Typer av sår på huvudet: deras tecken och behandling


Det finns många sjukdomar i samband med hud och hårproblem. "Sår" på huvudet är inte bara en estetisk olägenhet.

I de flesta fall talar de om allvarliga problem i kroppen. I avsaknad av korrekt behandling är fallet inte begränsat till den vanliga klåda. I hårbotten finns utslag, mjäll, torkskorpor, processen kan leda till håravfall.

Orsaker till hårbottensjukdomar

Hudsjukdomar, liksom de flesta andra, uppstår när immuniteten försvagas. Om kroppen försvagas, förlorar den sin förmåga att motstå infektioner och parasiter.

Förekomsten av konstanta nervbelastningar, stress, sömnbrist - detta är också orsaken till dålig immunitet.

Immunskydd försämras med obalanserad näring. Förekomsten av mjäll kan till exempel utlösas inte bara av svampmikroorganismer utan också av den vanliga bristen på väsentliga spårämnen.

En av anledningarna till att det finns sår på huvudet är ett brott mot ämnesomsättningen. Dåliga talgkörtlar stimulerar utvecklingen av dermatit. Sjukdomar i de inre organen och hormonella störningar leder ofta till utseende av cystiska formationer.

Utseendet av smärtsamma foci på huvudet i håret beror på utveckling av onkologi, infektion med ringorm, intag av olämpliga patientmediciner och allergier.

Det är nödvändigt att noga följa alla hygieniska och hygieniska regler: Håll ditt hår rent, använd endast en enskild kam, använd beprövade kosmetiska och hygienprodukter. Även om överensstämmelsen med hygienreglerna inte ger en absolut garanti för skydd mot sjukdomar i hårbotten. Löss kan bosätta sig i helt rent hår.

Sår på huvudet, förutom skador, kan uppstå när de injiceras i en försvagad organism, infektioner som är virala, bakteriella och svampiga i naturen. Med en minskning av immunitet kan kroppen inte klara av sjukdomar. Med tiden blir gråtande hudirritation sår, ibland till och med purulent. Infektionen sprider vid kamning av problemområden och i avsaknad av desinfektion.

Orsaken till hårlinjens sjukdom, uppkomsten av finnar på huvudet kan vara trivial mekanisk skada på huden, användningen av hårnålar och andra tillbehör som framkallar sårets utseende på huvudet.

Mycket komplicerar behandling av ärftlighet, allergiska reaktioner, negativ ekologi.

Symtom på stora hårbottenproblem

Hushållens kvalster

En mycket vanlig anledning till att hårbotten är kliande och fläckig är hushållskläder. Skabb och mjäll är de första tecknen på aktiviteten hos dessa parasiter.

Deras utseende är en signal om brott mot hygienregler. Ofta finns det på ett barns huvud som har varit i kontakt med andra patienter eller hos vuxna som har besökt bad eller tåg, där sanitära normer inte har följts. Små sår förekommer från lusbett och kliande huvud.

Avleda parasiter ganska enkelt. För detta finns det många effektiva mediciner och folkmetoder.

acne

Anledningen är en mikroskopisk mite som ligger i de övre skikten av huden. Med nedsatt immunitet eller på grund av hudsår rysar fästet i djupare lager av dermis, vilket gör att patienten utvecklar akne, sår, rodnad i ansiktet och i hårig del av huvudet. Han är orolig för svår klåda. Hjälpen från inte bara en hudläkare, men också en dermatokosmetolog kommer att krävas.

seborré

Sår i hårbotten orsakas av dysfunktion i talgkörtlarna, undernäring, brist på vissa vitaminer. Patologi kan vara associerad med sjukdomar i nervsystemet eller infektion med HIV.

Det finns inflammationer, skorpor och skalning i håret och på ansiktet. I vissa fall utvecklas seborisk dermatit.

Det kännetecknas av utseende av klåda och mjäll. Och detta beror inte nödvändigtvis på att hygienreglerna inte överensstämmer. Även det bästa och dyraste schampot hjälper inte om talgkörtlarna störs och immuniteten försvagas.

Kontakt med dermatit

Det kan orsakas av en allergisk reaktion på olika föremål eller organismer som en person har haft i kontakt med. Kontaktplatsen blir röd, det finns en känsla av klåda och brinnande, som inte passerar sig själv.

Läkaren måste kontrollera typen av en sådan reaktion och förskriva ett antiallergiskt läkemedel.

psoriasis

Kan vara lätt och tung form. När ljushuvudet kliar upp, uppträder små bulgingplåtar på huden, som du kan bli av med ett speciellt schampo.

I allvarlig form, när det finns en ökning av regionala lymfkörtlar, behöver du hjälp av en läkare.

Eksem seborrheic

Varför det uppstår är fortfarande ett mysterium för forskare. Patienten under håret uppträder först röda fläckar på huvudet under håret, efter ett tag börjar de kliar och skalar. Om sjukdomen inte kan besegras i början med hjälp av ett speciellt schampo, så kommer de snart att visa sig på ansiktet och på hela kroppen.

Lossa platt röd

Hårbotten är täckt med röda och lila tubercles (papules). Med tiden omvandlas de till ärr, där håret försvinner. Barn drabbas sällan av denna sjukdom, för det mesta är gamla människor sjuka. En hudläkare ska kontaktas omedelbart, eftersom det inte kommer att vara möjligt att återhämta sig på egen hand.

Avlägsna bältros

Om vattna blåsor och rödaktiga fläckar uppträder på huvudet kan detta vara ett tecken på penetrationen av herpesviruset i kroppen, som liknar vallkoppspiran. Bältros kännetecknas av smärtsamma symtom: klåda, huvudvärk, vilket gör att även ansiktsnervlamning är möjlig. Att se en läkare är nödvändig.

ringorm

Även kallad dermatofytos. Sjukdomen orsakas av en svamp. Över tiden blåses fickorna på flak på huvudet och blir sår. På deras plats bildas ärr. Sjukdomen är mycket smittsam, främst ungdomar lider av det. Det är också obehagligt eftersom håret i problemområden kan förloras för alltid.

Pityriasis versicolor

Ett annat namn är mångfärgat. På de övre skikten av huden finns fläckar av olika färger, som visas under de små skalorna. Denna typ av lavar kännetecknas av svår klåda och svettning. Eftersom det har en svampig natur, är det nödvändigt att behandla sjukdomen med svampdödande medel.

Eosinofil follikulit

Med en svag immunitet på huvudet kan det förekomma sår, vilket kliar mycket, och då blir ont och fester. Skurven som bildas i deras plats kommer gradvis att växa, om inte att engagera sig i snabb behandling. Läkaren kommer att rekommendera en lämplig salva med schampo och drogbehandling.

microsporia

Mycket smittsam. Överförd från djur till människa. Utbrott i form av bubblor expanderar gradvis i storlek. Håret torkar ut, börjar bryta.

trihofitia

Det finns två former. När ytutslaget ser ut, florar huden bort, håret bryts lätt och faller ut. I deras ställe är mörka prickar. I det andra fallet kan du också förlora hår, men på platsen för deras förlust blir rödbruna knölar.

Favus (scab)

Skador på huden i svampens natur leder till klåda och brännande. Gulaktig korst visas i detta område med en obehaglig lukt. De kan blöda. Håret blir skört, förlorar glans. Ibland tar det flera månader att bota en patient.

behandling


Klåda, rodnad och utslag, alla negativa fenomen som presenteras i bilden - det här är bara den synliga delen av besväret. Scabs och fallskalor kan leda till utveckling av sådana allvarliga konsekvenser som:

 • mikrobiellt eksem
 • protein i urinsammansättningen;
 • även cancerproblem med huden.

Om såren på huvudet inte försvinner länge, och de reklamerade schamponerna, oljorna och vitaminerna gör lite för att hjälpa, bör du konsultera en läkare. Tester kommer att tilldelas som bestämmer besvärets art: huruvida det är en infektion, ett hormonellt misslyckande eller en attack av en försvagad organisme av en svamp.

Rekommendationer om hur man behandlar mjäll och sår i huvudet beror på resultaten från test och analyser. I de mildaste fallen får patienterna råd från den behandlande läkaren om användning av salvor, geler, serum, som har tonisk eller antifungal effekt. I mer allvarliga fall är lokal behandling av lesioner där sår förekommer inte tillräckligt. Ansök sedan:

 • antibiotika;
 • droger som positivt påverkar tarmmikrofloran tarmtoxiner;
 • antihistaminer - för allergier.

De flesta utomhusprodukter som används när huvudet kliar, innehåller koltjära, zink, björktjära. I moderna kliniker, tillsammans med användning av schampo och salvor innehållande salicylsyra eller naturliga oljor, försök att tillämpa komplex behandling.

Patienter som har genomgått subkutan injektion eller laserbehandlingsprocedurer talar positivt om dessa metoder. Ämnen som dödar infektionen injiceras under huden, sår på huvudet med en laser är desinficerad. Komplex terapi, inklusive massage och effekten av ångkapseln, fungerar ganska effektivt och snabbt.

Folkmetoder

Testade av tid och effektivitet är inte sämre än de medel som uppfunnits i vår tid. Naturligtvis bör de inte användas i avancerade fall.

Traditionell medicin vet hur man blir av med skabb eller mjäll. För att göra detta, använd tomatjuice, blanda det med vegetabilisk olja i lika delar. Varm komposition torka de drabbade områdena. Det rekommenderas även salva på basis av svamp, med tillsats av salt och svavel. Även i folkpraxis används ofta favoritdryck av all-bröd kvass. Det är användbart inte bara när det tas in, men hjälper till att läka från skorporna på ytan av huden.

I kombination med medicineringsbehandling kommer användningen av decoctions av Hypericum, ek och kamille att vara en bra hjälp. Samlingar från celandine, succession och calendula kommer i hög grad att underlätta patientens tillstånd. En tjärsåpe kommer att vara användbar inte bara under behandlingens gång utan också i framtiden för att förebygga återfall. Herbal conditioners hjälper inte bara ömt hår, men kommer att bevara skönheten i hälsosamma.

Det är bättre att diskutera alla orsaker och behandling av sjukdomen med din läkare för att inte skada din hud. Regelbunden skrapa kan leda till sorgliga konsekvenser. Frågan om vad som hände med huden och hur man behandlar det ska alltid ställas till en specialist.

SKRÄDDNINGAR AV HÅRDEN DEL AV HEADEN

Huvudband - keps "/>

Huvudbandage - "lock".

Thrashing bandage "/>

Kraschbandage på pannan.

Sår av hårbotten mjukvävnader är alltid farliga. De kan åtföljas av kraftiga blödningar, skador på ben i skallen, hjärnskada (hjärnskakning) eller hjärnblödning (hematom), förekomsten av hjärnödem och inflammation i hjärnhinnorna (meningit, encefalit). Tecken på skador på hjärnan och skallben, utveckling av inflammatoriska komplikationer är huvudvärk, illamående, dimsyn och känslighet i huden eller lem svaghet i dem, förhöjd kroppstemperatur, yrsel tills hans förlust.

Hjälp: 1. Rengör och tvätta såret. Ett sår som är förorenat med jord eller andra främmande föremål måste rengöras med pincett eller för hand. Sedan tvättas såret ordentligt med väteperoxid eller en svag lösning av kaliumpermanganat (2-3 korn per kopp, helst kokt, vatten). Du kan tvätta såret med kranvatten. Vid kraftig blödning är det först och främst nödvändigt att stoppa blödningen.

2. Behandla huden runt såret. Innan du behandlar huden är det nödvändigt att skära håret på ett avstånd av två centimeter runt såret. Torka sedan sårets kanter noggrant med jodlösning, lysande grön (lysande grön), mättad lösning av kaliumpermanganat eller alkohol. Samtidigt är alkohol absolut inte tillåtet i såret.

3. Stoppa blödningen. Vid blödning från ett sår i hårbotten är det mest effektivt att tampongera den med en steril trasa eller ett sterilt bandage. Du kan använda gasväv, bomull eller annan ren trasa. Pinnen pressas hårt till kanterna och botten av såret i 10-15 minuter. Om blödningen inte stannar, appliceras ett tryckbandage på injektionssprutan som injiceras i såret.

4. Applicera ett bandage (helst sterilt). Applicera ett dressing på såret i hårbotten utförs enligt följande: riva ett stycke (sträng) ca 1 m i storlek från bandaget, sätt det på kronan, ändarna ska doppas vertikalt ner från öronen; patienten själv eller någon från assistenterna håller dem i ett spänt tillstånd. Bandageturen startar från vänster sida vid pannans nivå, går till höger sida tillbaka till baksidan av huvudet, vilket gör två rundor med obligatorisk fixering av första omgången. Den tredje omgången av bandaget lindas runt strängen, antingen till vänster eller till höger, så att den skulle överlappa den tidigare turnén av bandaget med 1/2 eller 2/3. Varje efterföljande runda går högre och högre tills hela håriga delen är bandaged. Den sista omgången av bandaget är bunden till den återstående vertikala delen av strängen från vardera sidan. Slipsens vertikala ändar är fastsatta under hakan.

5. Applicera kallt. På bandaget i såret ålägger en förkylning. Kylning av det skadade området minskar blödning, smärta och svullnad. Du kan fästa ett ispaket, is, inslaget i en plastpåse, en värmepanna fylld med kallt vatten eller en trasa fuktad med kallt vatten. Som uppvärmning förändras isen. Typiskt, tillräckligt kall för att hålla på plats för skada 2 timmar för att gå vidare enligt följande: 15-20 minuter kallt innehav vid skadestället, följt av 5 minuter det avlägsnas, och en ny sats av is appliceras på nytt i 15-20 minuter, etc.

6. Se en läkare. Externa tecken på huvudskada återspeglar inte alltid offerets tillstånd. Osynliga inre skador är fyllda med fara för offrets liv. Du kan inte tveka att kontakta en läkare. I alla fall av huvudskador ska du omedelbart kontakta en läkare.

Huvudskador och sår, symtom och behandling

Skador på skallens mjuka hud kan stängas och öppnas. För att stänga är blåmärken, för att öppna - sår (skador). Kryssningar uppstår som ett resultat av att träffa huvudet med hårda föremål, träffar huvudet med ett hårt föremål, faller etc.

På grund av effekten är huden och subkutan vävnad skadad. Blod hälls från de skadade blodkärlen i subkutan vävnad. När galea aponeurotica är intakt bildar det läckta blodet ett begränsat hematom i form av utskjutande svullnad (stötar).

Med mer omfattande skador på mjuka vävnader, åtföljd av en ruptur av galea aponeurotica, bildar blodet som hällt ut från de skadade kärlen spilld svullnad. Dessa omfattande blödningar (hematom) i mitten är mjuka och ger ibland svullnad (fluktuation). Dessa hematom kännetecknas av en tät axel runt blödningen. När man känner en tät axel runt omkretsen av blödningen, kan det vara fel på en kranbrottsfraktur med tryck. En noggrann undersökning, liksom ett röntgenfotografi, gör det möjligt att korrekt identifiera skadan.

Såren hos huvudets mjuka vävnader observeras som ett resultat av sår med både skarpa och trubbiga verktyg (tråkigt våld). Lindad mjuk skalle täcker farligt eftersom lokal infektion kan sprida sig till innehållet i skallen och leda till meningit, encefalit, och hjärna abscess, trots integriteten av ben, som ett resultat av kommunikation tillgänglig mellan de ytliga venerna och vener inuti skallen. Infektion kan också spridas genom lymfkärlen. Samtidigt med skadorna på mjuka vävnader kan benens skall och hjärnan skadas.

Symptom. Symtom beror på skadans art. Skivade och hackade sår blöste kraftigt och gaped. Punkterande sår blöder lite. I avsaknad av infektionskomplikationer är skadaförloppet gynnsamt. Om såret behandlades under de första timmarna kan det läka sig med första avsikt.

Symtom på skadade sår motsvarar sårets natur. Kanterna hos det blåmärken som är skadade är ojämna, med spår av kontusion (crush), blötläggs i blod, i vissa fall är de lossna från benet eller underliggande vävnader. Blödning är mindre rik på grund av trombos av krossade och brutna kärl. Krossade sår kan tränga in i benet eller vara begränsat till mjukvävnadsskada. Ett karakteristiskt kännetecken för sönderfallna sår är betydande avskiljning från de underliggande benen och bildandet av flikar.
En speciell typ av skada på huvudets integum är den så kallade scalping, där mer eller mindre av hårbotten delas i hårbotten.

Behandling. I de flesta fall, efter noggrann förbehandling av själva såret och de omgivande områdena, är det tillräckligt att sätta sår på såret och för små sår - ett tryckbandage. Vid allvarlig blödning ska blodkärl vara bundna. Endast ett friskt, oförorenat sår kan sutureras. Om kontaminerade sår instängda i de lindade objekt tas bort med pincett, kanterna såret smort med en lösning av jod tinktur, friskar sårkanterna (såret producerar primär bearbetning), hälls i ett sår penicillinlösning (000 enheter 000-100 50 0,5% novokain lösning) eller infiltrera lösning penicillin sårskanter, varefter såret sutureras helt eller delvis. I sistnämnda fall injiceras kandidaten under huden. Genom att minska inflammationsprocessen kan en sekundär sutur appliceras på såret. I vissa fall föreskrivs injektion av penicillinlösning intramuskulärt. Om såret är helt syt och i följande dagar kommer det att finnas tecken på inflammation, ta bort sömmen och öppna såret.
För profylaxens syfte administreras tetanusserum till alla de sårade, och för allvarliga sår, särskilt de som är förorenade med jorden, administreras anti-gangren serum.

Care. Hår på huvudet bidrar till föroreningen och gör det svårt att behandla huden och såren, och därför bör de rakas bort så mycket som möjligt runt såret. Vid rakning måste man ta hand om att inte införa smitta i såret - det bör stängas med en steril trasa. Rakning sker från såret, inte till såret.

Hur man behandlar ett sår på huvudet

Sår på huvudet är uppdelade i punktering, snittad, sönderdelad. De kan uppstå som resultat av skador på hösten, påverkan, blåmärken. Offret måste ges förstahjälp och levereras till Institutionen för Traumatologi.

Du behöver

 • - alkohol
 • jod;
 • - Zelenka;
 • - väteperoxid;
 • klorhexidin;
 • - kaliumpermanganat
 • - is;
 • - paketet;
 • - varmvattenflaska
 • - steril gasbindning
 • - bandage.

instruktion

1. Tvätta händerna noga och behandla dem med medicinsk alkohol eller annan alkoholhaltig vätska innan du ger första hjälpen så att du inte får en infektion i såret. Rengör huvudet sårt med en steril gasväska. Använd inte bomullsull, dess partiklar kan förbli i såret, vilket kommer att orsaka ytterligare komplikationer. Om hårbotten är skadad, skär håret på ett avstånd av 2 cm, tvätta det skadade området med 3% väteperoxid, klorhexidin eller en svag lösning av kaliumpermanganat.

2. Runt såret, smutta huden rik med jod, grön färg, alkohol eller en intensiv lösning av kaliumpermanganat. Se till att dessa medel inte kommer till den skadade platsen, eftersom de kan orsaka vävnadsbränning, vilket kommer att komplicera processen för efterföljande helande.

3. Om blödningen är riklig och inte upphör självständigt, fäst en steril gasbindning på skadestället och applicera sedan ett tryckbandage. För att minska smärta, svullnad och stoppa blod kan du lägga en ispåse eller en varmvattenflaska fylld med kallt vatten på ett bandage. När vattnet värms, byt upp värmeplattan. Detta är extremt viktigt under den varma årstiden, om vägen till avdelningen för traumatologi tar en betydande tid.

4. Försök inte att ta bort främmande föremål som är självständiga i ett djupt sår. Det är inte säkert att göra detta, eftersom blödningen kan öka. Endast en högt kvalificerad läkare, traumatolog eller kirurg kan utföra manipuleringar för att bota främmande föremål.

5. Oavsett graden av skada på huvudet, ring omedelbart akutmedicinskt stöd eller ta patienten till närmaste avdelning för traumatologi självständigt. Med ett djupt sår finns det ett hot om inflammation i hjärnans foder, vilket kan vara dödligt och följaktligen kan även en liten fördröjning i tillhandahållandet av specialläkarmottagning kosta patientlivet.

Tips 2: Hur man hanterar lacerations

Skada på integriteten hos huden och mjuka vävnader i kroppen kallas ett sår. Slitna sår kan bildas som ett resultat av en oförutsedd mekanisk effekt på huden och djupare lager. Som vanligt är det sårta såret åtföljt av svag eller kraftig blödning.

instruktion

1. Försök att självständigt stoppa blödningen med metoder som är lämpliga för en viss situation. Detta kommer att minska blodförlusten och låta dig titta runt såret för att bestämma graden av vävnadsskada. Ta bort eventuella resterande kläder eller andra föremål i såret.

2. Det är acceptabelt att en infektion bringades in genom kläder eller vapen. Tvätta såret med antiseptiska preparat (furatsillinlösning, väteperoxid eller en svag manganlösning). Det är tillåtet att använda stora mängder vatten. Tvätta såret från toppen till botten. Gör allt försiktigt, utan tryck.

3. Med djupt sår, i vissa fall, ge personen ett antibiotikum och med stark smärta, anestesimedicin. Titta på kroppstemperaturen, dess ökning signalerar förekomsten av infektion i såret

4. Torka skadestedet. För att göra detta, blöt såret med absorberande dukar; gör detta flera gånger tills varje vätska avlägsnas.

5. Smörj sårkanterna med grön färg eller jod. Häll aldrig lösningarna lätt i såret: graden av skador på nervändarna är ganska hög, vilket orsakar allvarlig smärta (till exempel en smärtsam chock).

6. Applicera ett sterilt förband inte för hårt, för att inte försämra blodcirkulationen. Om blodet har läckt genom förbandet, applicera några mer på toppen utan att ta bort det föregående lagret.

7. Lämna i alla händelser den skadade personen till akutrummet eller klinikens akutrum för samråd. Det är tillåtet att kräva en kirurg att binda eller sticka några stygn.

8. Ett sårt sår kan läka upp till 10 dagar (utan komplikationer). Under denna period ska behandlingen av sår, förband, övervaka graden av helande och övervaka den sårade allmän hälsa.

Tips 3: Hur man behandlar en sårkatt

Sår hos katter är ganska ofta och uppträder oavsiktligt av en slump, och därför bör varje djurägare inte gå vilse i en sådan situation och positivt behandla vävnadsskadorna i hans husdjur.

Du behöver

 • - sterilt bandage eller gasbindning
 • - sax;
 • - bomullspinne
 • - Zelenka;
 • jod;
 • - vodka eller alkohol
 • - pincett;
 • - 3% väteperoxidlösning;
 • - Streptocid tablett;
 • - Vaselin;

instruktion

1. Stoppa blödet innan du går vidare till behandlingen av såret. För att göra detta, ta ett sterilt bandage och skära ett litet stycke av det med ett sax, som sedan fäster det på djurets sår. Tryck försiktigt på bandaget på sårets yta, håll det och se till att blödningen har stoppat. Om djuret fortsätter att förlora blod, tveka inte och kontakta omedelbart en veterinär!

2. Se till att blodförlusten på din katt inte är läskig, gå till behandling av skadad vävnad. Gör en bit steril bomullsullpinne och fukta den i en lösning av väteperoxid, som har desinfektionsverkan. Behandla sedan noggrant och snyggt detta område runt skadan med en bomullspinne, och ta bort blodig och purulent urladdning. Skölj inte koagulerat blod i ett sår.

3. Ta en sax, smörj dem lätt med petroleumjelly eller fuktar dem med vatten och skär ullen runt ditt djurs sår. Använd inte torr eller inte smutsad med vaselin sax, tvärtom kommer du att förorena kattens sår med skjuvull, vilket är extremt missnöje. Efter detta titta noggrant runt ditt husdjurs skadade vävnader för att identifiera främmande föremål i dem, säg glas eller sandkorn. Om du lyckades hitta dem, ta bort dem snyggt därifrån med de tidigare bearbetade vodka- eller alkoholpincettarna.

4. En bomullspinne doppad i vätska som har en desinfektionseffekt (detta kan vara grönfärg, jod, vodka eller alkohol), smörj huden runt såret. Om du inte har speciella sårläkningspulver som används för att behandla sår i veterinärmedicinen, ta ett streptocidpiller som finns i nästan alla hus, krossa det i fint pulver och spray det lätt på skadade djurvävnader.

5. Skär ett stycke sterilt gasbind eller bandage och fäst det på skadasidan, som täcker såret. Fixa bandaget tätt med ett bandage och byt det två gånger om dagen tills såret är helt läkt.

Var uppmärksam!
Om katten har sår som är otaliga eller stora, kan du inte stoppa blödningen själv, eller kattens humör förvärras efter behandling av skadade vävnader och såret blivit betent - kontakta veterinären omedelbart!

Tips 4: Hur man behandlar smittade sår

Det sneda såret visas på grund av skador av ett skärande föremål, säg en kniv, ett glasblad. Skärningar orsakar mycket lång blödning. Men kanterna på det sneda såret är jämn, och om de behandlas positivt och i tid, kommer det inte att utgöra ett särskilt hot och patienten kommer snabbt att återhämta sig.

Du behöver

 • - tvål, alkoholhaltig vätska
 • - kaliumpermanganat eller väteperoxid
 • - alkohol, jod eller briljantgrön
 • - antiseptisk salva
 • - natriumklorid, furatsilin eller antibiotika
 • - gasbind tampong, bandage, steril gasbindning.

instruktion

1. Tvätta händerna noggrant med tvål och torka med en alkoholhaltig vätska innan du fortsätter behandlingen med såret. Efter det, för att rengöra skäret, tvätta det skadade området med rent rinnande vatten. Det är också nödvändigt att undvika suppuration. Om en främmande kropp har fallit i såret, till exempel, jord, sand, sprida kanterna i sönderslag och med dina fingrar eller med stöd av sterila tångar, rengör klippet.

2. Förbered en kaliumlösning med kaliumpermanganat. Lös 2-3 kristaller i ett glas kokt vatten. Tvätta såret ordentligt med denna lösning. I stället för kaliumpermanganat får man använda väteperoxid.

3. Fukta en steril gasbindkudde med alkohol och torka huden runt kanten på ett avstånd av minst 1,5-2 cm från kanten. Huden kan också behandlas med jod eller lysande grön. Se till att alkoholen inte kommer in i såret. Därefter smörj sårkanterna med en speciell antiseptisk salva och applicera ett antiseptiskt tryckbandage från ett bandage eller ren gasbindning ovanifrån. Detta är nödvändigt för att inte bara sluta blöda, men också för att minska svullnad. Dessutom måste du introducera anti-tetanusvaccin. Observera att immunitet mot vaccination endast varar i 10 år om det har genomförts positivt - 3 vacciner administrerades på ett år.

4. Sätt ett bandage på såret med en lösning av natriumklorid, furatsilina eller antibiotika, om det finns sår i såret och en inflammatorisk process har påbörjats.

5. Kontakta din läkare omedelbart om ett avbrutet sår ligger i ansiktet eller handen, eller om du inte har slutat blöda från klippet inom en timme. Kontinuerligt övervaka sårets tillstånd. Om några veckor eller veckor uppstod, svullnad och rodnad uppträdde i det skadade området uppträdde blåsor, brännande känsla, smärtsmärta eller kroppstemperatur steg över 36,9 ° C, kontakta omedelbart hälsovården för råd.

Tips 5: Hur man hanterar såret efter kattens kastrering

Castration blir oundvikligen en svår prövning för en katt. Om ägarna beslutar att göra detta är deras direkta ansvar att se till att operationen är så smärtfri som möjligt för djuret.


Kota måste vara ordentligt förberedd för kastrering. Under operationen måste djurets urinblåsa och matsmältningsorgan vara tomt, så 12 timmar före kastreringen är det omöjligt att mata katten, och till och med en timme i timmen.

Sårbehandling

Om läkaren efter operationen har behandlat såret med Terramycin spray eller Alumazol, kommer de att förbli på huden en stund, i det här fallet är det inte nödvändigt att behandla såret. Om det inte fanns någon sådan behandling, ska såret tvättas med 3% väteperoxid eller med furacilinlösning, upplösning av en tablett i ett glas vatten. Det rekommenderas inte att behandla såret med grön färg eller alkohollösning av jod, de kan torka ut i huden. För att katten inte ska störa såret, slickar det, ska han ha en speciell krage som inte tillåter honom att nå baksidan av kroppen. Ta bara bort kragen vid måltidstid. Det är viktigt att katten inte gnuggar på golvet med kroppens baksida. Fyllmedlet för den bricka som används vid denna tid måste vara mjukt för att inte störa såret. Det är bättre om det är vitt, eller sanningen skulle vara en klar nyans, i så fall kommer ägarna att kunna märka omedelbart blödningen som har börjat.

Eventuella komplikationer

Ägarna bör varnas med ökningen av temperaturen hos djurets kropp. Den typiska temperaturen för en katt är 38-39 ° C. Under de första tre dagarna kommer hon oundvikligen att vara förhöjd, men om temperaturen inte har fallit på den fjärde dagen, är detta anledningen till en akut överklagande till veterinären. Ju mer det är nödvändigt att visa den bestialande läkaren, om såret började fester. I det här fallet kommer veterinären att ordinera ett antibiotikum. Under den första dagen efter operationen kan en temperaturminskning (mindre än 37 grader) övervakas, medan djuret sover. Kota måste värma upp, sätta en värmepanna och gnugga sina tassar. Om detta inte hjälper, flyttar katten inte och vaknar inte, du måste omedelbart ringa till en veterinär eller ta katten till sjukhuset. Du måste ta katten till sjukhuset om suturen börjar blöda. Senare kan katten lida av förstoppning. Fördröjningen i avföringen är oundviklig under de första 2-3 dagarna efter anestesi, men om kattens avföring inte är mer än fyra dagar gammal bör du få ett avførande medel att börja. Naturligtvis är det omöjligt att göra detta utan att ha råd med en veterinär i förväg, bara han kanske föredrar ett lämpligt läkemedel med tanke på hälsotillståndet och egenskaperna hos en viss djurorganisme.

Vi behandlar såret ordentligt på huvudet

Huvud sår kan delas in i strimlad, punkterad, sönderdelad. De kan uppstå som följd av skada vid slag, fall, blåmärken. Offret måste ges förstahjälp och tas till avdelningen för traumatologi.

Hur man behandlar ett sår på huvudet

Vad är ett sår

Sår är ett brott mot integriteten hos huden eller slemhinnorna. Den är ytlig eller djup, skuren eller sönderdelad. Oavsett svårighetsgraden av lesionen, måste såret noggrant behandlas.

Vad behövs för behandling av sår

 • alkohol;
 • lysande grön eller jod;
 • klorhexidin;
 • väteperoxid;
 • kaliumpermanganat;
 • paket;
 • is;
 • värmepanna
 • steril gasbindning;
 • bandage.

Förberedelser för förfarandet

Innan du ger första hjälpen, tvätta händerna noggrant och behandla dem med medicinsk alkohol eller annan alkoholhaltig vätska så att infektion inte tränger in i såret. Det är nödvändigt att rengöra såret på huvudet med en steril gasväska. Använd inte bomullsull, dess partiklar kan förbli i såret, vilket orsakar ytterligare komplikationer. När hårbotten är skadad måste du klippa håret på ett avstånd av två centimeter, tvätta det skadade området med klorhexidin, 3% väteperoxid eller en svag lösning av kaliumpermanganat.

Sårbehandling

Runt såret bör smörja huden rikligt med alkohol, lysande grön, jod, mättad lösning av kaliumpermanganat. Det är viktigt att säkerställa att droger inte kommer till det skadade området, eftersom de kan orsaka vävnadsbrännskador, vilket kommer allvarligt att komplicera den fortsatta läkningsprocessen.

När blödningen inte stannar

Om blodflödet är rikligt måste du applicera en gasbindad steril vatpinne till den skadade platsen. Därefter sätta ett tryckbandage. För att minska svullnad, smärta, sluta blod, bör du lägga ett ispack eller en värmepanna över förbandet, som är fyllt med kallt vatten. När vattnet börjar värma, byt upp värmeplattan. Detta gäller särskilt för den varma årstiden, när resan till avdelningen för traumatologi tar mycket tid.

Vad ska man göra med främmande föremål i såret

Sådana saker som är djupa i såret behöver inte tas bort själv. Att göra detta är mycket farligt, eftersom blödningen kan intensifiera. Endast en kvalificerad traumatolog eller kirurg kan manipulera behandlingen av främmande föremål.

Förse inte akutrummet

Oavsett graden av skada på huvudet, ring omedelbart en ambulans eller ta offeret till närmaste avdelningen för traumatologi. Vid djupt sår finns det en fara att hjärnans foder ökar, vilket ibland leder till döden, så även en liten försening i tillhandahållandet av specialläkare kan kosta patientens liv. Se även: Nedskärningar: hur man agerar för att inte skada

Huvud sår: typer och egenskaper vid behandling

Ett sår på huvudet är skada på mjukvävnadens integritet med deras divergens (öppet sår) eller med bildandet av ett hematom (stängt sår) som orsakas av blåmärken, ett slag eller ett fall från en höjd. Sår, beroende på typ, kan vara livshotande genom utveckling av storskalig blödning. Första hjälpen och omfattande behandling hjälper till att minska risken för komplikationer.

Huvudskada klassificering

Med tanke på skadans art är sår av flera slag:

   1. Stabhuvud sår - uppstår som ett resultat av penetration av ett skarpt tunt föremål (spik, ör, nål) i huvudet, vilket är extremt farligt för livet. Ju djupare motivet kom in i huvudet desto högre risk för dödsfall.
   2. Hackad huvud sår - utvecklas med en mekanisk inverkan på huvudytan av ett skarpt tungt föremål: saber, axel, maskindelar i produktion.
   3. Inskärat huvud sår - bildat som ett resultat av penetration av ett skarpt, platt föremål: en kniv, skärpning, skalpell. Ledsaget av stor blodförlust.
   4. Korsat huvud sår - uppstår när det utsätts för ett trubbigt föremål: en sten, en flaska, en pinne. Ledsaget av utseende av ett hematom.
   5. Sårt sår i såret - såret har inga tydliga gränser; dess bildning provoceras genom exponering för ett trubbigt föremål som skadar den yttre huden, muskelskiktet och nerverna.
   6. Ett skottssår i huvudet - kännetecknat av att en kula penetrerar in i huvudet med ett skjutvapen som kan passera till utloppet (genom såret) och kan fastna i meningesna.
   7. Bett huvud sår - utvecklas med djurbett. Kräver komplex behandling med utnämning av antimikrobiell behandling och införande av serum mot rabies.

Djupet av skador på sårets huvud klassificeras i:

 • mjukvävnadsskada;
 • skador på nervfibrer
 • skador på stora blodkärl;
 • benskador
 • skada på hjärnan.

Varje sår har sina egna skäl och egenskaper. I händelse av olyckor eller katastrofer kan skador vara komplexa och innefatta flera sorters sår som har sina egna egenskaper.

öppen

Ett öppet sår av huvudet åtföljs av dissektion av huden med en karakteristisk blödningsutveckling. Överflöd av blodutsläpp beror på sårets läge, dess djup och orsaken till förekomsten. Risken för denna grupp av sår är att det finns stora kärl på huvudet, vilket innebär att dess integritet bryter mot utvecklingen av fullskalig blödning. Brist på kvalificerad hjälp kan kosta en person ett liv.

Öppet huvud sår

Öppna sår åtföljs av förlust av medvetande, illamående, domningar i benen, vilket indikerar hjärnskakning i hjärnan och åsidosättande av meningerna. Tillsammans med att stoppa blödningen genomförs återupplivning av de skadade och återställer alla vitala processer i kroppen.

stängt

Oftast är ett slutet sår en följd av påverkan på huvudområdet av ett trubbigt tungt föremål, eller ett fall från en höjd. Ett hematom och en blåmärken bildas, och huden sprider inte och ger inte upphov till blödningsutvecklingen.

Stängt huvud sår

Kliniska manifestationer liknar öppna sår, med undantag för frånvaro av blödning. Eftersom vi talar om huvudet, förutom att eliminera hematomet, är det nödvändigt att se till att det inte finns skador på hjärnorna och hjärnan i sig, vilket kan utvecklas något senare.

Karakteristiska tecken och kliniska manifestationer av alla typer av sår

Differentierande sår är inte svårt. För att göra detta, var uppmärksam på patientens kliniska manifestationer och tillstånd.

Skottskottets sår i 99% av fallen är dödliga. De kännetecknas av djup penetration av en kula eller fragment i hjärnans djupa lager med skador på de stora blodkärlen, benvävnaden och nervändarna. Endast om ett skottssår är tangentiellt kan en person vara medveten. Blind och penetrerande skada i nästan alla fall ger upphov till omedelbar dödsfall.

Bitesår har sådana särdrag som:

 • lacerated sår med brist på glatta ändar av bindväv;
 • blödning;
 • tillsatsen av den inflammatoriska processen.

På tänder hos djur eller människor finns ett stort antal mikrober som, när de är bitda, går in i blodet av offret. Terapi innefattar antibiotikabehandling och immunisering mot rabies och tetanus.

För ett sårt sår är sådana manifestationer karakteristiska:

 • oregelbunden form av såret, många kanter som inte är i kontakt med varandra;
 • intensiv blödning och svår smärta
 • brott mot känsligheten hos de organ som ligger på huvudet.

Många och djupt lacererade sår kan framkalla utvecklingen av en smärtsam chock som kännetecknas av fullständig förlust av känsla, förlust av medvetande och koma.

Krossat stängt sår har en relativt slät form i form av en cirkel, krympt inuti. Ofta liknar sårets utseende påtryck av ett föremål som provocerade sitt utseende. Små kapillärer orsakar blödning, vilket orsakar utvecklingen av ett hematom av en mättad lila och crimson-röd färg. Blödning saknas helt eller delvis. Huvudlig kapillär blödning utvecklas, orsakad av brott mot integriteten hos det yttre skiktet i huden. På skadan är svullnad och svullnad. Snart bildar en klump som gradvis försvinner.

Hackade sår präglas av ett stort djup och skada på huvudet. Offret förlorar ofta medvetandet från ett starkt slag. Reproduktion av mjuka vävnader och ben uppmärksammas, varefter ett dödligt utfall kan inträffa. Sår åtföljs av en stor sannolikhet för infektion, eftersom föremålet tidigare användes för sitt avsedda syfte, vilket leder till penetration av patogen mikroflora i de djupare skikten i kranialboxen.

Inskickade sår åtföljs av kraftig blödning, såväl som närvaron av en lumen av olika djup. Mjuka vävnader och nervfibrer påverkas. Hjärnan är inte skadad. Det finns en skarp smärta som orsakar utvecklingen av smärtstötar. När patogen mikroflora kommer in i den allmänna blodbanan sammanfogar den kliniska bilden av berusning med feber, frossa och feber.

För punkterings sår är de särdragen särdragen:

 • relativt jämn kanter av inloppet;
 • liten svullnad och hyperemi i huden runt punkteringen;
 • ingen kraftig blödning.

När ett punkteringsobjekt är i ett sår riktas dess kanter inåt. Sår åtföljs av svår smärta, yrsel och illamående.

Första hjälpenalgoritmen

Första hjälpen, oavsett sårtyp, utförs enligt ordningen:

   1. För att stoppa blödningen - tryck ett rent bandage, tyg eller gasbind på skadestället, tryck hårt till sårplatsen. Fäst en förkylning, genom vilken fartygen smal och blödning kommer att minskas.
   2. För att desinficera platsen runt såret, men inte själva såret - behandlas ytan av huden med lysande grön, jod eller något desinfektionsmedel.
   3. För att kontrollera offrets allmänna tillstånd - kontroll av andning och hjärtslag och i deras frånvaro utförs en indirekt hjärtmassage och artificiell andning.
   4. Att föra patienten till sjukhuset och fixera huvudet i ett fast läge.

Det är lätt att höja offrets huvud, vilket kommer att hindra blodflödet och minska blödningens manifestation.

 • tryck i såret och självkorrigera benfragmenten;
 • tvätta djupa sår med vatten;
 • Ta bort främmande föremål fritt från huvudet;
 • ge offrets medicinering.

Ett konturerat sår i hårbotten följer nästan alltid av hjärnskakning och kräkningar. Därför placeras patienten på sidan, under huvudet omsluter valsen.

Behandlingsmetoder beroende på skadans art

Hematomer och slutna sår behandlas med heparinbaserade absorberbara krämer. Ytterligare behandling av såret kräver inte. Särskild uppmärksamhet ägnas åt den symptomatiska behandlingen, genom att välja den, med hänsyn till organismens individuella egenskaper.

Öppna sår, speciellt av ragged typ, kräver suturering. Efter det behandlas ärret med lysande grön eller jodlösning. I stället för ett sår kan en kalloid är bildad för att minska manifestationen av vilken Kontraktubex salva används.

Som en del av komplex terapi föreskrivs sådana grupper av läkemedel som:

   1. Analgetika: Analgin, Copacil, Sedalgin.
   2. Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel: Nurofen, Ibuprofen, Ibuklin.
   3. Hemostatiska preparat: Vikasol.
   4. Antibiotika: Ceftriaxon, Cefazolin, Cefix, Amoxiclav.
   5. Nootropa läkemedel som förbättrar hjärncirkulationen.

Skalets sår kan ha olika typer och former, såväl som omfattningen av skador. De farligaste är skott, eftersom överlevnaden efter dem är minimal. Behandling av huvudsvåret hindrar patogen mikroflora från att komma in i den allmänna cirkulationen. Korrekt tillhandahållen assistans kommer att rädda en persons liv.

Sår på barnets huvud än att behandla

Ett sår är ett brott mot integriteten hos huden, inre vävnader och jämn organ, orsakad av någon form av yttre mekaniska åtgärder. Skillnader i tecken som smärta och blödning.

Barn av alla åldrar är mycket aktiva och nyfikna, så det är omöjligt att skydda dem från olika skador och repor. Det är bra om skadan inte är djup, men det finns också sådana saker som man inte kan göra utan medicinsk hjälp. Föräldrarna är i alla fall skyldiga att veta vad man ska behandla såret i barnet innan man besöker läkaren, oavsett vad det kan vara - ytligt eller genomträngande. Metod för behandling beror på storlek, djup, plats för skada, blödningskraft.

Litet sår

Även en liten skrapa kan en skärning bli en port för infektion att komma in i kroppen, vilket leder till bildandet av en inflammatorisk process. För att förhindra detta måste föräldrarna veta hur man behandlar såret av ens ett litet djup hos ett barn.

 1. Tvätta skadan med väteperoxid, som inte har gått ut. Om huden runt skadorna är smutsig, rengör du försiktigt huden med kokt varmt vatten med en mild tvål (rör inte såret). Vatten för att tvätta barns sår är uteslutet.
 2. Behandla med eventuella antiseptiska medel från första hjälpenpaketet: alkohol, greens, fucorcin, kalendula eller klorofylllösningar. Eplan och Frälsaren förberedelser, eterödsolja utspädd i kokt vatten, lösningar av furacilin eller kaliumpermanganat, klorhexidin är också lämpliga. Jod kan skada vävnader (bränna dem), så det är inte en idealisk behandling för bearbetning.
 3. Det rekommenderas att sätta ett sterilt förband på toppen av såret (ett bandage eller ett bakteriedödande gips kommer att göra). Om skadan är liten, blöder inte blodet, bandaget avbryts: repet kommer att läka snabbare i luften.

Om även med ett litet sår finns det inget sätt att lindra blödningen på egen hand rekommenderar vi starkt att omedelbart ringa till en läkare eller ta barnet till akuten.

Stort sår

Ibland finns det en tillräckligt djup och omfattande skada på huden och omgivande vävnader. Följaktligen kommer det första hjälpen till barnet att vara av annan art. Inte många vet det bättre att behandla ett öppet sår, för att undvika efterföljande purulent-inflammatorisk process och komplikationer.

I sådana fall ska barnet tas så snart som möjligt till akuten eller sjukhuset. I detta fall rekommenderas inte att dricka och äta: Om en operation ska utföras under generell anestesi, kommer det att vara olämpligt.

På ansiktet och på huvudet

Om ett barn har sår på ansiktet eller på huvudet är situationen ganska svår. Det är inte bara mycket smärtsamt, i framtiden kan eventuellt trauma i ansiktet skingra barnets utseende med ärr. Å andra sidan är det ansiktets hud som regenererar mest snabbt, eftersom det är väl försedd med blod.

 1. Det kommer vara svåraste med huvudet: om håret är kort är det lätt att behandla såret. Långa strängar runt skadan måste skäras.
 2. Skölj med peroxid.
 3. Behandla med antiseptisk.
 4. Applicera en steril dressing.
 5. Ring till akutrummet. Om sårets djup i ansiktet kan bestämmas oberoende och med sitt lilla område begränsat till hemmet, är graden av skada på huden på huvudet svår att bestämma. I det här fallet rekommenderas att barnet visas till läkaren.

Om du inte är säker på att du självständigt kan ge första hjälpen till barnet, kontakta omedelbart en läkare eller ta honom själv till sjukhuset.

Gråtande sår

Ibland finns det en permanent separering av vätskeknuder, pus, blod, vilket komplicerar och saktar läkningsprocessen. Läkaren ska berätta för dig hur man behandlar ett fuktigt sår ordentligt, eftersom det med en sådan komplikation är absolut nödvändigt att söka kvalificerad medicinsk hjälp.

 1. Applicera på behandling av sår vattenlöslig salva (den säkraste för barn Levosin och Levomikol).
 2. Byt bandage efter behov, så fort de blötar igenom, men minst två gånger om dagen.
 3. Tvätta bort fuktiga sår med en svag lösning av kaliumpermanganat.
 4. Att observera maximal sterilitet.
 5. När såret börjar torka, kan dess läkning accelereras med hjälp av Kalanchoe juice, rosehip olja eller havtornsolja.

Om du inte är säker på att du kan byta bandage på ett gråtande sår på egen hand, är det bättre att ta honom till närmaste sjukhus varje dag, där skadan behandlas på ett sterilt och högkvalitativt sätt.

För att ett sår som barnet får att läka, är en viss period nödvändig. Från tid till annan kan omklädnad och behandling vara nödvändig i akutrummet eller på kirurgens kontor. Vid infekterad skada kan antibiotika förskrivas. Behandlingen av någon typ av sår bör utföras under konstant övervakning av en erfaren kirurg och i strikt överensstämmelse med hans föreskrifter och rekommendationer.

Ibland visar barnets aktivitet sig på att farliga sår uppträder på kroppen, vilket kräver omedelbar sanitär behandling. Ett sår på barnets huvud kan orsaka utveckling av purulenta formationer, och därför måste det elimineras omedelbart efter detektion.

Arbeta med ett litet sår

Ett sår på ett barns huvud kan förekomma av olika orsaker, men oftast uppstår detta problem på grund av vårdslös spel eller ett starkt slag mottaget under ett fall. Du borde inte få panik, för i en sådan stressig situation är det viktigt att både barnet och de vuxna håller sig nöjda.

Det första som bör utföras av vuxna är att noggrant undersöka det sår som har uppstått och försök att rengöra kanterna med bandage och varmt vatten. När det torkade blodet och smutsen har tagits bort kan du fortsätta behandlingen med väteperoxid. Peroxid är nödvändig för att endast använda den som inte har gått ut. När man interagerar med ett öppet sår börjar denna komposition skumas aktivt. Barnet kan också känna en brännande känsla, så föräldrarna ska blåsa på en öm punkt.

Nästa steg är behandlingen av såret med hjälp av zelenka, jod eller alkohol. Kompositionen bör appliceras inte bara på själva såret, men också på området runt det. Här kan barnet också känna en skarp brännande känsla. Nu är det bara att applicera ett sterilt bandage på sårpunkten och försiktigt fixa det med tejp.

Dessa procedurer måste upprepas tills såret börjar minska i storlek och försvinner inte helt. Du bör inte ignorera de ljusa reporna, för även genom dem kan infektionen tränga in i barnets kropp. Repor ska behandlas med peroxid och jod, men införandet av ett särskilt bandage är redan överflödigt. Föräldrarna bör noggrant inspektera såret för akut inflammation i flera dagar. Om sådana inflammationer har uppstått har infektionen av såret med mikrober inträffat, och det är nödvändigt att omedelbart kontakta en läkare.

Ibland kan även det minsta såret orsaka allvarlig blödning som föräldrar inte kan eliminera på egen hand. I det här fallet är det nödvändigt att konsultera en läkare så snart som möjligt, eftersom en professionell lätt kan lösa problemet.

Nödvändiga åtgärder vid upptäckande av stora sår på huvudet

Det är extremt farligt att ta bort stora sår på barnets huvud. Det viktigaste här är att eliminera överdriven blödning och ta bort främmande föremål som kan vara i såret. Det bör noggrant undersökas, försök att rengöra och häll sedan väteperoxid. Sådana sår kan också behandlas med en lösning av kaliumpermanganat.

Det är värdelöst att behandla ett stort sår med jod eller briljant grönt, eftersom den primära uppgiften är att sluta blöda. Därför ska föräldrarna noga förbanda huvudet och sätta ett förband på såret i förväg. Efter de färdiga manipulationerna är det nödvändigt att övervaka barnets tillstånd. Om blodet inte kan stoppas är det nödvändigt att omedelbart kontakta en läkare för kvalificerad hjälp. Stora sår är ofta djupa och kan hota ett barns liv. Föräldrar, istället för att gå till sjukhuset, föredrar att tätt förbinda huvudet, vilket begränsar åtkomsten av syre till den ömma platsen. Bandaget ska inte vara hårt, bör inte störa barnet och begränsa hans rörelser.

Så snart blodet stannar måste föräldrar engagera sig i antibakteriell behandling av såret. Genom att skölja med alkohol eller lysande grönt kommer det att förhindra såret från festering. Vanligtvis läker stora sår under mycket lång tid, och därför måste föräldrarna övervaka krummens tillstånd i flera veckor.

Om blödning inte kan stoppas genom applicering av bandage och väteperoxidbehandling, ska du kontakta en specialist. Kanske såret måste sys, och endast en läkare med tillräckliga kvalifikationer kan manipulera.

De största såren runt ögonen anses vara de svåraste, eftersom de är mycket svåra att reparera på egen hand. Vid sådana sår finns det alltid risk för skada på de optiska nerverna, så självbehandling verkar omöjligt.

En uppmärksam förälder kommer alltid att kunna märka såret som framträder i tid, innan det börjar hota krummens liv och hälsa. Att eliminera sådan skada är en mycket allvarlig sak, och det är värt att ta det bara om föräldrarna är säkra på sina egna förmågor.

Mitt barn är väldigt aktiv och nyfiken. Och för att hålla reda på hans varje steg är svårt. Och nyligen mötte jag det här problemet. Barnet föll och som ett resultat - ett sårt sår. Ingen panik! Vad du behöver för bearbetning: I hemmet måste första hjälpenpaketet vara: väteperoxid eller kaliumpermanganat, alkohol, jod eller briljantgrön, steril gasbindning eller bandage, ett ispaket eller en kallvattenflaska. Vad ska man göra med såret: För att ge första hjälpen måste du tvätta händerna med tvål och torka av med en ren handduk. Du kan också behandla dina händer med alkohol. Det skadade området måste rengöras med en gasvästtampong (inte bomull, dess delar kan förbli i själva såret). Och om såret är i hårbotten, ska håret klippas ca 1-2 cm runt. Hur man behandlar det själv: Det är bäst att behandla den skadade platsen med 3% väteperoxid eller en svag lösning av kaliumpermanganat. Huden runt såret bör täckas med jod, men du måste se till att den inte kommer in i snittet, eftersom det kan lämna en bränning. Hur man stoppar blodet: Med riklig blödning, liksom min son, måste du sätta ett gasbind på dynan och binda ett bandage som sätter press på dynan. Och för att minska smärtan ska det sårade området kylas. Du kan lägga ett ispaket eller en värmepanna med kallt vatten eller våt materia i kallt vatten. Om inget är så kan du få något från frysen och fästa det på såret. Och självklart, oavsett hur djupt såret är, ska du omedelbart ringa akutmedicinsk hjälp eller ta dig till sjukhuset själv tidigare. Kontakt behöver traumatologi. Välsigna dig

Barn utforskar denna värld aktivt. Och i processen med denna kunskap är faller oundvikliga. Barn faller under körning, under aktiva spel, sportar, promenader. Men eftersom varje mamma behöver veta vad och hur man behandlar sår och nötningar på barnets kropp efter hösten. Vi kommer att berätta om det i den här artikeln.

Vad är faran?

Den största risken för sår som ett barn fått efter ett fall är möjlig infektion. Många bakterier som lever ganska harmlöst på en persons och i tarmens hud kan bli aggressiva om de faller i en miljö som är syrefri och ganska fuktig och varm. Det är den här miljön som är såret. Skaden i sig är inte så farlig som dess infektion med stafylokocker, streptokocker eller andra mikrober.

Vid infektion med ett litet ytligt sår kan inflammation och inflammation uppträda. Om ett djupt sår infekteras, ökar sannolikheten för att generera en allmän infektion genom blodbanan - sepsis - betydligt.

Mycket beror på var och var barnet föll. De betraktar de farligaste fallen när såret är mycket förorenat - på marken, på asfalten, samt sår som erhålls med skarpa föremål i botten av behållaren. Tillsammans med smuts eller vatten tränger patogena bakterier in i barnets kropp mycket snabbare genom bruten hud. Oftast, som ett resultat av att falla i barn, påverkas armbågar, knän, ansikte och huvud. Ju närmare såret är i hjärnan och viktiga ganglioner, desto farligare är det. Således är ett sår på ansiktet alltid sämre än ett sår på benet.

Om ett barn föll från en cykel eller landade illa, lämnar en gunga i gården, var inte panik - alla barn faller utan undantag och därför är det viktigt att koncentrera sig på den andra i stället för att bli uppmärksam på barnet själva och andra vuxna. Försök ta reda på hur allvarlig situationen är.

Först och främst bör du lugna barnet och inspektera såret. Bedöm dess djup, grad av förorening, notera närvaron av sönderrivna kanter, kraftig blödning. När en yttre nötning eller grundvikt ska tvätta huden med kallt rinnande vatten, behandlat med väteperoxid och eventuellt anilinfärg som finns i huset, är det bäst att "grön färg", eftersom det kan ha en skadlig effekt även på stafylokocker som är svår att förstöra.

Om valet stoppas på lösningen av lysande grön, är det viktigt att komma ihåg att de inte smörjer det öppna såret med grön färg. Färg bör behandlas endast sårets kanter och huden runt den.

Istället för väteperoxid, som orsakar en tillräckligt stark stickning i skadan, kan du använda en lösning av klorhexidin. Därefter appliceras ett torrt sterilt bandagebandage på nötningen. Om såret är litet så kommer det att räcka till att applicera det i en och en halv timme, varefter den kommer att avlägsnas och lämnas torr.

Om barnet av någon anledning inte har vaccinerats med DTP eller DTP, där tetanuskomponenten är närvarande, är det meningsfullt att gå till akutrummet för att utföra akut förebyggande av tetanus.

Om såret är djupt, bör du inte röra det hemma, det är bäst att snabbt leverera barnet till närmaste akutrum, efter att ha applicerat ett tätt bandage sterilt bandage för att stoppa blödningen. Hemma finns det ingen möjlighet att städa det djupa såret helt, medan kirurgerna på sjukhuset snabbt och effektivt kommer att rengöra såret från marken, sanden och även sätta stygn vid behov. Ett sådant behov är ibland viktigt, även ur kosmetisk synvinkel, eftersom ärret, som kommer att förbli efter det spontana läget av ett djupt sår på ansiktet, kommer då att få barnet mycket lidande.

Ibland finns det ett behov av att införa tetanustoxoid för barnet för att utesluta smitta med stelkramp, särskilt om barnet skadades på landsbygden, vars mark är "rik" med vilande stelkramp, som ser fram emot att kunna hitta sig i en gynnsam miljö. Om barnet fått ett sår på huvudet eller ansiktet, är det bättre att inte vägra medicinsk hjälp. Även ett litet snitt eller nöt på huvudet kan bara vara "toppen av isberget". I praktiken kan det olyckliga faktumet av en traumatisk hjärnskada eller hjärnskakning hittas. Sår ska tvättas, håret runt det (om det är på huvudet), skära av, skölj med ett antiseptiskt medel och gå till en läkare i närmaste akutrum. Alla skadade ytor i ansiktet måste undersökas av en kirurg, även små snitt behöver ibland stygn eller häftklammer för mer jämn ärr så att barnets ansikte inte visar sig vara skadat av ärr.

Inom ramen för första hjälpen är det omöjligt att ålägga sår som upptas vid fallande för snäva förband så att inte blodtillförseln i närliggande vävnader störs. Barn är förbjudna att behandla sår med alkohol eller vodka. För det första är detta rent sadism, eftersom sådan behandling kan orsaka allvarlig brännande smärta, och för det andra påverkar alkohol praktiskt taget inte en sådan farlig mikrobe som stafylokocker, och därför är användningen av sådana grymma metoder för första hjälpen helt enkelt obefogad.

Det är omöjligt för ett barn att lägga is på ett sår. Om nötning eller skada åtföljs av svullnad, till exempel på knäet, är det viktigt att fästa isen så att sårområdet förblir öppet och sedan visa barnet för traumatologen för att utesluta sprickor, sprickor och andra skador.

Inom ramen för första hjälpen kan du använda antibakteriella läkemedel i pulver - "Baneocin" eller streptocidpulver. Men från appliceringen av salva med antibiotika är det bättre att vägra, under alla omständigheter före förekomsten av komplikationer, inflammation eller undersökning av en läkare.

Home Medicine Kit

För att inte springa till apoteket efter barnets plötsliga fall är det värt att ta hand om på förhand att hemmedicinsk skåpet innehåller alla nödvändiga medel för första hjälpen och efterföljande behandling. För akutvård behöver du:Nästa Artikel
Nässla för hår. Läkande egenskaper och hur man ansöker