Hårets struktur som en indikator på dess hälsa: Den nödvändiga informationen för alla som bryr sig om håret


Hårets struktur och deras klassificering studeras noggrant av trichologer. Denna information är mycket viktig, eftersom det är förståelsen för alla processer som förekommer i håret som bestämmer hur effektivt vi kan förutse problem och förhindra dem i ett tidigt skede.

Men även om du inte är en läkare, vet du hur håret utvecklas och vilka delar det består av är helt enkelt nödvändigt.

Håraxeln är ett ganska komplicerat system.

Särskilda egenskaper hos hårfysiologi

Hår och lök: Struktur och utveckling

Håraxeln, som är basenheten i vårt hår, har en ganska komplex struktur.

Den består av flera lager, som alla utför sina funktioner:

Håraxelstruktur

 • Cuticle - yttre beläggning, kännetecknad av hög densitet. Kutiklet representeras av plana celler som ligger ovanför varandra på principen om ett kaklatak.

Dessa celler kännetecknas av ett högt innehåll av kåt substanser, vilka är ansvariga för det mekaniska skyddet av hårets inre skikt. De organiska komponenterna i cuticle - fetter, proteiner, vaxliknande ämnen - ger staven elasticitet och naturlig glans.

Var uppmärksam! Det är det skälet som är den viktigaste diagnostiska egenskapen. När hårlinjen är skadad dör de yttre cellerna bort och ytan förlorar sin släta struktur. Detta kan lätt ses under ett mikroskop: skalorna börjar skrälla och stickas ut i olika riktningar, på grund av detta sammankopplar de intilliggande stavarna varandra.

Foto av hälsosamt och skadat nagelband

 • Cortex - ett skikt som placeras direkt under nagelbandet. Det bildas av spindelformade epitelceller (liknande de som vår hud består av). Det är skiktet av cortex som innehåller pigment, som bestämmer färgen på vårt hår.
 • Medulla är kärnan i håraxeln, där den så kallade medulla är belägen. Det representeras av stora celler med signifikanta luftrum. Medula är inte i alla typer av hår.

Naturligtvis handlar det bara om den synliga delen av det mänskliga håret, d.v.s. stång. En lök (follikel) ligger i hårbotten, som fixar hårrot och ger näringsämnen:

 • Lamporna kan vara aktiva eller i vila. Av de första hårstängerna växer, den senare ligger i den tjockare huden och aktiveras efter behov. Mekanismen för aktivering av lökarna är förenad med en allmän hormonell bakgrund.
 • Bifogad till varje glödlampa är en muskel som ger upphöjning och sänkning av stången. Hårfolliklarna levereras också med näringsämnen och syre genom kapillärerna som passerar genom huden.

Ljusets utformning i huden

 • Förutom själva glödlamporna ligger talgkörtlarna bredvid hårstängerna. Deras hemlighet ger håret en karakteristisk glans och skyddar levande nagelceller från skador.

Var uppmärksam! Överdriven utsöndring av talgkörtlarna gör inte bara håret för fet, utan också provar utvecklingen av infektioner. Det är därför som några instruktioner för vård av hårbotten rekommenderar noga att kontrollera hårbotten i hårbotten.

Mänskliga hårtyper

Om du tittar noga på vår kropp är det lätt att se att håret på huvudet och kroppen har en annan struktur.

Detta beror på att hela omslaget kan delas in i tre kategorier:

 • Långt hår präglas av flera lager av stor storlek. Behöva hårbotten (skullcap och intilliggande områden), växer också i armhålorna och i ljumskområdet. Vi menar dem när vi talar om hår som sådant.

Var uppmärksam! Många experter i gruppen av långt hår innehåller också en mustasch och ett skägg, även om deras stavar har en något annorlunda struktur.

 • Ciliary - kort och tjock, kännetecknad av hög styvhet. Forma ögonfransar, ögonbryn, växa i öronen och näsborrarna. De utför en barriärfunktion, skyddar slemhinnor och hörselmembran från främmande föremål.
 • Gun - täcka huden på olika delar av kroppen. De kan vara både nästan färglösa och färgade liknar hårbotten. Stavarna har inte medaljer, vilket ger en avtryck på utvecklingsfunktionerna.

Om vi ​​pratar om strukturen av långt hår på huvudet, så kan de ha mycket olika former.

Stångens konfiguration bestäms av genetiska förhållandet mellan olika proteiner och korrelerar i många avseenden med en persons ras:

Rak, vågig och lockig stavar

 • Rakstångar är karakteristiska för Mongoloider och Amerikanoider (Indianer i Nord- och Sydamerika). De kännetecknas av stor styvhet och en rund sektion, liksom ett överflöd av mörkt pigmentmelanin.
 • Vågigt hår är karaktäristiskt för kaukasier. De har en oval profil, och pigmentförhållandet kan vara väldigt annorlunda, vilket förklarar olika färger för håret hos företrädare för kontinentala Europa.
 • Krulligt hår är ett karakteristiskt tecken på svarta människor. Rodens speciella, bönaformade form, liksom det signifikanta innehållet i melanin, gör att det här utseendet är lätt igenkänt.

Faktorer som påverkar hårets tillstånd

Mänskligt hår är ett ganska komplicerat system, därför är det mycket viktigt att behålla det i en funktionell situation. Och ju mer uppmärksamhet vi betalar för att förebygga, desto bättre, för priset på dyra korrigerande åtgärder är mycket högt.

Drug hair restructuring - ett ganska dyrt förfarande

Vad bör uppmärksamma i första hand?

 • För det första är det mycket viktigt att kroppen, och därmed hårhöljet, får tillräckligt med vitaminer och andra biologiskt aktiva substanser. För att göra detta är det nödvändigt att justera kosten för att inkludera färsk frukt och grönsaker, skaldjur, fullkorn etc. Ge inte upp kött: med brist på proteinhårstavar börjar det falla ut.

Var uppmärksam! Vegetabilier och veganer animaliska proteiner bör kompenseras av en högre mängd baljväxter i menyn, liksom användningen av multivitaminpreparat.

 • För det andra måste du vara mycket försiktig med användningen av hygienprodukter. Du bör inte missbruka lacker stark fixering, mousses och geler på grundval av alkohol etc., eftersom de alla torkar håraxlarna. Ja, och vanliga schampon kan regelbundet ersättas med hemgjorda avkroppar och närande masker.

För vård är det bättre att använda de mest försiktiga sätten.

 • För det tredje är det viktigt att erkänna tecknen på infektionssjukdomar i tid och gripa upp sina manifestationer i tidiga skeden. Om vi ​​saknar början av sjukdomsutvecklingen blir den akut eller kronisk, och hårbotten blir skadad.

slutsats

Vi hoppas, från ovanstående information, blev det klart för dig hur man bestämmer hårets struktur och vilka faktorer som inte har det mest aktiva inflytandet. Tja, för att få ytterligare kunskap om hårbotten, bör du noggrant studera videon i den här artikeln. Informationen i den kommer att vara intressant och användbar, inte bara för professionella hudläkare och trichologer.

Hur ser en hårlampa ut när ett foto faller?

Hårpolering: en beskrivning av proceduren, fördelarna och nackdelarna

Idag ägnar tjejerna mycket tid till skönheten i deras hår. Det är därför skönhetssalonger började uppfinna olika förfaranden som hjälper till att göra krullarna vackra och silkeslena. Även om håret är hårt skadat kan ett förfarande som kallas poleringshår ta itu med detta problem. Vad det är och hur det utförs beskriver vi så mycket som möjligt i den här artikeln.

I poleringen finns det massor av plussar som hjälper till att göra locken silkeslen och mjuk. Men det har också vissa nackdelar, som vi också beskriver här.

Hår över hela längden kan vara annorlunda, varför de fina håren sticker ut och skapar intrycket att håret är skadligt. Polering hjälper till att eliminera dessa små tips och därigenom utjämna krullarna. Du kan göra denna procedur inte bara i en skönhetssalong, utan också hemma, du behöver bara köpa en speciell enhet. Det är mycket användbart att ta bort tipsen med hjälp av en sådan maskin, om håren är splittrad och stratifierad.

Vad är några orsaker till att hår ser ut så här?

Det finns många anledningar på grund av vilka frisyren ser orörlig ut, det kan ofta användas av hårtork och strykning. Det är inte heller ovanligt att krullarna skadas efter perm. Färgning och missfärgning kan leda till brådhet och tvärsnitt. Allt detta elimineras enkelt med en polermaskin.

De skadade håren kan inte botas, därför rekommenderar experter att klippa dem för att påskynda tillväxten av nya. Du kan göra polering ofta nog, och effekten av den varar länge. Detta gör att du kan förbättra hårets utseende och inte spendera mycket tid på styling.

Recensioner om hårpolering är rikliga på Internet. Många kvinnor talar om detta förfarande uteslutande på den positiva sidan, men det finns också damer som anser polering för att vara slöseri med pengar.

Nedan ser vi ut varför resultatet inte uppfyller alla kvinnor, liksom vad som är fördelarna med denna teknik. Du kan göra en sådan hårklippning med en vanlig hårklippare, men du måste använda en viss bilaga för den.

Kort utförande instruktion:

 1. Först måste du tvätta håret. På den smutsiga frisyren hålls inte hårklippningstips, eftersom det inte ger det önskade resultatet. Håren ska vara lätta och viktfria, hudens damm- och sebaceous sekret väger och släpper dem, därför kommer förfarandet att vara ineffektivt.
 2. Därefter räts håret med en enkel strykning, medan det är nödvändigt att släpa varje sträng separat. När frisyren blir slät, kommer poleringens effekt att märkas mycket starkare.
 3. Nästa steg är direktpolerat, börja separera trådarna från baksidan av huvudet och leda gradvis till templen. De sista strängarna bearbetas från templen till kronan. En tunn strand är gjuten i munstycket, och sedan börjar de köra med den här enheten längs krullen och därigenom avlägsna små spetsar som borst. Beroende på hårets tjocklek och längd, tar detta förfarande från tjugofem minuter till tre timmar. Av denna anledning är det värt att ta en assistent.
 4. Efter hårklippningen är klar, tvättas håret igen, och sedan appliceras skäggolja på håret. Således hjälper vi att ytterligare närma och stärka håren, vilket gör resultatet mer uttalat. Dessutom kan du titta på en video om vad det är, hårpolering. Detta kommer att bidra till att mer exakt förstå tekniken för att utföra proceduren.

Vilka är fördelarna med förfarandet?

Denna rekonstruktiva frisyr anses vara ganska ny, det föreföll ganska nyligen i frisörsalonger. Mycket många kvinnor uppskattade resultatet av denna teknik. Polering har många fördelar, som är värda att prata om.

Till exempel, utseendet på frisyren som helhet förbättras avsevärt. Curls blir mjukare och glänsande, små hår är inte utslagna av håret. Effekten kommer att märkas omedelbart, och inte efter en viss tid, vilket också är en stor fördel. Denna frisyr är mycket bättre styling, det är inte nödvändigt att spendera många stylingprodukter, och resultatet kan sparas upp till en månad.

Maskinen hjälper till att ta bort mer än 90% av skadade tips. Det är därför många flickor använder en sådan frisyr att bli av med splittrade ändar, utan att skära av mycket hår. Enheten skär håret helt jämnt, vilket hjälper till att undvika att klyva håret, detta resultat kan inte uppnås med sax.

Ofta försöker tjejerna att växa lockar från kort till medium längd, i så fall vägrar kvinnorna från en hårklippning under lång tid. Även helt friskt hår kommer inte att kunna se vackert ut i det här fallet, och borttagningen av små tips ger ett välskött och attraktivt utseende till ditt hår.

Polering gör det också möjligt att hålla hårets längd, som med vanlig hårklippning, tar mästaren bort cirka tio centimeter av längd och maskinen tar inte mer än en centimeter, vilket blir nästan omärkligt.

Nackdelar med detta förfarande

Tyvärr härdar inte denna polering hår, men ger bara frisyren en attraktiv och hälsosam utseende. På bara en månad kan problemet med delade ändar återvända. Med rätt omhändertagande uppträder utseendet av splittrade ändar efter fyra månader. Det är också mycket viktigt att förstå att krökorna efter polering behöver ständig noggrann vård. Om du inte ska lämna, så kommer inget resultat att märkas.

Det är värt att beakta det faktum att polering inte är för alla, det finns vissa problem för vilka detta förfarande är förbjudet. En sådan hårklippning används till exempel inte i närvaro av hudinfektiösa och svampsjukdomar, såväl som med stark håravfall.

Man bör komma ihåg att maskinen avsevärt tar bort den befintliga volymen, och denna procedur är nästan värdelös för lockigt hår. Således pratade vi om vad det är "hårpolering", på bilden kan du se resultatet av proceduren.

De främsta orsakerna till håravfall med glödlampan, behandlingar

Håravfall är en helt naturlig process tills antalet tappade lås börjar överskrida normala nivåer. Man tror att en genomsnittlig person borde falla inom hundra hår per dag, för vissa är det lite större, för andra är det något mindre. I det fall då det förlorade håret blir märkbart större och deras förlust inträffar tillsammans med glödlampan, måste du leta efter väldefinierade skäl. Först när de avslöjas kommer det att vara möjligt att välja en omfattande behandling som gör att du kan återställa densiteten till frisyren på kort tid.

 • Orsaker till håravfall med glödlampan
 • Återställ normal mängd hår

Orsaker till håravfall med glödlampan

Som glödlampan ser ut har vi alla en vy, du kan också se den här delen av krullen i bilden. Lampan är ett något tjockt vitt huvud, från vilket håret växer, det fixeras i tjockleken på dermis. Under normala processer av mognad och förlust av krullar förblir glödlampan på plats. Hår faller ut tillsammans med glödlampan under inverkan av speciella faktorer. Anledningen till detta fallout är ganska varierat, men de viktigaste är följande:

 • Konstant brist av det mest nödvändiga för kroppen av mikronäringsämnen och vitaminer. En brist på magnesium och zink påverkar håravfall i hela skrot och deras förlust uppstår tillsammans med glödlampan.
 • En överflöd av dihydrostestosteron förekommer ofta hos kvinnor under klimakteriet och graviditeten. Att öka nivån på så kallade manliga hormoner leder till gallring av håret, deras förlust tillsammans med glödlampan. Androgenetisk håravfall hos män blir ofta en indikator på utvecklingen av högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom, och därför bör behandlingen vara snabb.

Orsaker till håravfall och förknippade med hudsjukdomar, dessa inkluderar psoriasis, seborré, dermatit. Fokal skallighet uppträder ofta med syfilis, långvarig stress, under påverkan av kemoterapi. Under inflytande av hudpatologier upphör hårfollikeln att fungera i normalt läge vilket leder till en okontrollerbar förlust av krullar. Samtidigt kan avrundade områden som inte har något märkas på huvudet, sådana bilder kan ses på tematiska platser.

Först och främst bör du aldrig glömma ordentlig vård för ditt hår och hårbotten.

Noggrant studera kompositionen av tvättmedelskosmetik före användning. Det är mycket viktigt att schampon och balm inte innehåller sådana skadliga komponenter som natriumlaurethsulfat eller natriumklorid. De förstör hårets naturliga struktur, orsakar irritation, och kan bidra till mer allvarliga komplikationer, inklusive utveckling av cancer.

Experter rekommenderar att man endast använder naturliga kosmetiska produkter utan tillsats av färgämnen och konserveringsmedel. Bland inhemska tillverkare är Mulsan Cosmetic (mulsan.ru) ledande inom naturkosmetiska produkter. Rengöringsmedel kosmetika från Mulsan Cosmetic kännetecknas av komponenternas speciella naturlighet, vilket framgår av den mycket korta hållbarheten på tio månader.

 • Effekten av aggressiva faktorer. Permanent kemisk perm, användning av färgämnen, temperatureffekter, dåliga miljöförhållanden har en negativ inverkan på hårets struktur, vilket gör att den tunna ut och därmed förlusten.
 • Nedsatt immunförsvar. De skyddande krafterna misslyckas med att människokroppen blir extremt mottaglig för virus-, svamp- och bakterie-mikroorganismer, vilket i sin tur orsakar dermatit i hårbotten.
 • Överdriven håravfall, som skiljer sig och glödlampan observeras ofta under återhämtningsperioden efter allvarliga sjukdomar. Denna process beror på ett brott mot metaboliska processer och användningen av potenta läkemedel.

Hår kan falla ut på olika sätt. Vissa människor har diffus alopeci, det vill säga krullar faller samtidigt från hela ytan på huvudet. Med häckande alopeci är områden utan vegetation som sticker ut på huvudet märkbara, den här versionen av skallighet kan också ses på bilden. Fokal alopeci kan vara både permanent och tillfällig, som passerar efter lämplig behandling.

Återställ normal mängd hår

Om du märker att mängden hår som har fallit ut ökar varje dag, är det bäst att besöka en läkare snart. I stora städer får läkare patienter - trichologer, som på grundval av klagomål och undersökningar föreskriver prov och ytterligare undersökningar för att hitta en specifik orsak till problemet. Om det inte finns möjlighet att kontakta trichologisten, behöver du besöka din terapeut. Håravfall orsakas ofta av problem med sköldkörteln, matsmältningsorganen, långvarig stress. Läkaren behöver veta allt om de symptom som stör dig. Terapeuten kommer också att förskriva test och sedan bestämma om behandling eller hänvisning till en annan specialist - en hudläkare eller endokrinolog.

Om det är uppenbart att håravfall orsakas exakt av störningar i de inre organens eller hormonella obalans, är det nödvändigt att förstå att endast en kurs av specialterapi kan lösa problemet. Förskrivna läkemedel måste dricka under en viss tid, med både dosering och administreringstid. Slutsatser om framgången med behandlingen kan göras på grundval av övervakning av blodprov och på grundval av förbättring av frisyren. Det vill säga, under påverkan av farmakologiska medel, bör den alltför stora förlusten av krullar stoppa. För att säkert veta att den föreskrivna behandlingen hjälper vissa patienter tillvägagångssätt till ett litet knep - de tar ett foto av huvudet före behandlingen och i processen att ta drogen. Speciellt kan du bestämma resultatet från fotot, om du är orolig för fokal skallighet - under behandlingsprocessen är dessa områden gradvis täckta med fuzz och sedan normalt hår.

Förutom den interna behandlingen måste du skapa gynnsamma förhållanden för håret utanför. Det vill säga att du behöver skydda dina krullar från höga eller låga temperaturer, inte använda färger eller bara välja naturliga föreningar. Det är mycket användbart att använda regelbundet självgjorda masker. Folk recept hjälper till att förbättra hårstrukturen, stärka sin glödlampa, mätta hårbotten och krulla sig med det mest nödvändiga för deras tillväxt och styrka med mikroelement och mineraler. Till skillnad från butiksprodukter innehåller hemmagjorda masker bara naturliga ingredienser och därför kan de inte ha negativ inverkan på håret, med rätt förberedelse av receptet.

Vissa serier av kosmetiska hårvårdsprodukter är också tillgängliga. Det är nödvändigt att välja dem från det störande problemet och från typen av lockar. Det är för ett fettigt hår, en serie produkter är lämplig, för torrt hår är det helt annorlunda. Läkartrigologen kan också ordinera laserterapi, huvudmassage, mesoterapi för skallighet. Dessa förfaranden har en positiv effekt på blodcirkulationen, förbättrar metabolism, ökar regenerering av hudceller.

Man måste komma ihåg att det vid dagens medicinska nivå är möjligt att hantera problemet med håravfall av olika skäl. Förbättrad effektivitet av alla förfaranden är också ganska lätt - du behöver bara kontakta en specialist vid en tidpunkt då problemet bara började störa. Tidigare behandling och korrigering av alla patologiska störningar är den allra första pledjan av positiva resultat.

Dimexid för hårväxt

Hårdimexid är ett av de mest effektiva och radikala sätten att öka hårväxten. Visst har många hört talas om de kända hårmaskorna med dimexidum, vilka är aktiva för hårväxt. Dimexid i sig är en antiinflammatorisk, smärtstillande medel som används för att snabbt läka skador. Och som en del av de närande hårmaskorna blir det ett "mirakulöst element" som stärker håret, stannar håravfall, förbättrar hårets utseende och ökar deras tillväxt till 3 cm per månad.

Hårmaskar med dimexidum

Att använda Dimexide för hårväxt har blivit ganska lång tid, för att förbereda en mask med honom är det ganska enkelt, men du måste strikt följa reglerna. Du kan lägga till det när det gäller näringsmässiga masker som innehåller vegetabiliska oljor, decoctions av örter, flytande vitaminer, äggulor och bryggerjäst. Dimexid tränger lätt djupt in i huden och "bär" tillsammans med näringsämnena i masken. Hårfolliklarna får därför lätt de nödvändiga näringsämnena, stärka och växa snabbare.

 1. Masken med dimexid ska se ut så här - 1 del dimexid och 3 delar andra komponenter.
 2. Följ alltid proportionerna, annars kan du orsaka stor skada på ditt hår.
 3. Blanda alla komponenter noggrant för att säkerställa att dimexidmasken är homogen, om enhetligheten är sönder kan du brinna.

Masker för torrt hår med dimexidum bäst kokta med vegetabiliska oljor - jojoba, kokos eller mandel. Och för oljiga hår lämpliga masker med lök eller citronsaft, brandy. För att besegra lukten av lök, lägg till några droppar doftande eterisk olja.

Dimexidmasker

 • Recept 1 - blanda 1 tsk. persikörsmör med 1 tsk någon annan vegetabilisk olja, tillsätt äggula och 1 tsk. lösning av Dimexidum. För fettigt hår, tillsätt 1 msk. konjak. Rör om och applicera på håret först på rötterna och sedan på längden. Wrap huvudet i plast och en handduk och vänta 30 minuter, tvätta med schampo och skölj håret med vatten och citronsaft. Utför en mask 2 gånger i veckan, 1 månad.
 • Recept 2 - blanda 1 tsk. kardborre och ricinolja, tillsätt 5 droppar citronolja, 1 tsk. Dimexid och 1 tsk. olja vitaminer A och E. Lätt värm masken i ett vattenbad och gnid in i hårrotsarna, täck håret med en keps och håll masken i ungefär en timme, skölj med schampo. Gör dimeksidnuyu maskera 1-2 gånger i veckan i en månad.

Dimexid för hårväxt är ett extremt effektivt verktyg som kommer att påskynda hårtillväxten till 3 cm per månad.

Hur man ser vackert hår ut

Innehållet i artikeln

 • Hur man ser vackert hår ut
 • 7 tips för friskt och vackert hår
 • Hur länge kommer håret att dekorera en 50-årig kvinna?

Hårtyper

Briljant hår lockar uppmärksamhet åt sin ägare, men för att behålla denna typ av smycken i utmärkt skick kräver mycket ansträngning.

Effektiv hårvård är möjlig med den korrekta definitionen av deras typ, annars finns det risk för att man förstör dem. Det finns blandat, torrt, oljigt och normalt hår.

Det senare kännetecknas av en hög grad av ljusreflektivitet, vilket ger håret ett strålande utseende. Hårets elasticitet och frånvaron av delade ändar indikerar en väl valda vårdprodukter.

Det bör noteras att håret som inte behöver ytterligare stöd, finns mindre och mindre. Detta beror på tillståndet för miljön och förorening av atmosfären som helhet.

Hår med överdriven fettighet har en matt sken och snart efter tvätten blir det smutsigt i utseende. Liknande problem uppstår på grund av överdriven aktivitet hos hårbotten i hårbotten. Innehavare av en sådan huvudvärk rekommenderas att radikalt granska kosten.

Torrt hår manifesteras vanligtvis av närvaron av delade ändar och beror på felaktig vård. Här bör man använda sparsamma vårdprodukter och speciella kamar med naturliga borstar.

Hår som är fet på rötterna och torrt på spetsarna är en blandad typ. De behöver en kombinerad vård, såväl som att följa den justerade kosten.

Vad påverkar hårets tillstånd

Frisörer tror att det är omöjligt att försumma folkmedicin och bara välja salongmaskar. Ett utmärkt verktyg i kampen för hårets skönhet är ginsengoljor och vetex. Deras unika effekt garanterar lyxigt och välskött hår.

Glöm inte ordentlig tvättning av huvudet: vattnet ska vara varmt, sköljning ska göras flera gånger för att helt tvätta av kosmetika och förhindra hårkonstruktionen från igensättning. Det rekommenderas att tvätta håret inte mer än en gång var 2-3 dagar och inte använda dagliga stylingprodukter - mousser, geler, vaxer, lacker.

För barn rekommenderas att köpa speciella schampon och balsam med speciella märken för försiktig vård. Med kamning bör det vänta tills håret är helt torrt.

I vilket fall som helst är användningen av en hårtork, pleyki, likriktare och borstar med luftflöde något begränsad.

Vilka är hårtyperna

Varje persons utseende är unik. Men alla faller under vissa standarder och ingår i den angivna ramen av vilken typ som helst. Mänskligt hår är också föremål för klassificering. Det är uppdelat på många grunder, inklusive ras, färgtyp, och även hur snabbt huvudet blir smutsigt.

I den här artikeln kommer vi att prata om vilka typer av hår som är, hur de skiljer sig, och ta reda på hur du bestämmer din typ.

Typer och typer av hår

Varje person har olika hår - någon har lockigt hår, en annan har vågigt hår, och den tredje har rakt hår, som om det är ett strykjärn. Det finns många sorter, såväl som tecken, enligt vilka varje typ hänför sig till en eller annan klassificering. Hur delar håret?

 1. Genom ras.
 2. Färgschemat.
 3. Huvudföroreningshastigheter (aktivitet av talgkörtlar).
 4. Enligt strukturen (styrkan hos disulfidbindningen).

Låt oss gå vidare till beskrivningen av varje typ och överväga dem separat.

Genom ras

Vi märkte alla att människor med olika raser har olika hårfärg och struktur. Jordens befolkning är uppdelad i fyra huvudgrupper:

De karakteristiska funktionerna för varje rashårstyp är enligt följande.

 1. Kaukasier och Australoider är av slavisk typ. Detta är ett tunt, medeltjockt hår, vars färgpalett sträcker sig från blond till mörkbrun.
 2. Mongoloider är asiatiska. Detta är tjockt tjockt hår, mestadels mörka nyanser. Dessa är lockiga, men de är oftast släta.
 3. Negroider har afrikansk hårtyp. Dessa är små elastiska krullar av svart färg. Vid beröring är de tuffa och grova.

Sedan Australoid-rasen visade sig genom att blanda de tre andra, har de kombinerat hår.

Efter färg

Naturlig palett är uppdelad i två huvudtyper hår efter färg - varm och kall.

 1. Den varma färgtypen innehåller blondiner och brunhåriga, där den guldfärgade nyansen råder, såväl som röd och brunett med ett dominerande rött pigment.
 2. Blondiner och brunhåriga med en asy nyans och brunetter med ett övervägande grönt pigment, har en kall färgtyp.

Det rekommenderas inte att ändra färgtyp, det vill säga att flytta från kall till varmt och vice versa. Detta beror på det faktum att en person lägger till visuellt vid flera års ålder och ibland ser helt roligt ut när till exempel naturliga ljusa röda rötter växer när resten av längden är färgad i askblond färg.

Vid aktiviteten av talgkörtlarna

Intensiteten av förorening av huvudet bestämmer också huvudtyperna av hår som är:

Hur skiljer sig de från varandra?

 1. Den torra typen är tunn, benägen till brittleness och sektion. Denna typ förekommer sällan på olackerat, naturligt och friskt hår, eftersom torrhet är ett tydligt tecken på ett antal tricologiska sjukdomar, såsom seborré, trichoptilos, det första berövande skedet.
 2. Fetttyp är vanligare i naturligt hår. De är för snabbt förorenade på grund av hyperaktivitet hos hårbotten i hårbotten.
 3. Normal är friskt hår med likformig densitet.
 4. Den kombinerade (blandade) hårtypen är den vanligaste typen. Det kombinerar två eller ens alla tre typer samtidigt. Till exempel finns feta rötter med normala eller torra ändar.

Om normalt hår snabbt byter typ, bör behandlingen påbörjas omedelbart, eftersom tidig behandling är effektivare och billigare.

Enligt styrkan hos disulfidbindningen

Med vilken princip klassificeras hårtyperna med tanke på deras svavelbroarstyrka? - de är som följer:

Alla dessa arter skiljer sig från varandra i form.

 1. Om vi ​​undersöker under ett mikroskop ett tvärsnitt av ett rakt hår, så ser vi att den är rund. Frånvaron av disulfidbindningar gör dem till den mest hållbara bland alla andra typer.
 2. Vågigt hår anses vara ofullständigt lockigt. De har formen av en ljus oval i tvärsnitt.
 3. Curly - det krullar med en diameter på 2 till 5 centimeter. I ett avsnitt liknar de en starkt oblatt ellips.
 4. Mycket lockigt - det här är små krullar mindre än 2 centimeter i diameter. Tvärsnittet av sådana krullar ser ut som jordnötter i skalet. Denna typ av hår är den mest spröda. Oftast förekommer det i representanter för Negroid-loppet.

För korrekt vård måste du ta hänsyn till alla dessa tecken. Till exempel kan ett torkschampo endast användas för fet hår, för annars kan det förvärra trichoptilos eller nodulär sjukdom.

Andra arter

Förutom de fyra huvudtyperna av hår finns det två ytterligare, varav en är glasögon. Det här är ett slags grå hår, vilket är svårt att färga och perm. Visuellt ser dessa genomskinliga ut, har en gulaktig färg och svårt att röra vid. Denna typ ger en svag reaktion med beredningarna, eftersom det övre skaliga skiktet har en keratiniserad struktur och tillåter inte kemiska medel i medulan.

Den andra typen, som inte är relaterad till de viktigaste, är pistolen. Det förekommer hos barn under två år och hos gamla människor. Det känns som bomullsull, passar inte bra och saknar densitet. Gunhår hos barn över tiden ger plats för fullvärdiga, och de gamla faller ut.

Så här bestämmer du din hårtyp

För att bestämma din egen hårtyp måste du vara uppmärksam på följande tecken:

 • mjäll;
 • delade ändar (trikotilos);
 • nodulär sjukdom (närvaron av tätningar längs hårets längd i form av en liten boll);
 • frekvens av huvudförorening
 • entanglement intensitet (våt och torr).

Överväg i mer detalj dessa egenskaper bestämmer vilken typ av hår.

torr

Närvaron av mjäll tyder på att hårbotten påverkas av en svamp som påverkar follikelns tillstånd och i vissa fall leder till håravfall. Aktiv peeling är ett tecken på torrhet. Mjölk måste behandlas som en svampinfektion är smittsam. Om desquamation åtföljs av klåda och rodnad i huden, är det nödvändigt att kolla med en trikolog för förekomst av torr seborré.

Split ends och nodular sjukdom indikerar också att håret är torrt. Och även ett sådant tecken är om de är tunna, de är mycket förvirrade och blir inte smutsiga under lång tid.

fettsyra

Det största problemet med denna typ av hår - snabb förorening och förlust av form av styling. Den höga aktiviteten hos talgkörtlarna indikerar närvaron av en sådan sjukdom som fet seborré. Ibland är störningen av fettkörtorna åtföljd av klåda, mjäll och förlust.

Sådant hår efter några timmar efter tvätt ser smutsigt ut.

normal

Denna typ innefattar hälsosam, inte påverkad av trichoptilos och nodulärt tätnings hår. De är inte förvirrade, utan mjäll och behöver inte tvätta mer än två gånger i veckan.

kombinerade

Detta är den vanligaste typen, eftersom kombinationen av feta rötter med normala eller torra ändar är vanligare än alla andra. Sådant hår är snabbt förorenat, men förvirrat och brutet.

Varför förändrar håret sin typ

Huvudskylten att bestämma hårtypen är fettkörtelns arbete. Det beror direkt på vilken typ de kommer att behandlas. Sebaceous körtel påverkar inte bara hårets utseende, utan även hårbotten. Det beror på det faktum att det utsöndrade fettet skyddar det skaliga skiktet och epitelet från uttorkning, irritation och klåda. Försvagad funktion hos körteln hos hårsäcken manifesteras av överdriven knapphet eller ökad aktivitet hos den utsöndrade utsöndringen. I båda fallen är det nödvändigt att eliminera orsakerna till misslyckande.

Vad leder specifikt till sönderfall i arbetet med talgkörtlar?

 1. Hormonal obalans - graviditet, amning, hormonfel, menopaus.
 2. Stress.
 3. Upprepad färgning.
 4. Ojämnhet av kosmetiska förfaranden till hår eller hårbotten.
 5. För ofta tvätt.

Sebaceous körtlar kan också intensifiera sitt arbete på grund av stark fysisk ansträngning och tar anabola droger.

Så här ändrar du din typ

Är det möjligt att byta typ av hår och hur man gör det? Det finns flera sätt att ändra det, inklusive:

 • ordentlig vård;
 • perm;
 • keratin eller permanent rätning;
 • färgning.

Men det finns också sådana parametrar som inte kan ändras - det här är genetiskt inbyggda tecken. Till exempel, den typ av hår som ges av naturen på grund av ras förändras inte. Om du föddes med asiatiskt hår blir de aldrig slaviska. Detta hänför sig till den naturliga färgen och styrkan hos disulfidbindningen. Oavsett hur mycket du färgar, krular eller räter ut ditt hår, kommer de att växa till samma form eller färg som läggs ner av genetiken. Och det är också omöjligt att byta glasögonhårigt hår.

Men du kan ändra:

 • aktiviteten hos talgkörtlarna
 • disulfidbindning;
 • färg.

Låt oss ta reda på hur du gör det här.

Förändringar i aktiviteten hos talgkörtlar

En vanlig hårtyp är en standard som andra arter behöver tas med. För att ändra aktiviteten hos talgkörtlarna gör du följande.

 1. Eliminera torrhet kommer att hjälpa fuktgivande komplex och tvättmedel som inte innehåller sulfater.
 2. Näringshår spelar också en viktig roll vid behandling av torrhet. Det är nödvändigt att börja med masker på en olja och keratinbasis. Det är bättre att köpa dessa vårdprodukter färdiga än att göra dem själv från det som låg i kylen.
 3. Djuprengöringsschampo, som du behöver använda i en månad och undviker att få balm eller balsam på huvudets rotszon, hjälper dig att bli av med fett. Om det är nödvändigt att eliminera fettinnehållet i rötterna och trichoptilosen vid spetsarna, sedan efter att ha shampooat huvudet med ett djupt rengöringsschampo, applicera serum i ändarna med en balsam och en lödsektion.
 4. Och hjälper också perm.

Om användningen av kosmetika inte ger synliga förbättringar inom en månad, så finns det en risk för att hårproblem är tecken på hårbottensjukdomar. I det här fallet måste du ansöka om medicinsk behandling till läkare-trichologen.

Hur man byter disulfidbindning

Skapandet eller förstörelsen av svavelbroar är en tillfällig åtgärd. Det är omöjligt att räta eller krulla krullarna för alltid, eftersom den genetiskt inbyggda hårformen kommer att växa i sin ursprungliga form.

 1. Det är möjligt att vända raka strängar till lockiga krullar på många sätt, varav den mest hållbara är permanent perm.
 2. Du kan ändra hårets vågiga struktur genom att räta ut det i ett jämnt tillstånd, eller omvänt genom att linda det med olika stylister.
 3. Curly curls kan ändras helt eller delvis (till vågens tillstånd) deras rätning. Den mest långsiktiga metoden är det japanska permanenta rätningsförfarandet. Du kan också vända intensiva krullar till ljusvågor med hjälp av brasiliansk keratisering.
 4. Mycket krusigt afrikanskt hår kan inte helt rätas, eftersom de bryter mot de särdragen i deras struktur. Men du kan ta med till de stora krönen.

Innan du använder permanenta metoder, testa uthålligheten hos ditt hår. För att göra detta, skära en tunn strand och placera i den kemiska kompositionen, och efter en halvtimme, ta bort och dra ändarna. Om det inte sträcker sig och inte bryts, fortsätt sedan med proceduren.

Sätt att ändra färg

Färgning kan göras i ljus eller mörk nyanser, men bara utan att gå utöver sin färgtyp. Om du till exempel har en naturlig färg - ashy blond, bör blackouten göras utan att du får varma färger.

Vi måste komma ihåg att förändring av den naturliga färgen endast är möjlig en stund, eftersom de växande rötterna kommer att ha en naturlig nyans.

Vilka typer av hår kan inte ändras

Rasets anknytning till ett hår är en genetiskt inneboende typ, som inte förändras i strukturen, eftersom den är medfödd. Till exempel, oavsett hur mycket du vrider raka strängar, kommer de inte att växa lockigt. Eller tunt slaviskt hår kommer inte att kunna omvandlas till tjocka asiatiska.

Keratiniseringen av cuticle med vitgråt hår är ett fenomen som inte är helt förstått, och varför håret tar på sig en sådan struktur är inte känd för viss. Förlusten av pigment, åtföljd av grovskiktets grovbildning, leder till låg känslighet för kemiska preparat. Denna typ av hår är inte längre möjligt att ändra.

Vanliga frågor

Det här avsnittet innehåller de vanligaste frågorna till frisörerna, som vi kommer att försöka ge detaljerade svar på.

 1. Hur hittar du din hårtyp hemma? Observera efter vilken period de första tecknen på huvudföroreningar uppträder. Om stylingen ser blek efter 12-16 timmar har du en fet typ. Om efter 2-4 dagar, då normal. Tja, när det inte förlorar sin form i mer än fem dagar, så är detta ett tydligt tecken på torrhet.
 2. Vad är skillnaden mellan dam- och herrhår? Kemisk sammansättning och struktur hos människohår beror inte på innehavarens kön. Parametrarna som bestämmer hårtyperna hos män är identiska med tecken på separering hos kvinnor. Det bör dock noteras att killarna är mindre benägna att uppleva utsatta för torrhet eller kombinerade hårtyper. Detta beror på att män är mindre benägna att utsätta dem för kemiska förfaranden, såsom färgning eller permanent perm.
 3. Vilken typ av hår går i glasögonigt grå hår? Oftast är de torra sårbara för detta, eftersom sebaceous körtel, som ger en otillräcklig mängd utsöndring för att skydda hårbotten, leder till keratinisering av skiktet.
 4. Vilka hemmetoder används för att göra det torra håret normalt? Du kan bli av med tecken på torrhet med vanliga närande masker. En effektiv vårdprodukt erhålls genom att blanda färsk aloejuice med arganolja i samma proportioner. Applicera det efter varje shampooing och lämna i 30-40 minuter. För masker är det nödvändigt att använda endast hydrolyserade oljor, eftersom den vattenlösliga strukturen är väl tvättad, lämnar inte en fet film på det skaliga skiktet. Ofta är orsaken till torrhet en kränkning av det vattenbaserade balansen i medulla, och intensiv fukt i form av aloejuice hjälper till att återställa det.
 5. Hur man eliminerar fettinnehållet vid rötterna, för att inte skada de torra tipsen? För att klara det här problemet kommer det att hjälpa till. För att inte försvaga torrhet och brittleness i ändarna, gör bara Fleecing, Bouffant eller Boost Up en basal volym. I motsats till den vanliga "kemi", under dessa procedurer påverkas inte ändarna av strängarna, vilket gör att du kan eliminera alltför mycket fettinnehåll i rötterna utan att skada hela längden.

Avsluta artikeln, vi kommer ihåg - de viktigaste typerna av hår är uppdelade på ras, färg, aktivitet i talgkörtlar och styrkan hos disulfidbindningen. Du kan själv bestämma hur de är - torr, normal eller fet, genom att observera hur snabbt ditt hår blir smutsigt. Och du måste också komma ihåg att vissa tecken tyder på deras sjukdom eller hårbotten. Om kosmetiken inte lindrar peeling och klåda på månadens attraktion, behöver du konsultera en tricholog.

Snyggt hår: de tre bästa tecknen och 8 största hemligheter

Hur uppnår du perfekt hälsoskinnigt hår? Vi avslöjar alla hemligheter, vi gömmer ingenting!

Vackert, hälsoskinnigt hår är en viktig del av bilden av någon tjej. Vad gör håret preparerat? Hur håller håret glänsande med modern ekologi, stress på jobbet och frekvent färgning? Vi försökte hitta svar på dessa frågor i ATH-utgåvan.

Endast välbeklädda hår ser lös ut

Låt oss börja med frågorna. Vad är välstyrt hår? Vilka faktorer gör förbipasserande, när du tittar på ditt hår, sakta ner glädjesteget?

3 huvud tecken på välskötta hår

 1. Rik naturlig färg. Detta betyder inte nödvändigtvis naturlig färg. Korrekt utvald nyans kan se ännu bättre ut än det naturliga, eftersom mångfacetterade moduleringar och levande styling av klargjorda strängar endast kan uppnås med hjälp av färgning. Spara inte på färgämnen och ta hand om färgat hår, så du sparar inte bara din favoritfärg under lång tid utan även hälsan och längden på ditt hår.
 2. Välskötta hälsosamma tips och övergripande snyggt utseende av hår. Experter rekommenderar att tipsen skärs var tredje månad. Delade ändar kan inte återställas, de kan bara förhindras. På hur du sköter om dina tips, kan du läsa i vår artikel. Vår favoritolja för tips på grundval av Dove's African Macadamia Oil "Transforming Care" kommer att bidra till att förhindra skador och behovet av frekvent skärning.

Hur man uppnår välskött hår hemma?

Många svar följer från definitionen av välskötta hår. Vi har sammanställt ett hårvårdsprogram för dig som hjälper dig att uppnå glänsande, mjukt och friskt hår.

Välskötta lockar ser väldigt romantiskt ut

Steg 1.

Titta på dina tips. Tipsen är huvudindikatorn för välskötta hår: om de delar sig, ser det ut som det är snuskigt och förstör hela hårets huvud. För att håret ska se ut som en miljon måste skälet vara jämnt. Även om du skär ditt hår i en halvcirkel eller triangel. Om du har en hårklippning i en kaskad eller en stege, ska alla linjer vara klara. För att skydda håret från torrhet och brittleness, använd specialverktyg. Prova att klippa med het sax.

Steg 2.

Kombinera salongvård med hemmet. Gör oljemaskor, älska kokosnöt och arganoljor. Försök att skölja håret med örtdekok. Innan du använder naturliga ingredienser för att återställa och närma hår, var noga med att ta ett allergitest. För att göra detta, använd den valda ingrediensen vid armbågens eller handleden. Många skönhetsbloggar rekommenderar att man byter balsam-sköljmasken med en mask och håller den i 2-3 minuter efter varje tvätt. Den mest lämpliga - fuktgivande masken.

Steg 3.

#BeautyHack från redaktören: försök att inkludera naturliga oljor och sprayer med effekten av extra glans i din dagliga skönhetsrutin för att få wow-effekten efter styling. När håret är kallt, applicera en eller två droppar olja till hela längden på håret, undvik rotzonen. Istället för olja kan du använda en spray för glans, i det här fallet behöver du 2-3 klick. Extra bonus: den här flaskan kommer att hålla länge!

Steg 4.

Om du inte är redo att behålla skugga, kassera färgning. Enig, det kan låta för kategoriskt, men komplexa salongfärger, till exempel en kall blond, är väldigt nyckfulla och kräver noggrant underhåll, som består av speciella schampon och färgkorrigeringsmedel. Om du försummar vården kan skuggan bli en vacker pärlemor till gulaktig eller till och med rostig. Välskötta hår kan inte se ut så. Om du vet att du inte kan behålla färg, välj lättanvända nyanser (olika nyanser med rött pigment och mörka färger är mindre nyckfulla) eller skugga den naturliga färgen med naturliga färgämnen.

Steg 5.

Skydda ditt hår. Från solen, saltvatten, vind, kyla, miljöpåverkan och, naturligtvis, heta stylingapparater. På semester, var noga med att applicera en spray med hög SPF-nivå och ha på sig en hatt. Applicera termiska skyddsmedel före installation. Sova inte på syntetiskt sängkläder (hår som hint). Vid sänggåendet, fläta en lätt flät så att ditt hår inte gnuggar mot kudden och varandra.

Shine är en indikator på hårhälsan

Steg 6.

Välj rätt dagligt vårdprogram. Tvätta håret regelbundet, men ta dig inte bort. I de dagar då håret inte ser väldigt friskt ut, använd ett torrt schampo. Använd endast en kam av naturligt trä, helst med sällsynta tänder. Gå inte till sängs med ett vått huvud, åtminstone lite torrt hår med en handduk. Kamma aldrig vått hår.

Steg 7.

Bekämpa "nere". Kan du föreställa dig att hertiginalen i Cambridge låter håret springa? Stickning "ner", och här talar vi inte om vågorna och lockarna, skämmer över hela frisyrens övergripande utseende, det ser inte perfekt ut, "med en nål". Använd hår olja eller lack. Undersök outplånliga remedier för oskärliga krullar, som krämer och sprayer, utformade speciellt för att ta hand om poröst hår.

Steg 8.

Ta hand om din kost. Inkludera i kost av grönsaker, frukter, nötter, fisk. Ge upp snabbmat och minimera konsumtionen av alkohol och socker. Samråd med en läkare, ta vitaminer och probiotika.

30 intressanta fakta om hår som du inte visste

Visste du att håret på ditt huvud kan bära vikt av två elefanter, eller det röda är den sällsynta hårfärgen? Vi samlade för 30 intressanta fakta om hår som du inte visste.

30 BILDER

1. Trots det faktum att hår oftast används som bevis för att undersöka brott, är det omöjligt att identifiera könsägaren från köksprovet. (Foto: Rafe Swan / Getty Images)

2. På grund av hårets struktur är det möjligt att bestämma vilka ämnen som någonsin varit i blodet hos en person, inklusive droger. (Foto: AP).

3. Omkring 5 miljoner hårlökar ligger på människokroppen. (Foto: Mood Board / Rex Funktioner).

4. Alla hårsäckar i människokroppen bildas under fosterutveckling, och närmare bestämt när embryot är ungefär fem månader gammalt. (Foto: PeopleImages.com).

5. Våt hår kan förlängas med så mycket som 30 procent jämfört med torr. (Foto: whitetag / Getty Images)

6. Svart hårfärg är den vanligaste i världen. Ägare av blont hår är bara 2 procent av människor på vår planet. (Foto: Don Mason / Blend Images).

7. Auburn är den sällsynta hårfärgen som finns i endast en procent av världens befolkning. Om du vill känna dig exceptionell - färga håret i denna sällsynta nyans med hjälp av Matrix Socolor Beauty-resistant hårfärg recensioner om vilka bland de tjejer som använder den, är bara de mest positiva. (Foto: deinfo / Getty Images)

8. Varje gång ett hår faller växer en annan i sin plats. Detta kan upprepas upp till 20 gånger under hela livet. (Foto: MachineHeadz / Getty Images).

9. Hår är den andra, efter benmärgen, den snabbast växande vävnaden i människokroppen. (Foto: Boris Roessler / dpa).

10. Xie Qiuping från Kina har det längsta håret i världen. Hon började växa dem vid 13 års ålder, och mätt den 8 maj 2004 var deras längd 5,627 meter. Flickan kom in i Guinness Book of Records som ägare till det längsta håret på planeten. (Foto: Top Photo Group / REX).

11. Vid varje given tillfälle är 90 procent av ditt hår i tillväxtfasen medan resten ligger i viloperioden. (Foto: Robert Llewellyn / Corbis).

12. Blont hår i det antika Grekland var förknippat med prostitution. (Foto: Jennifer Okamoto / Getty Images)

13. De antika grekerna trodde att människor med rött hår efter döden vänder sig till vampyrer. (Foto: Jasmina81 / Getty Images)

14. Avlägsnandepionjärerna är de forntida egyptierna, som först började ta bort oönskade hår från kroppen. (Foto: ASSOCIERAD PRESS).

15. Trichotilosis är det vetenskapliga namnet för split ends. (Foto: Edward Kinsman / Getty Images)

16. Den högsta andelen människor med rött hår - 13 procent - bor i Skottland. (Foto: Karan Kapoor / Getty Images)

17. En förlust på 40 till 150 hår per dag anses vara normalt. (Foto: Gary Bryan / Getty Images)

18. Afrikanska håret växer långsammare än andra människor på planeten och är mer mottagliga för skador. (Foto: Ocean / Corbis).

19. Varmt väder stimulerar hårväxten, medan kallt väder hämmar det. (Foto: Philipp Nemenz / Getty Images).

20. Har du någonsin undrat varför vi har så mycket hår? Och allt eftersom huvudet inte har ett skyddande lager av fett, och håret fungerar som ett isolerande skikt. (Foto: Storostfoto / Getty Images).

21. En vuxen man spenderar i genomsnitt fem månader av sin livsberoende stubb på sitt ansikte. (Foto: OJO Images / REX).

22. Blonda parykar är i genomsnitt 3 gånger dyrare än i mörka ödlor. (Foto: Heckmannoleg / Getty Images)

23. Ett hår kan ta ca 100 gram av vikt. En person har i genomsnitt 100 tusen hår, det vill säga tillräckligt för att stödja vikten av två elefanter. (Foto: Stuart McClymont / Getty Images)

24. Det visar sig att regelbundet skär av hår, som det trodde, inte alls bidrar till deras snabba tillväxt, utan bara för att avlägsna splittrade ändar, vilket gör håret mer sprött. (Foto: Juice / REX).

25. Blondiner och blondiner har mer hår på sina kroppar än människor med mörkt hår. (Foto: OJO Images / Getty Images).

26. Hårets rot, som ligger under huden, är dess enda levande del. (Foto: phasinphoto / Getty Images)

27. Livslängden hos ett enda hår är ca 5 år. (Foto: Mood Board / Rex Funktioner).

28. Goosstötar på människokroppen förekommer som ett resultat av muskelspasmer runt hårsäckarna som orsakas av kyla eller rädsla. (Foto: Bele Olmez / Getty Images)

29. Inte en person i världen har helt rakt hår. Alla typer av hår tenderar att snurra under tillväxten, deras skillnad är endast i olika grader av vridning. (Foto: Tetra Images / Getty Images).

30. Om en man inte rakar skägget genom hela sitt liv, kommer han att växa till 9 - 10,5 meter i längd. (Foto: Blend Images / Getty Images).Nästa Artikel
Komba hårrätare - vilket är bättre, hur man använder recensioner