tjänster


Här är de vanligaste frågorna om personer som är bekymrade över tillståndet av håret eller hårbotten. Låt oss se:

Läkaren - trichologist - är specialist på högre medicinsk utbildning, som syftar till att behandla kärnan och hårbotten. Trichologen kan vara en dermatovenereolog och / eller kosmetolog som har en ytterligare specialisering inom området trikologi.

Det är nödvändigt att förstå att varje tricholog är nödvändigtvis en dermatovenerolog eller kosmetolog.
Men inte alla hudläkare och / eller kosmetolog kan vara trichologist, och endast en läkare, har genomgått särskild utbildning inom Trichology - vetenskapen om diagnos, behandling och förebyggande av skalpstörningar.

Läkaren - trichologist kan ha ytterligare utbildning kost, näring, terapi eller endokrinologi, anti-aging medicin och medicinsk specialitet som inte är obligatorisk, men kan avsevärt förbättra och utöka den diagnostiska processen.
Dessutom är det ibland nödvändigt att skilja verksamhetsområdet och sfären av estetiska trichologer och trichologers yrkesmässiga kompetens.

Estetisk trichologist (inte läkare) är en specialist som tillhandahåller tjänster inom skönhetsindustrin, skönhetssalongen, frisören och SPA-centret. Han har ingen rätt att vara engagerad i diagnos och behandling i vårt land.

Han kan hålla samråd om färgningstekniker och behandlingar - masker och skalar som främjar hårbottenhälsa och förbättrar hårets skaft, vi har sådana specialister som kallas tricholog assistenter.

För att undvika förvirring i dessa frågor kommer det under de kommande månaderna att införas en ny specialitet - trichiatristen. Denna hudläkare ha specialiserat sig på Trichology och äger alla nödvändiga manipulationer för diagnos och behandling av patienter tricology: från kunskap om histologi och biopsi i hårbotten och andra uteslutande av läkare, manipulation.

Oftast läkaren-trichologist klagar den intensiva håravfall, synliga gallring, närvaron av skalning, mjäll, seborré (fet hårbotten), klåda, förekomst av patologiska lesioner och olika hudsjukdomar i hårbotten, liksom i fallet med estetiska problem med håret: med ökad bräcklighet, brist på glans, otillfredsställande utseende.

Var tar doktorn trichologen?

Tyvärr, får en fri screening av programmet vid MHI trichologist fungerar inte i STI kliniker och få behandling vid trichologist passerar genom separation av betald sjukvård. I ett antal multidisciplinära centra är det möjligt att genomgå ett gratis samråd med trichologen, men ytterligare undersökningar och behandling ingår inte i LCA-programmet.
I trichologiska centra (en institution som specialiserat sig på behandling av hår och hårbotten är den viktigaste och prioriterade)
i multidisciplinära medicinska centra, i kosmetologikliniker,
dermatovenerologiska dispensar i avdelningen för betalda tjänster.

Behandling av trichologist

Diagnos i trichologist involverar passagen av samråd, under vilken utsetts / utföra grundläggande diagnostiska åtgärder: driftsättning av laboratorieanalys genomförts trihoskopii och phototrichogram utnämning ytterligare behandling: medel hemvård, mesotherapy och plazmoterapii olika fysikaliska behandlingar, bland annat användning av avancerad laserteknik.

trichologist

Trichology är vetenskapen om håret och hårbotten. Det bör emellertid noteras att i den officiella klassificeringen av medicinska arbetstagare finns det inte något sådant som en "tricholog". Enligt ICD-10 hänvisar trichology till avsnittet "dermatokosmetologi".

Vem är en tricholog?

En trichologist är en speciell dermatolog som behandlar eliminering av hår och hårbottenproblem.

Kompetensen hos denna speciella smala klassificering är behandlingen av skallighet hos både män och kvinnor. Dessutom kan trichologisten föreskriva förebyggande förfaranden, utveckla teoretiska och praktiska metoder för att lösa sådana patologiska processer.

Vilka sjukdomar behandlar specifikt trichologist?

Specialisten i denna klassificering handlar om behandling av sådana patologiska processer i hårbotten:

 1. diffus alopeci (alopeci);
 2. fokal alopeci (håravfall på platser);
 3. tidigt grått hår
 4. alopeci på grund av genetisk predisposition;
 5. mjäll;
 6. seborré;
 7. orimlig förändring av hårets utseende (mörkare, ökad sårbarhet, förlust);
 8. mentagra;
 9. mykotiska sjukdomar som leder till håravfall;
 10. mikrosporiya;
 11. pediculosis;
 12. ringorm.

Dessutom kan en tricholog fungera som en närliggande specialist vid behandling av cancer. Detta beror på det faktum att personens hår nästan helt faller ut efter att ha genomgått kemisk eller strålbehandling.

Trichologen påverkar inte de inre organen under behandlingen. I "arbetsområdet" hos denna specialist, bara hår och hårbotten. Trichologen kan dock hänvisa patienten till ytterligare undersökning till en doktor med annan specialisering om det finns förutsättningar för detta.

När behöver jag se en tricholog?

Samråd med en specialist på detta område är nödvändigt om sådana faktorer är rättvisa:

 1. håret blev skört, torrt, utan uppenbar anledning;
 2. hårbotten är repad och flakad;
 3. mjäll uppträdde;
 4. håret började falla ut slumpmässigt eller över hela huvudets huvud;
 5. det finns en genetisk predisposition för håravfall;
 6. håret började bli grått på en tidig ålder;
 7. efter behandling med hormonella droger
 8. om håret började falla ut efter leveransen.

Eventuella problem med hårbotten och håret bör lösas endast av en specialistläkare. Detta beror på det faktum att håravfall inte alltid är förenat med en kosmetologisk faktor. Sällan kan dessa symtom vara en manifestation av en allvarlig patologisk process i kroppen, inklusive cancer. Därför är självmedicinering oacceptabel.

Vilka tester måste passera?

För att göra en korrekt diagnos, föreskriver en tricholog eller en dermatolog några laboratorietester. I mer sällsynta fall kan, när det finns misstanke om onkologisk patologi, instrumental diagnostik ordineras.

Standarddiagnostikprogrammet innehåller följande:

 1. forskning i hårbotten skrapning;
 2. blod för att identifiera allergenet;
 3. biokemisk blodundersökning
 4. hårstudie.

I vissa fall kan trichologen hänvisa patienten till ett samråd med en genetiker eller immunolog.

Undersökning utförs nödvändigtvis, eftersom det är omöjligt att göra en diagnos endast under en personlig undersökning.

Trichologist: hur är mottagningen?

Förutom den kliniska undersökningen gör doktorn i personalen en personlig undersökning av den drabbade delen av huvudet eller hårets allmänna tillstånd. Tänk också på patientens livsstil, historia (både personlig och familj), en sjukdomshistoria. Baserat på den information som erhållits och resultaten av undersökningen kan trichologisten göra en diagnos och förorda korrekt behandling.

Effektiviteten av behandlingen beror i många avseenden på patienten. På hur han kommer att relatera till sin hälsa och följa rekommendationerna från den behandlande läkaren.

Trikologens rekommendationer

Om vi ​​inte pratar om den genetiska predispositionen av håravfall eller en sjukdom som fungerade som etiologi, kan sådana överträdelser förebyggas.

Ohälsosam kost, frekvent stress och nervös spänning kan vara en av de viktigaste etiologiska faktorerna för skallighet. Dessutom bör du vara uppmärksam på sådana omständigheter:

 1. Användningen av ett olämpligt schampo eller andra kosmetiska hårvårdsprodukter kan orsaka mjäll eller alopeci.
 2. Att hålla sig utomhus i kallt väder utan huvudbonad påverkar hälsan hos håret och hårbotten negativt.
 3. rökning, alkoholmissbruk är också bland de etiologiska faktorerna för alopeci.

Med ovanstående symtom borde man inte använda sig av kosmetiska produkter. Hårförlust är ett medicinskt problem, därför bör en tricholog eller en hudläkare göra detta.

Professionell trichologist

En trichologist är en högspecialiserad dermatokosmetolog som studerar hår- och hårbotten, orsakerna till och mekanismen i utvecklingen av patologier och behandlar även hår och hårbotten.

Trichologistens huvudproblem är barns, manlig och kvinnlig skallighet av olika ursprung och sjukdomar som är förknippade med det. Trichologisten utför förebyggande procedurer som stöder hår och hårbotten i gott skick, ger rekommendationer för vård, tillsammans med onkologer behandlar håravfall efter strålning eller kemoterapi, deltar i samråd med läkare om huruvida hårtransplantationen är lämplig.

Trichologen behandlar inte interna organ, men kan hänvisa till samråd och undersökning till läkare av besläktade specialiteter för att göra en noggrann diagnos. Trichologists yrke är närmast associerad med endokrinologer, gastroenterologer, allmänläkare, barnläkare, dermatovenerologer, mykologer, epidemiologer, kosmetologer, infektionssjukdomsspecialister och onkologer. Inne i trichology finns en specialitet för barnets trichologist.

 • Total skallighet och lokal alopeci av olika ursprung, inklusive genetiskt bestämda.
 • Trichophytosis eller ringworm.
 • Tidigt grått hår.
 • Håravfall av olika etiologi.
 • Pitiriasis - skalig, mjäll.
 • Lishai: rosa, asbest, röd platt.
 • Psoriasis i hårbotten.
 • Microsporia och andra mykoser.
 • Seborré är torr och eksem-liknande.
 • Lus (pedikulär).
 • Mentagra - versicolor, lokaliserad på hakan.
 • Spontan förändring i hårets färg och struktur.
 • Manifestationer av tertiär syfilis.
 • Hyperkeratos.
 • Scledermia, lupus erythematosus - autoimmun hudpatologi.
 • Follikulit.
 • Överdriven kroppshårtillväxt - hirsutism.
 • Favus eller scab.
 • Allergiska reaktioner.
 • Överdriven hårighet i huden är hypertrichos.

Det bör understrykas att den specialiserade läkare-trichologen inte är officiellt. Mottagning av patienter i detta område är vanligtvis en hudläkare, mindre ofta - en dermatokosmetolog. Enligt den internationella klassificeringen av sjukdomar (ICD-10) är trichology en gren av dermatokosmetologi och en tricholog har som regel metoder för laserkorrigering, kryomassage, plasmahöjning, ozon, mesoterapi, elektroporation, darsonvalisering, elektrofores.


I Ryssland uppträdde de första trichologerna bara för några år sedan.

Arbetsplatser

Trichologisten arbetar i dermatovenerologiska dispensarier och kosmetologikliniker, vetenskapliga forskningsinstitut, skönhetssalonger, adopterar till speciella polykliniker, regionala sjukhus.

Berättelsens historia

Trichology är en av de yngsta vetenskaperna. Hon föddes i början av förra seklet, i väst. I rättvisa bör det noteras att akademiker D. Wheeler var den första som visade intresse för sitt hår, som efter ett annat besök på frisören tänkte på anledningarna till att tunna hans hår (1860). Han skrev många vetenskapliga artiklar om detta ämne, han introducerade termen "trichology". Men förrän 1902, innan institutet för trikologi etablerades i London, blev hårvetenskapen inte erkänd som officiell medicin.

Grundaren av den nya riktningen är F. Lowe. Efter 16 års forskning och praktik lyckades han öppna den första i världens hårbotten- och hårsjukhus, som snabbt blev populär bland patienter och förtjänt auktoritet. Sjukhuset fungerade fram till andra världskrigets början och öppnades först 1959. På grundval av denna medicinska institution började träningen av trichologer, först för England, och sedan för hela Europa. Idag i Europeiska unionen får trichology särskild uppmärksamhet. Hon blev hela riktningen för estetisk medicin.

I Ryska federationen började trichology utvecklas från slutet av 1900-talet, de första trichologerna förekommit för bara några år sedan. Alla har utbildats i väst. Idag blommar denna gren av dermatologi med moderna metoder för mikrovideo-diagnostik. Trichologists tillämpar innovativa läkemedel, fysioterapi, de senaste teknikerna, inklusive laser, plasma-lyft och mesoterapi. Den senaste trenden är graden av vetenskap för trichoterapi och tricho-kirurgi.


Mesoterapi är en av de behandlingar för skallighet som en läkare använder.

Trichologists uppgifter

Trichologistens huvuduppgifter är följande:

 • Poliklinisk konsultation och inpatientbehandling av patienter.
 • Apparatbehandling: fotorejuvenering, laser hårborttagning, mesotherapy utan injektion, elektrokoagulering.
 • Injiceringsbehandling: mesoterapi, biorevitalisering, plasmaliftning.
 • Utarbeta individuella håråterställningsprogram.
 • Träning i hår och hårbotten vård. Urval av individuella kosmetika, schampon.
 • Organisation och innehav av örtmedicin sessioner.
 • Riktning mot hårtransplantation.
 • Registrering av sjuklistor och primär dokumentation.

Krav för trichologist

De grundläggande kraven för trichologist inkluderar:

 • Högre medicinsk utbildning, giltigt ackrediteringsintyg i dermatologi eller kosmetologi.
 • Trichology träning är välkommen.
 • Botulinum toxin färdigheter.
 • Förmåga att genomföra biorevitalisering med fyllmedel.
 • Överensstämmelse med reglerna för asepsis och antisepsis.
 • Säker PC-kompetens, arbeta i ett enda informationssystem.


Håravfall kan prata om allvarliga patologier.

Hur man blir en tricholog

För att bli trichologist måste du:

 1. Graduate från ett universitet eller en läroanstalt med en examen i allmän medicin eller barnläkare.
 2. Få ett ackrediteringsblad. För att göra detta måste du godkänna tentamen och framgångsrikt genomföra en intervju med expertutskottet.
 3. Därefter kan du arbeta med patienter på öppenvårdsbasis (till exempel en terapeut eller barnläkare).
 4. För att få en smal specialisering kan du anmäla dig till bostad (2 års studier) i specialet "Dermatovenereologi", "Kosmetologi", "Dermatokosmetologi" (det finns ingen specialisering i trichologi i Ryska federationen). Avgift enklare, eftersom tävlingen är liten och för antagning behöver du bara ha 50 certifieringspoäng. Fri tillgång till bostaden är möjlig på två sätt: genom konkurrens generellt eller av riktad riktning hos huvudläkaren hos en medicinsk organisation där specialisten redan arbetar.

Varje år måste läkare göra 50 certifieringspoäng. För att göra detta kan du ta uppkurser (36 poäng), delta i vetenskapliga och praktiska konferenser (antalet poäng beror på händelsen, men vanligtvis ca 10 poäng), publicera forskningshandlingar, skriva böcker, försvara avhandlingar. Om poängen är tillräckligt, kan du arbeta vidare. Om poängen inte görs måste du antingen sluta läkarutbildningen eller lösa detta problem med hjälp av "icke-standard" metoder.

Erfarenhet, skicklighet och kvalitet hos doktorns arbete bedöms som regel genom kvalifikationskategorier, som kan erhållas genom att försvara forskningsarbete. Under försvaret bedömer kommissionen doktorens kompetens inom området diagnostik, behandling, förebyggande och relevans av sin kunskap.

Vad är kvalifikationskategorierna:

 • den andra - över 3 års erfarenhet;
 • Den första - mer än 7 års erfarenhet;
 • Högre - mer än 10 års erfarenhet.

Kvalifikationskategorin gör att du kan uppta höga positioner i medicinska institutioner, ger dig rätt till lönebidrag, ger status i en professionell miljö och högt patientförtroende. Ökad respekt kan uppnås genom att tala vid konferenser, symposier och skapa vetenskapliga artiklar och papper.

Läkaren har rätt att inte kvalificera sig, men detta kommer att hindra hans karriär och professionell tillväxt.

Lön av trikologer

Det totala inkomstintervallet är enligt följande: trichologer tjänar från 20 000 till 250 000 rubel per månad. Trichologists är mest efterfrågade i Moskva och Leningrad regioner. Vi hittade minimilönen hos en läkare i ett av Moskvas medicinska centra - 20 000 rubel per månad, det maximala - även i Moskva vid kliniken för modern trichology - 250 000 rubel per månad.

Trichologists genomsnittslön är 60 000 rubel per månad.

trichologist

Problemet med håravfall stör ett stort antal människor i olika åldrar. Speciellt kvinnor är svåra att tolerera utseende på skallighet, så de kräver snabb och kvalitetsbehandling från läkare. Sjukdomar i hårbotten och hårbotten är i en dermatologs intresse som har fått en smalare specialisering, trichologen. Läkaren fastställer orsakerna till sjukdomsutvecklingen, undersöker hårbotten och föreskriver målriktad behandling med läkemedel eller specialutrustning.

Läkarens kompetens

En trichologist är en läkare som diagnostiserar, behandlar och förhindrar sjukdomar i håret och hårbotten. Läkaren har ett diplom i avsnittet "Dermatologi" med avslutade kurser i trichology. Disciplinen är relativt ung, som bara utvecklas, men redan efterfrågad bland patienter. Detta är förknippat med stor uppmärksamhet på utseendet och estetiken hos varje person.

Trichologists kompetens omfattar följande:

 • Mottagning av patienten i ett privat kontor.
 • Visuell och djupgående undersökning av hud och hårbotten.
 • Använd ett mikroskop för en mer detaljerad undersökning av hårsäckarna.
 • Ta ett skrap från hårbotten och hänvisa till studien.
 • Användning och utnämning av fysiska rutiner för att stimulera hårväxten.
 • Applicera olika salvor och krämer till hårbotten.
 • Utnämningen av en omfattande läkemedelsbehandling.
 • Hänvisning till konsultation till specialister (endokrinolog, dermatolog, onkolog).
 • Kirurgi för att transplantera hårsäckar.

Trichologist arbetar med ytterligare utrustning som hjälper till att diagnostisera sjukdomar mer exakt. Huvudverktyget i händerna på en specialist är ett dermatoskop. Med den visar läkaren under den upprepade förstoringen på skärmen en riktig bild av håret och hårbotten. Med hjälp av ultravioletta lampor med hög noggrannhet kan du bestämma närvaron av svampsjukdomar, beröva psoriasis.

Trichologist är förlovad inte bara vuxna utan även barn. Speciellt när barnet genomgick kemoterapi kurser och helt förlorat hår på huvudet. Läkaren studerar också problemet med hårförnyelse hos personer som lider av medfödda anomalier av hårväxt.

Vilka organ hanterar trichologisten?

Hårväxten i människokroppen beror på ett antal faktorer. Särskilt viktiga är:

 • Normala hormoner (sköldkörtel, binjurar, könshormoner).
 • Inskrivning av tillräckliga mängder vitaminer.
 • Långtidsanvändning av läkemedel som påverkar hårväxten.
 • Sexuell identitet. Hos kvinnor växer håret huvudsakligen på hårbotten, hos män, på ansiktet.

Trichologist i sin övning behandlar problemen med sådana organ och strukturer:

 • Hårbotten.
 • Huvudhår
 • Hårfollikel

Problem med hårväxt är inte alltid lokal, så läkaren bör noga studera sjukdomshistorien och tydligt identifiera viktiga fakta. För en specialist är det inte svårt att skilja håravfall med berövande och med hormonella störningar. Detta är möjligt eftersom doktorn har en specialisering inom dermatologi.

Trichologisten behandlar inte problemet med håravfall i andra delar av kroppen, eftersom denna patologi inte ger upphov till en negativ estetisk effekt.

Klagomål riktade till trichologen

Gradvis eller snabb håravfall är inte alltid förknippad med hudproblem på huvudet. En sådan process kan uppstå på grund av patologin hos endokrina organ, onkologiska sjukdomar. Därför bör du söka hjälp endast från en kvalificerad specialist som har kunskaper om terapi, endokrinologi och onkologi.

De kommer till trikologen med sådana klagomål:

 • Håravfall över huvudet.
 • Bildning av skalliga lappar på vissa delar av huvudet
 • Ökad hårbrott.
 • Utseendet på diskbänken mer än 50 hår efter shampooing.
 • Mjölk uppträdde på huvudet, som inte avlägsnas med hjälp av olika tvättmedel.
 • Alopeci inträffade i nära släktingar.
 • Gråt hår visade sig i en tidig ålder.
 • Skalliga fläckar på huvudet är förknippade med uttalad flaking av huden.
 • Problem med hårsäckar framkom efter förlossning, stress, medicinering.
 • Alopeci inträffade efter kemoterapi och strålbehandling.
 • Brötslighet och skallighet utvecklas snabbt på grund av hormonbehandling.
 • Under dagen oroade sig för hårbotten starka och kliande.

Trichologist samlar noggrant alla klagomål från patienten. Det är särskilt viktigt att en person pratar om hur länge symptomen är och användningen av olika mediciner.

I sin praktik måste läkaren undersöka hela huden på patientens kropp. Detta kommer att bidra till att fastställa orsaken till sjukdomen, även om den orsakas av andra organs patologi.

Vilka sjukdomar behandlar trichologist

Trichologisten kan hantera systemiska sjukdomar i kroppen som har resulterat i hårskador. Det finns emellertid sjukdomar som påverkar hårbotten och hårfollikeln på lokal nivå:

 • Diffus alopeci. Detta är enhetlig håravfall över huvudet. Sjukdomen är förknippad med nedsatt hormonnivå, kemoterapi, genetisk predisposition.
 • Fokal alopeci. Denna håravfall bara på vissa områden i hårbotten. Kvinnor och män påverkas lika. Patienter klagar på rodnad och svullnad i områden i hårbotten som påverkas av defekten.
 • Seborrheisk dermatit. Detta är en kronisk sjukdom i hudanslutningarna, särskilt uttalad på huvudet. Orsaken till sjukdomsutvecklingen är infektion med svampsporer. Patienter utvecklar klåda och mjäll, rodnad i huden och ökat fet hår.
 • Förändringar i kvalitetsindikatorerna för hår - brittleness, torrhet, utseendet på grå hår. Dessa processer kan vara associerade med åldersrelaterade förändringar, hypovitaminos, stress, vatten och schampo av dålig kvalitet.
 • Microsporia (ringorm). Detta är en svampinfektionssjukdom som främst påverkar husdjur. En person efter kontakt med en hund kan en katt lätt smittas med mikrosporia. Patienterna har en skada på huvudet, mäter 4-5 cm, med brutet hår upp till 4-6 mm långt i mitten. Detta område är täckt med ett lager av vit skalning.
 • Pediculosis. Sjukdomen uppträder efter att lössen har ramat hårbotten. Patienter indikerar hud klåda, grunda hudskrapa, ökat sprött hår och närvaron av löss.
 • Tidigt grått hår förekommer hos personer i åldrarna 25-35 år. Detta tillstånd är förknippat med hypovitaminos, stress, anemi. Pigmentationsstörning har en mer kosmetisk effekt, ibland åtföljd av sprött och torrt hår.
 • Hypertrichos kännetecknas av ökad hårväxt i ansiktet, huvudet och andra delar av kroppen. Ofta är denna sjukdom associerad med en genetisk predisposition.

I fall där en person har en genetisk predisposition för alopeci är det mycket svårt för en tricholog att klara av progressiv alopeci. Hårsäckar är helt övervuxna med epitel och efterföljande hårväxt är nästan omöjligt. Därefter kan läkaren tillgripa en kirurgisk lösning på problemet. På baksidan av huvudet skärs en bit hud med hår, då är den uppdelad i små partiklar. Specialisten singlar ut varje glödlampa separat och injicerar den i det nödvändiga området med alopeci.

Trichologist måste nödvändigtvis informera patienten om ämnet sjukdomar i sköldkörteln, binjurarna hos endokrinologen.

Forskningsmetoder tilldelade av trichologist

Specialisten, efter att ha undersökt patienten, kommer alltid att förskriva följande laboratorietester:

 • Allmän analys av blod och urin.
 • Blodglukos.
 • Blodelektrolyter - kalcium, magnesium.
 • Sköldkörtelhormoner (thyroidin, T3, T4, sköldkörtelstimulerande hormon (TSH)).
 • Könshormoner. Estrogener, progesteron - för kvinnor, testosteron - för män.
 • Genetisk forskning av kromosomer i fråga om ärftlig patologi.

Trichologist måste också använda följande instrumentdiagnostiska metoder:

 • Skrapa hårbotten för mikroskopisk undersökning.
 • Hudskrapning för bakteriologisk undersökning.
 • Spektral analys av hår för att bestämma nivån av spårämnen i vävnaderna.
 • Ultraviolett spektrometri. Metoden bidrar till att skapa en viss glöd i vissa sjukdomar.
 • Mikroskopi av hårfollikeldermatoskopet.
 • Ultraljudsdiagnos av sköldkörteln, manliga och kvinnliga könsorgan.
 • Doppler i nacke och huvudkärl.

Ytterligare metoder hjälper till med diagnosen. Läkaren skickar ofta patienter till ett samråd med en endokrinolog, en immunolog och genetik.

Det bör understrykas att diagnosen kan göras först efter en direkt undersökning av patienten av en tricholog.

Trichologist tips

Utseendet spelar en viktig roll när man söker ett jobb, i personliga relationer, i ett lag. Därför känner vissa människor sig obekväma när de lider av håravfall.

 • Huvudet ska tvättas dagligen, med hjälp av schampo och balsam på samma gång.
 • Skölj huvudet efter att du har använt schamponet för varmt vatten vid rumstemperatur.
 • Det är förbjudet att tvätta håret med varmt vatten, så är sekret från sebaceous och svettkörtlarna stimulerade - håret blir tjockare snabbare.
 • På vintern, i frostigt väder, måste du bära en hatt, så normal blodcirkulation i huden bibehålls.
 • Efter att ha tvättat håret är det inte önskvärt att använda en hårtork, eftersom håret blir skört och torrt.
 • Efter att ha tagit ett bad ska huvudet lindas med en handduk så att håret torkas naturligt.
 • För att undvika utseende av ringorm i ett barn är det bättre att inte ha husdjur.
 • När huvudlöss och microsporia har dykt upp, ska du omedelbart söka hjälp av en läkare.
 • Om håret faller ut efter 40-50 år ska sköldkörteln kontrolleras först.
 • Huvudmassage förbättrar mikroblodcirkulationen och näring av hårlampan. Varje dag kan du massera hårbotten med tufts av alla fingrar, applicera måttlig kraft i 2-3 minuter, 5-6 gånger om dagen.
 • Mjölk är oftast en manifestation av en svamphudsjukdom. När det här problemet uppstår är det därför bättre att söka hjälp från en hudläkare.

Hårproblem, särskilt de som är förknippade med håravfall, är trichologens ansvar. Endast en läkare kan diagnostisera och ordinera adekvat behandling.

Trichologist. Vad gör den här specialisten, vilken typ av forskning gör han, vilka patologier behandlar han?

Webbplatsen ger bakgrundsinformation. Tillräcklig diagnos och behandling av sjukdomen är möjliga under övervakning av en samvetsgranskad läkare.

Vem är en tricholog?

En trichologist är en specialiserad läkare som specialiserat sig på identifiering (diagnos) och behandling av hår och hårbotten i både vuxna och barn (barnets tricholog). Denna specialist utvecklar förebyggande metoder som syftar till att förhindra tidig förstörelse av hårstrukturen, ger rekommendationer för korrekt skötsel av hårbotten och hår och han utför vissa medicinska förfaranden. Trichologisten kan ordinera en mängd olika behandlingsmetoder - från droger till operation (hårtransplantation). Det kan också vara fysioterapeutiska förfaranden (darsonvalisering, kryomassage, laserterapi) och användningen av olika masker, örttinkturer. I vissa fall kan hårsjukdomar behandlas av hudläkare eller kosmetologer, men det är bäst att kontakta en trikolog om sådana problem uppstår.

För att bli en tricholog måste du först få en högre medicinsk utbildning efter examen från den medicinska fakulteten. Man tror att trichology är en del av dermatologi (dermatologi och kosmetologi), så du borde genomgå en dermatolog för hemvist specialitet. Därefter är det nödvändigt att erhålla den så kallade kompletteringen, det vill säga en förbättring av trichologin.

Trichology (trichos - hår och logotyper - vetenskap, "hårvetenskap") är en gren av medicin som studerar hårets struktur (morfologi) och deras fysiologi. Vetenskapen började sin utveckling under andra hälften av 20-talet och fortsätter sin aktiva utveckling. Idag finns det ett stort antal utbildnings- och forskningscentrum för trichologi. Varje dag forskas och utvecklas nya metoder för förebyggande åtgärder, diagnostiska förfaranden och behandlingsregimer. I vissa länder finns det nyligen trichologiska centra och kliniker där specialiserade yrkesverksamma behandlas.

Historien håller många kulturer och nationer, vilket gav håret en annan mening. Till exempel i antika Egypten var det modernt att raka huvudet och bära peruker. Efter det började frisörskapet utvecklas, var olika produkter gjorda av hår. För andra nationer var män förbjudna att ha långt hår. Om en tjej i Ryssland lämnade sitt hår lös visade detta att hon var en häxa.

Vad gör trichologen?

Trichologist är engagerad i diagnos och behandling av sjukdomar som påverkar håret och hårbotten. Doktor-trichologen utvecklar också metoder för förebyggande och ger rekommendationer om ordentlig hårvård, som väljas individuellt i varje enskilt fall.

Vanligtvis, när det finns några problem med hår (håravfall, sprött hår, mjäll), börjar många människor självmedicinera, vilket är oacceptabelt. Den andra delen söker råd från vänner eller din frisör. Vissa hårproblem kan indikera allvarliga patologier. En tricholog kan hjälpa till att hantera detta.

Trichologist behandlar följande sjukdomar och patologiska tillstånd i håret:

 • alopeci (alopeci);
 • seborré (seborrheisk dermatit);
 • psoriasis (skalig);
 • ringworm (trichophytosis, microsporia);
 • favus (scab);
 • pedikulos (löss);
 • follikulit;
 • trichoclasis;
 • trihoptiloz;
 • knutna hår;
 • trichotortos (trichinos);
 • symmetrisk allotrichia begränsad;
 • leykotrihiya;
 • Moniletrix (spindelformat hår);
 • hypertrikos;
 • hirsutism;
 • mjäll;
 • tidigt grått hår;
 • allergiska reaktioner.

Alopeci (alopeci)

Alopeci (alopeci) är en sjukdom som kännetecknas av fullständig eller partiell förlust av hår på någon del av kroppen (vanligtvis på huvudet) och störning av processen med ny hårväxt. Orsakerna till alopeci är hormonella störningar i kroppen, genetisk predisposition, exponering för yttre faktorer, med vissa mediciner.

Det finns följande typer av alopeci:

 • diffus alopeci - kännetecknas av en jämn gallring av håret;
 • fokal alopeci - frånvaro (förlust) av hår i vissa delar av huvudet eller torso;
 • total alopeci - kännetecknad av fullständig frånvaro av hår;
 • androgen alopeci - håravfall uppstår som en följd av ökade nivåer av manliga könshormoner (androgener).

Seborré (seborrheisk dermatit)

Seborré (seborrheisk dermatit) är en kronisk sjukdom som kännetecknas av försämrade talgkörtlar. Utvecklingen av sjukdomen är förknippad med hormonella störningar i kroppen, genetisk predisposition, nedsatt immunitet, närvaro av svamp.

Det finns följande typer av seborré:

 • Oljig seborré är en patologi som kännetecknas av ökat arbete i talgkörtlarna (överskott av talgproduktion) och åtföljs av skalning av hårbotten, klåda. Håret får ohälsosam sken, mjäll förekommer. Om obehandlad kan det vara komplicerat genom utveckling av pustulära hudsjukdomar (furunkulos, abscess).
 • Torr seborré är en patologi som kännetecknas av en överträdelse av tjockleken (tjocklek) av talg (blir viskös) vilket komplicerar sin normala utsöndring. Kliniskt manifesterad av torrhet, gallring och sprött hår. Klåda och mjäll förekommer också.
 • Blandad seborré - denna patologi kombinerar manifestationen av fet seborré i vissa områden och torr seborré i andra.

Psoriasis (skalig beröva)

Psoriasis är en icke-infektiös hudsjukdom som kännetecknas av vågbildning (röda scaly patches) eller blåsor (blåsor) med en klar vätska, klåda. Som regel har en kronisk kurs. Den vanligaste formen är hårbottenpsoriasis. Sjukdomen börjar med kliar. Då finns det röda fläckar, som vanligtvis finns i pannan och nacken. Dessa foci av psoriasis (skalor eller blåsor) sammanfogar varandra och kan täcka hela huvudet. Orsakerna till denna patologi kan vara sjukdomar i immunsystemet, exponering för miljöfaktorer eller genetisk predisposition.

Ringworm (trichophytosis, microsporia)

Ringworm är en smittsam svamp sjukdom som orsakar hud, hår och nagelskador. Foci av sjukdom bildas oftast på kronan, i templet och nacken.

Följande typer av ringorm är utmärkande:

 • Trichophytosis är en sjukdom som orsakas av svampar av släktet Trichophyton. Med denna patologi, tydligt avgränsad, rundad foci av inflammation med skalor, blåsor som snabbt torkar ut och omvandlas till korstform i hårbotten. Håret med trichophytia brukar brytas i nivå 2 till 3 millimeter från huden och utseendet av svarta prickar (den så kallade hampen).
 • Microsporia är en sjukdom som orsakas av svamparna i släktet Microsporum. Med denna sjukdom framträder skalning vid infektionsstället. En vecka senare börjar håret bryta av, som i trichophytia. Om du håller din hand (stroke) på hjärtat där håret är trasigt, kommer de inte att återställa sin ursprungliga position. Huden i det drabbade området blir röd, svullet och vågar.

Favus (scab)

Favus är en svamp sjukdom som kan skada huden, hårbotten, naglarna och inre organen. Ofta blir kvinnor och barn sjuka. Favus i hårbotten karakteriseras av utseendet av röda fläckar med bildandet av en gulgrå skal på kanten. Dessa foci är formade som en tallrik med en ihålig i mitten. Håret i det drabbade området blir tunt, tunt (lätt utdraget), torrt, tråkigt (som om det är dammigt). Kan förvärva en specifik lukt från musen (ladugården).

Pedikulos (löss)

Pedikulos är en huvudlöss parasitär sjukdom som påverkar huden och håret. Av alla befintliga lössorter är det oftast parasitiskt huvudlöss som orsakar pedikulatur i hårbotten. Den kan också bäras (parasiterad på kläder) och lössluckor (parasitära i könsorganet). Huvudluken matar på värdens (personens) blod. Samtidigt lägger hon ägg (nits), som verkar vara fästade på håret och fortsätter att parasitera. Sjukdomen åtföljs av svår klåda som uppstår som ett resultat av en lusbit och frisättningen av sitt saliv. Det finns också spår av repor (excoriation), irritation och hudskador, vilket kan bidra till penetration av andra infektioner. Det är viktigt att märka utseendet av löss i tid och vidta åtgärder för att eliminera dem, eftersom de kan laga upp till 10 ägg om dagen och förvärra kroppens tillstånd.

follikulit

Follikulit är en infektionssjukdom som oftast orsakas av stafylokockbakterier och kännetecknas av purulent inflammation i hårfollikeln (hårrot). Det kan orsakas av mindre skador och hudkontaminering, förändringar i omgivande temperatur, ohälsosam kost och förekomst av kroniska sjukdomar. Follikulit börjar med bildandet av inflammation (rodnad och svullnad) runt hårfollikeln. Efter några dagar bildas en vesikel (abscess) fylld med purulent vätska (gulgrön). Några dagar senare kan denna abscess spränga (öppen) och en torsk skorpa kommer att dyka upp i sin plats, vilket kommer att avskalas. Hår som är involverat i smittsamma processen faller lätt ut eller tas bort. Follikulit åtföljs vanligtvis av klåda och ömhet.

trichoclasis

Trichoclasia är ett patologiskt tillstånd hos håret, vilket kännetecknas av deras bräcklighet. Externt är håret vanligtvis inte ändrat, men avbrott på avstånd på upp till 10 centimeter från hårbotten. Vanligtvis är foci med skadat hår avrundade. Trichoclasia kan åtföljas av klåda, torr hårbotten och skalning. Utvecklingen av denna patologi kan bero på en genetisk predisposition till ökat sprött hår, exponering för yttre faktorer (curling, strykning, hårfärg), felaktig hårvård eller brist på vitaminer i kroppen.

Trihoptiloz

Trichotilos är ett patologiskt tillstånd hos håret, vilket kännetecknas av deras längsgående sektion. Hårets tips medan den delas upp i flera delar. Med tiden kan detta leda till gallring, försvagning, skört hår och håravfall. Ofta är trichoptilos utsatt för kvinnor med långt hår som inte skär dem länge. Från hårstrukturens svårighetsgrad börjar försämras, och de börjar splittras. Orsakerna till splittrade ändar är många faktorer. Några av dem är felaktig hårvård (blåstorkning, frekvent färgning, vinkling), temperaturfluktuationer, dålig näring och därmed brist på vitaminer.

knutna hår

Trichonos är ett patologiskt tillstånd där håret dras i små knutar (slingor). Bildandet av knöl leder till hårflöjt och ackumulering av damm och bakterier i dessa områden. Med tiden är håret skadat, delat (stratifierat) och brutet. Befintliga sjukdomar i hårbotten (följd av klåda), felaktig kamning kan bidra till utseendet av trichonos. Dessutom kan knölar bildas på grund av användning av kamar med skarpa tänder, felaktig hårvård.

Trichotortosis (trichokinesis)

Trichotortosis är ett patologiskt tillstånd hos håret, i vilket deras form störs och de snods runt längdaxeln (längs längden). Denna patologi är medfödd och är ganska sällsynt, främst bland ägarna av lätt hår. Hår med trichotortosis är torrt, tunt, benäget att bryta. Foci med twisted hair, som regel, är belägna i de tidiga och occipital områdena. Gradvis, om obehandlad, kan trichotortosis leda till skallighet.

Symmetrisk begränsad allotrichia

Symmetrisk begränsad allotrichia är en anomali av hårutveckling, som är ärvt och kännetecknas av närvaron av symmetriska foci med nedsatt hårväxt. Till skillnad från andra ärftliga sjukdomar börjar allotrichia manifestera sig i ungdomar. Denna patologi kan åtföljas av tillväxten av tunt, hårt, blekt och spiralt krökt hår. Hår börjar bli förvirrad och gradvis falla ut. Hårbotten kan observeras i hårbotten.

Leykotrihiya

Leukotrichia är en genetisk sjukdom som kännetecknas av medfödd hårgödning. Denna patologi beror på frånvaron av pigment (substans som ger färg) eller otillräcklig produktion. Kliniskt manifesterad av grå hår, ögonfransar, ögonbryn. Även hos personer med leukotrichia blir huden vit och känslig för effekterna av yttre faktorer.

Moniletriks

Moniletrix är ett patologiskt tillstånd av hår som är ärvt och börjar manifestera sig i tidig barndom (under det första året av livet). Samtidigt bildas små täta knölar som liknar pärlor i hårbotten (i stället för hårväxt). Huden blir torr och börjar avta. Håret har formen av en spindel och kallas spindly. Massor av hårförtjockning växlar med gallringsområden. Håret blir också torrt, sprött, splittrat. Foci av balding kan bildas.

hypertrikos

Hypertrichos är en sjukdom som kännetecknas av överdriven hårväxt överallt på kroppen (även där det inte är typiskt). Det kan utvecklas både hos män och kvinnor och beror inte på ålder. Överdriven hårväxt kan förekomma som ett resultat av genetiska mutationer, störningar i hormonsystemet. Utvecklingen av hypertrichos kan också bidra till vissa sjukdomar (svamphudsskador, anorexia nervosa) och medicinering (antibiotika, kortikosteroider).

hirsutism

Hirsutism är en sjukdom som kännetecknas av överdriven hårväxt på kroppen och ansiktet hos kvinnor av den manliga typen. Håret uppträder på hakan, över överläppen, i överkroppen, rygg och buk. Samtidigt blir håret mörkt och styvt. Denna patologi är förknippad med en ökning av nivån av manliga könshormoner (androgener) i en kvinnas blod. Hirsutism leder ofta till störningar i menstruationscykeln, livmoderblödning, infertilitet.

mjäll

Mjölk är ett syndrom som kännetecknas av en lång avlägsnande av vita vågar från hårbotten. Ofta utvecklas detta syndrom hos personer med fet hår. Orsaker till mjäll anses vara felaktig vård för hårbotten och håret, brist på vitaminer i kroppen, nedsatt immunitet, konstant stress.

Tidigt grått hår

Tidigt grått hår är en patologisk process, som kännetecknas av utseendet av grått (blekt) hår före 25 års ålder. Orsaker till tidig graying är sjukdomar i sköldkörteln, järnbristanemi, gastrit, genetisk predisposition, nervös stress, frekventa kemiska effekter på håret (färgning, perm). Alla dessa orsaker kan leda till störningar i melaninproduktionen (färgpigment av hår).

Allergiska reaktioner

Om allergiska reaktioner uppträder som påverkar hårbotten, måste du också kontakta trichologen. Allergier kan uppstå som ett resultat av överkänslighet (individuell intolerans) mot vissa ämnen eller vävnader. Ett exempel skulle vara användning av hårfärg, schampo, geler, hattar. Allergier kan inte utvecklas omedelbart, men efter att ha utfört flera sådana förfaranden. Ursprungligen manifesteras som rodnad i huden, utslag eller blåsor (bubblor med vätska). Sedan kommer klåda och brinnande skarvar, peeling fram. Gradvis börjar håret tunna och falla ut.

Hur är mottagningen av trichologist?

Att besöka trichologisten rekommenderas att följa några enkla regler. En dag före samråd med denna specialist ska du tvätta håret med schampo, som patienten använder hela tiden. Direkt på inspektionsdagen rekommenderas att hårets hårda hårdmetall (geler, lacker), krökning, strykning, hårborttagning är hård

Mottagning av en trichologist börjar med en detaljerad undersökning (historia) av patienten. Läkaren frågar om klagomål, upptäcker när de startade och med vilken patienten binder den (varefter symptomen uppstod). Det är nödvändigt att klargöra om vissa symtom förvärras eller minskar efter vissa effekter eller omständigheter. Du måste också ta reda på om någon självbehandling utfördes (krämer, masker, terapeutiska hårkrem, vitaminer), hur kroppen reagerade på det och klargöra funktionerna i hår och hårbottenvård. När intervjuer tar hänsyn till förekomsten av kroniska sjukdomar, familjehistoria (med ärftliga patologier), patientens livsstil, dåliga vanor och matvanor.

Efter att ha samlat historien fortsätter doktorn direkt till undersökningen. Samtidigt undersöks och utvärderas hårbotten och hårets tillstånd. Efter undersökning kan läkaren föreslå exakt vilka orsaker som kan orsaka denna eller den sjukdomen. Beroende på den föreslagna patologin utsetts ytterligare test eller undersökningar för att bekräfta eller utesluta det. Efter att ha tagit emot dem jämför läkaren all information som erhållits om patienten (klagomål, resultaten av undersökningen och studierna) och föreskriver en behandlingskurs som förbättrar tillståndet. Dessa kan vara läkemedel eller homeopatiska läkemedel, växtbaserade tinkturer, fysioterapi eller kirurgiska behandlingar. I vissa fall kan trichologen planera samråd med andra specialister. Dessutom kan läkaren rekommendera användningen av vissa medel för att ta hand om hårbotten och håret som passar den här patienten. Resultatet av behandlingen kommer att bero på det korrekt valda systemet och patientens attityd till doktors recept. För att uppnå det mest positiva resultatet (effekt), är det nödvändigt att följa alla rekommendationer från läkaren och vid eventuella frågor, försena inte eller gärna fråga dem.

Vilka symptom appelleras till trichologen?

Vid symtom som påverkar hårbotten eller när hårskador uppstår, bör du kontakta en specialist som en trikolog. Om håret börjar falla ut, bli torrt eller oljigt, tunt och splittrat, förlora glansen kan inte självmedicinera. Om någon avskalning sker i hårbotten, mjäll och klåda, är det nödvändigt att söka hjälp från trichologen. Endast denna specialist hjälper till att avgöra om symptomen som uppstår är relaterade till hudvårdsprodukter och hårvårdsprodukter, eller om deras utseende orsakas av förekomst av någon sjukdom. Det är mycket viktigt att konsultera en trikolog i tid för att inte förlora tiden när det fortfarande är möjligt att spara hår och bli av med patologiska tillstånd.

Symtom som bör adresseras till trichologen

trichologist

Vem är trichologist

Dermatolog av smal specialisering, som uteslutande handlar med hårsjukdomar - svampskador (mjäll), skallighet och andra.

(se även mykolog, hudläkare)

Vad ligger inom doktorens trichologists kompetens

Han studerar strukturen, tillväxtfaserna hos normalt (oförändrat) hår och utvecklar också teoretiska och praktiska metoder för att förebygga sjukdomar och behandla hår och hårbotten.

Vilka sjukdomar behandlar trichologisten?

Vilka organ hanterar läkaren Trihologist?

När ska du kontakta Trichologist

Mjölk är en av de vanligaste sjukdomarna i hårbotten. Små vita skalor som uppträder i hårbotten och håret bildas som ett resultat av borttagning och efterföljande avskalning av hårbottens övre lager. Mjölk kan uppstå oberoende av din hudtyp. Mycket ofta är dess förekomst förknippad med felaktig hårvård: Tvättning med ett olämpligt tvättmedel i hårt vatten, felaktig färgning och blekning av hår, frekvent kemisk perm.

Utsläppen av mjäll kan vara en nödsignal: det indikerar en kränkning av utsöndringen av hårbotten i huvudbunden, vilket vanligen orsakas av funktionsfel i de inre organen: det kan vara gastrointestinala sjukdomar, sköldkörtelsjukdomar, endokrina störningar. Bildandet av mjäll kan orsakas av svår stress, långvarigt depressivt tillstånd, ökad känslomässig aktivitet, ohälsosam kost.

Det är därför, om du, trots systematisk vård och lokal behandling, inte kommer att kunna bli av med mjäll inom några månader, bör du omedelbart söka råd från specialistläkare och ta reda på grunden till händelsen.

Den torra formen av seborré i hårbotten härrör från otillräcklig aktivitet hos hudens talgkörtlar. Vid detta stadium av sjukdomen finns en signifikant hyperemi i hårbotten, skalning, klåda.

Vit mjäll, torr, lätt avskalning, som liknar pollen, ligger löst på huden, vilket i regel inte orsakar seborrheiskalopeci. Håret är tunt, utarmat, sprött, bräckligt, med splittrade ändar, naturlig elasticitet för friskt hår reduceras. Hårbotten är väldigt torr.

Vanligtvis när man kammar på en kam eller borste, kvarstår en liten mängd förlorat hår. Om mindre än 150 hår faller ut under dagen är det ingen anledning att oroa sig eftersom det här är ett helt naturfenomen som är förknippat med hårförlusten. Snart kommer det förlorade håret att ersättas med nya.

Forskare har beräknat att ju tjockare håret desto större kammar ut. Men om på din hårborste finns det en hel massa hår, indikerar detta en skallighet.

Baldness - en sjukdom i håret och hårbotten, kännetecknat av för tidigt ökad håravfall.

Denna sjukdom är mycket lätt förvirrad med skallighet, eftersom områden med fullständig skallighet plötsligt uppträder i hårbotten. De exakta orsakerna till denna sjukdom är fortfarande inte kända.

Man tror att det kan orsakas av stressiga situationer, hormonella störningar, vitaminbrister, ohälsosamma dieter, allvarliga infektiösa och kroniska sjukdomar. Män är mycket mer mottagliga för denna sjukdom än kvinnor. Förväntad långsiktig omfattande behandling.

"False" nesting baldness (pseudopelad)

På hårbotten finns små områden av komplett alopeci av oval eller rund form. Huden på dessa ställen liknar de läkade såren.

Det är möjligt att sjukdomen härrör från nervstopp eller hormonella störningar, men de exakta orsakerna till utseendet har inte förklarats hittills.

Utseendet av grått hår är förknippat med gradvis förlust av hårpigmenterande ämnen. Melanin, som ligger i den kortikala substansen i den subkutana delen av håret och är ansvarig för den naturliga hårfärgen, börjar växla med luftbubblor, i slutändan leder detta till störning av pigmentering och förlust av hårets naturliga färg. Depigmentering uppstår. Graying är oftast förknippad med kroppens naturliga åldringsprocess.

Sjukdomar i hår och hårbotten. Det kännetecknas av det plötsliga utseendet på gråa täta skalor på håret, som liknar asbestfibrer, därav sjukdomens namn.

Dessa skalor limmar håret, dåligt skilt från håret och hårbotten. De exakta orsakerna till sjukdomen är inte kända. Men asbestlossen behöver en långsiktig komplex behandling under överinseende av en specialistläkare.

Sjukdom i hårbotten och kroppshår, som redan manifesteras hos nyfödda i den första månaden i livet.

Karaktäriserad av utseende av blåsning längs hela längden av håret. Sjukdomen är ärvt och otrevlig. Regelbunden konsumtion av A-vitamin förhindrar vidare utveckling av sjukdomen. Mycket användbara masker från bodyagi.

Purulent inflammation av hårsäckar

En sjukdom i hårbotten och ansiktet, men ibland finns symtom på kroppens hårlinje.

Karaktäriserad av utseende på hårbotten eller hakan av liten pustulär inflammation av vitgrå färg, vilket ofta framträder av bubblor. Håret går igenom dessa formationer. En sjukdom
infödd, ärvt.

De första tecknen på sjukdomen förekommer i tidig barndom.

Förhärskas på vintern, och på sommaren kommer det inte att manifesteras. Du behöver en ganska långsiktig omfattande behandling under överinseende av specialister, som i regel bidrar till att uppnå effekten.

Örmedicin, som använder speciella mjukgörande och exfolierande droger rekommenderas att kombineras med regelbundet intag av vitaminerna C och A.

Orsaken är allvarliga kroniska sjukdomar och sjukdomar i hårbotten (till exempel alla typer av seborré). Det finns en gradvis förstörelse av hårstrukturen, den blir för tunn, den kan lätt avlägsnas. Om sjukdomen inte behandlas leder det till fullständig håravfall.

Sjukdom i hårbotten. Det kännetecknas av utseendet på små ringformiga vita färgade formationer längs hela längden av håret. Dessutom växlar friska områden med foci av sjukdomen. Orsakerna till denna sjukdom har inte förklarats hittills.

Behandling till ingen nytta. Experter rekommenderar att färga sådant hår.

Sjukdom i hårbotten och andra delar av människokroppen. Det kännetecknas av utseendet på huden av rosa och rödaktiga fläckar (därav namnet), peeling och klåda i huden. Omedelbar omfattande behandling krävs.

Sjuka hårsäckar. Det kännetecknas av utseendet av pustulära formationer på hårbotten. Håret blir mycket tunt, lätt avlägsnat med follikeln.

Sjukdomen är kronisk i naturen, kräver långvarig behandling under överinseende av en läkare. Det drabbade håret avlägsnas med hjälp av röntgenstrålar i speciella skåp. Som regel är fullständig avlägsnande av hårbotten nödvändig.

Mykoser (svampsjukdomar)

Mykoser beror på verkan av patogena svampar som påverkar hårlinjen och hårbotten. Barn och unga kvinnor är mest mottagliga för dessa sjukdomar, även om de också finns hos män. Dessa är smittsamma sjukdomar, det är därför nödvändigt för en person att begränsa kontakterna under behandling och desinficering av hushållsartiklar, eftersom spridningen av sådana sjukdomar kan utföras genom personliga hygienartiklar (kammar, penslar etc.), kläder och andra delade föremål. Behandling av svampsjukdomar kräver mycket tid och särskild utrustning, därför bör den utföras under överinseende av en specialist. Skadat hår avlägsnas med röntgenstrålar.

De vanligaste svampsjukdomarna är scab, microsporia och ringworm.

Sjukdomen påverkar hårbotten och håret. Manifierad av den karakteristiska lukt av mögel, grågula scabs upp till 1 cm breda, som täcker hårbotten. Hår skört, sprött, torrt, lätt att dra ut.

Infektionssjukdom som påverkar hårbotten: Håret är täckt med en vitfilm, som åtföljs av peeling och klåda. Oftast påverkar denna sjukdom barn. Infektion kan uppstå som en följd av kontakt med ett sjukt husdjur eller en sjuk person.

Trichophytosis (ringorm)

Infektionssjukdomar påverkar hårbotten på huvudet och ansiktet, hårbotten och naglarna. Det är känt att oftast detta
pojkar lider av sjukdomen.

Sänds genom direktkontakt med bäraren, genom katter och hundar, genom personliga tillhörigheter hos sjuka människor. Det finns flera typer av denna sjukdom: ytlig och djup trichofytos.

Ytlig trichofytos påverkar oftast ungdomar under puberteten. Manifest av utseende av små runda områden, vars hår är mycket skört, avbrott i olika höjder, åtföljd av hudsköljning och klåda.

Djupt trichofytos påverkar vanligtvis ungdomar i tonåren. Små runda områden med fullständig skallighet uppträder i hårbotten, vars utseende är orsakad av en djurslag av svamp, resten av huvudet är täckt med scabs. Håret på kanterna av baldness områdena är lätt draget ut, det finns suppuration inom hårsäckar.

Splitting hår. Sjukdom i hårbotten.

Det kännetecknas av utseendet av splittrade ändar på håret, som enligt deras utseende liknar en pensel. Det brukar utvecklas på långt eller halvlångt hår, med minskad utsöndring av talgkörtlarna. Orsaken till sjukdomen är påstådd felaktig användning av schampo och andra kosmetika. Det finns två former av sjukdomen: nodulös bräcklighet och loopliknande hår.

Nodulöshet - kännetecknad av utseendet på hårlinjen på huvudet och kroppen av vita knölar. I utseende liknar knölarna två borstar som kolliderar med varandra. På de ställen där knölar bildas blir håret torrt, skört, gallrande och förlorar sin naturliga flexibilitet och elasticitet.

Sjukdomen kännetecknas av utseendet av små slingikniknande knölar, håren på platsen för deras bildning blir torra, lätt avbrott, skrynkliga, tunna, blir torra.

På hårbotten lus parasiterar, som matar på blodet av däggdjur, inklusive människor. Det första tecknet på löss är klåda. Resultatet av en långvarig kurs av sjukdomen kan vara bildandet av sår på huden. För att förhindra denna sjukdom kan vara, enligt reglerna för personlig hygien. Behandla pedikulos bör vara under överinseende av en läkare.

När och vilka tester att göra

Vilka är de vanligaste typerna av diagnostik som oftast utförs Trichologist

Trikholog läkare råd

I synnerhet bland de sjukdomar som oftast orsakar mjäll är det möjligt att identifiera kränkningar av mag-tarmkanalen och smittsamma sjukdomar. Och rehabiliteringsprocessen efter en sjukdom är också en tid då mjäll kan uppstå. Därför är det nödvändigt att observera de vanliga försiktighetsåtgärder som alla mödrar lärde sig i barndomen: Tvätta händerna ofta, bära tofflor i poolen och badet och om möjligt inte kontakta en sjuk person.

I det senare fallet handlar det inte bara om mykoser, dermatoser, seborré, vi talar om några sjukdomar.

I en frisk person tillåter immuniteten inte några avvikelser från dessa regler och mjäll kan helt enkelt inte visas. Därför är det nödvändigt att behålla din immunitet: att härda, ofta besöka friska luften, för att ge dig fysisk ansträngning.

På vår och höst kan du ta speciella droger för att upprätthålla immunitet.

För att förebygga skräp är det viktigt att äta en balanserad diet, vilket ger din kropp alla nödvändiga ämnen och undviker en förhöjning mot ökad konsumtion av fett, protein eller kolhydrater.

För att förebygga skräp, är zink, som finns i kött och äpplen, och B-vitaminer, som är rika på vita svampar, särskilt brödgås, mjölk, kött, fjäderfä, ägg, nötter, broccoli, spenat, bananer, betor, vattenmelon, melon..

Det är särskilt viktigt att vara uppmärksam på förebyggande av mjäll under kroppens hormonella anpassning: i övergångsålder, under graviditet, under klimakteriet, samt under hormonella obalanser orsakade av olika sjukdomar. Du bör också undvika stark och långvarig stress och depression. Och tillåter naturligtvis inte allergier.

En av de viktigaste områdena för att förebygga skräp är att sköta håret och huden i hårbotten. Därför är det viktigt att välja schampon och vårdprodukter baserat på individuella egenskaper.

Om du inte själv kan bestämma vad din hårtyp är och hur man bryr sig om dem, hur ofta de behöver tvättas, kommer någon mästare i frisörsalongen att hjälpa dig. Missbruk inte de terapeutiska schamponerna för förebyggande åtgärder, för att om så är nödvändigt kan ett sådant schampo inte längre fungera.

Som förebyggande av mjäll kan du använda eteriska oljor. Som visat är de essentiella oljorna av lavendel, patchouli, cederträ, eukalyptus och tea träd bäst lämpade. Den essentiella oljan av pelargon, mint, rosmarin, grapefrukt, svart poppel, mandarin, basilika används också ofta. De har uttalade antifungala och antiseptiska effekter.

Du kan använda på olika sätt.

Du kan blanda 2 droppar av dessa oljor med 30 ml av basen, till exempel, söt mandelolja och gnid dig kraftigt i huvudet några minuter innan du tvättar håret. Dessutom kan en blandning av eteriska oljor tillsättas till schampon och balsam med en hastighet av 5 droppar per 10 ml bas.

Tips: Lägg inte till aromoljor direkt på flaskan, det är bättre att förbereda en ny blandning varje gång och använd det omedelbart.Nästa Artikel
De bästa tinting hårprodukterna (hur man väljer och recensioner om produkterna)