Vad händer om du inte tvättar håret i en månad?


Kan du tänka dig att inte shampooa ditt hår i 30 dagar? Vid första anblicken är detta omöjligt. Men Margaret Bador bestämde sig för att genomföra ett experiment: "31 dagar utan schampo." Hon visade tydligt att de kommer att vara med hår på en månad.

Du kommer bli förvånad när du ser resultatet. Det enda som hon radikalt bytte ut ersatte shampoo med vanlig natron. Nu tänker hon inte på att använda schampo igen.

Flickan visade exempelvis att bakpulver är det bästa alternativet för textur, renhet, glans och hälsa. Avbrytandet av användningen av kemiska schampon återställer hårets naturliga styrka, liksom hårets förmåga att förbli rena utan att det behöver tvättas. Detta experiment visar att vår kropp har sin egen mekanism för att hjälpa varje del av den.

Margaret erkände det innan hon var tvungen att tvätta håret varje dag, och nu använder hon bara sodavatten varje 4 dagar.

En annan amerikansk kvinna som heter Jacqueline Byers har shampooing håret i över fem år. Konstigt, men för alla dessa år har hennes hår blivit frisk och stark. När Jacqueline Byers blev gravid bestämde hon sig för att överge kosmetiska schampon, som innehåller en stor mängd olika kemikalier som kan skada ett ofödat barn.

Alternativ har blivit folkmedicin i form av äggulor, nässla, natron och äppelcidervinäger, men de har en negativ effekt på håret. Som en följd av detta upphörde kvinnan i allmänhet att tvätta håret, så gör det med exceptionellt rent vatten. Efter en tid har processen att reglera frisättningen av fett från hårbotten helt förändrats, det gav enorma förändringar. Jacqueline hår ser inte alls smutsigt ut, men tvärtom, som om hon bara hade lämnat salongen med en elegant styling. Människan till huvudvätskemotståndaren vägrade också schampo till stöd för sin fru. Hittills är Byers engagerad i organisationen av rörelsen "vägran av schampo" och det blir enorm popularitet.

Så tvätta håret utan schampo: tips

Det finns inget svårt i det här förfarandet, men vissa nyanser hjälper till att tvätta håret utan schampo mer effektivt.

1. Det värsta är att uthärda och vänta ut avgiftningsperioden, som varar ungefär två veckor efter det att shampooingen startades. Samtidigt blir håret smutsare oftare, det börjar hänga med livlösa piska och det verkar som att körtlarna producerar fett dubbelt så mycket som tidigare. Detta lämnar toxiner och andra skadliga ämnen som har ackumulerats i hårbotten och hårrötterna. Jag skulle vilja släppa allt och ta tag i din favorit shampoo från hyllan. Ta din tid: vänta dessa veckor, skölj dina lås dagligen med vatten fuktad med citronsaft, och efter två veckors suck med lättnad. Någon har ingen avgiftning, och de kan njuta av resultatet efter det första förfarandet.

2. Skölj håret med vatten och ättika (100 ml per liter) eller citronsaft (250 ml per liter). Det är bättre att använda inte rinnande vatten, men filtrerat eller mineraliskt (naturligt, icke-kolsyrade).

3. Försök inte att tvätta håret ofta: bara då det blir smutsigt. Under avgiftningstiden, när mycket oljiga insättningar bildar på trådarna, sköljer lås med vatten och citronsaft. Att tvätta ditt hår bara med en viss naturlig produkt är ett nöje: inga problem, inga biverkningar, men utmärkt resultat.

Vad händer med ditt hår om du inte tvättar dem om en månad?

Huvudtvätt rekommenderas ofta inte. Två gånger i veckan räcker det för att bibehålla den naturliga fettbalansen i hårbotten. Men jag hörde också att om du inte tvättar håret i en månad så börjar de städa sig. Håret ser hälsosammare och levande ut. Jag undrar om detta verkligen är fallet? Behöver jag ge hår och hårbotten en vila från alla slags schampo, skum, balm? Hur kan det påverka deras struktur? Ett maximalt detaljerat svar är välkommen, med exempel på livet (om det finns några :)

Min personliga åsikt om självrengöring av huvudet är fullständigt nonsens. Annars skulle alla hemlösa som bor på gatan ha lyxigt rent hår. Men av någon anledning tvättar de inte, och huvudet blir illaluktande och även insekter kommer dit.

Med tanke på det faktum att håret ska ges en paus kan jag säga följande. Min mamma är en frisör och sedan hon började lära sig detta yrke redan när jag gick på college läste jag ofta hennes föreläsningar av intresse och deltog även i några av dem.

Vila är nödvändigt för hår från stylingprodukter, lacker, skum, strykjärn. Men resten av schampon är motsatt av stress. Eftersom vi har rätt vård (du kan tvätta minst varje dag) är vårt hår rent och välskött, de behöver schampo, balsam och mask.

Sjampoen rensar inte bara fetthuvudet som utsöndras av huden, det rensar håret från skadliga faktorer (särskilt stadsboaren) damm, avgaser, all nastiness som emitteras av industrin, om allt detta är närvarande på håret, kommer de inte vila.

Ett enkelt exempel. Medan jag satt på mammaledighet och gick ut på gatan efter behov, för en promenad, till affären, till kliniken såg min hud bättre ut, och när jag gick till jobbet där jag behövde få 2 fordon (fram och tillbaka) började jag hälla ut och dessutom rensa mitt ansikte efter arbete bomullspuddar var svarta.

Samma med hår. Det är också nödvändigt att applicera en balm för att inte skada håret vid kamning och masken för att berika håret och hårbotten med näringsämnen som gradvis tvättades av schampot.

Och den största missuppfattningen är att inte klippa hår och använda alla medel för att "limma" de splittrade ändarna. Håret kan inte limma det som redan har splittrat, det kan bara förhindras genom att lämna (som sträcker sig under graviditeten är det värdelöst att smita när de har dykt upp, du kan bara öka hudens elasticitet före det). För att göra detta, skära av vad som har skurits och bryr sig om, så att detta inte längre kommer att bli.

Vad händer om du inte tvättar håret länge: hår med istappar eller frodigt hår?

Vi läser alla en saga om Moidodyr i barndomen och vi vet att "det är nödvändigt, det är nödvändigt att tvätta på morgnar och kvällar". Faktum är att om du inte tvättar din kropp i flera veckor, kommer du snart att vara blyg bort från dig, som om det kommer från en hemlös person plus en karakteristisk lukt. Och håret? Är det möjligt att inte tvätta dem i veckor och månader? Svaret på denna fråga är svårt att ge. Vissa säger att tvätta ditt huvud en gång i veckan är normen för en odlad person, andra föreslår att man försöker att avstå från att tvätta håret fram till de månaderna. Vem har rätt och vad händer om du inte tvättar ditt hår länge?

Varför torka även ditt hår

Det verkar vara en konstig fråga - för att hålla ditt hår rent! Dessutom, enligt dermatologer, när håret tvättas, hårbotten masseras, vilket positivt påverkar hårets tillstånd. Om vi ​​tar hänsyn till det faktum att de flesta av oss bor i en stad där bilar kör, röker cigaretter och i matställen friterar de biffar och pajer, lukten från vilken de omedelbart absorberar hår, kan frågan i allmänhet tyckas dumt. Vem vill kommunicera med en man vars hela huvud luktade som rök eller billig vegetabilisk olja? Slutsats: Vi tvättade huvudet först och främst för vår egen hygien och håller kroppen ren.

Annars kommer allt att se ut så här:

Levande exempel

Oavsett hur experter säger att om du inte tvättar håret länge, kan du enkelt få en fallen och oljig koltun på huvudet, som inte kan sönderdelas, vissa daredevils bestämmer fortfarande för ett sådant experiment. Till exempel tvättade den här britten inte håret i 5 år och gjorde inte några starkare hårmaskor. Enligt kvinnans hår ser det bra ut! Här är hennes foto.

Och denna buddhist har inte tvättat sitt hår i 70 år.

Några fler följde. Den allmänna dom är: Håret kan verkligen inte tvättas och år och vecka. Inget hemskt kommer att hända med dem, de kommer inte att falla av och kommer inte att växa snabbare. Först kommer de att vara väldigt, mycket smutsiga, mer lik vegetationen på de hemlösa, men om du lider 3-4 veckor kommer ditt hår att återgå till sitt tidigare tillstånd. Detta beror på det faktum att talgkörtlarna på huvudet är vana vid att arbeta i en viss rytm, med kännedom om ungefärligt schema för att tvätta huvudet. Kraftigt rensad, kroppen först med en dubbel kraft ger det nödvändiga fettet i håret, och sedan återgår allt till normalt. En månad senare är håret smutsigt, men inte i värsta skick än det var innan det tvättades. Fettbalans hittades och sparades.

Årets trend

Bloggare skriver med glädje om årets trend - rörelsen för naturligt hår, som heter No Poo (helt - No Shampoo). Apologerna för denna rörelse är säkra på att schampon är för ohälsosamma eftersom de innehåller skadliga ämnen - parabener och silikoner. Så, en av de aktiva deltagarna i denna rörelse, en flicka som heter Opheli, skriver i sin blogg att hon länge har slutat att tvätta håret med schampo och känns bra. Istället för schampo använder Opheli vanligt vatten och läsk. Ibland sköljer hon håret med äppelcidervinäger och applicerar en blå lermask. Hennes vän Natalie tvättar inte håret alls, och föredrar att rengöra dem naturligt, utomhus.

Från sådana i chock även framstående dermatologer. De tror att den här rörelsen bara är en slags sekt, som inställer människor i en slarvig livsstil. Läkare blir inte trött på att upprepa att ekologin i staden inte längre är så att håret städades och restaurerades av sig själv. I denna ålder av modern teknik och världsomspännande förorening behöver håret helt enkelt rengöras med våld. Och här är hur glada supporters av den nya metoden ser ut. Vid första anblicken hänger inte håret på isen, men lyser inte. Vad kommer hända nästa? Kanske är det bättre att tvätta?

Folkmekanismer

Det finns ett annat sätt att göra utan att tvätta huvudet, men det är inte lika radikalt som No Poo-systemet, även om det har ett liknande namn - Low Poo (bokstavligen - "lite shampoo"). Kanske är detta ett kompromiss mellan den fullständiga negationen av shampooing och shampooing med parabener. Adherents of Low Poo tvättar sina huvuden med organisk kosmetika, utan parabener och sulfater, eller med naturliga produkter - läsk, citronsaft, kamille och dogrose avkok, vatten med kardolja och så vidare.

Och ändå, som kvinnor själva medger, är valet mellan No Poo och Low Poo ibland svårt att göra till och med den mest avancerade kvinnan i betydelsen av kampen för natur och ekologi. Men det viktigaste är ju att hon inte dyker upp i samhället med dammigt och oljigt drag på huvudet. Om håret är tjockt och friskt, ge inte upp tvätt. Bara öka intervallet mellan denna procedur.

5 saker som kommer att hända om du slutar tvätta håret varje dag

Nästan hälften av tjejerna erkänner att de tvättar håret varje dag. Och hälften av dem kan inte ta en paus även på helgerna. Vi är överens, eftersom torra schampon har dykt upp på hyllorna i skönhetsbutikerna (och sedan i våra kosmetiska väskor) har det blivit mycket lättare att leva i denna värld. Men ändå - hur säker är det att tvätta håret varje dag?

"Daglig hårtvätt är inte den bästa idén, säger Prevention El Kinney (Elle Kinney), en frisör från New York. "Det är viktigt att ge din hårbotten en vila för att upprätthålla en sund balans." Faktum är att naturliga oljor, som vi regelbundet tvätta av med schampon, är nödvändiga för skönhet och hälsa hos håret. Och det är upp till dem att göra krullarna smidiga och glänsande utan att använda magiska kulor.

Om du känner att du inte är redo att ta det avgörande steget, kanske kanske vår text övertygar dig. Det finns fem saker i det på en gång som kommer att hända med ditt hår så fort du slutar tvätta håret varje dag.

Ditt hår blir hydratiserat...

Vi har redan sagt att i hårbotten, som till exempel på ansiktet, bildas talg, även känd som talg. Sammansättningen av talg innehåller fettsyror och estrar, vilka anses vara de bästa naturliga fuktighetsgivarna. Men daglig tvättning av huvudet kränker seboreguleringen, så sannolikheten för att ditt hår blir torrt och sprött ökar flera gånger.

... och mer lysande

Och om naturliga oljor. Kulorna blir naturligtvis mer lysande när det finns tillräckligt med olja på huvudet, och utan att märka det kommer du att fördela dem längs hela längden av håret under kammarprocessen. Experter säger att kamning med naturliga borstar är bäst för denna procedur, men effekten kommer att märkas under alla omständigheter, oavsett vilket verktyg du väljer.

Curls får elasticitet

Krulligt hår tenderar att vara överdriven, varför krullor ofta håller sig i olika riktningar och inte ligger som du vill. Naturligtvis kan du uppnå önskad effekt med stylingprodukter för lockigt hår eller outplånliga balsam. Men är det inte bättre att göra det själv? Massage din hårbotten med fingrarna två gånger om dagen - på morgonen och på kvällen - och du kommer inte att känna igen dina lockar. Efter en vecka mindre frekvent tvätt kommer de att bli ovanligt elastiska.

Hårfärgen blir ljusare

Färgen på färgat hår liknar färgen på klara kläder: ju oftare du "tvättar" desto blekare blir det. Och därmed vice versa. Det är därför du kan, om du inte kan neka den dagliga huvudtvätten av en eller annan anledning, men du är en glad ägare av eldig. En av alternativen är hårskugga, välj schampon med de mest försiktiga formlerna, utan aggressiva komponenter i kompositionen.

Men även i detta fall kommer det inte att fungera för att hålla färgen under lång tid. Bara för att huvudrolle här är vatten, och inte medföljande medel. Försök dessutom tvätta håret med kallt vatten om du vill behålla skuggans ljusstyrka, eftersom varmt vatten öppnar håret, och därför tvättas färgen ut snabbare.

Håret börjar växa snabbare

Kanske berättade din mamma eller mormor i barndomen att ju mindre du rör ditt hår, desto snabbare växer de. Så, de hade helt rätt. Ju mindre du tvättar ditt hår och blås torrt hår och gör styling desto mer friska och starka (= långa) kommer de att vara. Dessutom kommer du att se positiva förändringar efter 7-10 dagar, vilket kommer att skapa ytterligare motivation för att vägra frekvent tvättning av huvudet.

Så att operationen för att skydda håret från mekanisk skada inte är för komplicerat, få en Invisibobble-typ av silikonhår elastik. Och på andra dagen, så snart håret verkar smutsigt och tungt, ta det till en slarvig gäng eller hästs svans - som du vill.

Sminka upp Hårvård Hudvård

Vad händer om du inte tvättar håret länge: hår med istappar eller frodigt hår? Vad händer om du inte tvättar håret i en månad?

Hej, kära läsare på vår sida. Idag kommer vi att berätta hur ofta du ska tvätta håret, hur många gånger i veckan får du göra det för att inte skada ditt hår. Hur ofta ska män och kvinnor tvätta håret?

Över tiden har hygienhänsynen i allmänhet, och särskilt för att tvätta håret, förändrats genom århundradena. I Ryssland var det en tradition för oss att gå till badet en gång i veckan för våra stora mormor. Men för vackra damer i de medeltida periodens europeiska länder, var det till exempel normalen att bara tvätta några gånger i livet: på dopens och bröllopsdagen (härifrån gick mode för små hundar). Vilken glädje har det i moderna samhällen förändrats. Nu har vi rätt att bestämma när det är dags att tvätta mitt hår, men ändå, om du följer några tips kan du göra det rutinmässiga förfarandet till fördel.

Faktorer som påverkar frekvensen av att tvätta håret

Ett entydigt svar på frågan om hur många gånger i veckan att tvätta håret, och det kan inte vara, eftersom det påverkas av många olika faktorer. Här är de viktigaste:

 • strukturell hårtyp (torr, normal, fet);
 • deras längd;
 • yrke och rytm av mänskligt liv;
 • klimatförhållanden och tid på året.

Torrt hår

De som har torrt hår behöver noga skydda och skydda sitt hår. Man måste komma ihåg att tvätta huvudet med en hårtork, curling, strykning, kemiska hårvårdsprodukter - allt detta har en förödande effekt på hårets struktur. Därför är det för hår av denna typ som kommer att vara relevant varje vecka. Eftersom huvuduppgiften är att bibehålla fukt och näringsämnen i torrt hår, rekommenderas att använda mjuka fuktgivande schampon, liksom en mängd olika balm och oljebaserade masker.

Oljigt hår

Om ditt hår är fet, är det mest acceptabelt att tvätta det eftersom det blir smutsigt. Förutom det faktum att det vanliga håret ser osjämt ut, är det också skadligt ur hälsovinkelns synvinkel. Faktum är att den snabba föroreningen av håret ofta är oskiljaktig från oljig mjäll. Och även om det är att föredra att behandla seborré med droger finns det fortfarande några universella tips. Detta gäller särskilt de personer för vilka det här var resultatet av felaktig hårvård.

 • Daglig tvättning av huvudet har en negativ inverkan på talgkörtlarna, vilket bara gör håret ännu mer tjockt. Därför bör du, om möjligt, sträva efter att komma i kontakt med dem så sällan som möjligt.
 • utesluter fettiga hårbalsam från vårdsystemet (oftast är det svårt att kamma med oljebarn, det är irrelevant). Om situationen blir helt hopplös kan användningen av torr schampo vara ett alternativ till den vanliga shampooingen.
 • Tjärschampo eller tvål hjälper dig att hantera problemet med seboré och mjäll.

Normal eller Kombinerad typ

Lyckliga ägare av normalt hår är mest lyckliga, eftersom deras hår inte förorenas snabbt, och samtidigt ser det ut som det mest hälsosamma och välskötta. En optimal tvätt skulle vara med ett intervall om fem dagar.

Hur ofta ska en man tvätta sitt hår

Moderns rytm har lärt oss att duscha varje dag, och det här är en riktigt hygienisk norm, men det har ingenting att göra med hår. Daglig shampooing påverkar din hårs pH-nivå negativt.

Män försöker nu generellt använda universella medel 2 i 1, som förmodligen är både schampo och duschgel. Detta är ett stort misstag, eftersom den dagliga användningen av en så stark produkt kommer att ha en skadlig effekt på håret. Det är bättre att ge företräde åt schampon, som inkluderar naturliga oljor i deras komposition.

Beroende på hårets struktur rekommenderas män att tvätta håret högst 1 gång om 2 dagar.

Hur ofta tvättar man kvinnans huvud

Kvinnor bör, när det är möjligt, undvika daglig tvättning av huvudet, utom i fall där de använder kemiska hårvårdsprodukter (lacker, geler, mousser). I det här fallet är tvärtom det nödvändigt att städa håret från effekterna av dessa destruktiva element, och endast schampon ska då väljas sparsamt, speciellt konstruerat för daglig användning.

Försök minska frekvensen av att tvätta håret till 1 gång om 2 dagar. Ge din hårtid att vänja sig och då blir de inte så smutsiga.

Yttranden av experter om att tvätta hår

Läkare-trichologer, kategoriskt mot daglig tvätt av huvudet. Varför kan du inte tvätta håret ofta? Här är de argument de lägger fram:

 • Daglig tvättning av huvudet har en destruktiv effekt på hårets skyddande lipidfilm, vilket gör dem tråkiga och spröda.
 • ökar risken för mjäll, eftersom huvuddelen av schampon som är aggressiva i struktur, bryter mot pH-balansen i hårbotten.
 • oljig hårbotten under påverkan av schampo ökar utsöndringen av talgkörtlarna, vilket leder till ännu snabbare förorening av hår.

Kosmetiker i denna fråga är mer lojala: deras rekommendation är att tvätta håret enligt individuella personers individuella behov, det vill säga när det gäller förorening. Grundläggande tips:

 • välj schampo baserat på din hårtyp
 • ge företräde åt schampon med växtbaserade ingredienser;
 • Glöm inte årets inflytande: När du bär en huvudbonad blir ditt hår tjockare lite snabbare.

Men stylister, frisörer tycker inte så mycket om hälsa som om skönhet. Men även de anser att daglig huvudtvätt överflödig. Hår Styling Tips för Hårvård:

 • Tvätta håret varje dag endast om du har en kort hårklippning.
 • om möjligt eliminera användningen av en hårtork
 • Använda kemiska hårvårdsprodukter så sällan som möjligt.
 • behöver använda torr schampo.

Hur tvättar du håret?

 1. Förhållande bör ges till måttligt varmt vatten (det faktum är att hett vatten har en destruktiv effekt på hår av vilken typ som helst, och kallt vatten kan inte alltid tvätta håret).
 2. Shampoo ska aldrig pressas ut direkt på huvudet, det ska gnids mellan palmerna, och ännu bättre - vissa utspädda med vatten.
 3. Det är att föredra att använda schampo två gånger i ett schampo, men glöm inte att skölja håret mellan detta (de återstående partiklarna kan ha en destruktiv effekt på hårstrukturen). Dessutom kommer en dubbel procedur ersätta din hårbalsam, och ditt hår blir enklare att kamma.
 4. Vid slutet av shampooing, skölj håret väl med kallt vatten - för att göra det elastiskt, slätt och glänsande.

Och hur ofta tvättar långt hår?

Det är faktiskt en myt att långt hår kräver mer komplex vård. Oftast ser det långa friska håret väl utrustade och utan några speciella procedurer, i motsats till den korta hårklippningen, vilket är omöjligt utan daglig styling. Det är därför långt hår och tvätta mindre ofta: inte mer än en gång var tredje dag. Så försök att väga dig av vanan att tvätta håret ofta.

Lilla hemligheter för ett vackert hårhår.

 • hälsosam, balanserad kost
 • korrekta sömnmönster;
 • daglig träning
 • befästa hårmaskor;
 • örtsköljningar.

Och kom ihåg det viktigaste: vackert hår är friskt hår!

Så tvätta håret - det här är nästa video.

Så jag tittade före experimentet om att bara tvätta håret med vatten

På osäkerheten hos hushållskemikalier, inklusive schampon, talar många nu. Jag skulle vilja bry sig om mitt hår utan att använda några kemikalier. Men den personliga erfarenheten som jag berättade för mig berättar att yolk, rågmjöl och andra naturprodukter är bra som en tillfällig hårtvätt, men med konstant användning kan de också torka hårbotten och orsaka obehag. Det här är droger, inte "schampo" för frekvent användning, tänkte jag. Djur som lever i den naturliga miljön bada i vatten utan tvål, och deras ull är blank och silkeslen. Barnenas barn kan också hålla sig rena när de tvättas med rent vatten. Kanske kan en vuxen behålla hårets renhet, med bara vatten? För att bekräfta eller motbevisa dessa antaganden bestämde jag mig för att utföra mitt experiment.

Jag vägrade något sätt att tvätta mitt hår för att kontrollera om en person kan leda ett friskt och vackert hår, bara använda vatten, genom att leva en vegetarisk livsstil och äta mestadels, termiskt obehandlad mat. Under månaden tvättar jag mitt huvud med vanligt vatten från vattenförsörjningssystemet och berättar om mina intryck.

Experimentets gång på att tvätta håret endast med vatten, utan schampo och andra medel

1 dag (12 januari) - Tvättade mitt huvud med vatten för första gången. Förblir en känsla av lite neprymyat hår.

Dag 2 - På morgonen tvättade jag mitt huvud igen. Håret är inte oljigt, men tråkigt, lättsamt.

- På morgonen tvättade jag mitt hår. När tvätten verkade oljig, men det var omöjligt att tvätta fettet med vatten. Jag använde inte schampo eller mjöl, även om jag ville)). Men när håret är torrt, bli fluffigt och lydigt. De ser rena ut, även om det inte finns någon glans och det finns några märkliga, ovanliga. All fetthalt kände när tvätten någonstans försvann. Jag antar att fettet kan absorberas i håret, som ett naturligt smörjmedel.

Så här såg håret efter tvätt och kamning. På bilden ser de rent nog ut, är det inte? Det fotograferades nära fönstret, så belysningen gav något rödhårigt hår (det var inte färgat)). Jag har inte använt torken i många år.

- Håret är inte oljigt alls, så jag tänkte först inte att tvätta det idag. Men på kvällen började de se smutsigare ut och när mannen kom, bestämde hon sig för att tvätta håret. När han kom in, såg jag framför honom i en ny bild...

På denna dag hittade jag en artikel på internet av en kvinna som utförde ett liknande experiment på sig själv. Även under månaden tvättade jag huvudet med vatten bara utan tvål, men jag gick lite längre och vägrade för denna period också en kam! Jag tänkte inte ens på det, för vanligtvis älskar mitt hår bara att bli trasslat! Det är värt att ta en promenad med en liten bris utan huvudbonad eller hårnålar / elastik (och annars, om håret inte är tillräckligt länge?) Och huset måste rasa dem i fem minuter... Skräck. Men efter att ha nekat att tvätta hår såg jag omedelbart att mitt hår blev lydigt: som du vill och ljuger. I allmänhet var jag nyfiken på vad som skulle hända om jag inte borstar mitt hår bara en gång...

Det var vad som hände. I det här fotot ser du mitt hår innan jag kamar. De är redan helt torkade, men i utseende ser de ut som våta.

Faktum är att jag blev chockad! Detta lockigt, jag har aldrig sett mig själv! Spotta framför spegeln, förundras över vad det visar sig, mitt hår kan utan några krullar. Vanligtvis kammade jag alltid mitt fortfarande våta, halvtorkade hår med en kam och såg inte på något sådant. Utsikten är självklart väldigt skarp och oordnad)) Jag tror att det beror på att mitt huvud lutade sig över och sprider mitt hår framåt. En annan gång bör du försöka tvätta håret i duschen och stå så att du är mindre förvirrad när du tvättar.

Och vad kommer det hända om, efter att ha tillåtit ditt hår att torka tyst utan en kam, kamma ditt hår senare? Se den.

Hur rent håret är är svårt att säga. Utan tvål och schampo är de inte silkeslen, men lite grova vid beröringen. Därför verkar det vara rent, men på något sätt rent på annat sätt, om jag kan säga så... Inte vanligt. Får inte fett, men när de tvättas känns de som sådana. Även vattnet på palmerna samlas i rätt runda droppar, som om händerna är i något fett. När du tvätter håret klibbigt och efter torkning - mycket felfritt, men klart inte fet.

6 dag - huvudet såmade inte. På morgonen såg håret normalt ut, men på kvällen var det inte så mycket. Hon noterade att utseendet på huvudkliar började inträffa mindre och mindre efter att ge upp schamponen. Idag klarade det nästan inte.

Dag 7 - På morgonen tvättade jag mitt hår i duschen. Det var svårare att tvätta dem på det här sättet. Det är mycket bekvämare och effektivare att tvätta i bassängen. Idag finns det fortfarande en känsla av lite inkompetens vid rötterna. Bilderna visar håret efter tvätt (första) och efter kamning (andra).

Det som bara kan glädja är att klotet äntligen passerade!

- Mycket noga tvättat mitt huvud i bassängen. Samtidigt var hon mycket uppmärksam och inte så mycket att tvätta håret mot sitt eget huvud - hon gnidade det och masserade det bra. Som ett resultat visade det sig att fettet från hudens yta var på håret: när de torkade blev det klart att de var feta vid rötterna. Men resten av håret för första gången i flera dagar från experimentets början blev mjukt och behagligt för beröringen.

Vid kvällen började håret se värre, fetare ut.

Jag förstår att det för närvarande är nödvändigt att tvätta mitt hår varje dag för att se anständigt ut.

- Ärligt talat, när jag tvättade mitt hår på morgonen, hade jag en önskan att använda tvål i en minut: mitt hår är lite klibbigt under tvättning, fingrarna kläms i dem, glida inte. Efter många års shampooing verkar denna metod ovanlig och obekväm. Men sedan jag prenumererade på experimentet, är det nu inte dags att dra sig tillbaka, jag kommer att fortsätta jobbet.

Men när mitt hår var torrt och jag kammade det, var jag in för en trevlig överraskning. För första gången efter att ha tvättat hår utan speciella medel blev håret skrymmande och fluffigt, som om jag använde schampo! Vid beröring har de blivit mycket mjukare än tidigare. Vid rötterna var det mindre uttalat, men håret blev till och med silkeslöst över resten av längden! Om innan detta hår tycktes tråkigt, började nu att visa glans.

Det bör noteras att, paradoxalt nog, när jag använde schampo var mitt hår alltid svårt att kamma, de var mycket förvirrade, det blev ibland trött på det och gjorde en kort hårklippning. Nu, när jag började bada dem i vanligt vatten började mitt hår omedelbart kamma lätt.

Fortfarande från plusser - huvudet har upphört att repas. Om håravfall kan jag säga att medan det är närvarande: kvarstår mycket kvar på kammen. Det finns dock också en process av ny hårväxt. Just nu märkte jag att när jag kammade mitt hår i en avskjutning, "skiner det inte längre" som vanligt, det ser ut som en tunn remsa. Dessa förändringar talar om den aktiva tillväxten av "underbeläggningen" och kan inte utan glädjas.

Jag hittade också en videoinspelning av Victoria Butenkos prestanda, vilket bekräftar ljudet av mitt experiment.

- De senaste dagarna tvättades mitt huvud varje dag. Håret blev verkligen mer frodig, fluffigare, mer voluminöst, jag tror att de verkligen vänjer sig vid den nya "botemedlet" för tvättning, det vill säga till dess frånvaro. Resultatet börjar glädjas och varje dag - mer och mer!

Idag bestämde jag mig för att inte tvätta mitt hår: håret verkar lite smutsigt vid rötterna (inte fet, men ganska hårdare, i naturligt smörjmedel) och utåt ser det ganska anständigt ut. Dessutom tror jag att tvätta mitt huvud varje dag, även om det bara är med vatten, är för mycket, för ofta, och därför är det nödvändigt att öka intervallet mellan hårtvätt som hår och hårbotten vantas.

Så här ser håret ut i morgon, på andra dagen efter tvätt. (Konstgjord belysning, eftersom det verkar mer röd))

Dag 13 - Halvdelen av tiden jag bestämde för hårprovet (en månad) har redan gått. Hittills har jag inte blivit besviken alls som jag började denna forskning och jag ser fram emot optimismen.

Idag, på den tredje dagen efter tvättning ser håret smutsigt ut, men vid beröring - silkeslen, jämn, levande! I ett ord - trevligt. Jag tänker nu att jag sällan tvättar mitt hår med vatten - på en dag så att huden har möjlighet att anpassa sig till den nya rytmen, för att anpassa sig till hårets nya livsvillkor. Talgkörtlarna ges till naturen av en anledning. Deras hemlighet är viktigt för näring och skydd av hår. Han ger dem också glans. Därför är det inte nödvändigt att bekämpa honom så grundligt, tvätta huvudet varje dag med tvål, schampo och till och med bara vatten.

I bilderna nedan ser du mitt hårs utseende idag innan du tvättar ditt hår och efter det.

Hittills kommer jag att försöka tvätta mitt hår varannan dag, och sedan planerar jag att ytterligare öka intervallen mellan vattenbehandlingar. Önskar mig lycka till!

- Som jag skrev förra gången skulle jag vilja tvätta mitt hår med vatten varannan dag, men det visade sig faktiskt att beslutet var lite för tidigt. Och om du lyckas gå ett par dagar utan att använda vattenprocedurer, visar nästa gång du tvättar håret med vatten bara mycket hårdare än vanligt. I detta sammanhang är det nödvändigt att tvätta mitt hår igen nästa dag, och en sådan regim utvecklas: varannan dag, varje dag, varannan dag, varje dag. Jo, ingenting. För mig är det inte det schema som är viktigt, men det normala utseendet och välbefinnandet. Tydligen är det fortfarande för tidigt att öka intervallet mellan vattenprocedurer.

Dag 21 - Jag börjar med en bekännelse: idag, för första gången på tre veckor, tvättade jag mitt hår inte bara med vatten, som vanligt men använde sig av rågmjöl. Jag vet att jag hade planerat att inte göra något av detta slag i en månad, men jag kände ett brådskande behov av detta.

Under de senaste tre dagarna, trots att jag tvättat mitt hår varje dag kunde jag inte tvätta dem ordentligt vid rötterna. Igår tog jag ett bad och flitigt uppmärksamhet på att tvätta mitt hår och huvud, jag fick det samma, inte mycket lyckliga resultatet. Håret tvättades inte, tyvärr... Hela längden var det klibbigt och om du tittade på stranden kunde du se hur bra dammpartiklarna klibbar dem. Kombinera hår har blivit svårt, de blev igen mycket förvirrade de senaste dagarna, och kammen var förorenad mycket snabbt. Det blev klart att vattnet inte hjälper mig och kommer bara att bli värre.

Jag kan inte på ett tillförlitligt sätt säga varför, men det visade sig att de första två veckorna håret tvättades tillräckligt med vatten och på något sätt började bli smutsigt. Kanske på grund av det faktum att jag ändrade rytmen för tvättning från dagligen till varannan dag. Eller kanske hon åt något fett (det fanns frön) och ökade den feta överföringen... Kanske valde hon inte det mest lämpliga ögonblicket för experimentet som helhet: samtidigt med övergången till en komplett råmatdiet. (Shemshuk skriver att vid första övergångsperioden börjar människans hud att ta bort ackumulerad slagg och ökar behovet av badning). Jag kan inte säga att de råa livsmedel för min kropp - nyheten, det blev bara stabilare, utan störningar. Förändringar i välbefinnande under dessa tre veckor inträffade (mer om detta i min dagbok), så det är ganska möjligt att näring också spelat en roll och påverkat hårets tillstånd.

Generellt, lite upprörd att jag inte hade passerat den schemalagda perioden, och efter att ha tvenat, tog jag beslutet att tvätta mitt hår med rågmjöl. Jag tänker inte återvända till tvål och schampo från affären i princip, och därför valde jag denna naturliga och tidigare testade (läs) botemedel. Hon hoppades verkligen att hon skulle hjälpa mig att tvätta mitt hår och hårbotten så rent som möjligt.

Inte en dålig chans att kolla rågmjöl i aktion, är det? De som ännu inte har trott på den underbara förmågan hos rågmjöl, utspädd med vatten som ett "schampo" - se. I det första fotot appellerar mitt hår till hjälp vid rengöring, även om den nyligen tvättats, och i det andra är den redan ren och luftig efter dagens vattenbehandlingar med rågmjöl. Finns det någon skillnad?

Håret tvättades perfekt, även vid rötterna (det var svårt att bara tvätta alla kornmjöl med gräs utan rester). De är igen ljusa, fluffiga, rena - en mycket trevlig känsla! Så du vill behålla det längre! Men experimentet fortsätter. Dessutom förlänger jag det officiellt för en annan månad, eftersom trettio dagar, som erfarenhet visar, är för kort en tid för hår och hårbotten att anpassa sig till de nya förutsättningarna. Jag kommer att fortsätta att använda bara vatten för att hålla mitt hår rent och berätta vad metamorfoser kommer att uppstå för mig under de följande dagarna. Jag vill försöka igen att gå in i tvättläget varannan dag. Vad händer - du kommer snart att ta reda på det

För att underlätta läsning gör jag en ny sida för en beskrivning av experimentet. Vi ses igen!

Kan du tänka dig att inte shampooa ditt hår i 30 dagar? Vid första anblicken är detta omöjligt. Men Margaret Bador bestämde sig för att genomföra ett experiment: "31 dagar utan schampo." Hon visade tydligt att de kommer att vara med hår på en månad.

Du kommer bli förvånad när du ser resultatet. Det enda som hon radikalt bytte ut ersatte shampoo med vanlig natron. Nu tänker hon inte på att använda schampo igen.

Flickan visade exempelvis att bakpulver är det bästa alternativet för textur, renhet, glans och hälsa. Avbrytandet av användningen av kemiska schampon återställer hårets naturliga styrka, liksom hårets förmåga att förbli rena utan att det behöver tvättas. Detta experiment visar att vår kropp har sin egen mekanism för att hjälpa varje del av den.

Margaret erkände det innan hon var tvungen att tvätta håret varje dag, och nu använder hon bara sodavatten varje 4 dagar.

En annan amerikansk kvinna som heter Jacqueline Byers har shampooing håret i över fem år. Konstigt, men för alla dessa år har hennes hår blivit frisk och stark. När Jacqueline Byers blev gravid bestämde hon sig för att överge kosmetiska schampon, som innehåller en stor mängd olika kemikalier som kan skada ett ofödat barn.

Alternativ har blivit folkmedicin i form av äggulor, nässla, natron och äppelcidervinäger, men de har en negativ effekt på håret. Som en följd av detta upphörde kvinnan i allmänhet att tvätta håret, så gör det med exceptionellt rent vatten. Efter en tid har processen att reglera frisättningen av fett från hårbotten helt förändrats, det gav enorma förändringar. Jacqueline hår ser inte alls smutsigt ut, men tvärtom, som om hon bara hade lämnat salongen med en elegant styling. Människan till huvudvätskemotståndaren vägrade också schampo till stöd för sin fru. Hittills är Byers engagerad i organisationen av rörelsen "vägran av schampo" och det blir enorm popularitet.

Det finns inget svårt i det här förfarandet, men vissa nyanser hjälper till att tvätta håret utan schampo mer effektivt.

1. Det värsta är att uthärda och vänta ut avgiftningsperioden, som varar ungefär två veckor efter det att shampooingen startades. Samtidigt blir håret smutsare oftare, det börjar hänga med livlösa piska och det verkar som att körtlarna producerar fett dubbelt så mycket som tidigare. Detta lämnar toxiner och andra skadliga ämnen som har ackumulerats i hårbotten och hårrötterna. Jag skulle vilja släppa allt och ta tag i din favorit shampoo från hyllan. Ta din tid: vänta dessa veckor, skölj dina lås dagligen med vatten fuktad med citronsaft, och efter två veckors suck med lättnad. Någon har ingen avgiftning, och de kan njuta av resultatet efter det första förfarandet.

2. Skölj håret med vatten och ättika (100 ml per liter) eller citronsaft (250 ml per liter). Det är bättre att använda inte rinnande vatten, men filtrerat eller mineraliskt (naturligt, icke-kolsyrade).

3. Försök inte att tvätta håret ofta: bara då det blir smutsigt. Under avgiftningstiden, när mycket oljiga insättningar bildar på trådarna, sköljer lås med vatten och citronsaft. Att tvätta ditt hår bara med en viss naturlig produkt är ett nöje: inga problem, inga biverkningar, men utmärkt resultat.

Vi läser alla en saga om Moidodyr i barndomen och vi vet att "det är nödvändigt, det är nödvändigt att tvätta på morgnar och kvällar". Faktum är att om du inte tvättar din kropp i flera veckor, kommer du snart att vara blyg bort från dig, som om det kommer från en hemlös person plus en karakteristisk lukt. Och håret? Är det möjligt att inte tvätta dem i veckor och månader? Svaret på denna fråga är svårt att ge. Vissa säger att tvätta ditt huvud en gång i veckan är normen för en odlad person, andra föreslår att man försöker att avstå från att tvätta håret fram till de månaderna. Vem har rätt och vad händer om du inte tvättar ditt hår länge?

Varför torka även ditt hår

Det verkar vara en konstig fråga - för att hålla ditt hår rent! Dessutom, enligt dermatologer, när håret tvättas, hårbotten masseras, vilket positivt påverkar hårets tillstånd. Om vi ​​tar hänsyn till det faktum att de flesta av oss bor i en stad där bilar kör, röker cigaretter och i matställen friterar de biffar och pajer, lukten från vilken de omedelbart absorberar hår, kan frågan i allmänhet tyckas dumt. Vem vill kommunicera med en man vars hela huvud luktade som rök eller billig vegetabilisk olja? Slutsats: Vi tvättade huvudet först och främst för vår egen hygien och håller kroppen ren.

Annars kommer allt att se ut så här:

Levande exempel

Oavsett hur experter säger att om du inte tvättar håret länge, kan du enkelt få en fallen och oljig koltun på huvudet, som inte kan sönderdelas, vissa daredevils bestämmer fortfarande för ett sådant experiment. Till exempel tvättade den här britten inte håret i 5 år och gjorde inte några starkare hårmaskor. Enligt kvinnans hår ser det bra ut! Här är hennes foto.

Och denna buddhist har inte tvättat sitt hår i 70 år.

Några fler följde. Den allmänna dom är: Håret kan verkligen inte tvättas och år och vecka. Inget hemskt kommer att hända med dem, de kommer inte att falla av och kommer inte att växa snabbare. Först kommer de att vara väldigt, mycket smutsiga, mer lik vegetationen på de hemlösa, men om du lider 3-4 veckor kommer ditt hår att återgå till sitt tidigare tillstånd. Detta beror på det faktum att talgkörtlarna på huvudet är vana vid att arbeta i en viss rytm, med kännedom om ungefärligt schema för att tvätta huvudet. Kraftigt rensad, kroppen först med en dubbel kraft ger det nödvändiga fettet i håret, och sedan återgår allt till normalt. En månad senare är håret smutsigt, men inte i värsta skick än det var innan det tvättades. Fettbalans hittades och sparades.

Årets trend

Bloggare skriver med glädje om årets trend - rörelsen för naturligt hår, som heter No Poo (helt - No Shampoo). Apologerna för denna rörelse är säkra på att schampon är för ohälsosamma eftersom de innehåller skadliga ämnen - parabener och silikoner. Så, en av de aktiva deltagarna i denna rörelse, en flicka som heter Opheli, skriver i sin blogg att hon länge har slutat att tvätta håret med schampo och känns bra. Istället för schampo använder Opheli vanligt vatten och läsk. Ibland sköljer hon håret med äppelcidervinäger och applicerar en blå lermask. Hennes vän Natalie tvättar inte håret alls, och föredrar att rengöra dem naturligt, utomhus.

Från sådana i chock även framstående dermatologer. De tror att den här rörelsen bara är en slags sekt, som inställer människor i en slarvig livsstil. Läkare blir inte trött på att upprepa att ekologin i staden inte längre är så att håret städades och restaurerades av sig själv. I denna ålder av modern teknik och världsomspännande förorening behöver håret helt enkelt rengöras med våld. Och här är hur glada supporters av den nya metoden ser ut. Vid första anblicken hänger inte håret på isen, men lyser inte. Vad kommer hända nästa? Kanske är det bättre att tvätta?

Folkmekanismer

Det finns ett annat sätt att göra utan att tvätta huvudet, men det är inte lika radikalt som No Poo-systemet, även om det har ett liknande namn - Low Poo (bokstavligen - "lite shampoo"). Kanske är detta ett kompromiss mellan den fullständiga negationen av shampooing och shampooing med parabener. Adherents of Low Poo tvättar sina huvuden med organisk kosmetika, utan parabener och sulfater, eller med naturliga produkter - läsk, citronsaft, kamille och dogrose avkok, vatten med kardolja och så vidare.

Och ändå, som kvinnor själva medger, är valet mellan No Poo och Low Poo ibland svårt att göra till och med den mest avancerade kvinnan i betydelsen av kampen för natur och ekologi. Men det viktigaste är ju att hon inte dyker upp i samhället med dammigt och oljigt drag på huvudet. Om håret är tjockt och friskt, ge inte upp tvätt. Bara öka intervallet mellan denna procedur.

video

Tidigare tvättades ditt hår varje dag betraktades som normen. Men idag, när olika torra schampon och andra hårvårdsprodukter fortsätter att bli populär, blir rasterna mellan huvudtvättet mer och mer.

Många frisörer och stylister säger att det är för ofta att tvätta håret varje dag. "Du måste låta hårbotten balansera och återhämta sig själv," säger Ellie Kinney, en frisörsalong i New York. "Det är bäst att tvätta håret en gång varannan eller tre dagar, och om ditt hår inte blir fet även under den här tiden kan du fortfarande öka intervallet."

I den här artikeln kommer vi att berätta om de förändringar som kan uppstå med ditt hår om du börjar tvätta dem mindre ofta.

1. Ditt hår kommer inte vara så torrt.

Huden i hårbotten ger talg, som tjänar till att återfuka ditt hår. Men daglig tvättning av ett huvud kan förstöra denna användbara naturliga substans. "Det handlar om en bra hårmask! säger Kinney. "Sebum för att få silkeslena är lika effektiv som någon balsam du köper i en butik."

2. Ditt hår blir mer glänsande

En annan merit sebum. "Som ett resultat av fettproduktionen blir ditt hår glansigare", säger Kinney, som rekommenderar att hon använder sin naturreservat maximalt och använder en sädkam för att fördela naturliga fetter från hårrötter till sina tips.

3. Krullarna blir mjukare och tydligare avgränsade.

"Krokigt hår har en tendens till torrhet, eftersom naturliga fetter är svårare att komma från hårets rötter till ändarna", säger Kinney. "Om du slutar tvätta håret varje dag, kommer det att låta ditt hår matas naturligt och göra dina krusar mer silkeslösa." Stylisten rekommenderar också den andra dagen efter tvätten att massera hårbotten och kamma sedan håret med fingrarna, vilket hjälper huden att fett fördelas över hela längden.

4. Din hårfärg kommer att se bättre ut och hålla färgen längre.

Om du säger till din färgläkare att du tvättar huvudet varje dag, kommer det att göra henne skakande. "Hår kan jämföras med kläder: Ju oftare du tvätter dem, desto mer blir de," säger Will Francis, en salongfärgist i New York.

Den främsta skyldige i detta fall är själva vattnet. "Även om du tvättar ditt hår utan schampo, kommer vattnet att göra det tråkigt i färg", säger Francis, som rekommenderar att du tvättar ditt hår minst ett par dagar från varandra. Tvätta huvudet med sulfatfritt schampo utformat speciellt för färgat hår och inte för varmt vatten. "Kallt och varmt vatten kommer att förhindra att håret bleknar," säger han. "Hot tenderar att öppna hårkutiklet, vilket är anledningen till att färgämnet tvättas ut snabbare."

5. Din styling varar längre

Ju mindre du tvättar ditt hår, desto längre hår kommer att hålla styling. Dessutom be din frisör att använda mindre stylingprodukter och olika oljor. På de följande dagarna applicera en liten mängd torra schampo på ditt hår för att absorbera det fett som utsöndras av din hårbotten. Dagen innan du tvättar, samlar hår i en hästsvans för att bevara deras friskhet längre.

6. Det kan öka mjäll.

Enligt Annie Chiu, en hudläkare från Kalifornien, kan ett överskott av talg öka hudens fläck och därmed mjäll - paradoxalt men det låter kanske.

7. Överflödiga kosmetiska produkter kan förbli på ditt hår.

Om du använder olika stylingprodukter, med enstaka tvätt, tenderar de att förbli på huvudets hud. Detta kan göra ditt hår tråkigt, liksom prova inflammation i hårsäckarna, vilket leder till akne på huvudet.

Lorin Cairns rekommenderar att du tvättar håret med schampo för djuprengöring (eller "klargörande schampo") en gång i månaden för att bli av med överskridande stylingprodukter. En frisör och grundare av salonger i New York. "Dessa schampon är det bästa sättet att bli av med några ackumuleringar på håret," säger hon. "Men försök att inte missbruka dem, eftersom de kan torka ditt hår."

8. Ditt hår kan se fet ut (men bara tillfälligt!)

Med alla dess fördelar kan naturliga oljor också göra håret oljigt, särskilt om du har tunt hår. "Vad som kan hända med ditt hår, om du börjar tvätta ditt hår, beror mindre på deras typ. I vissa fall kommer det att göra dem feta, men oavsett vilken typ av hår som helst, kommer naturligt fett fortfarande att gynna dem! "

"När du försöker tvätta håret mindre ofta börjar din hud att släppa mer fett, men med tiden kommer produktionen att normalisera," säger Cairns. "De första veckorna kan vara svåra, men snart kommer huvudets hud att anpassa sig till det nya schemat." Och när "vänjer sig", rekommenderar Kinney följande dagar efter att ha tvättat för att samla hår i en hästsvans.

Som ni kan se finns det fortfarande mer positiva stunder bland de listade. Därför rekommenderar vi dig att försöka gradvis öka intervallet mellan att tvätta huvudet - det sparar tid, pengar och låter ditt hår vara friskt och vackert.

Om du inte tvättar huvudet länge, är det skadligt?

men lite historia

Den franska kungen Louis XIV tvättades bara två gånger i sitt liv - och sedan på råd av läkare. Tvättningen gjorde monarken så rädd att han någonsin svurit för att ta vattenprocedurer.

Spaniens drottning, Isabella of Castile, har tvättat bara två gånger i hela sitt liv - vid födseln och på hennes bröllopsdag.

Den kända hjärtesnäckaren King Henry IV i hela sitt liv, tvättas bara tre gånger. Av dessa två gånger under tvång.

Dotter till en av de franska kungarna dog av löss.

Påven Clement V dog av dysenteri, och Clement VII, som kung Philip II, dog av skabb.

Hertigen av Norfolk vägrade att tvätta sig förmodligen ur religiösa övertygelser, och hans kropp var täckt av mår.

Ryska ambassadörer vid Louis XIVs domstol skrev att deras majestät "stinker som ett vilddjur". Ryssarna själva i hela Europa ansågs vara perverts eftersom de gick till badet en gång i månaden - ofta ful.

Tvättmedel, såväl som själva begreppet personlig hygien, i Europa fram till mitten av artonhundratalet (det var väldigt nyligen) fanns inte alls
"Vattenbad värmer kroppen, men försvagar kroppen och expanderar porerna. Därför kan de orsaka sjukdom och till och med döden, "hävdade den medicinska avhandlingen från femtonde århundradet. Under medeltiden trodde man att infekterad luft kunde tränga in i de rengjorda porerna. Därför avskaffades det offentliga badet genom det högsta dekretet. Och om i de femtonde och sextonde århundraden bad de rika medborgarna åtminstone var sjätte månad, i de sjuttonde och artonde århundradena slutade de i allmänhet att ta ett bad. Visst, ibland var det nödvändigt att använda det - men bara för medicinska ändamål. Genom proceduren noggrant förberedd och sätta enema på kvällen. Den franska kungen Louis XIV tvättades bara två gånger i sitt liv - och sedan på råd av läkare. Tvättningen gjorde monarken så rädd att han någonsin svurit för att ta vattenprocedurer.

Alla hygienåtgärder reducerades endast till en lätt sköljning av händer och mun, men inte bara hela ansiktet. "Under inga omständigheter ska du tvätta ditt ansikte", skrev doktorerna på 1500-talet, "för att Qatar kan hända eller din syn försämras." När det gäller damerna badade de 2-3 gånger om året.

De flesta aristokraterna flydde från smutsen med hjälp av en doftduk, som de gnuggade sina kroppar med. Det rekommenderades att våta armhålorna och ljummen med rosevatten. Män bar påsar med aromatiska örter mellan en tröja och en väst. Ladies använde bara aromatiskt pulver.Nästa Artikel
8 bästa professionella hårfärger