Vad kan tvätta ditt hår istället för det vanliga schampot


Hur mycket använder håret nästan daglig shampooing? Varför visade skönheterna från 30-talets 40-tal av förra seklet vackert hår, men vid den tiden var det praktiskt taget inga schampon i modern mening?

Förmodligen kommer många att komma ihåg (och mödrar och mormor kommer att berätta för någon) att även i 50-talet av förra seklet var det vanligt att tvätta håret en gång vartannat vecka. Och tvätta håret varje vecka, vissa ansåg det för ofta. Jag kommer ihåg när jag gick i skolan, i vår familj var söndagen en baddag, och vi tvättade också våra huvuden en gång i veckan.

Nästan alla schampon innehåller nu propylenglykol och natriumlaurylsulfat, de två mest skadliga kemikalierna. Det är bevisat att de torkar huden, påverkar levern negativt, skadar ögonen och försämrar också minnet. När jag bestämde mig för att köpa ett barns "mjukt" schampo - trodde jag att det fanns mindre skadliga ämnen. Och det var fel - natriumlaurylsulfat i kompositionen var i första hand. Så var försiktig.

Slutligen övertygade mig om att försöka "liv utan schampo" bilder av 30-talet och 40-talet från förra seklet. Skönheter av dessa år visar lyxigt hår, medan det är värt att överväga att det inte fanns några schampon i den moderna meningen med den här produkten! Särskilt i Ryssland. I allmänhet, till 1930-talet, använde kvinnor inte schampo. Det bestämdes att tvätta håret med tvål och vatten en gång varannan vecka, och ännu tidigare, i början av seklet, tvättades det helt en gång i månaden. Men bilderna av dessa år visar inte att kvinnans hår av den tiden på något sätt behövde mer frekvent tvättning. Så varför behöver vi tvätta vårt hår varje dag nu, om dessa kvinnors hår ser tjockt och glänsande ut utan några andra stylingprodukter?

Daglig tvätt berövar håret av naturliga oljor som ger skina och skydd, aggressiva kemikalier som utgör skampon, gallrande hår och torkar hårbotten. Ett sådant problem som mjäll är delvis också en följd av den frekventa användningen av schampon, fråga din mormor om mjäll under det senaste århundradet och inte hört. Ju oftare tvättar vi vårt hår med schampo, desto mer förlorar vi naturlig talg, och vi är tvungna att producera den med en ny kraft som gör upp för förlusten. Det är därför håret från moderna kvinnor blir fet redan inom 24 timmar efter tvätt. Cirkeln stänger: mer fet - oftare tvättar och oftare tvättar - mer fet. Dessutom minskar fettproduktionen med åldern något, och kvinnor över 40 får det enorma problemet med torrhet vilket försvåras av daglig tvättning av huvudet.

Vad är lösningen? Ja, frågan uppstår - vad är lösningen? Tvätta inte håret som inte hygieniskt. Föroreningen av miljön är nu starkare än tidigare, och ju mer du inte kommer att kunna överge tvättmedel. Jag försökte detta - vägran av köpta skummande schampon, med naturliga recept och så sällan som möjligt. Och rapportera nu om vad jag gjorde.

Vilka hemlagade recept ersätter köpta schampon? Så om du ger upp schampon måste du byta ut dem med något. Jag använde bara ett recept, men de är mycket mer. Därför kommer jag kort sagt att erbjuda dig ett urval av flera tillgängliga recept:

1. Soda. Du kan ta så mycket läsk som det passar i din handflata, tillsätt vatten och tvätta hårrötterna med den här vattnet. Du kan förbereda en blandning av långverkande. För att göra detta, häll en halv kopp bakpulver i flaskan och tillsätt 4 koppar varmt vatten. Skaka bra och håll dig i badrummet. Ett av de populära recepten för att tvätta hår med läsk är följande: Med kompositionen beskriven ovan masserar hårbotten, skölj med varmt vatten och skölj med naturlig ättika. Det här är den så kallade zigenare-metoden. Eddik behövs - en fjärdedel kopp, om du har kort hår och en halv kopp, om du har långt hår. De blir inte vana vid hårtvätt omedelbart, men om ungefär tre eller fyra veckor kommer de att anpassa håret och du kommer inte att tvätta håret mer än en gång i veckan. (Var försiktig med läsk och vinäger - du kan torka ut håret).

2. Tvål. Köp flytande tvål i butiken av organisk kosmetika, på apoteket eller hos dem som gör hemgjord tvål. Blanda i lika delar denna tvål med vatten, men det är bättre att använda olika örtte i stället för vatten, de kommer att ge en bra lukt. Lägg till två teskedar av tea tree oil, det hjälper till att bli av med mjäll och jämn löss. Kompositionen är klar.

3. Aloe vera. Mycket enkelt - massera försiktigt aloe vera juice i hårbotten. Denna metod är också bra eftersom det eliminerar mjäll, förhindrar håravfall, ökar blodflödet och normaliserar pH-nivån.

4. Calendula. Sätt torkade kalendula blommor i burken (du kan förbereda dig själv, eller du kan köpa den på apoteket), häll olivolja över den så att den täcker blommorna. Stäng tätt och lagra på en mörk plats i 2 veckor, skaka varje dag. Tillsätt sedan oljan, tillsätt E-vitamin (ett naturligt konserveringsmedel) och använd det som ett vanligt schampo. Många människor vet om fördelarna med olivolja, men calendula lägger till antiinflammatoriska, antisvamp och antiseptiska egenskaper.

5. Kokosolja. Utmärkt lukt och bryr dig om ditt hår. Blanda kokosnötolja med örtte, massera i hårbotten och skölj väl, håret kommer att bli glänsande och silkeslen.

6. Nästan schampo. 1-2 msk. l. basilika, nässlor eller maskros glas rent vatten, 60 ml av en toalett eller bättre flytande tvål (endast inspektera den för närvaron av skadliga ämnen), 15 till 60 droppar av någon eterisk olja lämplig du, till exempel, ceder, en timme. l. lite vegetabilisk olja (solros, cederträ). Gör avkok eller infusion av örter och tillsätt alla övriga ingredienser där, blanda väl. Balsam: Vatten, surt med ättika, avkok av örter. Om ditt hår är oljigt kan mängden olja minskas, om det är torrt, öka det. Detta schampo kan lagras i kylskåpet i en vecka. Om vid tillsättningstillfället tillsättes en tesked vodka, ökar hållbarheten till 3-4 veckor.

7. Senapsschampomask utan tvål. Ta 1 msk. sked av senapspulver, spätt till konsistens med gräddfil med kefir, tillsätt 1 äggula, 1 tsk honung, 1 tsk vegetabilisk olja. Håll blandningen medan du kan tolerera, helst 15-20 minuter. Skölj sedan med vatten. Balsam: Vatten, surt med ättika, avkok av örter. Effekt: stimulering av hårsäckar, blodflöde till hårbotten, ytterligare näring. Eller detta alternativ för fet hår: 1 matsked senap utspädd i 2 liter varmt vatten. Tvätta håret, skölj den bästa infusionen av örter: coltsfoot, nässla, johannesört, plantain. Ta 4 matskedar av blandningen, häll 2 liter kokande vatten, låt det stå i 30 minuter, dränera.

8. "Korn" utan tvål. Ta 4-6 stycken svartbröd (beroende på hårets längd), lägg det i en hög i en behållare, häll kokande vatten över det och lämna det över natten. På morgonen kommer du att ha brödvatten och tvätta huvudet med det. Balsam: Vatten, surt med ättika, avkok av örter. Effekt: rent, glänsande hår. Eller liknande recept på fettigt hår: 150 g rågbröd häll kokande vatten. Gruel "lather" huvud, håll i 5-10 minuter. Skölj sedan noga med vatten. För att ge dem en vacker glans, skölj dem med björkblad.

9. Shampoo för medelhår. 1 äggula och en halv kopp kefir. Om håret är långt eller kraftigt förorenat, kan mängden äggula och kefir ökas. Gnugga blandningen i håret, skölj och skölj sedan med alkaliskt vatten (3 liter vatten med en halv tesked soda). Du kan också skölja håret med örtavkok eller tillsätt en halv tesked vegetabilisk olja. Detta recept är inte lämpligt för något hår. Den kan användas som en hårmask före regelbunden schamponering.

10. Tvätta håret med sur mjölk. Ett gammalt folkmedel för att tvätta håret är surmjölk. Sedan antiken har många folk i Centralasien använt mjölksyraprodukter för detta ändamål. Och nu tvättade de huvudet med yoghurt, kefir, vassla. Mjölksyraprodukter skapar en fet film som skyddar håret från skador av den alkaliska lösningen som bildas när tvålen är upplöst i vatten. Det är nödvändigt att säga, yoghurt, att fukta det rikligt med huvudet, att täcka det med en polyetenplast och på toppen - med en handduk. Efter 25-30 minuter skölj håret i skummet överfettad tvål, såsom "Baby", skölj noga med varmt vatten, och sedan - surgjordes (1 matsked vinäger till 2 liter vatten).

11. Tvätta huvudet med avkok av myalnanki-läkemedel. Två förpackningar tvålfat (200 g) häll två liter vatten och koka i en halvtimme. I denna buljong att tvätta mitt hår utan tvål och schampo, skölja med vanligt vatten, eller ännu bättre - tinktur av kamomill, om håret är blond och avkok av ek bark - om mörkret.

12. Tvätta hårskinn. 1 matsked av skumdryck häll 2 koppar kokande vatten, lämna i 2 timmar. Strained infusion för att tvätta håret utan tvål i en månad. Detta verktyg används för att eliminera mjäll.

Recept kan fortfarande resultera i många. Det viktigaste att komma ihåg när man använder naturliga schampon är att effekten inte omedelbart, och att det är nödvändigt att skölja håret med örtteer eller mjuka hårt kranvatten, äppelcidervinäger.

Och nu ska jag berätta om mitt liv utan schampo. Experimentet började så här: tre gånger i veckan tvättade jag mitt hår med en blandning av läsk och vatten (1 msk till 1 kopp vatten, det är inte tillrådligt att öka sodakoncentrationen). Mjuka hårbotten försiktigt med blandningen. Hårlängden rörde inte. Och efter allt håret från rot till spets tvättas med utspädd äppelcidervinäger (2 matskedar vinäger i 1-2 glas vatten).

Första veckan: "Det är hemskt, men jag kommer att fortsätta!"

Först, så många skönhetsbloggar varnar, har håret anpassat sig. Och ens isolerad verkar det, mer fet än vanligt. Det var någonstans i en vecka, två hår var faktiskt mer feta. Men problemet löstes av en hästsvans, samt hattar och tyg.

Andra veckan: "Redan bättre, men fortfarande mycket fet"

Jag var rädd att det skulle finnas en obehaglig lukt från håret. Men det verkar som om det här bara är en illusion, åtminstone kände jag inte någon lukt. Och var kommer han ifrån, sköljde jag mitt hår, tvättade det, kammade det med en ren kam.

Tredje veckan: "Klass! Håret är inte så lätt, men det är redan mycket tjockare och kräver inte daglig tvätt. "

Uppriktigt sagt är den svåraste saken de första dagarna. Jag ville verkligen ta ett doftande och skummande schampo, men jag varade, och efter det blev det lättare och bättre, någonstans på den 9: e dagen. Ibland tvättade jag dem en gång var 3-4 dagar med läsk, ibland sköljde jag dem med vatten, flera gånger med balsam med vatten, ibland lade jag några droppar teträdolja eller olivolja till läsken.

Fjärde veckan: "Vad du behöver! Nu finns det en glans, en hälsosam look, vid handen - ren silke! "

De första förändringarna märkte jag efter tre veckor av sådan abstinens från schampo. Håret har blivit mycket trevligt att röra vid. Så tung, smidig. Mer hår blev märkbart tjockare. Mest sannolikt är detta resultatet av arbetet med naturliga oljor, som nu kvarstår på håret, istället för att tvättas bort under tvätt. Naturligtvis ingen torrhet och ingen statisk elektricitet och splittrade ändar, och detta är ett uppenbart plus. Innan det fanns en liten våg på håret, nu är de uppenbarligen vägna, och det finns ingen vågighet, förmodligen kan metoden rekommenderas till dem som vill lugna sitt orubbliga lockiga hår.

Så snart jag använder en hårtork blir mitt hår märkbart sämre, så nu övar jag bara naturlig torkning vid rumstemperatur. Kanske är en liten minus att håret har blivit något mörkare, detta är ett faktum, men detta kan också hänföras till resultaten av arbetet med naturliga oljor.

Två månader utan inköpt schampo: "Jag skulle aldrig trodde att det skulle bli så bra. Hårbotten andas och vilar, barnets hår är mjukt och glänsande. "

Du måste vänja dig vid det "nya" håret. De är nu något annorlunda. Det är, silkeslen, tung, glänsande, lite oljig att röra, inte alls de känslorna som efter att ha använt dagliga schampon. Men jag gillar det, jag känner mig som hud som skönhet har blivit naturlig, levande.

Kommer jag tillbaka till det köpta schampot? Jag vet inte, om bara i mycket sällsynta fall. Jag kan resa nu i en vecka utan att tvätta mitt hår lugnt. En gång bekänner jag till dig, jag använde schampo, jag ville verkligen lukten av blommor. Men då insåg jag hur fel jag var, för att jag omedelbart kom ihåg alla obehagliga känslor: torr hud, liten klåda, någon slags mjäll.... Nej, medan bara naturliga ingredienser gör mig och mitt hår glada. Jag är redo att leva utan köpta reklamerade schampon och till och med, eventuellt utan balsam. Och jag kan råda dig att följa mitt exempel. Om du är rädd för de första "feta" veckorna - prova livet utan schampo på semester, i landet är det värt det!

5 sätt att tvätta håret utan schampo: trichologens hemligheter

Shampooing är ett regelbundet förfarande som utförs ofta (dagligen med hår utsatt för oljighet och mindre för torrt hår). För högkvalitativ hårrensning har schampon utvecklats. Men ibland finns det situationer när schampot saknas eller omöjligt att använda det. Då undrar man hur man tvättar håret om det inte finns något schampo.

Fördelar med shampooing

Ett stort antal människor har redan bytt till shampooing utan specifika schampon. De ersätter kosmetikfolk, vilket ger en utmärkt effekt. Men många flickor fortsätter att använda den. Dessutom presenterar marknaden sin stora mångfald. Så är det värt att flytta till shampooing folkmekanismer?
Fördelarna med metoden är många. Speciellt är detta det enda sättet för dem som har problem med hårbotten, tolererar inte några komponenter i schampo etc. Dessutom finns det andra fördelar:

 1. Frånvaron av sulfater, som finns i överskott i tvättmedel för lock och torrt hår och hårbotten. Men de tvättar väl, vilket ibland är svårt att uppnå när man tvätter håret utan schampo.
 2. Rötterna och hårbotten matas dessutom med användbara ämnen;
 3. Huden torkar inte ut;
 4. Vissa ämnen har antioxidantegenskaper, skadliga komponenter och toxiner ackumuleras inte i cellerna.
 5. Håret blir inte vant vid samma typ av produkt, det blir inte ineffektivt;
 6. Om du regelbundet använder folkmedel för att tvätta håret börjar de förorena mindre.
 7. Ofta accelereras tillväxten på grund av rötternas näring.

Sådana fördelar som hårglans, deras välskötta och friska utseende, reduktion av dissektion är relativa. Kära professionella schampon i denna mening är mer effektiva. Men om du tidigare använt billiga konsumentkvalitetsprodukter kommer en positiv effekt att manifesteras.

Metoden stöds också av det faktum att schampo, i en form nära det som vi känner till, uppfanns i början av 1900-talet. Innan detta har folk varit ute med det i århundraden och har använt ersättningar i form av senap, ägg, läsk, mejeriprodukter etc.

Om du använder medicinsk schampo, ordinerad av en läkare, kan du inte vägra det. I motsats till populär tro kan folkmedicin inte ha en signifikant terapeutisk effekt på mjäll eller andra allvarliga sjukdomar i hårbotten. Det är viktigt att lita på medicin.

brister

Av minuserna är det värt att notera att naturliga produkter för att tvätta håret inte behåller sin glans och färg på de färgade trådarna, vilket ofta gör det svårt att kamma. De är inte så effektiva i den meningen att de rengörs från fett och är inte lämpliga för ägarna av fettigt hår. Några av dessa recept hjälper till att skapa produkter som har en obehaglig lukt.

Att laga dem är inte lätt. För att förbereda några medel för att tvätta denna typ av huvud behöver du mycket ingredienser, inte alla som är lätta att hitta för en stadsboende. Matlagningsprocessen är lång och svår. Att tillämpa pengar på krullningar är obekvämt och användningen av sådana kompositioner kan beröva dig av nöjet att tvätta krullarna.

Särskilda funktioner

Övergången från en typ av medel till en annan är svår. Under denna period sker aktiv avgiftning av håret och hårbotten. Den varar från flera veckor till en månad och kan vara ett allvarligt problem. Håret blir smutsigt och snabbare, se svagt och tråkigt, oavsett hur effektivt receptet du väljer. Tidigare avlägsnades fettet från håret grovt och huden producerade det mer för att kompensera. Nu behöver hon vänja sig. Om du bestämt dig för att gå på en sådan tvätt, är det nödvändigt att uthärda det.

Hur tvättar du ditt hår istället för schampo, som du kan se, schampo från affären?

I EG, när kemi blev vetenskapsdrottningen och inget verktyg kan göra utan komplexa komponenter, började många människor att sträva efter återförening med naturen. Vi försöker organisera en hälsosam kost för oss själva och barn, använd naturkosmetik och välj material till vårt hem som inte kan vara skadligt av naturen. Loppet mot naturlighet fick shampoo. Men om man tittar på etiketterna är de komplexa namnen på kemiska föreningar kvantitativa framför de bekanta ord som är relaterade till naturen och växtvärlden. I vår artikel kommer vi att försöka lösa frågan "Hur tvättar du ditt hår istället för schampo?"

Vad kan ersätta hårschampo?

Idag är det svårt att tänka sig att shampooa något annat än vanligt schampo. Men våra förfäder var inte för ingenting kända för sin utmärkta hälsa och skönhet så tidigt som när lite var känt om kemi.

Naturligt schampo för dina egna hår recept. Du kan göra den ur skrot: Lägg till ett kycklingägg och två matskedar senapspulver till en ofullständig kopp kefir. Det resulterande schampot blir flytande. För att uppnå den nödvändiga tjockleken, tillsätt lite mjöl. Applicera blandningen i en timme på hela längden av håret. Skölj med varmt rinnande vatten. Ett sådant verktyg är säkert och passande för alla. Kefir närmar sig hårstrukturen, ägget ökar sin funktion, och senap stimulerar hårbotten att växa nytt hår och stärka befintliga. Den största nackdelen med schampo är lukten som senap lämnar bakom sig.

Mitt huvud är läsk. I ett glas vatten, späd en matsked läsk. Om ditt hår är för fet, lägg till ytterligare en. Använd den resulterande lösningen som ett schampo: gnid det försiktigt i hårbotten, skölj sedan sodavatten med vatten och tillsätt 2 skedar till skålen med äppelcidervinäger. Sådan tvättning har inga biverkningar, förutom individuell intolerans av läsk eller vinäger. Den enda nackdelen - läsk är inte lämplig för alla. Några efter användningen blir håret torrare, andra har en känsla av ett smutsigt huvud. Men om den här metoden passar dig, blir håret jämnt preparerat och snyggt, och frekvensen av tvätten blir avsevärt minskad.

Mitt huvud är lera. Detta ämne är hypoallergen och har ingen stark lukt. Tack vare den högkvalitativa kaolinen i dess komposition sköljdes det schampo som erhållits av det, inte bara noggrant, utan också den nödvändiga näringen. Tillsätt i två matskedar av lera en halv tsk salt, lös upp allt i en liter varmt vatten. Kompositionen appliceras på håret i 10-15 minuter, skölj därefter väl. Hos vissa människor blir håret alltför torrt. För att undvika detta kan ett ägg eller kefir tillsättas till schampot. De kommer att minska sannolikheten för biverkningar.

Mitt huvud är svartbröd. Det perfekta valet för maskschampot anses "Borodino", eftersom dess sammansättning har näringsegenskaper. Separera och suga brödskorpan. Dess mängd beror på hårets längd. Applicera blandningen på håret, linda dem och vänta en halvtimme. Skölj med varmt rinnande vatten utan schampo. Det här verktyget är helt säkert. Shampooing huvudet med brödfrukt lindrar håret från oljig glans och ger näring åt det. Den enda nackdelen är att proceduren tar mer tid än vid tvättning av huvudet med en butiksschampo.

Vad kan tvätta ditt hår i stället för schampo: Folkmorskor

Många slutade använda shampoo. Och det talar inte alls om sin slarv.
De hittade bara en utmärkt ersättning för kemiska formuleringar.

Annonser främjar användningen av olika hårprodukter, med fokus på effektivitet, användbarhet och naturlighet. Faktum är att alla dessa egenskaper är mer konstruerade än sanna.

Om fördelar och faror med tvättmedel

Shampoos är långt ifrån ofarliga. Det är av dem märkligt nog kan mjäll förekomma, håret försvagar och förlorar sin naturliga glans.

Som en del av majoriteten av medel - sulfater, som negativt påverkar våra strängar: de torkar dem och förstör strukturen.

Ja, på grund av rikligt skum tvättar sulfater all smuts ut ur håret, men tillsammans med föroreningarna tar de också bort den fukt som rötterna behöver.

Som ett resultat är rötterna uttunna från törst, huden börjar avta. Och vi, ser mjäll på våra axlar, hänvisar till dålig schampo och rush för att ersätta den med en ny, dyrare och "effektiv" en.

Är det dags att hjälpa ditt hår? Den första och viktigaste sak att göra är att skydda dem från de skadliga effekterna av sulfater. Så, vägra shampoo.

Vad är huvudtvätt

Det finns en mängd olika folkmedicin, med hjälp av vilken du inte bara kan återställa din tidigare hälsa i ditt hår, utan också behålla sitt idealiska tillstånd under många år.

Kraften i naturläkemedel

Under de första åren av tjugonde århundradet uppträdde ett nytt koncept i kosmetologi - schampo. Upptäckten gjordes av en kemisk forskare med högt namnet Schwarzkopf.

Men frågan är: "Hur hanterade människor utan schampo före det?"

Inte annars visste de om den magiska hemligheten hos hårets kraft. Förresten var håret från folket av det förflutna tjockt, glänsande och frodigt.

Vet du hur man gör en kroppscrub med kaffe hemma? Några enkla men effektiva recept beskrivs i en användbar artikel som vi föreslår att du läser.

Hur man gör den bästa ansiktsskrubben hemma är skrivet i den här artikeln.

Kvinnor var kända för sina långa, sneda flätor, medan män växte håret och flaunted, lockigt och vackert.

Faktum är att det inte fanns någon särskild hemlighet. Folk lärde sig bara använda vad som var till hands för att tvätta håret. Detta är:

 • soda,
 • kycklingägg
 • mjöl,
 • ricinolja
 • vinäger,
 • tvålen
 • mjölk och mer.

Alla dessa ingredienser förbättrade kvaliteten på varje hår i en sådan utsträckning att ingen ens tänkte på någon artificiell schampo.

År senare, efter kemists insatser, såg onaturliga schampon, folk blev intresserade, började köpa alla sorters produkter och prova dem på håret.

Reklamsslag och levande tomter, som sändes på TV, sköt huvudet på naiva medborgare, och snart bytte folk helt till artificiella medel, helt och hållet glömde de naturliga.

Men som tiden gick, bevisades det destruktiva inflytandet av innehållet i de attraktiva burkarna.

Här kom alla ihåg de exceptionella fördelarna med naturliga gåvor och produkter.

Idag återvänder kvinnor och män gradvis till deras användning, och det är därför:

 1. Huden på huvudet och håret matar på vitaminer och fördelaktiga spårämnen.
 2. Överskott penetrerar inte hårstrukturen och absorberas inte i huden.
 3. Cellerna är inte förorenade med toxiner.
 4. Inget beroendeframkallande schampo.
 5. Strängar lyser och förlorar inte sin naturliga färg.
 6. Ingen mjäll.
 7. Hårets ändar upphör att splittras.
 8. Håret blir starkt och faller praktiskt taget inte ut.
 9. Du kan tvätta håret mindre ofta, eftersom det stannar länge.

Folk recept för att tvätta håret

Det händer att efter användningen av ett folkmedicin verkar det som om effekten inte är tillräcklig.

Du behöver inte panik i förväg: det är uppenbart att receptet inte var det bästa för dig, och det är värt att försöka något annat.

Vet du hur man ska ta bort hår på intima ställen hemma en gång för alla? För att lära dig hur du gör det följer du länken till sidan och läser användbart material.

Hur man tar bort oönskade ansiktshår skrivs här.

Lyckligtvis finns det många naturresurser. Titta tills du hittar den mest lämpliga för ditt hår.

Vi analyserar de viktigaste.

Recept nummer 1: Soda

Rör 400 ml soda i tre liter varmt vatten. Det kommer vara bekvämare att ta ett handfat för detta.

När sodan har smält helt, doppa håret i vatten och ta bort det efter 3 minuter.

Efter detta måste strängarna masseras lätt, men så att de inte brinner.

Som en balsam, använd äppleättika löst i vatten.

Enligt ett annat recept är det nödvändigt att göra en uppslamning av vatten och läsk och massera det i hårets botten för att bilda ett litet skum.

Skölj igen med ättika.

Recept nummer 2: tvål

Det är naturligtvis bäst att göra det hemma, om du självklart har färdigheter för tvåltillverkning, som nu blivit mycket populär.

Klar flytande tvål bör blandas med vatten, tillsätt te, infunderas med örter, 10 droppar persika, ricinus eller lavendelolja (per 1 liter vätska).

Verktyget hjälper till att klara av mjäll, och hos unga barn avlägsnas löss.

Recept nummer 3: Ägg

För att tvätta håret behöver du inte allt ägg, men bara hans äggula.

Om håret lider av alltför stort fett kommer följande recept att göra:

 • Blanda en rå äggula med 50 ml citronsaft och gnugga i håret.

Om håret saknar fuktighet, förbered en blandning av äggula, gurkajuice (en kvart kopp) och oraffinerad olivolja i mängd 2 stora skedar.

Du kan eliminera den otäcka lukten genom att skölja håret med äppelcidervinäger upplöst i vatten.

Recept nummer 4: Senap eller senapspulver

För oljigt hår rör om pulvret i en volym av 2 matskedar i vatten (500 ml).

Shampoo är klart!
Det enda negativa - han ger inte skum.

Men stora slagsmål är fett.

Tvätta senapet omedelbart efter tvätt och, helst helt, annars blir det i vita "fjädrar" och kommer att se ut som mjäll.

Recept # 5: Coltsfoot och Nettle

Dessa växter hjälper till att hantera inte bara med mjäll, utan även klåda, såväl som svagt hår.

Det är bäst att använda åtgärden tre gånger i veckan.

Båda ingredienserna tas i lika stora proportioner och bryggas.

Efter kylning av buljongen kan du omedelbart tvätta håret. Sköljning är inte nödvändigt.

Recept nummer 6: Aloe

Behöver blad, växer från botten.

Ta det största och tjockaste, sätt i kylskåpet i 14 dagar.

Efter det att termen löper ut, pressa saften ut ur dem och massera in i huvudets hud.

Verktyget tar bort föroreningar, stärker rötterna och förhindrar håravfall.

Recept # 7: Oljor

Avser ört:

Att förbereda dem är inte svårt.

För att göra detta, finhacka bladen och blommorna i de listade plantorna, placera dem i en kruka och häll olivolja ovanpå. Det är önskvärt att det är oförfinerat och något uppvärmt.

Många oljor behövs inte, bara för att täcka gräset.

Vi lägger ett lock på burken och tar bort det i en mörk plats där det inte finns någon värme. Till exempel i skåp på balkongen.

Varje dag behöver banken skaka och skaka.

Efter två veckor drar vi igen burken igen, hoppa över innehållet genom flaskan, häll i 3 stora skedar vitamin E och börja använda den.

Detta recept ger ett utmärkt resultat: olivolja närmar sig hår med fukt, örter behandlar ömma strängar.

Det är viktigt att inte byta användning av det beskrivna medlet med användning av konventionellt inköpt schampo.

Recept nummer 8: Gelatin

 • gelatin - 1 stor sked,
 • vatten - 3 stora skedar.

Fyll pulvret med vatten och lämna i detta tillstånd i 40 minuter.

Efter att vi har satt behållaren med blandningen i ett vattenbad och värm tills alla kristaller löses upp.

I slutet lägger du på kycklingblomman, en sked regelbunden schampo, blanda allt grundligt och applicera på strängarna.

Efter 10 minuter mitt huvud.

Tack vare proteinet i kompositionen i detta verktyg blir håret tjockt.

Recept nummer 9: Honung och kamille

 • torra kamomillblommor - 4 stora skedar;
 • kokande vatten - 200 ml;
 • Honung - 1 liten sked.
 • Blommor häll kokande vatten, stå i en och en halv timme, passera genom cheesecloth, rör om honung.

  Förtvätt hår, skölj med en handduk.

  Applicera agenten och lämna i en halvtimme. Tvätta sedan ditt hår.

  Om håret är normalt, upprepa proceduren varannan vecka, om det är oljigt, behandla det en gång var 7: e dag.

  Recept nummer 10: Bananer

  Polbanana (mitten) för att rulla i en bländare eller passera genom en sik, för att få en röra.

  Sätt citronsaft däri, tillsätt en rå äggula.

  Shampoo ger rikligt skum, kräver inte sköljning, läker perfekt håret, gör det mjukt och återvänder den förlorade glansen.

  Recept nummer 11: Beets

  En rot för beredning av infusion kommer att räcka till.

  Betor måste tvättas, skalas, skäras i bitar och placeras i en stor burk vatten (en och en halv liter).

  När agenten infunderar, tvätta håret med något naturligt schampo.

  Det är att betorlösning kommer att användas istället för vanligt vatten.

  Recept # 12: persilja och Castorca

  Dessa två komponenter är bra mot mjäll.

  Enligt receptet bör persilja fyllas med ricinolja (förresten, om inte, kan du använda vanlig grönsak).

  Persilja ska vara fem gånger mindre olja.

  1. Vi lägger ingredienserna i en maträtt och värmer den i ett vattenbad i en halvtimme.
  2. Därefter går vi igenom en sikta. Vi använder endast i varm form.
  3. Applicera blandningen på håret vid rötterna och gnid i cirkulär rörelse.
  4. Förfarandet bör utföras en gång varannan dag. Och så - 15 mottagningar.

  Om effekten efter den första kursen inte har kommit, vänta tre veckor och upprepa.

  Recept nummer 13: Yeast and kefir

  Jäst behövs rå, kefir - med vilken procentandel av fett som helst.

  Komponenterna måste anslutas och hållas lite i ett vattenbad.

  När blandningen blir en gelé, måste den appliceras på trådarna och tvättas efter en timme.

  Recept # 14: Lera

  Det är tillrådligt att använda den som säljs i ett apotek.

  • 1-2 stora skedar av lera bör lösas i vatten,
  • Blanda en halv sked salt
  • tillsätt markerade mandlar eller krossade frön.

  Huden på huvudet är anmärkningsvärt näring med denna åtgärd, respektive håret växer bättre.

  Sammanfattningsvis

  Fantastiska och samtidigt mycket enkla recept för naturliga schampon gör det möjligt att noggrant behandla ömt hår, återställa styrka till trötta strängar, återställa krullar som har färgats och kemiskt krullade.

  Att lita på eller inte annonsera schampon på grundval av kemiska komponenter? Hur man tvätta håret utan att skada håret och något annat, kommer du att lära av författarna till videon.

  Vill du veta hur du effektivt kan tvätta håret istället för schampo?

  Nyligen vägrade fler och fler människor att lagra schampon och börja använda folkmedicinska lösningar för att tvätta hår. Och dessa människor kan förstås, eftersom många schampon innehåller hårda och uttorkande sulfater, som är mycket skadliga för krullarna. Ja, dessa produkter är verkligen kapabla att tvätta hår, men de strider kraftigt mot den naturliga mikrofloran i hårbotten och provar mjäll.

  För att inte utsätta dig själv för en överdriven kemisk attack bör du börja tvätta håret utan schampo och byta till naturliga hårtvättprodukter. Vill du veta vad du ska ersätta shampoo? Läs vidare.

  Varför folkrättsmedel bättre?

  Shampoo är ett relativt nytt sätt att hygien, som bara uppstod i början av förra seklet. Men detta faktum betyder inte alls att tills den här tiden människor inte har tvättat sina huvuden. Redan före de första schamponerna på butikshyllorna tvättade män och kvinnor över hela världen med hjälp av senap, läsk, örter och andra naturprodukter.

  Idag återvänder vi till de bortglömda recepten, folkmekanismer för att tvätta huvudet blir alltmer populära eftersom de har ett antal fördelar:

  • strängar är mindre förorenade
  • mjäll försvinner
  • celler ackumuleras inte toxiner;
  • krullar förvärva en naturlig glans och ljus nyans;
  • accelererad hårväxt
  • minskat avsevärt håravfallet.

  Som du kan se, tvättar ditt hår utan schampo hjälper våra lockar att återfå vitalitet och naturlig skönhet. Låt oss och vi försöka att gå med i den moderna vågen av en naturlig och hälsosam livsstil och försöka tvätta ditt hår med naturliga medel. Det finns många recept för att göra rengöringsmedel, men först måste du bekanta dig med några nyanser.

  Användbara tips

  För att öka effektiviteten i hemmet, följ dessa tips under vattenprocedurer:

  1. Om du bestämmer dig för att helt byta till att tvätta håret med naturliga rengöringsmedel, var då förberedd för det faktum att du under de första två veckorna kommer att få en avgiftning. Strängar kommer snabbt att bli förorenade, du kommer att känna att talgkörtlarna producerar mycket mer talg än tidigare. Men det är det inte. Hårbotten kommer inte släppa ut fett, men toxiner och andra skadliga ämnen. Oroa dig inte för det här, efter bara några veckor är allt normalt. För att påskynda processen att bli av med toxiner, försök skölja krullarna varje dag med vatten och citronsaft.
  2. Skölj strängarna med icke-kolsyrade mineralvatten, vatten med citronsaft (100 ml juice för 2 liter vatten) eller vatten med äppeläger (ett halvt glas vinäger för 2 liter vatten).
  3. Missa inte med vattenprocedurer. Shampooing utan schampo bör endast göras när det behövs.

  De bästa recepten för schampokomponenter

  Så hur tvättar du ditt hår istället för schampo? Särskilt för dig har vi samlat några effektiva naturliga recept som kommer att ge en bra effekt när du använder:

  • Bakpulver. Så snart du eliminerar butikshårschampo från hygieniska medel kommer ditt hår att vänja sig vid nya förhållanden under de första sex månaderna. Vid den här tiden är det bättre att tvätta håret med läsk, eftersom det inte orsakar irritation. För att noggrant tvätta håret med detta verktyg måste du förbereda en lösning: För 1 liter vatten, ta 3 teskedar soda och blanda väl. Våt håret och applicera den resulterande lösningen på hela längden av håret. Tja massera hårbotten, gnugga läsk i hårets rötter. Då ska håret tvättas väl med rinnande vatten och sköljas med ättika.
  • Senap. När tillställningsstadiet är över kan du tvätta håret med andra medel. Senap är en bra tvättprodukt som kan bytas ut med schampo. Till att börja med måste senapspulver spädas i varmt vatten. Lösningen, som kommer att hamna, måste du försiktigt applicera på håret, försöker undvika att komma in i ögonen. Litt massera hårbotten på huvudet, skölj sedan med varmt vatten. I slutet av krullarna ska sköljas med naturliga balsam (vatten med citron eller vinäger). Senap har förmågan att spola alla föroreningar från håret och hårbotten och stimulerar även hårväxten.
  • Rågmjöl. Inte alla vet, men rågmjöl kan bytas ut med schampo. Först måste du späda mjölet med varmt vatten, blanda väl så att det inte finns några klumpar. Den resulterande produkten ska piskas på håret tills skummet och lämnar sedan i 5 minuter. Vid slutet av tiden kan produkten startas genom att tvätta och skölja håret med ovan nämnda produkter.
  • Aloe juice De lägre och mest saftiga blad av aloe skära och lägg i kylskåpet i 2 veckor. Då måste du pressa saften. Detta naturliga verktyg för att gnugga i hårbotten för att skumma, skölja. Aloe juice rensar håret helt från smuts. Dessutom kan denna helande anläggning lindra mjäll, förhindra skallighet, stabilisera pH-nivån och öka blodflödet till hårbotten, vilket främjar hårväxten.
  • Jord kanel. Såsom är känt, har denna krydda egenskapen att tvätta, därför är det också ett bra alternativ till schampo. Kanelpulver späds ut med varmt vatten och omrörs. Gnid den resulterande våtmarken i håret. Ett sådant verktyg kommer väl att rengöra krullarna och hårbotten från damm och ackumulerad smuts, samt ge en mjuk belysningseffekt. Kanel shampooing bör överges för allergier och brunetter som inte vill förlora sin naturliga hårfärg.
  • Kosmetisk lera. Denna naturliga organiska substans kan lindra en person från mjäll, minska hårbotten i hårbotten och göra håret glans. Lera är en naturlig absorberande, så det kämpar bra med hårfettighet. Det är väldigt enkelt att förbereda schampo från kosmetisk lera. Det räcker att blanda ämnet med sådan mängd vatten för att bilda en flytande uppslamning. Du kan tvätta håret med den här produkten på samma sätt som du skulle med vanlig hårvård.
  • Örterolja. Det är möjligt att tvätta hår utan schampo med bara örtolja. Endast detta kräver lite mer tid och ansträngning än de tidigare alternativen.

  För att förbereda en kvalitetsprodukt måste du hugga fräscha blommor och löv av medicinalväxter (apotekskamomill, Johannesört, kalendula, nässla), häll i en glasburk och häll oraffinerad olivolja så att den helt täcker örterna. Därefter borde burken vara stängd och rengöras i två veckor på en mörk och sval plats, medan man skakar blandningen varje dag. Efter 2 veckor ska oljan dräneras, tillsätt olja vitamin E (3 msk. För 3 liter vätska).

  Hur tvättar man huvudet med den resulterande lösningen? Lätt. Använd det som en vanlig schampo. Olivolja kommer att fuktar hår och örter påverkar mikrofonen på huvudet positivt.

  Nu vet du vad som kan ersätta schampo. Om du går igenom habituationsstadiet och tvättar håret regelbundet utan schampo, med bara naturliga rengöringsmedel, kommer det slutliga resultatet att förvåna dig. Håret kommer inte bara vackert och välskött, de kommer att bli riktigt friska och starka. Efter långvarig användning glömmer du helt enkelt mjäll, håravfall och delade ändar.

  Naturliga produkter för att tvätta håret och funktionerna i deras användning

  I badrummet hos en modern person finns det minst ett sätt att rensa håret, behandla hårbotten eller förhindra mjäll. I sortimentet av olika märken kan varje köpare välja en produkt som uppfyller alla sina behov. Samtidigt hittar naturligt schampo i butikerna aldrig och köpet - kan allvarligt skada hälsan och förstöra håret.

  Fördelarna med och riskerna med schampo

  Ordet "schampo" (liksom utföringsformen för denna produkt av skönhetsindustrin) användes inte så länge sedan. Medeltida adel föredrog att gömma feta krökningar under peruker, pulver eller täcka dem med mjöl, vilket absorberar talg. Endast i början av 1900-talet i Europa framkom en torr pulverhårvårdsprodukt, och nästan 30 års utveckling var nödvändig för att skapa den i en flytande konsistens.

  Sovjetkvinnorna hittade bara om förekomsten av "nyheten" på 1960-talet. Fram till den tiden ansågs det som normalt och korrekt att genomföra rengöringsprocedurer inte mer än 2-4 gånger i månaden och att i detta syfte använda avkok och växtbaserade infusioner som inte innehåller alkohol, aska, lut, tvålchips och andra ämnen.

  Några av dessa komponenter används i stor utsträckning idag i massproduktionen av sådana kosmetika. De hjälper till att förbättra strukturen hos krullarna, rengöring och mättnad av huden med näringsämnen.

  Men det finns också ett antal aggressiva komponenter, vars användning kan påverka strängarnas tillstånd negativt och orsaka dem betydande skador. Detta är:

  1. SLS- och SLES-sulfater (lauryl- och lauretnatrium). Raffinerade produkter, maskerade av kosmetiska företag under "produkter av kokosnötolja". Sulfater skum och renar perfekt, men graden av deras "användbarhet" slutar. Dessa substanser är starka allergener och irriterande, provocerande hudsjukdomar, skalning, rodnad. De förstör hårets struktur, torkar upp, gör dem mer spröda, splittrade. Sulfater stimulerar talgkörtlarna, vilket leder till torra ändar och ökat fettinnehåll i rotzonen, förutbestämmer daglig användning av kosmetika med deras innehåll.
  2. Propylenglykol. Avledad oljeprodukt som har en tillfällig jämn hudeffekt. Det penetrerar epidermis, vilket leder till utslag av hudutslag. Det är farligt även i låga koncentrationer, eftersom det kan orsaka dystrofa förändringar av inre organ (lever, njurar).
  3. Parafin och mineraloljor. Petrokemiska fetter som innehåller cancerframkallande ämnen framkallar cancer. Förhindra mättnad av hudceller med syre, vilket leder till för tidig åldring (liksom andra vanliga komponenter - kaolin, kakaosmör och lanolin).

  Kraften i naturläkemedel

  Byt håret på grundval av kemiska tillsatser kan vara några folkkompositioner för att tvätta hår. För att öka volymen till strängarna och få dem att lysa, som i reklam för moderna inköpsprodukter, läggs gelatin till hemlagade recept. Den används också som bas för icke-professionella hårlamineringsmasker.

  Effekten av gelatinisk laminering erhålls inte sämre än med salongförfaranden. Men rengöring av massan är inte lätt på grund av att klumpar bildas, så när det kokas, används inte hett vatten.

  Det är möjligt att tvätta huvudet och förbättra hudens tillstånd utan schampo med hjälp av en smula från rågbröd, vilket är effektivt vid bekämpning av delade tänder, torrhet och slöhet. Rågbröd i stora mängder innehåller vitaminer i grupp B, som har en fuktgivande, närande och lugnande effekt.

  Med en känslig hudtyp är kemiskt aggressiva metoder för rengöring och vård kategoriskt olämpliga, eftersom de kan prova utseendet av sår, skalning, inflammationer. Du kan ersätta dem med infusion av kamomill, som vid torkning också säljs på apotek. För större effektivitet läggs några droppar essentiell olja (rosmarin, salvia, tea tree och andra) till infusionen. Enkel komposition lämplig för daglig användning.

  Med tendensen att krulla fettinnehåll kan du använda avkok av granatäppleskal, björkblad, infusion av björkpinnar eller citronsaft. Med en porös struktur - honung, nässlor, yoghurt eller yoghurt.

  Fördelar och nackdelar med att tvätta hår utan schampo

  Strängarnas bra skick beror inte bara på genetik, ekologi, frekvensen av termiska och kemiska effekter, men också på kvaliteten på kosmetika som används för att bry sig och rengöra. Brandade naturprodukter är dyra, men det finns några syntetiska tillsatser som förlänger hållbarheten och förbättrar deras rengöringsegenskaper.

  För tillverkning av hemmet kosmetika används främst färskt eller torkat, men läkemedel, exklusive kemi. De viktigaste fördelarna med sådana föreningar:

  • miljöskydd
  • enkel förberedelse;
  • mångfald och mångsidighet.

  Nackdelar är ofta förknippade med deras egenskaper:

  • vissa är svåra att spola;
  • andra har en svag rengöringsförmåga;
  • För det tredje är det nödvändigt att växla med klassisk kosmetika för krullningar, eftersom de inte medför tillämpningsfrekvensen.

  Dessutom är effekten av användningen av sådana produkter inte omedelbart uppenbar.

  Se även: TOP-5 naturliga hårrengöringsmedel (video)

  Hem och naturliga schampon

  Hemma kan kosmetika för vård av krullar beredas från praktiskt taget vilken komponent som är ätbar och innehåller inte syntetiska ingredienser.

  Populära alternativ är:

  1. Gelatin. Blandningen framställs av 2 äggulor och en matsked gelatin, piskad till en homogen konsistens. Den färdiga massan gnids i de våta rötterna och sprids sedan över hela längden av strängarna. Håll blandningen i 5-7 minuter, skölj sedan grundligt med varmt vatten.
  2. Renfana. Örter i torkad form säljs på apotek. Infusion bereds från 400 ml kokande vatten och 1 msk. l. torkad skräp. Massan ångas i 2-3 timmar, varefter den filtreras genom gasbindning i flera lager. Den huvudsakliga effekten av infusionen är att förhindra mjäll, stärka, ge volymen.
  3. Senap. Komponenten aktiverar hårväxten och eliminerar också fet skinn. För en infusion, använd 2 liter vatten, en matsked senapspulver och 0,5 tsk. sockersand.
  4. Kefir. Mjölkprodukten upphettas i ett vattenbad, utspätt med varmt vatten i ett förhållande av 1/3 eller 1/4.
  5. Havsalt Det stärker stavarna, förhindrar balding och riklig håravfall. Ingrediensen kombineras med massan av en banan, kefir eller äggula, gnidas in i rötterna.
  6. Bröd. Skorporna skärs, köttet ångas med grönsaksbuljong, lämnas för att infusera. Den svullna massan gnids genom en sikta, den slagna äggulan stör och? en tesked olivolja. Tåla mycket inte mindre? timmar, sedan noggrant tvättas.
  7. Bakpulver. Ingrediensen är lämplig för hygieniska förfaranden, men bör användas med försiktighet och i rätt koncentration, annars kan det vara farligt för huden. Komponenten tillsättes till vatten vid rumstemperatur, omrörs. På strängarna, lämna blandningen i 3-5 minuter, sköljd med rinnande vatten eller avkok av örter.
  8. Kamomill. Torkade kronblad hälls med kokande vatten och får stå i 1-2 timmar. Essentiell olja, flytande tvål läggs till infusionen.

  Hur ofta ska man använda äggschampo

  Den vanligaste och mest populära komponenten i kosmetika för kosmetika är ägget. Protein är svårare att tvätta, så i blandningar använd en äggula som är rik på aminosyror och andra användbara komponenter.

  1-3 yolks är tillräckliga beroende på hårets längd. De appliceras i ren form eller blandas med brandy (för att eliminera fett), infusioner av timjan, kamomill eller nässla (för att upprätthålla ett hälsosamt utseende), morotsjuice, uppvärmd honung och vegetabilisk olja (med torrhet).

  Det är nödvändigt att vänja sig på ingrediensen, eftersom det lämnar en obehaglig lukt. Vid ansökans början får hygienprocedurer utföras dagligen eller varannan dag. När du blir van vid blandningen används den 1-2 gånger i veckan.

  Läkande masker

  Hemmagjorda masker varierar också, vilka kännetecknas av en tjockare konsistens, liksom behovet av uppvärmning och mer åldrande. För att stärka den effektiva blandningen av piskad äggula? glas yoghurt eller lätt uppvärmd mjölk och mjöl. Den lämnas på strängarna i 20-25 minuter.

  Eliminer oljig glans med hjälp av yoghurt blandad med 2 msk. l. salt. Massan lämnas i 20 minuter samtidigt som huvudet värms upp med en speciell keps eller plastpåse och handduk. I båda fallen avlägsnas maskerna med användning av en kommersiellt tillgänglig rengöringsmedel.

  Att eliminera fet seborré kommer att hjälpa kvävemassa med frön, kokas över låg värme. Buljongen kyls och gnids i rotzonen.

  Effektiv i kampen mot mjäll persilja är annorlunda. Bladen på denna växt krossas, blandas med några droppar vegetabilisk olja och upphettas i ett vattenbad. Gruel gnids in i rötterna 3 gånger i veckan.

  Behöver jag extravård

  Det kommer inte att vara möjligt att helt överge det kemiska inköpet av kosmetika, så långt från alla hemgjorda produkter ger snabbt det förväntade resultatet, de är väl rengjorda och smidigt avlägsnas från strängarna. Friska krullningar kräver inte extravård, problematisk - innebär ofta användning av luftkonditioneringsapparater.  Nästa Artikel
  Användbara folkrecept, effektiva metoder och rekommendationer hur man stärker håret från att falla ut?