Hur man behandlar en svamp på huvudet - metoder och preparat


Svamp sjukdomar idag är inte ovanliga. Att plocka upp dem är otroligt enkelt, och att bli av med oönskade gäster kan vara mycket svårt. I öppna områden av huden för att bekämpa mycosis lättare, och det är märkbart nästan omedelbart. Men för att misstänka en svamp i huvudet i huvudet är det ofta möjligt endast när de redan obehagliga symptomen på infektion uppträder.

Möt svampen!

Hudsvamp har många sorter och inte alla påverkar hårbotten. I huvudsak koloniseras mikroorganismer på den håriga delen, vilket framkallar utvecklingen av sådana sjukdomar som:

 • seborrheisk dermatit;
 • mikrosporiya;
 • ringorm;
 • sårskorpa.

De multiplicerar mikroskopiska sporer, som kan vara bärare av människor eller djur. Sporer är tålamod, de kan stanna på kläder, sängkläder, hygienartiklar och djurhår under lång tid. En gång i gynnsamma förhållanden utvecklas sporer till svampar, vilka bildar hela kolonier som är förbundna med mycelialfilament.

På detta aktiva stadium, svampar och påverka hårbotten. De tränger igenom epidermis, provocerar inflammationen och orsakar död av friska celler, inklusive hårfollikeln.

Om svampen inte behandlas uppträder skaldiga fläckar på lesionsområdena, och då bildar skallighet, och det är ofta omöjligt att återställa håret på dessa ställen.

Huvudsymptom

Manifestation av mycosis i hårbotten på olika sätt. Det beror allt på kroppens motstånd och typen av svamp. Men det finns flera vanliga symptom, den samtidiga närvaron av två eller flera som gör att man misstänker närvaron av en svamp på håret och hårbotten:

 • det plötsliga utseendet av mjäll med en gradvis ökning av dess kvantitet;
 • förlust av hälsosam glans i håret, dess orörda och försvagade utseende;
 • håret börjar falla särskilt intensivt under kamning eller shampooing;
 • bildande och snabb tillväxt av skalliga fläckar och bala fläckar;
 • klåda och / eller foci av rodnad och flaking i hårbotten;
 • några obegripliga sår, skorpor, skaliga stötar på huvudet;
 • hård skörhet hos håraxeln i rotzonen.

Mykos börjar oftast med utseende av mjäll. Därför, om du märker att dina axlar ständigt ströks med vit blom, be dina älskade att noga undersöka huvudet. Och om det finns ytterligare tecken på en svampinfektion, gå omedelbart till en hudläkare eller trikolog.

Diagnos och behandling

Ju fortare svampen identifieras och botas, desto mindre hår kommer att lida. I ett tidigt skede kan du bli av med det genom enkla folkmetoder. Men problemet är att han redan befinner sig i stora skador. Och då kan felbehandling bara förvärra situationen. Det är därför det är värt att spendera lite tid och pengar på undersökningen.

Moderna metoder för diagnos av mykos är enkla och smärtfria, även ett barn tolererar dem helt lugnt. Det enklaste sättet att tända patientens huvud är en trälampa med en specifik våglängd. Det framhäver svampkolonierna och därigenom kan du se lesionsområdet - en ljus, ojämnt definierad plats. Men lampan tillåter inte att bestämma typen av mikroorganismer.

För att välja det mest effektiva antifungala läkemedlet utförs laboratorietester. Som ett prov kan det drabbade håret eller flaget som exfolieras från hårbotten tas.

Det skördade materialet placeras i en ren uppfödningsmiljö och sedan identifieras de odlade kolonierna. Denna studie tar ett par dagar, men då vet läkaren exakt vad han har att göra med.

Behandlingsmetoder

Metod för behandling bestäms på grundval av lesionernas storlek och djup, svampens variation, kroppens allmänna tillstånd och tillhörande symtom. Det kan innehålla externa medel, systemiska preparat, traditionella metoder eller komplex terapi.

Utomhusanläggningar

Det enklaste externa antimykotiska medlet är schampon: Nizoral, Mikozoral, Sebozol och andra. Man bör komma ihåg att de har en botande snarare än en vårdande effekt och måste tillämpas i enlighet med instruktionerna eller rekommendationen från läkaren. Antifungala schampon är inte avsedda för frekvent shampooing.

Om synliga skador redan har uppstått på huvudet, är användningen av balsamer eller salvor indikerad. Enligt läkarnas uppfattning har följande droger bevisat sig bäst:

 1. "Terbizil" - effektiv vid behandling av flerfärgade lavar och alla typer av mykos i huvudet hos vuxna och barn från 7 år.
 2. "Terbinafin" - förstör biosyntesen av svampar, vilket orsakar deras död, väldar alla dess sorter.
 3. "Lamisil" - eliminerar snabbt klåda, skalning och inflammation i huden, men salvan är kontraindicerad för personer med lever- eller njursjukdom.
 4. "Salicyl-zink" - hjälper perfekt med oljig seborré: torkar våta sår, leder till bildandet av jordskorpor, som sedan lätt exfolierar.
 5. "Batrafren" - passar perfekt med jäst, mögelsvampar och dermatofyter, som allvarligt förstör huden, kontraindiceras hos barn under 12 år.

Hur man behandlar svampen på huvudet, bör bestämmas av en specialist efter inspektion och testning. Men om du bestämmer dig för att gå till apoteket själv, åtminstone, kontakta en apotekare och beskriva i detalj symtomen på din sjukdom.

Systemiska droger

För stora skador, när svampen redan har kunnat penetrera djupt under huden eller gå in i blodet, är det lämpligt att använda de antimykotiska läkemedlen internt. Oftast är dessa flukonazol, ketokonazol och andra. Endast läkaren ska ordinera dem, särskilt för barnet.

Även om dessa droger inte är antibiotika, har de en stark effekt på hela kroppen och har en ganska stor lista över kontraindikationer:

 • någon blodpatologi
 • endokrina störningar;
 • svår lever- och / eller njursjukdom;
 • onkologi och närvaro av tumörer;
 • kränkningar av kapillärcirkulationen.

I avancerade situationer kan behandlingskursen omfatta: antibiotika, immunomodulatorer, anti-dysbiosmedel, hormonhaltiga läkemedel.

Sjukhusisering är inte nödvändig även i allvarliga fall, med alla medicinska rekommendationer följt, full återhämtning sker på poliklinisk basis för en period från flera veckor till flera månader.

Folkmekanismer

I de tidiga stadierna, kan hårbotten svamp behandlas framgångsrikt hemma med folkrättsmedel. De klarar inte snabbt med den avancerade formen av sjukdomen, men eliminerar fullständigt mjäll, inflammation, hudskalning, samtidigt som hårfolliklarna ges och bidrar till hårets tillväxt och bevarande.

Här är några tidstestade effektiva folkmekanismer:

 1. Eukalyptusolja. Den har de starkaste antibakteriella och antifungala egenskaperna. I sin rena form kan det orsaka en bränning, så den skiljs från basen (oliv, havtorn, burdock) i ett förhållande på 1:10. Det appliceras prickat på den drabbade huden, och ren olja är användbar för att sätta på en kam och att fördela väl genom håret.
 2. Vitlök komprimera. Dödar alla bakterier, främjar snabb läkning av sår, stimulerar tillväxten av nytt hår. På en matsked av basolja (mandel, persika, olivolja) lägg till en tesked färsk citron och vitlökjuice. Blandningen för att behandla hårbotten, linda med cellofan och varm. Skölj efter 20-30 minuter med varmt vatten utan schampo, skölj i slutet i hälften med ättika.
 3. Ättiksyra. Svampar gillar inte en sur miljö mycket, därför hjälper vanliga eller äppeläger att kämpa med dem i de tidiga stadierna. Apple kan användas för behandling av röda eller peeling områden i sin rena form, bordet späds i hälften med vatten. Behandlingsförloppet är tills fullständig eliminering av symtom och profylaktiskt under ytterligare 7-10 dagar.
 4. Avkodning av skum. I koncentrerad form bidrar det till att bli av med alla typer av hudsvampar. Två matskedar torkade blommor häll ett glas kokande vatten och blöt i 2 timmar i ett vattenbad eller låg värme (du kan insistera över natten i en termos). Broth stam och skölj huvudet efter varje tvätt. Verktyget är giftigt - ta det inte inuti och håll det borta från barn!
 5. Juice Kalanchoe. Det har uttalade antibakteriella egenskaper, läker snabbt sår, bekämpar effektivt abscesser. Koncentrerad juice kan köpas på apotek eller pressas ut omedelbart före användning från bladen på en planta. Applicera endast på den drabbade huden.

I princip har många medicinska växter svampdödande egenskaper: spurge, mynta, verbena, ekbark, kalendula, Johannesört, häststol, etc. Därför finns det många folk recept för att bli av med svampen. Men för att de ska kunna handla, är deras regelbundna långsiktiga (minst en månad!) Användning nödvändig.

I motsats till den allmänna troen sparar en hårklippning på huvudet från en svamp inte - han lever på huden, inte håret. En maskin kan bara sprida mykos i hela huvudet.

Förebyggande åtgärder

Det första sättet att förebygga svampsjukdomar i hårbotten är det strikta iakttagandet av reglerna för personlig hygien, som barn bör lära av från en tidig ålder.

Risken att dela oönskade osynliga gäster blir minimal om:

 • Använd inte andra människors kammar och huvudbonader.
 • kontakta inte med striddjur;
 • Tvätta händerna noggrant efter att ha besökt offentliga platser.
 • lära sig att effektivt hantera stress;
 • tillåta inte allvarlig utmattning
 • Använd högkvalitativ, berikad med naturliga oljor kosmetika för hår;
 • Utsätt inte långt hår för UV-bestrålning.

Hos friska människor med stark immunitet överlever svampen inte, även om den sporer och faller på hårbotten. Därför kan ett effektivt medel mot svampprofylax inkludera god näring, regelbundet intag av högkvalitativa multivitaminpreparat och frånvaron av dåliga vanor.

Hur man behandlar svampen på huvudet. Läkemedel och folkmekanismer

Om ditt hår har blivit matt, sprutt och mjäll hälls från det, är det möjligt att hårbotten påverkas av en svamp.

Mykoser förekommer hos vuxna och barn i olika delar av kroppen och skapar betydande obehag. Sjukdomens orsaksmedel är olika svampstammar. På vilken typ av svamp slog människokroppen, beror symptomen och behandlingen av patologi på hårbotten.

Varför hårbotten påverkas av svampen

Utseendet av hudsvamp på huvudet beror på olika orsaker.

Hos barn är det kontakt med gateldjur och kommunikation med sjuka vänner. Hos vuxna är sjukdomar i blodet och hjärt-kärlsystemet, immunbristtillstånd och cancerpatologier, som lever i otillfredsställande miljöförhållanden och hygienregler och andra faktorer som orsakar mykos.

Hos vissa patienter uppträder svampen på huvudet på grund av hormonell eller antibakteriell behandling. När du försöker avlägsna sjukdomen som annonseras fungicidala medel förvärras problemet av felaktigt val av läkemedlet och utvecklingen av resistens mot svampinfektionen.

Moderna specialister känner till mer än 1,5 miljoner patogener i svampen. Av dessa anses 500 typer mykos vara den farligaste för en person. Oftast står människor inför mögel- och jästflora, dermatomycetes och andra patogena representanter.

Dermatologen eller trichologen kan bestämma typen av patogen och tilldela adekvat terapi för mykos. Dessa specialister bör behandlas med riklig håravfall, mjäll och outhärdlig klåda i hårbotten. Om obehaget inte är förknippat med felaktig kroppsvård behöver patienten medicinsk behandling.

Svamp på huvudet: de viktigaste symptomen och formerna av sjukdomen

Eftersom människans hud kan infektera ett brett utbud av svampar, är det viktigt att vara uppmärksam på alla förändringar i hälsotillståndet och hårets tillstånd.

Med nederlaget i svampen i hårbotten är det svårt att inte märka följande tecken:

 • Torrhet, blekning och håravfall.
 • Skalning av hårbotten med bildandet av separata områden, som har avrundad form och fuzzy gränser.
 • Tunna och håravfall tills bildandet av bala fläckar.
 • Utseendet av rosa plack på huvudet, som stiger över ytan av epidermis. Små bubblor kan bildas på elementen, gradvis överväxt med gula eller gråskorpor.
 • Bryta håret på näsan. Svarta prickar dyker upp på huden. Dessa är fragment av drabbat hår, vilka läkare kallar hampa.
 • Uppsamling av purulenta områden i ett visst område av huvudet (är ett symptom på den ytliga formen av ringorm).

Vid undersökning av patienter som har upplevt symtom på en svamp i hårbotten, diagnostiserar läkare trikofytos eller mikrosproros (ringmask respektive mikrosporia).

En typ av mycosis på huvudet är också ett favus eller scab. I CIS-länderna förekommer inte denna sjukdom. Det distribueras i Mellanöstern och Centralasien. I vårt land, i sällsynta fall, är skuret infört av resenärer.

Tänk kortfattat varje form av svampinfektion som påverkar hårbotten:

 • Trihofitia. Det kännetecknas av intensiv förlust av vegetation med bildandet av skalliga fläckar. Ringorm drabbas oftast av barn i åldern 3-12 år. Trichofytos är mycket smittsam. Orsaken till infektion blir nära kommunikation med en sjuk person eller djur. Inkubationstiden för sjukdomen varar 5-7 dagar. Därefter visas skräp av hår, grå scurf, svullnad och rodnad av vävnader på huvudet. Allt detta åtföljs av svår klåda.
 • Mikrosporoz. Sjukdomen överförs från sjuka människor och djur och genom gemensamma föremål. Mikrosporum sprids mycket snabbt, och tecken på skador liknar den kliniska bilden av trichofyti. Differentiera patologi genom laboratorietester. Symptom på mikrosporia inkluderar sköljning av huden och sprött hår, svullnad av vävnader och purulenta skorskor. Den inflammatoriska processen är svag.
 • Favus. Scab-personer smittas genom samma kanaler som i tidigare fall. Sjukdomsbildning av gulaktiga korst förekommer där håret växer. Förutom huvudet påverkar favus andra håriga ytor i kroppen. Det finns en buk i mitten av den drabbade skadorna. Huden under skorporna atrofierar och det finns en stadig skaldnad. Fram till skallighet ser håret tråkigt ut och försvagas och lätt utdrags vid kamning eller med händer. Håret liknar en sliten peruk.

Vi uppmärksammar ett foto av olika former av hudsvamp på huvudet.

Sjukdomen är inte livshotande, men det är bättre att behandla det i rätt tid, eftersom tecken på att beröva på huvudet alltid avvisar andra.

Hur och vad svampen i hårbotten behandlas

Drogbehandling av mjäll och huvudsvamp, dermatologer och trichologer föreskriver enligt svaren på laboratorieundersökningar. Patienterna ordineras effektiva antifungala medel i form av tabletter, salvor, schampon. Förberedelser lindrar fullständigt klåda och irritation, men deras användning bör ta hänsyn till graden av toxicitet och effekten på organen och olika processer som förekommer i kroppen.

Kontraindikationer mot användning av antimykotika är vanligtvis:

En erfaren specialist vet hur man behandlar en svamp på vuxens huvud, så han kan enkelt komponera en behandlingscykel. Mot mykos i hårbotten ordinerar hudläkare schampo och Nizoral tabletter.

Patienten tar pillarna oralt enligt det utvecklade systemet. Shampoo masserar fuktigt hår i 5-7 minuter. Värt Nizoral ca 550 rubel.

Salvor för yttre behandling av huvudet för svampskador förskriver ketokonazol och betametason (priser - 520 och 445 rubel). Svampbekämpningar eliminerar klåda, skalning och mjäll, lindra inflammation och döda bakterier. Underhålla hudens sura miljö.

Förutom Nizoral används ett schampo mot skalpssvamp under namnen Mycozoral, Sebozol och Keto Plus för tvättning av hår. De behandlas med helande balm. Kam under behandling mycosis desinficeras regelbundet och ges inte till andra familjemedlemmar.

Irunin, Griseofulvin, antibiotika och hormonella läkemedel ordineras från orala hårbottensvampar. Hormonbehandling är effektiv när en patient har en endokrin sjukdom som har provocerat aktiviteten hos den patogena floran.

Apparatbehandling av svampens hårbotten utförs med användning av kryomassage. Den kalla effekten på drabbade skador är förskrivet till patienter som ett rehabiliteringsförfarande.

Folk behandling av ringmask och microsporia

Med svaga symtom på hårbottensvampen kan du försöka ta bort, genomföra behandling med folkmedicin. Medicinska möten kan inte avbrytas. Ett integrerat tillvägagångssätt främjar en snabb återhämtning.

Lök och vitlök har höga antiseptiska egenskaper.

Grönsaker förvandlas till gruel och pålägger en kokad massa på den påverkade ytan på huvudet. Foci täcka med polyeten. Masken ska hållas i 30 minuter, men om hårbotten reagerar på kaustisk komposition med en stark brinnande känsla, stoppas proceduren tidigare.

Mot mjäll vid behandling av svampen på huvudet, rekommenderar läkarna att använda ricinus och burdockolja. Produkterna blandas med brandy, honung, varm peppar och problemområdena behandlas med en blandning. Dessa masker bekämpar svamp och stimulerar lokal blodcirkulation.

Antiseptisk behandling av den svampbehandlade hårbottenytan utförs med hjälp av kalendula, honung och ekbark:

För att återställa det epidermala locket på huvudet efter behandling rekommenderas det en tid att applicera ett avkok av citronskal. Zest av 2 citroner brygger 1 liter kokande vatten, kyla vätskan och torka de defekta ställen med det flera gånger om dagen.

Svamp i hårbotten hos barn eller vuxna - orsaker och tecken på sjukdomen, diagnos, behandlingsmetoder

Det finns olika svampsjukdomar i hårbotten, men alla orsakar försämring av håret: torrhet, brittleness, förlust. De återstående symtomen bestäms av den typ av svamp som började multiplicera på huden. Behandlingen utförs med olika former av svampmedel, men endast efter en speciell diagnos.

Vad är en hårbottensvamp

Detta är en infektion som är en svampinfektion i hårbotten. Ett annat namn på sjukdomen är mykos. Det är en av orsakerna till skalning, inflammation och klåda i hårbotten mot bakgrund av håravfall och brittleness. Det är svårare att behandla en sådan mykos än på de öppna ytorna i epidermis, och det blir märkbart inte omedelbart, men redan i ett mer avancerat stadium. Infektion sker på följande sätt:

 • I direkt kontakt med bäraren. Patogenen kan överföras med kramar, handslag och andra interaktioner med en infekterad person.
 • Hushåll när man använder personliga saker hos patienten. Här kan du notera sannolikheten för infektion med svampinfektion i frisörsalonger, kaféer, teatrar och andra offentliga platser.
 • Endogen. Detta är namnet på en persons självinfektion. Svamp på huden orsakar inte infektion för alla. Den inflammatoriska processen börjar ofta på bakgrund av ett försvagat immunförsvar.

skäl

Sjukdomen är provocerad av patogena svampar som faller på hårbotten och börjar multiplicera på den. Denna del av människokroppen påverkas endast av vissa typer av sådana mikroorganismer:

 • Microsporum. Det är orsaksmedlet för microsporia. Den presenteras i två former: zoofilisk - katt eller fluffig microsporum, antropofil - Microsporum ferrugineum. Den senare orsakar sjukdom endast hos människor. En annan sådan svamp kallas en "rostig" mikrosporum. Zoofilisk form av en person kan bli smittad från djur.
 • Trichophyton violaceum. Detta är en svamp som framkallar utvecklingen av trichofyti hos människor. Med nederlaget i hårbotten fortsätter den i form av ringorm. Under mikroskopet är gränsen för denna svamp klar, dess sporer är runda eller ovala, av samma storlek. De befinner sig inuti hårets längsgående kedjor, fyller den helt eller delvis, som liknar en "påse på muttrar".
 • Trichophyton schonleinii. Detta är svampen Ahorion of Schönlein, som parasiter uteslutande på en person och ger honom en favus. Patogenen är lätt att upptäcka under ett mikroskop i skalor, hår, skorster. Det ser ut som en mängd interlacing trådar och sporer av olika storlekar och former. Svampen förstör inte hårets substans, som i microsporia och trichophytia. Som ett resultat bryter de inte av, men faller helt ut.

Svamp i hårbotten kan inträffa inte bara mot bakgrund av låg immunitet. Denna infektion har flera riskfaktorer för utveckling:

 • skador på huden;
 • brist på personlig hygien
 • kontakt med en smittad person
 • okontrollerad användning av hormonella droger;
 • påkänning;
 • långsiktig användning av antibiotika;
 • för frekvent shampooing.

Svampsjukdomar

Klassificeringen av svampen i hårbotten innehåller flera former av denna sjukdom. De skiljer sig åt i typ av patogen, förekomsten och utvecklingshastigheten. Huvudskillnaden är i symptomen. Det finns tre typer av svampinfektioner i hårbotten:

 • Microsporia. Den vanligaste formen av svamp i hårbotten. Sjukdomen kallas också mikrosporos. Det är vanligare hos unga barn, men de kan också infektera andra familjemedlemmar.
 • Trichophytosis, eller ringorm. Den är uppdelad i två typer: ytlig och djup. Den senare formen av ringorm är svårare. Symtom förekommer i 5-7 dagar efter infektion.
 • Favus (scab). Mykos av denna typ är mindre smittsam för andra jämfört med trichofytos och microsporia. Detta kan ses med det sättet att endast en familjemedlem är sjuk. Om en person har fått en sådan infektion, är det svårt att bota det, särskilt i avancerade fall. Riskgruppen omfattar patienter med avitaminos och tecken på tuberkulös berusning.

Symptom på hårbottensvamp

Den kliniska bilden av en sådan infektion beror på vilken typ av svamp som slog i huden. Även om det finns några vanliga symptom. På dem är det möjligt att misstänka utvecklingen av en svampinfektion. För de flesta arter av svampar i hårbotten karakteriseras av:

 • skalning av hårbotten;
 • Utseendet på runda fläckar med tydliga konturer;
 • förlust av hårglans, torrhet, slöhet och förlust;
 • bildning av skalliga fläckar;
 • hårförtunning, bryta av dem vid follikelns botten;
 • purulent foci;
 • rosa plack täckt med gråaktig eller gulaktig skorpor.

microsporia

Av alla svampinfektioner i huvudet har mikrosporia den snabbaste utvecklingshastigheten. Under gynnsamma förhållanden kan spridningen av svampen jämföras med epidemin. Tecken på mikrosporia liknar trichofyti. Förutom skört hår har patienten följande symtom:

 • flera låginflammatoriska foci av rodnad och skalning, med gränser av små bubblor, i hårbotten;
 • whitish "hemp" hår, avbruten i en höjd av 3-8 mm över hudnivån;
 • gråhåriga kepsar från olika svampsporer som omger hårskräp
 • skador ligger på kanten av den håriga delen, vilket delvis påverkar slät hud;
 • infektionen kan spridas till ögonfransarna och ögonbrynen.

ringorm

Symtomen på hårbotten i hårbotten beror på sjukdommens typ. Ytformen flyter lättare. Vitt blommar på huvudet hos en vuxen är ofta förknippad med ringorm. Andra tecken på denna sjukdom är:

 • singel eller flera rundfoci (diameter 3-7 cm) tunna hår;
 • skalning och rodnad i huden i det drabbade området
 • avbrytande hår på ett avstånd av 1-3 mm från huden, på grund av vad de har formen av korthårig;
 • små bubblor runt omkretsloppet, täcker med gula skorpor.

Ytformen för ringmask orsakar inte inflammation i patienten, så andra symtom stör inte honom. Ibland noteras bara mild klåda. Ett obehagligt estetiskt utseende hos hårbotten observeras också. Mer uttalade symtom är karakteristiska för den djupa infiltrativa suppurativa formen av ringorm:

 • plack med en diameter av 6-8 cm, målade i ljus röd färg;
 • svullnad i huden vid skadan;
 • allergiska utslag
 • förhöjd temperatur;
 • utsöndring av pus från hårsäckarnas mun
 • purulenta skorpor;
 • svaghet;
 • svullna lymfkörtlar.

crusted ringorm

Håravfall med favus är ojämn. De bryter inte av, behåller sin vanliga längd, men blir grå, tråkiga, torra, som om de är dammiga. I utseende liknar håret en gammal sliten peruk. De drar lätt ut i tvätt och kamning. För hårbotten är den skarulära formen av favus mer karakteristisk. Dess huvudsakliga symptom är skutuler som har följande egenskaper:

 • De är gula dented skorster, med en underlagsformad depression i mitten och penetrerad av hår.
 • Scootula innehåller element av svampen, cellerna i stratum corneum och leukocytblandningen.
 • Om du tar bort skorpan, blir det under en skinnig röd yta.
 • Efter självskillning av skorporna i deras ställe förblir ärratrofi med uthållig skallighet.
 • När patologin fortskrider, sammanfogar skutulerna i fasta grågula korstar. Med sina flera lager visas en ihållande "mus" eller "ladugård" luktmust.

Svamp på barnets huvud

I barndomen är huden mjuk och tunn. På grund av sin omändhet och svaga immunstatus hos barnet är epidermis särskilt mottaglig för svampinfektioner. Barn oftare diagnostiseras med ringmask (trichophytosis) och microsporia, och lesionerna finns inte bara i hårbotten utan också på den släta huden. Symtom på dessa sjukdomar:

 • Microsporia. Orsakar utseendet av koncentrerade röda plack på huvudets hud. De är omgivna av en rulle med små gula skorpor och bubblor.
 • Trihofitia. Ofta förekommer hos små barn. Förutom fläckar på huvudet finns det problem med håret - de blir mindre elastiska, förlorar sin naturliga glans och bryter av.

Svampinfestation hos barn uppträder oftare under interaktion med hemlösa djur, eftersom barn inte kan bedöma den potentiella risken för sådan kontakt. Dessutom är barnens kropp mer sårbar mot riskfaktorer för svampinfektioner, såsom avitaminos, dålig ekologi, stress, virus, antibiotika eller hormonella droger.

diagnostik

Svampinfektioner är viktiga att identifiera i början. Detta gäller särskilt hårbotten. Om du hittar en svamp i ett tidigt skede kommer chansen att behålla normalt hår att vara högre. Vid visuell inspektion kan läkaren redan misstänka en viss typ av svampinfektion. Följande metoder används för att bekräfta den primära diagnosen:

 • Inspektion under lysröret Wood. Den har en specifik våglängd, som låter dig markera kolonier av svampar. Så doktorn kan uppskatta lesionens område - det kommer att se ut som en ljus, ojämnt konturerad fläck med en grönblå glöd.
 • Mikroskopisk undersökning. I denna studie tas en skrap från hårbotten, som undersöks under ett mikroskop. Så en specialist kan känna igen patogenen genom att en tvist uppträder. Ibland fungerar ett hår som ett material för forskning. I det inre av det under ett mikroskop kan du också hitta svampens sporer.
 • Bakposev. Det består i att ta materialet från lesionen och placera det i en gynnsam miljö för reproduktion av svampen. Efter att ha odlat kolonin, bestämmer specialisten typen och känsligheten hos patogenen mot vissa antifungala medel.

Hur man behandlar svampen på huvudet

Denna sjukdom har en komplex specificitet, därför är det omöjligt att ordinera droger själv. Beslutet om behandlingsregimen tas endast av läkaren på basis av analysens resultat för att identifiera typen av patogen. Då omedelbart tilldelad behandling. Det måste vara långt och komplext, eftersom svampen är en härdbar sjukdom. Patogen sporer är stabila och kan bestå under lång tid även under ogynnsamma förhållanden. Av denna anledning fortsätter terapin tills symtomen försvinner och någon gång efteråt för att förebygga återfall.

Huvudfokus för behandling är inhiberingen av svampaktivitet. För att stoppa dess reproduktion med hjälp av svampmedel:

 • Lokala - används för små foci av svampinfektion på huvudet.
 • Systemisk - med ett stort område av lesioner, när svampen redan har trängt in i de djupare skikten av huden.

Oavsett det valda systemet för behandling av svampen i hårbotten måste du följa följande rekommendationer:

 • normalisera sömn, inte överarbete
 • överge godis och produkter som innehåller jäst (öl, bageriprodukter);
 • introducera fler livsmedel berikade med nikotinsyra, zink, selen, vitaminerna A, B och C;
 • Använd endast deras hushållsartiklar;
 • försumma inte personlig hygien
 • desinficera sängkläder en gång i veckan
 • Undvik långvarig sol exponering
 • överge hattar under den varma säsongen;
 • överge dekorativa kosmetika för hår styling, inklusive lacker, mousses, etc.

Behandlingen syftar inte bara till att eliminera estetiska brister, men också vid normalisering av talgkörtlarna i hårbotten. För att göra detta, använd antifungala schampon. Förutom fungiciden uppvisar de en peeling effekt, så de är inte lämpliga för långvarig användning. Dessa schampon används strikt enligt anvisningarna.

Hembehandling

Hospitalisering av vuxna med svamp i hårbotten krävs sällan. Med beaktande av alla medicinska rekommendationer återhämtar patienten inom en period av flera veckor till flera månader. Hemma måste patienten byta kuddväska och underkläder dagligen. Läkare rekommenderar inte att samla hår i en bulle, för att inte provocera ökad svettning av hårbotten. Inte värt en lång tid att använda samma schampo. Det är bättre att köpa flera på en gång och ersätta dem. Detta gäller för vanliga, inte antifungala schampon.

Tvätta ditt hår för ofta är inte värt det. Till exempel får svampdödande sjampo Sebosol användas 2 gånger i veckan. Vid varje tvätt är det nödvändigt att tvätta inte bara huden, utan även håret, eftersom de också kan innehålla patogenen. Möjliga behandlingsregimer för vanliga svampinfektioner i hårbotten:

 • När mikrosporia använder lokala preparat, såsom Termikon eller Terbizil salva. De appliceras på de drabbade områdena 1-2 gånger om dagen, applicerar ett tunt lager och försiktigt gnuggar. Behandling av svamp i huvudet varar 2-4 veckor. För att förbättra effektiviteten av behandlingen administreras Griseofulvin oralt med 1 tablett 3-4 gånger om dagen. Läkemedlet tvättas med 1 tsk. vegetabilisk olja. Behandling i genomsnitt varar 1-1,5 månader.
 • När trichophytia använder samma salva som med mikrosporia. Det är tillåtet att applicera och mikospor. Två gånger om dagen komprimeras med salicylsyra eller salicyl-zinksalva appliceras på lesionerna. Efter det avlägsnas stratum corneum med en trubbig skalpell och de svarta punkterna som lämnas över från håret avlägsnas med pincett.

Antifungala läkemedel

I ett tidigt skede behandlas mycosen i hårbotten huvudsakligen med lokala medel. Dessa inkluderar salvor, krämer, geler, schampon. Alla av dem borde ha antimykotisk effekt. Medel sätter på lesioner. Håret samtidigt måste ofta raka. De avlägsnas endast i lesionerna, om det finns enskilda fläckar på huvudet. Annars måste du raka huvudet bra. Bland salvor, krämer och geler anses följande läkemedel vara effektiva:

Hårbottensvamp

När en person finner peeling och klåda i hårbotten, lägger han inte stor vikt vid detta. Eftersom sådana symptom är hänförliga till utseende av mjäll. Faktum är att dessa tecken kan indikera utvecklingen av en hårbottensvamp. Denna sjukdom ger mycket obehag, liksom leder till farliga konsekvenser. Vad som utgör en hårbottensvamp, hur man diagnostiserar och behandlar den, bör övervägas i detalj.

Orsakerna till svampen i hårbotten

Denna patologi utvecklas av många anledningar. De vanligaste förutsättningarna för hårbotten i hårbotten är:

 • hormonella störningar;
 • genetisk predisposition till sjukdomen;
 • regelbunden närvaro i stress
 • dysfunktion i matsmältningssystemet;
 • en kraftig minskning av immuniteten
 • brist på vitaminer i kroppen;
 • kränkning av metaboliska processer;
 • kroniska sjukdomar.

Också, misslyckande att observera de grundläggande reglerna för hygien i hårbotten kan leda till svampinfektioner.

Är hårbotten smittsam? Ja, de kan smittas om du inte tar försiktighetsåtgärder vid hantering av patienter. Således kan en frisk person smittas av följande skäl:

 • användning av vanliga hygienartiklar med patienten;
 • nära kontakt med den drabbade personen, som ett resultat av vilka patogener sänds genom händerna
 • sår, repor och annan skada på hårbotten.

Det är viktigt att komma ihåg! Varning måste utföras i kontakt med den drabbade personen! Överensstämmelse med hygienreglerna samt hushålls försiktighet hjälper till att undvika smitta med svamp.

Symtom på hudsvamp på huvudet

Symtom i närvaro av svamp sjukdom kan vara annorlunda. Det beror helt på vilken typ av mikroorganism som utvecklas i hårbotten. Oftast har patienten följande tecken på sjukdomen:

 • Hårets tillstånd försämras avsevärt, de blir tråkiga, spröda, förlorar sin glans, börjar falla ut.
 • Skaliga områden av olika former bildas i hårbotten;
 • De drabbade områdena sprider sig gradvis över hela huvudet, i deras ställen ser hår ut;
 • småskaliga plack visas på skallig hud, de har en rosa nyans, ibland blåsande;
 • Håret bryter mot basen, i deras ställe finns det svarta prickar.

I svåra fall kan de drabbade områdena fester, vilket åtföljs av smärtsamma känslor och kliande huvud. Därför kräver svampen i hårbotten omedelbar behandling.

Sjukdomsidentifiering

Differentiell diagnos innefattar undersökning av patienten. Läkaren undersöker den drabbade huden. Men i början av svampinfektionen kan det vara svårt att bestämma rätt diagnos. För en mer exakt bild riktar specialisten patienten till en laboratoriestudie - skrapa på en hårbottensvamp. Resultatet av denna analys kommer att bidra till att bestämma typen av svamp, därmed förskriva den mest effektiva behandlingen. Var ska man skicka skrap? Studien kan genomföras i något medicinskt laboratorium.

Behandling av svamp i hårbotten hos vuxna

Behandling av mjäll och svamp i huvudet hos vuxna bör vara omfattande. För detta ändamål används svampdödande salvor, schampon och tabletter. För att ta bort svampen måste du använda dessa lokala läkemedel:

 1. Ekzoderil. Detta läkemedel har en skadlig effekt på alla typer av svampar. Därför kan det användas för att bli av med sjukdomen på kort tid. Exoderil finns i form av en kräm och är därför endast lämplig för extern användning.
 2. Klotrimazol. En salva som snabbt lindrar de obehagliga symptomen på en svampinfektion, såsom klåda, brinnande, skalning. Dessutom har läkemedlet antimikrobiella och antiinflammatoriska effekter.
 3. Mikonazol. Detta verktyg är gjord i form av salva för extern användning. Detta läkemedel lindrar effektivt inflammation, och har också antimykotisk och antibakteriell verkan.
 4. Nizoral. Detta läkemedel finns i form av schampo och grädde. Ett av de mest populära antifungala ämnena. Applicera den på ren hårbotten i ca 10 minuter.
 5. Ch'ing. Effektivt antifungalt medel, vilket efter första användningen ger ett positivt resultat. Lättnar de obehagliga symptomen på svampskador i hårbotten och normaliserar även talgkörtlarna. Zinovit lugnar inflammerade områden.

Även mycket effektiva är sådana läkemedel för extern användning: Mycozoral, Sebozol, Keto plus. När det gäller läkemedelsterapi används svampdödande medel för behandling, som bör konsumeras inuti. De har en destruktiv effekt på patogener, är antibakteriella läkemedel. Eftersom anti-svampdroger har stor toxicitet, krävs det att de strikt vidhäftar dosen under administreringsperioden. Kontraindikationer för användning av sådana läkemedel är:

 • allvarlig njursjukdom
 • förekomst av maligna tumörer
 • blodsjukdomar;
 • brott mot metaboliska processer i kroppen;
 • störning i cirkulationssystemet.

Potentiella droger kan försämra tillståndet avsevärt, samt förvärra andra sjukdomar. Sådana metoder kan bli av med svampen, både män och kvinnor.

Det är viktigt att komma ihåg! Det bör strikt följa doserna av droger från svampen! Detta kommer att bidra till att undvika biverkningar.

Behandling av svamp hos barn

Svampskador i hårbotten förekommer hos barn ganska ofta, särskilt under det första året av livet. Hur man behandlar denna sjukdom hos ett barn? För en fullständig behandling är det bättre att raka håret på barnets huvud. Behandla drabbade områden dagligen med jodlösning. Antifungala salvor krävs före sänggåendet. För att välja den mest effektiva och säkra salvan behöver du noggrant studera bruksanvisningen. Eftersom många aktuella preparat är kontraindicerade för användning hos barn.

Behandlingen av en svamp på ett barns huvud är en ganska lång process som kräver att hygienreglerna följs, såväl som utnämningen av den behandlande läkaren. Under behandlingsperioden ska du regelbundet besöka en läkare som ska utvärdera återhämtningsdynamiken. Och vid behov justera den föreskrivna behandlingen.

Behandling av folkmekanismer

I alternativ medicin finns det många sätt att eliminera svampen i hårbotten. Den främsta fördelen med denna inverkan är säkerheten av droger som lätt kan förberedas hemma. Naturliga ingredienser för behandling kan köpas på apoteket.

Tjära björk

Denna åtgärd hanterar effektivt olika dermatologiska sjukdomar. När det gäller hårbotten hjälper björktjära inte bara sig av med svampen utan eliminerar även mjäll. För behandling måste du blanda huvudämnet med glycerin i ett förhållande 1: 1. Applicera blandningen på de drabbade områdena. Detta bör göras 1 gång per dag, varpå håret tvättas. Förvara detta läkemedel minst 1 timme.

Träaska ska blandas med fläskfett i lika stora proportioner, blanda noggrant. Förbered salva med den beredda salvan 2 gånger om dagen, tills symptomen på svampinfektion helt försvinner.

Citronsaft

Denna naturliga komponent bör behandla problemområden 3 gånger om dagen. Citronsaft används även med avancerade former av sjukdomen. Det bidrar till att avlägsna obehagliga symptom samt normalisera sebaceous körtlar.

Traditionell medicin har inga kontraindikationer, de kan användas även vid behandling av barn. Den enda nackdelen med denna exponeringsmetod är att behandlingen tar längre tid än vid användning av farmaceutiska preparat.

I vilket fall som helst bör du följa hygienreglerna i hårbotten för att förhindra svamp. Och också att vara försiktig i kontakt med patienten.

Symptom på svamp på huvudet. Läkemedel och folkmedicin


Ofta döljer en banal svamp "bakom håravfall, skalning och skabb på huvudet. Omedelbart förstår att kvinnan är sjuk av dem, endast en specialist kan: det upptäcks mycket snabbt vid den första undersökningen. Det är inte så svårt att behandla svamp i hårbotten, men beroende på olika faktorer kan längre behandling behövas.

Varför visas han?

Orsakerna till sjukdomen är många. Det här är en infektion som kan "plockas upp" av vårdslös inställning till sin egen hygien. Och en svamp på huvudet på ett barn (och en vuxen) kan förekomma även efter att ha besökt en offentlig strand, pool eller dagis. Elementär handtvätt efter att ha kommit hem efter att ha besökt offentliga platser kommer att kunna bli av med infektion. Dessutom kan svampen på huvudet hos män visas efter "kommunikation" i den allmänna duschen och hos kvinnor - efter att ha försökt på någon annan hatt.

Hur känner man igen svampen?

Det finns flera typer av sådana infektioner, och därför kan behandlingsmetoderna variera. Det finns emellertid vanliga tecken på en sådan sjukdom hos huvudets svamp. Symtom som vanligtvis stör:

 • generell försämring av hårtillståndet, torrhet, bräcklighet, förlust, förlust av tidigare glans;
 • klåda, håravfall
 • skalning av enskilda områden på huden (dessa områden har inga tydliga gränser);
 • Som regel faller håret mest i samma områden och bildar bala fläckar av ett obehagligt utseende.
 • allvarlig mjäll (speciellt om den inte tidigare observerats);
 • rosa plack dyker upp på huden, som står ut starkt, ibland kan du se små bubblor av grå eller gulaktig färg på dem;
 • håret är mycket skört vid rötterna - på grund av detta är svarta fläckar märkbara på huden;
 • om svampens form är ringorm, så är det sår.

Att identifiera sjukdomen i embryot är väldigt svårt, eftersom det i de flesta fall fortskrider skjutbart. Men om håret har blivit mycket värre än det var förut - det här är en anledning att vända sig till trichologen.

Huvudsvamp - foto:

Hur man behandlar

Först och främst i kampen mot svampinfektion är det nödvändigt att upptäcka den orsakande bakterien, det vill säga att passera en analys på svampen i huvudet och först då för att bli av med den på alla drabbade områden och för att säkerställa ytterligare förebyggande.

Den huvudsakliga metoden vid behandling av svamp är användningen av läkemedel som syftar specifikt till att bekämpa svampen och ha en systemisk effekt. Oftast - denna kräm och salva, medicinska schampon, balm och balsam, finns på apotek. Till exempel finns det ett schampo "Sebopiroks", som nästan eliminerar hårbottensvampen. Behandling med keratolik ger också en bra effekt. Vanligtvis experter rekommenderar schampo för hårbottensvamp:

 • klotrimazol;
 • Binafin (tabletter);
 • griseofulvin;
 • Mikanozol.

Tyvärr, trots att dessa droger är ganska skadliga för hårbotten, är innehållet av giftiga material i dem extremt höga på grund av vilka experter inte rekommenderar att de används med följande kontraindikationer:

 • njurfunktion
 • cancer och onkologiska patologier;
 • metaboliska störningar;
 • blod och kardiovaskulära sjukdomar;
 • vaskulär patologi i extremiteterna.

Kampen mot sjukdomen varar mer än en månad, och patienterna måste därför vara tålmodiga. I allvarliga fall kan hormonella läkemedel (som också har många kontraindikationer), antibiotika och läkemedel som undertrycker dysbakterier, förskrivas. Det händer, bara den komplexa effekten bidrar till att förstöra svampen på huvudet. Behandlingen ordineras av läkaren baserat på diagnosen, eventuella allergier, patientens ålder och tidigare sjukdomshistoria.

Folkmedicin mot svampinfektion

Behandling med folkmedicin är inte förbjuden (och i vissa fall uppmuntras), eftersom biverkningen endast kan uppstå på grund av en allergisk reaktion. Initiativet, liksom med diagnos och receptbelagda läkemedel, är dock förbjudet. Att samråda med en specialist på användningen av ett särskilt folkmedicin som hjälper till att förstöra svampen i hårets hår, kommer aldrig att vara ett extra initiativ.

Eukalyptusolja

Ett av de mest effektiva och säkra metoderna betraktas som eukalyptusolja. Det lugnar inte bara huden om den är kliande, utan ger också näring med de ämnen som behövs för återvinning. För att inte skada huden är det tillräckligt att sätta på en kam några droppar olja och hålla den genom håret.

Vitlök

Det finns en annan, inte mindre intressant och användbar lösning för huvudsvamp, vilket hjälper till med rodnad och svår klåda. Vi behöver:

 • vitlöksaft (1 tsk);
 • ättika (2 ssk);
 • olivolja eller mandelolja;
 • citronsaft;
 • 2 liter vatten.

Efter blandning av vätskorna sätter du en bomullspinne, tampong eller svamp in i dem och gnid försiktigt blandningen i hårbotten med hjälp. För mer värme måste du täcka håret med en speciell film och linda den i en frottéhandduk, varefter du inte ska ta bort komprimeringen under hela timmen. Gör dig redo för blandningen att brinna och nypa. Tvätta håret med schampo efter en timme och skölj med utspädd ättika. Detta bör bli din vana: varje gång du går in i duschen, glöm inte det - och du kan vara säker på att resultatet inte tar lång tid att vänta. Det blir lättare efter en tid, och vid fjärde kvartalet blir håret mycket bättre. Det enda som kan avvika från denna metod är den ständiga lukten av vitlök, men det känns bara i ögonblick när håret är vått.

vinäger

Ett bra alternativ att bota huvudsvampen är utspädd ättika. Det är lika blandat med destillerat vatten (du kan köpa det på något apotek). Inom några månader spruter hårbotten med den här lösningen, tyngdpunkten ligger på de drabbade områdena - rosa plack, bala fläckar. Du kan fortsätta detta "till det bittera änden", men ditt hår blir bättre på den tredje dagen.

renfana

Effektivt eliminerar mjäll i mjäll på huvudet. En matsked måste sättas till 400 ml kokt hett vatten och lämnas för att infusera i två timmar. Vid slutet av denna tid - passera genom en sikta. All nästa månad, använd tinkturen i stället för schampo, utan att använda tvål eller andra tvättmedel.

citron

Ett annat alternativ - tinktur av citronskal. Det kräver ingen sådan frekvens: För fullständig behandling och förebyggande kommer det att vara tillräckligt en gång i veckan. Den är beredd så här: skalen avlägsnas från 4 citroner och doppas i vatten (1 liter) och kokas sedan över låg värme i 15 minuter.

Fler recept

Väl hjälper denna salva från huvudets svamp:

Tinktur på jod:

"Pick up" är tillräckligt bara en sådan infektion som en svamp på huvudet. Hur man behandlar det - frågan är mycket mer komplicerad. Den infektiösa naturen hos sjukdomen gör det möjligt att sprida sig, exempelvis genom att använda vanliga föremål. Den främsta förebyggande åtgärden är att följa reglerna för personlig hygien, och vid användning av offentliga duschar, använd gummistövlar. Detsamma gäller för vattenparker.

Hur man behandlar svamp i hårbotten


Svampsjukdomar i hårbotten är inte ovanliga. Det finns många av dem och de är lika farliga i alla åldrar. Det är lätt att smittas med någon typ av svamp - mykos i hårbotten är mycket smittsam, och det är svårt att bli av med olyckan (kom bara ihåg hur länge du försökte ta bort mjäll).

Omedelbart att förstå att en svamp har avgjort på hårbotten är inte lätt, och för att bestämma sitt utseende hemma är inte alls möjligt. Därför, efter att ha märkt minst de minsta förändringarna i hårbotten, ska du genast söka medicinsk hjälp. Endast vårdande läkare kommer att avgöra om du har en svampinfektion, bestämma typen av svamp och berätta vad svampen på huvudet behandlas med.

Sjukdomen avslöjar sig snabbare och levande om du har nedsatt immunitet, närvaron av akuta och kroniska sjukdomar, försummar reglerna för personlig hygien.

Symptom på hårbottensvamp

Om sjukdomen inte fortsätter i latent form så kommer du genast att märka dess manifestationer.

Huvudsvampen, förutom de individuella symtomen som kännetecknar varje svampsjukdom, har också ett antal vanliga tecken som uppträder (i mer eller mindre uttalad form) nästan alltid.

Du är mest sannolikt att ha en skalpsvamp om:

 • du märker håravfall, de blir sköra, torra, tråkiga, livlösa
 • hårbotten började avskalas, mjäll, klåda, bala fläckar dök upp
 • På huvudet inom hårväxten finns områden med korst, bubblor eller suppuration

Om du befinner dig i minst ett sådant tecken, är det dags att gå till doktorn.

De vanligaste diagnosen svamp sjukdomar i hårbotten är microsporia, trichophytosis, seborrheic dermatit och mindre ofta favus.

Microsporia är en mycket smittsam sjukdom som kan påverka inte bara hårbotten, men också ögonbryn, ögonfransar, mustasch och haka (med hår på den).

Sjukvårdens huvudbärare är katter (upp till 85% av fallen). Men du kan få från andra djur och från en sjuk person.

Beroende på källa till sjukdomen varierar dess kliniska bild också.

 • Om sjukdomskällan är ett djur, observerar den infekterade utseendet i området hårväxt på huvudet, ovalt eller runt foci, tillräckligt stor (3-4 cm i diameter), täckt med skalor eller skorpor. Håret i foci-zonen är vanligtvis gles och inte längre än 0,5 cm.
 • Om sjukdomskällan är en annan person, observerar den infekterade utseendet flera (men små) foci på huvudet på en gång. I det fall när tiden för att bota sjukdomen misslyckades, fusionerar dessa foci i en formlös plats med ett stort drabbat område (1/4 - 1/3 av hela ytan av hårtillväxtzonen på huvudet), vilket ibland kan påverka pannan, tempel, nacke. Håret i lesionens område är enstaka, inte upp till en längd på mer än 0,5 cm.

Trichophytosis - denna sjukdom kallas populärt "ringorm". Hon lider huvudsakligen i barndomen och ungdomar. Det sänds genom kontakt med ett sjukt djur eller en annan person (hans hushållsprodukter - hattar, hårborstar, kläder).

Den kliniska bilden av sjukdomen kan ha skillnader beroende på dess typ.

 • Med ytlig trichofytos hos en patient observeras avrundade foci i hårväxtzonens hårbotten. De har tydliga konturer och en rundad form med bubblor och skorpor på kanterna. Huden på sådana ställen att avta, och kan vara hyperemisk. Håren i focizonen är avbrutna så nära huden att de ser ut som groddborst och är ofta förknippade med "svarta prickar".
 • Vid kronisk trichofyti hos vuxna, bland de patienter vars kvinnor är tydligt ledande, observeras förändringar i huvudets tidiga och occipitala regioner. På dessa områden kan du också märka en stor mjäll, hudskalning, ibland - grupper av komedoner.
 • Med suppurativ follikulär trichofyti är nästan alla djur - katter, hundar, kor och jämn möss - källa till infektion. Människor i alla åldrar är sjuka. Hos patienter med foci inom hårväxten på huvudet (liksom i mustasch, skägg). Inuti dessa foci är aktiv suppuration av folliklarna. Hår på sådana ställen är dramatiskt tunt, ett utslag som liknar mässling eller allergier kan förekomma på kroppen.

Seborré i hårbotten är en sjukdom som kännetecknas av mjäll, skorpor, skalning och klåda. I allvarliga fall kan suppurations och sjukdomsutbrott i ögonbrynen, ögonfransar, mustasch, etc. observeras.

Favus är en sjukdom som kallas scab och vanligare i öst. Det kännetecknas av bildandet av gulaktiga skorskor på utvecklingsplatserna av svampen. I det här fallet börjar håret likna en sliten peruk. Utan behandling växer foci av sjukdom med utvecklingen av uthållig skallighet.

diagnostik

Läkaren diagnostiserar en svamp i hårbotten som samlar anamnese, studerar den kliniska bilden och genomför laboratorieundersökningar.

Vanligen använda laboratorietester:

 • Mikroskopisk undersökning. För att göra detta ska vi under mikroskopstudien skala, skorpor, hår från skador.
 • Studie med hjälp av en fluorescerande lampa Trä. Används för att diagnostisera microsporia. Hår, upplyst av enheten, i närvaro av sjukdomen ger en smaragdblå glöd.
 • Studien av grödor för närvaro av växttillväxt. Identifierar någon svamp, bekräftar dess utseende.

Hårbottenbehandling

Hur man behandlar denna sjukdom och vilken medicin du måste utse en läkare. Analys av studier som bekräftar svampens närvaro, plus de symptom och behandling som föreskrivs för dig kommer att vara tillräckliga.

I behandlingen kan dock två huvudpunkter särskiljas: förstörelsen av svampen själv och lindringen av symtomen på sjukdomsförloppet.

Således kommer du att ordineras salvor, geler eller krämer för aktuell användning, och piller och immunostimulerande preparat - inuti.

Endast ett integrerat tillvägagångssätt för behandling, inklusive olika svampdödande medel, kommer att bli av med svampen helt.

Med lokal behandling kommer du att tvingas skära håret kort och raka håret från lesionen med användning av engångsmaskiner dagligen. Efter detta måste lesionen behandlas med jodtinktur (på morgonen) och smutsas med svampsoffa (på kvällen).

Med salvor och krämer ger svavelsyra - salicylsyra (5%), svaveltjära, Bifosin, Lamisil, Clotrimazol en bra effekt.

En annan av drogerna kan rekommenderas mikonazol, betametason, ketokonazol eller griseofulvin.

Tvätta håret helst dagligen. Shampoo för hudsvamp på huvudet kommer att främja läkning och förhindra fläckning och mjäll. Till exempel anses ett schampo mot svampen "Nizoral", "Psoril" (och den eponyma sprayen för hår) det komplexa "Foltene Pharma" som effektivt. Använd dem enligt anvisningarna.

Om det finns suppurations i sjukdomsfokusen, bör en kompress, impregnerad med antimikrobiell komposition också appliceras på detta område.

Behandlingen varar från en månad till sex månader. Men här kommer allt att bero på resultaten av omprövning för närvaron av svampen.

Behandling med folkmedicin är ganska vanligt, men med hjälp av dem kommer du inte att ge dig ett uttömmande svar på frågan om hur du ska bli av med svampinfektion.

Men även hemma kan du uppnå ganska bra resultat om du börjar behandla svampen så tidigt som möjligt. Till exempel kan rekommendationerna nedan komplettera huvudrätten av behandlingen.

 • Eucalyptusolja applicerad på kammen innan du använder den är ett utmärkt sätt att lugna klåda och hudirritation.
 • En mask med lika delar (1 tsk) vitlök, citron och olivolja juice (applicerad under filmen i 50-60 minuter) efter första gången kommer att lindra kliarna och ta bort hårbotten i hårbotten. Efter 5 ansökningar ser håret inte längre livslöst ut.
 • En lotion av lika delar av ättika och vatten är inte illa för att dagligen gnugga foci av sjukdomen. Förfarandet bör upprepas 1-2 månader.
 • Skal från mjällen ges av masker från ekbark avkok och lökskal, tagen av 0,5 koppar. De blandas, hälls kokande vatten i en volym av 200-250 ml och kokas under ett lock på låg värme i ungefär en timme. Den kylda buljongen gnids i hårbotten, viks runt filmen och badhandduken. Det är nödvändigt att behålla medel på hår inte mindre än en timme. Förfarandet bör upprepas 1-2 månader.


Nästa Artikel
Hur man gör schampo och balsam hemma