Hur man väljer rätt schampo


Det är svårt att föreställa sig en modern person som inte använder riktmedel för hår. Shampoos är bland de eftertraktade vårdande kosmetika, så kompositionen ges särskild uppmärksamhet. Det är väldigt viktigt att välja ett alternativ som uppfyller alla krav, såväl som idealiskt passar håret och hårbotten.

Typer av tvättmedel

Shampoos kan klassificeras i flera sorter. Bland de viktigaste produkterna finns en neutral pH-balans, de är lämpliga för grundläggande rengöring. Det finns också en schampoomsorg, som är utformad för behandling / förebyggande och är avsedd för varje typ av hår, beroende på problemet. Tilldela och schampo i form av peeling, som krävs för att genomföra djuprengöring. Det finns tonade schampon, de ger en hög en viss nyans eller färg över det oönskade gula, gröna pigmentet i blondiner.

Dela också tvättmedel av denna typ för användningsändamål, till exempel kan de vara fuktgivande, närande, rengöring, eliminera mjäll, lämplig för daglig användning etc.

Det är värt att förstå att en sådan omfattande lista kan vilseleda dig och driva dig till fel val. Därför klargör vi att när du köper måste du fokusera på hårbotten, eftersom det beror på hårets hälsa som helhet.

Det är schampo som rengör, läker mikroskador på huden, och redan masker, spray och balsam är ansvariga för att behandla hår (torrhet, sektion, etc.). Var noga med att analysera din hud för att i god tid kunna veta vilka problem det finns (mjäll, svaga folliklar etc.).

Valet av schampo baserat på den typ av hårbotten

Professionella inom sitt område, annars kallade trichologer, har en speciell apparat i sitt arsenal som bestämmer hårets tillstånd. Men den här typen av utrustning har en hög prispolitik, så det är inte tillrådligt att använda den. Men det är möjligt att genomföra ett test för att avslöja vilken typ av hårbotten som finns i skönhetssalonger. Nog att kontakta en bra institution och hjälpa dig att lösa problemet till en låg kostnad.

 1. Oljig hud. Ägare av oljig hårbotten vet förstahands att 15-18 timmar efter att tvätta rotsnittet ser osjämt ut. I roten är volymen förlorad, håret kan inte stylas. Om du tvättar håret 3-4 gånger i veckan är din hudtyp definitivt oljig. Här är inte ens testet nödvändigt. Valet av schampo bör falla på sidan av tvättmedel som är konstruerade för frekvent tvättning och inte orsaka irritation. Lämplig schampo med färgskyddseffekt och ett botemedel mot känslig hårbotten. Men det är alltid värt att överge kompositionerna för basvolym, eftersom de innehåller mycket silikon, vilket bara gör strängarna tyngre.
 2. Torr hud Med denna typ av hud visas mjäll (torr seborré), håret tenderar att falla ut, blir styvt, huvudet kliar och ständigt blåses. Håren har inte tillräckligt med produktion av subkutant fett, så glödlamporna är inte tillräckligt fuktiga, håret svagas. Följaktligen är det nödvändigt att köpa schampo med en fuktgivande effekt. Professionella varumärken, som vanligtvis används av frisörer, har utmärkta alternativ. Grunden för fonderna måste innehålla naturliga oljor och växtekstrakter.
 3. Känslig hud. Med epidermis av denna typ menas att det är för känsligt för något sätt. Konstant klåda, hudflakor, sår och allergier bildas. Var noga med att välja produkter från en serie medicinska schampon avsedda för känslig vård för hårbotten och håret också. Medel kan hittas på apoteket, de måste vara helt transparenta i struktur och gjorda av naturliga ingredienser. Välj kompositioner där det finns ett extrakt av mynta, kamomill, salvia, sådana växter lugnar huden. Avvisa schampon med en brännande effekt, som inkluderar peppar eller senap.
 4. Kombinerad hud. Normalt lider epidermis av denna typ av två huvudproblem - överdriven fetthet och seborré. Det är så kallat mjäll, vilket är bokstavligen mättat med talg på vissa ställen. Men alla andra områden, till exempel i pannan, ser torra ut. Du behöver föredra schampo med effekten av peeling, som är avsedd för djup rengöring.

Hårtyper

Det räcker inte att veta vilken typ av hud, det är också nödvändigt att förlita sig på hårets utseende. Alla vet att håret kan vara torrt, oljigt eller normalt. Att identifiera vilken typ av snabb provning som används.

Om håret blir smutsigt gradvis, och du tvättar det ungefär 1 gång om 6 dagar, då en chock av normal typ. I de fall där tvättbehovet uppträder ungefär 20 timmar efter att ha besökt badrummet är detta en fet typ.

Vissa tjejer har kombinerat hår, det vill säga rötterna är oljiga och torkar längs hela längden. Torra hårtyper tenderar att tvätta ca 1 gång om 3 dagar. Kom ihåg att i hela dimmens liv kan man flytta från en art till en annan gradvis eller plötsligt under påverkan av olika faktorer.

Välja schampo av hårtyp

Efter ett ljustest och få resultatet kan du börja välja de kosmetika som behövs. Naturligtvis kan du välja det baserat på vilken typ av hårbotten, men det här alternativet är också värt att överväga.

 1. För oljigt hår välj produkter med lämpligt märke, bra rengöringsförmåga och antibakteriella komponenter i kompositionen. Lämpligt tvättmedel som reglerar produktion av talg.
 2. En vanlig typ av hög är tillräckligt för att välja ett grundläggande schampo på en naturlig basis. Det är viktigt att det bibehåller sin naturliga pH-balans och inte torkar huden.
 3. För den kombinerade typen är ett medel lämpligt, vilket samtidigt avfettar rotdelen och fuktar strängarna längs hela sin längd. Du kanske måste köpa flera riktningsrör.
 4. Ett torrt hårhår behöver nödvändigtvis ett botemedel som närmar sig och läker strängar från rötter till ändar. Det är viktigt att kompositionen innehåller oljor och extrakt.
 5. Det är värt att veta att håret kan vara tunt. Då lämpliga produkter med en anteckning om basvolymen. Visst kan sådana agenter innehålla silikon, så försök att köpa pengar från apoteket.

Val av schampo med balsam

 1. På hyllorna i moderna kosmetiska butiker finns det universella tvättmedel som kombinerar schampo och balsambalsam i en flaska. Om du vill kraftigt minska tiden för hårvård vid tidpunkten för antagandet av vattenbehandlingar, kommer det här alternativet att vara perfekt för dig.
 2. För närvarande kan du bli förvirrad när du väljer sådana schampon, det finns verkligen många av dem. Var först och främst uppmärksam på produktens sammansättning. Det ligger i det ligger hela sanningen. På detta sätt kommer du säkert att veta exakt hur botemedlet kommer att fungera. Om du bestämmer dig för att ta ett 2 i 1 schampo, överväga några kriterier.
 3. Efter applicering av en kvalitetsprodukt kan du enkelt kamma en hög. Oavsett hårets tillstånd borde de förbli mjuka och silkesleka. Högkvalitativt tvättmedel tillåter inte strängar att elektrifiera. Håret efter att ha applicerat ett sådant verktyg bör inte se tungt ur ett stort antal mikronäringsämnen.
 4. Ett bra schampo ökar lite håret, även när det är vått. Sådana medel består, som de flesta av resten, av ca 80-85% vatten. Dessutom innehåller sammansättningen av dessa schampon aktiva ämnen som rengör alla föroreningar på hårytan. Fördelen med schampon 2 i 1 är att efter användningen tillhandahåller konditioneringsegenskapens egenskaper hårskydd i form av ett omslutande skal.
 5. Balsam balsam eller balsam, som ingår i schamponet, har en egenskap som neutraliserar de skadliga effekterna av alkali i vatten eller andra tvättmedelskomponenter. Sådana schampon närmar sig strängarna till fullo, och håret blir också djupt fuktgivande. Volym, mjukhet, elasticitet och naturlig glans framträder. Synligt restaurerade skadade lockar. Rengöringsmedel skyddar håret helt från miljöpåverkan.
 6. Ofta i dessa schampon är silikon tillsatser. De utför bästa skyddsfunktioner. Välj sådana schampon. I kompositionen kommer nämnas tillägg som slutar i "Meticon". Vid applicering av ett sådant verktyg täcker det varje hår med en skyddande film. På grund av detta visas naturlig sken. Som ett resultat är håret lätt att kamma och snurra. Curls får mjukhet och silkiness.
 7. Sammansättningen av schamponerna inkluderade proteinkonditioneringsmedel. Verktyget återställer fullständigt skadade strängar som har varit mottagliga för perm. Det är värt att veta att håret är nästan 94% sammansatt av protein. Vissa typer av vegetabiliskt protein kan penetrera hårstrukturen. Således fylls de skadade områdena. Tack vare denna funktion återställs håret snabbare, det finns styrka, glans, elasticitet.

Att välja ett mycket högkvalitativt schampo måste du ägna mycket tid åt processen. Läs hur och ta reda på vad du behöver. Därefter besöker du rätt butik och väljer önskat verktyg. Noggrant studera kompositionen och spara inte pengar för sådana kosmetika.

Hur man väljer ett schampo för hår - hela sanningen om schampo

Shampoo ska utföra följande funktioner.

Huvudfunktionen hos ett schampo är att rengöra hår och hårbotten, det är viktigt att schamponet kan rengöra håret från föroreningar, talg, stylingprodukter, damm och silikon, men det överdriver inte hår och hårbotten. Hjälpfunktionerna inkluderar:
- skyddande hårskärning;
- öka hårets elasticitet
- sparar fukt och keratin;
- minimering av statisk elektricitet.

Med andra ord är schampo inte bara ansvarig för skönheten utan även hälsan på ditt hår. Därför är det mycket viktigt att närma sig sitt val med särskild uppmärksamhet.

Funktioner av valet av shampoo av hårtyp

Shampoo för fet hår

Naturligtvis bör ägare av fet hår uppmärksamma schampon avsedda för denna typ av hår. Shampoo bör vara tillräckligt stark för att klara sig med smutsigt fett och smuts, men det är lämpligt för daglig användning. Verktyget ska inte innehålla aggressiva kemiska komponenter som tvättar bort alla talg och talgkörtlar kommer att börja fungera ännu hårdare.

Det är bra om ingredienserna är naturliga ingredienser - mint, ekbark, nässla, salvie, fälthästsail. Dessutom bör sammansättningen av detta verktyg vara antibakteriella ämnen som bidrar till normalisering av talgkörtlarna.

Shampoo för torrt hår

Välj ett schampo för färgat hår och skadat hår

Hår som krullas eller färg är skadat, så ta hand om dem måste vara försiktig. Den valda agenten ska:

1. irritera inte hårbotten, återställ håret efter färgens verkan
2. spara din valda nyans;
3. gör håret "levande" och elastiskt;
4. skapa skydd mot exponering för ultravioletta strålar.

Med en tendens till mjäll

Sammansättningen av schampo - skadliga och hälsosamma ingredienser

Som jag sa är schampo först och främst avsedd att rengöra håret och hårbotten, så det är viktigt att vara uppmärksam på basen av schampot, eftersom det är 50% av schamponet. Basen består av vatten och ytaktivt ämne (ytaktivt ämne - det är ytaktivt medel som skapar skum och rensar hår från föroreningar).

De mest skadliga grunderna i schampon

Natriumlaurylsulfat (SLS)
Ammoniumlaurylsulfat
Ammoniumlauretsulfat
Natrium Lauret Sulfat

Alla dessa baser är mycket aggressiva, de kan torka hår och hårbotten, skada hälsan. Med hjälp av schampon med sådana ytaktiva ämnen kommer du att stöta på sådana problem som torrhet, irritation, skalning av hårbotten, håret blir tunt och skört, börjar börja falla. Använd inte sådana schampon.

Mjukare shampoo baser som kan användas:

TEA-Layrilsulfat (Trietanolamin Laurylsulfat)
TEA (trietanolamin)
Cocamide dea
DEA-cetylfosfat
DEA-Oleth-3-fosfat
Myristamid DEA, Stearamid MEA
Cocamide MEA, Lauramide DEA, etc.

De säkraste schampo-baserna är:

Cocoamidopropyl Betaine
Decylglukosid eller decylpolyglukos
Natrium Lauroyl Sarcosinate
Natriumlaurylsulfofacetat
Dinatrium Laureth sulfosuccinat

Sådana baser kommer inte att skada ditt hår och hälsa i allmänhet, men du borde inte leta efter schampon från en massmarknad med en sådan komposition - de finns helt enkelt inte. Användningen av organiska ytaktiva ämnen ökar avsevärt kostnaden för schampo och det finns antingen i organiska kosmetiska butiker eller i professionella schampon.

Andra skadliga ingredienser i schampon

BHT - butyloxytoluen - tillåter inte att fetter oxideras när de interagerar med syre. Som ett resultat blir håret torrt och utan vital energi.

Natriumlauryl eller laurethsulfat - en ingrediens som är ansvarig för processen med rengöringsfetter. Vissa företag positionerar en sådan ingrediens som "kokosnötutdragare", i själva verket är det en skadlig produkt av oljeraffinering. Kan orsaka allergiska reaktioner.

Silikoner - Det finns olika åsikter om deras användning i kosmetika för hår, de finns ofta i sammansättningen av schampon, jag rekommenderar att man avvisar schampo med silikon, det ackumuleras i håret, vikter dem och gör dem mer bräckliga. Silikoner ger bara en kosmetisk effekt - de släpper hårvågorna och det verkar som att håret har blivit frisk och stark, men det är bara utåt. Åtminstone är det nödvändigt att vägra silikon i schampo.

Användbara ingredienser i schampo

Som regel anges i slutet av listan i schamponerna användbara komponenter som utgör 5-10% av den totala kompositionen. Men, trots den lilla volymen, i rätt kombination, kan sådana ingredienser ge ett bra resultat. Eteriska oljor, växtxtrakt, kosmetisk olja etc. kan betraktas som användbara ämnen. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

1. Panthenol - kuver håret med en tunn film utan att göra dem tyngre. Således skyddar den dem från de skadliga effekterna av ultravioletta strålar eller höga temperaturer.

2. E-vitamin - maximerar blodcirkulationen, ger håret vitalt syre och användbara spårämnen, vilket på så sätt accelererar tillväxtprocesser.

3. Kollagen - omsluter varje hår med ett skyddande skikt som håller fukt, gör håret skrymmande och tjockt och lyfter det från rötterna.

4. Keratin är ett byggprotein som kan återställa hårstrukturen efter skador.

5. Vitamin A (retinol) - accelererar processerna för regenerering, förhindrar torrhet och avskalning av huden.

6. Växtbaserade extrakter

Tyvärr finns det väldigt få fördelaktiga ingredienser i schamponet, så först och främst uppmärksamma schampo bas, Om det är aggressivt, så kommer inga användbara komponenter att göra mer. Återigen finns schampo för rengöring, och för håråterställning är det bättre att använda en bra hårmask.

Sulfatfria schampon

Basen av sulfatfri schampo

Nästan varje märke har släppt ett schampo med ett märke utan SLS, men är det säkert? Ofta byter tillverkare den redan kända SLS med en annan rengörare (till exempel DEA diethanolamin) och stolt skriver att schampot inte innehåller SLS. Men en sådan renare är inte säker. Därför studera alltid noga kompositionen.

Sulfatfria schampon innehåller i grunden milda grönsaksrenare som försiktigt rengör hårbotten och håret, inte orsaka klåda, hårbotten irritation, mjäll. Basen är ofta ett extrakt av tvålmut eller saponaria (medicinsk tvålmorm), de är helt naturliga tvättmedelskomponenter. Kompositionen innehåller också växtextrakt, oljor, aloe och andra komponenter.

Hur man väljer ett sulfatfritt schampo

Fördelar och nackdelar med sulfatfria schampon

fördelar:
- Rengör håret och hårbotten försiktigt utan att dra åt det.
- orsakar inte klåda, irritation och skalning
- bryter inte mot den naturliga balansen i hårbotten, tvättar inte bort det skyddande skiktet;
- återställer håret, gör det jämnare och mer elastiskt, förstör inte keratin vid basen (därför är icke-sulfat-schampon lämpliga efter keratin hårrätning);
- På grund av den skonsamma grunden håller färgen på färgat hår längre.
- positiv effekt på hårväxten.

nackdelar:
- Det går inte att tvätta ut silikon och andra stylingprodukter från håret, eftersom det innehåller en mjuk bas;
- tjockt och långt hår måste tvättas flera gånger eller applicera en större mängd schampo, tvättprocessen tar längre tid.
- håret behöver vänja sig vid detta schampo, så först kan de se ut slarviga och tråkiga. Anpassningsperioden tar i genomsnitt en månad.

Sulfatfria schampon - en lista över några beprövade märken:

- COCOCHOCO professionell sulfatfri
- Ja till morötter och ja till gurkor
- Aubrey organics
- Fukt Reparation Shampoo Moroccanol
- L'Oreal Paris EverPure Smooth Shampoo
- Natura Siberica sulfatfria schampon
- Planeta Organica
- Sulfatfria LOGONA schampon
- Caring Line av märket Kapous
- Kaaral Purify Reale Intense Nutrition Shampoo
- Kerastase Discipline Bain Fluidaliste Svavelfri
- Shampoo Lebel Hair Soap med Cypress
- Paul White Mitchell No Sulfate Light Hair Shampoo, Forever Blonde Shampoo

I vilket fall som helst är sulfatfritt schampo säkert, så jag rekommenderar att du använder den.

Hur man väljer ett hårschampo?

Shampoo är en mycket viktig hårvårdsprodukt, så det är viktigt att välja det korrekt, eftersom en typ av schampo inte passar alla. Fel val av medel för att tvätta hår kan orsaka mjäll, klåda, försvaga och stärka håravfall. Och om du, i närvaro av torra krusningar, börjar applicera schampo för fet hår, då ska hårbotten torka ut, dess Ph-nivå kommer att brytas och ökad huvudfettighet kan inte undvikas.

Vad är typerna av schampon?

Det finns många olika typer och underarter av schampon.

Först kan de delas in i följande grupper:

 • neutral - för vanlig rengöring;
 • vårdas för behandling av hår och hårbotten;
 • schampo-peeling - för djupt rengöring;
 • nyans - för att ge håret en viss nyans.

För det andra kan alla tvättmedel för huvudet delas med användningsändamål:

 • spola överflödigt fett från hår och hårbotten;
 • rengöring av vanliga föroreningar (damm, hudpartiklar, talg);
 • fuktgivande överdriven torr hud på huvudet;
 • saktar celldelning och rensningsbröd;
 • mjuk handelsschampo för daglig användning.

Läget i hårbotten och hårsäckarna bestämmer direkt hårets hälsa, och först och främst är det nödvändigt att välja ett schampo för hårbotten och därefter ta hand om håret själv. I det här fallet är det schampo som behandlar huden, och alla slags masker, balsamer och andra medel är utformade för att behandla och återställa hår. Därför väljer du en rengöring för huvudet, först och främst måste du överväga vilken typ av hud och närvaron av problem med det.

Rätt shampoo för din hudtyp

Korrekt bestämma vilken typ av hudtest som ska hjälpa till med en speciell enhet. Men ett sådant verktyg är för dyrt att användas en gång och sätts på håll. Därför är det bättre att göra ett sådant test i en av skönhetssalonen för en liten avgift. Förfarandet är snabbt - det tar några minuter, och det är absolut smärtfritt.

Har du valt din hårbotten, kan du välja rätt sätt att tvätta, behandla och ta hand om det:

För fet hud:

För denna typ av hud på huvudet kännetecknas av hårförorening redan efter 20-28 timmar efter tvätt. Om du måste tvätta håret mer än två gånger i veckan, då utan test, kan du omedelbart säga att du har fet hud. I detta fall måste du välja ett mildt schampo för frekvent användning, vilket inte orsakar irritation. Du kan använda tvättmedel för känslig hud och öka hårvolymen.

Men de närande, hårskyddande produkterna ska inte användas. Dessa shampoo frisyr och huden kan inte absorbera en sådan massa näringsämnen. Som ett resultat är mjäll bildad på huden, och håret förlorar sken och volym, blir smutsigare snabbare och är svår att stile.

För känsliga hudtyper:

Om du alltid har problem att välja ett schampo och andra hårvårdsprodukter, som för de flesta av dem har du allergisk reaktion, skalning, irritation och klåda, då har du en känslig hudtyp. Här är det nödvändigt att föredra ett mildt medel märkt "för mild vård", som kommer att rengöra och fuktar huden.

I ett sådant schampo borde vara lugnande ingredienser som lindrar irritation: kamille, mint, citronbalsam, valerian. Undvik aggressiva ingredienser och tillsatser: varm paprikor, vitlök, burdock, senap. I det här fallet bör mjäll som orsakas av användning av fel schampo behandlas med speciella terapeutiska medel.

För blandad hud:

Vid blandad typ på huvudets hud finns det flera problem, till exempel hög fetthalt och mjäll. Här är det nödvändigt att kombinera vårdprodukter, både före och efter tvätt. Använd till exempel schampo-peeling och schampo för känslig hud eller ett speciellt terapeutiskt medel för mjäll och en mask som styr sebaceous körtlar.

För torr hudtyp:

Med överdriven torrhet i huden kan det uppstå desquamation av epidermis och ökad håravfall. På grund av bristen på naturlig påfyllning, svag hårsäcken, vilket orsakar håravfall. I detta fall måste du välja ett fuktgivande schampo med olika vegetabiliska, näringsrika och vitamintillskott: honung, eteriska oljor, mandel och olivoljor.

Hårtypstest

Innan du börjar välja ett schampo behöver du veta din hårtyp, eftersom fel val av tvättmedel för hår kan göra det livlöst, tråkigt och utarmat. För att bestämma vilken typ av hår du är, kan du göra ett litet snabbtest:

 • om frisyren gradvis förorenas inom 5-7 dagar, då har du en vanlig typ;
 • om håret blir smutsigt 2-3 dagar efter tvätt har du en genomsnittlig typ;
 • Om krökorna kräver tvättning redan på andra eller tredje dagen, då har du en fet typ.

I detta fall kan hårets typ och tillstånd variera över ett visst livssegment, eftersom hela människokroppen över tiden genomgår olika förändringar från år till år. Även hårtypen kan ändras som ett resultat av störningar i livsstil eller kost, när man använder fel schampo.

Om det här snabba testet inte hjälpte dig att bestämma hårets typ just nu kan du använda testet med en utökad lista över attribut i form av ett bord:

Hur man väljer ett schampo för hår kosmetologer tips

Hälsosamt och vackert hår börjar med rätt vård. Det första steget i detta är förstås rening. Först efter detta förfarande kan du börja närma krullar med vitaminer och skydda dem från de negativa effekterna av yttre faktorer. När du väljer ett schampo är det värt att komma ihåg att förutom att bli av med hår från föroreningar, påverkar det direkt deras struktur och det allmänna tillståndet och därmed utseendet. För att inte bli besviken i det erhållna resultatet är det nödvändigt att noggrant överväga köp av medel som du kommer att överlåta håret på. Låt oss se vad de enskilda egenskaperna hos håret och andra parametrar bör beaktas vid valet.

De bästa tillverkarna av schampon - vilket företag att välja

Idag levererar butiker, apotek och skönhetssalonger ett stort antal schampon från en rad globala tillverkare. Eftersom denna produkt är ett oumbärligt verktyg inom hårvård är det i stor efterfrågan.

Några konsumenter stör inte med inköpen och, till försäljningsstället, förvärvar den första tillgängliga produkten utan att gå in i studien av kompositionen och analysera om den valda instansen är lämplig speciellt för dem. Andra, tvärtom, läser noggrant etiketten och vet exakt vad som behövs, så de är redo att betala för närvaro av användbara ingredienser, som föredrar välkända varumärken.

Vi har utarbetat en lista över de mest eftertraktade varumärkena för dem som inte har möjlighet att läsa artikeln i detalj:

5. huvudet skuldror

Ovanstående tillverkare är förmodligen bekanta för de flesta. De är närvarande på hemmamarknaden i flera årtionden. Deras produkter är av god kvalitet, vilket bekräftas av oberoende laboratorietester. Många av företagen producerar medel i kategorin massmarknad och professionell. De som vill hitta en specifik produkt är inbjudna att gå till vår ranking av de bästa hårschamponerna

Operationsprincipen och enhetshampoo

Shampoo - det primära medel som behövs för att behålla hårets renhet och ta hand om dem. Shampoo fungerar helt enkelt. När talg ackumuleras i hårbotten (den feta huden som utvecklas av körtlarna) sprider den sig till håret. Svett, damm, smuts och andra partiklar som finns i luften blandas med den. För dem som använder stylingprodukter (skum, lacker, geler, etc.) läggs en annan typ av förorenande ämnen till.

Tvätta huvudet med vatten kommer inte ut, eftersom hon inte kan klara av alla dessa saker. Endast speciella rengöringsmedel innehåller ytaktiva ämnen (ytaktiva ämnen) som fungerar som broar som förbinder olja och vatten. Ena änden fäster smuts och det andra vattnet som tvättar det av ytan. Förresten är det den här dualitetseffekten som gör skum.

Shampoo består av dussintals ingredienser. Som det skrivits ovan, är det först och främst ytaktivt ämne. Alla ämnen måste spädas, så ca 70-80 procent av kompositionen är rent vatten. Detta följs av förtjockningsmedel, vilket ger agenten den önskade densiteten och konserveringsmedel som skyddar mot förekomsten av skadliga mikroorganismer. Färgämnen är ansvariga för den resulterande färgen.

Regulatoriska medel förbättrar produktens pH och fysikaliska egenskaper, medan konditioneringsmedel ger hydratisering. Det senaste i listan är parfym, vilket gör det möjligt att blockera en obehaglig kemisk lukt. Kosttillskott i form av vitaminer, extrakt och andra - ofta bara en marknadsföringskampanj. Shampoo tvättas av håret, så att lägga till där finns liknande ingredienser meningslöst, eftersom de helt enkelt inte har tid att agera.

Typer av schampon

För normal hårtyp

Sådana schampon bör inte vara mättade med näringsämnen och innehålla aggressiva ämnen som kan torka ut huden. Det är bäst om produktens sammansättning innehåller mjuka och mjuka ingredienser som rengör ytan av huden och håret väl. Dessutom kan de innehålla syntetiska tillsatser, exempelvis sorbitol eller propylenglykol. De gör ett utmärkt jobb med överföringen av vattenmolekyler till hårstrukturen.

fördelar:

 • mild rengöring
 • överdriv inte,
 • fukta.

nackdelar:

 • Ej lämplig för tunt och svagt hår.

För fet hår

För att klara den ökade produktionen av talghjälpmedel i form av tanniner eller antibakteriella komponenter. Se till att bland ingredienserna finns inga oljor, de kan bara förvärra situationen genom att överbelasta håret, vilket redan från stora mängder talgummi ofta blir till en orubblig istapp.

fördelar:

 • lämplig för frekvent användning
 • överbelasta inte
 • väga inte ner
 • innehåller antibakteriella ämnen.

nackdelar:

 • kan orsaka irritation och klåda
 • kontraindicerat för känslig hårbotten.
 • Se även: betygsätta de bästa schamponerna för fet hår

För torrt hårtyp

Torrt hår oftare än andra drabbas av brittleness och är tunna. Hårbotten här behöver ett schampo fyllt med oljor och fuktgivande ingredienser. I motsats till fetttypen är det viktigt att inte minska, men tvärtom att öka produktionen av talg. Det är bra om kompositionen kommer att vara oljor, proteiner, keratiner och lanolin. De kan klistra fast hårvågar och närma huden.

fördelar:

 • närma och återfuktas,
 • ge jämnhet och glans,
 • gör håret lydigt.

nackdelar:

 • kan inte vara lämplig för tjockt och hårt hår.
 • Se även: De bästa schamponerna för torrt hår

För skadad

Dessa schampon är utformade för speciell vård för skadat hår. De syftar till att återställa ett presenterbart utseende. Det är omöjligt att bota håret med hjälp av dessa lösningar, kom ihåg det här. Du kan bara göra krullarna mer glänsande, slät och silkeslen. Huvudingrediensen i sammansättningen av sådana produkter kommer att vara silikon.

fördelar:

 • ge borttappad glans
 • gör håret smidigt,
 • ge lätt kamning.

nackdelar:

 • oförmögen att bota hår.

För målade

Det finns samma uppgift som medel för att rensa skadat hår. Men det är viktigt att inte bara återställa det vackra och välskötta utseendet utan också för att bevara färgen så länge som möjligt. Skador på håret är oftast porösa, så färgen tvättas lätt ut ur dem, och efter en eller två veckor tappar skuggan. Shampoo för färgat hår innehåller speciella ingredienser som kan fixa färgen.

fördelar:

 • innehåller inte potenta ytaktiva ämnen,
 • återfukta,
 • ge jämnhet och glans,
 • ge lätt kamning.

nackdelar:

 • bör användas under de första tre veckorna efter färgning.

För att bekämpa mjäll

Detta är vanligtvis medicinerad schampo, som bör användas enligt anvisningarna. Den ungefärliga perioden är någonstans runt två veckor. Sammansättningen av sådana fonder bör vara ämnen som bidrar till anpassning av talgkörtorns funktion, till exempel svavel, zink, salicylsyra eller selensulfat.

fördelar:

 • rengör huden väl
 • reglera produktionen av talg,
 • kunna bli av med mjäll.

nackdelar:

 • innehåller potenta ytaktiva ämnen,
 • kan orsaka torrhet och irritation
 • Ej lämplig för permanent användning
 • Torka lätt ut färgen från håret.
 • Se även: de bästa mjällschamponerna

Val av schampo

pH

Shampooens huvudparameter är dess alkalinitet. En stor alkalisk reaktion indikerar att talg kommer att avlägsnas bättre från ytan. Samtidigt förstör och torkar sådana lösningar huden och håret. För att neutralisera detta måste du hitta rätt pH. Om det är mer än sju är det en syrereaktion och mindre alkalisk. Moderna schampon har vanligtvis ett pH på 5,5. Det är han som mer än andra närmar sig den naturliga reaktionen i hårbotten.

Tvättbas

Reningsprocessen utförs på bekostnad av ytaktiva ämnen. Vanligtvis i schampon används de i form av sulfater (Ammonium Laureth Sulfate, TEM Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, TEA Layril Sulfate). Ammonium är billigare och av lägre kvalitet än TEM. Det finns fortfarande natriumkokoylglutamat, kokosglukosid, dinatriumkokoylglutamat - mer sparsamt och naturligt, men medlen är mycket dyrare.

tillsatser

I någon schampo finns olika slags tillsatser. Det är dock oftast en marknadsföringskamp som syftar till att öka försäljningen. Men det finns de komponenter som verkligen ofta kan hittas i kompositionen. Dessa är vanligen fuktgivande och anti-statiska ämnen. Eller till exempel silikon som kan skydda krullar mot de negativa effekterna av yttre faktorer (blåstorkning, styling med strykjärn, UV-strålning etc.) och gör håret smidigt, glänsande och silkeslitet vilket gör det lättare att kamma.

volym

Den klassiska volymen av ett rör med schampo - 250 ml. Det finns förstorade versioner av 500 ml. När du väljer, bör du överväga vad din längd och tjocklek på håret är, liksom hur ofta du planerar att använda verktyget. Professionell linje av schampon säljs ofta i rör på 1000 ml, eftersom det antas en stor kostnad på kunderna. Oavsett om du ska ta ett sådant paket hemma är det upp till dig. Priset på det blir ganska högt, och det är inte känt om schampot är lämpligt eller inte. Men om du är säker på att han behövs, ta den utan rädsla.

Massmarknad, professionell eller apotekslinje

Massmarknadsschampon är billigare och billigare. Kvaliteten på fonderna förlorar något dyrare professionella och apoteksprodukter. Även om det är värt att notera att effektiviteten av tvättmedel från de två sista kategorierna är mycket högre. De flesta av de stora tillverkarna av världsberömda arbeten med frisläppande av schampon för massmarknaden och professionell användning. Apoteksledare är läkande. Bland dem är det bäst att köpa schampo när det finns någon identifierad orsak, till exempel håravfall eller mjäll.

Vilket schampo ska du välja?

1. Först och främst, när du väljer ett schampo, bestämmer du om vilken typ av hår som helst. Normalt är en neutral botemedel lämplig för fett- och mjällare - med potenta ytaktiva medel och för torra som är skadade och målade - rika på silikon och fuktgivande ingredienser.

2. pH-värdet bör vara cirka 5,5, eftersom det enligt laboratorietester är det här precis som hårbotten.

3. Den optimala volymen av röret är 500 ml. Detta räcker för olika längder och tjocklekar, föremål för frekvent användning.

4. Om ditt hår behöver behandling, är det bäst att välja en produkt från apotekslinjen. För enkel vård är en produkt från massmarknaden lämplig, och för djup återhämtning och större effektivitet - professionell.

Hur mycket är schampon

1. Massmarknadshampo kostar 150-300 r. Lite dyrare kommer att vara medel med förbättrade formler och närvaron av aktiva komponenter i kompositionen.

2. Professionella produkter är mycket dyrare, priset varierar från 300 till 2 tusen rubel. Det beror helt på tillverkarens märke, komposition och volym.

3. Shampoo apotekslinjer skiljer sig också i hög kostnad. För schampo måste betala ungefär 500 till 3 tusen. P. Här spelar varumärket också en stor roll, men ingredienskomponenten är inte mindre viktig, eftersom sådana medel är riktade till behandling och inte för vanlig vård.

Hur man väljer ett hårschampo

Sedan början av XX-talet uppfanns schampo och det fanns en mängd olika medel för att tvätta håret - med olika tillsatser och vårdande komponenter avsedda för olika typer och typer av hår, för män eller kvinnor, - val av schampo blev svårt. Vad är skillnaden mellan dessa populära produkter och hur man väljer ett hårschampo som passar dig?

Typer av hår och deras egenskaper

För det första beror effektiviteten hos schampon på den hårtyper som den används för. Det är vanligt att skilja fyra huvudtyper hår:

Normalt hår har en genomsnittlig tjocklek, det är tjockt, friskt, inte delat i spetsarna, bör ha en naturlig glans och lätt att kamma.

Torrt hår är tunnare än normalt. Deras epidermal sekretion reduceras, vilket påverkar elasticiteten och elasticiteten negativt. Torrt hår har ingen glans, det bryter lätt. Hårbotten är också troligt att den är torr, vilket kan orsaka täthet efter tvättning, klåda och mjäll. Utan ordentlig vård för denna typ av hår kommer frisyren att se ut sig och oskadad.

För torrt hår färgas med kemiska färgämnen eller perm är kontraindicerat, är de svåra att utforma.

Oljigt hår, till skillnad från torrt och normalt, är hållbart och elastiskt. Dessa egenskaper är emellertid en följd av ökad sebumsekretion. Hår av denna typ blir fet bara en dag efter tvätt och har en ohälsosam mattglans. Oljigt hår kännetecknas också av mer oljig mjäll.

Blandat hår har normal sebumsekretion. I detta fall sprider smeten genom håret annorlunda: vid själva rötterna är de oljiga och i slutet är det torrare.

Hur man bestämmer vilken typ av hår

Normalt blir normalt hår oljigt om den tredje eller fjärde dagen efter det att den har tvättats. De har en naturlig glans, silkeslen och mjuk vid beröring och möjlig att lägga på. Deras ägare är sällan bekanta med problemet med split ends. Användningen av en hårtork, elektriska krökare och elektriska rullar leder i praktiken inte till betydande skador på håret. Den optimala tvättfrekvensen för normalt hår är ungefär två gånger i veckan.

Om veckan blir håret blir det inte smutsigt - de kan hänföras till typen av torr. De kännetecknas av brittleness, matthet, en känsla av hårdhetens täthet efter användning av tvättmedel.

För att återställa torrt hår är det första att ångra för ofta tvätt och för att välja rätt schampo. Ett bra schampo rengör håret utan att bryta hårets axel och skyddsskiktet i hårbotten. Förutom att tvätta, måste du dessutom fuktar huden med speciella medel. Det finns folkhemmetoder som komprimering av burdockolja eller fettig gräddfil och ägg. Det är emellertid bättre att välja beprövade och effektiva medel, till exempel en hårmask med ett fuktgivande komplex av extrakt från druvfrö och tunga trädnötter. Det är också nödvändigt att vara uppmärksam på spetsarna, genom att använda Satinique-hårolja på dem - det innehåller serum från avokado, kukui och arganoljor, återställer hårets yta och förhindrar överdrivenhet.

Oljigt hår ser smutsigt ut efter en dag med tvätt. Paradoxalt nog, men ägare av fettigt hår, liksom ägare av torrt hår, bör inte tvätta håret mycket ofta. Vid frekvent tvättning fungerar talgkörtlarna ännu mer aktivt, och som ett resultat blir håret smutsigt mycket snabbare och oljig mjäll kan förekomma under dem.

Både oljigt och torrt hår kan indikera hälsoproblem, vara resultatet av sjukdom, undernäring eller dåliga vanor. Därför bör innehavare av denna typ av hår kontakta en tricholog som har problem med hårbottenhår.

Hår av den blandade typen, kanske den svåraste typen när det gäller att lämna. Problemen med sådant hår är emellertid fullständigt lösliga. Till exempel kan du använda schampo för fet hår för att avlägsna smörjigheten vid rötterna och applicera sedan en fuktighetskräm eller olja på spetsarna.

Typer av schampon

Idag finns det ett stort antal verktyg för att tvätta håret. För enkelhets skull delar vi dem i grupper.

Shampoo för daglig användning. Dessa är vanliga schampon som vi använder dagligen beroende på vår hårtyp och / eller deras struktur: För torrt, normalt, oljigt hår, för färgat eller blekt hår, för lockigt, tunt, skadat hår eller för känslig hårbotten.

Terapeutiska schampon används för att eliminera ett eller annat problem: mjäll, seborré, berövande, håravfall. De säljs på apotek och måste väljas av en specialist. Deras komposition kan innefatta olika aktiva medicinska komponenter av både naturligt och kemiskt ursprung, vilka har antimykotisk, antiinflammatorisk, exfolierande eller närande effekt.

Färgschampon är utformade för att tillfälligt ändra hårets skugga. De används förutom dagliga schampon. En ny nyans kan vara mellan 3 och 5 shampooingprocedurer.

Dry shampoo är också ett extra utrymme verktyg som hjälper till att snabbt förbättra utseendet på frisyren, utan att tillgripa tvättning. Detta verktyg är en fin pulverspruta. Som regel görs sådana schampon på basis av talk eller stärkelse. Dessa ämnen absorberar väl det överskjutande fettet och kammas sedan ut.

Shampoo och balsam i en flaska. Detta verktyg innehåller två typer av kosmetika, vilket hjälper till att spara tid, men minskar effekten av var och en av dem. När allt kommer omkring har dessa verktyg motsatta uppgifter - att tvätta och mjuka - och att utföra dem samtidigt och kvalitativt är ganska svårt.

Sulfatfritt schampo gäller vardag, men skiljer sig från andra medel för naturlig sammansättning och en minimal mängd skummedel. Detta schampo kommer att vara en gudstjänst för torrt hår, men det kan inte klara problemen med fet hår. På grund av sin känsliga mjuk effekt är ett sulfatfritt schampo lämpligt för frekvent användning.

Sjampo för barn i dess komposition liknar sulfatfria schampon - mängden tvättmedel i det minimeras. I barnens schampo försöker tillverkarna att ta med naturliga extrakt - kamomill, arv, celandine.

Professionellt schampo skiljer sig från det vanliga eftersom det innehåller en större mängd aktiva substanser, proteiner, vitaminer och oljor. Därför påverkar det håret intensivare, och effekten är synlig efter den första applikationen. En annan skillnad är det smala omfånget. Att använda det utan att håret skadas är bättre att konsultera en frisör.

Principen om handlingsschampo

Till skillnad från tvål, som också är utformad för att avlägsna smuts, är schampo inte alkalisk, men neutral eller svagt sur. Shampoo tvättar bort och försvagar sambandet mellan fett, smuts och hudceller, rikligt skum absorberar smutsen, förhindrar att den sätter sig tillbaka och tvättas sedan av med vatten.

Detta är den grundläggande principen för alla shampoo-åtgärder. Beroende på hårets problem tillsätts ytterligare komponenter till dess komposition.

Till exempel är naturliga oljor och panthenol bra fuktgivare och måste ingå i schampon för torrt, färgat eller blekt hår.

Vattenlösliga silikoner bidrar till limning av hårflingor med kärnan, så de är nödvändigtvis tillsatta till tvättmedel för skadat hår.

Sammansättningen av schampon för tråkigt och livlöst hår innehåller ofta keratin - ett naturligt protein som främjar håråterställning, gör dem smidiga och ger dem glans.

För att återställa hår som skadas genom färgning eller perm, är det bättre att välja schampon för skadat eller blekt hår - de innehåller en stor andel sulfater och keratiner, såsom Satinique-shampoo för färgat hår.

Många schampon innehåller mättade fettsyror, liksom lipider - fettliknande substanser som tränger in i hårroten, stärker och närmar det, liksom förhindrar fuktförlust. Det kan tyckas konstigt, eftersom schampo är främst avsedd att avlägsna fett från håret. Men oroa dig inte - dessa ingredienser gör inte håret oljigt, men skyddar dem bara mot att torka ut och hjälper till att återställa håraxeln.

Grundläggande missuppfattningar om schampon

1. Shampoo behöver bytas varje 2-3 månader, eftersom håret och hårbotten blir vana vid det och det blir ineffektivt. Hår och hud blir inte vana vid schampon. Det är därför du behöver byta shampoo endast om du har mjäll eller du har färgat ditt hår och de började behöva ytterligare fuktgivande.

2. Ju mer skum - desto bättre schampo. Skumning påverkar inte effektiviteten hos schamponet, som vi vet från exemplet av sulfatfria schampon.

3. Ju längre tid det tar att hålla schamponet på vått hår, desto bättre rensas det. För att uppnå en rengöringseffekt är det tillräckligt att skumma schampot och massera hårbotten lite.

4. Frekvent tvättning av huvudet leder till torr hud. Detta uttalande gäller bara om du använder schampo som inte är lämplig för din hårtyp. Till exempel, för torrt hår använd schampo för fet. Det är bättre att välja ett visst schampo med en minsta mängd tvättmedel som passar dig och tvätta håret eftersom det blir smutsigt.

5. För att shampoo väl tvättar är det nödvändigt att använda hett vatten. För varmt vatten är skadligt för håret, och dessutom kan hög temperatur aktivera talgkörtlar. Tvätta av schamponet med lite varmt vatten. Detta är tillräckligt för att bli av med rester av tvättmedel och inte skada håret.

Amways hårvårdsprodukter från Satinique har bland ett stort antal varumärken rekommenderat sig själva. Produktlinjen omfattar schampon, balsam, mousses, olja, regenererande mask och andra hårvårdsprodukter.

Hur man väljer ett schampo för att få ditt hår att bli perfekt

Shampoo efter typ av hårbotten

Shampoo bör väljas enligt typen av hårbotten, inte hår, som det allmänt är troligt. Det är från arbetet med talgkörtlarna och hårsäckarna som skönhet och hälsa av hår beror på.

Shampoos främsta uppgift är att rengöra huvudet av talg och stylingprodukter. Och tvätta sedan håret i längdriktningen. Den typ av hårbotten sammanfaller ofta med typen av hud. Det är, om ansiktshuden är fet, då fet och hårbotten. Byt typ av hudschampo, det kan självklart inte, men han kan stödja hennes arbete.

Shampoo för fet hår

Ägare av fettigt hår på kvällen märker att trådarna hänger som istappar, så de måste tvätta håret varje dag eller minst en gång varannan dag.

Öka tidsperioden mellan "huvud tvättar" kapabel schampo för fet hår - med det kan du tvätta håret var tredje eller till och med fyra dagar. Dess komponenter styr produktion av talg, minskar aktiviteten hos talgkörtlarna, rengör huvudets hud, vilket inte tillåter att filmen bildas på den.

Sammansättningen av schampo för fet hår bör innehålla kaolinlera, extrakt av örter, frukter, örter, tång och mineraler, vitaminkomplex och användbara aminosyror.

Om du har fet hår, använd Kerasys uppfriskande schampo från RomaDoma boutique. De rensar effektivt, reglerar talgkörtlarna, ger håret ett välskött och hälsosamt utseende.

Kerasys uppfriskande schampo för fet hår

Pris: från 400 rubel.
Beställning: +7 (343) 383-53-30

Kerasys uppfriskande schampo för fet hår

Pris: från 550 rubel.
Beställning: +7 (343) 383-53-30

Shampoo för torrt hår

Torr hårbotten är hård i naturen: den kan avta, rodna och ibland kan inflammation uppträda på den. Shampoos uppgift är att aktivt återfuktas, återställa lipidbalansen och samtidigt rengöra huden väl.

Shampoo för torrt hår stör inte lipidskiktet och samtidigt lugna hårbotten. Som en del av utseendet på sheasmör, argan, jojoba, macadamia, E-vitamin, proteiner, aminosyror, keratin, växtekstrakter, eteriska oljor och säkert UV-filter (torr hårbotten är känslig för solen).

Det är viktigt att inte torka torrt hår med närande vård. Det kommer med luftkonditionering, kan presenteras i form av en mask, serum, olja. Med frekvent användning kan håret förlora volymen.

För att återfuka och återställa strukturen av torrt och sprött hår längs hela längden, använd schampon med keratinkomplex, panthenol och silkeproteiner från boutique RomaDoma. Till följd av applikationen är bristen på eget protein i hårets struktur fylld, de är 36% mer fuktade, släta och glänsande.

Kerasys fuktgivande schampo

Pris: från 550 rubel.
Beställning: +7 (343) 383-53-30

Kracie Silk Moisturizing Shampoo

Pris: från 360 rubel.
Beställning: +7 (343) 383-53-30

Shampoo för normalt hår

Ägare av normal hud är lyckliga, för att de har allt i balans. När du rengör hårbotten, är det viktigaste att inte överdriva det, det vill säga att inte överdriva det och inte överdisponera det. Därför är det värt att välja schampon för normalt hår. De är balanserade innehållet av växtextrakt, oljor och vitaminer. Förresten, så att huvudet inte blir fet och fet, är det bättre att tvätta ditt hår inte mer än två gånger i veckan.

Shampoo för hårproblem

Om håret delas, faller ut, förlorar sin ljusstyrka, hårbotten har blivit för känslig och flingor, bör du vända dig till speciella rengöringsmedel som lovar att lösa dessa problem.

Hårförlustschampo

Håravfall bland invånarna i megalopoliser är ett av huvudproblemen: felaktig kost och stress, brist på nödvändiga vitaminer i kosten, ekologi. Om alla dessa artiklar inte är korrigerade, kommer det att hjälpa hårförlustschampo. I dess sammansättning finns ämnen som väcker vilande lökar, normaliserar mikrocirkulationen av blod och syre i hudcellerna. Dessutom rengör schampo huden, eliminerar snabbt fett och mjäll, vilket störa normal hårväxt och kan orsaka håravfall.

Sammansättningen av sådana schampon kan innehålla följande ämnen: Minoxidil, Aminexyl, vitaminer, mineraler, fuktgivande och närande komponenter, eteriska oljor, extrakt från medicinska växter, aminosyror, proteiner.

Ett bra schampo kommer att visa sig efter två veckors användning - ditt hår kommer inte att falla ut. Beroende på tillverkaren kan du använda specialschampo från 10 dagar till 3 månader och ersätt sedan med en vanlig.

Shampoo för skadat hår

På förpackningen av ett sådant schampo skriver tillverkare något som "för återhämtning" eller "för intensiv återhämtning". Om ditt hår är tunt, sprött och delat, saknar de värdefulla keratin och näringsämnen, en speciell schampo kan fylla dessa reserver.

Det närmar sig glödlamporna, förbättrar blodcirkulationen, tätar hårvågorna så att strängarna inte förlorar värdefulla ämnen. Kompositionen kan vara keratin, vitaminer, mineraler, oljor, växtekstrakter.

Till skillnad från schampon mot förlusten av reduktionsmedel, den kumulativa effekten, så du kommer att se resultatet i en månad eller till och med två. Och det är bättre att använda sådana schampon i minst tre månader. Efter att ha ansökt dem kommer du att få jämnt och silkesigt hår, som lovat i reklam.

Medel Garnier Fructis från "RIV GOSH" hjälper till att lösa problemet med tunt och skadat hår. Som en del av schampo "Volume and Recovery" - bioaktivt komplex, reducerar ceramider och aktivt fruktkoncentrat för att återställa hårdensitet. Skador och försvagat hår kommer att spara shampoo "Triple recovery". Formeln med tre oljor gör det möjligt att tränga djupt in i varje hår, återställa, stärka det från insidan, återställa en hälsosam glans.

Shampoo Garnier Fructis "Volume and Recovery"

Pris: från 152 gnid.
Beställning: +7 (800) 333-20-20

Garnier Fructis Shampoo "Triple Recovery"

Pris: från 152 gnid.
Beställning: +7 (800) 333-20-20

Shampoo för färgat hår

Vet du varför efter att ha färgat hår snabbt tråkigt? Eftersom ammoniak eller dess derivat öppnar hårvågor, appliceras de tungmetallsalter som finns i kranvatten. Genom dessa öppna grindar tvättas färgmolekylerna snabbt - och färgen tappar. Uppgiften med schampon för färgat hår är att förhindra detta. Det är värt att använda dem från den allra första dagen efter att ha besökt salongen.

Shampoo innehåller värdefullt keratin, silke, oljor, vilka släta hårflingor, UV-filter, som inte tillåter färg att blekna. Och innehåller också vitaminer och antioxidanter som skyddar håret från torrhet och snitt, örttextrakt. Hur mycket ska du använda detta schampo - du behöver se individuellt.

Shampoo för att ge volymen till håret

Dessa produkter rekommenderas om håret är tunt, svårt att stila och inte håller volymen alls. Dessa schampon ger en wow-effekt, men de behöver användas regelbundet, inte varje dag. Faktum är att sådana produkter ger volymen på två sätt: antingen de är djupt rengjorda, men samtidigt torkas de, eller håret är täckt med en tunn silikonfilm, som är dåligt utspolad.

Komponenter som ingår i schampon som ger volym: proteiner, extrakt av bomull, bambu, zink, silikon och dess derivat (dimetikon).

Shiseido och Kerasys Salon Care shampoos från RomaDoma boutique hjälper dig att göra håret mer volymmässigt och elastiskt. Dessa medel på naturliga ingredienser ger dig ett lyxigt och voluminöst hår utan viktning.

Pris: från 850 rubel.
Beställning: +7 (343) 383-53-30

Shampoo ampulne Kerasys Salon Care

Pris: från 640 rubel.
Beställning: +7 (343) 383-53-30

Mjällschampo

Peeling, som snö, klåda - huvudskyltar av mjäll. Mjölk uppstår av olika skäl. Kämpa med sina kosmetiska schampon kan, om det inte finns några allvarliga problem i kroppen. Annars är det bättre att konsultera en läkare som kommer att ordinera en särskild behandling.

Anti-mjäll schampo innehåller komponenter som bekämpar svampen och löser problem som flaking och klåda. Dessa är ketakonazol, exfolierande element, växtekstrakter, selendisulfat, zinkpyrition, ketokonazol, klasazol, klotrimazol.

När du väljer en mjällschampo, överväga dess typ: vissa är endast lämpliga för behandling av oljig mjäll (när hårbotten är täckt med en fet film och vita skalor håller sig ordentligt), andra för torra (när mjäll faller från huvudet, som snö). Detta ögonblick anges på förpackningen.

Effekten av behandlingen är individuell, före användning måste du läsa noggrant instruktionerna på förpackningen. Som regel är problemet med mjäll ett schampo oumbärligt. Inkluderat är en speciell balsam som måste appliceras på hårbotten (den innehåller salicylsyra och andra sorters syror samt svampmedelskomponenter), en outplånlig nattbehandling i form av en mask eller serum i hårbotten.

Sulfatfritt schampo

Under de senaste åren, ett sätt för sulfatfria schampon. Det finns olika åsikter och studier om farorna med ytaktiva ämnen, sulfater och andra skummande komponenter i vanliga schampon. Vissa forskare säger att sådana ingredienser är aggressiva och förstör hårets struktur, andra hävdar att dessa komponenter inte skadar alls. Tandborstar har emellertid sulfatfritt schampo - objekt nummer ett på listan över hårrengöringsmedel. Den består av bara naturliga ingredienser, inga silikoner, i sällsynta fall tillsätts skummande ämnen, men bara naturliga (till exempel ett kokosnöttextrakt).

Sulfatfria schampon rensar försiktigt håret, så de är ofta rådgivna om känslig hårbotten, som av en eller annan anledning började avta, blev torr och irriterad (och detta beror inte på mjäll). Dessa verktyg hjälper till att eliminera mjäll och hårväxt, och hjälper också till att bibehålla färg efter färgning.

Men sulfatfria schampon har givetvis sina nackdelar. Eftersom de skumar skarpt måste du tvätta håret tre gånger, vilket innebär en hög konsumtion av medel. Sulfatfria schampon tvättar inte av styling, liksom silikoner, så du borde använda rengöringsschampo som en duett med dem.

Micellar schampo

Ett annat modernt verktyg som användes för två år sedan. Micellar-schampo, som micellärvatten, innehåller miceller i dess sammansättning - dessa är små partiklar, på utsidan interagerar de med fett, inuti - med vatten. När micellerna stöter på fett och förorening griper de dem och drar dem ut ur håret, som en magnet.

Som en del av micellärschampo har inga sulfater, silikoner, ett neutralt pH. Micellar renar väl, bryter inte mot den naturliga lipidfilmen, skadar inte nagelbandet, så det rekommenderas för färgat och skadat hår. Micellar schampo ska inte användas om du har en torr eller känslig hårbotten - det kan orsaka ännu mer torrhet.

Shampoo för djup rengöring av hårbotten

Han behövde bara fans av styling! Det är faktiskt en skalning för hårbotten. I sin sammansättning kan det vara slipande eller surt (salicylsyra, frukt). Skalbrunn tar bort ackumuleringen av silikoner, tar bort sebum, smuts och stylingrester från porerna, och tar bort skalning. Deep cleansing shampoo förnyar keratinskiktet, gör håret mer mottagligt för närande vård. Och det gör dem smidiga och silkeslösa.

Det här verktyget får inte transporteras bort, applicera inte mer än en gång varannan vecka, och om håret är torrt och hårbotten är känslig - en gång i månaden. Med regelbunden användning av detta schampo kommer ditt hår och hårbotten alltid att vara i utmärkt skick.

Vi tackar vår expert för att hjälpa oss skriva materialet.

Varvara Pomrich, MATRIX teknikerNästa Artikel
Transformera dina lock: hur man gör en ombra på mörkt hår hemma - steg för steg instruktioner