Hårtransplantation: jämförande metoder och utvärdering av resultat


Hårförlust och skallighet idag är ett av de vanligaste estetiska problemen. Enligt statistiken, vid 35 års ålder, har mer än 30 procent av männen uppenbara tecken på baldhet. Detta problem går inte ombi kvinnans sida: håret slutar oftast växa på grund av androgen alopeci, som ett resultat av misslyckade kosmetiska procedurer, hormonella störningar och andra orsaker. Hårtransplantation hjälper till att lösa problemet med skallighet.

Hårtransplantationsmetoder

För närvarande används följande metoder i estetisk medicin:

 1. Strip metod (operativ, FUT). Denna metod avser kirurgiska metoder.
 2. Icke-kirurgisk metod (HFE). Sömlöst sätt, utförs med hjälp av specialutrustning.
 3. Kombinerad (FUE). Kombinerar första och andra metoderna för hårtransplantation.

Låt oss mer ingående överväga var och en av ovanstående metoder.

Strip metod Kärnan i metoden är att extrahera små fläckar av huden på baksidan av huvudet och dela dem i små bitar som innehåller från 1 till 6 hårsäckar (transplantat). Det är transplantat, och inte hela hudremsan, som är beredda för transplantation. Grafts av 4-6 folliklar bildar hår och 1-3 folliklar bildar en naturlig hårlinje. Den obestridliga fördelen med remsanoden är möjligheten att transplantera ett stort antal transplantat, vilket gör det möjligt att lösa problemet med alopeci efter en hårtransplantation, även med ett stort område av skallighet.

Denna metod har betydande nackdelar. Så består en av dem i ett begränsat antal folliklar - bara de som faller i transplantat används. När du installerar transplantat i kanalerna finns det ingen möjlighet att observera hårets tjocklek, såväl som riktningen av deras tillväxt. En annan nackdel är sannolikheten för infektion eller purulent inflammation, svullnad i ansiktet, som kan vara upp till 2 veckor. Eftersom operationen använder skärverktyg finns det stor sannolikhet för skador på nervändarna, vilket kan leda till förlust av känslighet och domningar i huden i upp till 6-12 månader. Ärr förblir vanligen efter operationen.

Icke-kirurgisk metod. Modern och minst traumatisk metod för hårtransplantation. Utvecklat för mer än 20 år sedan. Metoden möjliggör användning av hår från olika delar av kroppen. Transplantationerna för denna metod är direkt folliklarna och kombinationerna av hårrötterna. Kirurgisk ingrepp förväntas inte, vilket innebär - efter transplantationen kommer det inte finnas några ärr. En speciell mikrotool används för manipulering: Follikelintaget och transplantationen utförs med en speciell mikrotubule med en diameter på endast 0,5-0,8 mm. Icke-kirurgisk metod har ett antal fördelar, bland annat: möjligheten till upprepade transplantationer med fortsatt skaldethet, avsaknad av ärr, svullnad i ansiktet, huddomningar, smärta i interventionsområdet.

Kombinerad metod. En metod, som en remsa-metod, är i huvudsak en operation. Avlägsnandet av follikelföreningar utförs tillsammans med hudområden, men storleken på den senare är mycket mindre än vad gäller FUT. De resulterande transplantaten är uppdelade i transplantat, transplantation gjord i ett rutmönster. Eftersom hårsäckarna uppsamlas med hjälp av kirurgisk metod har den kombinerade metoden för hårtransplantation samma nackdelar som remsormetoden, men de är mindre uttalade: ansiktssvullnad, onaturlig lutning och hårtjocklek, ärrbildning, huddomningar, infektionsmöjlighet och utseende varbildning.

Hur hårtransplantation är klar: transplantationsstadier

Låt oss förstå hur hårtransplantation sker med varje metod som beskrivs ovan.

Strip metod

Transplantation med denna metod består av 7 steg:

 1. Ett donorområde i huvudets baksida är att förberedas.
 2. Därefter markeras hudflikens område, vars längd är som regel 20-25 cm och bredden är 1,5 cm.
 3. Operationen utförs under lokalbedövning.
 4. En hudremsa extraheras och avlägsnas med en skalpell, och kosmetiska sömmar appliceras på såret.
 5. Den resulterande klaffen är uppdelad i transplantat (follikulära anslutningar) lämpliga för transplantationsstorlek.
 6. I mottagarens hud (dvs värd) zon bildas kanaler med en skalpell eller ett speciellt instrument.
 7. Med hjälp av mikrokirurgiska pincett implanteras implantat i de bildade kanalerna.

Varaktigheten av en sådan operation är i genomsnitt 3-4 timmar, och rehabilitering tar 2 veckor. Från kliniken kommer patienten emellertid att kunna omedelbart återvända hem, begränsningar är endast pålagda när man besöker bastun, solarium i 3 veckor, det är också förbjudet att lyfta tunga föremål och aktivt delta i sport. Emellertid är remsormetoden en ganska traumatisk metod för hårtransplantation, eftersom donormaterialet är hela bitar av hud med hårsäckar. Detta sätt och ganska smärtsamt. Ärr i hårbotten, varifrån klaffen togs för transplantation, är också oundviklig, men de kan döljas under håret.

Icke-kirurgisk metod

Tidskrävande process som möjliggör ett naturligt resultat utan synliga oestetiska konsekvenser av operationen. Metoden innehåller också flera steg:

 1. Alla manipulationer utförs under lokalbedövning.
 2. Hudens yta är speciellt förberedd.
 3. Med hjälp av en förstorande optisk enhet väljs friska folliklar från den ockipitala regionen. Hårfolliklarna samlas in utan snitt: En speciell mikrotubule (mikrostans) används för detta, vars lumendiameter är högst 0,8 mm.
 4. De resulterande folliklarna sorteras efter antalet rötter (från 1 till 4), som under hårtransplantation kommer att skapa den nödvändiga densiteten och densiteten.
 5. Transplantation utförs med användning av mikrotubuli (mikropunch), som bildar mikrokanaler.
 6. Ett specialverktyg (implantat) med en diameter på upp till 0,8 mm bildar djupet på ytan, lutningsvinkeln och hårväxten.

Hela proceduren tar i genomsnitt 8 timmar och är, som redan nämnts, smärtfri. Detta gör att patienten under återhämtningsperioden kan delta i vardagliga aktiviteter.

Kombinerad metod

I huvudsak är FUE en hårtransplantationskirurgi, även om den kombinerar båda ovanstående metoder:

 1. Givarområdet förbereds.
 2. En speciell enhet - en stans (diametern är från 0,5 till 5 mm) används för att samla föreningar av hårsäckar tillsammans med hudområden.
 3. Med en diameter på mer än 1,5 mm delas transplantaten i separata transplantat.
 4. Graft implanteras i mottagarzonen i ett rutmönster.
 5. Operationen utförs under lokalbedövning.

Förfarandet tar i genomsnitt upp till 5 timmar, varefter patienten får gå hem. Det är dock nödvändigt att komma ihåg några begränsningar i den postoperativa perioden (samma som med FUT-metoden), eftersom kirurgisk ingrepp utfördes.

Resultaten och konsekvenserna av hårtransplantation på olika sätt.

Eftersom hårtransplantation vanligtvis utförs för estetiska ändamål är dess resultat och konsekvenser en viktig faktor när man bestämmer sig för en viss metod. Tänk på vad som väntar patienten i den postoperativa perioden.

Vid slutet av operationen med en remsa-metod appliceras en särskild bandage på mottagningsområdet (mottagaren), vilket avlägsnas efter 3 dagar. Vidare kommer de tre första dagarna att känna sig obehagligt i suturområdet, och smärtsamma skorpor kommer att dyka upp i det transplanterade håret, och ansiktsvullnad kan också vara oroande, vilket i vissa fall kommer att ta upp till två veckor. Efter operationen blir huden i mottagarzonen lik den orangefärgade skalen på grund av de många ärren, och den formade ärr i givarsonen tillåter inte en kort hårklippning.

För att undvika kirurgernas ansträngningar förgäves, är det nödvändigt att observera några rekommendationer, till exempel, att inte tvätta håret i 72 timmar, eftersom även en svag duschström kan skada fortfarande mycket sårbara folliklar. I allmänhet bör hemläget observeras i ca 5 dagar, men sömmen avlägsnas först efter två veckor.

Det kommer att vara möjligt att utvärdera resultatet i 3-4 månader, när hårsäckarna kommer att rota, kommer de transplanterade håren att falla ut och nya, friska kommer att börja växa på plats. Eftersom folliklarna tar en ganska lång tid att ta rot i FUT-metoden, börjar hårväxt efter transplantation först på 2-3 månader. Maximalt möjligt avslag överstiger inte 10% av det transplanterade håret.

Om alopeciområdet är tillräckligt stort kan en andra operation krävas, som utförs på 6-8 månader. En sådan operation är emellertid inte alltid möjlig på grund av en formad ärr i det ockipitala området och följaktligen en reduktion i givarområdet.

Perioden för postoperativ läkning med den kombinerade metoden varar i genomsnitt 7-10 dagar, vid vilken tid skorpor bildas i givar- och mottagningszoner, som efter en tid försvinna självständigt. Också under de första 2-3 dagarna på donatorområdet måste du ha ett bandage för att undvika infektion. Tvätta håret ska vara ett speciellt schampo på rekommendation av en läkare.

Efter 3 månader efter hårtransplantation blir resultatet synligt. Avslaget, som i den första metoden, överstiger inte 10%. Den kombinerade metoden brukar användas för att fylla små områden av skallighet (i genomsnitt upp till 500 transplantat), så i vissa fall kan en andra operation vara nödvändig. Det kan utföras om 5-8 månader och är begränsat endast av närvaron och storleken av ärren i givarzonen.

Modern HFE- eller icke-kirurgisk metod ser mest fördelaktig ut. Efter operationen, med denna metod för hårtransplantation, kan patienten nästan omedelbart börja sin vanliga dagliga verksamhet. Det finns inga smärtsamma förnimmelser, både inom donatorn och mottagaren. Uaestetiska ärr, ärr på dessa ställen förblir inte, endast små punkter är synliga, vilket kan jämföras med en nålpinne. Dessa poäng försvinner inom 3-5 dagar. Överlevnadshastigheten för folliklar med denna metod når 98%, och resultatet kan bedömas nästan omedelbart.

Den obestridliga fördelen med HFE-metoden kan också kallas hårets naturliga tjocklek och den korrekta riktningen av deras tillväxt. Tjockleken uppnås på grund av förfarandets särdrag, som placerar 75-80 hår per 1 cm 2 med en naturlig densitet på 100 hår per 1 cm 2. För jämförelse, med operationsmetoderna för hårtransplantation på huvudet placeras inte mer än 30-40 hår per 1 cm 2, eftersom kirurgen endast kan använda de folliklar som har fallit in i transplantat. Håravfall med HFE överstiger inte 2,5%, medan man med arbetsproceduren kan nå 35% och med den kombinerade metoden - 75%.

Hur mycket kostar hårtransplantation kirurgi?

Svaret på frågan om hur mycket kostnader för hårtransplantation beror på den valda metoden och regionen. Således beräknas priset på en operation som använder FUT- och FUE-metoderna baserat på kostnaden för transplantatet. I det första fallet är den uppskattade kostnaden för transplantatet 75-115 rubel, i andra 135-170 rubel. Men endast individuellt kan du beräkna det önskade antalet implantat för en patient. I genomsnitt kostar hårtransplantation i Moskva med operativa metoder från 55 tusen rubel.

Kostnaden för hårtransplantation med den minst traumatiska HFE-metoden börjar också från 55 tusen rubel (130-150 rubel för en transplantation). Det slutliga priset bör dock förhandlas med läkaren: i vissa fall kan beloppet överstiga 200 tusen rubel.

Moskva hårtransplantationskliniker

Det finns många kliniker i Moskva som behandlar hårtransplantation. När du väljer, bör du inte vägledas endast efter pris. Svara på frågan: Hur mycket kostar hårtransplantationen på huvudet, kan vi sakna en annan fråga: Hur bra kommer operationen att utföras? Och är det värt att göra operationen i kliniker där de inte ger garantier, sluta inte ett kontrakt eller erbjuda priser 2 gånger lägre än de genomsnittliga marknadspriserna? Det är säkrare att kontakta en beprövad klinik där tjänsten utförs på högsta nivå, en individuell inställning tillämpas på varje patient. En sådan klinik är exempelvis Hair for Ever (HFE). Dessutom är det den enda kliniken i Moskva som använder icke-invasiv HFE-teknik. När du går till kliniken får du resultatet du drömde om: ingen gissade någonsin att håret transplanterades. Mer information om tjänsterna finns på hemsidan hfe-hfe.ru.

Clinic CFE. Licens från Moscow Department of Healthcare nr. LO-77-01-011167 daterad den 29 oktober 2015

Hårtransplantation kirurgi: Vad du behöver veta, besluta om transplantation

Enligt en studie av International Society of Hair Transplantation Surgery (ISHRS), genomfördes 2016 över 600 000 hårtransplantationer över hela världen. Av dessa var 84,6% förknippade med genetisk alopeci, med majoriteten av patienterna män och kvinnor i åldrarna 25-45 år [1].

Statistiken är obeveklig: håravfall kan börja i ung ålder, när det är viktigt att se bra ut och kunna lösa problem. Båda är en integrerad del av bilden av en framgångsrik modern man. Det är därför populärheten av hårtransplantationskirurgi ständigt växer.

Indikationer och kontraindikationer för hårtransplantation

Om du har aktiverat håravfall kan detta vara ett tillfälligt fenomen. Indikationen för transplantation diagnostiseras skallighet - förlusten av mer än 100 hår per dag. Därför är det mycket viktigt att få råd från en kvalificerad tricholog, som bestämmer orsaken och graden av skallighet.

Hårtransplantation utförs endast av vuxna, det finns ingen övre åldersgräns, men förekomsten av kontraindikationer bör beaktas.

Liksom någon kosmetisk kirurgi, gör hårtransplantation inte patienter som lider av psykiska störningar. Till exempel, med en okontrollerad önskan att dra hår ur sig själv, förlorar en sådan operation all mening, som med dysmorfofobi - en aversion mot sin kropp. Obsessions är också en kontraindikation för hårtransplantation.

Från de absoluta fysiologiska kontraindikationerna till operation kan det kallas problemet med blodpropp och intolerans mot anestesi. De relativa kontraindikationer som operationen är möjlig i samråd med den behandlande läkaren är diabetes, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar och onkologiska sjukdomar och dermatologiska problem. Om det finns relativa kontraindikationer kan antalet transplanterade hårsäckar vara begränsade.

Hårtransplantationsmetoder

De första kirurgiska metoderna för att bekämpa skallighet var ganska tuffa: hela hudens transplantat transplanterades från donatorområdet eller till och med det hårlösa området avlägsnades, följt av att sy i kanterna på huden. Modern operation i allmänhet är inriktad på att minska sjukligheten, d.v.s. minimalt invasiv, så nu används fyra metoder för hårtransplantation, varefter långvarig återhämtning inte krävs.

 • FUT (follikulär enhetstransplantation). Det kallas också remsanmetoden (från den engelska remsan - "remsan"). En hudflap tas bort från givarsonen på baksidan av huvudet och uppdelas i små fragment - transplantat, som alla innehåller 1-6 hårfolliklar. De minsta områdena transplanteras längs hårlinjen för att håret ska bli så smidigt och naturligt som möjligt. Större implantat, 4-6 folliklar, används för att bilda hårlinjen. Maskiner är installerade med pincett i förberedda skär i huden, gjord med en skalpell. Denna metod är snabb och bekväm för kirurgen och har ett antal signifikanta nackdelar för patienten. Först och främst är det en extremt hög grad av trauma för patienten. Dessutom kvarstår ett ärr i givarområdet, det tar minst två till fyra veckor att läka efter operationen. Vid denna tidpunkt kan eventuell svullnad i ansiktet, långvarig domningar i huden, infektionens utveckling. När donormaterialet installeras i transplantationszonen är det inte alltid möjligt att säkerställa hårets naturliga lutning och den naturliga densiteten. Maximalt en sådan teknik kan uppnå 25-40 hår per cm 2, medan den naturliga densiteten är 80-120 hår per 1 cm 2. Av dessa skäl används FUT-metoden sällan nu och anses vara föråldrad.
 • FUE (Follikulär enhetens extraktion), eller annan FUE-maskin. Denna metod skiljer sig från tidigare mindre traumatiska. Hårbuntar innehållande 1-6 folliklar avlägsnas från givarsonen. Detta görs med hjälp av en speciell maskin (varifrån tekniken heter) med en roterande piercer. Som ett resultat kvarstår lilla ärr med en diameter av ca 1,5-5 mm (beroende på piercerarens diameter) i givarområdet. De läker snabbare än ett stort ärr från bandmetoden, men är också märkbara för livet. De borttagna buntarna är uppdelade i transplantat och rengjorda från skadade folliklar, sedan Med denna provtagningsmetod kan förlusten av folliklar vara upp till 70%. Grafts är uppställda med en skalpell och pincett, som med bandtekniken, och ger inte heller naturlig tjocklek och lutning av håret. Tjockleken på vuxet hår är 40-60 enheter per cm 2. Förmågan att sätta en hårtransplantation på strömmen genom användning av maskiner gör emellertid FUE-metoden ganska populär just nu. Emellertid kan alla bristerna i den tidigare metoden i detta fall i något mindre omfattning observeras.
 • Implantat Pen Fue (IPF) eller Implantat Pen Fue. Marknadsföringens namn på tekniken. Faktum är att den kombinerade metoden för hårtransplantation, en typ av FUE-maskin. Avlägsnandet av donormaterial i form av buntar tillverkas av en roterande piercer. Buntarna delas vidare in i transplantat. Efter transplantation är avrundade ärr synliga över huvudets baksida. Maskiner är installerade på två sätt. Den första hårlinjen placeras med hjälp av en implantat, då i en punktering kombineras punkteringen i sig och graftminskningen till ett förutbestämt djup kombineras med den naturliga lutningsvinkeln. Vidare planteras resten av området med en skalpell och tång, vilket inte garanterar hårets naturliga tjocklek och naturliga vinkel. Som ett resultat av denna metod är densiteten av odlad hår inte mer än 50-60 hår per cm 2.
 • HFE (handfollikulär extraktion). En annan variant av metoden är follikulär enhetens extraktion, men underavsnittet är manuellt (manuell), vilket är en hårtransplantation utan användning av rotormekanismer och är en helt icke-invasiv teknik, eftersom endast nålmikroverktyg används för hårborttagning och uppställning. Folliklar eller follikulära föreningar (innehållande 1-2, mindre ofta 3 folliklar) avlägsnas från givarsonen med hjälp av ett panchu-mikroverktyg (0,5-1 mm), som placeras i transplantationszonen med hjälp av ett mer avancerat medicinskt mikroverktyg - implantatet - för en given djup och i en viss vinkel. Inga nedskärningar krävs. I donatorzonen och i transplantationszonen förblir spår av mikropunktur i början som från en medicinsk injektion, som helt försvinna efter några dagar. Fördelen med denna metod är minimal invasivitet, och följaktligen - i snabb läkning och kort rehabilitering. I den nya frisyren är det vuxna hårets naturliga lutning och den naturliga densiteten (80-120 hår per cm 2) glädjande, eftersom överlevnadsgraden hos de transplanterade folliklarna med så orolig inställning till dem är ganska hög - upp till 90-98%. Den relativa nackdelen med metoden är endast dess varaktighet (i genomsnitt tar förfarandet från 2 till 12 timmar). Men det finns en fördel i detta - på en dag är nästan hela den begärda volymen transplanterad. När det gäller priset, i princip är metoden jämförbar med FUE, men resultatet är mycket bättre. Man bör komma ihåg att HFE kräver nästan handgjorda smycken, vilket bara kan uppnås tack vare doktorens erfarenhet och höga kvalifikationer. Detta är en patenterad teknik som kräver specialverktyg, så en sådan transplantation görs inte överallt. I Ryssland utförs det bara i Moskva i centrum av trichology "HFE Clinic".

Oavsett vilken metod du väljer är det väldigt viktigt att proceduren utförs korrekt. Mycket beror också på patienten: före och efter transplantation bör man strikt följa läkarens rekommendationer.

Hårtransplantationsförfarande

Villkorligt finns det tre steg i hårtransplantationsförfarandet:

 • Beredning. Efter samråd med en tricholog och bestämning av transplantationsvolymen är det nödvändigt att skicka de nödvändiga testen - då kan du gå till operationsrummet. Donatorområdet behandlas vanligtvis med en klipper för att underlätta synligheten vid avlägsnande av material. Patienten ges lokalbedövning. En vecka innan transplantationen ska du sluta ta droger som minskar blodkoagulering, vilket kommer att förenkla läkarens arbete och förbättra efterföljande läkning.
 • Transplantation. Vilken metod som helst väljs, kommer proceduren att ta flera timmar, men inte mer än åtta. Med en stor transplantationsvolym tas vanligtvis en paus så att patienten har lunch och vila. En hög arbetshastighet krävs från doktorn och hans assistenter, eftersom transplantationerna inte kan ligga utomhus länge. Ju snabbare de installeras i transplantationszonen desto större är risken för att de lyckas ta rot.
 • Postoperativ vård. Om transplantationen utfördes med FUT, FUE eller IPF-metoden krävs en speciell dressing vid denna tidpunkt, helst vistas hemma under de närmaste 5 dagarna. Efter ett FUT-förfarande avlägsnas stygnen i givarområdet efter två veckor. Efter dessa tre procedurer bildar skorpor på hårbotten som inte kan avskalas och repas så att det inte orsakar en infektion. De kommer att försvinna sig de närmaste dagarna. HFE-metoden lämnar inte efter appliceringen av smärtsamma förnimmelser. Endast röda punkter från injektioner är synligt märkbara, som helt försvinna efter 3-5 dagar. Oavsett transplantationsmetod rekommenderas det inte att tvätta huvudet i 72 timmar efter proceduren, så att strömmen av vatten inte skadas av bara transplanterade folliklar.

Användningen av hjälpmedel för hårväxt efter transplantation är endast möjlig i samråd med trichologen. Kom ihåg att transplanterat hår först kommer att vara känsligt för eventuella effekter. Riskera inte resultatet av ett dyrt förfarande.

Kostnaden för hårtransplantation på huvudet

Arbetets pris beräknas utifrån kostnaden för en enda transplantat (follikulär enhet, FU) och transplantationsvolymen. I Moskva kan priserna på FU vara:

 • FUT - 50-150 rubel [2].
 • FUE, IPF - 70-140 rubel [3].
 • HFE - 70-200 rubel [4] (beroende på staketet).

Som regel krävs 1500-3000 transplantationer för kirurgiska ingrepp. Vid transplantation med hjälp av HFE-metoden är det möjligt att öka hårdets densitet, vilket inte är fallet med andra metoder. Repeterad ytterligare transplantation i samma område kan krävas i senare skeden av skallighet. Vissa kliniker är redo att tillhandahålla sina tjänster på kredit, organisera säsongskampanjer, sänka priset per transplantation för stora transplantationsområden. I allmänhet möter stora medicinska centra som är involverade i hårtransplantation sina patienter och lindrar ekonomiska villkor, om möjligt.

Numera kan många problem med utseende lösas med hjälp av modern medicinsk teknik - snabbt och smärtfritt. Idag är det inte längre en lyx, men en grundläggande bekymring för sin bild. Hårtransplantation är ett av de förfaranden som syftar till att förbättra patientens livskvalitet.

Hårtransplantationscentra i Moskva

Var kan jag gå om hårtransplantation? Vi bad Anna Lyashenko, en läkare-tricholog på HFE-kliniken, att kommentera:

"I Moskva finns det många kliniker och privata specialister som erbjuder hårtransplantation. Du bör bara välja en licensierad medicinsk institution som arbetar med patienten enligt kontraktet och ger en garanti för sitt arbete. Var uppmärksam på klinikkens principer. Ofta "tjänster för ett öre" är igår. Spara på din hälsa och estetik är inte värt det. Hair for Ever Clinic arbetar med patienter från hela landet på egen patenterad HFE-teknik, som ingen annan i Moskva erbjuder. Förfarandet tar bara en dag, det överförs enkelt, det är inte nödvändigt att ta sjuklistan Om du har tid och i dina planer, förutom hårtransplantation ingår spa vila, vi organiserar medicinska turer till din gren i Grekland. Inledande samråd i vår klinik är gratis. Dessutom håller vi kampanjer och erbjuder rabatter, samt ger räntefria avbetalningar för våra tjänster. En preliminär uppskattning av kostnaden för hårfollikeltransplantation kan göras online. Fyll bara i formuläret på vår hemsida och bifoga bilder. "

P.S. Du kan bekanta dig med HFE klinikkens tjänster på hemsidan.

* Priserna gäller för februari 2018. Information är inte ett offentligt erbjudande.

** Licens för medicinsk verksamhet nr. LO-77-01-011167 daterad den 29 oktober 2015. utfärdat av Moskva Department of Health.

Ju längre baldingprocessen är, desto svårare och dyrare är återhämtningsförfarandet. Fördröj inte att besöka en läkare.

Modern teknik möjliggör transplantation av hårbotten med liten eller ingen smärta och med minimal intervention.

Kostnaden för hårfollikeltransplantationstjänsten beror främst på scenen och området för alopeci, liksom den valda tekniken.

Huvudhårtransplantation kan utföras med olika tekniker, vilka skiljer sig åt i graden av ingrepp, graden av trauma, återhämtningstid och kostnad.

Hårfollikeltransplantation bör lita på en beprövad klinik som har licenser och certifikat samt kvalificerad personal.

Moderna kliniker från tid till annan erbjuder säsongsrabatter och erbjudanden för behandling av alopeci.

 • 1 http://www.ishrs.org/statistics-research.htm
 • 2,3 https://zoon.ru/msk/m/peresadka_volos/
 • 4 https://www.hfe-hfe.ru

Naturligtvis är hårtransplantation, oavsett vilken metod som väljs, ett allvarligt förfarande som kräver tid och pengar. Emellertid är dess resultat överlägsen den långsiktiga användningen av dyra hårtillväxtprodukter, som är helt värdelösa vid hårfollikers död. Överklagande till trichologen hjälper dig att fatta det beslut som är mest effektivt för ditt specifika fall.

Hårtransplantation: en beskrivning av metoderna

Tjockt hår är naturligt för oss: de dekorerar, förädlar vår bild och med sin attraktionskraft medför framgångsrikt personlig glädje och karriärtillväxt. Därför är det mycket lämpligt när man tappar dem, plastikkirurgi eller en sömlös hårtransplantation.

Den sociala aspekten är avgörande för att välja hur man ska bli av med att tunna håret.

Naturligtvis är transplantation ofta oundviklig:

 • vid misslyckade försök att vakna sovande lök med medicinska metoder;
 • med huvudskador, brännskador.

Men med androgenetisk eller fokal alopeci (patologisk förlust) borde du inte fördöma dig själv till livslånga blockerare med reduktaser.

Orsaker till transplantation

Det prestigefyllda arbetet med respektabla kunder och ständigt ansvarsfulla förhandlingar, affärsverksamhet och liknande villkor motiverar de operativa hårförlängningarna.

Först klargör vi orsakerna till den snabba gallringen av hårbotten:

 • åldersförändringar
 • en sjukdom
 • påverkan av yttre faktorer.

En hårtransplantationsklinik ger livstidsgaranti, men vi kan upprepa operationen enligt vår önskan sex månader senare.

Ofta påverkas av skaldet tempel och krona, och ibland även bland unga människor. Med fokal "drifting" alopeci, kommer vi ständigt att behöva transplantation, eftersom köldens centrum kommer att uppstå i ett annat område. Och med ytterligare nedfall kan vi täcka ärren med en kvalitet peruk (se även artikeln "Hår på templen: kampen mot förlust och formen av spektakulära moderna hårklippningar").

Plast patchwork metod

Donatorn är patienten själv, då överlevnadsfrekvensen är bäst och avslaget uppstår inte.

Ibland är den enda vägen ut hårtransplantation, hårtransplantationer från baksidan av huvudet eller sidorna, som de mest osynliga och "tätbefolkade" områdena.

Funktioner av metoden

 • Vid kronan - kroppens högsta extrema punkt - flödes blodet långsammare. Följaktligen är folliklarna underupplied och deras hår faller ut.
 • Det har visat sig att folliklarna på sidorna och på baksidan av huvudet inte svarar på hormonet dihydrotetosteron, vilket innebär att de heller inte kommer att falla ut i de främre parietala regionerna. Dessutom har deras skyddade anatomiska läge med god blodtillgång, det vill säga god näring, gjort dem oskadliga.
 • Norwood-Hamilton-skalaen indikerar att även med 7 grader androgenetisk alopeci finns det alltid en hälsosam tjock hårfälg. Och det är hon som är idealisk för transplantation.
 • För att transplantera hår sönder en plastikkirurg en del av skallig hud och i sitt ställe från nacken övergår håret med sina lök. Såren på baksidan av hans huvud syr han.
 • Mängden beror på densiteten hos givarens område hos patienten.

Effekter av operationen

Kom ihåg att hårtransplantationsresultatet ibland är märkbart på grund av ärrbildning. De är svåra att kompensera, eftersom hårbotten är så tunn och dess feta lager är svagt. Dessutom kan sjuka transplantat som dockor ses längs delningen, det är oattraktivt, inte estetiskt.

Andra konsekvenser av denna operation måste upplevas:

 • några månader efter transplantationen kommer transplanterade hår att falla ut och växa bara 3 månader senare, eftersom hårväxt är denna fas av telogen;
 • en transplantation kommer inte helt att återställa frisyrens densitet, eftersom folliklarna dör, både under operationen och efter det.

Det här är en bra metod, men vi måste alltid ta hand om de transplanterade områdena med egna händer, eftersom sömmen kan bli utsatta.

Människor under 30 år som är benägna att androgenetisk alopeci ska bli av med hårkomplexets gallring. Först behandlas terapeutiskt av orsaken till hårets fall, och sedan med operationen ökar vi håret för att inte tunna de redan sydda trådarna.

Sömlös autotransplantation

På bilden - metoden för autolog transplantation av folliklar utan kirurgi.

Byggandet av FUE-vägen kostar 3-12 tusen dollar. Men det är den sömlösa transplantationen som är optimal för att eliminera bala fläckar. Dess främsta fördel är att ärr och ärr inte kommer att uppträda på huden.

Metod Beskrivning

 • Nu är den icke-kirurgiska metoden särskilt efterfrågad, när hårsäckarna skärs ut, inte med en bit hud, men separat med vardera specialverktyg.
 • En sådan transplantation varar länge, eftersom kirurgen väljer de bästa folliklarna. Dessutom bör givarplatsen vara tjock.
 • Denna innovativa sömlösa transplantation utförs med speciella sprutor. Doktorn tar bort lök från de förtjockade områdena och går in i den drabbade skallen på platsen.
 • Den obestridliga fördelen med metoden i avsaknad av transplantationsspår är att det inte finns några nedskärningar, små sår kommer att läka snabbt och det transplanterade håret faller inte ut, de snabbt och enhälligt tar rot.

Med en mikrokirurgisk tång implanteras ett transplantat med lökar i den formade kanalen.

Var uppmärksam! Den sömlösa metoden kommer inte att spara, när den är gallrande, från sjukdomar som ännu inte har botats och att den aggressiva kemiska verkan inte har eliminerats.

Första gången efter mikrokirurgi

Vid slutet av transplantationen bör kirurgens instruktioner utföras mycket exakt.

 • Patienten lämnar omedelbart hem, men hans läkarundersökning krävs nästa morgon.
 • Lokalbedövning har ryggsmärta i 4-8 timmar, och psykologiskt måste vi vara beredda på tillfälligt obehag.
 • De första dagarna är noga med att tvätta mitt huvud innan du lägger dig: försiktigt täcka det med skum av barns tvål.

Ansiktstransplantation

Våra ögonbryn definierar individualitet, skönhet och ansiktsuttryck.

Tyvärr är ögonbrynen också sårbara av negativa faktorer, externa eller interna.

Och för män krävs ansiktshårtransplantation för att korrigera ett mustasch eller skägg med en brännbar frånvaro av hår där. Detta händer med ärftliga egenskaper, brännskador, skador eller hudsjukdomar.

Högkvalitativa kirurger gör denna transplantation "smycken", sömlösa metoder. Tekniken för att transplantera friska lökar från givardelen till ansiktet liknar det förfarande som redan beskrivits. Men det finns nyanser i principerna om tillväxt och struktur.

teknik

Ögonbryns hårtransplantation kommer att lyckas återställa det naturliga utseendet eller bilda den önskade nya.

 • Kärnan i operationen i samlingen av donorfolliklar och deras implantation i mottagarzonen. För att göra detta behöver du 50-350 transplantat.

Var uppmärksam! Håret i ansiktet är tunnare, så bara glödlamporna från nacken eller bakom öronen är perfekta.

 • För att förbättra effekten av den absoluta naturligheten hos hårbildningen söker experter bara folliklar med 1-2 hår.
 • Priset för förfarandet ökas med en hastighet av 70-150 rubel för 1 graft. Det vill säga den totala kostnaden för 8-60 tusen rubel.

Efter transplantation

 • Framgångsrik engraftment är möjlig med noggrann hårvård under de första dagarna. Därför måste även intensiv förbränning och klåda vara uthärdad och inte repad detta område så att de transplanterade håren inte kommer att falla ut.
 • Hårbotten i ansiktet är vinklad, så vi sätter graven i samma riktning med geler.
 • Vi förkortar regelbundet ögonbryns vegetation med manikyrsaxor.
 • Som regel är det bara en engångstransplantation som är nödvändigt för att bilda omslag. Men ibland med fullständig förlust krävs ett efterföljande korrigeringsförfarande efter 3 månader.

slutsats

Hårtransplantationsmetoden är ganska effektiv. På bilden: Hugh Laurie utnyttjade transplantationen.

Bara med ineffektiviteten av alla kända terapeutiska metoder, låt oss vända sig till operationsplasten. Terapeutiskt smidigt ålderns påverkan och eliminera effekten av faktorer. Alla dessa förhållanden kommer att stärka håren som transplanteras av operationen (lär dig hur man skrubbar hårfärgen från kroppen).

En sådan hårtransplantation hemma är omöjlig. Och alla problem efter transplantationen är kopplade till hygienintrång på sjukhuset och under vår efterföljande självomsorg: endast perfekt renlighet minskar sannolikheten för infektion. Videon i den här artikeln kommer att introducera oss till transplantationsteknologikursen.

I vilka fall kommer hårtransplantation på huvudet?

Ökad håravfall är en källa till konstant stress. Med tiden bildas djupa skalliga fläckar på huvudet, skalliga fläckar och det är inte längre möjligt att stoppa balding med konventionella metoder. Men estetisk medicin står inte stilla, och de senaste decennierna har moderna metoder för håråterställning med transplantation uppträtt. Hårtransplantation på huvudet utförs i specialkliniker och gör det inte bara möjligt att effektivt lösa problemet med skallighet utan också att gömma kosmetiska defekter (ärr, konsekvenserna av plastikkirurgi).

Den första hårtransplantationen utfördes för mer än 50 år sedan i Japan. Detta experiment var en riktig revolution i kosmetologiens värld, för att det var tillåtet att uppfylla drömmen om miljontals människor och hjälpte radikalt att korrigera bristerna i utseendet. Idag, med hjälp av moderna transplantationsmetoder, kämpar de med skallighet, effekterna av brännskador eller skador på hårbotten, återställer ögonbryn efter tatuering, eller korrigera skägg och mustasch hos män. Låt oss ta reda på när hårtransplantation behövs, vilka metoder det används för, och finns det några kontraindikationer för förfarandet?

Hårtransplantation på huvudet: när är proceduren nödvändig?

Transplantation (hårtransplantation) är en mikrokirurgisk operation, under vilken egen eller donator hårsäckar injiceras i mottagarens hud. Effektiviteten av denna procedur når 98%, medan strukturen och tillväxthastigheten hos transplanterat hår inte förändras, fortsätter de att växa och uppdateras på ett naturligt sätt. Transplanterade strängar, även vid nära undersökning, kan inte särskiljas från vanligt hår.

När behövs hårtransplantation kirurgi? Indikationer för proceduren är:

 • Androgen alopeci (alopeci);
 • Fokal och diffus alopeci;
 • Djupa skalliga fläckar på pannan och templen;
 • För hög hårlinje;
 • Cicatricial förändras i hårbotten efter att ha lidit skador eller sjukdomar;
 • Brist på hår i ögonbryn, skägg och mustasch hos män.

Specialister rekommenderar transplantationsförfarandet för betydande håravfall, om några behandlingsmetoder är ineffektiva. I detta fall är transplantationen det enda sättet att återställa håret och korrigera utseendet på defekter.

När är en hårtransplantation kontraindicerad?

Kontraindikationer för hårtransplantation är följande tillstånd:

 • Förhöjning av kroniska hudsjukdomar;
 • Svår hypertoni
 • Onkologiska sjukdomar;
 • Villkor förknippade med blödningsstörningar
 • Allergi mot lokalbedövningsmedel;
 • Förekomsten av pacemakare eller andra hjärtimplantat;
 • Kardiovaskulära sjukdomar;
 • Diabetes, endokrin dysfunktion;
 • Psykiska störningar (neuros, obsessiva tillstånd);
 • Ålder under 20 år och över 70 år. Detta beror på det faktum att det vid en ung ålder fortfarande är omöjligt att bestämma omfattningen av skallighet noggrant, och hos äldre patienter finns det problem med vävnadsinplantering och risken för att deras avstötning ökar.

Experter varnar för att hårtransplantation blir ineffektiv i fall där skallighet har uppstått till följd av kemoterapi eller strålning, eftersom hårets struktur som tagits från givarsonen har förändrats och de inte kommer att kunna lägga sig på den nya platsen.

Donorzoner: Var får du ditt hår för transplantation?

Hårtransplantation innebär överföring av hårsäckar till problemområden som utsätts för skallighet. För transplantation används patientens hår (transplantat) oftast, tar det från andra områden i hårbotten (från den ockipitala regionen).

Ibland för transplantation tas hår från andra delar av kroppen. Donormaterial som tas från armar, ben, bröst, skönhetszonens yta. Men denna metod används sällan, eftersom det här håret skiljer sig från den vanliga tjockleken, färgen och längden. Om patienten inte har tillräckligt med livskraftiga hårsäckar, kommer håret för transplantation att tas från givaren. Men sådant donormaterial tar rot mycket värre, så risken för avstötning ökar många gånger.

Egentransplanterat hår tar vanligtvis rot väl. I detta fall är återhämtningsperioden efter hårtransplantationskirurgi ganska kort, strängarna avvisar inte, faller inte ut och fortsätter att växa och uppdateras genom patientens liv. Resultatet efter transplantation är helt enkelt fantastiskt. En persons utseende förändras dramatiskt till det bättre. Du kan verifiera detta genom att titta på fotot före och efter hårtransplantation på många tematiska platser på Internet.

Hur förbereder man sig för förfarandet?

Före hårtransplantation kommer läkaren att ge rekommendationer som måste följas strikt. Framgången av operationen och eliminering av risken för komplikationer under återhämtningsperioden beror på detta.

 1. Om patienten var ordinerad läkemedlet Minoxidil för behandling av androgen alopeci, ska den avbrytas 2 veckor före den avsedda interventionen. Detta kommer att minska blodförlusten under operationen.
 2. En vecka före proceduren bör du sluta röka och dricka alkohol.
 3. Också 7 dagar före transplantation är det nödvändigt att utesluta användning av läkemedel som hjälper till att minska blodpropp.
 4. Före transplantation måste patienten genomgå tester och genomgå en medicinsk undersökning för att identifiera eventuella kontraindikationer.

Om en kvinna ska ha en hårtransplantation, kommer läkaren att föreskriva ett antal ytterligare test. Detta beror på det faktum att svår håravfall i det fria könet inte beror på alopeci, men orsakas av ett antal sjukdomar där transplantation av hårsäckar är kontraindicerat.

Hårtransplantationsmetoder

Det finns flera metoder för hårtransplantation: kirurgisk, icke-kirurgisk och kombinerad. Alla metoder utförs i två steg. I det första steget avlägsnas hårfolliklar från givarområdet, i det andra steget implanteras de i alopeciasonen. Skillnaden mellan transplantationsmetoder ligger endast i metoderna för extraktion och implantering av hårsäckar.

 1. Operations- eller patchwork-metod (Strip-Strip). Dess väsen ligger i det faktum att avlägsnandet och implantationen av transplantatet utförs med hjälp av snitt.
 2. Icke-kirurgisk metod (HFE) - eller huvudlös hårtransplantation. Skillnaden i metoden är att donormaterialet samlas och transplanteras utan att använda snitt.
 3. Kombinerad metod (FUE). För transplantation avlägsnas hårfolliklarna utan snitt och de sätts in i alopeciazonen genom kirurgisk metod med hjälp av snitt.

Låt oss dö på alla transplantationsmetoderna och berätta om deras fördelar och nackdelar:

Strip metod (FUT)

En av de första klassiska metoderna för transplantation. Denna metod anses vara den mest traumatiska och smärtsamma, eftersom en hudflik med hårfolliklar under förfarandet skärs ut från givarens område med en skalpell. Därefter uppdelas den upptagna remsan i mikroskopiska partiklar - mikrograver, vilka var och en innehåller en hårfollikel. Vidare i mottagarregionen tillverkas en mängd små stycken i vilka mikrograven sätts in med hjälp av pincett. Operationen tar från 4 till 8 timmar och sker i flera steg:

 1. Först, i huvudets baksida, utarbetas ett operativt fält, patientens hår i denna zon är kortsluten.
 2. Därefter bestämmer du och markerar hudflikens område. Standardstorleken är upp till 25 cm lång och 1,5 cm bred.
 3. Lokalbedövning utförs och en avsedd hudflik skärs ut med en skalpell.
 4. Såret sutureras med en kosmetisk söm.
 5. Ett specialiserat team av fem sjuksköterskor som opererar i operationen delar upp den infångade remsan av huden i enskilda partiklar (mikrografts) som innehåller en hårfollikel.
 6. På baldnessområdet med hjälp av kirurgiska instrument görs flera mikroskopiska snitt.
 7. Mikrografter med hårsäckar implanteras i det beredda området.

Fördelen med denna metod är möjligheten att transplantera ett stort antal mikrografter, vilket gör att du kan stänga stora områden av skallighet. Patienten kan återvända hem dagen efter transplantationen. Den kosmetiska sömmen i nackområdet är täckt med hår, så det är omärkligt. På hårbaldens område fortsätter processen med hårintagning och restaurering i 7-10 dagar.

Nackdelar med metoden och möjliga komplikationer

Den största nackdelen med patchwork-metoden är oförmågan att observera en viss riktning och jämn tjocklek hos håret när man installerar transplantat i de bildade kanalerna. Med hjälp av skärningar eller punkteringar i donatorområdet kan inte mer än 50 hårpärlor per 1 cm2 placeras, medan hårets naturliga densitet är 100-120 folliklar per 1 cm2. Således visar det sig bara att maska ​​baldnessområdet och om ytterligare håravfall fortsätter, kan du behöva återanvända.

Nackdelarna med FUT-metoden innefattar invasiviteten och risken att utveckla komplikationer i den postoperativa perioden, eftersom det finns risk för att infektera en infektion och utvecklingen av en purulent inflammatorisk process. Dessutom, efter proceduren, är det ofta svullnad i ansiktet, som kvarstår i två veckor. Rehabiliteringsperioden är lång och tar upp till tre månader, medan smärtan i hårbotten kan kvarstå under lång tid.

Bland de möjliga komplikationerna är skador på nervändarna under avlägsnandet av en hudflap och bildandet av kanaler. Detta medför en känsla av nummenhet i huden i kron- och nackeområdet och huvudvärk som kan plåga patienten i 12 månader efter operationen. På huden, i samband med implantation av hårsäckar, efter heling, kvarstår lår och det har formen av en "apelsinskal". Dessutom tillåter hårtransplantation hos män med denna metod att korta hårklippningar inte görs, annars kommer en ärr synlig för andra, som bildas på baksidan av huvudet vid platsen för borttagning av huden.

Icke-kirurgisk metod (HFE)

Denna metod består i en sömlös transplantation av hårsäckar, som tas från donatorområdet utan ett snitt, med en speciell mikrotubule (mikrostans) med en lumendiameter från 0,5 till 0,9 mm.

Först i donatorområdet väljs friska folliklar med hjälp av en förstoringsanordning och skär ut hårpärlorna en efter en, med en mikrostans med en roterande piercer, tillsammans med en liten bit av huden runt dem. Därefter görs mikroskopiska punkteringar i baldingområdet och transplantat med hårlök sätts in i hålen som erhålls med pincett. Denna transplantationsmetod låter dig uppnå den önskade densiteten (upp till 80 enheter per 1 cm2), ge strängarna rätt riktning, lutningsvinkeln och bilda önskad hårlinje. Som ett resultat av manipuleringar är det möjligt att säkerställa maximal naturlighet och det transplanterade håret är nästan omöjligt att skilja från naturliga strängar. Proceduren är i genomsnitt ca 8 timmar, under operationen används lokalbedövning.

Fördelarna med metoden
 1. Efter borttagning av folliklar i givarområdet förblir endast små punkteringar som försvinner utan spår på 3-5 dagar.
 2. Huden på huvudet bevarar känsligheten helt, känslan av domningar är frånvarande. Komplikationer som puffiness eller huvudvärk observeras inte.
 3. Rehabiliteringsperioden är kort, tar i genomsnitt 2 veckor.
 4. Ärr förblir inte på platsen för hårfolliklarna, efter läkning blir hudytan smidig.
 5. Om håravfallet efter operationen fortsätter, kan du upprepade gånger utföra autotransplantation med denna metod.
 6. Icke-kirurgisk transplantation anses vara den säkraste, eftersom risken för komplikationer under återhämtningsperioden är minimal.

brister

Metoden har nästan inga brister. Den enda nackdelen är omöjligheten av dess användning på ett stort område av skallighet och med full alopeci.

Kombinerad metod (FUE)

Tekniken för en sådan operation består i uppsamling av hårfolliklar med en mikrostång med en diameter av 0,5 till 5 mm vid olika vävnadsnivåer i huden. Proceduren utförs utan snitt, vilket gör det möjligt att undvika bildandet av ett ärr. Om en stans med större diameter används (mer än 1,5 mm) är de beslagtagna implantaten uppdelade i separata transplantat.

Området för transplantation framställs på samma sätt som med remsanoden. Det vill säga ett specialverktyg gör många små snitt i ett rutmönster. Därefter sätts hårsäckar in i de förberedda kanalerna.

brister

Nackdelarna med den kombinerade metoden är samma som vid användning av Strip-metoden, det vill säga puffiness och förlust av hudkänslighet är möjliga, men de är mindre uttalade. Efter operationen bildar lilla ärr vid implantatplatsen (som inte tillåter korta hårklippningar), risken för överflöd kvarstår, onaturlig hårväxt (felaktig lutningsvinkel) och otillräcklig hårdetsitet observeras.

Rehabiliteringsperioden är också ganska lång (upp till 1,5 månader), men mycket mindre smärtsam. Den största fördelen med metoden anses vara mindre invasivitet jämfört med FUT-förfarandet (patchwork-metoden).

Valet av transplantationsmetod utförs av en specialist med hänsyn till patientens individuella egenskaper, hårklackens tillstånd, typen av alopeci, baldnessområdet och eventuella kontraindikationer.

Hur mycket kostar hårtransplantation?

Kostnaden för hårtransplantation beror på många faktorer: klinikens nivå, personalkvalifikationer, hårtransplantationsmetod. En transplantation genom plåsteringen kostar mellan 80 och 150 rubel. Graftransplantation med FUE-metoden kostar i genomsnitt 100-200 rubel, och HFE-metoden kostar mellan 150 och 300 rubel.

Den totala kostnaden för operationen omfattar samråd med en specialist, nödvändiga analyser och granskning före förfarandet.

Var kan jag få en hårtransplantation?

Hårtransplantation kan göras i Moskva och andra större städer där det finns specialkliniker med gott rykte och högkvalificerade specialister. Här är några av de mest populära ryska hårtransplantationsklinikerna:

 1. RealTransHair är den mest kända Moskva kliniken som erbjuder kvalificerad assistans inom hårtransplantation. Klinikpersonalen använder erfarna transplantatkirurger med ett oklanderligt rykte. Detta är en av de äldsta klinikerna där över 15 000 framgångsrika operationer har utförts under 20 års praktik. Hårtransplantation i "Real Trans Haer" utförs utan smärta och komplikationer, erfarna specialister arbetar med alla typer och steg i skaldethet. Kliniken erbjuder olika metoder för hårtransplantation: kirurgisk och icke-kirurgisk (sömlös). Real Trans Hair har utvecklat ett flexibelt rabattsystem som gör att alla patienter kan få den kvalificerade assistansen som behövs. Priserna på hårtransplantation i kliniken börjar från 120 000 rubel. Här kan du få ett korrespondenssamråd och en preliminär beräkning av kostnaden för förfarandet, för vilket det är tillräckligt att skicka ditt foto.
 2. "Bald head - no." Kliniken har funnits i över 10 år och erbjuder sina kunder de modernaste metoderna för hårtransplantation. Erfarna specialister tillhandahåller kvalificerad hjälp och använder både den klassiska patchwork-metoden (FUT) och den kombinerade metoden (FUE) i sitt arbete. Denna metod kompletteras med en modifiering av BHT, där håret tas från olika delar av kroppen. Den billigaste operationen i kliniken kostar 60 000 rubel.
 3. Hair for Ever - specialisterna på denna klinik erbjuder den mest avancerade och säkra metoden för hårtransplantation - sömlös transplantation (HFE). Alla manipuleringar görs manuellt, kirurger - transplantologer har den nödvändiga erfarenheten och regelbundet förbättrar sina färdigheter när de studerar utomlands. Den genomsnittliga kostnaden för operation vid Hair For Ever Clinic varierar från 130 000 till 180 000 rubel.

Recensioner av förfarandet

Granska №1

Jag började växa skallig tidigt, i vår familj är den ärftlig. Både min far och farfar hade ett anständigt skallet huvud vid 40 års ålder. Jag var inte nöjd med en sådan utsiktsplats, och jag bestämde mig för att ha en operation, eftersom en märkbar skallig plats uppträdde på kronan och djupt tempel uppträdde i templen. Operation kära, jag transplanterades med en sömlös metod.

Detta är det säkraste sättet, varefter ärrbildning kvarstår på huden och det finns praktiskt taget inga komplikationer. Dessutom var det viktigt för mig att rehabiliteringsperioden var så kort som möjligt. Allt gick bra, efter operationen på två veckor jag helt återhämtade, är det transplanterade håret inte annorlunda än det förlorade, och nu är jag helt nöjd med mitt utseende.

Andrey, 32 år gammal - Moskva

Granska nummer 2

I barndomen brann jag med kokande vatten, på huvudet har det sedan varit ett hudområde där håret inte växer. Denna brist var orsaken till mina komplex, jag var tvungen att ständigt övervaka mitt hår och försöka täcka den skalliga platsen säkert med hjälp av olika knep.

FUE hårtransplantation hjälpte till att lösa problemet. Operationen lyckades, det tog bara några veckor att återhämta sig, och nu finns det ingen spår av defekten.

Inga, 36 år gammal - SPb

Granska nummer 3

Jag är en framgångsrik affärsman och bilden betyder mycket för mig. Jag tror att en man bör ta hand om sitt utseende, därför när de första tecken på baldness dykt upp, bestämde han sig för att transplantera hår. Operationen gjordes i en välkänd Moskva klinik, experter rådde den modernaste metoden HFE.

Det är mindre traumatiskt och får uppnå det bästa resultatet. Nu har jag tjockt och vackert hår, precis som i min ungdom.Nästa Artikel
Hur kan du håret på konens curling höger? Bilder av färdiga lockar