Kliande hårbotten efter att ha tvättat hår - vad är anledningen till, hur man behandlar?


Fråga: Mitt problem är allvarlig klåda i hårbotten. Mitt huvud börjar klåda väldigt nästan omedelbart efter tvätten (mitt hår varannan tre till tre dagar). Huvud och baksida av huvudet klipper mest. Det finns ingen stark mjäll. Varför kliar det och hur blir du av med det?

Svaret på expertwebbplatsen Pro-hår. Hårstylist Anastasia Simonova:

Allvarlig klåda och skalning i hårbotten är inte en sjukdom, men ett symptom, en manifestation av andra sjukdomar i kroppen, och dess orsaker kan vara mycket olika. Ökad torrhet i hårbotten, seborré, allergisk eller atopisk dermatit, neurodermatit, svamp eller parasitiska infektioner, såsom löss och många andra saker kan vara synd för klåda.

Det är ganska möjligt utseendet på en stark kli på grund av att du använder ett schampo som inte passar dig. Förmodligen utvecklingen av en allergisk reaktion på vårdprodukterna eller hårfärgen. Även allvarlig stress kan vara en indirekt orsak till klåda. Kanske du tvättar ditt huvud för ofta och blåser ditt hår eller ditt schampo är för aggressivt för din hud.

För att utesluta allvarlig sjukdom i hårbotten rekommenderar jag att anmäla dig till ett samråd med en hudläkare. Det är viktigt att utesluta de hudsjukdomar som kräver särskild behandling och inte passera sig själva. Om det finns möjlighet, är det värt att samråda med en tricholog, som ska utföra en specifik diagnos av hårbotten, kommer att göra ett trichogram. Särskilt om du är orolig för mjäll och håravfall, förutom klåda. I Moskva och St Petersburg är det ganska lätt att hitta kompetenta specialister, i små städer är det svårare.

Mest sannolikt kommer en hudläkare att ordinera en behandling för dig som hjälper till att minska klåda. Till exempel medicinska lotioner.

Om du inte har hittat några hudsjukdomar, kan du behöva ändra din vård. Kanske har du nyligen bytt shampoo? Vissa människor som har mycket känslig hårbotten har inte schampon som innehåller mycket natriumlaurylsulfat. Men problemet är att denna tvättbas är närvarande i nästan alla schampon som finns på butikshyllor, och även i professionell kosmetika för hår.

I det här fallet bör du prova speciella medicinska dermatologiska schampon, som säljs på apotek. Många av dem är utformade speciellt för behandling av hårbotten kliar. Läs etiketten: ofta används kamfer, mentol och örttextrakt i schampon och lotioner som kan minska kliande hårbotten. Till exempel, kamille, burdock, calendula. Eteriska oljor, som teolja, hjälper också bra.

Ett bra alternativ är några barns schampo, där aggressiva ämnen som natriumlaurethsulfat är frånvarande.

Om du har en torr hårbotten, kanske du vill uppmärksamma näring. Läs vilka livsmedel som ska läggas till din kost för att läka hårbotten.

Om vi ​​pratar om behandling av huvudtopp med folkmedicin, kan jag råda dig att skölja ditt hår efter att ha tvättats med avkok av samma örter - kalendula eller kamille. Det är lämpligt att skölja hårbotten med kallt vatten.

Du kan prova masker från naturliga oljor - till exempel oliv eller burdock, där du kan lägga till tea tree oil. De fuktar, matar och mjukar hårbotten väl. Och tea tree olja hjälper fortfarande till att bekämpa svampen och förhindra dess förekomst. Så här gör du en mask av hårolja, du kan läsa här.

Vissa hjälper äpple mask. Skaka äpplet på en rivare och applicera vattnet på hårbotten innan du tvättar. Skydda med folie och näsduk, håll i en halvtimme och skölj håret väl.

Varför kliar du huvudet

Detta problem förekommer ibland utan uppenbar anledning. Det första som kommer att tänka på är närvaron av parasiter, även om den störande faktorn kan ha många olika orsaker. Förstå vad som kliar huvudet, vad man ska göra för att åtgärda problemet i ditt fall.

Varför kliar i hårbotten

Utmattande klåda är inte den trevligaste känslan som uppstår av olika anledningar:

 1. För det första är det torkning av huden - på grund av bristen på näringsämnen, vitaminer, mineraler, vätskor, fettsyror.
 2. Felaktig hårvård kan också orsaka klåda. Ständig användning av järn, hårtork och tång kan inte påverka tillståndet i det övre epitelskiktet.
 3. Om du är bekymrad över frågan om varför hårbotten kliar, är det nödvändigt att ge håret med skön vård, skonsam rengöring plus näring, fuktgivande.

Möjliga orsaker

Om du ständigt kliar huvudet, måste du veta varför detta händer. Skälen som orsakar kliande hud, en stor mängd. Att identifiera den som stör en viss person kan bara en speciell läkare - en tricholog. Om din hårbotten är kliande och ditt hår faller ut, syns fläckar, sår eller mikroskador, då kan du inte göra utan expertråd.

De vanligaste orsakerna till att huvudet kliar:

 1. Förekomsten av parasiter: fästingar eller löss. Det är omöjligt att göra en noggrann diagnos på egen hand, endast en kvalificerad läkare kan göra detta. Du bör dock be dina älskade att undersöka ditt hår med ett förstoringsglas.
 2. Orsaken till obehaglig klåda och brännande kan vara seborré. Detta är en sjukdom som orsakar en kränkning av fettbildningsprocessen i epitelskiktet. Det finns olika typer av seborré: torr, blandad eller oljig. Behandling i det här fallet kommer att vara lång, inklusive en hel rad åtgärder.
 3. Ibland börjar huvudet att klia, rodnad uppstår på grund av allergier mot kosmetikkomponenterna (schampo, mask, färgkompositioner). Dessutom kan allergener vara ämnen som du tvättar sängkläder.
 4. Överdriven torrhet i epitelskiktet leder nästan alltid till att huvudet ständigt kliar. De viktigaste symptomen på detta problem är: stark elektrifiering, långsam förorening, installationsproblem.
 5. Svamp sjukdomar kan också orsaka klåda, irritation och obehag. I det här fallet måste du kontakta en hudläkare och börja en omfattande långtidsbehandling.

mjäll

Nedsatt funktion hos talgkörtlarna och den aktiva bildningen av epitelceller orsakar mjäll och klåda. Bli av med detta problem kan bara vara en komplicerad effekt på hudcellerna. Om du inte tar tidsåtgärder kommer sjukdomen bli kronisk. För att återställa hårbottens normala tillstånd ordinerar läkaren läkemedel, lotioner, tonics, speciella schampon.

Huvudhår och hår faller ut

Om klåda åtföljs av en prolapse, kan flera olika överträdelser vara orsaken. Först och främst saknar kroppen vitaminer, vilket leder till att hårsäckarna försvagar håret blir sprött. För att lösa problemet behöver du ett botemedel mot skallighet, rätt kost och särskild vård. Utseendet på en svampsjukdom (till exempel ringorm) leder också till desquamation, outhärdlig klåda och förlust av strängar. Det är inte självmedicinskt, det är bättre att identifiera sjukdommens natur - det kan vara en allvarlig sjukdom i de inre organens arbete.

Barnets huvud är kliande

Mycket ofta är huvudet repat på barn. Anledningen till detta kan vara fästingar eller pedikulos. Parasiter älskar barnens känsliga hud, eftersom det är lättare att bita igenom och få sin egen mat. Detta framkallar en reaktion av nervändar och gör att barnet vill klia på huvudets baksida, vilket provar desquamation och irritation. Dessutom uppstår kliande på grund av neurologiska störningar, undernäring, allergier, infektioner. För att skydda ditt barn, använd hypoallergena vårdprodukter, hälsosam mat och naturliga sängkläder.

Scalping och fläckning av hårbotten

Överdriven torrhet i huden, försämrade metaboliska processer, sebaceous körtlar onormalt arbete - allt detta orsakar oemotståndlig klåda och skalning. Torr hud börjar producera fett i stora mängder för att rätta till situationen. Många kvinnor tar denna reaktion på strängarnas ökade fettinnehåll, börjar använda torkhampor och försvårar problemet. Om du märker att frisyren är stackad, elektrifierad, blir inte smutsig under en längre tid, har texturen blivit torr och livlös, då behöver du bara använda kosmetika för intensiv fuktgivande.

Huvud kliar efter tvätt

Om huvudet kliar efter tvätt, rekommenderas att byta shampoo, skölj, hårmask. Sådana ämnen som natriumlaurylsulfat kan orsaka klåda. I det här fallet är det värt att välja medel med mjukare, sparsam struktur. Typiskt hårmålning, felaktigt utvald botemedel mot alopeci, tvättmedel - allt kan orsaka allergier som orsakar klåda efter tvättning. Om du hittar sådana problem, granska valet av hårvårdsprodukter.

Vad ska man göra om huvudet kliar sig

Om du finner obehag, strängförlust, klåda i huvudet, ökad epidermis greasiness, bör du omedelbart besöka en hudläkare. Specialisten kommer att bestämma den exakta orsaken, förskriva läkemedel för reglering av metaboliska processer, vitaminer och om nödvändigt en hårväxtaktivator. Ibland är möjligheten att besöka en läkare frånvarande, och den ansträngande lusten att skrapa tillåter inte att leva normalt. I det här fallet kan du vara uppmärksam på de populära recepten.

Hemma, lotioner med salicylsyra, föreningar med björktjära, ketokonazol hjälper till att ta bort oacceptabel klåda. Du kan ta bort irritationen genom att skölja med örttekok, för detta kan du använda kamomill, sträng, kalendula. Om du gnuggar havssalt i hårbotten, kan du rengöra porerna, förbättra blodcirkulationen och närma glödlamporna. Detta är en effektiv metod mot klåda, håravfall, långsam hårväxt. Dessutom kan du köpa speciella produkter i apoteket: mjällschampo, spray för hårväxt, balsam, masker.

Vad orsakar kliande huvud efter tvättning: hur man eliminerar klåda

Om det av någon anledning gör ont i huvudet efter tvätt, kan det finnas flera skäl till detta. Låt oss försöka lista ut vilka faktorer som kan orsaka klåda i hårbotten, irritationen och hur du kan läka huden. Att hitta den verkliga orsaken till detta fenomen och lindra de obehagliga känslorna kan bara en läkare under en personlig undersökning.

Först och främst gäller detta fall där huvudet kliar hårt och klåda åtföljs av utseende av röda fläckar, hudskador och håravfall. Med några av dessa skäl kan du, om du vill, klara dig själv hemma.

Följande faktorer kan orsaka klåda i huvudområdet:

 • parasiter;
 • seborré;
 • Allergi till schampo;
 • Överdriven torr hud;
 • Allergi att måla;
 • Svamp sjukdomar i huden.

Låt oss mer ingående överväga var och en av de faktorer som nämns ovan.

Förekomsten av parasiter

En person vars huvud börjar klia ständigt, tänker först och främst - förmodligen finns det några parasiter i mitt hår, till exempel fästingar eller löss. Helt utesluta sannolikheten för demodikos eller löss kan endast kvalificerad hudläkare. Innan du besöker kan du be en familjemedlem att noggrant undersöka ditt hår bredvid rötterna genom ett förstoringsglas.

Seborrheisk dermatit

En annan vanlig synder som hårbotten är mycket kliande är seborré. Orsaken till denna sjukdom är överdriven fettbildning orsakad av en förändring i sebaceous sekretioner. Seborré är oljig, torr och blandad. Typen av seborré beror på hur många talgkörtlar som fungerar, liksom hudens tillstånd. Seborré är vanligtvis orsaken till svår fläckning av hårbotten, kallad mjäll.

Seborrheisk dermatit är en komplex kronisk sjukdom. Att bota det är mycket svårt. För att bli av med den behöver du en omfattande och långsiktig behandling, där man använder speciell terapeutisk schampo, dermatologiska lotioner, immunmodulatorer, droger och terapeutiska dieter.

För att bli av med effekterna av seborrheisk dermatit, som manifesteras i klåda och irritation, är det nödvändigt att undvika skarpa fluktuationer i hormonnivåer, nervös stress samt sjukdomar i mag-tarmkanalen och kroniska infektioner som kan försvaga immunsystemet.

Allergi till vårdande kosmetika

Allergier mot hårvårdsprodukter. Om din hud börjar klia efter att du har torkat huvudet, beror det troligen på ett nytt schampo eller en mask. Om huden kliar har inträffat nyligen och sammanföll med användning av ett nytt schampo, försök att byta hårtvätt med en gammal.

Vi rekommenderar dig även att använda babyneutral schampo som inte innehåller natriumlaurylsulfat. Om kliar inte försvinner, kontakta en hudläkare eller trichologist. Specialisten kommer att göra en datordiagnos av din hårbotten eller genomföra tester för allergier för att ta reda på orsaken till klåda.

Överdriven torr hud

Om ditt huvud kliar efter tvätt, kan det bero på att huden är överdriven. Om ditt hår är skört och torrt, förtjockas och elektrifieras, absorberar fukt för snabbt, passar inte bra, det är möjligt att din kropp inte producerar tillräckligt med talg. Om din hårbotten är kliande efter badet, använd fuktgivande schampon för att tvätta håret, liksom masker, krämer och balm för intensiv fuktgivande.

Huden kan också klia av brist på vitaminer, omättade fettsyror och spårämnen i kroppen. För att lösa detta problem, justera din näring, liksom köpa ett multivitamin för huden i ett apotek.

Allergisk reaktion på hårfärg

Om du vill bestämma varför din hårbotten kliar, var uppmärksam på hårfärgen. Färger som innehåller väteperoxid och ammoniak orsakar ofta pruritus. För färgning är det bättre att använda tonade schampon och icke-ammoniakfärger.

Men i detta fall kan du inte helt skydda dig från förekomsten av allergier. Även färgämnen som har en mild komposition kan orsaka allergiska reaktioner.

Vid färgning av hår i en frisör testar frisörerna alltid ett allergitest för en klient för att kontrollera om det använda färgämnet passar för honom. Om du färgar ditt hår hemma, gör du också detta test. Hur man gör det, beskrivs i anvisningarna för färgen.

Om huden efter färgning fortsätter att klia även efter att ha passerat testet för allergier, försök använda ett speciellt schampo för att neutralisera färgens effekt. Tvätta huvudet efter att du har torkat bort färgen. Du kan köpa sådant schampo i kända skönhetssalonger och i butiker för professionella frisörer.

Hårbottensvamp

Svampsjukdomar i huden är också ett typiskt problem med utseende av klåda. Låt oss se vad vi ska göra i det här fallet. Om din hårbotten är mycket kliande, och du vet inte varför detta händer och du inte har möjlighet att besöka en trikolog eller en hudläkare, skaffa ett schampo för behandling av svampar på apoteket. Sammansättningen av sådana läkemedel är mycket effektiva antifungala medel - klasazol, zinkpyrition, pyroktonolamin etc.

Dessutom kan traditionella mediciniska medel, såsom teolja, användas för att bekämpa svampen i hårbotten.

Om du vill veta exakt varför du känner klåda i hårbotten så så en svamp i kliniken. Om du får ett positivt resultat, gå igenom den nödvändiga behandlingstiden som din läkare ska ordinera. Antifungal behandling innebär användning av speciella lotioner och schampon, samt droger och droger som ökar immuniteten.

Allergisk mot tvättprodukter

Om du ständigt vill skrapa huvudet kan du vara allergisk mot tvättmedel eller sköljmedel som du använder i tvätten av sängkläder. Dessa medel kan också orsaka irritation i hårbotten.

Folkmedel för kliande hårbotten

Intensiteten av klåda hjälper dig att minska följande folkmekanismer:

 • Äppelcidervinäger Tillsätt i följande proportioner: två matskedar vinäger per liter vatten. Gnid i kliande ställen innan du tvätta huvudet. Förfarandet upprepas i fem till sex dagar.
 • Äppelmos. Det ska appliceras på hårbotten två gånger eller tre gånger i veckan i en halvtimme.
 • Lök Husk Koka skinken i sex minuter, svalna sedan och använd den för att skölja håret efter tvätt.
 • Kamille med salvia. Blanda salvia och kamomill i lika stora proportioner, ånga en matsked av blandningen i ett glas kokande vatten och applicera kompressor i tjugo minuter på toppen av huvudet, baksidan av huvudet och andra kliande områden i hårbotten.
 • Effektiva lösningar för klåda är olika naturliga oljor: kardborre, olivolja, tea tree oil, som återfuktar, mjukar och närmar hårbotten.

Därefter vill vi varna dig vad som inte ska göras med kliande hårbotten. Kombinera inte huden för att förhindra förekomst av sår och repor som kan bli ingångsporten för att komma in i huden av olika infektioner.

Så här löser du problemet

Till huden på ditt huvud, mina henne inte varje dag, men lite mindre, kanske orsaken till kliarna var för ofta tvättning, vilket orsakade torkningen av huden. Om analysen visar närvaron av parasiter i håret, är det nödvändigt att utföra en särskild antiparasitisk behandling. Om du har allergier bör du ersätta hårkosmetik med naturliga, allergivänliga produkter.

Det är alltid nödvändigt att övervaka din kost, närvaron i den av en tillräcklig mängd nödvändig för kroppen av spårämnen och vitaminer. Dieten ska alltid innehålla skaldjur, kött, frukt, grönsaker, baljväxter, gröna. Det är tillrådligt att minimera användningen av kryddig och söt, undvik så mycket som möjligt stress och följ noga personlig hygien.

Balanserad näring, högkvalitativa kosmetika, hygien och sinnesro - nyckeln till vår skönhet och hälsa.

Varför kliar du huvudet efter att ha tvättat ditt hår?

Det händer ofta att vi plågas av klåda i hårbotten. Det konstigaste är att huvudet kan klia omedelbart efter att ha tvättat eller torkat det med en hårtork. Varför händer detta för personer som inte lider av pedikulos, frågade "AiF-Chelyabinsk" experterna.

"Huvudet kan klia av olika skäl. Detta symptom kan vara associerat med diabetes, allergier eller hormonavbrott och stress. Huvudet kan klia och med banalt vitaminbrist. Endast en läkare kan avgöra orsaken till klåda och göra rekommendationer för behandlingen. Därför är det värt att hänvisa till en hudläkare, en specialist kommer att kunna göra en diagnos vid den första undersökningen, utan att tillgripa analys, säger trichologen.

Den vanligaste orsaken till klåda kan vara seborré, vilket uppkommer på grund av abnormiteter i talgkörtlarna. Med sin reducerade aktivitet talar vi om torr seborré, med ökad aktivitet - om oljig. De vanligaste tecknen är: alltför fet eller torr hårbotten, mjäll, hudskalning, akne.

Också orsaken till klåda kan hårtork, krusjärn och andra apparater för torkning och styling, vilket överdriver hårbotten. För ofta tvätt är en annan möjlig anledning.

Enligt en hudläkare kan fuktgivande neutrala pH-schampon som säljs i varje apotek hjälpa till med torr hud.

Vad ska man göra om huvudet kliar sig efter tvätt

Inte alls, men många huvud kliar mycket efter tvätt av hår. Huvudet av huvudet, baksidan av huvudet, bakom öronen är alla symptom på det faktum att någon patologisk process sker i kroppen.

Orsakerna kan vara lika enkla som en allergi mot schampo, det är tillräckligt att förändras och allt kommer att gå och mer allvarliga - seborrheisk dermatit, pedikulos, etc. Låt oss ta en titt på exemplet på vissa sjukdomar, varför det kliar och hur man undviker det.

Allergi mot schampo och vårdande kosmetika

Det första som kommer att komma ihåg när omedelbart efter att ha tvättat mitt huvud kliar - det passar inte schampo.

Huvudkomponenterna i något schampo:

 • bas eller tvättmedel - vatten och ytaktivt ämne (ytaktiva ämnen);
 • specialister som tillhandahåller schampo dess egenskaper
 • konserveringsmedel för långvarig lagring;
 • pH-balanserade ingredienser
 • färger, smaker, stabilisatorer etc.

Någon av dessa ingredienser kan orsaka allergier, vilket orsakar klåda, mjäll, skorpor på huden etc.

Om du märkte att klåda uppstår efter tvättning, försök byta shampoo. Exakt samma reaktion i kroppen kan prova en hårspola, balsam och andra vårdkosmetika som du sätter på håret under rengöringsprocessen.

Om du är osäker är det bättre att konsultera en hudläkare eller tricholog. De kommer efter test och undersökningar att bestämma den exakta diagnosen. Var säker på att i de försämrade allergierna ta antihistaminer.

Det är viktigt! Sköljning med avkok av örter (kamomill, burst, burdock root, calendula) hjälper till att eliminera kliande hårbotten efter att ha tvättat hår.

Seborrheisk dermatit

Seborré, som ofta kallas helt enkelt mjäll, är en sjukdom som orsakas av den kraftiga aktiviteten hos jästliknande svampar i Malassezia furfur-släktet. Denna villkorligt normala mikroflora av den mänskliga huden skapar inte några problem i normal tid.

När provocerande faktorer förekommer - förkylningar, allergier, kylning etc. - svampar börjar aktivt spridas, stör sebaceous körtlar, vilket leder till seborrheisk dermatit.

Särskilda schampon baserade på svampdödande läkemedel som hämmar aktiviteten hos patogena floror, återställer sebaceous körtels sekretion och främjar hudregenerering hjälper till att övervinna dermatit.

Det är viktigt! Tillsammans med antifungal behandling tar de ett vitaminkomplex för att förbättra patientens allmänna tillstånd.

Ökad känslighet i hårbotten

Om hårbotten är mycket kliande och fläckig, även efter allergivänliga schampon, förutsatt att det inte finns några andra klåda faktorer, kan du ha ökad känslighet. I detta fall rekommenderas att välja speciella märken av schampon och omsorgsmedel baserade på kamfer, mentol, extrakt av medicinalväxter och eteriska oljor.

Ibland sparar babyshampo situationen med ett minimum av aktiva substanser och koncentrat.

pediculosis

Det verkar som att löss är ett barndomsproblem, men nej, även vuxna blir ibland glada ägare av parasiter. Klåda uppträder naturligtvis inte bara efter tvättning - parasiten matar på mänskligt blod som pierces huden.

Det är ögonblicket av punkteringen som provar en sverbezh, och ju fler insekter på huvudet desto intensivare det kliar, och på ren hud blir parasiternas aktivitet helt enkelt ofördragen.

Att bli av med löss och nits hjälper specialverktyg baserade på naturliga eller syntetiska insekticider som förstör parasiter. Var säker på att tillsammans med protivedikuleznymi schampon hår kammas ut med frekventa kamar för att ta bort nits - lössägg. Läs mer om pedikulär i denna artikel.

Torr hud orsakad av stress

Vår kropp reagerar annorlunda på en negativ miljö. En av konsekvenserna av stress, depression och depression kallas epidermis uttorkning. Som ett resultat blir håret tråkigt, bokstavligen livlöst, huden flingar, klåda. Och så ledsen, men med håret i allmänhet problem.

För deprimerat tillstånd ordinerar läkare ofta en kurs av antidepressiva medel. Samtidigt rekommenderas att göra masker och använda speciell kosmetika för att återställa hårkvaliteten och bli av med irriterande klåda. Var noga med att dricka en kurs av vitaminer och använd placental kosmetika.

Folkmekanismer

Farmor recepten hjälper oss ofta, särskilt när det gäller hår recept. Huvudfokus ligger på burdockolja, som ger näring, återställer och återfuktar även det torra håret.

 1. För att återställa glans
 • torr senap - 1 msk. l.
 • kefir - 2 msk. l.
 • 1 äggula;
 • burdock olja - 1 msk.

Applicera masken på håret, linda huvudet, lämna i några timmar. Skölj med kallt vatten

 1. För att återfuka huden
 • burdock olja - 1 msk. l.
 • vitaminer A och E - en ampull;
 • honung - 1 msk.
 • Kefir - 1-2 st.l.

Smält honungen i ett vattenbad, tillsätt de övriga ingredienserna. Applicera på hårbotten, wrap, lämna över natten. Tvätta av med varmt vatten.

 1. För att återfuka huden
 • burdock olja - 1 msk. l.
 • ricinolja - 1 msk. l.
 • havtornsolja - 1 msk. l.
 • olivolja - 1 msk.
 • äggula - 1 st.

Olja uppvärmd, tillsatt äggula, påförd avskiljningar. Lämna maximalt 8 timmar. Tvätta av med varmt vatten. Denna mask görs inte mer än en gång i veckan, för att inte störa balansen i huden. Annars kommer klåda och skalning att försvinna, men håret börjar växa mycket snabbt.

Masker rekommenderas speciellt om du går till bastun eller bad. Hög temperatur och fuktighet bidrar till mer intensiva effekter av ingredienser och förbättrar effekten.

Efter tvättmedel, var noga med att skölja håret med en lösning av äppelcidervinäger (1 ssk per liter vatten) eller avkok av örter.

Det är mycket användbart ibland att ersätta schampot med en smet från rågmjöl med tillägg av kefir och äggulor. Oroa dig inte - ditt hår kommer att vara rent, inte trassligt och klåda och brinnande kommer att passera.

Och äntligen

Hår är vår stolthet. Ofta är de en indikator på kroppens allmänna tillstånd. Ingen avbryter betydelsen av ansikts- och kroppskrämer, men glöm inte hårbotten - det kräver också noggrann vård och uppmärksamhet.

Vanliga orsaker till klåda i hårbotten efter tvättning

Fläck, kliande hårbotten, särskilt efter tvättning, seborré och många andra problem kan dölja sina rötter djupt i kroppen. Det är därför du behöver äta rätt, för att övervaka hygien och hälsa.

Vi övervakar alla våra hygien, inklusive regelbundet tvättning av vårt hår, vi bryr oss om deras tillstånd. Det beror på hur attraktiv vi ser, vår skönhet. Det finns tider när hårbotten börjar torka efter dusch. Klåda kan bestå i flera timmar, eller till och med dagar. Vilka faktorer orsakar ett problem när kliande huvud efter tvätt? Varför kliar och hur blir du av med det?

Orsaker till

Om omedelbart efter att ha torkat huvudet kliar det - var inte rädd och tro att det här är en sjukdom. Ofta är detta bara en följd av en provocerande faktor. Trots det faktum att en stor mängd förbättrade kosmetika för varje typ av hår är gjord, kan huden klia på andra dagen. Om det händer ganska ofta är det vettigt att konsultera en läkare för en undersökning och en noggrann diagnos. Låt oss överväga vad som kan vara orsakerna till klåda på huvudet.

Den främsta orsaken till scabies är torr hud. Men det här är bara en följd. Orsaken till torrhet måste avslöjas djupare. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt följande punkter:

 • när klåda åtföljs av håravfall
 • kliande hud på andra platser
 • utslag, rodnad uppträder
 • klåda varar i flera dagar.

En primär undersökning ska utformas för att upptäcka hudskador, mjäll eller löss.

pediculosis

Till skillnad från andra provokationsfaktorer är detta en ganska sällsynt orsak till klåda, men det bör inte uteslutas. Noggrann undersökning av en hudläkare krävs. Med ett positivt resultat måste du undersöka huvuden och andra familjemedlemmar.

Torr hud

Ofta är torr och livlös hårbotten direkt relaterad till vattenkvalitet, hälsa, yttre stimuli. Overdried hud kan klia, och vi ska skylla på detta. Många kosmetologer rekommenderar att du torkar håret med en hårtork bara hälften och låt det torka själv.

Även om vi inte alltid har möjlighet att använda destillerat kvalitetsvatten för hårvård, och vi måste tvätta med hårt vatten med klor kan vi ändra kvaliteten. Till exempel, lägga till lite flytande ammoniak eller vanlig bordsvinäger till vattnet.

allergi

Även de dyraste schampon och kosmetika kan orsaka hudallergier. Mismatch med hudtyp kan torka epidermis. Detsamma gäller för andra kemikalier i färger, stylingprodukter, luftkonditioneringsapparater och hushållsapparater. Det finns vanliga fall när kroppen blir van vid ett schampo och börjar avvisa det, vilket manifesterar sig i klåda i huden efter en dusch.

Om du nyligen har färgat ditt hår utesluts inte allergiska reaktioner på komponenterna i färgens kemiska sammansättning. Som regel innehåller den en stor mängd ammoniak, väteperoxid, pigment, som kan provocera allergier. Det är därför du måste göra ett kompatibilitetstest innan du applicerar färgen eller använda produkter utan ammoniak eller tonik. Men även de kan vara provokatörer, varför skabb förekommer i hårbotten.

svamp

En av manifestationerna av svampsjukdomar är mjäll. Om det är mycket av det och svårt att bli av med det, kan det vara värt att behandla problemet med speciella svampmedel, använd kosmetika avsedda för detta. Det är nödvändigt att behandla seborré, annars kommer sjukdomen att bli en kronisk fas och kommer hela tiden att förstöra ditt utseende med vita flingor på axlarna och håret. När vatten kommer på huvudet blir klåda mycket svårt.

Brist på vitaminer

Bristen på vitaminer och mineraler som vi behöver påverkar väsentligt utseendet. Ofta händer detta under vår- och höstperioden. Det är därför ansiktet blir blekt, naglarna blir blåa, rast, håret faller ut, klåda uppträder. Och den obehagliga klåda sensationen efter tvätten varar inte en dag, men veckor och även månader, om du inte ser efter din hälsa.

Exchange störningar

En annan anledning - störningar i ämnesomsättningen och ett överskott av svavel i kroppen. Om det inte finns några andra faktorer som provocerade problemet, var uppmärksam på dig själv som helhet, ta prov och godkänn provet. Kanske behöver du justera din kost, eliminera protein i konsumerade livsmedel.

Hyppig tvätt

Hyppig tvättning av huvudet kan också orsaka klåda. Ofta tvättar vi våra huvuden, eftersom vårt hår blir fetare och de ser fula ut. Men varje dag kan du inte tvätta håret. Om detta problem stör, är det nödvändigt att behandla överdriven produktion av fet fett.

Problemlösning

Behandling av klåda på huden beror på orsaken till förekomsten. För att avlägsna löss, fästingar, finns det olika specialverktyg, såsom schampo och masker. Att bota andra orsaker till att huvudet kliar, det tar längre tid, eftersom de ofta ligger inne i kroppen.

Mest troligt måste du ta en vitaminkurs ordinerad av en läkare eller behandla ett sjukt organ. Eventuella peeling, scabies, allergier - huvudskylten om eventuella kränkningar i livsstödssystemen. Om orsaken till alla allergiska reaktioner måste du begränsa dig själv från källan, som kan vara:

 • schampo;
 • tvål;
 • rengöringsmedel;
 • tvättpulver;
 • kosmetiska produkter.

Du kan behöva utföra alla rengöringsåtgärder med handskar, för att inte komma i kontakt med kemikalier, för att ersätta schampo och kosmetika med en annan. Idag kan du köpa någon produkt med allergivänlig effekt.

Det är alltid nödvändigt att övervaka din kost och påfyllning av kroppen med nödvändiga vitaminer. Men om problemet är redan där, kommer det att vara nödvändigt att dricka en kurs med vitaminer eller att diversifiera din kost, vilket måste innehålla:

Vid förhöjning av seborré måste du sluta äta fet och kryddig, försök att inte utsättas för stress, håll kroppen ren. Från allt följer det att förebyggande, väl valda kosmetika, en balanserad kost - nyckeln till vår hälsa och skönhet.

Skälen till att huvudet kliar av schampo

När huvudet börjar klia, kommer den första åtgärden som varje person utför i hopp om att bli av med obehagliga känslor att tvätta håret med ditt favoritschampo. Men vad ska man göra om huvudet och håret tvättades några timmar sedan, och klåda slutade inte? Oavsett om huvudet är repat efter shampooing eller om det finns en annan anledning till klåda, kommer vi att försöka lista ut det.

Varför schampo orsakar kliande hårbotten

Frågan om varför huvudet är repat efter schampo, och om det här problemet kan lösas

självständigt exciterar många. Det finns en uppfattning att om huvudet skratts efter skampen och mjäll förekommer, bör problemet letas efter i kosmetiken själv. Tillverkaren kan ändra komponentkomponenterna i produkten, och nu svarar huden med en shampoo-testad hud med allergier och irritation.

Om huvudet är repat från schampo är anledningen att leta efter följande:

 1. Konstgjorda färgämnen. Det är viktigt att komma ihåg att ju ljusare shampooet är desto mer skadligt är det.
 2. Konserveringsmedel. Kemikalierna i schampon gör hållbarheten mycket lång från 1 till 3 år. Sådan mängd kemikalier kan orsaka irritation, från vilken huden kliar och flår.
 3. Sulfater. Varje skummet kosmetisk, oavsett om det är schampo, tvål, duschgel eller tandkräm, innehåller tidigare natriumsulfat. Detta ämne, förutom klåda, kan orsaka andra farliga sjukdomar upp till bildandet av maligna tumörer. Sulfater utsöndras praktiskt taget inte från kroppen. Kom ihåg att om shampooet är för skumt - det är bättre att inte använda det för daglig användning.
 4. Parfymerade dofter. I strävan efter originalitet och konsumenternas efterfrågan tilldelas tillverkare av schampon dem med ett brett spektrum av kemiska aromer, men minnesvärda, men samtidigt.

Hur man tar bort klåda efter schamponering

När huvudet kliar av schampot är det svårt att hitta en väg ut ur situationen och förstå vad man ska göra för att obehaget ska försvinna.

Kan du hjälpa dig hemma? Ja, och handlingsplanen är som följer:

 1. Det första du behöver göra är att skölja huden och håret väl med att springa, och helst kokt, vatten eller avkok av kamille.
 2. Om rodnad och irritation har passerat på pannans och hårbotten, bör du ta en allergimedicin som passar dig.
 3. Var noga med att konsultera en läkare och skicka test för identifiering av ett allergen.

Det är också värt att komma ihåg några recept av traditionell medicin:

  • Om du tvättar huvudet kliar - en äppelmask hjälper dig. Två gånger i veckan i 30 minuter är det nödvändigt att applicera en massa riven äpple på ett grovt rivjärn. Sprid på hårbotten och hårrötterna och sätt på en hatt av naturligt tyg.
  • Sköljning av håret efter tvättning med avkok av lökskal hjälper mjäll och klåda. Skal från 3-4 glödlampor måste fyllas med en liter kokande vatten och koka sedan i 60 minuter över medium värme. Före användning måste buljongen filtreras.

Andra orsaker till klåda

 1. Parasiter. Närvaron av löss eller subkutan kvalster uppträder i det faktum att huden kliar sig otrötligt kliande efter tvätt och före det. Hittade nits kammade kamar, tvätta huvudet med speciella schampon, använda krämer och salvor.
 2. Seborré. Fett eller torr seborré är en obehaglig och oestetisk sjukdom som är ganska svår att hantera. För att bota seborré, först och främst är det nödvändigt att normalisera näring, för att upprätta sömn, hormonell och känslomässig bakgrund.
 3. Överdriven torr hud. Dålig sebumproduktion får huden att klia och avta, och håret blir tunt och faller ut. Användningen av vitaminkomplex, valet av rätt typ av kosmetika, fuktgivande och närande maskar hjälper till att klara problemet.
 4. Hårfärg. Ammoniak och peroxid, starka allergener i hårfärger. De irriterar huden och orsakar klåda, rodnad och jämn utslag. Om efter färgning fanns några obehagliga symptom - det är bättre att vägra färg av detta märke.
 5. Svamp. Hårbotten-hårbotten kliar mycket. Varje apotek säljer speciella antimykotiska schampon och balsams som kan användas och shampooeras även för profylax.
 6. Allergier mot pulver och tygmjukgörare. Lakan, halsdukar, halsdukar och hattar - alla dessa saker kan tvättas med en agent som innehåller ett allergen som orsakar kliande hårbotten.

Om du inte kunde räkna ut själv varför, efter att ha tvättat med schampo, huvudet kliar, och bytet av ett märke av produkt till en annan inte hjälpte - du kan inte göra det utan att konsultera en tricholog. Specialisten kommer att kunna identifiera orsaken till patologins utveckling och föreslå det rätta sättet att hantera det.

Varför kliar huvudet efter tvätt

Var och en av oss, i större eller mindre utsträckning, tittar på vårt hår. För närvarande, för att bibehålla hårets hälsa finns det ett stort antal olika kosmetika. Men trots det, mycket ofta efter att ha tvättat huvudet upplever en person en ganska obehaglig klåda. Vad kan det kopplas till med?

Orsaker till huvud kliar

Det första du behöver göra är att se igenom håret och hårbotten. De ska inte visa några skador, levande saker eller sekret. Om allt ovan saknas, är det troligtvis orsak till klåda som är vanlig irritation. I de flesta fall är orsaken till obehaget ett felaktigt utvald botemedel mot huvudet som inte passar din hårtyp.

Klåda kan också uppstå på grund av några nervösa upplevelser.

Kliar det efter tvätt? Orsaken till detta fenomen kan vara ett brott mot ämnesomsättningen och ett överskott av svavelhaltiga substanser. Gör i så fall en diet så att den innehåller mindre proteinprodukter.

Om du hittar något ovanligt på ditt huvud under inspektionen, bör det här vara ditt första samtal att kolla. Det är möjligt att sjukdomar som seborré, mjäll, löss, dermatit, psoriasis etc. kan orsaka klåda. Denna situation kräver omedelbar åtgärd. Därför, utan att vänta på utveckling, kontakta en läkare som korrekt kan bestämma orsaken och ordinera lämplig behandling.

Varför hårbotten kliar den andra dagen efter att ha tvättat huvudet?

Problemet är att hårbotten börjar klia (och klia) på andra dagen efter tvätt. Jag gillar inte att tvätta mitt huvud varje dag, eftersom jag läste att det här för det första inte är användbart, och för det andra är mitt hår sämre på den första dagen och på andra dagen är det bättre. Men nyligen började detta problem. Jag försökte olika schampon, men inget har förändrats. Hur bli av med det och varför kan det vara?

Flytande - flera alternativ.

Kanske - bara fel schampo som torkar din hud. Exfoliating vågar kan orsaka irritation.

Kanske du tvättar ditt huvud för noggrant, tvätta bort hela fettlagret istället för det yttre. Huden är oskyddad och bakterier börjar arbeta där.

Det kan vara värt att byta kam om det finns en chans att du kliar på hårbotten.

Kanske har du överdriven svettning (eller du är ofta i ett högtemperaturområde - på gatan, på en varm kudde spelar det ingen roll). I det här fallet, eller behöver du ändra den yttre temperaturen eller förkorta (bunt) håret.

Det kan vara värt att byta ditt schampo till skummot. Svavel i det stabiliserar talgkörtlarna inom några veckor efter applikationens början.

Möjliga milda allergier mot några sköljmedel för hår, sken, styling etc. Efter en dag bryter den kemiska komponenten genom det skyddande skiktet till den levande huden och börjar orsaka irritation.

Varför kliar det huvudet om det inte finns några löss? De vanligaste orsakerna

Utseendet på en oacceptabel, smärtsam kli gör att man undrar varför huvudet kliar sig - det finns inga löss och deras hår har nyligen tvättats ordentligt. Orsaker till hudirritation kan vara både yttre och inre utfällningsfaktorer. Ofta är det omöjligt att identifiera dem själv, så du borde ta hjälp av smärtspecialiserade läkare - en tricholog, en hudläkare, en gastroenterolog, en endokrinolog. De kommer att genomföra en serie laboratorietester och förskriva farmakologiska medel för att eliminera den bakomliggande orsaken till den diagnostiserade patologin, såväl som att snabbt lindra symtomen.

Helst eliminera klåda i hårbotten är endast möjligt efter att ha fastställt orsaken till förekomsten.

Naturliga orsaker

Naturliga orsaker inkluderar användning av hygienprodukter som inte är lämpliga för vård av en viss person. Till exempel visas allvarlig klåda ibland efter användning av en ren handduk, tvättad med ett nytt märke av pulver. Hårbotten på detta sätt reagerar på de kemiska ingredienserna i dess komposition. Små barn eller personer som är predisponerade för allergiska reaktioner är särskilt känsliga för hushållskemikalier.

Shampoo, balm, hårmask

Detta är den vanligaste orsaken till kliande hårbotten. På hyllorna av butikerna finns det nästan varje dag nya märken av omsorgsfulla medel, och tv-reklam erbjuder att radikalt förbättra hårets tillstånd omedelbart efter en enda användning.

Tillverkare lägger till ingredienser i schampon och sköljmedel som kan prova en allergisk reaktion:

 • eteriska oljor;
 • växtextrakt
 • aromer;
 • konserveringsmedel;
 • stabilisatorer.

En person får inte ens misstänka att han är mycket känslig för neroli eterisk olja eller extrakt från maskrosrötter tills han har tvättat huvudet. Därför är det med utveckling av pruritus nödvändigt att återanvända bevisade säkra medel.

Många av det fina könet älskar att experimentera med sitt utseende. De använder aktivt alla typer av hårmaskor, recepten som finns på Internet. Ofta inkluderar de honung, gruel från färsklök, vitlökskrygg. Om en kvinnas hårbotten är känslig och tunn, bör man inte bli förvånad över utseendet av smärtsam klåda och ibland mikrotraumor.

Rekommendation: När du köper schampo eller balsam måste du vara uppmärksam på närvaron av natriumlaurylsulfat i dess sammansättning. Detta anjoniska ytaktiva ämnet kan irritera hårbotten.

En ny produkt för att tvätta hår eller färga hår kan prova en önskan att kamma huden.

Hårfärg

Även om inskriften "Utan ammoniak!" Finns på förpackningen med färg, garanterar detta inte sin säkerhet. Oavsett om en kvinna använder ett botemedel för att ge en ljus nyans eller radikal färgning, kan en allergi inträffa omedelbart efter appliceringen eller flera timmar senare. Huvudet börjar klia, rodnad och hudutslag förekommer på huden, efter ett par dagar faller små vågar på axlarna. Så agerade aggressiva kemikalier som finns i nästan alla märken av hårfärg.

För behandling av en allergisk reaktion kan läkaren ordinera droger: Loratadin, Cetirizine, Tavegil, Suprastin, Zodak. I vissa fall måste du använda salvor, krämer, schampon med antihistaminaktivitet.

Tips: Om du efter färgning uppstår allvarlig klåda ska du skölja håret med extrakt av kamomill, sträng, salvia, naglar. Förbered det, häll bara 3 msk. skedar av vegetabiliska råvaror 2 koppar kokande vatten och lämna i en timme.

Patologiska orsaker

Behovet att kamma hårbotten uppstår mot bakgrund av en brist i kroppen av biologiskt aktiva substanser - vitaminer och spårämnen:

 • tiamin, pyridoxin, riboflavin, cyanokobalamin, askorbinsyra och nikotinsyror, tokoferol;
 • magnesium, molybden, kalium, järn, fosfor, kalcium, mangan.

Ur deras närvaro i vävnaderna och blodet beror det på att alla system för mänsklig aktivitet fungerar aktivt. Försämring i allmän hälsa återspeglas omedelbart på hårbotten och håret. Den patologiska processen börjar med en kränkning av blodtillförseln till alla lager av epidermis. Bristen på mineralföreningar och vitaminer leder till en försvagning av hårsäckarna, störningar av metaboliska processer. Kursintaget av Selmevita, Complivit, Vitrum, Centrum, Supradina hjälper till att snabbt klara av klåda för en vuxen och ett barn.

Shampoo med antifungal aktivitet används för att eliminera klåda med seborré.

Patogena svampar

Olika typer av svampar som lever på människans hud är villkorligt patogena mikrofloror. Men under påverkan av interna eller externa provokationsfaktorer aktiveras de, börjar växa och föröka sig. Kliniska manifestationer av seborré är klåda, allvarlig torr eller oljig mjäll, och talgkörtlarna utsöndrar en överdriven mängd utsöndring. Hårets tillstånd försämras väsentligt: ​​de börjar falla ut, blir snabbt smutsiga, stratifiera på spetsarna. Skrapa hårbotten leder till bildandet av repor, sår, sprickor, som snabbt går ihop med sjukdomsframkallande bakterier:

Om du hittar smärtsam svullnad eller sår i hårbotten, ska du omedelbart kontakta en hudläkare. Hembehandling med folkrättsmedel kommer inte att medföra framgång som ett resultat av deras brist på antimykotisk aktivitet.

Rekommendation: Vid behandling av seborré, ökar användningen av schampon med anti-svamp ingredienser - ketokonazol, nizoral, friderm med tjära. Och vid diagnos av infektion föreskriver dermatologer antibakteriella externa och (eller) interna preparat.

Herbal infusioner kan intas för behandling av neurogen klåda och sköljas helt enkelt med sin hårbotten.

Neurologiska störningar

Om huvudet är repat, men det finns inga löss, borde du analysera ditt psyko-emotionella tillstånd. Ofta stressiga situationer eller långvariga depression leder nästan alltid till en önskan att kamma hårbotten. Nervös utmattning utlöser en kedja av negativa immun-, biokemiska och fysiologiska reaktioner. Dess resultat är produktionen av kroppen av biologiskt aktiva föreningar som irriterar nervfibrer. Vad händer nästa:

 • stora och små blodkärl dilaterar;
 • det är en stark svullnad;
 • Produktion av histamin, en aktivator av allergiska reaktioner, ökar.


Lusten att klia ökar på kvällen och på natten, påverkar aptiten negativt, stör sömnen. Om den patologiska processen diagnostiseras i början, kommer läkaren att ordinera lätta lugnande medel eller lugnande medel - Tenoten, Persen, Deprim, tinkturer av valerian, motherwort och Hypericum. Och med allvarlig depression måste du ta neuroleptika och (eller) lugnande medel.

Gastrisk patologi

Brist på vitaminer, makro- och mikronäringsämnen kan inträffa, inte bara när de inte matas in tillräckligt med mat. Många sjukdomar i mag-tarmkanalen åtföljs av nedsatt absorption av biologiskt aktiva substanser. Det vill säga de är i produkter, men kan inte delas eller smälta. Detta tillstånd utvecklas i följande patologier:

 • disackaridasbrist;
 • celiac sjukdom;
 • cystisk fibros
 • exudativ enteropati.

Även ofta diagnostiserad gastrit kan provocera ett brott mot absorption på grund av den frekventa utvecklingen av processer av förfall, jäsning, överdriven gasbildning. Magsår orsakas ofta av felaktig, obalanserad näring. Det kan också direkt bidra till utseende av klåda. Faktum är att patogena svampar i hårbotten växer snabbt och multipliceras när en person äter mycket bakning och godis. Ibland räcker det med att göra vissa justeringar av din kost så att viljan att kamma ditt huvud försvinner utan spår.

Varning: Hårbotten klåda är ett av symptomen på psoriasis eller ringorm. Dessa patologier fortskrider snabbt, så det är angeläget att konsultera en hudläkare.Nästa Artikel
Betyg det bästa av pengar. Vilken keratin hårrätare är bättre?