Hur appliceras pastaen "Sulsen"?


Vad bestämmer en persons attraktionskraft? Det här är hur han beter sig, och hans individuella stil och sitt utseende: glänsande hud, vackert hår. Det finns ett stort antal problem i samband med hår, vilket kan förstöra första intrycket. Och för det mesta förlorar en person som står inför ett visst problem förtroende för sig själv och tänker bara på sin egen brist. Ofta kompliceras människor med mjäll. Lyckligtvis kan moderna läkemedel hjälpa en person och göra livet mycket enklare. Till exempel kan du försöka applicera mjällpasta "Sulsena".

Vad är Sulsen?

Ökad populär skaffar sig huvudvårdsprodukter från Sulsen-serien. Serien omfattar pasta, schampo, olja, tvål.

Det första steget är att använda schampo, som rengör huden djupt och förbereder det för effektivare penetrering av pastaens komponenter.

Den andra är den faktiska appliceringen av pastan. Denna produkt finns i två versioner: en och två procent.

En förstärkt olja kommer att vara en gudstjänst för dem som vill odla långt hår och sluta håravfall.

"Sulsen" är ordinerat för:

 1. mjäll;
 2. Ökad talgproduktion;
 3. seborré;
 4. Långsam hårväxt
 5. Förlust av lockor.

Anti mjäll

Kroppens celler är ständigt i en kontinuerlig utvecklingsprocess. Vissa celler dör av, nya visas i deras plats. Hårbottenceller uppdateras normalt var tjugo dagar. Detta är ett normalt fysiologiskt tillstånd. Ibland händer det att talgkörtlarna på grund av vissa orsaker börjar producera mer talg. Nu vaknar svampen Pityrosporum oval, som börjar äta produkterna av fettbildning. Processen blir ännu mer uttalad. Dessutom börjar cellerna aktivt avlägsna, oftare, några dagar. Dessa döda celler ackumuleras på håret, faller på axlarna och kallas mjäll. Hur stoppar du denna patologiska process?

Först och främst är det värt att nämna orsakerna som kan utlösa denna patologiska mekanism.

 1. Försvagad immunitet;
 2. påkänning;
 3. Infektionssjukdomar;
 4. Sjukdomar i matsmältningskanalen;
 5. Fel i näring (ett överflöd av snabbmat, snabba kolhydrater, fetter).

Därför är behandling och förebyggande av mjäll att eliminera sådana faktorer, liksom direkt vid användning av speciella terapeutiska medel, varav en är pastan "Sulsen".

För behandling av mjäll och oljig skalp rekommenderas följande produkter:

 • Shampoo i en 150 ml flaska;
 • Klistra in 1% och 2%.

Medicinska produkter "Sulsena"

Som du vet börjar det friska håret med en hälsosam hårbotten. Den snabba föroreningen av håret, trasselens smuts, svampens vitala aktivitet... Allt detta skapar ogynnsamma förhållanden för hårväxt. Huden är svår att andas, hårsäckar mottar inte användbara substanser i sin helhet, och håraxlarna utsätts för destruktiva effekter. Därför märker människor också att förutom allt detta faller krullarna också, och de noterar verkligen sin långsamma tillväxt. När en person börjar använda "Sulsen" för behandling av mjäll, är han därför förvånad att märka att krullarna började växa snabbare och i allmänhet ser hälsosammare, skinnigare ut. Och inte konstigt, för det vackra håret är friskt hår.

Selen disulfid är den viktigaste ingrediensen som används vid produktionen av Sulsen och Sulsen varumärken. Selen disulfid har följande effekter:

 1. Det normaliserar aktiviteten hos talgkörtlarna, fördröjer processen för förnyelse av epidermis celler.
 2. Inhiberar svampens aktivitet, vilket provar förekomsten av mjäll.
 3. Minskar skelning av celler.

Tillämpning av schampo

För att börja ska skalpen rengöras ordentligt. För dessa ändamål, perfekt schampo "Sulsen". På vått hår applicerar du schampo, skum och lämnar i tio minuter. Skölj ditt hår efter en tid.

Shampoo kan användas både för förebyggande och under behandling. Verktyget normaliserar talgkörtlarna, skapar en naturlig och positiv bakgrund för hårväxt. Under sådana förhållanden reduceras svampens aktivitet.

Detta schampo hjälper till att bli av med obehaglig klåda, flaking av huden, vilket framgår av många recensioner.

Klistra in applikationen

När hårbotten redan har förberetts kan du fortsätta med att använda pasta. Förresten är det inte nödvändigt att tvätta håret med Sulsen-shampoo före användning, det är ganska möjligt att använda vanligt schampo. Men naturligtvis, i kombination för att uppnå önskad effekt kommer att bli mycket snabbare. Klistra "Sulsena" kommer i två former: en och två procent. En-procentig pasta används för förebyggande. Två procent - under aktiv behandling av mjäll. På ett rent, vått hår applicera så lite pasta och sprida sig över huden i en gnidningsrörelse. Lämna tillslag i tio minuter. Skölj sedan håret med vatten.

Under perioden med aktiv behandling bör appliceras två procent klistra in två eller tre gånger i veckan i två månader. Därefter är det nödvändigt att utföra aktiv förebyggande. Ett förebyggande arbete utförs genom att applicera en två procent pasta en gång i veckan eller en procent - två gånger i veckan i en månad. Ett sådant system kommer att bli av med mjäll mycket snabbare och under lång tid att glömma bort det.

Pastan har således följande effekter:

 1. Normaliserar aktiviteten hos hårbotten i huvudbunden.
 2. Eliminerar mjäll från mjäll.
 3. Eliminerar destruktiva processer i hårsaxens tillväxtzon.
 4. Stärker hårrötterna.
 5. Förbättrar lockets elasticitet och hållbarhet.

Förstärkt olja

I serien "Sulsena" presenteras en annan produkt, det här är berikad olja. Dess huvudsakliga syfte är att stärka rötterna, samt stimulera hårväxten. Men denna olja beror också på de ingredienser som utgör, ger förebyggande av mjäll.

Strukturen innehåller följande komponenter:

 • Olivolja;
 • Minkolja;
 • Castorolja;
 • Eteriska oljor av lavendel och pelargon;
 • Havtornet extrakt;
 • Kamillextrakt;
 • Röda paprikaxtrakt.

Basen för produkten är olivolja, som har en hög penetrerande effekt. Det levererar snabbt de nödvändiga biologiskt aktiva komponenterna till hårsäckarna, vilket ger en fullständig näring av hårsäckarna. Mink och ricinoljor är källor till viktiga fettsyror, liksom förbättra effekten av olivolja, öka blodflödet till folliklarna, förhindra deras atrofi, främja tillväxten av friskt hår.

Eteriska oljor av geranium och lavendel förbättrar mikrocirkulationen i hårbotten och förhindrar därmed håravfall. Och lavendel har en seboregulatorisk effekt och förhindrar mjäll.

Havtornet frukt extrakt innehåller vitaminer A och E, karotenoider. Och frukterna av kamille - vitamin E, bisabolol. Ett otillräckligt intag av dessa ämnen kan utlösa en förlust av lock.

Växtutdrag tänder håret och återställer det.

Tja, röd peppar extrakt har länge varit känt för alla som ett nummer ett botemedel mot håravfall. När allt kommer omkring tar capsaicin, som ingår i denna produkt, värmd hårbotten intensivt och bidrar därigenom till en djupare och mer intensiv penetration av de aktiva ingredienserna i Sulsenolja.

Hur man använder smör?

Värm produkten i ett vattenbad. Applicera sedan olja på hårpartiklarna, gnid in i två minuter. Använd en duschlock och handduk ovanpå. Efter en och en halv till två timmar, skölj håret med vatten med hjälp av schampo.

Det är viktigt att komma ihåg att verktyget inte appliceras på längden på locken! Endast på hårbotten och rötterna. Var noga med att tvätta händerna efter proceduren.

Hållare av blont hår kan bli rädda genom att märka att trådarna har fått en orange nyans. Detta nämns ofta i recensionerna. Denna effekt beror på verkan av havtorn och rödpeppar. Men oroa dig inte. När du tvättar håret med varmt vatten, tvättas pigmentet snabbt och håret blir igen sin naturliga färg.

Åsikter av människor om "Sulsen"

För det mesta är produktrecensionerna positiva: "Så länge jag kan komma ihåg, lider jag av mjäll sedan mina tonåren. Processen förstärks, och vice versa minskar. Vad jag inte har försökt i hela mitt liv! Jag kan säga att Sulsen-pasta är det enda effektiva botemedlet som verkligen hjälper mig och ger snabba resultat. "

"Det har länge hört talas om Sulsenpasta. Jag kom till affären, och det var en åtgärd, jag bestämde mig för att försöka. Jag kan inte säga att jag lider av mjäll, men ibland är det klåda, peeling. Efter en vecka av allt, som det inte fanns! Nu hemma finns det alltid ett litet paket för en nödsituation. "

Negativa recensioner beror främst på felaktig användning av medel: "Jag köpte en pasta, medan jag smorde på huvudet, var allt bra, mjäll försvann, mitt huvud slutade att skrapa. Så snart han stannade, kom hon efter en tid igen! "

För att förhindra att detta händer, kom ihåg att det är väldigt viktigt att följa anvisningarna. Efter en aktiv behandling, som är två till tre månader, är det absolut nödvändigt att använda medel för profylax, men mindre ofta och enligt ett annat system. Detta är det enda sättet att uppnå ett stabilt, långvarigt resultat.

Sulsen: anvisningar för användning av olja, schampo och pasta

Sulsena - en serie terapeutiska och profylaktiska läkemedel för att eliminera mjäll. Produktserien omfattar pasta, schampo, befäst olja, tvål. Till följd av komplex användning elimineras inte bara den dermatologiska defekten utan också förutsättningarna för förekomst. Samtidigt normaliseras talgkörtlarna som producerar talg och de skadliga effekterna av toxiner på hårets rotsystem neutraliseras. Som ett resultat av undertryckandet av svampinfektionen skapar Sulsen-pasta för hårväxt alla gynnsamma förhållanden.

Indikationer för användning

Pasta Sulsen instruktioner för användning föreskriver att använda för att undertrycka svampinfektion och förhindra dess förekomst.

Sulsenschampo rekommenderas för användning med befintlig seborré eller de första tecknen på mjäll. Verktyget används också för samtidig rengöring och behandling före applicering av pasta eller befäst olja.

 • Med aktiv håravfall
 • För att stimulera frysta folliklar, stärka dem
 • Med en kort hårväxtväxtfas
 • För att påskynda tillväxten och återställa hårvolymen.

Regelbunden användning av Sulsenolja mot håravfall hjälper till att förbättra sitt tillstånd avsevärt, stärka stavarna och glödlamporna.

Sammansättning och doseringsformer Sulsena

Hår Sulsen Pasta

Genomsnittlig kostnad: (40 ml) - 75 rubel (75 ml) - 122 rubel.

Det produceras med olika koncentrationer av läkemedel - 1 eller 2 procent. Kompositionen av hjälpämnen är identisk:

 • Vatten-, stearyl- och cetylalkoholer, glycerin, natriumcetearatsulfat, smakämnen, kanelalkohol, citronsyra, konserveringsmedel DMDM ​​Hydantoin etc.

Pastorna är tjocka, med en rik morotfärg, med en speciell doft som liknar lukten av blommor. Efter sköljning kan en del av den svavelhaltiga substansen vara kvar på huden, vilket ger en förebyggande effekt. Förberedelserna appliceras enkelt, sprids inte. Medlen är förpackade i rör på 40 och 75 ml omslutna i kartongförpackning. I ett paket - ett rör, instruktion.

Sulsen Shampoo

  Genomsnittlig kostnad: (150 ml) - 262 rubel.
 • Aktiv beståndsdel: selendisulfid
 • Ytterligare komponenter: vatten, natriumlauret (som sulfat), akrylester, kocamidopropylbetain, glyceryl (som oleat och stearat), PEG-7-glycerylkokoat, mineralolja, citronsyra och salicylsyra, kokoslukosid, TEG, bensylalkohol, E1520, kaustik soda etc.

Shampoo är förpackat i 150 ml PET-flaskor, omslutna i kartongfall. I paketet - en flaska, instruktion. Medicinsk mjällschampo tillverkas också i enstaka 8 ml påsar. I en förpackning - 5 påsar, instruktioner.

Olja befäst

Genomsnittligt pris: 325 rubel.

Läkemedlet, även om det ingår i Sulsen-satsen, innehåller inte selendisulfid. Dess åtgärd tillhandahålls av växtdelar med kraftfulla bioaktiva egenskaper:

 • Aktiva ingredienser: ricinolja, växtekstrakter (havtorn, röd varm peppar (chili), kamomill), eter av lavendel och geraniumoljor
 • Ytterligare ingredienser: olivolja, minkolja, E321, propylparaben.

Förberedelsen för att stärka håret är en oljig vätska med tjock orange färg, orsakad av närvaron av havtornsolja. Trots närvaron av ricinolja är verktyget inte visköst, efter applicering fördelas det lätt över hudytan. Den har en trevlig specifik arom med en touch av pelargon. Sulsen packas i 100 ml ampuller med en droppdispenser. I en kartongförpackning - 1 flaska.

Läkemedelsegenskaper

Den huvudsakliga aktiva komponenten i all mjäll är selendisulfid eller sulsen. Ämnet har en uttalad selektiv effekt på jäst, vilket orsakar mjäll. Dess mekanism är baserad på penetrationen av föreningen i cellmembranet, vilket resulterar i ett brott mot dess struktur och integritet. Destroyed barriär underlättar penetrationen i cellen av ämnen som är främmande för molekylen och bidrar till dess död.

Dessutom motverkar tillsatsen av ett ämne till molekylen sin delning, så tillväxten av svamppopulationen reduceras aktivt. Efter sköljning kvarstår en del av den terapeutiska svaveldioxiden på huden, vilket skyddar den från återutveckling av mjäll. Regelbunden användning av droger Sulsen undertrycker systematiskt aktiviteten hos patogenen och leder gradvis till dämpning av infektionen.

Den aktiva beståndsdelen i Sulsena är en unik komponent som har flera anti-mjäll effekter på en gång:

 • Cytostatisk: normaliserar talgkörtlarna, vilket har en positiv effekt på förnyelsen av hudceller.
 • Svampdödande: neutraliserar tillväxten av jästmikroorganismer och skapar ogynnsamma förhållanden för deras försörjning.
 • Keratolisk: mjukar det horniga lagret av dermis, normaliserar processen för att separera död epidermis, vilket förhindrar förekomst av mjäll.

På grund av sådana egenskaper hos huvudämnet eliminerar Sulsen-pasta och schampo flera fläckar:

 • Sebaceous körtlar misslyckades, vilket resulterade i hyperaktivitet och följaktligen överproduktion av talg
 • Minskning av skyddsbarriären på huden på den håriga delen av huvudet, vilket skapar gynnsamma förutsättningar för tillväxt och reproduktion av patogena mikroorganismer
 • Sönderfallet av talg under påverkan av svampavfall och förekomsten av toxiner
 • Onormal funktion av cellerna i epidermis: för snabb bildning, förkortad livscykel och dö av före tidpunkten
 • Aktiv separation av döda partiklar är en synlig manifestation av mjäll.

Metod för användning

pasta

När man väljer ett läkemedel för mjäll bör man fortsätta från koncentrationen av selendisulfid i beredningen: produkten med ett innehåll av 1% substans är utformad för att förhindra och bibehålla huden i normalt tillstånd och Sulsen pasta 2% är avsett för behandling.

Innan du använder produkten ska du alltid tvätta håret med en vanlig produkt eller använda Sulsen-shampoo för att förbättra effekten. Annars är appliceringsmetoden densamma: Applicera pasta på ren, fuktig hårbotten. Gnugga försiktigt in i rötterna i håret och dermis. Håll därefter i 10-15 minuter på huvudet och skölj. Med regelbunden användning är helande effekten tydlig under hela månaden.

schampo

Det terapeutiska medlet kan användas som vanligt schampo eller appliceras efter förberedande rengöring med ett annat tvättmedel. Applicera i det här fallet på vått hår, skum och låt handla i 5-10 minuter, skölj sedan.

Sulfosolja

Applicera läkemedlet jämnt i hårbotten, utan att påverka håret, massera några minuter så att de fördelaktiga ämnena absorberas bättre i rötterna. Därefter wrap huvudet med plastfolie (matkvalitet), linda med en handduk eller sätt på en stickad hatt. Lämna i denna form i 2 timmar och efter exponeringstiden, tvätta av den återstående oljan med schampo. För att göra oljan lättare att applicera, kan du värma den i ett vattenbad, efter att ha hällt in den önskade mängden.

 • Intensiv behandling av svaga folliklar och hår: 3 gånger i veckan i 3 månader
 • Förebyggande av folliklar: En gång i veckan i en månad. Denna terapeutiska cykel kan utföras 2 gånger per år.

Under graviditet och amning

Användningen av droger är extremt oönskade när barn bär och ammar honom.

Kontraindikationer och försiktighetsåtgärder

Salva mjäll och andra medel tolereras väl av patienter och har nästan inga kontraindikationer för ålder. Den enda anledningen till förbudet mot användning av Sulsena är den höga känsligheten eller fullständiga intoleransen hos dess komponenter.

 • Oljan ska endast användas för hår på huvudet, inte för ögonbryn och ögonfransar.
 • Vid applicering för att skydda ögonen, efter proceduren är det nödvändigt att tvätta händerna noggrant från rester.
 • Hårolja bör inte värmas upp i öppen eld eller i mikrovågsugn.
 • De ämnen som finns i Sulsen (havtorn och rödpeppar-extrakt) har en färgande effekt. Detta bör betraktas som blondiner och rättvisa damer.

Sulsena med anti-mjäll effekt är inte avsedd för ansiktet. Behandling av huden i detta område utförs av en annan läkemedels-Sulsen Anti-acne-mask.

Biverkningar och överdosering

Sulsen mjäll olja och salva tolereras vanligtvis väl och orsakar inte biverkningar. Hos enskilda patienter utesluts emellertid inte enskilda manifestationer av allergi, om man inte beaktar organismens personliga egenskaper under behandling. Reaktioner uppträder som klåda, brännande, rodnad. Kanske utseende av utslag eller urtikaria.

Olja, med tanke på de innehålla färgämnena, kan ge hårets huvud en orange färg. Detta problem är lätt att lösa: det räcker bara för att dessutom tvätta håret med schampo efter avslutad behandling.

Med tanke på att Sulsen används exklusivt för extern applikation är det inte troligt att utvecklingen av berusning uppstår. Överdosering kan inträffa efter oavsiktlig eller avsiktlig intag av Sulsena. Med utveckling av illamående, illamående, huvudvärk, är det nödvändigt att vidta åtgärder för att rensa magen.

analoger

Mjölk är en vanlig defekt som många människor lider av. Tack vare apotekare finns det olika produkter med liknande effekter på apoteksmarknaden. För att hitta andra droger med identisk Sulsena-åtgärd måste du kontakta en erfaren specialist.

Sebozol

Murom PZ (RF)

Kostnad: salva (15 g) - 158 rubel, schampo. (100 ml) - 318 rubler, (200 ml) - 474 rubler.

Ett terapeutiskt medel baserat på ketokonazol - substanser med antimykotisk verkan. Undertrycker produktionen av ergosterol, förändrar cellmembranets struktur, vilket bidrar till förstörelsen av mikroorganismen. Under verkan av ketokonazol faller patogener av candidiasis, flerfärgad lav, dermatomykos.

Beroende på läkemedelsformen används läkemedlet för behandling och förebyggande av svampinfektioner i hårbotten, candidiasis och dermatomykos av den släta dermis, hud- och fotmusklerna.

Läkemedlet är gjord i form av salva och schampo. För att eliminera mjäll och orsakerna till dess förekomst rekommenderas schampo för patienter från ett år gammal.

 • Shampooet appliceras på det förvasket huvudet, skumas och åldras i ca 5-7 minuter, tvättas sedan av. För terapi används den två gånger i veckan i en månad, för förebyggande - 1-2 gånger om 2 veckor.
 • Vid behandling av flerfärgade lavar är det samma: Applicera schampo på de drabbade platserna, tåla upp till 7 minuter. Kurs - 2 veckor.
 • Med seboré eller psoriasis rekommenderas att du aktivt använder shampoo i 3 dagar, varefter den används mindre ofta - varannan dag.

fördelar:

 • Terapeutiskt medel
 • Det hjälper till att bli av med inte bara mjäll.

nackdelar:

 • Biverkningar
 • Använd inte graviditet.

Perhotal

GEPACH INT. (Indien)

Kostnad: salva (15 g) - 259 rubel, schampo. - 190-515 rubel.

Medicinsk schampo och grädde baserad på ketokonazol. Det används för att eliminera mjäll, liksom hudpatologier efter att ha påverkats av mykotiska patogener.

fördelar:

 • Snabb och hjälper verkligen
 • Ekonomiskt.

nackdelar:

 • Dyrt läkemedel
 • Hjälper ett tag.

Selen: fördelar och skador på kroppen, normen, källor, biverkningar

I detta material kommer vi att överväga i detalj den vetenskapligt bekräftade informationen om vad selen är, fördelarna och skadan för kroppen för män och kvinnor. Vilken mängd selen rekommenderas att använda - dagskursen. Vilka livsmedel innehåller mest selen. Vilka biverkningar uppstår när en överdos av detta mineral, och med vilka droger det samverkar. Och mycket mer.

Vad är selen?

Selen är ett spårmineral som naturligt finns i jord, mat och i små mängder i vatten. Selen är ett extremt viktigt mineral och antioxidant för människokroppen, eftersom det ökar immuniteten, skyddar mot fria radikaler och inflammation och spelar en nyckelroll för att upprätthålla en hälsosam ämnesomsättning.

Enligt studier har konsumtionen av stora mängder naturligt förekommande selen en positiv antiviral effekt, förbättrar förmågan att producera avkommor hos män och kvinnor, minskar risken för att utveckla onkologiska och autoimmuna sjukdomar samt sjukdomar i sköldkörteln. Och dessa är inte alla de fördelaktiga effekterna av selen (1).

Hur selen gynnar din kropp

Selen kan spela en sådan skyddande roll i kroppen, eftersom det förbättrar kroppens antioxidantkapacitet och blodcirkulation, vilket ökar dess motståndskraft mot sjukdom och stress. Selen utvärderas ofta för sin roll i antioxidantaktivitet, vilket minskar antalet fria radikaler och inflammation. Detta antas vara associerat med olika typer av selenoproteiner som finns i selen.

Det betyder att selen gynnar din kropp, vilket kan bidra till att förhindra vanliga cancerformer, bekämpa virus, skydda mot hjärt-och kärlsjukdomar och lindra symtom i samband med andra allvarliga sjukdomar, som astma.

Brasilianska nötter, ägg, lever, tonfisk, torsk och solrosfrön samt fjäderfä och vissa kött är naturliga livsmedelskällor med hög selen.

Naturliga hela livsmedelsprodukter är de bästa källorna till selen, speciellt när de praktiskt taget inte utsätts för värmebehandling, eftersom selen kan förstöras när det exponeras för mycket höga temperaturer under tillagningen.

Bland friska människor i industriländerna anses bristen på selen i kroppen vara ovanlig. Men människor med vissa sjukdomar, som Crohns sjukdom och andra sjukdomar som försämrar absorptionen av näringsämnen, är associerade med låga nivåer av selen och kan leda till brist.

Fördelarna med selen

Här är bara några sätt som selen fördelar din kropp:

 1. Verkar som en antioxidant och skyddar mot oxidativ stress.
 2. Kan hjälpa till att skydda mot cancer.
 3. Ökar immuniteten.
 4. Det förbättrar blodflödet och minskar sannolikheten för hjärt-kärlsjukdom.
 5. Reglerar funktionen av sköldkörteln.
 6. Ökar livslängden.
 7. Hjälper till att minska astmasymptom.
 8. Förbättrar fertiliteten.

1. Verkar som en antioxidant och skyddar mot oxidativ stress.

Fördelarna med selen inkluderar förmågan att bekämpa åldrande och hjälpa immunsystemet genom att minska antalet fria radikaler. Vid arbete med selen tillsammans med andra antioxidanter ökar deras effekter på kroppen. Till exempel, när selen arbetar med E-vitamin, blir det mycket lättare för kroppen att hantera oxidativ stress och skydda mot cancer, som prostata och tjocktarmscancer.

Selen är en viktig komponent i glutationperoxidas, vilket är ett viktigt enzym för processer som skyddar lipider (fetter) i cellmembran. Selen är nödvändigt för att bekämpa oxidativ nedbrytning av celler och skydda mot mutationer och DNA-skador som kan orsaka sjukdom (2).

2. Kan hjälpa till att skydda mot cancer

Selen är särskilt användbart om du har ett svagt immunförsvar eller på grund av ärftlighet är du mer benägna att utveckla cancer. Behandlingsmetoder som använder höga doser selen har visat att det har uttalat cancer mot cancer.

Enligt studier är selen effektivt för att minska risken för cancer, cancerdödlighet och cancerens allvar - särskilt i lever-, prostata-, lung- och kolorektalcancer.

Selen fungerar som en liten mekaniker inne i kroppen. Det går in i cellkärnan, där DNA och genomet lagras och finner skador. Det binder till skyddande antioxidanter, såsom glutation, och arbetar sedan genom att reducera och reparera DNA-skador, som om de lämnas obekanta kan leda till cancercellsmutation och tumörtillväxt.

Detta beror på att selen gör ett speciellt jobb med att aktivera selenoproteiner, som fungerar som ett enzym som hjälper antioxidanter att göra sitt jobb bättre. Det finns bevis på att fördelarna med selen inte bara inkluderar förmågan att minska risken för cancerframkallande, utan också bidra till att långsamt utveckla cancer och tumörtillväxt (3).

Studier har visat att en hög dos på 200 milligram selen per dag kan vara effektivt för att skydda DNA, vilket kan minska risken för cellmutation och cancer.

Andra studier visar att i områden i världen där det saknas nästan selen i jorden, ökar risken att utveckla cancer jämfört med områden med högre nivåer av selen i marken. Sålunda förhindrar selen i vissa fall tillväxten av cancerceller.

3. Ökar immuniteten

Enligt forskning är selen nödvändig för att immunsystemet fungerar korrekt, och kan också vara ett viktigt näringsämne för att motverka utvecklingen av virusinfektioner.

4. Förbättrar blodcirkulationen och minskar risken för att utveckla hjärt-och kärlsjukdomar.

Låga selenkoncentrationer är förknippade med ökad risk för kardiovaskulär sjukdom. Tillägg av selen eller ökning av intaget av selenrika livsmedel kan bidra till att förhindra utvecklingen av hjärt-kärlsjukdom.

Det menas att selen kan gynna hjärthälsan på grund av dess förmåga att bekämpa inflammation, förbättra blodflödet, minska fri radikaloxidativ stress och hjälpa antioxidantaktivitet.

Observationsstudier har hittills länkat en hög koncentration selen med minskad risk att utveckla kardiovaskulära sjukdomar. Dessa studier kan emellertid ibland leda till vilseledande bevis och därför är resultaten fortfarande oklara huruvida selen kommer att ges till patienter med kardiovaskulära sjukdomar i framtiden (4).

5. Reglerar funktionen av sköldkörteln.

Resultaten av många studier visar nu att det finns en koppling mellan sköldkörtelns ämnesomsättning och selenbrist. Selen fungerar som en katalysator för produktion av aktiva sköldkörtelhormoner.

Om du presenterar din kropp som produktionsanläggning är din sköldkörteln huvudansvarig för att reglera hela produktionssystemet, så när sköldkörteln inte fungerar ordentligt finns det många allvarliga märkbara konsekvenser.

Sköldkörteln kontrollerar många viktiga kroppsfunktioner, inklusive aptit, sömn, kroppstemperatur, vikt, energi och mycket mer.

Ett problem med ordentlig sköldkörtelfunktion kan leda till symtom som irritabilitet, muskelsvaghet, trötthet, viktökning eller viktminskning, sömnstörningar och många andra reaktioner, så att du får tillräckligt med selen för sköldkörteln och kroppen på många viktiga sätt.

Selenbrist korrelerar med problem i sköldkörteln och hur det syntetiserar nödvändiga hormoner, så allt mer kan vi se värdet av att använda selenuppskott för att behandla autoimmuna och sköldkörtelstörningar.

Selen fungerar som ett kraftfullt skydd mot sköldkörteln, reglerar produktionen av reaktivt syre inuti körteln och skyddar det mot antikroppar som kan orsaka sköldkörtelsjukdom (5).

I detta sammanhang undersöker forskare aktivt selens välgörande egenskaper för att ta reda på om de kan hjälpa patienter med autoimmun thyroidit (Hashimoto-sjukdom), diffus giftig goiter (Graves sjukdom eller Gravesjukdom) och gravida kvinnor med antikroppar mot tyroperoxidas (TPO). Selen kan kunna förbättra immuniteten, minska autoimmuna reaktioner och inflammation hos dessa människor.

6. Ökar livslängden

Studier har visat hur viktigt detta viktiga mineral är för människors hälsa och livslängd. Om du vill leva ett långlivat liv är selen definitivt det mineral du behöver inkludera i din kost.

Verkan av selen har också studerats i samband med behandling av dussintals sjukdomar, från astma till artrit börjar med sköldkörtel sjukdom och slutar med hjärtsjukdom. Risken för dessa sjukdomar ökar med ålder, så att äta tillräckligt med selen kan hjälpa till att skydda kroppen och bidra till livslängden.

Selen är ett spårmineral, vilket innebär att vi bara behöver en liten del av det. Vår kropp kan emellertid snabbt ta bort selen eftersom det spelar en viktig roll i många viktiga funktioner i kroppen. Det är därför det är viktigt att konsumera det regelbundet, särskilt när du åldras. Detta kommer att utnyttja alla fördelaktiga egenskaper hos selen.

7. Hjälper till att minska astmasymptom

Observationsstudier har visat att patienter med kronisk astma kan ha lägre nivåer av selen (6). Enligt studier, när människor med astma tog selen tillskott, upplevde de färre symtom i samband med astma än de som tog placebo.

Experter anser att tillsatsen av selen kan vara en användbar ytterligare behandling för patienter med kronisk astma. Men mer forskning behövs innan det blir vanligt, eftersom de ännu inte helt har bestämt verkningsmekanismen för selen på lungfunktionen.

8. Kan hjälpa till att öka fertiliteten.

Selen är nödvändigt för spermierotilitet, och det ökar också blodcirkulationen - det här är två huvudpunkter som bidrar till uppfattningen och behandlingen av infertilitet. Selen ingår i mitokondrialt membran av spermier och kan påverka spermatets beteende och funktion när den rör sig längs vaginalkanalen.

Det rapporteras att uppenbarligen både låga och höga koncentrationer av selen i sperma har en negativ effekt på spermieantalet, så hålla fast vid de rekommenderade doserna av att ta selentillskott. Detta är extremt viktigt för att öka fertiliteten.

Vissa studier visar också att selen även kan minska risken för missfall, men vid denna tidpunkt har mer forskning ägt rum på infertilitet hos män än hos kvinnor när det gäller att ta selen tillskott (7).

Rekommenderade doser selen för barn och vuxna

Det är viktigt att notera att om du redan använder en tillräcklig mängd selen från mat, kan extra intaget av selenstillskott vara opraktiskt, och höga doser, som når 400 mikrogram, kan till och med vara skadliga.

Experter varnar för att det är viktigt för allmänheten att förstå att de positiva effekterna av detta mineral är bäst manifesterade när dess underskott fylls genom att äta mat rik på selen. Ingen bör överstiga rekommendationerna, ta tillskott i mycket höga doser utan att ha råd med en läkare.

Enligt studier kan den extra konsumtionen av selen gynna människor med brist på detta mineral. Men samtidigt kan människor som inte är bristfälliga i selen i kroppen, som tar tillskott av detta mineral, uppleva toxicitet (8).

Den rekommenderade dagliga konsumtionshastigheten (RSNP) av selen beror på din ålder och är enligt följande enligt USDA (9):

 • Barn 1-3 år: 20 mcg / dag.
 • Barn 4-8 år: 30 mcg / dag.
 • Barn 9-13 år: 40 mcg / dag.
 • Vuxna och barn över 14 år: 55 mcg / dag.
 • Gravida kvinnor: 60 mcg / dag.
 • Kvinnor under amning: 70 mcg / dag.

Bästa källorna till selen

Här är de första 11 produkterna som har en hög nivå av selen (andelen RSNP är 55 μg / dag för vuxna):

 1. Brasilien nötter. 1 kopp (133 g) innehåller 607 μg (1103% RSNP).
 2. Ägg. 1 genomsnittligt ägg innehåller 146 mkg (265% RSNP).
 3. Solrosfrön. 1 kopp (64 g) innehåller 105 ug (190% RSNP).
 4. Lever (fårkött eller nötkött). 85 g innehåller 99 mkg (180% RSNP).
 5. Havsabborre. 85 g innehåller 64 mcg (116% RSNP).
 6. Tonfisk 85 g innehåller 64 mcg (116% RSNP).
 7. Sill. 85 g innehåller 39 mkg (71% RSNP).
 8. Kycklingbröst 85 g innehåller 33,2 mcg (58% RSNP).
 9. Lax. 85 g innehåller 31 mcg (56% RSNP).
 10. Turkiet. 85 g innehåller 25 mkg (45% RSNP).
 11. Chia frön 30 g innehåller 16 mkg (28% RSNP).
 12. Svamp. 75 g innehåller 15 mkg (27% RSNP).

Brasilien mutter är den rikaste källan till selen

Du kan också börja ta selenuppskott som selenometionin. Vuxna behöver ta upp till 55 mikrogram selenometionin dagligen, medan gravida kvinnor kan ta upp till 60 mikrogram och ammande kvinnor kan ta upp till 70 mikrogram.

Orsaker till selenbrist

Selen finns i marken och i livsmedelskällor. Faktum är att det finns 4 naturliga typer av spårmineral selen. 4 naturliga tillstånd av selen är:

Två typer, selenat och selenit finns huvudsakligen i vatten, medan de andra två typerna är arter som finns i jord och därmed i mat. För människor är det viktigaste sättet att konsumera selen mat, då vatten och sedan luft (10).

Innehållet av selen i jorden beror starkt på platsen; Studier visar till exempel att jorden i vissa delar av Europa och Afrika är dålig i selen och att den befolkning som bor i dessa områden kan drabbas av en minskning av immunfunktionen.

I andra studier erhölls ytterligare bevis som visar en minskning av selenets koncentration i blodet hos populationer i vissa delar av Förenade kungariket och andra länder i Europeiska unionen, som oroar hälsoexperter. Hälso myndigheterna är oroade över flera potentiella hälsoeffekter som kan uppstå genom selenbrist.

Ett av de största problemen är att dessa populationer kommer att börja visa ännu högre utvecklingshastigheter för kroniska sjukdomar som är vanliga i USA, såsom cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Även i livsmedelskällor beror mängden selen i stor utsträckning på marken där mat växer, så även inom samma livsmedel kan selenivåerna variera mycket.

Lider av brist på selen är korrelerad med ökad risk för dödlighet, dålig immunfunktion och kognitiv försämring och brist uppstår när en eller flera specifika selenoproteiner saknas (11).

Selenbrist och jodbrist anses också vanliga i områden som påverkas av Kashin-Becks sjukdom, en kronisk sjukdom i muskuloskeletala systemet (12).

Hur man identifierar brist på selen i kroppen

Om du har en sjukdom som sätter dig i riskzonen för att utveckla en selenbrist, är det bäst att du kontrollerar nivån på detta mineral i kroppen. Detta hjälper dig att veta om du ska börja ta selentillskott eller inte. För att ta reda på den aktuella nivån av selen kan du göra ett blod- eller hårtest.

Ett blodprov visar dock bara mängden selen som du nyligen fått från mat. Och håranalysen är inte heller mycket informativ, eftersom mineralet lagras annorlunda i olika organ och system.

Till exempel lagrar din sköldkörteln mer selen än det som lagras i något annat organ och vävnad, eftersom selen spelar en stor roll i metaboliska processer.

Eftersom experter ofta upptäcker brister i selen i populationer som upplever brist på mat eller minskad immunitet, tror de att så länge du regelbundet innehåller naturliga kosttillskott av selen i din kost, finns det endast en liten chans för bristen, vilket kan leda till allvarliga risker.

Selenskada: interaktioner och biverkningar

Ta emot selen i normala doser ger vanligtvis inte biverkningar.

En överdos av selen kan orsaka följande reaktioner:

 • dålig andedräkt
 • feber
 • illamående
 • problem med lever, njurar och hjärta (även om de uppstår med en stark överdos selen, vilket resulterar i "förgiftning").

Återigen är toxiciteten hos de flesta formerna av selen sällsynt och ses vanligen endast hos personer som tar högdosstillskott. För hög nivå kan leda till selenförgiftning eller toxicitet, vilket kan vara dödligt eller leda till hjärtattack och andningsdepression.

Nationella toxikologiprogrammet tilldelar också vissa typer av selen till cancerframkallande djur, men det finns inga bevis för att alla typer kan skada djur och att detta utgör en allvarlig risk i vardagliga situationer (13).

Selen kan också interagera med andra läkemedel och tillskott. Dessa inkluderar:

 • antacida
 • kemoterapi läkemedel
 • kortikosteroider
 • niacin
 • kolesterolsänkande läkemedel
 • p-piller

Om du tar något av dessa läkemedel, är det bäst att prata med din läkare innan du börjar ta vitaminer och mineraler, inklusive selen.

Slutliga tankar om selens välgörande egenskaper

 • Selen är ett spårämne som naturligt förekommer i jorden och vissa livsmedel. Detta mineral är också närvarande i små mängder i vatten.
 • Selen fördelar kroppen på olika sätt. Bland de mest uttalade fördelaktiga egenskaperna hos selen är skydd mot oxidativ stress, hjärtsjukdom och cancer. öka immunitet reglering av sköldkörtelfunktion ökad livslängd; minska astmasymptom öka fertiliteten.
 • Selen hjälper kroppen, till stor del på grund av sin roll, som fungerar som en antioxidant.

De bästa matkällorna till selen är brasanötter, ägg, solrosfrön, lever, havsabborre, tonfisk, sill, kycklingbröst, lax, kalkon, chia frön och svamp.

Var kommer mjäll från och hur hjälper vetenskapen det att läka

Hur man skiljer en ofarlig mjäll från ett tecken på en farlig sjukdom, hur man hanterar problemet och vars seger i bakteriella och svampen "Game of Thrones" leder till sitt utseende, säger Indicator.Ru.

Vad är mjäll

För dem som lider av mjäll är vintern inte bara en snöflingaperiod. Under den kalla årstiden börjar hårbotten av sådana människor att avskalas starkare. Mjölk är inte precis en sjukdom, utan snarare ett hudförhållande. Liksom teenage akne, som vi redan har beskrivit i artikeln om botemedlet mot denna sveda av Zenerit, är det sällan förknippat med ett hot mot hälsan. Men mjäll, enligt en studie av University of Miami, är bekant för alla andra och för många blir det ett allvarligt problem.

Vad som döljer sig bakom ordet "mjäll", vet nästan alla: hårbotten är täckt med vita "flingor". Så här ser exfolierade bitar av död hud ut. Huden i sig kan klia, men utan inflammation, rodnad eller allvarlig irritation. Om dessa symtom också är närvarande, blir tillståndet seborrheisk dermatit, för vilken mer allvarlig behandling behövs. Det kommer emellertid fortfarande inte vara möjligt att bota det till slutet: sannolikheten för att problemet kommer att återvända förblir alltid, men du kan bli av med obehagliga symptom.

Orsakerna till mjäll är komplicerade: det är uppenbart att yttre faktorer också är skyldiga för problemet (även om det helt enkelt inte bildas på grund av otillräcklig hygien) och genetisk predisposition. Det förekommer oftast under puberteten, når en topp i början av det tredje decenniet av livet, och efter 50 år vanligtvis vantar eller blir mindre märkbar. Denna topp är förknippad med förändringar i talgkörtlarna. Det är i tonåren, på grund av de ökända hormonella förändringarna i kroppen förändras sekretionen av talg och huden blir oljigare (och ibland tvärtom för torr).

Sebum består av en blandning av olika ämnen - triglycerider, squalen, vax och kolesterolestrar. De kan vara mat för bakterier och svampar, som normalt finns på huden, men blir farliga endast när vår kropp slutar kontrollera sin tillväxt, till exempel på grund av försvagad immunitet. Då är balansen i det mikrobiella samhället störd, och de som har fått överkanten i denna kamp kan "gå över till ondskanets sida".

Spel av troner på ditt huvud

Olika mikroorganismer i detta minikosystem kan själva undertrycka och stimulera tillväxten av varandra: till exempel kan fria fettsyror, som "matar" andra medlemmar i samhället, vara en biprodukt av Propionibacterium acne livsaktivitet. Men förutom detta kan bakterien också avskilja antibiotika för att bekämpa konkurrensen.

Bilden visar tydligt att "nyckelaktörerna" i hårbotten är jäst av släktet Malassezia och bakterierna Propionibacterium och Staphylococcus. Deras närvaro är traditionellt förknippad med mjäll. Dessa bakterier och svampar påverkar inte direkt direkt varandra, men deras indirekta interaktioner kan vara starka. Enligt en artikel i Scientific Reports kan en lösning på ett mjällproblem vara en balansförskjutning i ditt samhälle till förmån för bakterier av släktet Staphylococcus.

Men rollen av jäst Malassezia, som ofta kallas orsaken till mjäll, visade sig vara mer vag. Även om det finns data (de presenteras i artiklar med specialiserade tidskrifter i dermatologi) att deras antal i hårbotten hos människor med mjäll ökar med en och en halv till två gånger, kan jäst inte vara orsaken, men konsekvensen av detta tillstånd. Emellertid bearbetar de talg triglycerider som producerar oljesyra. Studier av brittiska forskare visar att detta ämne kan penetrera under det övre lagret av epidermis, vilket gör att cellerna exfolierar starkare och stimulerar inflammatoriska processer.

Att besegra orsaken till mjäll och att glömma det är en gång för alla svårt, men du kan försöka bli av med detta obehagliga tillstånd, åtminstone en stund, normalisera den oljiga huden och besegra övervuxna bakterier eller jäst. De aktiva substanserna som ofta används i kampen mot mjäll är zinkpyrithion, salicylsyra, tjära, ciklopirox, selendisulfid, andra svavelföreningar och ketokonazol. Vad arbetar var och en av dem och hur effektiva är de? Vi berättar i ordning.

Måla för staket och talltjära

Om shampooet har läkningstegenskaper, kommer tillverkaren att ange detta på förpackningen. Vanligtvis är den aktiva ingrediensen listad på en framträdande plats, och ibland ger den även namnet på schampot. Kanske är den mest kända komponenten av mjällschampo zinkpyrition. Han var välkänd för alla efter TV-reklam HeadShoulders (även om denna förening skapades på trettiotalet, och i detta märke av schampon har den använts sedan 1960-talet). Det faktum att zinkpyrition interfererar med membrantransport i svampceller och inhiberar reproduktion av svampar och bakterier (men dödar dem inte) har länge varit känd (en artikel av kaliforniska forskare som publicerades om detta redan 1978). Den används också i färger för stängsel och andra yttre ytor, eftersom det förhindrar svampar och alger från att förstöra trä och sönderdelas inte länge när de utsätts för solljus.

En vetenskaplig artikel 1985 jämför den olika frekvensen av att tvätta huvudet med zinkpyrition. Varje patienthalvdel av huvudet tvättades med schampo med zinkpyrithion och den andra halvan av huvuddampschampo. Som ett resultat, efter tre, sex och nio ansökningar minskade antalet mjällburen mikroorganismer i områden som tvättades med zinkpyrition i jämförelse med områden behandlade med schampon med placebo.

En dubbelblind kontrollerad studie av 620 deltagare visar att den biotillgängliga formen av zinkpyrition, som bättre levereras till hårsäckarna, hjälper till att bekämpa mjäll mer framgångsrikt än en kombination av zink och annan antibakteriell substans, klasazol. Det är sant att finansieringskällorna visar tillverkarna av schampon HeadShoulders, vilket kan orsaka en intressekonflikt. Men författarna till studien, finansierad av tillverkare av schampon med klaszol och pirokton-olamin, kommer till slutsatsen att sådana kompositioner är lika effektiva.

En annan komponent i mjällschampo, som också används inte bara för detta ändamål - talltjära. För dess medicinska egenskaper och lätthet är det även inkluderat av Världshälsoorganisationen i listan över de viktigaste och säkraste och kostnadseffektiva drogerna som ett medel för att bekämpa hudsjukdomar (till exempel psoriasis). I officiell medicin har den använts sedan början av 1800-talet och i traditionell medicin ännu längre. Av denna anledning (och på grund av dess billighet) ser nästan ingen punkt på att utföra kostsamma kliniska prövningar av detta ämne. Dessutom gäller det mjäll - inte ett medicinskt, utan snarare ett kosmetiskt problem, bekämpningsmedel som inte är lika tuffa som droger i ordets fulla bemärkelse. En sökning på grundval av medicinsk artiklar PubMed ger ut en studie av tjärschampo, som utförs på 60 patienter av tillverkare av schampon med zinkpyrition.

Shampoo som inte är värt att dricka

Ketokonazol, som först syntetiserades 1976, är en av de mest populära ämnena som är aktiva i kampen mot svampinfektioner i huden. Det förstör cellväggen av svampar, men det kan orsaka allvarlig skada på levern om den tas oralt och under lång tid systematiskt (till exempel i form av tabletter). Därför rekommenderar Europeiska läkemedelsmyndigheten inte att använda detta läkemedel för långvarig oral administrering och rekommenderar att det ersätts med mindre giftiga föreningar från triazolgruppen - till exempel flukonazol och itrakonazol. Men i schampo utgör det inte någon sådan fara för levern (om inte du bestämmer dig för att dricka det).

Författare till en dubbelblind, placebokontrollerad studie utförd på 312 patienter och publicerades 1995 visade att läkemedlet är effektivare än en placebo som bekämpar seborrheisk dermatit och mjäll och kan förhindra återkomst till detta tillstånd. I en annan studie visade ketokonazolgel, som användes i fyra veckor, också sin effektivitet. Visst var det mycket mindre patienter här - bara 44.

I en annan dubbelblind, kontrollerad studie, förlorade ketokonazol zinkpyrition i effektivitet när två grupper av patienter använde dessa schampon i sin tur. Men i en annan studie visade sig ketokonazol vara lika effektiv i förhållande till selendisulfid. Båda substanserna överträffade placebo, bara ketokonazol, som det visade sig tolereras bättre. I nästan alla ovanstående verk innehåller schampon och geler med ketokonazol 2% av den aktiva beståndsdelen.

Outsider-komponenter

Salicylsyra, populär i kampen mot akne, akne och andra hudproblem, används ofta i mjällschampo. Men här är en dubbelblind kontrollerad studie som bekräftar effektiviteten i det här fallet, det fanns bara en. Det gjordes på endast 48 patienter. Salicylsyra användes där inte en, men i kombination med svavel.Nästa Artikel
Pepparinfusionstankur för hårtillväxt: hur man lagar mat själv hemma?