Hur man tar bort mjäll


Det finns många människor med mjällproblem. Förutom det fula estetiska utseendet är mjäll också hårets fiende. Den resulterande skorpan blockerar luftflödet, försvagar rötterna, vilket orsakar håravfall. Att veta hur man tar bort det från huvudet, är att man förstår arten av förekomsten och orsakerna till utseendet.

Typer av mjäll

Beroende på funktionen av talgkörtlarna är mjäll uppdelat i två typer:

 1. Dry. Observeras med minskad funktion av talgkörtlarna. Den är liten i storlek, lätt separerad, ser ut som fint pulver på huvudet. Distribueras över hela ytan av huvudet, med större lokalisering på den främre delen och kronan.
 2. Fet. Följaktligen observeras det i käftarnas förbättrade funktion. I utseende är den stor i storlek, på grund av impregnering med en fett hemlighet är dåligt skild från håret. Det kan orsaka klåda, eftersom det är ett resultat av blockering av körtlarna i talg- och svettkörtlarna.

Orsaker till torr mjäll

Hur man tar bort mjäll från huvudet, utan att veta vilka faktorer som leder till utseendet, är nästan omöjligt. Hittills är den exakta orsaken till mjäll inte helt avslöjad. Vissa, som huvudorsaken, avger otillräcklig funktion av huvudkörtlarna, vilket orsakar en kränkning av hudens regenerativa processer.

Andra tror att den främsta skyldige är en svamp som multiplicerar som en följd av minskad immunitet.

Det finns också ett antal skäl:

 • störning av ämnesomsättningen
 • dermatos;
 • hormonell obalans
 • klimatförändringar
 • brist på vitaminer
 • problem med matsmältningskanalen
 • långsiktig antibiotikabehandling; stressiga stater
 • vattenhårdhet;
 • felaktig användning av kosmetika.

Orsaker till oljig mjäll

Glands normala funktion är direkt beroende av hormonbalansen i kroppen.

Det finns ett antal huvudorsaker för bildandet av oljig mjäll:

 • störningar i hormonbalansen orsakad av olika sjukdomar;
 • stressiga stater
 • felaktig kost, att äta feta livsmedel kokta av stekning;
 • ärftlighet och predisposition på den genetiska nivån.

Typer oljig Seborrhea

Seborré förekommer under påverkan av svampen Pityrosporumovale. Det är på huden, men med normal immunitet ger inte något obehag.

Under inverkan av vissa faktorer börjar aktiv spridning, det finns vissa symptom, enligt vilka seborré är uppdelad i tjock och flytande:

 1. Tjock. Det presenteras som en förtjockning av huden på huvudet. Grov, väldigt annorlunda än frisk hud. Håraxeln blir grov, oelastisk, sebaceous körtlar utvidgas. Huden blir brunaktig, blir snabbt smutsig. Vid felaktig och otydlig rengöring av huden kan atherom förekomma. En gradvis ökning i storlek leder till att du bara behöver ta bort det med hjälp av kirurgisk ingrepp. I regel är detta problem inneboende i ungdomar.
 2. Vätska. Manifierad i ohälsosamt och oestetiskt hår. Efter att ha använt hygienprodukter ser de ut efter ett par timmar. Manifierad vid hudirritation, betennelse i talgkörtlarna, i klåda. Ignorera behandlingen kan orsaka håravfall.

Vilka örter hjälper mjäll

Hur man tar bort problemet med örter som är kända under lång tid. Dekoktioner är ofta de viktigaste komponenterna i kosmetiska preparat mot smuts, de avlägsnas också från huvudet, när de används i sin rena form hemma.

Listan över örter som kan eliminera mjäll:

 1. Nettles. Främjar förbättrad blodtillförsel till hårbotten, tillväxt, stärka håret.
 2. Kardborre. Kan avfetta huden, främjar tillväxt och stärker håret.
 3. Kamomill. Tack vare dess antiseptiska egenskaper desinficerar den huvudet, lindrar inflammation och klåda.
 4. Lavendel. Normaliserar körkärlens funktion, lindrar klåda, har lugnande effekt.
 5. Calendula. Lugnar, lindrar irritation, mjukar, närmar sig mikrodelar.
 6. Sage. Eliminerar alltför mycket fett, lindrar irritation.
 7. Rosmarin. Eliminerar alltför mycket fett, hjälper till att förbättra blodcirkulationen.
 8. Mor-och-styvmor. Hjälper till att förhindra håravfall, lindrar irritation.
 9. Björk (löv, knoppar). På grund av björktjära i njurarna är det effektivt vid behandling av mjäll, hög fetthalt, förhindrar förlust, har antimikrobiella egenskaper.

Drogbehandling

Hur man tar bort mjäll från huvudet med hjälp av droger blir känt när man identifierar orsakerna till dess förekomst.

Sådana verktyg presenteras i form av schampo, lotion, krämer:

 1. Shampoo är det mest praktiska, praktiska sättet att lösa problemet. Med regelbunden användning kan du uppnå önskad effekt på 2-6 veckor. Behandla specialiserade schampon: Nizoral, Dermazol, Sebozol, Sulsena, Friderm.
 2. Krämer eller salvor. Effektiva medel med en användningsperiod på minst 1-2 månader. Dessa inkluderar: Sulsen, svavel-salicylsalva, Nizoral-kräm, hydrocartison-salva.
 3. Lotion. Gnidde in i huden efter att ha använt schampo, så det är lämpligt att använda i komplexet. Dessa inkluderar: Fitoval, Subrina, Ducrey, IvRoshe Lotions.
 4. Masker. De kan lösa flera problem på en gång: att reglera kroppsfett och desinficera huden. Deras mål är också att stärka och återställa hår. Till exempel masken "About SimSensitive".

Vissa läkemedel bör inte användas utan professionell rådgivning.

För effektiv eliminering är det nödvändigt att korrekt bestämma orsaken till bildningen. Om det är en följd av några interna problem, kommer användningen av droger att misslyckas. Ofta närvaro av mjäll - resultatet av undernäring, stresstillstånd. Det är nödvändigt att ta bort orsaken och behandla följderna med det.

Antifungala läkemedel

Hur man tar bort mjäll från huvudet med svampmedel är först och främst att lära av en specialist. Om problemet är mycket allvarligt och externa åtgärder misslyckas, kompletteras behandlingen med piller. Beroende på graden av sjukdomen och organismens individuella egenskaper föreskrivs läkemedlet och regimen.

Dessa vanligaste droger är:

 1. Nistin. Det tas oralt, såväl som används som ett komplement till ett terapeutiskt schampo. Flera piller krossas, upplöses. Vätskan sprids på huvudet efter shampooing. Massage huden, skölj av valfritt.
 2. Nizoral. Finns som dragee. Används för sjukdomar med allvarliga symptom. Det tas i kombination med schampo, resultatet är möjligt i en månad. Fortsätter tills patogen elimineras.
 3. Nystatit är effektiv i svampsjukdomar i huden, mag-tarmkanalen. Innan du tar det är det nödvändigt att bestämma orsaken till mjäll. Komponenter påverkar aktivt hårets tillstånd. Används externt, några krossade tabletter, tillsätt till schampo. Massage, blötlägg, tvätta av.
 4. Aspirin är inte bara en antipyretisk, men också effektiv i kampen mot mjäll. Acetylsalicylsyra kan hämma tillväxten av en svamp. Krossa några piller, tillsätt till schampo. Det här sättet att tvätta flera gånger i veckan. Aspirin rekommenderas att lägga till masksammansättningen från naturliga ingredienser.

Mjäll tvål

Används mycket i kampen mot mjällmedel. Den är tillgänglig och lätt att använda, samtidigt som den har en stor antifungal kvalitet. Använd tjära, hushålls- och svavelsyra.

Huvudåtgärd:

 • lindra klåda;
 • desinficera, till exempel, grunden för tjärsåpe är björktjära, känd för dess antimikrobiella egenskaper;
 • öka hårväxten
 • effektivt avlägsna rester av fläckig hud och fett;
 • tjära, kunna torka huden.

På grund av luktens specificitet, vägrar vissa att använda dem. Efter användning rekommenderas att skölja huvudet med citron eller ättiksyra, använd luftkonditionering. Resultatet av ansökan är inte direkt, kursen är utformad för en månad. Tvål kan användas som tvättmedel eller som mask.

Om det inte finns något förtroende för industriella medel kan det ske självständigt.

Tvål har inga kontraindikationer, förutom kroppens individuella egenskaper och reaktionen på komponenterna. Om huvudets hud är torr rekommenderas det att man använder olja, särskilt burk.

Mjäll olja

Oljor är inte droger, men de bekämpar effektivt mjäll eftersom de har antimykotiska och antiinflammatoriska egenskaper, normaliserar körtlarna, tonar upp huden, förbättrar blodcirkulationen, förbättrar hårtillståndet och tillväxten. Efter att resultatet uppnåtts rekommenderas det att fortsätta att använda som ett profylaktiskt medel.

Dessa oljor innefattar:

 1. Castor. Oljan har uttalade antifungal egenskaper. Främjar hydrering av huden.
 2. Kardborre. Det har en stor mängd vitaminer, spårämnen som effektivt kan eliminera mjäll. Huvudkomponenten är inulin - en sorbent av naturligt ursprung. Den har antibakteriella egenskaper, rengör huden, tar bort toxiner.
 3. Tea Tree. Den innehåller terpienol substanser, deras åtgärder syftar till att bekämpa mjäll.
 4. Coconut. Innehåller en stor mängd triglyceridämnen. De hjälper till att minska klåda, hårväxt. Effektiv med vissa typer av dermatit. Används i komplexet när du blir av med löss.
 5. Olive. Eliminerar peeling, mjäll, förhindrar torr hud.
 6. Linfrö. Det absorberas väl, lindrar mjäll, ger näring åt huden, förhindrar förlust.

Alla oljor kan användas oberoende, tillsammans med andra oljor eller som en del av masker med naturliga ingredienser.

Havsbrödsalt

Ett av metoderna för traditionell medicin är salt, och det tar inte den sista platsen. Den används oberoende, i kombination med oljor eller avkok av örter.

Salt har på huden:

 • antimikrobiella, antifungala effekter;
 • normaliserar körtlarna;
 • medan du masserar huvudet, förbättras blodtillförseln och näring av hårrötterna;
 • tillväxten stimuleras.

Det rekommenderas att du inte använder mer än tre månader, medan det inte skulle vara några skador på hårbotten. Rekommenderas inte för ägare av torrt hår.

Folkmedel för behandling av torr mjäll

Hur man tar bort mjäll från huvudet med hjälp av folkmedicin har länge varit känt. De är ganska effektiva med mjäll förutom droger.

recept:

 1. Äppelvinäger 6%. Den används som sköljning, maskera (applicera, håll i en kvarts timme), huvudkomponenten i masksammansättningen med medicinska örter.
 2. Äggulor. Blanda med citronsaft och smör (burdock). Använd som en mask.

Masken med äggulor, citron och burdockolja hjälper till att lösa problemet med hur man tar bort mjäll från huvudet.

 • Äggula, aloe juice, honung, smör (mjäll), majonnäs. Blanda, använd som en mask.
 • Hemlagad Masks Recept för Oljig mjäll

  Fläckmaskor ger en behandling, en enda ansökan kommer inte att resultera i:

  1. Från bladets löv gör ett avkok, blanda med ättika i lika delar. Använd som en mask.
  2. Smör vitlöksaft i huvudet och håll i flera timmar. Det är tillrådligt att använda på helgen på grund av den starka lukten. Skölj med ättika eller citronvatten.
  3. Sämme grädde blandad med ägg, pounded färskt nässel, senapsolja. Applicera och håll i en halvtimme.

  Hur man tar bort mjäll på 1 dag

  Vad ska man göra om problemet tas bort snabbt. Det finns sådana recept, men under påverkan av vissa provokationsfaktorer kan mjäll förekomma igen.

  recept:

  1. Den främsta platsen är upptagen av svartbröd. Blötlägg massan, gnugga in i huden, håll i en halvtimme.
  2. Kefir. Du kan applicera en ren, liksom i en blandning av masker. Blanda kefir, ricinolja, äggula. Det finns ett annat sätt: torr senap, honung, äggula, mjällolja.
  3. Ättika. Den används i sin rena form: Applicera på torrt hår, wrap, stå i en halvtimme. Sköljning med ättiksyra, framställt i lika delar.
  4. Soda. Används i sin rena form. Blanda med vatten för att göra en blandning av grädtjocklek. Gnid in i huden, håll i upp till 10 minuter, skölj.
  5. Lemon. Det anses vara ett effektivt verktyg. Koka huden på fyra citroner i en kvart i timmen. Buljong gned i huden. För att hålla kvar, skölj den återstående buljongen.
  6. Henna är färglös. För att eliminera mjällmask används. Det är nödvändigt att lösa upp pulvret till ett tillstånd av uppslamning, gnugga in i huden. Blötlägg och skölj.
  7. Lök. Lökgran blandad med alkohol. Använd som en mask.

  Ta bort mjäll från nyfödda

  Skorpor som uppstår på huvudet av nyfödda tas bort med ganska rimliga medel:

  1. Den vanligaste oljan. Massage försiktigt huden innan du badar. När de är mjuka, ta bort skorpan med noggranna rörelser av kammen.
  2. Efter badning smörj huvudet med olja, sätt på en hatt på natten. På morgonen kan skorpan avlägsnas utan svårighet.

  Användbara produkter för att bli av med mjäll

  En vanlig orsak till mjäll är obalanserad näring.

  I kombination med extern behandling är det nödvändigt att diversifiera kosten:

  1. Öka mängden proteinmat, minska konsumtionen av fett, stekt, rökt.
  2. Introducera dietary ägg i kosten.
  3. Ät nötter, hela korn.
  4. Öka intaget av lax, sill, sardiner, avokado, pumpa frön och andra produkter berikade med omega-3 och vitamin D.
  5. Öka konsumtionen av grönsaker, särskilt lövigt.
  6. Ät mejeriprodukter.

  Om orsaken till mjäll inte är förknippad med allvarliga inre problem, är det inte svårt att veta hur man tar bort det från huvudet av yttre påverkan. Om problemet är allvarligare måste du först ta bort grunden och behandla symptomen.

  Video: hur man tar bort mjäll från huvudet

  Hur man tar bort mjäll från huvudet hemma, lära sig i videoklippet:

  Hur snabbt bli av med mjäll, se videon:  Nästa Artikel
  Hårt förlust som testar att passera