Vitaminer som påverkar hårväxt och hälsa


Sedan barndomen har föräldrarna berättat om fördelarna med vitaminer för människokroppen. Alla vet att citrusfrukter innehåller mycket vitamin C, och morötter är bra för syn. Men inte alla kan förklara exakt hur ämnen påverkar de olika processerna i vår kropp.

Till exempel behöver du dricka ett särskilt komplex av vitaminer för hårdensitet? Vilka livsmedel stärker hårsäckar? Varför, med brist på vissa ämnen och spårämnen kan bli utsatt för förlust av krullar? Vi kommer att försöka utreda denna fråga.

Vad är vitaminer?

Vitaminer är organiska ämnen som är nödvändiga för normal kroppsbyggnad. De fungerar som katalysatorer för kemiska reaktioner. Detta innebär att dessa substanser kan påskynda reaktionen i framåtriktningen och omvänd riktning, förändra processens mekanism till en mer fördelaktig och samtidigt underlätta reaktionen av en reaktant med en annan. Överraskande uppfyller dessa lågmolekylära ämnen inte bara de ovan nämnda funktionerna. Vitaminer är också en integrerad del av biologiska katalysatorer - enzymer eller hormoner som reglerar metaboliska processer i vår kropp.

Vitamingrupper

Beroende på de fysikaliska och kemiska egenskaperna hos vitaminerna är de uppdelade i två grupper - vattenlösliga och lipidlösliga. Vattenlösliga ämnen innehåller vitaminer C, B, PP. Fettlösliga lågmolekylära näringsämnen är A, D, E och K.

Symptom på vitaminbrist

Med en otillräcklig mängd vitala substanser i mat, med dieter eller med långvarig fastande, utvecklas hypovitaminos hos en person. Samtidigt är de viktigaste symptomen på vitaminbrist trötthet, apati, låg immunitet, håravfall, fördröjd menstruation hos kvinnor samt svår svaghet. Enligt recensioner av många kvinnor försämras hudförhållandena, depression uppträder.

Vid diagnos av hypovitaminos ordinerar läkare vanligtvis kemiskt syntetiserade vitaminer i kapslar till patienter och råder dem att äta bättre.

Inte undra på att läkare råder gravida kvinnor att dricka ytterligare komplex av näringsämnen och spårämnen. När allt kommer omkring bör det finnas tillräckligt med näringsämnen för både - mor och barn. Om en gravid kvinna har brist på vitala vitaminer börjar barnet ta vad modern är "i reserv". Därför börjar kvinnan efter födseln att falla hår, exfoliera naglar och försämra tänderna. Orsaken till alopeci hos unga mödrar är att hårsäckarna lämnas utan näringsämnen under graviditeten.

Och om kroppen inte har tillräckligt med järn, utvecklas en sjukdom som anemi. Mycket ofta är anemi åtföljd av en stark förlust av lock. Men efter behandling av en sjukdom, återställs hårväxten.

Hur man dricker vitaminer

Vitaminer måste tas strikt på recept. Kapslar tas företrädesvis till lunch. Om en specialist rekommenderar att du tar vitamin B, är det bättre att dricka drogen på kvällen. Detta ämne fungerar som lugnande, det kommer att ge dig en bra sömn.

När du tar vitamin är komplex mycket viktigt att dricka tillräckligt med vatten. Vätskan hjälper kroppen att utesluta överskott från kroppen.

5 vitaminer som påverkar hårhälsan

Om du inte har symptom på en sådan allvarlig sjukdom som alopeci (lätt håravfall, skallighet eller skada bildas inte) och du tror att kroppen behöver stöd från tid till annan (ibland känner du dig svag och apatisk), då har du förmodligen hypovitaminos. Det är i alla fall rekommenderat att konsultera en läkare. Endast en specialist utser dig lämpliga läkemedel som kompenserar för bristen på vitaminer och mineraler i din kropp och hjälper till att stärka hårrötterna.

Det är viktigt att notera att ett överskott av vitaminer (i synnerhet A och D) liksom deras brist kan skada.

Valet av vitaminkomplex bör därför behandlas med försiktighet.

Vitamin A (retinol)

Detta vitamin närmar sig glödlamporna, stärker hårrötterna, förbättrar tillväxten och återställer krullarnas hälsa. Ämnet är också användbart för tillväxt av ögonfransar. Retinol är ett fettlösligt vitamin, vilket innebär att kroppen absorberar den endast med närvaron av en liten mängd fett. Med brist på detta ämne rekommenderas att man dricker morotsjuice, men lägger till några droppar vegetabilisk olja i ett glas för fullständig absorption av kroppen. De är också rik på livsmedel som spenat, pumpa, paprika.

Vitamin B.

Lågmolekylära näringsämnen i grupp B hjälper till att bibehålla hårväxten, ge ett tjockt hår och närma sig lökarna. Ofta är en sjukdom som alopeci resultatet av en långvarig brist på detta ämne.

Vitaminer som är bra för att stärka håret är B1, B2, B5, B6, B8, B9 och B12. Dessa ämnen hittar du i kål, nötter. Många B-vitaminer innehåller spannmål (bröd) och baljväxter (särskilt ärter är rika på dem).

Enligt recensioner på forumet efter en lång konsumtion av livsmedel rik på vitamin B i kombination med behandling såg många att håret blev tjockare och håret började skina. Dessutom förbättrats avsevärt hudsjukdom.

C-vitamin (askorbinsyra)

Askorbinsyra förbättrar blodcirkulationen i hårbotten. Det närmar och förstärker hårsäckar. Detta ämne finns i äpplen, paprika, granatäpplejuice och zucchini.

Citrusfrukter är rika på vitamin C - apelsiner, mandariner, citroner.

Vitamin E (tokoferol)

Med brist på detta vitamin börjar håret falla ut, bryta ner sig. Tocopherol är ansvarig för att leverera syre till hårsäckarna. Med brist på E-vitamin får inte håret tillräckligt med näring.

Vegetabiliska oljor och nötter är de rikaste källorna till tokoferol. Vilka andra produkter innehåller detta ämne? Det finns även i färska grönsaker, i många baljväxter.

Ett annat E-vitamin finns i fröna. Om du lägger krossade solrosfrön till en sallad, hotar inte håravfall dig. De innehåller också molybden. Detta mikroelement accelererar tillväxten av lock och har en positiv effekt på att stärka hårrötterna.

Vitamin PP (Nikotinsyra)

Nikotinsyra stimulerar hårväxten, minskar håravfall, förhindrar torr hårbotten. Det är en del av många sätt att återställa håret. För att ge hår med en så viktig substans, äta mer rotgrödor - (betor, morötter, rovor). Nikotinsyra är också rik på äggplanter, zucchini och vitlök.

Masker för att stärka och närma hårsäckar

Enligt läkare, för hårets skönhet, är det bäst att äta gott eller dricka ett komplex av vitaminer - det vill säga att stödja och närma hårsäckarna insidan.

Men det finns några masker som också hjälper till att förbättra sköra och tråkiga lockar.

Kefir mask

I mejeriprodukter finns det många användbara ämnen. Speciellt för att stärka håret användbart kefir. Vilka ämnen innehåller den? Kefir innehåller vitamin B, C, liksom riboflavin, tiamin, biotin och folsyra. I kombination ger dessa ämnen hårbotten. Receptet på denna mask är ganska enkelt. Applicera kefir för att torka håret. Lämna produkten på ditt hår i flera timmar eller över natten. Skölj med varmt vatten och schampo.

Kokosolja Mask

Denna kokosolja har utmärkta läkningsmetoder, den består av ett stort antal näringsämnen. Kokosolja är lämplig för alla typer av hår. Värm 1 matsked olja i ett vattenbad. Applicera på hårbotten, sprid sedan över hela längden av håret. Indiska skönheter gör en sådan mask varje dag för natten. Denna procedur stärker inte bara hårsäckarna, utan hjälper också till att bli av med slutna ändar. Kokosnötet innehåller ett komplex av ämnen som är användbara för hår, inklusive laurinsyra, som "sticker ihop" splittrat hår.

Mask med honung

Alla vet att honung är en skatt av spårämnen och näringsämnen. Efter masken av honung kommer dina lockar att få vitalitet. Blodcirkulationen i hårbottenområdet aktiveras och levererar syre till glödlamporna. Detta kommer att leda till att efter flera procedurer ser du hur tjockt ditt hår har blivit. Denna mask har fått mycket positiv feedback från det fina könet.

För att göra en honungsmask, slå äggula och tillsätt honung (2 msk.) Värmd i ett vattenbad. Gnid blandningen i hårbotten och applicera sedan på håret. Mask kan lämnas över natten.

Friska sallader för hårhälsa

Röda sallad

För att hjälpa hårets insida, kan du göra en utsökt sallad, som innehåller ett stort komplex av vitaminer och spårämnen.

 • 1 kokt betor;
 • 1 färsk morot
 • 1 bulgarsk peppar;
 • 1 grönt äpple
 • 20 g mandlar;
 • 20 gram valnötter;
 • 20 g frön;
 • Alla gröna
 • Havtornsolja.

Häll grönsaker och slipa frön och muttrar i en smula. Kombinera ingredienser, tillsätt örter, olja, citronsaft. För smak kan du lägga till peppar.

Om du äter denna sallad varje vecka, kommer hårproblemen att lämna dig för alltid.

Havregrynssallad

Inte konstigt att farmödrar och mödrar berättar om havremjölens mirakulösa egenskaper. Olika recensioner i sociala nätverk har visat att äta havregryn är det enklaste, säkraste och mest budgetmässiga sättet att ge ditt hår, naglar och hud med fördelaktiga ämnen.

För en sallad med havregryn med ett komplex av spårämnen för att stärka hårrötterna behöver du:

 • 50 g havremjöl;
 • 80 ml vatten;
 • 30 ml mjölk;
 • 15 g socker;
 • 5 g honung;
 • Ett äpple
 • Citronsaft.

Fyll flingorna med vatten och låt i en timme. Tillsätt resterande ingredienser och riven äpple till havregryn. För att kroppen ska kunna förstå denna vitaminsalat bra rekommenderar trichologer att äta det väldigt långsamt.

Viktiga vitaminer för hårtjocklek

Har vackert tjockt hår som de vill ha allt. För kvinnor är detta den bästa dekorationen, men män är inte mindre oroliga när deras hår plötsligt börjar tunna. Och ganska ofta är orsaken till det dåliga hårets tillstånd en brist på vitaminer, vilket enligt vår statistik uppfattar 2/3 av befolkningen. Låt oss försöka lista ut vilka vitaminer som behövs för att få ett lyxigt hårhår, och vilket sätt är bättre att använda dem.

Användbara vitaminer

För kroppens normala funktion krävs alla vitaminer och olika typer av mineraler och spårämnen. Men vår kropp lider brist på någon under en relativt lång tid, och utan andra försämras vårt välbefinnande snabbt. För det första reagerar naglar och hår på bristen: de blir sköra, tunnare och kollapsa.

Läkare har identifierat de viktigaste vitaminerna för hårdensitet:

 • A - reglerar aktiviteten hos talgkörtlarna, förhindrar seborré, accelererar hårväxten, tjänar som ett utmärkt förebyggande av tidig skallighet;
 • B - hela gruppen av vitaminer tar en aktiv roll i metaboliska processer, förbättrar blodcirkulationen, stärker hårsäckar, främjar snabb hårväxt.
 • C-vitamin av ungdomar, stärker kapillärerna, förbättrar cellulär näring, främjar snabbcellåtervinning;
 • D - reglerar absorptionen av kalcium, vilket är det viktigaste elementet för starka tänder, ben, naglar och hår, förhindrar deras bräcklighet, stärker rötterna,
 • E - deltar i bildandet av blodkroppar, ger syreflödet till hårsäckarna, lägger skinn och elastisitet i hårets huvud, neutraliserar skadliga effekter av miljön och ultraviolett strålning.

Tja, om kroppen också får en ytterligare del av selen, kalcium, magnesium, zink, svavel, järn. Vanligtvis ingår de i bra multivitaminkomplex, som kan köpas på apoteket.

Sätt att stärka

Det enklaste och säkraste sättet att få ett hälsosamt och tätt hårhår är att leda en lugn, uppmätt livsstil och äta rätt.

Stress, överarbete och konstant sömnbrist är våra hårs värsta fiender. Och vitaminer är mer fördelaktiga att få från mat, för där finns de i den form som kroppen kan absorbera helt.

Förebyggande av prolaps

Vilken sjukdom som helst är lättare att förebygga än att bota. Därför, vid första tecken på håravfall, granska din meny och hela din livsstil och försök att effektivisera den så mycket som möjligt.

Om håret började tunna snabbt - det är bättre att rådgöra med trichologen. Detta kan vara ett tecken på en allvarlig sjukdom.

Dessutom skulle sådana åtgärder vara till hjälp:

 • öka mängden protein i kosten, eftersom håret är täckt med keratin, och detta är en proteinstruktur;
 • nästan hela gruppen av vitaminer B innehåller bananer, spannmål, svampar - de borde vara på bordet oftare;
 • Den bästa källan till vitamin D är fiskolja, så det är användbart att äta sill, lax, torsk och andra fisk 1-2 gånger i veckan.
 • D-vitaminproduktionen underlättas genom att gå i frisk luft - det produceras i huden under verkan av solljus;
 • väl förbättrar huvudcirkulationen, och om den utförs med naturliga vegetabiliska oljor med rika vitaminer, blir det bara bra;
 • tillräcklig nivå av järn i blodet är mycket viktigt - det är en garanti för att hårsäckarna får den nödvändiga syrgasnivån;
 • De viktigaste källorna till vitamin C är citrusfrukter och avokado, liksom lök och vitlök, som inte bara kan ätas men också användas för masker.
 • färska frukter och bär är mycket användbara - de är leverantörer av vitaminer och organiska syror som stimulerar metaboliska processer;
 • Vitamin E är närvarande i gröna, det innehåller också mycket kalium och andra spårämnen som är användbara för håret.

Men det finns produkter som snabbt förstör vitaminerna i kroppen. För det första - det är alla typer av alkoholhaltiga drycker, starkt te och kaffe.

Det är användbart att begränsa konsumtionen av socker och salt. Och det är naturligtvis värt att neka alla produkter där det finns mycket konserveringsmedel och kemi - några gifter förstör hårstrukturen.

Tabletter och ampuller

Nu har apotek ett stort utbud av multivitaminpreparat, varav många är speciellt utformade för att stärka och påskynda hårväxten. De innehåller alla ämnen som är nödvändiga för friskt hår i balanserad form. Därför är det ingen mening parallellt med användning av ampull-vitaminer för masker. Behandling från insidan - det mest effektiva sättet att återställa hår.

De mest populära sådana komplexen är: Perfectil, Nutrikap, Vitrum Beauty, Fitoval, Brewer's Yeast. Det senare är bättre att välja med ytterligare spårämnen: selen, zink, järn, etc.

Men kom ihåg att användningen av farmaceutiska preparat måste strängmätas och varar i en kurs på upp till 1,5 månader. Även om dessa är kosttillskott som säljs utan recept måste de behandlas som vanliga läkemedel - noggrant och noggrant.

När du väljer, bör du styras av följande regler:

 • Vitamin- och mineralkomplex fungerar snabbare och bättre än enskilda vitaminer.
 • Priset är inte den viktigaste indikatorn för produktkvalitet, fokus på kompositionen och principen för läkemedlet.
 • Köp inte komplexen där det finns smaksättande tillsatser, dofter och ljusa färger - det här är överdriven kemi, onödigt att skadas hår.
 • Varje tillverkare fokuserar främst på invånarna i sin region, så att inhemska vitaminpreparat kan vara bättre anpassade till importerade.
 • För att uppnå ett långsiktigt resultat måste du slutföra en hel kurs, och det handlar om en månad av intag, så när du köper beräknar du rätt mängd paket.

Om du har frågor och tvivel, kontakta en apotekspersonal. Berätta också om du regelbundet tar några mediciner. De kommer att välja ett komplex som inte kommer att interagera med dem.

Masker med vitaminer

Vitaminer för hår i kapslar eller ampullform kan användas för att berika de färdiga schamponerna och maskerna eller skapa hemlagad. De är blandade med vitaminer strax innan de tvättar huvudet, det finns ingen anledning att lägga dem i flaskan - när de kommer i kontakt med luft förlorar de snabbt sina egenskaper. Du kan lämna en vitaminiserad mask på ditt hår lite längre än vanligt, och tvätta sedan håret med varmt vatten.

Recept för hemlagade masker med ampull vitaminer är många. Men det enklaste och mest effektiva är att späda ampullen med läkemedlet i basoljan: oliv, burk, lin, vetex, ricinus etc.

En sådan komposition kan appliceras på rötterna (och till och med gnugga in i dem!), För hela längden, bara på spetsarna, eller används för huvudmassage. Masken tvättas lätt av med vanligt varmt vatten med en liten mängd schampo.

Förbättra effekten effektivt med hjälp av eteriska oljor: cederträ, kanel, kryddnejlika, rosmarin, ylang-ylang, citrus. Det är tillräckligt 5-6 droppar till shag efter att masken bokstavligen skenit i solen. Men under graviditet och amning kan eteriska oljor inte användas!

Det är viktigt! Kom ihåg att masker berikade med vitaminer ska göras av kurser - efter 10-15 procedurer som utföras 1-3 gånger i veckan, var noga med att ta en paus i minst en månad.

Säkerhetsåtgärder

Många anser att vitaminer är ofarliga och tillämpar dem enligt principen "ju mer desto bättre". Detta är fundamentalt fel och kan leda till allvarliga problem.

När man får vitaminer med mat, utesluts deras överdosering. Men med piller och ampull bör droger vara försiktigare - deras överskott i blodet är så skadligt för kroppen som en nackdel.

När det appliceras på huden i ren form kan nästan alla ampull vitaminer provocera hudirritation, mindre utslag och till och med en stark allergisk reaktion. Därför är det bara möjligt att gnugga dem i hårrödorna som en del av oljebaserade masker, vilka sedan nödvändigtvis tvättas av med varmt rinnande vatten med en liten mängd schampo.

Du kan inte dricka multivitaminpreparat eller göra injektioner av vitaminer och även använda dem samtidigt för att berika masker. Det är bättre att först genomgå en kurs av intern återhämtning, och sedan, om det finns ett behov av det, gör några mer befästa masker. Men ofta är hårets tillstånd kraftigt förbättrad efter att ha tagit bra piller eller kapslar för hår.

Vitamin E kapslar för hår

Vem drömmer inte om tjockt och vackert hår? Kanske vill alla ha lyxiga lockar som lockar uppmärksamheten hos det motsatta könet. Ibland är sällsynt hår resultatet av brist på vitaminer och spårämnen. Denna nackdel är lätt att fylla, om du vet vilka verktyg och tillskott som är bäst att ta. Så, vitaminer för hårdensitet är ämnet i vår nästa artikel.

Tecken på vitaminbrist

Hur vet du att kroppen behöver ytterligare vitaminer för hår? Svaret är enkelt: ta en titt på hårets tillstånd, kanske har du redan några av följande tecken:

 • strängar blev tråkiga och livlösa;
 • förlorad elasticitet
 • dela och bryta
 • förvirrad och håller inte hårets form;
 • släppa ut intensivt
 • mjäll uppträdde;
 • hårbotten började växa fett snabbare än vanligt;
 • håret visar inte tecken på förbättring, även efter den närande masken.

Var och en av dessa tecken tyder på att kroppen upplever brist på vissa ämnen, och det är osannolikt att man inte klarar av problemet genom externa kosmetiska förfaranden ensam.

Vilka vitaminer påverkar hårväxt och tjocklek

Villkoret för vårt hår beror till stor del på näring och hälsa. Vissa experter hävdar att i utseende och hälsa hos hår kan man säga om mänsklig immunitet. Således kan vi dra slutsatsen att ju hälsosammare vår kropp, ju vackrare vårt hår ser ut. Och hälsa, som du vet, beror till stor del på näring.

Så vilka vitaminer behöver vi få från mat för att förbättra hårets tillstånd varje dag? Den här frågan kan besvaras enligt följande: - Alla vitaminer drar nytta av håret, men de viktigaste av dessa är antioxidanter: E, C, A.

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

Vitamin E

För att vara mer specifik, bör det sägas att för optimal hårväxt krävs vitamin E, som måste erhållas i tillräckliga mängder från mat. Ett nära samband mellan hårtillväxt och vitamin E finns säkert. Experter noterar att detta vitamin kan stoppa håravfall, men inte när det gäller ärftlig alopeci.

Om du inte tar E-vitamin, kommer det förr eller senare att leda till balding, gallring, sprött hår. Detta viktiga vitamin för hår stimulerar hårsäckar, låter håret växa mer tätt, starkt. För hårets styrka och skönhet är det därför användbart att använda vegetabiliska oljor, frön, avokadoer innehållande vitamin E i tillräckliga mängder.

E-vitamin är ett viktigt element för skönheten i hår, hud och naglar, en oumbärlig källa till deras styrka och hälsa. Så hur påverkar tokoferol krullarna?

 • Hårhälsan beror på hårbotten. Om en tillräcklig mängd syre inte strömmar in i hårsäckarna blir krullarna slöta, spröda och börjar falla ut. Vitamin E för hår är i första hand en oumbärlig källa till syre. Det ger näring till folliklarna, vilket saktar ner sina åldringsprocesser.
 • Tocopherol aktiverar blodmikrocirkulationen i hårbotten. På grund av detta växer håret snabbare, blir starkt och tjockt.
 • E-vitamin bidrar till bevarande av fukt i cellerna. Tocopherol är en effektiv substans i kampen mot torr hud och hår.
 • Detta ämne har en regenererande effekt.
 • Tocopherol skyddar hår från negativa effekter av yttre faktorer, i synnerhet ultraviolett strålning, vilket gör det möjligt att behålla sin skönhet och glans.
 • E-vitamin är effektivt i kampen mot skallighet.
 • Detta ämne är aktivt inblandat i syntesen av kollagen - byggnadselementet i varje hår.

Vitamin E och C

Det är bäst att kombinera friska antioxidanter.

Dessutom stödjer vitamin C blodcirkulationen i hårbotten, vilket är viktigt för näringande hårsäckar. Bra källor till vitamin C: gröna bladgrönsaker, frukter.

Som redan nämnts behövs vitamin C för hårväxt och hälsosam hårbotten. Dessutom förhindrar detta vitamin håravfall.

Vitamin A

Vitamin A är ett annat bra vitamin för hårväxt. Dess främsta funktion är förstärkning av rötterna, förhindrande av skador på nervfibrerna. Undvik överdosering! De bästa källorna är potatis, broccoli, morötter, mjölk, ost.

B-vitaminer

Slutligen, den sista uppsättningen vitaminer som bör användas för att förbättra hårväxten är B-vitaminer. B5 förbättrar hårbotten metabolism, B3 förbättrar blodcirkulationen, hjälper till att minska kolesterol (vilket är nödvändigt för bättre cirkulation), B2 stödjer hårsäckar, ökar antalet röda blodkroppar. Dessa vitaminer i tillräckliga mängder kan erhållas med tillsatser. Växtekällor: helkorn, lövgrönsaker.

B3 (niacin)

Niacin, eller vitamin B-3, är ett vattenlösligt vitamin som är känt att utvidga blodkärlen. När det tas in kan vissa människor rodna sina ansikten. Men gör inte panik - det expanderar dina kapillärer, vilket förbättrar blodcirkulationen inte bara i ansiktet utan även på huvudet. Förbättrad blodcirkulation möjliggör bättre näring av hårbotten och hårsäckarna. Detta gör att du kan stimulera tillväxten av lockar. Studier har visat att niacin fungerar bäst när det tas med biotin. De viktigaste källorna till vitamin B3 är mushroner, potatis, rött kött, fläsk, fisk, räkor, mandel och selleri.

B7 (biotin)

Produkter som innehåller vitamin B Biotin är det viktigaste vitaminet som är ansvarigt för hårets axelhälsa. Det ger en vacker glans och styrka, återställer tipsen och förbättrar strukturen hos fet hårtyp. En tillräcklig mängd B7 i kroppen gör det så att håret börjar växa snabbare.

B9 (folsyra)

Folsyra spelar en viktig roll för att göra dina lockar tjocka och glänsande och ger upphov till deras tillväxt. Utmärkt hjälp i kampen mot grått hår. Innehållen i kål, ärter, linser, meloner, persilja.

B12 (cyanokobalamin)

Den sista representanten för B-vitaminerna, som främjar tillväxt och återställande av hår på huvudet. Förhindrar att man förlorar befintliga lockor.

Innehåller sig främst i alla köttprodukter. Något som ingår i havskål, soja, jäst

Separat bör det sägas om biotin - ett viktigt vitamin för håravfall. H-vitamin förhindrar håravfall. Den dagliga dosen är 0,03 mg - 0,1 mg.

Spårämnen som behöver lockar

Regler för att välja vitaminer för hårdensitet

Du kan välja rätt multivitaminkomplex, vilket bland annat också är lämpligt för att öka hårdets densitet. När du väljer ett sådant komplex ska du komma ihåg följande regler:

 • Det är bättre att förvärva komplex som inte bara innehåller vitaminer, men också spårämnen: järn, kalcium, magnesium, zink;
 • du bör inte använda priset som det enda kriteriet, eftersom experter säger att de annonserade och dyra drogerna oftast inte skiljer sig från kompositionen från billiga hemmagjorda komplex.
 • Det rekommenderas att köpa inhemskt producerade vitaminer, eftersom de är mest anpassade till konsumenternas behov.
 • Det är mycket viktigt att multivitaminkomplex inte innehåller färgämnen och aromatiska dofter, de utmanar som regel en allergisk reaktion.

Mineral- och vitaminkomplex för hårdensitet

Vitrum Skönhet för hår

Kompositionen för varje tablettmedel innefattar: beta-karoten, vitaminer E, C, D3, B1, B2, även B6, B12, dessutom biotin, folsyra och pantotensyra, järn, magnesium, fosfor, zink, kalcium, jod, mangan, fosfor, bor, selen och andra.

Tabletter måste tas 2 gånger om dagen efter måltiden. Detta är mycket viktigt: vitaminer, som i fall av droger, ska inte tas på en tom mage. Om du inte följer den här enkla regeln kan en förvärmning av gastrit uppträda eller andra problem med mag-tarmkanalen uppstå.

Vitrum Beauty, som recensionerna säger, tillsammans med den ökade tjockleken på håret förbättrar även naglarnas kvalitet och ökar deras tillväxt. Det är svårt att ange en specifik indikator på ökningen i densitet, eftersom reaktionen på vitaminer är individuell, nya hår, den så kallade underbeläggningen, framträder.

I vissa fall observerades allergiska reaktioner vid användning av Vitrum Beauty. Recensioner innehåller information om att det är obekvämt att ta vitaminer eftersom kapseln är för stor.

Tips: Effektiviteten av Vitrum Beauty, i själva verket, som andra vitaminkomplex för håret, ökar om du samtidigt använder hårmaskor, ställer sig till aromaterapi, masserar hårbotten eller på annat sätt bryr dig om ditt hår.

Nutrikap

Nutrikap är ett kosttillskott, med regelbunden användning som möjliggör följande resultat: För att förhindra håravfall, återställa skadad hårstruktur, ge den glans, öka hårdensiteten. Komplementet i tillägget innehåller vitaminer i grupp B (B1, B5, B2, B6, B8), C-vitamin, cystin och metionin, aminosyror, valnötolja, mineraler: kisel-, svavel-, zink-, kalcium- och gulbi vax och emulgeringsmedel (specifikt sojalcitin).

Du behöver känna en funktion: Sammansättningen av Nutrikap innehåller gul bivax, vilket är för många människor det starkaste allergenet. Därför är användningen av kosttillskott kontraindicerad för kvinnor och tjejer med individuell intolerans mot denna komponent. När det gäller de övriga biverkningarna observeras de vanligtvis inte. Nutrikap är ett växtbaserat läkemedel som består av naturliga ingredienser.

Femikod

Detta är en biologiskt aktiv tillsats, tjänar som en extra källa till kisel och B-vitaminer för människokroppen. Femicode används för att återställa och stärka hårets struktur, hjälper till att stoppa håravfall, kosttillskott och klarar av ökad densitet. Tillsatsens sammansättning innefattar: häststångsextrakt, nikotinamid, cyanokobalamin, kalciumpantotenat, riboflavin, D-biotin, tiaminmononitrat, pyridoxinhydroklorid.

Phyto PAN från Phyto

Phytophan är ett kosttillskott som rekommenderas av tillverkaren för att stärka hårrötterna och öka densiteten. Ingredienser: B-karoten, C-vitamin, E, B5 (pantotensyra), B6, B8 (biotin), lipider och andra komponenter, till exempel fettsyror (linolsyra och gamma-linolsyra) som normaliserar metaboliska processer i dermis och förbättrar strukturkrullar.

Mertz Beauty

Denna drage, speciellt konstruerad för skadade lockar. Vitaminer hjälper till att återställa sin skönhet, glans och styrka. Viktigast: recensioner säger att Mertz Beauty också förbättrar hårdensiteten.

biotin

Detta vitamin produceras under olika märken, som är förenade med en sak: den viktigaste eller enda aktiva ingrediensen - vitamin H. Biotin är effektiv för många problem med hår, men viktigast av allt ökar det tätheten av lockar. Biotin kallas skönhetsvitaminen.

Varning

I listan över vitaminer för hårdensitet indikerar ofta Zincteral. Men det här är inte sant. Det hänvisar till droger som innehåller zink. Det är inte ett kosttillskott, Zincteral är inte ett vitamin. Det är därför som det med rätta indikeras att drogen endast är möjlig enligt doktorns vägledning. För att uppnå ett resultat i form av ökad hårtjocklek med hjälp av detta läkemedel är möjligt, eftersom bristen på zink fylls på. Zink är nödvändigt för normala processer av kolhydratmetabolism, proteinsyntes, bevarande av deras struktur etc.

Översikt över vitamin E kapslar

Läkemedel, vars aktiva komponent är tokoferol, mycket. De produceras av olika farmakologiska företag under olika namn. Detta kan vara rent E-vitamin, belagt med ett mjukt gelatinskal eller ett multivitaminkomplex som innehåller andra aktiva ingredienser. Sådana droger kan ha ett annat syfte - att fungera som immunmodulatorer, antioxidanter, för att vara en del av hormonbehandling. Här är några av dem.

aevit

En ganska billig lösning (en blister med 20 kapslar kostar omkring 60 rubel), som används för ateroskleros, psoriasis, vissa autoimmuna sjukdomar, synfel, angina pectoris, hypertoni, hudsjukdomar. 1 kapsel innehåller 0,1 g vitamin E och ungefär samma mängd vitamin A.

"AEvit" tar 1 gång per dag efter måltiden. Med en överdos ökar trycket kraftigt, illamående, slöhet, muskelsvaghet, dubbelsyn, smärta i buken.

Zentiva (Slovakien)

Produkten från Zentiva innehåller mjukt belagd tokoferol och små mängder hjälpämnen (glycerin, färgämne). Finns i tre olika former: kapslar innehållande 100 mg vitamin E, 200 mg eller 400 mg. Läkemedlet är ordinerat i strid med menstruationscykeln, för normal utveckling av fostret under graviditeten, behandling av infertilitet hos män och kvinnor, med nedsatt immunitet, psoriasis, dermatit samt vid kraftig fysisk ansträngning. Doseringen och varaktigheten av behandlingstiden bestäms av läkaren. De rekommenderas inte att tuggas, tas efter måltid med vatten. Detta läkemedel säljs på apotek, säljs utan recept. Pris för 30 100 milligram kapslar - 150 rubel., 200 milligram kapslar - 250 rubel., 400 milligram kapslar - 350-400 rubel.

KVZ (Ukraina)

Läkemedlet är tillgängligt i två former: gelatinkapslar av 100 och 200 mg. Indikationer för användning - Menstruationscykelmisslyckande, infertilitet hos män, hudsjukdomar, återhämtning från allvarliga sjukdomar, hudproblem.

Ta vitaminer rätt

Om du upptäcker att det inte finns tillräckligt med vitamin i din kost och du bestämmer dig för att börja ta läkemedel, är det användbart att överväga några allmänna regler för att ta dem:

 • förskriva inte droger själv, rådgör med en läkare
 • tar kapslar bättre under lunchen;
 • droger av grupp B dricker på kvällen, sedan de ger en lugnande effekt;
 • ta mediciner med tillräckligt med vätska.

Viktiga tips för att förbättra hårväxten

Vem drömmer inte om tjockt hår? Lyckligtvis kan vi uppnå utmärkt hårförhållande, om vi följer några enkla regler. Om du märker att dina lockar inte är desamma som tidigare betyder det att det är dags att ta hand om din kropp. Dessutom finns idag många alternativ för att påskynda hårväxten. Vilken som är rätt för dig beror främst på orsaken till det ohälsosamma tillståndet hos håret (förlust, brott, gallring, förlust av tjocklek, långsam tillväxt).

De vanligaste orsakerna till tillväxt och håravfall är stress och näringsbrist. För att förbättra villkoret för dina lås, för att ge dem vitalitet, måste du följa en hälsosam balanserad kost + undvik stress.

Det bör noteras att en persons hår återspeglar sin fysiska och psykiska hälsa. I regel kan ständiga stressiga situationer eller brist på ett antal vitaminer leda till håravfall. Därför bör du vara uppmärksam på våra råd.

 • Först äter tillräckligt med protein, för Dess brist är den främsta orsaken till långsam hårväxt (kött och mejeriprodukter, fisk, linser, bönor).
 • Få tillräckligt med järn med mat, för vid dess brist faller håret ut.
 • Försök ta apotekskomplexet av B-vitaminer. Enligt många kvinnor förbättrar vitaminerna i denna grupp avsevärt hårväxten. Du kan också använda bryggerjäst med zink. Från produkter är de bästa källorna bananer, svampar, spannmål.
 • Glöm inte viktiga antioxidanter - A, E, C. De är idealiska för behandling och förstärkning av hårbotten, hårsäckar. Också viktigt är vitamin D, vilket hår växer mycket snabbare.
 • Övning + frisk luft hjälper dig att uppnå resultat, eftersom de främjar blodcirkulationen.
 • Massera hårbotten regelbundet, använd mjuka kamar, kamar.
 • Och det sista tipset - undvik stress. Det är känt att stress leder till en ökning av adrenalin i blodet, vilket kan leda till håravfall.

Jag vill också notera att om du är en man med alopeci (ärftlig form) kan du använda terapeutiska medel som finasterid, minoxidil etc. Och glöm inte heller viktiga vitaminer för hårväxt.

Vilka vitaminer för hårdensitet är bättre: principerna i valet

Tjockt hår är alltid en positiv egenskap. Hårets densitet vittnar inte bara om god vård för dem, utan också om hälsan hos hela organismen. När du försöker göra håret tjockare måste du vara tydlig om vad du vill ändra. Antal hårfolliklar är genetiskt bestämda och kan inte ökas. Håret kan se ut tunnning på grund av ökad håravfall, gallring eller ökad torrhet. För att hjälpa problemet kan vitaminer för hårdensitet. Deras uppgift är att förbättra hår och hårbotten.

Ökad hårtjocklek

Ett sätt att visuellt öka hårdets densitet är att göra det lite tjockare. Du kan använda speciella schampon som lyfter hårvågorna. I det här fallet ser håret väldigt tjockare ut, men ökar hårets skörhet. Dessutom ökar höjda vågor hårförlusten. De blir tråkiga och livlösa.

Ett annat sätt att öka hårets tjocklek - använd schampon och hårbalsam, som har silikon. Detta ämne omsluter varje hår, glattar de impregnerade skalorna och ger den önskade tjockleken till håret. Nackdelen med denna metod är att de skiktade silikonbeläggningarna gör håren tyngre och bryter dem.

För att varje hår ska vara tätt och jämnt kan du använda vitaminer som köps på apoteket, tas oralt, tillsätts till schampo, balm, hårmask.

Vitaminer som påverkar hårets tjocklek:

 • Ger för att stärka hårets keratinstruktur.
 • Kontrollerar produktion av talg, som ger håret ett skyddande smörjmedel
 • Deltar i syntesen av aminosyror - källan till keratinbildning.
 • Förstärker proteinbindningar, vilket säkerställer en hård anpassning av hårvågorna

Valet av vitaminkomplexet, som ökar hårets tjocklek, bör diskuteras med läkaren, som kommer att hjälpa till att förstå orsakerna till deras gallring. Korrigering av näring till förmån för starka livsmedel hjälper till att förbättra hårets tillstånd.

Öka mängden hår på huvudet

Formellt ökar antalet hår och därigenom ökar deras densitet är omöjligt. Antalet hårfolliklar bestäms på den genetiska nivån. De blir mindre med vissa former av skallighet, när folliklarna gradvis dör. I detta fall återställs hårets densitet genom kosmetisk transplantation.

Hårdets hårdhet kan emellertid lida på grund av deras förlust, vilket inte är förknippat med svåra störningar i kroppen. Anledningarna till den betydande uttunning av hår kan vara:

 • oregelbunden och otillräcklig näring
 • stark nervös spänning
 • exponering för solstrålning
 • rökning;
 • temperaturfall, ökad lufttorkning, stark vind och andra negativa yttre faktorer.

För att håret ska sluta tunna bör du stödja kroppen med vitaminer. Uppgiften av vitaminstöd bör framför allt innefatta återställandet av god blodcirkulation i hårbotten. När hårsäckar får tillräckligt med näringsämnen och syre blir håret bättre.

Vilka vitaminer behövs för att förhindra håravfall:

 • Aktiverar hårväxt.
 • Ger volym.
 • Stärker rötterna
 • Förbättrar mikrocirkulationen i hårbotten.
 • Stärker hårsäckar.
 • Förbättrar syreförsörjningen till rötterna
 • Accelererar de regenerativa processerna i hårbotten.
 • Skyddar mot skadliga effekter av UV-strålar.
 • Stimulerar syntesen av kollagen som behövs för att hålla hårsäckarna

När du väljer vitaminer mot håravfall, var noga med att rådgöra med din läkare. Han kommer att hjälpa till att avgöra varför det här händer och välja en omfattande behandling.

Hårdensitet på grund av fukt

Håret kan se sällsynt ut på grund av alltför torrt hår. Ökad torrhet beror vanligtvis på att keratinskiktets integritet är trasigt, hårflakorna injiceras och kan inte behålla fukt i håret. På grund av detta verkar trådarna tråkiga och tunna.

Experter säger att det är omöjligt att tvinga de upplysta hårskalorna att suga tillbaka, trots reklamlöfter i förhållande till vissa kosmetika för hår. För att ge sådan hårtjocklek rekommenderas det:

 • använd rengöringsmedel med silikon - de släpper vågorna och förhindrar ytterligare håravfall av håret;
 • Tvätta håret varje vecka med ett speciellt schampo som löser upp silikon - de kommer inte att ackumuleras och vikt håret.
 • ta vitaminer som förbättrar hårväxten - den växande delen kommer att vara tät och hälsosam, vilket skapar effekten av densitet.

Vitaminerna A, E och C är fördelaktiga för hårväxt. På grund av deras antioxidantegenskaper skyddar de hårsäckarna från de skadliga effekterna av negativa yttre förhållanden.

Användbara vitaminer för hårväxt:

 • Förbättrar utbudet av hårsäckar med näringsämnen.
 • Skyddar mot UV-strålning.
 • Stimulerar mikrocirkulationen i hårbotten
 • Stimulerar regenerering av hårfollikelceller.
 • Accelererar hårväxten.
 • Ger styrka och glans till hår
 • Stärkar hårsäckens celler.
 • Förbättrar hårväxt och glans.
 • Förhindrar torrhet och fläckning av hårbotten

Förutom att ta vitaminer och kosttillskott bör man komma ihåg vikten av att observera dricksregimen. Om håret är för torrt ska du dricka minst 2 liter per dag rent vatten eller grönt te.

Vitaminkomplex för hårdensitet

För att öka hårdets densitet kan du diskutera med din läkare möjligheten att få hjälp med apotekets vitaminer. Beroende på orsaken som orsakade hårets uttining, liksom med hänsyn till kroppens egenskaper, medicinering och andra omständigheter, kan du använda vitaminer både i form av monodrugs och i vitaminkomplex.

Monopreparationer i flytande form (om de säljs i ampuller) tillsätts till schampon och balm för daglig användning eller ingår i hårmaskor. En läkare kan komplettera rutinerna med sådana vitaminer genom att ta vitaminet oralt.

Vitaminkomplex löser alla problem som orsakar hårförtunning. I sin sammansättning finns vanligtvis vitaminer och spårämnen som förbättrar mikrocirkulationen, förbättrar de regenerativa processerna, accelererar hårväxten och förhindrar deras förlust.

Vilka vitaminer behövs för hårdensitet?

Om kroppen saknar vitaminer är det inte ett specifikt näringsämne, eftersom kroppen saknar flera element, som var och en är ansvarig för en specifik funktion. Därför är det nödvändigt att ta näringsämnen i komplexet.

Artikeln beskriver processen att återställa vitaminbalansen i kroppen, vilket inte räcker för att håret ska ha volym (densitet).

Orsaker till brist på vitaminer

För att locka uppmärksamhet hos andra köper en person dyra föremål, använder modeaccessoarer och gör en spektakulär smink. Men allt detta kan förstöra den dåliga utseendet på hans strängar. Bland de främsta orsakerna till torrhet, brittleness och livslöst krillläge finns brist på vitaminer i kroppen.

Om en person har tjockt hår, så indikerar detta sin hälsa, att kroppen får den nödvändiga mängden näringsämnen. Eftersom vitaminer aktivt stärker strängarna skapar man en stark skyddande ram i strukturen hos varje krull.

En person som övervakar sin hälsa, känner sig i tid i brist på vitaminer, vilket uppenbarar sig på olika sätt: vissa börjar svaghet, andra - har problem med huden. Men nästan alla har problem med håret.

Föregångarna av vitaminbrister är:

 • För tät diet (när kroppen inte får hela näringsämnena).
 • Ogynnsam ekologi (som oftast finns i storstadsområden och stora industristäder).
 • Sedentär livsstil (om en person rör sig lite, då sänker hans metaboliska processer).

Innan du köper ett vitaminmineralkomplex är det bäst att konsultera en läkare. Det kan innehålla delar som din kropp inte behöver eller som kan orsaka allergisk reaktion.

Vilka vitaminer saknas?

Vitamin A (retinol)

Detta spårelement är ansvarigt för hårdhetsdensitet, mjukhet och elasticitet. Det är nödvändigt att använda det i måttliga doser, eftersom ett överskott i kroppen kommer att orsaka gulning av huden.

Vilka produkter är rika på innehåll: smör, apelsiner, morötter och paprika.

Dåligt kombinerad med "B12".

Vitamin "H" (biotin)

Detta spårelement ökar hårdets densitet genom att bilda ett skelettskelett inuti strukturen. Det har också en positiv effekt på hårsäckarna, vilket får dem att intensivt växa lockar.

Innehåller: gröna grönsaker (oftast), kött, havregryn och ärter.

Dålig kombination avslöjas inte.

Vitamin "C" (askorbinsyra)

Förutom det faktum att askorbinsyra har en allmän förstärkningseffekt på hela kroppen, genom stimulering av immunitet, är det också en utmärkt hjälpare för hårsäckar, stärka och närma dem. Dessutom är densitetens densitet och dens densitet också beroende av den.

Innehålls i livsmedel: citron, kål och feijoa.

Den är dåligt kombinerad med "A", "B5" och "E".

Vitaminer "B12", "B2" och "B5"

Gruppen av dessa vitaminer bidrar också till hårbotten. De kan tas både tillsammans och separat. Mottagning utförs oralt (genom magen), injektion eller ytligt (läggs till maskernas sammansättning för hår).

Produkter som innehåller denna grupp: äggulor, havregryn, linser, rågbröd och lövgrönsaker.

Oförenlig med "A", "B1", "B3" och "C".

Multivitaminkomplex som hjälper till att klara hårets livlösa tillstånd

Läkemedelsföretag har utvecklat många olika vitamin-mineral komplex, som innehåller olika kombinationer av vitaminer och mineraler. Nedan är de som är bäst lämpade för att förbättra curl densitet och hälsa.

Den optimala tiden när det är nödvändigt att börja ta multivitaminer är vinterns vårperiod.

Innan du använder vitaminkomplexet, kontakta din läkare om eventuell förekomst av kontraindikationer.

"Vitaminer Inneov"

Formutsläpp - kapslar.

Ingredienser: vitamin komplex, zink, druvfrö extrakt, taurin, fytosterol.

Detta verktyg är speciellt utformat för att öka tätheten hos strängarna. Läkemedlet är ganska dyrt men effektivt. Redan efter behandlingens gång kommer resultatet att märkas för blotta ögat. Det är kontraindicerat hos gravida och ammande mödrar, barn under 14 år och de som har en allergisk reaktion på vissa komponenter i kompositionen.

I sin sammansättning innehåller den alla spårämnen som är nödvändiga för friskt hår, vilket bidrar till produktion av keratin, ökar blodcirkulationen och metabolism, skyddar strängar från olika skador. Och fytosterolen som ingår i multivitaminer är det mest effektiva sättet att stärka hårsäckar, vilket hjälper till att förhindra överdriven håravfall.

Det kan sägas att Inneov multivitaminkomplexet är det bästa förberedandet för att återställa curl densitet, men det är tyvärr inte lämpligt för alla. I det här fallet finns följande vitamin-mineralkomplex, liknande i deras handling till "Inne".

"Pantovigar"

Formutsläpp - kapslar.

Ingredienser: para-aminobensoesyra, keratin, medicinsk jäst, vitaminkomplex, L-cystein.

Detta är ett multivitaminkomplex som innehåller läkemedel. Därför kan det endast köpas på recept. Preparatet fyller lockar med användbara ämnen, ger dem volym, friskt utseende och glans. Drogen har ett antal kontraindikationer:

 • Barn upp till 18 år.
 • Perioden för graviditet och amning.
 • Individuell intolerans mot ämnen som ingår i kompositionen.

"Revalid"

Formutsläpp - kapslar.

Struktur: ett komplex av vitaminer, kalcium, olika extrakt av växter, para-aminobensoesyra, zink, järn, aminosyror.

Detta multivitaminkomplex eliminerar problemet med kullarnas delade ändar, torrhet och livslängd. Det bidrar till att återställa volymen och densiteten hos trådarna, vilket ger dem mättnad och elasticitet. Kontraindikationer inkluderar:

 • Intolerans mot komponenterna i kompositionen.
 • Svamp sjukdomar i huden.
 • Håravfall
 • Skador på huvudets hud (inklusive inflammatoriska processer).

Inträdesregler:

 • med svår patologi - två kapslar tre gånger om dagen.
 • för profylakse, en kapsel tre gånger om dagen.

«Perfect»

Formutsläpp - kapslar.

Ingredienser: ett komplex av vitaminer, ett komplex av mikroelement, extrakt av burdock och echinacea, biotin.

Läkemedlet är ett kosttillskott och har en positiv effekt på både lock och hud. Läkemedlet förbättrar blodcirkulationen och metabolism. Hjälper till att hantera problem med bräcklighet och tråkighet i strängar.

Det förbättrar hårets densitet och densitet, liksom stärker folliklarna och uppmuntrar att sova på den aktiva tillväxten av nytt hår. Har ett antal kontraindikationer:

 • Tuberkulos.
 • Multipel skleros.
 • Njurinsufficiens.
 • Graviditet och amning.
 • Allergiska reaktioner på komponenterna i kompositionen.

Inträdesregler: 1 kapsel 1 gång om dagen, tvättas med mycket vätska. Behandlingsförloppet ordineras av den behandlande läkaren.

slutsats

Moderna läkemedelsproducenter erbjuder konsumenterna ett stort urval olika produkter för att göra håret mer voluminöst. Många av dem arbetar faktiskt och ger sina resultat efter en gång av antagning. Vissa innehåller flera vitaminer och höga påståenden att de kan öka mängden strängar - det här är bara en reklamploy som många tror.

I denna artikel listas droger som har testats av hundratusentals människor och har positiv feedback och rekommendationer. Du bör veta att dessa vitaminkomplex fungerar exakt, men innan du köper och använder dem ska du få råd från din läkare. Kanske kanske några av dem inte passar dig, på grund av närvaron av vissa omständigheter.Nästa Artikel
Är det möjligt att bota fokal alopeci hos kvinnor?