Hur färgar håret i basma


Idag är det svårt att hitta ett rättvist sex som aldrig skulle ha färgat håret i hennes liv, och för varje andra kvinna har denna procedur blivit så känd som till exempel hårklippning eller styling. Orsaken till att hårets färg kan ändras kan vara något: missnöje med den "inhemska" nyansen, ärvt från naturen; viljan att dölja grå hår eller helt enkelt för att få nyhet och friskhet till din bild.

Moderna tillverkare av hårfärger konkurrerar ständigt med varandra och skapar fler och fler nya färgpalettar och berikar sina produkter med olika komponenter utformade för att ge en stabil och samtidigt mest noggrann färgning. Men i verkligheten kan inte ens den dyraste och högkvalitativa kemiska färgen anses vara helt säker. eftersom ämnena som ingår i dess sammansättning, förstör inte bara pigmenten utan ändrar också hårets struktur, vilket gör den porös och ömtålig. Som en följd blir de en gång friska och vackra krullarna tunna, blir sköra och tråkiga.

Naturligtvis betyder det inte att du måste överge hårfärgningen permanent, bara för dessa ändamål är det bättre att använda inte syntetiska färgämnen, men naturliga av naturligt ursprung. En av dem är Basma, ett gråttgrönt pulver från de torkade bladen av en tropisk indigotillverkning. Basma användes ursprungligen för att göra bläck och färgämnen i en ljusblå färg, men senare användes den för att ge mörka nyanser till håret. Vad är det här verktyget för krullar och hur det skiljer sig så fördelaktigt från syntetiska färgämnen?

Fördelar med basma över kemiska färgämnen

Fördelen med basma för hår är svår att överskattas eftersom det förutom färgpigment innehåller ett helt komplex av vitaminer och mineraler som har en fördelaktig effekt på krullarnas struktur, liksom tanniner, som har antiinflammatoriska och sårläkningsmässiga egenskaper. Dessutom innehåller indigo bladpulver vax och tandkött som släpper håret och ger det en bländande glans. En annan egenskap hos Basma är att den kan öka hårvolymen, vilket kommer att vädja till damer med tunt och sparsamt hår. Till skillnad från syntetiska färgämnen, som förstör krullarnas naturliga pigment och skadar deras struktur, basma:

 • närmar hårbotten och hårsäckarna med vitaminer
 • stärker hårstrukturen och accelererar deras tillväxt
 • förhindrar håravfall
 • ger hårets huvud extra volym och vacker glans
 • normaliserar talgkörtlarna;
 • eliminerar irritation i hårbotten och hjälper till att bekämpa mjäll.

Lika viktigt är det faktum att Basma är allergivänligt, det vill säga det kan appliceras även till gravida och ammande kvinnor, liksom till dem vars hud är mycket känslig. Men efter att du valde för detta färgämne bör du veta att det som andra sätt har flera nackdelar: För det första, när du använder basma i sin rena form kan mörkt hår få en blå nyans och ljusgrön; För det andra tillåter icke-överensstämmelse med proportionerna vid framställning av färgkompositionen inte att uppnå den önskade effekten; För det tredje leder frekvent färgning ofta till dränering av lockor och för det fjärde, om du hårt tvätta håret efter proceduren kommer det att se osjämt ut, och färgen på trådarna kommer sannolikt att vara ojämn.

Hur färgar håret i basma

Basma används vanligtvis för att färga hår inte i ren form, men i kombination med andra komponenter: till exempel med henna, tebröd eller naturlig kaffe. För att bestämma proportionerna måste du i förväg tänka vilken färg du vill få i slutet. Om du spenderar basma och henna 1: 1 får du en rik kastanjebrunt, om 1: 2 (1 del basma för 2 delar henna) är brun med en bronsfärg och 2: 1 (2 delar basma för 1 del henna) är blå svart. Gråt hår vid färgning Basma förvärvar en ljus kastanj eller ett rött färgschema. Slutresultatet påverkas också av hårets tjocklek och tjocklek, deras initiala färg och färgtidens uppehållstid - ju längre blandningen är på krullarna, desto mörkare blir den resulterande färgen. Så hur färgar du ditt hår Basmah:

 • Det är inte nödvändigt att tvätta huvudet före färgning, om inte du har använt lack eller andra stylingprodukter som skapar en film på håret som förhindrar penetreringen av färgpigment.
 • Var noga med att smörja hårlinjen (nära pannan, på templen och på baksidan av huvudet) med en oljig kräm för att undvika färgning av huden. När du applicerar grädden, försök att inte röra på håret, annars kommer rötterna att förbli omaintade. Observera att Basma är en mycket hållbar färg, så ta hand om skyddet av kläder och utsatta delar av kroppen (inklusive händer) i förväg.
 • Förbered blandningen för färgning. Ta basma och henna i rätt proportioner (beroende på önskad färg) och häll den i en keramisk eller glasbehållare. Torka blandningen med mycket varmt (men inte kokande) vatten och blanda tills det är smidigt (den färdiga kompositionen ska likna tjock gräddfil i konsistens). Det rekommenderas för ägare av torrt hår att tillsätta lite olivolja eller mandelolja till den beredda massan.
 • Använd en pensel, applicera en färgämne blandning till håret, från rötterna och gradvis sprida sig längs hela längden av trådarna. Försök att göra allt snabbt, så att kompositionen inte har tid att svalna, annars kan färgen vara ojämn.
 • Lyft de behandlade locken överst och säkra med en plastpärm. Värm huvudet med klädesfilm och linda upp en varm trasa eller handduk.
 • Färgets exponeringstid för håret kan variera från 15 minuter till flera timmar (beroende på hur rik du vill få en nyans). För att noggrant beräkna den tid du kanske behöver köpa en viss färg är det bättre att göra ett prov i förväg på en separat sträng.

Efter proceduren, tvätta av färgen med varmt vatten utan schampo. Skölj håret tills vatten blir klart. Tänk på att den verkliga nyansen efter basfärgning inte visas omedelbart, men bara efter några dagar. För att inte snedvrida resultatet, försök att inte tvätta håret i 72 timmar.

Hur man får olika nyanser med basma

Vid färgning av hår med basma kan du uppnå olika nyanser. För att göra detta blandas huvudkomponenten i vissa proportioner med henna eller andra naturliga färgämnen - bärsaft, vin, starkt svart te, malet kaffe och andra. Vidare blandas alla ingredienserna noggrant och appliceras på håret. De mest populära färgerna som kan erhållas med hjälp av Basma är följande.

choklad

För att ge krullarna en rik chokladfärg måste du först måla dem med henna (håll i ungefär en och en halv timme) och använd sedan basma i 2-2,5 timmar. Antalet av båda komponenterna bestäms individuellt beroende på längden, tjockleken och den initiala nyansen av strängarna. Det är bäst att färga ljusa färger - ljusbrun, ljus kastanj eller röd.

koppar

Uppnå en trevlig skugga av koppar med Basma är lätt. För att göra detta, blanda det med henna i ett förhållande 1: 2 (1 del basma i 2 delar henna). På mycket mörkt hår blir effekten mild.

svart

För att måla krullarna i den svarta vingens färg är det nödvändigt att förbereda en blandning av 2 delar basma (om håret är blont, bör du öka doseringen två gånger) och 1 del av henna.

Maroon

Rik mörk kastanjfärg med en uttalad rödaktig nyans uppnås genom att blanda 2 delar henna, 1 del Basma och varmt rött vin (naturligt), tagen i en mängd som är tillräcklig för att få en pastaformig konsistens. I stället för vin kan du också använda starkt tejkarkade.

lila

För att få en mörkblond nyans med en lila nyans bör du blanda Basma med Henna i ett förhållande av 1: 2 och brygga ett starkt avkok av lökskal.

kastanj

Klassisk kastanjfärg kan erhållas genom att blanda basma med henna i lika stora proportioner. För att undvika utseendet på en röd nyans rekommenderas att tillsätta malt kaffe till den torra blandningen (1 del kaffe per 5 delar blandning). Torka sådan färg med varmt vatten till konsistensen av gräddfil.

Trots det faktum att basmen har ett tillräckligt högt motstånd, förlorar den skugga som förvärvats med hjälp gradvis sin intensitet. För att bevara det erhållna resultatet så länge som möjligt är det lämpligt att använda en speciell sköljmedel framställd av en blandning av henna och basma (25 g vardera) och en och en halv liter varmt vatten. Den färdiga lösningen måste filtreras, kylas och appliceras på håret. Det rekommenderas att utföra sådana procedurer 1-2 gånger om månaden. För extra skötsel av färgade lockar rekommenderas att man använder vassle, kefir eller yoghurt vid tvätt. Efter naturliga färgämnen är det oönskat att använda syntetiska färgämnen och göra en perm, eftersom resultatet av sådana manipuleringar kan vara oförutsägbar.

Hur färgar grå hår i Basma

Basma målar över gråhår bra, men bara om de används korrekt. Om det finns få gråa hår kan du använda en blandning av basma och henna, i lika stora proportioner (du måste göra färgning i flera steg), och i det fall grå håret upptar en stor del av lockar, rekommenderas det att gå vidare enligt följande:

 • du måste först färga håret med henna ensam, blötlägga färgen på huvudet i minst 60 minuter;
 • Skölj sedan håret noggrant och upprepa proceduren igen, minska exponeringstiden till 30-40 minuter.
 • Vidare (om det önskade resultatet inte uppnåddes) borde krullarna färgas med basma blandat med henna i ett förhållande 2: 1 (2 delar basma per 1 del av henna).

Om färgen är ojämn, upprepa hårfärgningen, men inte omedelbart, men efter en dag. Förbered en del av blandningen av basma och henna (välj proportionerna själv, beroende på vilken färg du vill få), applicera den färdiga kompositionen på ditt hår och låt det stå i 2-3 timmar.

Att skapa din egen unika bild är en svår, men väldigt spännande process. Lite tålamod och vilja att experimentera - och din frisyr blir perfekt. Och om du fortfarande tvivlar på användningen av naturliga färgämnen eller det är svårt för dig att välja de nödvändiga proportionerna för beredning av blandningar, kontakta en specialist.

Basma, fördelarna och hårskador. Instruktioner för beredning och färgning av hår med henna och basma

Vad är basma?

Basma är ett naturligt färgämne som är känt för mänskligheten sedan antiken. Dess huvudsakliga funktion har alltid varit att färga hår, även om det ibland användes för att ge den önskade färgen till tygerna.

Ämnet i fråga är ett pulver med en gröngrön färg. Den produceras från en tropisk tropisk växt, vars torkade blad är malda för att erhålla önskad konsistens.

Fördel och skada

Bland de positiva egenskaperna hos detta verktyg är:

 • Det är en miljövänlig produkt som inte kan skada hår och hårbotten.
 • Kan läka sår
 • Avlägsnar inflammatoriska processer;
 • Kompositionen innehåller C-vitamin, vax, olika hartser, tanniner, mineralämnen som har en terapeutisk effekt på skadade trådar;
 • Motstår förlust, stärker hårsäckar
 • Förhindrar mjäll
 • Förstör skadliga bakterier som orsakar patogener i hårbotten;
 • Främjar tillväxten av friska och starka krullar;
 • Ökar volymen, vilket ger en känsla av tjockt hår, vilket är viktigt för dem som är naturligt smala och inte särskilt tjocka.
 • Lämplig för känslig hårbotten;
 • Krullarna blir skina, få en rik mörk färg.

När du planerar att färga håret med Basma måste du först veta om den skada den kan orsaka:

 1. Det är svårt att tvätta bort och kräver under en lång tid;
 2. När färgning sker för första gången eller efter användning av andra färger kan basmen förekomma i oförutsägbara färger;
 3. Du kan inte göra en perm för håret, eftersom du kan få i slutändan grön färg på huvudet;
 4. Dåliga färgämnen gråhår, vilket gör dem synliga på den allmänna bakgrunden;
 5. Med frekvent användning gör det strängar torra och spröda.

VARNING! Basma innan du använder kombinerat med henna. Detta skyddar dig från att få en grön, blå nyans på strängarna.

Vilken färg ger naturlig basma?

Utan användning av tillsatser ger naturlig basma en blå eller grön nyans. Det beror på den naturliga hårfärgen. Henna hjälper till att ge dem den nödvändiga nyansen. Det tillsätts till den analyserade färgen i en viss mängd.

Henna och basma kombination

Uppmärksamhet på vilken nyans du vill få på huvudet, du måste observera olika proportioner av dessa två komponenter:

 1. Det kommer att bli möjligt att få en kastanjfärg om du blandar basma med henna i lika stora mängder;
 2. För att få trådarna att få en svart ton med en blå nyans, kombinera en del av henna och exakt dubbelt så mycket basma;
 3. Om du vill göra en bronsfärg, förbered dig mycket av en viss mängd basma och henna, vars mängd ska vara dubbelt så stor.

VIKTIGT! Följ rekommendationerna från experter vid beredning av färg, liksom metoder för dess tillämpning, för att få ett resultat av det önskade resultatet.

För att inte förstöra utseendet, måla en curl med det aktuella organet, utvärdera resultatet och tänk på om du vill se dig själv så här i spegeln.

Hur man förbereder en lösning och väljer en nyans

För att undvika överraskningar på ditt huvud, förbered en blandning av basma och henna och applicera det försiktigt på en liten del av strängarna. Håll i en viss tid och spola. Om du inte vet vad resultatet kan vara efter att du har applicerat färgen, kom ihåg att det blir svårt eller nästan omöjligt att tvätta det. Om den resulterande färgen passar dig, fortsätt färgningsproceduren.

Framställning av lösningen är som följer:

 1. Blanda färger i torr form;
 2. Värm vattnet till 90 grader och tillsätt det gradvis till pulvret.
 3. Om du vill ge ditt hår en intressant nyans, lägg till ytterligare komponenter istället för vatten.
 4. Den färdiga massan ska likna tjock gräddfil;
 5. Tillsätt några droppar av någon essentiell olja så att håret inte är torrt och färgen är lättare att lägga sig ner.

Vissa komponenter kommer att bidra till att diversifiera basmens färg och göra den mer unik:

 • Grönt te hjälper till att få ljus brun kastanj färg;
 • En infusion av lök ger strängarna en brun färg;
 • Elderbärsaft kommer att göra ditt hår rosa eller lila;
 • En blå båge ger en lila nyans;
 • Färskt kaffe kommer att göra trådarna i en brunett choklad.

Rätt proportioner för att få rätt färg.

Det är bara möjligt att få önskad nyans om den önskade andelen av de två komponenterna observeras:

 1. Blanda samma mängd basma och henna och kan få en ljusbrun eller blek kastanjeskugga.
 2. En matsked Henna och två matskedar basma ger en rik brun eller kastanjfärg;
 3. För att ge strängarna en brons eller kopparfärg, kombinera en matsked Basma och två matskedar Henna;
 4. Förhållandet 1: 3 (henna respektive basma) kommer att ge svart med blå nyans.

Henna och Basma hårfärgning

Betraktad naturlig färg är ganska specifik. Det är därför du behöver veta hur man korrekt utför proceduren för att ändra hårfärg hemma.

Målningsmetoder

Det finns två sätt att färglägga:

 1. Blandar komponenterna torra ihop;
 2. Konsekvent applicera och tvätta var och en av dem (används oftast för grått hår för att uppnå en mer likformig färgning).

Hur ofta kan du måla

Det är möjligt att ändra färgen på strängarna av Basma inte mer än en gång i månaden. Annars kan de bli överdriven och förlora styrka.

Färginstruktioner

För att undvika oavsiktliga konsekvenser är det nödvändigt att utföra färgproceduren i enlighet med de grundläggande reglerna och rekommendationerna. Tänk dem mer i detalj:

 • Först måste du tvätta håret med vanligt schampo, utan att använda balsam;
 • Applicera grädden i ansiktet (det underlättar tvättning av fläckarna);
 • Förbered den nödvändiga blandningen, applicera omedelbart den med en speciell borste på trådarna;
 • Börjar att fördela massan på baksidan av huvudet, för det borde vara lite längre att jämnt fläcka;
 • Därefter flyttar vi gradvis till tempel, panna och krona;
 • Borsten borde röra sig mot spetsen av strängarna från rötterna;
 • Torka huden runt håret och allt överskott av materialet.
 • Täck håret med en hatt eller plastpåse.

VARNING! När du är på plats eller ammar, applicera först en liten mängd bläck på huden och vänta några minuter. Med utseende av rodnad, är fläckar eller klåda för att använda detta verktyg strängt förbjudet för dig.

Hur mycket att behålla

Det beror helt på hårets typ, trådens tjocklek och färg. Ju lättare de är desto snabbare kommer skuggan att förändras. Om du vill få en rik färg, måste du hålla färgen längre.

För vackra nyanser är det en viss tid hårfärgen på håret:

 • Blondin - 30 minuter;
 • Blek kastanj - inte mer än en timme;
 • Rika kastanjebruna - en och en halv timme;
 • Koppar eller brons - en och ett halvtimme;
 • Svart, förvärvar en blå nyans - ca 4 timmar.

Hur man tvättar

För tvättning använd endast vanligt varmt vatten. Sköljning av hår inträffar tills vattnet är helt transparent. Shampoo och balsam kan inte appliceras, för att de kan lätta krullets ton.

Om färgen var överexponerad och färgen visade sig vara mycket mörk, kan du försöka tvätta huvudet med tvål. I vissa fall hjälper citronsaft.

Hårvård efter färgning

Efter att återstoden av blandningen har tvättats bort kan strängarna behandlas med en surgjord vätska. Vinäger eller citronsaft läggs till den. De kommer att göra strängarna mer ljusa och glänsande. Försök att torka krullarna med en hårtork så sällan som möjligt för att inte skada eller överdriva dem.

Undersökning: Hur färgar du ditt hår?

Totalt antal röster: 155. Totalt antal medlemmar: 155.

Egenskaper av att måla håret svart

Att nå den aktuella färgen är ganska enkel. För att göra detta, smutsa på henna i 60 minuter, tvätta och färga trådarna med basma. Ju längre det kommer att vara på håret, färgen blir bara svart eller det kommer att få en blå nyans (om procedurtiden når 4 timmar).

Chokladfärg

Denna vackra färg kan erhållas genom att lägga till hönan (högst 25 g) nymalt kaffe i mängden 1 tesked. Du kan förkoka kaffe i 5 minuter, kyla det och tillsätt sedan till torrmassan.

Måla henna och basma grå hår

Jämn färg över vanliga och gråa trådar kommer att ha i flera besök. Först och främst fördela Henna, skölj det och behandla sedan strängarna med basma. Lämna det i enlighet med önskat resultat:

 • Upp till tre minuter - sandfärg;
 • Inte mer än fem minuter - ljusblont;
 • Från 8 till 10 minuter - mörkblond;
 • Ca 20-25 minuter - brunt med en ljus nyans;
 • En halvtimme - naturlig brunhårig;
 • Nästan 40 minuter är mörkbrun;
 • 45 minuter är en vacker chokladfärg;
 • En timme och mer är svart.

I det fallet, om färgen inte ändras efter tiden, och de grå rötterna börjar växa, räcker det bara att tona dem och inte röra hela håret.

Home Coloring Tips

Om du bestämmer dig för att färga ditt hår hemma, glöm inte några knep som hjälper till att uppnå önskad effekt:

 1. Applicera endast på våta strängar. Om de förtorkas på ett naturligt sätt eller med en hårtork, kommer färgen att bli dålig;
 2. Se till att platsen där du ska utföra hela proceduren stängdes med polyeten. Detta förklaras av att en gång på någon yta blir det ganska svårt att torka av verktyget4
 3. Du måste bära handskar och täcka dina axlar med en onödig handduk innan du färgar;
 4. Applicera basma på krullar bara en speciell pensel;
 5. För att hålla färgen strömmande genom ditt hår, lägg till lite glycerin, avkok av linfrön eller vanlig olja. Närvaron av ytterligare komponenter kommer inte att påverka färgen äntligen.
 6. Det är bättre att blanda basma och henna i en glas-, plast- eller porslinbehållare för att inte orsaka oxidation med metallen.
 7. Lämna inte den färdiga massan till nästa gång, eftersom färgen inte kommer att vara som planerat.
 8. När du köper en produkt, studera dess sammansättning. Det måste vara naturligt;
 9. Köp inte utgående färg;
 10. Äppelcidervinäger, som läggs till sköljningsprocessen, hjälper till att göra håret ännu mjukare och mer glänsande.

Recensioner och granskning

Recensioner av Basma är ganska olika. Enligt många, om de används korrekt, enligt alla instruktioner och rekommendationer, kommer du alltid att kunna få den effekt du vill ha.

Vissa användare hävdar att de inte var nöjda med resultatet alls, eftersom håret visade sig vara grönt först efter att ha torkat av färgen, och sedan ändrades skuggan några gånger om dagen.

Iransk basma artcolor

Den har en regenererande, stärkande effekt. Gjord av en unik buske som växer i Iran. Detta färgämne är rikt på vitaminer och spårämnen som skyddar håret mot yttre mekaniska och miljömässiga effekter. Det rekommenderas att använda det för kvinnor i åldern 18 år. Före användning färgas strängarna först med henna och appliceras sedan på basma. Perfekt för alla hårtyper.

Indiska naturliga

Den är gjord enligt det klassiska receptet. Innehåller vitaminer och spårämnen som skyddar lockar och kan inte skada dem. Egenskapen av detta verktyg är att det blandar torrt med henna och appliceras endast i denna form på rena strängar. För att få maximal effekt av färgning, tvätta av blandningen med varmt vatten. För att spara resultatet, tvätta inte huvudet för de närmaste 2-3 dagarna.

Användningen av basma för hår av alla varumärken är en bra lösning för att ge unika egenskaper till sitt utseende. Håret är mättat, vacker färg, blir stark, glänsande. Följ anvisningarna enligt anvisningarna, och du kommer att bli helt nöjd och kommer inte bli besviken i resultatet.

Hur man använder Basma för hårfärgning

Många kvinnor och tjejer föredrar att använda färgkompositioner för hår med naturliga ingredienser. Och Basma, ett pulver som erhållits från löv av en tropisk indigotillverkning, är mycket populär bland älskare som ändrar sitt utseende. Ett fint grönaktigt pulver fylls med vitaminer och spårämnen, och därför är det dessutom förutom att färga det också vårt hår. Men för att denna fördel ska manifestera sig, och krullarna för att förvärva önskad nyans, behöver du veta hur man färgar håret med naturlig basma.

Grundläggande användningsregler

Basmy hårfärgning har tagits av orientaliska skönheter sedan antiken. Denna färgning, när den används för färgning av kläder, ger den en blåaktig färg. Samma nyans kan erhållas på våra strängar om du inte vet hur du ska använda Basma korrekt. Grönt pulver är inte alltid lämpligt och inte för alla kvinnor som hårfärg, och därför måste du utvärdera om du är i denna grupp eller har råd att använda Basma.

 • Färgning med Basma är lämplig för ägare av mörkt eller mörkt blont hår. Blondiner, med hjälp av detta naturliga färgämne, bör göra sig redo för det faktum att deras krullar på några veckor blir gröna.
 • Basma används endast i kombination med henna. Om du inte följer den här regeln kommer en grön färg även efter ett tag att dyka upp i mörkt hår. Basma kan blandas med hennapulver eller använda dem växelvis. Vanligtvis färgas krökorna först med henna och nästa dag med Basma.
 • Med hjälp av naturliga färgämnen kan du få helt oväntade nyanser. Vilket resultat du får i slutändan beror på proportionerna, exponeringstiden, den naturliga färgen som används före detta förfarande kemiska färgämnen.
 • Det rekommenderas inte att färga håret med basma efter kemisk perms, framhäva, under de första månaderna efter salongfärgning. Samspelet mellan naturligt färgämne och kemikalier kvar i krullarnas struktur kan leda till helt oväntade resultat.

Korrekt användning av naturliga färgämnen förbättrar vår hårs tillstånd. Under påverkan av vegetabilisk färgämne försvinner mjäll, hårsäcken hårdar, krullarna blir starkare, den naturliga glansen framträder, frisyrvolymen ökar. Effektiviteten av färgning och fördelarna med proceduren ökar flera gånger vid användning av färskt pulver, så du bör alltid vara uppmärksam på lagringsförhållandena för den inköpta produkten.

Basma friskhet kan kontrolleras efter bryggning av pulvret. Om en svart glansig film uppträder på ytan av denna färg kan du vara säker på att du har fått det färskaste och mest användbara färgämnet för dina lock.

Hur man målar basmu

Vid färgning med basma i kombination med henna kan du få helt olika nyanser. För att säga exakt vilken färg som ska dyka upp på krullarna kan ingen därför i detta fall lita på din intuition. Det finns ungefärliga kompositioner och tid för deras användning, vilket föreslår erhållandet av ett lämpligt resultat av färgning.

 • Den mörka blonda nyansen på locken erhålls genom att blanda basma och henna i lika stor andel. Samtidigt färgning - upp till en halvtimme.
 • En ljus kastanjeskugga erhålls med samma färgförhållande, men exponeringstiden bör ökas till en timme.
 • Bronsbrun färg på håret erhålls genom att blanda basma och henna i ett förhållande 1: 2. Den applicerade färgens uppehållstid är en och en halv timme.
 • Mättad varm chokladfärg på krullarna kan erhållas om basmen blandas med henna i ett förhållande 3: 1. Färgtiden är två timmar.
 • För att få svart, mättad hårfärg är det nödvändigt att färga det i två steg. Först färgas alla strängar med utspädd henna, den hålls på huvudet i en timme och tvättas bort. Sedan appliceras Basma på vått hår, det tvättas av efter två timmar.

Den beredda blandningen för färgning måste vara jämnt fördelad över alla strängar, och det är önskvärt att din assistent gör det eftersom det är svårt att klara av den här uppgiften självt. Både henna och basma är starka färgämnen och därför innebär användningen att vissa regler uppfylls. Att veta hur man färgar håret med naturliga färgämnen, kommer aldrig att bli besviken i resultatet.

 • Naturliga färgämnen kan lämna outplånliga fläckar på kläder, läder och möbler. Därför utförs färgning noggrant - det är önskvärt att sätta på gamla kläder, huden längs hårlinjen behandlas med en fet kräm och handskar sätts på händerna.
 • Basma späds endast med kokande vatten och appliceras bäst i varm form.
 • Henna måste spädas med vatten, vars temperatur varierar mellan 70 och 90 grader. Företrädesvis insisterar man på det i fyra timmar innan det appliceras på det utspädda hennapulvret.
 • Vid odling av naturliga färgämnen används endast glas eller keramiska behållare och spatler. Vid användning av metallprodukter uppstår oxidationsreaktioner, och resultatet av färgning kommer att förändras i enlighet därmed.
 • Efter utspädning bör blandningen likna en konsistens som inte är mycket tjock komposition, lämplig för applicering på lock och utan klumpar.
 • Om det är nödvändigt att måla över ett grått hår målar de missfärgade trådarna först och endast då resten.
 • Färgämnena tvättas av med vanligt vatten i stora mängder. Användningen av schampo är möjlig den tredje dagen efter färgning, sedan hela tiden har färgpigmenten absorberats i kärnan av krullarna.

Det kommer att vara möjligt att fullt ut utvärdera hårfärgen efter att ha använt basma bara om några dagar. Vanligtvis visas hela effekten av naturlig färgning på fjärde eller femte dagen efter proceduren.

Naturliga nyanser som erhållits när du använder Basma, och du kan diversifiera. För detta kan kaffe, kakao, betersaft och te tillsättas till det utspädda pulvret. Experimentera, du kan få en riktigt helt ovanlig hårfärg, med betoning på ditt utseende från den bästa sidan.

Använda basma och henna glöm inte att dessa färgämnen har en torkningseffekt. Därför är det värt att färglägga för att begränsa ett förfarande per månad och det är önskvärt att använda näringsmask, speciellt för ägare av alltför torrt hår.

Korrekt och effektivt bashårfärgning hemma

Hej kära läsare. Varje färgämne som används för att ge håret önskad nyans gör inte bara håret vackert och glänsande, men gör också skada. Det finns färgämnen, vars negativa påverkan på håret är reducerad till noll, men de skiljer sig i fantastiskt pris och är praktiskt taget otillgängliga för ett brett utbud av köpare. Under dessa förhållanden bör du vara uppmärksam på naturliga färgämnen, varav en betraktas som basma. Idag ser vi på basma hårfärgning. I den föregående artikeln såg vi på henna hårfärgning.

Lite historia

Basma är ett torrt pulver som erhållits efter att ha blivit kvar i indigosfären som växer i troperna. I flera årtusenden har detta färgämne använts i Indien, Kina och Grekland för färgning av hår och djurhår, för kosmetiska ändamål som en mask för att närma hårbotten, stärka håret och återställa vitaliteten. Denna grågröna blandning ger blå eller grön färg vid färgning av håret, därför brukar den användas i kombination med henna.

Fördelarna

Basmas naturliga sammansättning har en positiv effekt på hårbotten:

 • eliminerar irritation, inflammation, läker sår,
 • En del av hartset främjar hårtillväxt och minskar håravfall,
 • elasticitet och elasticitet hos håret återställs,
 • återställer vattenfettbalansen i huden och eliminerar mjäll,
 • Basma orsakar inte allergier,
 • Som ett resultat av behandlingen förvärvar håret volymen.

Applikationsfunktioner

Basma är ett naturligt färgämne, det färgade håret behåller sin färg långt, dess gradvisa förändringar sker från en vecka till flera månader. Blont hår som resultat av färgning blir mer mättade färger, mörk kan bara ändra skuggan.

Basma reagerar på styling och masker som tidigare användes för hår, deras interaktion kan leda till kemiska reaktioner som förändrar hårets struktur eller påverkar färgen. Därför kan du inte använda schampon och andra tvättmedel när du tvättar bort färgen.

Med bara en basma får håret en blå eller grön färg. För att muffla den blåfärgen till Basma henna eller tillsättes kaffe. Det första alternativet har hittat mer användning.

Det finns två alternativ för att applicera basma:

 1. I tvåfasmetoden utförs dubbelfärgning, först med henna, och efter det med basma. Resultatet beror på exponeringstiden för varje färgämne.
 2. I den blandade versionen utförs färgningen med en blandad komposition av henna och basma, beror resultatet på att proportionerna respekteras.

Tvåfasfärgning

Består av flera steg:

 • Varmt vatten omedelbart före färgning späds med henna. På vattenbadet upphettas blandningen gradvis och omröres till en homogen massa. Börja applicera färgen gradvis från baksidan av huvudet, framåt. På håret måste henna utstå minst en halvtimme. För mörkt hår ökar tiden. Tvätta av färgen utan att använda schampo.
 • I matlagningsprocessen basma koka med nödvändighet. Vid omrörning tillsätts varmt vatten gradvis, eftersom blandningen snabbt blir tjock. På hårhållaren under lång tid rekommenderas inte. 15 minuter räcker. När sköljning avlägsnas, läggs inte shampoo.

Blandad färgapplikation

I ett strängt definierat förhållande blandas henna och basmu och späds med vatten uppvärmt till 90 ° C. Efter kylning appliceras blandningen på håret. Ansökan utförs på varje sträng separat, med början från hårets rötter. Beroende på vilken färg de vill behålla färgen från 20 minuter till 2 timmar. För större effekt är håret täckt med polyeten och inslaget i en handduk.

Att färga ditt hår svart hjälper en blandning av henna och basma i andelen ½. Lättare toner förvärvar med mer henna. För att färga ditt hår choklad eller brons färg tar henna dubbelt så mycket som Basma. Kastanjeskugga erhålls från lika många naturliga färgämnen.

Användbara hemligheter

Att tillämpa Basma korrekt hemma hjälper till med följande tips:

 • Du borde inte behålla Basma i mer än ett år och i synnerhet i kylskåpet återspeglas detta i sin färgförmåga.
 • Efter att basmen har kokats med varmt vatten får den stå i 15 minuter och byta skugga från grönt till svart.
 • Efter färgning med basmo hår, några dagar ändrar färg. Den slutliga nyansen kommer bara att visas efter fyra dagar.
 • För att få ljusa och rika färger tillsätts ammoniak eller tesked salt till färgen.
 • Med hjälp av bekanta produkter kan du lägga till ytterligare färg på ditt hår Som naturliga färgämnen används ett avkok av lökskal, betor, kanel och kryddnejlika, kamomill, vin, kaffe.
 • Vid målning är det nödvändigt att vidta åtgärder för att utesluta ingrepp av färg på plagg och inredning.
 • Mycket ljus färg kan mildras genom noggrant sköljning av håret med vatten och citronsaft.
 • För att mjukna håret efter färgning kan du använda luftkonditionering. Men det kan appliceras inte tidigare än två dagar efter appliceringen av färgen.

Dessa tips och rekommendationer hjälper till att korrekt utföra målningen med naturliga färgämnen och samtidigt få beundransvärt hår som glädjer sig i glans och skönhet.

Framgångsrikt förfarande för färgning och vacker, mättad färg. Om artikeln var till nytta för dig, dela med vänner, klicka på knapparna i sociala nätverk.

Henna och Basma hårfärgning - metoder och proportioner

Henna och Basma hårfärgning - metoder och proportioner

Henna och Basma - de vanligaste naturliga färgerna. Deras användning i hemmet är inte svårt, och den positiva effekten på håret är stor.

Henna är torkad och krossad lavzania lämnar, basmu är erhållen från indigophore löv. Deras hemland är Centralasien och Mellanöstern. Frisk henna har en gulgrön färg, och den gamla förvärvar en rödaktig nyans (den kan inte användas). Basma är ett grågrönt pulver.

Henna innehåller mycket eteriska oljor och tanniner. Därför är det inte bara ofarligt att färgas med henna, men omvändt, extremt användbart: Henna förstärker och läker håret, stärker och läker hårrotsar som påverkas av kemiska färgämnen och helt enkelt från felaktig vård ger dem en väl märkt skina. Dessutom skyddar henna hår från de skadliga effekterna av solen, slutar håravfall, hjälper till att eliminera mjäll. I öst, även män som vill skydda sig mot skallighet färgar deras hår. Ayurveda rekommenderar Henna för hårvård.

CHAVANPRASH - LEGEND OF AYURVEDA, ANCIENT ELIXIR OF YOUTH AND BEAUTY, HELT RESTORERAR HELA ORGANISMEN

När du använder henna, före färgning, är det nödvändigt att smörja huden med kräm eller petroleumgel eftersom detta färgämne har en sammandragande effekt på känslig hud. Vid hennafärgning rekommenderas att man använder gummihandskar, eftersom henna målar huden och naglarna (i Forntida Egypten användes henna precis som färgämne för naglar).

Recepten för färgning med henna är massa. Men det finns grundläggande parametrar:

1. Häll henna i porslinskivor (eller basma eller en blandning av henna och basma - se nedan).

2. Häll vattentemperaturen 75 - 90 ° C. Kokande vatten (100 ° C) kan endast användas för basma, Henna bakas vid denna temperatur - färgegenskaperna försämras.

3. Applicera en varm blandning på håret. För bekvämligheten är det bättre att använda en borste, eftersom det är mycket viktigt att jämnt färga hela håret medan hennaen fortfarande är kallt. Om du applicerar kylt henna blir färgningen mycket mindre intensiv.

4. Sätt på en plasthatt eller en enkel plastpåse av önskad storlek och värm huvudet med en handduk, hatt eller halsduk. Om du bara målar med Basma, är det inte nödvändigt att bli täckt.

5. Färgtid beror på den ursprungliga hårfärgen och önskad färg: från 15 minuter till 2 timmar. Ju längre hållaren är, ju mer intensiv den slutliga färgen. Med det ursprungliga mörka håret, öka tiden. Om du bara lägger Basma på håret, var du tålmodig och servetter, när basmen flyter.

6. Tvätta blandningen från håret. Processen är inte snabb. Om du tvätta håret hårt, måste du koka pulvret efter torkning. Vid det slutliga tvättsteget är det bättre att använda hårbalsam. Detta säkerställer bästa möjliga spolning och kamning.
7. Det rekommenderas inte att tvätta håret med shampoo i 3 dagar.
8. Färgat hår får den bästa färgen och den välbekanta strukturen efter den första tvätten. Därför är det inte nödvändigt att utföra sådan färgning på tröskeln till viktiga händelser.

Henna Bath

För färgning med henna behöver du: tid (ungefär en och en halv timme), noggrannhet och även:

• 2 - 5 påsar av henna, beroende på hårets längd;

• bred hårsalongborste;

• gummihandskar;
• bomullsull;
• kräm;
• Plastfilm (för detta ändamål är ett vanligt medelstorleken lämpligt);
• hårnålar om du har långt hår.

Metod för applicering:

Det finns två huvudsakliga sätt att bryna henna - mycket varmt men inte kokande, vatten (100 gram henna per 300 ml vatten), eller en sur vätska - citronsaft, vatten med ättika, örtte med citron, vin etc.

Antalet henna:

30 - 50 gram - för kort hår

100 gram - för nacklängdshår

150 gram - för hår på axlarna

200 - 250 gram - för bälteslängdshår

Framställning av lösningen

För att förbereda färglösningen behöver du redskap för den, henna och basmåsar, varmvatten, petroleumgel eller lite oljig grädde, bomullsull, handskar, perkamentpapper eller polyeten, hårborste och terryhanddukar.

Färgen späds ut i glas, porslin eller emalj, såväl som i en behållare av värmebeständig plast. Borsten ska vara platt. I stället för en borste kan du använda en bomullspinne inklädd runt en träpinne. Innan du färgar håret, linda halsen med en servett. Därefter smutsar du med vaselin eller annan fet kräm på pannan, tempel. Detta kommer att skydda huden från färgning vid inkassering och låt sedan färgen droppa av lätt. Se till att petroleumjelly inte kommer på håret, eftersom de ställen som är täckta med fett inte kommer att fläcka.

Förpackning Henna bör öppnas omedelbart innan du lagar färg. Efter att ha hällt den önskade mängden pulver i en torr skål, gnugga försiktigt med en trä- eller plastpinne tills en homogen massa erhålls utan klumpar. Därefter tillsättes vatten med en temperatur på ca 80 ° C och blanda allt tills en uppslamning av samma tjocklek som flytande gräddfil bildas. Du kan inte hälla kokande vatten, eftersom i detta fall bryts hennaen och förlorar det mesta av målningsförmågan. Du kan inte heller hälla pulvret i vattnet, för i det här fallet kommer det oundvikligen att finnas klumpar, som en gång på håret kommer att lämna vissa platser oskadade.

För tunnt bryggd vattnet kommer att tömma - och håret är färgat ojämnt. Det är oönskat att ha för tjock färg eftersom håret är måttat i en vattenlösning, och med brist på vatten kommer hönan att torka innan håret smälter.

Hårfärgsprocess

Henna-lösningen bör kylas till ungefär 40-50 ° C (dvs den bör läggas åt sidan i ca 3-4 minuter). Så att, under appliceringen av färg, den färdiga lösningen inte svalnar för mycket, kan en skål med henna sätta i en större skål med varmt vatten. Vanligtvis gör de detta vid färgning av långt hår, när det tar ganska lång tid att applicera färgämnet. Lösningen av henna bör appliceras på håret så snabbt som möjligt så att det inte har tid att svalna och huvudet är jämnt färgat.

Täck axlarna med en gammal handduk. Det är nästan omöjligt att ta bort hennafläckar från kläder, så det är bäst att klä in något gammalt under färgproceduren.

vi delar dem genom avskiljning, vi tar ett lås i en hand och vi lägger ett tunt lager av något snett kammat hår i en henna. Gruel henna typ på en pensel i små portioner. Vi gör nästa avstånd på ett avstånd av 1 cm från föregående och bearbetar det på samma sätt. Vi lägger de bearbetade låsen på den målade tidigare. Således behandlar vi hela occipitaldelen. Att sätta henna längst ut i hårväxten på nacken bör inte vara, eftersom håret på dessa ställen är mycket tunnare och kan göra en mer intensiv färg. Vi färgar dessa hårstrådar sist efter att färgen appliceras jämnt på resten av huvudet. Det är omöjligt att kamma Henna-gruelen på ändarna av håret, eftersom i detta fall rötterna kan förbli odödade. Att måla över ändarna av håret, späd henna grub med varmt vatten och blöt i ändarna med denna lösning. Allt behandlat hår lyftes och läggs på kronan. Att de inte bröt upp, vi fixar dem med en stift.

För att förhindra att henna flödar på huden efter att ha behandlat håret på pannan, tempel och nacke, lägger vi under håret i rullad bomullsull som inte är mycket tätt och täcker sedan håret med perkamentpapper eller polyeten, över vilken vi binder en terryhandduk. Huvudet är inslaget så att lösningen inte svalnar och fukten inte avdunstar, vilket bidrar till det normala förloppet av färgprocessen.

Henna exponeringstid på håret beror vanligtvis på önskad nyans, hårets struktur och deras ursprungliga färg. Den längre henna hålls på håret, desto rikare är skuggan. Så om du har blont hår tar det från 5 till 10 minuter för att få en röd nyans, mörkt hår behöver 30-40 minuter, och svart kräver minst 1,5-2 timmar. Förresten kommer inget hemskt att hända om du lämnar blandningen på håret hela natten. Kvinnor som övar denna påstående att hårfärgen bara gör den mer intressant och mättad.

Det är bäst att hålla ett test på en sträng innan färgning hår. På så sätt kan du bestämma hur länge Henna ska stanna kvar på håret.

Henna kommer att behöva tvättas länge tills fullständig rengöring av hårbotten från färgen. Efter det kan du, om så önskas, applicera hårbalsam i håret och skölj. Resterna av henna på huden kan rengöras med ansikte tonic och en bomullsplatta. Nu är Henna hårfärgning klar.

Express metod för henna hårfärgning

Du behöver från 50 gram henna (med kort hår) och upp till 200 gram (med lång).

1. Lös upp Henna med kokande vatten till konsistensen av tjock grädde (ca 1 matsked till 1 kopp varmt vatten). Rör väl för att undvika klumpar. Kyl lite för att hålla blandningen varm men inte varm. I blandningen för hårfärgad henna är det önskvärt att tillsätta några droppar eterisk olja. Hennafärgen blir mer mättad, och oljan hjälper färgen att fördelas jämnt över hela håret.

2. Täck dina axlar med en gammal handduk. Att ta bort henna från kläder är väldigt svårt, så var försiktig. På pannan längs hårlinjen är det önskvärt att applicera en fet kräm eller vegetabilisk olja så att huden inte vrider sig. Om henna kommer på huden under färgning, torka omedelbart av det med en fuktig bomullspinne doppad i vegetabilisk olja.

3. Skild henna appliceras på rent, torrt hår. Färg hår bör, från nacken. Efter att ha applicerat henna, kamma håret med en sällsynt tandborste eller massage den med fingrarna så att hennaen är jämnt fördelad över hela längden på håret. Sedan, om du har långt hår, stift dem med hårnålar.

4. Täck huvudet med plastfolie och fäst ordentligt. Henna är mer intensiv i värmen, så du kan wrap ett huvud med en varm handduk över filmen.

Den genomsnittliga färgtiden är 1 - 1,5 timmar. Om du bara vill stärka håret och inte färga det, är det tillräckligt att applicera henna i endast 5-10 minuter. Efter färgning ska håret sköljas ordentligt med varmt vatten. Det är nödvändigt att skölja håret tills vattnet som strömmar från dem är helt rent. Om det gråa håret blev gulaktigt eller för blekt måste du färga håret igen med henna.

Det traditionella sättet (målning Henna med citron)

• från 50 gram henna (för kort hår) till 200 gram (för långt);

• ca 2 glas nypressad citronsaft.

När man blandar henna med ett surt medium kommer färgat hår gradvis att mörkas till en rik, naturlig mörkröd färg. Denna metod är längre i tiden, men det ger ett mer intensivt färg och varaktigt resultat. Detta händer på grund av att Henna bäst manifesteras i en sur miljö. Henna är uppfödd i lite uppvärmd färsk citronsaft 8 - 12 timmar före hårfärgning. Bäst av allt - natten innan. Blandningen lämnas sedan för att "mogna" på en varm plats vid rumstemperatur (ungefär 21 ° C). Det är möjligt från tid till annan att värma upp blandningen i ett vattenbad. Nästa dag färgas håret på samma sätt som beskrivits i expressmetoden. Om du har bråttom, sätt hennapastaen vid + 35 ° C - och den är klar om 2 timmar. Innan du använder pastan, lägg till lite mer citronsaft eller örtte så att pastan når konsistensen av yoghurt.

Applicera blandningen i håret, stäng dem med en plastlock. Torka försiktigt öronen och nacken från färgen. Låt färgen vara i 2 till 4 timmar eller längre. Med denna metod att bryna henna kommer håret att mörkas gradvis och kommer att uppnå verklig färg vid den fjärde dagen.

Några fler recept för henna hårfärgning

Om du inte vill få en eldig röd färg kan du rekommendera användningen av en svag färglösning av Henna: 2 matskedar per 1 liter kokande vatten.

För dem som bestämde sig för att färga håret med henna, är det lämpligt att börja med en liten mängd. Blonda hårfärger märkbart mer intensiva och snabbare än mörka. Dessutom är känsligheten för färgämnen annorlunda för alla och detta kommer också att påverka den slutliga hårfärgen.

Häll 2-5 henna påsar (beroende på hårets längd) med varmt, men inte kokande vatten, och blanda väl. Applicera sedan på vått rent hår - mycket försiktigt, dela håret i rader. Efter applicering sätta en plastpåse på håret och linda den med en varm handduk. Du kan hålla henna på ditt hår från en timme till en hel natt, beroende på önskad färg och naturlig ton i ditt hår.

Kom ihåg att den ursprungliga färgen kommer att blekna något efter några dagar till följd av att huvudet tvättas. Därför rekommenderas att du inte tvätta håret i tre dagar för att fixa färgen. Och om du hittar färgresultatet för ljust, tvätta bara håret ett par gånger med schampo.

Henna pasta kan förvaras i kylskåp. Den lagras i en månad.

Henna målning recept för kefir

Med torrt och normalt hår är det bättre att späda henna inte med vatten, men med kefir eller yoghurt - det gör det möjligt att färga långsamt och jämnare hår. Värme kefir eller clabber är inte nödvändigt.

Henna ger sina färgegenskaper inte bara i varmt vatten utan också i en sur miljö. Därför kan henna blandas med vilken mejeriprodukt som helst. Ju mer sura desto bättre. Och det är bättre att kefir i allmänhet upphört, helst 1%, så att håret inte var fet. Dagen innan målningen avlägsnas kefir tas bort från kylskåpet så att det är surt. Det är inte nödvändigt att värma kefir, annars kommer det att begränsas, det måste vara vid rumstemperatur för bekväm färgning. Håret när du applicerar henna bör vara lite fuktigt för att bättre penetrera färgen. Färg appliceras snabbt. Efter att du har applicerat färgen kan du gå med huvudet upptäckt, då färgen blir mörk, brunaktig, men om du bär en keps, det vill säga, Henna nekas åtkomst till luften, så kommer det att bli den röda nyansen. Maximal exponeringstid för pigment till hår för henna är 6 timmar. Skölj håret noggrant efter färgning.

Hennafärgning med citronsaft

Henna hälls med citronsaft, blandas till ett tillstånd av grus och lämnas i 10-12 timmar. Sedan tillsätts varm kefir och äggula. Denna blandning appliceras lätt på håret. Håller 1 - 2 timmar och tvättas sedan av.

Normal hennafärgning

Före proceduren för färgning med henna, tillsätt 2 äggulor till pulveret, kan du lägga till 1 tesked honung - denna målmask har en helande effekt. Henna applicerade på rent torrt hår (färg mer intensiv). Ju längre du håller masken på håret desto rikare blir färgen. Efter färgning skölj håret med äppelcidervinäger eller citronsaft. Håret blir mjukt och glänsande.

Du kan också använda indiska baserade målar, som ofta läggs med indigo, basmu och andra växtbaserade kosttillskott. Sådana färger baserade på henna är inte på något sätt underlägsen naturlig henna och har ett bredare färgspektrum (burgundy, kastanj, svart).

Indisk hennabaserad hårfärgning

2 - 5 påsar av henna (beroende på hårets längd) blandas i varmt vatten. Vatten tillsätts så mycket att en tjock krämig vassle erhålls. Disken med gruel kan sättas i 10 minuter i en annan maträtt fylld med varmt vatten - brygga för att förbättra effekten av färgen. Du kan lägga en äggula till det svagt avkylda vattnet - det blir lättare att applicera våt på håret. Dessutom fyller och pryder äggulan huden. Eftersom henna fläckar huden och naglarna, måste proceduren utföras med handskar. Henna appliceras på rent, vått hår. De splittrade ändarna är förklippta, eftersom de är målade i en ljusare färg.

För att få en jämn hårfärg, ska färgen appliceras jämnt, vilket gör avskärningar varje 1-1.5 cm. Applicera vattnet med en tesked i mitten av avskedningen, med baksidan av skedet fördela den längs skiljeväggen och baksidan. Avskärningar i riktning från pannan till baksidan av huvudet inom synhåll. Så mycket av huvudet är täckt, inklusive håret bakom öronen. Det finns bara en liten del på baksidan av mitt huvud, som måste måler blint. Äntligen täcker hårets rötter runt ansiktet försiktigt med henna. Om Henna används regelbundet är det tillräckligt att måla endast återvunna rötter. Vid den första hennafärgningen måste allt hår vara täckt, tills ändarna. Då är huvudet täckt med en hatt eller ett paket, bundet med en handduk ovanpå. På nacken, under kanten av förpackningen, bifogas en pappersservett för att inte läcka ut färgen. Ju lättare håret desto snabbare fungerar färgen.

Efter 3 minuter blir blont hår gyllene, efter 6 minuter - rödaktigt, efter 15 minuter - lätt titanfärg och efter en timme - eldig röd. För första gången är det bättre att hålla henna ännu mindre än det är tänkt - henna även med en kortsiktig effekt har en helande effekt.

Skölj håret, i vatten för sista sköljningen, tillsätt en svag lösning av ättika (1 matsked per liter vatten). Huden på hårets kant, om den är målade, kan rengöras med en fet kräm.

Om du vill uppdatera den gamla färgen och behålla hårets glans, gör det med en sköljning. För att göra detta, späd 1 henna av Henna i 1 liter varmt vatten (proportionerna kan ändras beroende på hårets längd). Filtrera försiktigt blandningen, kyla och skölj håret med det.

För att få olika nyanser läggs olika komponenter till henna:
Gyllene honungskugga ger rabarber, saffran, kamille eller gurkmeja.
Gurkmeja läggs helt enkelt till kompositionen med henna.
Saffron på knivens spets kokas i lite vatten i två minuter och läggs sedan till henna.
Rabarber krossas och kokas över låg värme i 20 minuter, filtreras sedan och läggs till henna.
2 msk. Kamille bryggas med 100 ml kokande vatten, får infusera i 30 minuter, filtreras och sättes till henna.
Röd körsbärsfärg erhålls genom att tillsätta lite rödbeta juice, kakaopulver, elderbärsaft eller hibiskus-te till henna.
Choklad-kastanjens färg kan uppnås genom att lägga till malet kaffe, svart te, valnötskal till Henna. I Ayurveda finns det andra olika medel för vård och återställande av hår.

Henna i kombination med Basma.
Basma är ett pulver av indigo blad, förhållandet att lägga till basma till henna beror på önskad nyans och hårets ursprungliga färg, men ungefärliga proportioner är följande:
Bronsskugga - 1 del basma + 2 delar Henna
Kastanjeskugga - 1 del basma + 3 delar Henna
Mörk kastanjeskugga - 1 del basma + 1 del Henna
Den blåaktig svarta nyansen - 2 del basma + 1 del Henna

Henna kan användas oberoende, utan basma. Basma utan hennafärger hår i mörkblå färg, så det används bara i kombination med henna.

Vid färgning med bara en henna kan du få nyanser från morot till koppar.

Om du färgar ditt hår endast med henna utan tillsats av basma:

 • mörkt hår kommer att få röda nyanser;
 • blont hår blir gyllene;
 • grå, ask och blekt hår målade i en röd-orange färg.

För att uppnå önskad hårfärg med henna är det ganska svårt. Använda Henna för första gången kan du få en "konstig" ton, och endast med erfarenhet kommer möjligheten att få önskad nyans. Därför bör du först prova detta färgämne på en separat hårsträng. Det bör också komma ihåg att färgen erhållen genom hennafärgning kommer att ligga i flera månader, och det är nästan omöjligt att ta ut det med hjälp av andra färgämnen.

När du applicerar henna med Basma kan du få nyanser från ljusbrun till svart:

 • Om du lägger till 1 del av basma (2: 1) till 2 delar av henna, får du en trevlig bronsfärg;
 • en blandning av lika stor mängd henna och basma (1: 1) ger håret en mörkbrun färg;
 • När man blandar 1 del av henna och 2 delar basma (1: 2) kan hår färgas svart;
 • För att få en rikare svart färg, bör henna och basma tas i ett 1: 3-förhållande. Ju mer basty läggs till kompositionen desto mörkare blir håret.

Blanda blandningen med varmt, men inte kokande vatten (80 ° C) efter noggrannhet, försiktigt gnugga det så att en homogen tjock vassle erhålls och snabbt, innan den blir kall, applicera den på det tidigare tvättade och torkade håret. Tie huvudet med en polyeten halsduk, och på toppen av det med en handduk eller en varm scarf.

Förutom vatten kan henna och basma spädas ut:

 • mjölk, kefir eller yoghurt vid rumstemperatur - för torrt och sparsamt hår;
 • rött vin - för problematiskt oljigt och fettigt hår.

Beroende på intensiteten hos den färg du vill, färga håret från 30 minuter till 6 timmar:

 • om 10-15 minuter får håret en gyllen gul nyans;
 • efter 45 minuter - färgen på rost.

Efter färgning tvätta håret utan tvål och skölj med vatten, sura med citronsaft (halv citronsaft per 1 liter vatten) eller ättika (2 matskedar per 1 liter vatten). Håret blir mjukt, lättsamt och glänsande.

Det rekommenderas att färga håret en gång var 2-3 månader.

Om du vill vara brun

Du måste ta henna och basma i ett förhållande 1: 2 och färga håret i ca 30 minuter. För att använda en rödaktig nyans när du använder detta färgämne, ska du lägga 2 matskedar blommor till en torr farmaceutisk kamille till blandningen och häll kompositionen inte med kokande vatten, men med en stark tebröd.
Efter färgning tvätta håret utan tvål och skölj med vatten surgjort med citronsaft eller vinäger.

Henna färgas med andra naturliga färgämnen (kakao, malt kaffe, kamilleinfusion)

Lägger till några andra ingredienser i hennapulver (grön valnötskal, kamomill, rabarber, lökskal, salvia, humle, kakaopulver, tebröd, rött och vitt vin), du kan få nästan hela färgpalett.

Fler olika nyanser av rött erhålls i följande fall:

 • Kombinera Henna med 3-4 matskedar kakao - du får en nyans av mahognyfärg;
 • tillsättningen av 4 teskedar kaffe ger en rödbrun ton;
 • ett avkok av starkt te (3 teskedar kokt i 1 glas vatten i 3 minuter), tillsammans med henna kommer att ge en kastanjfärg. I stället kan du ta ett starkt bryggt kaffe eller ett avkok av buktornbark;
 • om du värmer upp något rött vin till 70 ° C, häll henna på det och tillsätt äggulor, kommer du att få en körsbärstong av hår;
 • Kamillextrakt (1 matsked av blomställningar i 0,5 koppar vatten) ger en ljus gyllene nyans.

För att få en mörk kastanjfärg efter färgning, använd naturligt slipat kaffe istället för Basma. Häll 4 teskedar malet kaffe i 1 kopp kokande vatten och koka i 5 minuter. I en kaffe som har svalnat till 65-70 ° C, tillsätt en påse av henna, rör omgående till en homogen massa (tjock gräddfil) och applicera med en platt borste på håret. Täck huvudet med en film och netu med en handduk i 50-60 minuter.

Pannan, templen och baksidan av huvudet ska vara stängda med bomull så att vattnet inte tappas i ansiktet.

Efter färgning skölj och skölj håret med ättika lösning (1 matsked 9% ättika per 1 liter vatten).

Henna färgar svart hår

Henna kan inte byta svart hårfärg, därför, om du vill färga svart hår, krävs preliminär beredning innan du applicerar henna (blekning).
För att ge ditt hår en röd eller kastanj nyans måste du förbereda en sammansättning av 25 g perhydrol (25-30% väteperoxidlösning), 30 ml flytande toalettsåp, 5-7 droppar ammoniak. Applicera blandningen i håret, utan att täcka huvudet, i 15-20 minuter, och skölj sedan dem med varmt vatten. Därefter applicera henna på håret (lös 5 g henna i 50 ml varmt vatten) i 5-8 minuter.

Förstärkning av blondinernas gyllene färg

Blondiner för att förbättra färgen, ge en gyllene, iriserande och rik färg och för att måla gråhår, blanda henna med kamomill i förhållandet 1: 1. Häll blandningen med varmt vatten och värm, rör om till 80 ° C. Färgkompositionen börjar ändra färg. När färgförändringen är över, kyla, tillsätt äggulan. Applicera på rent, torrt hår. Förvaras från 1 till 5 timmar (valfritt).

Använd henna för friskt hår

Förutom färgning fungerar henna och basma bra på hud och hårrötter, främjar deras tillväxt och förstärkning. Om du inte vill färga håret, men vill förbättra det och få det att skina, så kan du helt enkelt tvätta håret med en svag lösning av Henna: 2 matskedar pulver per 1 liter kokande vatten. Brew blandningen, kyla lite och spänna, och skölj sedan håret. På samma sätt kan du uppdatera den gamla färgen med henna, om hårets glans har försvunnit, och tonen har blivit inte tillräckligt ljus.

Dessutom, innan du applicerar henna och basma till håret, är det bättre att lägga 1-2 äggulor i färgen: Pulvret blir lättare att tvätta bort och bläckmasken kommer att få en helande effekt.Nästa Artikel
Mask för delade hårändar