Vad är mjäll: typer och symtom, orsaker till utseende, vad man ska behandla, behandlingsegenskaper


En person som är duschad med vita vevskalor orsakar en obehaglig känsla hos andra.

Emellertid är mjäll inte bara ett slurkt och oförskämt utseende, utan också en signal från kroppens inre värld som indikerar att det finns hälsoproblem.

Innan du börjar behandla, är det nödvändigt att förstå orsakerna till mjäll.

Vad är mjäll?

Mjölk är döda hudvågar i hårbotten som bildas när de utsätts för svampen Pityrosparum Oval, som lever bekvämt på ytan av huvudet på varje person och utför en skyddande funktion för kroppen.

När förhållandena är gynnsamma för honom, börjar han aktivt dela upp, orsakar aktiv vävnadsnekros, som separeras, blötläggs med hudfett, täcker stora utrymmen i hårbotten, fäster håret och duscha på axlarna.

Foto mjäll under mikroskopet:

Symptom på sjukdomen

Vita vågar, död vävnad, klåda, irritation och i mer avancerade former - brittleness, slöhet och håravfall - dessa är de viktigaste symptomen som kräver omedelbar behandling. De främsta orsakerna till att stimulera sjukdomen är flera, det är värt att analysera dem mer i detalj.

Vad orsakar mjäll?

Dålig eller monotont mat.

Bristen på grönsaker, frukt, mejeriprodukter i menyn, överfettiga, kryddiga och röka produkter leder till metaboliska störningar och överdriven mjäll.

Användningen av kemiskt aggressiva schampon och geler, vilket orsakar ökad skalning, frisättning av subkutant fett och kliande hårbotten. Dessa faktorer stimulerar spridningen av svampen.

Hormonala störningar, både hos kvinnor och män, och särskilt hos ungdomar, som orsakas av androgener (manliga könshormoner) ökar aktiviteten hos talgkörtlarna, påverkar kroppens mikroflora negativt, vilket i sin tur orsakar bildning av oljig mjäll på huvudet.

Ändra livsmedelspreferenser mot hälsosam näring, användningen av komplexa vitaminer, terapeutiska masker och välbefinnande schampon - det här är vägen till återhämtning.

Typer av mjäll

Torr mjäll syns vid basen, med felaktig hårvård. Aggressiva kemiska kompositioner av schampo och hårvårdsprodukter skadar onödigt den delikat hårbotten, vilket orsakar skada, skalning och döende. Detta leder till ökad torr mjäll.

Den andra anledningen till bildandet av torr mjäll är otillräcklig konsumtion av vatten eller torr luft i rummet där klimatanläggningar eller värmesystem fungerar.

Ökad utsöndring av fett i kroppen leder till en ökning av talgkanalerna, bildandet av akne och komedoner på huden och oljig seborré på huvudet.

Fett mjäll flingar täppa till de feta kanalerna, fyller hårets porer, bildar en ogenomtränglig skorpa i hårbotten, stimulerar produktionen av patogena bakterier, vilket leder till en ytterligare frisättning av fett.

Håret blir styvt, tråkigt och oförskämt, klibbar i klumpar med onaturlig oljig glans, svår att passa, kräver daglig tvätt.

Diagnos av sjukdomen

Om det finns misstankar om infektion med allvarligare sjukdomar kan läkaren dock hänvisa till ytterligare kontroll. Laboratorieindikatorer hjälper till att identifiera ringmaskbakterier, psoriasis eller microsporia, smittsamma infektionssjukdomar som kräver mer allvarliga medicinska åtgärder.

Om du inte vidtar några åtgärder för att behandla och diagnostisera sjukdomen kan du förvärra situationen. I detta fall kommer behandlingen att kräva dyrare långsiktiga droger.

Klåda och smärta, snabb håravfall, utveckling av svåra helande sår, obehaglig lukt och dåligt utseende - det här är en ofullständig lista över eventuell oansvarighet.

Så börjar vi behandling.

schampon

Den aggressiva kemiska kompositionen som används dagligen schampon, geler och sprayer leder till ökad döende av huvudets skalor, vilket stimulerar det ökade utseendet på torr mjäll.

Förstörelsen av den naturliga mikrofloran i kroppen leder till klåda, irritation, överdrivande cellers död och skada på hårsäckarna.

Om du känner irritation, klåda eller obehag vid tvätt av håret ska du byta ut schampon.

Du bör välja en analog med naturliga ingredienser, med ett lägre alkaliskt index, kanske från en barns serie eller med en bakteriedödande effekt. Det är tillrådligt just nu att använda växtbaserade masker på olja eller vatten.

Läs tips om hur man väljer rätt shampoo för män eller kvinnor, såväl som torr eller fet mjäll.

Första hjälpen

 1. Oljor eller avkok av kamomill, eukalyptus, salvia, mentol, nässla har en lugnande effekt.
 2. Justera det förbättrade arbetet i talgkörtlarna är möjligt med hjälp av te träd extrakt, havrebuljong.
 3. För att tvätta eller skölja hår, använd kokt vatten eller mjuka hårt kranvatten genom att lägga till natron.
 4. Under behandlingen är det värt att neka att använda en hårtork, krusjärn och produkter avsedda för läggning. Överdriven stress på håret är inte nödvändigt.
 5. Alla oljor appliceras i hårbotten i flera timmar innan du tvätter huvudet och täcker det med cellofan. Skölj med ört avkodning av huvudet, applicera på rent hår och hårbotten med en blöt tampong, eller spray den med en kam medan du kammar.

Shampoo gör det själv

 • För detta ändamål är det tillräckligt att lägga till några droppar väsentliga naturliga oljor till ett vanligt schampo.
 • Användningen av naturliga tjärsåp eller schampo förhindrar spridning av svamp och leder till snabb bortskaffande av mjäll.
 • Läggande till schampo salicylsyra eller aspirin ger agenten en antiinflammatorisk effekt.
 • Sköljning av håret efter tvättning med surgjort vatten kommer inte bara att lindra torr mjäll, utan ger också en hälsosam glans och naturlig hårvolym.

Oljebaserad mask

Hemma är denna mask beredd enligt följande recept.

 1. Mala någon naturlig komponent till staten när den driver juice.
 2. Häll eventuell vegetabilisk olja: olivolja, linfrö, kamelina och till och med solros. Om du använder kastor eller burdock olja, kan du göra en mångsidig mask, det kommer att lägga tjocklek mot håret.
 3. Låt suspensionen stå i några veckor i solen, skaka ibland, dränera. Den resulterande oljeaktiga infusionen ska förvaras i kylskåpet.
 4. Applicera masken i hårbotten några timmar innan du tvättar huvudet och täcker med en plastpåse.

Multipurpose masker

Om ingefära, rödpeppar, lök eller vitlök används för att göra fet infusion, kan man, förutom att bekämpa svamp och minska hårfettlighet, stimulera arbetet med inaktiva hårsäckar, vilket leder till hårväxt.

Den resulterande kompressen kommer att vara mycket brinnande, så du bör behålla den i endast 10-20 minuter, beroende på personlig känslighet.

För oljigt hår är väl lämpad komposition av äggula, citronsaft och några droppar teträdolja eller eukalyptus.

För torrt hår kommer en mask som är baserad på ricin eller kardolja med tillsats av äggulor och några droppar av någon essentiell olja att vara idealisk.

mediciner

Om sådana händelser inte leder till allvarliga resultat är det nödvändigt att vända sig till läkemedel. Aktuella produkter som schampon, salvor och krämer har antiinflammatoriska, antimikrobiella och antifungala effekter.

Ta bort döda vågar, lindra svampar, minska klåda och irritation. Den främsta antifungala komponenten i deras komposition är ketokonazol. Den antiinflammatoriska komponenten kan vara salicylsyra, svavel, tjära, ichthyol.

Schampon avsedda att bekämpa mjäll, rekommenderas av modern medicin har ett stort spektrum av åtgärder, det är Friderm, Sebozol, Nizoral, Tjärschampo, Friderm, Fitoval, etc.

För att reglera arbetet med talgkörtlarna, för att lindra klåda och irritation, applicera läkande salvor, såsom Nizoral, Dirmazole, Hydrocortison, Salicylic.

Om öppna sår och hudskador uppstår kan du använda sårläkande läkemedel, såsom panthenol.

förebyggande

 1. Solljus minskar spridningen av svamp som orsakar mjäll. Det viktigaste är att inte överdriva det, 15 minuter räcker.
 2. Fuktar rumsluften och ökar vätskeintaget till två liter per dag.
 3. Korrekt näring, förebyggande av mjäll, är baserad på användningen av "hälsosamma" produkter. Zink innehåller skaldjur, fjäderfä, baljväxter, nötter, mejeriprodukter, fullkornsbröd. Omega 3 fettsyror dominerar i marin fisk, linfröolja, broccoli och spenat. Vitaminer är rika på grönsaker, frukter, säsongsbetonade gröna, ägg och magert nötkött.
 4. Hårvårdsprodukter ska väljas efter hudtyp, vilket minskar den aggressiva effekten på hårbotten.
 5. Tvätta håret regelbundet med schampo från råa ägg. För att göra detta, slå ägget före användning och använd som schampo.
 6. Massage hårbotten i 10-15 minuter, applicera masker på oljebasen.

Användbar video

Vad är mjäll och hur man hanterar det:

Förvärvade färdigheter med hälsosam näring kommer noggrann hårvård att lösa problemet att inte bara bli av med mjäll, utan också att stärka hälsan, öka immuniteten och förbättra utseendet på tjockt och friskt hår.

Vad är mjäll: hur det bildas, orsakerna till utseende, behandling, foto

Många uppfattar endast mjäll som en mindre kosmetisk defekt utan att tänka på att detta fenomen kan indikera närvaron av ett allvarligt fel i kroppen, farliga sjukdomar i hårbotten, vilket kan leda till partiell eller fullständig håravfall.

Många vet inte vad som kallas mjäll på det vetenskapliga, men det är en mild klinisk form av seborrheisk dermatit. Därefter tittar vi på konceptet av vad mjäll är, ett foto.

Vad är det

Mjölk är en vit (eller ljusgul) skalor, bildad på hårets hår, som ett resultat av hudcellernas död.

Denna process anses vara naturlig för människor (hudceller förändras var 4-5 veckor). Således anses en liten mängd mjäll som normal, och detta fenomen anses inte som en sjukdom.

Vad orsakar mjäll? Denna sjukdom uppträder på grund av brutna av talgkörtlarna (förändring av mängden talg eller dess kemiska sammansättning). Som ett resultat blir porerna i hårbotten blockerad, irritation och inflammation uppträder på ytan.

Kan huvudet mjäll? Detta kan inte vara ett symptom på mjäll alls, men en reaktion på en förändring i schampo, den senaste stressen eller en förändring i kostvanor.

För att förstå hur mjäll förekommer är det nödvändigt att förstå hur hårbotten är ordnad. Hudens epidermis består av flera lager av celler.

I det nedre lagret (basalt) sker aktiv celldelning. I detta fall förskjuter de nybildade cellerna tidigare in i de övre skikten av epidermis. Detta är förnyelsen av hårbottenceller.

Det övre lagret av epidermis består av döda celler, som innehåller en stor mängd keratin.

Med tiden när nya hudceller kommer in i det övre lagret blir de gamla i flingor och exfolieras från ytan. Så det finns mjäll.

Denna process för att förnya hudceller uppstår kontinuerligt. Detta är nödvändigt för att skydda huden mot yttre påverkan, för att upprätthålla normal mikroflora.

Negativa förändringar i människokroppens arbete bidrar till en mer aktiv reproduktion.

Foto mjäll under mikroskopet:

Orsaker till

Den främsta orsaken till mjäll är en svamp som utvecklas på ytan av hårbotten. Sådana faktorer som:

 1. metabolisk störning i patientens kropp.
 2. Hormonal obalans.
 3. Sjukdomar som orsakar en långvarig minskning av immuniteten.
 4. Spänd livsstil, frekvent överbelastning.
 5. Obalanserad diet, dåligt innehåll av viktiga vitaminer och mineraler.
 6. Brist på korrekt hårvård (särskilt felaktiga vårdprodukter, hårt vatten som används för att tvätta huvudet, frekvent användning av hårtork, brist på huvudbonader vid kallt väder).
 7. Ärftlig faktor.

Tecken på seborré

Den kliniska bilden av sjukdomen beror primärt på sin typ, men det finns ett antal vanliga tecken, vars kombination indikerar sjukdoms närvaro:

 • ökad mängd ljusskalor i hårbotten. I det här fallet kan skalorna antingen enkelt separeras från hudens yta, eller passa snyggt mot den och hårets botten.
 • Byt i hudförhållanden. Det blir mer tjockt, eller omvänt, alltför torrt och irriterat.
 • Förändringar i hårets tillstånd (håret blir snabbt smutsigt, faller rikligt ut).
 • Känslor av obehag (svår klåda, brännande), inflammation, sår förekommer i hårbotten.

Sjukdomsklassificering

Seborré förekommer som en följd av nedsatt utsöndring av talg i hårbotten. Beroende på sjukdoms manifestationer finns det flera sorter av det.

Tjock oljig seborré

Den främsta orsaken till sjukdomen anses vara ett brott mot den hormonella bakgrunden, i synnerhet en ökad mängd manliga könshormoner. Sålunda är risken män av ung och mogen ålder (över 20-25 år).

Överskott av talg fungerar som en källa till näring för bakterier respektive börjar de multiplicera mer aktivt, vilket leder till störning av mikroflora. Överskott sebum klistrar samman dödcellerna, som ett resultat av denna stora skräp, dåligt skild från hudens yta.

Detaljer om seborrhea hittar du här:

Flytande oljig seborré

Denna form förekommer oftare hos kvinnor (sedan ungdomar). Den överflöd av kvinnliga könshormoner orsakar en uttining av talg, en ökning av produktionen.

Huden blir mer fet, hår - mer fet. Ofta upplever patienter svår svåra klåda.

Torr seborré

Orsaken till sjukdomen är dysfunktionen hos talgkörtlarna, när utsöndringen är för låg. Som ett resultat blir hårbotten torrare, peeling uppstår.

Bristen på talg leder till en förändring i hudens sammansättning (tillväxt av det övre lagret av epidermis), vilket resulterar i att ett större antal döda celler är och därmed en ökad bildning av skalor. Vågarna är små, torra, lättskilda från hudytan.

För torr seboré, se den här videon:

Seborrheisk dermatit

Det uppstår när den inflammatoriska processen förenar huvudskyltarna. Samtidigt uppträder rödaktiga områden i hårbotten med mer riklig desquamation.

Patienten känner sig svår klåda, ofta bildas blodsår på de drabbade områdena i huden som ett resultat av repor.

Vidare kommer en hudläkare att berätta om seborrheisk dermatit:

Diagnos av sjukdomen

För att fastställa förekomsten av sjukdomen, måste patienten konsultera en mjällspecialist inom läkemedelskliniken. Läkaren utför en hårdvaruprovning av hårbotten.

Epidermis undersöks vid multipel förstoring. Detta gör det möjligt att bestämma omfattningen av problemet, typen av sjukdom och därmed förskriva den korrekta behandlingen.

Hur man kan bli av med

Vad ska man göra med mjäll? Kompetent behandling börjar först och främst med upprättandet av orsakerna som orsakade utvecklingen av sjukdomen och deras eliminering.

Nästa steg är eliminering av konsekvenserna, normalisering av hårbotten och starka körtlar.

Rättsmedel för sjukdomen

Först och främst måste du hitta rätt hjälpmedel (schampon, lotion). Eftersom behandlingen bör inriktas på att normalisera funktionen hos talgkörtlarna, är det nödvändigt att välja läkemedel som tränger in i de djupare skikten av huden.

Normal schampo i det här fallet fungerar inte. Mjällmedel måste innehålla aktiva ingredienser som:

  Getokonazol (ingår i schampon Nizoral, Dermozol).

Komponenten bidrar till förstörelsen av svampen som orsakar mjäll.

Att använda droger med dess innehåll under lång tid ger dock ingen mening eftersom mikroorganismer utvecklar motstånd mot läkemedlets effekter. Bifonazol (Bifon) har liknande egenskaper med föregående komponent.

Det orsakar emellertid inte en minskning av svampens känslighet för effekterna. Salicylsyra hjälper till att normalisera hudens tillstånd.

Det minskar talgproduktionen, men bekämpar inte svamp, den främsta orsaken till mjäll.

 • Tjära, svavel - bidrar till lättare avskalning av döda celler, deras borttagning.
 • Behandlingsprocedurer

  Användningen av darsonval för mjäll används ofta. Förfarandet påverkar hårbotten hos högfrekventa strömpulser.

  Förfarandet är smärtfritt för patienten, det påminner om kamning med hjälp av en speciell apparat. Som ett resultat av darsonvalisering förbättras det allmänna tillståndet hos huden och dess kärl, apparatseffekten främjar snabb regenerering och har en antiinflammatorisk effekt.

  I feta former av seborré, uppnås en positiv effekt med hjälp av ozonterapi, när en viss mängd syrgas injiceras i epidermis. Som en följd av sådan exponering blir huden torrare, sänker sebumsekretionen.

  Kryomassage - effekten av flytande kväve hjälper till att lindra klåda, inflammation.

  Mesoterapi (vitamininjektioner) normaliserar talgkörtlarna, ger näring till hårsäckarna, förbättrar hårbottens allmänna tillstånd.

  Behöver jag behandla?

  Det beror helt på mängden mjäll, närvaron eller frånvaron av symtom på sjukdomen. Så om en liten mängd flingor bildas, som lätt separeras från hårbotten och patienten inte känner klåda och smärta, anses detta tillstånd normalt.

  Förebyggande åtgärder

  För att förhindra utvecklingen av seborré med alla sina obehagliga konsekvenser är det ganska enkelt. För detta behöver du:

   För att ge hårbotten och håret rätt skötsel, det vill säga att överge användningen av aggressiva hygienprodukter, ofta användning av en hårtork.

  Använd kvalitetsvatten för att tvätta håret.

  Hygienprodukter måste väljas i enlighet med typen av hårbotten.

  Föremål som en kam, badmössa, huvudbonad - medel för individuell användning. Skydda hårbotten från exponering för kyla eller höga temperaturer.

  Således, i kallt väder, måste du bära en hatt.

  Ja, och i värmen utan hatt är det bättre att inte gå ut. Utveckla en riktig kost som innehåller en stor mängd livsmedel rik på vitaminer och mineraler.

  Glöm inte att dricka tillräckligt med vatten, det hjälper till att återfuka huden, förhindra nedsatt sebumsekretion.

 • Undvik stress, ökade belastningar (både fysiska och psykiska).
 • Stärka immuniteten

  Många av oss betalar inte noggrann uppmärksamhet åt de alarmerande symptomen som karakteriserar seborré när man hänvisar till en läkare även när det finns allvarliga problem med håret, upp till en betydande hårförlust.

  I detta fall kommer behandlingen av sjukdomen att vara lång och svår, och resultatet - långt ifrån att vänta. För att förhindra en sådan situation är det därför nödvändigt att konsultera en läkare-tricholog så snart som möjligt så snart de första symtomen på seborré uppträder.

  Vad är mjäll: typer av mjäll, orsaker, behandling och förebyggande

  Mjölk är en scaly avlägsnande av hårbotten, delar av vilka kan ses på håret eller kläderna. De förstör signifikant utseendet, gör det osjämt och ibland till och med repulsiv. I det här fallet kan en person känna en liten bränning eller klåda i det drabbade området, vilket ger mycket obehag. Utseendet av mjäll är också ett tidigt tecken på utvecklingen av seborrheisk dermatit, därför bör de första symptomen påbörjas, vilket beror på dess typ.

  Typer av mjäll. klassificering

  Mjölk är indelad beroende på intensiteten och bildandet och svårighetsgraden av den inflammatoriska processen och själva vågornas utseende. Mjölk är av tre typer:

  1. Torka mjäll

  Torr mjäll kännetecknas av utseende av torra partiklar, som huvudsakligen bildas i occipitala, frontala och tidsmässiga delar. Om obehandlad sprida sig snabbt över huvudet. Typiskt förekommer denna typ med torr hud och torr hårtyp. Mjölk av denna typ ser lös ut, lägger sig på hårets rötter och med rikligt utslag blir det märkbart på kläderna.

  2. Oljig mjäll

  I denna form ökas sebaceous utsöndring avsevärt, vilket innebär att detta problem är inneboende i fet hud och fet hår. Våra vågar är av stor storlek, de limes hela tiden samman på grund av överskott av fett. Vad bidrar till den snabba föroreningen av håret, som åtföljs av klåda och blockering av bukhinnens kanaler på huvudet. Detta leder till inflammation i hårbotten som helhet och till utvecklingen av den tredje typen av mjäll.

  3. Inflammatorisk mjäll typ

  Inflammatorisk typ av mjäll kännetecknas av svår klåda, karakteristisk rodnad i det drabbade området och utseendet på rödaktiga rosa fläckar. Hudens epidermis är starkt inflammerad, vågar kan vara såväl som fett och torr natur. Håret ser väldigt osjämt ut och är otrevligt, den inflammatoriska processen påverkar hela det håriga lockets yta.

  Orsaken till mjäll

  Varför visas mjäll? Denna fråga kan inte besvaras tydligt och med säkerhet. Det är värt att notera att ofta orsaken till mjäll är en konsekvens av en överträdelse eller avvikelse i kroppen.

  Den enklaste orsaken till utseendet kan kallas felaktig vård för hår och hårbotten. Vanligtvis är det tillräckligt för att byta shampoo (det måste nödvändigtvis motsvara hudens typ). Och också att överge den överdrivna användningen av stylingprodukter (geler, lacker, mousser, skum), användningen av olika hårfärger och blåsorkare och användningen av andra termiska anordningar.

  En annan orsak kan vara stress och svår nervös nedbrytning, metaboliska störningar, kroniska gastrointestinala sjukdomar eller förvärv. Bristen på vitaminer B och A i kroppen bidrar till störningen i utvecklingen av epidermiscykeln, vilket bidrar till bildandet av mjäll. Hormonala abnormiteter (ofta på grund av hormonell obalans, håravfall är möjlig) och ohälsosam kost, överdriven dricks.

  Vissa hudsjukdomar är en katalysator vid överdriven avlägsnande av partiklar i hårbotten. Såsom, psoriasis, dermatit, versicolor. Även närvaron av svamp kan orsaka mjäll. Olika allergiska reaktioner vid exacerbation bidrar till utvecklingen av denna kränkning.

  Mjäll behandling

  Hur man behandlar mjäll? Först måste du bestämma orsaken och typen av mjäll. Normalt ordinerar läkaren en omfattande behandling som syftar till att exfoliera stratum corneum, återställa talgkörtlarna, minska inflammation och eliminera den bakomliggande orsaken. Antingen är bristen på vitaminer påfylld, arbetet i mag-tarmkanalen och metaboliska processer i kroppen återställs, liksom stressavlastning. Endast i det här fallet kan fläcken återfå.

  Titta på en video om mjällbehandling och dess orsaker.

  I torrtypen ordineras vanligtvis keratolytiska läkemedel, såsom svavelsalva, eventuella produkter som innehåller tjära, schampon med salicylsyra i kompositionen. De tar bort synliga partiklar och förhindrar framkomsten av nya. Applicera sedan fuktgivande kosmetiska produkter, som försiktigt fuktar torr hårbotten, återställer den.

  Vid fetttyp är det nödvändigt att minska sebaceous körtlar, ta bort överflödigt fett och återställa epidermis. För att göra detta föreskriver läkaren en lösning av natriumtiosulfat, salicylsalva och sulsenpasta. Dessa läkemedel gnids in i huvudet, de måste behandla hela huden på den håriga delen i flera dagar. Det rekommenderas också att avlägsna allt från fettet till alla fettgoner och stekt mat.

  Med inflammatorisk typ krävs en längre och noggrannare behandling. Det är nödvändigt att återställa vatten-saltbalansen i kroppen, strömlinjeforma näring, eliminera grundorsaken. Då utförs fysioterapiprocedurer, till exempel huvudkryo-massage. Detta bidrar till normalisering av svettning, förbättring av arbetet med talgkörtlar. Dessutom föreskrivs salvor och droger som används för att behandla både oljiga och torra typer, beroende på vilket som är vanligt.

  I närvaro av en svamp är det absolut nödvändigt att använda antifungala preparat, schampon, som bör innehålla ketokonazol.

  Förhindrande kommer att förhindra utseende av mjäll, det är tillräckligt att använda alla tvättmedel som är lämpliga för hudtyp, missbrukar inte kosmetiska produkter, medan du behandlar alla sjukdomar och sjukdomar och då kommer mjäll inte att dyka upp. I förebyggandet av mjäll, liksom i behandlingen, kommer du att bli väl hjälpt av traditionell medicin, du kan hitta populära recept för mjäll här.

  Mjäll - inte vinter snöflingor på axlarna

  Många människor behandlar mjäll som en tillfällig kosmetisk olägenhet. De frågar inte hur man ska bli av med mjäll, med tanke på att det inte behöver behandling och kommer att klara sig själv. Under tiden kan mjäll vara ett av symptomen på sjukdomar i hårbotten eller andra sjukdomar i kroppen och kan orsaka kommunikationsproblem och psykiska störningar som ett resultat av social obehag.

  Vad är mjäll

  Mjölk är ett symptom på ett patologiskt tillstånd där desquamationen av döda celler i den håriga epitel i hårbotten i form av ökad scaly, scaly detachment störs. Det representerar ackumulationer på hårbotten i skalorna i en gråaktig eller vit färg. Vissa författare anser att mjäll och seborré är olika sjukdomar, även om seborré är åtföljd av mjäll. Men de flesta experter på grundval av moderna data hävdar att mjäll är bara en mild klinisk form av seborré, som under vissa förhållanden förvärvar en mer allvarlig kurs i form av seborrheisk dermatit. Den senare har samma etiologi och patogenes, som är karakteristiska för mjäll, men mer uttalade kliniska manifestationer.

  Beroende på den sebaceous körtors kemiska och fysiska sammansättning delas sjukdomen vanligen i torr seborré, eller (torr mjäll) och fet seborré (oljig mjäll).

  Torr mjäll

  Det uppstår som ett resultat av sebaceous körtels sämre utsöndring på grund av dess höga viskositet, trots tillräcklig produktion av fett. Sannolikheten för att körtlarna inte har tillräcklig sekretionsaktivitet är inte uteslutna. Denna typ av dermatos är vanligast före puberteten, men hos vissa sjukdomar eller störningar påverkar det också vuxna.

  Med torr seborré blir de övre skikten av hudens epidermis torra, hårskörda, tunna, med delade tips. Huden blir känsligare och irritabelare. Innehåller riklig finkornig mjäll och håravfall, uttalad hudskalning. Epitelskalorna sticker ibland till varandra och bildar en gråhvit eller gulgrå crusts. Dessa fenomen åtföljs ofta av en känsla av åtdragning av huden och klåda, särskilt efter tvättning. På hårbotten kan på olika ställen på kroppen förekomma rosa eller röda fläckar (seborrheids).

  Oljig mjäll

  Huvuddragen i detta alternativ är den skina feta ytan av huden och håret. Två former av fet seborré - likvida när konsistensen talg konsistens påminner vegetabiliska oljor på grund av den höga halten av fria fettsyror, och tjocka - är hemlig "testovatoy" konsistens.

  När den flytande formen visas grov oljig mjäll, som håller ihop i stora vågar och täcker glänsande, oljigt hår. De senare håller sig i strängar, verkar oljade så tidigt som 1 dag efter att ha torkat huvudet och snabbt blir smutsiga. Tungt fysiskt arbete, mental stress, en ökning av omgivande temperatur leder till ännu större sebum utsöndring.

  Det är möjligt att det förekommer områden med inflammation i huden (som ibland även "oser"), kliande och utvecklingen av alopeci. Sjukdomsförloppet kan vara komplicerat genom blockering av hårsäckar, utvecklingen av stafylokockinfektion i dem och purulent inflammation. Efter öppnandet av pustlerna bildas gulaktiga skorskor, följt av bildandet av pigmentfläckar.

  När en tjock form av fet seborré hud är förseglad, är dess elasticitet reduceras, expandera munnen körtlar är igensatta med fettceller deskvamerade epitel, bildad comedonal element aterom som kan gro, lämnar sin resolution ärr.

  Vilken mjäll ser ut som ett mikroskop

  Etiopatogenes av sjukdomen

  Kort fysiologi i hårbotten

  Att förstå mekanismerna för förekomsten av sjukdomen är viktiga inte bara för trichologen eller kosmetologen utan också för patienten. En allmän uppfattning om de fysiologiska processerna i huden, deras störningar och konsekvenser gör det möjligt att genomföra förebyggande åtgärder, att välja rätt anti-mjällmedel och att utesluta provocerande faktorer.

  Orsakerna och patogenesen av sjukdomen strider mot de grundläggande mekanismerna i följande fysiologiska tillstånd och processer:

  1. Funktioner av talgkörtlarna.
  2. Processerna av desquamation av epitelet.
  3. Microbiocenosis.

  Sebaceous körtlar

  Hårbotten är en av zonerna för maximal ackumulering av talgkörtlarna, vars kanaler är öppna i hårsäckarna. Fetter som ett resultat av blandning med svettkörtens hemlighet och, genom emulgering, bildar en vattenemulsionsfilm. Således skapas en skyddande barriär av vatten-lipid på hudytan. Det förhindrar överskott av vattenförlust, skyddar mot negativa miljöfaktorer - solstrålning, vattenloggning, exponering för kemiska aerosolföreningar, patogena mikroorganismer. Hos friska personer, inom 1 vecka, produceras fettkörtlar från 100 till 200 ml fett.

  Antalet talgkörtlar når flera hundra per 1 cm kvadrat. Deras storlek och kvantitet beror på neurogena faktorer, ålder, kön och hormonnivåer, ärftlighet. Under hela livet genomgår talgkörtlarna flera förändringar.

  Hos barn är de stora och funktionellt i vila. I takt med tillväxt och ålder ökar körtlarna och i puberteten ökar de snabbt. Under puberteten ökar sekretoriska funktionen hos talgkörtlarna samtidigt och mjäll förekommer för första gången. I ungdomar är det fysiologiskt. Hos män utvecklas den normala mängden utsöndring som är direkt beroende av talgkörtlarna, och hos kvinnor motsvarar mängden sebum utsöndrat faserna i menstruationscykeln. Den maximala produktionen sker i ägglossningsfasen.

  Epithelial desquamation

  Förutom att man producerar en stor mängd fett, skiljer sig hårbotten från andra delar av huden genom en hög grad av exfoliering av de hornhinnfria döda hudcellerna från dess yta. Som ett resultat av en normal utvecklingscykel flyttar de basala keratinocyterna (cellerna i det nedre epidermala skiktet) gradvis till det övre skiktet i 25-30 dagar, förlorar vatten, blir keratinerade och faller av. Stratum corneum består av 25-35 skikt epitelceller intill varandra och sammankopplade med intercellulära lipider. Tillväxt- och desquamationsprocesser är en fysiologisk hudförnyelse som uppstår kontinuerligt.

  microbiocenosis

  Mikrobiocenosen i hårbotten är en kombination av mikroorganismer - saprofyter, villkorligt patogena och patogena bakterier, filamentösa, mögel- och jästliknande lipofila (fettätande) svampar. Från senaste tidens fokus ligger på jästsvampar Malasseziafurfur, Pityrosporumovale och Pityrosporumorbiculare, som är olika utföranden av en typ (Malassezia) och Malasseziarestricta och Malasseziaglobosa fann endast på håriga huvudområdet.

  I en eller annan form är denna typ av svamp ibland närvarande eller permanent närvarande hos 90% av befolkningen. Platsen för lokaliseringen är de ytliga och mellersta sektionerna av stratum corneum, mellan de kåt plåtarna och inuti dem hårfolliklarna. Vissa svampar är inte bara lipofila, utan också helt beroende av närvaron av fett. I detta avseende bosätter de sig och lever huvudsakligen i hudområdena med ett stort antal talgkörtlar och deras högsta aktivitet - hårets hårbotten, ryggen, särskilt den interkapulära regionen, de övre delarna av bröstets främre yta. Svampar är involverade i sönderdelning av döda celler och omvandling av mättade fettsyror till kolesterolestrar och kolesterol, som de matas på. Om huden är frisk och det finns inga villkor för aktivering och reproduktion av mikroorganismer, orsakar de inte sjukdomar.

  Ständigt flytande och sammanhängande fysiologiska mekanismer bidrar till:

  • bibehålla syra-bastillståndet i hårbotten;
  • beständighet av cellulär metabolism och vävnadsandning
  • normal funktion av lymfocytiska och intraepidermala fagocytiska system som utför immun-, skyddsfunktioner och självsteriliseringsprocesser;
  • säkerställa hudens mikrobiocenos.

  Orsaker till mjäll och mekanismerna för dess bildning

  Den avgörande rollen i förekomsten av sjukdomen hör till de jästliknande svamparna i Malassezia-arterna, som ingår i den ständigt närvarande (bosatta) floran av mikroorganismer i hårbotten. De aktiveras vid en överträdelse av minst en av de fysiologiska tillstånden:

  • förhållandet mellan mikroorganismer som utgör mikrobiocenos av huden;
  • förändringar i talgkörtlarna;
  • förändringar i syra-bastillståndet på hudytan;
  • prematur mognad av epitelceller - deras livscykel mjäll minskas med 2-3 gånger (5 till 14 dagar), antalet cellskikt minskar och inte överskrider tio, och celler som inte lyckades torka helt klibba samman och bli gulaktigt vitt mjäll. Cellerna själva och lagren förlorar sin sekventiella interposition och placeras slumpmässigt.

  Dessa störningar och anatomiska egenskaper hos hårbotten (håret överflöd och talgkörtlar, hög hastighet av deskvamation av epitelieceller och separerande talg huvud, svett och fett fördröjning i håret och på ytan, den gynnsamma temperatur och fuktighet) tillhandahålla betingelser som är optimala för liv och reproduktion av mikroorganismer hela tiden och tillfälligt här.

  I synnerhet multiplicerar Malassezia svampar snabbt. Samtidigt bryts ned en stor mängd triglycerider av talg med en hög lipas (enzym som bryter ner fett) aktivitet. Som ett resultat bildas mängden fettsyror som orsakar irritation respektive signifikant mer än det normala tillståndet i huden. Detta leder i sin tur till inflammatoriska processer, överflödig flod och mjäll.

  Dessutom innefattar kompositionen av talg oljesyra, som i sig kan orsaka desquamation av epitelet. Dess höga innehåll som ett resultat av överdriven sekretion av talgkörtlarna orsakar även mjäll och kliande i hårbotten, ytterligare sebumsekretion.

  Alla dessa processer samt mekanisk skada av huden (när repning) orsakar störningar epidermala barriären bildning av fjällande skorpor, inflammation, är infektion av patogena mikroorganismer ständigt närvarande, varbildning och t. D. Således är en ond cirkel bildas kronicitet av sjukdomen.

  Bidragande faktorer

  Till förekomsten av mjäll predisponerar främst faktorer som:

  1. Genetisk predisposition. Vissa experter tror att den genetiska faktorn orsakar ett stort antal och stor mängd talgkörtlar, sammansättningen av svamp och dess överproduktion, käftens ökade känslighet till könshormoner. Men denna teori är sant bara för en liten andel människor som lider av mjäll och seborré.
  2. Fysiologiska egenskaper hos kvinnor. Trots samma mekanismer för förekomst och utveckling av sjukdomen hos båda könen är ytterligare orsaker till mjäll hos kvinnor förändringar i hormonella nivåer under ägglossningen och under graviditeten, vilket ökar känsligheten hos hårbotten till inflammation.
  3. Dysfunktion hos endokrina körtlar, särskilt kön körtlar och bukspottkörteln.
  4. Leversjukdomar, mag och tarmar.
  5. Immunsystemet och ett atypiskt immunsvar mot jästliknande svampar från Malassezia-arterna. Hos individer med normalt immunsystem finns mjäll och seborrheisk dermatit i endast 1-3% av fallen.
  6. Överdriven ultraviolett strålning och felaktig hygienhantering av hårbotten.
  7. Hudsjukdomar (eksem, versicolor versicolor, neurodermatit).
  8. Långtids depressiva tillstånd och överdriven nervös och känslomässig stress, psykisk sjukdom, parkinsonism.
  9. Felaktig och dålig näring, brist på vitaminer i "B" -gruppen, zink, koppar.

  Behandling av sjukdomen

  Effektiv behandling av mjäll är omöjligt utan att eliminera eller signifikant minska effekten av utfällande faktorer. Från terapeutiska medel är de mest effektiva de korrekt utvalda speciala terapeutiska schamponerna. Dessutom rekommenderas användning av huvudmassage, ozonbehandling, darsonvalisering, mesoterapi med användning av vitaminkomplex och spårämnen, särskilt vid en långvarig aktuell sjukdom och vid seborréisk dermatitstadium utan purulenta element.

  Mjäll. Orsaker, symtom och behandling av patologi

  Webbplatsen ger bakgrundsinformation. Tillräcklig diagnos och behandling av sjukdomen är möjliga under övervakning av en samvetsgranskad läkare.

  Fläck - Skalig avlägsnande av hudpartiklar, som vanligtvis förekommer i hårbotten. Mjölk kan bildas på egen hand, eller det kan ske på bakgrund av vissa sjukdomar, såsom seborré eller psoriasis.

  Intressanta fakta

  • Enligt statistiken observeras mjäll oftast hos ungdomar från 14 till 25 år.
  • År 1874 upptäckte en fransk anatomist och histolog Louis Charles Malasse, med hjälp av ett mikroskop, en okänd svamp i mjäll. Denna upptäckt avslöjade en av orsakerna till mjäll.
  • 90% av de som lider av seboré och mjäll har också problem med matsmältningskanalen (mag-tarmkanalen).
  • Enligt statistiken hade varje andra person åtminstone en gång i sitt liv problem med mjäll.

  Strukturen av hud och hud bifogas

  Huden tjänar som en barriär mellan miljön och människokroppen.

  Huvudfunktionerna hos huden är:

  • termoregulering (värme konsumeras och frigörs);
  • skyddande (skyddar kroppen från kemiska och mekaniska effekter);
  • excretion (utsöndrar sebum, vatten och sönderdelningsprodukter);
  • immun (T-lymfocyter och Langerhans-celler bekämpar infektion i huden);
  • Andningsorganen (huden absorberar syre och avger koldioxid).
  • resorption (huden kan absorbera olika droger och kosmetika).

  Huden består av följande lager:
  • epidermis;
  • dermis;
  • hypodermis (subkutant fett).

  epidermis

  Epidermis är hudens ytskikt, där det finns en kontinuerlig reproduktion av nya celler och keratinisering av gamla.

  Epidermis innehåller följande celltyper:

  • keratinocyter - producera keratin;
  • Langerhansceller - makrofager som utför en skyddsfunktion;
  • melanocyter - producera melanin;
  • Merkelceller är taktila celler.

  dermis

  Dermis representeras av bindväv och består av två lager.

  hypodermis

  Hudanslutningar

  Orsaker till mjäll

  Skador på hudkörtlarna

  Hormonal obalans

  Hud- och hårkomplexet består av hårsäckar, sebaceous och svettkörtlar, som avger smörjmedel (talg) som hjälper till att exfoliera döda hudpartiklar. En ökning av androgenhalten (en grupp hormoner som produceras av testiklarna och äggstockarna) hos män eller kvinnor framkallar en ökning av talgproduktionen. Dessa störningar leder till en förändring i talgkvaliteten, som upphör att vara flytande och blir mer tät.

  Tjock sebum framkallar klibbning av keratinerade hudpartiklar, vilket förhindrar att de faller av, vilket därefter leder till deras skalande skikt (mjäll).
  Försämrad utsöndring och förändringar i sebums konsistens kan leda till utveckling av en sjukdom som seborré.

  Följande symtom kan uppstå med seborré:

  • kliande hårbotten;
  • hudutslag i form av rodnad, täckt med oljiga eller torra skalor som kan sammanfoga
  • håravfall
  • pustler i hårbotten.

  svamp

  Människans hud är täckt med ett osynligt vatten-lipidfett med en sur miljö. Detta smörjmedel skyddar kroppen från en mängd olika bakterier som sitter på ytan av huden och förstör dem. Men om dessa mikrober kommer in i huden, börjar avstötningsprocessen, det vill säga att kroppen börjar intensivt producera talg. Denna skyddsmekanism komplicerar processen att peeling flingor från hudytan, som därefter leder till mjäll.

  Med en ökning av talgproduktionen spelar svampar (Pitirosporum Oval) en viktig roll. De lever normalt på hudytan, och under denna period börjar de föröka sig och växa med större intensitet. Hårbotten känslighet förvärras till produkterna av svampaktivitet, vilket resulterar i svampinfektion i huden. Därefter bildar svampar som omfattas av talg och dödsvåg plåtar som orsakar klåda och permanent mjäll att exfoliera.

  Normalt har en person 45% av svampflora på huvudets yta, men om sebaceous körtlar störs kan denna siffra öka till 70%.

  Det bör noteras att dessa svampar har en fördelaktig effekt på hudens arbete, eftersom de är inblandade i att behålla sin mikroflora och skyddar den från penetreringen av bakterier och virus som orsakar sjukdomar. Svampar bibehåller också ett normalt pH (syra-basbalans) av huden.

  Hudsjukdomar

  Förberedande faktorer

  Det finns också predisponeringsfaktorer som kan utlösa utvecklingen av mjäll.

  Endogena faktorer:

  • avitaminos (till exempel brist på vitaminer A);
  • minskning av kroppsskydd (till exempel efter akut respiratorisk virusinfektion (ARVI));
  • tarmdysbios (till exempel efter behandling med antibiotika);
  • genetisk predisposition (om föräldrar har mjäll).

  Exogena faktorer:
  • daglig shampooing med olämpligt schampo (naturligt smörjmedel som täcker hårbotten tvättas bort);
  • Regelbunden användning av en varmluftsfläkt resulterar i torrhet i huden (hårtorken ska hållas på ett avstånd av 30 cm från håret och en mild behandling ska användas);
  • frekvent stress (prova arbetet i talgkörtlarna);
  • Rökning (kemikalier i tobak bidrar till försämringen av kroppens försvar);
  • brist på vitaminer och mineraler i kroppen (det kan leda till torr hud eller ökade talgkörtlar);
  • kronisk trötthet (vilket leder till försvagad immunitet)
  • frekvent hårfärgning (leder till skador och utveckling av torr hud).

  I vilka områden är mjäll mer sannolikt att uppstå?

  Ofta förekommer mjäll i hårbotten i den occipital-parietala regionen, eftersom det på denna plats finns en ökad frisättning av talg. Också förekomsten av mjäll i detta område kan bero på en ökning av antalet svamp Pityrosporum Ovale. Denna svamp är villkorligt patogen och är asymptomatisk på de flesta människors hud (på de ställen där den största ackumuleringen av talgkörtlar uppträder).

  Mjölk kan också förekomma i följande områden:

  • ögonbryn;
  • ögonfransar;
  • armhåla;
  • pubis.

  Vad är mjäll?

  Mjölk består av döda hudceller, som på grund av överdriven exfoliering framträder som gråskaliga vågar.

  Normalt dör en person av ett visst antal hudceller i en månad. Hos människor med mjäll observeras denna process mycket oftare, ungefär var tionde dag. Detta beror på en minskning eller omvänt en ökning av talgproduktionen.

  Beroende på typen av hår mjäll är indelad i två typer:

  • torr mjäll;
  • oljig mjäll.

  Mjäll - orsaker och behandling

  Mjölk är en kombination av orsaker (eller syndrom), som kännetecknas av en accelererad process av exfoliering av hudpartiklar (i form av skalor) under en relativt lång period. Mjölk finns oftast i hårbotten.

  Skal inte vara förvirrad med bara torr hårbotten. I människolivets liv finns det en konstant död av hudceller och en liten skalning i hårbotten är normal (ca 487 000 celler per 1 cm 2).

  Mjölk är en vanlig sjukdom i hårbotten och påverkar nästan hälften av befolkningen i olika åldrar, kön och etnicitet.

  Orsaker till mjäll

  Mjölk uppstår vanligen som resultat av tre faktorer eller kombinationer:

  1. Felaktig körning av talgkörtlarna (eller seborrhea)

  Seborré - ett allmänt begrepp av mjäll, är en sjukdom. I allmänhet är det en obalans i fettbildning, vilket leder till en minskning eller ökning av talgproduktionen och en förändring i den sebaceösa sekretionens kemiska sammansättning. Denna process kan uppstå på grund av kroniska metaboliska störningar, immunsystemets allmänna tillstånd, ålder och kön, kostmönster och hudkontaminering.

  Avskilja seborréfett (flytande och tjock) och torka.

  Med oljig flytande seborré, porerna är förstorade, huden är blank och håret på huvudet har utseende på oljade, ofta limmade ihop i strängar. Håret är täckt med gulaktiga skalor, ofta förekommer pustler i hårbotten.

  Med oljig tjock seboré, reduceras hudens elasticitet, kanske utseendet av komedoner (hornpropp, svart ål). Håret på huvudet är tätt och grovt.

  2. Svamphudsskador

  Med minskad sebumsekretion täcker skalorna väl håret och hårbotten. Denna process kallas torr seborré (mjäll). Detta fenomen är associerat med processen med aktivering av svampen, som har namnet "Pityrosporum Ovale" eller "Malassezia Furfur".

  Med god immunitet beter sig svampen stabilt. Med en stark fysisk och mental obalans, med långvarig kränkning av kosten, aktiveras svampen, vilket leder till accelerationen av tillväxten av epidermala celler. Perioden av hudutplantering tar tid från 5 till 7 dagar (i frånvaro av sjukdomen, varar denna period cirka en månad).

  Som ett resultat, ett stort antal över normala skalor. Om denna process åtföljs av irritation i hårbotten, klåda och enskilda hotfläckar av rodnad, så kan vi prata om seborrheisk dermatit. Håret blir i detta fall skört, tunt och torrt.

  3.Individuella egenskaper hos kroppen

  Dessa inkluderar särdrag av hudutsöndring och dess struktur, ärftlig predisposition och säsongsförändringar. Andra funktioner är följande:

  • Människor med vissa hudförhållanden, som psoriasis och eksem, är mer benägna att drabbas av mjäll.
  • Vuxna med Parkinsons sjukdom och några andra neurologiska sjukdomar är mer benägna att mjäll och seborrheisk dermatit.
  • Patienter av alla åldrar som har lidit hjärtattacker och stroke, och vissa personer med svaga immunförsvar, är mer benägna att mjäll än andra.
  • Vissa experter tror att människor som inte konsumerar tillräckligt med mat som innehåller zink, vitaminer och vissa typer av fetter är mer benägna att mjäll.
  • Mental överspänning. Många experter tror att det finns en länk mellan frekvent stress och många hudproblem.
  • Studien visade att 10,6% av personer med HIV är mottagliga för seborisk dermatit.

  Allt ovanstående leder till slutsatsen att alla processer och fenomen som leder till mjäll styrs och kontrolleras.

  Mjällmedel

  Lyckligtvis kan dessa processer hanteras. I milda fall är det tillräckligt att hitta en lämplig mjällschampo av en viss komposition och stabilisera din livsstil.

  I de flesta fall kräver utseende av mjäll i mild form inte ett besök hos läkaren. Om dock hårbotten försämras och användningen av behandlingsschampot inte ger det önskade resultatet, bör du rådfråga en läkare. En läkare kan diagnostisera seborrheisk dermatit eller annan relaterad sjukdom, vilket kräver vissa behandlingsförhållanden.

  De flesta mjällprodukter eller svampschampo (mjällschampo) innehåller minst en av följande aktiva ingredienser:

  1. Zinkpyrithion är ett antibakteriellt medel.
  2. Selsulfid ansvarar för att minska cellproduktionens hastighet.
  3. Svavel - hjälper till att avlägsna mjäll fläckar.
  4. Ketokonazol är en mycket effektiv antifungal ingrediens. De flesta som använder ketokonazolprodukter är nöjda med resultaten. Shampoo med denna ingrediens kan användas av både unga och gamla människor.
  5. Salicylsyra - exfolieringskomponent.
  6. Tea Tree Oil - Denna olja extraheras från det australiska teet (Melaleuca Alternifolia). Vi kan säga att för närvarande tillverkare av schampon, allt oftare ingår i sammansättningen av tea tree oil. Tea Tree Oil är antisvamp och antiseptisk. Vissa människor kan dock vara allergiska mot denna typ av olja.

  Den ideala lösningen skulle vara att välja ett sådant schampo, där det finns två eller tre av ovanstående komponenter.

  Förutom schampon, för att bekämpa seborré, använd och krämer:

  1. Cortison krämer - minska inflammation. Denna kräm kan köpas i disken 0,5% eller 1% koncentration. Cremen används två gånger om dagen, resultatet kommer bara att visas efter några dagar. Denna typ av grädde är tillgänglig som en lotion för hårbotten. Applicera en gång om dagen, helst på fuktigt hår efter shampooing. Kan användas med medicinerad schampo.
  2. Antifungal krämer. Effekten av sådana krämer syftar till att minska antalet jästorganismer som lever på huden. Clotrimazol Cream 1% och Miconazole Cream 2% är tillgängliga utan recept. Svampskyddande krämer appliceras en eller två gånger om dagen.

  Hur bli av med mjäll

  Medicinsk schampo för mjäll, liksom medicinska krämer, ska användas under det aktiva skedet av seborré. Eftersom sjukdoms manifestationen minskar är det nödvändigt att minska användningen av läkemedelspreparat och därefter byta till användningen av daglig hygienprodukter. I händelse av en annan sjukdom kan krämer och schampon återanvändas.

  Det kan hända att med återuppkomsten av sjukdomen kan de rättsmedel du använde tidigare tider vara ineffektiva. I så fall måste du använda andra schampon och / eller krämer med ovanstående komponenter.

  De grundläggande reglerna för användning av terapeutiska schampon. Shampoo ska appliceras på fuktigt hår och lämnas i hårbotten i en period av cirka fem minuter. Om shampooet tvättas bort för snabbt kommer de aktiva ingredienserna inte att ha tillräckligt med tid att agera.

  De grundläggande reglerna för användning av terapeutiska krämer (masker, lotioner). Helande krämer används i kombination med terapeutiska schampon. Masker och lotioner suger i hårbotten i 20-30 minuter.

  Parallellt med användningen av terapeutiska medel måste du följa följande enkla diet. Maten som konsumeras bör vara rik på vitaminer och fibrer. I kosten bör vara mejeriprodukter. Konsumtion av fett och sött bör begränsas. Det rekommenderas också att använda minst två liter rent vatten dagligen.

  Folkmedel för mjäll

  Mjölkbehandling hemma kan vara lika effektiv som behandling av dyra mjällbehandlingar.

  Äggbaserad mask. Slå två ägg i en liten mängd varmt vatten. Applicera blandningen på håret i ungefär tio minuter, skölj sedan. Denna procedur hjälper till att förhindra mjäll.

  Mask baserad på apelsinjuice och aloe. Du behöver två tsk aloejuice och två teskedar apelsinjuice, en äggula. Alla komponenter omrörs till en enhetlig konsistens och appliceras på hårbotten. Skölj med varmt vatten efter 40 minuter. Efter applicering av en sådan mask ska du skölja håret med buljong som är framställt av hästslag (som kan köpas på apoteket).

  Sköljare baserad på kalendula. En matsked calendula (ta blomställningen) häll två koppar 80% kokande vatten i 30 minuter. Efter tvättning av håret får du infusionen att rubba i hårbotten efter att ha satt en plastpåse på huvudet, ta av påsen efter 30 minuter, tvätta inte håret. Denna procedur rekommenderas två eller tre gånger i veckan.

  Kamille sköljning. Två matskedar av kamomill (blomställning) häll en liter vatten och koka i fem minuter. Efter kylning, gnugga buljong i hårbotten.

  Kamille sköljning. Förbered en infusion av kamilleblomställningar i förhållandet 1 till 10. Tvätta infusionshuvudet två eller tre gånger i veckan, antalet procedurer från 10 till 15. Denna kurs kan upprepas om två eller tre veckor.

  Tymbaserad sköljning. Fyra matskedar av timjan häller 0,5 liter vatten och koka i 10 minuter. Kyla och täta buljong, sätt på vått hår och vattna dem helt. Skölj inte med vatten. Du kan använda efter varje shampooing.

  Skölj från svamp. I 0,5 liter varmt vatten är det nödvändigt att lösa upp en matsked havsalt. Applicera lösningen på rent, fuktigt hår och skölj dem väl efter 5 minuter. Efter sköljning av håret i en annan lösning (tillsätt en tesked citronsaft till 0,5 liter vatten).

  Oljor för hår. En msk burdock eller ricinolja blandad med tio matskedar kalendula-tinktur (säljs på apoteket). Används för att gnugga i hårbotten två gånger om dagen.

  Vid användning av medicinsk produkt är samråd med en specialist nödvändig.  Nästa Artikel
  Regler för att välja hårfärg