Vad är komponenterna i hårfärgets sammansättning är särskilt skadliga


Man tror att ungefär hälften av alla kvinnor färgar håret från sin ungdom, och efter gråhårets utseende färgar de även män. Men många av komponenterna som finns i hårfärger kan vara särskilt farliga för människokroppen.

Enligt Internationella byrån för cancerforskning är frisörerna större risk att få blåscancer på grund av att de arbetar med hårfärger. Byrån, baserat i Frankrike, bekräftade också att ett antal studier indikerar sambandet mellan användning av personliga hårfärg och vissa former av cancer, inklusive leukemi, lymfom och blåscancer.

Av de cirka 456 hårfärgämnen som klassificeras i Skin Deep-miljödatabasen anses cirka 400 av dessa produkter vara farliga, eftersom de innehåller giftiga ingredienser som orsakar allergier, påverkar organens funktion, inklusive reproduktiva, och är cancerframkallande. Låt oss ta reda på vilken av ingredienserna i färger som bör undvikas.

P -fenilendiamin

P-fenylendiamin (eller PPD) är en kemikalie som ändrar färg när den utsätts för syre, och det hjälper färgen att hålla fast vid håret längre. Denna ingrediens är en av de mest använda - den finns i 75% av sådana produkter.

För det första har forskare upptäckt att detta ämne ökar sannolikheten för att utveckla blåscancer. Dessutom är PPD giftigt mot immun- och nervsystemet, lungorna, njurarna och leveren. Det är också förknippat med allvarliga allergiska reaktioner (blåsor och brännskador på huden). Det har till och med varit några fall där andningssvårigheter som orsakats av PPD är dödliga och i många fall även utvecklat långsiktig astma.

persulfater

Persulfater inkluderar kalium-, natrium- och ammoniumsulfater, de finns ofta i blekmedel, liksom i hårfärger. Vid en koncentration på 17% eller högre kan hudirritation uppstå, men i många produkter är koncentrationen i allmänhet oerhört hög - 60%. Flera studier har visat att förutom problem på huden kan inandning av persulfater också orsaka astma och lungskador.

resorcinol

Resorcinol (resorcinol) är en skadlig kemikalie som påverkar produktionen av hormoner, vilket kan leda till sådana konsekvenser av hormonell obalans som hypotyreoidism, övervikt och nedsatt fertilitet.

Europeiska unionen har kvalificerat detta ämne som att orsaka allvarliga allergiska reaktioner.

Väteperoxid

Väteperoxid är en frätande kemikalie som finns i produkter avsedda för hårblekning. Test som utförts på djur har visat att det är giftigt för matsmältningssystemet, lungorna och nervsystemet. Det kan också skada din DNA och öka sannolikheten för att utveckla cancer.

ammoniak

Ammoniak är en kraftig irriterande av huden, det kan också orsaka andningssvårigheter, svullnad och röda ögon. Speciellt ammoniak är farligt för dem som lider av astma. Eftersom ammoniak och väteperoxid inte bara påverkar hälsan på lång sikt, men helt enkelt förstöra håret, vilket gör det torrt och livlöst.

Blyacetat

Blyacetat är en farlig kemikalie som huvudsakligen finns i hårfärger eftersom det kan ge en mörk nyans. Det är bevisat att bly är giftigt för hjärnan och nervsystemet.

4-ABP

4-ABP är en biprodukt som visas under färgtillverkningsprocessen. Flera studier har visat att det finns ett samband mellan det och en ökad risk att utveckla cancer. Till skillnad från alla ovan nämnda giftiga ingredienser 4-ABP, som en biprodukt inte anges på förpackningen, så att du inte kan försäkra dig om att du även läser etiketterna noggrant.

Lyckligtvis för de av er som färgar ditt hår i nyanser av brunt, finns 4-ABP sällan i brunt färgämne (men ofta blonda, röda och svarta färger).

Kol tjära

Denna ingrediens finns i mörka färger. Faktum är att enligt en studie innehåller nästan 71% av mörka bläck denna farliga ingrediens. Det irriterar hårbotten, och djurförsök bekräftar att tjäraj kan också orsaka cancer.

hydantoin

Detta är en av de typer av konserveringsmedel som kan ses inte bara i hårfärger, men också i många andra kosmetiska produkter (schampon, balsam, lotioner).

I Japan finns det här konserveringsmedlet på den begränsade användarlistan eftersom det som praktiken visar att det leder till problem med immunitet.

formaldehyd

Vi hörde om denna kemikalie i samband med ett inte så trevligt ämne - det är det som hjälper till att rädda lik. Olika studier har redan bekräftat att detta konserveringsmedel kan orsaka cancer och reproduktionsproblem. Gravida kvinnor ska i vilket fall som helst inte använda produkter som innehåller formaldehyd för att förhindra defekter i fosterutveckling.

etanolamin

Denna organiska förening innehåller amin- och alkoholkemikalier, vilket gör den användbar för olika industriella ändamål, inklusive produktion av agrokemikalier, tvättmedel etc. Men i kosmetika för håret används etanolomin ganska mycket.

Vid rumstemperatur är det en brandfarlig klar vätska och har en lukt som ammoniak. Amerikanska centra för sjukdomskontroll och förebyggande behandling (CDC) klassificerar etanolamin som ett ämne som är farligt för liv och hälsa.

Mer än ett dussin andra namn finns för föreningar som liknar etanolamin: 2-aminoetanol, monoetanolamin, som är känd som ETA eller MEA på vissa etiketter, 2-amino-1-etanol, glycinol och andra. Etanolns förmåga att binda med andra föreningar gör det användbart för att förbättra prestandaegenskaperna hos olika färger och poler.

Studier har visat att konsumera 150 gram eller mer etanolamin är dödlig.

Ångor av denna förening kan orsaka allvarliga ögonskador, andningssjukdomar och negativa effekter på inre organ, inklusive lever och njurar. negativt påverka fostret i livmodern.

I Amerika och EU klassificeras etanolamin därför som farligt för yrken som har kontakt med det, liksom för vanliga människor som använder produkter med etanolamin i aerosolform eller direkt fysiskt i kontakt med det.

PPD

En annan supertoxisk substans, som är förbjuden redan i länder som Frankrike, Sverige, Tyskland, för länge sedan orsakade en rörelse i Storbritannien, där en kvinna efter att ha använt färg med honom helt enkelt kom i en koma.

Detta fall blev skandalöst och medförde många försök och det är möjligt att denna ingrediens snart kommer att vara helt förbjuden i andra europeiska länder. Mer av det är i mörka nyanser av färg, så att brunetter, för att undvika en stark allergisk reaktion, bör noga titta på vilken färg de köper.

Som du kan se är listan över giftiga ingredienser för hårfärger ganska stor. Och ett noggrant urval av färgämnen är inte bara ett infall, de säger, vilken är bättre att färga håret, men först och främst bryr dig om din säkerhet!

Om du har använt hårfärger i flera år och är rädd att toxinerna från dessa produkter redan långsamt men säkert orsakar störningar i din kropp, bör du försöka avgifta.

Det finns en hel del möjligheter att rengöra kroppen, men först efter det måste den fullständigt eliminera alla skadliga kosmetika och byta till naturläkemedel. Fördelen nu har blivit mer tillgänglig.

Vad ska man göra

Under tiden har de välkända naturfärgerna Henna och Basma, som kan ge dina hår röda och kastanjfärger (respektive) utan skada, nu framgångsrikt använts av naturkosmetikstillverkare som grund för att skapa naturliga färger i olika färger. Naturligtvis kommer paletten inte vara lika stor som för kemiska färger, men du kan enkelt välja de mest naturliga färgerna.

Du kommer att vara intresserad av artikeln: Vad är propylenglykol och hur är det skadligt i kosmetika?

Vad ingår i hårfärger?

Hår förlorar sin skönhet över tiden. På sommaren blir de blekna och med ålder blir de gråa.

För att behålla hårets skönhet uppfann experter hårfärger.

Nu har de blivit så tillgängliga att du kan färga ditt hår hemma.
Köp bara färgen av önskad nyans.

Men hur många människor undrar vad som är en del av dessa väldiga färger?

Vad består färg av?

Först och främst bör det sägas att alla färger är indelade i två grupper: kemiska och naturliga.

Kemiska färgämnen består av konstgjorda komponenter.

Typiskt är huvudkomponenten av sådana färger ett oxidationsmedel, vilket blandas med basfärgen.

Den största fördelen med denna färg är att det, tack vare kemikalier, penetrerar djupt in i hårstrukturen.

Men färgen har också nackdelar.

Nackdelen är att det penetrerar djupt in i håret, det påverkar dem. Sådana färger är idealiska för blonding och framhävning. Som ett resultat av täta torkning av huvudet tvättas färgen snabbt, håret förlorar glans och blir matt.
Med frekvent kemisk färgning blir håret sprött och splittrat.

Reaktionen att färga håret i en ny färg visas endast vid blandning av färg med en oxidationsmedel. Färgen på håret "fungerar inte", och därför finns i varje förpackning separat en speciell ampull med en substans, även kallad en utvecklare. Att det är grunden till full färgning. Ta reda på från vår artikel hur man väljer oxidanter för hårfärg.

Trots det uppenbara icke-prevalensen är folkliga metoder för lättare hår mycket populära. Användningen av naturliga förtydligande metoder är en extremt framgångsrik lösning när det gäller hälsofördelar. Läs recensioner om masker för att tända hår hemma i den här artikeln.

Broccoliolja kan konkurrera med mycket mer kända och populära oljor, lämnar bakom "medicinska" masker och allt annat köpt i butiken. Titta på videon om bruket av broccoliolja för hår http://ilcosmetic.ru/masla/dlya-volos/brokkoli.html

Färgämnen erhålls från djur- och växtceller tack vare en speciell teknik.

De viktigaste naturliga färgerna är henna, basma, kamille, ros och valnöt.

Sammansättningen av dessa färgämnen innefattar alkaloider, glykosider, hartser och mer.
Färg är ofarlig. Färgämnen tränger inte helt igenom håret, varför färgen varar bara en kort stund.

Huvudfunktionen är deras förmåga att ackumulera i håret. Detta innebär att med varje färg kommer håret att hålla sin färg längre.

Sådana färger är troligen avsedda för att ge en nyans, men inte för kardinalfärgning.

L'Oreal professionella hårvård kosmetika har länge använts i alla kända skönhetssalonger. Kvinnor föredrar att använda professionell kosmetika även hemma, och ofta faller valet på L'Oreal. Vi har gjort för dig en översikt över professionella schampon L'Oreal, läs.

Hushåll och professionell. Vad är skillnaden?

Hushållsfärger säljs i vilken butik som helst, liksom Concept Paint - i specialaffärer. Faktum är att tillverkare av sådana färgämnen inte vet vilken hårfärg och hårstruktur de kommer att appliceras på.

I detta avseende försöker de skapa universella färgämnen.

Deras mångsidighet ligger i en stor mängd peroxid, det vill säga ett oxidationsmedel och ammoniak.
Dessa färger skadar håret. För att bränna håret, sätt bara ut med färgen på huvudet i tio minuter.

Stylister använder professionella färger. Du kan bekanta dig med listan över varumärken av professionella hårfärger och bättre förstå skillnaden mellan hushålls- och professionella färgämnen. De säljs endast i specialaffärer.

Tillverkare skapar färg, med tanke på utgående färg, tjocklek och hårstruktur.

Som ett resultat har vi en stor palett av färger. Sådana företag bedriver produktion av inte bara ammoniak, men även ammoniakfria färgämnen.

En sällsynt skönhet tycker om skador på hårhälsan som orsakas av missfärgning. Briljant och fjädrande förlorar de dessa kvaliteter, blir sköra, bleka och livlösa. Användningen av hemlagade masker hjälper till att rätta till denna situation, ta bort recepten av masker för blekt hår.

Ammoniakfärg

Ammoniakfria färgämnen utgör ett verkligt genombrott i hårvård.
Ammoniak ersätts av andra ämnen som inte skadar håret så mycket.

Den vanligaste komponenten i ammoniakfria färger är substansen ectoin. Detta ämne fungerar som ett oxidationsmedel, men dessutom kan det skydda och fukta håret.

Hårfärgade ammoniakfria färgämnen ser naturligare ut, det finns ingen parykseffekt.

De mest populära företrädarna för ammoniakfria färger:

 1. L'Oreal Professionnel Diacolor Hi-Richesse;
 2. Wella Color Touch Plus;
 3. Schwarzkopf Professional;
 4. Estel Sense.

oxidationsmedel

Håroxideringsmedel består av peroxid och ammoniak. Det finns färger som innehåller ammoniak, men i minimala mängder. Ollin hårfärgspalett, se denna färg.

Denna blandning är mycket stark. Det förstör pigmentet i håret för lättare färgning.

Oxiderande ämnen kan förstöra svarta pigment, men de kan inte bekämpa rödhåriga.

Som ett resultat blir håret ibland rödaktigt och ibland orange.

Den högsta andelen oxidant är 9.

Titta på videon: hur man väljer rätt hårfärg? Tips från "Allt kommer att bli bra"

Kerastaz hårolja är en högkvalitativ produkt som kan ge en riktigt professionell vård till dina lockar. Läs mer om alla typer av hårolja Kerastaz.

Översikt över de mest populära färgerna

Estel Professional.
Professionell hårfärglinje. Tillverkare garanterar färgskydd under lång tid.

Designad och bezammiachnyefärger som inte skadar håret.

Estel Sense De Luxe färg. Färg innehåller inte ammoniak. Bra färger hår. Aktivator: 1,5%. Typiskt innehåller förpackningen två aktivatorer och ett rör av färg. Färgen är ekonomisk.

Designad för att färga en tillräckligt stor mängd. En burk färg är tillräckligt för att färga jämnt långt hår.

Effekten kvarstår i flera veckor.

Cream Estel ESSEX. Färgen är konstruerad för resistent färgning och toning av mörka nyanser. Den innehåller guaranaolja och grönt te. Färg under lång tid ger håret ett välskämt utseende och glans.

Cream-paint Barex Joc Color.

Permanent krämfärg. Linjen har släppt cirka 68 mättade färger nära naturliga. Ger hår glans och hälsosamt utseende.

Hårdfärgade hår klarar väl grå hår.

Det försvagade splittret håret är inte bara ett oestetiskt fenomen, utan också ett tecken på ett funktionsstörning i kroppen. Hur bli av med detta problem med kosmetika och hemlagade metoder, ta reda på i artikeln om masker för split och sprött hår.

Måla GARNIER. Har flera sorter. Välj din färg. Var säker på att de tar hand om ditt hårs hälsa.

Cream-paint Olia. Beständig färg som inte innehåller ammoniak. Skyddar och ger näring till hår. Torkar inte hårbotten. Effekten av färgning kvarstår under lång tid.

Skada håret med sådan färg i hemmet är mycket svårt.

Färgskinfärgning. Färg skyddar hår. Perfekt för applicering på redan målade hår.

Paint Color Naturals. Representerar mitten mellan alla hushållsfärger. Försiktig med hår.

Hårfärg Avon.

Färgen har visat sig på den goda sidan. Tillverkaren garanterar professionell färgning hemma.

Professionella använder inte sådana färger i salonger, men i vardagen är de väldigt populära.

Färgen är bevarad, håret är inte skadat, färgen är nära naturen.

Palettfärg.

Hållbar färg. I sin sammansättning innehåller ammoniak. Men tillverkaren garanterar noggrann färgning.

Effekten kvarstår under en kort tid.
Vid upprepad färgning observeras en jämnare ton.

Paint Rowan.

Avser hushållsfärger. En mycket stor andel oxidant, ca 9%.
Färgen är mycket stark, och med frekvent användning kan skada håret.
Efter färgning tvättas färgen mycket snabbt.

Syossfärg.

Färgen är populär inom frisörindustrin. Många experter använder det.
Den innehåller ammoniak, men det finns en rad ammoniakfria färger.

Färger perfekt över grått hår. En bred palett av Syoss hårfärg ger dig möjlighet att välja rätt nyans.
I kombination med luftkonditioneringen observeras effekten i en månad.

Londa-måla.

I sin komposition innehåller Londa ammoniak. Londakolor hårfärg fläckar håret utan att skada det. Paletten har mycket variation.
Användning i husförhållanden är tillåten.

Bland en så stor mängd hårfärgämnen kommer alla att hitta rätt för sig själv, med tanke på färg, komposition och naturligtvis priset.
I det här fallet är det viktigaste att komma ihåg att håret ska behandlas noggrant och ta hand om sin hälsa.

Den är gjord av högkvalitativa råvaror med naturliga ingredienser av olika örter som: aloe vera, vete protein (proteinfraktion), jojobaolja, samt vin extrakt och andra. Färgpaletten Höjdlampa bred.

Cedarolja är unik, eftersom den nästan inte har lika med innehållet i vitaminer och andra fördelaktiga egenskaper. På oljens egenskaper och dess applicering på hår, läs den här artikeln.
Ryska badet har länge ansetts vara ett bra sätt att vila och koppla av. För en större positiv effekt på håret är det värt att kombinera en vandring i badet med ett komplicerat vårdförfarande. Ta maskres recepten i hårbadet här.

Detaljerad kemisk sammansättning av hårfärger

Hur färgar vi ditt hår - grunderna

Förmodligen finns det inte en enda flicka eller kvinna som inte skulle utsätta sitt utseende för någon eller annan förändring, och hårfärgning ingår i denna ärade första plats. Frisyrens skönhet är en obligatorisk anteckning av utsidan av en modern, välskötta kvinna och möjligheten att välja rätt färg på lockar, om inte nöjd med det naturliga, är en nödvändig färdighet i den moderna skönheten. Naturligtvis vet alla att färgning kan orsaka hårskador, så det är nödvändigt för varje kvinna att kunna förstå kompositionen av färgämnen.

I varierande grad fungerar något hårfärg på två principer - antingen förstör den naturliga färgen eller pigmenter håren med egna substanser. Förutom de här grundämnena innehåller färgämnen som regel ämnen för att fixera ton och ofördelbarhet, vilket ger sund utstrålning och djup, förstärkning och fuktgivande hår från rötterna till mycket spetsar etc. När håret är färgat oxideras färgämnet med keratinhår, eftersom de tänds med väte, vilket frigörs från peroxiden. I detta fall interagerar syre med färgämnet och bildar ett pigment vilket ger skugga. Hårfärg kan innehålla renad parafenylendiamin, vilket ger en mycket svart färg, men som späds med resorcinol, en kombination av dessa två ämnen och ger olika nyanser. Hydrokinon används också vid bildning av pigment.

Någon kemi

Eftersom färgbehandling handlar om kemiska processer måste vi vara säkra på standardiseringen, annars får vi olika resultat varje gång. Faktum är att det finns en internationell standard som normaliserar kompositionen av färgämnesblandningar, som måste överensstämma med alla högkvalitativa hårfärgämnen. I långlivade blandningar förvärvar vi två ämnen - själva pigmentet och oxidationsmedlet, medan vi behandlar färgämnen i den tredje gruppen, det vill säga en hög grad av uthållighet (de kallas också permanent). Väteperoxid (eller peroxid) är alltid ett oxidationsmedel. Från en kemists synvinkel är resistent hårfärg en blandning av ämnen som består av:

 • ammoniak (eller dess ersättare)
 • grunderna
 • väteperoxid
 • oxidationspigment (de målar).

Funktionskomponenter

Vilka kemikalier interagerar specifikt med vårt hår och vad de ger oss. Deras lista och egenskaper:

 1. Ammoniak är en av nyckelkomponenterna i många färger. Det skapar en alkalisk miljö, vilket kan leda till att hårskalets nagelborttagning sönderfaller, ibland irreversibelt. Ammoniak bör inte överstiga 3,2% av färgvikten. Ammoniak bidrar till bildandet av eksem och dermatit, skadligt vid inandning.
 2. Basen av färgblandningen har funktionen att lösa andra ämnen, vilket ger en konsistens som är lämplig för applicering, liksom att fuktar hårbotten och skyddar spetsarna. Ofta införs speciella ämnen i sin sammansättning för att hämma aktiviteten hos oxidationsmedlet och konserveringsmedlen (parabener).
 3. Väteperoxid är den starkaste oxidanten av det naturliga hårpigmentet - melanin, liksom oxidatorn av färgpigment. Peroxid har samma effekt som ammoniak, men det fungerar mjukare och svagare. Den används för att tillverka grå och hårda krullar för färgning. Peroxid, trots den väletablerade åsikten, är relativt ofarligt för krullningar och blir aggressiv för dem och huden bara om du "avtar" sin mängd över 12%.
 4. Oxidationspigment är icke-färgade aromatiska aminer, aminofenoler eller oxibensener, vilka under påverkan av ett oxidationsmedel bildar en tillräckligt stark färgad förening som är olöslig i vatten. Färgkoncentrationen beror inte bara på mängden pigment och kvaliteten på dess bildning utan även på den tid det tvättas bort från strängarna under färgning. Användningen av sådana färgämnen i färgen är strikt reglerad.

TIPS 1. Använd aldrig färgämnen som är designade för att färga huvudet runt ögonen (ögonbryn och ögonfransar), eftersom pigment i stora mängder kan orsaka lokala allergiska reaktioner (brännskador, ödem).

Klassificering av blandningar beroende på innehållet

Färgblandningar kan vara av 3 typer, vilket beror på styrkan av deras verkan och inre fyllning:

Beständig är klassisk hårfärg innehållande ammoniak (eller aminer) och väteperoxid. Resultatet är en snabb, men ofta oförskämd och oförutsägbar effekt. Mest skadliga.

Skuggningsblandningen eller balsammen är praktiskt taget ofarlig, men också mindre resistent, lätt tvättad av, även före den tionde tvätten av huvudet. Namnet talar för sig själv, det används bara för att understryka och uppdatera hårfärg, nivellering nyanser.

Det mellersta alternativet är en halvbeständig hårfärg. Dess sammansättning innehåller inte ammoniak, men innefattar väteperoxid. Den tvättas i genomsnitt i 2 månader. Vanligtvis ger en ton lite mörkare än förväntat. Mellanliggande för hårskada eller nästan harmlöst.

Säkerhetsteknik

Alla kvinnor är medvetna om de skadliga effekterna av färgning. Omedelbart är hårfärgning en osäker sak, det finns inga "idealiska" blandningar, förutom några få naturliga färgämnen, till exempel henna, som är gjord av torkade löv av Lawsonia inermis L. eller Basma, gjord av Indigofera tinctoria L. Du kan minimera skadorna från målningen genom att välja ett alternativ som inte är ammoniakbaserat. Problemet är att sådana blandningar fläckar hårets huvud sämre, eftersom de inte tränger in djupt in i håraxeln, de är ytliga och tvättas snabbt bort. Men med frekvent användning av dessa färgämnen ackumuleras i håret.

TIPS 2. Om du vill lägga till hälsa i ditt hår, använd naturliga färgämnen. I dessa färger finns det alltid ämnen som har en positiv effekt på ditt hår: vitaminer i grupp B, UV-filter, olika vegetabiliska fetter (oljor). Dessa substanser neutraliserar färgskador, mjukar hårbotten, ökar blodtillförseln till hårrötterna, förhindrar håravfall.

Slutligen, för älskare av video- och kemiska experiment, rekommenderar vi att du tittar på den populära vetenskapshistorien om hårfärger:

och om skadliga ämnen i deras sammansättning:

TIPS 3. Fel är att professionella färgämnen har en annan komposition än hushållen, så de är inte så aggressiva när de verkar på håret. De skiljer sig bara från det större valet av färgalternativ och möjligheten att blanda toner. Oxidationspigment finns i mindre kvantiteter, så professionella färger är mindre resistenta. Men om du använder en ökad dos av sådana färgämnen, ge hushållets resistens.

Var därför allvarlig om färgning, läs noggrant färgkompositionen och sedan kommer ditt hår alltid att glädja dig med naturlig skönhet och hälsa!

Hårfärgets sammansättning

Skönhet och hälsa går inte alltid hand i hand. Om och om igen visar detta hårfärgssammansättningen, som ibland inte kan undvikas. Det är antingen säkert, men ger inte önskat resultat, eller torrhet, brittleness och förlust fästs till önskad färg. Ta reda på om det finns några anständiga färgämnen, hur man väljer dem för att göra förfarandet så ofarligt som möjligt.

Permanent professionellt hårfärg

Alla produkter av denna typ är en kräm och en oxidator som behöver blandas. Sammansättningen av var och en av dem är långt ifrån säker. Den största fördelen med ett sådant kemiskt färgämne är att pigmenten når de djupaste hårskikten och därför inte tvättas helt och fast. Den svarta färgen varar längst och ljusen måste ständigt uppdateras.

Ett konstgjort färgämne av någon grad av motstånd strider mot hårets struktur och garanterar inte alltid ett långvarigt resultat. Varje ny färgning leder till en ännu större öppning av nagelbandet, gradvis blir håret poröst, pigmentet är sämre hållet. Det förlorar sin glans och elasticitet, den bryter, den skär. Detta är speciellt märkbart när man arbetar med lysande föreningar: alla blondor avlägsnar pigmentet och därigenom höjer vågorna. Men mörka toner är inte heller för säkra.

pigment

I den långa och komplexa sammansättningen av hårfärgämnen är dessa de mest ofarliga ämnena - oxidativa färgämnen som täpper upp det lediga området efter aktivt arbete med hårda ingredienser: väteperoxid och ammoniak eller dess substitut. Dessa är huvudsakligen parafenylendiamin, orthoaminhepol, resorcinol, para-aminofenol. Förhållandet mellan typer av effekter beror på det specifika färgämnet. Att vara kemiska element kan pigment:

 • provocera allergiska reaktioner
 • i höga koncentrationer - att påverka hormoner;
 • har en toxisk effekt på kroppen

Ammoniak och liknande ämnen

Den primära uppgiften med ammoniak är att öppna vågorna av cortex, under vilken färgämnet (pigmentet) genast tränger in, och väteperoxid kommer därefter att förändra färgen hos de befintliga cellerna. Cuticleen släpper ut rätt vård, men integriteten kommer inte att återvända till den. Tack vare ammoniak har långvarig hårfärg en uttalad kemisk lukt som ofta orsakar en allergisk reaktion. Det ger också omöjligheten att helt bli av med resultaten av färgning. Ett alternativt namn, ibland närvarande i kompositionen - ammonium.

Väteperoxid

Huvudkomponenten i oxidationsmedlet eller oxygenatorn är en vätska som blandar med färgkrämen för att starta en kemisk reaktion - samma peroxid. Koncentrationen varierar från 1,8% till 12%, och ju högre det är desto starkare påverkar hårets hälsa. Professionella rekommenderar att man använder ett oxidationsmedel med en hög procentandel peroxid inte mer än 1 gång per månad. Hur man beräknar skadan:

 • Nivån från 1,8% till 3% används för toning. De höjer minimalt och är endast lämpliga för att mörka botten.
 • Lightening utförs i nivåer från 6% till 12%: avlägsnande av mörkt pigment, vilket gör hårstrukturen porös.

Vad är hårfärg utan ammoniak?

För att säga att om listan över komponenter i färgämnet saknas väte nitrit, kommer produkten vara säker, det är omöjligt. Detta verktyg är också "kemi", bara ammoniak ersätts med monoetanolamin - ett derivat av ammoniak med etylenoxid. Detta ämne mjukar vågorna och har en mindre uttalad arom, vilket inte så mycket irriterar andningsorganen och nervsystemet.

 • Natriumbensoat eller kvävehaltiga föreningar som har en hög toxicitetsklass kan vara närvarande.
 • Oavsett substitutions ammoniak påverkar denna produkt gravida kvinnor.

Tillfälligt hårfärg

Dess nackdel är inte bara i pigmentets snabba försvinnande, det slutliga resultatet kan skilja sig från det önskade. Det finns ett annat problem: Enligt experter kan ett halvbeständigt färgämne förvärra hårförhållandet mer än en permanent. För att undvika detta rekommenderas att välja en professionell produkt: de sju permanentämnena av varumärkena Matrix, L'Oreal, Schwarzkopf, Estel. Tänk på att en separat oxidator krävs.

Med halvfasta färgämnen är det bara möjligt att låsa tonen eller sänka basen. Ämnen som ersätter ammoniak öppnar inte vågorna så mycket att peroxid (i någon koncentration) förstör pigmentet, så det finns ingen blond i linjerna för sådana produkter. Markera inte med dem också. I grund och botten halvfasta färgämnen - kompositioner för toning, närvarande i alla professionella märken. En signifikant nackdel är att de inte kan ta grått hår, men det är omöjligt att blanda dem med permanenta.

struktur

Mjukt hårfärg kan "arbeta" med natriumbenzoat eller monoetanolamin. I italienska färgämnen kombineras ammoniak med metyletanolamin, vilket gör att färgkompositionen inte ser så skrämmande ut och själva produkten är bättre än helt ammoniakfri. Sannolikheten för allergiska reaktioner är reducerad på grund av molekylens storlek, som inte är lika flyktig som ammoniak. Emellertid kommer detta ämne inte att spara hår, därför kommer det att vara nödvändigt att mata dem och släpa vågorna med extra försiktighet.

Vad är ammoniakfri färg baserad på naturliga ingredienser

De mest kända naturprodukterna av denna typ är henna och basma. De arbetar på bekostnad av hartser, alkaloider, glykosider och andra ämnen. Verktyget kan innehålla extrakt av kaffe, te, kamille, som påverkar skuggan. Det är anmärkningsvärt att organiskt hårfärg baserat på dem är väldigt motståndskraftigt, benäget för ackumulering av pigment, men det har inte bara en mild, men också en positiv effekt på håret.

 • Färgen är inte djup, så det kan inte tända håret, och införandet av ett kemiskt färgämne på det organiska leder ofta till ett oförutsägbart resultat.
 • Om aminer eller till och med natriumbensoat ingår i hårfärgning, kommer några växtbaserade ingredienser att "dödas". Ett exempel på en verkligt organisk färg är den tyska Khadi, som har en ledande position i den övergripande rankningen av sådana produkter.

Hårfärgets sammansättning

Vad ingår i hårfärg

Det faktum att hårfärg orsakar irreparabel skada på vårdets hälsa - vet de flesta av oss. Men för vissa människor verkar dessa argument otvivelaktigt, medan andra helt enkelt inte kan föreställa sig vad exakt detta abstrakta begrepp om skada består i.

För att förstå varför permanent hårfärg anses vara skadligt - du behöver veta dess sammansättning. Och det handlar om hårfärg, och mer specifikt - om kompositionen av permanenta kemiska färgämnen idag och kommer att diskuteras i vår nästa publikation från rubriken Hårvård...

Sammansättningen av permanenta färgämnen för hår

Oxiderande permanenta färgämnen

Det är inte en hemlighet - för att ändra hårfärgen och uppnå en bestående, och ibland till och med en radikal effekt (från en blondin att måla på en brunett eller vice versa) är det nödvändigt att färga håret med hjälp av permanent kemiskt hårfärg. Det är sådana komplexa kemiska reaktioner när färgämnena reagerar med komponenterna som ingår i hårstrukturen och leder till att vår hårfärg ändras och blir ny nyans. Men eftersom reaktionerna som äger rum är av kemisk natur, måste man, som med alla kemiska ämnen och med permanenta hårfärger, vara försiktig och tillverkare av sådana färgämnen bör i sin tur förstå att den minsta avvikelsen i dosering eller koncentrationen av komponenter i sådan färgkomposition kan orsaka irreparabel hälsorisk.

För att, oberoende av tillverkarens tillverkning, sådana färger skulle kunna användas i något land - och en internationell standard för sammansättning överensstämmelse för sådana färger antogs. Och idag hör de färgämnen som vi behandlar (vi talar om långlivade permanenta hårfärgämnen) till tre grupper av produkter - en hög hållbarhet, de kallas också oxidativa permanenta färgämnen, eftersom hårfärgningsprocesser uppstår på grund av att oxidationsreaktioner. Med andra ord - färgen på hårfärg kan bara visas om det finns ett oxidationsmedel i dess sammansättning, vilket är väteperoxid.

I vidhängande färgämnen är det nödvändigt att ha 2 separata komponenter - själva färgen och oxidationsmedlet. Färgen med oxidationsmedlet blandas omedelbart före färgning, oxidationsprocessen äger rum och färgen förvärvar egna egenskaper - färg och förmåga att måla. Tja, en ny nyans på håret erhålls som en följd av en komplex kemisk reaktion, vars effekter lagras på håret under en lång tid. När man tittar ur kemisk synvinkel är resistent hårfärg en organisk förening som består av en blandning av ammoniak (dess substitut är möjliga), bas, väteperoxid och oxidationspigment (direktfärg färgämnen). Och vi kommer att prata om egenskaperna hos varje sådan komponent nedanför...
tillbaka till innehållet ↑

Färgämnen med oxid i kompositionen av permanenta hårfärger

Oxidationspigment (färgfärger) är speciella färglösa eller lättfärgade aromatiska aminer, aminofenoler eller hydroxibensener, vilka under oxideringsverkan kan bilda ett kosmetiskt pigment, vilket är en färgad förening inuti håret. Sådana föreningar är olösliga och är starkt bundna till keratin i hårstrukturen. Koncentrationen av sådana oxidationspigment påverkar färgens färgdensitet och den tid det är nödvändigt för att hålla färgen på håret. Om du tvättar färgen före tiden - färgen blir svagare, eftersom färgmolekylerna inte kommer att kunna uttrycka sig "med all sin härlighet".

I stora mängder kan sådana oxidationspigment orsaka en allergisk reaktion och orsaka allvarliga hälsorisker. Det är därför användningen av sådana färgämnen i färgens sammansättning är strikt reglerad, och de kan inte användas för färgning av ögonbryn eller ögonfransar.

Bland sådana oxidationspigment: resorcinol, hydrokinon, parafenylendiamin... Innehållet av sådana komponenter i färgens sammansättning kan vara från 0,001% till 5%.

Idag anses parafenylendiamin vara det mest aktiva och utbredda oxidationspigmentet som ger mörka toner. Det har en hög aktivitet, därför kan reagera med huden och orsaka utseende av hudallergiska manifestationer och ödem. För att undvika sådana allergiska reaktioner rekommenderar färgtillverkare att de utför ett känslighetsprov på huden och ökar inte koncentrationen oberoende av varandra.

Det är anmärkningsvärt att "förfader" av parafenylendiamin - orenad parafenylendiamin orsakade håravfall och skallighet, och dess användning förbjöds på 1970-talet. Men lite senare beslutade industrin för framställning av kemiska permanenta målningar ändå att tillgripa sin hjälp igen och reducerade dess skadliga effekter genom reningsprocessen av parafenylendiamin.

Ammoniak och ammoniak ersätter i permanenta hårfärger

En annan viktig del av permanenta hårfärgämnen är ammoniak eller dess substitut. Det är en färglös gas med en karakteristisk, skarp lukt av ammoniak. I sin rena form är ammoniak mycket giftig, men i färgämnets sammansättning är det ansvarigt för att skapa en alkalisk miljö och lossna hårknivarna. När det gäller sistnämnda - att lossa hårkutiklet, fungerar ammoniak ganska aggressivt och efter färgning av håret är kutiklet nästan omöjligt att återvända till staten före färgning. Även den mest försiktiga vården av färgat hår är ibland maktlös. När det gäller koncentrationen av ammoniak i färgen bör mängden inte överstiga 3,2% av den totala massan av färgen självt.

Det är anmärkningsvärt att i färgerna på mörka nyanser av ammoniak är mindre än i ljus nyanser.

Trots att strikt överensstämmelse med doseringen av ammoniak i färgen borde vara nyckeln till säkerheten för detta ämne är ammoniak fortfarande inte lika säker för dig och jag som vi skulle vilja. Det kan orsaka irritation av huden på huvudet och orsaka en förvärmning av allergiska reaktioner. Och även om ammoniak i sig inte är ett allergen, men att fungera som en provocatör i agenten, som kan orsaka en exacerbation av eksem, dermatit och bronkospasm, ligger inom hans makt.

Varför är det omöjligt att ersätta ammoniak i färgen med en mer harmlös komponent? Teoretiskt kan detta göras; det finns även speciella bläck utan ammoniak i dess sammansättning, men faktum är att de inte ger en sådan effekt av att hårspånen lossnar, vilket innebär att färgen och effekten av färgning inte är lika hållbar. Därför föredrar tillverkare av hårfärger att producera färg med ammoniak, vilket ger effekten av "säker".
tillbaka till innehållet ↑

Video om färger som inte innehåller ammoniak:

Väteperoxid i sammansättningen av permanenta hårfärger

En annan komponent i kompositionen är väteperoxid, en speciell förening som har starka oxidationsegenskaper. Som en del av färgen är väteperoxid ansvarig för oxidationen av melanin (blekning av det naturliga pigmentet) och oxidationen av oxidativa pigment, vilket ger en ny färg till håret. Förresten, väteperoxid, som ammoniak, har egenskapen att lossa hårkutiklet, även om det inte gör det så effektivt och aggressivt som ammoniak. Denna egenskap av peroxid används för att förbereda gråhårt och hårdhårigt hår för färgning. För att göra detta appliceras sammansättningen av peroxid på håret, vänster en tid och tvättas sedan bort - efter denna procedur är färgen bättre fäst vid håret.

När det gäller "skadlighet" hos denna komponent är peroxid en relativt ofarlig förening, förutsatt att alla instruktioner från tillverkaren av sådan färg observeras. Så det kan bli aggressivt med hänsyn till ditt hår om du överskrider koncentrationen av 12% - en sådan hög koncentration kan leda till utseende av brännskador på hårbotten. Och här är svaga peroxidlösningar - även om de inte utgör ett potentiellt hot mot vårt hår, torkar de ut hår och hud lite - som ett resultat kan mjäll förekomma och håret blir torrt och sprött.
tillbaka till innehållet ↑

Grunden för färgämnet i sammansättningen av permanenta hårfärger

Färgen kan vara olja, gel eller krämig konsistens. Det utför funktionen att lösa huvudämnena i färgämnet, bidrar till bildandet av en bekväm konsistens för tillämpningen av konsistensen och ger skydd och konditionering av håret och hårbotten under färgning. I regel består det av konditionering och hud- och hårvårdsmedel, speciella salter som förhindrar att oxidanten utövar reaktionen för snabbt, parabener, konserveringsmedel.
tillbaka till innehållet ↑

Vad är skillnaden mellan hushållsfärger och professionella hårfärger?

Skillnader hushålls- och professionella färger

Man tror att professionella färgämnen har en annan sammansättning och därför inte påverkar hårets struktur så aggressivt. Jag vill skingra detta fel. Faktum är att sammansättningen av hushålls- och professionella permanenta färgämnen innehåller samma aktiva ingredienser. Den enda skillnaden är att det i professionella färger finns ett större urval färgalternativ (du kan blanda färger) och sådana färger är mindre resistenta, eftersom det finns oxidationspigment mindre. Det är därför det är lättare att ta bort professionellt färgämne från håret än hushålls hår och det är snabbare att tvätta håret. Även om du använder en dubbel del av pigmentet - motståndet kommer att likna motståndet hos hushållsfärger.

Så vi granskade med dig de viktigaste komponenterna som ingår i permanenta hårfärger. Finns det många användbara saker i dem? Du hittar svaret själv...

Olga Shevtsova Världen utan skada

Inga kommentarer till artikeln "Sammansättningen av hårfärg" - se nedan.

Sammansättningen av hårfärger

Permanent hårfärgning sker som ett resultat av en komplex kemisk reaktion. Reaktionsdeltagarna är ämnen som kräver särskilt noggrann hantering. Deras innehåll och koncentration i färgämnen regleras av strikta normer. Därefter kommer vi att prata om den kemiska sammansättningen av resistenta färger och vilka komponenter som är ansvariga för det slutliga resultatet av färgning.

Permanenta färgämnen utgör den största gruppen färgämnen. I enlighet med den traditionella inhemska klassificeringen kallas den för II-gruppen eller gruppen av oxidativa (kemiska) färgämnen. Enligt utländsk klassificering kallas permanenta färger även som oxidativa färger, men de hör till grupp III-produkterna - produkter med hög hållbarhet. Skillnaden i numreringen av färgämnen påverkar dock inte kärnan.

Permanenta färgämnen kallas oxidativa eftersom de färgar håret genom en oxidationsprocess - det här är nyckeln. Färgen på färgämnena förekommer endast i närvaro av ett oxidationsmedel - väteperoxid.

Persistenta färgämnen består av två separata produkter: ett färgämne och ett oxidationsmedel. Färgen blandas med oxidationsmedlet strax före färgning, och tills dess är det en färglös eller något färgad kräm eller gel. Under oxidationen förvärvar färgen färg och förmågan att måla. En ny nyans av hår bildas som ett resultat av en komplex kemisk reaktion och förblir på håret under lång tid. Ur kemisk synvinkel är resistent färg en organisk förening som består av en blandning av oxidationsfärger (pigment), ammoniak eller dess substitut, baser och väteperoxid. Överväga var och en av dessa komponenter separat.

Oxiderande färgämnen

Oxidationsfärger (pigment) är färglösa eller lättfärgade aromatiska aminer, hydroxibensener och aminofenoler, från vilka färgade föreningar bildas inuti håret (kosmetiskt pigment) när de färgas genom oxideringsverkan. Dessa föreningar är olösliga på grund av deras komplexa strukturer och starka bindningar med hårets keratin.

Kosmetiskt hårpigment bildas av en blandning av oxidationsfärger. På molekylär nivå ser det ut så här.

 1. Mikromolekyler av oxidativa färgämnen tränger in i håret. Deras partiklar är mycket små, så ofta när det gäller kosmetiska företag kallas de mikrosfärer, nanomolekylära komplex etc.
 2. Färgmikromolekyler oxiderar inuti håret och samtidigt in i en kemisk reaktion med varandra, bildande färgade föreningar - långmolekylära kedjor. Med andra ord, makromolekyler.
 3. Under deras bildning växlar makromolekyler med färg med keratin och fixerar sig i hårets porer. Resultatet av denna komplexa process är en förändring i hårets skugga, förvärvet av resistent, vatten-outplånlig färg. Färgtäthet beror på koncentrationen av oxidationsfärger och exponeringstiden. Om färgämnen blandas, t ex tvättas bort i förväg, kan färgen visa sig vara mindre mättad, eftersom inte alla "färgmolekyler" kommer att ha tid att dyka upp.

Frisörer behöver veta att oxidationsfärger kan orsaka en allergisk reaktion och i höga koncentrationer kan orsaka allvarliga hälsorisker. Därför är deras användning i kosmetikindustrin strikt reglerad. Till exempel i Ryssland fastställs förteckningen över tillåtna ämnen och deras högsta tillåtna koncentrationer enligt hygienreglerna 1.2.681-97 och EEG-direktivet. Samma handlingar ålägger tillverkarna av kosmetika att på förpackningarna lägga en varning om möjligheten till en allergisk reaktion, samt en varning om att inte använda färgämnen för att färga ögonfransar och ögonbryn.

Tillåtet att använda oxidationsfärger mer än hundra. Bland dem är:

 • PPD;
 • p-toluendiamin;
 • para-aminofenol;
 • orto-aminofenol;
 • m-fenylendiamin;
 • hydrokinon;
 • naftoler;
 • resorcinol och många andra.

Receptet på varje färgfärg innefattar hela sammansättningen av dessa substanser, vars andel i den totala volymen färgämne varierar från 0,001 till 5%.

Det vanligaste och aktiva oxidationsfärgen som används för oxidativ färgning av hår har länge varit och förblir parafenylendiamin (n-diaminobensen). Han ger svart och mörkbruna toner. På grund av sin höga aktivitet kan den reagera med huden och orsaka en allergisk reaktion i form av rodnad, eksem, ödem. Det är sant att en stark allergisk reaktion observeras extremt sällan och utvecklas huvudsakligen när man använder mörka nyanser, där koncentrationen av parafenylendiamin är högre. För att förhindra sådana obehagliga överraskningar rekommenderar tillverkarna att de testas för en allergisk reaktion 48 timmar före färgning. Dessa krav gäller även för resistenta färger som innehåller, tillsammans med parafenylendiamin och andra oxidationsfärger.

I början av parafenylendiamin fanns det inga strikta begränsningar för användningen. Kvaliteten har inte heller någon betydande betydelse. I detta avseende är urzoloxidationsfärgen, som en gång var populär i vårt land, vägledande. Det var en teknisk parafenylendiamin, inte renad från många samtidiga toxiska föroreningar. Med hjälp fick de mättade svarta, blåsvarta och röda svarta nyanser inte bara på håret utan också på ögonbrynen och ögonfransarna. Efter färgning med Urzol fanns det ofta fall av inflammatoriska reaktioner, håravfall och liknande problem. Av dessa skäl var det vid 1980-talet förbjudet att användas i frisörsalonger. Idag, innan man kommer in i hårfärgen, genomgår parafenylendiamin ett komplext flerstegs rengöringsprocedur.

Ammoniak och dess substitut

Ammoniak är den andra nyckelkomponenten av permanenta färgämnen. Det är en färglös gas med stark lukt (lukten av ammoniak). I ren form, högt giftigt.

I hårfärgen har ammoniak två funktioner.

 1. Skapar en alkalisk miljö som är nödvändig för korrekt oxidation av oxidativa färgämnen med väteperoxid.
 2. Lossar nagelbandet - under ammoniakens verkan sväller håret, växer i storlek, nagelbandet och porerna öppnar, vilket resulterar i att färgämnesammansättningen fritt tränger in i hårcortexen.

Det måste sägas att ammoniak under fargningsprocessen lyfter nagelbandet på ett ganska aggressivt sätt. Det fungerar som en blixt - "ruffles" i nagelbandet och avdunstar. Därefter erhålls endast vågorna till deras ursprungliga position med hjälp av speciella behandlingar och bara en stund. I färgämnen för hår får ammoniak användas i mängder upp till 3,2% av färgens totala vikt. Mörka nyanser innehåller mindre ammoniak och ljusa mer.

Trots det faktum att ammoniak finns i en liten mängd färgämnen, kan det irritera hårbotten eller prova en förvärring av en allergisk reaktion. Han själv är inte ett allergen, men kontakt med honom och substanser som innehåller det kan orsaka utveckling av kontaktdermatit, exacerbation av eksem, utveckling av bronkospasm hos individer med vegetationskänslor eller orsaka andra obehagliga effekter. Allt detta kompromissar ammoniak och tvingar kosmetiska tillverkare att leta efter säkrare alkaliska medel. Men för att hitta komponenten lossnar nagelbandet så effektivt som det ännu inte varit möjligt.

Vissa tillverkare har ersatt ammoniak med etanolamin (monoetanolamin) - alkali, erhållen genom interaktion mellan alkohol och ammoniak. Det påverkar håret mer försiktigt och öppnar långsamt vågorna. Håret är mindre skadat som ett resultat. Monoetanolamin, till skillnad från ammoniak, avdunstar inte och upprätthåller en alkalisk miljö genom färgningsprocessen. Användning av monoetanolamin är dock svårt att säkerställa samma djupa penetrering av färgämnen i håret, som vid färgning med ammoniakfärger. Därför används denna alkali huvudsakligen i halvfasta färgämnen. När man använder monoetanolamin i permanenta färger, ökar mängden signifikant. I listan över ingredienser kan han vara på andra plats efter vattnet, vilka färger innehåller mest.

Väteperoxid

Den tredje aktiva beståndsdelen i färgämnen är väteperoxid (H2Oh2) - förening med starka oxidationsegenskaper. Syre frigörs lätt från väteperoxid i ett gasformigt tillstånd och oxiderar allt som kommer i kontakt med. Värme accelererar utsläpp av syre, och oxidation är snabbare. Av denna anledning reduceras färgens uppehållstid med ytterligare termiska effekter. Närvaron av ammoniak bidrar också till den accelererade frisättningen av syre från väteperoxid.

Så, i hårfärgen, utförs väteperoxid två huvudfunktioner:

 1. Missfärga naturligt hårpigment - oxiderar melanin.
 2. Oxiderar oxidativa färgämnen, vilket resulterar i en ny hårfärg.

Peroxid har en enda egenskap - det lossnar nagelbandet. Det är sant, inte lika effektivt som ammoniak. Denna egenskap av peroxid används för att förbereda styvt eller grått hår för färgning. Peroxid appliceras på håret och lämnar under en tid. När det tvättas bort är nagelbandet inte längre så hårt mot håret. Denna procedur kallas etsning eller "mordonzazh."

Väteperoxid är en relativt ofarlig förening som omfattas av tillverkarens instruktioner. Enligt sanitära regler för färgning av hår får den användas i en koncentration av högst 12%. Högkoncentrerade peroxidlösningar kan orsaka huvudvärkskador. Svaga lösningar - torka bara huden och håret lite.

Idag används peroxid sällan i sin rena form. Det ersattes av kombinerade oxiderande lösningar innehållande, förutom väteperoxid, ett antal tillsatser:

 • fosforsyra - i en sur miljö är peroxiden stabil, kan lagras under lång tid;
 • saltkomplexbildande medel avsedda att skydda peroxiden från att snabbt skada dess fria radikaler och metalljoner;
 • grunden för upplösning av ovanstående komponenter.

Så, vi har presenterat dig huvudpersonerna i uthållig färgning. Var och en av dem har en särskild roll i denna process (se tabell 1). Ammoniak skapar en idealisk miljö för oxidation och öppnar halsbandet. På grund av detta penetrerar färgblandningen lätt i hårbarken, där väteperoxid avfärdar melanin och visar kosmetiska pigment. Så här uppstår permanent hårfärgning.

Alla övriga ingredienser utgör grunden för färgämnet. Det kan vara en annan konsistens: krämig, gel eller olja. Huvudfunktionerna är:

 1. Upplösning färgämnen ingredienser.
 2. Bildningen av färgblandningen med den erforderliga konsistensen vid blandning av färg med ett oxidationsmedel.
 3. Konditionering och skydd av hår och hårbotten under färgning.

Målningsbasen innehåller:

 • en blandning av konditionerings- och omsorgsämnen, innefattande från 50 till 75% av färgämnet;
 • speciella salter som förhindrar för tidig oxidation av färgämnet;
 • konserveringsmedel - parabener, innefattande i genomsnitt 0,001 till 0,05% av färgämnet.

Sammanfattningsvis vill jag avlägsna en vanlig missuppfattning i frisörmiljön att hemmagjorda färgämnen är aggressiva ämnen av helt annan kvalitet och kvalitet än professionella färger.

Huvudprincipen för hushålls och yrkesmässig permanent målar en. De har samma aktiva ingredienser. Den enda skillnaden mellan dem är att hushållsfärger är mer resistenta. De innehåller en större mängd oxidationspigment. Av den anledningen är de hårdare att avlägsna från håret om det behövs.

Professionella färger tvättas ut snabbare - pigmentdensiteten i dem är lägre. Men det här ger mästaren ytterligare funktioner, nämligen:

 • Det är värdelöst att göra färgprocessen mer förutsägbar genom användning av ytterligare färgämnen (blandningar, korrekturläsare, etc.);
 • Det är lätt att ta bort färgen från håret och drastiskt förändra sin färg, förvandla till exempel en brunett till en blondin.

Dessutom kommer klienten snabbt tillbaka till salongen för att uppdatera hårfärgen. Detta betyder inte att med hjälp av professionella färgämnen är det omöjligt att skapa en super tät, bestående färg. Självklart kan du. För detta ändamål, lämplig speciell serie med "dubbelpigment", avsedd för målning av det hårda gråhåret, samt tekniker för preliminär pigmentering. Men det här är uppgifter, som förresten är ganska få i professionell färgning.

Salong permanent färgämnen är hela system för modellering av hårfärg. Med hjälp kan du lösa en rad olika uppgifter: skapa en ny färg, anpassa skuggan längs längden eller eliminera oönskade nyanser. Dessa metamorfoser fortsätter genom komplexa kemiska reaktioner som tar hänsyn till färgens fysiska natur och färglagar.

Enligt materialen "Teori om permanent hårfärg"

Tack för din hjälp vid förberedelsen av artikeln Valery Nikulin, k.h. Herr, ledande specialist på laboratoriet Estel Professional; Anton Prokofiev, chef för Organic Color Systems och Sergey Larin, konstchef på La Biostetique Ryssland.Nästa Artikel
Broccoli fröolja för hår - masker, balsam och balsam