefir (om håret är normalt eller torrt) eller citronsaft, vatten med ättika (om strängar är fet). Den sura miljön bidrar till en ljus, rik färg.
 3. Anslut färdiga lösningar före användning, men se till att de inte är för heta.
 4. Använd inte för beredning och applicering av metallprodukters sammansättning.
 5. Efter färgning komprimeras kompositionen lättare om i 1-2 preparatsteg införs 1-2 äggulor i den.
 6. Kosmetisk olja, avkok av linfrö eller apotek glycerin tillsatt till lösningen tillåter inte torrt hår.
 7. För mycket basma i förhållande till henna kan ge krullar en grön färg.
 8. Färgen ska ha en medellånghet. För flytande blandning kommer att flöda över ansiktet, kläder, vilket ger obehag. Mycket tjock kommer att härda snabbare än håret kommer att få en ny nyans.
 9. Kompositionens temperatur bör vara måttligt varm. Kallfärg är långsammare, och hett färgämne kan orsaka brännskador.
 10. Vid färgning hemma, speciellt långa krullar, är det lämpligt att använda för uppvärmning av drogvattenbadet.
 11. Håret ska vara rent, torrt eller lite fuktigt. Det har visat sig att pigmentet tränger bättre in i strukturen av fuktiga strängar.
 12. Om du använder en blandning av vegetabiliska ingredienser, var noga med att slå på huvudet med polyeten, sedan med en handduk.
 13. Vid applicering av en separat färg kan värmen endast värmas under appliceringen av henna. Utan detta blir färgen väldigt ljus. Basma kräver inte sådana åtgärder.
 14. För att öka blodcirkulationen och förbättra effekterna av färgämnen, fördela dem längs håret, drick te med ingefära, citron eller lite lätt alkoholhaltig dryck.
 15. Använd inte schampo och balsam, tvätta bort henna och basma. Denna regel gäller under de tre första dagarna efter proceduren.
 16. För att fixa färgen sköljer du huvudet med ättika eller rosenkrämbuljong (en matsked av varje ingrediens per liter kallt vatten).
 17. Om den resulterande nyansen verkar för ljus använd olivolja. Bara fördela det genom ditt hår före en annan hårtvätt.
 18. En alltför mörk färg kan tändas genom att tvätta krullarna med vatten och ättika eller citronsaft.

Rådet. Uppdatera färgen, gör det mer levande skölj med henna och basma hjälper. Ta 25 gram av båda produkterna, lös upp i 1,5 liter kokande vatten. Stam, sval och applicera som avsedd. Du kan ta på samma mängd vatten 50 gram av en Henna.

Målningsteknik

Det finns två sätt att färglägga hår med henna och basma: separat och samtidigt. Enligt recensioner ger båda ungefär samma resultat. Men vid sekventiell applicering av färgämnen kan du styra vilken färg som erhålls och justera den direkt under proceduren.

För båda metoderna måste du förbereda:

 • 2 tankar för blandningslösningar;
 • samma antal penslar eller svampar (beroende på den valda metoden);
 • 2 skedar eller ätpinnar för att röra blandningen;
 • kam kam;
 • hårspännen eller hårnålarna;
 • vaselin eller fettkrämer
 • polyetenpåse, duschlock eller klädesfilm;
 • en handduk som inte har något emot nedsmutsning;
 • handskar;
 • vattentät peignoir / gammal morgonrock eller t-shirt.

Hur man målar med henna och basma genom den samtidiga metoden:

 1. Lös upp pulver i olika behållare och blanda sedan.
 2. Häll kompositionen till en temperatur av 40 ° C och låt den ligga i en skål varmvatten så att det inte svalnar.
 3. Smörj håret med en oljig grädde (petroleumjelly).
 4. Använd handskar, en badrock eller en t-shirt.
 5. Dela håret i 4 zoner: occipital, crown och two temporal. Säkra varje med barrettes.
 6. Färgstart från nacken. Dela den här delen av krullarna i separata strängar.
 7. Applicera lite varm på varandra i följd. Flytta från rotzonen till tipsen.
 8. Därefter behandla på samma sätt de tidzoner och kronan.
 9. Sätt håret i en bulle, sätt på ett baddräkt (paket) eller linda en film runt huvudet.
 10. Täck därefter håret med en handduk.
 11. Efter att ha väntat på rätt tid sköljer du blandningen med rikliga mängder varmt vatten.

Rådet. Om det kvarvarande pulvret avlägsnas dåligt, applicera lite balm på färgat hår, eftersom du inte kan använda schampo.

Att färglägga på ett separat sätt är nästan lika:

 1. Förbered henna först - det appliceras alltid först.
 2. Skydda kläder med badrock, händer med handskar och hud på pannan, tempel och nacka med grädde eller petroleumjelly.
 3. Form från hårets huvud 4 zoner, nypa dem med clips.
 4. Behandla lockar på samma sätt som vid färgning samtidigt.
 5. När den nödvändiga tiden har gått, skölj med vatten. Du kan använda en balsam.
 6. Lös sedan upp basmen, fördela den till trådarna.
 7. Vik inte på huvudet.
 8. Efter en viss tid, tvätta av färgämnet.

Separat sätt praktiseras oftare för att bli svart.

Grå hårfärgning

Henna används sällan som ett självständigt färgämne för grått hår, endast om det finns lite "silver" på trådarna. Annars visar det sig mycket ljus orange färg. Kombinationen med Basma gör det möjligt att mjuka lite, för att muffla den skrikande nyansen för att göra det mer naturligt.

Gråkrusningar är dåligt utsatta för färgning, kräver därför några förfaranden eller långvarig exponering av kompositionen (upp till 5-6 timmar). Mjukt hår kommer att absorbera pigment snabbare, hård - långsammare.

En viktig punkt! För att måla det grå håret är det bäst att agera i steg, vilket ger blandningen på ett separat sätt. Färgmättnaden beror på exponeringstiden för varje komponent.

Det finns sådana rekommendationer:

 • För att få en blond, inklusive mycket lätt, bör henna påverka håret i 2-5 minuter. Sedan hälls håret med Basma och tvättas omedelbart med vatten;
 • För en mörkare blond applicera en blandning av pulver av Lawsonia i 8-10 minuter, en produkt från indigofera i 4-5 minuter;
 • ljusbrun eller mörkbrun är resultatet av hennaexponering under 10-40 minuter, basma - 5-30 minuter. Ju längre, desto mer mättad tonen. Det är nödvändigt att öka tiden proportionellt för båda färgämnena;
 • För att få en kastanjfärg, applicera konsekvent båda drogerna i 20-25 eller 40-45 minuter vardera (för respektive ljusare eller mörkare version);
 • det är möjligt att färga det svart om du står henna först och sedan basma i 1-1.5 timmar.

Naturliga råvaror av vegetabiliskt ursprung gör det möjligt att få en ny färg och samtidigt behandla hår. Ta bara inte del i naturliga ingredienser. Det är nog att uppdatera färgen var 2-3 månader och tona rötterna resten av tiden.

Experimentera med proportionerna av henna och basma, du kan välja den mest framgångsrika nyansen för ditt hår.

Det är svårt att få önskad nyans med naturliga färgämnen. Professionella rekommenderar att du använder beprövade verktyg:

Varje förändring av hårfärg är en stress för ett hårhår. Glöm inte håråterställning efter färgning, våra tips hjälper till med detta.Nästa Artikel
Topp 10 bästa hårförlust mediciner