Allt om alopecia areata


Fokal, kluster eller partiell alopeci är en och samma sjukdom, som kännetecknas av närvaron av baldness, vanligtvis av en rund eller ovoid form, i hårbotten. Män har också ett mustasch och skägg. Ibland kallas sådana kala fläckar areata alopecia. Statistiken visar att håravfall påverkar människor oavsett kön och ålder. Bland den allmänna befolkningen kämpar cirka 1,7% av befolkningen med detta problem.

Orsakerna till sjukdomen

Trots den allmänt utbredda prevalensen av alopeci har dess etiologi ännu inte pålats på ett tillförlitligt sätt. Läkare kan inte säga exakt vad som ledde till utvecklingen av den patologiska processen i ett visst kliniskt fall. Bristen på bevisbaserad etiologisk bas gör det svårt att sammanställa en adekvat behandlingsalgoritm, vilken i de flesta fall väljs ut av försök och fel.

Det konstaterades att följande riskfaktorer kan vara orsaker till alopeci hos kvinnor och män:

 • ärftlig faktor (det är bevisat att 20-25% av patologiska fall är en familjesjukdom);
 • tidigare akut virusinfektion (inklusive eventuella sjukdomar: från enkla ARVI till allvarligare nosologier);
 • skada på kroppen genom kroniska infektiösa processer av någon lokalisering
 • allvarlig mental överbelastning eller ständig vistelse i stressiga tillstånd (skallighet kan uppstå som svar på ett skarpt enstaka slag mot nervsystemet eller utvecklas gradvis);
 • Felaktig funktion hos det endokrina systemet (den stora majoriteten av hormonella obalanser leder till problem med hår, i synnerhet alopeci av bristande karaktär).
 • brist eller frånvaro av några vitaminer i kroppen
 • autoimmun lesion av hårsäckar;
 • Sjukdom i det autonoma nervsystemet, som är direkt ansvarig för blodtillförseln till hårsäckarna (frekventa och svåra kapillära spasmer leder till ischemi i områden i hårbotten, vilket resulterar i att håret tappar och faller ut).

Läkaren för behandling av häckande alopeci bör göra maximal ansträngning och ta reda på den troliga orsaken till sjukdomen.

Trots det terapeutiska tillvägagångssättets universalitet möjliggör effekten på den etiologiska faktorn snabbare och effektivare återhämtning.

Funktioner i den kliniska kursen

Symptomen på den patologiska processen har följande egenskaper:

 • nestande alopeci verkar gradvis (en liten skallighet bildas, som fortsätter att växa);
 • Formen på baldingområdet är ofta cirkulär eller oval;
 • Ytan på det hårlösa området kan vara slät och glänsande eller grovt med tecken på inflammation.
 • klåda i alopeci stör sällan patienter och smärta uppstår inte alls;
 • en enda zon av brist på hår uppträder oftast, oftare markerar patienter två ställen för skallighet (när flera lesioner uppstår, är hela kroppen vanligtvis påverkad);
 • Det finns förlust av ögonbryn och ögonfransar, som kan vara totalt, ensidiga eller partiella.
 • problem med nagelplattan i form av gallring, skalning, deformation och så vidare (skadorna på naglarna beror på att de har samma sammansättning som håret).
En ganska vanlig patologi är en svampinfektion i hårbotten, där brytningen av stammen uppstår utan att röra hårfollikeln. Sådan håravfall hos kvinnor och män kräver specifik antifungal behandling och samråd med en hudläkare. Följande tecken hjälper till att känna igen mykos: förekomsten av svarta fläckar i det drabbade området, hårdhetens hårdhet och svår klåda.

Vi får inte glömma att vissa former av psykisk sjukdom kan leda till att personen själv drar ut sitt hår. Detta alternativ av håravfall kan inte kallas alopecia alopecia, och det behöver inte behandlas. Erkänna självhantering av hår kan vara genom närvaro av skrot av olika längder.

Sjukdomsklassificering

Stages av nestande hårskador

Hur diagnostiseras alopecia areata?

Principer för behandling av sjukdomen

De grundläggande principerna för behandling av fokal skallighet är följande:

 • Genomförande av psykoterapi med stabilisering av den emotionella sfären.
 • Användningen av hormonala salvor för att sänka autoimmun lesionsprocessen.
 • Användningen av injektioner av kortikosteroider (denna behandling utförs med försiktighet och endast i de mest försummade fallen).
 • Ta tablettformer av glukokortikoider (endast enligt ordination av en läkare med noggrann överensstämmelse med rekommenderade doser).
 • Fototerapi (innebär exponering för de drabbade områdena med ultraviolett ljus).
 • Användningen av dithranol (behandling av alopecia areata hos kvinnor och män med detta läkemedel har blivit lite studerat, men läkemedlet har fortfarande någon effekt).
Många patienter tror att den mest effektiva metoden för behandling är hårtransplantation till det drabbade området. Läkare är skeptiska till denna metod för att lösa problemet, eftersom operationen är dyr och håret helt enkelt inte kan slå sig ner.
Vi bör inte glömma att vid behandling av alopecia areata bör stor uppmärksamhet ägnas åt den etiologiska faktorn.

Eliminering av huvudpatologin är den mest effektiva typen av terapi.

utsikterna

Helt botar alopeci alopeci är inte alltid möjligt. Av stor betydelse är den patologiska processens etiologi. Till exempel är tillfällig håravfall på grund av beriberi eller svampinfektion snabbt botad en gång för alla. Med arveliga former av alopeci eller skallighet orsakad av stress är det mycket svårt att hantera problemet och det är inte alltid möjligt även med hjälp av professionella läkemedel.

I allmänhet påverkar fokalalopeci inte patientens förmåga att arbeta, och den relativa ogynnsamma prognosen är förknippad med en psykologisk faktor. För många människor orsakar sjukdomen en sluten livsstil, vilket leder till en ännu större psykologisk stress och förvärring av patologi.

Hittade en bugg? Markera den och tryck Ctrl + Enter

Alopeci nesting: symptom, orsaker, steg

Ibland finns en rund skallig fläck vid en kammare, speciellt med långt hår. Detta är förståeligt - de faller ut utan obehag. I utseende kan det förväxlas med lavar, men detta är alopeci, patologisk förlust, skallighet i vissa delar av huden. Fullständig information om detta tillstånd kommer att tillåta att hantera denna sjukdom snabbare.

Symptom på patologi

Alopeci-häckning täcker inte hela ytan på huvudet. Flera små foci av karakteristiska runda eller avlånga former av boetypen bildas.

De viktigaste symptomen på sjukdomen:

 • slät hud på platsen för förlust, ibland finns det en liten fluff;
 • tomma områden växer gradvis, närliggande kan slå samman
 • formen av problemzonen är rund eller avlång i diameter från 1 till 10 cm, har tydliga gränser;
 • På gränsen till zonen är strängarna lättdragna.
 • möjlig inflammation i området av skallighet;
 • nestande alopeci kan åtföljas av kliande hud, men det finns ingen smärta;
 • Ofta är en plats skallig, om det finns två platser, sträcker sig patologin till hela kroppen.

Specifika manifestationer, det är svårt att förvirra med andra sjukdomar.

Orsakerna till patologin

Före behandlingen måste du fastställa orsaken till sjukdomen. Många faktorer kan påverka håravfallet. Ofta bestämmer ärftlighet huruvida barnet ska bli skallet genom manlinjen.

Kroniska infektioner i andningsvägarna, som inte behandlas, finns ständigt närvarande i kroppen, är syndarna av alopeci. Här kan du också lägga till permanenta karies, ARVI och akut respiratoriska infektioner, som slutar behandlas och tar dem som ständiga följeslagare från hösten och våren.

Alla dessa sjukdomar utan behandling leder till att patogena mikrober kommer in i blodet. Infektion genom kärlen kommer in i glödlamporna. Immunitet börjar bekämpa mikrober, håret får också (många mikrober är mycket resistenta mot kroppskrafter). Detta leder till glödlampans död.

Konstant stress, långvarig depressionstänkande effekt på cirkulationssystemet. Det finns en ökning av blodviskositeten, krampen i små kärl. Mikrocirkulationen av blod bryts i många delar av kroppen, inklusive hårbotten. Håret får inte näringsämnen och syre, det är en annan anledning till förlusten.

Fel på det endokrina systemet kan också leda till att alopeci häckes. Sköldkörteln och binjurebarken är nedsatta, vilket påverkar hypofysen. Allt detta leder till utseendet av foci av håravfall.

En annan anledning är hormonell obalans. Ofta händer detta under uppkomsten av klimakteriet under graviditeten och tar hormonella preventivmedel. Gravida kvinnor behandlas inte, omslaget återställs självständigt efter barnets födelse. I alla andra fall måste du besöka en läkare.

Medicinsk vetenskap är benägen att tro att huvudorsaken till denna typ av håravfall är en genetisk predisposition. Alla andra faktorer som kroppen kunde övervinna.

Funktioner av den kliniska bilden

Först vid näsa alopeci förekommer en förändring i nagelplattan. Det blir tunnare, deformerad. Ofta är det för att byta naglar att hårexperter (trichologer) drar slutsatser om lökarnas patologiska tillstånd.

Naglar och hår har samma sammansättning, så smärtsamma förändringar i kroppen påverkar dem lika. Även med fokal alopeci börjar ögonfransar och ögonbryn falla ut. Ett dåligt symptom är en märkbar nagelskada, som började tidigare än utseendet på baldness-områden på huvudet. Detta är ett tecken på allvarliga oegentligheter i hela kroppen.

klassificering

Alopeci-nestning har flera former, beroende på vilken behandling som föreskrivs:

 • Lokal - där det finns ett eller två områden av alopeci.
 • Ophiasis Celsus är en bandetliknande form, när en märklig remsa av klar hud bildas från templet till nacken. Ofta sjuk i barndomen.
 • Subtotal - flera områden sammanfogar, bildar stora områden av alopeci.
 • Totalt - det finns ingen vegetation på hela huvudet. Ibland faller ögonfransar och ögonbryn.
 • Universal - håret faller över hela kroppen. De kan sedan växa tillbaka och omedelbart falla ut. Sådana paroxysma försäkringsperioder uppträder. Huvuddelen av livet går utan hår.
 • Gnezdnaya - fortsätter med skador på naglarna. Detta är en svår form av sjukdomen med en dålig prognos.

Kallformar kan gå in i varandra, situationen förvärras i avsaknad av korrekt behandling, inte följa doktorns rekommendationer.

Stage av utveckling av patologi

I sin utveckling går sjukdomen igenom flera steg:

 • Progressive. Områden av fallet hår expanderar. Nya foci visas. Lamporna tappar sin styrka. Håret är lätt att dra ut genom att dra på det. Det kan finnas en liten klåda på hårbotten.
 • Stationär. Nya fickor av skallighet visas inte. Skinnet i områdena alopeci upphör att inflame, bleknar, blir slät. Efter förstärkning blir det svårt att dra ut dem.
 • Regressiv. Centra av alopeci är gradvis övervuxna med nytt dunkt hår utan pigment. I framtiden finns det en förtjockning och pigmentering om det finns gynnsamma förhållanden. Men en försämring av sjukdomen kan inträffa, då övergår till första etappen.

Brännvidd och effektiva behandlingar

Nestande alopeci kan bestämmas av yttre tecken, som är mycket karakteristiska för denna patologi. Hos kvinnor är de mest uttrycksfulla.

Läkaren använder ytterligare diagnostiska metoder som hjälper honom att identifiera varför skallighet har uppstått. När du använder ett dermatoskop är det möjligt att i detalj undersöka lamporna, huvudets hud, för att bestämma deras tillstånd. Var noga med att studera smet för förekomst av svampinfektioner i kroppen. Även om det antas att en sådan infektion sällan orsakar alopeci, är det inte nödvändigt att utesluta detta alternativ.

Fokal skallighet är ett tecken på vissa sjukdomar, så doktorn föreskriver individuella laboratorietester för att identifiera patologier. Det kan vara biokemiska tester för definition av infektion, endokrina förändringar, vitaminbrister och andra sjukdomar.

Principer för sjukdomsbehandling

För att bli av med alopeci behöver areata ett integrerat tillvägagångssätt. Med det kommer effekten att vara på symtomen, orsakerna till sjukdomen. Vanligtvis ger läkare inte garantier för behandlingens framgång, eftersom alltför många faktorer påverkar återställningsprocessen.

Principerna för behandling av fokal skallighet inkluderar:

 • genomföra psykoterapi sessioner för att återställa en stabil känslomässig bakgrund;
 • Användningen av hormonbaserade salvor för att sakta ner processerna för autoimmun skada.
 • effekter på drabbade områden för lokal irritation för att öka mikrocirkulationen;
 • obligatorisk förbättring av matsmältningssystemet.

Den normala behandlingstiden tar 2 månader. Med rätt behandling försvinner baldnessområdet efter 6 månader. Så mycket tid är nödvändigt för att håret växer tillbaka.

utsikterna

Slutförvaring av fokal alopeci beror på orsakerna till dess förekomst. Om håravfall uppstår på grund av hudskador av svamp eller vitaminbrist, är återhämtningen fullständig. Det är svårt att bekämpa patologi om det orsakas av en ärftlig faktor eller stress.

Alopecia areata påverkar inte livslängd, prestanda, för andra kroniska sjukdomar. Men det har en allvarlig psykologisk inverkan, vissa leder en sluten livsstil, vilket försvårar depression och leder till en ökning av problemet.

Medel för extern behandling

Om fokuset på alopeci på huvudet är en enda, är dess diameter inte mer än 3 cm, du behöver bara titta på den i 3 månader. Under denna tid kan den växa över. Om detta inte händer måste du börja behandlingen.

Att bli av med denna sjukdom bör utföras tillsammans med en läkare. Endast en specialist väljer rätt medicin, ger komplikationer, tar hänsyn till kontraindikationer. Självmedicinering kan komplicera situationen.

Glukokortikosteroider appliceras topiskt i form av salvor och krämer. I svåra fall utförs injektioner på lesionsplatsen med dessa hormonella medel. Till exempel gnids en lösning av Minoxidil i huden. Nackdelen med metoden är dess ömhet, den fungerar endast på små områden. Ej lämplig för total skaldethed.

Ett annat medel för extern användning är nikotinsyra. Det är en bra antispasmodisk, hjälper till att återställa blodflödet i det drabbade området. Ampullen öppnas, innehållet gnidas in i håravfallet dagligen. Från folkrättsmedel - användningen av havsalt. Massor med stora kristaller kommer också att bidra till blodflödet till alopeciområdet, vilket hjälper till att återställa omslaget.

Allmän behandling

Med ett integrerat tillvägagångssätt för behandling måste du bli av med huvudproblemet, ett symptom som kan vara skallighet. Immunmodulatorer, blodförsörjningsmedel, vitaminpreparat används. I närvaro av infektion elimineras den genom individuell behandling.

För att förbättra näring av hår använder Actovegin, Solcoseryl. Nootropa medel används för att lindra vaskulära spasmer. Ofta föreskrivs Piracetam, Nootropil. Det är viktigt att avlägsna depressivt tillstånd som ofta observeras hos patienter med denna patologi. Applied Novopassit, Persen.

Massage och fysioterapi

Det finns andra sätt att hjälpa till med fokal baldness. Tja hjälp regelbundna sessioner huvudmassage. Det bör göras av en kvalificerad specialist. Förfarandet bör utföras på en läkarmottagning på ett specialbord. Massagen varar cirka 30 minuter. Det finns en inverkan på platsen för alopeci, nacke och axlar.

Fokal skallighet med fysioterapi behandlas effektivt. Det är nödvändigt att komma ihåg om kontraindikationerna för sådana förfaranden - onkologiska och infektionssjukdomar, närvaron av en pacemaker, graviditet.

Sjukgymnastikmetoder:

 • Elektrofores - baserad på verkan av strömmen. På baldingområdet finns ett läkemedel (nikotinsyra), som på grund av strömmen tränger djupt in i huden. Fartyg expanderar, lokal blodcirkulation förbättras.
 • Galvanisering - under påverkan av nuvarande värmer upp hårbotten. Utbytesreaktioner förbättras, blodflödet stabiliseras.
 • Darsonvalisering - Darsonval apparat används. Med hjälp av ett speciellt munstycke utförs en baldnesszonmassage i 10 minuter. Stimuleringen av blodtillförseln och tillväxten av glödlamporna.

För all fysioterapi är det tillräckligt 10-15 gånger för att se positiva resultat.

Kirurgisk behandling

Det sista skedet av fokal skallighet behandlas inte med medicinering. Det är fortfarande en kirurgisk behandling - hårtransplantation. Även detta kan inte betraktas som ett universellt botemedel, eftersom förökningen av patologin kan leda till förlust av transplanterat hår.

Det är nödvändigt att fastställa orsaken till att häcka alopeci, eliminera det. Med genetisk predisposition finns det inga sätt att lösa problemet. Du kan bara skjuta upp håravfallet. För detta behöver du lära dig att hantera stress, för att komma segrande från depressiva stater.

Alopecia Alopeci: Orsaker och behandling

Alopecia areata är en sjukdom hos unga och barn, oavsett kön (även om hon föredrar brunetter). De skalliga fläckarna påverkar selektivt kroppens håriga områden med rundformade foci (eller "bonar").

Stages av sjukdomen

Tre stadier av sjukdomen:

 1. Allt börjar med aktiva symptom: svullnad och rodnad i huden i fokusets epicentrum. På gränsen finns en stickande känsla och en svag förbränning. Mycket snabbt når alopeciazonen 1 cm i diameter. När man undersöker det drabbade området är hampa kvar från brutet hår klart synligt. Samma trådar som fortfarande är bevarade i hjärtat är löst och lätt avtagbara.
 2. Nästa steg av alopeci är stationär, d.v.s. härden upphörde att växa. Huden tog en blek färg, och det fanns inga sjuka strängar längs gränsen mellan "boskapen".
 3. I regressionsfasen reverseras alopeci-processen, i fokus kan du observera utseendet på nytt hår. Några av dem liknar färglös fluff, vissa har mörk pigmentering.

Naturen av alopeci-häckning avslöjas inte fullt ut av forskare. Det är inte klart varför fokusen först bildas abrupt, då slutar det växa och i flera månader (eller till och med år) är i stadig tillstånd. Då, på egen hand, växer hjärtat med nya hår.

Sjukdomsbeteendet är inte helt förutsägbart. Skallande baldness kan manifestera sig på olika sätt. På män är alla tecken på selektiv skaldethed omedelbart uppenbara. Medan alopecia areata hos kvinnor inte kan detekteras omedelbart. Vissa kan leva i flera år utan att vara mycket uppmärksam på de obehagliga känslor som följer med den progressiva fasen av alopeci. Allt kommer att bero på sjukdomsformen.

Kvinnlig nestande alopeci när den undersöks av en trichologist.

Former av alopecia areata

 • När processen med fallande trådar på huvudet uttalas, talar de om en diffus form av alopeci. Det påverkar hela ytan av hårsektionen.
 • Lokal patologisk alopeci manifesteras av separata rundade foci med tydliga gränser.
 • Skaldhet vid kanten av hårväxt är en obehaglig form. Ibland kan bara tempel och panna eller huvudets huvud påverkas. Alopeci i detta fall har formen av ett tejp.
 • I subtotalformen påverkas 40% av hårlinjen. Här börjar små foci av lokal typ slå samman med varandra och bilda stora lesioner.
 • Gnezdnaya total alopecia påverkar hela hårbotten, vilket gör personen skallig. Skarpa fall hår på andra delar av kroppen.
 • Det finns också en universell form när alopecia foci visas inte bara på hårets del av huvudet - sjukdomen påverkar ögonbrynen, ögonfransar och kroppshår. På män kan du se fickor av skalliga fläckar på hakan. Med denna form av alopeci kan det regressiva skedet igen bli aktivt och förstöra den resulterande fluffen.
Former av alopeci: brännpunkt, totalt och lokalt.

Denna typ av skallighet utmärks av olika former, skiljer sig från varandra i graden av skada och plats. Universell alopeci i upprepade framsteg kan manifestera sig i någon annan form som beskrivits ovan och vara lätt i naturen vilket komplicerar dess behandling. Var och en av de olika typerna av fokal alopeci kan gå enkelt och långsamt och kan omedelbart börja ganska aggressivt. I det senare fallet påverkas sjukdomen och nagelplattan.

En person kan påvisa flera former av alopecia alopeci på en gång, eller en av dem kommer gradvis att omvandlas till den andra. Detta beteende hos sjukdomen gör det svårt att behandla.

Orsaker till sjukdom

 • Kronisk luftvägsinfektion, akut respiratoriska sjukdomar, tandkärl, inflammation i de inre organen som har utvecklats i kroppen, om de lämnas obehandlade, leder till att mikrober tränger in i blodomloppet. Med det sprider infektionen genom systemet och når hårfollikeln. De drabbade löken uppfattas av immunsystemet som främmande kroppar och genomgår en autoimmun attack.
 • När ett misslyckande inträffar i det endokrina systemet försämras sköldkörteln och binjurskortet. Detta återspeglas i hypofysen och hypofysen. Allt detta leder till utvecklingen av fokal alopeci.
 • Det nervösa vegetativa systemet kan orsaka nedsatt blodmikrocirkulation, varför det finns spasmer av arterioler och prepillarier. Blodviskositeten ökar, vilket sänker dess ström. Lökarna, som har fått mindre näring, börjar lida.
 • Spasmer av blodkärl leder till stress. De är orsaken till ett misslyckande i immunsystemet, som plötsligt blir selektivt "blind".

Alopeci alopeci har orsaker som inte alltid är lätta att hantera, särskilt eftersom sjukdomen är bland de patologiska. Man tror att orsaken till autoimmun syndrom. Alla de faktorer som beskrivs kunde inte påverka utvecklingen av alopecia areata, om personen inte var föremål för det genetiskt.

I de flesta patienter är utvecklingen av alopeci associerad exakt med follikelernas ärftliga svaghet.

behandling

Nestande alopeci bör inte ignoreras, oavsett form och grad det manifesterar sig. Ju tidigare du börjar behandla, desto lättare blir det att klara av sjukdomen. För enstaka mindre skador är återhämtningsbehandling tillräcklig. Det innefattar att ta enskilda vitaminer (A, B, C, E, PP) och järntillskott. Läkaren föreskriver ett komplex av mineraler och vitaminer i kombination med aminosyror. Allvarligare former av alopeci kräver radikal behandling, vilket inkluderar läkemedels- och hårdvaruin effekter.

Fysiska terapeutiska procedurer

 • Börja en kurs med lokal effekt på fokal alopeci med kortikosteroidhormoner. Det kan vara salvor eller lotioner som appliceras på de drabbade områdena. Om patientens tillstånd tillåter det är värt att använda subkutan injektion av kortikosteroider med injektioner. Läkemedel som "Diprostan" eller "Triamcinolonacetonid" ger en ganska snabb effekt.
 • I vissa fall appliceras topiskt "Anthralin". Drogen framkallar utvecklingen av kontaktdermatit, därigenom "avviker uppmärksamhet" av antikroppar mot sig själva. På grund av denna effekt av medlet blockeras aktiviteten hos det autoimmuna systemet.
 • I fall då nedfallet av alopeci når mer än 30% används immunmodulatorerna av typen "Diamincyclopropenone". Det är riskabelt att använda det utan läkarens övervakning, så de förskriver läkemedlet bara på sjukhuset.
 • Fototerapi hjälper till att stärka effekten av lokala droger på alopeci.
 • Utmärkt resultat kan uppnås med hjälp av kryoterapi, laserbehandling, användning av Darsonval-apparaten etc.

mediciner

 • I närvaro av smittsamma foci föreskrivs läkemedelsbehandling för att eliminera dem (i varje enskilt fall).
 • För att förbättra mikrocirkulationen hjälper vasodilatorer: "Kavinton", "Troxevasin", "Trental", etc.
 • Näringsvävnaderna i hårområdena kommer att ge "Actovegin", "Solcoseryl."
 • Vaskulära spasmer avlägsnas av nootropa läkemedel: "Nootropil", "Piracetam".
Resultatet av behandlingen av alopecia areata i exemplet före och efter behandlingen.

video

Behandling av någon form av fokal alopeci bör utföras av en läkare och ha en individuell karaktär. Du bör inte vara begränsad till ett läkemedel eller förfarande - behandlingen ska vara omfattande, som syftar till att undertrycka det autoimmuna syndromet.

Alopecia Alopeci

I denna artikel kommer vi att prata om fokal alopeci. Försök inte bota henne, kontakta en läkare: Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto högre är risken för återhämtning.

Förutom trichologisten behöver du råd från en bra psykolog, särskilt kvinnor. Dessutom kan orsaken till alopecia areata bara vara stress.

Alopecia areata (Alopecia areata)

Någon person kommer att bli chockad om han i ett "vackert" ögonblick märker hur hans ädelsträngar av hår tunna och foci dyker upp. Huvudfrågan är en följd av bristande alopeci: "Vad händer nu, vad förväntas? Kommer det att finnas förbättring eller ytterligare regression? "Detta tillstånd kan leda till psykiskt trauma, ångest och till och med depression. Vissa människor jämställer det psykologiska trauman av håravfall med förlust av extremiteter.

Fokal alopeci (Alopecia areata) eller fokal baldness (även kallad nestande alopeci) är en relativt frekvent sjukdom som kännetecknas av kontinuerlig håravfall på skarpt begränsade områden av huden täckt med långt hår och frånvaron av inflammatoriska fenomen.

Beroende på engagemangsområdet utmärks följande former av fokal alopeci (alopeci):

 • lokal,
 • tejpalopeci (eller ophiasis),
 • delsumma,
 • totalt
 • universell alopeci.

Några författare skiljer också pinpunktsformen av alopeci (i form av små, flera millimeter i diameter, oval eller rundad alopecia foci utspridda över olika delar av hårbotten) och avlägsnande form av Nikolsky.

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

För loppet av fokal alopeci (alopeci) kännetecknas av en plötslig utbrott av sjukdomen, ofta kan alopecias centrum endast upptäckas av en slump. I de tidiga dagarna av sjukdomen i områden med håravfall, kan du ofta se rodnad i huden, som kan åtföljas av brinnande klåda. Långt hår faller ut och follikulära öppningar förblir gapande. Håret på periferin av alopecia foci är väldigt instabil och kan falla ut med en svag slingring i små knippar.

Alopeciens zoner (alopeci) är representerade av skarpt begränsade områden av hud i rund eller oval form, i genomsnitt 3-5 cm i diameter, helt utan hår, huden är blek, blank, slät, vid första follikelöppningar är tydliga synliga, senare blir de knappt märkbara. Antalet fält av alopeci från 1 till 5 eller mer. De växer perifert, de sammanfogar ofta, bildar foci av stor storlek och oregelbundna konturer. I det progressiva skedet av sjukdomen är håret på periferin av baldnesscentralerna (alopeci) mycket lätt borttaget. Lokalisering av alopeci - oftare i hårbotten och skägget, mindre ofta - på ögonbrynen och ögonfransar, i armhålorna och på puben.

Totalt alopeci, eller så kallad illamående alopeci, äger rum under den längsta tiden, där hela hårbotten och ibland all annan hårig hud förlorar hår. Den så kallade marginalformen av alopecia (alopecia areata ophiasis) fortsätter längre än vanligt, i vilka områden av alopeci, vanligtvis symmetriska, ligger i hårbottens marginalzon, huvudsakligen i baksidan av huvudet.

För de som först blev sjuk med fokal alopeci

Du har en "hjärtat" för första gången i ditt liv, du behöver inte panik och rusar till läkarna, särskilt du behöver inte lyssna på råd om bloggar, chattrum och forum!

Om din "fokus" inte är mer än 3 cm är den ensam och inga nya visas, då växer den inom 3 månader utan behandling.

Om det på kort tid har blivit nya foci, expanderar de, sammanfogar, då handlar det här om en katastrof. I de ineptiska händerna på specialister kommer du att bli skallig och få total alopeci.

Vad behöver göras:

 • Kontrollera din kropp för Cytomegalovirus, Epstein-Barr-virus, Toxoplasmos, Mycoplasma lunginflammation (hos barn är det nödvändigt att undersöka: avföring för helminter och genomföra en studie på Giardia).
 • Det är också nödvändigt att genomföra en utökad studie av hormonstatusen: en analys av sköldkörtelhormoner, binjurar och hypofyshormoner.
 • Om du har ångest eller depression, måste du ta lämpliga psykotropa läkemedel.

Med snabb eller snabb spridning av alopeci (foci expandera, fusion) kan endast en kompetent läkare hjälpa till vid behandling.

Ett exempel på kvinnors känslomässiga tillstånd som står inför alopecia alopeci (olika former)

Citat som tagits från kvinnors forum.

Alopeci sedan 9 år. Nu är jag 36. Först var jag fokal, för ett år sedan bytte jag till totalt. Det finns nästan inget hår någonstans - ben, armar, armpits, pubis, ögonbryn - allt saknas. Jag har en peruk. Depression är komplett. Tänk alltid på det. Även i en dröm oroar jag mig som om parycken inte rörde sig.

Skulle älska att kontrollera känslor.... Vem har inte upplevt detta kommer aldrig att förstå hur man lever det utan hår....

Tack Gud, min man har inte lämnat.

Det är väldigt svårt att leva med ett sådant problem!

Under försämringsperioder blir jag så sårbar, varje sidolång blick är oroande. Och kommentarer som: "Varför färgar du inte ditt hår? Varför ändrade du din frisyr, gick det förflutna mer till dig? "- med en kniv i hjärtat. Och jag hatar bara reklamschampo och stylingprodukter: "Har du tufft, främmande hår? Vi hjälper dig. "

Hjälp oss olyckliga. Trots allt, några problem med hårets struktur - det här är inget problem alls. Det viktigaste är att de (håret) var, och även sådana problem som splittrade ändar är nonsens.

Symtom på alopeci brännpunkt

 • Håravfall på huvud, kropp och / eller lemmar.
 • Fickor som har dykt upp nyligen är röda, och i hårets periferi bryts av vid flera millimeter.
 • Långsynta foci av alopeci (skallighet) skiljer sig inte från normal hud.

Sjukdomsförloppet är olika:

 • foci förekommer utan några tidigare symtom;
 • processen med överväxt av hår kan fortsätta oberoende inom 2-6 månader utan någon behandling;
 • Ibland är återhämtningen ofullständig, det vill säga att sjukdomen tar lång kronisk karaktär: vissa fåglar växer över, medan nya former bildas;
 • sjukdomen kan inträffa en gång eller återupptas (återupptas) efter en obestämd tid.

Patienterna kan ha karakteristiska nagelsjukdomsförändringar:

 • ihållande (indragna) indragningar, längsgående strimmor;
 • vågiga mönster av den fria kanten (en del av nageln utskjutande ovanför fingerens kant);
 • med en begränsad form av sjukdomen sker sådana förändringar hos en femtedel av patienterna, med allvarliga (totala, universella former) - i de flesta fall.

form

Enligt aktivitetsgraden

 • Aktiv (progressiv, progressiv): Hud i fokus av alopeci är svullet och rött, det brinner och / eller stickningar och / eller klåda; Brutet hår finns på gränsen och runt området 0,5-1 cm brett "löst hår" (det vill säga håret är utdraget när det är utdraget).
 • Inpatient: huden i lesionen förändras inte, inget hår alls.
 • Steg av regression: Det finns en blandad tillväxt av tunt, färglöst och hårt pigmenterat (färgkodat) hår i fokus för alopeci.

Arealklassificering

 1. Den begränsade formen karaktäriseras av en enda eller flera klara avrundade fickor av skallighet på hårbotten.
 2. Subtotal form - nästan hälften av håret i hårbotten saknas.
 3. Vid överhoppning befinner sig alopecias centrum i marginalområdet av hårväxt på huvudet, eller bara på baksidan av huvudet eller på frontotemporala regionen.
 4. Total form - fullständig förlust av hår på hela hårbotten.
 5. Universell form - håret faller ut både på huvudet och på kroppen, benen.

Alla former av alopeci kan strömma in i en annan.

Kanske utveckling av sjukdomen omedelbart med svåra former (totalt, universellt).

Klassificeringen av sjukdomen

 • Typ I (de flesta patienter):
 1. sjukdomsuppkomsten i 20-40 år;
 2. sjukdoms totala längd är mindre än 3 år;
 3. individuella foci av alopeci överväxt på mindre än 6 månader;
 4. total alopeci utvecklas sällan.
 • o Typ II - Atopisk variant (en tiondel av patienterna):
 1. sjukdomsuppkomsten i barndomen;

  skäl

  Orsakerna till sjukdomen för tillfället har inte studerats.

  • De föreslår en autoimmun mekanism: blodkroppar (lymfocyter) som ansvarar för immuniteten uppfattar den växande hårrot som ett främmande medel.
  • Genetisk predisposition (om det fanns fall av brännvågsbaldhet i familjen).

  Kan vara associerad med följande sjukdomar:

  • autoimmun thyroidit (kronisk inflammatorisk sjukdom i sköldkörteln)
  • perniciös anemi (en sjukdom som orsakas av nedsatt blodbildning på grund av brist på vitamin B12 i kroppen);
  • Addisons sjukdom (endokrina sjukdomar, varigenom binjurarna förlorar sin förmåga att producera tillräckligt med hormoner);
  • Vitiligo (foci med fullständig brist på hudpigmentering);
  • systemisk lupus erythematosus (systemisk bindvävssjukdom);
  • reumatoid artrit (en systemisk sjukdom i bindväven);
  • förlorar röd flat (kronisk inflammatorisk sjukdom, som kännetecknas av nodulära utslag i huden och synliga slemhinnor, vanligtvis på slemhinnan i munnen och den röda gränsen på läpparna, följt av klåda);
  • ulcerös kolit (kronisk inflammatorisk sjukdom i slemhinnan i tjocktarmen);
  • syfilis (kronisk systemisk (skada på huden, slemhinnor, inre organ, ben, nervsystemet) infektiös venerisk sjukdom orsakad av blek treponema).

  Faktorer försämrad prognos:

  • sjukdomsutvecklingen i barndomen;
  • kombination av sjukdomen med atopi (vanligt namn för allergiska sjukdomar);
  • Alopecia efter typ aviasis (marginell);
  • kombination av sjukdomen med spikdystrofi (modifikation av struktur och form);
  • genetisk predisposition (om det fanns fall av fokal alopeci i familjen).

  diagnostik

  • Analys av familjehistoria: om det fanns liknande fall med patientens anhöriga;
  • Förekomsten av brutet hår i fokus av alopeci och på periferin av "lösa hår" -zonen (det vill säga håret dras ut när det är utdraget);
  • i regressionsstadiet (hårväxt) i lesionens område kan man se tillväxten av lätt tunt hår; ibland i samma elda finns fragment av hår och tillväxten av nya observeras.
  • När man undersöker naglarna - närvaron av långlivade indragningar, längsgående strimmor, vågiga mönster av den fria kanten (del av nageln som utskjuter över fingerens kant).
  • Mikroskopisk undersökning (multipel förstoring med ett mikroskop) av hår som dras ut ur fokuset avslöjar en gallring av den proximala (närmare hårets hår).

  När en tvivelaktig diagnos, liksom före utnämningen av behandlingen, kan utföras enligt följande:

  • mikroskopisk analys av patogena svampar (med misstänkt trichofyti (svampskador i hårbotten));
  • bestämning av nivån av kortisol i blodet (ett hormon utsöndrat av binjuren) före behandling med glukokortikoidläkemedel med systemisk (allmän) verkan och 4 veckor efter avslutad behandling

  Det är också möjligt att konsultera en tricholog, en psykolog.

  behandling

  Behandling av alopecia areata är fortfarande en utmaning för läkaren. Detta beror både på ett dåligt svar på terapi och vid frekventa återfall efter att kliniska resultat har uppnåtts.

  Det antas att behandlingen av fokal skallighet bör inriktas på att undertrycka immuninflammation och stimulera hårväxten, men det finns fortfarande ingen bevisbas för effekten av terapi på den allmänna fokalskalheten hos kvinnor och män.

  Behandlingsalternativen beaktas beroende på graden av håravfall och patientens ålder. Med förlusten av mer än 40% av hårbotten håret är sannolikheten för spontan återhämtning mycket liten och hos patienter med total alopeci (förlust av allt hår i huvudet) noteras en mer ogynnsam prognos och olika behandlingsalternativ misslyckas ofta.

  Glukokortikoidbehandling omfattar både lokal applikation och intra-fokala injektioner. Med begränsade former av alopecia areata är intrafokal steroidadministration förstahandsbehandling. Oftast används triamcenolonacetonid för dessa ändamål i olika utspädningar beroende på svårigheten av håravfall. Injektioner upprepas var 2-4 veckor. För att undvika biverkningar, övervägande i form av vävnadsatrofi, rekommenderas läkemedlet att avbrytas 6 månader efter frånvaron av synliga resultat av behandling av fokalalopeci hos män och kvinnor.

  Användningen av aktuella glukokortikoidläkemedel (krämer, salvor) är fortfarande ett av huvudområdena för terapi, särskilt hos barn som har svårt att tolerera injektioner. Behandlingen ska fortsättas i minst 3 månader tills förväntat hårväxt, och stödjande behandling krävs ofta. En vanlig bieffekt är follikulit.

  Kombinerade fysioterapitekniker med användning av glukokortikoider, såsom fonophores, bidrar positivt till behandling av brännvårhet och kan förstärka den aktuella appliceringen av salvor och injektioner.

  Användningen av läkemedlet Minoxidil 5% för fokalhaltighet har en stimulerande effekt på hårtillväxten, men den bör användas uteslutande efter stabilisering av processen, när det första håret uppträder i fokus och det finns inga patologiska tecken på aktiv immuninflammation under trichoskopi. Annars kan aktiv stimulering av anagenfasen (hårväxt), under vilken den inflammatoriska reaktionen utvecklas, leda till försämring av tillståndet. Därför kräver användning av minoxidil vid behandling av alopecia areata obligatorisk övervakning av en specialist.

  Lokal PUVA-terapi har en positiv effekt på hårväxten i händelse av brännvikt hos kvinnor och män, men den har en hög procentuell återkommande efter avslutad kurs. Systemisk immunosuppressiv terapi är indicerad för förlust av mer än 40% hår och fullständig skallighet.

  Andra behandlingsalternativ har för närvarande inte mycket bevis, och ofta bör riskerna och det önskade resultatet korreleras för att bestämma användningen av dem.

  Alopecia areata - klinik (symptom), etiologi och patogenes, diagnos och behandling

  Vad är fokal alopeci

  Alternativa namn - alopecia areata eller nestning, eller areata alopeci. Något av orden återspeglar fullständigt baldness huvudsakliga tillstånd: håravfall uppträder lokalt, i sektioner av cirkulär form.

  Huvudytan på dessa ställen är absolut slät. Om du inte observerar processen kanske du tror att de håriga områdena rakades, även om kanterna inte alltid är släta.

  Sjukdomen påverkar även små barn, speciella för personer av båda könen, men manifesterar sig oftare hos män.

  Formen av sjukdomen

  Foci av nesting alopecia kan bara visas vid en viss punkt, gradvis öka i antal runt den, och kan ordnas i slumpmässig ordning.

  Detsamma gäller för nedfallshastighet, hastighet, berört område. Fokusera på alla dessa faktorer, doktorerna härledde 6 former av fokal alopeci:

  • diffus - kännetecknas av en allmän minskning av tjockleken endast på hårbotten;
  • lokal - är en brännförlust av hårbuntar i klassisk mening, från början;
  • subtotal egenskap av frånvaron av mer än 40% av hårbotten;
  • Ophiasis - nestning håravfall längs marginell linje av deras tillväxt, eller foci är lokaliserade på baksidan av huvudet eller tempel;
  • total häckande alopeci - innebär fullständig frånvaro av hårbotten;
  • universell - påverkar ögonbrynen, ögonfransar, kroppshår, nagelplattor.

  stadium

  Patologi kan utvecklas i följande scenario:

  1. Aktiv, som är den första, som karaktäriseras av hårbotten i hårbotten, kan svullnad vara närvarande. Håret på gränsen till baldingområdet är lätt att ta bort, om du drar det, har det brutit bort tunna ändar.
  2. Vid det stationära scenet, hyperemi och ödem försvinna ser fokusen exakt densamma ut. Detta kan följas av nästa aktiva scen, vid vilken nya balding-punkter kommer att dyka upp.
  3. Regression sker inte alltid. Det kännetecknas av utseendet av nytt hår i det drabbade området, men med förlusten av pigmentering är den helt eller delvis.
  4. Med total alopeci är en dystrofisk byte av nagelplattan möjlig: en vågig fri kant, längsgående spår, punktfördjupningar över hela området.

  Orsaker till sjukdom

  Etiopologin av alopecia areata är ännu inte helt definierad, men forskare är överens: Patologin börjar med en överträdelse av den autoimmuna mekanismen, vilket gör att kroppen uppfattar vissa hårfolliklar som alienintegration.

  Sådana antaganden baseras på detekteringen i det drabbade området av motsvarande immunglobuliner av typ G, M och A, såväl som immunkomplex C3.

  Utlösningen av immunmekanismen kräver provokation av externa och interna faktorer som bidrar till början av processen för follikelavstötning. Följande faktorer är entydigt hänförliga till de provocerande faktorerna:

  Det är omöjligt att fastställa dem exakt, den här typen av alopeci kan börja oavsiktligt för en person, men det finns ett antal faktorer som kan leda till att denna sjukdom uppträder:

  • Ärftlighet. Barn får sina gener från sina föräldrar, inte bara goda tecken utan också olika sjukdomar. Om skallighet observerades längs manlinjen, kan den också uppenbaras i sina barn.
  • Autoimmuna processer. Cellerna i immunsystemet blockerar hårväxten eller förstör den. Men behandlingen som påverkar dessa celler ger inte mycket förbättring, så denna anledning är fortfarande obefoglig.
  • Infektionssjukdomar. Svåra sjukdomar kan orsaka håravfall, inte bara på huvudet. En sådan avvikelse kan observeras med olika svampinfektioner i huden.
  • Stress. Hos vissa patienter började skallighet efter att ha lidit en moralisk chock.
  • Skador och nedskärningar. Ibland kan en person som slår på huvudet skada sina lockor och skada sina folliklar hårt, vilket kan kasta hår.

  Trots det faktum att häckande alopeci är en vanlig sjukdom, har läkare inte kommit till en gemensam åsikt om orsaken till bildandet av bala fläckar.

  Fokal alopeci hos kvinnor kan orsakas av:

  • en allvarlig infektionssjukdom
  • allvarlig stress och störningar i centrala nervsystemet
  • huvudskada
  • hormonella problem;
  • genetisk predisposition.

  Baldness kan utvecklas mot bakgrund av nedsatt immunitet efter en allvarlig sjukdom. Svampskador i huden och slemhinnorna kan också orsaka brännvårhet hos kvinnor.

  Psykoneurotiska problem och svåra påfrestningar leder till en avmattning och störning av alla processer som förekommer i kroppen. Först av allt är håret påverkat, upp till skallighet och utseendet på fokal alopeci.

  Den hormonella bakgrunden hos en person kan påverka prestandan hos andra kroppssystem. Alopecia alopeci kan uppstå:

  • med uppkomsten av klimakteriet;
  • efter att ha tagit hormonella preventivmedel
  • under graviditeten.

  I det här fallet är det nödvändigt att konsultera en läkare och undersöka sköldkörteln.

  Behandling av alopeci under graviditeten utförs inte. Hårväxten återställs på egen hand, en gång efter födseln.

  Etiologin av sjukdomen är fortfarande inte vetenskapligt fastställd. Läkare föreslår att den autoimmuna störningen hos hårlampan, som skadar mottagningen av follikelpapillen, blir en alopecia-arouser.

  När de drabbade områdena ökar, lider immunitetsindikatorerna för cellerna i hela organismen, hormonell bakgrund påverkas. Nestande alopeci uppstår på grund av ett brott mot tillväxtcykeln och hårutvecklingen: en för tidig telogen (viloplan i follikelns liv) slutar omedelbart i en prolaps.

  Anagen (utveckling) håret bryts av.

  De sannolika orsakerna till att få baldhet:

  • långvarig stress, som är provokatorn för de flesta sjukdomar, ofta associerad med ARVI;
  • genetisk predisposition, ofta överförd från föräldrar - androgenetisk alopeci hos kvinnor manifesterar sig enligt denna princip;
  • seborrheal alopecia - kan leda till utveckling av nestning.

  Den främsta orsaken till patologin hos läkare är ett misslyckande i immunsystemet. Kroppen uppfattar hårsäckar som något främmande och förskjuter dem.

  En lesion påverkar områden, men inte hela hårlinjen, eftersom folliklar kan ha en annan struktur, så bara vissa hår blir föremål för en immunattack.

  Dessa antaganden grundar sig på kliniska prövningar. Läkare argumenterar fortfarande för att det är drivkraften för en sådan immunattack.

  De kallar flera provocerande faktorer.

  De främsta orsakerna till bristande håravfall

  Klassificering och lokalisering

  Enligt mekanismen för utveckling och lokalisering av alopeci är areata uppdelad i följande huvudtyper:

  1. Lokal form: separata avrundade områden av skada.
  2. Bandtyp (av Celsus): Expansionen av det drabbade området är i form av ett tejp från huvudets baksida till templet (sjukdomsförloppet är ganska komplicerat).
  3. Subtotal bild: Förening av små foci med utseendet på stora lesioner.
  4. Total form: skallhet i hela huvudet, övergång till ögonfransar och ögonbryn.
  5. Universal typ: Spridningen av lesioner på hela ytan av kroppen där det finns hår. Det kännetecknas av en lång kurs med periodisk växling av exacerbation och remission.
  6. Nacke skallighet: lesionen täcker naglarna. Denna typ av sjukdom anses vara den mest allvarliga formen av sjukdomen.

  Olika typer av sjukdomar kan gå från en form till en annan.

  Utvecklingen av alopeci kan förekomma i tre steg:

  1. Aktiv (progressiv) fas: lesionen har en gränszon av hår som löser 4-10 mm bred, från vilken håret lätt kan dras ut utan ansträngning. Rödhet och svullnad observeras på ytan av hårbotten vid utbrottet, kliande och brännande är möjliga.
  2. Subakut (stationär) fas: Hudinflammation är obetydlig, och det finns ingen ring av hår som lossnar runt alopeciazonen.
  3. Regressionsfasen: långsam tillväxt av dunkt hår i det drabbade området.

  Baldnesscentra kan inte bara uppträda på huvudet utan också på ögonbrynen, ögonfransar, mustasch och skägg. Förlust kan vara från en eller två sidor.

  Orsaker, symtom och stadier av sjukdomen

  Män lider i högre grad av skallighet, och i den starka hälften av mänskligheten börjar det mycket tidigare - vid 30 års ålder möter den cirka 25-30%, och vid 60 års ålder når denna siffra 70%. Det är värt att överväga den grundläggande algoritmen för manlig baldhet:

  1. Lätt håravfall;
  2. Hårförlusten är redan märkbar, förlusten går huvudsakligen på en kilformad kurva i occipitala och främre delarna;
  3. Aktiv skallighet går till sidan av huvudet;
  4. Håravfall i occipital och frontdelar är ännu mer märkbar;
  5. Hårdensitet över huvudet minskar;
  6. Frontal-occipitala regionen blir blek;
  7. Håret på huvudet förblir längs huvudets nedre kontur eller fullständig skallighet uppstår.

  Hos kvinnor är denna typ av skallighet sällsynt, men det uppstår - alopecia areata är bara 30% av fallen. I de flesta fall går förlusten av locken jämnt över hela området av hårbotten

  Första tecken

  Kaldhaltighet präglas av en oförutsägbar kurs, där ett eller flera områden av ren hårbotten först uppträder, och sedan blir de plötsligt övervuxna, som om sjukdomen har regressionerats.

  Det tar upp till ett halvt år att återgå till det ursprungliga tillståndet, under vilket en person kan anta att han är frisk. Men en annan utveckling är möjlig: medan de första focina är övervuxna uppträder nya på huvudets yta, avsevärt borta från de gamla.

  En förändring av skallighetspunkter kan vara flera år, medan återfallet ändrar sin styrka, går igenom alla former av alopeci.

  • Enligt uppgifter från experter manifesterar alopeci sig inte hos barn i total form - det blir omedelbart till en universell, eftersom barnet har ett högre förhållande mellan hårbotten och kroppen. När de kapslade håravfallet på huvudet, försvinner de på kroppen.
  • Alopeci nestning i alla faser kännetecknas av följande symtom: klåda, hyperemi, sår. Den skalliga plåstret är singel i början, endast 20% av fallen har 2 eller flera platser samtidigt.

  Symptom på sjukdomen

  Huvudsymptomet för fokal alopeci är utseendet på baldnesszoner. Deras storlek och graden av utveckling av patologin beror på typ av sjukdom och utvecklingsstadiet.

  Med lokal form av alopeci har områden av skallighet tydligt begränsad rund eller oval foci, och med den subtotala typen av håravfall kan det mesta av hela hårlinjen påverkas.

  Under utvecklingen av sjukdomens totala och universella former försvinner håret på huvudet helt, skadorna går till andra delar av kroppen.

  Typiskt fortsätter patologin utan uttalade symtom på hudskador, men i händelse av en progressiv fas observeras tecken på en inflammatorisk reaktion: ödem, klåda, rodnad.

  Om sjukdomen har försvunnit naglarna, uppträder de karaktäristiska skadorna: indragning av ytan, längsgående ränder på plattan, vågig fri kant.

  Sjukdomen framträder som en tunna del av huvudet. Det kan vara litet eller stort. Ibland kan håret falla intensivt ut och i andra fall sker det gradvis.

  Beroende på graden av sjukdomen beror på återhämtningshastigheten. Om du inte börjar behandla under en längre tid kan fullständig förstöring av folliklarna inträffa. Först försvinner håret på huvudet, och sedan kan det försvinna från andra delar av kroppen: ögonbryn, ögonfransar, skägg.

  I båda könen och även hos barn uppträder sjukdoms manifestationen på samma sätt, med denna process finns det en enorm hårförlust i ett visst område. Det kan finnas flera baldingszoner, utan tidig behandling kan man vänta på att de ska växa och gå med.

  De viktigaste symptomen är följande:

  • slät yta på huden, ibland visar den en liten fluff;
  • inflammation observeras i fokus av håravfall;
  • Alopecia-zonen tar oval eller rund form;
  • en plats där hår började falla ut kan klia, men det här är extremt sällsynt;
  • huden i det drabbade området kan bli röd, med sår på den;
  • Håren kan förbli på plats, men blir väldigt skört och från detta verkar de ställen som de verkar ha rakat.

  Att ha en hel garderob så älskade skor, du måste gå i formlös mockasiner och trampade ballettskor. Och hela saken i böjande ben på hans fötter, vilket bara bringar ofördragen smärta i allmänhet i vilken sko som helst. Det är värt att lägga på lite mer täta skor än mockasiner på storleken mer än storleken - och inflammationen varar några dagar. Hur man hanterar ben på benen, läs vårt material.

  Diagnostik och analyser

  Vanligtvis kan en erfaren specialist bestämma typen av alopeci, även genom visuell inspektion. För att säkerställa att diagnosen är korrekt kan han använda ett dermatoskop.

  I nästan alla fall tas skrap på de ställen där krullarna faller ut, för att utesluta laven och andra sjukdomar som liknar deras symptom. Om en person åtföljs av tecken på andra sjukdomar, såsom lupus eller syfilis, tas han ett blodprov.

  Vid de första tecken på skallighet måste ett barn genomgå all möjlig diagnostik för att bestämma den exakta orsaken till detta fenomen, det borde visas för en tricholog och en hudläkare. Efter testning kan du behöva besöka relaterade specialister för att utesluta sjukdomar i samband med alopeci:

  • Neurolog - psykiskt trauma och ojämna chocker;
  • Endokrinolog - sköldkörtel;
  • Barnläkare - lunginflammation, vattkoppor, helminthiasis;
  • Gastroenterolog - vitaminbrist, gastroduodenit.

  behandling

  För att bota alopecia areata används flera metoder för terapeutisk behandling: medicinsk behandling, fysioterapi, uteservering och folkmedicin.

  Narkotikabehandling bygger på det komplexa receptet på följande läkemedel: medel för att normalisera metaboliska processer och förbättra vävnadsnäring (Actovegin, Panthenol, Solkoseril), sedativa och läkemedel för att förbättra mikrocirkulationen (Novopassit, Persen, Trental, Cavinton, Sermion), immunmodulatorer (anthralin), antiinflammatoriska medel och läkemedel för att påskynda hårtillväxten (minoxidil), nootropa medel (nootropil, piracetam).

  I komplicerade fall föreskrivs glukokortikosteroider. Fenibut, som har psykostimulerande och antioxidantegenskaper, används ofta.

  Extern terapi utförs genom att använda salvor, lotioner, krämer. Vanligtvis föreskrivna medel baserade på heparin, verapamil.

  Irriterande läkemedel kan förbättra blodmikrocirkulationen (Dithranol, bodyaga, crotonolja, etc.). För att återställa hår gnidad salva innehållande silikon (silokast).

  För att förbättra den lokala immuniteten applicerade grädden anthralin.

  Fysioterapi används ofta för att konsolidera resultaten av läkemedelsexponering. För att förbättra cellmetabolism och stimulering av hårsäckar används darsonvalisering, reflexbehandling, elektrofores, kryomassage, terapeutisk massage och ultraviolett strålning.

  Folkmekanismer, som alltid, är populära i behandlingen av alopecia areata hemma. Effektiva lösningar är lök- och vitlöksjuice, saft från pepparrotrötter, tinktur av rödpeppar, avkok av pilbark och kullrot.

  Alopecia areata är inte en hälsofarlig sjukdom, men dess effekt på människor är enorm. Därför är det nödvändigt att konsultera en läkare i tid för effektiv behandling.

  Behandlingen av sjukdomen görs individuellt, eftersom alla människor kan ha olika orsaker till sjukdomsuppkomsten. Till exempel, om det finns svårigheter med det endokrina systemet, kommer sedativa att göra.

  De bidrar till restaureringen av det endokrina systemet och förbättrar hårets tillstånd. Vanligtvis används droger samma, men läkaren måste fortfarande identifiera orsakerna och förskriva effektiv behandling.

  I vissa fall krävs utnämning av ytterligare förfaranden hemma.

  Alopecia areata kan botas hemma. Även om folkmetoder inte helt kan eliminera sjukdomen, stöder de ändå processen. De utför en fullständig behandling av skallighet hos barn, män, kvinnor. Innan du börjar proceduren bör du rådgöra med din läkare.

  En enkel och effektiv metod är att gnugga i terapeutiska salvor och öka deras immunitet. Under inga omständigheter får man inte fördröja besöket till läkaren och behandlas självständigt, sjukdomen kan utvecklas, och som ett resultat kommer antalet borttappade hår att öka.

  Behandling av fokal skallighet hos barn är komplex, för terapi innebär:

  Alopecia areata är inte en sjukdom som kan botas på egen hand hemma. Behandlingen är endast föreskriven av en trichologist efter att ha bestämt orsaken till skallighet. Problemet kräver ett integrerat tillvägagångssätt som innefattar:

  • immunitetskorrigering;
  • ger en lokal irriterande effekt för att förbättra blodmikrocirkulationen;
  • användningen av fysioterapeutiska behandlingsmetoder
  • antivirala droger.

  För att helt bli av med sjukdomen kommer det att ta en behandling under minst två månader. Som regel försvinner fokuset på skallighet helt efter sex månader - det är hur lång tid det tar för håret att växa tillbaka.

  För personer som är benägna att frekvent stress, vid behandling av alopeci är sedativa och B-vitaminer obligatoriska.

  Drogbehandling

  Drogbehandling av skallighet innefattar:

  • mottagande immunmodulatorer;
  • användningen av lokala medel för att expandera blodkärl och förbättrar blodcirkulationen;
  • vitaminkomplex.

  Immunmodulerande läkemedel är bindande, oberoende av orsaken till sjukdomen. Om alopecia areata har utvecklats på grund av en infektion eller en svamp, är det dessutom föreskrivet specialmedicinering.

  Minoxidil stoppar eller saktar håravfall och stimulerar tillväxten av nya

  Nestande alopeci bör inte ignoreras, oavsett form och grad det manifesterar sig. Ju tidigare du börjar behandla, desto lättare blir det att klara av sjukdomen.

  För enstaka mindre skador är återhämtningsbehandling tillräcklig. Det innefattar att ta enskilda vitaminer (A, B, C, E, PP) och järntillskott.

  Läkaren föreskriver ett komplex av mineraler och vitaminer i kombination med aminosyror. Allvarligare former av alopeci kräver radikal behandling, vilket inkluderar läkemedels- och hårdvaruin effekter.

  Fysiska terapeutiska procedurer

  • Börja en kurs med lokal effekt på fokal alopeci med kortikosteroidhormoner. Det kan vara salvor eller lotioner som appliceras på de drabbade områdena. Om patientens tillstånd tillåter det är värt att använda subkutan injektion av kortikosteroider med injektioner. Läkemedel som "Diprostan" eller "Triamcinolonacetonid" ger en ganska snabb effekt.
  • I vissa fall appliceras topiskt "Anthralin". Drogen framkallar utvecklingen av kontaktdermatit, därigenom "avviker uppmärksamhet" av antikroppar mot sig själva. På grund av denna effekt av medlet blockeras aktiviteten hos det autoimmuna systemet.
  • I fall då nedfallet av alopeci når mer än 30% används immunmodulatorerna av typen "Diamincyclopropenone". Det är riskabelt att använda det utan läkarens övervakning, så de förskriver läkemedlet bara på sjukhuset.
  • Fototerapi hjälper till att stärka effekten av lokala droger på alopeci.
  • Utmärkt resultat kan uppnås med hjälp av kryoterapi, laserbehandling, användning av Darsonval-apparaten etc.

  mediciner

  • I närvaro av smittsamma foci föreskrivs läkemedelsbehandling för att eliminera dem (i varje enskilt fall).
  • För att förbättra mikrocirkulationen hjälper vasodilatorer: "Kavinton", "Troxevasin", "Trental", etc.
  • Näringsvävnaderna i hårområdena kommer att ge "Actovegin", "Solcoseryl."
  • Vaskulära spasmer avlägsnas av nootropa läkemedel: "Nootropil", "Piracetam".

  Resultatet av behandlingen av alopecia areata i exemplet före och efter behandlingen.

  Behandling av alopecia areata eller fokal skallighet bör alltid baseras på eliminering av dess orsaker. Och bara en läkare kan ordinera en behandlingsmetod efter testning och undersökning av patientens tillstånd.

  Men med någon form av skallighet används sedativa, vitaminkomplex, läkemedel som innehåller järn och kalcium. Ofta föreskrivs läkemedel som fungerar som lokala irriterande för att öka blodflödet till lesionerna.

  Dessutom bör behandling av alopecia areata med folkmedicin, som testas mer än en gång, utföras. De kommer att hjälpa inte bara att återställa kroppens vitaminbalans, men också för att ge den "irritation" som kommer att öka blodcirkulationen i de drabbade områdena.

  Folkmedel för behandling av alopecia areata

  Innan en behandling föreskrivs, behöver trichologisten veta för vilken orsak skaldethet inträffar. För detta behöver du göra en stor analys.

  Enbart prov är inte alltid tillräckligt. Det är möjligt att behandla sjukdomen med externa preparat, de kan ge en positiv effekt, men om orsaken ligger i överträdelsen av de inre organens funktioner, utan specialläkarvård, kommer behandling av häckande alopeci hos kvinnor och män inte att ge önskat resultat.

  Var noga med att utesluta närvaron av syfilis och ischemi.

  Den primära listan av läkare som ska besökas inkluderar en otolaryngolog, en gynekolog och en endokrinolog. Men först rådfråga en terapeut. Test av hormoner, järnhalt i blodet, studier om förekomst av toxoplasma, andra infektioner och maskar kommer att krävas.

  3 regler för behandling av alopecia areata med droger

  Tre huvudmetoder för behandling av alopecia areata:

  1. Medical. Används som externt medel och avsedda för intag. Den första agerar direkt på folliklarna, den andra används för att justera immunitetstillståndet, förbättra organens funktion.
  2. Sjukgymnastik. Lyckas hantera patologin och fysioterapin.
  3. Hårtransplantation Den används som en sista utväg, när det är omöjligt att övervinna förlusten på något annat sätt.

  Behandling av alopecia areata hos kvinnor med externa preparat syftar till att aktivera tillväxten av sovande och skadade folliklar och förbättra blodmikrocirkulationen.

  Tinktur av rödpeppar, senap, svart rädisjuice, lök och vitlök, en svag lösning av terpentin har en irriterande effekt. Allt detta kan vara en del av tinkturer för behandling av patologi, men sådana medel är inte en garanti för återhämtning och brukar användas som extra hjälp.Nästa Artikel
Aloe Hair Masks: Använd och Använd