STEG 4: Hur man förstår om håret faller inom det normala intervallet? (Del 3)


Sedan 2015 har varumärket Bosley helt ersatt av Cliniscalp Joico-linjen. Cliniscalp Joico är inte en analog, men en helt identisk komposition!

Så, du vet redan orsakerna till håravfall och handlingsprincipen för produkterna Cliniscalp. Om du saknade tidigare artiklar, läs dem först för en allmän förståelse: Del 1, Del 2.

Och i den här artikeln kommer vi att prata om det mest brinnande ämnet: Hur man förstår om håret faller ut inom det normala intervallet eller mer?

Om du är säker på att du har håravfall utan diagnos, kommer den här diagnosen att berätta exakt vilka Cliniscalp produkter som ska väljas för vård. Totalt utvecklade 2 linjer: för förebyggande av håravfall och håravfall. Deras val beror på vilket stadium du har håravfall.

Steg 1. Tidiga tecken på håravfall. Det börjar med gallring och lätt håravfall, så visuellt är det inte synligt, men bristen på volym och massa.

Steg 2. Alltid märkbar hårborttagning. Det är redan synligt att håret har blivit försvagat, livlöst och tunt. Hårförlust är signifikant och det finns bala fläckar.

I allmänhet delas 6 steg av håravfall, men för att välja Cliniscalp kan du förenkla och sammanfatta dem till 2.

Hur man bestämmer: Faller håret ur normalt eller normalt?

Steg 1.

Så, en person kommer att ha mellan 30 och 100 hår per dag, allt beror på hårets storlek på huvudet: om det finns chock, så blir det givetvis mer; om fluffen, då faller ganska lite.

Och föreställ dig nu en bild, om varje dag det normalt finns 30-50 hår per dag, och håret är också långt så verkar det visuellt som mycket hår. Därför, vind inte dig förgäves och utvärdera hälsan.

Om håret är långt och du inte kammar ut det varje dag, faller det ut, men inte hela hösten på golvet, och många blir trassliga i håret. Och du ser att de bara faller ut när du tvätter håret. Och om du tvättar ditt hår varje 4-5 dagar, tänk då hur många hår du omedelbart ser i tvätten: 5 * 50 = 250 st. Det kan naturligtvis tyckas att ditt hår faller fruktansvärt ut, även om det kommer att vara en illusion och allt ligger inom det normala området.

Steg 2.

Efter denna preliminära bedömning finns det ett andra sätt att avgöra om det finns en nedfall eller ej.

Så tvätta du ditt hår: de lägger schampo, balsam, och vid den här tiden tar vi inte hänsyn till hur mycket hår som tvättas och på dina händer! Därefter torkades håret, lade, dvs gjorde alla manipuleringar med håret.

Och först efter det spenderar håret med händerna och ser: om du har hår på händerna betyder det att det finns håravfall. Därefter utför vi det tredje fasen av diagnostik.

Steg 3.

Vi bestämmer vid vilket stadium av tillväxt håret faller ut. För att göra detta, titta på hårets rot som föll ut. Om den är vit, tjock som en väska, är det anagenhår (tillväxt). Vit är keratin, håret lever och borde växa. I detta fall är det nödvändigt att applicera Cliniscalp så att håret i detta skede inte faller ut.

Om håret faller ut med en torr, tunn spets är detta ett telogenstadium, d.v.s. det borde falla ut redan. I det här fallet måste du lugna dig och förstå att du inte har håravfall!

Tänk också på att hår som faller ut i telogenfasen kan vara ojämnt i tid, d.v.s. på en månad kan det falla mer hår än en annan.

För de mest intryckbara: Du kan använda Cliniscalp som ett vanligt schampo minst varje dag, för att oroa dig för förlorat hår kan orsaka verklig håravfall. Men än en gång, i det här fallet spenderar pengar på Cliniscalp, men det kostar mycket, det ger ingen mening.

Det finns fortfarande ett fall som kan misstas för ett fall när ett hår är avskuret med skadat hår. I det här fallet ser du inte roten, och håret i båda ändarna blir detsamma.

Om du har bestämt att du har en klippning och inte en förlust, se sedan längden på håret, vilket är avskuret och dess längd. Du kan beräkna tiden då skärningen utlöstes. Till exempel har håret klippts av 10 cm från roten, vilket innebär att det för 8 månader sedan hände något som drabbades av detta avbrott. Och att veta orsaken kan du redan förhindra återkommande. I detta fall är det nödvändigt att behandla hårets struktur, men inte förlust.

I det här fallet är det nödvändigt att använda medel som inte är från håravfall, men för att återställa hår, till exempel andra Joico håråterställningslinjer, som jag beskrivit i tidigare artiklar.

Om du fortfarande bestämmer att det finns håravfall, för att välja rätt vård och stoppa förlusten, återstår det att förstå vilket stadium av håravfall som är 1 eller 2?

Steg 4

Steg 1, när du bara märker håravfall har ditt hår blivit tunnare, och andra ser det inte.

Om hårreduktion vid templen, etc., märks av släktingar, är det redan stadium 2. Detta stadium är mer uttalat. Kanske märkte de en sådan bild på gatan: en kvinna har varje hår på huvudet som blinkar. I detta fall bör brådskande åtgärder vidtas.

Män och kvinnor har håravfall på olika sätt.

Kvinnor torkar vanligtvis håret i templets område, marginalt (nära pannan) och i mitten. Därför gör kvinnor med sådana skalliga huvuden som män inte. Och om en kvinna märker det avskedande ständigt ökar, så är detta början på håravfall.

Hos män börjar allt med bala fläckar (sidor) och krona. I framtiden kopplar dessa skalliga områden smidigt med kronan. Då återstår skallighet och päls, och sedan faller smällen ut och håret förblir bara bakom sig.

Hittills fanns det inget prisvärt fullvärdigt varumärke för salonghårvård som skulle kunna skydda, bevara och regenerera hår, hålla det i naturlig utveckling, när vi utvecklas från tonåren till vuxenlivet. Men tekniken står inte stilla, och om du börjar vidta åtgärder i tid, kommer ditt hår att vara med dig i många år.

Nu vet du hela tekniken för att avgöra om håret faller ut eller inte, Cliniscalp ska användas eller inte.

I nästa artikel (del 4) kommer vi att prata i detalj om hur Cliniscalp fungerar: i vilka steg var du ska börja kan du använda Cliniscalp för profylakse etc.

Varför håret faller ut: norm och patologi

Även ägaren till ett tjockt hårhår är orolig om det finns mycket hår på kammen. För att lindra ångest måste du veta hur mycket hår som normalt faller ut per dag.

Om siffran inte överskrids, oroa dig inte.

Men med en stark gallring av hårlinjen bör identifieras orsaken till problemet och eliminera det.

Biologisk process av håravfall

Varje hår har sin egen livscykel, det är inte mer än tre år. Den konstanta utbytet av föråldrade hår med nya är en naturlig fysiologisk process. Ibland accelererar det lite under påverkan av olika negativa faktorer.

Men om de normala indikatorerna för håravfall inte överskrids, kan du inte börja behandlingen, utan helt enkelt eliminera orsaken till överträdelsen. För att få reda på hur mycket hår per dag ska falla ut på normalt sätt är det värt att passera speciella tester, eftersom dessa uppgifter är individuella.

Om, efter tvättning eller borstning, hela bunkar faller ut, är det värt att tänka och ta reda på vad som kan vara orsaken till detta. Varning bör vara om:

 • helt saknar en nedgång. Detta indikerar slutet på förnyelsen av hår och tillväxt av nytt hår;
 • håren faller av varje dag, men det finns inga bulgar på sina tips - folliklar. Det betyder att deras normala förlustprocess är störd - de bryter helt enkelt av vid rötterna. Vanligtvis händer detta på grund av perm med användning av kemikalier, färgning, användning av enheter för varm styling;
 • Hårfollikelns skugga är inte lätt, men mörk. Detta är det första tecknet på begynnande balding.

I alla dessa situationer är det bäst att konsultera en läkarkirolog. Det kan vara att anledningen inte ligger i hårbotten, men i kroppens allmänna tillstånd. Hårbotten är en av de första som svarar på patologiska förändringar. Efter behandling börjar curls vanligtvis att växa igen.

Hur mycket hår ska falla ut per dag

Hastigheten av håravfall hos en person per dag beror på deras antal. Denna siffra varierar i intervallet 90 000-200 000. Ju tjockare håret desto större hår kommer att falla ut.

Den tjockaste av alla frisyrblondiner. I genomsnitt innehåller håret cirka 140 000 hår. Dock avundas inte dem, eftersom blont hår är tunnare och mycket skörtare. Den andra platsen är ockuperad av brunhårda människor, de har cirka 109 000.

Svarthåriga människor är lite bakom - bara 102 000. I fjärde plats är de röda, de har 88 000 hår, men mycket tjocka och starka.

Trichologer noterar att hårfollikeln upplever tre utvecklingsperioder:

 1. Anagen - tillväxtaktivitet.
 2. Catagen - en mellanliggande fas. I detta skede stannar förändringen i hårstrukturen, håren är redo att falla ut.
 3. Telagen - vila fas. Efter det faller håren ut och nya växer istället.

Alla hår går igenom alla tre faser, men vid olika tillfällen. Tack vare detta är en person inte balding (det skulle ha hänt om alla håren samtidigt vuxit och dog). Men eftersom det finns en ständig uppdatering lämnas många människor fram till åldern med ett tjockt hårhår.

Ibland ökar förlusten av naturliga skäl, till exempel när årstiderna ändras, liksom på hösten och våren.

Det normala antalet döda hår varierar från 50-70 till 100-150 dagligen. För att ta reda på en individuell indikator är det nödvändigt att beräkna det baserat på det totala antalet hår på huvudet. Ta den genomsnittliga siffran, bestämd av hårfärg och multipliceras med 0,001. Med en stark avvikelse från normen bör du konsultera en läkare.

Hur man beräknar antalet förlorade hår

Det finns två metoder för att jämföra reala indikatorer med halten av håravfall per dag. För exakta resultat måste du klara båda provningarna.

Den första är baserad på att räkna döda hår. Vi måste agera som följer:

 1. Vakna upp, räkna håren kvar på kudden.
 2. Efter kamning räkna deras nummer på kammen.
 3. Om du går ut, lägger du på huvudbonad, ser i slutet av dagen och räknar de fasta håren.
 4. På kvällen, efter dusch, var uppmärksam på antalet hår som föll under tvätten.

Beräkna totalbeloppet och lägg till det 20. Det resulterande numret blir den genomsnittliga förlustfrekvensen i 24 timmar.

Trichologists, för att ta reda på om det finns någon anledning att oroa sig för överdriven uttining av håret, föreslå att passera ett sådant test.

Ämnet tvättar inte huvudet i tre dagar före manipulationen. Sedan drar försiktigt strängarna i det ockipitala och tidsmässiga området. Att dra hårt är inte nödvändigt. Om efter varje manipulation kvarstår mer än fem hår i handen, är det en anledning att besöka läkaren för att bestämma sannolikheten för alopeci och förhindra det.

Orsaker till allvarlig håravfall

Orsaker till överdriven håravfall varierar. Men bland dem är de viktigaste:

Överträdelse av vårdreglerna för hårbotten leder också till att håret tunnas. Detta inkluderar fel val av schampo, daglig tvätt med alltför varmt vatten, konstant torkning och styling vid hög temperatur.

Effekten av både höga och låga temperaturer har en negativ effekt. Om du inte bär hatt på vintern och under den heta solen - en hatt eller en hatt, förstörs kall eller varm luft, vilket leder till en stark gallring av locken.

Dessutom har den negativa påverkan på hårfärgstillståndet en konstant exponering för kemikalier med frekvent missfärgning eller krökning.

Systemiska sjukdomar, användning av vissa läkemedel och kemoterapi kan leda till alopeci. I detta fall kan bara en läkare hjälpa till. Om, efter återhämtning, håret fortfarande faller ut när det tvättas eller kammar, är problemet en brist på näringsämnen. Kroppen försvagas av sjukdom, och det saknar styrka att närma hårsäckarna.

Det är nödvändigt att stärka kroppens försvar och använda speciella verktyg för att ta hand om försvagat hår.

Förhindra allvarlig håravfall

För att curvaceous curls ska behaga ögat, och inte oroa dig för att de inte har tillräcklig tjocklek, måste du ordentligt ta hand om ditt hår. Åtgärder som förhindrar uttining av hår inkluderar:

 • shampooing med vatten är inte varmare än 36 grader och endast beprövade schampo och balm. När du köper en ny produkt, kolla på etiketten. Det är önskvärt att kompositionen inte var sulfatföreningar. De förstör hårstruktur, ökad bräcklighet och förlust av ljusstyrka, kan orsaka allergier.
 • Applicera schampo för en tvättprocedur inte mer än två gånger;
 • Skapandet av någon frisyr endast efter fullständig torkning av krullarna;
 • Användning av endast ett stylingmedel för att inte försvaga håret;
 • Ändra avskiljningen så att den inte permanent lämnar samma plats naken;
 • urval av hattar och mössor i storlek. Strama hattar klämmer på huvudet, vilket bryter mot blodtillförseln och flödet av näringsämnen till folliklarna.
 • naturliga torkkrullar. När du använder en hårtork är det bättre att ställa in den lägsta uppvärmningstemperaturen.
 • skydd av hår i dåligt väder från vind, snö och regn;
 • Självmassage i huden för att förbättra blodcirkulationen i rotszoner;
 • sköljning av huvudet efter tvättning av infusioner av medicinska växter. Stärker hårlökar kullarrot, kolfoot, humle, kalendula, kamomill, nässla;
 • användning av en hårmask var tredje dag;
 • ersättning var sjätte månad, kammar och penslar. Sprickor bildas på sina tänder och hår klamrar sig mot dem, vilket leder till deras skada.

Det är också viktigt att följa en hälsosam kost och ta stärkande vitamin-mineralkomplex. Valet av vitaminer är bättre att överlåta läkaren. Han kommer att rekommendera ett lämpligt botemedel mot håravfall, om problemet är allvarligt.

Om du behåller kroppens övergripande hälsa och sköter om håret, kan du undvika stark håravfall och påskynda tillväxten av nya.

Håravfall Varför och hur man kämpar?

Hårtillväxten är direkt beroende av blodtillförseln till hårbotten. Om kapillärkramning har inträffat, kommer det nya håret inte att växa.
Håret på baksidan av huvudet och på sidans sida är bättre bevarat, eftersom blodet till dessa områden är mer aktivt. Dessutom finns i dessa platser tunna lager av fett och muskler som förhindrar kompression av blodkärl. Templ, panna och krona innehåller ett ganska tunt fettlager och har inte muskelfibrer. Som ett resultat av stress eller spänningar stramar huden dramatiskt, vilket leder till en minskning av blodkärlen.

Hårets struktur kan delas in i tre kategorier: tunt, medium och förtjockat.
Tunt hår kan vara starkt eller svagt, men på grund av sin struktur har de en gemensam funktion - otillräcklig volym.
Medium tjockt hår - starkt och elastiskt.
Tjockt och hårt hår - tjockt och tungt, med en tendens att sticka ut i alla riktningar. Ibland krullar de tungt, men de saknar elasticitet.
Håret hos en viss person kan ha olika strukturer. På templen, framför pannan och på baksidan av huvudet växer tunt hår ofta, medan resten av hårets struktur kan vara medelstora eller till och med hårda.

Hårstrukturen påverkas av deras färg. Så blondiner har tunnare hår än brunetter, och sistnämnda är tunnare än rödhåriga.

Dessutom kan håret vara torrt, normalt, oljigt och blandat.
Torrt hår
de ser tråkiga ut, lätt förvirrade och svåra att kamma, särskilt när de är våta. De är tjockna vid rötterna, men tunnare och ibland splittrade i ändarna.
Skälen. Överdriven avfettning, frekvent användning av verktyg för varm styling, färgöveranvändning, solskador. Var och en av dessa faktorer utarmar hårets fuktiga innehåll, så att de förlorar sin elasticitet och fasthet. Torrhet kan också vara en följd av brist i sekret från talgkörteln.

Normalt hår
varken torr eller fet eller färgad - behåll sin form och ser alltid bra ut.

Oljigt hår
Ser smidig, fet och behöver ofta tvätt.
Skälen. Ökad utsöndring av talgkörtlarna som ett resultat av hormonella störningar, stress, värme och hög luftfuktighet, alltför stor skrapa eller konstant utjämning, svettning eller en diet rik på mättade fetter. Håret blir snabbt fet, klibbigt och styggt.

Blandat hår
fet på rötterna, men torra och ibland splittrade i ändarna.
Skälen. Kemisk exponering, överdriven användning av desinfektionsschampo, för lång exponering för solen och frekvent användning av verktyg för varm styling. Allt detta medför en aktiv reaktion av talgkörtlarna och partiella förändringar i nagelflakor, som stör deras skyddande funktion. Därför blir hårets ändar torra.

Hur man kontrollerar - finns det för mycket håravfall?

Om varje kamma på din kamma förblir hårstrå, hittar du håret på kudden, kläderna, de är kvar i dina händer när du tvättar - det här är inte längre normalt.

Håravfallstest:

1. Ta det fallna håret och titta på det. Om det inte finns någon mörk glödlampa på spetsen, så är allt i ordning. Om det är, gå till nästa steg.

2. Tvätta inte håret i två till tre dagar. Efter denna tid, försök att dra håret i tempel och krona. Om varje gång du gör det här kvarstår fem eller flera hår i handen - ja det är verkligen ett problem.

Foto av normalt och skadat hår:

Typer av håravfall
Håravfall (alopeci eller alopeci) innefattar:

 • diffus eller symptomatisk alopeci;
 • androgena, den så kallade "vanliga" alopecien eller manlig och kvinnlig mönstret skallighet;
 • fokal alopeci eller nestande skallighet (alopecia areata);
 • total och universell alopeci
 • postpartum håravfall
 • hårförtunning som ett resultat av sin mekaniska spänning med vissa frisyrer;
De vanligaste typerna av alopeci är de tre första.

Diffus alopeci kallas också symptomatisk, eftersom det ofta bara är ett symptom på inre sjukdomar. Sådan alopeci uppträder efter psykiska och fysiska skador, stress, hormonella störningar, kraftig blodförlust, kemoterapi och liknande. Det är en intensiv och jämn håravfall över hela ytan av hårbotten. Det observeras hos både män och kvinnor. Det handlar om att hon kommer att diskuteras nedan.
Symtomatisk alopeci är farlig eftersom håravfall inte påbörjas omedelbart, men efter 60-80 dagar efter exponering för dessa faktorer. Detta gör diagnosen extremt svår.

Androgen alopeci kallas också "normal" eftersom den är ärftlig och beror på den individuella känsligheten hos hårsäckarna hos varje enskild person till androgener (manliga könshormoner).
Alopecia alopeci ser ut som en betydande utsvettning och gallring av håret hos kvinnor över hela hårbotten och hos män i de främre parietala och temporala områdena. I början stannar håret i samma takt och i samma längd som tidigare, då sjukdomen fortskrider, och som ett resultat börjar endast pistolhåren producera folliklar (även i en skaldig person är huvudet fortfarande täckt med pistolhår).
Hos män drabbas huvudet av huvudet oftast, där hårsäckarna är okänsliga för androgena hormoner som stör hårväxten. Hos kvinnor är alla hårsäckarna över huvudet lika känsliga för androgena hormoner. Därför pratar de om manlig mallhallighet.
Förresten, både hos män och kvinnor, är håret på resten av kroppen inte känsligt för androgenernas destruktiva verkan.

Brännvidd eller nestande skallighet orsakar en mycket specifik håravfall: Håret faller endast på vissa områden. Om foci sammanfogas och hela hårbotten påverkas, faller ögonbrynen och ögonfransarna ut, detta kallas total alopeci. Om brännbarhet i hårbotten påverkar håret på kroppen, pratar vi om universell skaldethet.
De främsta orsakerna till fokal skallighet, liksom diffus alopeci, är stress, trauma, olika sjukdomar. Några trichologer föreslår att fokalalopeci är immun i naturen, det vill säga, celler i det mänskliga immunsystemet förhindrar tillväxten av sitt eget hår och tar dem för fiender. Alopecia areata kvinnor lider 2 gånger oftare än män. Och det händer oftast mellan 15 och 30 år.

Orsaker till håravfall (diffus alopeci)

påkänningar
Det är nog att överföra lite stress - och håret förlorar glans, förlusten kan börja. Om det här är ett isolerat fall, återgår hudkärlen snabbt till normalt, och problemet kan lösas av sig själv. Om du ständigt är i stressiga situationer kan håravfall bli kronisk.

Misshandel av hår
Missbruk av stylingprodukter, perm, varm styling, färgning och hårljus kan leda till håravfall.

mat
Starka och obalanserade dieter, ohälsosam kost och olämplig diet kan också vara en av orsakerna till håravfall. Brist på vitaminer (C, B5, B6, PP) och spårämnen (järn, zink, kalcium, magnesium, fosfor) har en dålig effekt på hårrotens tillstånd. Hårsäckar försvagar och dör före tiden. Problemet löses antingen genom att ta vitaminer eller genom att äta mat som är rika på mikroelement.

sjukdom
Sjukdomar i sköldkörteln, mag-tarmkanalpatologi, nedsatt immunitet, anemi och sjukdomar i hårbotten är inte en komplett lista över sjukdomar som kan påverka hårets utseende och hälsa.
Dessutom tror dermatologer att håravfall orsakar en funktionell nedbrytning av nervsystemet i den övre ryggmärgen. Orsaken till detta kan vara infektioner i nasofarynx och munhålan.

mediciner
Antibiotika, diuretika, liksom vissa hormonella läkemedel (preventivmedel, testosteron) samt antidepressiva medel, steroider, aspirin (!), Höga doser av vitamin A (!!), har en skadlig effekt på håret.
Kosttillskott som består av selen, kan också leda till oönskade konsekvenser.

rökning
Här, som de säger, ingen kommentar.

Efter att ha fastställt orsaken till håravfall kan du fortsätta direkt till behandlingen, vilket i fallet med en inte mycket svår form kan också göras hemma. Men samråd med en trichologist stör aldrig, eftersom För att noggrant bestämma orsakerna till sjukdomen kan det krävas en omfattande undersökning av hela organismen. För att läka effekten, inte orsaken, är inte mycket effektiv och, för att uttrycka det mildt, analfabeter.
För korrekt diagnos använder trichologen mikrovideo diagnostik. Med hjälp av det, bestämmer doktorn överlevnadsförmågan hos hårsäcken, gör ett trikogram som utvärderar hårets tillstånd.

Men om du bestämmer dig för att självmedicinera, för att återfå ditt frodiga hår, bör du först och främst ompröva din livsstil, ge upp cigaretter, sluta oroa dig, börja äta vitaminer och olika användbarhet (se listan över orsaker till håravfall).

Det är viktigt att massera hårbotten. Masseringsrörelser ökar blodflödet till huvudet, vilket stimulerar hårväxten.
Hur man gör en massage:
Börja med att massera huvudet med mjuka rotationsrörelser i fingertopparna. Flytta fingrarna från pannan till sidan och från kronan till baksidan av huvudet. Tryck sedan fingertopparna tätt mot huvudet, men utan otillbörligt tryck. Flytta dina fingrar ihop, och sedan separat genom håret med blandningsrörelser, utan att ta dem från huden. När du har masserat en minut flyttar du fingrarna till en annan plats. Så gör en massage av hela huvudet.

Du kan också tillgripa folkrättsmedel: masker gjorda av peppartinktur, burdockolja, ekbark och lök, äggula och honung, etc. Men syftet med min berättelse är inte i historien om populära medier - den här informationen är komplett och på Internet. Låt mig bara säga att kardborreolja inte botar. Det är verkligen ett effektivt verktyg, men bara för att stärka det befintliga håret, men han kan inte stoppa balding.

Eftersom folkrättsmedel är mycket besvärliga föredrar vissa människor att använda kosmetiska medel för håråterställning.
I synnerhet finns det en bra rad hårborttagningsmedel för det italienska varumärket Nouvelle (det här är inte en annons, men resultatet av återkoppling från mina kollegor). Du kan köpa det antingen i skönhetssalonger eller i nätbutiken på denna kosmetika.
Många människor blev kär i Minoxidinbaserad hårtillväxtmedicinering - Minox, vars säkerhet bekräftades av det ryska hälsovårdsministeriet, FDA i USA, och som kan köpas på apotek. (Http://minox.in.ua/content?cid=21)

Sjukgymnastik. Nicked av en tricholt läkare. Detta kan vara laserterapi, magnetterapi, ozonbehandling.

En mer radikal men mycket effektiv metod är mesoterapi, en terapeutisk metod för injicering av medicinska ämnen för återhämtning av folliklar i huden för 2-4 mm med speciella tunna nålar. Mesoterapi det ger en utmärkt och bestående effekt - håret upphör att splittras och falla ut, få en hälsosam glans, bli mer tät i struktur.

Förebyggande av håravfall

1. Använd en kam med avrundade ändar.
Kamborstar, till skillnad från kamrar, gör mer skada på grund av närborsten, vilket kan förstöra håret och ta bort håret tillsammans med sina nagelband. För att minska hårskador, uppfanns penslar med rundade spetsar av borst. Ändå är det bättre att använda en liknande kam.

2. Kamma inte vått hår.
Kombinera vått rakt hår, det finns mer uttalad friktion än med torrt hår. Därför behöver vått hår inte kammas för att undvika sträckning och brittleness.

3. Torka håret naturligt utan att använda en hårtork.
Vatten har en mjukgörande effekt på alla keratinhaltiga strukturer i kroppen, inklusive håret. När det utsätts för hög temperatur blir håret vatten till ånga och lämnar håret, vilket leder till en minskning av kutiklarnas massa och detta tillstånd kallas "bubbelshår". Detta tillstånd försvagar håret och leder till dess förstörelse. Om den termiska effekten på håret sker gradvis kommer den skadliga effekten inte att vara så signifikant. Därför rekommenderas en gradvis ökning av temperaturen. Det innebär att det är möjligt att använda hårtorken säkert för håret, förutsatt att hetluftmunstycket är minst 12 centimeter från dem och samtidigt har hetluftens tid att svalna när den når håret. Dessutom måste hårtorken börja användas med en långsam tillförsel av varm luft, vilket gradvis ökar temperaturen.
När det är torrt, förångar håret det överskjutande vattnet och samtidigt glättas håret. Det betyder att torkning också är en hår styling metod.

4. Använd balsam efter varje shampooing. Byt schampo varannan månad.
Shampoo är ett rengöringsmedel som är utformat för att avlägsna överskott av sebaceous och svettkörtlar, svampelement, död hudepitel i hårbotten. So. Den genomsnittliga kvinnan har 4-8 kvadratmeter hår som behöver tvättas.
Idag, tack vare reklam, använder många av oss schampon inte bara för att rensa håret, men också för att ge vårt hår hälsa och skönhet. Tanken att schampo är ett medel för livliga hårändar ledde till ett stort utbud av schampon på marknaden och anrikningen av sina tillverkare.
Det bör komma ihåg att håret efter eventuell rengöring blir hård och svårare att kamma. Det är därför inte rekommenderat att använda tvål för att tvätta håret, eftersom det lämnar skum när det blandas med hårt vatten (det vill säga, sådant vatten strömmar från våra kranar), vilket är svårt att tvätta av från hår och hårbotten. Detta kan i sin tur vara en av de försvårande faktorerna i utvecklingen av seborrheisk dermatit.

Så här hittar du orsaken till håravfall

Innehållet i artikeln

 • Så här hittar du orsaken till håravfall
 • Varför faller håret ut
 • Varför faller håret dåligt ut

Ställ en fråga till läkaren

Hår reagerar på de minsta förändringarna i kroppens tillstånd. Bristande, brittleness, håravfall - oftast är det en reaktion inte så mycket på yttre påverkan som en hälsoförlust.

Om några veckor sedan du drabbats av allvarlig stress, en allvarlig sjukdom, skada eller operation, kan håravfall vara en följd av chocken som din kropp fått. I det här fallet behöver du bara vänta ett tag, så kommer mängden hår att återgå till normalt.

Håravfall på vissa områden (krona, främre yta hos män, som skiljer sig från spridningen på sidan av huvudet hos kvinnor), tillsammans med deras gallring, ger anledning att misstänka androgenetisk alopeci - en ärftlig patologi orsakad av hårfollikelns känslighet hos manliga könshormoner. Läkemedel, inklusive hormonella läkemedel, används för att behandla denna typ av skallighet, men också framgångsrikt transplanterade sitt eget hår. För en noggrann diagnos, hänvisa till trichologisten.

Orsaker till håravfall kan vara brist på järn och zink, brist på sköldkörtelhormoner - i det här fallet måste du skicka blodprov för att bestämma halterna av hemoglobin och nivån av hormoner i blodet.

Om håravfall åtföljs av ökad fet hud i hårbotten, utseendet på torr eller oljig mjäll, hud kliar - du måste besöka en hudläkare.

Livsstil

Var uppmärksam på huruvida ditt hår utsätts för betydande mekanisk stress. Tight buntar och "hästsvansar", klädd i en skarp hårnålar, snäva hårnålar och gummin leder till en konstant spänning och skada hår - på grund av detta, börjar kraften i hårsäckarna brutna och håret att dela, att bryta, falla. Inte mindre skadligt för håret bit färgning, effekterna av klorerat vatten (till exempel när du badar i poolen utan lock), men i detta fall, först lider utseendet av hår, och först därefter börja falla.

Starka dieter, särskilt de med lågt protein i kosten, liksom oregelbundna måltider med stora mängder kolhydrater och fetter, fattiga i vitaminer och fibrer, är mycket skadliga för håret.

Om du inte gillar att bära hattar i kallt väder, kan håret också börja falla i skrämmande mängder - huvudkärlen krymper från förkylningen, för få näringsämnen levereras till folliklarna. Det är inte nödvändigt och bära hårt, klämma på huvudkapselen - blodcirkulationen i huden i detta fall är också bruten.

Hur man bestämmer androgen alopeci?

"Repetition är modern för lärande" är ett ord som är bekant för alla sedan barndomen. Låt oss komma ihåg "95% av alla fall av håravfall hos män är associerade med androgenetisk alopeci." Vilka slutsatser ska göras? Och de som ser en genomskinlig krona i huvudet eller går djupt in i den skalliga fläcken, är det dags att känna igen det faktum att manar mönstret skallighet och antingen gå till aktiva åtgärder eller "värdera" och inte bada.

Titta på Norwood-Hamilton-skalan - om du redan har 3: e graden, kan du inte läsa vidare, men gå direkt till avsnittet om metoder för medicinsk terapi.

Men ibland finns det också "borderline" situationer - när det är oklart huruvida det här är antingen skallighet på vägen eller överdriven misstänksamhet hos ämnet.

Hur får man reda på orsaken i sådana situationer?

Metod ett - foto trichogram

Läs om hårtillväxtcyklerna, men för tillfället finns det 3 follikeltillväxtcykler: anagen (tillväxtfas), catagen (övergångsfas), telogen (follikelstödfas). Håret kan också vara - terminal - det här är normalt tjockt hår, och velusny - håret i en follikel miniatyriseras som ett resultat av AGA-mekanismen, det är tunnare och ser mer ut som en nere.

Phototrichogrammet baseras på en kvantitativ mätning av denna data. På huvudet är ett litet område (8 * 8 mm) i problemområdet rakat och märkt, och i fall då det finns misstankar om diffus prolaps och i den icke-drabbade AGA, occipitalen. Efter 2-3 dagar kommer en del av håret (anagen) att växa, medan andra (telogen) inte kommer att. Områdena är tonade med ett icke-ammoniak hårfärg, och med hjälp av ett trichoskop anslutet till en dator, under en 50-faldig ökning, ingår ett specialiserat datorprogram.

Programmet beräknar hårdets densitet per kvadrat. cm, andelen av anagen och telogen hår, andelen av velus (dysplastisk) hår i anagen och telogen.

Karaktäristiskt kännetecken för fototrikogrammet som utförs i parietalzonen

För personer med AGA är en hög andel hår i telogenfasen (normalt upp till 15%) och en stor andel hår är typiskt. Mängden hår per kvadratcentimeter (densitet) varierar för blondiner, brunhårig, brunett och röd.

Ett exempel på ett fototrichogram av en patient diagnostiserad med androgenetisk alopeci

Anagenov endast 83,3% (tillväxtstadiet)
Telogenovy bara 16,7% (förlust stadium)
Terminal bland anagenovyh - 83%
Terminal bland telogen - 33%
Vellus bland anagenovykh - 17%
Vellus bland telogen - 67%
Området är 27,0 kvm.
Totalt hår - 277,8 per kvm. (terminal - 76%, rally-24%)
Totalt räknat - 75 hår

FTG är också viktigt att göra för att bedöma effektiviteten av din valda behandling. Upprepad FTG om några månader (vanligtvis 3) och en jämförelse av indikatorer gör det möjligt att dra slutsatser när resultaten "med ögat" ännu inte är märkbara.

Metoden "vid ögat"

Förutom de monetära fördelarna har denna metod inga fördelar alls. Men tyvärr är FTG inte tillgängligt för alla, ibland är denna möjlighet frånvarande även i städerna "miljonärer".

En liten viktig lyrisk utpressning om mänsklig psykologi.

Man - inte alltid rationell. Vi alla är föremål för mycket subjektiva bedömningar utifrån vår livserfarenhet. Jag har upprepade gånger observerat hur aleopetik med 3: e graden trodde att de inte hade något AGA, men det var antingen norm eller stress / hormoner som tillfälligt ökades etc. Samtidigt observerade jag också situationer när människor med nästan perfekt hår trodde att de hade aha.

Att skilja "i ögat" skallighet i det allra första skedet är mycket svårt. Du bör inte glömma konceptet, lite annorlunda än baldness - en vuxens hårlinje. En liten utflykt: hos barn och de flesta kvinnor är hårlinjen halvcirkelformad, medan hos vuxna går frontlinjen lite bort. Ibland kan det förväxlas med skallighet med 1-2 grader (det beror fortfarande på den ursprungliga linjen, skalleens form etc.). Men den vuxna linjen kan förbli som sådan fram till slutet av livet, och skallighet kommer att gå vidare.

Nu tillbaka till självdiagnosen av AHA-diagnosen.

Så, vi behöver: en bra kamera, en spegel, en linjal, tålamod och ett ögonblick.

Om det plötsligt tycktes för dig att templen hade flyttat eller huvudet hade blivit "tunnare", då:

Kom ihåg nästa släkting - far, farfar och bröder. Är de kala bland dem? Enligt statistiken sänds AHA i 70-75% av fallen genom honlinjen, i 20% av hanen och 5% av fallen det förekommer för första gången i släktet.

Försök att ställa in din egen examen på Norwood-Hamilton-skalan. Om du har något större än 2 grader, är det troligtvis manlig mönstret skallighet.

Hitta dina gamla hårfoton med nuvarande tillstånd. Har en stark förändring?

Var uppmärksam på huruvida ditt hår inte "förlorar" färg i vissa androgenberoende områden (ovanför tempel, huvudets baksida) - AGA-benägna folliklar bildar tunnare hår med mindre pigment.

Våt håret, titta i spegeln - finns det några tydliga luckor? Är hårdets densitet överallt detsamma?

Ta en bild eller titta på toppen av huvudet med en extra spegel. Allt är svårt här, eftersom även många icke-exhummen är lite "vattna" på toppen av huvudet. Nyckelordet är "något".

Försök att jämföra hårets tillstånd i androgenberoende zonen (krona, krona) med occipitaldelen (detta är androgen-oberoende zonen) - om det är lättare att dra ut dem, oavsett om de är svagare i utseende, förhållandet mellan densitet, hårdhet och färg.

Hårlinjen är densamma i gamla bilder, färgen är densamma överallt, hår av samma tjocklek och densitet? Grattis, troligtvis är du bara misstänksam.

Hårlinjen körde lite av (1-1,5 cm), men densiteten är densamma överallt, observeras inte tunn och förlorad hårfärg? Kanske är det här din mogna hårlinje.

Linjen har något förflyttad, på vissa ställen är håret svagt, tunnat, är det en förändring i densitet och volym i vissa områden? Det finns en möjlighet att detta är det första skedet av skallighet.

Vad är nästa?

I alla fall är det möjligt att förstå AHA eller inte bara i dynamiken. Ta därför noggrant en bild av din främre hårlinje och toppen av huvudet i både vått och torrt hår. Använd bra ljuskällor och en kamera, det är också lämpligt att ta ett foto i dagsljus. Använd en linjal, mät avståndet från ögonbrynen / ögonen till början av hårväxten på 3 ställen: i vänster och höger tempel och i mitten av pannan. Glöm inte att skriva data. Upprepa dessa procedurer var 3-4 månader, om det finns en negativ trend (linjen har flyttats, färgen är "försvagad", densiteten har minskat), så ökar sannolikheten för AHA och man kan redan tänka på behandlingsmetoder.

Så här hittar du orsaken till håravfall

Åh, hur vill du ha väldigt lång tid att vara ung och vacker och locka avundsjuk blick! Det är trevligt att ta emot gåvor och souvenirer från fans, för att vara omgiven av den starkaste uppmärksamheten hos det starkare könet. Men... tiden går oupphörligt framåt, och utseendet förändras gradvis.

Det är känt att en person förlorar hundratals hår varje dag (det anses vara normalt om upp till 100 hår faller ut per dag), men vi märker inte alls, eftersom nya växer för att ersätta dem. Men om hårtillväxten saktar eller, av någon anledning, håravfall accelererar, kan detta orsaka begynnande balding (det vetenskapliga namnet är "alopeci").

Håravfall kan vara delvis Baldness, naturligtvis är det mer mottagligt för män, och det börjar med fronten och kronan.

Därför, om du började upptäcka förlorat hår på morgonen på din kudde, är det här ett tillfälle att reflektera över orsakerna till håravfall och börja vidta åtgärder för att bekämpa detta fenomen.

För att bestämma vad som är fel med ditt hår, utför ett enkelt håravfallstest. För att göra detta, noggrant överväga ditt hår föll ut. Om det inte finns någon mörk väska på spetsen finns det ingen anledning till oro för det. Om det finns en väska, gör sedan den här erfarenheten: Tvätta inte håret i tre dagar och dra sedan hårbunten på kronan och templen. Om varje gång du efter en sådan erfarenhet har mer än fem hår kvar i handen, betyder det att du har en viss patologi och du måste leta efter orsaken till håravfall.

1. Otillräcklig immunitet

Håravfall hos kvinnor kan orsakas av förlust av immunitet. Detta händer ofta när kroppen försvagas eller när den körs med en "förhöjd hastighet". Så många kvinnor noterade håravfall efter att ha fött eller under amning. Dessutom kan frekventa andningsvägar eller allvarligare sjukdomar i en kall (smittsam) natur orsaka skallighet. Det kan också orsaka håravfall hos män.

Detta kan bekämpas. Rådgör med din läkare vilka droger du behöver ta för att återställa immuniteten. Utsätt inte dieter, bättre träning. Detta kommer att hjälpa till att stärka kroppen och bli av med förkylningar. Lämna varje sommar till havet, där kroppen tempereras och får tillräckligt med D-vitamin.

2. Bristen på järn i kroppen

Brist på järn i honkroppen kan uppstå på grund av månatlig blodförlust under de "kritiska dagarna" eller missbruk av olika nyfångade dieter. Konstant fastande, som följd, anemi, sömnighet och generell svaghet är alla tecken på järnbrist i kroppen.

För att återställa och återställa huvudets hudfunktioner är det nödvändigt att fylla på järnbalansen i kroppen. Du kan dricka en kurs av vitaminer, samt äta järnhaltiga livsmedel. Dessa inkluderar: lever, fisk och kött (nötkött), äggula, rågbröd, flingor (bovete, havregryn), järnhaltiga juicer (äpple, granatäpple).

3. Reaktion mot medicinering

"Vi behandlar en sak, förlamar den andra!" Säg ett populärt ordspråk. Många droger har en sådan effekt på hårbotten och håret. De mest allvarliga av dessa är kemoterapi (föreskrivna för behandling av cancer). Men inte bara sådana drastiska åtgärder leder till skallighet hos män och kvinnor. Piller för högt blodtryck, vissa p-piller, vissa steroider, antidepressiva medel, diuretika och aspirin är vanliga för sådana negativa effekter.

Så snart behandlingen avslutats kommer hårlinjen att återställas (förutom i fall av en ganska svår sjukdom, till exempel cancer). Detta är dock inte nödvändigt. I en del av onkologiska patienter är håret helt återställt. Det är omöjligt att sluta ta mediciner utan att ha råd med en läkare.

4. Överträdelser på hormonell nivå, kemoterapi och behandling av olika hormonella läkemedel

Orsaken till håravfall hos kvinnor kan vara hormonella störningar. Dessa eller andra hormoner, eller snarare, deras obalans, påverkar håravfall. För kvinnor kan ett överskott av det manliga könshormonet testosteron orsaka dessa störningar. Detta händer vanligtvis när en tjej börjar ha sex under perioden efter graviditet och förlossning, menopausperioden. Dessutom kan endokrina störningar eller diabetes mellitus vara orsakerna till sjukdomen.

Besök endokrinologen, kontrollera sköldkörteln, gör blodprov för hormoner och biokemi. Efter samråd med en läkare kommer du att kunna ta mediciner som inte bara kommer att spara dig från håravfall, utan också hjälpa ditt endokrina system. Behandlingsförloppet är vanligen 2-3 veckor (upp till 24 dagar).

5. Olika smittsamma sjukdomar i hårbotten

Smittsamma sjukdomar i hårbotten som seborré och dermatit orsakar håravfall. Orsaker till dermatit kan vara både externa patogener och det inre tillståndet av hela organismen, till exempel allergiska reaktioner.

Rådfråga din läkare för att bestämma orsaken till förekomsten av en viss typ av dermatit. Här, tyvärr, kommer varken masken för hårbotten eller gräset att hjälpa. Först måste du bota sjukdomen.

6. Otillräcklig blodtillförsel till hårrötterna och hårbotten

Inte mindre viktig orsak till håravfall är otillräcklig blodtillförsel till huvudets blodkärl. Orsaken till denna överträdelse kan vara all vanlig sjukdom (hjärt-kärl, osteokondros), liksom frekvent användning av koffeinhaltiga drycker: kaffe, starkt te. Under inverkan av dessa drycker minskas kärlen kraftigt. Dessutom påverkar ofta användningen av alkohol (brandy) hårbotten.

Begränsa 1-2 koppar kaffe per dag. Låt alla drycker i din kost vara måttliga. Övning, "utspäd" den stillasittande livsstilen med andra aktiviteter, gå en promenad varje dag, koppla av så mycket som möjligt.

7. Näring är otillräckligt mättad med vitaminer och mikrodelar.

Ofta är orsaken till håravfall bristen på spårämnen och vitaminer, vilket är särskilt känsligt under våren hypervitaminosis (beriberi). Dessutom brukar den frekventa användningen av alkohol och vanan att röka också "bränna" några av de vitaminer som hjälper kroppen att bekämpa förgiftning.

Ta ett vitaminkomplex på våren efter samråd med din terapeut. Och äta också färska frukter och grönsaker. Du kan komplettera din kost med vissa spårämnen. Kom ihåg att en hälsosam kropp ger ut glänsande frodigt hår, vackra, ostabila naglar.

8. Konsekvenser av överförd stress

Ofta faller håret av konstant stress på jobbet eller hemma. Det är värt lite nervöst, eftersom de "första svallarna" redan uppträder. Naturligtvis, om stressen var singel, så kommer återhämtningen inte ta lång tid. Men om stressen redan har gått in i den "kroniska" formen, så är huvudskalens kärl mycket mogna, blodcirkulationen är märkbart försvagad och håret börjar falla kraftigt ut.

Det är inte nödvändigt att sitta på antidepressiva medel. Tillräckligt att dricka te med mint eller melissa. I allmänhet är växtbaserade infusioner lugna, slappna av. Du kan ta ett bad med tillsatser från örter av mynt och kamille. Det är också önskvärt att få tillräckligt med sömn efter arbete, eftersom konstant trötthet igen leder till stress.

9. Påverkan av förorenad miljö och aggressiva yttre faktorer.

Hårets tillstånd kan påverkas av den ekologiska situationen i regionen. Luftförorening, förhöjda nivåer av strålning, olika utfällningar, plus irrationell och olämplig näring - alla dessa faktorer påverkar hälsan hos inte bara håret utan även hela kroppen som helhet.

Det bästa sättet är att flytta till ett mer miljövänligt område. Om detta inte är möjligt är det nödvändigt att behålla kroppen med rena produkter, undvik stressiga situationer och kroniska sjukdomar så att du kan överföra miljön så enkelt som möjligt.

10. Exponering för höga och låga temperaturer.

Detta problem kan observeras hos vuxna och barn. Håravfall hos barn, men som hos vuxna, kan orsakas av en vårdslös inställning till deras hälsa. Till exempel går utan hatt i kylan eller i den öppna solen.

Mermaid

Webbplats om hemmet hår och nagelvård

Populära ämnen:

Hastigheten av håravfall

Hur man bestämmer om det finns ett problem med håravfall hos en viss person? Många tjejer har hört att hastigheten av håravfall per dag - 50-100 stycken, panik, se i badrummet efter tvättning ca 70 hår. Även om problemet faktiskt inte kan vara. Saken är att håret faller ojämnt ut. Kom ihåg hur ofta du tvättar ditt hår, om du gör några rutiner före detta, vilka frisyrer du föredrar, hur ofta kamma du ditt hår, äntligen, vilken tid på året är nu på gården. Det finns en annan nyans. Hastigheten för håravfall för varje person beräknas baserat inte på en viss siffra, men som en procentandel av den totala mängden hår på huvudet, men för alla människor är det annorlunda.

Först om du tvätter huvudet två gånger i veckan, kamma det bara på morgonen och på kvällen och gå med en bulle eller en svans resten av tiden, då blir det mest när du tvättar och kammar det. Faktum är att de under dagen nästan inte fallit ut, men nu är de "att fånga upp den förlorade tiden". Det aritmetiska medelvärdet kommer att motsvara graden av håravfall. Men det betyder inte alls att under hårda mekanismer (massage, tvättning, kamning) bör håret bindas med buntar. Om mer än hundra hår kvarstår i badrummet efter tvättning, är detta orsak till larm.

För det andra, om du har applicerat en hemlagad hårmask före tvätt, till exempel för att stärka eller stimulera hårväxten, kan det efter att ha tvättat det falla lite mer än vanligt. Dessutom kan håret även efter några maskar (till exempel med senaps och peppar) klättra de första dagarna. Detta är i princip normalt. Snart kommer en stark förlust att stanna och håret blir starkare, kanske kommer nya glödlampor att vakna och den så kallade "hedgehog" kommer att klättra.

För det tredje bör du inte förbise säsongshårförlust. När allt kommer omkring kommer avitaminos tidigt på våren och hösten att ske, vilket i sin helhet inte har en mycket bra inverkan på hälsa och utseende. Dessa är tillfälliga perioder och med början av sommar eller vinter kommer allt att återhämta sig. Men igen, om mängden hår som föll ut per dag har överskridit 150, är ​​det värt att överväga. Förresten, att ta vitaminer och stärkande masker hjälper dig att inte förlora hår under perioder med säsongsbetonad avitaminos.

Glöm inte hormonella störningar i kroppen. I kvinnans liv finns perioder när hormoner förändras dramatiskt, och detta kan få konsekvenser för håret. Jag menar perioden efter födseln, menstruationen och klimakteriet. Återigen är ökad håravfall i detta fall nästan oundviklig. Ytterligare vård om det hjälper, då något. Men det betyder inte att håret inte behöver bry sig. Tvärtom, om förlusten började, skulle det återstående håret vara särskilt skyddat. Dessutom ser det vackra och glänsande håret ut även på ett fall. Om tillfällig håravfall inte kan stoppas, byt till att återställa och närma hårsaxeln.

Och slutligen är ett individuellt tillvägagångssätt för att bestämma hastigheten av håravfall också mycket viktigt. I naturliga blondiner, så långt som jag vet, i genomsnitt 140 tusen hår på huvudet. Minst av alla glödlampor i röda tjejer - i genomsnitt 90 tusen. Som jag skrev ovan, faller varje dag en viss procent av håret ut (dvs. det dör av). Följaktligen har blondiner i telogenfasen (döende) mer hår än tjejer med en annan färg. Därför är inte härliga, fräscha hårda skönheter avskräckta. Antag att du har mycket hår faller ut, men det är fortfarande mycket mer än det för brunetter, brunhårt och rött.

Det är mycket viktigt att kunna skilja normal håravfall från patologiska, liksom från liknande fenomen - skört hår. Försök att dra ut friskt växande hår. Dess rot kommer att bli mörk - det är ett tecken på anagen-scenen (tillväxt). Normalt fallande hår har vita rötter. Om detta inte är fallet har kroppen uppenbara problem som leder till försvagning av hårsäckarna. Detta är en anledning att konsultera en läkare. Om det inte finns någon rot alls betyder det att håret inte faller ut, men raser. I detta fall är det nödvändigt att inte behandla nedfallet, men att återställa och närma håret längs hela längden.

I varje fall är det ibland värt att förlita sig på intuitiva känslor. Om du känner att håret faller ut klart mer än vanligt (eller att håret har märkbart tunnat) utan någon speciell anledning, var noga med att konsultera en specialist för att identifiera de sanna orsakerna till håravfall. Jag önskar dig hälsa och ditt hår!

För att få nyheter om webbplatsen till ditt email, fyll i formuläret nedan.Nästa Artikel
Top 8 masker för att stärka håret och mot håravfall hemma: professionella recept