projektarbete "Studie av pH-miljöen hos schampon"


design och forskning "Studie av pH-miljön hos schampon"

nedladdning:

Preview:

MUNICIPAL BUDGETARY EDUCATIONAL INSTITUTION SECONDARY SCHOOL № 27

Lviv byn Seversky distriktet

"Studien av PH-miljö-schampon"

student 9B klass Dmitriev Alexey

Bordonos Marina Nikolaevna,

Läsåret 2012-2013

"Studien av pH-miljö schampon"

Förberedande arbete utförs av studenter:

- en artikel i online tidningen "Bulletin of the School";

- samla och bearbeta teoretiskt material i skolans bibliotek

- samla och bearbeta teoretiskt material på Internet

- schampo etikett forskning.

 1. Den teoretiska delen av studien: insamling av teoretisk information om de ämnen som utgör shampon.

2. Praktisk del:

- Erfarenhet nummer 1 "Bestämning av pH-miljö i schampon";

- Erfarenhet nummer 2 "Bestämning av de organoleptiska egenskaperna hos schampon."

3. Presentation och rättfärdigande av resultaten av experiment.

4. Beskrivning av projektarbete, skapa en presentation.

5.Förberedande med presentationen på klass timmar.

Problem: Under det senaste årtiondet har ett stort antal schampon dykt upp på marknaden, vilket medför obehagliga känslor i huvudområdet, är informationen på pH-medium som presenteras på shampoo-etiketten tillförlitlig?

 1. Undersök olika märken av schampon som en möjlig användning, samt bevisa de fördelaktiga och skadliga egenskaperna hos schampon.

1. Bestäm pH-miljöproverna av schampon;

2. Bevis om det är möjligt att applicera de studerade schamponerna för att tvätta huvudet dagligen;

3. Kontrollera de organoleptiska egenskaperna hos schampon.

Metoder för att arbeta på ett socialt projekt

Den första etappen. Förbereder eleverna att arbeta på projektet.

Den andra etappen. Välj ett problem.

Den tredje etappen. Samling av information.

Fjärde etappen. Utveckla din egen lösning på problemet.

Femte etappen. Genomföra en handlingsplan för studentteam.

Sjätte steget. Förbereder för att skydda projektet.

Sjunde steget. Presentation av projektet.

Epigrafer till projektet:

Att leva är att lära
Att leva är att drömma i stort och fritt.
Att leva är att skapa, arbeta outtröttligt,
Med outtömlig inspiration!
DI Mendeleev.

Den teoretiska delen av studien: insamling av teoretisk information om de ämnen som utgör shampon

Shampoo är en av de viktigaste och vanligaste hårvårdsprodukterna.

Shampoo är en blandning av flera ämnen. Den mest omfattande komponenten är vatten. Detta följs av ytaktiva ämnen. Konserveringsmedel, smaker, oorganiska salter, såsom natriumklorid eller andra, används också för att upprätthålla den önskade viskositeten. Sammansättningen av moderna schampon innehåller ofta naturliga oljor, vitaminer eller andra komponenter, vilket enligt tillverkarna bidrar till att stärka håret eller är till nytta för konsumenterna. Experimentella bevis för detta finns emellertid inte som regel.

Hygienisk hårvård i vår tid visas inte utan att använda schampo. Med honom associerar vi hårets skönhet och hälsa. Men trots alla fördelar med schampo över andra hårrengörare, tänker få människor på den skada som schamponet kan göra inte bara för håret utan även för hårbotten.

Sammansättningen av vilket schampo som ett ytaktivt medel innefattar natriumlaurylsulfat eller liknande lauryletoxisulfat, som är ansvariga för tvättens och skumningseffekten av schampot. Vid tvättning av huvudets ytaktiva medel, som interagerar med keratin, bryter hårets struktur och tillsammans med smutsen tar bort friska ingredienser. Som ett resultat blir håret skört, tråkigt och styggt. Hårbotten är överdriven, eventuellt klåda och rodnad i huden.

Natriumlaurylsulfat har en mindre tömningseffekt på håret och hårbotten, men kan orsaka allergiska reaktioner, irritera ögonen och huden, och ibland kan det vara en av orsakerna till håravfall eller mjäll. I de medel som är avsedda för kortvarig användning med ytterligare avfettning från ett integument, särskilt i schampon, bör innehållet av natriumlaurylsulfat inte överstiga 6-8%.

Många av ingredienserna i schampot är märkta "Fara". Detta innebär att detta element kan orsaka irritation i huden och ögonen, orsaka allergier, kan vara cancerframkallande eller giftiga.

Exempelvis innefattar sådana komponenter: dimetiketon, som används som fuktkräm och mjukmedel; Natriumbensoat är en syntetisk substans som används som konserveringsmedel; citronsyra används som en tunnare, skumdämpare och PH modifierare och andra. Shampoos bör inte innehålla ingredienser som Ceteareth- och PEG, DMDM ​​och Hydantoin Fragrance, vilket kan orsaka irritation i hårbotten, allergiska reaktioner och giftiga ämnen som finns i dem, skadar hormonella och nervsystemet.

Listan över skadliga ämnen som ingår i schampot kan vara oändlig. Nu försöker populära kosmetiska företag att utesluta från kompositionen av schampo skadliga komponenter, de tar hand om att producera perfekta och säkra produkter för människor, för vilka de använder mycket renade råvaror. Därför frestas inte att välja ett schampo att annonsera på sina magiska egenskaper. Du måste bestämma vad du vill ha för ditt hår och få ett anständigt och högkvalitativt verktyg av ett känt företag för att bli av med tankar om de negativa konsekvenserna av att använda schampo.

För studierna togs schampon:

Erfarenhetsnummer 1 "Bestämning av pH-miljö för schampon"

Beredda lösningar av schampon i vatten. På testremsor orsakade några droppar av varje lösning av schampon.

  Om indikatorfärgen ändras till en ljus mörkgul, överensstämmer schamponmediet till standarden: 6

Resultat: undersökning av schampoproverna som identifierats:

 • Loreal Paris har en neutral miljö (pH = 6).
 • Head Axlar, Syoss Color är alkaliska (pH = 8).
 • Hair Shampoo, Syoss, Garnier har en något alkalisk miljö.

Slutsatser: Det bästa schampot som är lämpligt för daglig användning - Loreal Paris.

 • Shampoo Head Axlar, Syoss Color kan användas inte mer än en gång var tredje dag, för de innehåller ett högt innehåll av alkalier.
 • Shampoo Hair Shampoo, Syoss, Garnier är inte lämpliga för daglig användning (De kan användas varannan dag).

Erfarenhet nummer 2 "Bestämning av de organoleptiska egenskaperna hos schampon."

Baserat på det faktum att köpare, när de köper schampo, styrs av lukten av produkten, genomförde vi ett experiment och bestämde lukten av varje prov:

 • Enligt vår uppfattning är den bästa lukten Syoss, Loreal Paris.
 • Värst av allt luktar hårschampo.

Sammanfattning och rättfärdigande av resultaten av experimenten.

Som ett resultat av arbetet med studier av olika schampon har följande slutsatser gjorts:

 • Vi visade att inte alla schampon är lämpliga för daglig användning, för som anges på etiketterna av reaktionsmediet (pH-neutral), motsvarar inte verkligheten. De flesta schampon är alkaliska eller svagt alkaliska. Detta tyder på att dessa schampon bör förbrukas inte mer än en gång var 3-4 dagar.

Alla schampon bör innehålla aromatiska tillsatser som ger en behaglig lukt. Men i verkligheten är det inte. Shampoos har inte alltid en trevlig lukt.

Studie av egenskaper hos schampon

Relevans: Detta arbete kommer att hjälpa orienterande köpare i reklamvärlden, samt spara pengar och hälsa. Under livet i vårt hårs tillstånd förändras. Och inte alltid till det bättre. Det beror på hälsotillståndet, ekologin, och på vädret och även på säsongen. Därför kan produkter som ger tröst till ditt hår för en tid sedan i dag vara ineffektiva. I det här fallet skulle det bästa sättet att få ditt hår i rätt form vara att kontakta specialister som arbetar med professionella hårkosmetika.

Shampoo är ett rengöringsmedel som är en lösning av salter av kaliumsyror med tillsats av extrakt av örter, aromatiska ämnen, oljor och alkalier, mjukgörande vatten.

Syftet med vår studie: Att identifiera det mest effektiva schamponet för dess fysiska egenskaper och kemiska sammansättning.

Studiens syfte:

Undersök sammansättningen av schampon på etiketten;

Intervju studenter;

Genomföra ett laboratorieexperiment

Analysera data och dra slutsatser.

Kriterier för att bestämma effektiviteten hos schampon:

1. Undersökningsresultat.

2. Bestämning av fysikaliska och kemiska egenskaper hos schampon.

Studiens syfte: Shampoo

Forskningens ämne: processen att bestämma sammansättningen och egenskaperna hos schampon

Forskningsmetoder: Analys av litterära källor och Internetresurser, ifrågasättande, experiment och bearbetning av resultat.

Shampoo involverad i studien:

Le Petit Marsilie, Garnier, Ren Line, HealdShaldrs, Gliss Kur, Pantene PRO-V.

Praktiskt värde: resultaten av undervisnings- och forskningsarbetet kan användas av lärare, lärare, studentpraktikanter för effektiviteten av vidareutbildning i utbildningsarbetet.

Del 1. Litteraturöversikt

1. 1. Huvudkomponenterna i schampon

Vid utveckling av nya produkter, som i stor utsträckning är förknippade med utsikterna för utvecklingen av stillastående världsmarknad för hårvårdsprodukter, ges stor betydelse för tillverkarens förmåga att intressera konsumenten för fördelarna med de nya produkterna. Det bästa exemplet på detta område är strategin för ett antal marknadsproducenter, som är att tillsätta vitaminer och mineralämnen till deras hårvårdsproduktserier, såsom keratin, glukasil och vitamin B. En aktiv kampanj för att utbilda konsumenter utförs. fördelar med dessa kosttillskott för hårhälsa. Således införs ytterligare element i sammansättningen av nästan alla färgämnen, geler och hårspray.

Enligt etiketterna av schampopackar bestämde vi deras sammansättning:

Vatten (vatten). Vanligtvis är det för det första i uppräkningen av kompositionen på förpackningen, vatten är den grundläggande komponenten där alla övriga komponenter blandas. Vatten utgör ca 80% av alla komponenter.

Ytaktiva föreningar (surfaktanter). Ammonium Laurylsulfat (Ammonium Laurylsulfat) / Ammonium Lauret Sulfat (Ammonium Lauret Sulfat) / Natrium Lauryl Sulfat (Natrium Lauryl Sulfat). Rengöringsmedel som rensar håret.

Rengöringsmedel sekundär skumning. Cocamide DEA, MEA eller TEA (Cocamide DEA, MEA, eller TEA) / Cocamidopropyl Betaine (CocamidopropylBetain). Dessa är tvättmedel som tillsätts för att bilda tvålslamor. Dessutom rengör och rengör dessa tvättmedel Shampoos formel så att det blir lättare att fördela.

PH-nivå. Natriumcitrat, eller natriumcitrat (natriumkitrat). Det är ett buffertmedel som håller pH-värdet i schampon i önskad nivå (något surt) medan du tvättar håret. Natriumcitrat gör att du kan ta bort smuts och fett från håret, och hjälper också att justera hårets naglar (vågar på varje hår) för att håret ska bli smidigt och glänsande.

Vax. Glykoldistearat (Glykoldistearat) / Stearat (Stearat). Dessa ämnen är vaxer och läggs till i schamponet för att förbättra massans utseende och konsistens: de ger massan av schampot en pärlglans och tillåter att shampooet flyter lätt ut ur flaskan.

Mjukgörande ingredienser. Polyquaternium / Quaternium. Konsolidera schampo och konditionera håret.

Silikonoljor. Dimetikon / cyklometon (cyklometon). Täcka och släta håret i halsen, förtjocka håret, minska statisk elektricitet och lägga till glans på håret. Dessutom underlättar de att kamma hår.

Luftfuktare. Panthenol (Panthenol). Formen av vitamin B, denna flitiga fuktkräm (hjälper håret att locka och behålla fukt) fungerar från inuti och utanför håret: det tränger in i hårkutiklet och förstorar det och täcker det också ovanifrån för att lägga till glans.

Alkoholer. Cetyl (Cetyl) / Oleyl (Oleyl) / Stearyl (Stearyl) alkoholer. Dessa är hydrerade alkoholer som fäster på utsidan av håraxeln och fungerar som smörjmedel. [1]

1. 2. Metoder för analytisk kemi

Vi har identifierat förutsättningarna för en framgångsrik lösning på problemet med kvalitativ analys:

Du måste ha en grundläggande förståelse för objektets sammansättning som studeras, dess natur.

Det är nödvändigt att ta hänsyn till gränserna för möjligheterna för analysmetoder.

Det är nödvändigt att veta att för vårt syfte är det omöjligt att garantera en hundra procent noggrannhet av bestämning. Men det är alltid möjligt att få värdefull information som hjälper till att lösa problemet ytterligare.

Kemisk analys kan delas i enlighet med de problem som ska lösas i kvalitativa och kvantitativa. I denna uppsats betraktar vi endast kvalitativ kemisk analys.

En kvalitativ kemisk analys är definitionen (upptäckten) av kemiska element, joner, atomer, atomgrupper, molekyler i ämnet som analyseras.

Att lösa det andra problemet fick vi bekanta med metoderna för analytisk kemi.

Vid analys av en blandning av ämnen kan det visa sig att några av provet är lösliga i vatten, vissa i syror, vissa i ammoniak etc. I det här fallet är det lämpligt att genomföra en fraktionell upplösning av provet och erhålla en serie extrakt - lösningar innehållande olika katjoner och anjoner och deras blandningar. Samtidigt är det nödvändigt att se till att den del av provet som löses upp i detta lösningsmedel avlägsnas fullständigt från blandningen och överförs till lämpligt extrakt. Varje huva analyseras separat, eftersom detta uppnår en ytterligare separation av den komplexa blandningen och eliminerar störande verkan hos vissa joner. [6]

Del 2. Experimentellt arbete med studier av fysikalisk-kemisk sammansättning av schampon

2,1. Experimentell del

1. Genomföra en undersökning för att bestämma de mest populära schamponerna

För att bestämma de mest använda schamponerna och prova dem genomfördes en undersökning där frågan ställdes: "Vilken typ av schampo använder du?". De mest använda schamponerna var "Nivea", "Shauma", "Palmolive", "Pure Line". Följande shampoo varumärken identifierades också: Pantene, GLISS KUR, Le Patit Marsilie. Data presenteras i diagram 1.

Figur 1. - Shampoos popularitet

Vilken av dessa schampon är bäst?

För att svara på denna fråga utförde jag ett experiment

2. Bestämning av utseende av schampo

Tabell 1. - Karaktäristika för utseende av schampon

Presentation "Studie av de fysikalisk-kemiska egenskaperna hos schampon"

presentation är en ansökan till forskning

Visa dokumentinnehåll
"Presentation" Studie av de fysikalisk-kemiska egenskaperna hos schampon "

Ämne: Studie av de fysikalisk-kemiska egenskaperna hos schampon

Syftet med arbetet är att studera kompositionen, egenskaper och kvalitet hos olika schampon.

Syftet med forskningen är schampon av märken: Folk kosmetika, Ren linje, Röd linje, Avon, Oriflame, Shauma, BM Lab, Min sol.

Vem uppfann schampo?

I början av Shampoos historia satte Casey Herbert från England. Han blandade örter med tvålpulver och kallade den här blandningen Shaempoo.

1903 uppfann och patenterade Hans Schwarzkopf sitt eget schampo och varumärke.

Historien om flytande schampo började 1927, det uppfanns av sonen av Hans Schwarzkopf, när hans far inte längre levde.

Vad ingår i schampot?

glans, renhet, välskötta utseende, volym, silkiness

tjockt, mjukt krämigt skum

Diethanolamin - (DEA) orsakar skador på huden och slemhinnorna. Dess analoger är: TEA och MEA.

Ftalater (ftalat) - bryter mot det mänskliga endokrina systemet.

Sulfater (Sodium Lauryl Sulfate) (SLS) - tränger snabbt in i ögon, hjärna, lever, hjärta. Samlar upp och orsakar långvarig skada på organen.

Sulfater - (Sodium Laureth Sulfat) (SLES) - En alkoholisk form av SLS. Det är mindre irriterande, men det torkar dessutom huden (jämfört med SLS).

Smakämnen - erhållna syntetiskt, är mycket allergiframkallande ämnen.

Diethanolamin - (DEA) orsakar skador på huden och slemhinnorna. Dess analoger är: TEA och MEA.

Ftalater (ftalat) - bryter mot det mänskliga endokrina systemet.

Under arbetets gång genomfördes en undersökning där 110 personer i olika åldersgrupper deltog. Av dessa är 70% kvinnliga och 30% är manliga.

70% av de svarande anförde sitt hår till den normala typen, 8% att torka, 11% till fet, 5% till den kombinerade, 6% färgade.

När du väljer ett schampo, var uppmärksam: valet av föräldrar är 26%, kvaliteten är 22%, lukten är 18%, annonsen är 17%, hårets typ är 5% - effekten av shampoo på håret är 4%, priset är 4%, för företaget-2%, för kompositionen-2%.

21% av undersökningsdeltagarna vet att de kan vara en del av schampon och 79% gör det inte. Endast 7% av de svarande läser sammansättningen av schampon.

Sulfater (Sodium Lauryl Sulfate) (SLS) - tränger snabbt in i ögon, hjärna, lever, hjärta. Samlar upp och orsakar långvarig skada på organen.

Sulfater - (Sodium Laureth Sulfat) (SLES) - En alkoholisk form av SLS. Det är mindre irriterande, men det torkar dessutom huden (jämfört med SLS).

Smakämnen - erhållna syntetiskt, är mycket allergiframkallande ämnen.

Enligt undersökningsresultaten identifierade vi de mest populära schamponerna: Ren linje -35%, Shauma-20%, Avon-18%, Oriflame-15%, Övriga märken -12%.

Erfarenhet 1. Studien av schampoens skummande förmåga

Forskning av fysikaliska och kemiska egenskaper hos schampon

Denna presentation presenterar en fasad studie av de fysikaliska och kemiska egenskaperna hos schampon. Shampoo är en ganska vanlig hygienprodukt för hår och har de verkligen alla egenskaper som erbjuds i reklam. Efter att ha utfört forskning kan man dra slutsatsen att shampooet av farmor Agafia-märket har rekommenderat sig som ett schampo med det lägsta innehållet av klorid-, sulfatjoner utan parabener och innehåller en uppsättning helande örter.

Uspanova Indira Burkuthanovna, 2017/03/21

Innehållsutveckling

Utbildningsdepartementet och Kazakstans utbildning i Kazakstan Region Fokus: Hälsosam miljö - Grunden för genomförandet av strategin "Kazakstan-2050" Avsnitt: Kemi Ämne: Undersökning av schampoens fysikalisk-kemiska egenskaper

Författare: Sharbekova Diana Kanatovna Klass: 10 "B" Kommunal offentlig institution "Sekundskole nr 19"

Vetenskaplig rådgivare: Uspanova Indira Burkutkhanovna, kemi lärare "Sekundär gymnasium №19"

Vetenskaplig konsult: Sapakova Aigul Kasenkanovna, Ph.D. i biologi och fungerande professor vid Institutionen för kemi och geografi vid Naturvetenskapliga och matematiska fakulteten vid statsuniversitetet kallat Shakarim, Semey

Hypotes: Shampoos - en av de viktigaste och vanligaste hårvårdsprodukterna. Är de skadliga för människor? Som ett testobjekt används schampon under varumärket "Farmor Agafi's Recipes", "Head and Shoulders 2 in 1", "Schauma", "Clear", "Egg Shampoo", hemlagad schampo. Syfte: Att genomföra en undersökning om att fysikalisk-kemisk sammansättning av schampon uppfylls med GOST-standarden, efter att ha utfört en rad experiment. Välja den mest säkra för människors hälpsschampo.

Göra schampo hemma.

Metod för framställning: Krossad 100 g rågbröd, tillsattes 100 ml kefir, 1 ägg och 3 droppar orange eterisk olja, omrördes med en mixer.

Vem uppfann schampo?

I början av Shampoos historia satte Casey Herbert från England. Han blandade örter med tvålpulver och kallade den här blandningen Shaempoo.

1903 uppfann och patenterade Hans Schwarzkopf sitt eget schampo och varumärke.

Historien om flytande schampo började 1927, det uppfanns av sonen av Hans Schwarzkopf, när hans far inte längre levde.

Verkningsmekanismen av schampon.

Verkningsmekanismen är baserad på förmågan att emulgera fetter och sedan lösa upp dem i vatten.

Vatten bidrar till hydrolisering av schampon, med bildning av skum. Det finns ett mekaniskt avlägsnande av epidermis-kopparna (mjäll) och alla typer av föroreningar.

Vad ingår i schampot?

glans, renhet, välskötta utseende, volym, silkiness

tjockt, mjukt krämigt skum

Diethanolamin - (DEA) orsakar skador på huden och slemhinnorna. Dess analoger är: TEA och MEA.

Ftalater (ftalat) - bryter mot det mänskliga endokrina systemet.

Sulfater (Sodium Lauryl Sulfate) (SLS) - tränger snabbt in i ögon, hjärna, lever, hjärta. Samlar upp och orsakar långvarig skada på organen.

Sulfater - (Sodium Laureth Sulfat) (SLES) - En alkoholisk form av SLS. Det är mindre irriterande, men det torkar dessutom huden (jämfört med SLS).

Smakämnen - erhållna syntetiskt, är mycket allergiframkallande ämnen.

Erfarenhet nummer 1 Studie av de organoleptiska egenskaperna hos schampon.

I valet av schampo, som andra hushållsprodukter, styrs vi ofta av deras organoleptiska egenskaper. Vi har bestämt färg, lukt och konsistens hos de studerade schamponerna. Organoleptiska egenskaper hos proverna kontrolleras enligt kraven i GOST R 52345-2005.

Organoleptiska egenskaper hos schampon.

"Recept mormor Agafi"

"Huvud och axlar 2 i 1"

Stark lukt av mentol

Med en lila nyans

Medium med havsmak

Slutsats: Enligt resultaten av intervjuerna har shampooet "Recept av farmor Agafi" en trevlig lukt, naturlig färg och öppenhet. Schampon av varumärket "Clear", "Schauma" har en onaturlig vit med en nyansfärg, vilket indikerar närvaron av ett stort antal färgämnen i kompositionen. Organoleptiska egenskaper hos proverna uppfyller helt och hållet kraven i GOST R 52345-2005.

Erfarenhet nummer 2 Bestämning av pH-schampon.

"Recept mormor Agafi"

"Huvud och axlar 2 i 1"

Hemlagad kefir-baserad schampo

Slutsats: Alla analyserade prover har ett pH av cirka 6 (svagt surt medium). Uppfyller standard GOST R 52345-2005.

I det beredda hemlagade schampoet är onsdagen sur.

Erfarenhet nummer 3 Skummande schampon.

"Recept mormor Agafi"

"Huvud och axlar 2 i 1"

Skumstabilitetsnorm enligt GOST

Det mest resistenta skummet i kranvatten har schampo "Huvud och axlar 2 i 1" - 87%. Den minsta skumstabiliteten i schampo "Farmor Agafi's Recipes" är 53%. För mycket höjd på skumkolonnen indikerar en hög koncentration av Lauramide Dea, vilket är dåligt för hår och hårbotten.

Upplev nummer 4. Suspensionskapacitet hos de analyserade schamponerna.

"Recept mormor Agafi"

m massa av suspenderat kol, g

"Huvud och axlar 2 i 1"

Studier har visat att alla schampon har upphörande förmåga. Om det är ordnat i en rad, "Rensa" - 0,24 g, "Recept av farmor Agafi" - 0,21 g, "Huvud och axlar 2 i 1" - 0,19, "Schauma" - 0,18 g "Ägg shampoo "- 0,12 g. Shampoo av varumärket" Clear "har den bästa suspenderingsförmågan, och de sämsta resultaten visades av schampo -" Ägg ".

Erfarenhet nummer 5. Emulgerande förmåga hos de analyserade schamponerna.

Alla schampon har emulgerande förmåga. Lösningarna med högsta emulgeringsförmåga är: "Huvud och axlar 2 i 1" - 37%, identiska resultat av emulgerande förmåga i schampon av märket "Grandma Agafi's Recipes" och "Schauma", den minsta "äggschampotten" - 18%.

V (olja), utsatt för emulgering, cm3

"Recept mormor Agafi"

V (olja), passerade in i lösningen av SMS,%

"Huvud och axlar 2 i 1"

Upplev nummer 6. Bestämning av densiteten hos schampon.

"Recept mormor Agafi"

"Huvud och axlar 2 i 1"

Norm ρ g / cm 3 enligt GOST

Sjampoen ska inte vara för tjock, eftersom det gör det svårt att applicera på håret och ta bort det efter att ha tvättat det från håret. De mest täta schamponerna från alla märken som studeras: "Klar" -1,23 g / cm 3 och "Huvud och axlar 2 i 1" 1,19 g / cm 3 när man använder dessa schampon krävs en stor mängd vatten. De lägsta resultaten visade att schampo "Recept mormor Agafi" lite tätare än vatten.

Erfarenhetsnummer 7. Ytspänning. Surfaktant schampon.

Ytspänningskoefficient, σ n / m

"Recept mormor Agafi"

"Huvud och axlar 2 i 1"

De ytaktiva ämnena minskar ytspänningen mellan vattnet och fettpartiklarna, vilket underlättar avlägsnandet av dessa partiklar och smuts; öka viskositeten hos schampon. Således desto lägre ytans spänningsförhållande för lösningen desto bättre är det rengöringsegenskaperna hos schamponet. Shampoo "Recept av mormor Agafi" - 6.33 n / m har de bästa tvättegenskaperna, de sämsta resultaten visades av schampo av varumärket "Head and Shoulders 2 in 1" - 78,67 n / m.

Erfarenhet nummer 8. Bestämning av sulfatjonkvantitativ sammansättning medelst metoden för komplexometrisk titrering.

"Recept mormor Agafi"

Mängden kloridjoner, mg / dm 3

"Huvud och axlar 2 i 1"

Genomsnittlig avvikelse, mg / dm 3

Omfattning av variation, mg / dm 3

Enligt studien innehåller alla schampon sulfater. Den minsta mängd sulfatjoner i schampot av märket "Farmor Agafi's Recipes" är 30,08 mg / dm 3.

Matematisk bearbetning av experimentella data. Korrelationskoefficient.

Som ett resultat av beräkningen av korrelationskoefficienten för mängden sulfatjoner och suspenderingsförmåga fann vi att korrelationsförhållandet = -0,078. Korrelationskoefficienten för mängden sulfatjoner och emulgeringsförmåga = 0,2917. Närvaron av mängden sulfatjoner påverkar inte eller har en svag effekt på emulgerings- och suspenderingsförmågan.

Erfarenhetsnummer 9. Bestämning av kloridjoner genom utfälld titrering.

Mängden kloridjoner, mg / dm 3

"Recept mormor Agafi"

Genomsnittlig avvikelse, mg / dm 3

"Huvud och axlar 2 i 1"

Omfattning av variation, mg / dm 3

Vid en kvalitativ bestämning fastställdes att innehållet av klorjon i de analyserade schamponerna ligger i intervallet 20,0-80,0 mg / dm 3.

Det högsta innehållet av kloridjoner i schampo av varumärket "Huvud och axlar 2 i 1" är 77,59 mg / dm 3. De begränsande indexerna av kloridjoner i schampon av varumärket "Schauma" är 36,53 mg / dm 3. Den minsta mängden kloridjoner i märket "Recept mormor Agafi" - 20,11 mg / dm 3. Ju mindre medelavvikelsen och variationen varierar desto mer exakt är resultatet.

Korrelationskoefficienten för mängden sulfat och kloridjoner.

Mängden kloridjoner

"Recept mormor Agafi"

Mängden sulfatjoner

"Huvud och axlar 2 i 1"

Natriumklorid (natriumklorid) används som ett förtjockningsmedel i schampon och balsam innehållande natriumlaurylsulfat. Därför för indikatorer på värdena av klorid och sulfatjoner en stark direkt relation

Erfarenhetsnummer 10. Bestämning av närvaron av färgämnen.

"Recept mormor Agafi"

Huvud och axlar 2 i 1

Slutsats: Av de fem proverna innehåller schamponet, som är baserat på äggulor (äggschampo), inte färgämnen och shampooet av "Grandmother Agafi's Recipes" -märket innehåller inte färgämnen, består av naturliga växtekstrakter.

Erfarenhetsnummer 11. Effekt på huden.

Shampoo-märket "Clear" visade de bästa resultaten när den applicerades på huden, huden har blivit mjukare, mjukare och glänsande. Shampoo varumärke "Ägg" och "Recept mormor Agafi" visade följande resultat: när det applicerades blev huden hårdare och grov. Dessa schampon innehåller inte stearater, parabener som ger hårglans, jämnhet och lätt kamning.

Bearbetningsresultat (mjukhet, elasticitet, glans)

"Recept mormor Agafi"

Grovhet, inte elastisk, glans

"Huvud och axlar 2 i 1"

Jämnhet, glans, elasticitet

Elasticitet, utan glans, grovhet

Grovhet, elasticitet, utan glans

Jämnhet, glans, elasticitet

Smoothness, elasticitet, glans

Sammanfattar resultaten av studien.

"Recept mormor Agafi"

Huvud och axlar 2 i 1

Slutsats: Enligt forskningsresultatet fick shampooet av varumärket "Head and Shoulders 2 in 1" det högsta genomsnittsvärdet. Därför rekommenderas inte detta schampo för användning. Shampoo varumärke "Recept mormor Agafi" gjorde det lägsta genomsnittliga värdet på 1,5, detta schampo rekommenderas för daglig användning utan hälsorisk.

1. Den utförs fysiska och kemiska analysen medger att slutsatsen att sammansättningen av ett modernt schampo motsvarar vissa etablerade scheman.

2. Enligt resultaten av undersökningen motsvarar innehållet i sammansättningen av schampon enligt GOST-standarden, endast det högsta innehållet av sulfatjoner och kloridjoner finns i schampot av varumärket "Huvud och axlar 2 i 1". Långvarig användning av tvättmedel med natriumlaurylsulfat kan leda till utveckling av torr hud, avskalning, håravfall, framträdande av komedoner och provocerande dermatit.

Shampoo varumärke "Recept mormor Agafi" gjorde det lägsta genomsnittliga värdet av studien. Detta schampo rekommenderas som ett säkert schampo för människors hälsa.

Shampoo gjord av naturliga hemgjorda produkter har visat sig som ett schampo som ger hår glans, näring, tillväxt, stärka hårsäckar, med en rik uppsättning vitaminer. Men äger inte rengöring, suspendering, emulgerande, skummande förmågor. Det rekommenderas därför att användas en gång i veckan utöver huvudschampo.

3. En sociologisk undersökning mellan 9-11 klasser visade att 11% av studenterna använder schampo utan att läsa, märka kompositionen och fokusera på reklam, 28% noggrant överväga innehållet på etiketten, 61% av de svarande är likgiltiga för att köpa ett val av schampo som valde under armarna. 100% av studenterna noterade att de inte är medvetna om farorna och reglerna för lagring av schampon. Därför anser jag att det är nödvändigt i skolan bland eleverna att genomföra informationsarbete om bildandet av regler för förvärv av schampo och att ge rekommendationer om korrekt användning och lagring av schampon.

4. Matematisk analys visade att suspenderings- och emulgeringsförmågan inte beror på eller är svagt beroende av förekomsten av sulfatjoner i schampon. Därför skiljer sig schampon med sulfatinnehåll inte mycket i deras egenskaper från sulfatfria schampon.

Villkor för lagring av schampon

Hårschampon kan orsaka allergiska reaktioner, ögonsjukdomar, såväl som hjärn-, lever- och andra inre organ. Men schampon rengör effektivt hårbotten och ger hår glans, silkiness, renhet, volym, ger näring till håret.

När du använder schampon bör du använda ett antal regler:

 • Håll kosmetika i en mörk, cool plats.
 • Stäng tätt, dra åt locket efter varje användning.
 • Kom ihåg att ökad temperatur och fuktighet minskar shampoos livslängd.
 • Innan du använder shampooen på håret, bör du suddas och värma det i början på händerna.
 • Skölj noga med håret av schampon.
 • Vid kontakt med ögonen, skölj omedelbart med rent rinnande vatten.
 • Markera öppningsdatum med en markör på förpackningen
 • Förvara inte kosmetika i solljuset
 • Köp inte oöppnade produkter.
 • Förvara hemlagad schampo i en sluten behållare, i kylskåpet i högst 2 veckor.

Forskning av fysikaliska och kemiska egenskaper hos schampon

För forskning tog jag 5 prov av populära märken av schampon

Shampoo bedömning börjar med lukt, konsistens och färg. Traditionella dofter av lukt i hårprodukter är färska, havs-, blommiga, gröna, fruktiga, snygga och lätta orientaliska smaker. I mäns shampoo finns träig, tobak, läderanteckningar. Babyshampo ska ha en mycket delikat, varm, pulverformig, oskarp doft.

Alla föreslagna prover har en trevlig arom. Tre prov är ogenomskinliga (nr 1, 3,4). Prov nr 1 har en onaturlig vit färg, vilket indikerar närvaron av ett stort antal färgämnen i kompositionen, detsamma kan sägas om prov nr 2. Prov nummer 3 har en pärlfärg, vilket vanligtvis indikerar ett försök att dölja kompositionens heterogenitet. I prov 4 försökte grumligheten maskeras av likheter med kräm, lotion eller kosmetisk mjölk som närmar och mjukar huden. Prov nr 5 kan betraktas som vinnare av denna jämförelse, eftersom har en mjuk färg, transparent och enhetlig

Shampoo provplats

Vi studerar proverna mer detaljerat:

1 erfarenhet: Studien av lösningar av schampo och tvål med användning av fenolftalein.

Jag förberedde lösningar av hushållssål, toaletttvål i varumärket DURU, flytande tvål från Absolut-märket, 5 schampon av olika märken med en massfraktion av upplöst ämne 0,01.

Jag hällde 10 ml av de beredda lösningarna i provrör och tillsatte några droppar fenolftalinalkohollösning till dem.

Tabell 2 Resultaten av experimentet

Provnummer / Företagsnamn

Fenolftalin färgförändring

Sjampoens surhetsgrad spelar en mycket viktig roll. Eftersom håret innehåller en viss mängd fukt och har en något sur miljö, gör sådana processer som färgning, perming och vissa andra håret alkaliskt, förstör håret: de förlorar elasticitet, splittras, blir sköra. I detta avseende bör schampoets pH-värde närma sig den neutrala nivån, det vill säga det borde inte finnas en stor kontrast mellan hudens och hårets surhetsnivå och detergentets surhetsnivå.

Slutsats: Erfarenhet har visat att alla presenterade hårschampon har en neutral miljö och vattenhaltiga lösningar av tvål har en alkalisk miljö.

2 erfarenhet: Studien av skummande skum

Jag hällde 4 ml vatten, tvätttvål, "DURU" varumärke toalettsåp och fem schampon av olika märken i rör. Efter stängning av rören blandade jag noga lösningarna och mätt höjden på skumkolonnen.

Tabell 3 Experimentella resultat:

Provnummer / Företagsnamn

Höjd av skumkolonn

Shampoo provplats

(Lauramide Dea) är en halvsyntetisk kemikalie som används för att skumma och förtjocka olika kosmetiska preparat. Den används också i diskmedel för att ta bort fetter. Främjar torkning av hår och hud; orsakar klåda samt allergiska reaktioner.

Slutsats: För mycket höjd av skumkolonnen indikerar en högre koncentration av Lauramide Dea, vilket är svårt för hår och hårbotten.

3 erfarenhet: Bestämning av densiteten hos schampon

Att veta volymen och massan av schampon kan man beräkna dens densitet med formeln: c = m / v. Först mätt jag massan av ett glas (45 g. = 0,045 kg.), Hällde sedan 50 ml schampon av fem olika märken i glasögon, lade glasögonen på vågorna och mättes deras massa.

Sjampoen ska inte vara för tjock, eftersom det gör det svårt att applicera på håret och ta bort det efter att ha tvättat det från håret.

Tabell 4 Experimentella resultat:

Shampoo provplats

4 erfarenhet: Ytspänning.

Jag hällde några schampon av fem olika märken i kopparna. Sedan bestämde jag med hjälp av millidinometern den kraft som krävdes för att lossa slingan från ytan av schampot.

där l är längden på den tråd som ringen är gjord av.

Ytspänningskoefficient, n / m

Shampoo provplats

Slutsats: För mycket ytspänning gör det svårt att jämnt applicera och ta bort schampon från hår och hårbotten. Prov nr 1 har en ytspänning ännu mindre än den för vatten!

5 erfarenhet: viskositet

För att mäta viskositet (viskositet) hällde jag 100 ml i glasögon. schampon. Och de lanserade en stålboll d = 1,65 cm = 0,0655 m. Jag fotograferade processen att släppa bollen i schampo med intervaller på 0,1 s.

I detta fall har bollen tre krafter: Tyngdkraften styrs nedåt, Archimedes uppåtgående kraft och friktionens uppåtgående kraft. Vid låga hastigheter, när det inte finns några virvlar bakom kroppen (laminärt flöde, perfekt flöde) bestäms motståndskraften endast av viskositeten hos vätskan. I detta fall rör sig vätskeskikten i närheten av kroppen med kroppen. Men de intilliggande vätskeskikten är också beroende av rörelsen genom molekylära kohesiva krafter. Detta skapar krafter som hämmar den relativa rörelsen hos en fast och flytande. Storleken på dessa krafter kan beräknas med användning av Stokes-formeln: Fsmp= 6, x, där з - viskositetskoefficienten, och x-hastigheten för fallet av en boll. Den resulterande kraften kommer att vara lika med: F = Ft+ Foch+ Fsmp. Även för beräkning av den resulterande kraften kan 2 Newtons lagar användas: F = ma.

Ma = 4st 3 сg / 3 + 4рr 3 с0 g / 3 + 6р × x

Gravity och flytkraft är konstanta. Motståndskraften är direkt proportionell mot hastigheten och därför är den i början det mindre än tyngdkraften, och bollen faller jämnt accelererad. I detta fall ökar motståndskraften och det kommer ett ögonblick när alla tre krafterna är balanserade. Bollen börjar röra sig jämnt: 4st 3 сg / 3 = 4рr 3 с0g / 3 + 6р × x. Jag förutsätter att bollen börjar röra sig jämnt efter 0,1 s. efter början av hösten.

Då: s = (s-s0) gd 2 t / 18l, där l är avståndet, t är tiden då bollen passerar detta avstånd.

Ekvationen är endast giltig när bollen faller i en oändlig miljö. Om bollen faller längs axeln av röret med radie R0, måste sidoväggarnas påverkan beaktas. Ändringarna i Stokes-formeln för ett sådant fall var teoretiskt underbyggda av Ladenburg:

s = 2gr 2 t (s-s0) / 9l (1 + 2,4r / R0), R0 = 2,1 cm = 0,021 m.

Slutsats: Viskositet är en viktig fysikalisk-kemisk karakterisering av ämnen. Viskositet är egenskapen hos en vätska för att motstå skiktets relativa skjuvning. Viskositet manifesteras i det faktum att med en relativt rörlig rörelse av vätskeskikt sänker ett långsammare rörligt fluidskikt ett skikt som rör sig snabbare och vice versa. Viskositet orsakas av närvaron av attraktionskrafter mellan vätskans individuella partiklar (molekyler), som vid förflyttning av en del av vätskan i förhållande till en annan begränsar lagrets rörelse. Shampoo ska inte vara för tunt, visköst, pressat ut av klumpar eller kontinuerliga trådar. När man klämmer ihop shampoo ur flaskan eller röret ska droppen avbrytas.

Forskning Studie av sammansättning och egenskaper hos schampon

"Likhoslavl Secondary School № 1"

Studie av sammansättning och egenskaper hos schampon

Avslutat: elever 9a klass

Gankova A. och Kondratieva O.

Chef: Kemi lärare

2.1. Genomföra en sociologisk undersökning.................................... 10

2.2 Bestämning av densitet................................................... 11

2.3 Skum och skumstabilitet.................................. 12

2,4. Bestämning av pH............................................................... 12-13

2.5 Tvättbar förmåga hos schampon......................... 13

2,6. Bestämning av shampoos organoleptiska egenskaper.................... 14

Varje hår lever ca 6 år. Den genomsnittliga hårhår har 120 tusen hår. Och denna rika vegetation behöver ständig vård. Runt i början av nittonhundratalet använde rika människor tvål för att tvätta håret, och de som inte hade tillräckligt med pengar för denna dyra produkt behandlades med lut eller kvass. Dessa metoder gav inte det önskade resultatet, håret såg tråkigt och otrevligt. Idag finns det många tvättmedel, nämligen schampon, som innehåller naturliga näringsämnen och vitaminer.

Ljusa rör på hyllorna och motley reklam lovar oss att göra håret friskt och starkt, ge dem glans, volym, intensiv färg.

Sammansättningen på etiketten säger ingenting till den enkla köparen, och det är mycket svårt att ta reda på vilket schampo som inte skadar håret.

Mål: Att identifiera det mest effektiva, säkra shampooet.

1. Att studera historien om kvitto och användning av schampo;

2. Lär sammansättningen av schampon på etiketten;

3. Att bestämma kriterierna för att utvärdera effektiviteten hos schampon;

4. Genomföra experiment

5. Att genomföra en undersökning

6. Rita slutsatser.

Studiens syfte: Shampoo.

Forskningens ämne: Sammansättning och egenskaper hos schampo.

Hypotes: Ju dyrare shampoo desto effektivare är det.

Forskningsmetoder: Analys, observation, experiment, ifrågasättande, jämförelse.

Shampoo som deltar i studien:

Kriterier för att bestämma effektiviteten hos schampon:

1. Resultaten av undersökningen klasskamrater.

2. Bestämning av shampoos fysikaliska egenskaper.

4. Bestämning av pH.

5. Organoleptiska egenskaper.

Relevans: Detta arbete kommer att hjälpa orienterade köpare i reklamvärlden, shampoosindustrin, samt spara pengar och hälsa.

Praktisk betydelse: Arbetet kan användas i kurser, kemi, biologi, klassrumstimmar.

1. Teoretisk del

Shampoo - tvättmedel, som är en lösning av salter av kaliumsyror med tillsats av extrakt av örter, aromatiska ämnen, oljor och alkalier, mjukgörande vatten.

1.1. Från shampoos historia.

Ordet shampoo kommer från namnet på blomman Champa (Champa), som växer huvudsakligen i Indien. Från lägret extraherades doftande doftolja, som sedan gniddes i hårbotten med massiva rörelser, vilket fungerade som ett utmärkt sätt att stärka håret.

I Kina tillämpade lokalbefolkningen cedertrakt till dem för att förbättra hårväxten, vilket inte bara stärkte håret utan också gav det en trevlig arom. I Indonesien användes rishalmaskar och skal, som blandades med vatten före skumning, som schampon. Det var sant, efter det blev håret väldigt torrt. Kokosolja, som har fuktgivande egenskaper och fortfarande används som en av komponenterna vid tillverkningen av vissa hårmaskor, hjälpte dem att återvända till sin naturliga glans. Arabiska kvinnor tog hand om håret genom att brygga en kvetshud, och Filipinahåret ersattes med en balsam med vatten där aloe-stjälkarna blötläggdes.
I Europa uppträdde det första schampot i slutet av 1800-talet och var ett pulver som innehöll tvålpulver och örter. Uppfinningen av den första schampoen är associerad med namnet Casey Herbert. Men Hans Schwarzkopf patenterade hårkosmetik först 1903.

År 1898 i Hamburg öppnade en viss Hans Schwarzkopf en liten butik som säljer läkemedel och parfymvaror. Att vara kemist genom träning kunde inte vara nöjd med endast en handels- och förmedlingsverksamhet. De första försöken att skapa nya kosmetika enligt sina egna recept gav honom snabbt popularitet. Shop "Schwarzkopf" har blivit en av världens största företag och tog ledande plats i försäljningen av personligvårdsprodukter.

Ett långt forskningsprojekt ledde de som inte ville sluta med vad Schwarzkopf hade uppnått för att skapa en "flytande tvål" för hårvård. Men innan man skapade en prototyp av modern Shvartskopfu-shampoo tog ytterligare sex år. Och i 1933, till slut, det första alkaliska fria ämnet verkade - Onalkali-schampo, som fick universellt erkännande.

Med tiden framträdde företaget Schwarzkopf konkurrenter. Redan 1934 släppte företaget "L'Oreal" den första i historien om schampo flytande schampo, som inte inkluderade tvål. Men trots den ständiga utvecklingen av shampoos historia, i Europa var det ett kosmetiskt material som inte var tillgängligt för de fattiga. Situationen ändrades av amerikanerna och släppte ett schampo som nästan alla kunde köpa. [4]

För att studera sammansättningen av schamponet undersökte vi försiktigt etiketterna på proverna. Vi blev förvånade över att på alla etiketter av schampon som studerades kompositionen skrevs på ett främmande språk (engelska). Den första slutsatsen som kan göras vid undersökningen av etiketter: den genomsnittliga kunden kommer inte ens att kunna läsa kompositionen av schampon utan en översättare eller en ordbok.

Vi översatte texten på kompositionen på alla etiketter av de studerade schamponerna och avslöjade att kompositionen innehåller följande komponenter:

Vatten (vatten). Vanligtvis är det för det första i uppräkningen av kompositionen på förpackningen, vatten är den grundläggande komponenten där alla övriga komponenter blandas. Vatten utgör ca 80% av alla komponenter.

Ytaktiva föreningar (surfaktanter). Ammonium Laurylsulfat (Ammonium Laurylsulfat) / Ammonium Lauret Sulfat (Ammonium Lauret Sulfat) / Natrium Lauryl Sulfat (Natrium Lauryl Sulfat). Rengöringsmedel som rensar håret.

Rengöringsmedel sekundär skumning. Cocamide DEA, MEA eller TEA (Cocamide DEA, MEA, eller TEA) / Cocamidopropyl Betaine (CocamidopropylBetain). Dessa är tvättmedel som tillsätts för att bilda tvålslamor. Dessutom rengör och rengör dessa tvättmedel Shampoos formel så att det blir lättare att fördela.

PH-nivå. Natriumcitrat, eller natriumcitrat (natriumkitrat). Det är ett buffertmedel som håller pH-värdet i schampon i önskad nivå (något surt) medan du tvättar håret. Natriumcitrat gör att du kan ta bort smuts och fett från håret, och hjälper också att justera hårets naglar (vågar på varje hår) för att håret ska bli smidigt och glänsande.

Vax. Glykoldistearat (Glykoldistearat) / Stearat (Stearat). Dessa ämnen är vaxer och läggs till i schamponet för att förbättra massans utseende och konsistens: de ger massan av schampot en pärlglans och tillåter att shampooet flyter lätt ut ur flaskan.

Mjukgörande ingredienser. Polyquaternium / Quaternium. Konsolidera schampo och konditionera håret.

Silikonoljor. Dimetikon / cyklometon (cyklometon). Täcka och släta håret i halsen, förtjocka håret, minska statisk elektricitet och lägga till glans på håret. Dessutom underlättar de att kamma hår.

Luftfuktare. Panthenol (Panthenol). Formen av vitamin B, denna flitiga fuktkräm (hjälper håret att locka och behålla fukt) fungerar från inuti och utanför håret: det tränger in i hårkutiklet och förstorar det och täcker det också ovanifrån för att lägga till glans.

Alkoholer. Cetyl (Cetyl) / Oleyl (Oleyl) / Stearyl (Stearyl) alkoholer. Dessa är hydrerade alkoholer som fäster på utsidan av håraxeln och fungerar som smörjmedel. [1]

Shampoos producerar alkaliska, alkaliska, baserade på ytaktiva ämnen (ytaktiva ämnen).

Shampoos är för normalt hår, torr eller oljig.

Förutom milda tvättmedel kräver torrt hår närvaro av fuktgivande tillsatser, såsom olika oljor, växtekstrakter, solskyddsfaktorer, provitamin B5 etc.

Shampoos för fet hår bör inte innehålla hårda rengöringsmedel, eftersom permanent avfettning i slutändan kompenseras av ökade talgkörtlar. Shampoos för fet hår innehåller kosttillskott som minskar produktionen av fett, i synnerhet på grund av att smalarna i talgkörtlarna minskar. Vissa former av svavel, kakaobönaxtrakt, nettlextrakt, burdock etc. har liknande effekt.

Det finns också schampon för blandat hår (fet hårrots, men torra hårändar), schampon för tjockt eller tunt hår, för färgat eller skadat, försvagat hår.

Shampoos för skadat hår innehåller nödvändigtvis konditioneringskomponenter som transporterar bioadditiv till det skadade området och fixar det på håret. Av kosttillskott, de vanligaste proteinerna och deras derivat (keratin), ceramider.

Mäns schampon skiljer sig också från kvinnors schampo. Separat producerade schampon för barn, såväl som för familjeanvändning (universal).

I barnhårssjampor appliceras de mildaste rengöringsmedlen, ger en nästan fullständig avsaknad av färgämnen och konserveringsmedel, alltför aktiva kosttillskott och de får inte ha en stark lukt. Hårschampo ska vara allergivänligt och inte orsaka irritation i hårbotten och ögonslimhinnan.

Hårschampon utmärks av deras konsistens (från gelé till aerosoler). Särskilt vanliga är medicinska schampon för hår, sköljmedel mot mjäll, skampon för håravfall.

2.1. Genomföra en sociologisk undersökning

För att bestämma de mest använda schamponerna och prova dem genomfördes en undersökning där frågan ställdes: "Vilken typ av schampo använder du?". Den mest använda var shampoo varumärket "Schauma", "SYOSS", "Shamtu". Följande shampoo varumärken identifierades också: Wella PRO, GLISS KUR, Nivea. Data presenteras i diagram 1.

Poll, folk (35 personer.)

2.2 Vilken av dessa schampon är bäst? För att svara på denna fråga genomförde vi ett experiment på kemikontoret. Experimentets metodik togs från tidningen "Kemi vid skolan".

Karaktäristiskt utseende av schampon.

I det första fasen av experimentet studerade vi de fysiska egenskaperna hos dessa schampon. Bestämd färg, lukt, textur. Resultaten antecknades i tabellen.Nästa Artikel
Hur accelererar hårväxten hemma