Ett barn kliar huvudet, men inga löss: vad man ska göra och hur man ska behandla


Det finns en åsikt att om ett barn har kliande huvud, då måste det vara löss. Denna attack inträffar idag, barn är inte lika ofta som tidigare. Redan uppfunnit och bra droger och förebyggande metoder som fungerar. En mans lus, nits, löss kommer någonsin att besegras. Förutom människokroppen finns det ingen livsmiljö för denna typ av parasit. Symbios är omöjligt. Fördelarna med denna plåga är få. Men droger som kommer att hjälpa om några dagar har ännu inte uppfunnits. Det är bara föräldrar och barn att komma överens med situationen och en forskare att fortsätta arbeta hårt för att söka en lösning. När det gäller andra sjukdomar är situationen inte tröstande. Problem, tyvärr, efter segern över lössen kommer inte att minska. Barnets huvud kan klia av många anledningar, vilket inte är överflödigt att förstå.

Så, om ett barn kliar på huvudet och inget huvudlöss, vad betyder det? Att kontakta en specialist i god tid - det är viktigt. Moms och pappor är väl medvetna om denna regel, eftersom vissa sjukdomar är mycket smittsamma. Samtidigt klipper huvudet ibland av skäl som är svåra att tillskriva kategorin allvarlig. Vad ska förväntas, gå till doktorn?

ringorm

Ibland är en sjukdom som undergräver hälsan ringorm. Allvarlig klåda är ett av symptomen. Sjukdomen är smittsam. Du måste förbereda dig på sjukhuset. Om en sådan parasit, som en lus, inte stör, kan en annan parasit, en svamp, störa. Det är en svamp mikroorganismer som orsakar ringorm. Det påverkar huden, ändrar sin struktur. Immunsystemet växer starkare genom åren, särskilt sårbart i barndomen. Därför överlever ringmask lätt i kroppen hos barn i åldrarna 4 till 14 år, fortskrider snabbt. Vissa former överförs från person till person, andra från husdjur.

Fara är överallt, och det enda sättet att skydda dig är att stärka immunförsvaret. Hälsa mikroflora i huden är ett effektivt skydd.

Naturligtvis kan man inte undvika direktkontakt med svampinfektionen. Men om immunsystemet är i gott skick blir det lättare att återhämta sig och återhämta sig.

En noggrann diagnos kan endast göras av en läkare efter noggrann forskning. Detta kan vara dermatofytos, ringorm och microsporia. Deras symtom är samma:

 • De drabbade områdena är runda, kliande
 • Först är det en liten rodnad, sedan skalning;
 • hårlinjen på dessa ställen är gallring - håret bryter helt enkelt.

Efter att ha hittat liknande symptom på barnets hårbotten, bör man omedelbart söka hjälp från en specialist. Ju tidigare behandling börjar, desto bättre. Kampen blir lättare, ingen kommer att lida.

Demodekoz - den möjliga orsaken till klåda

När ett barn har kliande huvud är det troligt att fästet är skyldigt. I synnerhet är det ganska ofta fall av parasitering av en akneferrit. Vanligtvis kan spår av hennes vistelse ses i nacken, öron, i ögonlocken, på ansiktet. Detta är en smittsam sjukdom. Sjuk, igen, kan inte undvikas. En ficka sänds genom direktkontakt med bäraren, en infekterad person. Det tränger lätt in i vävnaden om hudens immunspärr försämras. De är mindre benägna att bli smittade om immunsystemet är bra.

Med vilka tecken kan du bestämma att det här är demodikos? Vem har aldrig mött fästingar i mitt liv? Få människor på planeten Jorden. Fästingar är en irriterande del av biosfären. Vad ska man göra med det? Det är omöjligt att flytta till en annan planet. I den närmaste framtiden kanske situationen förändras. Under tiden har detta inte hänt, du måste komma till stånd med faktum: fästingar av olika arter har slagit och kommer fortsätta att slå människor, varmblodiga djur. Av dem har endast vissa arter immunitet och det är partiellt.

När det gäller demodikos, försök att bota sjukdomen på vanliga sätt, bekant för varje vuxen borde inte vara. Detta kommer bara att försvaga immunsystemet - störa hudens naturliga mikroflora. Behöver konsultera en läkare. Han kommer att bestämma att parasiten har angripit barnet, kommer att hämta droger som kan hjälpa till.

Först verkar situationen, som alltid vid fästing av fästingar, oförståelig. Varför huvudet börjar klia är svårt att bestämma. Men klåda är ett tydligt tecken på att något är fel. Närvaron av parasiten blir snart uppenbar. Sjukdomen ser ut så här:

 • hud på vissa ställen kliar
 • snart rödhet, ål förefaller
 • hår från folliklar faller ut;
 • det övre skiktet börjar skola av snabbt och peeling förekommer i slagområdet;
 • i vissa fall finns det ont i ögonen.

Skalad yta ökar inte i storlek - nya visas med karakteristiska tecken på deformation. Att kamma dem rekommenderas inte, vilket är svårt för barn. Föräldrar kommer att behöva följa utförandet av läkarens order.

Barnet kan vara allergiskt

En allergisk reaktion är ett komplex av olika symptom, från en kall till skabb. Det kan antas att orsaken till obsessiva känslor ligger exakt i kroppens allergiska reaktion på någonting. Vad är en allergi? Detta är ett modifierat immunsvar. Kroppen tar en stimulans för allvarligt, behandlar den negativt, även om det inte verkar finnas någon anledning till det. Medicin är känd för mycket allvarliga typer av allergier, som sannolikt blir dödliga, tyvärr. Skraphuvud är inte det värsta symptomet. Det är sant att det inte finns någon anledning att blunda för honom heller. Vårdlös inställning till barnets hälsa är oacceptabelt. Vad kan föräldrar göra i den här situationen? Kontakta bara en läkare. Vad kan en läkare? Sjukhuset borde inte vara rädd.

Hittills är orsakerna till allergi inte fullt kända, forskningen pågår. Samtidigt finns det botemedel mot det. De kan inte bota, men symptomen eliminerar snabbt. Därför är det värt att snarast möjligt kontakta en läkare - detta kommer att minska nivån på moralspänningen i barnet. Den psykogena faktorn spelar ingen roll. Allergi utvecklas oavsett hur barnet behandlar henne. Ett repande huvud kan vara en tillfällig reaktion på en mat som äts, blommande växter eller någon annan irriterande. Vad exakt är källan till problemet? Läkaren kommer att ge svaret efter en grundlig diagnos och testning.

Personlig hygien

I vissa situationer uppstår problem med hårbotten på grund av att shampooet inte passar eller på grund av att barnet inte tvättar huvudet tillräckligt ofta. Personlig hygien är en färdighet som ingår i socialiseringen och måste bemästras. Processen är föremål för naturlagar, beror på nervsystemets egenskaper. Vuxna under ganska lång tid måste övervaka efterlevnaden av reglerna för personlig hygien. Barnets kropp ska vara fullt formad, bli starkare.

Kosmetika, skapad speciellt för barn, låter dig anpassa sig till det 21-talets verklighet smidigt, gradvis. De tvättar effektivt smutsen effektivt. Men det är smuts som orsakar inflammation i folliklarna och klåda ibland. Föräldrar bör vara uppmärksamma på denna uppgift - shampooing, badning. Standardfrasen "barn, tvätta händerna" räcker inte. I början av livsstilen är ett hot mot hälsan smuts, en omogen immunitet. Tyvärr finns det lite gemensamt mellan det döda havet och den dammiga luften. Det är nödvändigt att ändra för att barnet växte upp friska, glada, stod upp.

Metabolisk störning

En ganska allvarlig felfunktion i kroppen är en metabolisk störning. Dess huvudsakliga symptom är överviktig. Det verkar om metabolismen är för långsam. I detta fall blir tillståndsbetingad patogen mikroflora av huden ofta patogen. Svettkörtlarna och talgkörtlarna tvingas arbeta snabbare, de är lite snabbare bildade än i ett barn som inte är benägna att köra i kroppen. Som ett resultat av denna obalans känns avitaminos. Jag vill äta ännu mer, men detta förvärrar bara situationen. Bildandet av inre organ är ojämnt. Försvagad immunitet är ett av problemen. Potten är ett lämpligt medium för tillväxt av patogena mikroorganismer.

Irritation får barnet att ständigt skrapa huvudet och andra delar av kroppen, där svett tenderar att stå ut i större utsträckning. Den enda lösningen är att rationalisera näring. För att påskynda metaboliska processer tillåter kosten, baserat på produkter med lågt glykemiskt index. De är rika på vitaminer, samtidigt som de innehåller få så kallade långsamma kolhydrater. Idag anses det glykemiska indexet vara den vetenskapliga upptäckten som förändrade historiens gång. Kanske är det.

För snabb metabolism är mindre vanligt. Det är mindre ofta följt av ett sådant obehagligt symptom som ett kliande huvud. Accelererad metabolism är inte associerad med patologi, även om det kan indikera ett problem i de inre organens arbete. Om ett barn har en god aptit betyder det inte att hälsa är okej.

Vad ska man göra om ett barn har kliande huvud

Om cheferna för småbarn eller ungdomar ständigt kliar, tror föräldrarna omedelbart att orsaken till klåda ligger i pedikulos. Men skälen till att ett barns huvud kliar mycket mer, och de ligger inte alltid på ytan. Innan behandling, kontrollera symptomen och ta reda på den exakta orsaken till klåda.

Möjliga orsaker

Följande är de vanligaste orsakerna till klåda och flaking hos nyfödda, spädbarn och äldre barn.

allergi

Den vanligaste orsaken till klåda på huvudet är en allergisk reaktion på kemikalier i kroppen på grund av exponering för schampon eller droger i hårbotten.

Det är ett vanligt fall när ett barn byter shampoo eller duschgel, och det är ett problem med klåda. Pustler, finnar eller utslag kan förekomma på huden.

Försök att återvända till användningen av gamla medel, vänta en stund (om det inte finns några extra problem med klåda) och följ resultatet.

Det är viktigt! En allergisk reaktion kommer endast att orsaka en hårbotten sjukdom om problemet är i det ämne som personen tvättar huvudet på. Annars skulle klåda sprida sig i hela kroppen, snarare än att vara lokal.

Hudsjukdomar

Vid de första infektionsstadierna kommer en liten rodnad att märkas, kliarna blir milda, men kommer därefter intensifieras. Det är bättre att vidta brådskande åtgärder och gå till sjukhuset för undersökning. Möjliga problem:

Psoriasis kan uppmärksammas av en liten skurning av huden som uppträder lokalt i vissa områden, och inte överallt. Den mest utsatta delen är baksidan av huvudet. Om du inte märker sjukdomen i tid, börjar den skaliga platsen klia och bli röd.

Ibland med utvecklingen av sjukdomen på knä och armbågar i barnet uppträder märkbara fläckar.

Orsaken till sjukdomen har inte bestämts slutligen, men den viktigaste är en genetisk predisposition, och de försvårande faktorerna innefattar:

 • konstant stress;
 • Utseendet av andra infektionssjukdomar;
 • instabila hormoner (under puberteten);
 • ogynnsam hemmiljö
 • skada på hårbotten.

Psoriasis hör inte till smittsamma sjukdomar, så det kan inte helt botas, men det är lätt att underlätta sjukdomsförloppet i en sådan utsträckning att det inte kommer att manifesteras. Samtidigt föreskrivs ofta potenta droger som endast kan köpas på recept av läkaren. En trichologs undersökning krävs.

Det huvudsakliga symptomet som är lätt att märka med dermatit är stora mängder mjäll. Dermatit påverkar ett stort antal ungdomar - cirka 30% av alla barn lider av denna sjukdom.

D-vitamin, speciella medicinska schampon (köpta på apoteket), immunostimulerande medel och rätt näring, sammanställd av läkare, hjälper till att hantera sjukdomen. En annan orsak till dermatit är stress. Det bör undvikas, och om det inte fungerar, ta sedan lugnande medel eller antidepressiva medel.

Det är viktigt! Undvik att ignorera de möjliga problemen med stress hos ett barn. Misstanken att han inte ska ta antidepressiva medel, och ännu värre, när föräldrar tror att ett barn inte kan stressas.

Microsporia (ringorm) åtföljs av områden av skallighet, vilket gör sjukdomen igenkännlig och märkbar. Anledningen - en virussvamp som kan infekteras från djur eller deras ull.

Dessa antropofila svampar överförs från barn till barn, vilket kan leda till epidemiska proportioner inom en förskola eller skolinstitution. De kan också smittas om du ofta röra runt i smutsigt land som är förorenat med patogena sporer (offentliga platser).

Det första tecknet på att sjukdomen fortsätter att täcka kroppen är utseendet på röda fläckar inom området ögonfransar och ögonbryn. Vid ringorm ska du använda något av följande läkemedel:

 • Ketokonazol eller griseofulfin;
 • Clotrimazol som en salva;
 • Särskilda schampon (Nizoral);
 • Suprastin eller Loritadin.

Obalans av ämnen

Detta händer ganska ofta hos ungdomar som aktivt experimenterar med frisyrer. Olika färger eller blekmedel skadar inte bara håret utan även huden. De vanligaste kränkningarna av lipidbalansen hos ungdomar, eftersom de är mer utsatta för kemiens verkan.

Hos unga barn kan sjukdomen uppstå på grund av att de ligger i nacken på en kudde, och han svettar kraftigt under sömnen. I en sådan situation krävs daglig shampooing.

Ibland blir problemet torrt hårbotten, vilket är svårt att bli av med. Människor gör misstaget att börja tvätta håret varje dag. I detta fall produceras fettet mer och skadar mer. Det är nödvändigt att använda ett komplex av mineralämnen (till exempel i form av ett schampo), utföra procedurer och helst besök en hudläkare. Shampoo bör vara speciellt för torr hud.

Pedikulos (löss)

Uppkomsten och utvecklingen av pedikulos övervakas i alla offentliga institutioner. När allt kommer omkring kan ett smittat barn inte kontaktas med andra. Behandling bör ske för hela familjen.

Om det finns en sjukdom, kan du själv rengöra insekterna (löss) med en vanlig kam, men deras ägg kommer att förbli på huden.

Köpa vanliga salvor och aerosoler ger inte heller hundra procent resultat, varför vissa föräldrar använder folkmetoder.

I praktiken har det funnits fall när fotogen användes, men det ledde inte till något bra - svåra brännskador uppstod, som är svårare att bli av med än löss. Därför ska du inte använda droger, vars användning inte har bekräftats av läkare.

För behandlingen kommer att behövas:

 • försiktigt stryka alla saker av barn och familj;
 • Använd speciella mediciner: Nittifor, Damp Plus eller Pediculen aerosol tills skadedjur dör helt.

Skal huden av ett spädbarn

Att vara i livmodern är barnet omgivet av vatten. Vid födsel börjar luften påverka kroppen, och kroppen anpassas gradvis. Sebaceous körtlar börjar omedelbart producera den önskade mängd ämnen, så det finns sannolikhet för problem. En av dem är peeling, som varar flera månader.

Ibland uppstår hudskalning på grund av några andra faktorer:

 • överdriven användning av rengöringsmedel (de torkar huden);
 • användningen av tvättvatten av låg kvalitet;
 • tvättar med vatten innehållande stora mängder klor;
 • billiga syntetiska sängkläder eller barnkläder;
 • substandardfärger som används vid tillverkning av babykläder;
 • problem med temperatur hos spädbarn - överdriven svettning;
 • för mycket solljus;
 • torr luft.

Ibland kan huvudproblemet vara allvarligare:

 • Allergisk reaktion av barnets kropp till någonting. Det är inte värt risken, det är bättre att gå direkt till en läkare för att avslöja att kroppen reagerar så starkt (annars kan allergier bli ett allvarligt problem).
 • Innan du börjar mata konstgjorda blandningar bör du kontakta en läkare. Ibland är barnet allergiskt mot ämnen som ingår i icke-naturlig barnmat.
 • Mors mjölk kanske inte har tillräckligt med vitaminer. Bli av med problemet utan hjälp av läkare kan inte. Att gå till sjukhuset är ett måste.

Behandlingsmetoder

För säkerheten föredrar de att använda droger med naturliga ingredienser. Ibland kan de göras självständigt, till exempel en avkok av kamomill eller tåg. Salvor och krämer för att förhindra klåda och flingor är också populära:

 • baby cream;
 • zinksalva;
 • Bepanten;
 • Depantenol.

Ovanstående metoder hjälper emellertid endast till naturliga orsaker till problem med hårbotten. Det finns tillfällen då denna behandling inte räcker, så den mest rimliga lösningen innan behandlingen påbörjas är att samråda med din läkare för att bestämma orsaken till problemet.

förebyggande

Det är bättre att inte tillåta sjukdomens utseende och utveckling än för att bli av med det under lång tid och smärtsamt. Grundreglerna för barnet (vissa av dem är lämpliga för vuxna) för att undvika problem med hårbotten:

 • upprätthålla hygien;
 • använd ett ordentligt valt schampo som inte innehåller en stor mängd kemiska reagenser;
 • färga inte eller lätta håret i en tidig ålder
 • ät rätt, inklusive kolhydrater, proteiner och fetter;
 • undvik stressiga situationer
 • regelbundet genomgå en undersökning av en läkare.

Vissa sjukdomar, som psoriasis eller eksem, är ärftliga och det är nästan omöjligt att undvika sitt utseende. Men med korrekt förebyggande kommer deras manifestationer inte att märkas, och själva sjukdomen kommer inte att få allvarliga konsekvenser för patientens hälsotillstånd. Överdriv inte det med hygien, tillräckligt för att tvätta håret en gång om dagen eller en gång varannan eller tre dagar, om hårbotten är torr.

Vilken sjukdom som helst kan hanteras utan operation, men behandlingen blir smärtsam och snabb endast om sjukdomen uppmärksammas i tid. Barnhuvudhuden ska övervakas så nära som möjligt, inte ens ignorera liten rodnad och flakning.

Barnhuvud klåda huvudvärk och behandling

En klåda på ett barns huvud är inte livshotande, men kan irritera honom tills problemet är löst. Det finns flera anledningar till att ett barn kan skrapa huvudet. Två av de vanligaste är eksem och huvudlöss.

skäl

Eksem avser ett antal hudsjukdomar som orsakar irritation, rodnad och klåda. Enligt ChildHealth utvecklar ungefär 1 av 10 barn detta tillstånd.

Andra orsaker till att ett barn repor huvudet är huvudlöss (pedikulos) eller ringorm.

Pedikulos kan orsaka inflammation och klåda i hårbotten. Det kan ta flera veckor för ett barn med löss att börja klia, beroende på hur känslig huden är. Löss är mycket smittsam och sprids lätt från person till person, särskilt i skolor där barn är mycket nära varandra.

Ringorm är en svampinfektion som oftast finns på hårbotten. Dess manifestation är som en röd ring eller en grupp ringar med ett tydligt centrum. Denna infektion orsakar barnet kliar.

Eczema Ringworm Pediculosis (Lice)

Tecken på

Tecken på att en baby kan få eksem uppträder vanligtvis innan han är 3 månader gammal och nästan alltid innan han är fem år gammal. Symtom inkluderar torrhet, klåda, rodnad och små stötar på kinderna, pannan eller hårbotten. Utsläppen kan spridas till andra delar av kroppen.

Löss kan ses genom att undersöka barnets huvud. Nits (lössägg), innan de kläcker, ser ut som små gula eller bruna prickar. Vuxna löss är gråvit eller brun och inte större än sesamfrön.

Ringorm kan börja som runda, rödaktiga, akneliknande sår, och sedan bli scaly, scaly eller crusted, vilket orsakar kliande hårbotten. Det kan också orsaka svullnad, rodnad och sprött hår.

komplikationer

Detta problem är inte livshotande och den underliggande orsaken behandlas lätt. Komplikationer kan uppstå när ett barn kamar huden till blod, vilket kan leda till bakteriell infektion. Därför är det viktigt att undvika att skrapa huden och täcka eventuella öppna sår som kan ha bildats.

behandling

För behandling av eksem används kortikosteroidsalvor ofta. Enligt KidsHealth, mer än hälften av barn med eksem, kommer det att fortsätta i tonåren. Och bara ett fåtal människor kommer att vara i vuxenlivet.

Behandling av löss innefattar användning av ett speciellt schampo eller lotion för att döda lössen. Du ska inte använda medicinsk shampoo för barn under två år. Du kommer att behöva ta bort nits och löss manuellt. Du bör också tvätta alla sängkläder och kläder, dammsugare och möbler och suga hårvårdsprodukter och verktyg i alkohol.

Behandling av ringorm i huvudet innebär att du tar recept på orala läkemedel.

förebyggande

Enligt barnhälsa tror forskare att eksem är en ärftlig sjukdom; Därför kan du inte hjälpa ett barn att undvika det.

Som förebyggande åtgärd för de flesta infektioner som orsakar kliande hårbotten hos barn, undviker man en-till-en kontakt med skolan eller leker med andra barn, delar hårtillbehör och borstar och håller inte nära kontakt med någon som har löss eller ringorm. zoster.

Vad ska man göra

Förutom att det är viktigt att vända sig till barnläkaren, om det finns utslag, en förändring i huden, bör du följa följande tips.

Ändra badproceduren

Ibland kan ett barn börja skrapa huvudet från irritation medan man badar. Tvätta håret varje dag eller använda varmt vatten kan orsaka irritation. Dr Jim Sears säger att du måste tvätta barnets huvud ungefär en gång i veckan, och att ett frekventare förfarande kan torka hårbotten och orsaka att det kliar sig. Om ett barns hår blir smutsigt, tvätta det med varmt vatten förut.

Shampoo förändring

Många schampon har hårda kemiska ingredienser som kan torka hårbotten, även de som är avsedda för barn. Om barnet lider av kliande hårbotten, kan föräldrar försöka byta shampoo till de som är speciellt konstruerade för känslig hud. American Academy of Dermatology rekommenderar att man väljer schampo som inte innehåller dofter och andra tillsatser. Föräldrar ska leta efter en produkt som är speciellt utformad för barn, eftersom de har mer känslig hud än vuxna, och vissa schampon och tvål kan irritera henne.

Omsorg

Föräldrar kan hjälpa till att minimera hårbottenirritation genom att använda mild hårvård. I stället för att torka håret med en handduk eller använda en hårtork, måste du lätt suga den med en handduk eller låt den lufttorka. Du kan schemalägga lite inaktivt spel eller historia efter ett bad för att låta håret torka före sängen. Att använda en mjuk borste kan också vara mer godartad än plast eller hård.

befuktning

Om hårbotten är irriterad kan en bra fuktkräm hjälpa till att lugna och lindra klåda. Olivolja och babyolja är ett bra botemedel mot barn, eftersom de är naturliga och inte irriterar huden. Om det finns scabs eller scabs i hårbotten, kan föräldrarna gnugga lite olja i dessa områden för att mildra dem. Oljan ska tvättas fullständigt med schampo efter några minuter, eller det kan orsaka utslag.

Klåda i hårbotten är bara ett symptom på sjukdomen som orsakade det. För behandling är det därför nödvändigt att fastställa orsakerna till utseendet. Ibland, för att eliminera klåda i hårbotten, är det tillräckligt att byta hårvårdsprodukter. I andra fall kan det krävas långvarig behandling i flera månader. Om ett problem inträffar, är det lämpligt att besöka den behandlande läkaren. I avsaknad av ett sådant tillfälle bör du försöka identifiera orsaken till klåda själv.

Orsaker till kliande hud på huvudet

Det är nödvändigt att bekämpa klåda, annars kan ytterligare symtom vara med: sköljning av huden och håravfall. Detta beror på att huden tynnas på grund av konstant repor, sprickor börjar bildas. Huden upphör att ge näring åt håret, de försvagar och faller ut. Vad händer om det finns en klåda på hårbotten? Först måste du identifiera orsaken.

ohyra

En av de vanligaste orsakerna till kliande hårbotten är infektion med löss (pedikulos) eller fästingar (demodikos). Löss bor i håret och matas på blod, biter genom huden. Ticks lever i själva slöjan, vilket orsakar skalning av hårbotten och dess irritation, följt av klåda. Om löss kan behandlas med blotta ögat på egen hand, så är kvalsterna för små för detta. Därför är det viktigt att kontakta en hudläkare eller tricholog med problem.

Svampinfektion

På kroppen finns det många svampar som inte skadar en person med god hälsa. Men med försvagad immunitet påverkar de huden, vilket orsakar obehag. Om hårbotten är repad, är en svampinfektion en av de möjliga orsakerna som endast en läkare kan bekräfta.

Dermatofytos (lav) - ett speciellt fall av svampinfektion. Risken att fånga en infektion är högre hos ett barn som är i kontakt med djur och stora barngrupper. Klåda foci är markerade visuellt: håret bryter antingen av i roten eller faller ut med det.

Torr hud

Med brist på fukt börjar skalpen att flakas bort. Detta kan bidra till en frekvent användning av hårtork och strykning. Pokrov reagerar på torrhet genom ökad utsöndring av talg för skydd. Ofta tas denna reaktion av kroppen för hårets hårdhet och kämpar kraftigt med "problemet". Som ett resultat, huden, helt berövad av skydd, sprickor, kliar, flingor och kliar.

Muskelbelastning och stress

Stressiga situationer för en person åtföljs av frisättning i blodet av en stor mängd adrenalin. Det bidrar till hjärnans och muskels arbete vid gränsen för möjligheterna. Men när musklerna överbelastas börjar mikroviolens, metabolism störs. Klåda i hårbotten kan orsakas av överbelastning av axlar, rygg, nacke och nacke.

Brännande och klåda kan vara resultatet av mentala överbelastningar, intensiva upplevelser. Skinnet på huvudet skäller av från den ständiga önskan att skrapa den. Eliminering av överskott av adrenalin, muskelton och alltför hög aktivitet i nervsystemet normaliserar patientens tillstånd.

Kemisk reaktion

Allergier manifesterar sig ofta som utslag och brännande känsla. Hårbotten klåda kan bero på en allergisk reaktion på de vårdprodukter som en person använder. Om det blir värre efter tvättning finns allergierna i schampo eller balsam. Dessa produkter innehåller många kemikalier. Ibland kan reaktionen uppstå vid användning av schampo, som innehåller substansen Caton.

Hårbotten klåda kan uppstå efter färgning av håret. Det innebär att du måste byta färg för att bli av med kontakt med en irriterande.

Atopisk dermatit

Detta är en återkommande kronisk allergisk dermatit. Sjukdomen utvecklas hos dem som är genetiskt predisponerade för atopi. Därför kan det förekomma även hos spädbarn. Under hela livet kommer det att finnas perioder av eftergift och förvärring.

Dermatit får sig att känna rodnad, klåda. Om hårbotten är repad måste du noggrant undersöka den för att upptäcka lesioner. Ursprungligen är de röda och torra, och börjar sedan bli våta.

eksem

Eksem är sällan lokaliserat på huvudet, men det kan orsaka skurning och bränning. Först, rosa noduler med en gul tippform på huden. De bildar sedan skalor, vanligtvis på nacken och bakom öronen. Samtidigt är hårbotten fläckig. Detta tillstånd kan förväxlas med mjäll. Men efter peeling flakes, kvarstår en våt yta. Det är mycket svårt att diagnostisera eksem hemma, eftersom sjukdomsförloppet liknar psoriasis och andra hudsjukdomar. Men en hudläkare kommer att klara av den här uppgiften genom att ta ett skrap från den drabbade delen av kroppen.

seborré

Det finns två typer av sjukdomar:

 • Med minskad sebumsekretion (torr seborré);
 • Med sin rikliga sekretion (fet seborré).

Stark fläckning av hårbotten åtföljs av en torr form av seborré. Ett annat symptom på sjukdomen är akne. Klåda i hårbotten är mycket stark, svår att klara av.

Det är viktigt att söka hjälp från en hudläkare eller trikolog, eftersom seborré ofta kombineras med mjäll eller seborrheisk dermatit. Korrigera behandlingens taktik hjälper läkaren.

psoriasis

Psoriasis påverkar människor som har en genetisk predisposition mot denna sjukdom. Fickor kan förekomma var som helst på kroppen, inklusive håret. Det är svårt att skilja psoriasis från seborré från fotot, så du borde inte söka hjälp på nätet. Det är möjligt att diagnostisera sjukdomen med hjälp av en skrapanalys som tagits från det drabbade området. Psoriasis är inte botad, men du kan uppnå en stabil remission.

Hairish - det verkliga resultatet i 4 veckor! Naturliga medel för intensiv verksamhet baserad på det inhemska komplexet av medicinska växter och naturliga ingredienser.

Rekommenderas för män och kvinnor med håravfall, skallighet, byte av hårstruktur -

mer detaljer.

Om skadorna ligger i håret klagar patienten på kliande hårbotten. Det intensifieras efter tvätt och kamning. När mycket torra vågar ackumuleras, börjar skalpen att skala. I det här fallet är håret som om det häller snö. Fallskalorna är mycket stora jämfört med mjäll.

Kliande hårbotten hos barn

Barn lider ofta av kliande hårbotten. Orsaken till problemet är vanligtvis parasiter: fästingar och löss. De älskar känslig babyhud, som är lätt att bita genom på jakt efter mat - blod. På grund av den mekaniska effekten på huden börjar nerverna reagera. För att eliminera klåda börjar barnet att klia, vilket åtföljs av en stark skalning av hårbotten.

Andra orsaker till hårbotten kliar kan vara infektioner, neurologiska problem. Scabby på grund av en allergisk reaktion kan till och med få en nyfödd. Därför måste barnets kläder och säng vara naturligt, och vårdprodukterna måste vara hypoallergena.

Behandling av klåda på huvudet

Eftersom detta bara är ett tecken på den underliggande sjukdomen är det nödvändigt att leta efter orsaken till kliande hårbotten. Varför är det bättre att besöka en läkare för att diagnostisera sjukdomen, istället för att identifiera den hemma? Faktum är att de kliniska manifestationerna av många sjukdomar är mycket lika. Oberoende urval av behandlingstaktik kan inte leda till önskad effekt: hårbotten kommer att öka, håret börjar falla. Därför är behandling med folkläkemedel önskvärt först efter att läkaren godkänt det.

ohyra

Hos vuxna är risken för upptäckt lägre än barnets: huden är grovare och har mindre kontakt med djur. Om fästingar eller löss finns på huvudet, är det nödvändigt att köpa medel för att döda parasiterna. Apotek erbjuder ett brett urval läkemedel för huvudlöss och demodikulos av olika priskategorier. Skalning av hårbotten går snart efter klåda. För att förhindra återinfektion måste du behandla personliga tillhörigheter och genomföra förebyggande åtgärder för alla som bor hemma.

Kroniska hudsjukdomar

Om hårbotten är fläckig på grund av atopisk dermatit, psoriasis, seborré eller eksem, är det dessutom förutom den huvudsakliga behandlingen viktigt att följa en diet och undvika stressiga situationer. Alla kan orsaka en återkommande sjukdom och komplicera den. Om sjukdomen är säsongsmässig i naturen, för att fortsätta eftergivandeperioden, är det nödvändigt att påbörja förebyggande åtgärder som läkaren rekommenderat i tid. Klåda och skalning i hårbotten går vanligtvis bort om patienten spenderar tid till sjöss.

allergi

Om orsaken till klåda och avskalning i hårbotten är allergi, bör en irritation identifieras och kontakten ska uteslutas. Du kan hantera denna uppgift empiriskt hemma. För att göra detta måste du övervaka symtomen efter att ha använt en eller annan kosmetisk produkt och äter en eller annan livsmedelsprodukt. Om de till exempel intensifieras efter shampooing, ska schampo och / eller hårbalsam ändras.

svampar

Antifungala läkemedel ordineras för att eliminera svampinfektion. Bland dem finns medel för oral administrering. Ibland föreskrivs immunmodulatorer. Den mest populära lotion och schampo för svampinfektioner.

Allmänna rekommendationer

Klåda och skalning i hårbotten kommer bara att vara en stund om du inte kommer till en hälsosam livsstil. Det är nödvändigt att starta rätt näring, där det inte finns plats för fet, söt och stekt mat. Det är nödvändigt att förbereda maten själv, det är bättre att lämna halvfabrikaten i butiken.

Att orsaka kliarna blev inte muskelspänning, periodisk träning är nödvändig. Under muskelarbetet används den ackumulerade adrenalin. Och han kommer inte att kunna påverka huden.

Behandling av folkmekanismer

Traditionell medicin erbjuder sina egna metoder för att eliminera kliande hårbotten:

 • Detta verktyg är lämpligt om huden på huvudet är kliande och fläckig efter att ha färgat håret. Från lök och vitlök måste du pressa saften, de borde lägga till samma mängd vegetabilisk olja och citronsaft. Produkten gnids i huvudet omedelbart efter tvättning i 30 minuter. Tvätta av masken i surgjort vatten.
 • Med dermatit avlägsnas klåda masken från ett äpple, revet på en fin rivare. Den resulterande massan appliceras på huvudet före tvätt två gånger i veckan;
 • Klåda går bort efter tre sköljningsprocedurer med avkok av lökskal som tas från flera lökar. Koka skinkorna behöver 30 minuter, och det ska användas efter kylning till en bekväm temperatur. Buljong bör ersätta håret sköljning;
 • Effektivt hjälper maskros tinktur. För dess förberedelse behöver du 5 matskedar blommor, saften av en citron och 5 ml honung med 50 ml vodka. Alla komponenter blandas i en glasburk och skickas för infusion i två veckor. Efter filtrering gnids produkten i huden innan huvudet tvättas.

Om du bara behandlar symtomen i form av en klåda, kommer problemet att visas igen och igen. Det är nödvändigt att utrota orsaken för att glömma hur kliar huvudet. Detta bidrar effektivt till modern medicin. Att tillgripa folkrättsmedel borde vara först efter diagnosen av sjukdomen i kliniken, att känna din fiende personligen.

Artikel författare: Alice Nikitina

Gör en tid med trichologen (dermatolog)

♦ Kategori: Huvudhud.

Om ett barn har kliande huvud, misstänker föräldrarna omedelbart att barnet har blivit infekterat med löss. Men om inspektionen inte avslöjade dem, är det nödvändigt att utesluta de möjliga orsakerna till det obehagliga fenomenet. För att göra det, besök trichologen och genomgå en serie enkla undersökningar.

Allergiska reaktioner

Att hitta orsaken till klåda bör börja med allergiska faktorer för att detta symptom börjar. De kan vara hårvårdsprodukter, tvättmedel, mat eller läkemedel. Om schampo har förändrats inom en snar framtid, bör du spendera lite tid hygien barnets huvud med samma medel och analysera resultatet.

Om du är allergisk mot schampo eller pulver måste du eliminera användningen av dessa produkter och symtomen kommer att försvinna oberoende av tiden. Om reaktionen beror på läkemedelsbehandling eller mat kommer klåda inte att vara lokal, men kommer att spridas till barnets hela kropp.

Psoriasis i huvudet

Vid det första skedet av sjukdomsutvecklingen kan föräldrar upptäcka en liten skurning av vissa områden i barnets hårbotten. Inledningsvis påverkar sjukdomen på baksidan av huvudet. Med tiden blir skalning mer uttalad, vilket orsakar klåda och irritation. Ett ytterligare tecken på psoriasis är de oöverträffade fläckarna på knä och armbågar på barnet.

Etiologin hos sjukdomen är fortfarande oförklarlig. Det är huvudsakligen associerat med ärftlig predisposition, och de bidragande faktorerna innefattar:

 • påkänning;
 • infektionssjukdomar och inflammationer;
 • skada på hårbotten;
 • negativa hushållsfaktorer
 • hormonell obalans (under barnets sexuella utveckling).

Psoriasis i huvudet är inte en smittsam sjukdom och kan inte fullständigt härdas. För att förbättra hudens tillstånd utförs desensibilisering och avgiftning av kroppen, immunosuppressiva medel och antihistaminer ordineras också. I allvarliga fall indikeras användning av kortikosteroider. För att lindra känslomässig spänning rekommenderas det att ta lugnande medel för att förbättra sömnen och lindra stressen.

Hårbotten dermatit

Om en stor mängd mjäll upptäcks under undersökningen av barnets huvud, är det troligt att seborisk dermatit har orsakat klåda. Denna sjukdom är mycket vanlig hos ungdomar. Terapi av det patologiska tillståndet är utnämning av terapeutisk näring, speciella schampon, immunostimulerande medel och solbadning. Om stress är orsaken till sjukdomen indikeras sedering eller antidepressiva medel.

Huvudmicrosporia

Klåda i hårbotten och skalliga fläckar är karakteristiska för en sjukdom som mikrosporia. Sjukdomen orsakas av tre typer av patogena svampar. Infektion med en zoofil mängd svampar uppstår när ett barn kommer i kontakt med infekterade djur eller rester av deras ull på hushållsartiklar (kläder, skor, filtar, mattor, möbler). Barn är vanligtvis smittade från inhemska katter eller hundar när de tas i sina armar eller får gå och lägga sig.

Antropofila svampar överförs från barn till barn genom hushållsartiklar (kamar, frisörsaxar, hattar) och direktkontakt. Infektion av en bebis med geofila svampar uppträder när man gräver i marken förorenad med patogena sporer.

De första tecknen på microsporia är röda fläckar i hårbotten, i ögonfransarna och ögonbrynen. Med tiden blir de bleka, täckta med skalor och börjar avskalas. I detta fall bryts hårskenorna av, på grund av vilka skaldiga fläckar bildas på huvudet. Ibland är mikrosporia i hårbotten inte åtföljd av bildandet av skalliga fläckar, men orsakar flaking, vilket barnets föräldrar tar för svår mjäll.

Efter bekräftelse av sjukdomen med hjälp av en skrapmikroskopi för närvaro av svamp och bestrålning av hårbotten med en ultraviolett Woods lampa, föreskrivs lämplig behandling:

 • svampdödande krämer (Clotrimazole, Terbinafine);
 • När formen är igång behandlas det skarpa och kliande området med hormonala salvor (Mykozolin, Travokort);
 • antihistaminer mot klåda (Loratadin, Suprastin);
 • shampooing med speciella schampon (Sibozol, Nizoral);
 • långvarig användning av systemiska svampmedel (ketokonazol, terbinafin, griseofulfin).

Brott mot hårbotten i fettbalansen

Ibland är kardning av huvudet orsakat av överproduktion av talg. I detta fall ska huvudet tvättas dagligen. Ett barns huvud kan också klia om han sover på en kudde av syntetiskt material och halsen svettar hela tiden.

Det händer att ett barn har huvud kliar på grund av överdriven torrhet i huden. I detta fall har håret ett torkat utseende, elektrifierat, delat. I detta fall ordinerar läkare vanligtvis mineral-mineralsk komplex och fuktgivare för hår. Frekvent tvätt i detta fall är kontraindicerat. Hårbotten börjar intensivt producera fett och hårets tillstånd försämras ytterligare. För shampooing i detta fall ska du använda fina schampon för torr hud.

Fel metabolism

Detta tillstånd beror på dålig näring, stillasittande livsstil hos barnet och traumatiska situationer. Som ett resultat klipper huden under håret ständigt och flingar. Klåda och mjäll förekommer ofta i ett barn på grund av ökad produktion av hormoner under puberteten, tillsammans med ökat fettinnehåll i hårbotten.

Pedikulos hos ett barn

Om emellertid pedikulär finns i barnet, då till slutet av behandlingen, bör hans kommunikation med andra personer vara strängt begränsad. Barn som är i kontakt med patienten bör undersökas för insekter. Det är också nödvändigt att undersöka och behandla föräldrarna och andra familjemedlemmar i det infekterade barnet.

Lice-borttagning kan göras manuellt med en frekvent kam. Denna metod ger inte hundra procent resultat, för att det inte blir av med ägg. Du kan använda speciella sprayer, salvor och schampon, men effekten kommer inte heller att garanteras.

Huvudaktiviteterna för pedikulos är:

 • noggrann bearbetning av saker som är ett sjukt barn, inklusive kokning och strykning;
 • användning av Nittifor, Para Plus spray och Pediculen lotion.

Förebyggande av sjukdomar

Även efter orsakerna till kliarna hittades och behandlades, bör vi inte glömma förebyggandet av sjukdomar i hårbotten. För att undvika återkommande sjukdom är det viktigt att följa enkla regler som inte kräver tid och ansträngning:

 • Tvätta ditt barns huvud regelbundet;
 • Välj ett känsligt schampo i enlighet med barnets hår och ålder.
 • tvättar regelbundet örngott och barnhattar;
 • köpa för att tvätta barns pulver eller gel;
 • Använd för att kamma barnet bara sin personliga kam och kräva det från familjemedlemmar och vårdgivare.

Förebyggande åtgärder inkluderar också god näring, som huvudsakligen innehåller animaliska proteiner, fiber och komplexa kolhydrater. Det är viktigt att barnet får tillräckligt med frukter och grönsaker, och på vintern tar han äldre multivitaminpreparat.

Om cheferna för småbarn eller ungdomar ständigt kliar, tror föräldrarna omedelbart att orsaken till klåda ligger i pedikulos. Men skälen till att ett barns huvud kliar mycket mer, och de ligger inte alltid på ytan. Innan behandling, kontrollera symptomen och ta reda på den exakta orsaken till klåda.

Möjliga orsaker

Följande är de vanligaste orsakerna till klåda och flaking hos nyfödda, spädbarn och äldre barn.

allergi

Den vanligaste orsaken till klåda på huvudet är en allergisk reaktion på kemikalier i kroppen på grund av exponering för schampon eller droger i hårbotten.

Det är ett vanligt fall när ett barn byter shampoo eller duschgel, och det är ett problem med klåda. Pustler, finnar eller utslag kan förekomma på huden.

Försök att återvända till användningen av gamla medel, vänta en stund (om det inte finns några extra problem med klåda) och följ resultatet.

Det är viktigt! En allergisk reaktion kommer endast att orsaka en hårbotten sjukdom om problemet är i det ämne som personen tvättar huvudet på. Annars skulle klåda sprida sig i hela kroppen, snarare än att vara lokal.

Hudsjukdomar

Vid de första infektionsstadierna kommer en liten rodnad att märkas, kliarna blir milda, men kommer därefter intensifieras. Det är bättre att vidta brådskande åtgärder och gå till sjukhuset för undersökning. Möjliga problem:

Psoriasis kan uppmärksammas av en liten skurning av huden som uppträder lokalt i vissa områden, och inte överallt. Den mest utsatta delen är baksidan av huvudet. Om du inte märker sjukdomen i tid, börjar den skaliga platsen klia och bli röd.

Ibland med utvecklingen av sjukdomen på knä och armbågar i barnet uppträder märkbara fläckar.

Orsaken till sjukdomen har inte bestämts slutligen, men den viktigaste är en genetisk predisposition, och de försvårande faktorerna innefattar:

 • konstant stress;
 • Utseendet av andra infektionssjukdomar;
 • instabila hormoner (under puberteten);
 • ogynnsam hemmiljö
 • skada på hårbotten.

Psoriasis hör inte till smittsamma sjukdomar, så det kan inte helt botas, men det är lätt att underlätta sjukdomsförloppet i en sådan utsträckning att det inte kommer att manifesteras. Samtidigt föreskrivs ofta potenta droger som endast kan köpas på recept av läkaren. En trichologs undersökning krävs.

Det huvudsakliga symptomet som är lätt att märka med dermatit är stora mängder mjäll. Dermatit påverkar ett stort antal ungdomar - cirka 30% av alla barn lider av denna sjukdom.

D-vitamin, speciella medicinska schampon (köpta på apoteket), immunostimulerande medel och rätt näring, sammanställd av läkare, hjälper till att hantera sjukdomen. En annan orsak till dermatit är stress. Det bör undvikas, och om det inte fungerar, ta sedan lugnande medel eller antidepressiva medel.

Det är viktigt! Undvik att ignorera de möjliga problemen med stress hos ett barn. Misstanken att han inte ska ta antidepressiva medel, och ännu värre, när föräldrar tror att ett barn inte kan stressas.

Microsporia (ringorm) åtföljs av områden av skallighet, vilket gör sjukdomen igenkännlig och märkbar. Anledningen - en virussvamp som kan infekteras från djur eller deras ull.

Dessa antropofila svampar överförs från barn till barn, vilket kan leda till epidemiska proportioner inom en förskola eller skolinstitution. De kan också smittas om du ofta röra runt i smutsigt land som är förorenat med patogena sporer (offentliga platser).

Det första tecknet på att sjukdomen fortsätter att täcka kroppen är utseendet på röda fläckar inom området ögonfransar och ögonbryn. Vid ringorm ska du använda något av följande läkemedel:

 • Ketokonazol eller griseofulfin;
 • Clotrimazol som en salva;
 • Särskilda schampon (Nizoral);
 • Suprastin eller Loritadin.

Obalans av ämnen

Detta händer ganska ofta hos ungdomar som aktivt experimenterar med frisyrer. Olika färger eller blekmedel skadar inte bara håret utan även huden. De vanligaste kränkningarna av lipidbalansen hos ungdomar, eftersom de är mer utsatta för kemiens verkan.

Hos unga barn kan sjukdomen uppstå på grund av att de ligger i nacken på en kudde, och han svettar kraftigt under sömnen. I en sådan situation krävs daglig shampooing.

Ibland blir problemet torrt hårbotten, vilket är svårt att bli av med. Människor gör misstaget att börja tvätta håret varje dag. I detta fall produceras fettet mer och skadar mer. Det är nödvändigt att använda ett komplex av mineralämnen (till exempel i form av ett schampo), utföra procedurer och helst besök en hudläkare. Shampoo bör vara speciellt för torr hud.

Pedikulos (löss)

Uppkomsten och utvecklingen av pedikulos övervakas i alla offentliga institutioner. När allt kommer omkring kan ett smittat barn inte kontaktas med andra. Behandling bör ske för hela familjen.

Om det finns en sjukdom, kan du själv rengöra insekterna (löss) med en vanlig kam, men deras ägg kommer att förbli på huden.

Köpa vanliga salvor och aerosoler ger inte heller hundra procent resultat, varför vissa föräldrar använder folkmetoder.

I praktiken har det funnits fall när fotogen användes, men det ledde inte till något bra - svåra brännskador uppstod, som är svårare att bli av med än löss. Därför ska du inte använda droger, vars användning inte har bekräftats av läkare.

För behandlingen kommer att behövas:

 • försiktigt stryka alla saker av barn och familj;
 • Använd speciella mediciner: Nittifor, Damp Plus eller Pediculen aerosol tills skadedjur dör helt.

Skal huden av ett spädbarn

Att vara i livmodern är barnet omgivet av vatten. Vid födsel börjar luften påverka kroppen, och kroppen anpassas gradvis. Sebaceous körtlar börjar omedelbart producera den önskade mängd ämnen, så det finns sannolikhet för problem. En av dem är peeling, som varar flera månader.

Ibland uppstår hudskalning på grund av några andra faktorer:

 • överdriven användning av rengöringsmedel (de torkar huden);
 • användningen av tvättvatten av låg kvalitet;
 • tvättar med vatten innehållande stora mängder klor;
 • billiga syntetiska sängkläder eller barnkläder;
 • substandardfärger som används vid tillverkning av babykläder;
 • problem med temperatur hos spädbarn - överdriven svettning;
 • för mycket solljus;
 • torr luft.

Ibland kan huvudproblemet vara allvarligare:

 • Allergisk reaktion av barnets kropp till någonting. Det är inte värt risken, det är bättre att gå direkt till en läkare för att avslöja att kroppen reagerar så starkt (annars kan allergier bli ett allvarligt problem).
 • Innan du börjar mata konstgjorda blandningar bör du kontakta en läkare. Ibland är barnet allergiskt mot ämnen som ingår i icke-naturlig barnmat.
 • Mors mjölk kanske inte har tillräckligt med vitaminer. Bli av med problemet utan hjälp av läkare kan inte. Att gå till sjukhuset är ett måste.

Behandlingsmetoder

För säkerheten föredrar de att använda droger med naturliga ingredienser. Ibland kan de göras självständigt, till exempel en avkok av kamomill eller tåg. Salvor och krämer för att förhindra klåda och flingor är också populära:

 • baby cream;
 • zinksalva;
 • Bepanten;
 • Depantenol.

Ovanstående metoder hjälper emellertid endast till naturliga orsaker till problem med hårbotten. Det finns tillfällen då denna behandling inte räcker, så den mest rimliga lösningen innan behandlingen påbörjas är att samråda med din läkare för att bestämma orsaken till problemet.

förebyggande

Det är bättre att inte tillåta sjukdomens utseende och utveckling än för att bli av med det under lång tid och smärtsamt. Grundreglerna för barnet (vissa av dem är lämpliga för vuxna) för att undvika problem med hårbotten:

 • upprätthålla hygien;
 • använd ett ordentligt valt schampo som inte innehåller en stor mängd kemiska reagenser;
 • färga inte eller lätta håret i en tidig ålder
 • ät rätt, inklusive kolhydrater, proteiner och fetter;
 • undvik stressiga situationer
 • regelbundet genomgå en undersökning av en läkare.

Vissa sjukdomar, som psoriasis eller eksem, är ärftliga och det är nästan omöjligt att undvika sitt utseende. Men med korrekt förebyggande kommer deras manifestationer inte att märkas, och själva sjukdomen kommer inte att få allvarliga konsekvenser för patientens hälsotillstånd. Överdriv inte det med hygien, tillräckligt för att tvätta håret en gång om dagen eller en gång varannan eller tre dagar, om hårbotten är torr.

Vilken sjukdom som helst kan hanteras utan operation, men behandlingen blir smärtsam och snabb endast om sjukdomen uppmärksammas i tid. Barnhuvudhuden ska övervakas så nära som möjligt, inte ens ignorera liten rodnad och flakning.Nästa Artikel
Hur man applicerar ricinolja för hår