Hårtransplantation, hur händer det, vad man kan förvänta sig av förfarandet


Om du är intresserad av hårtransplantation, bör du först och främst vara realistiska. Under de senaste åren har håråterställningsmetoder förbättrats avsevärt, men det är osannolikt att du får sådant hår som i din ungdom. Framgången av operationen beror till stor del på hur mycket friskt hår du har som kan användas för transplantation, liksom hur snabbt ditt hår faller ut.

Hur händer hårtransplantation?

För transplantation tar kirurgen en liten naturlig grupp av patientens hårsäckar och transplanterar dem till ett blott område. Den tidiga metoden innebär användning av fliken, som inte var mindre än 50 "donator" hårsäckar, så att transplanteras in i skallighet området, såg han ut som en onaturlig hårtofs.

Nya metoder tillåter dig att transplantera en follikel eller en grupp av två, högst fem folliklar (transplantat), som implanteras i intervallet mellan det befintliga håret. Resultatet ser ofta så naturligt ut att det är nästan omöjligt att skilja mellan transplanterat hår.

Behöver du en hårtransplantation?

Hårtransplantation kan hjälpa till med manlig (kvinnlig) alopeci, såväl som om du har förlorat något av ditt hår till följd av skada, brännskador, infektion eller strålbehandling.

För att få ett bra resultat bör du ha tillräckligt med friskt hår som du kan använda för en transplantation. Om de är otillräckliga eller håret faller ut snabbt, är transplantationen osannolikt att vara effektiv.

De bästa resultaten uppnås om området för håravfall är tydligt avgränsat, och håret på templen och baksidan av huvudet är ganska tjockt. Närvaron av tunt och tjockt hår förbättrar också resultatet av operationen. På blont hår är resultatet ofta mer naturligt än på mörkt.

Hur är operationen?

Hårtransplantation utförs vanligen av en plastikkirurg, dermatolog eller annan kirurg som specialiserat sig på håråterställning. Förfarandet kan utföras på läkarmottagningen under lokalbedövning. Vad kirurgen ska göra:

 • Först skär han smala remsor av huden med friska hårsäckar.
 • Dela remsorna i mycket små bitar (grafts) av olika storlekar.
 • Placera transplantat i små styckningar i baldingområdet eller på baldingområdena i huvudet. Hår kan också ympas på andra delar av huden (till exempel i skägg eller ögonbryn).
 • Sy huden på donatorställena. Som regel kvarstår endast små ärr, nästan omärkliga under håret.

Operationen kan variera från en till flera timmar. Om baldingområdet är stort kan flera procedurer krävas, som kommer att utföras med flera månader. Ibland används en kombination av olika håråterställningsmetoder för att uppnå bästa resultat, inklusive att sträcka hårbotten eller använda vävnadsförlängare.

Som vid varje operation utesluter hårtransplantation inte risken för komplikationer - blödning eller infektion - men detta är mycket sällsynt. Det är också möjligt att en långvarig förlust av hårbotten känns, och vissa transplantat får inte ligga på en ny plats.

Vad händer efter operationen?

Läkning efter operation sker ganska snabbt. Bandaget avlägsnas efter en dag och inom några dagar försvinner svullnaden och svullnaden kring ögonen. Ca en vecka efter operationen kan små men smärtsamma skorpor förekomma i hårbotten. Som regel kan du återvända till ditt dagliga företag omedelbart efter operationen, och efter två veckor kan du återuppta fysisk ansträngning.

Bli inte förvånad om transplantat hår faller ut några veckor efter operationen. Detta är normalt och vanligtvis tillfälligt. Håret börjar växa igen från den transplanterade follikeln efter 5-6 veckor, ungefär en centimeter per månad.

För att sänka förlusten av nytt hår och göra det tjockare, använder vissa patienter minoxidil (denna kräm säljs utan recept) eller finasterid (tabletter, receptbelagda läkemedel) efter operationen. Men innan du använder något av dessa läkemedel ska du konsultera en läkare.

Hur gör hårtransplantation

Hej vänner. Många killar i en viss ålder har ett ganska stort problem - skalligheten börjar. För vissa är problemet inte stort, någon oroar sig inte alls över det, men för många är det väldigt svårt att leva i fred. För de som inte oroar sig för skallighet är det svårt att förklara all smärta, men det är). Den vanligaste orsaken till manlig baldhet är genetik och det är tyvärr nästan omöjligt att bekämpa det. Ser framåt, jag säger, det är fortfarande möjligt - hårtransplantation bestämmer allt perfekt. Min skallighet började år 24 och på nästan 28 år såg utspädningszonen så här (tillsatt en röd linje så att du kan se var hårlinjen var ungefär innan)

Det här arrangemanget passade mig inte och jag började leta efter korrigerande åtgärder och sätt att skydda håret. Det visade sig att förutom minoxidil, ingenting kontrolleras och det finns ingen arbetare. Och förlorat hår, troligen, kommer inte ens återställa minoxidil, det maximala sparas av dem som ännu inte har fallit ut. I vissa forum hittade jag information om piller, som i teorin lovar att hjälpa, men huvudnyansen är möjligheten till en vild rygg. Senare fick jag veta att läkare som piller mot skallighet verkligen kan orsaka irreversibla hälsoeffekter, så jag kommer inte ens att nämna namnen här. I allmänhet kom det hela till att jag bara hade en hårtransplantation. Jag är från Minsk och först letade jag efter kliniker i Minsk. Det verkar som att staden är stor, men alternativen är mycket dyra, och det finns liten erfarenhet av transplantation. Sedan var det alternativ för Georgien, Moskva, Warszawa, överallt omkring ett pris - ca $ 2,5 per graft med hjälp av fue-metoden (jag behöver cirka 2500 grafts i bilden ovan). Det finns andra metoder för transplantation, till exempel bandmetoden, men det är ganska svårt, så det är bättre att försöka göra en fue. Priset gick högt och det blev upprörd. Men en dag på ett vitryskt forum hittade jag en mycket bra och detaljerad granskning av en transplantation i Kiev. Jag pratade lite med författaren, läste om kliniken och omedelbart anmälde mig. Kostnaden för ett hårtransplantat var ca $ 0,8 (tack vare hryvnian, som glider bra mot dollarn).

Före transplantationen var jag allvarligt orolig över kvaliteten och förfarandet vid själva transplantationen. Nu kommer jag inte att beskriva här i detalj hur allting händer, jag skriver bara att allt gick väldigt bra. Om du kastar bort de små nyanserna, sitter du faktiskt hela dagen i en stol och tittar på en stor TV, några filmer och tv-program. Du kan gå, äta, prata med personalen, även ta den bärbara datorn och arbeta tyst med det. Enligt själva transplantationsförfarandet kan du förmodligen skriva en hel post, men för nu kommer jag bara att notera den mycket höga kvaliteten på transplantatorns och hans assistents arbete. Enastående attityd och utmärkta specialister (jag noterar detta på det faktum att priset på $ 0,8 inte påverkar kvaliteten på jobbet på något sätt, men det är bara förvånande och glädjande).

Procedurens varaktighet beror på mängden transplanterat hår, det tog mig hela dagen. Omedelbart efter transplantationen är synen på huvudet inte bäst, transplantationszonen ser ut så här en dag eller två senare.

Den första veckan finns det ett antal restriktioner, men i allmänhet upplever allt detta och passerar snabbt, men transplantationszonen läker inte mycket snabbt. Det ser ut som ett huvud efter en och ett halvt år (det röda märket är fortfarande synligt)

De första månaderna efter transplantationen faller håret ut, så väntar på att resultatet tar lång tid (från 6 till 12 månader), men det är vad det är efter 3,5 månader (bara om jag cirklade runt den ungefärliga transplantationszonen)

Transplantationszonen är gradvis övervuxen och allt går enligt plan. Transplantologen lovade att jag med 6 månader skulle vara nöjd med resultatet och döma av den nuvarande tillväxten - det kommer att bli så. Dessutom säger många experter att i princip börjar tillväxten först efter 2,5-3-3 månader. Jag har hög hårlinje, så jag har alltid långt hår och gömt mitt panna, men om det finns en önskan, kan du alltid sänka tillväxtlinjen nedan, det blir bara dyrare och transplantationen kan ta uppenbarligen mer än en dag.

Faktum är att du kan skriva länge och måla nyanser, men eftersom jag inte har någon aning om hur mycket någon behöver det är det tillräckligt för nu. Jag kommer att försöka svara på frågor i kommentarerna.

I vilka fall kommer hårtransplantation på huvudet?

Ökad håravfall är en källa till konstant stress. Med tiden bildas djupa skalliga fläckar på huvudet, skalliga fläckar och det är inte längre möjligt att stoppa balding med konventionella metoder. Men estetisk medicin står inte stilla, och de senaste decennierna har moderna metoder för håråterställning med transplantation uppträtt. Hårtransplantation på huvudet utförs i specialkliniker och gör det inte bara möjligt att effektivt lösa problemet med skallighet utan också att gömma kosmetiska defekter (ärr, konsekvenserna av plastikkirurgi).

Den första hårtransplantationen utfördes för mer än 50 år sedan i Japan. Detta experiment var en riktig revolution i kosmetologiens värld, för att det var tillåtet att uppfylla drömmen om miljontals människor och hjälpte radikalt att korrigera bristerna i utseendet. Idag, med hjälp av moderna transplantationsmetoder, kämpar de med skallighet, effekterna av brännskador eller skador på hårbotten, återställer ögonbryn efter tatuering, eller korrigera skägg och mustasch hos män. Låt oss ta reda på när hårtransplantation behövs, vilka metoder det används för, och finns det några kontraindikationer för förfarandet?

Hårtransplantation på huvudet: när är proceduren nödvändig?

Transplantation (hårtransplantation) är en mikrokirurgisk operation, under vilken egen eller donator hårsäckar injiceras i mottagarens hud. Effektiviteten av denna procedur når 98%, medan strukturen och tillväxthastigheten hos transplanterat hår inte förändras, fortsätter de att växa och uppdateras på ett naturligt sätt. Transplanterade strängar, även vid nära undersökning, kan inte särskiljas från vanligt hår.

När behövs hårtransplantation kirurgi? Indikationer för proceduren är:

 • Androgen alopeci (alopeci);
 • Fokal och diffus alopeci;
 • Djupa skalliga fläckar på pannan och templen;
 • För hög hårlinje;
 • Cicatricial förändras i hårbotten efter att ha lidit skador eller sjukdomar;
 • Brist på hår i ögonbryn, skägg och mustasch hos män.

Specialister rekommenderar transplantationsförfarandet för betydande håravfall, om några behandlingsmetoder är ineffektiva. I detta fall är transplantationen det enda sättet att återställa håret och korrigera utseendet på defekter.

När är en hårtransplantation kontraindicerad?

Kontraindikationer för hårtransplantation är följande tillstånd:

 • Förhöjning av kroniska hudsjukdomar;
 • Svår hypertoni
 • Onkologiska sjukdomar;
 • Villkor förknippade med blödningsstörningar
 • Allergi mot lokalbedövningsmedel;
 • Förekomsten av pacemakare eller andra hjärtimplantat;
 • Kardiovaskulära sjukdomar;
 • Diabetes, endokrin dysfunktion;
 • Psykiska störningar (neuros, obsessiva tillstånd);
 • Ålder under 20 år och över 70 år. Detta beror på det faktum att det vid en ung ålder fortfarande är omöjligt att bestämma omfattningen av skallighet noggrant, och hos äldre patienter finns det problem med vävnadsinplantering och risken för att deras avstötning ökar.

Experter varnar för att hårtransplantation blir ineffektiv i fall där skallighet har uppstått till följd av kemoterapi eller strålning, eftersom hårets struktur som tagits från givarsonen har förändrats och de inte kommer att kunna lägga sig på den nya platsen.

Donorzoner: Var får du ditt hår för transplantation?

Hårtransplantation innebär överföring av hårsäckar till problemområden som utsätts för skallighet. För transplantation används patientens hår (transplantat) oftast, tar det från andra områden i hårbotten (från den ockipitala regionen).

Ibland för transplantation tas hår från andra delar av kroppen. Donormaterial som tas från armar, ben, bröst, skönhetszonens yta. Men denna metod används sällan, eftersom det här håret skiljer sig från den vanliga tjockleken, färgen och längden. Om patienten inte har tillräckligt med livskraftiga hårsäckar, kommer håret för transplantation att tas från givaren. Men sådant donormaterial tar rot mycket värre, så risken för avstötning ökar många gånger.

Egentransplanterat hår tar vanligtvis rot väl. I detta fall är återhämtningsperioden efter hårtransplantationskirurgi ganska kort, strängarna avvisar inte, faller inte ut och fortsätter att växa och uppdateras genom patientens liv. Resultatet efter transplantation är helt enkelt fantastiskt. En persons utseende förändras dramatiskt till det bättre. Du kan verifiera detta genom att titta på fotot före och efter hårtransplantation på många tematiska platser på Internet.

Hur förbereder man sig för förfarandet?

Före hårtransplantation kommer läkaren att ge rekommendationer som måste följas strikt. Framgången av operationen och eliminering av risken för komplikationer under återhämtningsperioden beror på detta.

 1. Om patienten var ordinerad läkemedlet Minoxidil för behandling av androgen alopeci, ska den avbrytas 2 veckor före den avsedda interventionen. Detta kommer att minska blodförlusten under operationen.
 2. En vecka före proceduren bör du sluta röka och dricka alkohol.
 3. Också 7 dagar före transplantation är det nödvändigt att utesluta användning av läkemedel som hjälper till att minska blodpropp.
 4. Före transplantation måste patienten genomgå tester och genomgå en medicinsk undersökning för att identifiera eventuella kontraindikationer.

Om en kvinna ska ha en hårtransplantation, kommer läkaren att föreskriva ett antal ytterligare test. Detta beror på det faktum att svår håravfall i det fria könet inte beror på alopeci, men orsakas av ett antal sjukdomar där transplantation av hårsäckar är kontraindicerat.

Hårtransplantationsmetoder

Det finns flera metoder för hårtransplantation: kirurgisk, icke-kirurgisk och kombinerad. Alla metoder utförs i två steg. I det första steget avlägsnas hårfolliklar från givarområdet, i det andra steget implanteras de i alopeciasonen. Skillnaden mellan transplantationsmetoder ligger endast i metoderna för extraktion och implantering av hårsäckar.

 1. Operations- eller patchwork-metod (Strip-Strip). Dess väsen ligger i det faktum att avlägsnandet och implantationen av transplantatet utförs med hjälp av snitt.
 2. Icke-kirurgisk metod (HFE) - eller huvudlös hårtransplantation. Skillnaden i metoden är att donormaterialet samlas och transplanteras utan att använda snitt.
 3. Kombinerad metod (FUE). För transplantation avlägsnas hårfolliklarna utan snitt och de sätts in i alopeciazonen genom kirurgisk metod med hjälp av snitt.

Låt oss dö på alla transplantationsmetoderna och berätta om deras fördelar och nackdelar:

Strip metod (FUT)

En av de första klassiska metoderna för transplantation. Denna metod anses vara den mest traumatiska och smärtsamma, eftersom en hudflik med hårfolliklar under förfarandet skärs ut från givarens område med en skalpell. Därefter uppdelas den upptagna remsan i mikroskopiska partiklar - mikrograver, vilka var och en innehåller en hårfollikel. Vidare i mottagarregionen tillverkas en mängd små stycken i vilka mikrograven sätts in med hjälp av pincett. Operationen tar från 4 till 8 timmar och sker i flera steg:

 1. Först, i huvudets baksida, utarbetas ett operativt fält, patientens hår i denna zon är kortsluten.
 2. Därefter bestämmer du och markerar hudflikens område. Standardstorleken är upp till 25 cm lång och 1,5 cm bred.
 3. Lokalbedövning utförs och en avsedd hudflik skärs ut med en skalpell.
 4. Såret sutureras med en kosmetisk söm.
 5. Ett specialiserat team av fem sjuksköterskor som opererar i operationen delar upp den infångade remsan av huden i enskilda partiklar (mikrografts) som innehåller en hårfollikel.
 6. På baldnessområdet med hjälp av kirurgiska instrument görs flera mikroskopiska snitt.
 7. Mikrografter med hårsäckar implanteras i det beredda området.

Fördelen med denna metod är möjligheten att transplantera ett stort antal mikrografter, vilket gör att du kan stänga stora områden av skallighet. Patienten kan återvända hem dagen efter transplantationen. Den kosmetiska sömmen i nackområdet är täckt med hår, så det är omärkligt. På hårbaldens område fortsätter processen med hårintagning och restaurering i 7-10 dagar.

Nackdelar med metoden och möjliga komplikationer

Den största nackdelen med patchwork-metoden är oförmågan att observera en viss riktning och jämn tjocklek hos håret när man installerar transplantat i de bildade kanalerna. Med hjälp av skärningar eller punkteringar i donatorområdet kan inte mer än 50 hårpärlor per 1 cm2 placeras, medan hårets naturliga densitet är 100-120 folliklar per 1 cm2. Således visar det sig bara att maska ​​baldnessområdet och om ytterligare håravfall fortsätter, kan du behöva återanvända.

Nackdelarna med FUT-metoden innefattar invasiviteten och risken att utveckla komplikationer i den postoperativa perioden, eftersom det finns risk för att infektera en infektion och utvecklingen av en purulent inflammatorisk process. Dessutom, efter proceduren, är det ofta svullnad i ansiktet, som kvarstår i två veckor. Rehabiliteringsperioden är lång och tar upp till tre månader, medan smärtan i hårbotten kan kvarstå under lång tid.

Bland de möjliga komplikationerna är skador på nervändarna under avlägsnandet av en hudflap och bildandet av kanaler. Detta medför en känsla av nummenhet i huden i kron- och nackeområdet och huvudvärk som kan plåga patienten i 12 månader efter operationen. På huden, i samband med implantation av hårsäckar, efter heling, kvarstår lår och det har formen av en "apelsinskal". Dessutom tillåter hårtransplantation hos män med denna metod att korta hårklippningar inte görs, annars kommer en ärr synlig för andra, som bildas på baksidan av huvudet vid platsen för borttagning av huden.

Icke-kirurgisk metod (HFE)

Denna metod består i en sömlös transplantation av hårsäckar, som tas från donatorområdet utan ett snitt, med en speciell mikrotubule (mikrostans) med en lumendiameter från 0,5 till 0,9 mm.

Först i donatorområdet väljs friska folliklar med hjälp av en förstoringsanordning och skär ut hårpärlorna en efter en, med en mikrostans med en roterande piercer, tillsammans med en liten bit av huden runt dem. Därefter görs mikroskopiska punkteringar i baldingområdet och transplantat med hårlök sätts in i hålen som erhålls med pincett. Denna transplantationsmetod låter dig uppnå den önskade densiteten (upp till 80 enheter per 1 cm2), ge strängarna rätt riktning, lutningsvinkeln och bilda önskad hårlinje. Som ett resultat av manipuleringar är det möjligt att säkerställa maximal naturlighet och det transplanterade håret är nästan omöjligt att skilja från naturliga strängar. Proceduren är i genomsnitt ca 8 timmar, under operationen används lokalbedövning.

Fördelarna med metoden
 1. Efter borttagning av folliklar i givarområdet förblir endast små punkteringar som försvinner utan spår på 3-5 dagar.
 2. Huden på huvudet bevarar känsligheten helt, känslan av domningar är frånvarande. Komplikationer som puffiness eller huvudvärk observeras inte.
 3. Rehabiliteringsperioden är kort, tar i genomsnitt 2 veckor.
 4. Ärr förblir inte på platsen för hårfolliklarna, efter läkning blir hudytan smidig.
 5. Om håravfallet efter operationen fortsätter, kan du upprepade gånger utföra autotransplantation med denna metod.
 6. Icke-kirurgisk transplantation anses vara den säkraste, eftersom risken för komplikationer under återhämtningsperioden är minimal.

brister

Metoden har nästan inga brister. Den enda nackdelen är omöjligheten av dess användning på ett stort område av skallighet och med full alopeci.

Kombinerad metod (FUE)

Tekniken för en sådan operation består i uppsamling av hårfolliklar med en mikrostång med en diameter av 0,5 till 5 mm vid olika vävnadsnivåer i huden. Proceduren utförs utan snitt, vilket gör det möjligt att undvika bildandet av ett ärr. Om en stans med större diameter används (mer än 1,5 mm) är de beslagtagna implantaten uppdelade i separata transplantat.

Området för transplantation framställs på samma sätt som med remsanoden. Det vill säga ett specialverktyg gör många små snitt i ett rutmönster. Därefter sätts hårsäckar in i de förberedda kanalerna.

brister

Nackdelarna med den kombinerade metoden är samma som vid användning av Strip-metoden, det vill säga puffiness och förlust av hudkänslighet är möjliga, men de är mindre uttalade. Efter operationen bildar lilla ärr vid implantatplatsen (som inte tillåter korta hårklippningar), risken för överflöd kvarstår, onaturlig hårväxt (felaktig lutningsvinkel) och otillräcklig hårdetsitet observeras.

Rehabiliteringsperioden är också ganska lång (upp till 1,5 månader), men mycket mindre smärtsam. Den största fördelen med metoden anses vara mindre invasivitet jämfört med FUT-förfarandet (patchwork-metoden).

Valet av transplantationsmetod utförs av en specialist med hänsyn till patientens individuella egenskaper, hårklackens tillstånd, typen av alopeci, baldnessområdet och eventuella kontraindikationer.

Hur mycket kostar hårtransplantation?

Kostnaden för hårtransplantation beror på många faktorer: klinikens nivå, personalkvalifikationer, hårtransplantationsmetod. En transplantation genom plåsteringen kostar mellan 80 och 150 rubel. Graftransplantation med FUE-metoden kostar i genomsnitt 100-200 rubel, och HFE-metoden kostar mellan 150 och 300 rubel.

Den totala kostnaden för operationen omfattar samråd med en specialist, nödvändiga analyser och granskning före förfarandet.

Var kan jag få en hårtransplantation?

Hårtransplantation kan göras i Moskva och andra större städer där det finns specialkliniker med gott rykte och högkvalificerade specialister. Här är några av de mest populära ryska hårtransplantationsklinikerna:

 1. RealTransHair är den mest kända Moskva kliniken som erbjuder kvalificerad assistans inom hårtransplantation. Klinikpersonalen använder erfarna transplantatkirurger med ett oklanderligt rykte. Detta är en av de äldsta klinikerna där över 15 000 framgångsrika operationer har utförts under 20 års praktik. Hårtransplantation i "Real Trans Haer" utförs utan smärta och komplikationer, erfarna specialister arbetar med alla typer och steg i skaldethet. Kliniken erbjuder olika metoder för hårtransplantation: kirurgisk och icke-kirurgisk (sömlös). Real Trans Hair har utvecklat ett flexibelt rabattsystem som gör att alla patienter kan få den kvalificerade assistansen som behövs. Priserna på hårtransplantation i kliniken börjar från 120 000 rubel. Här kan du få ett korrespondenssamråd och en preliminär beräkning av kostnaden för förfarandet, för vilket det är tillräckligt att skicka ditt foto.
 2. "Bald head - no." Kliniken har funnits i över 10 år och erbjuder sina kunder de modernaste metoderna för hårtransplantation. Erfarna specialister tillhandahåller kvalificerad hjälp och använder både den klassiska patchwork-metoden (FUT) och den kombinerade metoden (FUE) i sitt arbete. Denna metod kompletteras med en modifiering av BHT, där håret tas från olika delar av kroppen. Den billigaste operationen i kliniken kostar 60 000 rubel.
 3. Hair for Ever - specialisterna på denna klinik erbjuder den mest avancerade och säkra metoden för hårtransplantation - sömlös transplantation (HFE). Alla manipuleringar görs manuellt, kirurger - transplantologer har den nödvändiga erfarenheten och regelbundet förbättrar sina färdigheter när de studerar utomlands. Den genomsnittliga kostnaden för operation vid Hair For Ever Clinic varierar från 130 000 till 180 000 rubel.

Recensioner av förfarandet

Granska №1

Jag började växa skallig tidigt, i vår familj är den ärftlig. Både min far och farfar hade ett anständigt skallet huvud vid 40 års ålder. Jag var inte nöjd med en sådan utsiktsplats, och jag bestämde mig för att ha en operation, eftersom en märkbar skallig plats uppträdde på kronan och djupt tempel uppträdde i templen. Operation kära, jag transplanterades med en sömlös metod.

Detta är det säkraste sättet, varefter ärrbildning kvarstår på huden och det finns praktiskt taget inga komplikationer. Dessutom var det viktigt för mig att rehabiliteringsperioden var så kort som möjligt. Allt gick bra, efter operationen på två veckor jag helt återhämtade, är det transplanterade håret inte annorlunda än det förlorade, och nu är jag helt nöjd med mitt utseende.

Andrey, 32 år gammal - Moskva

Granska nummer 2

I barndomen brann jag med kokande vatten, på huvudet har det sedan varit ett hudområde där håret inte växer. Denna brist var orsaken till mina komplex, jag var tvungen att ständigt övervaka mitt hår och försöka täcka den skalliga platsen säkert med hjälp av olika knep.

FUE hårtransplantation hjälpte till att lösa problemet. Operationen lyckades, det tog bara några veckor att återhämta sig, och nu finns det ingen spår av defekten.

Inga, 36 år gammal - SPb

Granska nummer 3

Jag är en framgångsrik affärsman och bilden betyder mycket för mig. Jag tror att en man bör ta hand om sitt utseende, därför när de första tecken på baldness dykt upp, bestämde han sig för att transplantera hår. Operationen gjordes i en välkänd Moskva klinik, experter rådde den modernaste metoden HFE.

Det är mindre traumatiskt och får uppnå det bästa resultatet. Nu har jag tjockt och vackert hår, precis som i min ungdom.

Hur transplanterar håret på huvudet

Vad är hårtransplantation på huvudet

Det mest intressanta är att testosteron delar upp glödlamporna i kronans område, medan strängar på baksidan av huvudet blir helt normala. Därför kan läkaren ta en del av glödlamporna på baksidan av huvudet. Det är, i området under kronan, där håret är tjockt nog, skärs en bit hår. Därefter fördelas glödlamporna jämnt på kronan, där det inte finns några folliklar.

Beroende på materialet som implanteras, och tekniken i sig, finns det flera transplantationsalternativ:

  Patchwork. I detta fall skärs en flik med strängar från en plats och delas upp i bitar. Därefter implanteras de i ett område där krullarna inte växer.

Kupig. Denna teknik kallas sömlös, eftersom lökarna väljs individuellt och introduceras också i temech och panna. Det finns inga sömmar.

 • Kombineras. Denna metod kombinerar alla två transplantationsalternativ. Det betyder att klaffen tas omedelbart och folliklarna implanteras individuellt på platser där håret inte är så mycket.

 • Indikationer för hårtransplantation

  Självklart är många män lugna om skallighet och komplicerar inte detta. Men en del av det starkare könet upplever smärtsamt förlusten av strängar. Det finns också många kvinnor bland klinikerna på klinikerna, eftersom det inte alls är bekant att se det rättvisa könet utan krus.

  Det finns många indikationer på transplantation:

   Förlust av hår på grund av skador, brännskador. Ofta, efter olyckor, på platser där det fanns sår, kvarstår djupa ärr som hindrar den normala tillväxten av strängarna. Hårfolliklar kan implanteras i dessa zoner.

  Bestrålning på grund av cancer. Vanligt resultat av kemoterapi och strålbehandling är helt eller delvis förlust av hår. I detta fall visas proceduren transplantation.

  Hormonella förändringar. Hos män faller håret ut på grund av den stora mängden testosteron i blodet. Därför kan patienten om så önskas vara transplanterade strängtransplantationer.

 • Bristen på skägg, ögonbryn. Otroligt nog, men det är möjligt att implantera lökarna och på platser där de växer ögonbryn, skägg.

 • Kontraindikationer för hårtransplantation

  Hårtransplantation är ett ganska komplicerat förfarande som kräver kompetens hos personalen. Det finns flera kategorier av personer vars verksamhet kan leda till katastrofala konsekvenser.

   Brott mot hudkoagulering. En sådan operation utförs inte, eftersom hårtransplantation är fylld med död som resultat av blodförlust.

  Diabetes mellitus. I denna sjukdom störs ämnesomsättningen, så de transplanterade lökarna överlever ofta inte. Platser av lås som tar inte läker inte länge.

  Psykiska sjukdomar Transplantation utförs inte om patienten själv drar ut strängar. Förfarandet är värdelöst när det gäller bestående och maniskt missnöje med deras utseende.

  Intolerans mot anestesi. I vissa sjukdomar i hjärtat är alla typer av anestesi kontraindicerade, så det är omöjligt att utföra operationen.

 • Tonåren. Upp till 15 år transplantation utförs inte, eftersom hormonsystemet inte fungerar korrekt och det är svårt att förutsäga resultatet av operationen.

 • Huvudtransplantationsmetoder

  Patchwork-metoden kan betraktas som klassisk, som nu sällan används, vilket är förknippad med en lång period av rehabilitering och närvaron av ett postoperativt ärr - det vill säga en anständig ärr kvarstår på flikens samlingsplats med lökar. Lite senare uppfanns en annan metod, under vilken donorfolliklarna extraherades med en maskin som skar små bitar av hud med lökar. Om du inte vet om du ska ha en hårtransplantation eller om du är osäker på metoden, kontakta en kirurg.

  HFE icke-kirurgisk hårtransplantation

  Tekniken är mycket vanligt, eftersom det gör det möjligt att helt återställa den naturliga densiteten hos lockar. Ärr och ärr förbli inte, och håret ser naturligt ut. Med denna metod för hårtransplantation är det möjligt att uppnå en densitet på 70-150 hår per kvadratcentimeter av huden.

  Vi kan säga att nästan hela proceduren utförs manuellt. Det är att håret extraheras med kirurgens händer. Det är därför som procedurens varaktighet når 7 timmar.

  Kirurgen använder en speciell piercer för att extrahera grupper av folliklar för hand. Piercerens diameter är 0,5-0,8 mm, därför kvarstår sår på plats där donatorlökarna avlägsnas, som om de injicerades, därefter läker de helt utan märken och ärr. Därefter är de utdragna folliklarna redo för transplantation - implantation utförs med hjälp av en speciell enhet Choi. Detta är en implantat med ett stort antal nålar, som innehåller folliklar.

  Vid användning av HFE-hårtransplantationsmetoden är det möjligt att justera djupet och vinkeln på hårinsättningen. Detta gör att du kan göra krullarna naturliga och hårfina.

  FUT hårtransplantation kirurgi

  Detta är ett kirurgiskt ingrepp där donatorlökar tas från baksidan av huvudet eller patientens tidsmässiga del och implanteras i alopeciområdet.

  En läkare under allmän eller lokalbedövning i nacken eller tempel skär en hudremsa. Därefter skärs stycket i små partiklar, som sedan implanteras i områden där det inte finns några folliklar. Området där materialet togs sys. Det finns ett ärr på denna plats, men det är nästan omärkligt om patienten bär en frisyr med en hårlängd på mer än 1 cm.

  På detta sätt är det möjligt att uppnå inte mycket stor hårdensitet. För 1 kvadratcentimeter är antalet hår 60-70 stycken.

  FUE sömlös hårtransplantation

  Denna metod innefattar utvinning av givarhår och deras användning av transplantat, det vill säga små kluster av folliklar. Samtidigt finns det ingen ärr på baksidan av huvudet.

  En unik procedur möjliggör punkt-till-punkt-val av folliklar på de hårigaste ställena och injiceras i områden där håret inte växer. Det visar sig att det är möjligt att transplantera håret inte bara från huvudet utan även från kroppen. Det vill säga, om det inte finns tillräckligt med folliklar på huvudet, tas de från bröstet eller bakifrån.

  Förfarandet är långt eftersom folliklarna appliceras internt. Den tas bort tillsammans med en liten läderväska med en speciell apparat. Sedan sätts håret in på den plats som läkaren tidigare märkt med en nål. Denna nål gör att du kan justera djupet av nedsänkning och riktning av trådarna.

  Efter transplantation växer håret som vanligt. Och med tillkomsten av denna procedur var det möjligt att uppnå maximal hårdensitet.

  Kombinerad hårtransplantation

  Kombinerar metoder för hårtransplantation enligt metoderna FUL och FUE. Läkare anser denna teknik som den mest effektiva. Genom en kombination av sömlösa och suturmetoder är det möjligt att uppnå ett naturligt utseende på håret med smidiga övergångar från flytande till tjocka platser.

  Under proceduren väljs små fläckar i nackområdet och implanteras på platser där det inte finns några strängar. På konturen och i templets område introduceras glödlamporna genom metoden med användning av nålar.

  Till skillnad från suturmetoden skärs strimlorna små. Vidare är dessa bitar av folliklar uppdelade och inbäddade i skaliga ställen. Inom pannan och i den tidsmässiga delen sätts folliklarna in med hjälp av Chio: på dessa ställen är det möjligt att uppnå en naturlig gallring av håret, för här växer de inte så tjocka som på kronan.

  Tack vare metoden kan du välja hår från kroppen för att tjockna i pannan och templet. Dessutom transplanteras kroppshår för att återställa ögonbrynens eller ögonfransarnas tillväxtlinje.

  Artificiell hårtransplantationsmetod

  Konstgjort hår som är skapat av biosyntetiska material används för implantation. Detta är en av de typer av polymerer som perfekt uppfattas av kroppen och avvisas inte av dem. För närvarande är Medicap artificiella implantat officiellt godkända.

  Eftersom dessa inte är naturliga krullar kan immunsystemet "ta upp armar" mot främmande kroppar, varför varje patient gör ett test. Läkaren ger 100 hår och patienten övervakas. Om det inte finns någon allergi och blödning utförs en fullfjärdig operation vid implantation av artificiellt hår.

  Längden på det konstgjorda håret är 15-45 cm. Det är möjligt att välja den lämpligaste färgen och skuggan. I ett förfarande kan läkaren plantera upp till 8 tusen hår. I slutet av håret finns en keratinkapsel, vilket minimerar risken för irritation och en allergisk reaktion.

  Implementeringen utförs med hjälp av en speciell apparat. Konstgjort hår är fastsatt i huden genom en speciell krok på spetsen av tråden. Efter inläggning i dermis är kroken knäckt, vilket förhindrar att falla ut.

  Denna teknik rekommenderas för kvinnor med androgen nestning typ av skallighet.

  Regler för att förbereda hårtransplantationsproceduren

  I allmänhet utförs registreringen för hårtransplantation i flera månader. Men det betyder inte att förfarandet är enkelt och du väntar bara på operationens dag. Det finns en lista över aktiviteter som kommer att förbereda sig för intervention.

   En månad före operationen måste du skicka ett komplett blodtal. Vi behöver också resultaten av test för HIV, syfilis, hepatit B och C.

  Före operationen utförs ett test för förekomsten av en bedövningsallergi. Läkemedlet väljes baserat på patientens allmänna tillstånd.

  Om det behövs, ett samråd med terapeuten och endokrinologen. Patienten ska informera kirurgen om eventuella sjukdomar och kontraindikationer.

  Två veckor före operationen stoppas läkemedel som minskar blodkoaguleringen. Ta inte läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra.

  En vecka före hårtransplantationen ordineras patienten med en låg kolhydratdiet och äter stora mängder fiber.

  Dagen före operationen är att minska vätskeintaget. Ät tidigt på morgonen.

 • 2 timmar innan ingripandet får inte äta något och konsumera flytande.

 • Hur utförs hårtransplantation?

  Hårtransplantation hos kvinnor och män är lite annorlunda. Detta beror på de olika orsakerna till baldness och mekanismen för håravfall.

  Hur transplantat håret i kvinnans huvud

  Kvinnor är mycket mindre benägna att gå till läkare för hårtransplantation. I grund och botten söker det rättvisa könet hjälp av en kirurg efter lyftning, ögonfransförlängningar och ögonbrynstatuering, eftersom efter dessa procedurer är det ofta nödvändigt att reparera eller korrigera hårlinjen.

  Förfarandet för hårtransplantation i kvinnans huvud:

   Införandet av anestesi. Detta kan vara lokal eller allmän anestesi. Efter att patienten somnar, kommer kirurgen att behandla huvudet med ett antiseptiskt medel.

  I vissa fall rekommenderas att skära eller raka håret. Detta underlättar avlägsnandet och införandet av hår.

  Med hjälp av apparaten extraheras hårfolliklarna från nackområdet och en hårlinje bildas i templen och pannområdet.

  Därefter inför läkaren resten av håret med ett tunt nålrör. Därefter förtjockas håret med hjälp av folliklar som tas från kroppen.

 • Efter en fullständig transplantation behandlas patienten med ett antiseptiskt medel och förbandet fixeras.

 • Efter 2 dagar släpper patienten hem, där hon kan återgå till det normala livet.

  Hur är hårtransplantation hos män?

  Män är mer benägna att besöka kliniker som specialiserar sig på hårtransplantation. Det är associerat med testosteron. Det är detta hormon som bidrar till håravfall hos män, och i åldern 30-40 faller de ut i kronans område - på dessa ställen bildas balding.

  Förfarandet för hårtransplantation hos män:

   Ursprungligen hårborttagning med rakhyvel. Valfri rakning allt. Oftast avlägsnas hår i det område som donorhår kommer att samlas in.

  Därefter utför läkaren med en markör platsens layout, var och var håret ska transplanteras.

  Därefter torkas huden med ett antiseptiskt medel, och kirurgen fortsätter att extrahera grupper av folliklar från givarområdet.

  I små grupper med Chio-maskinen introduceras folliklar i området med alopeci.

  Initialt sätts folliklar in längs curls tillväxtlinje. Därefter förtjockas de - för dessa ändamål kan lökarna från kroppen användas.

 • Efter proceduren behandlas huvudet med ett antiseptiskt medel och en steril förband appliceras.

 • Några dagar senare kommer patienten att vara på sjukhuset.

  Sköter om transplanterat hår

  Några veckor senare tas standardvård för de transplanterade glödlamporna. Men omedelbart efter ingreppet är det nödvändigt att spendera mycket tid på lock och följa vissa regler.

  Regler för vård av transplanterat hår:

   Omedelbart efter ingreppet utfärdas en speciell huvudstödspudde. Detta beror på det faktum att du inte kan sova på ryggen - detta bidrar till ökad friktion inom transplanterade transplantat.

  Nästa morgon efter operationen visar transplantatorn hur man applicerar lotion och tvätta trådarna: 20 minuter före tvätt appliceras en hudkräm för att avlägsna huden, varefter trådarna tvättas med hjälp av hypoallergen schampo utan natriumlaurylsulfat och parabener.

  En vecka efter operationen rekommenderas inte tung träning. Patienten får läsa och arbeta på datorn.

 • En annan 2 veckor efter operationen kan inte bära snäva hattar. Hemma eller på kontoret ska vara utan bandage eller lock. Detta kommer att förhindra infektion och skada på transplanterade transplantat.

 • 2 veckor efter manipuleringen kan du återgå till normalt liv. Vård för transplanterat hår är detsamma som för vanligt hår.

  Resultat efter hårtransplantation

  Resultaten efter hårtransplantation beror på metoden och transplantatorns erfarenhet. Av stor betydelse är organismens individuella egenskaper.

  Förvänta dig inte att huvudet efter hårtransplantation kommer att vara som i hans ungdom. Mest sannolikt kommer krullarna att bli mer sällsynta. Detta beror på det faktum att folliklarna tas från det mest förtjockade området och transplanteras till det skalliga området.

  De bästa resultaten kan uppnås med hjälp av folliklar för transplantation, inte bara från huvudet utan också från kroppen. Korta hår kan transplanteras till tempel och panna.

  I genomsnitt, efter transplantation av en kvadratcentimeter av huden, kan 60-70 lökar transplanteras. I vissa fall kan denna siffra nå 150 hår.

  Om det finns hormonella problem, då efter hårtransplantation, ordineras hormoner. Detta gäller kvinnor som har förlorat håret som ett resultat av hyperandrogenism. Annars kan strängarna falla igen.

  Hur hårtransplantationer - se videon:  Nästa Artikel
  Järn för hår