Skorpor på ett barns huvud. Seborrheisk dermatit


På huvudet av ett nyfött barn märker föräldrar ofta gula fettkorsor (seborrheisk dermatit). Sådana skalor i huvudet på barnets huvud, som kan flyta bort, kliar inte och störs inte i själva verket, men är mycket störda och störda av föräldrarna. Om du märker gulaktiga jordskorpor på barnets lilla topp, var noga med att vara uppmärksam på vecket bakom öronen. Rödhet och flakning med oljiga skalor som ofta ligger bakom öronen, i vecken bildar sprickor täckta med skorskor.

Skabb på huvudet - orsaken till utseendet

Orsaken till seborisk dermatit hos nyfödda har inte blivit fullständigt etablerad. Men doktorer noterar sambandet mellan utseende av korst på huvudet av en nyfödd med sjukdomar i mag-tarmkanalen i mamman under graviditeten, vitaminbrist, omättade fettsyror och missbruk under graviditeten av produkter som innehåller så kallade obligatoriska allergener (som choklad, honung, nötter, citrusfrukter och etc.), det vill säga de ämnen som oftast orsakar matallergier. En annan faktor i utseende av korst i ett barn är hans svett- och talgkörtors omätning. Barnets hud är för ömtålig, det förhöjda arbetet i talgkörtlarna leder till bildandet av vitgula vågar.

Ibland händer det att gneis uppstår plötsligt som en reaktion på ett allergen - skorpor kan förekomma på toppen av huvudet hos barn som är predisponerade för allergier vid behandling med antibiotika eller från missbruk av sötsaker. Men i de flesta fall ökar antalet skalor gradvis.

Den främsta orsaken till utvecklingen av seborrheisk dermatit hos ungdomar och vuxna är den intensiva reproduktionen av jästliknande svamp, som är närvarande på de flesta människors hud. Och i närvaro av provokationsfaktorer (ökad produktion av sebaceös utsöndring genom huden, minskning av lokal eller allmän immunitet, dålig näring, vitaminbrist, stressiga situationer, etc.) är reproduktionen av svampen out of control och leder till utvecklingen av denna sjukdom.

I den milda formen av seborrheisk dermatit (när skorporna är synliga endast på kronan, bakom öronet, ibland i ansiktet) störs inte barnets allmänna tillstånd.

Vid måttlig svår seborrheisk dermatit gäller rodnad och skalning på ansikte, nacke, öron, torso och lemmar. Och skalorna på huvudet liknar potatischips. Barnet blir rastlöst, det kan finnas uppkastning, frekvent avföring (diarré).

I svåra fall sträcker sig överflöd av fettvågor på huvudet över 2/3 av sitt område och skapar intrycket av en fast plack eller jordskorpa, som även kallas "baby cap". Bifogar en sekundär infektion som orsakar gråta och suppuration. Barnet blir dumt eller rastlöst, äter dåligt och inte går ner i vikt.

Hur man tar bort skorpan från ett barns huvud?

Så att de gulaktiga korstarna på huvudet inte förstör utseendet på den älskade bebisen och inte störa den normala hårväxten, är det nödvändigt att kamma dem ordentligt.

Ta inte av eller repa skalorna. För det första gör det ont för barnet, för det andra är det inte osäkert - du riskerar att skada en mycket känslig babyhud. När flakorna fastnar ihop från fettet avlägsnas, kan områden med inflammation och rodnad som kan infekteras hittas på huden.

För att ta bort skorporna från barnets huvud är det viktigt att följa en viss sekvens:

 1. Förbered någon olja (baby, petroleumgel, burdock eller oliv), en mjukbristad kam (vissa mammor klarar av att ta bort skorpor med en mjukborstad tandborste), en bomullskåpa.
 2. En och en halv och en halv före badning, gnugga någon lätt uppvärmd olja i barnets huvud och sätt på en keps. Om du inte har så mycket tid, gör det minst 15-20 minuter innan du badar.
 3. När du badar, tvätta försiktigt bebisens huvud med schampo och tvätta av sodden.
 4. Omedelbart efter badning, borsta försiktigt försiktigt försiktigt de resterande skorporna från barnets huvud med en kam med trubbiga tänder i riktning framifrån och bakåt, och slutför sedan proceduren genom att kamma den med en mjuk borste. Särskild uppmärksamhet bör ägnas Fontanelområdet - det är den mest utsatta platsen på barnets huvud. Skinnet på våren som behöver renhet och ventilation, så ta bort skorpan från det här stället är nödvändigt, men mycket noggrant. Under kamningen avlägsnas många skorpor tillsammans med håret.
 5. I ett förfarande är det högst sannolikt att du inte kommer att kunna fullständigt bli av med skorporna, så upprepa proceduren en gång i veckan på efterföljande badar tills de försvinna helt.

Om gneiss bildas igen är det troligtvis ett tecken på diatese (exudativ-catarrhal) eller annan allergisk natur. I det här fallet är det nödvändigt att konsultera en allergiker, en hudläkare och ett blodprov (kliniskt, biokemiskt) och urin (allmänt).

Behandling av seborrheisk dermatit

Drogbehandling (antibiotika för infektion mot infektion, antihistaminer för att minska klåda) kräver endast en svår form av seborrheisk dermatit, i andra fall ger gneiss ingen skada eller ångest hos barnet och kräver ingen särskild behandling. Med tiden, när barnets kropp blir starkare, kommer skorporna inte längre att visas av sig själva, och de skalor som redan finns eller som uppträder efter en tid måste tas bort.

Den huvudsakliga behandlingen för barn med seborisk dermatit är lokal terapi med användning av desinfektionsmedel. I avsaknad av allergi mot medicinska örter, rekommenderas att tvätta håret med avkok av kamomill, salvia och kalendula. Om områdena blir våta (särskilt i hudens veck), sedan desinficeras och förhindras anslutning av en sekundär infektion, smutsas de med antiseptiska medel: 1% lösning av lysande grön (grön färg) eller metylenblå, kamille, växtin, althea buljong.

Med seborrheisk dermatit hos ammande barn bör du vara uppmärksam på moderens kost, utesluta allergiframkallande produkter och begränsa så mycket som möjligt eller helt eliminera produkterna från industriell konservering.

Äldre barn rekommenderade en balanserad diet med undantag av söta, kolhydrater och feta livsmedel. Inkluderingen i kost av frukt och grönsaker, avkok av vildrosa hjälper under den minsta tidsperioden att klara av den akuta perioden av sjukdomen. För behandling av seborré är vitaminkomplex som innehåller vitaminerna A och E, det vill säga de ämnen som är involverade i att bygga hudceller, väl lämpade. Medicinska schampon med antimykotisk effekt (Nizoral, Keto plus, Perkhotal, etc.) och svampdödande salvor och krämer kan användas.

Varför ser de ut och hur behandlas skott på barn?

Ett vanligt problem är skorpan på ett barns 2 års ålder. Det första att göra i denna situation är att eliminera paniken. Ett sådant fenomen hos barn upp till tre år är inte farligt, men det förekommer ganska ofta.

Om skorpan på huvudet på en bebis, då är detta normen. De kallas också generiska.

En vanlig orsak till utseendet på gulaktiga korst i hårbotten är det hyperaktiva arbetet hos talgkörtlarna. Det vill säga, urladdningen kan inte så lätt avlägsnas från det nyfödda med normalt badande. Torkning av vätskan och ackumulering av skiktet - skorpan. Naturligtvis, utåt ser de fula ut, men du borde inte bli väldigt upprörd, eftersom barnet inte känner sig obehag.

På barnens språk kallas gulskorpor seborisk dermatit. Om detta fenomen behandlas korrekt och korrekt, kommer det att försvinna utan spår över tiden. Det tar vanligtvis 1 till 3 månader.

Ett vanligt problem är skorpan på ett barns 2 års ålder. Det första att göra i denna situation är att eliminera paniken. Ett sådant fenomen hos barn upp till tre år är inte farligt, men det förekommer ganska ofta.

Om skorpan på huvudet på en bebis, då är detta normen. De kallas också generiska.

En vanlig orsak till utseendet på gulaktiga korst i hårbotten är det hyperaktiva arbetet hos talgkörtlarna. Det vill säga, urladdningen kan inte så lätt avlägsnas från det nyfödda med normalt badande. Torkning av vätskan och ackumulering av skiktet - skorpan. Naturligtvis, utåt ser de fula ut, men du borde inte bli väldigt upprörd, eftersom barnet inte känner sig obehag.

På barnens språk kallas gulskorpor seborisk dermatit. Om detta fenomen behandlas korrekt och korrekt, kommer det att försvinna utan spår över tiden. Det tar vanligtvis 1 till 3 månader.

Orsaker till skorpbildning

Så tidigt som 1800-talet var seborrheisk dermatit känd. Då kallades denna sjukdom xeros. Den aktiva utvecklingen av talgkörtlarna har beskrivits. Seborré som sjukdom är mest karakteristisk för åldern av nyfödda, men det finns fall där barn under 14 år lider av dermatit i denna form.

Fram till idag finns det inga vetenskapligt bevisade orsaker till sjukdomen.

Bland de faktorer som påverkar utseende av korst på huvudet, notera:

 • hormonella förändringar, dess skarpa obalans
 • brott mot bildandet och utvecklingen av talgkörtlarna (orsakad av förekomsten av infektioner eller andra sjukdomar under graviditeten)
 • genetisk predisposition, det vill säga mottaglighet för allergener kan överföras från föräldrarna;
 • otillräckligt innehåll i kroppen av vitamin B, nämligen biotin (det är häftet av ämnesomsättningen);
 • Äldre barn (från två år) kan drabbas av utseende av seborrheisk dermatit på grund av störningar i sköldkörteln eller patologier i nervsystemet.

Enligt statistiken observeras de vanligaste fallen av utseende av korst i den kalla perioden.

Kliniska manifestationer av seborrheisk dermatit

Oftast kan barn i spädbarn (2 veckor - 4 månader gamla) eller barn under 14 år ha en skorpa på huvudet. De täcker den håriga delen, som regel, ojämnt. Ibland kan skiktformationer förekomma. Vågar utvecklas som en följd av massreproduktion av svampen.

När det gäller lokalisering av lesionen är det hårbotten, ögonbrynen och ibland auriklarna, inguinalområdet, näsens vingar eller barnets armhålor. Därför kan det ses att det beror på placeringen av talgkörtlarna.

Som regel utmanar seborrheskorskor inte svår obehag hos en bebis. Om det finns en plats för patogen infektion kan konsekvenserna emellertid inte undvikas. Om penetrationen inträffar kommer huden att bli inflammerad, det kommer att bli en ökning av temperaturen i fokus av rodnad.

Om du får symptom hos barnet ska du omedelbart kontakta en läkare och börja prova.

Klassificering av seborrheisk dermatit hos barn

Enligt kliniska manifestationer delas seborré in i olika former:

 • fett;
 • torr;
 • kombineras;
 • fysiologisk.

Utseendet av fettformen är orsakad av hyperaktivitet hos talgkörtlarna. Som ett resultat börjar närbildsvågar att bildas, vilka håller sig i ett starkt lager. Ökad fet hud blir en provocatör för patogener för patogena mikrober. Utvecklingen av denna typ av dermatit hos barn under puberteten bidrar till utseendet på akne och akne.

Om sjukdomen orsakas av den torra formen av seborré, så händer detta som ett resultat av brist på talgkörtelaktivitet. Denna art är typisk för spädbarn från det första året av livet. Utseende vågar bildar en film på huvudet, men de är ganska lätt separerade från hudytan. Skorpor har en färg från gulvitt till vitgrå. Vid den tiden blir barnets hår tunnare, brutet, kan falla ut. Utseendet på skalliga fläckar på huvudet på ett barn är en vanlig förekomst i seborrheisk dermatit.

Med torr form kan rosa-rödaktiga fläckar uppstå.

Den kombinerade typen seborré är resultatet av sammanslagning av symtom på flera typer av sjukdomar. Kliniken kan sjukdomen se ut som torra skalor på barnets huvud och en fet yta på ansiktet, bakom öronen.

För den fysiologiska formen av seborrheskorskor är akne och andra hudskador karakteristiska. Detta beror på att det finns en omstrukturering av talgkörtens vanliga arbete.

Behandling av sjukdomen

I många fall passerar manifestationerna av seborisk dermatit utan konsekvenser. Vissa av dem kan dock bära symptom på ganska allvarliga sjukdomar. Exempel är exudativ diatese, atopisk dermatit eller psoriasis.

Seborrheisk lesion, i kombination med barnets undervikt enligt ålder, är ett symptom på manifestationen och utvecklingen av Leyner erythroderma.

På grund av det faktum att mamman snabbt kommer märka förändringarna och vända sig till doktorn, kommer du att kunna göra rätt diagnos och genomföra korrekt behandling.

Den primära lösningen är att se till att barnet har seborisk dermatit. Du bör noga följa barnets hårbotten under vattenprocedurer och toalett. Vid avtagning av flingor är det viktigt att inte skada huden. Så, skada kan leda till reproduktion av en patogen infektion. Ibland finns det rodnad på huden och ökade sekretioner.

Rådgivning och rekommendationer från barnläkare kommer att vara en rimlig lösning.

Under den komplicerade behandlingen är en av de viktigaste åtgärderna en grundlig tvättning av håret och hårbotten. För att göra detta, använd endast ett specialiserat och helt allergivänligt schampo eller tvättmedel. Seborrkorskorna själva bör avlägsnas från huden noggrant. Bara ta och riva vågorna kan inte vara, eftersom det kan provocera skador på epitelet. Det bör förstås att infektionen av infektionen i de drabbade områdena sker snabbt, och behandlingen blir inte lätt.

Först bör du ta en steril vaselin eller annan kosmetisk olja och applicera på hårbotten. För bästa möjliga absorption och mjukning av skorporna sätter du på locket i 15-20 minuter. Då bör du noggrant tvätta håret med ett speciellt schampo. Du bör borsta håret med en mjuk borste. Sådana enkla åtgärder har möjlighet att bli av med skorporna på barnets huvud utan skada.

Det är viktigt att förstå att seborrheisk dermatit kan förekomma både utan spår och med konsekvenser. Sjukdomen kan utvecklas. Därför är det viktigt att tvätta barnets huvud ordentligt. Var inte rädd att du lätt kan skada håret och huden. Det är det inte. Otillräcklig kamning och rengöring med schampo kan inte bli av med skorporna. Det är viktigt att rensa kanalerna från sekret i talgkörtlarna.

De flesta barn som lider av seborisk dermatit mellan åren 2 veckor och upp till 4 månader, börjar i början av 5 månaders liv helt av patologin.

förebyggande

Koppla av efter att sjukdomen har receded, det är inte nödvändigt. Föräldrar borde klart förstå vad som är bättre att förhindra än att bota. Därför bör i arsenalen av vårdprodukter till barnet finnas en plats för ett anti-seborisk schampo. Med hjälp av detta verktyg kan du minska risken för inflammation i huden och minimera aktiviteten hos jästliknande svampar.

Efter att ha badat, var noga med att applicera en kräm med en torkande effekt på barnets hår. Huvudspårning är ett måste. Vid obehag, allergiska reaktioner, klåda, skalning och andra tecken ska du omedelbart avbryta användningen av grädden. Barnläkaren kommer att kunna ge råd om alternativa medel för hudvård och hår hos barnet.

För profylax är det nödvändigt att inte bara följa hygieniska regler utan också att äta rätt, eftersom utseende av dermatit kan orsakas av allergier. Det är bättre att utesluta från barnmatens kost som kan provocera det. Det är viktigt att barnets mat (eller omvårdnadsmodern) är mat hög i sådana vitaminer som A och C. Dessutom är det dagliga intaget av element i grupp B obligatoriskt.

Läkaren kommer att ge rekommendationer om organisationen av barnets och moderns dagliga kost. Brist på, liksom ett överskott av vitaminer och mineraler kan påverka sjukdomsförloppet och dess behandling.

Tidig upptäckt av sjukdomen, användning av en specialist och kompetent terapi kommer att vara nyckeln till snabb återhämtning och uteslutning av återfall.

Har barnet gula skorpor på huvudet - mjäll eller sjukdom?

Utseendet på gula skorpor på barnets huvud gör att varje mamma oroar sig.

Men oroa dig inte, du behöver bara förstå detta problem och förstå att detta inte är en sjukdom, utan bildandet av en liten organism.

Så, låt oss titta på orsakerna till ovanliga symtom.

Vad är seborrheic skorpor?

Vid en vuxen provar sitt utseende torr hud på huvudet, hos barn verkar det på grund av överdriven urladdning och ansamling av hudfett.

Lokalisering av de främre parietalkorsorna, men eftersom talgkörtlarna ligger över hela kroppen, kan deras utseende hittas på ögonbrynen, bakom öronen, på templen och till och med på kinderns kinder.

Orsaker till skorpor

Utsläppen av skorpor beror främst på barnets fysiologi.

Hans kropp är på förbättringsstadiet, så svett- och talgkörtlarna fungerar dåligt, vilket bidrar till tillväxten av jästsvamp, som är normal för varje person och ingår i mikrofloran.

För vuxna är utseendet på seborrheisk dermatit en alarmerande signal, i en nyfödd är det en variant av normen.

Om de har återkommit hos spädbarn efter att korgen har försvunnit, ska du omedelbart kontakta en läkare.

Utseendet av gula formationer kan också utlösa ett antal faktorer:

 • Störningar vid utfodring av ammande mamma eller fel blandning.
 • Överhettning av barnet eller frekvent bär på ett lock. Som ett resultat svettar barnet tungt, urladdningen förblir på huvudets smulor och blandas med hudfett.
 • Allergi mot de medel som används i barnhygien. Som ett resultat uppträder irritation och hudutslag, blir huden torr vilket leder till bildandet av alla nya skalor.
 • Hyppig tvättning av huvudet avlägsnar det feta lagret som täcker barnets kropp. Sebaceous körtlar, försöker skydda kroppen, börjar arbeta mer produktivt, vilket leder till ökad fettproduktion.

symptom

Seborriska formationer har ett antal karakteristiska särdrag:

 • Mamma märker de första skorporna redan vid 2-3 veckor av barnets liv;
 • vågar verkar inte bara på barnets temek, utan också på tempel, panna, ögonbryn, bakom auriklarna;
 • bildandet av gul eller grå färg, har en djärv konsistens, och deras kluster liknar flingor, strödda med huvudet;
 • Normalt bör dessa skorpor inte störa barnet.
 • vågorna sticker lätt till kammen och håret, särskilt efter att det blivit vått;
 • Skorpor bör inte leda till skador på barnets hud.

behandling

Behandling av seborrékorsar kan utföras hemma på egen hand, utan användning av läkemedel.

Du kan också använda specialverktyg som är utformade för att eliminera skaliga formationer efter att ha hört en barnläkare.

Barnläkare förskrivar oftast barnskinn eller schampon.

Verktyget ska appliceras på områden som täcker med korst, lätt skum och massera huden i tre till fyra minuter, varefter du kan bada barnet och få håret att våtas med en handduk.

De mest populära drogerna för seborrheiska skorpor är schampon: Kelyual DS, Nizoral, Friderm tjära och andra.

Ibland kan stora skador av skampon inte ge det önskade resultatet. I det här fallet kan läkaren, efter samråd, ordinera behandling med seborrheisk dermatitsalva. På grund av dess struktur, är verktyget absorberat och effektivt bekämpar torra skorskor.

Dessutom har moderna tillverkare utvecklat en grädde från korst på huvudet, vilket snabbt verkar och på kortast möjliga tid lindrar barnet från skaliga formationer.

Hur man sköljer skorporna från spädbarns huvud?

Föräldrar vill ofta inte vänta på att skorporna ska komma ifrån sig själva. I detta fall kommer den mekaniska metoden att eliminera vågar att komma till räddningen.

Kombinationen av skorpor sker i flera steg:

 1. Återfukta. Två timmar före badning, behandla det drabbade området av huvudet med en liten mängd olja. Du kan ansöka solros, olivolja, mandel, vaselin eller någon annan, så länge det inte finns någon allergisk reaktion. Applicera försiktigt, tryck inte hårt. Vid tidpunkten för absorptionen av kompositionen kan du bära en hatt eller keps, vilket hjälper dig att skydda dig från fläckar. När oljan mjukar skorporna ska kåpan tas bort. Därefter måste du ta en mjuk borste och massera krummens hud, var särskilt uppmärksam på de stora koncentrationerna av "flingor", du måste flytta i olika riktningar, så att skalorna är väl avskalade.
 2. Bada. För att bättre kunna tvätta av oljan är det nödvändigt att skumma håret med schampo och lämna ett tag medan barnet badar. Därefter måste verktyget tvättas bort. Vid slutet av vattenprocedurerna, bör du något fuktar barnets hår med en handduk, och under inga omständigheter gnugga den. Om temperaturen i lägenheten tillåter barnet att torka håret på egen hand, bör du inte använda en hårtork. Det kommer bara att göra det värre genom att torka ut den känsliga huden.
 3. Kamning. Efter badning måste den mjukade skorpan kammas. Kam är bättre att välja bland naturmaterial, med avrundade ändar, för att inte skada barnet. Efter alla manipuleringar ska skalorna vara lätta att rengöra och hålla fast vid borsten, från vilken de måste avlägsnas omedelbart och endast fortsätta kamma. Skorpor kan komma ihop i håret, de bör också noggrant plockas upp med en kam och avlägsnas.

Om barnet började protestera, prova nästa gång, för att du inte kommer att kunna bli av med skorporna på en gång.

Denna procedur kan utföras inte mer än två gånger i veckan. Om du inte använder tvättmedel, kan mjukning och kamning ske åtminstone varje dag tills seborréformationerna elimineras.

Skorpasvård

För att hålla skorporna alltjämt växande måste du ordentligt ta hand om dem:

 • ignorera inte utseendet av seborrheiska korstar hos spädbarn;
 • enligt läkarna måste skaliga formationer behandlas;
 • fuktar hårbotten med speciella krämer och kamning kan hindra mjäll från att pressa in i en hård skorpa
 • Användningen av olja i syfte att ångra kommer inte att tillåta vågorna att växa;
 • Överensstämmelse med temperaturregimen kommer att spara från utseendet på nya formationer.

När kommer skorpan på barnets huvud?

Om seborrheisk dermatit inte är komplicerat av någonting, går det vanligtvis i sig själv med 8-9 månader av ett barns liv med omsorg om barnet och behöver inte användas av speciella medel. Men det bör förstås att varje barn är unikt, och det beror helt på hur snabbt en liten organisms arbete normaliserar.

Varför passerar inte?

Att bestämma exakt vad som orsakade bevarande av seborrheiska korst i ett spädbarn kommer att hjälpa läkaren att skicka de nödvändiga testen.

Återhämtningsprocessen för varje spädbarn är individuell, och därför påverkar många faktorer tiden för försvinnandet av skalor:

 • om föräldrarna utför barnens hygien
 • hur ofta tvättar de och vad de använder
 • huruvida behandlingen och eliminering av problemet
 • Finns det någon allergi i kroppen?
 • hur en ammande mödrar
 • om barnet är en konstgjord konstnär, hur väl är blandningen vald?

Underlåtenhet att följa minst en av ovanstående faktorer kan orsaka bildandet av nya skorpor och olika komplikationer, liksom ett hinder för eliminering av gamla.

Seborrheiskorskor hos spädbarn är således normen och bär inte faran. Endast deras oestetiska utseende gör att många mammor vidtar åtgärder för att eliminera besväret. Det viktigaste i denna fråga är regelbundenhet och tålamod, då är framgången garanterad.

Varför har barnet gula skorpor på huvudet?

Ofta står föräldrar inför ett sådant problem som gula skorpor på ett barns huvud, 2 år till honom eller 6 år. Detta fenomen kallas seborrheisk dermatit, det förekommer hos spädbarn och ungdomar. Låt oss se varför seborré förekommer och hur bli av med det.

Formen av sjukdomen

Seborrheic crusts (gneiss) är en vanlig förekomst bland spädbarn. När barnet växer, försvinner detta problem av sig själv. Men det händer att gneiss stör äldre barn, och sådana situationer kräver särskild uppmärksamhet.

Låt oss undersöka hur seborré manifesterar sig. Det finns tre former av sjukdomen:

 1. Lätt - när bara toppen av huvudet påverkas, ibland öronen. Allmänt välbefinnande hos barn är normalt.
 2. Måttlig form - när hela ansikte och nacke rodnar och skalar av, är kroppen och extremiteterna delvis påverkad av dermatit. Vågar på huvudet av en stor storlek, barnen blir lustiga, diarré uppträder och uppblåsthet ökar.
 3. Svårt stadium åtföljs av utseendet av en kontinuerlig raid på huvudet eller "babyhatt". Det finns en anslutning av infektionen, provokerande suppuration. Spädbarnet förlorar sin aptit, det är trögt och blir svagare.

Orsaker till

Det finns inget bestämt svar på frågan varför barn har en skorpa på huvudet. Läkare identifierar endast möjliga provokationsfaktorer, vilka inkluderar:

 • Utvecklingen av det endokrina systemet. I den nyfödda perioden misslyckas den endokrina funktionen - talgkörtlarna börjar sticka ut. Detta leder till gneiss.
 • Felaktig hygien. Skala på huvudet uppstår efter långvarigt slitage på hattar. Svettande hud, för ofta tvättning, olämpliga tvättgeler och schampon - allt detta framkallar sjukdomsbildningen.
 • Oanvändbar mat. Seborré förekommer på grund av en dåligt tolererad blandning eller tidig introduktion av komplementära livsmedel. Felaktig näring av mamman under amning kan också leda till ett fel i barnets endokrina system.
 • Besegra svampen. I den mänskliga huden är svampen ständigt närvarande, men hormonella störningar bidrar till dess reproduktion. Detta provar utseendet på gula skalor.
 • Försvagad immunitet. När kroppens immunfunktioner försvagas, jobbar talgkörtlarna hos barn och svampen multipliceras.

Dermatit hos barn och ungdomar

"Det fanns scabs på barnets huvud i 2 år. Vad ska man göra? "- Föräldrarna panikerar på forumet. Först och främst måste du komma ihåg att före detta tre års ålder är detta fenomen mycket vanligt. Detta påverkar det förbättrade arbetet hos talgkörtlarna.

Kanske är problemet en brist på vitamin B (biotin), som är ansvarig för ämnesomsättningen i kroppen. Utseendet på skalet orsakar inte obehag, och med lämplig behandling och hygien försvinna de utan spår.

När en skorpa bildas på huvudet av ett 3-årigt barn, bör detta faktum varna föräldrarna. Det kan finnas flera anledningar till detta:

 • fel hårvård
 • överhettning i huvudbonaden när huvudet börjar svettas
 • användningen av icke-naturliga kosmetika som orsakar irritation;
 • torkning av hårbotten från frekvent badning;
 • allergisk mot nya produkter.

Om alla dessa faktorer utesluts, och seborré hos barn 3 år passerar inte, kan orsakerna bli allvarligare, till exempel störning i sköldkörtelns funktion eller i centrala nervsystemet. I det här fallet bör du omedelbart kontakta en barnläkare.

Det finns situationer där barnets föräldrar i en liten ålder inte står inför ett sådant problem och för första gången lär de sig om dermatit i åldern 5-6 år av sina avkommor. En skorpa på ett 5-årigt barns huvud är ett ganska sällsynt fenomen, som hos ungdomar. Men det finns fortfarande en plats att vara. Detta fenomen är ofta associerat med en bakteriell infektion. Det behandlas med antibakteriell och antiinflammatorisk behandling.

Om förekomsten av sjukdomen åtföljs av ökad viktökning, misstänker läkare Leiner sjukdom hos en liten patient. Dessutom kan hudflingor hos barn 5-6 år och äldre vara symtom på diatese, psoriasis eller atopisk dermatit.

Hur bli av med skorpor

Föräldrar undrar hur man tar bort skorpan på barnets huvud, och om det kan göras. Det är nödvändigt att ta bort dem, eftersom du med olycklig rörelse kan släcka skorpan av misstag. Detta leder till infektion av det resulterande såret på huden.

För att bli av med scabs på huvudet på ett barn bör:

 • tvätta håret med baby shampoo;
 • blöt med en handduk;
 • Fuktar en bomullsplatta med solros eller olivolja och gnid försiktigt skalet.
 • låt barnet sova i en bomullshatt eller hatt;
 • kamma skorporna på morgonen med en mjuk kam eller borste;
 • tvätta håret, kam.

Dessa åtgärder bör inte utföras mer än två gånger i veckan. Upprepa också proceduren för seborré bakom öronen och ögonbrynen.

Det finns också ett annat sätt på vilken en timme (eller minst 20 minuter) före badning, en lätt värmd olja (burk, babyolja, olivolja) gnids på huvudet. Sedan lägger de en hatt på.

Torka håret med schampo och tvätta av skalorna medan du badar. Kamma sedan ut de kvarvarande korstarna.

Hur man sköljer skorpan, analysera mer detaljerat. Ta en kam med trubbiga tänder och kamma genom håret framifrån och bakåt. Efter det, gå med en mjuk borste. Särskild uppmärksamhet är nödvändig för området av fontanel, det är nödvändigt att ta bort skorporna från den, endast med försiktighet. När kammade skalorna kan separeras från håret.

När seborisk dermatit uppträder regelbundet, misstänks diates eller andra allergier. I denna situation bör du kontakta din hudläkare och allergiker.

läkemedel

Generellt kräver gneiss inte medicinsk behandling, med undantag för det svåra skedet. I detta fall förskrivs barn antibiotika (när huden är infekterad) och antihistaminer som minskar klåda.

Eftersom orsakerna till utseendet av vågar i varje fall är annorlunda, väljs behandlingen individuellt.

För att eliminera olika former av sjukdomsanvändningen:

 • svampdödande salvor ("Lamisil", "Mikospor" och andra);
 • anti-svampschampo (Nizorex, Sebasol, Dermazol);
 • kortikosteroidsalva ("Ecol");
 • zinksalva för att lindra inflammation
 • preparat för sjukt hud (Topikrem, Bioderma Sensibio);
 • vitaminkomplex;
 • antihistaminer (citrin, diazolin).

Hjälper till att bli av med gulskorpsschampo eller skum "Mustel". Dess sammansättning är hypoallergen, schampo mjukar vågorna, förutom den har en antibakteriell effekt.

förebyggande

Efter att ha eliminerat de obehagliga symtomen på seborré, måste föräldrar tänka på hur man förhindrar att situationen återkommer. För att göra detta bör du skydda ditt barn mot allergener.

"Den unga moderens rädsla för barnets intolerans för vissa produkter är förgäves, de allergiska manifestationerna döljer reaktioner på tvättmedel, torr luft eller andra faktorer", säger Dr Komarovsky.

Därför rekommenderas, förutom att man installerar en balanserad kost för en ammande mamma, följande åtgärder:

 • installera en luftfuktare i rummet
 • Behandla babyens huvud och öron med babyfukterare efter att ha badat.
 • Om klåda och rodnad uppträder, kontakta en allergiker som ordinerar en speciell diet.
 • Överhett inte barnet, ha på sig för varmt. Om fötterna och temechko-babyen är heta, sätt det på lätt.

Läkarna varnar! En chockerande statisk bildas, vilken är mer än 74% av hudens sjukdomar - en parasitisk tillstånd (Acacid, Lyamblia, Toccapa). Hydroxider ger kolossal tillgivenhet till organismen, och den första slår på vårt immunsystem, vilket bör skydda organismen från olika sjukdomar. Chefen för Institutet för parasitologi delade en hemlighet, hur man snabbt blir av med dem och rensar dem med sin hud, det räcker. Läs vidare.

Dessa åtgärder vidtas som regel för att förhindra seborisk dermatit.

Hur man tar bort skalorna på barnets huvud

Ibland kan föräldrar märka vågar på barnets huvud. Om de dyker upp i ett barn under ett år gammalt anses detta vara vanligt, och de bär ingen fara om hygien observeras. I de fall då sådana skalor uppträder hos ett äldre barn, bör en undersökning genomföras för att utesluta allvarliga sjukdomar.

Orsaker till

Ett barn på upp till tre månader har ännu inte helt bildat många system och organ, inklusive arbetet med svett- och talgkörtlarna. Förhöjd produktion av sebaceous sekret på huvudet leder till bildandet av vågar, särskilt i kronans område.

Många skalor på spädbarns huvud kan uppstå på grund av dålig hygien.

 1. Kanske är huvudet av barnet med användning av kosmetika tvättat ganska ofta. Detta är oacceptabelt. Det är nog att tvätta håret en eller två gånger på 7 dagar. I annat fall blir hårbotten torr och talgkörtlarna störs. Detta kan leda inte bara till bildandet av jordskorpor, men också till deras komprimering.
 2. En annan anledning kan vara felaktigt utvalda kosmetika. Shampoo bör innehålla endast naturliga ingredienser.
 3. Det är inte nödvändigt att ständigt bära ett lock och ett lock på barnet, speciellt om rummet är varmt. Barnet svettar, överhettas och vågar bildas.

Barn utsatta för allergier, mer benägna att skala på huvudet. Därför, om deras antal ökar, behöver vårdmor att granska kosten eller ändra blandningen.

Orsaken till bildandet av jordskorpor kan vara en sjukdom som seborrheisk dermatit. I det här fallet kommer hygien inte vara tillräcklig, ytterligare behandling krävs, vilket ordineras av läkaren. Oftast upptäcks sådana problem hos äldre barn, men barn under ett år är inte heller något undantag.

Det finns flera stadier av utveckling av seborrheisk dermatit.

 • Den svaga formen av sjukdomen påverkar inte patientens livskvalitet, och skorpor kan bara hittas på vissa ställen, till exempel bakom öronen och på kronan.
 • Med måttlig svårighetsgrad kan de drabbade områdena inte bara hittas på huvudet utan även på ansikte, nacke och kropp. Det allmänna tillståndet förvärras. Barnet blir rastlöst, det är kräkningar, frekvent uppkastning, diarré.
 • En svår form av sjukdomen kännetecknas av det faktum att skalorna täcker nästan hela ytan av huvudet, infektionen förenas. Berörda områden kan fester. Barnet äter illa och sover, får liten vikt.

För att hålla reproduktionen av denna typ av svamp under kontroll, är det nödvändigt att konsultera en läkare vid de första symptomen och börja lämplig behandling.

Beteende taktik

Om skorpor hittades på barnets huvud, ska de inte skrapas med våld. Detta kan leda till bildandet av sår och sår på huden, vilket orsakar infektion att komma in.

Enkla sätt att hjälpa till att bli av med skalor på huvudet hos barn under ett år.

 1. Huvudet behöver blöt och tvättas. Efter vattenprocedurer ska huvudet inte torkas torrt. Det rekommenderas att lätta handduken något och lämna det självtorkande. Sådana åtgärder hjälper huden att andas och återfuktas bättre.
 2. Så snart huden är torr, torka det drabbade området med bomullsull doppad i oliv- eller burdockolja.
 3. För att oljan ska absorberas är det nödvändigt att skapa en värmeeffekt i 2-3 timmar, en keps eller kåpa är användbar.
 4. Efter det att kåpan är avlägsnad, och med hjälp av en tjock kam kammas skalorna ut.
 5. Efter alla procedurer måste du tvätta huvudet igen för att helt bli av med peelingrester och olja.

Sådana åtgärder kan inte utföras varje dag, det räcker nog en gång om 7 dagar. En keps eller lock måste vara gjord av naturmaterial.

Rummet där barnet sover och spelar bör regelbundet luftas. Det är nödvändigt att övervaka temperatur och fuktighet. För torr och varm luft kan förvärra situationen.

Om en diagnos av seborrheisk dermatit gjordes, är en vanlig orsak till denna sjukdom en störning i matsmältningsorganens funktion. Tilldela en diet, droger som hjälper levern, magen, vitaminer och immunmodulatorer. Vid allvarlig sjukdom föreskrivs antibiotika och antihistaminer.

Speciella behandlingsschampon för att tvätta huvudet kan också ordineras. Det rekommenderas att skölja huvudet med buljonger med medicinalväxter: salvia, kamomill, kalendula.

I det fall då skorporna bildas på ytan av barnets huvud och samtidigt uppträder normalt, finns det ingen anledning till oro. Om den nyfödda inte sover bra, vägrar att brösta, det finns ofta riklig upprepning, du behöver konsultera en läkare och utesluta allvarliga sjukdomar.

Vågar på ett barns huvud

kommentarer

Shampoo Mustel från seborrheic skorster EXCELLENT MEANS! Och behöver inte kamma ut)))))))

åh, vi hade också skalor upp till ett år. uppträdde periodiskt på makuhe

Se också

redan 2 gånger såg barnet huden på huvudet med varm olivolja och kammade den, och på en dag framträder de igen, och även av gul färg ((som i bastards (vad ska jag göra, har jag verkligen kammat ut det så mycket?

Välkommen! Min dotter, i 3,5 månader, hade skorpor på huvudet (som cheshchuyki), doktorn sa att detta barn inte stör, men jag skulle fortfarande vilja ta bort dem. Subtraheras på Internet att det finns ett sådant speciellt schampo.

Jag hörde lite om ett sådant ganska otrevligt fenomen som barnskorpor på ett litet huvud innan de föddes, men jag hade inte en aning om hur de såg ut. När min baby är en månad gammal är han på kanten.

Det viktiga ögonblicket i badet - tvätta huvudet - är ett tillfälle att ta hand om ditt lilla sitt strålande och ändå så ömtåliga hårhår. Det är dock inte så enkelt som det kan tyckas. Oavsett om ditt barn har tjockt hår.

Hej alla! Berätta för mig vem det var! I mindreåren (oss 2,10) finns det mjäll på toppen av huvudet, som ett skott som hos spädbarn, och det visas på den tredje dagen efter att huvudet har tvättats. Det är inte sladdat, bara gjort en skorpa. Detta är en reaktion på.

Vi är 4 månader gamla! Nyligen dök upp skorpor på huvudet, som skalor! Mannen säger att man måste kamma! Jag försökte, så skalorna separeras väldigt tätt och med hår! Tyvärr för håren (((Jag vet inte vad jag ska göra med det nu?!

Hej berätta hur och hur man tar bort skorpan från ett barns huvud? Baby 3 månader.

Vi är 5,5 månader gamla, och med 2 månader på vårt huvud är det sådan nonsens. Jag störde inte, de säger att tiden kommer att komma av sig själv. Men dessa gula skalor började förvirra mig när jag läste någonstans att de kunde.

Min son har en skorpa på huvudet, han är nästan två månader gammal, men hon passerar inte, mitt huvud är muskulöst varje dag. min dotter hade inte det här, berätta för mig, snälla hur du rengör det.

Redan 2 veckor på Vova på huvudet på en skorpa. Jag smeder med olivolja och olika oljor för spädbarn, men de blir inte mindre. Även på ögonbrynen vågar, panna grov. Jag vet att inget hemskt kommer att passera. Och när.

Vågar på huvudet hos spädbarn: vad betyder detta?

Under de första dagarna av livet märker föräldrar ofta vita skalor på barnets huvud. Sådan frigöring sker ganska ofta och det finns ingen anledning till oro och ett besök hos barnläkaren. Vågar eller gnistor sprider sig vanligtvis i hårets huvud, speciellt nära fontanelen. Experter anser att detta fenomen är förknippat med utvecklingen och början av arbetet hos barnets talgkörtlar, liksom överväxt av våren. Gula eller vita skalor i medicin kallas seborrheisk dermatit eller mjölkskorpor.

Orsaker till vågar hos spädbarn

Med gneisse upplever inte din bebis några smärtsamma reaktioner och obehag. Om det är korrekt avlägsnat, kommer mjölkskorpan inte att orsaka skador och kommer snabbt att försvinna.

Orsakerna till seborisk dermatit är olika och beror på många faktorer:

 • Moderhormoner. Den nyfödda kroppens kropp innehåller en stor mängd mammal hormoner. Vilket försvinner helt under den åttonde månaden. Hormoner provocerar en intensiv utsöndring av talgkörtlarna, vilket är den främsta orsaken till mjölkkorskor, vars utveckling upphör med den åttonde månaden.
 • Allergy. Om barnets eller föräldrars kropp är föremål för allergiska reaktioner är utseendet av skalor oundvikligt.
 • Hygienprocedurer. Hur ofta tvättar du ditt barns huvud? Vilka verktyg använder du?

Skötselprodukter måste uppfylla de grundläggande hygienkraven. Välj schampon enligt din ålder.

 • Överhettning. Vid temperaturer över 24 grader hos spädbarn börjar intensiv svettning, vilket senare leder till bildandet av mjölkskorpor.

Våra vågor leder som regel till större olägenheter för föräldrar än barn. Men med felaktig hantering av barnets hårbotten kan du provocera ytterligare skallighet.

Särskild behandling eller ytterligare förfaranden kommer inte att krävas. Huvudvillkoren är att inte skalla.

Hur bli av med mjölkkorskor?

Experternas uppfattning om hur man på ett säkert och effektivt sätt tar bort skalor varierar. Vissa insisterar på att inte ta bort tills huvudets yta är täckt med torra skorskor. Men i detta fall kommer förfarandet att vara mer smärtsamt och långt. Andra förbjuder användning av specialverktyg för borttagning. De flesta barnläkare rekommenderar fortfarande att bekämpa seborrheisk dermatit. Metoder för att ta bort skorpor beror på orsaken till deras utseende.

Att skilja allergisk gneiss från det vanliga är ganska enkelt. Allergi påverkar i regel hela hårytan på huvudet, medan mjölkiga vågar ligger i ställen för talgkörtens intensiva arbete. Omslaget nära våren, temporal lobes, crown och över ögonbrynen är en riskzon för utseendet av seborrheisk dermatit.

Om skalor uppstår på grund av andra faktorer, följ dessa riktlinjer:

 • Avlägsna aldrig torra skorskor. Det kan leda till infektion i hårbotten, pustler och klåda, samt ytterligare skallighet.
 • Schamponering. Efter att ha använt babyshampo sköljer du barnets huvud liberalt med örtkamomilldekok. Skaka sedan håret med en mjuk handduk och låt den torka naturligt.
 • Hudmjukning. Ett mjukgöringsförfarande utförs före avlägsnandet av flingorna. Efter shampooing appliceras olja på våt hud. Du kan använda antingen en speciell baby eller en vanlig grönsak. En sådan mask håller i flera timmar. I slutet av tiden, ta en baby kam med mjuka borstar och noggrant kamma barnets hår. Glöm inte att tvätta borsten från skalorna under processen. I slutet behöver du tvätta håret med baby shampoo. Denna procedur rekommenderas inte ofta. Inte mer än 1-2 gånger i veckan. Annars sår och irritation i hårbotten.
 • Specialverktyg. Modern kosmetologi erbjuder ett brett utbud av oljor och produkter för att ta hand om barnets fina hud. Oljor, schampon, rengöringsskinn hjälper till att återställa vattenbalansen i huden, rengör försiktigt håret och avlägsna skalor. Blockera också bildandet av nya. Innan du köper en produkt, var noga med att samråda med en specialist och hitta rätt vård för din baby.

Ibland kan seborrheisk dermatit inträffa vid 2-3 års ålder. Anledningen till vilken - komplexiteten i mag-tarmkanalen. För behandling föreskrivs en kurs av vitaminer och en specialdesignad diet. Samtidigt ökar mängden vatten som förbrukas för barnet. I detta fall krävs samråd med en läkare.

Förebyggande av seborrheisk dermatit hos spädbarn

Om du uppmärksammar barnet och observerar enkla hygienregler kan du undvika utseende av skalor. För korrekt vård är det nog:

 • Daglig tvättning av huvudet med vanligt vatten eller ett avkok av örter utan användning av schampo. Det rekommenderas när du svettar barn och under den heta årstiden.
 • Användningen av speciell och högkvalitativ babyshampo baserad på naturliga ingredienser.
 • Om du märker irritation eller utslag efter att du har använt schamponet, byt ut produkten.
 • Förbättra blodcirkulationen, hårväxten, samt förhindra att skorpan hjälper till med daglig användning av en speciell massagekam med mjuka borstar.
 • Korrekt torrt hår. Efter badning bära du en speciell bomullshatt och torka ditt hår naturligt.
 • Barnets skalp måste "andas". För kepsar används endast naturmaterial. Hemma borde barnet vara nakna.

Varför syns vågar på barnets huvud? Hur bli av med gulskorpor?

Skorpor, som bildas på barnets huvud, orsakar föräldrarna en angelägen önskan att bli av med dem. Men för att eliminera dem utan konsekvenser måste det finnas lämplig vård.

Varför visas skorpor?

Så snart unga mödrar inte stylas, är dessa gula skalor på barnets huvud allergi, scrofula och dermatit. Faktum är att de ofta förekommer i helt friska barn flera månader efter födseln. Några mödrar omedelbart springa till läkare, andra försöker bli av med skorpar med hjälp av beprövade metoder.

Om barnet känns bra och inte uppvisar tecken på ångest bildas skalorna på grund av att talgkörtlarna ännu inte är fullständigt formade och deras aktivitet är ofullständig.

Men det finns allvarligare skäl till att barnet har skalor på huvudet:

 • brist på vitaminer
 • olämpliga hygienprodukter
 • reaktion på för varm eller fuktig luft;
 • kränkning av metaboliska processer;
 • Förekomsten av eventuella yttre stimuli.

Innan vi fortsätter att avlägsna vågar, är det nödvändigt att se till att ingen av dessa orsaker leder igen till deras utseende. Om din mamma är svår att hantera detta problem på egen hand kan du söka hjälp från en barnläkare.

Det finns flera metoder för att ta bort obehagliga skorpor, så varje mamma har möjlighet att välja den som passar bäst för henne och barnet, beroende på hur många månader eller år han är.

Metod 1

Det enklaste och ganska effektiva sättet är att ta bort vågarna med händerna. Om du gör alla rörelserna noggrant, är inte barnets huvud skadat. Gnid försiktigt, men aggressivt, gnugga din hud och försök att skrapa bort vågorna.

För att göra det bekvämare kan du bära latexhandskar om ditt barn inte har några allergier.

Du kan också lägga i händerna med en plastpåse - då kommer skorporna inte att hålla fast vid dina fingrar.

Dessa flakningar är inte smittsamma, så du kan inte vara rädd för att infektionen kommer att gå till din mamma.

Under inga omständigheter får man använda skarpa verktyg och improviserade enheter - de kan skada barnets känsliga huvud.

Metod 2

Dagligen tvätta huvudet baby. Inget behov av att använda schampo, för att inte torka ut locket. Våt huvudet med varmt vatten och massera huden noggrant. När skorporna mjukas kommer det att bli mycket lättare att ta bort dem.

Tillverkare av babyhygienprodukter erbjuder föräldrars speciella badprodukter som bidrar till avlägsnande av skalor när shampooing är gjort.

För enkelhets skyld kan du använda en mjuk borste. Men om du märker att huden torkar ut, är det bättre att överge denna metod.

Metod 3

Applicera babyolja eller petroleumgel på barnets huvud och vänta ett tag.

När skorporna mjukas kommer det att bli mycket lättare att ta bort dem. Om det fortfarande finns skalor efter proceduren, upprepa proceduren igen. Även för dessa ändamål kan du använda olivolja eller någon annan vegetabilisk olja.

När huvudet är rent måste barnet köpas för att ta bort resterande medel.

Med hjälp av varmt vatten och ett mildt schampo kommer du slutligen att rengöra huden.

Metod 4

Lätt att bli av med skorporna kan du använda ett medicinskt schampo. Om de förekommer några dagar, är det meningsfullt att tänka på att tvätta håret regelbundet med ett barnmedel.

Den innehåller tjära. Det minskar flaking och skyddar huden från att torka ut.

Shampoo innehåller antisvampmedel effektivt bekämpa detta problem.

Medel som innehåller salicylsyra, kan inte användas för spädbarn, eftersom det snabbt absorberas i huden.

Metod 5

Om barnet har gula skalor på huvudet, fukta den oftare luften i rummet där barnet är. Barn med känslig och torr hud kan således reagera på otillräckligt fuktad luft. Placera behållare med vatten eller installera en fuktkräm - det här skyddar huden från att torkas ut.

Fukta barnets huvud efter varje bad. Applicera mjukgörare på en lätt fuktig och varm päls. Föredra dig de produkter som är avsedda för barn med känslig hud.

Var uppmärksam på barnets näring. Vissa blandningar ger upphov till skalor. Om det finns andra allergiska reaktioner, såsom rodnad, utslag eller diarré, var noga med att visa barnet till en specialist. Konsultation av en hudläkare krävs också när skalor observeras i ett barns huvud efter 5 år.

Vi önskar er och din baby god hälsa och välbefinnande!Nästa Artikel
Professionella hårmaskar, topp 6