Hur bli av med mjäll i hemmet


Det ser ut som mjäll är bekant för alla: det finns knappast någon som inte har träffat på hans eller någon annans kläder en spridning av lätta korn av olika storlekar. Detta problem, men inte ett hot mot livet, kan komplicera det avsevärt. Mjölk är inte bara en liten estetisk - det är ofta åtföljd av klåda, ett brott mot sekretoriska funktionen hos talgkörtlarna och inflammatoriska reaktioner.

Vad är mjäll

Mjölk är en liten fling exfolierad från hårbotten i stora mängder. Normalt flyttar celler, som kommer från djupet av huden, långsamt till sin yta. Under processen med denna väg blir de tunnare och torra. Efter den slutliga keratiniseringen lämnar cellerna lätt kroppens och hårets yta under tvätt. Det här är förnyelsen av hårbotten, vilket tar ungefär 30 dagar.

Under vissa patologiska förhållanden (hudsjukdomar, förändringar i talgkörtlarna) reduceras cykeltiden dock. När man inte har haft tid att helt härda, når cellerna sig på ytan av huden, klibbar sig mellan sig och lämnar huvudet och bildar ett stort antal synliga flingor och korn synliga för ögat.

Vilka patologiska processer orsakar utseende av mjäll? Oftast är det seborré - en sjukdom som påverkar hela kroppens hud. En av dess tecken är mjäll, som i allvarliga fall bildas inte bara på huvudet, men också på huden under ögonbrynen, hårig del av bröstet eller baksidan. Dessutom är de flesta experter av den uppfattningen att mjäll som sådan är en mild form av seborrheisk dermatit, och därför används dessa begrepp ofta som synonymer.

Mindre vanligt uppstår mjäll på grund av obalanserad näring, stress, gastrointestinala sjukdomar och andra hudsjukdomar.

De främsta orsakerna till mjäll

På ytan av människokroppen lever ett stort antal mikroorganismer som inte är skadliga för en hälsosam kropp. Fasta invånare i hårbotten är svamparna i Malassezia och Pityrosporum-arterna, som nyligen har erkänts som arter av samma art.

Det är emellertid bara den normala processen med fysiologiska processer störd, eftersom aktiviteten hos dessa mikroorganismer blir mer aktiv flera gånger och själva svamparna börjar multiplicera snabbt.

Hårbotten, täckt med hår och levererad med talgkörtlar, är i sig gynnsam för den vitala aktiviteten hos Malassezia / Pityrosporum svampar, som behöver värme och ökad luftfuktighet. Förändringar i dess tillstånd (till exempel ökad utsöndring av fett) skapar ett näringsmedium för svampar, där deras antal börjar multiplicera.

Svampens aktivitet leder till en ökning av mängden fettsyror på huvudets yta, vilket orsakar klåda och irritation. Som ett resultat reagerar huden genom utseende av inflammatoriska reaktioner, desquamation och mjäll.

Kombinera kliande ställen, en person bryter hudens integritet, varför lokal immunitet blir lägre: skorpor, suppurationer, inflammationer, etc. bildas på de skadade områdena. Så sjukdomen blir kronisk.

Vilka orsaker kan förändra kroppens fysiologiska processer och därmed bidra till aktivering av svampar? Oftast innefattar dessa följande faktorer:

Genetiska grundfunktioner: antalet sebaceous körtlar, sammansättningen av den utsöndring de producerar, käftarnas känslighet för hormonella förändringar etc.

Funktioner hos kvinnlig fysiologi: förändringar i hormonbalans under perioder med ägglossning eller graviditet kan förvärra hårbottens känslighet, vilket kan leda till inflammatoriska formationer.

 • Sjukdomar i matsmältningssystemet.
 • Störning av endokrina körtlar.
 • Immunsjukdomar.
 • Brist på korrekt hygien.
 • Emosionell stress, depression, psykiska och nervsystemet sjukdomar.
 • Beriberi, obalanserad näring.
 • Hudsjukdomar.
 • Överdriven UV-exponering.

Typer av mjäll och deras egenskaper

Typer av mjäll bestäms beroende på sebaceous körtlar och deras sammansättning. Efter analys av tecken på sjukdomen och särdrag i sin kurs kan följande typer av seborré särskiljas:

Dry. Dess förekomst är förknippad med överträdelser av talgkörtlarna. Den hemlighet de producerar är mycket viskös och uppenbarar sig därför inte. På grund av detta blir hudens ytskikt torrare, håret blir tunnare och lättare brutet, och deras tips är vanligtvis splittrade. Hårbotten blir lurfull, för dess känslighet är markant ökad. Torr seborré är ofta åtföljd av klåda och håravfall. Ibland kan röda eller rosa fläckar dyka upp. Skal av denna art drar lätt från hårbotten, nästan utan att fastna i håret.

Fet. Huvuddragen i denna typ av mjäll ligger i sitt namn. Ytan på håret och huden blir fet och glänsande, vilket är förknippat med överdriven produktion av talg. Beroende på dess konsistens kan två former av seborré särskiljas:

 1. tjock: konsistensen av sekret av talgkörtlarna liknar en snygg deg. Denna form av sjukdomen kännetecknas av tät och oelastisk hud, tätt, grovt hår. Sebaceous körtlar är förstorade och täppt med "pluggar" av döda hudceller. Inuti är de fyllda med tjockt innehåll. I vissa fall är sjukdomen åtföljd av utseende av stafylokock eller streptokockssår.
 2. flytande: konsistensen av utsöndring i densitet liknar vegetabilisk olja. Mjölk i form av stora flingor täcker håret, som är täckt med fett och klibbar i separata trådar en dag efter tvätt. Klåda sår kan bildas på huden, orsakad av blockering av hårsäckar. Efter att ha repat eller öppnat dem bildar jordskorpor på huden.

Blandat. Denna typ av seborré kombinerar symtomen på båda formerna av sjukdomen som diskuterats ovan. Till exempel, på huden täckt med hår kan det finnas foci av tjock oljig seborré, och på ansiktet - vätska eller torr.

Hur bli av med mjäll i hemmet

God hjälp i kampen mot mjäll är recept på traditionell medicin, som vanligtvis används mest kända och prisvärda ingredienser. Men innan du använder dem måste du noggrant studera produktens sammansättning: om det innehåller allergener. Att använda masker eller schampon i sig kommer inte att ge önskad effekt utan djuprengöring - skalning av hårbotten. Att göra det hemma är också lätt. Behandling av hårbotten med peeling främjar bättre avlägsnande av hudflingor, förbättrar blodcirkulationen och underlättar hårets näring.

Recept för skalpskalning
Det rekommenderas att göra en djup rengöring av hårbotten en gång i 14 dagar för ägare av torrt hår, och två gånger för samma period, för de som har överskott av talg. Oftast används för peeling av soda och salt. Beroende på vilken typ av hår kan peelingblandningen kompletteras med citronsaft, malet kaffe och eteriska oljor. Den färdiga kompositionen appliceras i hårbotten med massagerande rörelser och lämnas i 5-10 minuter för exponering. Sedan tvättas den av med rinnande vatten.

De enklaste peeling recepten är följande:

 1. Blanda en matsked av ditt schampo med en tesked bakpulver och tvätta blandningen med ditt huvud. Denna metod är lämplig för ägare av vilken typ av hår som helst. I stället för läsk läggs ofta kaffe till shampoo. Det här är inte dåligt, men det är mycket svårare att tvätta det.
 2. Saltlösning kan också användas för alla typer av mjäll. Blandningen består av bordsalt och vatten i lika delar. Ingredienser måste blandas och applicera sedan den resulterande lösningen i hårbotten, massera lite och skölja av efter 5 minuter.
 3. Ägare av fettigt hår kommer att uppskatta peeling, för vilken äggula är blandad med en matsked salt och saft av en halv citron.

Varianter av hemmasker
Mjölkbehandling med folkmetoder är inte bara effektiv, men också ekonomisk. Från billiga och välkända produkter gör utmärkta läkningsmaskar.

Följande recept har fått stor popularitet och bra recensioner:

 1. Massage hårbotten innan du tvättar med äppelcidervinäger i 1-3 minuter.
 2. Applicera kefir på det otvättade huvudet och efter 10-15 minuter skölja av det med lämplig typ av hårschampo. Denna mask kan appliceras dagligen. Så snart som mjäll blir mindre, kommer det att räcka till att applicera kefir en gång var 10: e dag.
 3. Rubbing kombucha infusion i ren hårbotten i ca 2-3 minuter följt av sköljning av håret.
 4. En blandning av ricinolja, svart te och vodka teblad i lika delar bidrar också till att slå mjäll. Den resulterande massan, något gnugga, appliceras på hårbotten och lämnas för att fungera i en och en halv till två timmar. Då måste du tvätta håret med schampo. Denna mask kan appliceras varannan dag.
 5. Kockrot, 20 gr. som du behöver fylla med ett glas vatten och koka tills vätskemängden halveras. Buljongen ska svalna till en behaglig temperatur, då återstår det att spänna och använda, gnugga i ren hårbotten dagligen i 10 dagar.
 6. Det är bra att lindra kliande hårbotten och stoppa håravfall hjälper till att maskera från saft av en liten glödlampa, äggula och matsked honung. Det ska appliceras på hårbotten innan du tvättar i 30-50 minuter. För en märkbar effekt bör masken upprepas var 2-3 dagar. Totalt 10 rutiner bör göras. Dess enda nackdel är att lukten av lök kommer att dyka upp på vått hår i ungefär sex månader efter behandlingens slut. Torrt hår kommer inte att innehålla några främmande lukt.
 7. Sköljning av hårbotten med avkok av ekbark hjälper till att klara av fet seborré. Tre matskedar bark fylls med en liter vatten. Efter kokning i 15 minuter infiltreras avkoket i en halvtimme och filtreras sedan. Du kan skölja huvudet efter varje tvätt i 1-2 månader.
 8. En receptmask med aloe juice (5 delar) och alkohol (1 del) är mycket populär. Blanda ingredienserna i denna andel, du måste gnugga blandningen i hårbotten varannan dag. Lösningen kan beredas med en reserv, eftersom den är vackert lagrad i en mörk, kall plats.
 9. För varje typ av mjäll har nässle en bra helande effekt. Med torr seboré, hälls 3 matskedar örter med en halv kopp vegetabilisk olja. Blandningen ska stå i en vecka på en mörk och kall plats, varefter den kan användas genom att gnida i hårbotten före varje tvätt. När oljig seborrénål (50 g) fylls med kokande vatten (300 ml). Kompositionen måste kokas, dräneras, kylas och användas för att skölja håret efter tvätt.
 10. Inte bara för att riva huvudet av mjäll, utan också en mask av en kopp naturlig yoghurt (du kan köpa eller förbereda det själv) och 1-2 matskedar citronsaft hjälper dig att läka ditt hår. Om håret är mycket oljigt kan mängden juice säljas. Ingredienser måste blandas tills de är mjuka och applicera den resulterande blandningen på ren hårbotten. Efter att ha satt upp ett uppvärmningslock och vänta 40-50 minuter. Sedan kan kompositionen tvättas av håret med vanligt schampo.

Med hjälp av folkmedicinska läkemedel för behandling är det viktigt att komma ihåg att masker med alkohol kan torka upp huden för mycket, och därför bör du inte missbruka dem. Dessutom appliceras blandningen på huden och håret ska omedelbart tvättas om du plötsligt känner en brännande känsla eller andra obehagliga symptom.

Anti-mjäll medicinsk shampoo

För dem som inte vill eller kan inte använda recepten av traditionell medicin, kommer det att hjälpa till att uppnå läkemedel. Idag kan du på ett apotek hitta ett stort antal medicinska schampon avsedda speciellt för behandling av mjäll. Dessa läkemedel är effektiva, men deras pris sjunker sällan under 300-400 rubel för en liten flaska.

Mjölkshampor kan delas in i två typer:

Exfoliating - hjälp att rengöra huden noggrant, och lugna även klåda och minska inflammatoriska reaktioner. Dessa schampon torkar huden, så när torr seborré ska användas med försiktighet. Följande märken är mycket populära:

 • Friderm tjära;
 • Selegel innehållande selensulfid;
 • Tjärschampo från märket "Ett hundra skönhetsrecept";
 • Kerium från varumärket La Roche-Posay.

Egentligen medicinska (antisvamp) schampon. De innehåller ämnen som förhindrar svamptillväxt: clotrimazol, pyrithion etc. Dessa inkluderar:

 1. Nizoral, som är baserat på ketokonazol. Effektiv mot ett stort antal svampar;
 2. Sulsen (schampo och pasta), vars aktiva beståndsdel är selendisulfid. Det tillåter inte bara djuprengöring av huden, utan förhindrar också svamptillväxten.
 3. Sebozol, innehållande samma aktiva substans som ovan nämnda Nizoral;
 4. Dermazol, som är baserat på ketotokotonazol. Det hjälper inte bara att klara av mjäll, utan också med andra hudsjukdomar (eksem, versicolor);
 5. Seborin verkar på svampen med hjälp av Climbazol.

Använd det valda shampooet ska överensstämma med anvisningarna. Tvätta inte huvudet oftare än rekommenderat i det. Detta kommer inte påskynda processen att läka hårbotten, utan kommer snarare att lägga till nya problem.

Mjällskydd

Från utseende av mjäll är ingen försäkrad, för det är omöjligt att förutsäga vilka stressiga situationer du måste gå igenom eller vilka sjukdomar du kan möta i framtiden. En person kan dock ta enkla förebyggande åtgärder som minskar sannolikheten för att möta detta problem.

De flesta åtgärder som syftar till att förebygga mjäll, uppfylla principerna för en hälsosam livsstil. Det innebär att med hjälp av förebyggande åtgärder inte bara kan besegra mjäll, utan också att gå med i rätt näring.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt följande faktorer:

 1. En balanserad kost som innehåller proteiner, fetter och kolhydrater. Det bör minska konsumtionen av feta, salta, alltför kryddiga livsmedel. Avslaget från kolsyrade drycker och ett överskott av enkla kolhydrater (socker, vita mjölprodukter etc.) kommer också att gynna kroppen.
 2. Dricksläge: För att upprätthålla alla metaboliska processer i kroppen ska man dricka tillräckligt rent vatten (ca 2 liter dagligen). Te, juice, kompott och andra drycker beaktas inte.
 3. Hygien: Det är förbjudet att använda någon annans handdukar, kammar, hårtillbehör etc.;
 4. Personlig omvårdnad: du måste hitta lämpliga och icke-aggressiva kropps- och hårvårdsprodukter. Det borde vara mindre benäget att använda stylingprodukter (gel, skum, lack, etc.) och inte vara lat för att tvätta dem innan du lägger dig. Inget behov av att misshandla schampon med förebyggande effekt, den optimala frekvensen av användningen - 1-2 gånger om två veckor;
 5. Emotionell bakgrund: Det är nödvändigt att undvika nervösa situationer när det är möjligt. Det ska inte bara fungera, utan också att slappna av, försöka få tillräckligt med sömn. Måttlig fysisk aktivitet, som motsvarar utbildningsnivån, kommer framgångsrikt att motstå stress.

Skal inte dyka upp utan anledning. Oftast är dess bildning förenad med en överträdelse av vissa fysiologiska processer i kroppen. Att identifiera källan till problemet och arbeta med det, liksom lämplig hud- och hårvård, kommer att lösa detta problem. Men även efter att mjäll är besegrad, låt inte situationen ta sin kurs. Tidiga förebyggande åtgärder kommer att bidra till att undvika att möta henne igen.

Hur man garanterar och snabbt bli av med mjäll

2 Kommentarer 6,534 Visningar

Hur man snabbt och effektivt blir av med mjäll i hemmet är ett problem för många människor. Om håret har blivit tråkigt och sprött, kom en klåda upp och "snöfall" föll på axlarna, orsaken kan vara mjäll (seborrhea).

Symtom och typer av mjäll

Statistiken är deprimerande: varje femte invånare på jorden lider av mjäll. Alla har mjäll i olika former, men för vissa blir det mycket. Klåda, försämring av håret, märken på kläder, allt detta förstör människors liv.

Till att börja med bör du ta itu med de sanna symptomen på mjäll och seborré, eftersom dessa två olika begrepp vanligtvis kombineras i ett, men det är fel. Till exempel är mjäll en följd av seborré, men det kan också existera som en följd av ett felaktigt valt schampo, efter vilket hårbotten blir torr och börjar avta.

Seborré är en allvarligare sjukdom och kräver långvarig behandling, och tyvärr finns det fall där det är möjligt, bara för att underlätta dess symtom.

Det är viktigt! Det finns vissa sjukdomar som liknar symtom på seborré, till exempel psoriasis, så innan du vidtar några åtgärder bör du rådfråga en hudläkare.

Seborré är uppdelad i torra, oljiga och blandade typer, och varje har sitt eget symptom.

Följande tecken är karakteristiska för fett seborré:

 • klåda;
 • oljig hårbotten;
 • drabbade områden av huvudet, grå färgton.

Symptom på torr seborré är något annorlunda:

 • tunt, splittrande hår;
 • klåda;
 • torr hårbotten täckt med vita vågar.

Blandad typ har båda kategorierna av symtom.

Förutom att mjäll är estetiskt obehagligt, är det också en stor fara för människohår. Om seboré inte botas i tid, kommer det att skada hårsäckarna, vilket leder till att håret börjar falla ut i betydande tufts, i avancerade fall som orsakar skallighet.

Orsaker till seborré

Mjölk är resultatet av många anledningar, om det uppstår, måste du konsekvent eliminera var och en av dem. Nedan är huvudorsakerna:

 • Malasseziya Furfur-Pitirosporum Oval - en svamp med ett så vackert namn är en obehaglig orsak till mjäll;
 • kränkning av graden av metaboliska processer i kroppen;
 • hormonella störningar;
 • sjukdomar i matsmältningssystemet, andningsorganen, nervsystemet;
 • Anledningen till att inte justeras är ärftlighet;
 • oljig hårbotten, överdriven talgkörtlar;
 • ohälsosam diet;
 • skarp temperatur sjunker från värme till kyla och vice versa.

Därför bör du inte glömma en huvudbonad på vintern och på sommaren. På vintern, för att skydda huvudet mot hypotermi, på sommaren från den brännande solen. Människor lider av "snö" av följande skäl:

 • aggressiva åtgärder på hårbotten, till exempel vanliga blåstorkning eller krullning med curling;
 • sällsynta eller frekventa shampooing;
 • ungdomar, eftersom det finns en omkonfiguration av hormonbalansen under pubertalet, är akne och seborré en frekvent följeslagare av unga män och kvinnor.
 • nervstamma.

Det finns många anledningar, men alla utom en (ärftlig faktor) är lösliga. I vissa fall räcker det med att balansera kosten, hos andra att rådgöra med din läkare om hormonella störningar i kroppen.

Faktum! Under alla omständigheter kan detta problem inte startas, eftersom seborré i senare skeden kan leda till fullständig skallighet.

Metabolisk störning

Fel i näring leder till en funktionsfel i alla människors inre organ, metabolismen saktar ner, det vill säga alla metaboliska processer i kroppen fungerar felaktigt. Om du regelbundet använder produkter från den förbjudna listan kan du snart förvänta dig att besöka och mjäll, i synnerhet är mjällens utseende lättare av följande livsmedel:

För att håret ska förbli vackert och välskött, är det ibland tillräckligt att justera kosten och inkludera några produkter i den:

Alla dessa produkter kommer att främja tillväxten av vackert och friskt hår utan mjäll, liksom en bra bonus från att inkludera dem i kosten blir vacker, glödande hud.

Förlängd stress och seborré

En person som är under stress påverkar hans hälsa negativt, en sådan negativ manifestation är seborré. Och om stresstillståndet kvarstår länge, frigörs hormoner i kroppen, vars överskott orsakar ökad utsöndring av talg, inklusive i hårbotten.

Det visar sig en ond cirkel, stress uppenbaras av seborré, seborré orsakar ännu mer stress, eftersom dess huvudsakliga manifestation är klåda som stör stämning och normal existens. Som en följd av detta faller en person i ännu större stress, vilket orsakar en ökning av seborrés symptom.

Faktum! Studier har visat att i 54% av seborrés fall var utlösaren för utveckling exakt stress.

För att bli av med mjäll som orsakas av nervös spänning måste du först lösa problemet som orsakade stressen, och fortsätt sedan till behandling av mjäll.

Externa faktorer som orsakar mjäll

Frekvent färgning med lågkvalitativa färger, konstant blåstorkning och curling med krullande hår, lågkvalitativ hårvård kan orsaka torr mjäll.

I sådana fall är det uppenbart att för att sätta håret så att du behöver ordna dem ordentligt, t ex periodiskt torka dem på ett naturligt sätt, välj noggrant kosmetika för hår och hitta en bra frisör som väljer högkvalitativ hårfärg.

Alternativ medicin vid behandling av mjäll

Det finns många sätt att behandla seborré med folkmedicin, det viktigaste här är att inte överdriva det, men att välja din egen arbetsmetod för att bekämpa denna sveda. Ibland kan det ta en hel rad åtgärder.

Det är viktigt! Det finns inget snabbt sätt att bota mjäll. Därför, reklam, lovande att bli av med mjäll på en dag, bara en injektion eller flera dyra procedurer, bör du inte tro.

Alla typer av seborré är väl behandlas hemma med medicinalväxter och improviserade produkter.

Anti mjäll lotion recept

Vid behandling av mjäll har växtbaserade lotioner en bra effekt, de är lätta att förbereda, vilket är viktigt för en arbetande kvinna:

 1. En lika stor mängd castorca, olivolja och citronsaft, blanda, applicera kompositionen på hårrötterna och tvätta sedan håret med schampo.
 2. Kockolja, vodka, lökjuice blandas i lika stora mängder och gnugga in i hårrötterna och tvätta sedan håret på vanligt sätt.
 3. En handfull valnötter, 500 ml alkohol, utspädd med vatten. Häll en valnöt skal, häll i en anda infusion och håll i ett par veckor i en sluten burk. Denna komposition masserar också rötterna.
 4. 1 del av morotgrönsaker, 1 liter rent vatten, citronsaft 30 g, 1 del av mynta. Skär grönsakerna, blanda den med mintblad, häll kokande vatten, lämna i 1 timme, filtrera sedan, tillsätt citronsaft, gnid i hårrötterna.
 5. Karpatisk te, bryggd med mynt och sköljdes med denna komposition.

Sådana lotioner hjälper inte bara till att bli av med mjäll, men förbättrar också hårets tillstånd avsevärt. De bör också användas för profylaktiska ändamål.

Mjällmaskor

För behandling av mjäll är det bäst att tillämpa en hel rad åtgärder, därför bör förutom lotioner, mjäll och sköljmedel behandlas. Masker fungerar mer effektivt om de, efter att ha applicerats på håret, täcker huvudet med en påse och lindar den med en handduk. Nedan finns några recept för masker:

 1. 50 g vegetabilisk olja, rå äggula av ett ägg, 100 g nässelavkokning. Blanda vegetabilisk olja med äggula, lägg sedan nässle, lägg en mask på håret och håll i en timme, skölj sedan av det ordentligt.
 2. Mask baserad på ricinolja: två gånger i veckan bör du sätta en matsked varm ricinolja blandad med oliv eller kardborre på hårets rötter, håll över natten och skölj. Castorolja är en stark stark fuktkräm som bekämpar klåda och mjällfläckar. Vanligtvis efter 3-4 masker förbättras hårbottens tillstånd avsevärt, efter att 5-7 mjäll helt försvinner.
 3. Anti-mjäll förebyggande mask. Blanda i jämn mängd mängden kalendula och ricinolja. Applicera på hårrötterna och lämna i en timme.

Som framgår är oljor en del av nästan alla masker. Eftersom eteriska oljor är effektiva medel i kampen mot svamp och har desinficeringsegenskaper.

Hur man tvätta av oljan från håret, ett bevisat verktyg:

 1. För medelstort hår måste du ta 2-3 matskedar mjöl, späd det med ett glas varmt vatten.
 2. Piska blandningen med en visp, fukt håret och tvätta det resulterande "shampoo" håret.
 3. Håll det på håret i 5 minuter, i vissa fall 10 minuter. Skölj håret noggrant med vatten.

Man tror att oljan torkar håret och gör den skör och biten. Detta är opålitlig information, vilket är värt att se själv.

Orsakerna kan vara för det första olja av dålig kvalitet, och för det andra kan oljan torka av rester av silikoner från håret, som ingår i hårvårdsprodukter. Därför slutsatsen - oljan är inte skyldig, kompetent hårvård kommer att fixa allt, och oljemaskar kommer till stor hjälp i detta.

Viktiga tillsatser

Till exempel kan du släppa ett par droppar essentiell olja till 30 ml. grund, kan ligga till grund för persikaolja eller någon grönsak och massera hårrötterna i 5 minuter. Du bör också lägga till 5 droppar olja till schampo, till exempel laurololja har en rengöring, deodoriserande och tonic egenskaper. Eteriska oljor med samma egenskaper, ett stort antal, de kan alla köpas på apoteket:

 • lavendelolja;
 • patchouliolja;
 • cedarolja;
 • eukalyptus;
 • tea tree;
 • geranium;
 • mint;
 • rosmarin;
 • mandarin;
 • basilikan.

Du kan självklart köpa schampo, som redan innehåller dessa oljor. Men det bästa alternativet är att förbereda kompositionerna av dessa oljor själv.

Anti-mjäll balsam

Lätt att förbereda infusioner och avkok kan bli ytterligare hjälpmedel vid behandling av seborré, och det blir bra om användningen blir vana. Och friskt hår behöver extravård:

 1. Häll av fyra citroner, häll den med vatten (1 liter) och håll på låg värme i 20 minuter. Skölj denna buljonghår efter tvätt.
 2. Samma mängd kamille och salvia, 15 ml citronsaft, 500 ml. vatten. Kombinera kamille och salvia, häll kokande vatten, blöt i 20 minuter, tillsätt citronsaft, skölj håret med denna infusion efter huvudtvätten.
 3. Björkblad, häll vatten, insistera och skölj hår.

Man bör komma ihåg att sköljning ensam inte botar mjäll, men de fungerar väldigt bra i kombination med skrämmande masker.

För att se resultatet av behandling med folkmedicin, måste du vara tålamod, eftersom behandlingen har en kumulativ effekt och återhämtningen tar ungefär en månad.

Om du kombinerar förfarandet med en kost och en hälsosam livsstil kommer resultatet att visas snabbare.

Intressant! Torr seborré är snabbare att behandla än fet, eftersom det ofta beror på analfabeter. Fett seborré kommer att kräva mer tålamod och ansträngning.

Vad man inte ska göra när man behandlar seborré

Det finns komponenter som kan orsaka stor skada, till exempel blandningar med salt och ättika.

Det är viktigt! Vid framställning av terapeutiska kompositioner för hår som använder ättika bör bordsvinäger inte användas, eftersom det kommer att bränna huden, bara äpple.

Faktum är att massera irriterad hårbotten med salt kommer att orsaka ännu mer desquamation. Massage med salt kommer naturligtvis att bidra till rengöring, efter att ett sådant förfarande kommer att förbättra blodcirkulationen.

Men när fett i hårbotten misslyckas, kommer en mekanisk effekt att göra problemet ännu värre. Samma sak kan sägas om ättika. Det är mycket bra att använda vid överdriven körtelfunktion. Men torr hud blir samtidigt torrare, och det är oacceptabelt.

Också av samma överväganden kan du inte koka hårbotten, ja, klåda för seborré är outhärdligt, men om du skadar den redan irriterade huden kan du bara förvärra problemet.

Den som någonsin har stött på seborré åtminstone en gång i livet borde komma ihåg att det har en tendens att återfalla. Därför bör du alltid övervaka hårets tillstånd, de ska inte vara för fet eller torr, det är viktigt att välja rätt schampo.

För att göra detta kan du kontakta en specialist (tricholog), och vid den första misstanke om mjäll börjar omedelbart förebyggande åtgärder. Med tanke på alla rekommendationer kan du inte bara bli av med mjäll utan allvarliga konsekvenser, men tillåter inte heller att det förekommer.

4 beprövade sätt att bli av med mjäll för alltid

Varje sekund invånare på planeten ställdes inför sådana problem som mjäll. Lätt damm och vågor insvept i håret, tydligt synliga på mörka kläder, ger en slarvig look till även den mest välskötta personen. Många undrar hur man ska bli av med mjäll.

Det finns flera sätt att lösa detta problem: mediciner, fysioterapi, folkmedicin. Men för att bli av med mjäll för alltid måste du förstå vad som orsakar denna obehagliga sjukdomen, och hur man ändrar din livsstil så att problemet inte återkommer igen.

Vad är mjäll?

I medicin anses mjäll inte bara som en kosmetisk defekt, men också som ett symptom på ett funktionsstörning i kroppen. Utseendet av vita vågar är förknippat med en patologisk process i hårbotten i hårbotten.

I normalt tillstånd består förnyelsen av hårbotten av en 30-dagars cykel. Formade i de nedre lagren av cellerna stiger ut, blir torra och tunna. Slutligen, kåt, de tas bort från ytan av huvudet medan du simmer. Om en eller annan anledning har ytan av huden inte nått tillräckligt många döda celler, klibbar de sig och bildar flingor eller korn.

Orsaker och provokationsfaktorer

Det finns många orsaker till mjäll. Oftast är dessa faktorer relaterade till de interna processerna i kroppen.

 1. Ärftlighet. Överdriven körtelstorlek, speciell sammansättning av hemligheten, är problem på hormonnivå arv. Människor med belastad ärftlighet kommer sannolikt att lida av mjäll. Men, som studier visar, är andelen människor med genetisk predisposition ganska liten.
 2. Kvinnlig fysiologi. Den hormonella balansen hos en kvinna är i konstant dynamik. I den vackra halvan av mänskligheten är hårbotten särskilt sårbar under ägglossning, graviditet eller klimakteriet.
 3. Stress. Människor som är föremål för konstant känslomässig stress, är i depression eller har psykisk sjukdom i ansiktet mjäll oftare än andra.
 4. Matsmältningsbesvär Sjukdomar som sår, gastrit, pankreatit kan orsaka hudproblem.
 5. Dålig immunitet. Olika patologier i immunsystemet bidrar till onormal spridning av Malassezia / Pityrosporum svamparna. I det normala tillståndet är dessa svampar ständigt på huden hos en frisk person som inte visar sig själva.
 6. Hudsjukdomar. Mjölk kan vara en av de första symptomen på psoriasis, eksem, dermatit eller flerfärgade lavar.
 7. Felaktig näring och vitaminbrist. Brist på många vitaminer och spårämnen kan leda till mjäll. Vackert hår tolererar inte hård diet, snabbmat och obalanserad mat.
 8. Fel hårvård. Hårdvatten, olämpliga schampon och kosmetika, hårtorkmissbruk, grova kamrar och hårnålar har en dålig effekt på hårbotten.
 9. Intensiv exponering för ultraviolett strålning. Vid soligt väder är det bättre att täcka huvudet med en Panama eller ett parfym.
 10. Endokrina störningar.
 11. Rökning och överdriven passion för alkoholhaltiga drycker.

Typer av mjäll

Beroende på provokationsfaktorerna kan hudflingor vara av flera typer. För att effektivt bli av med mjäll måste du bestämma vilken typ av kampanj som behövs.

 1. Torr mjäll Det uppstår på grund av den svaga aktiviteten hos talgkörtlar och för viskös sekretion. För torr hud blir känslig och benägen för inflammation, känsla av täthet och klåda kan förekomma. Håret splittras i ändarna och faller ut. Intensiv avskalning uppstår, dammig mjäll faller lätt och sätter sig på axlarna.
 2. Oljig mjäll. I detta fall arbetar talgkörtlarna onormalt aktivt. Hud och hår är täckta med fett, snabbt förorenade och kräver ofta hygien. Denna typ av mjäll kan vara av två typer - tjock och flytande:
  • tjock mjäll kännetecknas av bildandet av blodproppar som fyller de dilaterade talgkörtlarna. Kan orsaka utveckling av andra infektioner - stafylokocker och streptokocker;
  • flytande mjäll täcker huden med stora tallrikar, stänger folliklarna och orsakar bildandet av pustler. Håret är mycket oljigt och faller i orörda strängar.

Hur bli av med mjäll

Mjäll måste behandlas. Kör sjukdom förutom obehag kan allvarligt påverka hårets tillstånd och leda till alopeci. Först och främst bör du besöka en läkare trikolog. Han kommer att bestämma orsaken till problemet och skriva ut de nödvändiga förberedelserna. Behandling kan kompletteras med fysioterapi och traditionell medicin.

Healing Shampoos

Fläckschampo är det enklaste och vanligaste sättet att bli av med problemet. Det är bäst att uppmärksamma apotekets alternativ, eftersom konventionell kosmetika sällan ger en signifikant effekt.

Ett bra schampo bör innehålla antifungala ämnen - zink, svavel, selen eller tjära. En indikator på god kvalitet kan vara frånvaro av dofter, ytaktiva ämnen och andra irriterande ämnen. Vi får inte glömma kombinationen av schampo med den typ av hår som anges på förpackningen.

Nizoral

Nizoral är en av de erkända ledarna bland farmaceutiska mjällschampor. Den belgiska Preporaten bekämpar effektivt svamp, eliminerar snabbt klåda och flaking. De aktiva ingredienserna i Nizoral tvättas inte länge av epidermis, vilket bibehåller effekten även efter att ha återvänt till vanligt schampo.

Verktyget orsakar inte biverkningar, förutom i fall av individuell intolerans mot komponenterna. Nizoral tvättmedel kan orsaka skört hår, så det är inte lämpligt för frekvent användning. Nizoral är godkänt för användning under graviditet och amning.

Sebozol

Sammansättningen av shampooet Sebozol innehåller ketokonazol, som inte bara klarar av hudsvampar utan också slår tikar. Verktyget är den ryska motsvarigheten till Nizoral. Tål tolererat men oönskade för användning under graviditet, såväl som lever- och njursjukdom.

Det är nödvändigt att använda Sebozol strängt enligt ordningen och observera en dosering. Recensioner av drogen är för det mesta positiva, schampo bekämpar effektivt mjäll, utan att förvärra hårets tillstånd.

Keto plus

Shampoo Indisk produktion med en fin rosa färg. Ketoekenenazol och zink ingår för att eliminera mjäll. Effektiv i milda fall av seborré, eliminerar snabbt klåda och skalning.

En biverkning av applikationen kan vara torr hud och lätt håravfall. Vid växelverkan med håret över permet kan strängarnas färg ändras något.

Farmaceutisk mjäll

Förutom schampon innehållande ketokonazol kan läkaren ordinera droger med andra aktiva substanser. Svavelsalva, som används som en fem minuters mask för hårbotten, har visat sig bra.

Skin-up aerosolen som innehåller zinkpyrition är ganska effektiv. Det sprutas över hårbotten 2-3 gånger dagligen. För långa kurser används Tar Tar shampoo 911, det kommer att klara av mjäll, men det har en speciell arom.

Hudvårdsterapi

Om seborré förekommer länge, men inte kompliceras av bildandet av pustler, kan du tillgripa fysioterapi. Följande medicinsk teknik kan vara ett tillägg och ibland ett alternativ till apotek droger.

 1. Darsonval. Denna enhet används i många områden av kosmetologi. Vid oljig mjäll kommer elektriska impulser att förbättra blodcirkulationen i huden och ha en tömningseffekt på kanalen i talgkörtlarna.
 2. Cryo. Kallmassage med is eller flytande kväve hjälper till att hantera oljig mjäll.
 3. Mesotherapy. En individuell cocktail av läkemedel och spårämnen injiceras i hårbotten genom injektion.

Folk recept för mjäll

De beprövade nationella recepten för att bli av med mjäll har visat sin effektivitet mer än en gång. Recept som kan tillverkas hemma är helt naturliga. Folkrättsmedel är väl lämpade i avsaknad av betydande interna mjällfaktorer.

Decoctions av växter

Kryddor av örter är ett av de säkraste sätten att läka håret, förutsatt att det inte finns någon allergi mot komponenterna. Buljong måste gnidas i hårbotten flera gånger i veckan.

 1. Ett avkok av burdock. Täck bitar av växtrot med vatten och värme i 10 minuter över låg värme.
 2. Calendula och burdock. 2 delar av calendula och 1 del av burdock rotera häll en liter varmt vatten och värma i en halvtimme.
 3. Björk knoppar och tjära. Björnbjörkpinnar blandade med samma mängd tjära.

masker

Hemmagjorda mjällar kan tillverkas av produkter som finns i varje kylskåp. För att hålla den resulterande massan på huvudet i minst en timme under det isolerade locket.

 1. Lökmask för oljig mjäll. Till 1 gnidad lök lägg till 2 matskedar vodka och 1 sked ricinolja. Vitlöksmask. Till uppslamningen av 1 vitlökshuvud lägger du till 100 gram värmd burdockolja och en sked av burdockrotspulver.
 2. Citronolivsmask. Till 4 skedar olivolja, lägg till en sked citronsaft.

kompresser

Kompressioner görs med hjälp av bomull som blötläggs i medicinsk vätska. Håll dem i en halvtimme, med jämna mellanrum fuktar tyget.

 1. Från kaprifol. Häll en liten mängd bär och löv av växten med ett glas vatten och värma i en kvart i timmen. Broth stam.
 2. Från gården. 3 skedar av vinrör häll en halv liter kokande vatten och lämna i en halvtimme.

sköljning

Du kan skölja huvudet med traditionella medicinrecept efter varje shampooing.

 1. Zestr 4 citroner lagar mat i en liter vatten i en halvtimme. Stam före proceduren.
 2. Häll 1 färska rödbetor med en liter vatten och lämna i 4 dagar. Torka sedan och tillsätt varmt vatten.

Kostbehov

Om yttre effekter på hårbotten inte ger resultat, är det nödvändigt att överväga hur en person äter. Du kan bli av med mjäll för evigt genom att ändra din diet.

Det är nödvändigt att byta till hälsosam mat, med undantag av godis, konserver och feta livsmedel. Följande produkter bidrar till normalisering av talgkörtlar:

 • lever;
 • fisk;
 • havregryn;
 • Kål, särskilt broccoli;
 • torkad frukt.

Användbara tips för hårvård

För att hårbotten ska vara frisk är det nödvändigt att följa enkla regler.

 1. Normalt hår ska tvättas mer än en gång var tredje dag.
 2. Shampoo måste först skumma i händerna och applicera sedan på huvudet.
 3. Balsam ska inte falla på huden, detta verktyg appliceras på den nedre halvan av håret.
 4. Om håret är skadat av frekvent färgning behöver de ett fuktgivande schampo.
 5. Våt hår kan inte kammas.
 6. Hårtork är skadligt. Om håret behöver torkas snabbt bör luftströmmen gå från topp till botten.

Mjällskydd

 1. Kombinationer och hårprydnader ska behandlas med antiseptiska medel och ändras så ofta som möjligt.
 2. Förhindra mjäll kommer att hjälpa förebyggande besök till trichologist.
 3. Undvik nervösa överbelastningar.
 4. Ät rätt och fullt.
 5. Kom i friska luften.

Mjölk är en obehaglig sjukdom som talar om en obalans i kroppen. Tidig förebyggande, upprätthållande av matsmältningssystemets normala funktion och en hälsosam livsstil kommer aldrig att möta detta problem.

Hur bli av med mjäll på huvudet hemma

I dagens artikel kommer jag att berätta för dig hur du ska bli av med mjäll snabbt och effektivt hemma med hjälp av traditionella och medicinska metoder.

Mjölk är ett problem vars existens är känd även till barn som är förtjusta i tv. Videoklipp visas ständigt på TV-skärmen, som annonserar magisk kula mot vita partiklar i håret. Men ingen säger orsakerna till mjäll, vilket för många fortfarande är ett mysterium.

Mjölk är en samling av fristående epidermala celler. Fenomenet i obetydliga kvantiteter anses normalt, eftersom fysiologisk exfoliering av döda celler uppträder. Du behöver inte omedelbart gå till närmaste apotek för mediciner.

Orsaken till mjäll anses vara ett allvarligt brott mot kroppen, en sjukdom eller reaktion på effekterna av yttre stimuli. Med mjäll gör en vacker och fashionabel frisyr inte fungerar.

Varför visas mjäll?

Kända yttre och inre orsaker till mjäll. Den första kategorin representeras av en rad olika faktorer som påverkar utsidan. I den andra gruppen talar vi om försvagad immunitet, sjukdomar och störningar. Låt oss prata om detta i detalj.

Interna orsaker

 1. Näring och livsstil. Konstant överarbete med stress bidrar till utseende av mjäll. Ofta förekommer det hos personer som missbrukar söta och feta livsmedel, dåliga vanor.
 2. Förvirrad ämnesomsättning. Människor med nedsatt metabolism möter mjäll. Detta beror på limning av döda celler, vilket leder till utseendet på sälar, som så småningom avskalas.
 3. Mikroskopisk svamp. På hårbotten bebodda användbara mikroorganismer som skapar naturlig flora. Om det finns en obalans, tvingar svamparna talgkörtlarna att arbeta mer aktivt, vilket leder till utseendet av vita partiklar i håret.
 4. Hormonal misslyckande. Vanligtvis förekommer hormonella förändringar i kroppen i åldern 15-25 år. Vid denna tidpunkt rekommenderas att aktivt använda vitaminer och använda väl valda kosmetika, annars kommer situationen att förvärras.
till innehåll ↑

Externa orsaker

Nu ska vi prata om yttre orsaker. Hårbotten lider av de negativa effekterna av miljön och mannen själv, speciellt för kvinnor som lägger håret under mer stress än män. Detta beror på att de använder stylingprodukter, torkar håret med varm luft, använder gardiner och lockar. Det här är inte alla externa faktorer som bidrar till att ett problem uppstår.

 • Överkylning av huvudets hud. Låg temperatur är dålig för hårbotten. Att bo ute i den kalla årstiden utan huvudbonader orsakar kall och mjäll.
 • Användningen av felaktig kosmetika. För hårbotten är det viktigt att applicera rätt schampo. Det är bättre att köpa produkten i ett apotek eller i en specialaffär. Välj alla typer av mousses och geler individuellt. Om det efter att obehaget har applicerats, skadar en ny burk inte att sätta åt sidan.
 • Klimatförändringar. Skarp klimatförändring blir en stor stress för kroppen. Sådana förändringar påverkar omedelbart tillståndet hos huvudets hud, vilket är mjäll. Negativ hudreaktion orsakas av vatten, som behandlas i olika städer med olika tekniker.

Det finns många populära sätt och recept för att bekämpa mjäll. Vi kommer att prata om dem nedan.

Folkmedel för mjäll

När det gäller effektivitet konkurrerar folkmedicinska lösningar mot mjäll tillräckligt med inköpta. De består av bara naturliga ingredienser, vilket anses vara en obestridlig fördel.

 • Nettles. Mirakulös växt som hjälper till att göra håret friskt och starkt. Nässelbehandling ska vara envis och långvarig. Först gör en infusion. Fem matskedar av den krossade nässeln häll ett glas kokande vatten, sätt behållaren i ett vattenbad och vänta i 10 minuter. Filtrera infusionen och gnugga in i huden dagligen tills mjällen försvinner.
 • Senap. För ett förfarande krävs två matskedar senapspulver. Gnid försiktigt pulvret i huvudets hud med cirkulära massagebevegelser. Skölj pulvret med vatten efter en tredjedel av timmen och tvätta huvudet med schampo.
 • Air. Fyra matskedar av krossad kalamusrot fyll i med vatten i 500 ml, koka och koka i 15 minuter vid minimal värme. Täck fartyget, vänta i fyrtio minuter och påfrestning. Skölj håret.
 • Lök. Skala en stor lök och hugga för att göra en uppslamning. Lökmassa rekommenderas att gnugga i huvudet, ha på sig en plastpåse och en varm hatt, vänta ett par timmar. Skölj sedan allt. Med regelbunden och ihållande användning av lökprodukter kommer resultatet inte att ta lång tid.
 • Sage. Sked salvia häll kokande vatten och vänta en dag. Infusion gnidas in i huden varannan dag. Produkten är lämplig för ägare av torrt hår. Om håret är oljigt, byt ut vattnet med vodka.
 • Havtorn Havtornolja hjälper till att klara av mjäll. Dampa en bomullskula med olja och applicera på huvudet. Sätt en väska med en varm hatt på huvudet och vänta en timme. Tvätta allt av med shampoo och skölj håret med örttekoko.
 • Marshmallow. Häll en del av Althea frön med tjugo delar vatten och häll sedan ca en timme på vattenbadet. När avkolningen har svalnat, spänner och används för att gnida in i huvudet två gånger om dagen. Tio procedurer hjälper till att lösa problemet.

Människor som har upplevt dessa folkmekanismer i praktiken lämnar positiv feedback. Jag hoppas att med deras hjälp kommer du att bli av med mjäll för evigt och återvända det ursprungliga utseendet på ditt hår.

Hur bli av med mjällläkemedel

Mjölk är inte ett patologiskt fenomen, men det är ofta ett symptom på många dermatologiska sjukdomar, inklusive seborré och psoriasis.

Att lösa problemet börjar med ett samråd med en hudläkare som föreskriver lämpliga medicinska anti-mjällmedel, som bestämmer orsaken till förekomsten.

 1. Särskilda schampon. Grunderna för sådana medel är en svampdödande förening, eftersom överskott av talg, vars frisättning åtföljs av mjällutveckling skapar gynnsamma förutsättningar för utveckling av svampar.
 2. Läkemedel som saktar förnyelsen av hudceller. Den innehåller svavel med zinksalter.
 3. Normalisering av blodflödet i hårbotten. Vid framställning av mjäll används nya föreningar, kompletterade med protein och mineraltillskott som normaliserar blodflödet i hårbotten och närmar hårsäckarna. I sådana produkter finns inga färgämnen och konserveringsmedel, vilket leder till att en allergisk reaktion inte uppträder hos den person som används av dem.
 4. Medverkar normalisering av exfoliering av döda celler. Salva, som är baserad på svavel, gnidas i hårbotten i flera dagar. Om problemet åtföljs av utsläpp av en stor mängd talg, applicera salicylsyra lösning på huden.

Känd läkare rekommenderar att kampen mot mjäll säkerhetskopieras med rätt näring. Undvik kryddig, söt, fet, kryddig och stekt mat från kosten, eftersom denna mat aktiverar produktion av talg.

Dieten bör innehålla växtfiber, som normaliserar matsmältningsprocessen och absorberar toxiner. Drick mycket vätskor för att återställa vattenbalansen. För detta ändamål lämpligt kokt eller mineralvatten utan gas.

Hur bli av med mjäll hos barn

Vid första anblicken verkar det konstigt, men mjäll stör även barn. Förekomsten av ett barn föregås av ett misslyckande av metaboliska eller hormonella processer. Ändringarna aktiverar svampens aktivitet, vilket åtföljs av utseendet av vita skalor i hårbotten.

Eventuellt obehag uppfattas av barn mer akut än vuxna. Externa stimuli orsakar ett stort trauma mot barnets psyke. För att rädda föräldrarna kommer traditionell medicin.

Tänk på recepten som du blir av med mjäll i barnet, mätt håret med användbara ämnen och ge näring.

 • Valnötter lämnar. Häll ett glas vatten i en liten kastrull, lägg till två skedar blad, koka och vänta 120 minuter. Gnid det resulterande läkemedlet i hårbotten, vänta tjugo minuter och skölj. Upprepa proceduren i en vecka.
 • Mask av kli. Ett glas bran häll kokande vatten, vänta lite och applicera vattnet på huden med massörrörelser. Tvätta huvudet under en handduk efter en timme.
 • Yarrow decoction. Blanda en halv liter vatten med fyra skedar av vinrödjurt och koka i 5 minuter. Vänta ett tag och torka avkokningen. Behandla ditt huvud dagligen i 60 dagar med detta hemhjälpmedel.
 • Surmjölk och kefir. Shampoo är vanligt att tvätta håret. Jag föreslår att du byter ut detta köp med kefir eller yoghurt. Applicera några av de listade fermenterade mjölkprodukterna i ditt hår och tvätta efter en halvtimme.
 • Castorolja och tinktur av kalendula. Narkotika calendula tinktur blandas med ricinolja i lika stora mängder och gnid sedan in i hårrötterna. Med regelbunden användning kommer resultatet att visas inom en snar framtid.

Folkläkare rekommenderar att du använder rosenkrus, currantbär och havtorn för att bekämpa mjäll. De innehåller många spårämnen och vitamin "C", som är nödvändiga för huvudets hud.

Typer av mjäll

Forskningsresultat har visat att varje andra invånare på planeten lider av riklig avskalning av huvudets hud.

Som praktiken visar, för många människor uppstår detta estetiska problem med puberteten. I pubertetsprocessen producerar människokroppen testosteron - ett hormon som påverkar hårväxten.

 1. Dry. Vågar täckte hela hårbotten. Orsaken till utseendet är en minskad separation av fett och dålig fuktighet i huden som ett resultat av aktiveringen av svampen, som uppträder med ökad fysisk och psykisk stress, med brist på vitala spårämnen. Som ett resultat accelereras exfolieringsprocessen och ett stort antal skalor uppträder. De är lätt separerade, gör håret smutsigt och rulla på kläderna.
 2. Fet. Resultatet av den aktiva funktionen av talgkörtlarna. Överskott sebum leder till utseendet på en fet och klibbig film på huvudet, som stänger porerna, irriterar nervändarna, tillåter inte luft och orsakar klåda. Mot den här bakgrunden håller keratiniserade celler ihop och bildar fettklumpar som dåligt exfolierar.
 3. Tjock oljig mjäll. Ledsaget av en minskning av hudens elasticitet och expansion av talgkörtens mun. Det fettimpregnerade epitelet avvisas och blockerar excretionskanalerna i talgkörtlarna, vilket leder till utseendet på en hornplugg. Om du klämmer fast det finns en tjock fet massa. I det här fallet får håret inte fungera.
 4. Flytande oljig mjäll. Huden är glänsande och talgkörtlarna producerar mycket talg. Håret är extremt fet och täckt med gulaktiga skalor. Huden blir täckt med abscesser, vilket resulterar i att de kemiska egenskaperna hos sebaceous sekret förändras och förlorar sin steriliseringsfunktion.

Vilken typ av mjäll som helst påverkar produktionen av talg som skyddar huvudet från mikroorganismer som producerar oljesyra, vars penetration i huden orsakar irritation av de övre skikten. Som ett resultat accelereras omsättningen av epidermala celler.

Huden består av plana döda hudceller, som från det nedre lagret av epidermis rör sig långsamt till ytan av huden. Under dem visas nya celler som ersätter gamla bröder. Resterna av celler flyger från huden under vattenförfaranden eller i kontakt med plagg. Förnyelseperiodens varaktighet är en månad. Under denna tid torkar cellerna ut och blir tunna och transparenta.

När cykeln är reducerad till tio dagar, har cellerna inte tillräckligt med tid att torka. Som ett resultat blir de klibbiga. Nålar ytan av huden, de håller sig ihop och bildar kliande klumpar. Denna process åtföljs inte av blödning, inflammation eller rodnad.

Hur man förhindrar mjäll?

Alla människor stöter på mjäll, men oftare leder det till obehag för ägarna av fettigt hår. Detta beror på nedsatt aktivitet hos talgkörtlarna.

Det finns förebyggande tekniker för att undvika mjäll. Detta är en hälsosam livsstil och grundläggande hygienhänvisningar. Med detta tillvägagångssätt skyddar du dig själv och håret.

Följ kosten. Minska användningen av stekt, fet, söt och allergiframkallad mat, ge upp kolsyrade drycker, bli av med dåliga vanor. Drick mycket vatten, eftersom vätskan påskyndar kroppens rengöring och leder till en normal metabolism

Använd mindre frekventa stylingprodukter, och var noga med att tvätta dem innan du lägger dig. Använd en profylaktisk schampo minst en gång i veckan.

Lycka till och låt ditt hår alltid vara friskt och vackert!Nästa Artikel
Orefinerad solrosolja för hårväxt