Kliande hud


Med hud kliar menar de en speciell obehaglig känsla som orsakar behovet att kamma det drabbade området. Detta är inte en självständig sjukdom, men bara ett symptom som oftast indikerar skador på huden, nervsystemet eller inre organ.

Hud kliar sorter

Förekomsten skiljer sig från

 • Lokal klåda (till exempel klåda i hårbotten, klåda på handledsens flexorsida eller klåda i händerna)
 • Allmänt klåda.

Hud kliar är en subjektiv känsla, dess intensitet är svår att uppskatta, men det kan uttalas eller obetydligt, med tiden kan det vara konstant eller periodiskt.

Orsaker till kliande hud

Pruritusmekanismen är inte så enkel som det kan tyckas vid första anblicken. Det är baserat på en kedja av sekventiell nerv och humorala reaktioner i huden, och denna kedja kan utlösas av många olika faktorer.

Det är känt att smärta och klåda uppfattas av samma receptorer i huden. I skinnets ursprung spelar biologiskt aktiva substanser som utsöndras av leukocyter och andra celler i immunsystemet en stor roll. Dessa inkluderar histamin, leukotriener, bradykinin, serotonin, etc. På annat sätt kallas dessa ämnen även inflammatoriska mediatorer.

Lokala orsaker till kliande hud:

 • Överdriven torrhet i huden;
 • Allergisk reaktion eller verkan av irriterande ämnen;
 • Infektiösa och parasitära processer i huden;
 • Hudelement som en manifestation av vissa infektioner (till exempel med vattkoppor, skarlettfeber etc.).

Orsaker till generaliserad klåda:

 • Förhöjda nivåer av bilirubin i blodet;
 • Psykiska störningar
 • Endokrina störningar (t.ex. diabetes);
 • Sjukdomar i blodsystemet (anemi, polycytemi);
 • Ett antal onkologiska sjukdomar.

Kliande hud i vissa sjukdomar

Klåda i händerna på händerna kan vara ett symptom på skabb som en skabbmyt orsakar. I det här fallet bestäms klåda av händerna på händerna mellan fingrarna, på handlederna (böjningssidan), som ofta rör sig till bukets hud och skrot hos män. Mite väljer för avelplatser med den mest känsliga och tunna huden. På kvällen och på kvällen intensifieras klåda med skabb. Scabies kännetecknas inte av kliande hårbotten och ansikte.

Med diabetes mellitus, kliande hud i kroppen i anus och könsorgan. Anledningen till detta - aktiveringen av candidal svamp som äter glukos. Hos barn uppstår kliande av huden runt anus under enterobiasis.

Klåda i hårbotten är möjligt med seborré (när huden är mycket fet) eller löss. För seborré kännetecknas också av fettigt hår, vilket snabbt blir smutsigt, mjäll och skott. Om löss bor på en persons huvud kan du se deras vita nitar limmade till håret, insekterna själva, som rör sig relativt snabbt, liksom repor på huden.

Pruritus i benen beror på stagnation av blod i kärlnätet i benen.

I psoriasis kliar huden i begränsade områden som är täckta med röda psoriasisplåtar med lätt avlägsnad vitaktig blomma.

Med leversjukdomar och gallstasis i levern börjar gallsyrorna deponera i djupet av huden, vilket irriterar receptorerna i nervändarna och orsakar kliande hud i kroppen. Vanligtvis är halten bilirubin och leverenzym i dessa fall också förhöjda, och huden själv är färgad i olika nyanser av gulaktig färg.

De sista stadierna av njursvikt leds också ofta av klåda i kroppens hud på grund av avsättningen av överskott av urea och urokrom i huden.

Pruritus under vissa förhållanden

Under graviditeten i tredje trimestern, på grund av toxicos kan en kvinna ofta vara störd av kliande hud. Man tror att orsaken till detta är stagnationen av gallan inuti levern.

Senil klåda på grund av det faktum att sebaceous körtlar minskar med åldern. På grund av detta lider äldre människor av överdriven torr hud och klåda.

Under kemoterapi och strålterapi lider cancerpatienter också av klåda på grund av biverkningar av droger och strålning.

Hud klåda behandling

Innan du följer rekommendationerna för behandling av klåda i huden, bör du eliminera de faktorer som orsakar överdriven torrhet. Dessa inkluderar: Tvätta händerna med alltför varmt vatten och tvål, bära syntetisk kläder, känslomässig nöd, använda vissa droger (antibiotika, ett antal narkotiska droger). Endast vid uteslutning av alla dessa effekter kommer behandlingen av kliande hud att vara effektiv. Vid infektiösa och parasitära hudskador bör orsaken till kliande hud påverkas direkt. Dessa är lokala antiseptika och antibiotika, löss och helminth läkemedel.

Med det allergiska ursprunget av kliande hud ger antihistaminer en bra effekt både för intag och externa former i form av en lotion, salva, gel. Läkaren kan ordinera glukokortikoider för topisk applicering under en kort tidsperiod. I den komplexa behandlingen av kliande hud ingår ofta sedativa och lugnande medel. Med stagnation av gallan användes verktyg som binder gallsyror (preparat av urodesoxikolsyra).

YouTube-videor relaterade till artikeln:

Informationen är generaliserad och tillhandahålls endast för informationsändamål. Vid första tecken på sjukdom, kontakta en läkare. Självbehandling är hälsofarlig!

Kliande ansikte (panna, kindben): orsaker, behandling

Vår hud är mycket känslig, och den reagerar på eventuella irriterande ämnen. Felaktig kost, stress och negativa väderförhållanden kan orsaka klåda i ansiktet. Om inflammation och rodnad uppträder på ytan av huden, bör du kontakta din hudläkare om hjälp. Ju tidigare åtgärder vidtas för att eliminera obehagliga manifestationer, desto snabbare blir behandlingen.
I denna artikel kommer vi att beskriva i detalj varför ansiktet kliar, om de viktigaste symptomen och behandlingsmetoderna.

Kliande ansikte: orsaker

Hudirritation framträder som ett svar av kroppen till yttre eller inre irritationsmedel. Många uppmärksammar inte sådana symptom, men förgäves. Klåda i ansiktet i frånvaro av behandling förorsakar utseendet av oegentligheter, utslag, svårskalning, svullnad och purulenta sår. För att förhindra utvecklingen av dessa symtom är det nödvändigt att bestämma orsaken till ansikts klåda och lämplig behandlingsmetod.
Rödhet och irritation i huden kan uppstå av följande skäl:

 • Biverkande väderförhållanden. Frost och starka vindar torkar epidermis, orsakar avskalning och värmen stör störningar hos talgkörtlarna. Detta leder i sin tur till en klåda.
 • Allergy. Ofta orsakar individuell intolerans mot någon produkt rodnad i huden. Oftast förekommer en allergisk reaktion på sådana livsmedel som: skaldjur, citrus eller exotiska frukter.
 • Depression, stress och ständig känslomässig nöd.
 • Biverkningar från användning av droger. Om du använder något läkemedel när ditt ansikte är kliande bör du omedelbart söka hjälp av din läkare.
 • Regelbunden användning av bastu och bad.
 • Ofta finns det ett kliande ansikte på grund av utvecklingen av vissa hudsjukdomar (psoriasis, urtikaria, demodikos, seborré, candidiasis, dermatit etc.).
 • Förekomsten av dåliga vanor (alkoholförbrukning, rökning).
 • Torr hud i ansiktet. Det kan tyckas som ett resultat av ofta användning av skrubber, starka rengöringsmedel, tvål. Dessutom kan en persons torra hud vara från födseln. Det är vanligtvis repad panna, kindben, nacke. För att förhindra förekomsten av allvarlig klåda rekommenderas att du slutar använda aggressiva kosmetiska produkter och fuktar huden regelbundet.
 • Diabetes mellitus, klåda kvalster och vissa infektionssjukdomar (vattkoppor, follikulit och andra).

Ovanstående faktorer bidrar ofta till förekomsten av rodnad, klåda och brännande. Det är mycket svårt att avgöra varför huden i ansiktet kliar. Om ansikts klåda detekteras, rekommenderas att konsultera en hudläkare. Han kommer att göra en grundlig analys av epidermis och berätta vad du ska göra och hur man behandlar sjukdomen.

Hur man eliminerar kliande ansiktshud med hemhjälpmedel?

Trots att traditionell medicin inte orsakar biverkningar och komplikationer, kan den inte alltid användas. Om du, efter långvarig användning av hemmet, fortfarande har ditt ansikte repor, rekommenderas att konsultera en hudläkare. Han kommer att välja det mest effektiva läkemedlet för dig.
Recept för traditionell medicin för klåda:

Drogbehandling

Läkemedel ordineras av en läkare beroende på sjukdomen, på grund av vilken personen kliar. Självanvändning av droger är strängt förbjudet, eftersom det kan orsaka allvarliga komplikationer. Till exempel, om den korrekta behandlingen av demodicos inte utförs i tid, leder sjukdomen till svullnad i ansiktet, svarta fläckar, akne och bildandet av korn. Endast en kvalificerad specialist kan välja lämplig medicinering efter undersökningen.

Grundläggande diagnoser och metoder för behandling

 1. Allergisk dermatit. Kroppens svar på kemikalier. Även irritation av huden kan uppstå på grund av mat eller medicin. Symptom på sjukdomen är kliande eksem i kinderna, hakan, nacken och pannan. I närvaro av atopisk dermatit, rekommenderar läkare att använda D-Panthenol salva. Det har inga biverkningar och kontraindikationer.
 2. Psoriasis. Särskilda symtom på sjukdomen är rodnad och bildandet av skalor på huden. Som behandling används aktuella läkemedel (salicylsyra eller zinksalva, Belosalik, Dayvobet, Flutsinar). Många salvor eliminerar effektivt de obehagliga symtomen på sjukdomen på bara en vecka. Biverkningar är extremt sällsynta.
 3. Seborré. I närvaro av denna sjukdom hos människor, porerna expanderar, skalar och rodnad i huden visas (ljusrosa fläckar, som efter en tid blir täckta med jordskorpor). Överdriven sebumsekretion kan också uppstå. Om ansiktet är kliande, ska följande läkemedel användas: "Hydrokortison", "Akriderm GK", svavelsalva, "Celestoderm", salicylsyra. Vissa läkemedel har kontraindikationer, innan de används, läs instruktionerna.
 4. Rosacea. På ytan av ansiktet syns kärlnät, ojämnheter och inflammation. Drogbehandling måste kombineras med diet och massage. Det mest effektiva botemedlet för rosacea är Rosex-kräm. Dosering betyder föreskrivet individuellt. När man använder grädden kan en person uppleva illamående, huvudvärk och aptitlöshet. Läkemedlet är kontraindicerat under graviditet, laktation, liksom i närvaro av sjukdomar i cirkulationssystemet och leversjukdomar.
 5. Acne. Huvudsymptom: ansikts kliar, förlust av ögonfransar, akne. Narkotika för demodicos syftar till att stärka immunförsvaret och normalisera mag-tarmkanalen. Läkare råder att använda "Trichopol" eller "Tinidazol". Svavel-, zink- eller ichthyolsalvor, Permetrin, bensylbensoat används också för att eliminera obehagliga symptom. Varaktigheten av behandlingen beror på sjukdoms svårighetsgrad.

För att läkemedelsbehandling ska få det snabbaste och effektiva resultatet måste du följa en speciell diet (ge upp mjöl, fett, salt, söt och eliminera söta drycker från kosten). Försök också skydda din hud mot exponering för stark vind, kyla och sol.

Prevention. Användbara rekommendationer

Kliande ansikte ger mycket besvär för personen. Patienten har en konstant önskan att klia på huden, utseende av epidermis försämras. För att inte lida av irritation rekommenderas rodnad och hudskalning att följa följande rekommendationer:

 • Titta på din kost. Det är lämpligt att utesluta alla skadliga produkter från kosten. Detta kommer att bidra till att förhindra inte bara klåda, men många andra sjukdomar.
 • Sova i minst sju timmar. Stress och irritabilitet uppstår på grund av brist på sömn. Också försök en timme före sänggåendet inte använda en mobiltelefon, dator eller TV.
 • Följ hudens utseende, var särskilt uppmärksam på näring och hydratisering.
 • Minimera användningen av kosmetiska och aggressiva rengöringsmedel.
 • Besök badet och bastun inte mer än en gång i veckan.

Hårbotten klåda: orsaker och behandling

Kliande hårbotten är en specifik försvarsmekanism genom vilken kroppen försöker bli av med en allergen eller irriterande.

Varje dag konfronteras vi med en mängd faktorer som påverkar vår kropp negativt. Om detta verkligen är fallet går hårbotten så snabbt som det framstår. Men det finns situationer där sådana fenomen signalerar allvarliga hälsoproblem, och dessa signaler kan inte på något sätt ignoreras.

Vilka är orsakerna till kliande huvudet? Och när du behöver att snabbt börja agera, utan att vänta på utvecklingen av komplikationer?

Varför hårbotten kliar: farliga sjukdomar som kräver akut behandling

Om klåda och rodnad i hårbotten pesterar dig under en längre tid, och situationen bara förvärras, tyder det på behovet av att kontakta en hudläkare eller en tricholog. Endast dessa specialister kommer att kunna korrekt utvärdera epidermis hälsotillstånd och förorda effektiva behandlingsmetoder. I de flesta fall är det ganska möjligt att bli av med sådana problem hemma helt enkelt genom att följa alla instruktioner hos den behandlande läkaren.

Så kan orsakerna till huvud kliar tjäna:

 • Förekomsten av parasiter i håret eller direkt under skiktet av epidermis. Ofta är det antingen löss (pedikulos) eller fästingar. Också en ganska frekvent gäst i en persons liv är demodikos eller akne. Du kan bara bestämma närvaron av löss, och detta kan göras med ett förstoringsglas. Be någon av dina vänner eller släktingar att noggrant undersöka hårets rötter på baksidan av huvudet, på pannan och strax under det tidsmässiga benet. Om vita små prickar märktes på en tråd, när du klickar på dem med två fingrar hörs ett ringande sprickande ljud, vilket indikerar närvaron av nits.

Med pedikulatur är hårbotten mycket kliande, särskilt på natten. Med regelbunden repning av huden innan blodinfektionen kan gå med, vilket leder till starten av inflammatorisk process. Fördröjning i detta fall är oacceptabelt - du måste bli av med löss och nits omedelbart!

 • Mjäll. Många som lider av detta problem gör ofta samma misstag: de försöker bli av med själva besväret med hjälp av tillgängliga verktyg. De lindrar inte patientens tillstånd (trots allt är mjäll en sjukdom), men bara läker sjukdomen.

När mjäll, en person ofta märker att hårbotten är fläckig och kliande, och så mycket att det inte leder till ett normalt liv. Ja, och det ser väldigt fult ut, så behandlingen måste börja snabbt, tills den vanliga mjällen har utvecklats till en mer allvarlig och farlig sjukdom - seborréisk eksem.

 • Seborrheisk dermatit. Denna patologi orsakas av en störning i talgkörtlarna (fet seborrhea). Om hårbotten tvärtom torkar och flingar, indikerar detta torr seborré. Vad det än var, det här är ett obehagligt, fult och farligt fenomen där den kemiska sammansättningen av huvudets sebum störs. Och torka seborré medan det också åtföljs av klåda, avskalning av huvudet och akneutslag.
 • Allergi mot kosmetiska hårvårdsprodukter. Försök efter varje byte av schampo, balsam, balsam eller hårmask för att märka kroppens reaktion på sådana innovationer. Om produkten inte passar dig, kommer du att veta om det omedelbart efter att trådarna har torkat helt (åtminstone nästa dag). Speciellt aggressiva kosmetiska blandningar kan till och med leda till att hårbotten börjar klia och hår - att falla ut. För att förhindra allvarligare konsekvenser, sluta använda schampon eller andra produkter som innehåller ämnen som orsakar allergier.
 • Allergi mot hårfärg. I det här fallet, hårbotten kliar, vilket orsakar även peeling av huden och håravfall med hela lås.
 • Daglig shampooing med produkter som inte är avsedda för frekvent användning. Om du noggrant övervakar ditt hårs tillstånd, så tvättar du dem varje dag, ta hand om att köpa speciella schampon märkta "För daglig användning".
 • Ofta torkning av hår med hårtork och deras styling med geler, skum, mousses. Om det är för mycket av något negativt, reagerar vi negativt. Så varför kan vårt hår och hårbotten inte fungera i enlighet med detta? Och hur kommer vi, utan sådana reaktioner, att lära oss om brister i kroppens normala funktion? Därför, om du har problem med mjäll, torr hud, skört hår, tänk: kanske behöver du ha lite mindre negativ effekt på dem?
 • Av naturen är torr hårbotten orsaken till svagt hår och splittrade ändar.
 • Svampinfektioner i hårbotten. Med svamp blir hårbotten torr och kliande. Vad ska man göra med det? Skyndsamt springa till läkaren - svampen är en mycket farlig och smutsig sjukdom! Det är smittsamt och resulterar ofta i håravfall.
 • Stressiga situationer (nervös spänning, starkt moraliskt tryck från utsidan, känslor, låg stresstolerans hos kroppen etc.). Regelbunden stress orsakar ofta klåda i hårbotten och kan orsaka brännande känslor och klåda, peeling och i särskilt allvarliga fall, till och med håravfall.
 • Bränna i hårbotten orsakas ofta av stark avitaminos.

En av de mest fruktansvärda och farliga såren i vilka hårbotten är kliande och fläckig är berövas. Det är speciellt vanligt bland barn som, på grund av deras överdriven nyfikenhet och medkänsla, omhändertagit sorglöst gatumjur, drar dem till sig eller kysser dem. Det är djur som är källa till infektion, så du bör vara särskilt försiktig med att hålla händerna rena.

Vuxna är emellertid inte immun från detta obehagliga fenomen, där hårbotten kliar och håret faller runt det drabbade området. Om dessa symtom har märkts är det nödvändigt att konsultera en hudläkare och börja behandling, eftersom laken kan infektera friska områden i huden.

Vad händer om det kliar och gör ont i hårbotten?

Det är värt att notera att klåda bara är ett av de associerade symtomen. För att genomföra en fullständig behandling måste du först bestämma huvudorsaken.

 1. Om huden kliar på grund av parasiter (t.ex. löss), är det i det här fallet lämpligt att köpa speciella schampon eller aerosoler som kan förstöra inte bara vuxna löss, utan också de ägg som läggs av dem. Efter att ha bearbetat håret måste du vänta 20-30 minuter (läs instruktionerna noggrant, allt beskrivs i detalj!), Skölj sedan av med ett schampo och kamma trådarna väl med en tjock borste. Att utföra en sådan manipulation för att slutföra avyttringen av parasiter.
 2. På hösten-vårperioden är kroppen särskilt i behov av vitaminer, så äta mer grönsaker och frukter. Parallellt kan du ta speciella vitaminkomplex i form av kapslar, tabletter eller droppar för oral administrering.
 3. Om schampo eller någon annan hårvårdsprodukt uppenbarligen inte passar dig, få en annan. Föredra färglösa kosmetiska element som inte har en stark lukt. Detta kommer att vara nyckeln till deras naturliga (snarare än kemiska) sammansättning.
 4. När mjäll är det mest effektiva verktyget är pastan "Sulsen". Det är mycket enkelt att använda det: det är nödvändigt att pressa mängden blandning på handflatan och gnugga den i hårbotten med massörrörelser. Vänta 10-15 minuter, skölj sedan med rinnande vatten. Applicera 2-3 gånger i veckan tills fullständig försvinnning av mjäll.
 5. Behandling av seborrés folkmekanismer utförs inte. För att göra detta måste du samråda med en läkare som ska ordinera en patient en diet eller, om nödvändigt, droger för att normalisera hormonbalansen, eftersom dess överträdelse leder ofta till denna patologi.
 6. Torr hud behöver fuktas, så 2-3 gånger i veckan gör fuktgivande masker. De kommer att hjälpa till att upprätthålla talgkörtlarna i normen och korrigera deras funktion (så att håret som är för torrt blir inte oljigt).

En viktig punkt: Om efter de ovan angivna åtgärderna, är hårbotten fortfarande kliande och öm, då kan du inte utan hjälp av en hudläkare eller en tricholog. Ibland leder dessa fenomen till skallighet, så slösa inte tid på att försöka hitta ett universellt botemedel mot behandling av alla sjukdomar - det kan då bli en riktig katastrof!

Behandling av kliande i hårbotten och kroppen

Klåda i hårbotten och kroppen, orsakerna, diagnosen och behandlingen som vi kommer att försöka överväga i vår publikation är bara ett symptom, inte en sjukdom.

I de flesta fall är orsaken till klåda i huvudet och kroppen någon sjukdom. Och för att kunna välja rätt behandling är det först nödvändigt att ta reda på orsaken till ett sådant obehagligt symptom.

Huvudskäl

Denna typ av scabies manifesterar sig i de flesta fall lokalt - på huvudet, armarna, i stället för benens, armarna etc. Men ibland hela kroppen kliar sig.

Skälen till utvecklingen av detta symptom kan vara olika, allt från banala allergier och slutar med utvecklingen av en viss sjukdom i kroppen. Tänk på de vanligaste orsakerna till huvud och kropps klåda.

Seborré som orsak till huvud kliar

En av orsakerna till huvudet kliar är en sjukdom som seborré. I klassisk praxis klassificeras denna sjukdom i 3 typer:

Oavsett typ av seboré, är huvud klåda ett av de första tecknen på att denna sjukdom börjar.

I fallet med fet seborré är orsaken till detta: På grund av den höga ökningen av androgenernas koncentration i blodet, som uppträder under hormonella hopp, observeras en förändring i talgkörtens komposition.

På grund av detta ökar separeringen av talg, vilket minskar dess bakteriedödande egenskaper. Detta tillstånd är orsaken till aktiveringen av den jästliknande svampen, som är en permanent invånare av hårbottenhuden.

På grund av reproduktion av svamporganismer blåses talgkörtlarna och därmed utvecklas allvarlig klåda inom hårväxten på huvudet.

Mot denna bakgrund skapas även gynnsamma förhållanden för reproduktion av patogena mikroorganismer, vilket bidrar till utvecklingen av purulenta sjukdomar i huden, vilka är frekventa satelliter av seborré.

Om vi ​​talar om en torr typ av seboré, så uppträder kliande på huvudet mot bakgrund av en stor mängd mjäll som orsakas av blockering av talgkörtlarna.

Blandad seborré kännetecknas av icke-likformiga arbets sekret från huden på huvudet: en mellandel i ögonbrynen, näsa, haka - epidermis hos oljig, kinder - torra, i den frontala och parietala regionen - salootdelenie drivet ökat medan de återstående delarna av huvudet - måttligt uttryckt antingen reducerade.

Därför, i de områden av huvudet där huden är torr, utvecklar kliande på grund av brist på fukt, ja, som ni vet, som ökade sebum utsöndring - kliande hårbotten utvecklas i körtlar eller blockering beror på mjäll.

Sjukdomar i gallvägarna och levern

Ibland kliar kroppen på bakgrunden av att utveckla leversjukdom:

 • primär biliär cirros
 • extrahepatisk gallkanalobstruktion;
 • hepatit av olika etiologier;
 • kronisk kolestas

För referens! Symtom i form av klåda hos kroppen observeras hos 20-25% av patienterna med gulsot, och hos alla som har mer primär biliär cirros. Vidare är 60-75% av patienterna med gallcirrhosis klåda i kroppen det primära symptomet som indikerar närvaron av leversjukdom.

Kroppen kliar i 1-2 år före den aktiva utvecklingen av gulsot. En skarp retur av klåda på kroppen i händelse av leversjukdomar betraktas ofta som ett dåligt prognostiskt tecken som indikerar leversvikt.

Om klåda i kroppen är direkt relaterad till leversjukdomar, då mot denna bakgrund, kan den också utveckla syt, pigmentering av huden, leverstjärnor. Och det är i komplexet att alla dessa tecken tydligt drar läkarens uppmärksamhet på att patientens kropp har problem med leverns arbete.

Orsakerna till klåda i kroppen och huvudet i lever och gallvägar är följande faktorer:

 • Användning av droger som inte är lämpliga för patienten, särskilt när de är okontrollerade intag - det händer när en person börjar självmedicinera;
 • förhöjda halter av gallsalter i plasma;
 • extrahepatisk obstruktion av gallvägarna;
 • användning av obekanta kolesterolmetaboliter.

Vissa läkare hävdar att själva kolestatisk klåda mer sannolikt inte relaterat till nivån av gallsyror i vävnader i kroppen, men samtidigt kan detta symptom utlösas av vissa inflammatoriska mediatorer som frigörs i huden under inverkan av de flesta av dessa gallsyror kropp.

Det är nödvändigt att veta! Huvudskillnaden mellan kroppens leverklåda och huvudet från allergisk är det ögonblick som den tidigare inte slutar eller bara minskar något genom att ta antihistaminer.

Oavsett orsaken till klåda på kroppen och huvudet vid sjukdomar i lever och gallvägar, endast genom aktiv behandling av sjukdomen, och användning av läkemedel lever möjligt att bli av med detta symptom, eftersom de främjar återhämtning och fullt fungerande lever parenkymceller och galla celler.

Dessutom bidrar de till det aktiva skyddet av hepatocyter från de patogena effekterna av giftiga ämnen som finns i läkemedel, ohälsosamma livsmedel, kemikalier och andra skadliga faktorer av dålig kvalitet.

diabetes mellitus

Hudkroppen består av ett stort antal receptorer som svarar på olika typer av stimuli.

Glukoskristaller som finns i blodet i överskottet, liksom giftiga ämnen, som bildas senare metaboliska störningar, det är inget som kemiska irriterande ämnen.

Och det är det senare som leder till det faktum att dermatit uppträder på bakgrund av diabetes mellitus - kliande fötter, lemmar, hårbotten etc. börjar klia.

En annan viktig punkt är att mot bakgrund av denna sjukdom är små blodkärl skadade - i medicin kallas detta fenomen för angiopati. Men inte alla blodkärl kan leverera kroppsvävnader med näringsämnen och syre. Bristen på blodflöde leder till att huden blir torr och börjar avta, och som det är klart börjar huden att klia på dessa ställen.

Njurinsufficiens

Om kroppen är repad på olika ställen, vad mer kan det vara? Förutom de orsaker som beskrivs ovan kan klåda i kroppen vara en följd av njursjukdom.

Oavsett orsak sker detta symptom vid njursvikt, tills läkemedlets slut är okänt. Först och främst klagar patienter om närvaron av en sådan kropp över hela kroppen, genom behandling med vilken hemodialys ges - en artificiell metod för blodrengöring som är nödvändig för njursvikt. I det här fallet:

 • berusning sker i kroppen på grund av deltagande i den biokemiska processen för överskott av aluminium, magnesium;
 • hypertyreoidism observeras ofta, mot bakgrund av vilken det finns en överskott av fosfat och kalcium i blodet.
 • det finns en ökning i volymen av histaminämnet som orsakar klåda genom hela kroppen;
 • försämring av svettkörtlarna observeras - därmed torrhet och skalning av epidermis och som ett resultat börjar huden att klia
 • det finns en ökning av mängden urea, varför kroppen börjar klia.

Allergisk reaktion

En allergisk reaktion kan vara av annan art. Detta tyder på att orsaken till allergisk klåda kan vara olika typer av faktorer.

Allergisk klåda kan påverka nästan vilken del av människokroppen som helst: på grund av allergier kan klåda orsaka huvud, lemmar, ryggrad, nacke, etc. Detta symptom indikerar oftast exakt närvaron av en allergisk reaktion på en specifik utlösare.

Vid allvarliga allergier är även allergisk dermatit möjlig. Det börjar med rodnad i huden och utvecklas ofta till små bubblor, efter öppnandet som fortfarande är gråtande erosion.

En annan akut form av allergisk reaktion är allergisk eksem - inflammation i det yttre skiktet i epidermis, vilket manifesterar sig i form av alla slags utslag och åtföljs av oacceptabel klåda över hela kroppen, mindre ofta - det händer på huvudet.

De vanligaste allergenerna är följande:

 • insektsbett;
 • användning av kosmetika;
 • mat triggers;
 • växter.

Om du upplever allergisk klåda på kroppen eller huvudet, kan du bli av med det bara genom att eliminera allergenet. Därför är det första du behöver veta vad som är en allergisk reaktion.

neurodermatit

Neurodermatit är en sjukdom som är baserad på endogena faktorer, såsom störning av den normala funktionen av centrala nervsystemet, inre organ och metaboliska processer. Lika viktigt är miljöens skadliga faktorer.

Huvudsymptomet hos neurodermatit är ihållande och svår klåda utan utslag över hela kroppen, ibland även på huvudet, mot bakgrund av alla typer av neurotiska störningar:

 • ökad eller vice versa, minskad excitabilitet;
 • snabb permeabilitet;
 • känslomässig labilitet
 • asteni;
 • sömnlöshet;
 • och så vidare

I vissa fall verkar atopisk dermatit inte bara ett utslag på kroppen och sinnet, men också en kränkning av det autonoma nervsystemet - detta manifesteras i form av ihållande dermografi, brott mot termoregulering processer, svettningar, zhirootdeleniya, mycket synliga Peel-klumpiga reflex och så vidare.

Hos vissa patienter är avvikelser i centrala nervsystemet fungerande en sekundär följd av en långvarig befintlig försvagande klåda i hela kroppen och sömnlöshet.

I slutändan finns det en sorts cirkulation: Den allvarliga formen av neurodermatit har en negativ effekt på nervsystemet, på grund av vilka neurotiska störningar uppstår, vilket försämrar själva sjukdomen.

Behandling av kropp och huvud kliar med folkmekanismer

Innan du utövar självmedicin, var noga med att konsultera din läkare. Felaktigt vald terapi kan inte bara eliminera orsaken till klådautveckling, men kan också förvärra sjukdomsförloppet som orsakade detta symptom.

Det finns många populära recept vars åtgärder syftar till att eliminera detta obehagliga symptom. Tänk på de vanligaste.

Celandine i form av tinktur eller avkok

Tinktur, avkok av celandine lämplig uteslutande för extern användning. Sådana folkrättsmedel hjälper till att bli av med klåda över hela kroppen och hudutslag.

För att förbereda buljongen från celandine tar vi en tesked av en växt - i receptet används endast torkade råvaror och vi häller 200 ml kokande vatten. Vid en kvart timme filtreras avkoket och kan redan användas som underlag för kompressor.

Infusion tillsammans med grönsaksråvaror används som bas för bad. För dess förberedelse tas 10 gram. torkad celandine och hällt 100 ml varmt vatten.

Om nödvändigt ökar andelen. Den färdiga infusionen kyls till en temperatur av 36-40 ° C och baden är gjord - procedurtiden är 10-15 minuter och intensiteten beror på graden av manifestation av symtom och regleras av läkaren.

Förutom ovanstående recept i kampen mot klåda i kroppen och huvudet och hjälper alkoholtinktur av celandine. Den är beredd från andelen 1 del av krossad celandine till 5 delar vodka.

Tinktur används som underlag för kompress - procedurtiden går inte över en kvart i timmen. Och för att eliminera utseendet av irritation orsakad av alkohol späds tinkturen med kokt vatten i ett förhållande av 3 till 1.

Citronbalsamte

Som du vet har Melissa en lugnande effekt på kroppen, och när den kokas i form av te, kan det lindra irritation av huvudets och kroppens hud, samt minska klåda.

För att göra melissa te tar vi 1 matsked vegetabiliska råvaror och brygger det med 200 ml kokande vatten. Detta te används 2 gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 30 dagar.

Brickor med en sträng

I kampen mot allergiska manifestationer används kliande ofta en sådan växt som en serie. Dessutom bidrar det till snabb återhämtning av huden efter utslag på huvudet och andra delar av kroppen.

Infusionen på grundval av ett tåg bereds enligt följande: 2 msk hakat tåg hälls med 100 ml varmt vatten. Efter en tillfälle av en kvart timme kyls infusionen, filtreras och de kan torka utslaget och klåda med en bomullspinne.

Dessutom är andra metoder för att hantera ett liknande symptom möjligt:

 • anda tinktur av calendula;
 • propolis som grund för komprimering på kroppsdelar och huvud som kliar
 • mumien.

Sammanfattningsvis alla ovanstående skulle jag vilja säga följande: Det finns många orsaker till att det förekommer en klåda, oavsett var den ligger.

I de flesta fall talar vi om en allergisk reaktion, som kan orsakas av ett antal faktorer, allt från individuell intolerans mot insektsbett.

Förutom allergier kan klåda i kroppen och huvudet vara ett symptom på utvecklingen av en specifik sjukdom i kroppen.

För att kunna veta hur man ska bli av med klåda i kropp och huvud är det först nödvändigt att förstå vad som orsakade sin manifestation. Och bara veta den sanna orsaken, du kan välja rätt behandling.

Huvud klåda - en ofarlig reflex eller ett symptom på en allvarlig sjukdom?

Ofta är huvudklapp ett svar på en specifik stimulans (substans, temperaturfaktor), men i många fall är denna känsla ett symptom på interna patologier som förekommer i kroppen och en signal för omedelbar upptäckt av sjukdomen. Denna artikel kommer att berätta i detalj om orsakerna till vuxna och barn och folkmedicin för hård klåda i hårbotten hemma.

Vad är huvudet kliar

Hårbotten klåda är en modifierad smärta känsla, permanent eller tillfällig, i form av en känsla av irritation på en viss plats, vilket orsakar behovet av att skrapa detta område. Klåda är ofta ett svar på en specifik stimulans (substans, temperaturfaktor), men i många fall är denna känsla ett symptom på interna patologier som förekommer i kroppen och en signal för omedelbar upptäckt av sjukdomen.

Man måste komma ihåg att det är oacceptabelt att ignorera huvudets klåda, speciellt under förhållanden då det åtföljs av:

 • klåda av andra delar av kroppen;
 • ökning med kväll eller natt;
 • massiv håravfall
 • utseende av inflammation, scaly röda fläckar, papper (konvexa tätningar), vesiklar (små bubblor med ett grumligt exsudat), pustler (pustler).

För att eliminera denna obehagliga känsla är det viktigt att upptäcka källirritanten, för vilken patienten behöver kontakta en hudläkare, en endokrinolog eller en tricholog. De föreskriver en undersökning, varefter det är lätt att bestämma diagnosen och utveckla ett behandlingsschema.

Om en yttre irritation som orsakar huvudklåda upptäcks, kan behandlingen utföras på poliklinisk eller hemma med hjälp av traditionella metoder. Och vanligtvis, efter att ha identifierat klyvkällan och eliminerar det, försvinner viljan att klia på huvudet.

Hur man avslöjar det i dig själv

Klåda i sig är så uppenbart fysiologisk manifestation att patienten inte har problem med att identifiera denna känsla, när han vill kamma ett visst hudområde eller skrapa hela ytan på huvudet.

Nästa kommer att betraktas som orsaker och behandling av kliande hårbotten.

Möjliga patologier och störningar

Experter identifierar oftare orsakerna till klåda i huvudet, som beskrivs nedan.

Parasit aktivitet

Förekomst av pruritus med nederlag av parasiter provocerar en allergisk reaktion av en person mot toxinerna av patogenesekretionen av mikroorganismen (excreta, saliv, hemliga körtlar).

Scab och pedikulos

Detektera löss eller kliande, vilket orsakar scabies, självständigt möjligt med ett förstoringsglas med en ganska stark ökning. Lus ser ut som vita genomskinliga och väldigt små insekter.

Fästingarna själva kan inte undersökas med ett förstoringsglas, men du kan se de drag som de gnissade under hårbotten. För att göra detta smutsas ett misstänkt område i hårbotten med bomullsull med jod. Det lösa lagret av epidermis, där de skurna kanalerna passerar, mättas mer intensivt, så de blir märkbara och ser ut som tunna bruna (från jod) repor - rak eller slingrande.

Du borde veta att i regel regelbunden klåda påverkar hårbotten främst hos barn under 4-5 år. Hos vuxna observeras inte detta fenomen. Om barnet skrapar huvudet, fötterna, rumpan, ryggen och hans guldfärger började att flinga och smula, visar huvudet kliar klart utvecklingen av skabb.

acne

Tick-björn hudsjukdom, som akne orsakar, uppenbarar sig genom klåda i ansiktet, panna, hakan, öronkanalen, ögonirritation och utseendet på akne rosacea.

För att klargöra diagnosen av en parasitisk infektion (pedikulos, scabies, demodicosis) eller för att utesluta denna orsak till klådautveckling krävs bakterioskopi, som utförs av en specialist på dermatolog eller infektionssjukdom.

Denna video kommer att berätta om de olika orsakerna till huvud kliar, mjäll och fet hår:

Huvudsjukdomar

En mycket vanlig orsak till klåda är patologier som påverkar hårbotten. Det är vanligtvis lättast att diagnostisera dem, och i dessa fall kliar är inte det enda tecknet på sjukdomen.

xeros

Tillståndet med onormalt hög torrhet hos huden uppstår vid otillräcklig utsöndring av talg. En brännande känsla och klåda, rodnad och skalning.

I regel finns det två skäl:

 • användning av aggressiva kemikalier
 • hormonella störningar.

Hyppig torkning av huvudet, torr varmluft, användning av apparater för rätning, användning av kemisk behandling av hår med sikte på permanent curling, dränerar aktivt hud och hår och orsakar klåda.

Psoriasis i det håriga området

Detta är en icke-infektionssjukdom som har många former, varav en är seborrheic, som uppträder som kliande på huvudet av kliande (men inte alltid) rosa, bulgingplåtar täckta med mjällliknande torra vita vågar. Sprid från hårbotten till nacken och bakom öronen.

Dermatofytoser och mykoser

Hudskador genom patogena dermatofytskador orsakar mycket svår klåda. För att utesluta sjukdomen rekommenderas det att laboratoriesåkning på svampen. För närvarande hänvisar medicin även till Seborrhea som en svampinfektion.

Seborrheisk dermatit

Kombinationen med seborrhea åtföljs ofta av att peeling "faller bort" av hudflingor, vars utseende kallas mjäll. Samtidigt finns det en försvagande klåda i huvudet.

Sjukdomen är förknippad med en störning av körtlarna som producerar sebaceous sekretioner eller med en skada av hårbotten genom en svamp. Torr seborré sker på grund av otillräckliga körtlar, oljig - med den aktiva utsöndringen av hudutsöndring, vars kemiska sammansättning bryts.

Om du försöker eliminera kliar utan korrekt behandling av kronisk seboré, kan detta tillstånd utvecklas till en mer allvarlig patologi - seborréisk eksem.

ringorm

Extremt obehaglig svamphudsjukdom, vanligare hos barn i trånga grupper eller i kontakt med djur.

De viktigaste symptomen som kan misstas ringorm - utseendet på huden under håret kliande skaliga inflammatoriska plack med rester av brutet hår. De skalliga fläckarna sväller, blir täckta med purulenta sekretioner och sedan med en tjock skorpa växer och griper andra delar av kroppen.

epidermomycosis

Skador på hårbotten med svampar av släktet Microsporum och endothrixtrichophytes, manifesterad av en uttalad kliande känsla, sprött hår, vilket orsakas av parasiternas tillväxt i håraxeln och deras förlust efter efterföljande och förstörelse av folliklarna.

Åkommor av inre organ och allmän patologi

Huvudet kliar inte bara för hudsjukdomar utan också för patologier av inre organ och system, ett brott mot dolda processer i nervsystemet och nervsystemet.

neurodermatit

En av de allvarliga neurologiska sjukdomarna som uppstår med patologiska förändringar i huden. Förstörningar uppstår på grund av stress, starka negativa intryck.

Klåda som karakteriserar sjukdomen, förekommer i olika delar av kroppen, inklusive ansikte och huvud, ökar under nervös spänning, ångest.

diabetes mellitus

En ökning av blodsockernivån orsakar snabb uttorkning, åtföljd av akut törst och brist vid framställning av talgssekretioner. Huden på hela kroppen, inklusive huvudet, blir torr, fläckig och kliande.

Neurologiska störningar

Stress, inklusive mentala, fysiska överbelastningar, panikattacker, psykiskt tryck, känslomässig erfarenhet under sjukdom, förlust av nära och kära är ofta källa till utveckling av hårbotten klåda. Aktiv adrenalinutveckling genom binjurarna som svar på stressiga situationer leder till ackumulering och förekomsten av en smärtsam kliande känsla i hårbotten.

Allergiska reaktioner

Det är allergi, i de flesta fall är orsaken till klåda. När så kallade mastceller (basofiler) förstörs av en antigen-antikroppsförening under en allergisk reaktion, produceras en kliarmediator - histamin som bryter mot cellulära strukturer, vilket leder till klåda i huden, inklusive hårbotten.

 • Symtom påminner om tecken på kontaktdermatit - rosa scaly (inte alltid) fläckar.
 • När allergier ofta kliar i huden på hela kroppen. Om endast hårbotten blir ett område med konstant längtan att klia, så indikerar detta sannolikt en lokal allergisk reaktion när man använder ett medel som är direkt i kontakt med det.
 • Huden börjar kliar när du byter shampoo, användning av färgämnen, balsam, masker, balm, skum och lacker.

Därefter lär vi oss vad vi ska göra om du är uttråkad med hård klåda i hårbotten och hur man behandlar huden för det.

Hur man hanterar detta symptom

Traditionella metoder

Eftersom kliande hårbotten uppträder som en följd av felaktig hantering av håret eller som ett symptom på en specifik inre sjukdom eller störning, elimineras orsaken till att den elimineras och elimineras för att bli av med den. Om lusten att skrapa huvudet uppstår som en följd av utvecklingen av den inre patologin behöver du hjälp av en specialist, diagnostiska studier som tar hänsyn till svårighetsgraden av klåda, analys av andra symtom som åtföljer den obsessiva lusten att skrapa och utnämningen av adekvat behandling.

Sjukdomar som leder till klåda i huvudet och deras behandling:

Effektiva anti-scabiosala (anti-scab) droger:

 • Benzylbensoat (salva, emulsion 20%, 10% - hos barn);
 • Permetrin i form av spray, kräm, lotion, salva;
 • Spregal;
 • Svavelolja (20 - 33%)

Två gånger behandlas den 1: a och 4: e dagen innan du lägger dig. Tvätta inte av 12 timmar. Koka kläder, stryka kläder med varmt hetta och lufta kontaktobjekt i luft i 2 dagar.

Parasitolog, dermatolog

Behandlingen är differentierad beroende på manifestationerna. Doktor - tricholog, dermatolog

gälla:

 • medicinsk schampo för kliande hårbotten med ketokonazol, zinkpyrition, tjära, klasazol (minst 2 gånger i veckan);
 • tea tree oil;
 • vitaminer, antihistaminer, dekoktioner av lugnande örter, probiotika, hälsokost, vitaminkomplex, spårning av hormonbalans för att förebygga sjukdomar i sköldkörteln, reproduktionsorgan (polycystisk, amenorré), vidhäftning till dricksregimen.
 • masker som närmar huden, förbättrar mikrocirkulationen.

Utsedd av en läkare efter laboratoriesåkning av svampen:
 • i svår form, hormonella salvor (topiskt) Clotrimazol, Miconazol, Griseofulvin, orala svampmedel: Flukonazol, Ketokonazol, Terbinafin (100, 200, 250 mg / dag) i en vecka.

Om du misstänker en seriös inre patologi, där det är klåda i huvudet, vänd dig omedelbart till terapeuten, neurologen, endokrinologen.

Klåda, som ett symptom på sjukdomen, kommer att hjälpa i tid för att identifiera och börja behandling för sådana hemska sjukdomar som:

· Endokrina, hormonella och neurologiska störningar atopisk dermatit;

Folkmekanismer

Effektiv för att lindra huvudkliar:

 • massage som ökar blodcirkulationen och cellens näring
 • behandling med örtdekok och extrakt för att normalisera funktionen hos körtlarna som producerar talg (nässla, maskros, ekbark, kamomill, burdockrot).

Användbara folkrecept som du kan använda hemma för att bli av med behovet av att skrapa huvudet:

 1. Maskrosblommor (fulla handfulla) krossas, hälls med vodka (50 - 80 ml), saften av en liten citron och lägger till en tesked flytande honung. Lämna insistera på 14 dagar. Tinkturen filtreras och en halvtimme innan du tvättar huvudkrämen appliceras på huden, som täcker håret med en bomullsduk.
 2. Lök (eller vitlöksaft) blandas med citronsaft, vegetabilisk olja i lika stora volymer. Vätskan gnids i huden och appliceras på fuktigt hår, lämnar i en halvtimme och tvättas sedan av med varmt vatten, till vilket en stor sked äppelcidervinäger tillsätts. Svavelinnehållet i juice av vitlök och lök eliminerar väl klåda efter färgning av hår.
 3. Äppelmasken görs väldigt enkelt, men det hjälper när huvudet kliar. Skaka ett stort äpple på en rivare, applicera frisk grus på huden och håret innan du tvättar. Håll under kåpan i ungefär en halvtimme. Använd 2 gånger i veckan.
 4. Magisk botemedel: vegetabilisk olja 2 msk piskad med 1 äggula, brandy, lökjuice och honung (alla vätskor i en stor sked). Ett neutralt schampo (från vilket huvudet inte kliar) sättes till blandningen. Allt blandat och applicerat på huvudet, efter 30 minuter, sköljning med varmt vatten.
 5. Rågmask. Häll i massan av rågbröd (glas), häll i 150 ml kokande vatten, rör om och låt brödet svälla. Därefter tillsätt äggula till mush. Blandningen gnids i huden under håret, lämnar i 10-20 minuter, tvättas sedan av, utan att använda schampo.

Hur kommer du av med huvudet kliar kommer att berätta videon nedan:Nästa Artikel
Split slutar håroljor