Hur färgar hår med henna och basma


Henna och Basma är naturliga färgämnen av vegetabiliskt ursprung. Deras färgningsegenskaper noterades i antiken, så i öst har dessa växter länge varit vana vid att få naturligt pigment på håret. De målar noggrant trådar, inte tränger in i hårstrukturen. Den rätta kombinationen av henna och basma ger dig möjlighet att få vackra, ädelbruna nyanser av olika intensitet. Och det här kan göras hemma, och den här artikeln är utformad för att hjälpa dig med det här.

Fördelarna med henna och basmas för hår

Henna är en torkad, hackad löv lazzaniya. Basma erhålls från bladen av indigofer. Deras hemland är Mellanöstern och Centralasien. Frisk henna har en gulgrön färg och den gamla har en rödaktig nyans (sådant färgämne kan inte användas). Basma säljs som ett grått grönt pulver.

Henna innehåller eteriska oljor och tanniner, så hår färg Henna är inte bara ofarliga, men även till hjälp: henna stärker och läker hårrötterna drabbats av felaktig skötsel, ger dem en märkbar glans. Dessutom skyddar detta naturliga färgämne håret från de skadliga effekterna av solen, slutar håravfall, eliminerar mjäll.

I öst färgar även män som är angelägna om att rädda huvudet från skallighet färga håret med henna.

Basma distribueras huvudsakligen på de östra ländernas territorier och har använts för färgning av krullningar sedan antiken. I ren form Basma används sällan, eftersom felaktig användning kan framställas grön eller blå nyans i stället för ett önskat mörkt. Denna färgämne späds ofta med henna, vilket möjliggör en ädel färg. Användningen av basma för hår består inte bara av möjligheten att färga kulor säkert, utan dessutom för att mata skadat och försvagat hår.

Förfarandet för färgning av hår hemma i kombination med henna och basma ger följande fördelar:

 • stärker hårsäckar
 • slutar håravfall
 • omsluter ytan av varje hår, skyddar trådarna från skadliga yttre påverkan;
 • bekämpar mjäll
 • sänker sebumsekretion (med fet hårtyp);
 • Basma ger pomp och volym till frisyren, samt ger varaktig färgning i den mörka färgen av grått hår.
 • Båda färgämnena kan användas under graviditeten;
 • henna och basma är överkomliga.

Både henna och basma - hypoallergena och säkra komponenter, orsakar inte en brännande känsla och rodnad. Med antiseptiska egenskaper bidrar de till snabb läkning av mindre skador och eliminera de skadliga bakterierna som lever i hårbotten.

Rekommendationer för användning

Basma och Henna är resistenta färgämnen som tränger igenom hårkutiklet. När de bindas på molekylär nivå med keratiner, tvättas de dåligt, så rusar inte till riskhår. Innan du lagar basma och henna för att färglägga hela hårets hår, välj en smal strand på ett ogenomskinligt ställe och färg, håll blandningen i ca 20 minuter. Detta test kommer att utvärdera effekten av de valda proportionerna av kombinationen av henna och basma. Om resultatet är tillfredsställande kan du applicera färgämne på alla krusningar.

Vi erbjuder flera rekommendationer som hjälper till att färga hår med henna och basma:

 • Basma och henna är bättre placerade på rena, våta lås, så det är lämpligt att tvätta håret med schampo innan de färgas.
 • späd pulveret enligt anvisningarna i instruktionerna för att erhålla en homogen uppslamningskonsistens. Basma hälls nästan med kokande vatten (80-90 ºС);
 • hudområden nära håret, rekommenderas att smörja grädden före färgning, annars kommer det att bli fläckar som irriterar länge med sin närvaro;
 • färgämnen äter starkt i huden, så använd skyddshandskar, täcka dina axlar med en gammal sak;
 • basma kan läcka, så det är bättre att sätta på huvudet (på gränsen till hud och hår) med en sladd av mjuk trasa eller gasbindning;
 • börja färgning när blandningen har svalnat till ett varmt tillstånd;
 • processblandningsträng av sträng över hela längden, startande från det ockipitala området. För att se till att pastaen inte svalnar snabbt sätt den i en behållare med varmt vatten;
 • färgat hår rekommenderas att gömma sig under polyeten, fastän färgen från ren basma inte kräver inslagning;
 • blandningen på håret hålls beroende på egenskaperna hos krullarnas färg och struktur. Uppstartstiden är som följer: från 10 minuter till 3-4 timmar, ibland kan målarpasta även hållas hela natten. Ju längre du håller, desto mörkare blir tonen
 • Tvätta av färgen med varmt vatten utan att använda schampo, eftersom tvättmedlet kan tvätta bort det ännu inte fixerade färgen från håret.
 • För att underlätta kamning, använd inte olje- eller sköljmedel.

Resultatet av henna och basmafärgning bör utvärderas 3-4 dagar efter proceduren efter att ha tvättat håret med schampo

Framställning av färgkompositioner

Färgegenskaperna hos henna manifesteras bättre i en sur miljö. För att undvika hårets hårdhet och hårdhet blandas henna vanligtvis på kefir, och någon kosmetisk olja eller glycerin tillsätts till färgkompositionen. För oljig hårtyp är det bättre att lösa hönan i nyvärmd citronsaft (eller en sur vätska - vatten med ättika, örtte med citron, vin etc.) 10 timmar innan färgning sätts och blandas för att infilera på en varm plats.

På grund av att blandningen blandas på kefir, kommer håret att förvärva en djup och rik färg. Du kan också lägga 1-2 äggulor i blandningen: på så vis blir färgen lättare att tvätta och kommer att få en helande effekt.

Henna eller Basma pulver måste hällas i emalj eller glas och blandas med en träsked. Basma utspädd med vatten bara.

Konsistensen av det färdiga färgämnet bör vara enhetligt och måttligt vattentätt. För tunn gruel kommer att tappa och håret kommer att färgas ojämnt. För tjock massa torkar på huvudet innan håret smygar.

Den färdiga blandningen bör värmas på ett ångbad från 55 till 70º C. Kokvatten (100 ° C) kan endast användas för basma, Henna bakas vid kokpunkten och färgämnena försämras. Använd gummihandskar, försök att applicera färgämne i håret i varm form tills det är kallt. Ju kallare färgämnen, desto långsammare smälter det.

Färgteknik

När man talar om hur man korrekt färgar hår med henna och basma finns det två sätt att applicera kompositionerna: i följd, en färgning efter en annan eller samtidigt blandning av båda pulver. Den första metoden är mest lämplig när henna appliceras först, sedan basma. Om den efterföljande hårfärgen inte passar dig, blir det lätt att korrigera med efterföljande målning med basma. Metoden för sekventiell applicering av färgämnen tillåter dig att justera processen och resultatet av färgning.

Genom att ändra förhållandet mellan henna och basma, varaktigheten av deras påverkan, kan du få en mängd olika nyanser.

Efter färg har håret ett naturligt utseende.

Vilka resultat bör förväntas

Om efter färgning med henna är hårfärgen för ljus, kan den neutraliseras. För att göra detta, applicera på håret lite varm vegetabilisk olja som kan absorbera Henna. Sprid oljan över hela ytan och lämna i 20 till 30 minuter, och tvätta sedan håret med schampo. Vid behov kan proceduren upprepas.

Om håret efter färgning med Basma visat sig vara mörkare än önskat, kan du skölja det med vatten, sura med ättika eller citronsaft. Om vid gemensam färgning visade sig håret inte tillräckligt mörkt, kan de färgas med basma igen.

Resultatet av henna och basma hårfärgning beror på faktorer som:

 1. Naturlig färg.
 2. Hårets struktur (tjocklek, torrhet och andra egenskaper). Tunt, torrt och mjukt hår är målade mycket lättare än tjockt och hårt. Hår som blektas med väteperoxid är färgat ännu snabbare, liksom hår efter perm (även om detta inte ska ske).
 3. Temperaturer av vatten vid vilken henna och basma blandas, och temperaturen hos vattnet när det appliceras på håret.
 4. Varaktigheten av effekterna av färg på håret. Ju längre blandningen är på håret desto mer fläckar de.
 5. Andelar i vilka hönan och baspulver blandas.

Från första gången är det svårt att uppnå önskad färg, så det är bättre att göra ett preliminärt test för en liten hårsträng.

Kombinationen av henna och basma vid färgning

Olika förhållanden av henna och basma kan ge helt olika resultat. Vilka nyanser kan jag få?

 • Blanda naturlig henna och basma i förhållandet 2: 1 kan bara naturliga blondiner med blandningen på håret i 10-15 minuter. Mörkare strängar med bronsfärg kan erhållas genom att hålla färgen i ungefär en halvtimme;
 • Solig ljusbrun nyans erhålls om du blandar 3 delar av henna och en del av basma. Blötlägg blandningen i ca 30 minuter;
 • färgning hår med henna och basma i samma proportioner kommer att lägga en kastanj färg till lockar;
 • För att få brun eller chokladfärg kombineras henna och basma i ett förhållande 1: 2. Blandningen måste hållas i 15-20 minuter, inte mer, annars blir den svart.

Guld, koppar, kastanj, choklad och svarta lockar - det är vad färgpallen, som kan erhållas genom att bara kombinera två naturliga komponenter - henna och basma.

Brist på färgning

Henna och Basma har några nackdelar:

 1. Använd inte henna och basma om håret tidigare har färgats med kemiska föreningar. Resultatet i det här fallet blir svårt att förutsäga: du kan få skarpa eller gröna strängar.
 2. Samtidigt bör kemiska formuleringar inte appliceras på krullarna, om naturliga färgämnen fortfarande finns kvar på håret.
 3. Det rekommenderas inte att använda basma och henna om håret nyligen har utsatts för kemisk krökning eller rätning.
 4. Färgprocessen med henna och basma kan ta flera timmar, vilket inte alltid är bekvämt.
 5. Andelen av henna och basma är subtila. Vilket resultat du får beror på blandningen du blandar.

Lök för hårväxt: nuvarande metoder och recept för att påskynda tillväxten av lockar

Läs mer om typerna och sätten att skapa vackra frisyrer för examen dagis läs här.

video

För mer information om hårfärgning med henna och basma, se videon nedan.

slutsats

I århundraden har kvinnor använt naturliga färgämnen för hår och ögonbryn. Med hjälp av Basma kan du få hartskrullar, och henna kommer att göra de vanliga strängarna till en rödaktig chock. Dessa verktyg är fortfarande relevanta. Så du kan utföra inte bara färgning, men också henna hårbehandling. Det bidrar till att ytterligare närma håret, bli av med oljig hårbotten och mjäll. Prova det och med hjälp av vårt råd att skapa en unik nyans och betona en ljus bild med användning av sina lockar.

Henna och basma

Det är svårt att föreställa sig en kvinna som inte en gång utsatt håret för revolutionära förändringar med färg. Några för detta ändamål använder de mest kontrastbeständiga färgerna, andra experimenterar med tonade schampon och tonics, andra föredrar bara naturliga produkter utan kemikalier. Den sista gruppen omfattar henna och basma.

Vad är skillnaden mellan basma och henna?

Henna och Basma, som är färgämnen av vegetabiliskt ursprung, skiljer sig från varandra inte bara i det faktum att den första är erhållen från Lawsonias löv och den andra - av indigofers. De är inte desamma när det gäller effekten på hårbotten och håret, vid användningstid, färgen på färgat hår. Dessutom är henna ett självständigt färgämne, men basma kan endast användas i tandem med mylarpulver, om syftet med färgning inte är blågröna krökor.

Till Basma gav svart färg på håret, hon behövde en katalysator i form av henna.

Egenskaper hos henna:

 • Allergivänliga. Ger inte skalning, irritation, klåda och fläckar.
 • Stärkar hårsäckar, accelererar hårväxten, normaliserar blodcirkulationen, förhindrar håravfall.
 • "Lösar" hårvågorna, gör krullarna smidiga och glänsande, underlättar kamning
 • Minskar brittleness och andelen splittrade ändar;
 • Det påverkar huden som en antiseptisk, förbättrar sitt tillstånd vid problem med mjäll och ökat fet hår.

Funktioner av användningen av Basma:

 • Det har en stramande effekt på hårsäckarna, minskar håravfallet.
 • Det skapar en skyddande film på varje hår, skyddar den från skadliga effekter av yttre faktorer: UV-strålar, vind, saltvatten;
 • Kämpar mjäll, normaliserar talgkörtlarna;
 • Ökar hårdets densitet, gör håret mer lyxigt och voluminöst;
 • Hårfärg ger en bestående effekt, även på grått hår;
 • Huvudskillnaden från henna är att den knappast kan användas utan andra färgämnen.
 • Det har inga kontraindikationer.

Det är viktigt att följa instruktionerna för henna och basma färgning:

 • Använd endast naturligt färgämne utan att tillsätta kemikalier.
 • Ta hand om håret efter färgning. Vegetabiliska färgämnen ger sig själva en bra omsorgseffekt, men håret kräver ytterligare hydrering, näring och skydd. Få sina lockar kan bara från de vanliga sätten: masker, balm, serum, vitaminer;
 • Använd henna inte mer än en gång var 3-4 veckor. Det finns risk för att det torkar håret, gör det sprött och instabilt för skadliga faktorer.
 • Applicera henna eller basma för att rengöra fuktigt hår, tvättas med schampo. Men efter färgning från användningen av tvålmedel är det bättre att vägra. Färg stärker i hårstrukturen endast i 2-3 dagar.

Iranska henna

I sin rena form ger den en "klassisk" kopparröd nyans, men när man lägger till andra komponenter kan färgen variera från ljus till mörk koppar. Det har också en tonisk effekt på håret, stimulerar tillväxt, ger glans, förhindrar bräcklighet och andra problem. Den har en något skarp lukt och grov slipning.

indisk

Färgspektrumet är mer mångsidigt och låter dig välja en nyans så nära som möjligt till den naturliga hårfärgen. Högsta kvalitet anses brunt henna. På grund av den fina slipningen är den lätt att späda, den passar bra, tvättas lätt av. Indisk henna verkar snabbt, har en trevlig lukt och varaktig effekt.

Turkish

Ämne, vilket ger mer fasthållna och ädla nyanser. Det skiljer sig från indiska och iranska i det att för att uppnå ett resultat är det nödvändigt att hålla håret lite längre.

svart

Ej en enda komponentsubstans. Kompositionen innehåller också klyftolja och kakao, vissa kemiska element. Svart henna är inte farligare än långlivade konstgjorda färger, men det är inte längre 100% naturligt och harmlöst. Ersätt den färdiga svarta hennaen kan vara hemlagad komposition. För detta är det nödvändigt att ta två delar av basma för en Henna Lobe, lägg till jordnötter, svart kaffe eller starkt te till dem.

färglös

Färglös eller genomskinlig henna ändrar inte krullarnas färg, men har ett praktiskt taget identiskt spektrum av handlingar. Jag använder den som en mask eller ett naturligt schampo för hår, vilket ger hårstyrka, glans och skönhet. Det finns många recept för multikomponent hårmask med färglöst pulver. Till exempel med citronsaft, honung, äggula, oljor, vitaminer.

vätska

Produkten är klar för användning. Liquid Lawson har en krämig konsistens, lämplig för applicering på lockar, säljs i påse i färdig form, har inga konstgjorda komponenter i kompositionen.

Basma, till skillnad från henna, är bara en färg.

Vilket är bättre?

Problemet är kontroversiellt och inte ens helt korrekt. Båda vegetabiliska färgämnena har sina fördelar och nackdelar, men det slutliga valet av produkt beror på den ursprungliga och önskade hårfärgen. Naturlig henna och basma ger hårstyrka, densitet, hälsa, om de används korrekt. Violerar rekommendationerna för användning, du kan skada håret trots att färgen själva är miljövänlig och säker. Den negativa effekten av lavsonpulver och indigo pulver är på krullarna som har varit föremål för kemisk krökning. De rätta sig snabbare, blir styvare och torrare.

Också i fara - ägarna av alltför torrt och skadat hår. Sådana krullfärger i sin rena form kommer att göra ännu mer torr, spröd och benägen att skada. Detta betyder emellertid inte att ägare av torrt hår är dömda att använda endast konstgjorda färger. För att använda henna på lustigt hår måste du välja grunden för vilken blandningen kommer att förberedas. Olje- och mjölkbaser passar bäst: oliv- eller kardolja, vassle, kefir, tung grädde. Basma späds uteslutande med varmt vatten.

Nackdelarna innefattar varaktigheten av färgningsförfarandet. Exponeringstiden kan inte vara längre än 15 minuter, men applicering av blandningen till krullarna tar mer tid än att applicera den krämiga konsistensen av artificiella färger. Tvätta av grönsaksblandningen är också tyngre. Underlåtenhet att observera proportionerna, liksom användningen av henna eller basma på färgat hår, kan leda till oförutsägbara resultat. Håret förvärvar ofta onaturliga nyanser av blått, rosa, körsbär, blått spektrum och tvätta dem kan vara mycket svårt.

Vem kan använda?

Vegetabiliska färgämnen - en universell produkt. De är allergivänliga, ofarliga och försiktigt påverkar hårstrukturen. Färg baserad på henna och basma kan användas i alla åldrar, skadar inte i närvaro av sjukdomar och under graviditet. Du kan måla med henna och basma för någon original hårfärg, du behöver bara korrekt beräkna proportionerna och tiden. Den ljusbruna färgen är mer mottaglig, så skuggan kommer att bli ljusare och snabbare på den, för svart blir det mer tålamod och tid, för bruna är färgerna på indiska och turkiska henna lämpliga, både i ren och kombinerad form. Svart färg för mörkt hår, som kommer att betona deras skönhet, kan erhållas utan att lägga till Basma. Det är nog att använda färdig henna med kakaosmör och kryddnejlika.

För gråa krullar är speciella rekommendationer. För en början är det bättre att måla över Sedin med en lätt nyans av henna, och sedan belägga med en blandning av henna och basma, annars finns risk för att få för ljus, onaturlig och mycket resistent nyans. Också i blandningen för torrt hår rekommenderas att tillsätta en sked av basolja, till exempel olivolja. Detta skyddar dem mot torrhet och brittleness och ger extravård.

Vad händer om de blandar?

Kombinationen - henna plus basma expanderar utbudet av färger för hårfärgning. Beroende på proportionerna kommer det röda pigmentet av henna att vara mer eller mindre märkbart, och den svarta basmen ger en ljusblond eller djup mörk färg. Du kan blanda färger med flera metoder:

separerade

Det handlar om fasad tillämpning av henna först, då Basma. Förfarandet börjar med framställning av hår. De måste tvättas med schampo, skölj med en handduk, lite torr på ett naturligt sätt. Använd inte en hårtork, det kan torka ut strängar. Medan håret är torrt, blanda Henna i rätt proportioner i en skål och blanda bra. Applicera blandningen varm på håret, från början av huvudet och försiktigt sprida det från rot till spets med en kam och en speciell platt borste. Du kan massera med handskruvar. Då måste du vikla huvudet i polyeten och en handduk eller lägga på en hatt, tåla den tid det tar att färgas i önskad färg. Tvätta hårbotten noggrant och krulla med vatten vid en behaglig temperatur. Du kan använda hårbalsam. När färgat hår är torrt, upprepa proceduren med en ny blandning.

samtidig

Dess väsen är att färga hår med en blandning av henna och basma. För att förbereda färgen späds båda pulvren i olika skålar enligt de regler som föreskrivs för var och en av dem på förpackningen. När blandningen kyls till en temperatur av 40 grader, måste de blandas noggrant och läggas i en skål med varmt vatten så att den totala massan inte svalnar under processen. Det bör också börja på baksidan av huvudet, dividera trådarna längs skilsmässan och flytta från rötterna till spetsarna. Efter tiden som dikterats av det önskade resultatet kan blandningen tvättas av håret, krullar behandlade med balmsköljning.

Hur man mixar?

Det korrekta förhållandet mellan färgämnen - nyckeln till ett bra resultat. För att inte komma in i en obehaglig situation, när den resulterande färgen är väldigt långt ifrån den förväntade, är det viktigt att beräkna proportionerna och tiden i förväg. För bekvämlighet och noggrannhet finns ett specialbord baserat på proportioner och tid på den ursprungliga hårfärgen och förväntade resultat. Tekniken för framställning av blandningen är ganska enkel. För att få henna och basmåla måste du:

 • Bestäm krullarnas ursprungliga färg på ett speciellt bord. Du kan hitta den på paketet med pulver eller på Internet;
 • Beräkna rätt mängd gram torrt pulver baserat på hårets längd. Till exempel är 30-50 g av en komponent tillräcklig för korta krökor och längden på axlarna kräver 130-150 g vardera. Rätt mängd kan också beräknas utifrån rekommendationerna på paketet.
 • Baserat på önskat resultat, mäta med gramets gram i pulvret.
 • Späd de enskilda henna- och basma behållarna, enligt instruktionerna. Det är viktigt att komma ihåg att Henna förlorar sina egenskaper om de är utspädda med varmt vatten, och Basma löser tvärtom endast vid en temperatur av 80-90 grader. Det är nödvändigt att kombinera grus efter kylning till en behaglig temperatur;
 • Den resulterande blandningen kan blandas igen när den infuseras lite och appliceras på håret med en speciell platt borste.

Men det är inte lika lätt att färga håret ordentligt, som det verkar vid första anblicken, även om man känner till sekvensen av handlingar. Det är viktigt att följa några användbara riktlinjer:

 • Beredningen och blandningen av färger bör göras i porslin med träskedar eller speciella borstar. Metallen kan oxideras och plast, när den samverkar med varmt vatten, släpper ut skadliga ämnen, vilket inte kommer att gynna håret.
 • Ju fräschare pulver desto bättre blir det, så när man köper är det viktigt att vara uppmärksam på tillverkningsdatumet. Vid utspädning av torrsubstansen omedelbart före färgning är det också nödvändigt att ta hänsyn till att ju färre blandningen desto bättre kommer den att fungera.
 • Om vissa ingredienser måste tillsättas varma, bör de upphettas i ett vattenbad;
 • Färgtid är mycket viktigt. Du måste noga välja rätt antal minuter eller timmar, baserat på rekommendationerna i tabellen. För att inte misstas, bör ett preliminärt färgprov utföras på en obetydlig hårsträng;
 • Före färgning är det viktigt att skydda huden i pannan, öronen, nacken och händerna med handskar, fet babykräm och kläder med höga hals och slutna axlar. Du måste också täcka golvet i arbetsområdet med oljekläder eller tidningar;
 • Växthuseffekten kommer att förbättra frisättningen av färgämnet från substansen till krullarna. Det är inte nödvändigt att bära en polyetenhatt på henna, men för Basma är det nödvändigt.
 • Det är nödvändigt att tvätta bort rester av pulver från håret under lång tid och noggrant, skölja strängarna under rinnande vatten. Om detta inte är gjort måste de små pelletsna kamma ut efter att håret har torkat;
 • Det är nödvändigt att avstå från att tvätta håret med schampo under de första två eller tre dagarna. Vid den här tiden manifesterar pigmentet sig bara. Det kan vara en bedräglig känsla att det visade sig vara för ljust, och efter att ha använt schampot kommer färgen inte att vara tillräckligt intensiv;
 • Det optimala resultatet visas på håret efter den första tvätten. Om en viktig fest eller ett möte planeras är den här funktionen mycket viktig att överväga.
 • Om resultatet fortfarande inte är tillfredsställande är det värt att behandla färgade lock med varm kokos eller olivolja, linda med film och varma med en handduk. Skölj noggrant med schampo efter några timmar.

Sätt att använda

Recept för att göra färg från vegetabiliska ingredienser hemma är mycket olika. En lämplig komposition väljs i enlighet med hårets typ och färg. För ljustyper rekommenderas blandningar med mer henna än basmas. För brunhåriga kvinnor och mörkblonda kommer proportionerna att vara 1: 1, brunetter styrs bättre av Basmas övervägande. Förutom basma och henna kan hemmagjorda färger innehålla andra komponenter:

 • Cahors eller tranbärsjuice. När det läggs till henna, ge en skugga av "mahogny";
 • Malt kaffe. För chokladfärgat hår bör Henna spädas med varmt kokt kaffe.
 • Köttjuice I färsk form, när den tillsätts till blandningen ger ädla nyanser av vinröd. Samma effekt kan uppnås genom att applicera mycket tjocka teblad, elderbärsaft, karcade;
 • Kamomill. Hårfärgning med en blandning av pulverblad av lavsonia och noggrant krossad kamomill ger krullarna en varm, honunggyllen färg. En liknande färg kan erhållas genom att ersätta torrkamille med gurkmeja.
 • Saffran. Intressant honungsspel ger färg, vilket tillagt saffranblomman. Pulvret måste kokas i två minuter, tillsätt rabarber och blanda i blandningen. Du behöver inte lägga till för mycket, bara ringa det på knivens spets;
 • Jordnötter. Förstärker svart och djupt kastanjpigment i en blandning av basma och henna, gör färgen rik och mångfacetterad. Kaffe, jordnötsskal, svart te tjäna som hjälpare för nötkött;
 • Kakao. Om syftet med färgläggningen är naturlig kastanjfärg med mjukbrun nyans, då ska kakaopulver användas. Han gör ett utmärkt jobb med denna uppgift, vilket ger håret en naturlig skönhet och ett intressant färgspel;
 • Salt. Att tillsätta salt hjälper till att avslöja alla sina möjligheter till färgämnen. Det förhöjer frisättningen av pigment genom att kombinera pulvret med en vätska, vilket resulterar i en djup, rik kastanj eller mörk nyans. Även havsalt förstärker hårsäckarna och bryr sig om hårbotten.
 • Kockolja. Användbar för torrt och svagt hår i maskinkompositionen med henna. I det här fallet kan du använda både vanliga och färglösa henna. Masken med burdockolja kommer att förhindra håravfall, göra håret tjockare och snyggare, jämn, stark och elastisk.
 • Kefir. Masker med henna på kefir med regelbunden användning ger starkare hår och aktiverar tillväxten, ger dem en hälsosam utseende, glans och volym.
 • Ett ägg Masken av färglös henna med tillsats av äggulor används för densitet och aktiv hårväxt. För bättre effekt kan du lägga till vitaminer och eteriska oljor till det. De mest mångsidiga är retinol, tokoferol, askorbinsyra, basoljor av olivolja, ricinus, aprikos, avokado essentiell olja, jojoba, macadamia;
 • Honey. Masker med naturlig honung återställer, ger näring och förstärker skadade lockar. För att blandningen ska vara så användbar som möjligt är det bättre att spädda henna inte med vatten utan med uppvärmt serum. Ju mer flytande honungen är desto lättare blir det att tvätta det ut ur håret.

Det finns andra recept för olika typer av problem eller normalt hår. Det är inte svårt att hämta dem, det viktigaste är att känna hårets egenskaper och ha ett visst mål.

Efter den vanliga färgen

Den faktiska frågan för dem som bestämde sig för att använda naturliga färgämnen för transformation - är det möjligt att applicera henna och basmu på redan färgat hår. Att göra detta rekommenderas inte. Resultatet kan vara oförutsägbart, och det blir väldigt svårt att blockera den fula färgen. Särskilt problematisk är sekundärmålningen av blekta krullningar. På dem kan henna och basma dyka upp i violett, blå och grön nyanser.

Den omvända processen är också omöjlig. Inget artificiellt färgämne kan helt blockera färgen på hårfärgat med henna eller basma. Rött eller svart pigment kommer att "skina igenom" den nya färgen, vilket gör den ojämn och frisyren felaktig i utseende. Försök att missfärga hår kommer att leda till manifestationen av blågrå, smaragd och smutsig färgscheman.

Hur mycket att behålla?

Tiden är en avgörande faktor för hårfärgning. Slutresultatet beror direkt på hur mycket färgblandningen har påverkat locken. Med henna och basma bör du styras av speciella tabeller, där färgerna och den rekommenderade färgtiden ingår. Om håret tillhör en blond blondin tar det från 1 till 20 minuter för att ändra färgen beroende på önskat resultat. Naturliga blondiner behöver 5-25 minuter för en bestående effekt. Mörkblond kräver 8-10 eller 25-35 minuter. Ljusbruna hår behöver från 10 till 45 minuter, mörkt - upp till en och en halv timme. På kastanj och svart hår kan du hålla blandningen i upp till 2 timmar, för gråhåriga - upp till 3. Nedräkningen börjar från det ögonblick då håret är helt täckt med blandningen och täckt med polyeten.

Hur ofta kan jag använda?

Trots att Henna och Basma har en kosmetisk och terapeutisk effekt, bör du inte färga håret varje vecka. Den rekommenderade användningsfrekvensen är att färga håret en gång var fjärde vecka, så blir resultatet av hög kvalitet, vacker och resistent. Mer frekvent användning av henna kan leda till negativa konsekvenser. Krullarna blir torra och spröda, det blir omöjligt att måla dem i en annan färg. Frisyren kommer att öka i volym och kommer att börja se mer magnifik, men inte alls på grund av att håret blir tjockare. Frekvent färgning med henna "splittrar" keratinskalor av hår, vilket gör att de sticker ut i alla riktningar, därför blir håret fluffigt och voluminöst. Det kommer vara mycket svårt att reparera sådan skada, därför måste användningen av henna och basma respekteras.

recensioner

Naturkosmetik från växtbaserade ingredienser, som är lätt och bekvämt att förbereda hemma, är mycket populärt bland det mässa könet. Henna och Basma har bland annat fått beröm. De värderar främst naturlighet, hårfördelar och rika nyanser. Miljövänliga naturliga färgämnen är inte svåra att förbereda hemma, med receptet för att skapa önskad nyans. Också bland de positiva aspekterna noteras tillgängligheten av ingredienser som behövs för färgning av hår med henna och basma. De kosmetiska egenskaperna hos färglös henna förtjänar särskild uppmärksamhet. Det används inte bara i masker för hår, men också i hudvård.Nästa Artikel
Top 10 Hair Sprays 2018