Hårstänkschampo: 3 recept


Senap används inte bara som kryddor, men också som köksrengöring och kosmetisk för att tvätta håret. Vad är "saltet"? Faktum är att senap har rengöring och antiseptiska egenskaper. Det är värt att nämna att för beredning av schampon och masker för hår behöver du bara använda senapspulver (inte senap i ett rör), helst av hög kvalitet. Denna produkt säljs i vanliga butiker i konditoravdelningen.

Tvätta hår senap: senap pulver schampo effekt

Man tror att senap kan förbättra hårtillväxten och minska håravfall, stärka rötterna. Hårbotten upphettas under påverkan av senapspulver, blodet rusar till glödlampan i varje hår, vilket "väcker" folliklarna och därigenom aktiverar tillväxten.

Externt manifesteras effekten av schamponet i det faktum att håret blir starkare, silkeslen, välkamrat, får glans och bibehåller friskheten mycket längre än efter tvätt med traditionella schampon. Användare av forumet, vars recensioner vi har studerat, noterar manifestationen av en positiv effekt endast med regelbunden tvättning av hår med senap.

Säkerhetsåtgärder

 • Var försiktig! Senapspulverschampo är inte lämplig för personer med känslig hårbotten och allergier.
 • Kontrollera före allergi allergisk reaktion genom att applicera produkten på armbågens hud.
 • Undvik att få shampoo i ögonen.
 • Överstiga inte doseringen och håll inte blandningen på håret i mer än tre minuter.
 • Så fort du känner en stark nedgång - spola. Kanske bör dosen senap i schampon vara mindre för dig.
 • Senapspulver utspädd endast med varmt vatten, använd i alla fall inte hett vatten!
 • Senap tvätta bara smutsigt hår.

Hemlagad senapshampoo: recept nummer 1

Det kommer att ta: senap pulver, varmt vatten (eller avkok av örter)

I tanken häll 2 msk. matskedar senapspulver 300-500 ml varmt (inte varmt!) vatten. Rör om en sked och tvätta omedelbart håret. Tvättproceduren är standard: Applicera schampo på vått hår, massera det med händerna, håll det i högst 3 minuter, skölj i rinnande vatten eller i ett handfat med mycket vatten.

Shampoo från barntvål och senap: recept nummer 2

Det kommer att ta: baby tvål, kamomill, apotek eller nässla, senapspulver

Baby tvål gnidas på en rivare eller smuler fint med en kniv. Dosering av tvålspån: 1/4 kopp. Tvål hällde kokande vatten och blanda noggrant. Lägg sedan till 2 msk. sked buljong kamille eller nässla, filter. Lägg nu 2 msk. skedar av senapspulver (i detta skede bör blandningen inte vara varm). Det färdiga schamponet hälls i en flaska och korkas. Det rekommenderas att insistera på schampo på en kall plats under veckan för att förbättra sina fördelaktiga egenskaper.

Hur man gör senapshampoo: recept nummer 3

Du behöver: torra hackade örter (burdock rot, humle, björkpinnar, nässla, lakritsrot), rågmjöl, torr senap, torr ingefära.

I en behållare kombineras en matsked av de listade örterna, 10 matskedar rågmjöl, en sked senapspulver, en tesked torr ingefära och blandas. Detta torra schampo kan förvaras i en sluten behållare och användas vid behov.

Några matskedar av blandningen hälls med varmt vatten och anpassas till konsistensen av gräddfil. Shampoo först gnidde i hårbotten och fördelades sedan över hela längden. Verktyget kan användas som en mask, då måste du hålla den i ca 30 minuter.

Relaterade artiklar:

Gillade du det? Klicka på knappen:

Korrekt hårtvätt med senap

Varje kvinna vill att hennes hår ska bli friskt, glänsande och smidigt. Dessutom är deras längd och färg irrelevanta: om de är riktigt friska, kommer deras utseende alltid vara perfekt.

I den moderna världen är det svårt att hitta ett verkligt effektivt medel som uppfyller alla krav som ställs på den. I det här fallet vänder många flickor till folkmedicin, och en av dessa var senapshampo hemma.

Läkande egenskaper senap för hår och hårbotten


Hårschampo med senap är avsedd att stimulera hårväxten, vilket påverkar direkt på folliklarna - stärker dem och ger styrka. Det är av den anledningen att de flesta skönheter från östliga länder kan skryta av sådan silkeslen, iriserande i solen och långt hår, vilket sällan ses i våra modiga kvinnor.

Naturligtvis spelar näring här än hårschampo med senap, men det här ämnet i kombination med olika dekoktioner och oljor gör att håren växer, vilket ger dem skönhet och vitalitet samtidigt.

När man använder senap, rekommenderas att lyssna på dina egna känslor, eftersom senap från olika företag kan vara både svagare och starkare.

Till exempel, när den appliceras på en hårmask, borde den brinna något, men sådana känslor bör inte vara starka, om det inte finns någon effekt under appliceringen, då är det nödvändigt att öka proportionerna. Tvärtom, om den brinnande känslan är för märkbar, rekommenderas nästa gång, innan du tvätter håret med senap, att minska mängden senapspulver.

Hemlagad senapshampoo hjälper till att förbättra blodflödet till epidermis på huvudet, och hjälper sålunda till att förbättra sin struktur, vilket ger en närande effekt. Efter att ha använt ett sådant verktyg, slutar håret falla ut, de splittrade ändarna försvinner från dem, de förvärvar glans, fluffiness och densitet, och ingen kommer ens att tro att tvätta håret med senap kan ge en sådan effekt.

Hur man gör hemlagad senapshampoo?


Senap i stället för schampo bör förberedas för en portion i taget, det behöver inte lagras till nästa hårtvätt.

När du har använt en sådan naturlig lösning rekommenderas det också att skölja ditt hår med hjälp av en infusion av medicinska örter: kamille eller nässla, det är också viktigt att använda en utspädd ättiklösning. Här är några enkla recept för att göra hemlagad senapsschampo.

Recept för att ge volymen

Shampoo med senapspulver för hårvolymen framställs enligt följande. Först och främst bör en tesked gelatin spädas i uppvärmt vatten och väntar på att det ska svälla och upplösas helt.

Efter det att kompositionen har filtrerats, är det nödvändigt att tillsätta en äggulv och andelen syltpulver med gelatin för att undvika bildning av klumpar. Alla komponenter måste vara väl blandade ihop. Den resulterande kompositionen rekommenderas att tvätta håret, använda det istället för schampo. Kompositionen kan också förbli på strängarna i tio minuter.

Hårväxtmedel

Tvätta håret med senap och äggula bidrar till deras tillväxt och accelererar den naturliga processen. För att göra en sådan komposition är det nödvändigt att blanda äggulan med ett ägg, två matskedar svart infuserat te och en matsked senapspulver.

Den resulterande kompositionen rekommenderas att sätta på håret, medan massering av rörelser för att injicera blandningen i rötterna, lämna i ca åtta minuter och skölj med varmt vatten.

Shampoo för att ge densitet

Tvätta håret med senap och kefir kommer att ge dina strängar oöverträffad densitet, vilket gör dem starka och friska. För beredning av ett sådant verktyg rekommenderas att ta äggulan av ett ägg, en halv kopp yoghurt och en matsked senap.

Den resulterande kompositionen rekommenderas att appliceras endast på våta hår, som utför massagebehandlingen vid rötterna, varefter du kan lämna kompositionen på huvudet i cirka sju minuter. Det rekommenderas att använda uppvärmt vatten för att spola produkten.

Terapeutiska medel för att eliminera fett

Tvätta håret med senap kan spara dig från så irriterande många problem som ökat fettinnehåll. För att förbereda en sådan komposition, bör man ta hälften matskedar av bordblå lera och senapspulver, kombinera honungen med sig själv och tillsätt till tillståndet av tjock grädde med tillsats av vatten. Blanda ihop en halv matsked av kamferolja, blandas noggrant igen.

Det resulterande verktyget måste masseras direkt i rötterna och fördelas över hela längden och lämnar huvudet i åtta minuter. Skölj sedan helt enkelt med varmt vatten.

Användningsvillkor för naturligt senapschampo


Innan du tvätter håret med senap med soda eller andra lika användbara komponenter måste du veta ett antal viktiga regler:

 • man bör inte hålla agenten för hår med senapspulver mer än den angivna tiden;
 • Under inga omständigheter måste senap i stället för schampo komma in i ögonen;
 • Innan du använder produkten bör du inte tvätta håret med ett enkelt rengöringsmedel.
 • Det rekommenderas att sena upp senapspulver i vatten, vars temperatur inte överstiger +40 grader, eftersom agenset tillfört den varmare vätskan släpper ut eteriska oljor, vilket bidrar till att sakta ner andningsfunktionen tills den slutar helt.
 • Skölj dessa schampon rekommenderas endast med varmt vatten.

Innan du tvätter håret med senap, rekommenderas att ett individuellt känslighetsprov genomförs utan att misslyckas. Den färdiga produkten ska appliceras på handens inre yta. Om ingen smärta kom ut, var alla ingredienser blandade korrekt.

I samma fall, om det finns en stark brinnande känsla, rodnad och klåda, bör du inte använda schampon och masker baserade på senapspulver.

Hårmask av alla typer med en unik effekt

Senapschampo kan alterneras med en mask för daglig användning, det kommer att göra dina lockar friska, starka, förbättra strukturen och påskynda tillväxten. Efter den tredje tvätten visas det första resultatet.

Receptet på en senapsmasker är mycket enkel och för att skapa den behöver du: tre vaktelägg, 3 droppar all nödvändig olja, 1 matsked honung, 1 sked te burdock, 2 skedar st. yoghurt och 1 msk st. senap.

Förtunnad senapspulver i yoghurt tills en homogen komposition. Lös upp vaktelägg med honung, häll i senapsblandning och tillsätt andra ingredienser. Den resulterande kompositionen appliceras på huvudet och fördelar hela längden. Wrap huvudet med en varm trasa och håll i ca 35 minuter, skölj sedan. Kanske första gången kommer det inte att vara möjligt att tvätta masken helt.

Som du kan se, tvätta håret med senap gör att du kan ge ditt hår en hälsosam glans och återföra den till sin tidigare styrka. För beredningen av var och en av ovanstående schampon tar inte mycket tid och ansträngning, medan slutresultatet inte blir sämre än efter dyrbar salong. Nu får du vackert, friskt och tjockt hår har blivit tillgängligt för var och en av er.

Tvätta håret med senap

Räknare som spricker med ett brett utbud av tvättmedel och hygieniska förfaranden väljer många kvinnor fortfarande senapspulver. Är de så ekonomiska eller finns det några andra skäl?

Senap är en växt vars frukter används i stor utsträckning inom kemi-, medicinsk, mat- och kosmetisk industri. Den används som gödselmedel, med hjälp av uppvärmning och upplösande egenskaper i medicin och kemi. Matsteknologer baserade på denna växt gör den välkända kryddiga kryddan och såserna.

Om du tvätter håret med senap, förstärks rötterna, tillväxten accelereras, håret blir tjockare. Brinnande eteriska oljor accelererar blodtillförseln i rotzonen, mättnaden av hårsäckar med syre och fördelaktiga substanser förbättras. Senap-emulgeringsmedlen bryter ner fetterna och renar håret från föroreningar. Hårbotten befrias från fläckig epitel och börjar "andas" fritt, normaliseringen av sebaceous sekretion.

Men du måste tänka på - självberedd senapshampoo är bara lämplig för de som har talgkörtlar som arbetar med ökad intensitet i hårväxtzonen. Torr hårbotten är en kontraindikation för denna hemlagad rengöring.

Hur tvättar du huvudet med senap?

Om du är van att utföra hygien före sänggåendet måste du omstrukturera.

Ett skynda av blod till huvudet kan orsaka ökad upphetsning - sömn går över. När du tvingar dig att stänga dina ögon och ligga tyst börjar du bli nervös. Takykardi uppstår, nervsystemet blir upprörd.

Beslutet fattades om att göra en senapsschampo och tvätta huvudet med senap - för denna gång är det nödvändigt att omstrukturera. Det finns ingen möjlighet att utföra proceduren på morgonen - tiden bör väljas så att det aktiva ämnet tvättas bort senast 3-3,5 timmar före nattstöd.

Om hårets tips är torra och rötterna är feta, behöver du inte vägra ett effektivt uppvärmningsmedel. Det är nog att mata dem innan du applicerar produkten på trådarna, och det kommer att vara möjligt att undvika negativa effekter.

Vegetabiliska oljor är optimalt lämpade för utfodring: olivolja, mandel, jojoba, persika och nässla, kan någon annan lätt olja användas. I det här fallet är det bättre att vägra användningen av kardborre- och ricinoljor - de är för "tunga" och neutralisera torkningseffekten av senapspulver på rotzonen.

Det är nödvändigt att komma ihåg - endast torr senap används som tvättmedel och löser det självständigt med vatten, det vill säga pulver. Du kan försöka slipa frön om du tvivlar på botemedelets naturlighet - men det är väldigt svårt att inte provocera en attack av bronkial astma även till en frisk person. För mycket av de luktiga väsentliga produkterna släpps.

Kryddor är inte heller lämpliga som schampo, som senapssås. Det är inte känt vilka tillsatser och smaker tillverkaren har infört, och vilken effekt de kan ha på håret.

Du bör tvätta håret med den här metoden inte mer än 1-2 gånger i veckan. Men när förfarandet redan är gjort 2-3 gånger, kommer även det mest feta håret ofta inte att vara förorenat. När du har applicerat botemedlet, var noga med att räta ut lotionen med en balsam för att närvara efter effektiv rengöring.

Proportioner för att göra senap tvättmedel

Hur mycket måste utspätt senapspulver för att tvätta huvudet, beräknas ungefär som följer. Håret med medium densitet, längden är också genomsnittligt - som barberarna säger - upp till axlarna. Det räcker för måttligt smutsigt hår av en vanlig typ 1 tsk av ett naturligt botemedel.

När man tillverkar schampo och balm från näringsämnen bör följande proportioner observeras - grundämnet är 1/4 av den totala volymen av ingredienser, vilket inte räknar med växtbaserad infusion. Hälften av ett glas helande infusion är tillräckligt för det redan angivna huvudprovet.

Syftet med förfarandet är att stimulera till tillväxt och stärka rötterna. Senapschampo är inte lämplig för detta - i detta fall görs masker.

De hålls på huvudet i mycket mer än 5-10 minuter, så det är nödvändigt att införa mjukningskomponenter i dem - vegetabiliska oljor är bäst. Odlingsandelar - 1 del senap / 4 delar olja.

Varianter av recept shampoo för hår med senap

Det enklaste och mest populära receptet för att tvätta håret. Pulver - 30 g eller 2 matskedar - Lös i varmt vatten - 1,5-2 koppar, tillsätt en tesked granulärt socker. Den söta produkten är den bästa aktivatorn av de goda egenskaperna hos senap.

Efter det visade sig puré utan klumpar appliceras den på våthårets rotszon och spreds över hela längden försiktigt och försiktigt. Låt på i 5 minuter, och skölj sedan med rinnande vatten.

Tvätta huvudet bör vara mycket försiktig så att du inte får en slarvig efterhand om hygienproceduren. Det är nödvändigt att tinker med tvätten - proceduren liknar avlägsnandet av naturliga färgämnen från håret - Basma eller Henna. Om det finns korn som fastnar på strängarna, kommer utsikten att vara som med torr seborré, krullarna blir tråkiga.

Lägga till ytterligare ingredienser, du kan göra schampon för hår av olika typer.

Mycket oljigt hår

De är lätta att rengöra följande tvättmedel: 1/4 kopp brandy och varmt vatten, en matsked senapspulver, kan du - om det verkar som att något saknas - gå in i den vispade äggulan. Mer än 3 minuter på håret håller inte. Du kan utan vatten - lösa huvudkomponenten av brandy.

 • Typ - blandad

Torka erforderlig mängd senap med vatten, kör i 2 äggulor. Tvätter bort mycket effektivt. Glöm inte de nödvändiga försiktighetsåtgärderna - olja dina torra tips.

 • Normalt hår

ingredienser:

 • det viktigaste verktyget för att påskynda blodcirkulationen;
 • en halv kopp kefir;
 • äggula.

Varianter av tvättmedel för normalt hår - utspädd senap med varmt starkt svart te istället för vatten. Gommen är införd som en obligatorisk komponent - det mjukar åtgärden av emulgeringsmedel och näring, och är själv en tvättmedel. Jag vill förbättra krullarnas glans - i ett schampo som injiceras med en tesked honung.

Efter att ha använt nästa senapsschampo kommer håret att se blankt i bokstavlig mening. Dessutom kommer curlsna att se mer tät, tät och tung.

Algoritm för tillverkning av tvättmedel:

 • Lös upp en platta gelatin i en kvart kopp vatten.
 • När det löses helt, filtreras vätskan så att det inte finns några klumpar.
 • Tillsätt senap till vattnet - en tesked - blanda noga och injicera 1 äggula.
 • Försiktigt sprida sig över locken, kammade med en kam med stora tänder, tvättas sedan av med varmt rinnande vatten och trycker på trådarna med fingrarna.

Torka huvudet med en hårtork - under en sval ström. Du kan göra torra senapsschampo för framtida användning.

För att göra detta, ta i lika delar torkade örter:

 • lakritsrot;
 • burdock root;
 • nässlor;
 • björkknoppar;
 • humle;
 • Gingerrot - en halv servering;
 • senapspulver.

Tillsätt rågmjöl till blandningen av ovanstående ingredienser - den ska vara 10 gånger mer än varje enskild komponent.

Blanda till homogenitet, häll i torr, tätt sluten kapacitet. Torr schampo lagras upp till 2 år. Du måste tvätta huvudet - häll 2-4 matskedar av blandningen med varmt vatten, ge en svullnad till ett tillstånd av uppslamning, lägg på håret med massörrörelser och tvätta.

Perfekt för daglig användning, orsakar inte missbruk, rensar håret och hjälper till i en situation när "favorit" schampot plötsligt slutade.

Innan du tvätter huvudet med senap måste du hålla ett allergiskt test för mottaglighet - lägg en droppe blandningen på insidan av handleden.

Om det finns en reaktion - rodnad, en stark brinnande sensation - kommer metoden att normalisera talg att överges. Allergi förekommer inte alltid på senap - det kan också vara orsakat av hjälpämnen i senapshampoo.

Senap för tillväxt, stärka och tjockt hår

Senap är en ganska användbar produkt för organismen som helhet, och för hår också. Med hjälp kan du förbättra sitt tillstånd och påskynda tillväxten.

Senapspulver är gjord av krossade senapfrön. Dess rika komposition omfattar proteiner, vitaminer, fetter, olika syror, järn, kalcium, zink, kalium, glykosider, kolhydrater och eteriska oljor.

Hår senap

Men det faktum att det innehåller en sådan mängd användbara ämnen är inte den största fördelen. Huvudseffekten uppnås på grund av dess skärpa. När huden är i kontakt med senapet, hårsäckarna värms upp och irriteras, vilket leder till blodkörning och främjar hårets tillväxt och näring.

Det är viktigt att följa dosen, för att inte skada huden och håret. Men om den rekommenderade dosen inte känns som en liten brännande känsla, är det tillåtet att öka dosen något.

Senap hår masker

Det är viktigt att veta att senap torkar huden, så om du har för torr hud, är det bättre att du inte använder masker med senap, men att göra andra masker som främst syftar till att återfuktas. Eller lägg till masken med senapsolja.

Missa inte! En serie öppna webinarer om de mest aktuella problemen med föryngring från Ethel Adane "Du är älskaren av alla!". Entré av inbjudan! Du kan få en inbjudan HÄR.

Du kan använda detta recept:

Hårmask med senap för torr hud

- smör (1 tsk)

Blanda allt, applicera bara på hårrötterna, toppa med en film och handduk och lämna i 30 minuter, skölj sedan med schampo. Du kan göra denna mask 1-2 gånger i veckan i en månad.

Hårmask Recept med ägg och senap

-äggula (1-2, beroende på hårets längd och tjocklek).

Blanda allt, gnugga in i rötterna (sprid inte över hela längden!), Sätt på en cellofantlock, värm allt med en handduk ovanifrån. Du kan hålla från 20 till 40 minuter. Skölj utan schampo, bara vanligt varmt vatten.

Hårmask Recept med senap och socker

- senapspulver (1-2 matskedar)

Häll ingredienserna med varmt vatten, rör upp uppslamningen och applicera på huvudet, utan att gnugga. Du kan också hålla mellan 20 och 40 minuter.

Maskrecept med senap, ägg och burdockolja

Denna mask ger en mycket bra och snabb effekt. Den enda minus är svårigheten att tvätta denna blandning från håret.

- senapspulver (1 msk.)

- burdock (kan vara castor) olja (1-2 matskedar)

Denna blandning bör gnidas med massagerörelser och upprepa sedan alla åtgärder som beskrivs ovan. Värm upp, lämna i 30 minuter, skölj med vatten och schampo.

Senap för håravfall

Från håravfall kan du använda detta recept:

- Svart starkt te (2 matskedar)

Gnid in i rötterna, håll i 30 minuter och skölj med rent vatten utan schampo. Mask kan göras två gånger i veckan tills resultatet.

Senap för snabb hårväxt

För att påskynda hårväxten och ge den volymen kan du göra den här typen av mask:

- senapspulver (1.ch.l.)

- mjölk eller kefir (tillsatt i ögat, till läget)

Värm mjölken (eller kefir), tillsätt jäst och socker till den och sätt på en varm plats i 30 minuter. Lägg sedan till honung och senap, rör om och sätt på rötterna. Håll en timme, skölj med schampo vatten.

Senap för hårdensitet

Du kan göra den enklaste hårmasken med senap och ägg. Ta bara senapspulveret, häll det med varmt vatten (metoden för odling av senap anges alltid på förpackningen). Och sedan två teskedar senap blandad med en äggula. Applicera i 20 minuter. Du kan göra en sådan mask 2-3 gånger i veckan under månaden.

Ditt hår blir starkare, tjockare och friskare.

Senap kan enkelt läggas till schampo och balm och tvättas med huvudet. Du kan göra en enkel balsam balsam med senap, för vilken du bara behöver två liter varmt vatten och två matskedar senap. Skölj med detta hår efter varje tvätt. Denna balsam görs enkelt, den är oljig, och håret efter det är behagligt att ta på och silkeslen.

Senap för hår. Hur man ansöker, kontraindikationer

Innan du börjar applicera hårmaskar med senap, är det viktigt att läsa några regler:

 1. Masker med senap appliceras endast på hårrötterna och delas inte ut över hela längden.
 2. Senap kan inte spädas med kokande vatten.
 3. Det är nödvändigt att testa för allergier före användning.
 4. Håret ska tvättas ordentligt.
 5. För torr hårbotten, använd försiktighet och tvätta omedelbart när en stark brännande känsla uppträder.
 6. Om det finns sår och repor på hårbotten rekommenderas inte masker med senap.
 7. Varje dag kan du inte göra masker, det räcker 2-3 gånger i veckan.

Hår senap är ett enkelt och effektivt verktyg som hjälper till att göra håret tjockare och friskare. Dessutom rekommenderar jag att du gör en salt hårskrubba, också ett enkelt och prisvärt sätt att förbättra hårets tillstånd och rengöra hårbotten. Läs mer om detta i artikeln "Salt hårskrubba. Återvänd håret till liv och hälsa! "

Kan jag tvätta mitt hår med senap

Många vet att du kan tvätta håret med senap. Denna "farmors" recept är känt under en lång tid, men moderna kosmetika har tvingat den att vara oanvändbar. Ändå använder vissa kvinnor och män fortfarande senap när de tvätter håret, eftersom de vet om dess fördelaktiga egenskaper. Korrekt tvättning av hår med senap hjälper verkligen till att förbättra hårets tillstånd och deras aktiva tillväxt.

Fördelarna med senap hår

Det finns ett stort antal populära recept för att tvätta ditt hår utan att använda shampoo. Vad är god senap för att tvätta? Förgäves senapspulver används inte som grund för masker. När allt kommer omkring har han en ganska rik komposition: proteiner; enzymer; vitaminerna A, E, D, B; många användbara spårämnen (magnesium, kalium, zink, kalcium, järn). I senap finns det många användbara ämnen för hår.

På grund av de angivna komponenterna, liksom andra komponenter, senap: har en uppvärmningseffekt; förbättrar blodcirkulationen i hårbotten; har en antibakteriell effekt; aktiverar lampans arbete (inklusive sovande); stärker folliklarna, mättar dem med användbara ämnen; accelererar tillväxten pryadok. Men förutom dessa medicinska egenskaper absorberar ett sådant verktyg perfekt fett. Därför klarar det sig väl med uppgiften att tvätta håret, eftersom det är förorenat av talg.

Dessutom är senap istället för schampo ett ekonomiskt och effektivt alternativ som också är helt naturligt. Och om du tvätta håret med det kan du få både rengöring och läkningskräm och deras snabbare återväxt (du kan se bilden med resultatet före och efter i slutet av artikeln).

Om att tvätta håret med senap har de varit positiva under lång tid. Detta är huvudbekräftelsen av dess fördelar. Det kan dock också torka. Därför är det nödvändigt att följa enkla men väldigt viktiga regler för tillämpningen för att inte överdriva lås och hårbotten.

VARNING! Vilken senap väljer du för att vaska lockar? Använd endast pulverprodukt. I den förberedda senap som är avsedd att användas (säljs i burkar, mjukförpackning) finns det många extra komponenter som inte kommer att gynna.

Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt sköta skampon som du använder. En skrämmande figur - i 97% av schampon av kända varumärken är ämnen som förgiftar kroppen. Huvudkomponenterna, på grund av vilka alla problem, på etiketterna är betecknade som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat. Dessa kemikalier förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar sin elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att denna smuts kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du använder de medel som dessa ämnen ligger i. Nyligen utförde experter från vår redaktionsteam en analys av sulfatfria schampon, där första plats togs av medel från företaget Mulsan Cosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru. Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

Kontraindikationer till schampo senap pulver

Senap är en ganska aggressiv produkt, så det orsakar ofta irritation i huden eller allvarliga allergiska reaktioner. För att undvika sådana komplikationer, före användning av någon kosmetisk produkt som framställts på basis av senapspulver, är det nödvändigt att utföra ett speciellt test för överkänslighet i huden.

För att göra detta bör en liten mängd utspädd torr senap appliceras på området av särskilt känslig hud bakom örat eller på armbågens skur och se sedan reaktionen. Det rekommenderas att göra detta inom 24 timmar, eftersom reaktionen kanske inte visas omedelbart. Om dermis på appliceringsplatsen av senapsgruvel är svullet eller rodnad, och om du upplever en outhärdlig brinnande känsla, smärta eller annat obehag, måste du ge upp med sådana kosmetika.

Ändå är en lätt brinnande känsla under appliceringen av sådan kosmetika normen och borde inte vara en anledning att inte använda senapsschampo eller en mask.

Dessutom rekommenderas schampo på basis av torr senap för flickor som har splittrade ändar. I närvaro av ett sådant problem kan senapspulver endast användas som en del av masker och balmar, som exklusivt appliceras på hårbotten.

Om du använder sådana kosmetika noggrant kan du dra nytta av dem för torr hårbotten.

Fundera inte felaktigt att bra kosmetika för hår och hårbotten måste vara dyrt.

I själva verket är detta långt ifrån fallet, och oftast kan det bästa och mest effektiva sättet förberedas hemma, spendera högst 10 minuter och en hel del pengar.

Prova åtminstone en gång för att tvätta håret med naturligt schampo från senapspulver, och du kommer gång på gång att återvända till användningen av denna naturliga produkt!

Lukter håret efter tvättning med senap

När du har sköljt ditt hår noggrant kommer det inte att finnas någon senapreservering på dem. Tvätta huvudet med senapspulver, om du inte överdriver det, kommer inte att orsaka något obehag.

Är hår senap tvättad bra?

Senap rensar hårbotten och håret väl - inte värre än vanligt schampo. Ingen effekt tvättas inte håret kommer inte. Håret kommer att flyta, friskt.

Var inte rädd att sådana gulpellets efter applicering av senapsschampo kommer att visas på ditt hår - de kommer lätt att tvättas av med vatten. Prova det och du kommer att vilja tvätta håret med senapspulver!

Vilket hår kan tvättas med senap

Senap är utmärkt för att tvätta fet och normalt hår.

Torrt hår tvättas bäst med äggulor.

Detta är den mildaste rengöringen för att rensa hårbotten, den är också beredd på 3 minuter!

Vad kan och vad kan inte senap pulver schampo

Kan senapshampoo sluta håravfall? I 80% av fallen kan det inte. Det finns 7 av de vanligaste orsakerna till håravfall, plus det finns mindre vanliga orsaker - som strålningens effekter, effekterna av kemoterapi etc.

Och endast i ett fall kan senapshampo hjälpa till om förlusten är förknippad med nedsatt blodcirkulation i hårbotten. Till exempel på grund av långvarig stress. För att bekämpa sådan håravfall bör du förbereda en uppvärmd hemlagad senapsschampo och hålla den på huvudet i 5 minuter varje gång, omsluta håret med en handduk.

Hjälper senapspulverschampo håret att växa snabbare?

Det kommer att hjälpa till på grund av ökad blodcirkulation, men bara om du inte har några uttalade problem med hårväxt eller förlust.

Du kommer att öka blodflödet till hårbotten, men i detta fall kommer, förutom näringsämnen och syre, blod också att innehålla en ökad mängd dihydrotestosteron - ett hormon som hämmar hårfollikeln. I detta fall kommer follikeln att försämras ännu snabbare.

Tvätta håret med senap för att växa och stärka

Artikelns innehåll:

 1. Användbara egenskaper
 2. Hemlagad schampo för olika hårtyper

Många representanter för den vackra hälften av mänskligheten har tvättat håret med senap i mer än ett decennium för att påskynda hårväxten. Men få av dem vet att denna underbara produkt inte bara stärker håret utan också tvättar dem perfekt. Så, du kan lugnt tvätta håret med senap och därmed få dubbla fördelar: shampoo plus hårmask.

De senast givna egenskaperna hos senap

  Ökar hårdvolymen avsevärt och förbättrar deras struktur.

Det har en baktericid effekt på hårbotten.

Förhindrar mjäll, och om det redan finns, eliminerar det lätt det.

Förhindrar håravfall.

På grund av uppvärmningsåtgärden direkt mot hårlampans struktur, ökar hårväxten väsentligt.

 • Senap levererar blod till hårets folliklar. Därigenom stimulerar det bästa utbudet av hår med näringsämnen och fördelaktiga vitaminer.

 • Vi vet redan om senapens gynnsamma egenskaper, nu vill jag berätta mer om schampon från detta underbara pulver. Om du förbereder dem enligt olika recept och med olika komponenter kan du få ett schampo för håravfall, ett schampo för att skapa en mer magnifik och tjock volym hår eller ett schampo som håret upphör att splittra. Tjejer som aldrig har piercerat senapbaserade hemmagjorda kosmetika skulle inte ens tro att alla dessa effekter kan uppnås tack vare en så enkel komponent.

  Hemlagad senapsschampo för olika typer av hår

   Shampoo som ger volymen till ditt hår. Det är nödvändigt att späda 1 tsk i en liten mängd kokande vatten. gelatin. Efter fullständig upplösning av denna produkt är det nödvändigt att tillsätta samma mängd senapspulver och en kycklingägg. Alla komponenter måste vara mycket väl blandade så att inga klumpar kvarstår. Den resulterande kompositionen och är ett schampo, som inte bara tvättar perfekt hår, men skapar också en utmärkt volym. Det här verktyget kan användas säkert i stället för schampon, men resultatet blir mycket bättre och effektivare.

  Shampoos som påverkar accelerationen av hårväxten. För att göra en sådan huvudtvätt måste du kombinera följande komponenter tillsammans: 2 msk. l. skedar med starkt svart te, en äggula och 1: a. l. sked senapspulver. Detta så kallade schampo måste gnidas i hårrötter med massörrörelser, lämnas i 8-10 minuter för bästa resultat och sköljas sedan med varmt vatten.

 • Shampoo för att eliminera fett. Ökat fettinnehåll, det är med detta problem som de flesta människor. Men nu kommer vi att avslöja hemligheten, hur du enkelt kan bli av med problemet, du måste ta senapspulver och blå lera i lika stora proportioner, gradvis tillsätta vatten för att ta hemlagad schampo till ett tillstånd av inte för tjock gräddfil. Det här shampooet ska appliceras från rötterna, gnugga det med massörrörelser först i hårbotten och först därefter fördelas över hela längden av håret. Lämna masken i 7-8 minuter och skölj med lite värmt vatten. Kom ihåg att du måste tvätta håret med varmt, inte varmt vatten, eftersom det är varmt eller ännu bättre, kallt vatten stimulerar follikelns blodtillförsel, stänger hårvågorna och ger håret ett mer hälsosamt och starkt utseende.

 • Förutom schampon används det svagare könet i stor utsträckning och masker baseras på samma senapspulver. Många kvinnor som upptäckte de perfekta effekterna av kosmetika noterade att maskerna på senapbaserade hår ser bara fantastiska ut, och deras tillväxt ökade med 3 centimeter per månad. Idag finns det många masker för hår baserade på senapspulver: en mask baserad på senap och jäst; mask, som består av senap och majonnäs; agent av senapspulver och tomater; mask baserad på äggulor och senap, och många andra unika och underbara verktyg.

  En av de mest näringsrika, och har en mängd olika näringsämnen masker, det här är en senapbaserad mask med tillsats av honung. Denna mask ger inte bara hår från mitten, dess roll i skönhet och hälsa hos hår är mycket viktigare. Masken, som består av honung och senap ger håret fantastisk volym, glans och överlägsenhet.

  Nu när du vet om förekomsten av en sådan underbar produkt som senapspulver, har du valet att fortsätta använda kosmetiska produkter från kända tillverkare eller byta till mer användbara produkter som behöver minimala kostnader men kan ge maximal resultat.

  Lär dig hur man gör en senapsmask för hårtillväxt hemma, från den här videon:

  Mustard hårväxt schampo

  Senapsmask för hårväxt

  Senapspulver kan kallas ett unikt botemedel! Den används i medicin, och i matlagning och i kosmetologi. Mask för hår med senap förbättrar strukturen på strängarna, stimulerar tillväxten, ger krönorna hälsa och glans. Så varför ska vi inte använda det till nytta för vår skönhet?!

  Karaktäristiska egenskaper hos masken

  Senap är känd för sina kraftfulla helande egenskaper. hon:

  • ökar blodflödet till rötterna;
  • ger förbättrad näring av hårsäckarna;
  • stimulerar tillväxt
  • exfoliates gamla celler;
  • stärker lockar;
  • hjälper till att bli av med mjäll;
  • gör dem starkare och tjockare.

  Senapbaserade hemlagade masker är kända för sina torkningsegenskaper. De absorberar överskott av fett och rengör smutsens delar och är därför idealiska för fetttypen. I detta fall kan masken göras var 5: e dag.

  När det gäller tjejer med normalt och torrt hår, är passion för senap för dem skarpa av utseende av mjäll och sköra strängar. För att undvika oönskade följder, tillsätt surmjölk, majonnäs, kefir eller någon kosmetisk olja till masken. Upprepa masken själv varannan vecka.

  Tips! 7 bästa hemlagade recept för att stärka och växa hår.

  Om du vill förbättra ditt hårs tillstånd, bör du särskilt uppmärksamma de schampo och balm som du använder. En skrämmande figur - i 96% av de populära märkena av schampo är komponenter som förgiftar kroppen. Huvudämnena, på grund av vilka alla problem, är märkta på etiketterna som natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat, PEG. Dessa kemiska komponenter förstör krullarnas struktur, håret blir skört, förlorar elasticitet och styrka, färgen bleknar. Men det värsta är att dessa saker kommer in i levern, hjärtat, lungorna, ackumuleras i organen och kan orsaka cancer. Vi rekommenderar att du inte använder produkterna som innehåller denna kemi.

  Nyligen analyserade experter från vår redaktionpersonal de sulfatfria schamponerna, där den första platsen togs av medel från företaget Mulsan Сosmetic. Den enda tillverkaren av naturliga kosmetika. Alla produkter tillverkas under strikta kvalitetsstyrnings- och certifieringssystem. Vi rekommenderar att du besöker den officiella webbutiken mulsan.ru Om du tvivlar på din kosmetiks naturlighet, kontrollera utgångsdatumet, det ska inte överstiga ett års lagringsutrymme.

  Säkerhetsåtgärder

  Så att hårmasken med senapspulver bara kan ge nytta, bör du komma ihåg några mycket viktiga saker:

  • Eventuell allergi mot brinnande pulver. Var noga med att göra ett preliminärt prov. För att göra detta smörj armbågens eller huden bakom örat och vänta en kvart i timmen. Om du inte har några problem (brinnande eller rodnad), ta det fritt att sätta det på håret.
  • Överdriv inte det. Sådan noggrannhet kan orsaka ett antal oönskade konsekvenser.
  • Lyssna noggrant på dina känslor. En liten brännande känsla anses vara helt normal, men med starkt obehag bör masken omedelbart tvättas av.
  • Kosmetikens sammansättning - en annan viktig punkt. För beredning av masker kan du inte använda den färdiga pastaen, den innehåller många tillsatser som kan skada håret.
  • Köp bara senapspulver - det säljs på apotek och kostar ett öre.
  • Torka torr senap med varmt vatten. Varmt och bara kokt vatten provar frisättningen av giftiga eteriska oljor, och kallt vatten har ingen effekt.
  • Applicera detta verktyg på smutsiga strängar.
  • Under maskins handling måste du värma huvudet med ett lock och efter proceduren glöm inte att skölja trådarna med surgjort vatten (vinäger eller citronsaft).

  Senapsmaskor - variationer på temat

  I folkkosmetologi finns det många olika recept. Här är några av de bästa.

  • Torrt senapspulver - 2 msk. l.
  • Rå kycklingblomma - 1 st.
  • Socker eller granulatssocker - 2 tsk

  För torrt hår, tillsätt vegetabilisk olja (linfrö, olivolja, solros) - 2 msk. l.

  Hur man gör en mask:

  1. Blanda alla ingredienser.
  2. Vi delar håret i partiklar och smörjer hårbotten.
  3. Effektiv senapsmask för hårväxt kan variera från 15 till 40 minuter (allt beror på tröskeln för din känslighet).
  • Kefir - 2 msk. l.
  • Senap - 1 msk. l.
  • Eter mandel eller persika gropar - 1 tsk;
  • Flytande honung - 1 tsk.

  Hur man gör en mask:

  1. Vi kombinerar alla ingredienser.
  2. Applicera kompositionen på smutsiga strängar och vänta i 40 minuter.
  3. Mitt huvud med schampo.
  • Senapstork - 1 msk. l.
  • Rå äggula - 1 st.
  • Kefir - ett halvt glas.

  Hur man gör en mask:

  1. Blanda äggula med kefir och senapspulver.
  2. Denna blandning appliceras på trådarna och lämnar i en halvtimme.
  3. Mitt huvud är rent vatten.

  I detta recept är senapkoncentrationen mycket lägre, så du kan upprepa det varje dag.

  • Lera (blå) - 2 msk. l.
  • Arnica tinktur - 1 msk. l.
  • Senap - 1 tsk;
  • Äppelvinäger - 2 msk. l.

  Hur man gör en mask:

  1. Blanda alla ingredienser.
  2. Gnid verktyget i huden och rötterna.
  3. Tvätta av blandningen efter 20 minuter.

  En annan bra mask:

  • Socker - 1 msk. l.
  • Kefir - 2 msk. l.
  • Torr senap - 1 tsk;
  • Flytande honung - 1 tsk
  • Torrjäst - 1 msk. l.

  Hur man gör en mask:

  1. Vi odlar jäst i den uppvärmda kefiren.
  2. Vi häller sockret, lägg disken på ett varmt ställe och vänta tills masken börjar jäsas.
  3. Lägg till de saknade komponenterna, blanda och gnid in i rötterna och huden.
  4. Mitt huvud om en timme eller två.
  • Äggula - 1 st.
  • Senapstork pulver - 1 msk. l.
  • Svart te (starkt) - 2 msk. l.
  1. Blanda alla komponenter i masken.
  2. Applicera på fuktade hårrötter.
  3. Tvätta av efter 30 minuter.
  • Senap - 1 msk. l.
  • Honung - 1 tsk
  • Mandelolja - 1 tsk;
  • Kefir - 100 ml;
  • Äggula - 1 st.
  • Rosemary - 4 droppar.
  1. Vi ansluter alla komponenter.
  2. Applicera blandningen på vått hår.
  3. Vi väntar på 20 minuter och tvätta mitt huvud med schampo.
  • Yoghurt - 1 msk. l.
  • Senap - 1 msk. l.
  • Havregryn - 1 msk. l.
  • Flytande naturlig honung - 1 msk. l.
  • Citronsaft - 1 tsk.
  1. Blanda masken och gnugga den i rötterna.
  2. Efter 25 minuter kan blandningen tvättas bort.

  Det här är inte lämpligt att bränna kosmetika

  Hårmaskar med senap kan inte användas för psoriasis, herpes, diabetes, astma, seborrhea, svampsjukdomar i hårbotten, liksom kokar och sår. I detta fall orsakar senap inte bara en stark brinnande känsla, utan också provar utvecklingen av den inflammatoriska processen.

  För alla andra kan senapsmaskar göra en utmärkt service och rehabilitera skadade strängar på bara några veckor.

  Senap Gustav Mustardpulver Premium - Recension

  Shampoo och hårväxtmask med senap.

  Hälsningar till alla.

  Jag vill verkligen växa vackert, tjockt, frodigt hår, bara för det här använder jag senap.

  På grund av dess brinnande och torkningsegenskaper, senap förbättrar blodcirkulationen i hårbotten, håret växer bättre från detta, det absorberar också överskott av fett, reglerar talgkörtlarna, och detta är ett effektivt botemedel som förhindrar fettigt hår.

  Masken för mig är nummer 1, jag gör det hela tiden:

  1) 1 tsk. senapspulver

  2) 3 tsk. burdock olja

  Alla blandar och appliceras endast på hårrötterna. Masken värmde hårbotten och stickade lite, det var ingen känsla av stark bränning och irritation, det här receptet kom fram till mig.

  Jag rekommenderar att du använder den här masken:

  • 1 gång i 5 dagar för fettigt hår
  • 1 gång i 7 dagar för normalt hår
  • för torr, jag rekommenderar det inte, eftersom senap har den här egenskapen att torka håret lite.

  Hemlagad schampo med senap, jag hittade detta recept på internet och jag gillade det verkligen:

  1. rista en fjärdedel av en bit baby såpe och låt det här spån i ett glas varmt vatten så att det löser sig
  2. brygga 2 matskedar av nässla i ett glas i 15 minuter
  3. i en burk häll tvållösningen och tinkturen av nässla
  4. tillsätt 2 matsked senap till denna blandning och blanda

  Hållbarhet för denna schampo i 1 vecka i kylskåpet. Detta schampo stimulerar också hårväxten. Håll dig bättre i en glasburk.

  Bottom line: Jag rekommenderar senapmasker och schampon för hårets tillväxt och skönhet.

  Fyll krök med skönhet och hälsa: Är senap bra för hårväxt och hur man gör senapspulverschampo?

  Senapspulver när det används för hårväxt kan kallas en unik naturlig ingrediens som har en positiv effekt på håret.

  Dess irriterande egenskaper bidrar till en kraftig tillströmning av syre och näringsämnen till hårsäckarna på grund av aktiv blodcirkulation.

  Kvinnor som vill ha ett lyxigt hårhår, rekommenderar artister att använda den här produkten, eftersom den är idealisk för hårvård hemma.

  Särskilda funktioner

  Hur senap påverkar hårväxten? Senapspulver är en naturlig komponent som effektivt och effektivt kan påverka hårväxten. Användningen bidrar till att förbättra strukturen hos varje hår.

  Senap fyller lockar med skönhet och hälsa, ger en lyxig glans, lyx och volym.

  Korn av växter har ett stort antal ämnen och spårämnen. Vegetabiliskt protein som finns i korn upp till 25% har en fördelaktig effekt, närande krullar och accelererar deras tillväxt.

  Fetter, i form av mättade syror, som i korn upp till 35% inte bara kvalitativt närmar hårsäckar, men ger också en härlig glans till hår, återuppliva dem.

  Den eteriska oljan har en unik egenskap som ingår i produkten, vilket ger vitalitet till en krullning och silkiness.

  Magnesium, järn, kalium, kalcium, natrium levererar alla nödvändiga element som bidrar till den snabba tillväxten av hår.

  Vitaminerna A, B, E, D, tränger in i de epidermis djupa skikten, i ytterligare 6 månader efter applicering av senap, närma folliklarna och krullarna längs hela längden.

  5 sorters syror: linolensyra, jordnöts, erucinsyra, oljesyra, har regenererande egenskaper, främjar läkning av sår och mikrosår.

  De hjälper till att bli av med mjäll och seborrhea, ta bort torrhet på grund av högkvalitativ näring och samtidigt lindra strängar av överskott av talg. Syror ger håret en naturlig glans och snyggt utseende.

  Vilken senap måste användas för hårväxt?

  Det är pulveret som har alla fördelaktiga egenskaper, eftersom det framställdes direkt från plantornas korn utan några kemiska behandlingar.

  Sammansättningen av mat senap, som finns i butikerna, innehåller konserveringsmedel och kemiska föreningar som negativt påverkar hårbotten. Därför rekommenderas det starkt att inte använda denna typ av produkt.

  Torr senap för hårväxt säljs i butiker eller i kosmetiska butiker. Pulvret ska vara smuligt, utan klumpar, ha en trevlig naturlig, något grönaktig eller gulaktig nyans.

  Innan du köper bör du också vara uppmärksam på tillverkningstillfället. En utgått produkt kommer inte att ha en riktig effekt på håret.

  Det finns flera regler att följa när du använder pulver.

  1. Bredt pulver endast i varmt vatten. När man tillsätter varmt vatten eller kokande vatten börjar giftiga estrar att släppas, vilket kommer att påverka hårbotten negativt.
  2. Använd försiktigt produkten med torrt hår. Det är möjligt att använda kompositionen varannan vecka medan man reducerar mängden av ingrediensen när den läggs till masker och andra medel.
  3. Med torrt hår, var noga med att lägga till någon grönsak i blandningen minst 1 matsked.
  4. Applicering av kompositionen orsakar alltid en brännande känsla. Om det är outhärdligt, vänta inte på exakt exponeringstid. Blandningen tvättas omedelbart under kallt rinnande vatten.
  5. Innan du applicerar, testa för allergier genom att smörja handleden med en liten mängd smink. Om det inte finns någon klåda och en stark brännande känsla, kan läkemedlet användas.

  Shampoo och sköljmedel från senapspulver för hårväxt

  Senap i detta fall kan användas en gång i veckan, om fet hår och en gång i två veckor med torr. Hyppig användning av produkten kan leda till hudirritation och brännskador på grund av ökad torrhet.

  Hur man gör ett speciellt schampo för hårväxt med senap hemma?

  1. För att göra detta mjuka brödsmulan i ett glas kokande vatten, låt blandningen svalna och tillsätt sedan en tesked pulver. Blanda allt. Det borde bli konsistens, som påminner om gräddfil. Det appliceras på hårbotten och piskas som ett schampo. Håll i strängar i 1-2 minuter och tvätta av med lite kallt vatten.
  2. 50 g öl blandad med en sked senap och tillsätt 100 g nätdekok. Blanda allt. Verktyget kan användas i form av sköljning efter tvättning av huvudet.

  Du kan använda schampo och skölja regelbundet med varje huvudtvätt.
  Vi rekommenderar även dig att bekanta dig med receptet på senapbaserad hårväxtmask:

  Kontra

  Verktyget måste användas, med beaktande av alla komponenter. Att ge upp användningen av senap är nödvändigt för kvinnor som har psoriasis i hårbotten, versicolor, seborré och svampsjukdomar.

  Kontraindicerad användning av kompositionen för astma och eventuell skada på hårbotten.

  Hjälper senap till hårväxt: Bilden före och efter hjälper dig att räkna ut det:

  När väntar på effekten

  Senap har en kraftfull stimulerande effekt. Burning med dess användning indikerar det aktiva inflytandet av alla komponenter i hårbotten.

  Porerna och blodkärlen expanderar, varigenom blodcirkulationen ökar, och näringsämnen tränger in i de epidermis djupa skikten. På grund av detta finns det en snabb tillväxt av hår med senap.

  Folk recept som främjar hårväxt är ett utmärkt tillfälle att uppnå fantastiska resultat med minimal tid och pengar. Det viktigaste är att utföra alla manipuleringar, följa rekommendationerna och ta hänsyn till alla nyanser.  Nästa Artikel
  Tonåring mjäll