Livscykel, tillväxt och hårdjup i olika delar av människokroppen


I artikeln om hårets struktur nämnde jag redan att de växer cykliskt och inte synkront. Varje hår går in i anagenescykeln (kärnbildning) - katagenes (regression) - telogenes (sömn) i taget, olika för olika delar av kroppen. För hårborttagningsmetoder (elektroepilering, laser och fotoepilation) och hårväxthämning (enzymhårborttagning, Vanikcreme, etc.) är det viktigt att påverka hårfollikeln när den ligger i anagenessteget - det växer sig aktivt och därmed finns det tillgång till papillan. I de återstående stadierna av hårets liv är tillgången till papilen frånvarande, och efter fysisk extraktion av håraxeln kommer ett nytt hår att växa på denna plats.

Livscykeln för ett hårmönster [Morris] Anagenstadiet är perioden med aktiv uppdelning av epidermala celler och melanocyter som producerar melanin. Hår är en av de snabbast växande vävnaderna i människokroppen. Celldelning skapar tryck inuti hårlampan, trycker in substansen i keratiniseringsområdet eller keratinisering. Hårets näring tillhandahålls av papillans blodkärl. Blodet får också hormoner: androgenerna förlänger fasen av aktiv tillväxt, varför det fluffiga håret börjar förlänga och degenerera när hirsutism är klar.

När celldelningen reduceras, glider hårlampan - en övergångsperiod, eller catagen-scenen, börjar. Under denna period slutar papillatrofagen därför de celler som saknar näring, och håret går in i telogenfasen - det här är vilafasen. Hårlampan är skild från papillan och börjar flytta till ytan av huden. Vid den här tiden börjar en ny hårfollikel att bilda sig runt papillan, och hårväxtprocessen börjar igen.

Tabell 1. Hårets livscykel, antalet folliklar, tillväxtsteg och djup [Morris, Richards]

Att veta hur många folliklar som finns på ett visst område i kroppen, hur många av dem är i viloplanet och hur många växer aktivt hjälper till att beräkna hur lång tid det tar att epilera detta område, hur ofta det är nödvändigt att utföra upprepade procedurer och hur många de sannolikt kommer att behöva.. Hårtillväxtprogrammet läggs genetiskt och varierar från person till person, så siffrorna i tabellen tjänar endast som en guide. Hormoner kan väsentligt påverka tillväxten och hela livscykeln för håret.

Låt oss titta på bordet på armhålorna. Här är 30% av håret i anagentrinnet. Det innebär att du med det bästa resultatet för första gången kan bli av med 30% hår i detta område. Telogenstadiet för axillärt hår varar i 12 veckor, vi lägger ytterligare 2 veckor för att håret ska dyka upp på ytan (produkt av tillväxt och djup) - totalt minst 14 veckor för att bearbeta allt hår i armhålorna. Intervallet mellan behandlingarna ska inte överstiga 16 veckor (den tid då håret ligger i anagentrinnet). Okej, det här är ett idealiserat fall. I själva verket tillåter ingen typ av epilering att du tar bort 100% av anagenhåret, så hårborttagningen i armhålorna i stället för 3,5 månader tar mycket längre tid.

Detta innebär också att det är meningslöst att ta bort håret från sömnsteget. Detta är dock inte helt sant. Om vi ​​talar om elektrolys, då under termolys kan ett värmecenter röra vid det nya nya håret (mer detaljerat om hur det händer). För laser hårborttagning är detta också delvis sant om håret redan har börjat växa, eftersom det i detta fall finns något att absorbera strålningsenergin i detta hår. Men alla kemiska metoder för att sänka hårväxten på telogenhår kommer inte att fungera alls.

Om du förstår detta material, föreställ dig situationen: du plockade håret på hakan och benen, växte upp till 5 mm och gick till elektrolys för att bli av med ditt hår för alltid. Nu svara på följande frågor, men titta inte på svaren. Kontrollera bara dig själv:

  1. Var växer håret snabbare tillbaka och varför?
  2. Var kommer håret att tas bort oftare och varför?
  3. Var är resultatet snabbare och varför?

De rätta svaren enligt min mening:

  1. På ansiktet kommer håret att växa tillbaka snabbare, men tillväxten har inget att göra med det. Faktum är att anagenfasen är en av de längsta här, så håret i tidigt anagenes - när håret växer men ännu inte har dykt upp på hudens yta - mycket mer än på benen. Så om en vecka eller två kommer detta hår att växa tillbaka och det verkar som att det tidigare behandlade håret har vuxit, men det är det inte. Detta förklarar att ansiktet behandlas först minst två gånger i månaden. Efter en tid synkroniseras hårväxten, och proceduren kan gå mindre ofta. På benen ligger det mesta av håret i sömnen, så efter det första avlägsnandet verkar det som att håret "går bort" perfekt, men i själva verket sover de bara.
  2. På ansiktet igen. Jag är säker på att du har svarat på denna fråga korrekt. Trots att i verkligheten har ansiktshår en väldigt lång anagentillväxtfas och pauser mellan behandlingar är tillåtna under flera månader, vill ingen växa ett buskigt skägg och går oftare.
  3. Mest troligt är benen snabbare, och det är därför: 1) detta är ett hormonoberoende område och håret under knäet är all terminalt, så det blir ingen gradvis återfödning av håren; 2) Den fulla hårtillväxtcykeln i benen är kortare. Formellt är hårets telogenfas på hakan mycket kortare än på benen, så den första fullständiga rengöringen på ansiktet blir dubbelt så snabb; Om allt hår skulle kunna avlägsnas från första gången, skulle tre månader vara tillräckligt för ansiktet (telogenfas + 2 veckor beroende av hårväxt från tidigt anagen), och det skulle ta 4-5 månader för benen.
källor:

  1. Morris, D. Epilation encyclopedia: Allt om hårborttagning för proffs och skönhetssalonger / D. Morris, D. Brown. - M.: RIPOL Classic, 2008. - 400, ill.
  2. Robert N. Richards, G. E. Meharg. Richard N. Meharg. Kosmetisk och medicinsk elektrolys. - Medric Ltd, ISBN: 978-0969474630 (1997)

Relaterade material

Selektivt citerar material från webbplatsen, glöm inte att markera källan: det har observerats att personer som inte gör det börjar att växa över med djurpäls. Full kopiering av artiklar är förbjuden.

Den håriga frågan kommer inte att ersätta din läkare, så ta mitt råd och min erfarenhet med en hel del skepticism: din kropp är dina genetiska egenskaper och en kombination av förvärvade sjukdomar.

Hårväxtfaser

Hela tiden betraktades tjockt och långt hår som huvudelementet i ett attraktivt utseende, som kunde betona sina fördelar och gömma brister. Små krullar är dock inte bara en gåva av naturen, men också, naturligtvis, resultatet av ständig oro för dem. Att organisera vården med håret hjälper dig med kunskap om hur och med vilken hastighet håret växer, vilka faktorer som kan påverka denna process och från vilka steg deras livscykel består.

Många tror att håret i olika delar av kroppen växer kontinuerligt, och bara en liten del av det faller ut och det är ganska sällsynt. Faktum är att hårväxten är cyklisk och beror på personens ålder och kön, hans vanor, livsstil, kost, närvaron av kroniska sjukdomar, organismens genetiska egenskaper, klimatförhållanden och miljöförhållanden. Enligt experter är tillväxten hos hårstänger också förknippad med säsongen - på hösten och vintern växer håret långsammare än på vår och sommar. Hos barn växer håret med cirka 12-13 mm per månad, hos vuxna, med 15 mm och i vuxen ålder börjar de växa långsammare, upp till 11 mm per månad. Dessutom, varje enskilt hår "lever" under en viss tid (i genomsnitt varar det ca 4 år), så faller håret ut och en ny börjar växa i sin plats. Och detta händer genom hela livet.

Hur odlar man hår?

Hår - derivat av epidermis, vars yttre skal bildas av keratin vågar, överlappar varandra konsekvent. Den synliga delen av håret kallas kärnan, och det inre, under tjockleken på huden - roten eller löken. Hårrotet är omgivet av en särskild väska - en hårfollikel, vars form direkt avgör hårets art: krulliga lås växer från en njurformad follikel, något lockad (vågig) - från ovala och raka linjer - från avrundad.

Varje hår består av tre lager. Den första (yttre), som kallas hårkutiklet, utför en skyddsfunktion. Den andra (mitten) är cortexen. Den består av långsträckta döda celler, vilket ger hårets elasticitet och styrka. Dessutom är pigmentet (melanin) koncentrerat i cortex, vilket bestämmer hårets naturliga färg. I mitten av håret är medulla (medulla), som består av flera rader keratinceller och luftrum. Det antas att genom detta skikt tillhandahålls näring av cortex och cuticle - detta kan faktiskt hänföras till förändringen i hårets tillstånd i sjukdomar som är förknippade med brist på näringsämnen i kroppen. Hårväxt uppstår på grund av uppdelningen av odifferentierade (omogna) hårlampa celler med hög mitotisk aktivitet. Denna process är föremål för vissa biologiska lagar och omfattar flera faser, som vi kommer att överväga nästa.

Anagen (tillväxtfas)

Anagen - perioden med aktiv hårväxt, som varar i genomsnitt 2 till 6 år. Med ålder, denna fas förkortas betydligt (hos äldre människor, det brukar inte vara mer än 3 år). Anagen är uppdelad i flera steg:

  • Hårlampans celler börjar öka i storlek, det finns en aktiv syntes av ribonukleinsyra (RNA).
  • Hårlampan tränger djupt in i dermis och bildar en bindvävskedja - en hårpåse. I follikelns nedre del utsträcker hårpappillärningen, som huvudsakligen består av bindväv, små blodkärl och nervprocesser. Lampans celler, som aktivt multipliceras, blir en del av håret och säkerställer tillväxten.
  • Vidare fortsätter den aktiva uppdelningen av differentierade celler, och follikeln når vid denna punkt sin maximala längd (det är 3 gånger dess längd i viloplanet). Papillan blir helt formad. De melanocytiska epidermala cellerna ligger i cellerna i follikelmatrisen nära papillformen melaningranuler (de är ansvariga för hårfärgen). Follikelns yttre mantel har formen av en kon, som växer från ovan. Därefter blir epitelceller, när de utsätts för keratinisering, omvandlade till hjärn- och kortikala substanser.
  • På detta stadium börjar melanocytcellerna producera pigment, och hår, som redan är helt format, går inte utöver gränserna för follikeln, som fortsätter att expandera.
  • Den formade håraxeln växer upp till epidermalskiktets övre gräns, och glödlampan (hårrot) förvärvar sålunda en fullständig form (det kan vara elliptiskt eller symmetriskt avrundat).
  • Vid anagenas sista steg börjar håraxeln att stiga ovanför hudens yta, följt av en övergångsfas. Varaktigheten av det aktiva hårtillväxtsteget för varje person är annorlunda (det beror på många faktorer, inklusive genetisk predisposition).

Kanske är det mest illustrativa exemplet på anagenfasen huvudet på ett nyfött barn. I början är det täckt med en knappt märkbar fuzz, och efter ett tag börjar mellanhår att växa på det, och därefter terminal (hård och pigmenterad) hår, som efter några år blir till ett fullsträckt hårhår.

Catagen (mellanfas)

Efter den aktiva tillväxtfasen börjar ett hår en viloperiod, under vilken håraxeln inte längre växer. Olika biologiska processer kan förekomma i den, men längden ökar inte. Detta beror på det faktum att tillförseln av näringsämnen till follikeln stannar i detta skede, och follikeln börjar krympa gradvis, avsevärt minskande i storlek. Samtidigt upphör melanin att syntetiseras. Catagen anses vara den kortaste fasen, eftersom dess längd är högst 2-3 veckor.

Telogen (viloläge)

Den mellanliggande fasen av hårtillväxt slutar med ett viloplaneringssteg, vilket är villkorligt indelat i tidigt och sent telogen. Konventionellt eftersom vissa experter hänvisar den tidiga fasen av vila till föregående etapp (mellanliggande), och den sena telogenen separeras i en separat cykel, kallad exogen. Men vi kommer att överväga den allmänt accepterade klassificeringen:

  • En tidig telogen är ett stadium i livscykeln hos ett hår där lampan blir inaktiv. Under denna period går dermal papillan i viloläge, och hårrotens näring stannar helt. I detta fall kan håraxeln fortfarande förbli fäst vid follikelns nedre del och mottaga signaler genom fibrerna i den extracellulära massan. Det är anmärkningsvärt att det mekaniska avlägsnandet av hår i telogenfasen nödvändigtvis medför utbrottet av aktiv tillväxt av ett nytt hår. Varje dag förlorar en person upp till 100 telogenhår (hos personer över 50 år anses förlust av 150-200 hår som norm). Varaktigheten av denna period är i genomsnitt 2-3 månader.
  • Sen telogen - den sista fasen, under vilken hårets naturliga död och dess förlust inträffar. Hårsäcken som omger glödlampan ligger i vila och håret hålls endast av hudintegumentet, därför kan det lätt falla ut vid vilken som helst effekt. Vanligtvis uppträder ett sådant fenomen när ett nytt, bara framväxande hår börjar aktivt driva den gamla. Sedan kommer den första etappen av hårets livscykel igen. Huvudfaren för den sena sovningsfasen ligger i det faktum att rotcellerna under det kan dö av olika orsaker och folliklarna förlorar möjligheten att producera nya hår (sålunda alopeci utvecklas).

Det bör noteras att hos friska människor är vanligen cirka 85-90% av allt hår i stadiet för aktiv tillväxt, 1-2% är i mellanfasen och 10-15% är i vila. Enligt studier i trichology motsvarar håravfall (alopeci) en ändring i ovanstående förhållande. Enkelt uttryckt börjar håret intensivt minska när andelen hår i anagen och catagen faser minskar, och andelen telogen hår ökar tvärtom. I det här fallet är det ofta möjligt att observera att varje ny generation av hår skiljer sig i egenskaper (tjocklek, färg och potentiell längd) från föregående (de blir tunnare, svagare och bleka).

Om, i strid med hårväxtfaserna, ingen åtgärd vidtas, kan denna process bli patologisk, och hårfolliklarna kommer då att atrofi och kommer inte att kunna producera nya hår. Och detta hotar i sin tur utseendet av utpräglade bala fläckar, vilket kommer att öka i storlek över tiden. Om vi ​​talar om behandlingen av alopeci ligger dess huvudsaklighet i att normalisera balansen mellan faserna i hårets livscykel och eliminera de faktorer som orsakade sådana störningar. Behandlingsbehandling bör ske under överinseende av en specialist, så snart han kan utföra en kompetent diagnos och välja lämpligt behandlingsprogram.

Vilka faktorer kan påverka hårväxten?

Hårväxt kan påverkas av olika faktorer, men särskilt följande bör framhävas:

  • Tid på dagen Det har länge visat sig att längden på hårstängerna på morgonen och på eftermiddagen ökar mycket snabbare än på kvällen och på natten. Av den anledningen rekommenderas de flesta kosmetiska procedurer som syftar till att påskynda tillväxten av krullar, att göra vid sänggåendet.
  • Tid på året Hårväxten kan jämföras med livscykeln hos växter, som de går igenom i ett år. De mest aktiva krullarna växer under våren och sommaren, men under kalla årstider minskar deras tillväxtnivå betydligt.
  • Hårtyp Det är känt att rakt hår växer mycket snabbare än vågigt hår (detta beror förmodligen på folliklarnas strukturella egenskaper och hårets struktur).
  • Ärftlighet. En viktig faktor som har en direkt inverkan på hårets livscykel. Människor vars närmaste familj började förlora sitt hår tidigt, är mer benägna att möta samma problem.

Dessutom har processerna för bildande och tillväxt av hår ett nära samband med en människas kropp, näring och livsstil, och även med hans ras. Således är det genomsnittliga livslängden hos ett hår mellan de representanter för den mongoloidiska rasen mycket längre än européernas och asiaternas, men den senare kan "skryta" med den högsta tillväxttakten och krillets styrka.

Hur påskyndar hårväxten: allmänna rekommendationer

För att öka krocktillväxten och förbättra sitt övergripande tillstånd bör du ha följande tips:

  • Av yttersta vikt är kompetent vård. Det är önskvärt att eliminera eller åtminstone minimera användningen av högtemperaturenheter och kemiska medel för färgning och krullning av hår.
  • Du bör inte spara på kosmetika för lockar, det är bättre att köpa kvalitetsprodukter som innehåller minsta mängd kemiska komponenter.
  • För att hålla krullarna i ett hälsosamt tillstånd måste du ge dem god näring från insidan. Detta kan göras genom att i din dagliga diet inkludera en tillräcklig mängd livsmedel som är rika på vitaminer och mineraler eller genom att ta vitaminkomplex (kurser).
  • För att aktivera hårväxten, är det till hjälp att systematiskt utföra en huvudmassage. Det bidrar till att förbättra blodcirkulationen och påskynda tillförseln av näringsämnen och syre till folliklarna. Massage kan göras med en speciell borste eller bara med dina händer.
  • Förutom huvudvården rekommenderas det att regelbundet göra masker från naturliga produkter som kan påskynda hårväxten - vegetabiliska oljor, örttextrakt och avkok, vitaminer.

Att ha en uppfattning om hur håret växer och vilka faser det går igenom, från början till det naturliga dödsfallet, kan du försöka att åtminstone delvis styra denna process. För att göra detta, följ de enkla reglerna om vård för hår, skydda det hela tiden från alla slags negativa faktorer och utföra omedelbart förebyggande och behandling av sjukdomar som bidrar till brott mot hårets livscykel.

3 steg av hårväxt på huvud och kropp

Hår växer i varje person i tre huvudfaser, som kallas - anagen, catagen och telogen. Detta är respektive stadium av tillväxt, övergångsfas, vila och förlust som hårfolliklarna upprepade gånger upplever under en persons liv.

I en frisk person är upp till 90% av hårsäckarna i tillväxtfasen, 10-14% - vila och 1-2% - förlust. Varaktigheten av varje cykel beror på den del av kroppen som håret växer på. Varaktigheten av tillväxtsteget för hår på huvudet är från 3 till 4 år i genomsnitt, medan till exempel för ögonfransar är det bara 4 månader. Det är därför som ögonfransar aldrig kan växa så länge som hår. Detsamma gäller resten av håret på resten av kroppen, där tillväxtfasen också är mycket kortare än på huvudet.

Anagen - tillväxtfas

Hårväxtfasen kallas anagen. Den nedre delen av hårfollikeln (hårfollikeln) är fäst på hudskiktet (dermis) och är ansluten via blodkärl till dermal papilla. Cellerna, kallade caratinocyter och melanocyter, delar sig in i hårfollikelns nedre del och blir en del av håret. Så blir det längre under påverkan av trycket av nya keratinocyter nedanifrån.

Håret växer med en hastighet av ca 1 cm per månad. Varaktigheten av denna period för en viss del av kroppen beror på de signaler som hårfollikeln mottar från omgivande hud och kärl. Cellerna som bildar hårfollikeln får också signaler genom fibrerna i den intercellulära substansen (matrisen), som bildar hårbotten. Nästa kommer nästa steg i cykeln.

  • Tillväxtfasen för hår på huvudet kan vara från flera månader till tio år. Det går i genomsnitt 3 år.
  • För ögonfransar - ca 4-7 månader.

Katagen - övergångsstadium

Håret upphör gradvis att växa när tillgången till celler som behövs för detta i hårfollikeln är uttömd, eller det tar emot en signal från blodkärl eller hud (denna mekanism har inte studerats fullständigt). Hårlampan i follikelns nedre del avlägsnas från blodtillförseln och rör sig uppåt. Hårfollikeln börjar sjunka snabbt för att stimulera detta tryck. Så börjar nästa fas som kallas teologisk.

Under denna process degenererar hårfollikeln. Follikelns återstående celler skapar ett membran som omger hårets ände och håller det fortfarande fast. Inom några veckor närmar sig hårfollikeln ytan av huden genom de intercellulära fibrerna. Den dermala papillen separeras från follikelns bas, men rör sig inte.

  • För hår på huvudet är varaktigheten av denna fas ca 2 till 3 veckor.
  • Vid ögonfransar varaktighet - 3 - 4 veckor.

telogen

Denna fas delas ibland i tidig och sen telogen. Men det är också möjligt att möta uppdelningen i etapper, när den tidiga telogenen hänvisas till föregående etapp (catagen), eller den senare är separerad i en separat fjärde cykel som kallas exogen.

Tidig telogen - viloläge

I detta skede är hårfolliklarna inaktiva, och håret kan redan gå förlorat. Den dermala papillen omvandlas fullständigt till ett vilande tillstånd och näring är helt stoppad. Det förblir emellertid fäst vid hårlampans rester och genom fibrerna i den intercellulära massan bevaras signaltransmissionen.

  • Telogen för hårbotten kan ta 2-3 månader.
  • För ögonfransar är längden på denna fas cirka 9 månader.

Sen telogen - utfällningsfas

Den sista fasen av telogen är några veckor. Kemiska signaler orsakar att en ny follikel ska dyka upp runt den gamla krympningen. Denna nya hårfollikel växer och expanderar. I detta fall försvagar svängpunkten vid hårets botten, och det kan lätt komma från hårbotten. Denna process att förlora hår är känd som att falla ut.

Nya keratinocyter börjar bilda, och cykeln börjar igen med den första fasen, anagen. Under detta "övergångs" stadium kan rotcellerna dö, och hårsäckarna kan förlora sin förmåga att skapa nytt hår på grund av detta (hos personer som lider av skallighet).

Strukturen, funktionen och faserna av hårväxten

Mänskligt hår är väldigt viktigt, och inte bara för biologiska men även av kosmetiska och estetiska skäl kan håret betona människans bild, göra det mer attraktivt och locka uppmärksamheten hos det motsatta könet. Många författare beskriver skönhet kvinnors hår och deras magi. Det är inte för ingenting att de säger att en kvinna utan vackert hår, som en bild utan ram.

Håret täcker nästan hela kroppen av en person och utför följande funktioner:

  • skydda kroppen från miljöens skadliga effekter och mekaniska effekter;
  • delta i termoregulering (behåll kroppens temperaturbalans);
  • är organ av beröring, eftersom de är omgivna av de finaste nervändarna.

Den ungefärliga kemiska sammansättningen av ett friskt hår är följande:

Det bästa sättet att växa och skönhetshår läs mer.

  1. 15% vatten
  2. 6% lipider
  3. 1% pigment,
  4. 78% protein.

Hårets struktur: den yttre och inre delen

Konventionellt kan varje hår uppdelas i två delar: stammen (stammen) och roten. Stången är den synliga delen av håret som sticker ut över ytan av huden och växer ut ur hårsäckarna. Hårrotet ligger i hudskiktet och är omgivet av rotskeden. Tillsammans kallas de hårfollikeln.

Håraxeln kan ligga i olika vinklar relativt ytan i vida gränser: från 10 till 90 grader. Liten tillväxtvinkel (

10-20 grader) kan ibland skapa problem med att skapa hår, eftersom det är svårt att sätta håret i motsatt, onaturligt sätt för dem. Vid en sådan liten tillväxtvinkel kan håret växa in i huden, vilket orsakar inflammation.

Hårets yttre del har tre lager:

  1. Kärnan (den inre delen) består av icke-keratiniserade celler.
  2. Cortex (kortikalskikt) är 90 viktprocent av håret. Består av celler av långsträckt form. Det är här som innehåller melanin, vilket är ansvarigt för hårfärg.
  3. Kutiklet (yttre skiktet) har samma struktur i skala som en kon eller kakel, där varje nästa del sammanfaller något med den föregående.

Andra strukturer angränsar också hårfollikeln: sebaceous körtel, svettkörtel och muskel lyfter håret (tack vare vilket uttrycket "hår stod i slutet" existerar). Dessutom levereras hårfollikeln väl med kärl. Hos män som är utsatta för skallighet är hårfollikelens vaskulära utrustning mycket känslig för hormoner (androgener): dihydrotestosteron och enzymet 5-alfa reduktas, vilket omvandlar testosteron till dihydrotestosteron. Under puberteten, när antalet androgener i blodet ökar, smälter follikelkärlen hårt, hårfollikeln är sönder, och följaktligen uppstår skaldethed (även Hippocrates sa att eunuchs inte baldar). Det är viktigt att notera att endast vissa delar av huvudet har sådan ökad känslighet för androgener, men inte alla hår på människokroppen.

Hårfollikeln är en behållare för hårrotet, som även kallas glödlampan. Lampan är en liten förtjockning och består av celler som delar sig starkt och bildar hår. Lampan har en ovanlig immunstatus, vars överträdelse förmodligen är en av orsakerna till alopecia alopeci.

På botten av glödlampan angränsar papillan, som innehåller blodkärl. Papillan är en mycket viktig del av follikeln, eftersom det styr hårets skick och tillväxt. Om papillan dör, dör håret också. Om emellertid av en eller annan anledning håret dör (t ex slits det ut av roten) och papillan förblir, då kommer ett nytt hår att växa i sin plats.

Hårfollikeln är en komplex struktur som är i konstant cyklisk utveckling: stadierna av anagen, catagen och telogen.

Hårväxtstadier

Anagen - en period av aktiv hårväxt. Varar i genomsnitt 2-6 år. Med ålder minskar varaktigheten av anagenfasen. Anagens tillväxtfas är också indelad i 6 steg:
Cellerna i hårfollikeln ökar i storlek, intensiv RNA-syntes uppträder.
Hårlampan växer ner i epidermis och omger omedelbart den dermala papillen. Differentieringen av celler i olika lager av håret och den yttre manteln på roten i matrisringen, som omger dermal papillen, börjar.
Cell division fortsätter. Vid denna punkt når hårfollikeln sin maximala längd, vilket är 3 gånger mer än i vilafasen. Den dermala papillen är också helt formad. Melanocyter (epidermala celler, som är ansvariga för produktionen av melanin, som färgar hår i en viss färg) placeras längs papillans hålighet, varav varje (varje melanocyter) bildar melaningranuler. Follikelhålans ytterhölje är nu en långsträckt kon som expanderar ovanifrån.
I detta skede börjar melanocyter producera melanin (pigment). Även om håret redan är format, går det fortfarande inte utöver gränserna för den konformade håligheten, som fortsätter att expandera.
Håret växer till epidermis övre gräns, lampan förvärvar en komplett form, som är symmetriskt avrundad i något hår, i andra kramas som en ellips.
Det sista steget börjar så snart håret börjar stiga ovanför huden och fortsätter tills catagenfasen. Vid möss vid 6: a etappen av anagen växer håret med en hastighet av 1 mm per dag. Hos människor ligger detta stadium från 2 år eller mer. Hår produceras med en hastighet av 0,5 mm per dag.

Katagen - övergången från ett steg till ett annat. På catagen-scenen börjar atrofi av papillan, varigenom cellerna i hårlampan, som är berövade näring, upphör att delas och bli keratiniserade. Detta steg varar bara några veckor, varefter den korta delen av telogen börjar, som gradvis går in i utvecklingsstadiet.

Telogen - vila eller vila av håret. Intressant innebär att mekaniskt avlägsnande av hår i telogenstadiet alltid medför anagenstadiet, det vill säga att håret börjar växa igen. Allt hår som finns kvar på kammen eller faller ut under dagen är telogenhår.

Hos friska personer är cirka 80-90% hår vanligtvis i anagenstadiet, 1-2% i katagenstadiet och 10-15% i telogenfasen. Studier visar att riklig håravfall motsvarar en förändring av ovanstående förhållande: Andelen hår i anagen och catagen minskar, men andelen telogenhår ökar. Om du märker att hårmängden faller under dagen har ökat dramatiskt, vet du att detta är det första tecknet på försämring av ditt hår. Hos människor som inte är benägna att baldness, skiljer sig varje nytt hår inte i tjocklek, potentiell längd och andra egenskaper från de föregående. Samtidigt minskar varje ny generation hår i tjocklek, färg (ljusnar), tillväxthastigheten och varaktigheten av anagenfasen minskar. I slutändan bryts sunt hår gradvis till fluff och färglöst hår.

Hårväxtfas

Hårceller bildas i hårfollikeln, som ligger i hårfollikelns djup. Hår växer ständigt - som nya celler bildas, mogna och så småningom dör, rör sig uppåt under denna process.

Synlig del av håret - kärnan - med 97% består av ett proteinämne - keratin berikat med svavel, spårämnen (järn, koppar, zink, krom, mangan) och vitaminerna A, B, P, C, O, har samma surhet som huden, och absolut död (endast roten, dold i huden, levande).

För att håret ska vara hälsosamt måste du först och främst göra hårbotten.


När tillväxtfasen är klar kommer hårfollikeln in i en vilopas som varar i flera månader. Ett gammalt hår med en klubbformig förtjockning i roten förlängs inte längre och förblir helt enkelt i hårsäcken tills ett nytt hår bildas och det skjuter ut det.

Lyckligtvis förekommer tillväxt / vilarcykler i intilliggande folliklar samtidigt: annars skulle människor ibland vara skalliga. Separat hår bor på huvudet från flera månader till sex år. Vissa experter anser att det inte är nödvändigt att vara omedelbart rädd med stark håravfall: det är möjligt att du bara växer snabbt, och den gamla bara "ger plats åt dem".

Hastigheten vid vilken hårcellerna reproduceras i glödlampan är högre än vad som helst för någon annan vävnad, med eventuellt undantag från benmärgen. Det är därför håret reagerar så snabbt på sjukdom och stress, och om sjukdomen är tillräckligt stor för att påverka celldelningsgraden i glödlampan, faller de inte bara ut och förlorar glans, utan också saktar tillväxten.

Med andra ord återspeglar håret kroppens allmänna tillstånd, så det bästa sättet att förbättra sitt utseende är
bli inte sjuk!

Hårfollikeltillväxten är kontinuerlig. Hårlampans celler, bland vilka celler innehåller pigment, multiplicerar och ger upphov till hår. Växande hår förskjuter gamla. Trycket som skapas inuti den yttre bindvävskedjan i follikeln, på grund av kontinuerlig multiplicering av celler, gör att håret växer uppåt. Tillväxthastigheten är ca 0,3 - 0,4 mm per dag.

Det finns tre faser av hårväxt:

1. Anagen - intensiv hårväxt uppstår. Hårfollikelcellerna är i detta fall intensivt uppdelade,

2. catagen - cellmognad, kortslutning av hårfollikeln och krympning sker. Follikelns botten rör sig närmare hudytan,

3. Telogen - håret kan falla ut spontant eller avlägsnas med en liten ansträngning. Håravfall uppstår när ett nytt hår börjar växa under det. Det nybildade håret växer från samma follikel som den gamla. När en person är frisk är cirka 85-90% hår i tillväxtfasen, ca 1% - vid en övergångsperiod dödar 9-14%.

Studier visar att riklig håravfall motsvarar en förändring av ovanstående förhållande: en minskning av procentandelen hår i anagen och catagen och en ökning av procentandelen hår i telogenfasen. Om du märker att hårmängden faller under dagen har ökat dramatiskt, bör detta betraktas som en alarmerande signal.

Utseendet av hår i vissa delar av huden är förknippat med hormoner och framför allt med nivån av könshormoner. På män vars blod domineras av androgennivåer växer håret i mustasch och skäggsområdet på bröst- och baksidan, medan hos kvinnor är tillväxten av terminalhår i denna zon ofta ett tecken på nedsatt endokrinsystemfunktion (hirsutism ). Överdriven hårväxt utanför hormonberoende zoner kan vara ett resultat av konstitutionella egenskaper och kan orsakas av olika faktorer, inklusive fysikaliska och kemiska stimuli, samt droger (hypertrichos).

Hormoner, i synnerhet manliga könshormoner, kan också ha motsatt effekt. Så med androgen alopeci orsakar manliga könshormoner hårfolliklarna som ett resultat av vilket skallighet uppstår.

Hårfollikelns aktivitet beror på kroppens tillstånd. Därför kan bristen på spårämnen (järn), vitaminer, proteiner leda till försämrad hårväxt, ökad bräcklighet och intensiv förlust.

Håravfall kan bidra till seborré, som åtföljs av överdriven sebumsekretion eller förändringar i sebumsammansättningen. Den mest intensiva hårväxten noteras vid 14-17 årsåldern, då ökar tillväxten gradvis. På dagen faller normalt omkring 40-80 hår. Förlusten på mer än 100 hår indikerar närvaron av något smärtstillande tillstånd och kräver överklagande till en specialist.

Varje dag, cirka 30 (40) till 70 (80) dör i en frisk person i vissa källor, kallas figuren 100 hår. I stället växer de nya - samma längd, tjocklek och färg. Detta är en helt vanlig process. Om alopeci (eller patologisk håravfall) kan sägas när 80-250 hår kvarstår på kammen dagligen.

Hur man växer hår på huvudet och vad är fasen av hårväxt är viktigt för alla att veta

Hår på en persons kropp växer hela livet, men det är annorlunda för alla. Någon snabbt, "som om språng och gräns", och någon har misslyckats med att odla en fläta i bältet i många år. Processens hastighet beror på många faktorer: arv, hälsa, livsstil, miljö. Det beror även på ålder och kön. Att reflektera över hur håret växer på huvudet tror många felaktigt att varje hår sträcker sig kontinuerligt tills det faller ut. Under hela livscykeln stränger man igenom 3 faser av utvecklingen.

Med hårets struktur

Vackert, snyggt frisyr hjälper till att skapa ett trevligt första intryck när man möter. Men hår är inte bara viktigt för sin estetiska funktion. De skyddar kroppen från de skadliga effekterna av miljön, upprätthåller den optimala temperaturbalansen. Kappen börjar bilda i livmodern. Då är denna fluff saknad av pigment. Färgämnen visas i strukturen senare, före barnets utseende.

Förresten. Folk omen stater: halsbränna under graviditeten är ett tecken på att ha en baby med tjockt, rikligt hår. Forskare vägrar spekulation, förklarar: Antalet, färgen och strukturen hos håret som ligger på den genetiska nivån.

Vidare ersätts de första mjuka krullarna av mer styva. Varje vuxen, hälsosamt, starkt hår har ungefär samma kemiska sammansättning:

Problem med strängar stör den optimala balansen. Friskt, glänsande hår kallas ofta "levande". Det finns dock en paradox här: bara den yttre delen (kärnan), vars tillstånd för män och kvinnor så noggrant övervakas består av döda celler. Live - den som är gömd under huden och ansvarar för strukturen, tillväxten av krullar. Det kallas lök eller rot.

Håraxeln är formad av tre skikt:

  1. Cuticle - ytterdelen. Skyddar trådar från yttre skador, ger jämnhet, glans. Det är en skala (tallrik), riktade från rötterna till spetsarna. Varje cell innehåller fettsyra. På grund av detta, i normalt skick, är skalorna tätt fastsatta på varandra och också vattentäta. Syran tvättas inte ut, men är föremål för kemisk attack, på grund av vilken plattorna separeras, bildar hålrum.
  2. Cortex, aka kortikalskiktet - mitten, den mest grundläggande delen. Ansvarig för krökets elasticitet, styrka, färg. På grund av strukturen i cortex är strängarna raka eller krulliga (detta är genetiskt lagd). Skiktets brist ger upphov till bräcklighet.
  3. Medulla, eller medulla, är centrum för håraxeln. Hårets styrka och volym beror på graden av utveckling. Av den anledningen är det svårt att odla fluffigt hår om det inte finns någon ärftlig predisposition.

Intressant faktum: På huvudet på en person finns cirka 100-150 tusen hår. Naturliga blondiner och blondiner kan skryta med de tjockaste håren.

Roten är en osynlig del av vilken håraxel som helst, omgiven av en rotskede. Tillsammans bildar de en follikel. Roten ligger i hårbotten på ett djup av ca 2,5 millimeter. Lampan innehåller levande celler, vars uppdelning garanterar tillväxten av lockar. Detta sker vanligtvis med en hastighet av 0,2-0,4 millimeter per dag. Läs mer om hårväxtens hastighet.

Follikeln får näring från cirkulationssystemet genom dermal papillan, ett viktigt element i hela strukturen. Om han dör dör hela håraxeln.

Follikelens form beror på krullarnas form:

  • från rundan växa rakt;
  • från ovala
  • lockiga trådar kommer ut ur den platta hårfollikeln.

Med funktionen av follikelförbundet faser av hårväxt på huvudet. Dessa är livscykelstadiet, upprepas för varje hår från födsel till naturlig förlust.

Viktigt för hårets skönhet är talgkörtlar, som passerar nära follikeln. Deras felaktiga arbete gör normalt hårtork eller, tvärtom, oljigt.

C Stegstillväxtfas

Den cykliska tillväxten av strängar jämförs ofta med utvecklingen av växter som planterats i marken. På våren läggs grunden, bildandet av rötter. På sommaren kommer det en tid av aktiv tillväxt, möjligt tack vare rätt näring. Hösten är en period med långsam, gradvis utrotning. En liknande situation med håret.

Forskare särskiljer sådana repetitiva stadier av hårväxt:

  1. Anagen är ett tillväxtstadium när upp till 90% av alla hårbotten hår ligger samtidigt. Cellerna i glödlampan delar aktivt. På grund av detta blir hårskenan längre varje dag och får en lutningsvinkel från 10 till 90 °. Anagenovo-perioden - den längsta, tar från 2 till 5-6 år. Det antas att stavets tillväxt under detta stadium inte är föremål för korrigering med hjälp av vård.
  2. Catagen - en mellanperiod på 2 till 4 veckor. Celldelning och tillväxt av stången stannar. Blodet strömmar inte till follikeln, det är förkortat, skrynkligt, rör sig närmare hudytan. Vid detta tillfälle är inte mer än 1-3% av alla hår närvarande samtidigt.
  3. Telogen - en vilopas som varar ca 3 månader. Hårfollikelns viltid. Ett föråldrat hår kan falla ut med en liten fysisk inverkan. Detta händer när en ny stav börjar läggas i stället. Det finns 2 steg av telogen:
  4. tidigt upphörande av tillväxten
  5. senfall. Norm - 50-100 enheter per dag.

Efter det börjar allt igen från anagenfasen, när ett nytt hår först bildas i samma follikel och växer sedan. Cykeln upprepas cirka 25 gånger. Enligt andra beräkningar växer från en påse i en person för hela sitt liv från 20 till 30-40 hårstänger som ersätter varandra.

Förresten. Från tillväxtstegen beror på utseendet på hela frisyren. Det är lättast att få en fläta under bältet i ung ålder, eftersom varje ny cykel blir kortare. Efter 30 år minskar deras tillväxttakt.

K Hur man odlar ett nyfött hår

De första håren bildar sig på huvudet av ett ofödat barn från cirka 4-5 månaders graviditet. Efter krummens utseende faller fluffen ut efter 1-2 månader, nya strängar växer istället för den. En frekvent förekomst bland barn under det första året av livet rullar ut när håren bildar sig på huvudet.

Oftast - från baksidan av huvudet, för det mesta brukar den nyfödda ligga på ryggen. Förhindra att processen hjälper till att regelbundet vända barnet på sidan, magen.

Om en nyfödds hår växer dåligt bör föräldrarna:

  • gör vanlig huvudmassage med en mjuk borste;
  • att bada barnet med avkok av kedjan, kamomill, nässla - förutsatt att det inte finns någon allergi;
  • att tvätta huvudet på barnet inte med schampo, men med barntvål;
  • balansera maten hos en ammande mamma eller en baby som äter blandningen;
  • utesluta vid rickets medicinska undersökningar, metaboliska störningar.

Det finns en lång tradition att raka ett barn skalligt vid sin första födelsedag. Man tror att detta bidrar till utseendet på en tjockare hårlinje. Barnläkare, trichologer, frisörer är emellertid enhälliga: rakning ger inte önskad effekt, eftersom antalet folliklar inte ökar.

Men denna procedur hjälper till att ta bort den första fluffen, det är bättre att kamma skorporna från hårbotten. Håret växer sedan jämnare på alla områden. Egentligen, om barnet före året aldrig har skurits.

Tjejer under 3 år borde inte fläta snäva pigtails: hår kan dyka upp i templen. Av denna anledning föredrar många föräldrar att de har en kort frisyr. Barnkrullningar kräver mer försiktig vård än vuxna. Helt hår kommer att bildas hos ett barn vid 11 års ålder.

K Hur man odlar hår på huvudet hos män och kvinnor

Återväxten beror på olika faktorer: arv, hälsa, antal år levde och jämn kön. Forskare har dragit slutsatsen att denna process är långsammare hos kvinnor. Varaktigheten av "livet" hos håraxeln är också annorlunda. På mans huvuden förnyas strängar vartannat år och för damer - i 4-5 år.

Intressant faktum: Det har visat sig att tillväxten hos det asiatiska håret är snabbast växande. Européerna tar andra platsen med denna indikator.

Representanterna för det rättvisa könet måste noggrant övervaka den hormonella bakgrunden. Graviditet, foderperioden, jämn menstruation, ett klimax leder till brott. Som ett resultat kan hårväxten sakta ner.

Även förfriskningsprocessen förvärras:

  • felaktigt utvalda kosmetiska produkter för vård av hår;
  • frekventa experiment med utseendet: färgning, curling.

Strängarna på mänens huvud växer i samma takt som ett skägg. Efter 40 år ökar ansiktsgrödet mer aktivt, men forskare har ännu inte lyckats förklara detta faktum.

Även män och kvinnor borde vara medvetna om andra skäl för att stoppa naturlig tillväxt:

  • Otillräcklig näring, vitaminbrist (vi rekommenderar att du läser översynen av de bästa vitaminkomplexen för snabb hårväxt);
  • hypotermi eller frekvent vistelse under solen utan hatt;
  • sjukdomar i de inre organen;
  • långvarig användning av vissa droger
  • ogynnsam livsstil: Rökning, alkoholism, droger, frekvent sömnbrist, stressiga situationer;
  • genetisk predisposition.

Varning! Om en person inte är benägen för skallighet, sammanfaller varje nytt hår med de föregående i tjocklek, längd och andra parametrar. Balding folk märker att trådarna blir tunnare, lättare, växa sämre. Med varje efterföljande generation sänker friska krullar sig till en färglös fluff. En sådan process blir naturlig för ålderdom.

K När håret växer snabbare

Håret på huvudet växer kontinuerligt, men med olika hastigheter.

Dessutom beror detta på sådana faktorer:

  1. Tid på året På vår och sommar går processen snabbare än under den kalla årstiden.
  2. Del av dagen. På morgonen förlängs hårskenorna mer aktivt än på natten.
  3. Ålder. Ju äldre personen, desto långsammare strängar växer. Genomsnittlig månadstillväxt:
  4. barn - 1,3 centimeter;
  5. hos vuxna, 1,5 centimeter;
  6. hos äldre människor - 1,1 centimeter. Det är värt att komma ihåg: detta är ungefärliga data. Återväxtens hastighet är ett individuellt koncept.

De största chanserna att odla den längsta spytten är så unga som 14-17 till 30 år.

Om håret växer långsammare än du vill, ompröva livsstilen, näring. Ge upp dåliga vanor, justera dagens läge. Det finns många beprövade sätt att påverka hårväxten, med hjälp av professionella verktyg, folkrecept.

Åtgärden av många kosmetika reducerar telogenfasen, vaknar vilande rötter eller ger extra näring till folliklarna. Använd dessa droger, var inte lat för att lära dig mer om effektiviteten, kontraindikationer från instruktionerna, recensionerna, träningsvideorna. Vackert hår är inte bara en gåva som ges från födseln, men också rikedom, ökad genom åren med hjälp av kompetent vård.

Faser av hårväxt på huvudet

Hur man odlar hår på huvudet: Användbar och intressant information om denna process

För håråterställning använder våra läsare framgångsrikt Minoxidil. Med tanke på populariteten hos det här verktyget bestämde vi oss för att erbjuda det till er uppmärksamhet.
Läs mer här...

Hår på en persons kropp växer hela livet, men det är annorlunda för alla. Någon snabbt, "som om språng och gräns", och någon har misslyckats med att odla en fläta i bältet i många år. Processens hastighet beror på många faktorer: arv, hälsa, livsstil, miljö. Det beror även på ålder och kön. Att reflektera över hur håret växer på huvudet tror många felaktigt att varje hår sträcker sig kontinuerligt tills det faller ut. Under hela livscykeln stränger man igenom 3 faser av utvecklingen.

Hårstruktur

Vackert, snyggt frisyr hjälper till att skapa ett trevligt första intryck när man möter. Men hår är inte bara viktigt för sin estetiska funktion. De skyddar kroppen från de skadliga effekterna av miljön, upprätthåller den optimala temperaturbalansen. Kappen börjar bilda i livmodern. Då är denna fluff saknad av pigment. Färgämnen visas i strukturen senare, före barnets utseende.

Förresten. Folk omen stater: halsbränna under graviditeten är ett tecken på att ha en baby med tjockt, rikligt hår. Forskare vägrar spekulation, förklarar: Antalet, färgen och strukturen hos håret som ligger på den genetiska nivån.

Vidare ersätts de första mjuka krullarna av mer styva. Varje vuxen, hälsosamt, starkt hår har ungefär samma kemiska sammansättning:

  • 78% protein;
  • 15% - vatten;
  • 6% - lipider;
  • 1% - pigment.

Problem med strängar stör den optimala balansen. Friskt, glänsande hår kallas ofta "levande". Det finns dock en paradox här: bara den yttre delen (kärnan), vars tillstånd för män och kvinnor så noggrant övervakas består av döda celler. Live - den som är gömd under huden och ansvarar för strukturen, tillväxten av krullar. Det kallas lök eller rot.

Håraxeln är formad av tre skikt:

  1. Cuticle - ytterdelen. Skyddar trådar från yttre skador, ger jämnhet, glans. Det är en skala (tallrik), riktade från rötterna till spetsarna. Varje cell innehåller fettsyra. På grund av detta, i normalt skick, är skalorna tätt fastsatta på varandra och också vattentäta. Syran tvättas inte ut, men är föremål för kemisk attack, på grund av vilken plattorna separeras, bildar hålrum.
  2. Cortex, aka kortikalskiktet - mitten, den mest grundläggande delen. Ansvarig för krökets elasticitet, styrka, färg. På grund av strukturen i cortex är strängarna raka eller krulliga (detta är genetiskt lagd). Skiktets brist ger upphov till bräcklighet.
  3. Medulla, eller medulla, är centrum för håraxeln. Hårets styrka och volym beror på graden av utveckling. Av den anledningen är det svårt att odla fluffigt hår om det inte finns någon ärftlig predisposition.

Ett intressant faktum: På huvudet på en person finns cirka 100-150 tusen hår. Naturliga blondiner och blondiner kan skryta med de tjockaste håren.

Roten är en osynlig del av vilken håraxel som helst, omgiven av en rotskede. Tillsammans bildar de en follikel. Roten ligger i hårbotten på ett djup av ca 2,5 millimeter. Lampan innehåller levande celler, vars uppdelning garanterar tillväxten av lockar. Detta sker vanligtvis med en hastighet av 0,2-0,4 millimeter per dag.

Follikeln får näring från cirkulationssystemet genom dermal papillan, ett viktigt element i hela strukturen. Om han dör dör hela håraxeln.

Follikelens form beror på krullarnas form:

  • från rundan växa rakt;
  • från ovala
  • lockiga trådar kommer ut ur den platta hårfollikeln.

Med funktionen av follikelförbundet faser av hårväxt på huvudet. Dessa är livscykelstadiet, upprepas för varje hår från födsel till naturlig förlust.

Viktigt för hårets skönhet är talgkörtlar, som passerar nära follikeln. Deras felaktiga arbete gör normalt hårtork eller, tvärtom, oljigt.

Steg, tillväxtfaser

Den cykliska tillväxten av strängar jämförs ofta med utvecklingen av växter som planterats i marken. På våren läggs grunden, bildandet av rötter. På sommaren kommer det en tid av aktiv tillväxt, möjligt tack vare rätt näring. Hösten är en period med långsam, gradvis utrotning. En liknande situation med håret.

Forskare särskiljer sådana repetitiva stadier av hårväxt:

  1. Anagen är ett tillväxtstadium när upp till 90% av alla hårbotten hår ligger samtidigt. Cellerna i glödlampan delar aktivt. På grund av detta blir hårskenan längre varje dag och får en lutningsvinkel från 10 till 90 °. Anagenovo-perioden - den längsta, tar från 2 till 5-6 år. Det antas att stavets tillväxt under detta stadium inte är föremål för korrigering med hjälp av vård.
  2. Catagen - en mellanperiod på 2 till 4 veckor. Celldelning och tillväxt av stången stannar. Blodet strömmar inte till follikeln, det är förkortat, skrynkligt, rör sig närmare hudytan. Vid detta tillfälle är inte mer än 1-3% av alla hår närvarande samtidigt.
  3. Telogen - en vilopas som varar ca 3 månader. Hårfollikelns viltid. Ett föråldrat hår kan falla ut med en liten fysisk inverkan. Detta händer när en ny stav börjar läggas i stället. Det finns 2 steg av telogen:
  4. tidigt upphörande av tillväxten
  5. senfall. Norm - 50-100 enheter per dag.

Efter det börjar allt igen från anagenfasen, när ett nytt hår först bildas i samma follikel och växer sedan. Cykeln upprepas cirka 25 gånger. Enligt andra beräkningar växer från en påse i en person för hela sitt liv från 20 till 30-40 hårstänger som ersätter varandra.

Förresten. Från tillväxtstegen beror på utseendet på hela frisyren. Det är lättast att få en fläta under bältet i ung ålder, eftersom varje ny cykel blir kortare. Efter 30 år minskar deras tillväxttakt.

Hur man odlar hår i nyfödda

De första håren bildar sig på huvudet av ett ofödat barn från cirka 4-5 månaders graviditet. Efter krummens utseende faller fluffen ut efter 1-2 månader, nya strängar växer istället för den. En frekvent förekomst bland barn under det första året av livet rullar ut när håren bildar sig på huvudet.

Oftast - från baksidan av huvudet, för det mesta brukar den nyfödda ligga på ryggen. Förhindra att processen hjälper till att regelbundet vända barnet på sidan, magen.

Om en nyfödds hår växer dåligt bör föräldrarna:

  • gör vanlig huvudmassage med en mjuk borste;
  • att bada barnet med avkok av kedjan, kamomill, nässla - förutsatt att det inte finns någon allergi;
  • att tvätta huvudet på barnet inte med schampo, men med barntvål;
  • balansera maten hos en ammande mamma eller en baby som äter blandningen;
  • utesluta vid rickets medicinska undersökningar, metaboliska störningar.

Det finns en lång tradition att raka ett barn skalligt vid sin första födelsedag. Man tror att detta bidrar till utseendet på en tjockare hårlinje. Barnläkare, trichologer, frisörer är emellertid enhälliga: rakning ger inte önskad effekt, eftersom antalet folliklar inte ökar.

Men denna procedur hjälper till att ta bort den första fluffen, det är bättre att kamma skorporna från hårbotten. Håret växer sedan jämnare på alla områden. Egentligen, om barnet före året aldrig har skurits.

Tjejer under 3 år borde inte fläta snäva pigtails: hår kan dyka upp i templen. Av denna anledning föredrar många föräldrar att de har en kort frisyr. Barnkrullningar kräver mer försiktig vård än vuxna. Helt hår kommer att bildas hos ett barn vid 11 års ålder.

Hur man odlar hår på huvudet hos män och kvinnor

Återväxten beror på olika faktorer: arv, hälsa, antal år levde och jämn kön. Forskare har dragit slutsatsen att denna process är långsammare hos kvinnor. Varaktigheten av "livet" hos håraxeln är också annorlunda. På mans huvuden förnyas strängar vartannat år och för damer - i 4-5 år.

Intressant faktum: Det har visat sig att tillväxten hos det asiatiska håret är snabbast växande. Européerna tar andra platsen med denna indikator.

Representanterna för det rättvisa könet måste noggrant övervaka den hormonella bakgrunden. Graviditet, foderperioden, jämn menstruation, ett klimax leder till brott. Som ett resultat kan hårväxten sakta ner.

Även förfriskningsprocessen förvärras:

  • felaktigt utvalda kosmetiska produkter för vård av hår;
  • frekventa experiment med utseendet: färgning, curling.

Strängarna på mänens huvud växer i samma takt som ett skägg. Efter 40 år ökar ansiktsgrödet mer aktivt, men forskare har ännu inte lyckats förklara detta faktum.

Även män och kvinnor borde vara medvetna om andra skäl för att stoppa naturlig tillväxt:

  • undernäring, vitaminbrist;
  • hypotermi eller frekvent vistelse under solen utan hatt;
  • sjukdomar i de inre organen;
  • långvarig användning av vissa droger
  • ogynnsam livsstil: Rökning, alkoholism, droger, frekvent sömnbrist, stressiga situationer;
  • genetisk predisposition.

Varning! Om en person inte är benägen för skallighet, sammanfaller varje nytt hår med de föregående i tjocklek, längd och andra parametrar. Balding folk märker att trådarna blir tunnare, lättare, växa sämre. Med varje efterföljande generation sänker friska krullar sig till en färglös fluff. En sådan process blir naturlig för ålderdom.

När håret växer snabbare

Håret på huvudet växer kontinuerligt, men med olika hastigheter.

Dessutom beror detta på sådana faktorer:

  1. Tid på året På vår och sommar går processen snabbare än under den kalla årstiden.
  2. Del av dagen. På morgonen förlängs hårskenorna mer aktivt än på natten.
  3. Ålder. Ju äldre personen, desto långsammare strängar växer. Genomsnittlig månadstillväxt:
  4. barn - 1,3 centimeter;
  5. hos vuxna, 1,5 centimeter;
  6. hos äldre människor - 1,1 centimeter. Det är värt att komma ihåg: detta är ungefärliga data. Återväxtens hastighet är ett individuellt koncept.

De största chanserna att odla den längsta spytten är så unga som 14-17 till 30 år.

Om håret växer långsammare än du vill, ompröva livsstilen, näring. Ge upp dåliga vanor, justera dagens läge. Det finns många beprövade sätt att påverka hårväxten, med hjälp av professionella verktyg, folkrecept.

Åtgärden av många kosmetika reducerar telogenfasen, vaknar vilande rötter eller ger extra näring till folliklarna. Använd dessa droger, var inte lat för att lära dig mer om effektiviteten, kontraindikationer från instruktionerna, recensionerna, träningsvideorna. Vackert hår är inte bara en gåva som ges från födseln, men också rikedom, ökad genom åren med hjälp av kompetent vård.

Användbara videoklipp

Trichologist om hårväxt. Är det snabbt?

Hur mycket hår växer på en dag.

Hårväxtstadier

Under hela vårt liv utförs hårväxten. Denna process är logisk och ingår i en hälsosam organisms funktion. Många tror felaktigt att strängar växer kontinuerligt och bara några av dem av någon anledning faller ut. Men denna uppfattning är felaktig, eftersom varje hår passerar flera steg eller utvecklingsfaser under den inte mycket långa livscykeln.

Hur är tillväxten av strängar?

Bildandet av vårt hår börjar i livmodern. Vid detta skede läggs bara det fluffiga håret på huvudets kropp och växer. De skiljer sig åt i mjukhet och obetydlig längd, dessutom saknar de pigmentet. Strax före barnet är några av dessa hår ersatt av pigmenterade.

Under de första åren av barnets liv ersätter de fluffiga håren de så kallade mellanliggande. Senare, nämligen under puberteten, omvandlas de till mer styva strängar, som kallas terminala. De är mycket tätare och kan skilja sig något i nyans från de tidigare. På detta stadium syns hår också på kroppen. I ögonbrynsområdet är ögonlock och näsborrar ett speciellt typhårigt hår. Varje person på huvudets yta har samtidigt alla dessa typer.

Generellt är orderets tillväxt beroende på celldelning som ligger i de dermis djupa skikten och är inte synliga för vårt öga. För att förstå denna process är det nödvändigt att lära sig mer om hårets struktur.

Strukturen och tillväxten av håret

Varje hår består av flera delar:

  1. Stammen är den del som är synlig och ligger ovanför ytan av epidermis, den består av icke-levande cellulära strukturer som är fyllda med keratin;
  2. Rot - denna komponent ligger på ett djup av ca 2,5 mm djup i huden och består av levande celler som kan utvecklas, kontinuerligt dela och växa.

Det är glödlamporna och bestämmer i många avseenden hårets tillstånd och utseende, liksom bestämmer hårväxten. Uppdelningen av cellulära strukturer kan emellertid inte ske utan deltagande av vävnader som ligger nära rötterna. Tillsammans utgör dessa strukturer en del av håret, som kallas follikeln eller säcken. Blodkärl och nervändar närmar sig det.

Intressant bestämmer follikelns form hur håret ser ut:

  • lockiga lockar framträder från det ovala;
  • raka, släta lås växer från en rund hårfollikel;
  • njureformad ger lockigt hår.

Hårpåse är av stor betydelse för krökningens tillväxt och hälsa. Om den är skadad, kommer roten att dö av och dess ytterligare restaurering verkar omöjlig. Även nära hårfollikeln är talgkörtlarna, de påverkar också hårets skick och skönhet mycket. Med underutvecklade kanaler är hårets hårdhet torr, den skäller. Om talgkörtlarna förstoras och arbetar aktivt, kommer dermis att vara fet, glänsande. Den producerade utsöndringen har antibakteriell och skyddande funktion för huden.

För håråterställning använder våra läsare framgångsrikt Minoxidil. Med tanke på populariteten hos det här verktyget bestämde vi oss för att erbjuda det till er uppmärksamhet.
Läs mer här...

Friska, väl underhållna glödlampor kan ge full och snabb hårväxt samt öka livslängden.

Huvudfaser av hårväxt

Strängarnas tillväxtprocess är cyklisk. Under tiden av sitt liv går håren igenom flera på varandra följande steg, som alla har sina egna egenskaper.

Anagen - tillväxtstadiet

Hela processen med tillväxt av strängar börjar med tillväxtfasen - anagen. Vid den här tiden börjar hårcellerna som ligger i glödlampan aktivera för uppdelning. "Signalen" för denna implementering av denna process kommer från hormoner som ingår i blodet. Med bildandet av nya cellulära strukturer, follikeln expanderar i bredd, kärnan bildar och gradvis förtjockar, uppstår bildningen av ett färgpigment, melanin. Pigmentet tränger snabbt hårstruktur och orsakar färgning. Stången passerar emellertid inte över gränsen till epidermis men kommer endast närmar sig sitt övre lager.

Denna fas av hårväxt är den längsta, den kan variera från 2 till 5 år. Visst, som en person blir äldre och äldre blir scenen gradvis kortare. Vid detta tillfälle är vanligtvis ca 80-90% av alla krullar.

Under anagenperioden börjar håret gradvis sträcka sig över epidermis övre gräns och stiger över hudytan. Vid denna tidpunkt hade lampan redan helt format och förvärvat sina konturer: i vissa människor är den rund, i andra är den något platta eller har formen av en ellips. Håraxeln under anagenfasen förlängs med i genomsnitt 0,5 mm dagligen.

Catagen - mellanstadiet

Detta är det kortaste steget i livscykeln för strängar, catagen tar bara 2-4 veckor. Vid denna tidpunkt sträcker sig håraxeln helt till ytan och är avsevärt förlängd. Lampan i saken stiger något, rör sig närmare epidermisens gränser, dess celler börjar regressera. Vid catagenfasen slutar blodet att leverera hårfollikeln, och att blodet gradvis krymper, minskar i storlek till 1/6 i föregående tillstånd. Samtidigt stoppas produktionen av färgpigmentet.

De cellulära strukturerna av hår och rötter som har förlorat sin näring stoppar ytterligare delning, och krulans tillväxt stannar helt. På catagenstadiet finns cirka 2-3% av alla strängar.

Faser av hårväxt, tillsammans med funktionerna i deras struktur, bestämmer utseendet på hela håret. Det är till exempel mycket lättare att växa långa och vackra krullar i ung ålder, detta förklaras av det faktum att håret växer till en kortare längd med varje ny cykel. Dessutom, efter 30 år blir återväxten gradvis lägre. Totalt passerar varje hår hos en person cirka 25 cykler.

Telogen - viloperation

Detta är det sista steget i kretsloppscykeln. I telogenfasen ligger hårsäcken i vila. Under denna period hålls håret bara av huden, så det är lätt att ta bort det, eller det kommer att falla ut på egen hand. Det händer vanligtvis i det ögonblick då ett nytt, framväxande och framväxande hår börjar trycka på den gamla. Vid denna tidpunkt återgår hårfollikeln i anagenstadiet, och processen med kärnbildning av ett nytt hår börjar i det.

Telogenfasens varaktighet är 3 månader. Vid detta tillfälle är cirka 10% av alla krullar på ett ögonblick, så vi kan förlora 50-100 hår varje dag. Nästa börjar en ny tillväxtcykelsträngar. Således är i genomsnitt 20 till 40 hår födda i en follikel över hela människans liv.

Våra strängar växer dagligen och kontinuerligt, under dagen är processen snabbare än på natten. Under lågsäsong (hösten och våren) ökar hastigheten också. Hos barn växer curls med ca 13 mm per månad, hos vuxna lite snabbare - med 15 mm är denna process mest aktiv under 16-25 år, den saktar med åldern och hårtillväxten inte överstiger 11 mm.

Strandförlust och tillväxtcykel

Förlust av krullar är en helt normal och regelbunden process, så gamla hår ersätts gradvis av nya. Samtidigt observeras faserna av tillväxt och vila i närliggande folliklar vid olika tidpunkter, annars skulle alopeci periodiskt ses i hårbotten.

För de personer som inte känner till problemet med en stark förlust av strängar skiljer sig varje nyväxande hår inte från det föregående, det har samma tjocklek och kan växa till samma längd.

Hastigheten av håravfall - upp till 100 st. Varje dag är det ungefär 1/10 av håret. Om det här numret är mycket större, så finns det anledning till oro, kanske i det här fallet talar vi redan om en patologisk process - förlust av lockor.

I de tidiga stadierna av alopeci finns en försvagning, gallring och försämring av strängarna. Om det för tillfället är att tillgripa behandling, finns det all chans att återställa den ursprungliga hälsan hos rötterna. Annars blir krullarna värre och tunnare, och deras tillväxt kommer att sakta ner, håret kommer att falla ut oftare, och bleka områden kommer att märkas på huvudet.

Orsaker till tidig håravfall

  1. Felaktig och för ofta färgning orsakar förstörelse av hårsäckar, eftersom kemikalier kan penetrera djupt in i dermis. Denna situation leder till en för tidig övergång av hår i catagenfasen.
  2. När en brist på vitaminer och näringsämnen uppstår börjar hårsäckarna gradvis att dö av och kärnorna förlorar sin glans och elasticitet.
  3. Sjukdomar i de inre organen och användningen av vissa droger leder till försämring av lökarnas och strängarnas tillstånd.
  4. Stressfulla situationer och överdriven fysisk ansträngning leder till att håret inte börjar tunna omedelbart, men efter 2-3 månader.
  5. Felaktig skötsel av krullarna, effekten på dem av solens direkta strålar, överhettning och hypotermi skadlig effekt på hårets tillstånd och deras glödlampor.

Sätt att bekämpa skallighet

Problemet med att tunna håret observeras i fall där telogenstadiet i livscykeln i strängarna börjar dra och ta mer tid, eller vilopasen påverkar mer än 10% av hårbotten. I det här fallet blir det märkbart, eftersom kullarnas densitet minskar, och strängarna förloras allt oftare.

  1. Kärnan i det mesta av anti-alopeci-utvecklingen är tanken att minska telogenens varaktighet och stimulera de fallande sömlamporna.
  2. En annan grupp metoder syftar till att återställa hårfolliklarnas funktioner och aktiviteter.
  3. Effektiviteten hos kosmetika som innehåller vitaminer och andra näringsämnen för att återställa hårsäckar har också bevisats.

Våra krullar växer ständigt under hela livet, men hastigheten är annorlunda. Denna indikator beror på ålder, säsong, miljöförhållanden och individuella egenskaper hos varje person.

Hårets livscykel jämförs ofta med processen med växttillväxt under året: rötterna framträder och utvecklas under våren, aktiv tillväxt börjar på sommaren, det saktar sig vid hösten, en regressionsperiod börjar och döden uppstår. I detta avseende borde du inte vara rädd för att strängarna lämnar huvudet varje dag, men med en stark nedfall måste du tänka och vidta lämpliga åtgärder.

4 delar av hårets struktur på det mänskliga huvudet: det viktigaste

Det mänskliga hårets struktur är dess huvudkaraktär, på grundval av den kunskap som utvecklas av medel för vård och behandling av krullar. När ett hårs struktur är trasigt uppstår problem, såsom dåsighet, brott etc. Återställandet av denna struktur är målet att alla handlingar av professionella och folkmedicinskmedel riktas till.

  • hårbotten
  • Hårets sammansättning på människan
  • Hemmets hårstruktur
  • Follikeln är en viktig del av hårbotten
  • nagelband
  • Cortex - robust stång
  • medulla
  • Faser av tillväxt med ett mönster

hårbotten

Hårbotten kan orsaka hårproblem. Så, överproduktion av talg vid det leder till att trådarna snabbt blir smutsiga, håller sig ihop, verkar inaktuella. Dess otillräckliga produktion, tvärtom, lämnar kretsar försvarslösa mot miljöexponering, eftersom de inte skapar en skyddande film.

Huden har tre huvudlager:

  1. Epidermis (extern);
  2. Dermis (medium);
  3. Subkutan fettvävnad (nedersta skiktet).

Denna struktur har hudvävnad var som helst på kroppen. Cellarna i epidermis är döda, du tar bort dem under kamning och tvättning. Utsläppen av mjäll är associerad med sådan borttagning av hudvågor. Epidermis består också av briljanta, basala, granulära och kåta lager.

Intressant faktum: cellerna i epidermis basala skikt uppdateras två gånger - tidigt på morgonen och på eftermiddagen, före 15.00. Det är under denna period att någon vård blir den mest effektiva.

Dermis - det huvudsakliga dermala skiktet. Det finns nervändar och kärl, kapillärer. Den innehåller kollagen - en elasticitetsbelöning av huden och dess ungdom. I dermis finns talgkörtlar, hårväskor passerar genom det och epidermis. Den hypodermis eller subkutan fettvävnaden "behandlar" kroppens termoregulering.

Hårets sammansättning på människan

Människhårets sammansättning är inte för komplex. Det kan inte kallas levande vävnad. Ändå växer den på grund av aktiv celldelning inom området för dess bas. Stången, som är synlig för oss, har ingen nerver, levereras inte med blod och, som spikar, är en statisk "död" bildning.

Huvudkomponenten i kompositionen är keratin, det vill säga ett protein bildat av aminosyraföreningar, såsom cystin och metionin. Svavelatomer ingår också. Protein (keratin) i friskt hår, som inte har utsatts för termisk, kemisk behandling eller färgning, innehåller cirka 80% eller något mindre. Ca 15% vatten, 5-6% linid och 1 eller mindre pigmentprocent.

Men hårets sammansättning kan variera. Detta händer under inflytande av flera faktorer:

  1. Ta vissa droger
  2. Utför vissa medicinska procedurer och manipuleringar;
  3. Färgning, blekning, toning håret;
  4. Frekventa och intensiva värmebehandlingar (blåstorkning, rätning, krökning, etc.);
  5. Kemiska behandlingar, både positiva och negativa (masker, balsamer, perm / rätning);
  6. Dåliga vanor (rökning, alkohol);
  7. Ätstörningar, dieter;
  8. Förändringar i ämnesomsättningen.

Hårets normala kemiska sammansättning - en viktig regel för kompetent vård för hår. Endast sådana strängar är mottagliga för behandling och orsakar inte problem för deras ägare.

Hemmets hårstruktur

Vet hårets struktur är viktigt för genomförandet av korrekt vård. Detta kommer att hjälpa till att välja rätt vårdsprodukter, kamma ordentligt och lägga strängarna, var försiktig med strängarna, etc.

Det sägs ovanför att vid sitt botten, dolt i huden, har varje hår en "levande" zon, från vilken tillväxt uppstår. I denna zon förekommer aktiv celldelning och generering av nytt hår. Celleuppdelningen är mycket hög. Zonen ligger i de djupa lagren av dermis, i själva verket på gränsen till hypoderm, längst ner på hårsäcken.

Denna zon kallas follikeln. Det kan inte skadas, eftersom det är det viktigaste när man växer. Follikeln matas av blod från blodkärlen, vilket också kan anses vara en del av håret. Dessutom finns det andra delar:

  • rot;
  • Hårfollikelens papilla;
  • Hårets muskel (de är ansvariga för utseendet av "gåsbultar" samtidigt som de minskar dem);
  • Sebaceous körtel producerar talg och är ansvarig för att skydda håret och hårbotten.

Alla dessa organ ligger i dermis. Genom epidermis passerar bara stången själv. Det här är hans synliga del. Kärnan är delvis placerad i huden och dess maximala del, utanför den.

Follikeln är en viktig del av hårbotten

Strukturen hos hårroten (dess follikel) är komplex. Det är faktiskt hela delen av håret, som är ansvarig för sin tillväxt och ligger under huden. Synonymen är hårlampan. Eftersom detta område lever, är personen i smärta när den avlägsnas "av roten". Med ett sådant regelbundet avlägsnande är roten skadad, och håret slutar växa alls.

Hårpappillen är en stor formation som ansvarar för hårets tillväxt och livslängd. När det tas bort, kommer det snart att bli ett nytt hår om det överlevde. Om papillen skadades kommer den inte längre att återhämta sig. Det genomträngs med blodkärl och närmar sig håret med väsentliga ämnen.

Hårmuskeln är fäst vid follikeln strax nedanför talgkörteln. Det reduceras under påverkan av psykologiska faktorer och i kylan. Som ett resultat, "gåshöft" och "hår står på slutet." Sebaceous körteln själv är inte en del av håret. Men det är nödvändigt för sin normala utveckling.

nagelband

Precis som naglarna har håret ett skyddande nagelband. Den ligger på stången och är dess yttre skikt. Ganska tjockt lager (jämförbart med hårets tjocklek). Består av 5 - 10 lager av celler. De är kåta, stora, har en långsträckt form och en lamellär karaktär. Att de kallas "hårvågor".

De ligger på samma sätt som plattan, eftersom skada på ens en sådan platta leder till obehagliga processer i hela stången. De överlappar varandra i riktning från rötterna till spetsarna, eftersom ändarna bör hållas mycket noggrant.

Utför en skyddsfunktion. Det beror på hennes jämnhet, glans och utseende. Funktionen av balsams, masker, etc. betyder - stängningsvågor och därmed återställande av maximalt skydd. Medan schampon, däremot, avslöjar dem för maximal rengöring.

Klipp håret under mikroskopet

Cortex - robust stång

Cortex är kärnan i stången. Tjockleken på ett mänskligt hår beror på volymen av denna del. Cortex utgör 85% av hela håret. De resterande 15% är uppdelade mellan medulla och kutiklet. Cortex består av rent keratinprotein. I ett hår av en liten längd av sådana keratinfibrer kan det finnas tiotusentals.

Kollagenfibrer sammanflätas successivt och bildar kedjor. Dessa kedjor, som sammanflätar sig, bildar direkt håraxeln.

Det är i denna del att de flesta kemiska processer uppträder. Pigmentfärgning. Ändra sin färg sker i cortexen. Pigmentet tränger in i nagelskalorna, öppnas med färg, till hårets egna pigment och ändrar det. På samma sätt finns det andra kemiska processer i denna del av håret.

medulla

Hårets struktur på huvudet har en medulla. Detta är den centrala delen. Det är under skikt av nagelband och cortex. Inte alla slags hår på en persons kropp har denna del. Gun hår och några andra typer på kroppen är berövad av denna del av cortex och nagelbandet. Denna del har inget att göra med fysiska egenskaper eller struktur. Det är faktiskt inte nödvändigt. Ansvarig endast för värmeledningsförmåga. Kemiska processer i den är också frånvarande.
Den består av medulla. Inuti är det mikroskopiska luftbubblor som blir heta (eller kalla). På grund av dem uppnås värmeledningsförmåga, temperaturändring etc.

Medulla i mitten av håret

Faser av tillväxt med ett mönster

Tillväxten kommer i tre faser. Dessutom påverkar hårtyperna och deras struktur inte närvaron av dessa faser eller deras varaktighet. Under hela livet går varje hår igenom tre steg i cykler och upprepade gånger:

  • Anagen - tillväxt. Varar 2 - 6 år. Ju äldre personen är, desto kortare denna fas (dvs tillväxt retardation). Vid detta skede delas cellerna snabbt;
  • Catagen - övergångsperioden till tredje etappen. På den börjar nippeln gradvis atrofi. Blodtillförseln reduceras och försvinner därefter. Tillväxt sker inte. Hårlampan förlorar näring, cellerna hornet. Catagen varar i 2 veckor;
  • Telogen är ett kort steg. Håret växer inte och utvecklas inte, det är ett stadium av "vila". Vid detta skede faller ut. Om en person har ökad förlust kommer detta stadium för tidigt. Efter borttagandet av telogenhåret börjar ett nytt anagenstadium växa.

Hårets struktur förändras inte. Således för varje persons liv kan varje follikel reproducera cirka 10 hår.Nästa Artikel
Hur man applicerar burdockolja på håret av alla regler