Hur man behandlar en svamp på huvudet - metoder och preparat


Svamp sjukdomar idag är inte ovanliga. Att plocka upp dem är otroligt enkelt, och att bli av med oönskade gäster kan vara mycket svårt. I öppna områden av huden för att bekämpa mycosis lättare, och det är märkbart nästan omedelbart. Men för att misstänka en svamp i huvudet i huvudet är det ofta möjligt endast när de redan obehagliga symptomen på infektion uppträder.

Möt svampen!

Hudsvamp har många sorter och inte alla påverkar hårbotten. I huvudsak koloniseras mikroorganismer på den håriga delen, vilket framkallar utvecklingen av sådana sjukdomar som:

 • seborrheisk dermatit;
 • mikrosporiya;
 • ringorm;
 • sårskorpa.

De multiplicerar mikroskopiska sporer, som kan vara bärare av människor eller djur. Sporer är tålamod, de kan stanna på kläder, sängkläder, hygienartiklar och djurhår under lång tid. En gång i gynnsamma förhållanden utvecklas sporer till svampar, vilka bildar hela kolonier som är förbundna med mycelialfilament.

På detta aktiva stadium, svampar och påverka hårbotten. De tränger igenom epidermis, provocerar inflammationen och orsakar död av friska celler, inklusive hårfollikeln.

Om svampen inte behandlas uppträder skaldiga fläckar på lesionsområdena, och då bildar skallighet, och det är ofta omöjligt att återställa håret på dessa ställen.

Huvudsymptom

Manifestation av mycosis i hårbotten på olika sätt. Det beror allt på kroppens motstånd och typen av svamp. Men det finns flera vanliga symptom, den samtidiga närvaron av två eller flera som gör att man misstänker närvaron av en svamp på håret och hårbotten:

 • det plötsliga utseendet av mjäll med en gradvis ökning av dess kvantitet;
 • förlust av hälsosam glans i håret, dess orörda och försvagade utseende;
 • håret börjar falla särskilt intensivt under kamning eller shampooing;
 • bildande och snabb tillväxt av skalliga fläckar och bala fläckar;
 • klåda och / eller foci av rodnad och flaking i hårbotten;
 • några obegripliga sår, skorpor, skaliga stötar på huvudet;
 • hård skörhet hos håraxeln i rotzonen.

Mykos börjar oftast med utseende av mjäll. Därför, om du märker att dina axlar ständigt ströks med vit blom, be dina älskade att noga undersöka huvudet. Och om det finns ytterligare tecken på en svampinfektion, gå omedelbart till en hudläkare eller trikolog.

Diagnos och behandling

Ju fortare svampen identifieras och botas, desto mindre hår kommer att lida. I ett tidigt skede kan du bli av med det genom enkla folkmetoder. Men problemet är att han redan befinner sig i stora skador. Och då kan felbehandling bara förvärra situationen. Det är därför det är värt att spendera lite tid och pengar på undersökningen.

Moderna metoder för diagnos av mykos är enkla och smärtfria, även ett barn tolererar dem helt lugnt. Det enklaste sättet att tända patientens huvud är en trälampa med en specifik våglängd. Det framhäver svampkolonierna och därigenom kan du se lesionsområdet - en ljus, ojämnt definierad plats. Men lampan tillåter inte att bestämma typen av mikroorganismer.

För att välja det mest effektiva antifungala läkemedlet utförs laboratorietester. Som ett prov kan det drabbade håret eller flaget som exfolieras från hårbotten tas.

Det skördade materialet placeras i en ren uppfödningsmiljö och sedan identifieras de odlade kolonierna. Denna studie tar ett par dagar, men då vet läkaren exakt vad han har att göra med.

Behandlingsmetoder

Metod för behandling bestäms på grundval av lesionernas storlek och djup, svampens variation, kroppens allmänna tillstånd och tillhörande symtom. Det kan innehålla externa medel, systemiska preparat, traditionella metoder eller komplex terapi.

Utomhusanläggningar

Det enklaste externa antimykotiska medlet är schampon: Nizoral, Mikozoral, Sebozol och andra. Man bör komma ihåg att de har en botande snarare än en vårdande effekt och måste tillämpas i enlighet med instruktionerna eller rekommendationen från läkaren. Antifungala schampon är inte avsedda för frekvent shampooing.

Om synliga skador redan har uppstått på huvudet, är användningen av balsamer eller salvor indikerad. Enligt läkarnas uppfattning har följande droger bevisat sig bäst:

 1. "Terbizil" - effektiv vid behandling av flerfärgade lavar och alla typer av mykos i huvudet hos vuxna och barn från 7 år.
 2. "Terbinafin" - förstör biosyntesen av svampar, vilket orsakar deras död, väldar alla dess sorter.
 3. "Lamisil" - eliminerar snabbt klåda, skalning och inflammation i huden, men salvan är kontraindicerad för personer med lever- eller njursjukdom.
 4. "Salicyl-zink" - hjälper perfekt med oljig seborré: torkar våta sår, leder till bildandet av jordskorpor, som sedan lätt exfolierar.
 5. "Batrafren" - passar perfekt med jäst, mögelsvampar och dermatofyter, som allvarligt förstör huden, kontraindiceras hos barn under 12 år.

Hur man behandlar svampen på huvudet, bör bestämmas av en specialist efter inspektion och testning. Men om du bestämmer dig för att gå till apoteket själv, åtminstone, kontakta en apotekare och beskriva i detalj symtomen på din sjukdom.

Systemiska droger

För stora skador, när svampen redan har kunnat penetrera djupt under huden eller gå in i blodet, är det lämpligt att använda de antimykotiska läkemedlen internt. Oftast är dessa flukonazol, ketokonazol och andra. Endast läkaren ska ordinera dem, särskilt för barnet.

Även om dessa droger inte är antibiotika, har de en stark effekt på hela kroppen och har en ganska stor lista över kontraindikationer:

 • någon blodpatologi
 • endokrina störningar;
 • svår lever- och / eller njursjukdom;
 • onkologi och närvaro av tumörer;
 • kränkningar av kapillärcirkulationen.

I avancerade situationer kan behandlingskursen omfatta: antibiotika, immunomodulatorer, anti-dysbiosmedel, hormonhaltiga läkemedel.

Sjukhusisering är inte nödvändig även i allvarliga fall, med alla medicinska rekommendationer följt, full återhämtning sker på poliklinisk basis för en period från flera veckor till flera månader.

Folkmekanismer

I de tidiga stadierna, kan hårbotten svamp behandlas framgångsrikt hemma med folkrättsmedel. De klarar inte snabbt med den avancerade formen av sjukdomen, men eliminerar fullständigt mjäll, inflammation, hudskalning, samtidigt som hårfolliklarna ges och bidrar till hårets tillväxt och bevarande.

Här är några tidstestade effektiva folkmekanismer:

 1. Eukalyptusolja. Den har de starkaste antibakteriella och antifungala egenskaperna. I sin rena form kan det orsaka en bränning, så den skiljs från basen (oliv, havtorn, burdock) i ett förhållande på 1:10. Det appliceras prickat på den drabbade huden, och ren olja är användbar för att sätta på en kam och att fördela väl genom håret.
 2. Vitlök komprimera. Dödar alla bakterier, främjar snabb läkning av sår, stimulerar tillväxten av nytt hår. På en matsked av basolja (mandel, persika, olivolja) lägg till en tesked färsk citron och vitlökjuice. Blandningen för att behandla hårbotten, linda med cellofan och varm. Skölj efter 20-30 minuter med varmt vatten utan schampo, skölj i slutet i hälften med ättika.
 3. Ättiksyra. Svampar gillar inte en sur miljö mycket, därför hjälper vanliga eller äppeläger att kämpa med dem i de tidiga stadierna. Apple kan användas för behandling av röda eller peeling områden i sin rena form, bordet späds i hälften med vatten. Behandlingsförloppet är tills fullständig eliminering av symtom och profylaktiskt under ytterligare 7-10 dagar.
 4. Avkodning av skum. I koncentrerad form bidrar det till att bli av med alla typer av hudsvampar. Två matskedar torkade blommor häll ett glas kokande vatten och blöt i 2 timmar i ett vattenbad eller låg värme (du kan insistera över natten i en termos). Broth stam och skölj huvudet efter varje tvätt. Verktyget är giftigt - ta det inte inuti och håll det borta från barn!
 5. Juice Kalanchoe. Det har uttalade antibakteriella egenskaper, läker snabbt sår, bekämpar effektivt abscesser. Koncentrerad juice kan köpas på apotek eller pressas ut omedelbart före användning från bladen på en planta. Applicera endast på den drabbade huden.

I princip har många medicinska växter svampdödande egenskaper: spurge, mynta, verbena, ekbark, kalendula, Johannesört, häststol, etc. Därför finns det många folk recept för att bli av med svampen. Men för att de ska kunna handla, är deras regelbundna långsiktiga (minst en månad!) Användning nödvändig.

I motsats till den allmänna troen sparar en hårklippning på huvudet från en svamp inte - han lever på huden, inte håret. En maskin kan bara sprida mykos i hela huvudet.

Förebyggande åtgärder

Det första sättet att förebygga svampsjukdomar i hårbotten är det strikta iakttagandet av reglerna för personlig hygien, som barn bör lära av från en tidig ålder.

Risken att dela oönskade osynliga gäster blir minimal om:

 • Använd inte andra människors kammar och huvudbonader.
 • kontakta inte med striddjur;
 • Tvätta händerna noggrant efter att ha besökt offentliga platser.
 • lära sig att effektivt hantera stress;
 • tillåta inte allvarlig utmattning
 • Använd högkvalitativ, berikad med naturliga oljor kosmetika för hår;
 • Utsätt inte långt hår för UV-bestrålning.

Hos friska människor med stark immunitet överlever svampen inte, även om den sporer och faller på hårbotten. Därför kan ett effektivt medel mot svampprofylax inkludera god näring, regelbundet intag av högkvalitativa multivitaminpreparat och frånvaron av dåliga vanor.

Hur man behandlar svamp på huvudet hemma

Svamp i hårbotten är en smittsam svampinfektion i hårbotten, som åtföljs av försämring av håret, förlusten, klåda i hårbotten, områden av hyperemi och flaking. Orsaken till sjukdomen är utvecklingen av en patogen på huden. Det finns tre former av svampinfektion i hårbotten: microsporia, trichophytia eller ringworm och favus eller scab.

Svamp sjukdomar kan manifesteras av olika symptom, beroende på typ av patogen. För behandling av sjukdomen med hjälp av folkmekanismer. Behandlingen är baserad på medicinska växter som har antimykotisk effekt, hämmar reproduktionen av patogena svampar och återställer hårstrukturen. I terapi används utomhusmedicin. Men för att förbättra övergripande hälsa och stärka immuniteten kan du dricka kurser som förstärker avkodningar.

Orsaker till sjukdom

Hårbottensvamp är en smittsam sjukdom som överförs till en person från en annan person eller ett djur. Du kan bli smittad med svamp genom direktkontakt med infektionsbäraren eller genom hushållsbruk av andras hår eller vanliga hårborstar eller huvudbonader. Infektionsöverföringen kan också förekomma i frisören, genom sätesrygg i fordon, biografer och teatrar, kaféer och andra offentliga platser.

Men inte alla människor är lika känsliga för patogenen. Vissa människor har inga tecken på sjukdom, även om en svamp är patogenen på huden. Att utlösa uppkomsten av den patologiska processen kan negativa faktorer:

 • minskning av kroppsskydd
 • emotionella störningar, stress, depression;
 • hormonell obalans i kroppen.

Symptom på svamp i hårbotten

Symtom på en hårbottenskada beror på vilken typ av svamp som orsakar det. I allmänhet utmärks följande karaktäristiska tecken på svampskador i hårbotten:

 • försämringen av hårets utseende blir de tråkiga, torra, sköra
 • det finns foci av håravfall;
 • mjäll;
 • klåda;
 • hyperemi i huden;
 • fickor av flaking.

I vissa fall kan svampinfektioner i hårbotten orsaka purulent inflammation. En sådan process utvecklas med tillsats av en bakteriell infektion.

Formen av sjukdomen

Manifestationer av patologi kan bero på infektionsformen. Svampsjukdomar som kan påverka hårbotten:

 1. Microsporia. Denna form av sjukdomen anses vara den vanligaste. Rödhet uppträder i hårbotten, som sedan blir täckt med små bubblor. Håret i detta område blir skört och faller ut.
 2. Trichophytosis eller ringworm. Symptom på sjukdomen uppträder efter en kort inkubationsperiod (5-7 dagar). På huden finns också områden med rodnad och flingning, deras diameter är 2-3 cm. Personen är klåda. I stället för utveckling av svampen blir håret skört och avbrott vid basen, kvarstår det små "penechki" några millimeter långa. I utseende liknar en sådan plats en zon klippt till en skrivmaskin, och därför fick sjukdomen sitt namn. I stället för hårbrott bildas en grå blomma, vilket är myggets mykel.
 3. I vissa fall kan patienten utveckla en djup form av trichofyti, där den patogena mikroorganismen utvecklas i tjockleken på huden. I detta fall varar inkubationstiden flera månader. I detta fall visas edematösa fläckar av rödaktig eller blåaktig färg med en klar kontur på hårbotten. Små bubblor med purulent innehåll kan förekomma på ytan av en sådan skada. Utvecklingen av en djup form av trichofyti leder till försämring av människans allmänna välbefinnande, en ökning av lymfkörtlar, tillsats av allergiska reaktioner mot svamptoxiner.
 4. Favus eller scab. Sjukdomen är vanligare i asiatiska länder, men enskilda fall av sådan infektion uppträder också i Europa. Med nederlaget i hårbotten på huden visas gulaktiga skorskor. Utan korrekt behandling tar sjukdomen upp alla nya områden i hårbotten. På denna plats är det en försämring av håret, deras förlust. Alopeci utvecklas.

Diagnos av sjukdomen

Efter utseendet av de första symtomen på sjukdomen utförs diagnosen. För att identifiera en svampinfektion i hårbotten utförs mikroskopisk undersökning av skrapning och sådd av provet på mikrobiologiska näringsmedier. Baserat på symptomen och tillväxtmönstret av svamppatogenen på näringsmedia bestämmer de sjukdomsformen.

Behandling av svampinfektioner

Behandling av sjukdomen kräver ett integrerat tillvägagångssätt. Vid behandling av svampinfektioner används utomhusmjölksmedel. Sådana läkemedel inhiberar tillväxten och utvecklingen av svamppatogenen. Dessutom stärker dekoreringar med örter och folksalvor håret, ger bättre utseende och bidrar till återställandet av den skadade strukturen. Användningen av uteserveringsmedel främjar också hårväxt genom att förbättra blodcirkulationen och näring av hårsäckar i det drabbade området.

Behandlingen bör börja omedelbart efter de första tecknen på sjukdomen. Man måste komma ihåg att svampinfektioner är mycket resistenta mot terapeutiska ingrepp. Behandlingen ska vara lång och systematisk. Tillämpa utomhus folkmorskor behöver dagligen, strikt följa schemat. Det är också nödvändigt att byta drogen varje 2-3 veckors behandling, eftersom patogener ofta utvecklar resistens mot terapi.
Patogena protozoa svampar bildar sporer, som är mycket stabila och kvarstår under lång tid även under ogynnsamma förhållanden. Efter att behandlingen har börjat, kan symtomen på sjukdomen försvinna. Det är emellertid fortfarande nödvändigt att fortsätta behandlingen, eftersom sjukdomen kan förbli i latent form i form av sporer.

 1. Eteriska oljor. Essentiella vegetabiliska oljor anses vara effektiva vid behandling av svampinfektioner. För att jämnt applicera olja i hårbotten kan några droppar droppas på kammen. Eteriska oljor har antimikrobiella effekter och ger näring till håret, vilket förbättrar deras utseende.
 2. Folkbalsam. Det är nödvändigt att blanda vitlöksaft, olivolja och citronsaft i lika stor volym. I denna blandning fuktar du en bomullspinne och smörjer det drabbade området av hårbotten. Huvudet är inslaget med cellofan på toppen, och en keps eller en varm halsduk läggs på toppen. Håll en komprimering i en timme, tvätta sedan håret med schampo.
 3. Ättika. Skölj med ättiksyra efter tvätt. Förbered det, tillsätt 2 matskedar 9% ättika till en liter vatten.
 4. Svalört. För behandlingsanvändning komprimeras från färskhackade rötter av denna växt. 300 g av rötterna måste finhackas, häll en halv liter vodka och insistera på en vecka i mörkret. Efter insisterande läkemedlet filtreras och används för kompressor. I tinkturen fuktad bomullspinne och smörj den skadade hårbotten. Vik upp cellofan på toppen och sätt på en hatt. Procedurens varaktighet är 1 timme, varefter huvudet måste tvättas.
 5. Renfana. Det är nödvändigt att förbereda ett avkok av tansy. För detta gör du i 400 ml kokande vatten, ånga 1 msk vegetabiliska råvaror, simma i 2-3 minuter, sätt sedan i en timme och filtrera. Denna infusion rekommenderas att använda i stället för schampo för att tvätta huvudet. Utför proceduren dagligen. Behandlingen varar i en månad.
 6. Lemon. Förbered ett avkok av citronskal. För 1 liter vatten måste du ta den krossade skalen av 4 frukter. Koka skalen på låg värme i 15 minuter, sedan kyla och filtrera. Broth skölj håret 2-3 gånger i veckan.
 7. Lök. Hjälper vid behandling av bockkompressor. Löken skalas, malsas i gruel och gnidas i hårbotten, insvept i cellofan ovanpå och sätta på en hatt eller en varm halsduk. Komprimera motstå en timme, varefter huvudet ska tvättas. Istället för lök kan vitlök eller vitlök tas.
 8. Citron och tomatjuice. Blanda dessa juice i lika stora proportioner och gnugga i hårbotten. En sådan kompress hålls också i en timme.
 9. Lila. För behandling av förberedelse av tinktur av lila blommor. Blommor häller alkohol i förhållandet 1:10, insisterar på en mörk plats i en glasbehållare i 10 dagar, sedan filtreras. Tinktur gnids i ren hårbotten.

För att effektivisera behandlingen är det rekommenderat att kombinera användningen av uteserveringsmedel vid avtagning av medicinska örter. Dessa avkroppar rensar kroppen av toxiner och toxiner, stärker immunsystemet, har en antifungal effekt inifrån och återställer hälsan efter en sjukdom. Antifungal behandling kurs:

 1. Herbal decoction №1. Detta avkok används under de första 2-3 veckorna av behandlingen. Det rengör kroppen och förbättrar alla inre organers funktion. För att förbereda buljongen, blanda gräset av tusen- och häststången, buckthorn bark, arnica-färgen och isländsk mos i ett jämnt viktförhållande. Förbered ett avkok av dessa örter. För att göra detta, 1 matsked av samlingen du behöver hälla 200 ml kokande vatten, stå sedan i ett vattenbad i en kvart i timmen och insistera en annan halvtimme. Infusionsfiltrerad. Standarddosering: 1/3 kopp 3 gånger om dagen 40 minuter före måltid.
 2. Herbal decoction nummer 2. Efter 2-3 veckors behandling börjar de ta ett antimykotiskt medel direkt. För dess förberedelse måste man också förbereda en samling. För att göra detta behöver du 1 del av en cocklebur, en violett och en pelargon av biflod och ängsöt, 2 delar av duckweedgräset och 3 delar av yarrowen. Från denna samling förbereda ett avkok på ett liknande sätt. Sedan i en varmbuljong lägga till en alkoholisk infusion av mjölkblod (med en hastighet av 1,5 ml tinktur per 200 ml av läkemedlet). Buljongen tas också tre gånger om dagen för en tredje kopp 40 minuter före måltiden. Denna behandling varar ungefär en månad.
 3. Vid nästa steg upprepas den första behandlingen för att rengöra kroppen av svamptoxiner.
 4. Prevention. I detta skede finns en förstärkning av mänsklig immunitet och förbättring av alla organsystems arbete. För terapi behöver du också förbereda en samling av helande örter: örter av vin och nässla, vinbär och bär, löv och frukt av jordgubbar och rowan. Komponenterna tas i lika stora mängder. Från samlingen förbereda ett avkok på samma sätt som i de andra två recepten. Alkoholtinktur av Eleutherococcus, Rhodiola, Ginseng i ett förhållande av 40 droppar till 200 ml buljong tillsätts till den heta buljongen. Ta 1/3 kopp tre gånger om dagen 40 minuter före måltiden. Kursen varar också 2-3 veckor.

förebyggande

Svampinfektion är lättare att förebygga än att bota. Man måste komma ihåg att sjukdomen är smittsam, och infektionskällan kan vara en sjuk person eller ett djur. För att inte utveckla sjukdomen måste du utföra följande förebyggande åtgärder:

 • kontakta inte infektionsbäraren och använd inte vanliga hushållsartiklar;
 • Undvik kontakt med gateldjur, även om de ser friska ut;
 • följ reglerna för personlig hygien och tvätta ditt hår i rätt tid;
 • När du lägger en bastu eller en swimmingpool, bära du ett individuellt lock.
 • Använd inte andras eller vanliga kam.

Det är viktigt att komma ihåg att sannolikheten för att utveckla en svampsjukdom är högre hos personer med nedsatt immunitet. Därför är det viktigt att övervaka din egen hälsa, äta fullt, spela sport och upprätthålla vitalitet.

Skriv i kommentarerna om din erfarenhet av behandling av sjukdomar, hjälp andra läsare på webbplatsen!
Dela saker på sociala nätverk och hjälp vänner och familj!

Hur man behandlar svamp på huvudet?

Klåda i hårbotten, tecken på inflammation, flaking och eventuellt håravfall - Sådana tecken kan indikera att en person har en hårbottensvamp. Det kan antas att obehaget orsakas av en svamp, men en noggrann diagnos ligger inom en doktors kompetens - en trikolog, en hudläkare.

Svampversikolor, andra sjukdomar behandlas framgångsrikt, vissa kräver användning av droger och strikt överensstämmelse med läkarens rekommendationer.

Diagnos av sjukdomen

I sig har en hudsvamp som kan leverera obehag sortera. Efter att ha bestämt symptomen kan den behandlande läkaren individuellt välja en behandling för patienten, föreslå ett effektivt sätt att bota svampen och undvika att det återkommer i framtiden. Med tanke på sjukdomens infektiösa karaktär överförs det lätt när den allmänna användningen av personliga hygienartiklar, huvudbonader.

En vuxen och ett barn måste behålla personlig hygien för att inte bli smittade. Detta gäller särskilt för personer som besöker poolerna, bastur.

Om en svamp hittas i en familjemedlems hus är det nödvändigt att desinficera delade föremål, fördela handdukar, sänglinne och tvätta kläderna separat.

Nästa - håll en allmän städning och övervaka hälsan hos resten av familjen.

Huvudsvamp symtom

De specifika symptom som en person kommer att uppleva beror på typen av patogen av svampinfektionen. Det finns dock allmänna tecken som tyder på närvaron av en svamp i hårbotten. Detta är:

 • försämring av hårförhållandet - förlust av glans, förlust, torrhet, tråkig färg;
 • avskalning av huden, identifiering av enskilda fläckiga områden av avrundad form med fuzzy konturer;
 • i de områden som påverkas av svampen, gallret håret, faller ut tills utseendet på bala fläckar;
 • Rosa plack syns ovanför hårbotten, som kan täckas med bubblor med flytande, gulaktiga och gråskorpor.
 • håret blir skört vid roten, faller ut och lämnar svarta prickar;
 • Om en person har ringorm, indikerar lokala purulenta hudskador detta.

I infektionsfasen kan symtomen vara implicita, så det är svårt att börja behandlingen i tid. Att diagnostisera förekomst av problem i hemmet kan vara ett gott utseende av mjäll, om det inte tidigare observerats.

Typer av svamp på huvudet

Microsporia är en svamp sjukdom som kan spridas snabbt. Symtom på en sådan svamp är närvaron av rodnad i hårbotten, som kan täckas av bubblor. På skadestället är håret sprött, faller ut.

Trichophytosis eller ringorm, manifesteras av skalning, kliande hud, utseende av röda fläckar och sprött hår. I stället för de brutna håren bildar en gråaktig blom. Med en djup form av trichophytia på huden detekteras svullnad med klara röda konturer, täckta med blåsor med purulent innehåll. Löpande ringorm kännetecknas av generell svaghet, utseendet på skador på kroppen, svullna lymfkörtlar, naglarnas deformation.

Favus eller scab - en sjukdom som i vårt område är sällsynt. Ofta är de sjuka av människor från Mellanöstern och asiatiska länder. Uppkomsten av sjukdomen kännetecknas av utseendet av gulaktiga korst i hårbotten, som utan behandling kan spridas över hela ytan. Under skorporna, håret atrofi, faller ut, blir personen skaldlös.

Behandling av svamp på huvudet

På grund av svårigheten att diagnostisera en sjukdom är det riskabelt att föreskriva dig själv en salva eller något annat botemedel mot en svamp, eftersom felaktig behandling endast förvärrar sjukdomsförloppet. Beroende på typ av mykos, kommer läkaren att berätta hur man ska behandla svampen på huvudet, hur länge och i kombination med vilka förfaranden.

Svårigheten att välja ett läkemedel i närvaro av en huvudsvamp, det finns många rättsmedel för svampen på huvudet, men många av de droger som tas i munnen har kontraindikationer. Så, de flesta av dem rekommenderas inte för alla som har blodsjukdomar, njureproblem, cancer eller en metabolisk störning.

Förutom orala tabletter finns ett antal droger som används lokalt. Dessa är medicinska schampon Mycozoral, Keto Plus, Sebozol, Nizoral och deras analoger.

Innan du väljer att behandla en huvudsvamp, bestämmer en hudläkare vilken typ av infektion som helst. Microsporia behandlas med Termikon och Terbizil salvor, vilka appliceras på sjukdomsfokusen två gånger om dagen. Salva med ett tunt skikt appliceras på den drabbade platsen och försiktigt pundas. Kursen är upp till 4 veckor. Samtidigt kan de förskriva intag av Griseofulvin 3 gånger om dagen. För bättre absorption tas Griseofulvin med en tesked solrosolja. Termerna kommer att bestämmas av läkaren, vanligtvis upp till 2 månader.

Trichophytosis behandlas med mikrosporsalva, som appliceras på det drabbade området en gång om dagen i 2 veckor. En försummad sjukdom som passerat in i det kroniska scenet behandlas med Arievich-metoden för att exfoliera stratum corneum. För detta gör du en komprimering av mjölkbar salicylsalva, som appliceras i 2 dagar. Efter två dagar applicera en komprimering med salicyl-zink eller salicylsalva. Efter komprimering tar doktorn bort det kornade skiktet på huden och de svarta punkterna kvarstår från håret.

Favus behandlas analogt med trichofytos. Kompletter behandlingen med Irunins intag oralt en gång om dagen i 3 veckor. Batrafen salva kan appliceras 2 gånger om dagen till den drabbade huden. Kurs - 2 veckor.

Behandla svamp huvud folk remedies

Milda former av svampinfektioner kan enkelt elimineras om behandling med folkmedicin har samband med mediciner. Eukalyptusolja har en effektiv effekt mot mykos. Det lindrar klåda, irritation. Det är nödvändigt att lägga några droppar olja på en kam eller kam och kamma håret, försök att inte skada huden på huvudet.

En annan effektiv lösning för att lindra svamp symptom är gjord av vitlök, citron och olja. Behöver ta 1 tsk. olivolja, vitlökjuice, citronsaft. Blanda alla, dyka sedan i blandningen med en bomullspanna och gnid försiktigt kompositionen i de drabbade områdena. Då måste du täcka huvudet med en omslag, linda i en handduk och lämna i en timme.

Tätning anses vara en normal reaktion. Efter tiden tvättas huvudet med vanligt schampo, för sköljning ta en liter vatten med tillsatsen av 2 msk. ättika. Du måste upprepa proceduren varje gång du planerar att tvätta håret. Från den första applikationen dämpar symtomen, efter 4 gånger ser håret mycket hälsosammare ut. Minus sätt - vitlök lukt, som kommer från vått hår.

Folkmekanismer

Alla folkmekanismer innebär användning av enkla ingredienser. Det enklaste receptet är att blanda vatten med ättika i ett förhållande 1: 1. Smörj de drabbade områdena varje dag med denna förening, på dag 3 finns lättnad, och efter 2 månader kommer sjukdomen att passera.

En effektiv åtgärd är en infusion av tansy. För beredningen ta 1 msk. l. skum, placerad i en skål och häll kokande vatten i en volym på 400 ml. Disken är täckt med lock och kyldes i 2 timmar. Sedan infusionsfilter och tvätta håret utan att använda schampo i en månad.

Ett annat tillgängligt recept är att göra ett avkok av citronskal. För att göra detta, avlägsna skalen från 4 citroner, häll en liter vatten och koka i 15 minuter vid låg värme. När buljongen är cool kan du skölja huvudet efter tvätt en gång i veckan.

De flesta populära recepten är inte lika effektiva, det är lättare att köpa antifungalsjampo på apoteket än att göra tinkturer och salvor. Att ge företräde endast till populära recept, ignorerar läkarens rekommendationer - ett misstag.

Att komplettera behandlingsförloppet med recept på traditionell medicin är ett sätt att påskynda läkningsprocessen och förhindra återkommande sjukdom. Efter behandling kan folkläkemedel användas från tid till annan som en förebyggande åtgärd, inte att glömma hygien, rätt näring.

Hårbottensvamp

När en person finner peeling och klåda i hårbotten, lägger han inte stor vikt vid detta. Eftersom sådana symptom är hänförliga till utseende av mjäll. Faktum är att dessa tecken kan indikera utvecklingen av en hårbottensvamp. Denna sjukdom ger mycket obehag, liksom leder till farliga konsekvenser. Vad som utgör en hårbottensvamp, hur man diagnostiserar och behandlar den, bör övervägas i detalj.

Orsakerna till svampen i hårbotten

Denna patologi utvecklas av många anledningar. De vanligaste förutsättningarna för hårbotten i hårbotten är:

 • hormonella störningar;
 • genetisk predisposition till sjukdomen;
 • regelbunden närvaro i stress
 • dysfunktion i matsmältningssystemet;
 • en kraftig minskning av immuniteten
 • brist på vitaminer i kroppen;
 • kränkning av metaboliska processer;
 • kroniska sjukdomar.

Också, misslyckande att observera de grundläggande reglerna för hygien i hårbotten kan leda till svampinfektioner.

Är hårbotten smittsam? Ja, de kan smittas om du inte tar försiktighetsåtgärder vid hantering av patienter. Således kan en frisk person smittas av följande skäl:

 • användning av vanliga hygienartiklar med patienten;
 • nära kontakt med den drabbade personen, som ett resultat av vilka patogener sänds genom händerna
 • sår, repor och annan skada på hårbotten.

Det är viktigt att komma ihåg! Varning måste utföras i kontakt med den drabbade personen! Överensstämmelse med hygienreglerna samt hushålls försiktighet hjälper till att undvika smitta med svamp.

Symtom på hudsvamp på huvudet

Symtom i närvaro av svamp sjukdom kan vara annorlunda. Det beror helt på vilken typ av mikroorganism som utvecklas i hårbotten. Oftast har patienten följande tecken på sjukdomen:

 • Hårets tillstånd försämras avsevärt, de blir tråkiga, spröda, förlorar sin glans, börjar falla ut.
 • Skaliga områden av olika former bildas i hårbotten;
 • De drabbade områdena sprider sig gradvis över hela huvudet, i deras ställen ser hår ut;
 • småskaliga plack visas på skallig hud, de har en rosa nyans, ibland blåsande;
 • Håret bryter mot basen, i deras ställe finns det svarta prickar.

I svåra fall kan de drabbade områdena fester, vilket åtföljs av smärtsamma känslor och kliande huvud. Därför kräver svampen i hårbotten omedelbar behandling.

Sjukdomsidentifiering

Differentiell diagnos innefattar undersökning av patienten. Läkaren undersöker den drabbade huden. Men i början av svampinfektionen kan det vara svårt att bestämma rätt diagnos. För en mer exakt bild riktar specialisten patienten till en laboratoriestudie - skrapa på en hårbottensvamp. Resultatet av denna analys kommer att bidra till att bestämma typen av svamp, därmed förskriva den mest effektiva behandlingen. Var ska man skicka skrap? Studien kan genomföras i något medicinskt laboratorium.

Behandling av svamp i hårbotten hos vuxna

Behandling av mjäll och svamp i huvudet hos vuxna bör vara omfattande. För detta ändamål används svampdödande salvor, schampon och tabletter. För att ta bort svampen måste du använda dessa lokala läkemedel:

 1. Ekzoderil. Detta läkemedel har en skadlig effekt på alla typer av svampar. Därför kan det användas för att bli av med sjukdomen på kort tid. Exoderil finns i form av en kräm och är därför endast lämplig för extern användning.
 2. Klotrimazol. En salva som snabbt lindrar de obehagliga symptomen på en svampinfektion, såsom klåda, brinnande, skalning. Dessutom har läkemedlet antimikrobiella och antiinflammatoriska effekter.
 3. Mikonazol. Detta verktyg är gjord i form av salva för extern användning. Detta läkemedel lindrar effektivt inflammation, och har också antimykotisk och antibakteriell verkan.
 4. Nizoral. Detta läkemedel finns i form av schampo och grädde. Ett av de mest populära antifungala ämnena. Applicera den på ren hårbotten i ca 10 minuter.
 5. Ch'ing. Effektivt antifungalt medel, vilket efter första användningen ger ett positivt resultat. Lättnar de obehagliga symptomen på svampskador i hårbotten och normaliserar även talgkörtlarna. Zinovit lugnar inflammerade områden.

Även mycket effektiva är sådana läkemedel för extern användning: Mycozoral, Sebozol, Keto plus. När det gäller läkemedelsterapi används svampdödande medel för behandling, som bör konsumeras inuti. De har en destruktiv effekt på patogener, är antibakteriella läkemedel. Eftersom anti-svampdroger har stor toxicitet, krävs det att de strikt vidhäftar dosen under administreringsperioden. Kontraindikationer för användning av sådana läkemedel är:

 • allvarlig njursjukdom
 • förekomst av maligna tumörer
 • blodsjukdomar;
 • brott mot metaboliska processer i kroppen;
 • störning i cirkulationssystemet.

Potentiella droger kan försämra tillståndet avsevärt, samt förvärra andra sjukdomar. Sådana metoder kan bli av med svampen, både män och kvinnor.

Det är viktigt att komma ihåg! Det bör strikt följa doserna av droger från svampen! Detta kommer att bidra till att undvika biverkningar.

Behandling av svamp hos barn

Svampskador i hårbotten förekommer hos barn ganska ofta, särskilt under det första året av livet. Hur man behandlar denna sjukdom hos ett barn? För en fullständig behandling är det bättre att raka håret på barnets huvud. Behandla drabbade områden dagligen med jodlösning. Antifungala salvor krävs före sänggåendet. För att välja den mest effektiva och säkra salvan behöver du noggrant studera bruksanvisningen. Eftersom många aktuella preparat är kontraindicerade för användning hos barn.

Behandlingen av en svamp på ett barns huvud är en ganska lång process som kräver att hygienreglerna följs, såväl som utnämningen av den behandlande läkaren. Under behandlingsperioden ska du regelbundet besöka en läkare som ska utvärdera återhämtningsdynamiken. Och vid behov justera den föreskrivna behandlingen.

Behandling av folkmekanismer

I alternativ medicin finns det många sätt att eliminera svampen i hårbotten. Den främsta fördelen med denna inverkan är säkerheten av droger som lätt kan förberedas hemma. Naturliga ingredienser för behandling kan köpas på apoteket.

Tjära björk

Denna åtgärd hanterar effektivt olika dermatologiska sjukdomar. När det gäller hårbotten hjälper björktjära inte bara sig av med svampen utan eliminerar även mjäll. För behandling måste du blanda huvudämnet med glycerin i ett förhållande 1: 1. Applicera blandningen på de drabbade områdena. Detta bör göras 1 gång per dag, varpå håret tvättas. Förvara detta läkemedel minst 1 timme.

Träaska ska blandas med fläskfett i lika stora proportioner, blanda noggrant. Förbered salva med den beredda salvan 2 gånger om dagen, tills symptomen på svampinfektion helt försvinner.

Citronsaft

Denna naturliga komponent bör behandla problemområden 3 gånger om dagen. Citronsaft används även med avancerade former av sjukdomen. Det bidrar till att avlägsna obehagliga symptom samt normalisera sebaceous körtlar.

Traditionell medicin har inga kontraindikationer, de kan användas även vid behandling av barn. Den enda nackdelen med denna exponeringsmetod är att behandlingen tar längre tid än vid användning av farmaceutiska preparat.

I vilket fall som helst bör du följa hygienreglerna i hårbotten för att förhindra svamp. Och också att vara försiktig i kontakt med patienten.

Vi behandlar huvudsvamp med hjälp av beprövade metoder hemma

Huvudsvamp är en av de vanligaste sjukdomarna i dermatologi. Det uppstår som en följd av skador på håriga och hudområdena i huvudet genom patogena och villkorligt patogena mikroorganismer. Vid sjukdomens första skede upplever inte en person svår obehag och svåra symptom, men det betyder inte att behandlingen ska skjutas upp. Om det är möjligt att bota mjäll och svamp i huvudet, och hur man gör det med hjälp av folkmedicin, kommer vi att berätta i den här artikeln.

symptom

Symtomatologin beror på svårighetsgraden av sjukdomen. I början av svampen visas rodnad i det drabbade området, klåda och torrhet. Huden blir känslig, små sprickor uppträder.

Kom ihåg: om tiden inte tillgriper behandling kan svampen leda till partiell eller fullständig skallighet. Det är viktigt att omedelbart konsultera en läkare som behandlar svampen.

I mer allvarliga former av sjukdomen kan svullnad av det drabbade området och utseendet av pustler uppträda. Ytterligare skalning visas. Den smärtsamma ytan börjar bli crusted gul eller brun.

När en svampinfektion på huvudet påverkar inte bara huden, utan också håret. De börjar dimma, tunna, bryta, falla ut.

Behandling av svamp på huvudet med hjälp av folkmekanismer hemma

Innan behandling av hårbottensvamp hemma bör du rådgöra med din läkare för att bestämma sjukdoms svårighetsgrad. Tillsammans med de föreskrivna läkemedlen kan appliceras och hemterapi.

citron

Ta en halv citron och pressa saften. Dagligen gnid verktyget i det område som drabbats av svampen.

Var medveten: använd inte andras hårborstar, handdukar, sängkläder och andra personliga hygienprodukter.

Sorrel och Sour Cream

Haka några sorrblad och blanda med hemlagad gräddfil. Använd som salva dagligen. Denna lösning är effektiv vid behandling av svamp på barnets huvud. Det är helt säkert och effektivt.

Smör och vitlök

Skaka en vitlöksklyfta och blanda det med färskt smör i samma proportioner. Applicera blandningen på det ömda området i form av en komprimering. Byt varje dag tills fullständig botemedel.

Skaka löken på en rivare. Med hjälp av gasbind pressa saften. Gnid sårområdet flera gånger om dagen.

Kom ihåg: Efter att ha besökt offentliga platser (bad, bastur, hammam, simbassänger) ska du ta en dusch med antibakteriella medel och schampon.

Gräsuppsamling

Ta 30 g ekbark, 20 g gräshästslag, samma mängd blackberry (grå) frukt, calendula blossoms och örter verbena medicinal. 3 msk. l. Blanda brygga 250 ml kokande vatten. Koka 15 minuter. Passera genom gasbindet. Använd avkok som lotion flera gånger om dagen.

åkerfräken

20 g horsetail brygga ¾ kopp kokande vatten. Lämna i 60 minuter. Stam genom cheesecloth. Skölj det drabbade området med infusion flera gånger om dagen.

Kom ihåg att denna åtgärd kan eliminera sjukdomen bara i början.

När du behandlar en svamp på huvudet, ska schampon som innehåller selensulfid användas.

Ta russin. Skölj väl under rinnande vatten. Skär några bär i halva och gnugga dem över de drabbade områdena. Efter den första ansökan kommer du att se ett positivt resultat.

Tobak från berövande

Detta verktyg anses vara okonventionellt (ur medicinens synvinkel). Men trots allt hävdar många att efter några användningar från att berövas var det inte ett spår kvar. Ta lite tobak från rökarens rör och gnugga den på den ömma platsen.

Vet: En full sömn, en aktiv livsstil, avvisandet av dåliga vanor, rätt näring kan ibland minska risken för svamp på huvudet.

20 g kockrot, samma antal hopkottar och 10 g blomställningar av kalendula häll varmt vatten. Koka blandningen tills vätskan helt har avdunstat. Blanda gruel med vaselin och dagligen, 2 gånger om dagen, gnugga produkten i det område som drabbats av svampen.

lila

Ta 10 g lila blommor och häll 100 ml alkohol eller vodka. Insistera 2 veckor. Den resulterande tinkturen smör sårpunkten. Svampen ska passera inom en vecka efter applicering.

Vet: Vid behandling av svamp bör man undvika direkt solljus.

ramslök

Ta några lökar av vild vitlök och förklara dem. Sätt dem på det drabbade området som en komprimering en gång om dagen.

Blanda en kvist färsk mynta och blanda med 3 g salt. Applicera salva på smärtpunkten dagligen.

Kom ihåg: Undvik stress, överarbete och emotionella situationer. Det är mycket viktigt vid behandling av svampsjukdomar.

Citron, vitlök och mandelolja

Denna lösning hjälper till att ta bort en stark bedömning och rodnad på huden.

 1. Ta vitlök, citron och mandelolja (alternativt, olivolja). 2 klyftor hoppa genom vitlökspressen och med hjälp av gasbind pressa saften. Citron skuren i halva, pressa saften.
 2. Blanda allt med mandelolja. Gnid blandningen i det drabbade området, lind huvudet på toppen med matfilm och en ullduk.
 3. Efter en timme sköljer du produkten och tvättar håret med schampo. Skölj med ättika. För att göra detta, lösa upp 20 ml ättika i 2 liter vatten.

Utför proceduren före varje tvätt.

Tea Tree Oil

Denna åtgärd kan läka små sprickor, lindra svår klåda och ha en antibakteriell effekt. Börja med att ånga ut det ömma stället och gnugga i några droppar olja. Denna procedur kan utföras varannan timme.

Kom ihåg: före behandling, kontakta en hudläkare för att bestämma diagnosen. Så, om du har berövat, och du behandlas med mjällmedel, kan detta leda till försämring av ett allvarligt tillstånd.

Morotsjuice och vinäger

Ta 250 ml 70% ättika och 100 g frisk gulrotjuice. Blanda och blanda lotioner med det smärtsamma området 4-6 gånger om dagen.

Kom ihåg: med ättika bör du vara extremt försiktig. Gnid aldrig det i hårbotten - gör lotioner.

potatis

 • finhacka den genomsnittliga potatortubben och pressa saften med gasbindning;
 • gnugga produkten i hårbotten;
 • med svampen hjälper och potatisskivor. För att göra detta, skära grönsaken i plattor och fästa på huvudet;
 • vikla med matfilm och en handduk, håll kompressen i timmar.

Lök Husk

Ta 4 stora lök och skalla dem. Häll skalen med 1 liter kokande vatten och koka i en timme. Kyl och skölj håret efter tvätt.

Vet: om du har skadat hårbotten, se till att du behandlar nötningen eller sårar med ett antiseptiskt medel för att förhindra infektion.

Apple mot klåda

Gnid ett stort grönt äpple på ett fint rivjärn. Applicera den resulterande vattnet på hårbotten och håret. Wrap på matfilm och en handduk. Håll verktyget i en halvtimme, skölj sedan. Förfarandet utförs 2 gånger i veckan.

Hem lotion

 1. Ta några maskrosblommor och citron. Första mala och häll 70 ml vodka eller alkohol.
 2. Kram saften från citronen, lägg den till behållaren med maskrosor. I blandningen, sätt in 5 ml flytande naturlig honung. Rör om och sätt på ett mörkt ställe i 14 dagar.
 3. När lotionen är klar, spänna den och applicera den på ditt hår. Släng dig i en handduk.

Håll produkten på huvudet i 30 minuter och tvätta sedan håret. Upprepa proceduren 2 gånger i veckan tills fullständig botemedel.

Svampjodbehandling

Jod används ofta för att behandla svamp på huvudet. Applicera lösningen på områden av hår där det finns en infektion, två gånger om dagen, morgon och kväll. Behandlingsförloppet med denna metod är tills fullständig återhämtning.

celandine

Hacka celandine fint. Med hjälp av gasbind pressa saften. Torka av det drabbade området med juice en gång om dagen.

Kom ihåg: Celandine juice är giftigt. Försök undvika kontakt med ögon, mun och andra delar av kroppen.

Hur man botar en svamp på huvudet med mediciner

Terapi av svampen i hårbotten syftar till att ta emot antifungala medel för systemisk verkan.

Kom ihåg att många läkemedel för behandling av svampar har en toxisk effekt. Läs därför kontraindikationerna i anteckningarna till läkemedlet.

Oftast används i kampen mot svamp på huvudet: "Miconazol", "Clotrimazole", "Griseofulvin".

Vet: droger ska behandlas i minst en månad. Och efter fullständig försvinnande av svampen ytterligare 10 dagar.

Var försiktig: om du använder rosa lök, använd inte läkemedel som innehåller tjära och svavel. Detta kan dubbelt förvärra situationen.

Effektiva metoder och läkemedel för behandling av svamp på huvudet

Huvudsvamp är en patologisk process som idag påverkar människor i olika åldrar och kön. Det finns en patologi för orsakerna till nederlag av hud och hår av patogena mikroorganismer. Vid det första skedet av sjukdomen känner personen inte obehagliga symptom, men detta är ingen anledning att skjuta upp behandlingen. Hur man behandlar svamp på huvudet? För att göra detta kan du använda läkemedels- eller hemmetoder, som tidigare avtalats med din läkare.

Användningen av schampo

Hemma, för att bota svampen på huvudet, kan du använda farmaceutiska schampon. De har en anti-svamp effekt. När du väljer ett schampo, var uppmärksam på kompositionen. Det ska finnas en komponent som ketokonazol.

Nizoral

Detta är ett av de bästa sätten att bekämpa svampen i huvudet. Efter applicering kan den fortfarande fungera länge. Nizoral är ett verktyg som inte bara kan behandla svampsjukdomar utan även seborré och mjäll. Applicera schampo måste vara 2-3 gånger i veckan. Instruktionerna för användning, kontraindikationer och recensioner finns i denna artikel.

Mikozoral

Detta läkemedel har också visat sig vara effektivt vid behandling av svamppatologier. Du kan också använda schampo för att bekämpa mjäll och dermatit. Använd 2-3 gånger i veckan.

Dermazol

Antimykotisk schampo ska appliceras 5 gånger i veckan. Detta är det enda sättet att få en positiv dynamik och eliminera huvudsvampen. Vi har förberett för dig en mer detaljerad artikel om detta läkemedel, som du hittar på länken.

Förutom schampon finns det många droger från svampen på huvudet. Särskilt effektiv är behandlingen av svampdödande salvor. Detta är en medicinsk form av läkemedlet, som har en lokal effekt. Salva måste appliceras lokalt på det drabbade området. Även den behandlande läkaren kan vara förskrivna läkemedel i form av en kräm eller gel.

Terbizil

Detta läkemedel bör appliceras på området av svampslängan 2 gånger om dagen i ett tunt jämnt lager. Behandlingskursen blir 1 månad. Bruksanvisning Terbizil, kontraindikationer och recensioner i den här artikeln.

Nizoral

Sammansättningen av denna salva föreslår närvaron av ketokonazol. Det är en antifungal komponent med ett brett spektrum av effekter. Det kan effektivt användas för olika typer av svampinfektion. Applicera varje dag på ren och torr hud. Verktyget påverkar effektivt de patogena svamparna, huden, medan dess komponenter inte invaderar blodet.

Svavel-salicylsalva

Detta är ett kombinerat läkemedel som används för extern behandling av huvudsvamp. Dess sammansättning innehåller komponenter såsom svavel, petrolatum och salicylsyra. Vid bearbetning av huden samverkar svavel med organiska komponenter som producerar sulfider och pentationsyra. Dessa medel har antibakteriella och antiparasitiska effekter.

tabletter

För behandling av huvudsvamp kan du använda droger i pillerform. Det mest effektiva kvarstår:

 1. Ketokonazol. Denna åtgärd har antiparasitiska och antifungala effekter. Mottagning att leda 1 tablett varje dag. Helande aktiviteter spenderar 2-3 veckor.
 2. Mikonazol. Tilldela 4 tabletter per dag.
 3. Flukonazol. Detta verktyg kan användas som förebyggande och behandling av huvudsvamp. Den dagliga dosen innefattar 1 tablett.
 4. Nystatin. Detta är ett antimykotiskt antibakteriellt läkemedel. Ta 500 000 IE 4 gånger om dagen.

Folkmetoder

Det är möjligt att behandla svamp på huvudet hemma med hjälp av folkläkemedel. Tack vare dem kan du stoppa symtomen och påskynda återhämtningen.

Effektiva är följande recept:

 • Mala vitlök med en rivare, kombinera med smör i lika stora proportioner. Applicera blandningen på det drabbade området som en komprimering. Ändra det för att slutföra läkning.
 • Mala lök på en rivare, pressa saften. Fukt en bomullsull i det och behandla det drabbade området. Behandlingen utförs flera gånger om dagen.
 • Ta 30 g ekbark, 20 g horsetail, 20 g björnbär, 20 g kalendula och 20 g verbena. Vid 60 g av samlingen har ett glas kokande vatten. Stew i 15 minuter på elden, filtrera och använd buljong för en komprimering 2-3 gånger om dagen.


Nästa Artikel
Vackert hår under graviditeten - hemligheterna av säker vård