Livscykel, tillväxt och hårdjup i olika delar av människokroppen


I artikeln om hårets struktur nämnde jag redan att de växer cykliskt och inte synkront. Varje hår går in i anagenescykeln (kärnbildning) - katagenes (regression) - telogenes (sömn) i taget, olika för olika delar av kroppen. För hårborttagningsmetoder (elektroepilering, laser och fotoepilation) och hårväxthämning (enzymhårborttagning, Vanikcreme, etc.) är det viktigt att påverka hårfollikeln när den ligger i anagenessteget - det växer sig aktivt och därmed finns det tillgång till papillan. I de återstående stadierna av hårets liv är tillgången till papilen frånvarande, och efter fysisk extraktion av håraxeln kommer ett nytt hår att växa på denna plats.

Livscykeln för ett hårmönster [Morris] Anagenstadiet är perioden med aktiv uppdelning av epidermala celler och melanocyter som producerar melanin. Hår är en av de snabbast växande vävnaderna i människokroppen. Celldelning skapar tryck inuti hårlampan, trycker in substansen i keratiniseringsområdet eller keratinisering. Hårets näring tillhandahålls av papillans blodkärl. Blodet får också hormoner: androgenerna förlänger fasen av aktiv tillväxt, varför det fluffiga håret börjar förlänga och degenerera när hirsutism är klar.

När celldelningen reduceras, glider hårlampan - en övergångsperiod, eller catagen-scenen, börjar. Under denna period slutar papillatrofagen därför de celler som saknar näring, och håret går in i telogenfasen - det här är vilafasen. Hårlampan är skild från papillan och börjar flytta till ytan av huden. Vid den här tiden börjar en ny hårfollikel att bilda sig runt papillan, och hårväxtprocessen börjar igen.

Tabell 1. Hårets livscykel, antalet folliklar, tillväxtsteg och djup [Morris, Richards]

Att veta hur många folliklar som finns på ett visst område i kroppen, hur många av dem är i viloplanet och hur många växer aktivt hjälper till att beräkna hur lång tid det tar att epilera detta område, hur ofta det är nödvändigt att utföra upprepade procedurer och hur många de sannolikt kommer att behöva.. Hårtillväxtprogrammet läggs genetiskt och varierar från person till person, så siffrorna i tabellen tjänar endast som en guide. Hormoner kan väsentligt påverka tillväxten och hela livscykeln för håret.

Låt oss titta på bordet på armhålorna. Här är 30% av håret i anagentrinnet. Det innebär att du med det bästa resultatet för första gången kan bli av med 30% hår i detta område. Telogenstadiet för axillärt hår varar i 12 veckor, vi lägger ytterligare 2 veckor för att håret ska dyka upp på ytan (produkt av tillväxt och djup) - totalt minst 14 veckor för att bearbeta allt hår i armhålorna. Intervallet mellan behandlingarna ska inte överstiga 16 veckor (den tid då håret ligger i anagentrinnet). Okej, det här är ett idealiserat fall. I själva verket tillåter ingen typ av epilering att du tar bort 100% av anagenhåret, så hårborttagningen i armhålorna i stället för 3,5 månader tar mycket längre tid.

Detta innebär också att det är meningslöst att ta bort håret från sömnsteget. Detta är dock inte helt sant. Om vi ​​talar om elektrolys, då under termolys kan ett värmecenter röra vid det nya nya håret (mer detaljerat om hur det händer). För laser hårborttagning är detta också delvis sant om håret redan har börjat växa, eftersom det i detta fall finns något att absorbera strålningsenergin i detta hår. Men alla kemiska metoder för att sänka hårväxten på telogenhår kommer inte att fungera alls.

Om du förstår detta material, föreställ dig situationen: du plockade håret på hakan och benen, växte upp till 5 mm och gick till elektrolys för att bli av med ditt hår för alltid. Nu svara på följande frågor, men titta inte på svaren. Kontrollera bara dig själv:

 1. Var växer håret snabbare tillbaka och varför?
 2. Var kommer håret att tas bort oftare och varför?
 3. Var är resultatet snabbare och varför?

De rätta svaren enligt min mening:

 1. På ansiktet kommer håret att växa tillbaka snabbare, men tillväxten har inget att göra med det. Faktum är att anagenfasen är en av de längsta här, så håret i tidigt anagenes - när håret växer men ännu inte har dykt upp på hudens yta - mycket mer än på benen. Så om en vecka eller två kommer detta hår att växa tillbaka och det verkar som att det tidigare behandlade håret har vuxit, men det är det inte. Detta förklarar att ansiktet behandlas först minst två gånger i månaden. Efter en tid synkroniseras hårväxten, och proceduren kan gå mindre ofta. På benen ligger det mesta av håret i sömnen, så efter det första avlägsnandet verkar det som att håret "går bort" perfekt, men i själva verket sover de bara.
 2. På ansiktet igen. Jag är säker på att du har svarat på denna fråga korrekt. Trots att i verkligheten har ansiktshår en väldigt lång anagentillväxtfas och pauser mellan behandlingar är tillåtna under flera månader, vill ingen växa ett buskigt skägg och går oftare.
 3. Mest troligt är benen snabbare, och det är därför: 1) detta är ett hormonoberoende område och håret under knäet är all terminalt, så det blir ingen gradvis återfödning av håren; 2) Den fulla hårtillväxtcykeln i benen är kortare. Formellt är hårets telogenfas på hakan mycket kortare än på benen, så den första fullständiga rengöringen på ansiktet blir dubbelt så snabb; Om allt hår skulle kunna avlägsnas från första gången, skulle tre månader vara tillräckligt för ansiktet (telogenfas + 2 veckor beroende av hårväxt från tidigt anagen), och det skulle ta 4-5 månader för benen.
källor:

 1. Morris, D. Epilation encyclopedia: Allt om hårborttagning för proffs och skönhetssalonger / D. Morris, D. Brown. - M.: RIPOL Classic, 2008. - 400, ill.
 2. Robert N. Richards, G. E. Meharg. Richard N. Meharg. Kosmetisk och medicinsk elektrolys. - Medric Ltd, ISBN: 978-0969474630 (1997)

Relaterade material

Selektivt citerar material från webbplatsen, glöm inte att markera källan: det har observerats att personer som inte gör det börjar att växa över med djurpäls. Full kopiering av artiklar är förbjuden.

Den håriga frågan kommer inte att ersätta din läkare, så ta mitt råd och min erfarenhet med en hel del skepticism: din kropp är dina genetiska egenskaper och en kombination av förvärvade sjukdomar.

Typer och grader av skallighet

Processen av aktiv håravfall påverkar livskvaliteten och den psyko-emotionella tillstånden hos en person negativt. Beroende på baldnessens stadium där den patologiska processen diagnostiseras beror behandlingens varaktighet och risken för fullständig återställning av hårskydd.

Typer av skallighet

Beroende på lokaliseringen av håravfallsprocessen och arten av processen utvecklas de följande typerna av skallighet.

androgen

Utvecklingen av denna typ av alopeci är nära relaterad till könshormoner och ärftliga faktorer. Tunnande och håravfall utlöses av hårsäckarnas känslighet för dihydrotestosteron, som överförs genetiskt. Under påverkan av detta hormon sker en spasm i hårsäckarna. Som ett resultat av detta utvecklas hårfollikelns dystrofi, de flesta folliklarna dör.

En karakteristisk manifestation av androgenetisk alopeci är frånvaron av hår i pannan och kronans område och fortsatt hårväxt på andra ställen som inte är känsliga för könshormoner.

Det finns 3 typer androgenetisk alopeci:

 1. Hästsko. Den kliniska bilden manifesteras i överdriven håravfall av templets främre del. Vidare expanderar processen genom den främre parietaldelen, och bildar gradvis en skallig fläck som ser ut som en hästsko.
 2. Nest. Kappen börjar tunna i pannan. Processen fångar gradvis parietalzonen och bildar en skallig plats som liknar ett bo.
 3. Blandad typ. Håret samtidigt som det förtunnas i den främre parietala delen och på huvudets krona. Det finns tempel i form av bokstaven M. Om processen inte är stoppad, flyter skallighet i typen hästsko.

diffundera

Denna typ av alopeci diagnostiseras oftast hos kvinnor, som ett resultat av hormonell justering av kroppen under graviditet, amning eller puberteten. Diffus alopeci kännetecknas av enhetlig håravfall över hela ytan på huvudet.

Var uppmärksam! Också provocera utvecklingen av diffus alopeci kan nervös belastning, användning av droger, okontrollerat intag av antibiotika och p-piller.

Diffus alopeci är uppdelad i två underarter:

 • anagenovuyu (fortsätter under perioden med aktiv hårväxt);
 • telogen (diagnostiserad i follikelens fullständiga vilafas).

alopeci

Riklig lokal håravfall diagnostiseras som fokal eller nestande alopeci. Ett karaktäristiskt drag hos denna typ av skallighet är avrundade eller ovalformade tempel.

Processen av håravfall med fokal alopeci går igenom tre steg:

 1. Progressiv - Kallcentralerna expanderar aktivt och går gradvis samman med varandra.
 2. Stationär - håravfall stannar.
 3. Regressiv - hälsosam hårväxt återställs.

Ett långvarigt tillstånd av stress, huvudskada, en obalans av hormoner i kroppen och sjukdomar av autoimmun natur kan provocera utvecklingen av fokal alopeci.

ärr

Den irreversibla processen med håravfall, åtföljd av svåra inflammatoriska, atrofiska och cikatriciala processer, diagnostiseras som cicatricial alopecia. De faktorer som framkallar utvecklingen av denna typ av skallighet är: sjukdomar av autoimmun natur, infektioner i huden, genetisk predisposition.

I cicatricial alopecia förstörs hårsäckar, i stället för vilka ärr uppträder. Dessa tätningar bindväv helt väcker tillväxten av nytt hår.

Varning! Den kliniska bilden av cicatricial alopecia förekommer i asymmetrisk foci av prolapse, vilket visar ärr och atrofiska skador. I mitten av dessa områden förblir några friska hår.

Det finns följande former av cicatricial alopecia:

 • sekundär - utvecklas som en följd av någon sjukdom;
 • Röntgen - utvecklas efter en röntgenstudie av mykos av huden;
 • idiopatisk - är extremt sällsynt, har en otvetydig utveckling.

den totala

Denna typ av alopeci kännetecknas av fullständig skallighet, inte bara av huvudet utan också av andra delar av kroppen (armar, ben, könsorgan, ögonbryn och ögonfransar). Total alopeci utvecklas snabbt. Inom två månader från början av nedfallet bildas mycket stora, nakna områden som sammanfogar varandra.

Det framkallar processen med aktiv håravfall, ett långvarigt stressställe, hormonella störningar, svampskador i huden, exponering för radioaktiva och kemiska ämnen, okontrollerad antibiotika, kemoterapi, huvudskador.

Det finns alopeci:

 • total - förlust av hår över hela kroppen
 • subtotal - utvecklas långsammare, vilket bara påverkar skyddshår på huvudet;
 • universell - den patologiska processen med balding påverkar hela kroppen, nagelplattan blir tunnare.

Stages och grader av skallighet enligt Norwood

Innan du utser en behandlingsplan för alopeci, bestämmer läkare trichologen graden av håravfall. För detta ändamål används Norwood-skalan - ett bord med bilder och en detaljerad beskrivning av hårdförlustens allvar. Norwood-skalan kombinerar alla befintliga typer av alopeci.

Norwoods alopeci-klassificering innehåller sju grader av manlig alopeci:

 • Inledningsskedet. Manifesteras av förlust av hår från framsidan, tidsmässig och frontal region av huvudet.
 • Den andra. Små skalliga områden i pannan och templets område rör några centimeter mot huvudets baksida. Till följd av detta har de temporala och främre delarna formen av en triangel. Hårbotten i huvudets parietala område.
 • Tredje. Templets och pannans yta tinnar ännu mer, utpräglade skalliga fläckar dyker upp, framåt mer än 2 cm från frontlinjen.
 • FOR. Kronalopi, som kännetecknas av aktiv håravfall på kronan. Ofta utvecklas graden av skallighet 3A hos män efter fyrtiofem år.
 • Den fjärde. I parietalzonen sönder håret ännu mer, eller nästan allt faller ut. Templets och pannans yta blir blotta. Parietala och fronto-temporala zoner är åtskilda av en remsa av hår.
 • Fifth. Hårbotten på toppen försvann nästan. Pannan och templen är bara ännu mer. Baldingprocessen täcker en stor del av huvudet och bildar en hästskoformad hårlinje.
 • Den sjätte. Håret som förbinder fronten och kronen tidigare faller ut. Som en följd därav bildas en stor storlek skaldad fläck.
 • Sjunde. Komplett förlust av fram och bak på hårets huvud. En liten del av håret förblir bara i öron, nacke och nacke.

Endast noggrann uppmärksamhet åt dig själv och diagnosen alopeci vid första skedet kan du snabbt eliminera problemet och undvika fullständig skallighet.

Användbara videoklipp

Typer av skallighet: gnezdny, androgen (androgenetisk), cicatricial, brännvidd, diffus, totalt.

Typer av alopeci (alopeci) på huvudet, skägg, ögonbryn, ögonfransar. Balding skala.

Hårväxtstadier

Under hela vårt liv utförs hårväxten. Denna process är logisk och ingår i en hälsosam organisms funktion. Många tror felaktigt att strängar växer kontinuerligt och bara några av dem av någon anledning faller ut. Men denna uppfattning är felaktig, eftersom varje hår passerar flera steg eller utvecklingsfaser under den inte mycket långa livscykeln.

Hur är tillväxten av strängar?

Bildandet av vårt hår börjar i livmodern. Vid detta skede läggs bara det fluffiga håret på huvudets kropp och växer. De skiljer sig åt i mjukhet och obetydlig längd, dessutom saknar de pigmentet. Strax före barnet är några av dessa hår ersatt av pigmenterade.

Under de första åren av barnets liv ersätter de fluffiga håren de så kallade mellanliggande. Senare, nämligen under puberteten, omvandlas de till mer styva strängar, som kallas terminala. De är mycket tätare och kan skilja sig något i nyans från de tidigare. På detta stadium syns hår också på kroppen. I ögonbrynsområdet är ögonlock och näsborrar ett speciellt typhårigt hår. Varje person på huvudets yta har samtidigt alla dessa typer.

Generellt är orderets tillväxt beroende på celldelning som ligger i de dermis djupa skikten och är inte synliga för vårt öga. För att förstå denna process är det nödvändigt att lära sig mer om hårets struktur.

Strukturen och tillväxten av håret

Varje hår består av flera delar:

 1. Stammen är den del som är synlig och ligger ovanför ytan av epidermis, den består av icke-levande cellulära strukturer som är fyllda med keratin;
 2. Rot - denna komponent ligger på ett djup av ca 2,5 mm djup i huden och består av levande celler som kan utvecklas, kontinuerligt dela och växa.

Det är glödlamporna och bestämmer i många avseenden hårets tillstånd och utseende, liksom bestämmer hårväxten. Uppdelningen av cellulära strukturer kan emellertid inte ske utan deltagande av vävnader som ligger nära rötterna. Tillsammans utgör dessa strukturer en del av håret, som kallas follikeln eller säcken. Blodkärl och nervändar närmar sig det.

Intressant bestämmer follikelns form hur håret ser ut:

 • lockiga lockar framträder från det ovala;
 • raka, släta lås växer från en rund hårfollikel;
 • njureformad ger lockigt hår.

Hårpåse är av stor betydelse för krökningens tillväxt och hälsa. Om den är skadad, kommer roten att dö av och dess ytterligare restaurering verkar omöjlig. Även nära hårfollikeln är talgkörtlarna, de påverkar också hårets skick och skönhet mycket. Med underutvecklade kanaler är hårets hårdhet torr, den skäller. Om talgkörtlarna förstoras och arbetar aktivt, kommer dermis att vara fet, glänsande. Den producerade utsöndringen har antibakteriell och skyddande funktion för huden.

Friska, väl underhållna glödlampor kan ge full och snabb hårväxt samt öka livslängden.

Huvudfaser av hårväxt

Strängarnas tillväxtprocess är cyklisk. Under tiden av sitt liv går håren igenom flera på varandra följande steg, som alla har sina egna egenskaper.

Anagen - tillväxtstadiet

Hela processen med tillväxt av strängar börjar med tillväxtfasen - anagen. Vid den här tiden börjar hårcellerna som ligger i glödlampan aktivera för uppdelning. "Signalen" för denna implementering av denna process kommer från hormoner som ingår i blodet. Med bildandet av nya cellulära strukturer, follikeln expanderar i bredd, kärnan bildar och gradvis förtjockar, uppstår bildningen av ett färgpigment, melanin. Pigmentet tränger snabbt hårstruktur och orsakar färgning. Stången passerar emellertid inte över gränsen till epidermis men kommer endast närmar sig sitt övre lager.

Denna fas av hårväxt är den längsta, den kan variera från 2 till 5 år. Visst, som en person blir äldre och äldre blir scenen gradvis kortare. Vid detta tillfälle är vanligtvis ca 80-90% av alla krullar.

Under anagenperioden börjar håret gradvis sträcka sig över epidermis övre gräns och stiger över hudytan. Vid denna tidpunkt hade lampan redan helt format och förvärvat sina konturer: i vissa människor är den rund, i andra är den något platta eller har formen av en ellips. Håraxeln under anagenfasen förlängs med i genomsnitt 0,5 mm dagligen.

Catagen - mellanstadiet

Detta är det kortaste steget i livscykeln för strängar, catagen tar bara 2-4 veckor. Vid denna tidpunkt sträcker sig håraxeln helt till ytan och är avsevärt förlängd. Lampan i saken stiger något, rör sig närmare epidermisens gränser, dess celler börjar regressera. Vid catagenfasen slutar blodet att leverera hårfollikeln, och att blodet gradvis krymper, minskar i storlek till 1/6 i föregående tillstånd. Samtidigt stoppas produktionen av färgpigmentet.

De cellulära strukturerna av hår och rötter som har förlorat sin näring stoppar ytterligare delning, och krulans tillväxt stannar helt. På catagenstadiet finns cirka 2-3% av alla strängar.

Faser av hårväxt, tillsammans med funktionerna i deras struktur, bestämmer utseendet på hela håret. Det är till exempel mycket lättare att växa långa och vackra krullar i ung ålder, detta förklaras av det faktum att håret växer till en kortare längd med varje ny cykel. Dessutom, efter 30 år blir återväxten gradvis lägre. Totalt passerar varje hår hos en person cirka 25 cykler.

Telogen - viloperation

Detta är det sista steget i kretsloppscykeln. I telogenfasen ligger hårsäcken i vila. Under denna period hålls håret bara av huden, så det är lätt att ta bort det, eller det kommer att falla ut på egen hand. Det händer vanligtvis i det ögonblick då ett nytt, framväxande och framväxande hår börjar trycka på den gamla. Vid denna tidpunkt återgår hårfollikeln i anagenstadiet, och processen med kärnbildning av ett nytt hår börjar i det.

Telogenfasens varaktighet är 3 månader. Vid detta tillfälle är cirka 10% av alla krullar på ett ögonblick, så vi kan förlora 50-100 hår varje dag. Nästa börjar en ny tillväxtcykelsträngar. Således är i genomsnitt 20 till 40 hår födda i en follikel över hela människans liv.

Våra strängar växer dagligen och kontinuerligt, under dagen är processen snabbare än på natten. Under lågsäsong (hösten och våren) ökar hastigheten också. Hos barn växer curls med ca 13 mm per månad, hos vuxna lite snabbare - med 15 mm är denna process mest aktiv under 16-25 år, den saktar med åldern och hårtillväxten inte överstiger 11 mm.

Strandförlust och tillväxtcykel

Förlust av krullar är en helt normal och regelbunden process, så gamla hår ersätts gradvis av nya. Samtidigt observeras faserna av tillväxt och vila i närliggande folliklar vid olika tidpunkter, annars skulle alopeci periodiskt ses i hårbotten.

För de personer som inte känner till problemet med en stark förlust av strängar skiljer sig varje nyväxande hår inte från det föregående, det har samma tjocklek och kan växa till samma längd.

Hastigheten av håravfall - upp till 100 st. Varje dag är det ungefär 1/10 av håret. Om det här numret är mycket större, så finns det anledning till oro, kanske i det här fallet talar vi redan om en patologisk process - förlust av lockor.

I de tidiga stadierna av alopeci finns en försvagning, gallring och försämring av strängarna. Om det för tillfället är att tillgripa behandling, finns det all chans att återställa den ursprungliga hälsan hos rötterna. Annars blir krullarna värre och tunnare, och deras tillväxt kommer att sakta ner, håret kommer att falla ut oftare, och bleka områden kommer att märkas på huvudet.

Orsaker till tidig håravfall

 1. Felaktig och för ofta färgning orsakar förstörelse av hårsäckar, eftersom kemikalier kan penetrera djupt in i dermis. Denna situation leder till en för tidig övergång av hår i catagenfasen.
 2. När en brist på vitaminer och näringsämnen uppstår börjar hårsäckarna gradvis att dö av och kärnorna förlorar sin glans och elasticitet.
 3. Sjukdomar i de inre organen och användningen av vissa droger leder till försämring av lökarnas och strängarnas tillstånd.
 4. Stressfulla situationer och överdriven fysisk ansträngning leder till att håret inte börjar tunna omedelbart, men efter 2-3 månader.
 5. Felaktig skötsel av krullarna, effekten på dem av solens direkta strålar, överhettning och hypotermi skadlig effekt på hårets tillstånd och deras glödlampor.

Sätt att bekämpa skallighet

Problemet med att tunna håret observeras i fall där telogenstadiet i livscykeln i strängarna börjar dra och ta mer tid, eller vilopasen påverkar mer än 10% av hårbotten. I det här fallet blir det märkbart, eftersom kullarnas densitet minskar, och strängarna förloras allt oftare.

 1. Kärnan i det mesta av anti-alopeci-utvecklingen är tanken att minska telogenens varaktighet och stimulera de fallande sömlamporna.
 2. En annan grupp metoder syftar till att återställa hårfolliklarnas funktioner och aktiviteter.
 3. Effektiviteten hos kosmetika som innehåller vitaminer och andra näringsämnen för att återställa hårsäckar har också bevisats.

Våra krullar växer ständigt under hela livet, men hastigheten är annorlunda. Denna indikator beror på ålder, säsong, miljöförhållanden och individuella egenskaper hos varje person.

Hårets livscykel jämförs ofta med processen med växttillväxt under året: rötterna framträder och utvecklas under våren, aktiv tillväxt börjar på sommaren, det saktar sig vid hösten, en regressionsperiod börjar och döden uppstår. I detta avseende borde du inte vara rädd för att strängarna lämnar huvudet varje dag, men med en stark nedfall måste du tänka och vidta lämpliga åtgärder.

Livets livscykel

Sidinnehåll:

Under hela vårt liv utförs hårväxten. Denna process är logisk och ingår i en hälsosam organisms funktion. Många tror felaktigt att strängar växer kontinuerligt och bara några av dem av någon anledning faller ut. Men denna uppfattning är felaktig, eftersom varje hår passerar flera steg eller utvecklingsfaser under den inte mycket långa livscykeln.

Hårväxtmotorn är innesluten i en hårfollikel. Kärnan i glödlampan är papillan, en riktig "stratum corneumfabrik". De minsta blodkärlen levererar det med näringsämnen som säkerställer hårväxten. Håret växer inte kontinuerligt, men i varje follikel sker faser av tillväxt, vilande och döende. Denna hårcykel styrs också av hormoner, tillväxtfaktorer och gener. Se också: Lösningen på det populära håravfallsproblemet.

Varje follikel är föremål för en helt individuell hårcykel, vilken fortsätter med en förskjutning i tiden jämfört med cykeln hos varje intilliggande follikel. Ett hår växer, det andra är i vila, medan det tredje håret förbereder sig för att falla ut. Sådan asynkron tillväxt säkerställer att en person alltid har tillräckligt med hår på huvudet, förutom naturligtvis när en person är föremål för ökad håravfall (alopeci).

CYKLISK HÅRKLOCKAR

Hårets livscykel fortsätter i 3 faser, som ständigt upprepas.

VÄXT (anagenfas): Hårets roten närmar sig håret och det växer. Cellerna delas ganska snabbt, nästan fem gånger snabbare än normala hudceller. Näringsceller är mycket viktiga för att ständigt förnya hårsubstansen (keratin).

Cirka 85 till 90 procent av håret är i ett sådant aktivt tillstånd, som har en varaktighet från tre till sju år. Hur många år fortsätter hårtillväxten att bestämmas av ärftlighet. För ögonbryn är den här perioden till exempel bara fyra månader.

Hur produktiva celler verkligen är, visar följande beräkning: Med en tillväxt på 0,4 mm per dag och i genomsnitt 100 000 hår på huvudet, är den dagliga hårväxten cirka 40 meter. Det betyder att i en månad växer cirka 1200 meter nytt hår på huvudet.

Men håret kan aldrig växa oändligt länge, vilket kan ses i följande exempel: Med tillväxten av varje hår per centimeter per månad och längden av tillväxten (på grund av ärftlighet) från tre till sju år kan håret växa från 36 till 84 centimeter i längd. Naturligtvis kan de växa längre, men inte oändligt.

ÖVERGÅNG (KATAGENFAS): Transformationsprocesser sker i hårfollikeln och håret levereras inte längre med näringsämnen. Omkring en till tre procent av allt hår är i detta skede, som varar från tre till fyra veckor. Hårets rot blir alltmer utsatt för keratinisering.

REST OCH RELEASE (telogen fas): Hårförankring blir alltmer svag. Nu är det även lätta mekaniska belastningar, som att kamma med en kam eller en borste, tvätta håret eller bara växa nytt hår, räcker för att gammalt hår faller ut. Denna fas varar från två till tre månader, varefter håret separeras från roten. I denna fas av avstötning är från 12 till 15 procent av allt hår. Således är det enligt hårbrotsstrukturen möjligt att bestämma vilken fas av livscykeln varje hår är för närvarande i.

HUR GRÄNSER GRAINEN?

Bildandet av vårt hår börjar i livmodern. Vid detta skede läggs bara det fluffiga håret på huvudets kropp och växer. De skiljer sig åt i mjukhet och obetydlig längd, dessutom saknar de pigmentet. Strax före barnet är några av dessa hår ersatt av pigmenterade.

Under de första åren av barnets liv ersätter de fluffiga håren de så kallade mellanliggande. Senare, nämligen under puberteten, omvandlas de till mer styva strängar, som kallas terminala. De är mycket tätare och kan skilja sig något i nyans från de tidigare. På detta stadium syns hår också på kroppen. I ögonbrynsområdet är ögonlock och näsborrar ett speciellt typhårigt hår. Varje person på huvudets yta har samtidigt alla dessa typer.

Generellt är orderets tillväxt beroende på celldelning som ligger i de dermis djupa skikten och är inte synliga för vårt öga. För att förstå denna process är det nödvändigt att lära sig mer om hårets struktur.

STRUKTUR OCH HÖGVÄXT

Varje hår består av flera delar:

 1. Stammen är den del som är synlig och ligger ovanför ytan av epidermis, den består av icke-levande cellulära strukturer som är fyllda med keratin;
 2. Rot - denna komponent ligger på ett djup av ca 2,5 mm djup i huden och består av levande celler som kan utvecklas, kontinuerligt dela och växa.

Det är glödlamporna och bestämmer i många avseenden hårets tillstånd och utseende, liksom bestämmer hårväxten. Uppdelningen av cellulära strukturer kan emellertid inte ske utan deltagande av vävnader som ligger nära rötterna. Tillsammans utgör dessa strukturer en del av håret, som kallas follikeln eller säcken. Blodkärl och nervändar närmar sig det.

Intressant bestämmer follikelns form hur håret ser ut:

 • lockiga lockar framträder från det ovala;
 • raka, släta lås växer från en rund hårfollikel;
 • njureformad ger lockigt hår.

Hårpåse är av stor betydelse för krökningens tillväxt och hälsa. Om den är skadad, kommer roten att dö av och dess ytterligare restaurering verkar omöjlig. Även nära hårfollikeln är talgkörtlarna, de påverkar också hårets skick och skönhet mycket. Med underutvecklade kanaler är hårets hårdhet torr, den skäller. Om talgkörtlarna förstoras och arbetar aktivt, kommer dermis att vara fet, glänsande. Den producerade utsöndringen har antibakteriell och skyddande funktion för huden.

Friska, väl underhållna glödlampor kan ge full och snabb hårväxt samt öka livslängden.

HUVUDFASER AV HÅRVÄXT

Strängarnas tillväxtprocess är cyklisk. Under tiden av sitt liv går håren igenom flera på varandra följande steg, som alla har sina egna egenskaper.

ANAGEN - TILLVÄXT STEG

Hela processen med tillväxt av strängar börjar med tillväxtfasen - anagen. Vid den här tiden börjar hårcellerna som ligger i glödlampan aktivera för uppdelning. "Signalen" för denna implementering av denna process kommer från hormoner som ingår i blodet. Med bildandet av nya cellulära strukturer, follikeln expanderar i bredd, kärnan bildar och gradvis förtjockar, uppstår bildningen av ett färgpigment, melanin. Pigmentet tränger snabbt hårstruktur och orsakar färgning. Stången passerar emellertid inte över gränsen till epidermis men kommer endast närmar sig sitt övre lager.

Denna fas av hårväxt är den längsta, den kan variera från 2 till 5 år. Visst, som en person blir äldre och äldre blir scenen gradvis kortare. Vid detta tillfälle är vanligtvis ca 80-90% av alla krullar.

Under anagenperioden börjar håret gradvis sträcka sig över epidermis övre gräns och stiger över hudytan. Vid denna tidpunkt hade lampan redan helt format och förvärvat sina konturer: i vissa människor är den rund, i andra är den något platta eller har formen av en ellips. Håraxeln under anagenfasen förlängs med i genomsnitt 0,5 mm dagligen.

CATAGEN - INTERMEDIATE STAGE

Detta är det kortaste steget i livscykeln för strängar, catagen tar bara 2-4 veckor. Vid denna tidpunkt sträcker sig håraxeln helt till ytan och är avsevärt förlängd. Lampan i saken stiger något, rör sig närmare epidermisens gränser, dess celler börjar regressera. Vid catagenfasen slutar blodet att leverera hårfollikeln, och att blodet gradvis krymper, minskar i storlek till 1/6 i föregående tillstånd. Samtidigt stoppas produktionen av färgpigmentet.

De cellulära strukturerna av hår och rötter som har förlorat sin näring stoppar ytterligare delning, och krulans tillväxt stannar helt. På catagenstadiet finns cirka 2-3% av alla strängar.

Faser av hårväxt, tillsammans med funktionerna i deras struktur, bestämmer utseendet på hela håret. Det är till exempel mycket lättare att växa långa och vackra krullar i ung ålder, detta förklaras av det faktum att håret växer till en kortare längd med varje ny cykel. Dessutom, efter 30 år blir återväxten gradvis lägre. Totalt passerar varje hår hos en person cirka 25 cykler.

TELOGEN - RECREATION STAGE

Detta är det sista steget i kretsloppscykeln. I telogenfasen ligger hårsäcken i vila. Under denna period hålls håret bara av huden, så det är lätt att ta bort det, eller det kommer att falla ut på egen hand. Det händer vanligtvis i det ögonblick då ett nytt, framväxande och framväxande hår börjar trycka på den gamla. Vid denna tidpunkt återgår hårfollikeln i anagenstadiet, och processen med kärnbildning av ett nytt hår börjar i det.

Telogenfasens varaktighet är 3 månader. Vid detta tillfälle är cirka 10% av alla krullar på ett ögonblick, så vi kan förlora 50-100 hår varje dag. Nästa börjar en ny tillväxtcykelsträngar. Således är i genomsnitt 20 till 40 hår födda i en follikel över hela människans liv.

Våra strängar växer dagligen och kontinuerligt, under dagen är processen snabbare än på natten. Under lågsäsong (hösten och våren) ökar hastigheten också. Hos barn växer curls med ca 13 mm per månad, hos vuxna lite snabbare - med 15 mm är denna process mest aktiv under 16-25 år, den saktar med åldern och hårtillväxten inte överstiger 11 mm.

REDUKTION OCH CYKELVÄXT

Förlust av krullar är en helt normal och regelbunden process, så gamla hår ersätts gradvis av nya. Samtidigt observeras faserna av tillväxt och vila i närliggande folliklar vid olika tidpunkter, annars skulle alopeci periodiskt ses i hårbotten.

För de personer som inte känner till problemet med en stark förlust av strängar skiljer sig varje nyväxande hår inte från det föregående, det har samma tjocklek och kan växa till samma längd. Hastigheten av håravfall - upp till 100 st. Varje dag är det ungefär 1/10 av håret. Om det här numret är mycket större, så finns det anledning till oro, kanske i det här fallet talar vi redan om en patologisk process - förlust av lockor.

I de tidiga stadierna av alopeci finns en försvagning, gallring och försämring av strängarna. Om det för tillfället är att tillgripa behandling, finns det all chans att återställa den ursprungliga hälsan hos rötterna. Annars blir krullarna värre och tunnare, och deras tillväxt kommer att sakta ner, håret kommer att falla ut oftare, och bleka områden kommer att märkas på huvudet.

Orsaker till tidig irrigation

 1. Felaktig och för ofta färgning orsakar förstörelse av hårsäckar, eftersom kemikalier kan penetrera djupt in i dermis. Denna situation leder till en för tidig övergång av hår i catagenfasen.
 2. När en brist på vitaminer och näringsämnen uppstår börjar hårsäckarna gradvis att dö av och kärnorna förlorar sin glans och elasticitet.
 3. Sjukdomar i de inre organen och användningen av vissa droger leder till försämring av lökarnas och strängarnas tillstånd.
 4. Stressfulla situationer och överdriven fysisk ansträngning leder till att håret inte börjar tunna omedelbart, men efter 2-3 månader.
 5. Felaktig skötsel av krullarna, effekten på dem av solens direkta strålar, överhettning och hypotermi skadlig effekt på hårets tillstånd och deras glödlampor.

METODER FÖR BEKÄMPNING AV BALANCERING

Problemet med att tunna håret observeras i fall där telogenstadiet i livscykeln i strängarna börjar dra och ta mer tid, eller vilopasen påverkar mer än 10% av hårbotten. I det här fallet blir det märkbart, eftersom kullarnas densitet minskar, och strängarna förloras allt oftare.

 1. Kärnan i det mesta av anti-alopeci-utvecklingen är tanken att minska telogenens varaktighet och stimulera de fallande sömlamporna.
 2. En annan grupp metoder syftar till att återställa hårfolliklarnas funktioner och aktiviteter.
 3. Effektiviteten hos kosmetika som innehåller vitaminer och andra näringsämnen för att återställa hårsäckar har också bevisats.

Våra krullar växer ständigt under hela livet, men hastigheten är annorlunda. Denna indikator beror på ålder, säsong, miljöförhållanden och individuella egenskaper hos varje person.

Hårets livscykel jämförs ofta med processen med växttillväxt under året: rötterna framträder och utvecklas under våren, aktiv tillväxt börjar på sommaren, det saktar sig vid hösten, en regressionsperiod börjar och döden uppstår. I detta avseende borde du inte vara rädd för att strängarna lämnar huvudet varje dag, men med en stark nedfall måste du tänka och vidta lämpliga åtgärder.

Intressantfakta

 • Huvudhår är genetiskt programmerat för att upprepa tillväxt upp till 25 gånger under en persons liv.
 • Månadslängden på håret kan ökas med 12 mm.
 • Om du aldrig skär ditt hår, kan längden nå 107 cm.
 • Hårtillväxt sker snabbare under sömnen och på sommaren.
 • Snabbare växa hår i åldern 16-24 år.
 • Hos kvinnor 40-50 år, upp till 20% av hårhöljet.
 • När de blir äldre blir håret torrare.

Kontroll av hårväxtens cykel

Varje mänsklig hårfollikel fungerar enligt en individuell biologisk rytm. Därför, även om tillväxten av enskilda hår börjar på samma gång, sjunker synkronisiteten gradvis. Som ett resultat bildas ett mosaikmönster av folliklar i varje del av huvudet i förhållande till de steg i vilka hårets livscykel är belägen.

Bevis på närvaron av sin egen cykel i varje follikel kan fungera som egenskaper hos deras utveckling under transplantation. Hårlökar transplanterade till baldingplåster fortsätter att ligga i anagenfasen. Det vill säga signalerna för den vitala aktiviteten hos varje follikel är individuella. Men det utesluter inte påverkan av exogena faktorer på hårväxt, såsom hormonnivåer, metaboliska processer, innehållet i mikro- och makronäringsämnen och andra.

ALLMÄNNA FEL

 • Med frekvent hårklippning ökar inte tillväxten. Visuellt säkerställs effekten av att hårbotten ser mer frisk och tjock ut, eftersom de splittrade ändarna skärs och håret "andas".
 • Antalet hår som faller ut ökar inte med ökande längd.
 • Anti-tangle-free shampoo är inte ett botemedel mot att falla ut. Det kan dock spara hår eftersom håret blir mindre skadat när det kammade. Läs mer: hur man rengör en kam.
 • Balsam efter tvätt av huvudet är inte alls ett "udda" botemedel. De flesta av dessa produkter är rik på förekomsten av kollagen, vilket främjar håråterställning och förnyelse av hårstrukturen.

Hårets livscykel har vissa fördelar att ingen av de andra hudanslutningarna har. Så om hårväxten fortsatte i obestämd tid, och det fanns ingen periodisk håravfall, skulle det skada personens funktionella förmågor. Om livscykeln hos alla folliklar inträffade samtidigt, så skulle hela håret växa och falla ut samtidigt. Det vill säga att en person i en period av sitt liv skulle vara absolut skallig, och i en annan - han skulle ha mycket tjockt hår.

Om hårbotten är frisk, är ca 10-15% av den i den telogena fasen. Om detta förhållande överstiger 20%, är det lämpligt att analysera förekomsten av patologier.

3 steg av hårväxt på huvud och kropp

Hår växer i varje person i tre huvudfaser, som kallas - anagen, catagen och telogen. Detta är respektive stadium av tillväxt, övergångsfas, vila och förlust som hårfolliklarna upprepade gånger upplever under en persons liv.

I en frisk person är upp till 90% av hårsäckarna i tillväxtfasen, 10-14% - vila och 1-2% - förlust. Varaktigheten av varje cykel beror på den del av kroppen som håret växer på. Varaktigheten av tillväxtsteget för hår på huvudet är från 3 till 4 år i genomsnitt, medan till exempel för ögonfransar är det bara 4 månader. Det är därför som ögonfransar aldrig kan växa så länge som hår. Detsamma gäller resten av håret på resten av kroppen, där tillväxtfasen också är mycket kortare än på huvudet.

Anagen - tillväxtfas

Hårväxtfasen kallas anagen. Den nedre delen av hårfollikeln (hårfollikeln) är fäst på hudskiktet (dermis) och är ansluten via blodkärl till dermal papilla. Cellerna, kallade caratinocyter och melanocyter, delar sig in i hårfollikelns nedre del och blir en del av håret. Så blir det längre under påverkan av trycket av nya keratinocyter nedanifrån.

Håret växer med en hastighet av ca 1 cm per månad. Varaktigheten av denna period för en viss del av kroppen beror på de signaler som hårfollikeln mottar från omgivande hud och kärl. Cellerna som bildar hårfollikeln får också signaler genom fibrerna i den intercellulära substansen (matrisen), som bildar hårbotten. Nästa kommer nästa steg i cykeln.

 • Tillväxtfasen för hår på huvudet kan vara från flera månader till tio år. Det går i genomsnitt 3 år.
 • För ögonfransar - ca 4-7 månader.

Katagen - övergångsstadium

Håret upphör gradvis att växa när tillgången till celler som behövs för detta i hårfollikeln är uttömd, eller det tar emot en signal från blodkärl eller hud (denna mekanism har inte studerats fullständigt). Hårlampan i follikelns nedre del avlägsnas från blodtillförseln och rör sig uppåt. Hårfollikeln börjar sjunka snabbt för att stimulera detta tryck. Så börjar nästa fas som kallas teologisk.

Under denna process degenererar hårfollikeln. Follikelns återstående celler skapar ett membran som omger hårets ände och håller det fortfarande fast. Inom några veckor närmar sig hårfollikeln ytan av huden genom de intercellulära fibrerna. Den dermala papillen separeras från follikelns bas, men rör sig inte.

 • För hår på huvudet är varaktigheten av denna fas ca 2 till 3 veckor.
 • Vid ögonfransar varaktighet - 3 - 4 veckor.

telogen

Denna fas delas ibland i tidig och sen telogen. Men det är också möjligt att möta uppdelningen i etapper, när den tidiga telogenen hänvisas till föregående etapp (catagen), eller den senare är separerad i en separat fjärde cykel som kallas exogen.

Tidig telogen - viloläge

I detta skede är hårfolliklarna inaktiva, och håret kan redan gå förlorat. Den dermala papillen omvandlas fullständigt till ett vilande tillstånd och näring är helt stoppad. Det förblir emellertid fäst vid hårlampans rester och genom fibrerna i den intercellulära massan bevaras signaltransmissionen.

 • Telogen för hårbotten kan ta 2-3 månader.
 • För ögonfransar är längden på denna fas cirka 9 månader.

Sen telogen - utfällningsfas

Den sista fasen av telogen är några veckor. Kemiska signaler orsakar att en ny follikel ska dyka upp runt den gamla krympningen. Denna nya hårfollikel växer och expanderar. I detta fall försvagar svängpunkten vid hårets botten, och det kan lätt komma från hårbotten. Denna process att förlora hår är känd som att falla ut.

Nya keratinocyter börjar bilda, och cykeln börjar igen med den första fasen, anagen. Under detta "övergångs" stadium kan rotcellerna dö, och hårsäckarna kan förlora sin förmåga att skapa nytt hår på grund av detta (hos personer som lider av skallighet).

Hårväxtfaser

Hela tiden betraktades tjockt och långt hår som huvudelementet i ett attraktivt utseende, som kunde betona sina fördelar och gömma brister. Små krullar är dock inte bara en gåva av naturen, men också, naturligtvis, resultatet av ständig oro för dem. Att organisera vården med håret hjälper dig med kunskap om hur och med vilken hastighet håret växer, vilka faktorer som kan påverka denna process och från vilka steg deras livscykel består.

Många tror att håret i olika delar av kroppen växer kontinuerligt, och bara en liten del av det faller ut och det är ganska sällsynt. Faktum är att hårväxten är cyklisk och beror på personens ålder och kön, hans vanor, livsstil, kost, närvaron av kroniska sjukdomar, organismens genetiska egenskaper, klimatförhållanden och miljöförhållanden. Enligt experter är tillväxten hos hårstänger också förknippad med säsongen - på hösten och vintern växer håret långsammare än på vår och sommar. Hos barn växer håret med cirka 12-13 mm per månad, hos vuxna, med 15 mm och i vuxen ålder börjar de växa långsammare, upp till 11 mm per månad. Dessutom, varje enskilt hår "lever" under en viss tid (i genomsnitt varar det ca 4 år), så faller håret ut och en ny börjar växa i sin plats. Och detta händer genom hela livet.

Hur odlar man hår?

Hår - derivat av epidermis, vars yttre skal bildas av keratin vågar, överlappar varandra konsekvent. Den synliga delen av håret kallas kärnan, och det inre, under tjockleken på huden - roten eller löken. Hårrotet är omgivet av en särskild väska - en hårfollikel, vars form direkt avgör hårets art: krulliga lås växer från en njurformad follikel, något lockad (vågig) - från ovala och raka linjer - från avrundad.

Varje hår består av tre lager. Den första (yttre), som kallas hårkutiklet, utför en skyddsfunktion. Den andra (mitten) är cortexen. Den består av långsträckta döda celler, vilket ger hårets elasticitet och styrka. Dessutom är pigmentet (melanin) koncentrerat i cortex, vilket bestämmer hårets naturliga färg. I mitten av håret är medulla (medulla), som består av flera rader keratinceller och luftrum. Det antas att genom detta skikt tillhandahålls näring av cortex och cuticle - detta kan faktiskt hänföras till förändringen i hårets tillstånd i sjukdomar som är förknippade med brist på näringsämnen i kroppen. Hårväxt uppstår på grund av uppdelningen av odifferentierade (omogna) hårlampa celler med hög mitotisk aktivitet. Denna process är föremål för vissa biologiska lagar och omfattar flera faser, som vi kommer att överväga nästa.

Anagen (tillväxtfas)

Anagen - perioden med aktiv hårväxt, som varar i genomsnitt 2 till 6 år. Med ålder, denna fas förkortas betydligt (hos äldre människor, det brukar inte vara mer än 3 år). Anagen är uppdelad i flera steg:

 • Hårlampans celler börjar öka i storlek, det finns en aktiv syntes av ribonukleinsyra (RNA).
 • Hårlampan tränger djupt in i dermis och bildar en bindvävskedja - en hårpåse. I follikelns nedre del utsträcker hårpappillärningen, som huvudsakligen består av bindväv, små blodkärl och nervprocesser. Lampans celler, som aktivt multipliceras, blir en del av håret och säkerställer tillväxten.
 • Vidare fortsätter den aktiva uppdelningen av differentierade celler, och follikeln når vid denna punkt sin maximala längd (det är 3 gånger dess längd i viloplanet). Papillan blir helt formad. De melanocytiska epidermala cellerna ligger i cellerna i follikelmatrisen nära papillformen melaningranuler (de är ansvariga för hårfärgen). Follikelns yttre mantel har formen av en kon, som växer från ovan. Därefter blir epitelceller, när de utsätts för keratinisering, omvandlade till hjärn- och kortikala substanser.
 • På detta stadium börjar melanocytcellerna producera pigment, och hår, som redan är helt format, går inte utöver gränserna för follikeln, som fortsätter att expandera.
 • Den formade håraxeln växer upp till epidermalskiktets övre gräns, och glödlampan (hårrot) förvärvar sålunda en fullständig form (det kan vara elliptiskt eller symmetriskt avrundat).
 • Vid anagenas sista steg börjar håraxeln att stiga ovanför hudens yta, följt av en övergångsfas. Varaktigheten av det aktiva hårtillväxtsteget för varje person är annorlunda (det beror på många faktorer, inklusive genetisk predisposition).

Kanske är det mest illustrativa exemplet på anagenfasen huvudet på ett nyfött barn. I början är det täckt med en knappt märkbar fuzz, och efter ett tag börjar mellanhår att växa på det, och därefter terminal (hård och pigmenterad) hår, som efter några år blir till ett fullsträckt hårhår.

Catagen (mellanfas)

Efter den aktiva tillväxtfasen börjar ett hår en viloperiod, under vilken håraxeln inte längre växer. Olika biologiska processer kan förekomma i den, men längden ökar inte. Detta beror på det faktum att tillförseln av näringsämnen till follikeln stannar i detta skede, och follikeln börjar krympa gradvis, avsevärt minskande i storlek. Samtidigt upphör melanin att syntetiseras. Catagen anses vara den kortaste fasen, eftersom dess längd är högst 2-3 veckor.

Telogen (viloläge)

Den mellanliggande fasen av hårtillväxt slutar med ett viloplaneringssteg, vilket är villkorligt indelat i tidigt och sent telogen. Konventionellt eftersom vissa experter hänvisar den tidiga fasen av vila till föregående etapp (mellanliggande), och den sena telogenen separeras i en separat cykel, kallad exogen. Men vi kommer att överväga den allmänt accepterade klassificeringen:

 • En tidig telogen är ett stadium i livscykeln hos ett hår där lampan blir inaktiv. Under denna period går dermal papillan i viloläge, och hårrotens näring stannar helt. I detta fall kan håraxeln fortfarande förbli fäst vid follikelns nedre del och mottaga signaler genom fibrerna i den extracellulära massan. Det är anmärkningsvärt att det mekaniska avlägsnandet av hår i telogenfasen nödvändigtvis medför utbrottet av aktiv tillväxt av ett nytt hår. Varje dag förlorar en person upp till 100 telogenhår (hos personer över 50 år anses förlust av 150-200 hår som norm). Varaktigheten av denna period är i genomsnitt 2-3 månader.
 • Sen telogen - den sista fasen, under vilken hårets naturliga död och dess förlust inträffar. Hårsäcken som omger glödlampan ligger i vila och håret hålls endast av hudintegumentet, därför kan det lätt falla ut vid vilken som helst effekt. Vanligtvis uppträder ett sådant fenomen när ett nytt, bara framväxande hår börjar aktivt driva den gamla. Sedan kommer den första etappen av hårets livscykel igen. Huvudfaren för den sena sovningsfasen ligger i det faktum att rotcellerna under det kan dö av olika orsaker och folliklarna förlorar möjligheten att producera nya hår (sålunda alopeci utvecklas).

Det bör noteras att hos friska människor är vanligen cirka 85-90% av allt hår i stadiet för aktiv tillväxt, 1-2% är i mellanfasen och 10-15% är i vila. Enligt studier i trichology motsvarar håravfall (alopeci) en ändring i ovanstående förhållande. Enkelt uttryckt börjar håret intensivt minska när andelen hår i anagen och catagen faser minskar, och andelen telogen hår ökar tvärtom. I det här fallet är det ofta möjligt att observera att varje ny generation av hår skiljer sig i egenskaper (tjocklek, färg och potentiell längd) från föregående (de blir tunnare, svagare och bleka).

Om, i strid med hårväxtfaserna, ingen åtgärd vidtas, kan denna process bli patologisk, och hårfolliklarna kommer då att atrofi och kommer inte att kunna producera nya hår. Och detta hotar i sin tur utseendet av utpräglade bala fläckar, vilket kommer att öka i storlek över tiden. Om vi ​​talar om behandlingen av alopeci ligger dess huvudsaklighet i att normalisera balansen mellan faserna i hårets livscykel och eliminera de faktorer som orsakade sådana störningar. Behandlingsbehandling bör ske under överinseende av en specialist, så snart han kan utföra en kompetent diagnos och välja lämpligt behandlingsprogram.

Vilka faktorer kan påverka hårväxten?

Hårväxt kan påverkas av olika faktorer, men särskilt följande bör framhävas:

 • Tid på dagen Det har länge visat sig att längden på hårstängerna på morgonen och på eftermiddagen ökar mycket snabbare än på kvällen och på natten. Av den anledningen rekommenderas de flesta kosmetiska procedurer som syftar till att påskynda tillväxten av krullar, att göra vid sänggåendet.
 • Tid på året Hårväxten kan jämföras med livscykeln hos växter, som de går igenom i ett år. De mest aktiva krullarna växer under våren och sommaren, men under kalla årstider minskar deras tillväxtnivå betydligt.
 • Hårtyp Det är känt att rakt hår växer mycket snabbare än vågigt hår (detta beror förmodligen på folliklarnas strukturella egenskaper och hårets struktur).
 • Ärftlighet. En viktig faktor som har en direkt inverkan på hårets livscykel. Människor vars närmaste familj började förlora sitt hår tidigt, är mer benägna att möta samma problem.

Dessutom har processerna för bildande och tillväxt av hår ett nära samband med en människas kropp, näring och livsstil, och även med hans ras. Således är det genomsnittliga livslängden hos ett hår mellan de representanter för den mongoloidiska rasen mycket längre än européernas och asiaternas, men den senare kan "skryta" med den högsta tillväxttakten och krillets styrka.

Hur påskyndar hårväxten: allmänna rekommendationer

För att öka krocktillväxten och förbättra sitt övergripande tillstånd bör du ha följande tips:

 • Av yttersta vikt är kompetent vård. Det är önskvärt att eliminera eller åtminstone minimera användningen av högtemperaturenheter och kemiska medel för färgning och krullning av hår.
 • Du bör inte spara på kosmetika för lockar, det är bättre att köpa kvalitetsprodukter som innehåller minsta mängd kemiska komponenter.
 • För att hålla krullarna i ett hälsosamt tillstånd måste du ge dem god näring från insidan. Detta kan göras genom att i din dagliga diet inkludera en tillräcklig mängd livsmedel som är rika på vitaminer och mineraler eller genom att ta vitaminkomplex (kurser).
 • För att aktivera hårväxten, är det till hjälp att systematiskt utföra en huvudmassage. Det bidrar till att förbättra blodcirkulationen och påskynda tillförseln av näringsämnen och syre till folliklarna. Massage kan göras med en speciell borste eller bara med dina händer.
 • Förutom huvudvården rekommenderas det att regelbundet göra masker från naturliga produkter som kan påskynda hårväxten - vegetabiliska oljor, örttextrakt och avkok, vitaminer.

Att ha en uppfattning om hur håret växer och vilka faser det går igenom, från början till det naturliga dödsfallet, kan du försöka att åtminstone delvis styra denna process. För att göra detta, följ de enkla reglerna om vård för hår, skydda det hela tiden från alla slags negativa faktorer och utföra omedelbart förebyggande och behandling av sjukdomar som bidrar till brott mot hårets livscykel.Nästa Artikel
KOSMOPOLIT