Psoriasis på huvudet


Psoriasis är en kronisk icke-smittsam sjukdom som kan utvecklas hos någon, oberoende av kön eller ålder.

Utbrott kan förekomma var som helst på kroppen, speciellt patologi påverkar ofta hårbotten. Hur man kan minska risken för uppkomsten, hur man identifierar sjukdomen i tid och vilka behandlingsmetoder som finns finns svaren på dessa frågor i artikeln.

Hur psoriasis bildas på huvudet

Psoriasis är ett patologiskt tillstånd som kännetecknas av förändringar i hudområdena. Sjukdomen har ett icke infektiöst ursprung, det är omöjligt för dem att bli infekterade genom hushållskontakt.

Den kliniska bilden förefaller ganska ljus. Initialt är de modifierade hudområdena paplar röda och små i storlek. På grund av de inflammatoriska processer som uppstår i dem, på grund av överväxt av hudcellerna i epidermis och koncentrationen av lymfocyter och makrofager i dem, tjocknar de och ökar över halterna av frisk vävnad. Fläckarna har en grov struktur, en grå-silverfärg, som skyller rikligt. Med utvecklingen av sjukdomen tenderar små papiller att sammanfoga till större - psoriasisplakor. Oftast påverkar sjukdomen den håriga delen av hårbotten medan den inte stör hårväxten.

Risken att utveckla sjukdomen är densamma för kvinnor och män och beror inte på ålder. Oftast identifieras patologin hos ungdomar i åldern femton till tjugofem år. Sjukdomen är av kronisk progressiv natur, fortsätter i vågor. Eftergivningsperioder alterneras med perioder av förvärring, vissa människor lider av en sjukdom utan remission med konstant framsteg och en ökning av den drabbade huden.

Orsaker till psoriasis i hårbotten

Vetenskapen kan ännu inte ge ett exakt svar på frågan om varför sjukdomen uppstår. Det finns två huvudteorier om dess utveckling:

 1. Vissa forskare anser att sjukdomen är förknippad med nedsatt mognad och utveckling av hudceller. Patologins manifestation är immunsystemets respons. Ju mer aktiv tillväxten av "fel" celler, desto mer makrofager och leukocyter leder kroppen för att förstöra dem, vilket leder till inflammation och bildning av papiller.
 2. Andra kopplar utvecklingen av sjukdomen med nedsatt immunsvar. Detta tillstånd aktiverar skyddande T-celler som, som svar på specifika hudceller, orsakar inflammation, vilket leder till en aktiv attack av lymfocyter och makrofager som bildar papper.

Ett antal forskare lägger fram andra teorier om patologins ursprung, till exempel:

 1. Genetisk. Anger att sjukdomen är ärvd från föräldrar och nära släktingar till barnet.
 2. Endocrine. Det bygger på det faktum att utvecklingen av patologi provar en kränkning av kroppens hormonella bakgrund.
 3. Neurogen. Associerar processen med förekomsten av sjukdomen med psykologiska orsaker och upplevt allvarlig stress.
 4. Överträdelse av metaboliska processer. Enligt denna teori är förekomsten av sjukdomen förknippad med överutnyttjande eller brist på vissa ämnen.


Dessa teorier hittills har inte tillräckliga bevis. Trots bristen på ett enhetligt tillvägagångssätt för att förstå statens mekanism identifierades de faktorer som påverkar dess utveckling:

 • hudskada, kemiska brännskador, repor
 • stress, överarbete, nervösa sjukdomar;
 • hormonella störningar;
 • infektiösa och svampsjukdomar;
 • störningar i mag-tarmkanalen;
 • överdriven användning av aggressiva kosmetika;
 • frekvent kontakt med hushållskemikalier;
 • torr hud;
 • brott mot regler och doser av narkotikamissbruk, till exempel immunmodulatorer, lokala antibakteriella salvor;
 • röka, dricka alkohol
 • exponering för låga temperaturer;
 • felaktig kost, överdriven konsumtion av feta och raffinerade livsmedel, brist på frukt och grönsaker.

Dessa faktorer separat eller i aggregat kan provocera en sjukdom, eller leda till att det återkommer.

Huvudsymptom och diagnos

Psoriasis på huvudet, som alla andra typer av det, har utvecklingsstadier:

 • progressiv - kännetecknas av utseende av nya utslag och aktiva tillväxt av gamla
 • stationär - i detta skede suspenderas processen för bildandet av nya fläckar och de gamla uttalas;
 • regressiv - kännetecknas av att symtomen av sjukdomen försvinner, förlorar huden i stället för plackbildningen pigment.

Symptom på patologi verkar gradvis, med en ökning av tillståndets allvar, och beror på utvecklingsstadiet. Bland dem är:

 • utseende av enskilda fläckar på hårbotten;
 • lokalisering av papules bakom öronloberna längs hårlinjen, på baksidan av huvudet och templen, medan fläckarna är täckta med små tunna vågar;
 • klåda av papules;
 • öka storleken och blandningen av fläckar;
 • skada på de drabbade områdena leder till bildandet av sår och sprickor
 • förtjockning och grovbildning av sår;
 • urladdning av stora kornade områden av hud som liknar flingor, fläckarna blir vita-silverfärgade;
 • ökad klåda;
 • hudskador, till exempel vid användning av en kam, leder till försämringen av situationen blir fläckarna ljusröda;
 • psoriasis plack ut ur hårlinjen.

För det första skedet av sjukdomen kännetecknas av bildandet av små rosa paplar med svag skalning. Med sin utveckling ökar symtomen. I regressionsstadiet är keratinerade fläckar exfolierade, i deras ställe förblir pigmentfria hudområden.

För diagnos av patologi används metoder:

 1. Undersökning och inspektion. I receptionen kommer dermatologen att intervjua patienten om klagomålen, identifiera symptomen, upprätta lokaliseringsställen och utslagets art, samla anamnesis. Vid undersökningsfasen kommer en hudläkare att upptäcka närvaron av en psoriasis-triad - en kombination av tre tecken på sjukdomen:
  • "Stearin fläck" är ett symptom som vid en mekanisk skrapning av ytan av platsen uppträder en liten urladdning av vita silverfärger.
  • "Terminalfilm" - efter skrapning av skalorna är ytan på papullen täckt med en tunn skinnfilm;
  • "Bloddugg" är ett symtom vid vilken tid blödningar bildas efter mekanisk separation av alla flingor av en fläck och skrapning av en terminalfilm.
 2. Hudbiopsi. Denna metod används för att göra en noggrann diagnos. Det består i att ta del av den drabbade vävnaden för forskning. En biopsi avslöjar en kränkning av cellens struktur av dermis, övervägande av vissa typer av omogna celler, ackumuleringen av makrofager och T-lymfocyter.
 3. Fullständigt blodantal - låter dig identifiera inflammation och bestämma kroppens tillstånd.

Den kliniska bilden av sjukdomen är helt tydlig, och därför orsakar diagnosen inte svårigheter.

Hur man behandlar psoriasis på huvudet

Eftersom psoriasis i hårbotten är en kronisk sjukdom, för att minimera yttre manifestationer och början av en period av långvarig remission, bör behandlingen vara omfattande och omfattande. Patienterna bör följa en diet, leda en hälsosam livsstil, minimera stress. Preparat för behandling ska ordineras av en specialist, det är han som bestämmer den nödvändiga dosen beroende på symptomens svårighetsgrad. Det finns följande metoder för behandling:

Drogterapi

Det består i utnämning av grupper av droger:

 • sedativa - för att lindra tillståndet, lindra klåda;
 • antihistaminämnen - för att minska klåda, lindra svullnad;
 • hyposensibiliserande medel - för att minska kroppens känslighet mot allergener;
 • immunmodulatorer och immunosuppressiva medel - för att korrigera kroppens immunsystems funktion;
 • cytostatika - för att minska celltillväxten;
 • kortikosteroider - för att eliminera inflammation
 • keratolytika - för att minska de yttre manifestationerna av psoriasis, eliminera skalning;
 • vitaminkomplex;
 • antiinflammatoriska läkemedel.

Förberedelser för extern användning

Bland denna grupp finns:

 1. Farmaceutiska salvor, som syftar till att bekämpa sjukdomens yttre manifestationer, används för ömtålig exfoliering och läkning. Bland dem är ofta använd salva på basis av salicylsyra (Akriderm SK), naftalanolja (Naftaderm) och innehållande kalcipotriol (Glenriaz, Dayvoneks).
 2. Lotion. Tilldelas som en del av komplex terapi, har en lättare struktur, lindrar irritation och klåda. Bland denna grupp av medel är de mest utbredda Belosalik, Diprosalik, Calamine.
 3. Medicinerade schampon. Används för att eliminera yttre manifestationer av sjukdomen. Det finns utbrett läkemedel som innehåller zink och tjära, till exempel, Friderm Zinc, Skin cap, Friderm Tar, Psoril.

Recensioner av dessa droger är ganska kontroversiella, vissa patienter noterar att botemedlet fungerar bra för att bli av med mjäll och seboré, men de klarar inte manifestationerna av psoriasis, medan andra noterar en förbättring av hårbotten tillståndet:

Användad shampoo Skin-cap, effekten var fortfarande nöjd. När jag bestämde mig för att ta en paus blev fläckarna värre.

Belosalik lotion Jag använder enligt ordination av en läkare. Jag använder det länge, trots att det är hormonellt. Effekten är bra och långvarig, det kyler huden omedelbart efter appliceringen. Det har en dispenser, så det är lätt att sprida sig på huden, dessutom absorberas det snabbt och fläckar inte håret. Bland bristerna kan jag notera den skarpa lukten av alkohol.

Ignat, Tyumen.

Förberedelser med tjära hjälper inte, från dem blir det värre. Alla individuellt måste du leta efter ditt verktyg.

Ella, Moskva.

Eftersom återfall uppträder, särskilt på vintern, bestämde Akriderm SK att försöka, salvan var tjock och flödade inte, applicerades två gånger om dagen, skelningen sjönk markant, fläckarna blev mjukare.

Maria, Krasnodar.

Psoriasis uppträdde på nervjorden på pannan längs hårlinjen. Det såg mycket ful, peeling och skalla! Läkaren föreskrev en kombinationsbehandling, inklusive Dayvonex salva. Naturligtvis är drogen inte billigt, men det är värt pengarna! Efter behandlingens gång var utslaget nästan borta, och det som var kvar ser inte på sig.

Alena, Chelyabinsk.

Omfattande lista över salvor och krämer för psoriasis, mer i vårt material.

Metoder för traditionell medicin

Utbredd avkok av bladen av celandine. Det används både för intag och för behandling av plack. Gräset bryggs med kokande vatten i ett förhållande av 1: 1 och tar 250 ml. Också en god mjukgörande är amarantolja, det smälter de hårda områdena i hårbotten två gånger om dagen.

Hemma kan du förbereda en mask för hår från 3 msk. Avokadoolja, 3 msk. olivolja, 1 msk yoghurt och 1 msk. honung. Den erhållna blandningen appliceras på hårbotten i 1 timme. Applicera en sådan mask bör inte vara mer än en gång i veckan.

Sjukgymnastik och spa behandling

Som metoder för fysioterapi används ofta: ultraviolett strålning, PUVA-terapi, plasmaferes, vilket ger ett märkbart resultat och minskar inflammation. Läkande lera och hydrogensulfidbad på Krim, Pyatigorsk Sochi-orterna bidrar till att etablera en långvarig remission av sjukdomen.

Man bör komma ihåg att självbehandling kan leda till en förvärring av situationen och utvecklingen av komplikationer. Doseringen, liksom den specifika typen av läkemedel, måste ordineras av en läkare, eftersom användningen av några av dem, till exempel kortikosteroider, kan orsaka återfall och försämring av tillståndet.

Uppkommande komplikationer

Svåra komplikationer kan uppstå i avsaknad av adekvat behandling och underlåtenhet att följa förebyggande åtgärder, bland annat:

 • psoriasisartrit är en inflammatorisk sjukdom som påverkar lederna, i avancerade skeden, vilket orsakar deras irreversibla deformitet;
 • generaliserad pustulär psoriasis - ett tillstånd där sår bildas på grund av tillsatsen av en bakteriell infektion;
 • psoriasis erythroderma - ett tillstånd som kännetecknas av omfattande och i avancerade fall - fullständigt nederlag av huden;
 • nederlag plack slemhinnor - leder till störningar i urinvägarna;
 • störningar i hjärt-kärlsystemet kan leda till utveckling av hypertension, myokardit
 • suddig syn.

Förebyggande åtgärder

Om det finns en förutsättning för sjukdomens utseende är det nödvändigt att observera de grundläggande förebyggande reglerna:

 • Använd specialiserade kosmetiska produkter, överge aggressiva tvättmedel och schampon, torka hårbotten och bryta mot vattenfettbalansen.
 • Använd mjuka hypoallergena vävnader som inte orsakar friktion och irritation av problemområdena.
 • förhindra skador och repor
 • följ en diet, ge upp stekt, kryddig, salt och sylt mat;
 • utesluta från kosten mat som kan orsaka allergier, till exempel: choklad, citrus, tomater;
 • öka mängden konsumerade mejeriprodukter, spannmål, matrika med mättade fettsyror, samt grönsaker och frukter;
 • öka fysisk aktivitet, led en hälsosam livsstil
 • sluta röka och dricka alkohol
 • undvik stress och överskott.

effekter

Psoriasis har en negativ effekt på patientens psyke, i sitt emotionella tillstånd. En person dras tillbaka, undviker kommunikation, mot bakgrund av sjukdomen utvecklas depressioner av varierande svårighetsgrad som en person inte kan klara av sig själv. Eventuella komplikationer av sjukdomen kan leda till förlust av effektivitet och funktionshinder.

Bristen på adekvat behandling, och som ett resultat kan utvecklingen av komplikationer av varierande svårighetsgrad påverka patientens livslängd.

Överensstämmelse med reglerna för förebyggande, tidig komplex behandling av tillståndet kommer att möjliggöra en lång tid att uppnå en eftergivningsperiod och minska psoriasis manifestationer på huvudet till ett minimum.

Vad är psoriasis i hårbotten och hur man klarar det? Effektiva behandlingar, vård tips

Artikeln kommer att hantera sådana problem som en sjukdom i hårbotten, eller snarare, om psoriasis i hårbotten.

Vi beskriver orsakerna till manifestationen av denna sjukdom, symptomen på olika stadier, första hjälpen metoder, vilka metoder är behandlingsmetoderna.

Och lära också om reglerna för vård av huvudproblem hos män och kvinnor.

Vad är det

Hårbottenpsoriasis är en kronisk epidermisjukdom. Vanligtvis finns det blinkar och utrotning av denna sjukdom. Vid nästa återfall förekommer klumpiga fläckar av röd nyans på huden, över vilka de är täckta med silverfärgade vita vågar. Lyckligtvis lider bara 2,5% av befolkningen på vår planet av denna sjukdom. Förresten är det inte smittsamt som hårbottencancer, men det eliminerar inte behovet av behandling.

Om vi ​​talar om orsakerna till denna sjukdom är det fortfarande okänt vad som kan vara en specifik orsak. Därför, med "orsak" menar vi bara möjliga faktorer som bidrar till starten av psoriasis.

skäl

Hos barn

Orsaker till psoriasis hos barn:

 • Fel på det centrala och autonoma nervsystemet.
 • Förvirrad ämnesomsättning.
 • Sköldkörtelproblem.
 • Försvagade skyddsfunktioner av immunitet.
 • Infektion med bakteriella och virusinfektioner.
 • Dålig leverfunktion.
 • Beslaget av parasitiska infektioner, på grund av vilka allergier kan utvecklas, saknar kalcium, vitamin D, kisel och andra användbara element.
 • Barnets reaktion på klimatförändringen.
 • Överförde en stark känslomässig chock.
 • Sjukdominfluensa, lunginflammation.
 • Trauma mot huvudets hud.

Hos vuxna

Faktorer som bidrar till förekomsten av psoriasis hos vuxna:

 • Genetics.
 • Torr tunn epidermis.
 • Externa faktorer som irriterar huden (dessa kan vara oljor, smörjmedel, färger och andra kemikalier). Ofta förekommer sådana faktorer i farliga industrier.
 • För aktiv hygien när det önskade skyddsskiktet tvättas bort på dermis.
 • Missbruk av alkohol och tobak.
 • Felaktig kost (särskilt fet mat).
 • Förekomsten av stressiga situationer.
 • Ta vissa läkemedel (antidepressiva medel, antikonvulsiva läkemedel och antimalariala läkemedel).
 • Besegra infektioner.

Symtom på psoriasis

Vid första skedet

I början av sjukdomen uppträder ett par små rödaktiga fläckar med en vit patina på huvudet, vilket orsakar konstant klåda. Ösar blod vid skada på papullen. Storlekarna vid initialt skede överskrider inte finnorna, men samtidigt har de tydligt begränsade kanterna.

Ibland händer det att det inte finns någon klåda. Men samtidigt florar ytan av epidermis, och när kammar syns ytan. Gradvis växer papules tillsammans och blir ambitiösa.

I ett progressivt steg

 • Hudhuden förstärker.
 • Röda fläckar ökar i storlek och kvantitet.
 • Smärta, grovbildning av huden, prestanda av blod i kontakt med andra föremål.
 • Utseendet av vågar som ser ut som mjäll.
 • Med mekanisk skada på hårbotten uppträder nya skaliga plack omedelbart.

Vid aktiv behandling

 • Horniga områden av epidermis kvarstår.
 • Klåda sensation minimeras.
 • Papules stoppar spridningen.
 • Kanterna på dessa papiller blir suddiga.
 • Om huden är skadad visas inga nya plack.

På regressiva scenen

Sjukdomen är cyklisk. Varje cykel slutar med ett regressionssteg där:

 1. desquamation minskar och ibland försvinner helt och hållet;
 2. På de ställen där det fanns utslag kan pigmentering uppträda.
 3. patientens allmänna tillstånd normaliseras.

Foto av hårbotten

På bilden nedan kan du se hur psoriasis ser på huvudet hos barn och vuxna:

Behandling av sjukdomen

Om du upplever de första symptomen på hårbottenpsoriasis, kontakta din hudläkare omedelbart. Han kommer att bestämma sjukdomsgraden och ge dig den nödvändiga behandlingen.

Minska klåda utan droger, krämer och lotioner är osannolikt att lyckas, så det är bäst att omedelbart konsultera en läkare om du får ens den minsta ledningen av psoriasis.

av droger

 • Reamberin. Den har formen av en lösning, introduceras genom dropp. Det har funktion att ta bort toxiner från kroppen. Huvudkomponenten är bärnstenssyra, som alltid har varit känd för sina antioxidantegenskaper, och det fyller också blodet med syre.
 • Metotrexat. Det används bara för att behandla svåra former av hårbottenpsoriasis. Dess huvudsakliga funktion saktar ner celldelning. Det har många biverkningar, så det bör tas först efter att ha hört en specialist.
 • Fenkarol eller Telfast. Hjälper till att minska klåda. I det första och andra fallet kan biverkningar uppstå: huvudvärk, trötthet, sömnighet, apati.

Hormonala droger

Varje hormonellt läkemedel ska tas med stor försiktighet på grund av de många biverkningarna och endast vid akut sjukdomsform.

Oftast är hormonella droger salvor.

 • På basis av triamcinolon - "Ftorocort", "Nazacort", "Kenacort". Bekämpar inflammation, kliande hud.
 • Baserat på fluokortolon, fluocinolon och flumetason - "Lorinden", "Sinalar", "Sinaflan". Stoppar bildandet av nya papper.
 • På grundval av hydrokortison - "Hydrokortison", "Corteid", "Fucidin". Det klarar sig väl med inflammation i epidermis, negerar smärtan. Rekommenderas ej långsiktig användning av salva.
 • Baserat på mometason - "Elokom", "Silkaren". Eliminera klåda, exsudat.
 • På basis av clobetasol - "Skin Cap", "Dermoveit". Den har den snabbaste effekten. Behandlingsförloppet varar högst fem dagar.

Icke-hormonella krämer och salvor

 • Salicylsalva. Bekämpar inflammation, klåda.
 • "Tsinokap". Minskar inflammation, peeling. Applicera två gånger om dagen med ett tunt lager på dermis i 45 dagar.
 • "Losterin". Innehåller naftalan, urea, salicylsyra, D-pantenol, vegetabiliska komponenter. Används tre gånger om dagen i femton dagar.
 • "Psoriaten". Homeopatisk medicin. Ta bort alla symtom på sjukdomen.
 • "Magnispor". Salva baserad på fettfett, växtbaserade extrakt, mineraler, oljor. Applicera dagligen i 45-60 dagar.

sjukgymnastik

Detta är processen att minska symptomen på psoriasis i hårbotten med hjälp av ultravioletta strålar.
Hår blir ofta ett hinder för djup penetrering av UV-strålar i hårbotten. Därför skapade just nu en särskild kam, vars åtgärder baseras på UV-strålar. Resultatet är märkbart efter tjugo procedurer.

Traditionella behandlingsmetoder

 1. Oljekomprimerar. Blanda i lika stora proportioner olivolja med jordnöts. Den resulterande blandningen bör värmas och masseras i huden. Överst lägg på en plastlock, rulla upp med en handduk och lämna över natten. Tvätta av produkten kommer endast att fungera med äppelcidervinäger.
 2. Lök kompress. Hak några få glödlampor i en mixer, fuktar hår, applicera våt i epidermis med massagerörelser. Sätt på en plastlock. Efter femton minuter, tvätta av med tjära tvål.
 3. Gyllene mustasch. Förbered ett avkok: för detta, ta växtens löv och en liter vatten, skölj huvudet efter varje tvätt.

Korrekt hudvård

Grundläggande schamponeringstips:

 • Bad med sjukdom är kraftigt avskräckta, eftersom par kan torka epidermis ännu mer;
 • Efter tvättproceduren är det förbjudet att gnugga huden, det är bättre att försiktigt blöta håret och hårbotten.
 • medicinsk shampoo för speciella ändamål i ett förfarande kan appliceras 1-2 gånger;
 • Vid ett besök i poolen applicera petroleumgel på papullen och skydda huvudet med en speciell keps;
 • Det är bäst att byta terapeutisk schampo med tjära, för förebyggande ändamål rekommenderas att använda babysjampo utan laurylsulfat, parabener, dofter och andra kemikalier.
 • Skölj huvudet med antingen gräsbaserade avkalkningar (vänd, kamomill, burdock, ekbark) eller renat vatten med ättika eller citronsaft, efter tvätt.
 • Under schamponering används endast vatten av genomsnittlig temperatur (inte på något sätt varmt eller kallt);
 • du kan inte tvätta håret ofta.

Vilka medel är lämpliga för att tvätta huvudet? Experter rekommenderar att du använder följande schampon som kvinnlig hudvård för psoriasis:

 1. Hormonal (baserat på ketokonazol och klasazol, som kan desinficera huden och stabilisera talgkörtlarna, till exempel Nizoral, Hästkrafter, Dermazol och många andra);
 2. Degtyarnye (härdande suspension mjuknar psoriasisplakor, och bidrar även till deras skonsam peeling - Psoril, Algopix, Friederm Tar, Tan, Psori-schampo);
 3. Kosmetisk (klar Vita Abe, Vichy, Friedermbalans, Sulsena);
 4. Baserat på zinkpyrition (Friederm zink, Libriderm zink, Skin cap, Etryvex och andra);
 5. Baby (Hippo, Jhonson's Baby, Buebchen, Mig och Mamma, liksom andra).

slutsats

För att undvika att bli gisslan till en obehaglig sjukdom som kommer att mörka livet länge, följ några enkla regler: mindre nervös, skäm bort dig själv med hälsosam mat och sport, följ reglerna för personlig hygien inom rimliga gränser.

Varning! Informationen i denna artikel har verifierats av våra experter, utövare med många års erfarenhet.

Om du vill samråda med experter eller fråga din fråga, kan du göra det helt gratis i kommentarerna.

Om du har en fråga utanför ramen för detta ämne, lämna den på den här sidan.

Hur man behandlar psoriasis i hårbotten

Psoriasis är en kronisk sjukdom i huden av icke-infektiös typ, som hör till gruppen av scaly herpes, som ofta är lokaliserad på huvudet. Kunna provocera allvarliga kränkningar i en persons fysiska och psykiska tillstånd. Den största risken för psoriasis vid möjlig utveckling av psoriasisformer av artrit och hepatit. Men att veta hur man behandlar psoriasis på huvudet, kan du undvika sådana allvarliga konsekvenser.

Detta är utseendet på utslag i hårbotten.

skäl

VIKTIGT ATT VET! Ett botemedel som kommer att rengöra din hud och lindra psoriasis för alltid. Läkare i hemlighet började ge råd till sina patienter! Läs mer >>>

Psoriasis är en icke-smittsam sjukdom, med de faktorer som det anses vara:

 1. Mjuk mekanisk effekt på huvudets hud i form av friktion, gnidning, intensiv kamning.
 2. Användningen av kosmetika för hårvård som irriterar huden.
 3. Allergiska reaktioner som kännetecknas av ett konstant utseende.
 4. Torrt hår och hårbotten i huvudet, manifesterad i form av mjäll, vilket är orsaken till utvecklingen av seborrhepspsoriasis.
 5. Frekvent stress och depression.
 6. Förekomsten av sjukdomar av icke-infektiös typ.
 7. En abrupt förändring i livsstil, manifesterad i avvisandet av dåliga vanor eller efter stelna dieter, liksom väderförhållanden när man flyttar till en annan klimatzon.
 8. Ärftlig predisposition
 9. Hormonala störningar.
 10. Felaktig och otrolig mat.
 11. Missbruk av dåliga vanor.

symptom

Den kliniska bilden av sjukdomen beror på typen av psoriasis:

1. Plaque

Den vanligaste formen av sjukdomen diagnostiseras hos nästan 90% av patienterna med psoriasis. Karaktäriseras av följande funktioner:

 • De inflammerade hudområdena i huvudet är röda och de är täckta på toppen med grå hud som är torr och skalig. Vid lesionsplatsen noteras en lokal temperaturökning;
 • Det grå skiktet kan lätt avlägsnas, och den röda huden under den är snabbt skadad och blödar.

Sådana områden av den drabbade huden kallas psoriasisplakor. De tenderar att öka i storlek, slå samman med andra plack och därigenom bilda hela kluster.

2. Teardrop

Manifierad i form av hudskador som liknar droppar, där det finns torrhet, rodnad och svullnad. Den främsta orsaken till utvecklingen av guttatpsoriasis är streptokockinfektion.

3. Pustulär

Den allvarligaste typen av psoriasis, kännetecknad av utseendet på huden på bubblans huvud eller blåsor, fylld med en klar vätska, pustler. Huden runt dessa lesioner förvärvar rodnad och svullnad. I pustulär form av psoriasis föreligger en stor sannolikhet för en exacerbation när den klara vätskan inuti vägen ger plats för purulent innehåll.

Psoriasis på huvudet av någon av de tre typerna kan botas: foto före och efter.

stadium

Utvecklingen av psoriasis i hårbotten karakteriseras av staging:

 1. Progressive. Inledningsskedet orsakas av ett stort antal små formationer som tenderar att växa snabbt och förena.
 2. Stationär. Vid detta tillfälle upphör tillväxten av plack som börjar bli täckta med skalor.
 3. Regressiv. Det finns en resorption av plack, en minskning av flakningen av huvudets hud, och bildningen blir blek.

behandling

Terapeutiska åtgärder som syftar till att bli av med psoriasis kännetecknas av komplexitet, vilket innefattar både yttre och inre effekter på sjukdomen. De viktigaste rättsmedel för psoriasis på huvudet är:

1. Medicinering


I närvaro av måttliga eller svåra former av sjukdomen behandlas psoriasis med droger:

 • Reamberin. Presenterad i form av en lösning avsedd för dropp. På grund av den antihypoxiska och återställande effekten är huvudinsatsen inriktad på att avlägsna berusningsskyltar. Huvuddelen av läkemedlet är bärnstenssyra, känd för dess antioxidantegenskaper, liksom förmågan att mätta cellerna med syre.
 • Metotrexat. Läkemedlet används endast om det är nödvändigt att bota de allvarliga formerna av sjukdomen. Åtgärden syftar till att bromsa processen med celldelning. Mottagning sker intravenöst eller muntligt. På grund av förekomsten av ett stort antal biverkningar används läkemedlet först efter medicinskt samråd.
 • Diprospan. Tillhör en grupp hormonella droger. På grund av de många kontraindikationer som föreskrivs för svåra former av psoriasis.

2. Sjukgymnastik

Fysioterapi är väl etablerad vid behandling av hårpsoriasis. Hittills har de mest beprövade och mycket effektiva metoderna för fysioterapi effekter:

a) Fototerapi

Det är ett sätt att undertrycka tecken på psoriasis genom ultravioletta strålar. PUVA-terapin, som föreslår exponering för ultraviolett strålning, har visat sig mest positivt. Bestrålning utförs efter att ha tagit en fotosensibilisator, ett läkemedel som ökar känsligheten hos huden till ljus. Efter mottagandet blir det möjligt att tränga in i ultraviolett ljus i de djupare skikten av huden, vilket gör det möjligt att effektivt behandla sjukdomen.

b) Kryoterapi

Metoden kännetecknas av kortvarig exponering för kyla på de drabbade hudområdena i huvudet. Kärnan i förfarandet är följande:

 • patienten ligger i en speciell enhet som ser ut som en kamera och kallas cryosauna;
 • En kall gas med en temperatur på -130 grader lanseras in i kammaren. Resultatet är ögonblicklig kylning av huden, liksom stimulering av naturliga skyddsprocesser.
 • patienten befinner sig i denna position i några minuter.

Effekten av kryoterapi uppnås efter att ha fullgjort en hel kurs på 30 sessioner. Varje dag kan upp till 4 procedurer utföras som hjälper till att eliminera klåda och smärta, inflammationsprocesser.

c) Laserterapi

I detta fall används lasern. Dess fördel ligger i de terapeutiska effekterna på den drabbade huden utan att påverka friska områden. Förfarandena är smärtfria och ofarliga: detta uppenbaras i avsaknad av ärr och efterföljande pigmentering efter behandling.

3. Krämer och salvor

För att bli av med psoriasis genom lokala preparat är det lämpligt att använda:

a) krämer

Följande föreningar har visat sig bra:

 • Pikladol. Hög effektivitet av grädden uppnås endast med komplex behandling av sjukdomen. Det har en ljus antiinflammatorisk mjukningseffekt. Främjar snabb regenerering av huden. Verktyget används tills sjukdomen återkommer.
 • Tsinokap. Huvudkomponenten, som representeras av pyrithionzink, har en antibakteriell effekt som väcker bakteriernas död.
 • Psorilom. Den har en rik växtsammansättning med ett rikt innehåll av vitaminer, på grund av vilket desinfektion av huvudets hud. Det har också en sårläkning och antimykotisk effekt.

b) salvor


Experter rekommenderar att du använder:

 • Naftaderm. Salvan är känd för att effektivt undertrycka kliande känslor på huvudet. Karakteriseras av regenererande, analgetiska, antiseptiska och antiinflammatoriska effekter. Huvuddelen är Naftalanolja, vilket ger läkemedlet en uttalad lukt av olja. Appliceringsmetoden reduceras till en enkel applicering av salva på huden under håret utan att gnugga. Behandlingskursen är 5 veckor.
 • Salicylsalva. Basen av läkemedlet är syran med samma namn, som kännetecknas av frånvaron av provokerande sidreaktioner.
 • Dayvoneks. Salvan har en viskös konsistens med en genomskinlig färg. Huvudämnet är kalcipotriol, som är en syntetisk analog av vitamin D.

4. Lotioner

Även "försummad" psoriasis kan botas hemma. Glöm inte att smita en gång om dagen.


Olika lotioner är också effektiva mot psoriasis:

 • Belosalik. Det hör till gruppen hormonella medel, som inkluderar betametason och salicylsyra. I kombination med varandra har dessa ämnen antiinflammatorisk, antihistamin, antiseptisk effekt, åtföljd av avlägsnande av kliande känslor. Lätt att applicera lotionen beror på närvaron av ett speciellt munstycke för att spruta de drabbade områdena av huvudet.
 • Diprosalik. Den har en liknande komposition. På bekostnad av en spray sätts det med lätt gnidning. Effektivt för lindring av symtom och inflammationsprocesser.
 • Calamine. Läkemedlet har en naturlig komposition som innehåller zink och kalamin. Resultatet är en antiinflammatorisk och kylande effekt.

5. Shampoo


Shampoos i behandlingen av psoriasis på huvudet i håret är indelade i flera kategorier:

a) Dogternye

Kompositionerna innehåller nödvändigtvis tjära av björk, pil och barrträd i form av tall och enbär. Dessa komponenter bidrar till

 • avlägsnande av överskott av talgsmässiga manifestationer
 • hudrening av döda celler;
 • tvätta salvor oljig konsistens;
 • avlägsnande av inflammation och klåda;
 • undertryckande tillväxten av svampmikroorganismer.

De mest effektiva schamponerna: "Friderm Tar", "Psoril", "Algopiks". De har en lugnande effekt, klarar av kliande känslor på huden.

b) antifungala

En kraftfull antifungal effekt uppnås genom att öka klåda sensationerna i början av användningen av schampon. Den aktiva substansen i den aktuella gruppen är ketokonazol.
Den mest effektiva schampo-antifungala gruppen anses vara "Nizoral":

 • sanitiserar svampskador
 • lugnar huden
 • läker de drabbade områdena.

Shampoo är lämplig för att bekämpa alla typer av svampskador på huvudet.

c) medicinsk

Medicinsk kategori av schampon kännetecknas av närvaron av:

 • salicylsyra;
 • urea;
 • ihtiola;
 • zink och andra.

De har en uttalad antibakteriell och fuktgivande effekt. Medicinska schampon presenteras i ett stort sortiment. Den mest populära är "Skin Cap", lämplig för en annan typ av svamphudsskador. "Skin Cap" säljs också som en aerosol. Den appliceras externt genom att spruta på håret på ett avstånd av 15 cm.

6. Folkmekanismer

För att avlägsna manifestationerna av psoriasis, använd ofta recept av traditionell medicin. Var uppmärksam på den mest prisvärda för användning hemma:

a) Oljor:

 • Essential. Ofta används eteriska essenser: ylang-ylang, oregano, myrra, sandelträ, pelargon. Havtornsolja är inte mindre effektiv vid behandling av en sjukdom. Det har en lugnande effekt, desinficering och regenerering av huden.
 • Linfrö. Linfröolja hjälper till att stoppa inflammation, lindra puffiness och läka snabbt de drabbade områdena i huvudet.

Masker för huvudet är gjorda av de nämnda oljorna:

Recept # 1:
 • burdock olja i mängden av ett par skedar är blandat med 5 droppar ylang-ylang och kamille;
 • blandningen upphettas och gnids i huvudets hud;
 • masken lämnas i 40 minuter, tvättas sedan av med schampo.

Ett positivt resultat uppenbaras vid accelererad läkning av huden, förbättrar hårstrukturen och förhindrar håravfall.

Recept # 2:
 • druvfröolja i mängden en tesked blandad med en matsked av grapefruktmassa;
 • 10 droppar citron-essens tillsätts;
 • oljeblandningen gnids i de drabbade områdena och lämnas i en halvtimme;
 • efter det att den önskade tiden har gått, tvättas masken av.

b) Tvålmedel


Den särskilda populariteten hos denna tvål beror på följande egenskaper:

 • förbättrad blodcirkulation;
 • förstörelsen av patogena bakterier
 • desinfektion av de drabbade områdena
 • avlägsnande av smärtsamma och kliande känslor.

Tvättmedelstvål kan ha en tömningseffekt. Detta bör beaktas hos patienter med ökad torr hårbotten. Du bör också vara förberedd för det faktum att tvålen har en ganska skarp lukt.

c) Lök

Recept för behandling av psoriasis: lök krossas, inslagna i gasväv och appliceras på den drabbade huden i några minuter. Efter hela huvudet måste du tvätta det med kallt vatten och applicera salva till platsen för plackplacering.

7. Diet

En av de främsta orsakerna till psoriasis är allergiska reaktioner. Under behandlingsperioden är det viktigt att följa en viss kostnäring:

 • uteslutning från kost av alkoholprodukter
 • Förekomsten av en bråkdel, som innebär att man äter mat i små portioner och håller pausen på tre timmar.
 • minimera saltintaget;
 • avvisande av rökt kött och pickles;
 • undantag från kosten av konstgjorda tillsatser i form av färgämnen och konserveringsmedel;
 • frekvent konsumtion av färska grönsaker och fruktprodukter;
 • daglig konsumtion av fermenterade mjölkprodukter.

Psoriasis i hårbotten före och efter behandlingen

förebyggande

För att förhindra utseende av psoriasis i hårbotten är användbar:

 1. Undvik överhettning och solbränna.
 2. Tid att diagnostisera och behandla sjukdomar.
 3. Tvätta noga och kamma håret.
 4. Tvätta huvudet regelbundet med läkande schampon.
 5. Håll dig till en hälsosam och näringsrik kost.
 6. Skydda dig mot negativa känslor och undvik stressiga tillstånd.
 7. Välj kosmetiska produkter för hårbotten och hårvård enligt deras typ.

Även om psoriasis i hårbotten är en allvarlig sjukdom, kan behandlingen vara snabb och smärtfri. Det viktigaste är att följa läkarens rekommendationer och noggrant övervaka deras hälsa, förhindra några patologiska manifestationer.Nästa Artikel
Nikotinsyrahårbehandling