Hur bli av med kala folkmekanismer


Baldness är ett obehagligt fenomen som påverkar män, kvinnor och till och med barn. Ofta blir huvudet skalligt efter 35 år, när hårsäckarna börjar försvaga och kan inte hållas i sina bonar. Skalligt huvud målar inte någon, skallighet gör att en person ser äldre än sin ålder. Varför syns skallighet och är det möjligt att undvika det?

Orsaker till skallighet

 1. En av huvudorsakerna är gener. Ibland kan du träffa en person som har en vacker och frodig hårhår även i åldern. Detta är en ärftlig faktor. Därför, om du i familjen har ett problem med håravfall, om föräldrar och morföräldrar lider av skallighet, behövs intensivvård i en tidig ålder - från 25 års ålder. Vänta inte på att håret börjar falla ut, se deras tillstånd nu.

För att bli av med skallighet måste du komma till den sanna orsaken till skallighet. För att göra detta, kontakta din hudläkare eller trichologist. Läkaren kommer att bedöma hår och hårbotten med professionellt öga, föreskriva nödvändiga tester och endast på grundval av en grundlig undersökning, diagnostisera och ordinera en omfattande behandling.

Hur bli av med skallet huvud

När du har uteslutit eventuella sjukdomar som kan vara orsak till skallighet, måste du leta efter sätt att bli av med skaldethet. Bland dem är sparsamma och mer radikala behandlingsmetoder. Tänk på var och en av dem.

 1. Drogbehandling. Det finns droger som innehåller vitaminer nödvändiga folliklar för normalt liv. Till exempel Minoxidil och Finasteride. Dessa medel är officiellt erkända, med hjälp av dem kan du uppnå riktiga och effektiva resultat. Det är dock värt att komma ihåg att skallighet återkommer om du slutar dricka detta läkemedel. Narkotika av denna typ bör druckas strikt enligt instruktionerna - kurser med avbrott. Jag skulle också vilja notera att effekten inte kommer tidigare än 4-6 månader efter starten av medicinen, så hoppas inte på ett snabbt resultat. I början av behandlingen börjar håret falla ut starkare - det här är en vanlig process, du behöver bara uthärda den. Drogbehandling används för lokala foci av skallighet.
 2. Laserterapi. Efter en noggrann undersökning bestämmer läkaren om det finns levande folliklar i baldingområdet. Om de är kan de väckas genom metoden för lågfrekvent laserbestrålning. Laserterapi förbättrar blodcirkulationen i hårbotten, stimulerar folliklar för uppvaknande och tillväxt. Sådana förfaranden kan göras i medicinska kliniker och kosmetikkontor. Också på försäljning är en modern bärbar kam med en laser effekt. De är ganska dyra, men låter dig utföra sådana förfaranden hemma. Denna kam kan inte användas om det finns några tumörer i hårbotten.
 3. Mesotherapy. Detta förfarande är införandet av ett speciellt vitamincocktail under hårbotten. Cocktails introduceras genom injektion, den använder en mycket tunn nål. Sammansättningen av cocktailen - droger och vitaminer som stimulerar hårväxten. Det synliga resultatet är märkbart efter 4-5 procedurer. Mesoterapi bör göras i kurser, 10-12 procedurer var 7: e dag. Detta är inte bara ett effektivt sätt att behandla skallighet. Mesoterapi förbättrar avsevärt hårets tillstånd - eliminerar mjäll, normaliserar produktion av talg, stimulerar tillväxten av gammalt och nytt hår.
 4. Hårtransplantation Detta är ett radikalt sätt att behandla skallighet för dem som inte vill vänta på resultat i månader och år. Denna metod används i svåra fall när skallighet har ett stort lesionsområde. Detta är en kirurgisk operation när starka och livskraftiga folliklar transplanteras från ett friskt område av huvudet eller kroppen till området på den skalliga platsen. Där tar de rot och börjar växa. De flesta operationerna är framgångsrika, och patienten glömmer alltid om ett sådant problem som skallighet. Men ibland kan folliklarna inte slå sig ner - det här är nackdelen med denna procedur.
 5. Folkliga vägar. Denna metod för behandling har testats i årtionden och är effektiv i de tidiga stadierna av utvecklingen av skallighet. Principen för hemmasks påverkan, komprimering och gnidning är enligt följande. Typiskt har receptet aggressiva ingredienser som verkar på vilande lök och stimulerar dem att växa. Olika näringsämnen mätta follikeln med vitaminer och mikrodelar.

Hemlagad anti-baldness recept

  Ett par lök måste slipas i en mixer eller i köttkvarn och pressa juice från massan. Blanda lökjuice i lika delar med brandy och applicera denna blandning på hårbotten. Gnugga blandningen noga, täck sedan huvudet med förpackningen och linda det med en handduk. Lämna i 40 minuter. Då ska huvudet tvättas på vanligt sätt. För att undvika löklukten, skölj håret med vatten och citronsaft eller ättika efter att ha tvättat håret. Detta kommer att ge ditt hår extra glans.

Om en man kämpar med sitt skalliga huvud och inte kan hitta ett effektivt sätt att bli av med den här kosmetiska defekten, förtvivla inte. Modet av de senaste säsongerna är rakade huvuden, kanske borde du prova?

Skalligt huvud är inte en mening. Det finns många framgångsrika sätt som kan hjälpa till att odla nya, unga och friska hår på platsen för "ödemarken". Börja behandlingen vid de första tecken på skallighet för att behålla hårets fluffighet i många år.

Behandling av skallighet hos män: från kosmetika till kirurgi

Välskötta hår, fashionabla hårklipp och vackra frisyrer är alla viktiga egenskaper hos en lyckad person som håller ögonen på hans utseende. Därför kommer utseendet på bala fläckar och skalliga fläckar i det en gång tjocka hårhåret, att någon mår med sorg. Några, trötta på den misslyckade kampen med skallighet, förändrar radikalt deras bild och gör den till grund för en rakbar skalle. Ett sådant beslut kräver dock mod, som du ser är inte typiskt för alla. De flesta män skulle vilja stoppa ögonblicket och återvända den gamla pompen av hår. Men är det möjligt? Varför börjar män att förlora hår och hur man ska stoppa balding?

Manlig baldhet: symptom, sjukdom eller normalt?

Varje hår har en viss livslängd, så daglig håravfall är en helt naturlig process. Normalt kan vi alla förlora upp till 150 hår per dag och inte oroa dig alls.

Men om håret börjar falla ut i en högre takt, och i deras ställe finns det ingen tillväxt av nya, kan man misstänka alopeci. På medicinsk språk heter denna patologi alopeci. Håravfall hos män återspeglas i en minskning av frisyrens hårdhet, uttorkning och gallring av håret, bildandet av bala fläckar och slutligen - kan leda till att håret fullständigt försvinner på huvudet.

En sådan utsiktsskull är naturligtvis knappast tillfredsställande även den mest eftergivna personen till sitt eget utseende. Därför är frågan ganska naturlig: hur man förhindrar skallighet hos män och kan det bli gjort?

Först måste du förstå huruvida skallighet är ett symptom på en mänsklig sjukdom eller en självständig patologi. Och kanske skallighet - samma naturliga och oundvikliga skede av livscykeln, som utseendet på grått hår eller klimakteriet hos kvinnor?

Till viss del har alla dessa teser rätt att existera, och var och en är sant för olika typer av alopeci. Naturligtvis kan vi prata om skallighet som ett symptom på sjukdomen. Ofta blir håravfall en yttre manifestation av inre störningar i kroppen. Ett exempel på detta är håravfall hos män i en tidig ålder, eftersom en sådan avvikelse från normen är ett tydligt symptom på olika patologiska tillstånd och kräver korrekt och snabb diagnos.

En illustration av den andra avhandlingen kan vara medfödd alopeci, vilket är en ektopodermal missbildning, vilket resulterar i otillräcklig utveckling eller frånvaro av hårsäckar. Hos människor som lider av medfödd alopeci blir håret redan i ungdomar sparsomt, tunt och sprött, växer långsamt och faller ut hårt. Resultatet av denna sjukdom är den snabba utvecklingen av total skaldethed.

Slutligen, i vissa fall kan man tala om oundviklig skaldethet som ett naturligt resultat av utvecklingen av ett genetiskt förpliktigat program. Med andra ord, hur man behandlar skallighet och hur man svarar på det beror till stor del på typen av alopeci. Därför bör du överväga de vanligaste av dess typer i detalj.

Androgenetic alopecia, med en enorm marginal, rankas först i frekvens - den här typen står för cirka 95% av alla fall av skallighet hos män. Först blir håret tunt och svagt, så blir det balding. Gradvis blir håren på kanterna av de bleka fläckarna korta och faller sedan ut och ökar det skalliga området.

Denna typ beror på hormonernas inverkan och fostikernas genetiskt inkorporerade överkänslighet till det manliga könshormonet. Under påverkan av den aktiva formen av testosteron - dihydrotestosteron - hårskalens kärl smala och hårsäckarna producerar inte längre fullt hår. Efter några år bildas bindväv på den skalliga fläcken, och restaurering av naturlig hårväxt blir omöjlig.

Diffus alopeci är den näst vanligaste typen av skallighet, vilket leder till håravfall på hela huvudet som ett resultat av att hårets livscykel misslyckats. Det bör noteras att varje hår på huvudet lever från 2 till 7 år, och omväxlande genom tre utvecklingsstadier. Den första kallas anagenfasen, när håret bildas och växer. Sedan kommer kattens fas, under vilken håret vilar. Slutligen slutar telogenfasen med håravfall. Normalt ligger 93% av håren i tillväxtfasen, 1% i catagenfasen och 6% i telogenfasen.

I telogenformen av diffus alopeci börjar fällningsfasen omedelbart i 80% av håret. Dessutom, hårförlängning varar mer än ett år efter förekomsten av orsaken till skallighet. Orsakerna till utvecklingen av telogen diffus alopeci kan vara:

 • stressiga situationer, depression, överarbete, brist på sömn, konflikter
 • strikta dieter och olika kostbegränsningar
 • operationer, endokrina och infektionssjukdomar, anemi, kroniska patologier i mag-tarmkanalen;
 • brist på proteiner, vitaminer, makro- och mikronäringsämnen;
 • medicinering.

Anagenisk form av diffus alopeci uppstår som en följd av exponering för kraftfulla skadliga faktorer: strålning, kemoterapi, förgiftning med gifter och toxiner. Håret faller omedelbart efter anagenfasen. I detta fall dör inte folliklarna, och håret växer tillbaka igen. Det finns fall av betydande förändringar i strukturen och jämn hårfärg.

Alopecia areata är sällsynt - högst 2,5% av fallen. Allt börjar med en liten baldhet, och kan sluta med flera vandrande foci av olika former och storlekar, upp till en fullständig förlust av kroppshår. Orsaken till fokal alopeci är en dysfunktion i immunsystemet orsakad av kroniska sjukdomar, stress, genetisk predisposition, endokrina störningar, akuta virussjukdomar eller kroniska infektioner.

Andelen cicatricial alopecia står för högst 2% av fallen. Detta är i själva verket dödsfall av folliklar som ett resultat av inflammatoriska reaktioner orsakade av bakteriella, virus- eller svampinfektioner, dermatoser (till exempel lupus erythematosus eller lichen planus), skador, brännskador. Skadorna är övervuxna med bindväv och hårväxt i dessa områden är omöjligt.

Diagnostik är det första steget mot att lösa ett problem.

För att förstå hur man stoppar manlig baldhet, är det nödvändigt att tydligt definiera vilken typ av alopeci vi har att göra med och vilken anledning har lanserat denna process. Därför behöver du kontakta en läkare som ska genomföra en undersökning och föreskriva ett komplex av diagnostiska åtgärder. Svar på den brinnande frågan om hur man ska övervinna skallighet hos män, det är omöjligt utan flera viktiga analyser och forskning:

 • Analys av nivån av sköldkörtelhormoner i perifert blod. Hårförlust uppträder mycket ofta mot bakgrund av misslyckanden i sköldkörteln. Om sköldkörtelhormonproduktionen försämras uppträder hypo- eller hyperteriosi. Och det, och annan patologi påverkar hår och naglar.
 • Allmänt blodprov. Bestämmer nivån på hemoglobin, antalet erytrocyter, leukocyter, blodplättar, leukocytformeln och erytrocytsedimenteringshastigheten. Till exempel indikerar låga hemoglobinnivåer järnbristanemi, vilket orsakar syrehushållning i kroppen och kan leda till ökad håravfall.
 • Biokemiskt blodprov för att bestämma nivån på vitaminer och spårämnen. Brist eller överskott i kroppen av kemiska element och vitaminer kan provocera olika patologiska förhållanden.
 • Ett blodprov för att bestämma nivån av ferritin. Genom att bestämma koncentrationen av ferritin kan du diagnostisera många typer av anemi. Således indikerar en förhöjd nivå av ferritin ett överskott av järn, leverpatologi, akuta och kroniska infektiösa och inflammatoriska sjukdomar och onkologi. En låg koncentration indikerar järnbristanemi.
 • Analys av Wasserman-reaktionen. Serologiska blodprov utförs för att detektera antikroppar av orsaksmedlet av en infektionssjukdom. Vid alopeci utförs diagnostik för att identifiera eller eliminera syfilis och systemisk lupus erythematosus.
 • Immunogram för att bestämma nivån av B- och T-lymfocyter. Denna analys låter dig bestämma det allmänna tillståndet för mänsklig immunitet samt identifiera autoimmuna sjukdomar när kroppen producerar antikroppar mot sina egna celler. Produktionen av dessa immunoglobuliner är just engagerad i B-lymfocyter, och T-lymfocyter styr deras arbete.
 • Genetisk undersökning för att bestämma faktorn för ärftlig alopeci. Känslighet för dihydrotestosteron är en ärftlig sjukdom. En sådan studie kommer att exakt diagnostisera androgenetisk alopeci.
 • Foto trichogram. För att genomföra denna studie rakar patienten håret i ett litet område, och efter 2-3 dagar med hjälp av ett trichoskop inspekteras de vuxna håren och processen registreras. Då analyserar trichologen skivan med flera förstoringar, och specialprogram beräknar antalet hår per kvadratcentimeter, förhållandet mellan hår i olika faser och deras tillväxt.
 • Trihoskopiya. Det här är en undersökning av hårets tillstånd, dess rötter och hårbotten med ett mikroskop. För studien tog ett par dussin hår med bala fläckar för att bestämma faserna i deras livscykel.
 • Studien av substratet peeling med kaliumhydroxid för närvaro av en svampinfektion. Baldness kan orsakas av en svamp. Därför undersökas skrapning från hårbotten och håret för förekomst av en svampinfektion - för diagnosen ringorm.

Resultaten av test och forskning kommer att bidra till att bestämma vad alopeci är i varje enskilt fall - ett symptom, en sjukdom eller en genetisk predestination. Och då kommer trichologen antingen att hänvisa patienten till specialiserade specialister för behandling av den underliggande sjukdomen som orsakade baldnessen, eller förskriva en behandling för alopeci direkt.

Hur man hanterar skallighet hos män: vid gränssnittet mellan medicin och kosmetologi

Effektiv behandling av skallighet hos män är främst att eliminera orsakerna som ledde till patologisk håravfall. I de flesta fall leder elimineringen av den skadliga faktorn eller den framgångsrika behandlingen av sjukdomen som orsakade skallighet till ett gynnsamt resultat.

Moderna metoder för behandling av skallighet inkluderar användningen av olika kosmetiska produkter för hår- och hårbottenvård, fysioterapeutiska förfaranden och läkemedel. Valet av medel bestäms av dess lämplighet för att bekämpa en viss typ av alopeci. Låt oss försöka utvärdera de mest populära metoderna och metoderna för behandling av skallighet hos män när det gäller effektivitet.

Den första gruppen består av många kosmetiska produkter - schampon, masker, lotioner, sprayer och andra produkter berikade med naturliga och syntetiska komponenter för lokal användning. För hårtillväxt lägger de till vitaminerna A, B, järn, zink och andra spårämnen. Sådana ämnen som panthenol, extrakt av vissa medicinska växter, tjära, propolis, senap, alkohol, kamfer, mentol, nikotinsyra bidrar till att stärka håret, blodcirkulationen i hårbotten.

För behandling av alopeci, använd medel baserade på fleromättade fettsyror som kan undertrycka produktionen av dihydrotestosteron. Detta är relevant för att bekämpa androgenetisk alopeci.

Ofta i kosmetika för hår används amineksil, tricomin, TRX2 och andra substanser som påverkar intensiteten av metaboliska processer i hårfollikeln, såväl som antifungala och antimikrobiella läkemedel för att bekämpa mjäll, klåda och inflammation.

Men du måste veta att kosmetiska produkter inte kan stoppa brännvårds- och ärr-alopeci, samt ha en signifikant inverkan på androgenetisk alopeci. I grund och botten är dessa läkemedel inriktade på hår restaurering, som föll ut som en följd av en form av diffus alopeci.

Att reflektera över hur man behandlar skallighet hos män, kosmetologer och trichologer råder olika kosmetiska procedurer utifrån fysioterapi. De förbättrar verkan av externa medel, förbättrar blodsockerns blodtillförsel och näring och normaliserar ämnesomsättningen.

En vanlig hårbalsmassage kan till exempel aktivera blodcirkulationen och väcka tillväxtzoner. Du kan massera med fingrarna, eller med hjälp av massageborstar eller olika massageapparater. Huvudvillkoren är att massera regelbundet och med nödvändig kraft, utan att skada folliklarna.

Olika metoder för akupunktur och akupunktur används i stor utsträckning, vilket lindrar stress, återställer balansen i alla kroppssystem, lindrar muskel- och kärlspasmer och eliminerar inflammatoriska processer.

Mesoterapi hjälper till att sakta ner hårförlusten - införandet av aktiva substanser i hårbotten genom att injicera mycket tunna och korta nålar. Komplexet av ämnen väljs individuellt och innehåller mineraler (zink, svavel, fosfor), aminosyror, vitaminer B, E, P, C, kollagen, elastin, hyaluronsyra, växtekstrakter.

Ett effektivt och modernt sätt att förbättra hårets tillstånd är laserterapi. Det återställer skadad vävnad och hämmar håravfall, förbättrar mikrocirkulationen och det allmänna tillståndet i hårbotten.

En ny metod för behandling av håravfall är PRP-terapi (från den engelska blodplättrika plasma-blodplättrika plasma). Denna teknik, tekniskt ekvivalent med mesoterapi, är baserad på införandet av blodplättrika plasma. När tillväxtfaktorer går in i problemområdena startar kroppen processen med självregenerering.

Darsonvalisering baseras på de fördelaktiga effekterna av elektromagnetisk strålning. Under proceduren stimulerar enheten "Darsonval" hårbotten, aktiverar vilande folliklar. Direkt effekten av högfrekvent ström i hårbotten utvidgar blodkärlen, förbättrar blodflödet till hårsäckarna och främjar hårväxten.

Ozonterapi används också framgångsrikt för att öka hårväxten vid diffus alopeci. Syre-cocktailinsprutningar förbättrar vävnadens andning och näringsinträngning i hårsäckar. Förfarandet främjar förbättring av hårbotten, lindrar klåda och irritation, stärker håret, återställer sin struktur och tjocklek, normaliserar talgkörtlarna.

Fototerapi-metoden baserad på användning av infraröd eller ultraviolett strålning blir mer och mer populär. UV-strålar stimulerar hårväxten och har en bakteriedödande effekt, och infraröda strålar bidrar till att förbättra blodcirkulationen. Under proceduren används ljusenergin hos lågnivålasern för att stimulera sunda, reparera skadade och aktivera icke-fungerande folliklar.

Hur bota baldness hos män med hjälp av läkemedelsterapi? Allt beror på valet av ett läkemedel som är effektivt för att bekämpa en viss typ av skallighet. Till exempel utförs behandling av androgenetisk alopeci med preparat av Minoxidil, som har vasodilaterande egenskaper och stimulerar hårväxt. Ibland föreskrivs speciella hormonella medel för att undertrycka de negativa effekterna av dihydrotestosteron.

Vid fokal alopeci används glukokortikosteroider i form av lotioner, salvor, krämer, applikationer eller mikroinjektioner, lokala sensibilisatorer, kontakt immunterapi baserat på dibutylester av skvaversyra eller difenylcyklopropanon. Dessa läkemedel har en irriterande effekt och är kemiska immunmodulatorer.

För behandling av cikatriciala former som orsakas av farliga svampinfektioner används läkemedel baserade på 4-aminokinolin, glukokortikosteroider, systemisk retinoid, antibiotika och antibakteriella medel.

För behandling av diffus alopeci används preparat av synergistisk verkan ofta, när de ingående komponenterna ökar verkan av varandra. Till exempel lotioner med trikosakharidom, zantin och biovitaminami.

Hur bli av med skallighet om behandlingen inte hjälpte

Man bör komma ihåg att med tiden reduceras chanserna för effektiv behandling, för om håret inte växer på hårlinjen i flera månader, dör hårsäckarna. Långvarig androgenisk eller cikatrisk alopeci svarar inte på någon annan behandling, förutom för kirurgi.

En gång för alla kommer hårtransplantation i det här fallet att hjälpa till att bli av med skallighet på huvudet, där håret transplanteras från givarställen till alopeciområdet. Idag finns det olika metoder för hårtransplantation, vars resultat och konsekvenser kan variera avsevärt. Därför måste valet av hans transplantationsmetod tas seriöst.

Den första metoden för hårtransplantation var bandmetod (FUT). Dess väsen är vid utvinning av ett fragment (skur) av hud med hårsäckar från huvudets baksida genom kirurgi. Före transplantationen fragmenterades hela remsan i flera transplantat, vilka sedan implanterades i det skalliga området. Metoden används fortfarande ganska ofta, för på en gång var den den enda och blev sedan utbredd. Men nuförtiden anses den vara föråldrad och har ett antal betydande nackdelar. Exempelvis är remsanoden ganska traumatisk, den kräver en lång rehabiliteringsperiod och är oestetisk - ett linjärt ärr längs längden på den utskurna fliken kvarstår på huvudet. Under operationen för att ta ett donatorhudfragment kan nervändarna skadas, på grund av vilken förlust av känslan av hårbotten och migrän uppträder. Dessutom kan denna metod ge cirka 30-40 hår per kvadratcentimeter, vilket är ett ganska blygsamt resultat. Hårförlust med denna transplantationsmetod är fastställd till 35%.

FUE-machinmetoden anses vara modernare och säkrare. Transplantation utförs med hjälp av speciella kirurgiska instrument och robotanordningar. För transplantation extraheras små bitar av hud med hårlökar (1-3) - transplantat. En sådan operation kräver inte skärningar, så efter att den inte förblir linjär ärr, men kan förbli rundade ärr på piercerarens diameter, vilka extraherade transplantat.

Det är värt att uppmärksamma att uttalandet utförs med hjälp av små nedskärningar (invasiva kanaler, skåror). Därför är det ganska problematiskt att uppnå naturlig densitet och naturlig lutningsvinkel. Den postoperativa perioden är kortare och mindre smärtsam. Håravfall med FUE-machin-metoden kan dock nå 75%.

FUE-sorten är en metod för att avlägsna donortransplantatet med den manuella metoden eller FUE-manuell. Denna transplantationsmetod låter dig uppnå hårets naturliga tjocklek med minimalt trauma mot huden. Hårfolliklar extraheras med ett speciellt nålverktyg - stans, vilket är en ihålig mikronedel med en diameter mindre än 1 mm. Den extraherade follikelföreningen eller dess del med hjälp av ett specialverktyg - en implantat - transplanteras till en skaldethalszon med en rörelse. De otvivelaktiga fördelarna med metoden är avsaknaden av snitt, ärr, smärta och svullnad. Rehabiliteringsperioden efter en sådan transplantation varar inte mer än 5 dagar och håröverlevnadshastigheten är cirka 90-98%.

Resultatet är restaureringen av hårets naturliga tjocklek - upp till 80 hår per kvadratcentimeter, och om det är nödvändigt, är det möjligt att ta indikatorn till 100-120 hår per kvadratcentimeter genom att upprepa transplantationsförfarandet. Och det här är trots det faktum att hårets naturliga lutningsvinkel är tydligt observerad, vilket gör frisyren så naturlig som möjligt. Intressant, med den här lösningen kan du återställa håret även i ögonbrynen, skägget, mustaschen, såväl som i stället för ärr och ärr.

Så, hur man klarar av baldness hos män, alla är fria att välja själv. Huvudrådgivningen är inte att försena lösningen av detta känsliga problem, och vid första tecknet på alopeci, besök ett tricholog eller en hudläkare. Endast under förutsättning att patienten snabbt får tillgång till en läkare och genomför en omfattande diagnostisk studie kan vi hoppas att vinna i en ojämlik kamp med denna sjukdom, trygg för liv och hälsa, men extremt obehagligt ur estetikens synvinkel.

Manlig baldhet kan vara en naturlig process, som ett resultat av en genetisk predisposition och ett symptom på sjukdomen.

Hur man hanterar skalliga fläckar och återställer hårdets densitet

Alla vet vad som är baldhet, de flesta tycker att detta är ett uteslutande manligt problem, men många kvinnor står också inför det. Kvinna skallighet (alopeci) är inte som män. Alopeci täcker inte hela huvudet, det finns lokalt, främst i pannan och templets område. Närvaron av en blek patch orsakar framväxten av komplex, både hos män och i den vackra halvan av mänskligheten, därför ber dem båda i allt högre grad hur man ska bli av med skallighet. Men innan du blir av med det skalliga huvudet på huvudet, är det nödvändigt att bestämma den exakta orsaken till dess förekomst, liksom typen av alopeci, eftersom behandlingsmetoden kan bero på det.

Typer av skallighet

För närvarande finns det tre typer av skallighet:

 1. Diffus skallighet är jämnt fallande hår över huvudet.
 2. Androgenisk skallighet är orsaken till manlig skallighet. Med androgent skallighet uppträder skaldiga fläckar på kronan.
 3. Fokal skallighet är en plötslig sjukdom, skaldiga fläckar bildas inte bara på huvudet, utan genom hela kroppen.

Möjliga orsaker till alopeci

Varför syns skallighet? Det finns många anledningar till utseendet på bala fläckar, efter att ha identifierat det korrekt, kan du börja hantera det effektivt.
Tio möjliga orsaker till alopeci hos kvinnor och män:

Stressiga situationer

Den mest banala och välkända sanningen är att kroppen alltid reagerar på stressiga situationer, även om du inte märker det direkt, kommer konsekvenserna senare. Alla hårsäckar har en liten muskel som börjar kontrakteras under verkan av de hormoner som frisätts under stress. Denna minskning leder till skada och försämrad blodtillförsel till hårsäcken, vilket leder till hårets gallring.

Problem med autoimmunsystemet

Dessa är allvarliga hormonella störningar i kroppen. Autoimmuna problem kräver medicinsk intervention och ofta långvarig behandling. Om det verkar som om du förlorar hår på grund av problem med autoimmunsystemet, behöver du konsultera en läkare och bli testad för nivån av hormoner i blodet.

Ätstörningar och vitaminbrist

Mycket ofta börjar förlusten på grund av ätstörningar, till exempel med strikta dieter. Kroppen får inte tillräckligt med näringsämnen som är nödvändiga för att den ska fungera korrekt. Speciellt skadligt för hårets brist på protein.

Ovarian kirurgi

Detta förfarande ändrar hormonerna, utseendet på skalliga fläckar är oundvikligt.

För mycket söt i kosten

Det är inte förvånande att ett sockeröverskott skadar hårets hälsa. Det här är mer sannolikt att stärka håravfallet än att provocera skallighet, men om du märker att håret började falla ut mer, försök att begränsa konsumtionen av godis.

Orala preventivmedel

De förändrar också hormoner, vilket också kan leda till bala fläckar. Om du ser att håret började falla ut mer, bör du rådfråga en specialist och tänka på andra preventivmedel.

Medicinska biverkningar

Skalliga fläckar kan uppstå som ett resultat av att ta vissa mediciner.

Sexuell dysfunktion

Kvinnliga problem orsakar ofta håravfall. Kanske borde du gå igenom en omfattande undersökning i förlossningskliniken.

Hur identifierar du orsaken till alopeci?

Vad ska man göra om du inte vet precis orsaken till håravfall? Att identifiera orsaken till skallighet (alopeci) är en ganska komplicerad process. Han kräver konsulttrichologist. Mest sannolikt kommer du att utse en omfattande undersökning.

Alopeci Behandling

Hur bli av med balding kvinnor och män? Nu finns det flera metoder för behandling av alopeci: medicinering, laserterapi, mesoterapi, hårtransplantation, traditionell medicin.

Drogbehandling

Det innebär användning av preparat som innehåller vitaminer som hjälper hårsäckarna att fungera korrekt, till exempel:

 • Spironolakton är ett läkemedel som effektivt fungerar med skallighet hos både män och kvinnor. Men European Medical Association godkänner inte det, men det är en analog av finasterid.
 • Finasterid är ett läkemedel som tillhör gruppen hormonblockerare som orsakar baldhet.
 • Minoxidil är ett läkemedel som stimulerar hårväxten, förbättrar blodcirkulationen och väcker sömn och aktiverar skadade folliklar. Alla dessa läkemedel kräver medicinsk rådgivning.

Laserterapi

Om under din undersökning kommer din tricholog att dra slutsatsen att det finns livskraftiga folliklar på platsen för alopeci-lesionen, kommer du att erbjudas att stimulera dem med en laser effekt. Denna metod kommer att förbättra blodcirkulationen och väcka folliklarna, håret på det skalliga huvudet börjar växa. Liknande procedurer utförs i specialkliniker och kosmetologiska rum. Nu sålde speciell kam med laserexponering. Priset biter, men det tillåter dig att utföra laserterapi hemma.

mesotherapy

Så kallad en teknik där du går in i speciella biologiskt aktiva ämnen med en mängd olika mikroinjektioner som stimulerar hårväxten. Ett synligt resultat kommer att visas efter flera procedurer, men mesoterapi passerar nödvändigtvis kurser. Om du går igenom flera kurser kommer ditt skalliga huvud att lämna dig.

Hårtransplantation

Avsluta för de mest otåliga. Detta är ett kirurgiskt ingrepp som används i svåra fall, till exempel om den skalliga fläcken på huvudet är mycket stor. Under operationen är hårbotten på huvudet fylld med friska folliklar som tas från andra delar av kroppen. Denna operation har en stor andel av goda resultat när folliklar har rotat och började växa, men det finns fall där folliklar avvisas.

Ofta under behandling, karlar män och kvinnor till en tillfällig förklädnad av skalliga fläckar. För detta idealiska förtjockningsmedel för hår Caboki. Det imiterar riktigt hår och är helt osynligt för andra.

Kampen mot skallighet folk metoder

Om du av någon anledning inte vill använda ovanstående metoder för att hantera de kala områdena, hänvisar du till traditionell medicin. Hon kan hjälpa till att svara på frågan om hur man tar bort hår med naturliga ingredienser. I de tidiga stadierna kan alopeci botas med hemmagjorda masker, komprimerar och till och med gnugga upp. Sammansättningen av maskerna recepten innehåller aktiva ingredienser som kan påverka lökarna, stimulera dem att växa, vilket kan eliminera baldness.

De mest populära oljorna återställer hårdets densitet: kladd, ricinus och kokosnöt. Dessa oljor stärker håret väl och accelererar tillväxten.
Det är självklart mycket viktigt att kunna applicera masken ordentligt, men konsistens i applikationen är fortfarande viktigare. Några minuter innan du applicerar blandningen till håret är det värt att göra en massage, medan du använder masken, gör även en massage. Eventuella åtgärder fungerar bättre när de tillämpas av kursen. Vanligtvis behöver du göra ungefär tjugo procedurer innan du börjar använda masken ett par gånger i månaden.

Var noga med att följa reglerna för att använda masker mot alopeci. Om du tror att ju längre du håller masken desto bättre blir resultatet, du är mycket felaktig. Blandningar som accelererar blodcirkulationen i hårbotten består av värmande komponenter, om du överdriver dem kan du brinna. Förvirra inte konsistens med ett överskott. För att hjälpa skallighet växa över bör du ge din hud en liten vila. Applicera masker inte mer än två eller tre gånger i veckan.

Oljebaserade maskuppskrifter

Kokosmask med vanilj

 • Kokosolja-2 msk.
 • Macadamia olja-2st.l.
 • Vanilla Essential Oil-5 Drops

Applicera på torrt och rent hår, håll i en halvtimme, tvätta sedan håret med schampo. Rekommenderas för skadat hår. Håret lyser och är tjockt, masken närmar och återställer lockar. Hjälper till att växa håret.

Mask med ros

 • Basolja (jojoba, kokosnöt, linfrö) -2 msk.
 • Lavendel eterisk olja-3 droppar
 • Rose eterisk olja-5 droppar
 • Oljebåda-3 droppar

Applicera på rent och torrt hår, skölj med schampo om en timme. Stärker, fuktar och närnar håret. Underlättar tillväxten av krullar och påskyndar processen att bli av med kala områden.

Allmänna rekommendationer

Om vi ​​pratar om hur man behandlar skallighet på huvudet hos kvinnor och män i allmänhet, rekommenderas att ta vitaminkomplex och näringskorrigering. I kosten är det önskvärt att inkludera produkter innehållande zink och koppar. I din kost kan du lägga till skaldjur, svamp, grönsaker, spannmål och korn.

I kampen mot skallighet är att bli av med dåliga vanor. Avskaffandet av alkohol, kaffe, rökning kommer inte bara att hjälpa ditt hår, utan också din hälsa i allmänhet. Om du börjar leda en hälsosam livsstil, kommer processen med håråterställning att accelerera.

Du måste förstå att med olika orsaker till skallighet behöver du olika behandlingsmetoder, om du har några frågor är det bättre att konsultera en läkare. Om du lider av androgen alopeci, kommer kosmetika och vitaminer inte att hjälpa dig att odla hår.

Välskötta hår är ett viktigt inslag i kvinnlig skönhet och manlig attraktionskraft. De kräver konstant uppmärksamhet, inget behov av att vänta på kritiska situationer för att börja övervaka håret. Om du står inför allvarliga problem med hårets tillstånd, analysera hur du bryr dig om ditt hår.

Hår är en av indikatorerna på kroppens hälsa. Kärnan i problemet ligger djupare än du tror, ​​och i stället för att köpa en vanlig mask bör du söka hjälp från en specialist. Kroppshälsa är ditt huvudmål.

Hur bli av med kala män, eller är alla medel lika bra i kampen mot hår?

Vissa forskare hävdar att skaldiga män uppfattas mer socialt mogna, kloka och omtänksamma än sina bröder, som har hållit sitt hår [1]. Å andra sidan, enligt BBC, spenderas 3,5 miljarder dollar årligen i världen på hårborttagning [2]. Anledningen till detta problem och hur man hanterar det kommer att diskuteras i vår granskning.

Utseende på skallet huvud på män: typer av skallighet

Alla typer av skallighet, eller i vetenskapligt språk, alopeci, är uppdelade i två stora grupper: cicatricial och noncicatricial. Cicatricial alopecia är som regel resultatet av en sjukdom som leder till hårfollikelens irreversibla död, i vilken ärrbildningen bildas - härifrån har de fått sitt namn. I allmänhet utgör denna grupp inte mer än 5% av alla fall av skallighet.

Alopecia alopeci kan vara:

Alopecia areata, där hårlösa skador uppträder på huvudet, förekommer hos ca 5% av alla dermatologiska patienter. Varför håret faller ut bara på det här sättet upptäckte läkarna inte fram till slutet, men det antas att immunförsvaret är involverat i utvecklingen av sjukdomen. Stress, trauma, patologi i mag-tarmkanalen, nervsystemet kan bli en utlösare. Frekventa spontana remissioner - det vill säga sjukdomen kan gå utan behandling.

Diffus alopeci, eller till och med håravfall över hela ytan, kan orsakas av olika orsaker, från dålig näring till endokrin patologi. Ofta är det också en variant av normen, till exempel på kvinnor 2-3 månader efter födseln börjar ett rikligt "hårfall", vilket orsakar en fullständigt förgäves panik.

Androgenetisk alopeci är det vanligaste problemet med män (det händer dock med kvinnor). Minst en fjärdedel av män över 25 möter detta problem. Orsaken är ett överskott av en speciell form av det manliga könshormonet - dihydrotestosteron, eller en ökad känslighet hos hårsäckarna, som vanligtvis ärvt och på moderlinjen.

Orsaker till skallet huvud

Låt oss prata mer om de olika orsaker som kan orsaka håravfall.

Stress. Det är ett sorgligt skämt att alla sjukdomar från nerver är så sanna som möjligt när det gäller alopeci. Stressfulla situationer, överarbete, depression medför ofta håravfall, och det blir vanligtvis det första tecknet på fysiska problem som orsakas av psykisk nöd. Ofta börjar "hårfallet" omedelbart, men efter 3-6 månader efter stress, när det föråldrade håret avlägsnas, men nya i deras ställe växer inte. Lyckligtvis är detta fenomen tillfälligt och försvinner efter eliminering av stressfaktorer.

Avitaminos, brist på protein och andra mikro- och makuleringar. För att skapa hår behöver kroppen byggnadsmaterial. Hårets proteinkonstruktion är skapad av aminosyror, och för reglering av biokemiska processer behöver kroppen vitaminer och mineraler (till exempel blir torrhet och gallring av håret ett av de tidigaste tecknen på järnbrist). När näringsämnen inte räcker till i mat, använder kroppen vitaminer och spårämnen främst i strategiskt viktiga områden. Hår för överlevnad är valfritt, så leveransen av deras "konstruktion" är resterande.

Hormonella förändringar. Hormoner - ämnen som reglerar alla processer i kroppen, inklusive hårväxt. Dessutom orsakas deras förlust inte bara av allvarliga problem, såsom sjukdomar i sköldkörteln, men också genom fysiologiska hormonella förändringar. Till exempel under graviditeten blir några av de "sovande" hårsäckarna aktiva, håret börjar se tjockare och friskare. Och efter födseln, när hormonbalansen förändras igen, återvänder hårbotten till "pre-pregnancy" -staten, som ser ut som eländiga rester mot bakgrunden av det redan kända håret. Ett annat exempel på hormonets effekt på hårets tillstånd är androgen alopeci, som, som vi nämnde ovan, inte bara finns hos män, men också hos 30% kvinnor över 50 år [3]. Dess orsak är det ökade innehållet i dihydrotestosteron som hämmar hårsäckar.

Utöver dessa kan externa faktorer orsaka håravfall, till exempel olika sjukdomar:

 • infektioner - malaria, tuberkulos, syfilis, infektiös mononukleos, samt influensa, lunginflammation och andra patologier som orsakar hög temperatur, vilket är skadligt för hårsäckarna (i detta fall börjar skallighet 2-2,5 månader efter en högtemperaturattack).
 • svampsjukdomar, som ringorm, påverkar hud och hårsäckar, vilket orsakar håravfall. Sällan orsakar banal seborrheisk dermatit (allmänt - mjäll) orsakad av en mikroskopisk svamp diffus alopeci;
 • Autoimmuna sjukdomar är tillstånd där kroppen uppfattar sina egna vävnader som utländska, inklusive förstörelse av hårsäckar. En av de vanligaste orsakerna till cicatricial alopeci är discoid lupus.

Medicinska effekter. Det är välkänt att cancerbehandlingar orsakar håravfall. Anledningen är att de förstör alla snabbt delande celler, inklusive hårfollikelceller. Vanligtvis är emellertid sådan alopeci reversibel. Men förutom cytostatika är hårförlusten provocerad av andra läkemedel: retinolberedningar för oral administrering i svår form av akne, betablockerare som används mot hypertoni, läkemedel mot parkinsonism, vissa antikonvulsiva medel och antikoagulantia.

Kosmetika. I stort sett kan hårfärger och andra kosmetika anses vara en slags kemiska faktorer för yttre påverkan. Och oavsett hur försiktigt tillverkaren lovar, är det alltid möjligt att överklaga enskilda. Berättelser om hur, efter en misslyckad färgning, hårbotten kliar och infaller, och håret faller nästan till noll - tyvärr inte ovanligt, och inte alla är överdrivna. Det är därför som det rekommenderas att göra ett individuellt känslighetsprov i alla färginstruktioner. Vilket, men väldigt få människor gör.

Andra externa faktorer. "Skadlig" produktion, där en person ständigt utsätts för förgiftning (särskilt tungmetaller), kan radioaktiv strålning orsaka håravfall. Miljöfaktorer är också viktiga. Till exempel, när man undersökte barn som lider av alopeci, inte på Rysslands och Vitrysslands territorium, fann forskare ett överskott av bly, koppar, zink i sina kroppar [4].

Så det finns många olika anledningar till att håret börjar falla ut. Och någon av dem utesluter inte de andra, det vill säga effekten av flera faktorer är möjlig samtidigt. Att förstå denna mängd olika influenser på egen hand är svårt. Därför, istället för att gissa och sortera ut behandlingsalternativ med hjälp av en "spjutmetod", är det bäst att gå till en tricholog.

Vad ska man göra med skallet huvud?

Många damer kommer att säga att Bruce Willis, tillsammans med hans skalliga huvud, förvärvade en hel del charm. Och många män såväl som honom, lösa problemen med skallighet som uppstår genom att raka sig i sköld. Men det finns de som inte är redo att ändra sin bild så radikalt och välja olika sätt att hantera skallighet.

dölja

Parykar är kända sedan antika Egypten. På den tiden användes de som en statussymbol, nu som ett sätt att dölja skallighet. Kvalitativt gjorda peruker och halvparykar (dumma) ser naturliga ut, men situationen i sig ger många obehag, speciellt med tanke på att den plötsliga och offentliga förlusten av en peruk är orsaken till världsbiografens många komediscener. Dessutom kräver både naturligt och konstgjort hår speciell vård.

Trihopigmentatsiya. Eller skapa illusionen av hår på huvudet genom att tillämpa ett speciellt mönster. Trollkarlen skapar med hjälp av ett speciellt pigment en speciell "tatuering" som efterliknar hårsäckar och därigenom återställer den ursprungliga hårväxten. Det är självklart inte möjligt att imitera det överflödiga hårhåret, men det är ganska möjligt att skapa en visuell likhet med mycket kortklippt hår. Metoden gör det möjligt att maska ​​ärr och fickor av skallighet, inte bara i hårbotten utan även på ögonbrynen, skägget och mustaschområdet. Från de negativa sidorna är det "målade" håret fortfarande inte riktigt, och om du vill känna mjuka och silkeslena krokar, är metoden här maktlös.

Stimulering av hårtillväxten

Folkmekanismer, till exempel, smeder huvudet med peppartinktur, senap eller lök är kända för alla. Få har lyckats nå några meningsfulla resultat. Ofta är "resultatet" det naturliga upphörandet av håravfall - till exempel efter förlossning eller på grund av eliminering av stressfaktorer. Inga folkrättsmedel kan påverka orsaken till håravfall, särskilt när det gäller androgen alopeci.

Kosmetiska preparat för hårbotten. För de flesta av dem är effektiviteten också tvivelaktig. Ja, det kan finnas en kortvarig effekt om orsaken till håravfall är bristen på vissa näringsämnen, till exempel vitaminer. Vissa av dem kommer att nå hårsäckarna efter applicering på huden. Men utan normal försörjning av proteiner, spårämnen och vitaminer från livsmedel kommer effekten att vara kortlivad.

Droger. Vitaminer "för hårväxt" kan vara användbara i näringsbrist (redan nämnd hypovitaminos), men kommer att vara helt ineffektiva mot andra orsaker till håravfall. Lokala antifungala medel kommer att stoppa skallighet med svampinfektioner, inklusive seborrheisk dermatit. Minoxidilbaserade preparat är verkligen effektiva mot androgenalopeci under två huvudförhållanden: behandling bör påbörjas i början av alopeci, och biverkningen ska appliceras två gånger om dagen under hela livet. I vilket fall som helst, läkemedel, vare sig det är en medicin för seborrheisk dermatit, minoxidil eller andra, ska ordineras av en läkare.

Kosmetiska förfaranden

Kosmetiska procedurer kan baseras på fysioterapi (darsonval, fototerapi, laser och ozonbehandling) eller injektionsmetoder: mesotherapy, när en "cocktail" av droger injiceras i huden, PRP-terapi, när blodplättrika plasma injiceras. Det är effektivt vid behandling av skallighet, beroende beror på huruvida proceduren väljs korrekt och, givetvis, kroppens individuella reaktion.

Operativ ingripande

Metoder för dem som vill lösa problemet radikalt, en gång för alla.

Hårbottenreduktion. Vid denna operation avlägsnas de kala områdena genom att flytta de återstående områdena för att stänga den fel som uppstått. Operationen är inte möjlig med alla varianter av alopeci, dessutom påverkar det inte orsakerna till processen.

Hårtransplantation Hår för transplantation tas från baksidan av huvudet - där folliklarna inte är känsliga för DHT - och i små kullar transplanteras till skalliga områden. Effekten av engraftment beror på metoden för materialintag och på organismens individuella egenskaper. Idag är det ett av de mest tillförlitliga sätten att bli av med baldness. Men vi får inte glömma att även kosmetisk kirurgi är fortfarande en operation och kräver ett obligatoriskt samråd med en läkare. För närvarande erkänns 4 metoder som medicin - STRIP, FUT, FUE, HFE. Den senare anses vara den mest effektiva, minimalt invasiva icke-invasiva metoden för hårtransplantation.

Vilken klinik kan jag kontakta?

Vi bad om klinikens "HFE" representant för att berätta om vad du behöver vara uppmärksam på när du väljer en klinik för hårtransplantation:

"Tyvärr är många av oss ivriga för visuella effekter - en lyxig lounge med en fontän och gratis kaffe gör att vissa patienter förlorar sin vaksamhet och charmeras av den yttre glitzen och glömmer allting. Men det viktigaste i klinikens arbete är i själva verket själva transplantatjänsten. På hur förfarandet utförs, beror det på hur de rotar, om ärr och ärr kommer att förbli.

Den hårtransplantationstjänst som erbjuds av vår klinik har flera fördelar:

 • huden är minimalt skadad
 • hårsäckar transplanteras separat, - redan färdigt material för proceduren, vilket inte kräver ytterligare behandling, vilket förbättrar överlevnaden,
 • synlig hårdhet i uttagningsområdet förändras inte;
 • Den resulterande hårdhetsdensiteten vid transplantationsstället är 75-80 per 1 cm2, med en "normal" (naturlig densitet av 100 per cm2).
 • Du kan stänga ärr, återställ ögonbryn, mustasch eller skägg.

Som ett resultat får patienten tjockt, naturligt utseende, och ingen kommer att gissa att de transplanterades. "

MirTesen

Skaldhet observeras oftast hos män - under påverkan av manliga könshormoner faller håret ut och bildar en skallig plats.

En annan sak är när håret på grund av några negativa faktorer upphör att växa. I stället för att det nya håret faller ut växer inte nya, och håret är mycket tunt över tiden. Ibland tar håravfall på sig patologiska former - balding bildas utan spår av hårsäckar.

Om håravfall har en snabb utveckling - bör du omedelbart kontakta en läkare - en tricholog för professionell rådgivning.

Parallellt med den behandling som doktorn ordinerat, kan du i hemmet använda folkmedicinska medel för huvudets skallighet, som har bevisat sig och används av officiell medicin i trichologiska kliniker.

Viktiga rekommendationer för personer som har funnit tecken på balding:

1. Att diversifiera och vitaminisera din kost så mycket som möjligt, att överge strikta dieter med begränsade livsmedel. Vitaminer A, E, B bör få i tillräcklig mängd med skallighet och hudproblem. Ta bort från kosten över kryddig och fet mat.

2. Bli undersökt av en terapeut, gynekolog, hudläkare, tandläkare, för att identifiera orsakerna till skallighet. Börja behandling som framkallar alopeci sjukdomar.

3. Normalisera din regim och sova, spela sport och härda, för att vara i frisk luft.

4. Skydda huvudet från direkt solljus, liksom frost, använd inte täta hattar, dra inte håret med gummiband.

5. Daglig vård för hår, tvätta med mjuka medel, applicera hårmaskor. Hårborstar ska inte vara metall. Vid tiden för hårbehandling bör övergivas färgning och curling.

Folkmedel för skallet huvud:

1. Gör en torrblandning: 1 del av calamusrot, 1 del av burdockrot, 4 delar hopkeglar. Häll handfull blandningen i en liter kokande vatten, koka i 10 minuter, sedan linda in och insistera i en halvtimme. Medel för att tvätta hårbotten och håret varannan dag, utan att använda schampo, torka utan att skölja.

2. Gör en blandning: 1 del av burdockrot, 1 del av pilbark. Häll en handfull blandning i en liter kokande vatten, koka i 10 minuter på den minsta elden och insistera sedan en halvtimme under locket. Använd samma som i föregående recept: Tvätta håret varannan dag.

3. Gör en blandning av torra örter: 1 del nässla, 1 del coltsfoot. Häll en handfull blandningen i en liter kokande vatten, avlägsna omedelbart från värme, täck noggrant och låt i en timme. Gnid i hårbotten dagligen, skölj med avkok av huvudet efter tvätt.

4. Gör en torr blandning. Allt i 1 del: ljung, nässla, burdock rot, humle kottar. Häll en handfull blandningen i en liter kokande vatten, koka i 10 minuter och lägg sedan i en halvtimme. Björnväxter tvätta håret varannan dag.

5. Smör huvudet på vitlök med en mixer. På områden av alopeci applicera vitlök mash en halvtimme innan du tvättar ditt hår.

6. Skala ett löklök i potatismos, sätt i en sked olivolja. Applicera grus på områden med skallighet, håll i 40 minuter, skölj sedan i duschen. Masker, både från vitlök och från lök, för att användas för behandling av skallighet 2-3 gånger i veckan.

7. Hackad ramson, sedan pounded i mush. Ta växten med glödlampan. Applicera vattnet på de skalliga fläckarna, håll i 40 minuter, skölj sedan med vatten med ett mildt rengöringsmedel.

8. Pepparrotgitter, lägg i en kruka. Applicera pepparrotgruel på baldingarealer i huvudet dagligen i 30 minuter, skölj sedan med varmt vatten utan tvål.

9. 5 msk. Placera Genèves gräs zhivuchki i en termos, häll en liter kokande vatten och insistera 1 natt. Verktyget kan användas för att tvätta huvudet varannan dag utan tvål, samt gnugga i hårbotten dagligen.

10. Röda och löv av kuller koka i vatten i en halvtimme. Töm vattnet, pressa växten, slipa bländaren i mush. Blanda gruel med färskt osaltat smör i förhållandet 2: 1. Att gnugga produkten, som en kräm, i hårbotten dagligen, sedan efter en halvtimme, skölj med varmt vatten och ett mildt rengöringsmedel.

11. Gör en torr blandning: 1 del av calendula torr, 2 delar burdock rot. Blandning (handfull) insisterar på en termos, med 1 liter kokande vatten, 2 timmar, sedan stam, och du kan tvätta håret med varm infusion dagligen.

12. Häll upp en handfull färska magnoliablad, sätt dem i en termos. Häll en liter kokande vatten. Insistera 8 timmar. Infusion används för att tvätta håret utan tvättmedel, 1-2 gånger i veckan.

13. 1 msk. Hoppkottar häll 300 ml kokande vatten. Koka i ett vattenbad i en halvtimme. När avkoket är kallt - smutta in i hårets rötter. Applicera botemedlet dagligen. Dessutom kan infusionen av humlekottar tas oralt, 1 kopp per dag, uppdelad i 2-3 doser.

14. Förbered en torr blandning: 1 del timjan, pilbark, ekbark. 4 msk. Blanda häll 1 liter kokande vatten, lägg i ett vattenbad och simma i en halvtimme. Infusion gnuggar dagligen i hårbotten.

15. Varje dag, innan du lägger dig, gnider du hårbotten i hårbotten, smular rågbröd och smörjer dem med olivolja eller burdockolja.

16. Blanda 1 tsk. honung och ricinolja och 1 msk. majonnäs. Applicera på hårets rötter, linda in och håll i 40 minuter, skölj sedan av masken med varmt vatten med en mild huvudtvätt. Mask att göra 1-2 gånger i veckan.

17. Koka en handfull lökskal i ett glas vatten i 10 minuter, låt det stå. Gnid i hårbotten dagligen.

18. Morotjuice, blandad med nypressad citronsaft i förhållandet 1: 1, gnugga dagligen i hårets rötter, håll i en halvtimme, skölj sedan av hårbotten utan tvål. Använd inte masken på mycket lätt eller grått hår - morötter ger en gul färgton.

19. Skölj persiljan (gröna och rot), finhacka, hugga med en mixer, pressa saften. I saft av persilja häll 1-2 matskedar. konjak. Skölj dagligen verktyget i hårbotten, skölj efter en halvtimme med varmt vatten utan tvål.

20. Blanda senap med kefir (1: 1), applicera blandningen i hårbotten, håll i 20-30 minuter, skölj sedan med varmt vatten utan tvål. Mask att göra 1-2 gånger i veckan.

Folkmekanismer för huvudets skall är tillgängliga för alla, är billiga, orsakar inte biverkningar, och kan användas under lång tid hemma, tillsammans med den behandling som doktorn ordinerat.Nästa Artikel
Hur man gör ett barns hår tjockare? Recept "hår"))