Hormonal obalans är farligt för hårets hälsa: Berätta vilka hormoner som ska passera med håravfall


Hår på huvudet har sin egen livscykel, så gör inte panik när strängarna faller ut varje dag, men i måttlighet. Varje dag förlorar en person 70-100 hår på huvudet. På deras plats (eller nästa) efter ett tag visas nytt hår.

Detta är en naturlig process. Men när fler strängar faller ut, kan det tala om hormonella störningar. Eftersom obalansen hos könshormoner och håravfall är ömsesidiga processer. Så snart som möjligt, gå till doktorn och ta test för att bestämma nivån av hormoner i kroppen.

Vilka hormoner påverkar håravfall?

Hormoner som påverkar håravfall är:

 • TSH är ett sköldkörtelstimulerande hormon som skapas av sköldkörteln;
 • DHT - dihydrotestosteron (ansvarig för reproduktionssystemets funktion).

Om det finns brist eller överskott av TSH eller DHT i kroppen uppträder hormonella störningar. När det inte finns tillräckligt med TSH uppträder hypotyroidism.

En brist på sköldkörtelstimulerande hormon åtföljs av följande symtom:

 • förlust av strängar och skalliga fläckar;
 • svaghet, svullnad;
 • viktökning utan någon speciell anledning
 • infertilitet, menstruationsfel.

Om det finns överskott av TSH påverkar det inte hårets tillstånd. Endokrinolog ansvarar för behandlingen.

Kvinnor producerar östrogener och androgener (den första är kvinnliga hormoner, den andra är manlig). För att undvika håravfall måste du behålla hormonbalansen.

Dihydrotestosteron produceras från testosteron. Det bidrar till förlust av strängar. När detta hormon är rikligt krymper hårsäcken. Håret får inte några fördelaktiga ämnen. Som ett resultat faller strängarna ut. Håret tunnat. Detta kan inträffa vid vilken ålder som helst.

Symtom på en stor mängd testosteron är:

 • ökad svettning;
 • akne;
 • hår där det inte borde vara närvarande (hirsutism);
 • menstruationsfel.

Till detta läggs androgen alopeci. Håren blir tunna, och deras förlust observeras aktivt på kronan och templen. Kvinnor verkar balding. Ett sådant fenomen kallas diffus alopeci, i stället för bala fläckar växer dunigt hår istället för strängar. Behandla sjukdomen bör vara under överinseende av en läkare.

Dessutom uppträder hormonellt misslyckande under stress. Stresshormon andrenalin orsakar spasmer i kärlen, varför blodcirkulationen i glödlamporna saktar ner och minskar. Strängar får inte rätt mängd näringsämnen. Som ett resultat blir de mer subtila och så småningom faller ut.

För att minska nivån på adrenalin krävs träning. Om spänning ackumuleras, psykoterapi och muskelavslappning med hjälp av massage, kommer andra procedurer (ibland smärtsamma och långa) behövas.

Om ett barn i åldern 4-5 år hår faller ut, är orsaken en förändring i mängden hormoner i kroppen. Tunna hår ersätter starkt, strängar växer tjockare. Detta är ganska normalt.

Kvinnor drabbas sällan av skallighet. De har strängar faller jämnt ut. Män är mer benägna att möta gallring av håret, för deras hår faller ut på pannan, tempel, baksidan av huvudet.

I de flesta fall erkändes orsaken till förlust av manliga och kvinnliga hormoner. Mer precist, deras obalans.

Östrogener främjar hårväxt. Androgener hämmar rötterna, hämmar utvecklingen av strängar. Hos kvinnor finns det östrogen hos män - androgen. Inte överraskande är det starkare könet som är mer benägna att lida av skallighet.

Barnets födelse åtföljs av hormonella hopp. Detta är normalt, liksom håravfall efter förlossning. Men bara under de första 2-3 månaderna. Om strängarna fortsätter att falla ytterligare, behöver du konsultera en endokrinolog.

För att bli av med hårborttagning och håravfall måste du normalisera hormonnivåerna. För att göra detta, hänvisa till endokrinologen och gynekologen. Trichologist, traditionell medicin, salongmask och andra metoder i denna situation är inte effektiva. Endast professionell justering av hormonnivåerna i kroppen.

Tecken på håravfall på grund av hormonella orsaker är:

 • intermittent håravfall (särskilt på hösten);
 • ökade nivåer av manliga könshormoner, hög fetthalt, problem på ansiktets hud;
 • förlust vid brott mot menstruation
 • Förekomsten av hår där det inte borde vara;
 • irritabilitet;
 • kronisk depression;
 • svullnad;
 • svettning;
 • blodtrycksöverskott.

Vilka test för hormoner måste passera när håravfall?

Adress till endokrinologen och gynekologen. Dessa läkare kommer att göra en undersökning och förskriva vilka hormoner som ska vidarebefordras med håravfall:

 • hormonanalys (TSH, T3, T4, tyroglobulin);
 • analys av hormonerna i reproduktionssystemet (östrogen, androgen) - ta i 5-9 dagars menstruation;
 • progesteronanalys - kontrollerad den 21: e dagen av cykeln;
 • adrenalin nivå diagnostik.

Om hormonell obalans uppstår, är det störningar i kroppens funktioner, inkl. Hårets rötter på huvudet blir svagare, strängarna blir mindre, håret gallrar.

Hormonala störningar uppträder under graviditeten, klimakteriet, sköldkörteln, binjurarna, reproduktionsorganen, under puberteten, tar preventivmedel eller droger.

behandling

Behandling av hormonell håravfall hos kvinnor bör börja med en diagnos, samråd med en gynekolog, en endokrinolog. Diagnos består av sådana undersökningar:

 • besök till doktorn (undersökning, undersökning);
 • Ultraljud av reproduktionsorganen, sköldkörteln;
 • hjärn röntgen;
 • hormonanalys.

Om hypotyroidism observeras är det nödvändigt att ta droger som kompenserar bristen på hormoner som produceras av sköldkörteln (L-thyroxin, Eurtirox). Dosen måste väljas individuellt. Du måste ta drogen länge, ibland för en livstid.

Om det finns neoplasmer, behöver du utföra en biopsi av noderna, ta reda på orsaken till sjukdomen. Eventuellt avlägsnande genom kirurgi.

Om mycket hormoner produceras av sköldkörteln, uppträder tyrotoxikos. Det påverkar inte hårets tillstånd. Sjukdomen måste behandlas med droger eller kirurgi.

Om det förekommer obalans i reproduktionssystemet krävs långvarig medicinering, vilket kommer att bidra till att normalisera arbetet i alla processer. Om det finns tumörer nära hypofysen eller binjurarna, ska de avlägsnas.

förebyggande

För att välja rätt behandlingskurs, ta droger som reglerar arbetet med hormonproducerande körtlar. Behandling och förebyggande åtgärder bör utföras under överinseende av en specialist (endokrinolog-gynekolog).

Också viktig är normaliseringen av kroppsvikt (smal kropp, optimal nivå av muskelmassa).

Det är nödvändigt att leda en aktiv livsstil, spendera mer tid i frisk luft, skydda mot stressens skadliga effekter, öka din emotionsnivå, normalisera näring, säkerställa en måttlig nivå av fysisk aktivitet.

Om du märker håravfall, var noga med att se en läkare. Tidig diagnos och korrekt utvalt behandling hjälper dig att förbättra kroppens arbete, bidra till att bevara och stärka hälsan. Som ett resultat blir kroppen ännu friskare och välbefinnandet kommer att glädjas åt trevliga känslor.

Användbar video

Läkaren talar om effekten av sköldkörtelhormoner på hårets tillstånd:

Endokrinolog och håravfall: hormonella och andra problem som orsakar skallighet

Håravfall med järnbristanemi, liksom förekomsten av liknande problem i andra metaboliska störningar, är mycket vanligt. Endokrinologiska sjukdomar leder mycket ofta till att hårlinjen försämras och kosmetiska effekter är ineffektiva.

Trots det faktum att endast en specialist kan hjälpa till i en sådan situation, borde vi alla förstå de möjliga orsakerna till hormonell alopeci och studera symptomen på de viktigaste patologiska förhållandena.

Typisk bild med hormonalopeci

Analysera problemet

Manliga och kvinnliga hormoner

Hårförlust som orsakas av endokrina körtlar dysfunktion kallas alopeci. Detta fenomen är ganska vanligt, och en av dess obehagliga drag är uppenbarelsen av manifestation: skallighet kan börja på nästan vilken ålder som helst.

Var uppmärksam!
Det finns givetvis vissa riskgrupper.
De omfattar exempelvis kvinnor under klimakteriet, liksom äldre, vars inre utsöndringsstörning kan utvecklas mot bakgrund av en allmän försvagning av kroppen.

För att förstå de processer som förekommer i kroppen med sådan skallighet måste du förstå mekanismen för endokrin justering:

 • Hårväxten på huvudet och kroppen bestäms av ett helt komplex av hormoner, men huvudrollen spelas av könshormoner (manliga och kvinnliga) samt pankreatiska sekretionsprodukter.
 • Östrogener (kvinnliga hormoner) stimulerar tillväxten och aktiva utvecklingen av hårsäckar på huvudet och samtidigt hämmar samma processer i hela kroppen.
 • I manliga androgener (den viktigaste av detta är testosteron) är verkningsmekanismen exakt motsatsen: ju större koncentrationen av dessa ämnen i blodet är, desto större är sannolikheten för att få baldhet med riklig vegetation på rygg, bröst och ben.

Kvinna Focal Alopecia

 • Normalt är östrogen / androgenförhållandet i balans i både män och kvinnor. Men så snart hormonell dysfunktion utvecklas börjar håret omedelbart att falla ut.

Var uppmärksam!
Androgen alopeci kan vara en indikator på allvarligare problem.
Så ser läkare noga på huruvida håret faller ut under cancer: om täckningens täckning är noterat, finns det risk för skador på könkörtlarna.

Det är också värt att notera att kvinnor leder i frekvensen av manifestationer av androgen alopeci. För män äger denna process vanligtvis mindre märkbart och de vänder sig till specialister endast när håret faller ut i en tidig ålder.

Foto av manlig skallighet orsakad av androgener

Alopeci i andra sjukdomar

Androgen och östrogen obalans är dock inte den enda anledningen till att håret tunnas:

 • Problem med sköldkörteln kan utlösa håravfall: både hypotyreoidism (otillräckligt aktiv organfunktion) och hypertyreoidism åtföljs av detta symptom.

Sköldkörtelproblem återspeglas ofta i hårsaxens tillstånd.

 • Det patologiska tillståndet kan orsakas av sjukdomar i matsmältningssystemet: både levern och gallblåsan spelar en viktig roll när det gäller att leverera hårsäckarna med näringsämnen och skydda mot toxiner.
 • Neuros och psykisk sjukdom - Ett annat omfattande fält för hårproblem. Och även om flödet av processer i vår hjärna endast indirekt påverkar hårfollikelns utveckling, rekommenderar en instruktion starkt att du uppmärksammar ditt nervsystem.
 • Som vi nämnde ovan, i cancer faller håret ut i nästan alla situationer: "tumörer" för stavarnas död kan också vara tumörerna själva, som påverkar organen för inre utsöndring och terapeutiska förfaranden (strålning, kemoterapi etc.)

Faller håret ut efter strålbehandling eller kemoterapi? Ja, men det är nästan oundvikligt betalning för möjligheten att bli av med cancer.

 • Slutligen förvärras hormonella problem mot bakgrund av en allmän försvagning av kroppen, eftersom håravfall efter stroke eller som en följd av lång sjukdom är mycket vanligt.

Var uppmärksam!
Frågan om håret faller ut med hiv är något kontroversiellt.
Hittills är experter överens om att orsaken till skallighet i detta fall inte är viruset, utan förändringar i hormonell bakgrund och metabolism orsakad av övergången av hiv till aids.
Detta bekräftas indirekt av det faktum att virusbärare sällan har sådana problem.

Orsaker till misslyckande

Ovan beskrev vi delvis orsakerna till att hårbotten orsakades eller att hårlinjen försämrades. För en omfattande analys är det dock värt att undersöka tabellen nedan:

Håravfall och lever är oupplösligt länkade: även hepatit kan leda till allvarliga problem, för att inte tala om cirros

Hårförlust hos kvinnor: orsaker - sköldkörtel

✓ Artikel verifierad av läkare

Hår är en av de mest känsliga och korrekta indikatorerna för människors hälsa. Om hårbotten uppdateras regelbundet och i allmänhet ser normal ut - inga betydande problem i kroppen, troligtvis inte. Men så snart vissa kritiska situationer uppstår, som kräver omorganisation av tillgängliga resurser, ligger det på håret som kroppen bestämmer sig för att "spara" i första hand, eftersom De har inte betydande funktionella och skyddande funktioner, och det är möjligt att leva med ett skalligt huvud - logiken är ungefär som följer.

Orsaker till håravfall

Under några omständigheter, efter att ha upptäckt problem med hår, bör man försöka samråda med en kvalificerad läkare så snart som möjligt för att identifiera orsakerna till denna typ av försämring och den efterföljande utvecklingen av ett effektivt behandlingsprogram.

Konsultation av endokrinologen är nödvändig

När det gäller orsakerna till skallighet, innehåller listan över dem många positioner. Ett av de mest sannolika och ganska vanliga alternativen är störning av sköldkörteln, som främst är ansvarig för att producera hormoner och upprätthåller sin normala balans i människokroppen. Överträdelser av den hormonella bakgrunden är fulla av många konsekvenser av varierande grad av svårighetsgrad, i listan som det också är skallighet.

Efter att ha läst informationen nedan kommer du att få en grundläggande förståelse för sköldkörtelns roll i människokroppen och ta reda på vilka problem med det kan bidra till försämringen av håret. Dessutom kommer rekommendationer ges om de rätta framtida åtgärderna.

Sköldkörtelhormoner och deras förhållande till hår

Sköldkörteln är en av de viktigaste komponenterna i det endokrina systemet. Dess viktigaste uppgift är, som noterat, minskad till produktionen av hormoner som används för att genomföra de viktigaste interna processerna.

Hastigheten av sköldkörtelhormoner

Sköldkörteln kan uppstå hos patienter i alla åldersgrupper och kön. En särskild riskgrupp omfattar kvinnliga patienter som har nått klimakteriet.

Sköldkörteln och håravfall - ett komplext problem

Den vanligaste sköldkörtelnormaliteten är ett brott mot sköldkörtelhormonproduktionen. Förekomsten av det nämnda problemet bidrar till utvecklingen av två viktiga sjukdomar, nämligen:

  hypotyroidism orsakad av inhibering av den studerade körtelens funktion och åtföljd av en kraftig minskning av koncentrationen av hormoner;

Primär och sekundär hypotyreoidism

Vidare är du inbjuden att lära dig mer om informationen om sköldkörtelsjukdomar som kan prova håravfall hos kvinnor.

Sjukdomar i sköldkörteln som kan orsaka skallighet

hypertyreos

Utvecklas med alltför aktiv produktion av sköldkörtelhormoner. Sköldkörteln ökar emellertid i storlek.

Sköldkörtel hypertyreoidism

Patienten befinner sig i ett tillstånd av konstant spänning, han kan gå ner i vikt utan någon uppenbar anledning, lida av störningar i stolen. Det är möjligt framväxten av generell svaghet, åtföljd av kränkningar av hjärtfrekvensen, feber, sömn och synproblem. Håret blir tidigt grå och faller ut.

hypotyreos

Typer av hypotyroidism
Visa på sidan Visa i full storlek

Sjukdomen känner sig själv av en känsla av allmän svaghet och trötthet, lederna och musklerna ont, en person blir viktigare. Sådana tillstånd som låg motståndskraft mot förkylning, svullnad av lemmar och matsmältningsstörningar kan förekomma.

När hypothyroidism påverkar inte bara håret (de blir tråkiga och märkbart mer ömtåliga), men även nagelplattan och huden. Kåpan blir i detta fall hårdare på huvudet, såväl som ögonbryn, lemmar.

Hypothyroidism på diagrammet

Kärnan i problemet är följande: Det finns en signifikant minskning av hormonhalten i de metaboliska processerna i hårsäckarna. På grund av detta ger de flesta hårsäckar inte en "skörd". Med tiden minskar antalet växande hår, på grund av vilket håret är gallrande. Befintligt hår börjar falla huvudsakligen på grund av den lilla mängd vitaminer och spårämnen som är nödvändiga för att upprätthålla det normala hårets tillstånd.

Hypothyroidism och håravfall

I fallet med hypothyroidism blir situationen ofta paradoxal, eftersom Under sådana omständigheter kan håret börja snabbt snabbt falla ut, inte på grund av hormonella förändringar som är karakteristiska för sjukdomen, utan snarare som en negativ reaktion på läkemedel av antityroidgruppen, som ofta används för att bekämpa den aktuella sjukdomen.

Hypothyroidism före och efter behandling

Andra möjliga sjukdomar

Hypothyroidism och hypertyreoidism är inte de enda sjukdomarna som kan åtföljas av håravfall. Information om andra möjliga sjukdomar finns i tabellen.

Tabell. Andra sjukdomar i sköldkörteln som orsakar skallighet

En endokrinolog kan hjälpa till med håravfall.

Endokrinologi är direkt eller indirekt relaterad till andra medicinska discipliner, så nu kan nästan ingen göra utan det. Sällan skickar trichologer sina patienter till samråd med en läkare som en endokrinolog. Detta beror på att håravfall i stor utsträckning beror på det samordnade arbetet hos hela organismen och dess individuella system. I megalopoliser kan man till och med träffa en doktor med en nymodig yrkes-trichologistokroolog. Denna specialist kan korrigera patientens hormonella bakgrund och därmed lindra honom av sådana icke-estetiska problem som håravfall.

Effekten av det endokrina systemet på hårets tjocklek

I allmänhet kan en endokrinolog med hjälp av preparat reglera hela människokroppen, som samordnar andra organers och systemers funktion. Visst, det endokrina systemet utför denna justering inte en, men i samband med centralnervsystemet och immuniteten.

Varför uppstår störningar i det endokrina systemet, störs sköldkörtelnfunktionerna, utvecklas diabetes hos människor? En endokrinolog kan namnge minst fyra skäl:

 • stressiga situationer
 • dålig ekologi;
 • ohälsosam diet;
 • ärftlig benägenhet.

En endokrinolog, som någon annan läkare, försöker minimera påverkan av dessa faktorer på patientens kropp och för att stoppa de destruktiva processerna i själva kroppen.

Det finns andra orsaker som orsakar håravfall, som kan rätta till endokrinologen:

 • abrupta förändringar i kroppsvikt, för mycket eller för liten vikt;
 • hos ungdomar - ökad tillväxt under pubertet eller otillräcklig utveckling efter ålder
 • i en vuxen börjar fötterna, näsan och håret växa igen;
 • en kvinna börjar för tidigt klimakteriet, vilket orsakar benvävnad och hår.
 • hjärtrytmstörning, dålig blodtillförsel till hårsäckar;
 • överdriven känslighet och känslighet för stress, vilket också negativt påverkar utbudet av hårrötter med näringsämnen.
 • kliande hud i hårväxten;
 • minskad immunitet, trötthet, minskad kroppstone;
 • håravfall i hela kroppen eller deras överdrivna tillväxt.

Hårförlustsjukdomar

Det finns vissa sjukdomar som endokrinologen behandlar, ett symptom som kan vara håravfall. Detta gäller särskilt diffus alopeci, när patientens hår faller jämnt över hela ytan på huvudet. Orsaken till detta estetiskt obehagliga fenomen är hormonavbrott och endokrina sjukdomar.

Oftast hänvisar kvinnor till en endokrinolog för att deras hår faller ut. Och faktiskt är det svagare könet mycket mer sannolikt att misslyckas i det endokrina systemet. Läkarna hävdar att håravfall är den första och en av de viktigaste varningsskyltarna att något som råkar händer i kroppen. Därför är samråd med en kvalificerad endokrinolog inte mindre viktigt än ett besök hos en tricholog.

För mer bekvämt arbete i moderna kliniker började läkare anpassa sig till moderna krav. Nu, i moderna kliniker kan man hitta en sådan specialist som tricholog-endokrinolog. Denna läkare kan självständigt bestämma hormonella sjukdomar, göra den korrekta diagnosen och förskriva den korrekta behandlingen om håravfall är förknippad med nedsatt hemostas i kroppen. Om läkaren gör allt på rätt sätt, kommer patienten att sluta för mycket hårförlust, endokrina störningar kommer att elimineras, kronisk trötthet, sömn kommer att försvinna, huden kommer att rengöras och personen kommer att känna en vitalitetskälla.

Hårförlust behandling

Inte alltid människor med alopeci vänder sig till endokrinologen. Och det här är ganska logiskt. Det finns trots allt kända trichologer och hudläkare för vilka håravfall har blivit en av de viktigaste specialiseringarna.

Patienter med håravfall kommer till endokrinologen efter att trichologen ger dem en remiss. Fram till denna punkt är det trichologen eller dermatologen som utför den första undersökningen av patienten, föreskriver allmänna blodprov, ett hormonalt nätverk och gör ett fototricologram. Efter att trichologen anser detta nödvändigt, kan han omdirigera sin patient till en endokrinolog för att eliminera störningar från det endokrina systemet.

Kom ihåg! Om du har haft starka endokrina störningar i kroppen, är självhälsning definitivt inte värt det. Det finns inga folkmekanismer som kan lösa ditt problem, eftersom här behöver du bara professionell övervakning av en endokrinolog.

Självklart, med håravfall kan du och ska använda professionella kosmetiska linjer, men det kommer bara att tillfälligt minska håravfall och löser inte själva problemet. Från medicinens början började läkarna uppmärksamma människohårets tillstånd. Förlust av hår i stora volymer och skallighet föreslog att något gick fel med kroppen.

Vad ska man göra om håret faller ut?

 1. Var uppmärksam på mängden förlorat hår. Om det är mer än hundra hår per dag, då handlar du om alopeci.
 2. Gå till receptionen till en erfaren tricholog och svara ärligt på alla frågor som ställs till dig, eftersom ytterligare forskning och analyser beror på det.
 3. Var noga med att inte ignorera de tester som trichologen tilldelade. Enligt resultaten kommer han antingen att ordinera en behandling för dig eller hänvisa till en endokrinolog för behandling om han anser det lämpligt.
 4. Fullborda den fullständiga behandlingssätt som din endokrinolog ska ordinera.

I det fall du märker problem med håravfall i ett tidigt skede, kommer du att få en mycket bättre chans att behålla hårdets densitet. Behandling hos endokrinologen och trichologen kan inte bara rädda dig från alopeci utan också förbättra kroppens övergripande tillstånd.

Om du omedelbart kommer till kontoret med en endokrinolog med håravfall, kommer han som trikologen att schemalägga test för hormoner, en studie av blodets biokemiska sammansättning och även skicka flera patienthår till laboratoriet för diagnos av spårämnen.

Man kan inte göra utan test, och endast genom sina resultat har endokrinologen rätt att ordinera behandling.

Det är inte så viktigt vilken läkare du refererar till för håravfall, vare sig det är en tricholog, en endokrinolog eller en hudläkare. Efter att ha fått de första testresultaten kommer läkaren att förstå om du är hans patient och om nödvändigt hänvisa till en kollega.

En endokrinolog är en doktor som har fått specialisering i diagnos, förebyggande och behandling av endokrinsystempatologi. Om undernäring av det endokrina systemet blev orsaken till alopeci, kan denna specialist definitivt hjälpa. Som regel producerar den medicinsk behandling för det största problemet med håravfall, samtidigt som man avvisar traditionell medicin. Det är sant att ingen förbjuder en patient att delta i en kosmetolog eller en trichologist parallellt för att få praktiska råd om att stärka hårsäckarna.

Hårförlust hos kvinnor: orsaker - sköldkörtel

Orsaker till håravfall

Under några omständigheter, efter att ha upptäckt problem med hår, bör man försöka samråda med en kvalificerad läkare så snart som möjligt för att identifiera orsakerna till denna typ av försämring och den efterföljande utvecklingen av ett effektivt behandlingsprogram.

Konsultation av endokrinologen är nödvändig

När det gäller orsakerna till skallighet, innehåller listan över dem många positioner. Ett av de mest sannolika och ganska vanliga alternativen är störning av sköldkörteln, som främst är ansvarig för att producera hormoner och upprätthåller sin normala balans i människokroppen. Överträdelser av den hormonella bakgrunden är fulla av många konsekvenser av varierande grad av svårighetsgrad, i listan som det också är skallighet.

Sköldkörteln

Efter att ha läst informationen nedan kommer du att få en grundläggande förståelse för sköldkörtelns roll i människokroppen och ta reda på vilka problem med det kan bidra till försämringen av håret. Dessutom kommer rekommendationer ges om de rätta framtida åtgärderna.

Sköldkörtelhormoner och deras förhållande till hår

Sköldkörteln är en av de viktigaste komponenterna i det endokrina systemet. Dess viktigaste uppgift är, som noterat, minskad till produktionen av hormoner som används för att genomföra de viktigaste interna processerna.

Hastigheten av sköldkörtelhormoner

Sköldkörteln kan uppstå hos patienter i alla åldersgrupper och kön. En särskild riskgrupp omfattar kvinnliga patienter som har nått klimakteriet.

Sköldkörteln och håravfall - ett komplext problem

Den vanligaste sköldkörtelnormaliteten är ett brott mot sköldkörtelhormonproduktionen. Förekomsten av det nämnda problemet bidrar till utvecklingen av två viktiga sjukdomar, nämligen:

  hypotyroidism orsakad av inhibering av den studerade körtelens funktion och åtföljd av en kraftig minskning av koncentrationen av hormoner;

Primär och sekundär hypotyreoidism
Symtom på hyperterios

Sjukdomar i sköldkörteln som kan orsaka skallighet

hypertyreos

Utvecklas med alltför aktiv produktion av sköldkörtelhormoner. Sköldkörteln ökar emellertid i storlek.

Sköldkörtel hypertyreoidism

Patienten befinner sig i ett tillstånd av konstant spänning, han kan gå ner i vikt utan någon uppenbar anledning, lida av störningar i stolen. Det är möjligt framväxten av generell svaghet, åtföljd av kränkningar av hjärtfrekvensen, feber, sömn och synproblem. Håret blir tidigt grå och faller ut.

hypotyreos

Typer av hypotyroidism
Visa på sidan Visa i full storlek

Sjukdomen känner sig själv av en känsla av allmän svaghet och trötthet, lederna och musklerna ont, en person blir viktigare. Sådana tillstånd som låg motståndskraft mot förkylning, svullnad av lemmar och matsmältningsstörningar kan förekomma.
När hypothyroidism påverkar inte bara håret (de blir tråkiga och märkbart mer ömtåliga), men även nagelplattan och huden. Kåpan blir i detta fall hårdare på huvudet, såväl som ögonbryn, lemmar.

Hypothyroidism på diagrammet

Kärnan i problemet är följande: Det finns en signifikant minskning av hormonhalten i de metaboliska processerna i hårsäckarna. På grund av detta ger de flesta hårsäckar inte en "skörd". Med tiden minskar antalet växande hår, på grund av vilket håret är gallrande. Befintligt hår börjar falla huvudsakligen på grund av den lilla mängd vitaminer och spårämnen som är nödvändiga för att upprätthålla det normala hårets tillstånd.

Hypothyroidism och håravfall

I fallet med hypothyroidism blir situationen ofta paradoxal, eftersom Under sådana omständigheter kan håret börja snabbt snabbt falla ut, inte på grund av hormonella förändringar som är karakteristiska för sjukdomen, utan snarare som en negativ reaktion på läkemedel av antityroidgruppen, som ofta används för att bekämpa den aktuella sjukdomen.

Hypothyroidism före och efter behandling

Andra möjliga sjukdomar

Hypothyroidism och hypertyreoidism är inte de enda sjukdomarna som kan åtföljas av håravfall. Information om andra möjliga sjukdomar finns i tabellen.
Tabell. Andra sjukdomar i sköldkörteln som orsakar skallighet

tyreotoxikos

Thyrotoxikos kan ge en komplikation i form av autoimmun sköldkörtelit.

Autoimmun sköldkörtelbete
Basedow's sjukdom

När ska jag se en läkare?

Märkte att håret har blivit mer hår än vanligt? Eller, ännu värre, buntar håret bokstavligen? Kontakta omedelbart läkare. Du kan börja med att konsultera en terapeut eller gå direkt till en endokrinolog - det är denna specialist som behandlar sjukdomar i det endokrina systemet i allmänhet och i sköldkörteln i synnerhet.

Hårklättringsknippen - kontakta omedelbart läkare.

Efter att ha undersökt ditt tillstånd kommer läkaren att förskriva nödvändiga tester för att bestämma egenskaperna hos sköldkörtelns funktion.
Sök omedelbart läkarvård om något av följande negativa symptom och tecken uppträder:

Tidigt grått hår
Krulligt hår blir rakt
Hårspaltning

Vad kan en läkare göra?

Självbehandling är oacceptabel i förhållande till absolut någon sjukdom, och i fallet med sköldkörtelnormaliteter blir förbudet dubbelt. Hormonala problem behandlas ofta med användning av hormonella läkemedel. Okontrollerat intag av sådana kan ge upphov till oförutsägbara, men under inga omständigheter biverkningar från kroppen.
Behandlingsprogrammet utvecklas individuellt för patienten, med hänsyn tagen till särdrag hos hans allmänna tillstånd och befintliga hälsoproblem.

Grönt te

Följande tabell ger information om läkemedel och icke-läkemedel som används i de flesta kliniska fall.
Tabell. Åtgärder för håravfall

Dessutom kan aminosyror erhållas med mat, till exempel havsfisk, ägg, kyckling.

Aminosyror är ansvariga för att transportera järn i hela kroppen. Järn i sig tar i sin tur en viktig roll i interna metaboliska processer. Under förhållandena med aminosyrabrist försöker kroppen bevara de tillgängliga energiresurserna, bli av med relativt obetydliga och aktiva konsumenter, som inkluderar hår.

Vid tillstånd av uttalad brist på vitaminer, kommer läkaren att rekommendera att ta färdiga balanserade komplex.

Kom ihåg att all information som lämnats tidigare ges uteslutande för information - betraktar den inte som ett anrop till handling eller en medicinsk tidpunkt. Endast kvalificerade specialister kan rekommendera specifika åtgärder för att normalisera läget för hårbotten och sköldkörtelfunktionen, och först efter en noggrann bedömning av resultaten från tidigare diagnostiska åtgärder.

Kväll primrosolja
Vitamin E
Vitamin B.
C-vitamin (askorbinsyra)

Video - Hårförlust hos kvinnor orsakar sköldkörtel

Endokrina sjukdomar - allmän information om News4Health.ru

Ämnesområdet endokrinologi är medicinska aspekter av strukturen och funktionen hos de endokrina körtlarna (eller de endokrina körtlarna), studien som producerats av dessa biologiskt högaktiva substanser - hormoner och deras effekt på kroppen, samt sjukdomar som härrör från brott av aktiviteterna av dessa körtlar eller producera gormonov.Endokrinologiya mycket nära samband med nästan alla områden av klinisk medicin, eftersom hormoner kontrollerar de viktigaste processerna som förekommer i kroppen: tillväxt, mognad, p reproduktion, ämnesomsättning, organens och systemens funktion.

Moderna riktningar i endokrinologi är neuroendokrinologi, som studerar sambandet mellan nervös och endokrin reglering av kroppen och gynekologisk endokrinologi, som behandlar korrigering av hormonella störningar i kvinnokroppen.

Det endokrina systemet kombinerar anatomiskt orelaterade endokrina körtlar: epifys, hypofys, paratyroidkörtlar, sköldkörtel, tymus, bukspottkörtel, binjurar, könkörtlar. De flesta av de endokrina körtlarna orsakar allvarliga kränkningar av vitala funktioner, inte uteslutande död, om du inte konsulterar en endokrinolog i tid.

De mest akuta problemen med moderna endokrinologi är förebyggande, diagnos och behandling av sköldkörtelsjukdomar (Graves sjukdom, tyroidit, hypotyreos, cystor, sköldkörtel), diabetes, sjukdomar i hypotalamus-hypofys-axeln (akromegali, gigantism, hypotalamisk syndrom, diabetes insipidus, problemet med amning, prolactinom), binjurssjukdomar (binjurinsufficiens, binjurar), störningar i sexkörtlarna (endokrin sterilitet). Idag är det tack vare den kunskap som ackumuleras av endokrinologi och praktisk erfarenhet möjligt att förbättra livskvaliteten hos patienter med endokrin patologi.

Försämringen av miljön, stress, obalanserad näring, belastad ärftlighet orsakar ofta störningar i endokrina körtlar och leder till utveckling av endokrina sjukdomar. Sjukdomar i det endokrina systemet är som regel långa, svåra. Därför är det viktigt att förebygga deras förekomst i tid, identifiera så tidigt som möjligt eller förhindra utvecklingen av deras komplikationer.

När behöver jag en överklagande till en endokrinolog?

 • Närmaste släktingar har någon endokrin patologi: diabetes mellitus, sjukdomar i sköldkörteln, etc.
 • du är överviktig
 • du har symtom: ökat hjärtslag, svettning eller torr hud, trötthet eller irritabilitet, törst och ökad urinering, missfärgning av huden etc.
 • barnet har en försening i mental, fysisk, sexuell utveckling
 • menstruationsfunktionen är försämrad
 • du planerar en graviditet eller har problem med sin förekomst
 • Du har redan en endokrin sjukdom och du måste övervakas och behandlas.

För diagnos av endokrin patologi tillämpas en omfattande undersökning, som innefattar studier av patientens historia, test för innehållet i olika hormoner, ultraljud av körtlarna, magnetisk resonansbildning. Baserat på de erhållna uppgifterna bestäms frågan om ytterligare konservativ eller kirurgisk behandling.

Behandling av endokrina sjukdomar syftar till att korrigera hormonella störningar, uppnå en stabil remission av den patologiska processen och återställa patientens normala livskvalitet.

Orsaker till håravfall. Endokrinologens synvinkel

Anastasia Plescheva:

Programmet "Hormoner vid pistolpunkten" och dess ledare, I, Anastasia Plescheva, endokrinolog-dietistläkare. Idag kommer vi att ha en mycket relevant kommunikation med min kollega, en endokrinolog, som nyligen har blivit tricholog. Vi kommer att diskutera håravfall, håravfall hos både män och kvinnor. Jag kommer att försöka försöka så mycket som möjligt från min kollega om de viktigaste innovationerna i trichology. Katerina kommer att vara i studion som trichologist, men jag hoppas, som en endokrinolog och min kollega, hon kommer också att uppmana många punkter. Så vår gäst är Ekaterina Ivannikova, kandidat för medicinsk vetenskap, endokrinolog, trichologist.

Jag vill gå rakt till punkten, prata alls - varför, hur man förstår orsakerna till håravfall och hur man utvärderar det? Det välkända faktumet att håret ska falla ut, men i vilken tillåten mängd? Hur kan en person förstå att de faktiskt lämnar sitt huvud redan i beloppet när det är nödvändigt att konsultera en läkare.

Catherine Ivannikova:

Du märkte väldigt märkbart att på hösten ses inte bara snöfall, men också "hårfall" i våra patienter. Detta är förknippat med säsongsmässiga förändringar och med brist på vissa vitaminer och förändringar i termisk regim. Per dag förlorar vi från 50 till 100, i genomsnitt anses 70-80 hår per dag vara den optimala hastigheten.

Anastasia Plescheva:

Och hur man räknar dem om? Kanske är det en boll, storleken på bollen, berättar du hur det ska vara?

Catherine Ivannikova:

Drag bara behöver inte. Det finns en mycket enkel regel, ett ganska elementärt sätt: om du löper igenom ditt hår och du har hår mellan fingrarna är det här en anledning att tänka. Om det finns många av dem, och varje gång du spenderar finns det en förlust av hår. Om du, när du tvätter håret, märker att det är ganska stort eller att volymen har förändrats jämfört med vad det var förut, eller såg du att du såg att det fanns mindre hår än i ljuset - det här är också en anledning att tänka.

Av någon anledning blir vi rädda när vi förlorar hår, för vi ser bara slutresultatet, håravfall. Vi ser praktiskt taget inte hur de växer. Om du vill se om ditt hår växer eller inte, måste du göra en rak del, gå till en vit vägg eller lägga ett vitt pappersark, vrid sidled och se små, små hår inom 3-4 centimeter. De är praktiskt taget inte mottagliga för att lägga sig, de är den yngsta, unga tillväxten som kan ses. Men det här är ett mycket enkelt, väldigt användariskt sätt, naturligtvis, inom professionell sfär, använder vi inte detta.

Jag vill omedelbart säga varför jag som en endokrinolog blev intresserad av detta? För närvarande, i vårt land och i förhållande till lagstiftningen, det är officiellt, trichology är huvudsakligen inblandad i hudläkare, trichology hänvisas till området för dermatologi. Mina patienter, främst i prioritet, är överviktiga patienter, patienter med diabetes och med problem i könsorganet. Med en framgångsrik viktminskning stiger testosteron som regel, och vi står inför nästa problem som måste behandlas ganska aktivt - håravfall. De är lopets, som varje endokrinolog har nog, det finns sådana patienter som kommer till dem. Jag stod inför det faktum att det inte bara är intressant för mig, det är intressant för mina patienter, eftersom håravfall är ett symptom, det är inte en enda sjukdom utan i ett komplex av något. Vår uppgift är att ta reda på vad som orsakar det, för det är inte bara en förändring av schampo, det är inte bara höst, våren har kommit - förändringar relaterade till denna plan. Det kan vara något djupare som behöver identifieras och det kan kräva uppmärksamhet och behandling från både hudläkaren och endokrinologen, och olika alternativ är möjliga.

Anastasia Plescheva:

Jag vill börja med de enklaste sakerna, nämligen fasen av hårväxt. Hur växer de? Mer detaljerat, om möjligt, att ha en idé.

Catherine Ivannikova:

Det finns flera steg. Första telogeni, eller början av hårutveckling. Vidare, senare, i genomsnitt cirka en månad går han in i tidigt anagen och sedan mognar anagen. Det här börjar börja växa aktivt i 3 månader från början av telogen, som vi faktiskt kan skryta med, grunden för vår frisyr eller basen av vårt hår. Äldre anagen, det här är den tillväxtfas som håret är från 3 till 5 år, beroende på hur lyckligt vi är med genetik, vilka är våra associerade sjukdomar. Hos män är håret i ett modent anagens tillstånd mindre så än hos kvinnor. Därför observerar vi oftare telogenfasen eller catagen, det vill säga scenen när vi redan förlorar, faktiskt hår med vilken termisk som helst, fysisk, kemisk reaktion, det vill säga vid exponering. Äldre anagen är ganska svårt att förlora, eftersom det är moget, friskt hår, vilket ligger i vår tjocklek av hårbotten.

Anastasia Plescheva:

Låt oss förklara varför män inte har tur, eller kanske tur i något annat. Varför förlorar de så snabbt deras mogna anagenfas och går vidare till nästa fas?

Catherine Ivannikova:

I genomsnitt är 13% - 15% av håren hos män i telogenfasen, det vill säga i ett stadium där de kan förlora sitt hår. Varför händer detta? Det är mycket enkelt - hos män är testosteronnivåerna högre, och dessutom inte bara testosteron, utan testosteron, som arbetar direkt på periferin av vävnader.

Anastasia Plescheva:

Det är att du måste älska män och förstå att faktiskt, om din man är balding, kan det till och med vara bra på något, för mycket testosteron är en anledning till stolthet. Jag minns omedelbart min vän från institutets tider, som pratade samma år på institutet: "Flickor, jag gillar bara skaldiga män!" Förmodligen hade hon rätt på något sätt, för det är män som har bra testosteron, ofta.

Catherine Ivannikova:

Återigen luktar dopamin.

Anastasia Plescheva:

Å ena sidan har de tur någonstans, men å andra sidan - de har problem. Men det verkar för mig att män med bra testosteron ska tänka på sina skalliga fläckar, låt oss säga i förväg.

Låt oss fortsätta. Säg mig, snälla, Katerina, i praktiken, som ofta vänder sig till dig? Män att älska eller kvinnor?

Catherine Ivannikova:

Jag kan säga att både kvinnor och män borde älska sig själva, och de och andra söker hjälp. Kanske är kvinnor mer beroende av sina yttre egenskaper, yttre manifestationer, så kvinnor oroar sig oftare. Ju större sannolikheten är att en kvinna kommer tidigare än en man. Allt är väldigt enkelt här: om du vet din ärftlighet, om dina nära släktingar - pappa mamma - har ett sådant problem, då du når och efter 30 år, kanske du kanske behöver tänka på ytterligare professionell hjälp för att behålla så mycket som möjligt Hårets kvalitet som du har. Det kan till och med förbättra vad du har idag.

Anastasia Plescheva:

Bokstavligen talade mina kollegor när jag blev redo att gå i luften och gav kontakter till 2 patienter, jag lyckades prata med dem. 2 patienter, ung ålder, vår med dig, ammande mödrar, har problem med hår. Därför vill jag diskutera frågan: vad ska uppmärksamma ammande mödrar? När du behöver vara uppmärksam på att hålla vackert hår som fanns före födseln, så att de ser så chic som möjligt efter att hon matar eller matar nu?

Catherine Ivannikova:

Självklart behöver inte bara unga, utan alla kvinnor vara uppmärksamma på det. Varför efter graviditet, efter födseln, kanske i amningstiden, kanske lite senare, på olika sätt? Eftersom under graviditeten går hårets tillstånd så långt som möjligt i anagensonen. Sedan, i stort sett, slappnar kroppen av, alla reserver som har tömmats så mycket som möjligt, det här är järn och zinkreserver. Det här är vitamin D-reserver, om tjejen inte fyllde på dem, så är det jod. Samma postpartumproblem med sköldkörteln kan manifestera sig på detta sätt, även om graviditeten var helt normal.

Efter ca 3-4 månader, inom 6 månader, i postpartumperioden går upp till 60% av hårsäckarna samtidigt i scenen när sannolikheten för att förlora hår är mycket högre, ca 60%. Självfallet är det palpabelt, det är märkbart, det orsakar en känsla av ångest. I det här fallet är det nödvändigt att ta reda på orsaken, ta reda på vad som hänger med hälsotillståndet idag, eftersom kvinnan efter födseln i regel går in i en annan stat, det handlar inte om själv.

Det finns en mycket enkel regel - efter 2 månader efter födseln bör du konsultera en läkare. Elementära hormoner i sköldkörteln för att se nivån på körteln. Om allt är i ordning där - så väntar vi bara en viss period så att 3-4 månader passerar och håret kommer in i en ny zon eller ett nytt skede. Han behöver också tid. Precis som barn, är de inte födda här och bildas inte på ett klick, i 3 sekunder behöver de också tid. Hår behöver en viss tid för att bilda, återhämta sig, växa och glädja oss.

Anastasia Plescheva:

Tack så mycket. Jag vill uppmärksamma våra lyssnare på en annan punkt: du måste förbereda dig för graviditet och matning. På frågan om spårämnen som vi kommer att demontera idag. Jag tror att du här kommer att stödja mig, inklusive, som min kollega, en endokrinolog, att dessa frågor måste behandlas i förväg. Spårämnen, vitaminer, som vi kommer att diskutera i detalj idag, måste tas i förväg för att få dem så mycket som möjligt under en sådan vacker por, porerna är en mor, en ammande mamma och så vidare.

Nu vill jag gå till en annan fråga. Låt oss sluta på de läkemedel som orsakar håravfall. När allt kommer omkring, nu har vi ett århundrade av en galen inställning till droger, när det är lite - väl, nu finns det många virus, de flesta av mina vänner behandlar genast virus av någon anledning med antibiotika, matar sina barn och så vidare. Vi har fortfarande många olika droger som orsakar håravfall.

Katerina, kommentera hur ofta i din övning stöter du på en medicinsk orsak till håravfall? Jag kommer att berätta ett mycket intressant exempel.

Catherine Ivannikova:

Ett intressant fall med dig, det blir intressant att lyssna på. Först och främst är de läkemedel som oftast används av tjejer för att förhindra oönskade graviditeter, COCI, eller orala preventivmedel. Som regel, i bakgrunden av uppsägning, eller i stället för att ta drogen, är ibland en av klagomålen möjlig håravfall. Detta kan vara mottagandet av olika antidepressiva medel, deras biverkningar har redan visat sig, det kan vara läkemedelsrelaterade, som du redan har sagt, mot undertryckets antibakteriella karaktär, det kan också vara elementära NSAID.

En av hårets funktioner är eliminering av ämnen som vår kropp inte redan behöver. Faktum är att håret redan är ett dött tyg, så vi känner inte när vi är stylade eller när vi skär hårets ändar. Vi känner inte det här, för att allt som redan passerat är att denna organism faktiskt inte behövs. Därför, om vi förlorar hår, är det i detta fall gjort med ett specifikt mål - att bli av med något extra som kom från utsidan in i kroppen. Ibland finns det en reaktion, inklusive när man tar en stor dos av vitamin A, tyvärr finns det en motsatt effekt.

Att ta en stor dos av vitamin A kan orsaka håravfall.

Anastasia Plescheva:

Mitt exemplar handlade om en stor dos av vitamin A, som förresten utsågs av våra dermatologer. Tjejen kom bara skallig. Bara skallig. Jag har aldrig sett något sådant i mitt liv! Orsaken var akne, stora doser av A-vitamin förskrivits.

Vad ska man göra i det här fallet? Har du en liknande övning?

Catherine Ivannikova:

I det här fallet borde det definitivt inte vara någon panik, i princip borde det inte vara någon panik vid håravfall. En stressig situation är en som tvärtom kännetecknas av håravfall. Därför grät de, lugnade sig och började göra något. Om det är medicinska skäl, om det till exempel är thyreostatika, om det är en hyperfunktion i sköldkörteln, eller mycket ofta efter generell anestesi, bör det gå lite tid.

Anastasia Plescheva:

Hur mycket tid ska passera?

Catherine Ivannikova:

Här, ganska individuellt, kan jag inte säga klockan och med tiden. Alla har sina egna individuella villkor. I genomsnitt fokuserar vi på det faktum att nedre gränsen är 4 månader, övre gränsen är ca 6 månader. Det är inte meningsfullt att vänta på något tidigare, för jag upprepar en gång till, det tar ungefär 3-4 månader för håret att gå in i en ny fas.

Anastasia Plescheva:

Låt oss nu föra konst till vår dialog med dig, visa hur endokrina patologier ofta ser ut i konstverk, se ut som vackra kvinnor med redan stora problem i hormonell sfär.

Catherine Ivannikova:

Ja, mycket ofta hypotyreoidism. Det kan utvecklas ganska långsamt och upp till förhållanden som myxedem eller puffiness, det ska ta lång tid. För närvarande kan hypothyroidism manifestera sig oftast med dolda masker. Denna svaghet, trötthet, kanske en tendens till svullnad. En sådan svag sovande tjej uppmärksammar det faktum att hon har en tårförmåga, att hennes hår faller ut. Dessutom faller de inte på en viss plats, inte några foci, detta är redan en något annorlunda testosteron av den autoimmuna manifestationen. I fallet med hypothyroidism kännetecknas av diffus skada, sällsynta skogar. Det brukade vara ett tjockt skogar, en del passerade, dessa klagomål skiktade och skogen tunna eller lövverket av opal.

Vår uppgift är inte att engagera sig bara i vårdprodukternas riktning. Jag vill verkligen ta med en sådan idé som jag delar med mina lärare, att vi alla ska vara vänner, alla våra specialiteter ska samarbeta så mycket som möjligt med varandra och gå mot varandra för att få bästa möjliga resultat. Om en hudläkare behandlar bara hans, en endokrinolog - bara hans, kommer vi inte att uppnå vad som behövs. Vi måste gå in och ut tillsammans så att vår patient är glad, glad och vacker.

Anastasia Plescheva:

Helt enig med dig. Det är därför jag leder programmet och bjuder in alla mina vänner och kollegor, för att jag älskar att samarbeta med dig och alltid dela med dig ny information, du är med mig, och det här är väldigt viktigt.

Låt oss gå vidare till vår huvudsakliga endokrinologi. Vad är hormons roll, återigen uttryckt. Vi bestämde oss för att testosteron ger ett viktigt bidrag. Hos män orsakar testosteron håret att falla ut.

Catherine Ivannikova:

Ja, dessutom, om vi tar kvinnor och män, ibland finns det ett normalt värde eller laboratorievärden inom referensvärdena. Det vill säga inom ramen för normen själv. Men idag har alla en egen norm, och för någon är normen ett lågt normalvärde, det vill säga vi går längs den nedre gränsen.

Anastasia Plescheva:

Men det här är förmodligen en receptbelagd enhet, eller hur? Låt oss förklara.

Catherine Ivannikova:

Ja, en person kan ha en absolut norm i laboratorietester. Som patienterna säger till mig, de lakan som de ger ut, ibland är de helt inom normalområdet, men klagomålen kvarstår, symtomen förblir, och personen är orolig. I sådana fall talar vi redan om receptbehandlingen. Vi säger att testosteron fungerar direkt på cellnivå, aktiviteten av 5-alfa reduktas ökar. Detta enzym är inblandat i aktiveringen av testosteronfunktionen eller manifestationen av dess egenskaper. Med andrologisk alopeci, typisk för de flesta män, är vår uppgift att undertrycka den lokalt på denna nivå. Ju tidigare vi börjar göra det, ju tidigare vi kompenserar för alla andra brister, desto lättare blir det och ju färre biverkningar kommer det att finnas.

Anastasia Plescheva:

Vad kan vi, förutom andra brister, undertrycka? Kan vi arbeta med detta enzym som du pratar om?

Catherine Ivannikova:

Självklart Till exempel, i ett tillstånd av fetma, ett tillstånd av hypotyreos, kan håravfall förvärras.

Anastasia Plescheva:

Det är att vi justerar alla andra hormoner, vilket gör hormonens harmoni, som jag alltid säger. Kanske här kommer vi att få resultatet, eller hur?

Catherine Ivannikova:

Vi uppmärksammar också patientens näring, som jag redan har nämnt, om samma järnbrist eller proteinbrist.

Anastasia Plescheva:

Låt oss ta reda på det här närmare, diskutera det svavelhaltiga vitamin Biotin. Dela, snälla, tar du själv biotin?

Catherine Ivannikova:

Biotin är ett vitamin vi behöver för hårväxt. Vårt dagliga behov av det är ganska litet, från 30 till 50 mikrogram per dag. Apoteksnätverket erbjuder oss i form av tabletter, doser går från 1000, från 2000 till 10 000. 10.000 och 50 mikrogram - skillnaden är ganska stor. Därför uppmanar jag våra patienter, våra lyssnare, så att det inte finns någon tanklös önskan att köpa allt som är så att håret omedelbart började växa, på alla ställen och mycket snabbt: du måste i varje enskilt fall förstå vilken dos du behöver. I genomsnitt tas biotin i kurser på upp till 3 månader, från 1 månad till 3 månader. Vad är biotinbrist? Det kan finnas svaghet, hud manifestationer, detta är utseendet av svaghet, nämligen muskelsvaghet.

Anastasia Plescheva:

Vi kan visuellt se i laboratoriet att vi har en brist på biotin?

Catherine Ivannikova:

I laboratoriet ser jag inte stor mening att titta på det.

Anastasia Plescheva:

Det vill säga om du har dessa symptom - drick biotin?

Catherine Ivannikova:

Nej, det finns ingen mening i närvaron av symtom att dricka biotin. Det är vettigt att samla en fullständig historia av patienten. Till exempel kan vi ta biotin i kött och i bryggarsjäst eller i gott helkornsbröd. Men om en person till exempel är en vegetarian väljer vi doseringen av droger i form av tabletter, inte på bekostnad av produkter. Plus, tomater, spenat, svamp kan också användas som källa till biotin. Men om en person har problem med organen i mag-tarmkanalen - i den här riktningen är vi uppmärksamma på gastroenterologi. Om en person har en tendens att diarré eller uppblåst, sjukdomar i detta spektrum, då spelar det ingen roll hur mycket biotin du får, det fungerar bara med 5-10%. Därför jobbar vi på alla fronter och samlar maximal historia.

Anastasia Plescheva:

Biotin är en mycket intressant sak, i själva verket berättade Katerina i allmänna termer. Tyvärr har vi inte tillräckligt med redskap för att diskutera detta vitamin i mer detalj.

Jag vill gå till nästa vitamin, vilket verkligen också mycket allvarligt påverkar hårets tillstånd, det här är lysin, L-lysin.

Catherine Ivannikova:

L-lysin har en stor roll, det är av stor betydelse vid absorptionen, absorptionen av järn och zink. Zink är nödvändigt för att vi ska bilda hårväxt och järn är nödvändigt för att blodflödet ska vara normalt. Järn är viktigt överallt. Om vi ​​bara fokuserar på ett allmänt blodprov saknar vi ofta den latenta järnbristen, som i de flesta fall är karakteristisk för kvinnor, eftersom vi har en naturlig källa till blodförlust. Om vi ​​talar om L-lysin är det därför önskvärt att vi förstår vilken järnnivå en viss person har. Om det finns problem med mag-tarmkanalen, om det finns handlingar i historien, om en person medvetet vägrar att välja vissa produkter, arbetar vi på alla dessa aspekter, vi diskuterar allt.

Komplexet av vitaminer och mikroelement för hårväxt måste väljas av en läkare.

Anastasia Plescheva:

Återigen återkommer frågan, doktorn ska välja ett vitaminkomplex. Eftersom han kommer att uppskatta så mycket som möjligt väljer han vad som behövs. Det blir faktiskt en kvalitetsbehandling.

Idag kommer vi inte att stanna kvar på D-vitamin. Det var separata program, och jag säger ständigt i varje program att han självklart också är nödvändig för hårväxt och inte bara för dem. Han är viktig, självklart, han behövs, men idag är det ett annat mål. Självklart kommer vi idag inte att bo på Omega-3, vilket också är viktigt för både hår och nagels skick och hudförhållanden. Detta är också en hel cykel av individuella program. Idag drar vi på det faktum att vi ännu inte har analyserat. Märkligt nog förstod vi inte järn, zink och koppar - verkligen väldigt viktiga spårämnen.

Katerina, det enklaste, och å andra sidan en svår fråga för oss, för läkare: var man ska leta efter dessa spårämnen? Blod, hår, vad ska man bestämma? Är det värt att bestämma dessa spårämnen, om en person med håravfall kom till dig i receptionen?

Catherine Ivannikova:

Järn måste bestämmas. Jag tror att blod är det bästa alternativet. Om vi ​​tar järn ensamma, utan att fokusera på allmänna blodprovdata, utan att fokusera på ferritin- och transferrindata, och järnbindningsförmåga, och många aspekter, kan vi hoppa över något mycket viktigt. Dessutom kan vi skada en person om vi ger speciellt intravenöst stora doser av järn. Jag tycker att läkarens åsikter skiljer sig åt i håret.

Anastasia Plescheva:

Därför frågar jag er, det här är ständiga frågor.

Catherine Ivannikova:

Jag tycker att det är vettigt att titta, trots allt, av blod, för det är det snabbaste vi kan bestämma. Jag överväger absolut andra läkares åsikter, varje specialist har sin egen åsikt. Om det finns en effektiv terapi, för valet av vilket läkaren behöver se vad som händer med järnet i håret, är 23 hårelement kända - se. Men alla väljer sitt eget sätt. Det viktigaste är att det är smärtfritt, utan biverkningar, och att målet uppnås. Jag uppmärksammar det faktum att om vi väljer järnberedningar och börjar ta dem måste de tas separat från produkter som innehåller mjölk, mjölksyraprodukter, te, kaffe och alkohol. I en person som är utsatt för alkoholism letar vi efter anemi och B12-anemi. I den äldre åldersgruppen, 95% av B12-anemi, som ofta kan manifestera sig.

Anastasia Plescheva:

I min övning, förmodligen den vanligaste genomsnittliga åldern som hanterar håravfall, vilket manifesterar järnbristanemi. Men det är inte ett undantag att det kan finnas en helt ung man eller en ung tjej. I slutändan har nästan alla oss en patologi i mag-tarmkanalen, vilket också leder till järnbrist. Därför, vänner, lita på läkare, hitta dina läkare, berätta för mig i detalj, erkänna att alkohol i ditt liv också tar en viktig roll, så att läkaren kan maximera utvärdera historien och följ därför välja din behandling.

Slutligen vill jag bokstavligen säga några ord separat om androgenetisk alopeci. Vad är det Jag skulle vilja återkomma till denna fråga när det gäller kvinnor, som har en förhöjd nivå av testosteron - för att vara säker, det finns för många av dem. Och till KOK-frågan, om vilken du sa, för att jag är rädd att många av oss kan missförstå. Trots allt, ofta med hyperandrogenism, föreskrivs kvinnor antikonceptionsmedel, vilket tvärtom minskar androgenernas nivå. Vad känner de när de tas? Förbättras deras hårförhållanden eller inte? Eller hur kan COCK, som har en minskning av testosteronnivåerna, håret falla ut också?

Catherine Ivannikova:

Kanske det här och det här alternativet. Att ta en storlek passar alla - vi är inte frisörer, även frisörer skräddarsys individuellt.

Anastasia Plescheva:

Jag vill stanna på det här eftersom de flesta av våra kvinnor som nu tar KOK, ibland är KOKs förskrivna av sig själva, och inte av läkare, nästan alla med antiandrogena effekter. Därför bör COCI väljas av läkare trots allt. Du kan få både positiva och negativa effekter från dessa piller. Det här är självklart inte så bra.

Catherine Ivannikova:

Den ärftliga faktorn, androgenetisk eller androgen alopeci är vad vi ärverdar. Detta ses också hos apor, i primater, i gorillor. Om du har familjemedlemmar, särskilt nära släktingar, blodrelaterade personer, om de har problem med håravfall och började i åldern 25-30 år gammal, tar du hand om dig själv. Om du är den släkting, ta hand om dina barn. Var snäll och ta hand om det som läkare väljer för dig - det kan vara både dermatologer och trichologer - rätt vård och så mycket som möjligt för att kompensera för alla brister som du kanske har för närvarande.

Anastasia Plescheva:

Tack så mycket, Katerina. Hur viktigt är det utanför? Eller är det nödvändigt att börja exakt från inre obalanser, vilket i de flesta av dagens var vårt samtal?

Catherine Ivannikova:

Om vi ​​har bil, bensin, vi har en smart motor, allt är bra, men vi har inga däck. Kommer hon att gå? Kommer inte att gå.

Anastasia Plescheva:

Därför vänner, vi litar på trichologer, vi litar på kosmetologer, vi väljer för oss en bra schampo och vårdprodukter. Katerina, visa mig vad du tog med spårämnen?

Catherine Ivannikova:

De är i vårt land, men de orsakar ibland vissa biverkningar.

Det är samma zink som vi pratat om.

Anastasia Plescheva:

Det är "Pikolenat", notera, effektiv.

Catherine Ivannikova:

Det finns biotin, men det finns en mycket stor dos, 10 000.

Anastasia Plescheva:

Återigen påminner vi oss om: endast under överinseende av en läkare. Endast läkaren måste justera dosen.

Catherine Ivannikova:

Eftersom varje läkemedel har biverkningar, även askorbinsyra, behöver vi ett kompetent tillvägagångssätt. Det finns också melatonin.

Anastasia Plescheva:

Om detta tror jag att vi kommer att göra en separat eter och prata om hur viktigt melatonin, sömnhormonet.

Catherine Ivannikova:

Jag skulle säga att det inte bara är viktigt. Det viktiga är att vi nu, patienter, läkare, befolkningen har fri tillgång till alla droger. Ibland kallas dessa droger vitaminer, men de har en ganska hög hormonell aktivitet. För melatonin växelkurs föredras, eller bara att återhämta sig från arbete på natten.

Anastasia Plescheva:

Ta ett piller för att sova och återhämta sig.

Catherine Ivannikova:

Ja. Här är frågan om hur man tar ett piller, vilken tid tar det, vid vilken dos, i vilken form som ska tas. Allt detta är av stor betydelse för att passa varje enskild patient. Personlig medicin är vad vi pratar om, något som är mycket viktigt.

Anastasia Plescheva:

Tack, Catherine! Jag tror att vi kommer att fortsätta cykeln av dessa program. Därför väntar Catherine igen och igen, och otvetydigt kommer vårt nästa program att vara en fortsättning på trichology.Nästa Artikel
Lotioner för håravfall och tillväxt