Mjäll: orsaker, förebyggande, behandling


De flesta av oss har stött på ett sådant obehagligt fenomen som mjäll. Vita vågar på håret och kläderna skapar ett orörligt utseende som poserar som en skrupelfri person. Trots det faktum att detta inte är en farlig sjukdom, ger den en person mycket obehag, gör honom nervös och letar efter ett sätt att hantera vita flingor i hans hår. Speciellt, vita flingor på huvudet stör kvinnor.

Dessutom kan utseendet av mjäll vara en signal om farliga störningar i kroppen, vilket leder till att hårväxten över tiden stannar och krullarna börjar falla ut.

Vanligtvis, om vi har mjäll på huvudet, rusar vi omedelbart för att köpa ett speciellt schampo mot denna sjukdom, vilket kommer att rädda oss från "snö" på håret om några dagar. Men var kommer mjäll från och hur kan du undvika det? Vilken typ av mask kan jag göra för mjäll hemma? Du hittar svaren på alla dessa frågor nedan.

"Vita flingor" på huvudet - vad är det?

Mjölk är en typ av seborrheisk dermatit orsakad av en störning av talgkörtlarna i hårbotten. I denna sjukdom flår hudflakorna ofta av och faller på håret.

Ofta är sjukdomen åtföljd av klåda av huvudet. I avsaknad av snabb behandling leder mjäll till bildandet av svampsjukdomar.

Hur uppstår en sjukdom?

Bland flera orsaker till mjäll är seborré ofta den primära. I medicin är seborré en inflammatorisk process där sebaceous körtlar utsöndras. Ibland med seborré förändras sebumsammansättningen.

Läkare skiljer mellan tre typer av seborré - oljig, torr och blandad.

Vad orsakar mjäll? I oljig tjock seborré, sebumsekretion ökas kraftigt och sebaceous körtelkanalen blockeras av död epitel, vilket leder till bildandet av en hornplugg. Döda hudpartiklar rikligt mättade med hudfett är en lämplig odlingsplats för bakterier.

Med oljig flytande seborré, sebum utsöndras ständigt. Huvudet måste tvättas mycket ofta. Från hudens överflöd börjar håret att hålla ihop, glina. Denna typ av seborré leder ofta till bildandet av akne på huvudet.

Ofta är orsaken till mjäll torr hårbotten. Torr seborré, kännetecknad av minskad talgproduktion. Varför visas mjäll? Huvudytan blir för torr och börjar avta. "White flakes" visas på hårbotten och på håret. Otroligt nog är orsaken till allvarlig mjäll verksamheten hos svampen Pityrosporum Ovale eller Malassezia Furfur. Denna svamp är närvarande i var och en av oss. Det äter talg och om din hälsa är okej, skadar svampen inte. Men om din immunitet går ner, växer cellerna i epidermis snabbare och ackumuleras sedan. Under sådana förhållanden aktiveras svampen Pityrosporum Ovale, och vita skalor syns på håret. I vissa fall börjar huvudet att klia, rodnad är märkbar på vissa ställen, håret blir tunnare - det här är alla symptom på seborisk dermatit. Med sådana symptom rekommenderas att besöka en specialist.

Vad kan bidra till uppkomsten av sjukdomen?

För att undvika utseende av "snöflingor" på håret, är det nödvändigt att veta vilka faktorer som bidrar till utseendet på en mängd vita hudvågor på huvudet och varför mjäll uppträder. Det är inte för ingenting att många erfarna läkare säger att frustration och depression kan leda till någon sjukdom. I en stressig situation, en persons immunitet minskar, kroppen försvagas och det är svårare för honom att klara infektionen. Inte överraskande kan en nervös uppdelning även prova seborré. Några andra orsaker till mjäll är:

 • Allvarlig seborrhea (kränkningar av talgkörtlarna);
 • Hormonal obalans;
 • Problem med matsmältningssystemet;
 • infektion;
 • Sänka immunitet
 • Brist på vitaminer;
 • orenhet;
 • Genetisk predisposition.

Förebyggande av sjukdomar

Varför behandla en sjukdom om du kan undvika det? Mjölkförebyggande kostar dig mycket mindre än dess behandling. Dessutom kan du inte bara spara tid, men också undvika de obehagliga konsekvenserna av kampen mot mjäll. Det finns inga svårigheter att förebygga denna sjukdom. Du behöver bara noggrant behandla ditt hår, ägna lite tid att ta hand om din hårbotten och känna orsakerna till mjäll.

Några tips för att förhindra seborré

 • Använd om möjligt inte andra människors kammar, hårtorkar och hattar.
 • Tvätta din kam regelbundet (med schampo).
 • Periodiskt gör en huvudmassage (blodtillförsel till hårbotten förbättras), olika närande hårmaskor.
 • Mindre nervös, tänk på det bra, le ofta.
 • Gå ut i solen oftare (solsken hämmar sjukdomsutvecklingen).
 • Välj ett lämpligt schampo för dig och bättre inte ändra det.

Hur man botar en sjukdom?

När vi funderat på de bakomliggande orsakerna till mjäll, låt oss överväga om det finns ett effektivt sätt att bli av med problemet. Om du har mjäll, innan du behandlar sjukdomen hemma, måste du genomgå en läkarundersökning. Olika anti-mjällmedel fungerar annorlunda. Vissa schampon eliminerar tillfälligt symptomen. Andra blandningar minskar svampens aktivitet. Endast en erfaren specialist kommer att tilldela dig en lämplig medicinsk shampoo och anti-mjällmedel som hjälper till att ta bort vita vågar från håret.

Särskilda medel

Det vanligaste och gamla sättet att ta bort mjäll i hemmet är att använda ett speciellt schampo. Vilka ämnen som ingår i schampon hjälper till att ta bort mjäll?

Zinkpyrithionföreningen finns i det populära anti-flake shampoo-huvudet Axlar. Ämnet verkar direkt på svampen, minskar tillväxten. Således förebygger förekomsten av mjäll. Enligt många människor hjälper schampo verkligen.

Salicylsyra kan också hjälpa till.

Detta ämne säljs i ett apotek och används aktivt mot stark mjäll och dess orsaker. Det finns också i Selsun Blue shampoo.

Skölj huvudet noga med varmt vatten efter applicering av mjällschampo.

Vissa experter rekommenderar användning av ketokonazol. Denna ingrediens hjälper till att bota många typer av svampar. Det är bättre att köpa preparat som innehåller ketokonazol endast på recept.

Hur man behandlar seborré hemma

Med mjällssymptom är det bäst att konsultera en läkare, men om du inte har tid eller möjlighet att besöka en specialist kan du göra några mjällmedel i hemmet. Samtidigt innehåller hemmagjorda masker samma komponenter som finns i dyra schampo och salvor. De hjälper till att avlägsna mjäll bättre än märkesvaror. Från naturliga frukter, oljor och örter kan du göra ett bra läkemedel mot de hatade "flingorna" på ditt huvud. Den enda nackdelen med denna metod är att omedelbart avlägsna mjäll inte fungerar. För att slutligen bli av med den obehagliga sjukdomen måste proceduren upprepas flera gånger. Hur man tar bort mjäll hemma beskrivs nedan.

Äggsmask

Äggsmask hjälper till att förhindra seborrhea huvudet. Förbereda blandningen, slå två kycklingägg noggrant. Applicera masken på hårbotten. Vänta 15 minuter tills proteinet är helt absorberat. Tvätta äggblandningen med varmt vatten och schampo. Denna mask fungerar inte bara som en profylaktisk mot mjäll. Det ger näring och stärker hårrötterna.

Burdock rotmask

Att extrahera torr seborré hemma hjälper också avkok av kullrot. För matlagning behöver du ett pund av kullrot. Tillsätt de tvättade rötterna i potten och täcka med 3 liter vatten. Koka buljongen. Låt blandningen svalna och spänna den. Varje dag, gnugga infusionen i hårbotten med massagerande rörelser. Omedelbart efter proceduren är tvål och schampo bättre att inte använda. Denna metod kommer att rädda dig från "snö" på ditt huvud och normalisera aktiviteten hos talgkörtlarna.

Mask med lökjuice

Ta bort mjäll hjälper vanliga lökar. Mask av denna rot är bättre att göra på helgerna - lukten av lök är mycket svår att ta bort. Förbereda blandningen, kapa löken i en mixer. Kram ut hela saften från den erhållna vattnet. Lägg till lökjuice två äggulor, en sked full av honung och lite vegetabilisk olja.

Applicera masken på huvudet och lämna i en timme. För att uppnå en större effekt kan du lämna blandningen över natten. Skölj håret med varmt vatten. Detta verktyg hjälper till att bli av med mjäll i hemmet utan extra kostnad.

En blandning av havsalt

Hur man tar bort mjäll på ett enklare sätt? En mycket prisvärd och billig lösning mot "snö" på huvudet hemma är havssalt. 25 g grovt havssalt måste lösas i 0,5 liter rent vatten. Med regelbunden användning bidrar det här verktyget till att avlägsna mjäll för alltid. Applicera lösningen på håret i högst 11 minuter, skölj sedan håret med ett mildt schampo. I stället för schampo kan du använda 0,5 liter vatten och en matsked citron. Du kan göra en sådan mask en gång i veckan. För att slutligen bli av med mjäll i hemmet måste du göra minst fyra rutiner.

Vinäger hårmask

Det här verktyget hjälper till att ta bort vita vågar från håret i några veckor. Ättiksyra skapar ogynnsamma förhållanden för reproduktion av seborrheic fungus.

För att göra ättiksmaskan, applicera lite ättika (5% lösning) på en svamp och gnid försiktigt i hårbotten. Tvätta lösningen efter tjugo minuter. Denna mask kan endast utföras 1-2 gånger i veckan.

Varför mjäll syns på huvudet och hur man blir av med det

Mjölk är en av de vanligaste patologierna i hårbotten, vilket lämnar obehagliga kännetecken på hår och kläder. Emellertid är mjäll inte bara ett estetiskt problem, det är främst en sjukdom som orsakas av olika faktorer. För att bota, först och främst är det nödvändigt att bestämma orsaken till utseendet, och välj sedan lämplig vård för hårbotten. Så varför ser mjäll ut?

symptom

 • Synliga vita flingor av exfolierad hud på kläder, hår, axlar, hårborste, huvudbonader.
 • Klåda och irritation i hårbotten.
 • Hårskörhet och matthet.
 • Röda fläckar, stora skalor och gulaktiga skorskor på huden (sådana tecken på mjäll förekommer med lång tid eller progression).
till innehållet ^

skäl

Torr hud

svamp

Jästliknande svamp Pityrosparum Ovale lever i hårbotten hos nästan alla människor och orsakar inga sjukdomar. Ibland börjar det dock att multiplicera snabbt och därmed framkalla irritation i hårbotten och accelerera celltillväxten.

Som ett resultat bildar överskott av hudceller som avlimmas och limas ihop med fett, bildar stora, synliga flingor av mjäll. Skälen till den snabba reproduktionen av svampen är: fet hårbotten, långvariga sjukdomar i inre organ, immunbrist, stress, Parkinsons sjukdom.

Hormonal justering

Åldersrelaterade förändringar påverkar starkt sekretoriska funktionen hos talgkörtlarna. Därför förekommer ungdomar under pubertet tillsammans med akne ofta mjäll, liksom hos gravida kvinnor och menopausala kvinnor.

seborré

Mjölk kan vara förknippad med nedsatt funktion av fett på ansiktets och huvudets hud. Med ökad funktion hos talgkörtlarna börjar talgproduktionen aktivt och orsakar förekomsten av oljig mjäll. Deras svaga arbete leder till otillräcklig utsöndring av talg, och huvudets yta torkar ut, vilket bidrar till förekomsten av torr mjäll.

För tjock oljig seborré kännetecknas av en minskning av hudens elasticitet och en ökad storlek på talgkörtlarna. Samtidigt blockeras kanalen i talgkörteln av döda partiklar av fett epitel - mjäll, vilket orsakar komedoner på ytan av hårbotten. Håret blir styvt och tråkigt, och de innehåller ständigt oljiga mjäll fläckar.

Oljig flytande seborré väcker bildandet av en porös skorpa på huvudet. Samtidigt expanderar porerna, märkbar och talg är särskilt riklig. Hårets utseende försämras avsevärt, strängarna håller fast ihop, och ytan på huvudet ser väldigt oljig ut, slarvig, en onaturlig oljig glans och mjällskal av en gulaktig nyans visas.

Seborré kan också orsaka håravfall, eftersom den feta utsöndringen ändrar sin sammansättning och förlorar dess skyddande egenskaper. På hårbotten förekommer sår, bakterier multiplicerar, som påverkar hårsäckar.

Med torr seborré, sänks utsignalen från sebum till ytan avsevärt. Torra mjäll täcker huvudytan rikligt. Oftast påverkar torr seborré människor med nedsatt immunitet.

 • hårt vatten
 • schampo, balsam och balsam, inte enligt hårtyp;
 • frekvent färgning eller permeering;
 • konstant torkning av torrt hår som är benäget för torrhet;
 • frekvent användning av styler, termiska rullar, som utsätter hårbotten för höga temperaturer;
 • brist på mineraler, vitaminer A, E, D, B, undernäring, missbruk av feta och kryddade livsmedel;
 • överdriven nervositet, känslighet mot stress och depression;
 • ärftliga immunförsvar.
till innehållet ^

Andra skäl

Förutom de ovan beskrivna problemen med funktionen av sebumsekretion finns det ett antal faktorer som orsakar mjäll.

Seborréexem är sällan en direkt orsak till mjäll, men om denna sjukdom har påverkat hårbotten är det mycket möjligt att hudvågorna på platsen snart bildas. Skillnaden mellan seborrheisk dermatit och seborré ligger i det faktum att den senare är ett patologiskt tillstånd i huden och eksem är en kronisk sjukdom.

Psoriasis är en hudsjukdom där bildandet av tunna skummade partiklar av torkad hud, inklusive mjäll. Psoriasis förekommer sällan på huvudet, men det kan vara en extra faktor vid bildandet av mjäll.

Kontaktdermatit, som utlöses av överkänslighet i hårbotten till schampon, geler, masker, lotioner och andra kosmetika för hår, bidrar till utseende av mjäll. Kontaktdermatit och mjäll förefaller ofta av missbruk av styling och färgämnen.

behandling

Beroende på patientens hårbottenstillstånd kommer medicinsk terapi att inkludera:

  Läkemedel. Om mjäll är åtföljd av svampinfektion i huden, föreskrivs antifungala läkemedel, som inkluderar ketokonazol. Om orsaken till mjäll är seborisk dermatit, är antihistaminer förskrivna, de har en antiinflammatorisk effekt, liksom att minska irritation och klåda.

Externa medel - salvor, krämer, schampon, sprayer. Beroende på den aktiva ingrediensen förbättrar mjällschampon sköljningsprocessen, förstör svampinfektionen, tar bort döda hudvågor och har också antimikrobiella och antiinflammatoriska effekter. Deras komposition kan innefatta antifungala komponenter (zinkpyrition, ketokonazol), keratolytika (mjölksyra eller salicylsyra), svavel, tjära, ichthyol. Sebozol, Dermazol, Nizoral, Keto Plus, Tjärschampo, Algopix, Fitoval, Friedermzink, Friderm tjära, Vichy för mjäll anses vara terapeutiska schampon.
Salvor och krämer lindrar irritation, klåda, reducerar talgproduktionen och eliminerar hudens avskalning. De terapeutiska anti-mjällsalvorna innefattar Sulsen-pasta 2%, svavel-salicylsyra, hydrokortison, dermazol, Nizoral.
Om mjäll förekommer, rekommenderas Panthenol som en terapeutisk spray. Detta läkemedel minskar irritationen i hårbotten, och främjar också snabb vävnadsreparation.

 • Sjukgymnastik. Beroende på hårbotten, kan läkaren ordinera fysioterapi som ozonterapi (har en torkeffekt), kryomassage (används för hård klåda och rodnad i hårbotten), Darsonval (förbättrar talgkörtlarna, blodflödet och torkar huden). mesotherapy (ger näring till håret).
 • till innehållet ^

  förebyggande

  Genom att följa enkla riktlinjer kan du förhindra mjäll och dess komplikationer.

  Hårbottenhygien

  Kost och dryck

  Full och korrekt näring spelar en viktig roll i förebyggandet av olika hudsjukdomar, inklusive i fall av mjäll. För att undvika oönskade förändringar i huvudets hud är det nödvändigt att ge företräde åt produkter som innehåller tillräckliga mängder mineraler och vitaminer - kål, tomater, ost, fisk, lever, valnötter, nötkött, baljväxter, mejeriprodukter och mejeriprodukter, grönsaker. Du måste också begränsa flödet av produkter som bidrar till utseende av mjäll - kryddig, söt, fet och salt mat.

  För att normalisera metabolismen och förhindra mjäll är det rekommenderat att dricka en tillräcklig mängd vätska, beroende på ålder och kroppsvikt från 1 till 2 liter per dag.

  Stress och immunitet

  Olika stressiga situationer och svag immunitet påverkar arbetet med talgkörtlarna och hudkvaliteten negativt. Dessa faktorer kan prova utvecklingen av mjäll, därför rekommenderas att undvika stressiga situationer och spendera så mycket tid som möjligt i friska luften.

  Folkmekanismer

  När mjäll förekommer, måste håret vara mycket näring, så traditionell medicin rekommenderar användning av närande, exfolierande och fuktgivande masker:

  • Blanda noggrant 1 äggula, 10 milliliter olivolja, 5 ml citronsaft och 10 gram honung. Gnugga den terapeutiska masken i cirkulära rörelser i hårets rötter, täck sedan huvudet med en handduk eller en hatt och tvätta av med varmt vatten efter 40 minuter. Denna mjällmask ska göras minst 2 gånger i veckan i 30 dagar.
  • Rör 50 ml kefir, 1 äggula och 10 ml olivolja. Applicera den resulterande massan på huvudets hud och håll i 1 timme, skölj sedan och tvätta huvudet med schampo. Folk botemedel mot mjäll bör appliceras 2 gånger i veckan i 2 månader.

  Förutom terapeutiska masker, rekommenderas att använda mjällkrämer för att minska klåda och eliminera fettighet:

  • Blanda 5 gram ricinolja, 2 gram salicylsyra och 100 gram vodka. De färdiga verktygsljuscirkulära rörelserna gnider i hårbotten och lämnar i 2 timmar. Terapeutisk lotion bör appliceras varannan dag tills mjäll fullständigt försvinner.
  • 10 gram ricinolja, 5 gram björktjära och 100 gram vodkablandning och applicera i hårbotten i 1,5 timmar före tvätt. Verktyget ska appliceras 3 gånger i veckan tills återhämtning.

  Främja peeling av huden, liksom lindra klåda och irritation avkokningar gjorda av rödbeta juice, nässla eller kalendula. Det är nödvändigt att skölja håret med sådana buljonger efter att ha tvättat huvudet.

  Orsaker till mjäll på kvinnors huvuden och de mest effektiva behandlingarna

  Enligt statistiken står en tredjedel av världens befolkning inför mjäll. De snövita flingorna i håret förstör marken, huvudet börjar klia. I ett ord kan det inte vara så länge, och de vackra kvinnorna är redo att göra några offer för att snabbt bli av med problemet. Hur man hanterar mjäll hos kvinnor och förhindrar sitt utseende i framtiden? Svar på dessa frågor finns i artikeln.

  Varför kvinnor har mjäll

  Mjölk på huvudet hos kvinnor är ganska vanligt. Utseendet på en kosmetisk defekt indikerar en kränkning av det samordnade arbetet hos talgkörtlarna och kroppen som helhet, och ibland signalerar allvarliga hälsoproblem.

  Vad är mjäll? Livet hos en epidermiscell varar bara 28 dagar, efter denna tid dör den av, en ny framträder i sin plats. Denna process kallas regenerering. Om alla indikatorer på arbetet med organ och system av en kvinna är normala, så förändras sådana förändringar obemärkt utan att orsaka obehag.

  Så snart balansen är störd börjar cellerna dela snabbt, gamla partiklar av epidermis samlas på ytan. Sådana kluster kallas mjäll. De kan vara vita eller gulaktiga (för ägare av fet hår).

  Låt oss se varför mjäll syns på huvudet. Det finns ett flertal skäl till dess förekomst, vi betecknar de viktigaste:

  • nedsatt metabolism, vilket försvagar kroppens motstånd mot patogenetiska faktorer;
  • ostabila hormoner återspeglas också i hudens tillstånd, detta kan bero på användning av hormonella droger;
  • sjukdomar i organ eller organsystem, i synnerhet nervösa och endokrina system, gastrointestinala sjukdomar;
  • svag immunitet
  • ärftlighet;
  • förändringar i talgkörtlarna;
  • utveckling av dermatologiska sjukdomar (sår, scabs, seborré, allergisk dermatit och andra);
  • frekvent färgning, exponering för olika kemiska föreningar;
  • brist på vitaminer, mikroelement och andra viktiga komponenter i en kvinnas kropp;
  • frekvent stress, överbelastning i fysiska och emotionella termer;
  • ökad torrhet i hårbotten på grund av felaktig vård, frekvent styling med krulljärn, strykjärn;
  • Hårvårdsprodukter matchar inte hårtypen, valts felaktigt;
  • aktivering av jästsvampen Pityrosporum Ovale, vilket ledde till en kränkning av huvudets hudens mikroflora.
  • yttre faktorer (väder, dålig ekologi).

  Observera att felaktig användning av naturliga hemlagade masker kan orsaka mjäll hos kvinnor. Särskild vård rekommenderas av experter för att behandla masker som syftar till att öka krullen.

  Första tecken

  Det är inte nödvändigt att vänta tills den obehagliga "snö" täcker hela huvudet, du kan förutse problemet på ett tidigt stadium. Detta kommer att underlätta behandlingen mycket och kommer att ge skönheten mindre sorg.

  De vanligaste symptomen på mjäll är:

  • en liten mängd vita vågar på håret, kläderna, axlarna efter att ha kammade håret;
  • krullar blev mer torra, spröda, naturlig glans, glans förloras;
  • huden blir irritabel, rödhet framträder;
  • huvudet börjar klia
  • skorpor kan bilda;

  Om du har märkt liknande tecken i dig själv, gå omedelbart till en tid med en hudläkare, hudläkare eller trikolog. Självmedicinera inte. Mjölk kan inte bara vara en kosmetisk defekt, men också ett tecken på komplexa sjukdomar, det är omöjligt att fördröja behandlingen (psoriasis, dermatit).

  Metoder för kamp

  Mjölk hos kvinnor kräver komplex behandling, som endast föreskrivs av en specialist. Först och främst utför han en grundlig undersökning av huvudets hud för att bestämma från vilken mjäll som förekommer i patienten. Först efter att en diagnos har fastställts ges lämpliga läkemedel.

  Det finns flera sätt att eliminera kosmetiska defekter: medicinering (med hjälp av salvor, speciella schampon), användningen av moderna tekniker (till exempel mesoterapi, leechterapi) och folkmekanismer.

  Drogbehandling

  Den huvudsakliga metoden att ta bort "snö" i håret är användningen av terapeutiska schampon, lotioner och salvor. De har antimykotisk, peeling action, de aktiva komponenterna i produkten stabiliserar talgkörtlarna, fyller epidermalcellerna med vitaminer och näringskomponenter.

  Bland mjällschampon är mycket populära:

  • Nizoral. Ketokonazol används som en aktiv substans. Den har en hög antifungal effekt, används för att behandla seborrheisk dermatit, pityriasis och mjäll. Efter den första användningen av produkten minskar det synligt klåda, avskalning av integumentet. Används för förebyggande och behandling av sjukdom. Behandlingsförloppet är från 2 till 4 veckor, du måste tvätta håret var tredje dag. Om du använder schampo för profylaktiska ändamål är det tillräckligt att tvätta huvudet varje vecka eller en vecka. Kostnaden för pengar - 430-800 rubel, beroende på volymen och tillverkaren.
  • Perotal är en analog av Nizoral. Ketakonazol används också som en aktiv beståndsdel. Behandlingskursen varar upp till 8 veckor, du måste tvätta håret 2 gånger i veckan. För priset är verktyget billigare än Nizoral.
  • Sulsen Forte (Sulsen Shampoo 2%). Den aktiva beståndsdelen är sulsen. Djuptrenar integritet, normaliserar talgkörtlarna, ökar blodflödet, används för behandling och förebyggande av mjäll. Innehåller ett komplex av naturliga tillskott, på grund av vilket kliande, hårbotten irriterar snabbt. Behöver inte använda luftkonditionering efter tvätt, eftersom det innehåller ett konditioneringsadditiv.
  • Bioderma Node DS. En utmärkt läkare för seborisk dermatit, psoriasis, lindrar mjäll. De aktiva komponenterna i produkten, i synnerhet salicylsyra, diktiol, kelp-extrakt, positivt påverkar mikrofloran i integumentet, bidrar till snabb destruktion av svampar som framkallar mjäll. I kompositionen finns ingen tjära, skadliga smaker. Behandlingsförloppet är 3 veckor, förutsatt att shampoo används upp till 4 gånger i veckan. Biodema Node DS kan användas som profylaktisk, för det här tvättar håret med det här verktyget flera gånger i veckan. Kostnaden för produkten är ca 1500 rubel för 125 ml. Dessutom erbjuder tillverkaren en serie medicinsk kosmetika för att bekämpa mjäll och relaterade sjukdomar.
  • Intensiv Vichy Dercos-schampo för mjäll. Produkten innehåller inte parabener, färgämnen, sulfater. Den unika formeln av produkten inkluderar Piroctone olamin, salicylsyra och termiskt vatten Vichy Spa. I komplexet påverkar de aktivt problemet, garanterar ett bra resultat efter den första applikationen. Företaget erbjuder flera schampoalternativ: För känslig hud, torr och fet hårtyp. Kostnaden för medel - 800-850 rubel.

  Drogbehandling innebär användning av medicinska salvor. Det är värt att notera att salvor anses vara effektivare, även om de är sämre i kostnaden för schampon och mjällkrämer.

  Rekommenderade utmärkt sådana droger:

  • Zinksalva. Verktyget minskar inflammation, har höga antiseptiska egenskaper. För ägare av torrt hår kompletteras beredningen med några droppar vegetabilisk olja. Du kan använda salvan även under graviditet och amning utan risk för skada på barnet. För att bli av med mjäll rekommenderas att produkten appliceras med ett måttligt lager på de drabbade områdena i huvudet två gånger i veckan. Varaktigheten av behandlingen är 1-2 månader, det beror på svårighetsgraden av problemet.
  • Pasta Sulsen. Det anses vara ett effektivt och prisvärt verktyg för att bekämpa mjäll, seborré i hårbotten, psoriasis. Kompetent utvald komposition har en hög antifungal, antiinflammatorisk och antiseptisk effekt, eliminerar problemet med håravfall. Pasta appliceras på rotdelen efter tvätt av håret, efter 15 minuter tvättas produkten bort. Behandlingskursen varar 1 månad, salvan appliceras 2 gånger i veckan. Priset på Sulsen-forte pasta är 60-100 rubel.
  • Salva svavelsyra. Skillnader i hög effektivitet och längre behandlingstid. Läkemedlet appliceras på en ren och torr hårbotten i 5 minuter, varefter rester av medel tas bort. Att smita salvan ska vara 2-3 gånger om dagen i 5-10 dagar, beroende på diagnosen. Efter behandlingskursen, för att fixa resultatet, rekommenderas att använda speciella schampon med tillsats av tjära, zink, baserat på ketokonazol. Det är oacceptabelt att använda drogen på gravida kvinnor under amning. Kostnaden för ett smörsalv (25 g) - i genomsnitt 50 rubel.

  En separat kategori av droger för mjäll är en mask. Maskerna innehåller vitaminer och näringstillskott, vilket förbättrar krillens tillstånd, stärker strukturen och eliminerar den obehagliga "snö" på huvudet.

  Sådana medel är fortfarande populära på den moderna marknaden:

  • Hårvital anti-mjäll. Verktyget har höga antifungala och antimikrobiella egenskaper, klarar snabbt klåda och hög fetthalt i hårbotten. Masken innehåller piroktonolamin, kardborrextrakt och andra aktiva ingredienser som bidrar till den snabba upplösningen av problemet och stärker hårfollikeln. Mask från den italienska tillverkaren gnidas i hårbotten, handlingstiden betyder 10-15 minuter. Upprepa proceduren bör vara 1-2 gånger i veckan, behandlingen är 3-5 veckor. Det rekommenderas att använda masken samtidigt med schampo och lotion från den angivna serien. Detta kommer att påskynda läkningsprocessen avsevärt. Kostnaden för masken är ca 350 rubel.
  • Hårmudsmask Hårbotten Mud Mask Dolmen. Hårprodukt från det berömda jordanska företaget har en rik, naturlig komposition. Den innehåller Dead Sea-leran, vegetabiliska oljor och extrakt av medicinalväxter. Verktyget fuktar, närmar sig torr hårbotten, eliminerar klåda och flaking. Det rekommenderas att göra en mask på rent hår 1-2 gånger i veckan, proceduren tar bara 5 minuter. Regelbundet utföra masken kommer att göra hår silkeslen, felfri och strålande hälsa, även utan sken av mjäll. Maskpris - 750 rubel.
  • Mask-peeling för hårbotten Masc Mascarilla. Det kan användas för att bekämpa sjukdomen eller för att förhindra att det förekommer i framtiden. Särskilda mikropartiklar, välvalda syror i kombination med ett komplex av aktiva näringstillskott gör att du snabbt kan eliminera integumentets defekt och irritabilitet för att normalisera vattenbalansen i huden. Applicera på en torr yta utan att tvätta håret i 15 minuter. Skölj med varmt vatten efter en angiven tid. Tillverkaren rekommenderar användning av peeling hårmask med schampo från samma linje. Kostnaden för hårprodukter - 850 rubel.

  Varning! Innan du applicerar masken, schampon eller salva, utför ett känslighetsprov. Det kommer att spara från komplikation av problemet och irritation, allergisk utslag.

  Folkmekanismer

  Traditionell medicin erbjuder många receptkompositioner, de kommer att minska klåda och symtom på en obehaglig sjukdom i hårbotten. Du väljer, men notera att vissa folkmekanismer för att bli av med problemet kommer inte att lyckas. De används i kombination med medicinsk behandling.

  Alternativ folk remedies för hår som kommer att vara användbart för att eliminera mjäll, många.

  Vi erbjuder flera effektiva och eftertraktade recept.

  1. Mask av burdock. Alla vet om förstärkning, återställande och sårläkning av burdock. Du kan använda den i kampen mot "snöflingorna" i ditt hår. Du måste hälla 1 msk. l. hackad kullrot med ett glas oraffinerade, bättre än olivolja. Täck noga och lämna på ett mörkt men varmt ställe i 2 veckor. Efter en tid gnugga vätskan 2 gånger i veckan innan du tvättar håret. Efter 1 timme, tvätta av resterna av en burdock emulsion med användning av schampo.
  2. Nettle balsam. Nettle har länge varit känt för sina höga antiinflammatoriska egenskaper, det är en utmärkt antiseptisk. Dessutom är växten rik på näringsämnen och vitaminer, efter en medicinsk behandling, håret blir starkt, silkeslen, mindre faller ut. Du behöver färska löv av plantan (5 matskedar) och torrbladslöv (2 matskedar), häll kokande vatten över dem (200 ml). Kapacitet med buljong skickas till ett vattenbad i 10 minuter. Efter en angiven tid, spänna buljongen. Skölj håret med det beredda avkoket efter varje shampooing. Låt gnugga verktyget innan du tvätter huvudet.
  3. Oljekompositioner - ett annat alternativ att stärka håret och bli av med mjäll. Blanda i lika stora proportioner grönsakeroljor (te, mint, myrra, citron, patchouli eller kamille). Gnid blandningen i hårbotten i 2-3 minuter tills medlet absorberas. Efter en timme kan du tvätta håret. Proceduren rekommenderas att upprepa upp till 3 gånger i veckan.
  4. Mask med svartbröd. Smula en skiva bröd, häll kokande vatten över det. Låt blandningen svalna och fortsätt att gnugga. Skölj håret med rent, kallt vatten efter 3-5 minuter. Verktyget är harmlöst för hår, inte beroendeframkallande.
  5. Äggsmask. Slå 1 ägg till skumning, tillsätt äggmassan samma mängd yoghurt (yoghurt). Rör masken väl och gnid i hårbotten. Vik håret i polyeten, varm handduk. Efter 1 timme, tvätta av rester av masken med kallt vatten. Utför en äggmask inte mer än 3 gånger i veckan.

  Alternativa metoder

  Problemet med hårbotten kan också elimineras med moderna metoder, de utförs i en kosmetologförråd eller skönhetssalong, under ledning av en erfaren specialist. Dessa inkluderar:

  • darsonvalisering (massage med hjälp av en bärbar anordning darsonval);
  • hirudoterapi (procedur för leeches på akupunkturpunkter);
  • Kryomassage (massera huvudets yta med torris eller flytande kväve);
  • laser punktering (laser effekt på problemet);
  • mesotherapy (processen med att introducera näringskomponenter, läkemedel genom intradermala injektioner).

  Varning! För att snabbt och permanent bli av med mjäll är en metod inte tillräcklig. Experter insisterar på komplex behandling, efterlevnad av en strikt diet.

  Snabba återställningstips

  Oavsett orsak till mjäll hos kvinnor under behandling är det viktigt att följa dessa regler:

  1. Följ ej instruktionerna från den behandlande läkaren omedelbart.
  2. Kom ihåg att alkoholhaltiga produkter torkar huden hårt, de komplicerar bara problemet.
  3. Skrapa inte, skrapa inte huvudet, för att inte skada integumentet. Genom sår kan du bära en infektion, prova suppuration.
  4. Använd en mjuk, icke-metallisk kam.
  5. Avvisa från torkning, styling med tang och strykning.
  6. Använd högkvalitativa, terapeutiska schampon.
  7. Det är omöjligt att färga hår, använd aggressiva stylingprodukter. Var uppmärksam på näring, fuktighetsskydd.
  8. Ändra maten, lägg till kosten mer hälsosam mat, färska frukter och grönsaker. Avvisa från alkohol, rostad, saltad och rökt. En sådan diet låter dig normalisera ämnesomsättningen, påskynda återhämtningen.

  Förebyggande åtgärder

  För att förhindra att mjäll förekommer i framtiden, rekommenderar experter regelbundet med medicinsk shampoo, lotion och masker. Särskild uppmärksamhet ägnas åt förebyggande av näring. Mer hälsosam, hälsosam mat! Glöm skräpmat och snabbmat.

  Och slutligen, se din diet, vila mer, var inte nervös. Störningar i mag-tarmkanalen, konstant stress i de flesta fall blir orsaken till utvecklingen av kosmetisk sjukdom.

  Användbara videoklipp

  Orsaker till mjäll och vad det döljer.

  Mjäll - orsaker och behandling. Hur bli av med mjäll.

  Mjäll på huvudet: orsakerna till sjukdomens utseende och dess förebyggande

  Mjölk på huvudet kan uppstå som ett resultat av både externa och interna faktorer. Samtidigt finns det en så kallad riskgrupp - människor som är mer mottagliga för sjukdomen.

  Skal på huvudet (det medicinska namnet "seborrhea") är inte bara ett kosmetiskt problem, det kan förekomma av flera skäl och kräver professionellt råd från en tricholog eller en hudläkare.

  I avsaknad av snabb behandling bildar vita flingor en tät skorpa som blockerar åtkomsten av syre till huden i hårbotten. Matfollikeln är trasig och håret börjar falla.

  Symtom och klinisk bild av problemet

  När sjukdomen är död, exfolierar hudpartiklarna och liknar kli. Faktiskt är sjukdomsnamnet översatt från latin. Skal blir märkbart endast när hundratals epidermis döda håller sig ihop. Omkring 1000 av dem är bara en liten vit platta.

  Mjölk indikeras av följande symtom:

  • bildandet av fint "pulver" på håret, axlarna och ytterkläderna, vilket är en fristående celler i epidermis;
  • torr eller omvänd oljig hårbotten som ett resultat av metaboliska störningar;
  • matt, skört hår;
  • klåda i hårbotten och utseendet på en gulgrå skal.

  Mjölk kan uppstå med felaktig vård av hårbotten, hormonella störningar, med vissa sjukdomar eller olämplig diet.

  • Om du kommer till ett evenemang och du vill att dina lockar ska hålla sitt utseende hela kvällen, så behöver du curl håret länge.
  • Äggmask för hår hjälper till med håråterställning, det ger dem skönhet, glans och mjukhet. Läs mer i artikeln.

  Typer av mjäll

  Beroende på intensiteten av sebumutskiljning, utmärks två typer av mjäll av hårbotten: torra skalor uppträder på torrt hår, medan de vita flingorna på det långa håret, benägna till fett, har ett glänsande utseende.

  Torr mjäll

  Denna typ av sjukdom uppstår när intensiteten i sebumsekretion är låg. Samtidigt är de fristående partiklarna i epidermis små och torra. De har utseende av pulver och är vanligtvis "spridda" över hela håret eller är lokaliserade i pannan och temechkaområdet.

  Torr mjäll kan också förekomma med känslig hårbotten, utsatt för irritation, inte bara genom användning av olämpliga hygieniska och kosmetiska produkter, utan även från torr luft i rummet. I det här fallet försvinner fenomenet av sig själv, efter det att externa källor av dess förekomst elimineras.

  Orsaken till torr seborré kan vara nedsatt vattenbalans i kroppen. Människokroppen förlorar hela tiden fukt, för tillfyllning av vilken det rekommenderas att dricka cirka 2 liter varmt rent, icke-kolsyrat vatten per dag i genomsnitt.

  Situationen med sjukdomen kan förvärra situationen: stress, överhettning eller överkylning av håret, långvarig utmattning, hormonbehandling, brist på vitaminer B6, B12, F och selen samt användning av olämpliga hårvårdsprodukter.

  Oljig mjäll

  Oljig mjäll förekommer med ökad utsöndring av hårbotten. Det har utseendet av feta stora flingor som är bundet till varandra, klamrar sig mot håret och är kammat hårt.

  Håret blir fet och huden kliar. Detta beror på att fett fyller excretionskanalerna i talg- och svettkörtlarna och provar irritation av nervändarna. När fettet sönderdelas och oxideras släpps fettsyror, vilket också orsakar klåda sensation.

  Om du har märkt en tendens till fet hårbotten, särskilt om detta fenomen har dykt upp nyligen, kontakta en hudläkare eller trichologist. Läkaren kommer att identifiera orsakerna till förändringar i hudens egenskaper och föreskriva lämplig behandling. Okvalificerad terapi kan skada krillens hälsa.

  Typiskt tvättning av fet hår löser inte problemet, men tvärtom kan det förvärra det eftersom det provar ett ökat arbete i talgkörtlarna.

  För hemvård, använd schampo för fet hår. Applicera produkten direkt på sina rötter. Tvätta huvudet med varmt vatten och undvik intensiva massagerande rörelser. Kombinera trådar, försök att inte röra på hårbotten.

  Externa faktorer mjäll

  Fel hudvård

  En av de vanligaste orsakerna till utseendet på "vita flingor" är felaktig hårvård, inklusive:

  • Hyppig tvätt.
   I frekvensen av hygienprocedurer bör det vara måttlig. Vid tvättning av huden tvättas den skyddande lipidfilmen av. Efter en tid bildar talgkörtlarna en ny skyddsbarriär, men om du tvätter huvudet ofta, har de inte tid att fullt ut utföra sin funktion. Som ett resultat torkar huden ut, vilket provar sjukdomen. Tvätta håret i enlighet med graden av förorening. Den optimala frekvensen är 1 var 2-4 dagar. Ju oftare tvätten, desto mildare ska shampoo vara.
  • Överdriven användning och felaktigt urval av hårvårdsprodukter.
   Regelbunden applicering av stylingprodukter och färgämnen till krullarna främjar hårtorkning och framkallar mjällbildning. Felaktigt utvalda kosmetika kan också orsaka sjukdom.

  Kom ihåg att stylingprodukter inte är avsedda för daglig användning.

 • Illa tvättat hår.
  Hårbotten är utsatt för irriterande effekt av dåligt sköljade små partiklar av schampo eller balsam. Hårdvatten är en annan anledning för vilken en "vit placer" kan förekomma. För att mildra dess åtgärd kan eventuellt surt skölj. Hygienprodukter måste tvättas ordentligt under en stor ström av varmt vatten.
 • Hot styling.
  Regelbunden styling av hår med hjälp av ett strykjärn och en hårtork bidrar till att huden blir torr. Därför, som förebyggande åtgärd, och dessutom i närvaro av de första tecknen på sjukdomen, ge upp heta styling.
 • Använd artificiella eller smutsiga hårborstar.
  Det bästa alternativet är en träkam eller en borste med naturliga borstburkar - sådana anordningar kommer inte att skada huden. Rent verktyg är ett viktigt sätt att förhindra seborré.
 • ekologi

  Dålig ekologi är en annan faktor för uppkomsten och utvecklingen av sjukdomen. Inverkan av förorenad luft, konsumtionen av produkter som behandlas med bekämpningsmedel och giftiga kemikalier väcker en hel kedja av sjukdomar, inklusive mjäll. Med en dålig miljö kan man utveckla en svamp i huvudet. I det här fallet kliar huden och håret blir skört.

  Inomhusblommor, luftkonditioneringsapparater med bra filter och luftrenare kommer att bidra till att minska effekterna av luftföroreningar inomhus. Ventilera bostadsutrymmen regelbundet och använd endast filtrerat vatten.

  När det gäller mat, om du bor i ett förorenat område måste du följa strikta regler när du väljer mat och förbereder dem:

  • Buljong med kött och fisk efter kokning smälta två gånger.
  • Blötlägg grönsaker 3-4 timmar i saltvatten.
  • Koka svampen i 10 minuter i kokande vatten och häll sedan ut vattnet. Upprepa två gånger.

  Sådana enkla åtgärder minskar risken för kontaminering av kroppen med radionuklider, insekticider, herbicider och andra gifter.

  Hypotermi eller överhettning av huvudets hud

  Regelbundna promenader i frosten med huvudet upptäckt, liksom överhettning av huden, leder till undernäring av hårsäckarna. Håret blir tunt, torrt och börjar falla ut.

  Därför glömmer du inte att bära rätt huvudbonad ut i varmt eller frostigt väder.

  Interna orsaker till mjäll

  Immunsystemet problem

  En gynnsam grund för den aktiva utvecklingen av svampen som lever på hårets hård hud är också en minskad immunitet. Normalt håller livscykeln hos celler en månad, och när en svamp faller, förkortas den till en vecka. Som ett resultat samlas ett stort antal av dem i hårbotten och de bildar vita flingor.

  För att stärka immunförsvaret:

  • Berika din kost med vitaminer och mineraler: A, B5, C, D, F, PP, selen, zink, magnesium, kalcium, järn, jod och mangan. De finns i gula och röda växtföda, liksom svarta vinbär, rosenkål, citrusfrukter, nötter, frön och groddar. Glöm inte att äta skaldjur, mejeriprodukter och grönt te.
  • Ta växtbaserade infusioner och avkok av citrongräs, echinacea, ginseng och lakrits. Detta kan göras med både terapeutiska och profylaktiska ändamål.
  • Härda dig själv. Simning, dousing och en kall dusch stärker kroppen.
  • Välj en aktiv livsstil. För måttlig träning kommer någon sport-, dans- eller träningsutrustning att göra.
  • Låt din kropp vila. Ta tid varje dag för att koppla av och tänka på något trevligt eller bara för att vara i tystnad. Det lugnar nervsystemet och är ett bra stressprevention.

  Störningar i hormonsystemet

  En av orsakerna till mjäll är hormonella förändringar i kroppen under puberteten - i båda könen, liksom under graviditet och klimakteriet - hos kvinnor. Intressant kan de vita vågorna som ett resultat av omstruktureringen av hormonsystemet uppträda och tvärtom försvinna om de tidigare var en anledning till oro.

  Sjukdomar i matsmältningssystemet

  Många sjukdomar härrör från störningar i mag-tarmkanalen. Mjäll är inget undantag. Om orsaken till dess förekomst är en svamp, måste du följa en strikt diet. Favorit för svampen: söt, mjöl, fet, stekt och rökt mat. Det är därför problem med hårbotten ofta förekommer hos personer med de angivna smakförhållandena.

  En obalanserad diet, brist på vissa vitaminer och mikroelement, ett överskott av proteiner och snabba kolhydrater leder alla till samma mjäll.

  • Det finns ingen tid att gå till salonger, men det är redan nödvändigt att bli av med de visade ändarna. Ta reda på hur du skär dina hårtips från vår artikel.
  • Hårpolering är ett av de mest framgångsrika sätten att hantera split ends. Läs mer här.

  Riskgrupper för mjäll

  För någon sjukdom finns en riskgrupp. Risken för mjäll är:

  • män, eftersom deras talgkörtlar producerar mer fett än kvinnor;
  • ägare av fet hårbotten;
  • människor med dåliga vanor, eftersom alkohol och nikotin bryter mot ämnesomsättningen
  • personer i åldern 10-14 till 40 år - detta beror på produktionen av hormoner;
  • personer med nedsatt immunitet eller de som nyligen drabbats av svår stress.

  Dessa människor är mer mottagliga för sjukdomen och bör vidta förebyggande åtgärder för att förhindra det.

  Mjäll är en måste-kamp. Detta är inte bara ett estetiskt problem, utan också en signal om ett fel i kroppen. Därför är vid de första tecknen på sjukdomen inte lat för att konsultera en läkare, ta reda på orsaken till fenomenet och bli av med det i tid.

  Varför mjäll syns på huvudet: video

  Problemet med mjäll påverkar någon person minst en gång i livet, för vissa av oss är det här problemet varje dag. Vi har förberett en video som doktorsdermatologen kommer att berätta i detalj vad är orsaken till förekomsten av denna sjukdom och metoder för att hantera den.

  Mjäll - orsaker och behandling

  Mjölk är en kombination av orsaker (eller syndrom), som kännetecknas av en accelererad process av exfoliering av hudpartiklar (i form av skalor) under en relativt lång period. Mjölk finns oftast i hårbotten.

  Skal inte vara förvirrad med bara torr hårbotten. I människolivets liv finns det en konstant död av hudceller och en liten skalning i hårbotten är normal (ca 487 000 celler per 1 cm 2).

  Mjölk är en vanlig sjukdom i hårbotten och påverkar nästan hälften av befolkningen i olika åldrar, kön och etnicitet.

  Orsaker till mjäll

  Mjölk uppstår vanligen som resultat av tre faktorer eller kombinationer:

  1. Felaktig körning av talgkörtlarna (eller seborrhea)

  Seborré - ett allmänt begrepp av mjäll, är en sjukdom. I allmänhet är det en obalans i fettbildning, vilket leder till en minskning eller ökning av talgproduktionen och en förändring i den sebaceösa sekretionens kemiska sammansättning. Denna process kan uppstå på grund av kroniska metaboliska störningar, immunsystemets allmänna tillstånd, ålder och kön, kostmönster och hudkontaminering.

  Avskilja seborréfett (flytande och tjock) och torka.

  Med oljig flytande seborré, porerna är förstorade, huden är blank och håret på huvudet har utseende på oljade, ofta limmade ihop i strängar. Håret är täckt med gulaktiga skalor, ofta förekommer pustler i hårbotten.

  Med oljig tjock seboré, reduceras hudens elasticitet, kanske utseendet av komedoner (hornpropp, svart ål). Håret på huvudet är tätt och grovt.

  2. Svamphudsskador

  Med minskad sebumsekretion täcker skalorna väl håret och hårbotten. Denna process kallas torr seborré (mjäll). Detta fenomen är associerat med processen med aktivering av svampen, som har namnet "Pityrosporum Ovale" eller "Malassezia Furfur".

  Med god immunitet beter sig svampen stabilt. Med en stark fysisk och mental obalans, med långvarig kränkning av kosten, aktiveras svampen, vilket leder till accelerationen av tillväxten av epidermala celler. Perioden av hudutplantering tar tid från 5 till 7 dagar (i frånvaro av sjukdomen, varar denna period cirka en månad).

  Som ett resultat, ett stort antal över normala skalor. Om denna process åtföljs av irritation i hårbotten, klåda och enskilda hotfläckar av rodnad, så kan vi prata om seborrheisk dermatit. Håret blir i detta fall skört, tunt och torrt.

  3.Individuella egenskaper hos kroppen

  Dessa inkluderar särdrag av hudutsöndring och dess struktur, ärftlig predisposition och säsongsförändringar. Andra funktioner är följande:

  • Människor med vissa hudförhållanden, som psoriasis och eksem, är mer benägna att drabbas av mjäll.
  • Vuxna med Parkinsons sjukdom och några andra neurologiska sjukdomar är mer benägna att mjäll och seborrheisk dermatit.
  • Patienter av alla åldrar som har lidit hjärtattacker och stroke, och vissa personer med svaga immunförsvar, är mer benägna att mjäll än andra.
  • Vissa experter tror att människor som inte konsumerar tillräckligt med mat som innehåller zink, vitaminer och vissa typer av fetter är mer benägna att mjäll.
  • Mental överspänning. Många experter tror att det finns en länk mellan frekvent stress och många hudproblem.
  • Studien visade att 10,6% av personer med HIV är mottagliga för seborisk dermatit.

  Allt ovanstående leder till slutsatsen att alla processer och fenomen som leder till mjäll styrs och kontrolleras.

  Mjällmedel

  Lyckligtvis kan dessa processer hanteras. I milda fall är det tillräckligt att hitta en lämplig mjällschampo av en viss komposition och stabilisera din livsstil.

  I de flesta fall kräver utseende av mjäll i mild form inte ett besök hos läkaren. Om dock hårbotten försämras och användningen av behandlingsschampot inte ger det önskade resultatet, bör du rådfråga en läkare. En läkare kan diagnostisera seborrheisk dermatit eller annan relaterad sjukdom, vilket kräver vissa behandlingsförhållanden.

  De flesta mjällprodukter eller svampschampo (mjällschampo) innehåller minst en av följande aktiva ingredienser:

  1. Zinkpyrithion är ett antibakteriellt medel.
  2. Selsulfid ansvarar för att minska cellproduktionens hastighet.
  3. Svavel - hjälper till att avlägsna mjäll fläckar.
  4. Ketokonazol är en mycket effektiv antifungal ingrediens. De flesta som använder ketokonazolprodukter är nöjda med resultaten. Shampoo med denna ingrediens kan användas av både unga och gamla människor.
  5. Salicylsyra - exfolieringskomponent.
  6. Tea Tree Oil - Denna olja extraheras från det australiska teet (Melaleuca Alternifolia). Vi kan säga att för närvarande tillverkare av schampon, allt oftare ingår i sammansättningen av tea tree oil. Tea Tree Oil är antisvamp och antiseptisk. Vissa människor kan dock vara allergiska mot denna typ av olja.

  Den ideala lösningen skulle vara att välja ett sådant schampo, där det finns två eller tre av ovanstående komponenter.

  Förutom schampon, för att bekämpa seborré, använd och krämer:

  1. Cortison krämer - minska inflammation. Denna kräm kan köpas i disken 0,5% eller 1% koncentration. Cremen används två gånger om dagen, resultatet kommer bara att visas efter några dagar. Denna typ av grädde är tillgänglig som en lotion för hårbotten. Applicera en gång om dagen, helst på fuktigt hår efter shampooing. Kan användas med medicinerad schampo.
  2. Antifungal krämer. Effekten av sådana krämer syftar till att minska antalet jästorganismer som lever på huden. Clotrimazol Cream 1% och Miconazole Cream 2% är tillgängliga utan recept. Svampskyddande krämer appliceras en eller två gånger om dagen.

  Hur bli av med mjäll

  Medicinsk schampo för mjäll, liksom medicinska krämer, ska användas under det aktiva skedet av seborré. Eftersom sjukdoms manifestationen minskar är det nödvändigt att minska användningen av läkemedelspreparat och därefter byta till användningen av daglig hygienprodukter. I händelse av en annan sjukdom kan krämer och schampon återanvändas.

  Det kan hända att med återuppkomsten av sjukdomen kan de rättsmedel du använde tidigare tider vara ineffektiva. I så fall måste du använda andra schampon och / eller krämer med ovanstående komponenter.

  De grundläggande reglerna för användning av terapeutiska schampon. Shampoo ska appliceras på fuktigt hår och lämnas i hårbotten i en period av cirka fem minuter. Om shampooet tvättas bort för snabbt kommer de aktiva ingredienserna inte att ha tillräckligt med tid att agera.

  De grundläggande reglerna för användning av terapeutiska krämer (masker, lotioner). Helande krämer används i kombination med terapeutiska schampon. Masker och lotioner suger i hårbotten i 20-30 minuter.

  Parallellt med användningen av terapeutiska medel måste du följa följande enkla diet. Maten som konsumeras bör vara rik på vitaminer och fibrer. I kosten bör vara mejeriprodukter. Konsumtion av fett och sött bör begränsas. Det rekommenderas också att använda minst två liter rent vatten dagligen.

  Folkmedel för mjäll

  Mjölkbehandling hemma kan vara lika effektiv som behandling av dyra mjällbehandlingar.

  Äggbaserad mask. Slå två ägg i en liten mängd varmt vatten. Applicera blandningen på håret i ungefär tio minuter, skölj sedan. Denna procedur hjälper till att förhindra mjäll.

  Mask baserad på apelsinjuice och aloe. Du behöver två tsk aloejuice och två teskedar apelsinjuice, en äggula. Alla komponenter omrörs till en enhetlig konsistens och appliceras på hårbotten. Skölj med varmt vatten efter 40 minuter. Efter applicering av en sådan mask ska du skölja håret med buljong som är framställt av hästslag (som kan köpas på apoteket).

  Sköljare baserad på kalendula. En matsked calendula (ta blomställningen) häll två koppar 80% kokande vatten i 30 minuter. Efter tvättning av håret får du infusionen att rubba i hårbotten efter att ha satt en plastpåse på huvudet, ta av påsen efter 30 minuter, tvätta inte håret. Denna procedur rekommenderas två eller tre gånger i veckan.

  Kamille sköljning. Två matskedar av kamomill (blomställning) häll en liter vatten och koka i fem minuter. Efter kylning, gnugga buljong i hårbotten.

  Kamille sköljning. Förbered en infusion av kamilleblomställningar i förhållandet 1 till 10. Tvätta infusionshuvudet två eller tre gånger i veckan, antalet procedurer från 10 till 15. Denna kurs kan upprepas om två eller tre veckor.

  Tymbaserad sköljning. Fyra matskedar av timjan häller 0,5 liter vatten och koka i 10 minuter. Kyla och täta buljong, sätt på vått hår och vattna dem helt. Skölj inte med vatten. Du kan använda efter varje shampooing.

  Skölj från svamp. I 0,5 liter varmt vatten är det nödvändigt att lösa upp en matsked havsalt. Applicera lösningen på rent, fuktigt hår och skölj dem väl efter 5 minuter. Efter sköljning av håret i en annan lösning (tillsätt en tesked citronsaft till 0,5 liter vatten).

  Oljor för hår. En msk burdock eller ricinolja blandad med tio matskedar kalendula-tinktur (säljs på apoteket). Används för att gnugga i hårbotten två gånger om dagen.

  Vid användning av medicinsk produkt är samråd med en specialist nödvändig.  Nästa Artikel
  Orsaker till fet hud på ansiktet