Om huvudet kliar - problem, springa mer till doktorn! Eller 6 orsaker till huvud kliar.


Om huvudet kliar (speciellt under en viss tid) - bör du omedelbart kontakta en hudläkare, eftersom kliande hud i hårbotten kan vara resultatet av en allvarlig sjukdom. Skälen för vilka förmodligen huvudet är repat, är ganska olika. Några av de vanligaste är listade nedan.

Orsaker till huvud kliar

Parasiter.

Otänkbar klåda, punkter på bett och repor på ytan av hårbotten, liksom på nacke och tempelns baksida - det här är de mest karakteristiska signalerna som indikerar närvaron av löss. Pedikulos är fortfarande en ganska vanlig sjukdom, och alla kan få det, oavsett levnadsstandard.

Lice bite injicera en speciell hemlighet, varifrån kliar huvudet. Ofta anses uppkomsten av pedikulos vara en allergi, och när orsaken är upptäckt blir sjukdomen ondskinnig. Lössen kan röra sig mycket snabbt och är mycket hård: de kan leva på föremål i ca 2 dagar och dör inte i vatten.

En annan parasit som kliar huvudet är Demodex-mitten. Det orsakar demodecos sjukdom. Miten lägger ägg inuti hårsäcken, medan den kan ligga både på ytan av hårbotten och i dess övre lager (Demodex gillar inte solljus). Förutom den starkaste klåda är demodikos sällsynt mot mjäll.

Reproduktionen av fästet bidrar till missbruk av alkohol, försvagad, på grund av antibakteriell, hormonell och strålbehandling, immunitet.

Mjäll.

Mjäll förekommer inte i sig själv. Det är en indikation på handling, en signal om att någon typ av fel har uppstått i kroppens arbete. Mjölk är en klibbning av döda hudceller och kan, beroende på aktiviteten hos talgkörtlarna, vara torr och oljig. I det här fallet är håret i det första fallet torrt, som om det är "pulveriserat" och i det andra oljigt med en karakteristisk glans.

Kemisk exponering.

Många färger, schampon, balsams, sprayer, hårmaskor, samt stylingprodukter bidrar också till hårbotten. Deras sammansättning är nästan densamma som det periodiska bordet. Tillverkare känner inte ledsen för alla slags färgämnen, smaker och andra tillsatser.

Om huvudet kliar nästan omedelbart efter applicering av ett nytt läkemedel, så är det naturligtvis bättre att bli av med det (trots kostnaden). Ett sådant alternativ är emellertid också möjligt när skampan "manifesterar" över tiden: huden är redan överdriven eller tvärtom blivit fet, håret har blivit tunnare, mjäll och klåda har uppträtt. Under en tid måste du glömma industriella kosmetiska hårvårdsprodukter och återställa huden och hårbotten med traditionella metoder.

Effekten av temperaturen.

Höga och låga temperaturer påverkar hårbotten starkt. När du använder en hårtork, tång, etc., överhettas de övre skikten av huden. Detta leder till ett misslyckande i talgkörtlarna, har en negativ inverkan på hårsäckens tillväxt och näring och därmed på håret själv. Långvarig exponering för låga temperaturer försvagar också hudens skyddande egenskaper, vilket leder till överdriven eller otillräcklig sebumsekretion. Resultatet är mjäll och klåda.

Interna sjukdomar.

Ibland kliar huvudet om det finns några endokrina sjukdomar eller kroniska sjukdomar i de inre organen. Till exempel, vid hypothyroidism finns det inte bara huvudklåda utan också ökad håravfall.

Nervösa störningar.

Konstigt som det kan tyckas, nervösa störningar och stress leder också till mjäll och klåda. Psykisk och intellektuell överbelastning, problem på jobbet och i familjen, instabil psykologisk atmosfär och känslomässiga effekter - allt detta leder till en förändring i kroppens hormonella bakgrund och därmed en förändring i ämnesomsättningen i huden ("nervös" klåda).

Varför kliar ditt huvud? 10 huvudorsaker

Klåda och många medföljande problem kan orsakas av ett stort antal anledningar. För exakt installation av källan är det naturligtvis bäst att besöka läkaren, men här är problemet - till vilken specialist att registrera? Eller gå till alla i rad - inspektionen är aldrig överflödig! Låt oss se vad orsakerna är och vilken läkare är värt ett besök.

Med en stark, inte passande kliande hårbotten, kontakta en läkare! Dra inte! Ju tidigare du tillämpar desto färre konsekvenser!

Sannolika orsaker

 • Seborré, mjäll

Felaktigt fungerande talgkörtlar leder till stora hårproblem. En av de mest obehagliga är mjäll (seborrhea), åtföljd av oacceptabel klåda och skada på huden. Och även täckt med vita vågar, axlar och rygg. Bara dessa skalor är en källa till klåda, de irriterar huden.

I milda fall är mjäll perfekt behandlad på egen hand hemma. Det är bättre att behandla mer komplicerade fall tillsammans med en tricholog, och att närma sig detta omfattande och stämma in under hela processen.

 • Torr hårbotten

Återigen leder felfunktionen hos talgkörtlarna och några andra orsaker till att håret och håret i huvudet blir torra. Körtlarna försöker aktivt att lindra torrhet och skydda försvagad hud mot de negativa effekterna av miljön och täcker sålunda hela ytan med ett lag av talg. Hår börjar snabbt bli smutsigt, det klarar mycket smuts, bakterier och mikrober utvecklas starkt. Det är ett misstag att misstänka fet hud och oljig hårtyp. Hård hårtvättning avtar huden ännu mer, sprickor och repor kliar mycket. Efter tvättning trycks allt och elektrifieras, håren delas och bryts av.

Fuktgivande masker, fyllning av vitaminer och mikrodelar i kroppen, rätt och hälsosam näring, överensstämmelse med reglerna för tvättning och torkning, skydd av krullar från sol, vind och frost är inte dåliga med detta problem.

 • Svampinfektion

Det här är allvarliga sjukdomar som kräver obligatorisk behandling. Förutom den konstanta chastotki på huden finns också plack (laven), som ser väldigt repulsiv ut. Det är bäst att genomgå en behandling i en medicinsk institution under överinseende av en specialist dermatolog, men om det inte är möjligt av någon anledning, försök sedan lindra symtom med tea tree wraps och speciella antimykotiska schampon.

 • Parasiter (löss, fästingar.)

Ett annat mycket allvarligt nederlag, vilket också kräver obligatorisk och omedelbar behandling (du måste besöka en hudläkare). Oftast är det löss. Hoppa löss kan någonstans, särskilt var stora folkmassor eller stora grupper av anställda. Du kan hitta under ett förstoringsglas, noggrant undersöka hårbotten (bättre om läkaren gör det). Tick-buren infektion som hittas hemma fungerar inte.

Inspektion av löss

Behandling för pedikulär är ganska enkel och inte lång i tiden. Särskilda schampon och vissa folkrättsmedel kommer att göra sitt jobb.

Kanske en av de vanligaste orsakerna till pruritus, och allt eftersom nyligen har det varit en otrolig mängd nya allergiska reaktioner. De viktigaste är reaktioner på mat. Också många idag står inför allergier mot hårvårdsprodukter (schampo, balm, masker, stylingprodukter.) Och dekorativa kosmetika. Det följs vanligen av utslag, rodnad, klåda, ibland svullnad.

Allergier kan också uppstå vid byte av vanliga hårvårdsprodukter. Om återgången till den gamla lösningen inte löser problemet med allergi, bör du kontakta trichologen.

Lösningen på problemet är att hitta allergenet och naturligt eliminera det. Det görs bäst på kontoret hos en allergiker.

 • Allergi att måla

Det händer också ofta nog, särskilt om befälhavaren inte använde mycket högkvalitativ färg eller färg som innehåller ammoniak eller väteperoxid. Det finns bara en väg ut: du måste kontrollera vad mästaren målar för dig och väljer att måla icke-ammoniakfärger eller tonade schampon. Dessutom är det önskvärt att testa för allergiska reaktioner före förfarandet.

 • Pulverallergier

Tvättmedel, tygmjukgörare innehåller många olika kemiska komponenter. Vissa av dem kan orsaka hudirritation och följaktligen allergier och klåda.

Källan till många av de mest olika problemen med kroppen är nervös spänning, stress, depression, neuros. Hår och hårbotten sparar inte heller. Stress kan orsaka förändring av hårtyp och avvikelser i talgkörtlarna och blodkärlspasmer och problem med blodmikrocirkulationen. Mot denna bakgrund lider ämnesomsättningen kraftigt och hudirritation uppträder.

För att avlägsna denna irritation måste du först och främst eliminera stressiga situationer och lugna nerverna, dricka en sedativkurs (ordinerad av en neurolog under behandling) och massera hårbotten och livmoderhalsen.

 • undernäring

Överdriven konsumtion av sött, kryddigt, kaffe, rökt, burk och mer. Det är inte mycket användbara produkter och översvämmande dem oundvikligen påverkar huden: dermatit, eksem, akne, utslag. Dessa hud manifestationer följs alltid av klåda och stark kamning av hudutslag. Att hantera detta problem är ganska enkelt: tillfälligt eliminera "skadlig" mat, drick mer vanligt vatten, konsumera magert mat med en liten mängd kryddor. Klåda och utslag kommer snabbt att gå iväg!

 • Fel huvudbonad

Trånga och syntetiska huvudbonader orsakar ofta obehag på huvudet. Debatten förvärrar ytterligare situationen. Jag vill skrapa huvudet på en gång och så snabbt som möjligt. Det finns bara en väg ut - omedelbart byta huvudstycket till ett trevligare naturmaterial, och dessutom ska olika huvudbonader bäras vid en viss temperatur (hårvård på vintern) och försök att inte överhettas i hårbotten, utan att överkolla.

Utöver dessa huvudorsaker finns det också mindre. Dessa inkluderar:

 • störningar i blodcirkulationen;
 • gastrointestinala sjukdomar;
 • stillasittande livsstil;
 • frekvent användning av hårtork, pleyk. ;
 • överansträngning.

Det finns naturligtvis många anledningar och du kan måla var och en under en mycket lång tid. Om din anledning inte är en av huvudorsakerna, bör du titta med en specialist i de sällsynta. Men anledningen till att hårbotten är repad måste hittas, eftersom det kan vara ett symptom på en allvarlig sjukdom, och det blir problematiskt att gå till frisörens.

Varför kliar det huvudet om det inte finns några löss? De vanligaste orsakerna

Utseendet på en oacceptabel, smärtsam kli gör att man undrar varför huvudet kliar sig - det finns inga löss och deras hår har nyligen tvättats ordentligt. Orsaker till hudirritation kan vara både yttre och inre utfällningsfaktorer. Ofta är det omöjligt att identifiera dem själv, så du borde ta hjälp av smärtspecialiserade läkare - en tricholog, en hudläkare, en gastroenterolog, en endokrinolog. De kommer att genomföra en serie laboratorietester och förskriva farmakologiska medel för att eliminera den bakomliggande orsaken till den diagnostiserade patologin, såväl som att snabbt lindra symtomen.

Helst eliminera klåda i hårbotten är endast möjligt efter att ha fastställt orsaken till förekomsten.

Naturliga orsaker

Naturliga orsaker inkluderar användning av hygienprodukter som inte är lämpliga för vård av en viss person. Till exempel visas allvarlig klåda ibland efter användning av en ren handduk, tvättad med ett nytt märke av pulver. Hårbotten på detta sätt reagerar på de kemiska ingredienserna i dess komposition. Små barn eller personer som är predisponerade för allergiska reaktioner är särskilt känsliga för hushållskemikalier.

Shampoo, balm, hårmask

Detta är den vanligaste orsaken till kliande hårbotten. På hyllorna av butikerna finns det nästan varje dag nya märken av omsorgsfulla medel, och tv-reklam erbjuder att radikalt förbättra hårets tillstånd omedelbart efter en enda användning.

Tillverkare lägger till ingredienser i schampon och sköljmedel som kan prova en allergisk reaktion:

 • eteriska oljor;
 • växtextrakt
 • aromer;
 • konserveringsmedel;
 • stabilisatorer.

En person får inte ens misstänka att han är mycket känslig för neroli eterisk olja eller extrakt från maskrosrötter tills han har tvättat huvudet. Därför är det med utveckling av pruritus nödvändigt att återanvända bevisade säkra medel.

Många av det fina könet älskar att experimentera med sitt utseende. De använder aktivt alla typer av hårmaskor, recepten som finns på Internet. Ofta inkluderar de honung, gruel från färsklök, vitlökskrygg. Om en kvinnas hårbotten är känslig och tunn, bör man inte bli förvånad över utseendet av smärtsam klåda och ibland mikrotraumor.

Rekommendation: När du köper schampo eller balsam måste du vara uppmärksam på närvaron av natriumlaurylsulfat i dess sammansättning. Detta anjoniska ytaktiva ämnet kan irritera hårbotten.

En ny produkt för att tvätta hår eller färga hår kan prova en önskan att kamma huden.

Hårfärg

Även om inskriften "Utan ammoniak!" Finns på förpackningen med färg, garanterar detta inte sin säkerhet. Oavsett om en kvinna använder ett botemedel för att ge en ljus nyans eller radikal färgning, kan en allergi inträffa omedelbart efter appliceringen eller flera timmar senare. Huvudet börjar klia, rodnad och hudutslag förekommer på huden, efter ett par dagar faller små vågar på axlarna. Så agerade aggressiva kemikalier som finns i nästan alla märken av hårfärg.

För behandling av en allergisk reaktion kan läkaren ordinera droger: Loratadin, Cetirizine, Tavegil, Suprastin, Zodak. I vissa fall måste du använda salvor, krämer, schampon med antihistaminaktivitet.

Tips: Om du efter färgning uppstår allvarlig klåda ska du skölja håret med extrakt av kamomill, sträng, salvia, naglar. Förbered det, häll bara 3 msk. skedar av vegetabiliska råvaror 2 koppar kokande vatten och lämna i en timme.

Patologiska orsaker

Behovet att kamma hårbotten uppstår mot bakgrund av en brist i kroppen av biologiskt aktiva substanser - vitaminer och spårämnen:

 • tiamin, pyridoxin, riboflavin, cyanokobalamin, askorbinsyra och nikotinsyror, tokoferol;
 • magnesium, molybden, kalium, järn, fosfor, kalcium, mangan.

Ur deras närvaro i vävnaderna och blodet beror det på att alla system för mänsklig aktivitet fungerar aktivt. Försämring i allmän hälsa återspeglas omedelbart på hårbotten och håret. Den patologiska processen börjar med en kränkning av blodtillförseln till alla lager av epidermis. Bristen på mineralföreningar och vitaminer leder till en försvagning av hårsäckarna, störningar av metaboliska processer. Kursintaget av Selmevita, Complivit, Vitrum, Centrum, Supradina hjälper till att snabbt klara av klåda för en vuxen och ett barn.

Shampoo med antifungal aktivitet används för att eliminera klåda med seborré.

Patogena svampar

Olika typer av svampar som lever på människans hud är villkorligt patogena mikrofloror. Men under påverkan av interna eller externa provokationsfaktorer aktiveras de, börjar växa och föröka sig. Kliniska manifestationer av seborré är klåda, allvarlig torr eller oljig mjäll, och talgkörtlarna utsöndrar en överdriven mängd utsöndring. Hårets tillstånd försämras väsentligt: ​​de börjar falla ut, blir snabbt smutsiga, stratifiera på spetsarna. Skrapa hårbotten leder till bildandet av repor, sår, sprickor, som snabbt går ihop med sjukdomsframkallande bakterier:

Om du hittar smärtsam svullnad eller sår i hårbotten, ska du omedelbart kontakta en hudläkare. Hembehandling med folkrättsmedel kommer inte att medföra framgång som ett resultat av deras brist på antimykotisk aktivitet.

Rekommendation: Vid behandling av seborré, ökar användningen av schampon med anti-svamp ingredienser - ketokonazol, nizoral, friderm med tjära. Och vid diagnos av infektion föreskriver dermatologer antibakteriella externa och (eller) interna preparat.

Herbal infusioner kan intas för behandling av neurogen klåda och sköljas helt enkelt med sin hårbotten.

Neurologiska störningar

Om huvudet är repat, men det finns inga löss, borde du analysera ditt psyko-emotionella tillstånd. Ofta stressiga situationer eller långvariga depression leder nästan alltid till en önskan att kamma hårbotten. Nervös utmattning utlöser en kedja av negativa immun-, biokemiska och fysiologiska reaktioner. Dess resultat är produktionen av kroppen av biologiskt aktiva föreningar som irriterar nervfibrer. Vad händer nästa:

 • stora och små blodkärl dilaterar;
 • det är en stark svullnad;
 • Produktion av histamin, en aktivator av allergiska reaktioner, ökar.


Lusten att klia ökar på kvällen och på natten, påverkar aptiten negativt, stör sömnen. Om den patologiska processen diagnostiseras i början, kommer läkaren att ordinera lätta lugnande medel eller lugnande medel - Tenoten, Persen, Deprim, tinkturer av valerian, motherwort och Hypericum. Och med allvarlig depression måste du ta neuroleptika och (eller) lugnande medel.

Gastrisk patologi

Brist på vitaminer, makro- och mikronäringsämnen kan inträffa, inte bara när de inte matas in tillräckligt med mat. Många sjukdomar i mag-tarmkanalen åtföljs av nedsatt absorption av biologiskt aktiva substanser. Det vill säga de är i produkter, men kan inte delas eller smälta. Detta tillstånd utvecklas i följande patologier:

 • disackaridasbrist;
 • celiac sjukdom;
 • cystisk fibros
 • exudativ enteropati.

Även ofta diagnostiserad gastrit kan provocera ett brott mot absorption på grund av den frekventa utvecklingen av processer av förfall, jäsning, överdriven gasbildning. Magsår orsakas ofta av felaktig, obalanserad näring. Det kan också direkt bidra till utseende av klåda. Faktum är att patogena svampar i hårbotten växer snabbt och multipliceras när en person äter mycket bakning och godis. Ibland räcker det med att göra vissa justeringar av din kost så att viljan att kamma ditt huvud försvinner utan spår.

Varning: Hårbotten klåda är ett av symptomen på psoriasis eller ringorm. Dessa patologier fortskrider snabbt, så det är angeläget att konsultera en hudläkare.

Varför huvudet kliar - orsaker till klåda, behandlingsmetoder

Läget i hårbotten under hårbotten är en indikator på både allmän hälsa och lokala problem. Därför indikerar förekomsten av långvarig klåda vanligtvis början av patologins bildande och kräver särskild uppmärksamhet och diagnos.

Skälet till vilket kliande huvud kan vara: hårbottenparasiter (löss, fästingar), seborré i olika former, allergiska reaktioner, hormonella förändringar i kroppen, kemiska hudskador vid färgning av hår eller efter perm, neuroser. Korrekt etablerad orsak till klåda säkerställer adekvat behandling.

Om det är löss

Pedikulos är en sjukdom i hårbotten orsakad av huvudlöss. Känna igen det kan vara visuellt: under inspektionen hittar de levande individer eller nits (vita kapslar tätt fastsatta på håret). På huvudet lever löss huvudsakligen i templen, i öronen och nacken. De matas på färskt blod, så blödande sår uppträder på bettplatsen, som kan bli inflammerad och därefter fester, vilket orsakar klåda.

Behandlingen består av förstöring av parasiter och behandling av hud med antiinflammatoriska medel. Numera är det i ett apotek lätt att köpa specialiserade aerosolpreparat som, efter en enda användning, helt eliminerar löss.

Samtidigt behöver du köpa en spray för behandling av hattar, kuddar, sängkläder och kläder som inte kan behandlas termiskt. För läkning av sår är kamilledekok eller färdigt hårsköljning med antiinflammatorisk effekt lämplig.

När orsaken är demodikos

En mindre vanlig parasitisk infektion som påverkar hårbotten är demodekos, en sjukdom som orsakas av subkutana kvalster. Oftast förekommer mot bakgrund av en allmän minskning av immunitet. Manifieras av hud klåda och hudutslag. För att göra en diagnos behöver du kontakta en tricholog eller en hudläkare.

Behandling kräver samtidig uppmärksamhet på alla områden. Det är nödvändigt:

 • Byt sängen till en ny, med syntetiskt fyllmedel (nacktillbehör bidrar till utvecklingen av kvalster).
 • Stryk dagliga kuddar från 2 sidor;
 • Håll huden ren och oljig;
 • Rör inte ditt ansikte med händerna, hantera glasögon och rakhyvel med alkohol varje dag.
 • utesluta kosmetiska produkter baserade på fett
 • balans diet (utesluter fet, söt och kryddig, berika med vitaminer).

Dessutom föreskriver läkaren läkemedelsbehandling - i regel tabletter som innehåller metronidazol i kombination med antihistaminer för att minska klåda och minska hudirritation.

Om orsaken är seborré

Seborré (allvarlig - mjäll) - en sjukdom i hårbotten, uppenbarad vid överdriven exfoliering av den ytliga epidermis med inflammatoriska förändringar i de underliggande vävnaderna. Orsaken kan vara en svampinfektion i talgkörtlarna, hormonella förändringar i kroppen, kroniska gastrointestinala sjukdomar och nervsystemet.

Metoden för behandling av seborré är vald i enlighet med orsaken till förekomsten som diagnostiserats av en tricholog eller en dermatolog. Användningen av speciella skumdroger reducerar skurningen, men eliminerar inte orsaken.

Allt på grund av allergiska reaktioner

Hårbotten är utsatt för allergier mot hårvårdsprodukter, dekorativa sminkar, syntetiska tvättmedel som används vid behandling av linne under tvätt. Mindre vanliga kan allergiska reaktioner på maten förekomma.

Kliande hårbotten är vanligtvis förknippad med användningen av nya produkter som inte har tillämpats tidigare. För att kunna göra en diagnos i det här fallet är det nödvändigt att konsultera en allergist, som ska specificera typen av reaktion, identifiera allergenet och förskriva rationell terapi.

Behandlingen här är att undvika kontakt med allergenet och ta antihistaminer.

Hormonala förändringar i kroppen

Hormonförskjutningen kan associeras med både åldersrelaterade förändringar (ungdomar och ålder) och med läkemedel som behandling eller sportnäring. I det här fallet uppträder hudens klåda gradvis och ökar i intensitet, hårets hårda fettinnehåll förändras dramatiskt (de kan bli extremt torra eller för fet). Kombinationen av dessa symtom indikerar behovet av att konsultera en endokrinolog och en grundlig undersökning.

I detta fall ordineras terapi uteslutande av en läkare (självbehandling är livshotande). Det består av en förändring av hormonnivåerna och lokal terapi.

Kliande på grund av kemiska skador

Ett ammoniakbaserat hårfärg och ett perm-komplex är starka medel, som för långvarig kontakt med huden kan orsaka kemiska brännskador. I detta fall visas klåda redan under proceduren, med tiden blir det ont. Huden under håret är rodnad, små sår är möjliga. Om symtomen inte ökar, kan du inte registrera dig för en tid med en hudläkare.

Hembehandling består av att skölja hårbotten med kamilledekok eller färdiga sköljningar med antiinflammatorisk och sårläkningseffekt.

Anledningen är neuros

Hårbotten klåda kan vara av neurogent ursprung, det vill säga resultatet av långvarig stress eller övergående överbelastning av nervsystemet. Samtidigt är den inte lokaliserad, är inte förknippad med påverkan av yttre faktorer, ökar med ökningen i känslighetsnivån. I regel utförs denna diagnos efter uteslutning av alla ovanstående patologier.

Behandlingstaktiken i detta fall bestäms av neurologen, den består i att ta lugnande medel och lokal terapi med antiinflammatoriska läkemedel med lugnande effekt.

I allmänhet är håret och huden på huvudet en ljus indikator på hälsan, och därför ser det ut med en normal livsstil och näring.

Varför kan det bli kliande huvud och hur man behandlar det

Huvud klåda orsaker och behandling av en allergisk reaktion. Orsaker till klåda av ytskiktet i hårbotten är metaboliska problem som kräver behandling. Dessutom kan kvalster, löss och kaminfektion vara involverade i förekomsten av irritation och klåda. Detta fenomen kan kvarstå eller visas periodiskt beroende på den faktor som provocerade den. Klåda ger mycket olägenheter, dessutom finns det en desquamation och mjäll. Ofta blir orsaken till mjäll en svamp som bara avgör på hårbotten, kan vara början på psoriasis.

skäl

Formade plack på hårbotten indikerar brott i kroppen. Varför annars kliar det ditt huvud?

Möjliga orsaker är:

 • diabetes mellitus;
 • seborréisk eksem (mjäll);
 • allergisk mot sött eller mjöl
 • Utseendet av skadliga insekter (huvudlöss, fästingar, etc.);
 • användning av olämpliga schampon eller andra hårprodukter (geler, lacker);
 • för ofta tvättning, torkning av hårbotten;
 • svampinfektion;
 • påkänning;
 • nervstam
 • olika lavar;
 • psoriasis.

Försämrad glukosupptagning uttrycks i torr hud. Mot denna bakgrund kan det förekomma svårt klåda i huvudet. Torr seborré och fett skiljer sig från varandra i mängden och kvaliteten på talg som produceras. Men den ena och den andra kan åtföljas av klåda. Därför är det viktigt att normalisera produktionen av fett.

Att äta för mycket söt och mjöl stör också metaboliska processer och kan orsaka allergier, vilket orsakar sår. Dessutom finns det andra symtom (hudrödhet, hudutslag, dermatit). Whisky och området bakom öronen är vanligtvis kliande.

Du bör inspektera dig själv för löss. För detta görs avskiljningar i håret och håret är kammade med en liten kam. Försiktigt bläddra i templen, som det är där att det finns gynnsamma förutsättningar för fästning av ägg. De ser transparenta, glänsande och väldigt små ut. Insekterna är vanligtvis mörkbruna eller bruna (från blodets) färg, som snabbt rör sig genom håret och hårbotten. Men de kan inte flyga och hoppa. Om de behandlas med ett speciellt schampo, kommer det efter ett tag att kunna kamma dem och ta bort de nedbrytna äggen.

Vanligtvis är det med en snabb upptäckt av insekter tillräckligt att genomföra ett förfarande. I avancerade fall krävs flera procedurer med ett intervall på en vecka. Risken för att pedikulos går i drift är den troliga utvecklingen av de sjukdomar som dessa insekter bär med saliv i människokroppen. Därför är det viktigt att undersöka patienten både hemma och ta honom till en hudläkare för mer kvalificerad hjälp.

Om det är lätt att upptäcka löss kan hudmider som matas på människa fett endast detekteras genom särskild analys. En skrapning av epitelceller och ett prov av talg tas. Om resultatet är positivt, ordineras behandling med speciella salvor och lotioner.

Personliga hygienprodukter kan också orsaka reaktioner som rodnad och fruktansvärt klåda. Detta beror på en viss gallring av det skyddande skiktet av fett i hårbotten, vilket leder till överkänslighet och irritation även från det vanliga schampot. Dessutom har byte av medel också en negativ inverkan. Om, förutom klåda, det finns en håravfall, då kan vi prata om någon form av hårsjukdom. Rådgivning av en tricholog eller venerologists hudläkare krävs för eventuell infektion.

Permanent styling, hårtork använder tunna håret och torkar huden. Därför ofta kliande huvud.

Hårspray rekommenderas att använda mycket sällan. När du uttrycker problem med hårbotten bör du sluta använda den.

Mikroskopisk svamp på huden kan lösa sig i vilket område som helst. Det utesluts inte utseende på hårbotten. I detta fall måste du skicka analysen för närvaron av svampen. En hudläkare hjälper dig att ta reda på vilket verktyg som är bättre och varför. Vid hår och hårbotten är det ofta svampen som är skyldig. Det sprider sporer och mycket snabbt och träffar hela området på huvudet. Det kännetecknas av vit blomning med växande skalor (en typ av mjäll). Pannan hos män börjar klia, fläckar dyker upp.

Stress och ihållande depression kan också orsaka symptom på atopisk dermatit med återkommande klåda. Samtidigt registreras en ökning av histamin, och behandling av allergier ordineras. Ju mindre mottaglighet för psykisk stress, desto mindre sannolikt uppträder sådana manifestationer. Skölj dem ur dekokationerna av örter hjälper till att ta bort dem.

Olika lungskador leder inte bara till obehagliga symtom utan ger också snabb skaldethet. Till exempel överförs ringmask av djur till människor. Kräver omedelbar behandling från en specialist. Svamp trihofitona provocera utvecklingen av denna smittsamma infektion.

Psoriasis utvecklas från hårbotten och flyttas gradvis till andra delar av kroppen. Autoimmuna processer i den mänskliga organismen är skyldiga för dessa sjukdomar. Hittills har de sanna orsakerna till sjukdomen inte precis fastställts. Det uttrycks i utseende av scabs, samla i ett område av lokalisering. Det behandlas praktiskt taget, men med lämplig stödjande terapi är en hållbar effekt möjlig, vilket minskar utseendet på vågar och hudbrott. Ibland finns det sår som blöder.

Medicinska händelser

Beroende på orsaken till utseende av dermatit på huvudet, föreskriver läkaren behandlingen. Om det är en smittsam sjukdom, förutom terapeutiska schampon, ordineras oral medicinering för att normalisera metabolismen och förstöra patogen mikroflora i tarmarna.

Denna grupp av läkemedel innefattar:

 1. Antibiotika av ett brett sortiment.
 2. Antihistaminer (Desal, Suprastin) med en uttalad allergisk reaktion.
 3. Antisvamp (tabletter miconazol, clotrimazol, etc.).
 4. Vitaminkomplex för att öka immuniteten (Vitrum, Alfabet, Multitabsimmuno plus, etc.).

Flodschampo bör ha komponenter av zink, mentol, selensulfid. Mykanisal innehåller ketokonazolkomponenten 20 mg / g. Detta svampmedel för hår har en liten volym (endast 60 gram), men den ska användas en gång i månaden för att undertrycka svampen.

Dessutom innehåller schampon soda föreningar, ett alkaliskt element som också normaliserar kroppens egna försvar.

Du kan blanda de väsentliga ämnena i växter (rosmarin, horsetail, eukalyptus, mint, blå kamille etc.) med feta oljor för att uppnå en bakteriedödande effekt. Skölj efter tvätt rekommenderas med en svag lösning av ättika för att konsolidera effekten.

Om farliga insekter uppträder, måste du utrota dem snabbt med speciella schampon och kamma dem med en liten kam i riktning mot hårväxten. Efter procedurerna bör du återigen undersöka huvudet och se till att det inte finns några insekter. Vid behov upprepas proceduren i intervaller om sju dagar.

På toppen av pannan, förutom klåda, kan rodnad uppträda. Detta indikerar seborré. Det spelar ingen roll vilken typ det är. Behandla behöver svampmedel, krämer och salvor.

För en skrapig tillväxt kännetecknas det av bildandet av täta torrskorpor, vilka över tiden eller när kammen flyger av från huvudet. Detta fenomen kallas psoriasis. Det behandlas med solskyddsmedel, och ett besök på solarium rekommenderas också. Användbar och sola. Dessutom ordineras speciella salvor och medicinska formuleringar, liksom tabletter för förstärkning av immuniteten.

Effektiviteten hos teknikerna ökar om det applicerade organet motsvarar orsaken till klåda. Vid allergisk genes kan terapi kompletteras med salva Flucinere, som säljs på apotek utan recept.

Medicinska örter hjälper också, ett avkok av:

 • kamomill;
 • ringblomma;
 • nässla.

Denna lösning sköljs med huvudet omedelbart efter tvätt och kvar på håret. Naturtorkning visas. Generellt är det med problem med hårbotten konstgjord torkning oönskad. Det är bättre att låta håret torka på egen hand.

Det är nödvändigt att ta hänsyn till hårets individuella tillstånd, oavsett om de är färgade, torra, oljiga eller normala. Beroende på vilken typ av utvalda och lämpliga vårdprodukter. Ofta ändras schampon inte. Du kan byta till samma sammansättning på sex månader. Ett nytt verktyg är först försökt på armbågen i en liten mängd. I avsaknad av allergier används djärvt.

Vad enligt populär övertygelse kliande

De flesta kommer att acceptera, vilket förklarar vad huvudet kliar, lovar att bryta och svära. Var uppmärksam på klibbens intensitet - desto starkare är, desto större skabb kommer att vara. Men var inte upprörd - besväret lovar inte alla vidskepelser. Det finns andra definitioner som beror på hur mycket huvudet kliar.

Vad är det för huvudet

 1. Ett vanligt tecken säger att huvudet kliar sig för att misshandla. Och missbruket börjar ut ur det blåa - ett fel ord eller den minsta ursäkten kommer att vara orsaken. Därför, om du vill förhindra sådana händelser, håll dig i hand och försök att kontrollera känslor.
 2. Huvud kliar kan också indikera inköp av nya smycken eller kläder som bärs över huvudet.
 3. När ditt huvud kliar, reda ut de saker som du släcker. Detta måste alltid ske, oavsett om det finns en önskan eller inte. Annars kommer problem att växa som ett snöboll, och då blir det svårare att klara dem.
 4. Man tror att klåda uppstår när man tänker. Kom ihåg, eftersom många samtidigt klipper sina huvuden. Det hjälper till att ställa dina tankar i ordning, och du kommer att få möjlighet att skapa nya idéer.
 5. Om det gör ont i ditt huvud - de kommer att skälla dig, som de säger, förväntas en headwash. Kom ihåg att du kanske har lämnat oavslutade affärer, eller du vet var du är skyldig. Omedelbart korrigera situationen, och då kan problem undvikas.

Whisky kliar

Om kliar whisky, så tecken i detta fall lova besvikelse. Arbetet som de arbetade på, eller som stora förhoppningar lagts, lever inte upp till förväntningarna. Dessutom visar kliar i detta område ett problem, vars upplösning kräver ansträngning.

Tro säger att ibland kliar sig i templet i konflikt, vilket kommer att börja på grund av en bagatell. Du kan höra obehagliga ord riktade till dig eller en recension som verkar orättvist. Tipsa en - försök att översätta alla skämt och undvika skvaller.

Ett annat tecken säger att du bara bör lyssna på sunt förnuft i ditt arbete och inte låta känslor ta över. Annars blir du sårbar mot detektorer.

Flickor klåda tempel lovar att träffa sin älskade. Och om en fest är planerad bör försiktighet utövas, eftersom det finns en möjlighet att du inte kommer att hålla tillbaka innan en mängd alkoholhaltiga drycker. Observera åtgärden, och resten kommer lämna endast positiva minnen.

Klostret i templen symboliserar också behovet av att träffas med en inflytelserik person. Snart kommer du att vända dig till en sådan person för hjälp, och om ditt vänstra tempel repor, kommer du att fråga kvinnan för skydd, den rätta - för mannen.

Det finns också ett tecken som förklarar annorlunda vad whisky kliar: rätt - du väntar på råd, vänster - du behöver det själv och kommer säkert att få det. I det senare fallet är det önskvärt att analysera situationen och försöka förstå vad som orsakade det. Endast på detta sätt hjälper rådet att lösa situationen på bästa sätt.

Dessutom betyder det vänster kliande templet tecknet ett obehagligt samtal, och detta kommer att bli en konversation med vänner eller släktingar.

Repad topp

Om du uppmärksammar fortolkningen av vidskepelser, som säger vad toppen av huvudet är repad, så skyltar tecken nyheter eller förändringar i den finansiella sfären.

 • Det kom en klåda på morgonen - en trevlig överraskning kommer att hämta. Det kommer att bli en löneförhöjning eller bonus.
 • Övre delen av ditt huvud kliar över dagen - gör dig redo för dåliga nyheter som kommer att associeras antingen med studier eller med arbete.
 • Vi kände kliande på kvällen - väntar på problem på jobbet eller besvikelse på grund av det faktum att du inte kan inse sig själva i arbetena.
 • På natten kliar temechko till nyheter från släktingar som är långt borta. Mest sannolikt kommer nyheterna att vara förenade med hälsoproblem.

Det finns ett annat tecken som berättar vad huvudet är klåda för - hon rekommenderar att du gör dig redo för en viktig konversation. Om klåda till höger väntar på trevliga händelser, till vänster, kommer du att bli hånad för att ha arbetat med den tilldelade uppgiften för länge. Men samtidigt har den senaste tolkningen inga allvarliga konsekvenser - det blir mer en påminnelse än ett hot som löser problem.

Varför kliar du huvudet i nacken?

Om huvudet är kliande, profeterar optiken långa tankar, tvivel och svårigheter att fatta ett beslut. Samtidigt lovar en annan tro ett snabbt besök av en person som saknar ditt samhälle.

Ibland är huvudet repat till ett möte med släktingar. Du kommer ihop och du kan äntligen kommunicera, diskutera problem och uttrycka dina tankar.

Och även klåda i nackområdet är en varning om att du är omgiven av ill-wishers som sprider skvaller för att svarta din person. Kanske försöker någon från kollegor att ta sig eller bedrägerier utvecklar ett system som hjälper dig att komma nära din ekonomi.

Samtidigt kan det prata om en oskyldig dragning av vänner. Det är svårt att formulera en exakt tolkning, men tecknet säger att någons tankar är upptagna av dig och har en negativ konnotation.

Om du är långt ifrån ditt hem eller inte har besökt dina föräldrar länge, kliar huvudet på huvudet på grund av ångest. Du saknar - besök föräldrar. Skada ett sådant besök orsakar inte.

Huvudet i huvudets baksida kliar sig till de problem som uppstod mot bakgrunden av missförstånd i familjen. Det är viktigt att dra sig ihop och inte bli inkräktare av striden. Annars kan det inte vara lätt att återställa ordningen i relationen och göra fred.

Det finns en annan tolkning som förklarar klåda i occiputet, som närvaron av ett spöke. Nu är han bakom ryggen. Var inte panik, för det är en kärleksfull själ som kom för att berätta nyheterna. Och de är inte alltid dåliga.

Vad kommer att bidra till att neutralisera en dålig omen

Om ett tecken lovar ledsna händelser, för att förhindra dem - tvätta håret. Vatten släpper ut den negativa naturen i den kommande situationen eller tar den med konsekvenserna.
Och kom ihåg, oberoende av tolkens färg - att oroa dig för någonting.

Ett tecken ger en chans att förbereda sig för en viss händelse, vilket innebär att det är möjligt att komma runt skarpa hörn. Och om du stämmer överens med en positiv, så kommer även en dålig omen att bli en framgång.

Hårbotten repor: orsaker till klåda på huvudet, behandling, vad man ska göra

Huvud kliar kan ge mycket besvär för en person. Med tiden blir huden tunnare, sprickor och sår visas på den. För att förhindra detta är det nödvändigt att starta behandlingen i tid.

I denna artikel kommer vi att förklara i detalj varför huvudet kan repas och hur man eliminerar detta obehagliga symptom.

Varför kliar ditt huvud? Orsaker till klåda

Irritation av epidermis kan utlösas av olika faktorer. I vissa fall utförs behandling av hårbotten hemma. Om folkrättsmedel inte hjälper, kontakta en läkare (hudläkare, allergiker eller trichologist).

De faktorer som orsakar kliande hårbotten inkluderar följande:

Mekanisk skada

Ibland uppstår en brännande känsla av huden efter att ha repor och skärningar. Kliande huvud på grund av sårläkning. Du bör inte kamma dem, du kan bara fördröja återhämtningsprocessen. I detta fall krävs inte särskild behandling. Men du kan använda olika lugnande oljor och salvor.

Apparater för torkning och styling

Hyppig användning av hårtorkar, strykjärn för rätning och krullningshår har negativ inverkan på epidermis tillstånd. De torkar starkt det, orsakar olika obehagliga symptom. Även dessa enheter förvärrar hårförhållandet hos kvinnor. Försök att använda dem inte mer än tre gånger i veckan, och vid behandlingstidpunkten för att helt överge dem.

ohyra

Om du är orolig för hård klåda i hårbotten, måste du kontrollera det för närvaron av parasiter (du kan använda ett förstoringsglas). Oftast finns följande parasitära organismer på hårlinjen: löss, fästingar, etc. De kan hämtas på offentliga platser, genom kontakt med en smittad person eller efter att ha besökt en skog. Även parasiter uppträder på huden på grund av bristande överensstämmelse med reglerna för personlig hygien.

Lössar lägger oftast sina ägg på baksidan av huvudet och öronen. De är fasta på hårrötterna och har en vit eller ljusgul nyans.

Seborré, eksem, psoriasis, atopisk dermatit

Seborrheisk dermatit uppstår på grund av funktionsfel vid produktion av talgkörtlar. För denna sjukdom kännetecknas närvaron av mjäll, akne och förhöjd förbränning av dermis (torrt utseende). När det gäller fett seborré, bildas överskott av talg och små skalor i hårbotten. Det uppstår på grund av problem med matsmältningssystemet eller immunsystemet.

Psoriasis är en icke-infektionssjukdom. Dess främsta symptom är bildandet av rosa plack täckta med vita vågar. Om du inte utför behandling kommer sjukdomen att sprida sig till hals och öron.

Eksem och atopisk dermatit har liknande symtom. Om du inte går till en läkare i tid, kan dessa sjukdomar orsaka aktiv håravfall.

xeros

Denna sjukdom uppstår på grund av otillräcklig utsöndring av talgkörtlarna. Som ett resultat torkar huvudets hud ut, små sprickor kan förekomma på ytan. Patienten är orolig för den brännande känslan, han utvecklar desquamation av epidermis.

Kliande och kliande hårbotten med xeros av två skäl:

 • Användning av aggressiva tvättmedel, frekvent tvättning av huvudet.
 • Hormonal misslyckande i kroppen.

I det första fallet rekommenderas att byta shampoo med en mer "mild" en. Det är lämpligt att använda ett allergivänligt rengöringsmedel. Vid hormonell störning är det nödvändigt att konsultera en läkare. Han kommer att genomföra en undersökning och ordinera de mest lämpliga drogerna.

Ringworm (trichophytosis)

Klåda i hårbotten orsakas av intag av svampmikroorganismer på epidermis. Patienten har flera allvarliga symptom på en gång: hudirritation och håravfall. Trichofytos orsakar riklig avskalning, klåda och rodnad i små områden av epidermis. Också på grund av sjukdom förlorar håret sin tidigare styrka, slits lätt och faller ut starkt när man kammar.

Svampens parasitiska mikroorganismer kan inte detekteras oberoende. En exakt diagnos kan bara vara en läkare, efter att ha tagit en skrapa.

Dermatofytoser (ringorm)

Denna svampsjukdom diagnostiseras oftast hos barn. Ringorm visas vid kontakt med infekterade personer eller djur. De viktigaste symptomen är förekomsten av kliande plack på epidermis. De svullnar så småningom, fester och blir täckta med en tjock skorpa. Om du inte utför behandlingen kommer huvudet kliar att sprida sig till auriklarna (klåda bakom örat), nacke, bröst och rygg.

diabetes mellitus

Förhöjt blodsocker framkallar störningar i utvecklingen av talgkörtlarna, orsakar uttorkning. Allvarlig torrhet, skalning och klåda i huden sträcker sig inte bara till hårbotten utan även på hela kroppen.

För att kunna göra en noggrann diagnos måste du kontakta en kvalificerad specialist. Han kommer att ordinera dig en speciell diet och mediciner. Du måste först donera blod till socker.

neurodermatit

Denna allvarliga neurologiska sjukdom kan orsaka klåda och andra förändringar på huden. Exacerbations uppstår på grund av stressiga situationer. Obehagliga symptom blir mest uttalade på kvällen.

Neurologiska störningar

Forskare har visat att stressiga situationer (spänd situation hemma eller på jobbet, depression, svår chock) kan orsaka klåda i hårbotten (ofta kliande huvud, nacke). Stress provocerar produktionen av kortisol, adrenalin och noradrenalin i kroppen. För deras borttagning måste du delta i fysisk aktivitet, annars kommer de att ackumuleras i blodet. Detta i sin tur orsakar svår klåda.

bERIBERI

Klåda i hårbotten och nacken beror på bristen på makro och mikrodelar i kroppen. Bristen på vissa vitaminer påverkar huden enligt följande:

 • Med brist på vitamin B2 i kroppen finns det en överdriven produktion av talgkörtlar. Detta kan leda till utveckling av seborré (fetthalt).
 • Brist på vitaminer från grupp A och C leder till riklig håravfall.
 • Otillräckligt intag av D-vitamin orsakar för tidig åldring av huden. Epidermis blir torr, peeling och klåda.
 • Bristen på vitaminerna E och B6 strider mot regenerering av hudceller.

Distinktiva symptom på beriberi: brist på prestanda, frekvent förkylning, svaghet. Patienten kan också försämra utseendet på nagelplattorna och håret.

Allergisk reaktion

Om du efter att ha använt nya kosmetiska produkter för vård: schampo, balsam, balsam eller hårmask, är hårbotten hård repa, då är detta ett säkert tecken på allergi.

För att undvika förekomsten av obehagliga symptom, undersök sammansättningen av det nya verktyget. Natriumlaurylsulfat är den vanligaste irritationen.

Särskild kost

Om orsakerna till hårbotten kliar är avitaminos, diabetes mellitus eller allergier, använd kost för att eliminera obehagliga symptom.

Läget i hårbotten och håret beror på vår näring. På grund av den frekventa användningen av skadliga produkter försämras epidermis tillstånd, peeling, torrhet och klåda uppträder. För att återställa den normala funktionen hos talgkörtlarna och förbättra hårets tillstånd, följ dessa kostråd:

 • Var noga med att inkludera i din kost mejeriprodukter (mager matsost och ost, kefir, ryazhenku, naturlig yoghurt, etc.).
 • Drick mer vätskor (1,5-2 liter). I vanligt vatten kan du lägga till citronsaft, ingefära och lite honung. Detta kommer att förbättra ämnesomsättningen.
 • Avvisa från godis, salt och fet mat.
 • Ät nötter varje dag (högst 50 gram per dag), ägg, lever, kokt fjäderfäkött och magert fisk (ångad eller stuvad).
 • Lägg till mer fiber i din kost. Det kan tas i pulverform (säljs på apotek). Fiber finns också i stora mängder i bovete och havregryn, i pistaschötter, betor, kål och andra grönsaker.

Förutom att det rekommenderas att ta vitamin A, E, B, C, jod och kalcium. De kan köpas på något apotek.

Hur bli av med kliande hårbotten?

Först måste du undersökas av en hudläkare eller trikolog. Beroende på orsaken till klåda, kommer han att ordinera läkemedlet. I vissa fall, för att göra en noggrann diagnos måste du klara prov.

Traditionella metoder

Sjukdomar som orsakar kliande hårbotten

Pedikulos (närvaro av löss)

 • Shampoo "Paranit", "Nittifor", "Pedilin" och "Hygia." Med hjälp av dem kan du bli av med löss, men också från deras ägg. På våthår applicera schampo. Sätt duschlocket på huvudet. Skölj av efter ca 20-40 minuter. Ta sedan en kam med fina tänder och försiktigt kamma lössens ägg. Upprepa proceduren en gång i veckan tills parasiterna helt elimineras.
 • Mössor och sängkläder måste tvättas, kokas och strykas med ett hett strykjärn.
 • • Ketokonazol-schampon (Ketokonazol, Nizoral, Sulsena) kan hjälpa till att lindra klåda. Det appliceras på de drabbade områdena i epidermis, lämnar i 5-10 minuter, som en mask och tvättas sedan av. Läkemedlet används 3 gånger i veckan. Behandlingsförloppet beror på svårigheten av klåda.
 • Shampoo med salicylsyra eller tjära hjälper till att bekämpa denna sjukdom.

För att eliminera de obehagliga symptomen förskriva antihistaminer ("Tavegil", "Suprastin", "Fenistil"). Innan du använder dem, var noga med att läsa instruktionerna, det finns kontraindikationer.

Dessutom kan adsorbenter användas: aktivt kol, polysorb, enterosgel etc.

För att eliminera klåda i området av lesionen genom svampinfektion, förskriva:

 • Vitaminer, örtte och rätt näring.
 • Läkande schampon med zinkpyrition eller klasazol. De måste tillämpas ungefär tre gånger i veckan.

En allvarlig form av svampinfektion behandlas med hormonella salvor: Miconazol eller Clotrimazole. Medel för internt bruk: "Flukonazol", "Mikosist", "Flukostat".

Beroende på problem kommer läkaren att ordinera lämplig metod för behandling.

Traditionell medicin. Hembehandling

Inte i alla fall kan du använda hemhjälpmedel. I närvaro av hudsjukdomar (atopisk dermatit, eksem, psoriasis, etc.), hormonella störningar och organs abnormiteter är användningen av traditionell medicin kontraindicerad.

Under behandlingen, försök att följa en speciell diet. Du kan också göra en daglig huvudmassage. Det bidrar till att förbättra blodcirkulationen.

Noggrant övervaka tillståndet i hårbotten och håret, då kan du undvika förekomsten av kliar. Vi hoppas att vår artikel var användbar för dig!Nästa Artikel
Tvål istället för schampo - har rätt ersättning