Hur bota fokal alopeci?


Fokal (alopeci) alopeci är en sällsynt sjukdom som uppträder hos män, kvinnor och till och med barn. Denna patologi lockar uppmärksamheten hos forskare, för Fortfarande är den spontana och slutliga håravfallsprocessen fortfarande oklart.

Symptom på fokal alopeci

Fokal alopeci börjar plötsligt och kan sluta lika plötsligt. Varaktigheten av ett sådant utbrott är annorlunda - sjukdomen kan leda till signifikant håravfall eller stopp inom en vecka, vilket påverkar områden i ett litet område.

Centret av alopeci med denna typ av alopeci har en tydlig kontur av en rund eller oval form, deras antal kan vara annorlunda. Samtidigt är hårfolliklarnas mun väl bevarade. Ytan på ytan är jämn, ljus, utan peeling. I den aktiva skaldethedspasen tar hampa ut ett utropstecken, och en zon av "lös hår" noteras längs linjen av fokusets kanter.

I regressionsprocessen framträder fluffigt hår i fokusområdet, men med tiden förvärvar de en normal tjocklek och färg. En oväntad återupptagning av hårväxten på befintliga skador kan ske samtidigt som nya skador uppträder i andra områden.

Orsaker till Alopecia Alopeci

Orsakerna till fokal alopeci har studerats otillräckligt, forskning på detta område utförs till denna dag. Bland de huvudsakliga antagandena är följande faktorer:

 • stress, nervösa chocker;
 • fysisk skada
 • kroniska infektionssjukdomar (särskilt dermatologiska);
 • genetisk predisposition;
 • Fel i autoimmuna mekanismer.

Behandling av fokal alopeci

Det finns många åsikter om hur man behandlar fokal alopeci. Samtidigt är ingen av de befintliga metoderna universella, eftersom orsakerna till sjukdomen är olika, och det är ofta ganska svårt att ta reda på det. Samtidigt är många fall av spontan helande och fullständig befrielse från denna patologi kända utan användning av speciell terapi.

För diagnos av fokal alopeci utförs en mikroskopisk undersökning av håret, follikelns tillstånd och hårets hår studeras. Ett antal andra studier genomförs även - blod- och urintester, ultraljudstester etc. På grundval av resultaten kan olika läkemedel av både lokal och systemisk verkan (lugnande medel, immunmodulatorer, kortikosteroider, mineral-vitaminkomplex etc.) ordineras..

Terapeutiska procedurer vid behandling av fokalalopeci syftar huvudsakligen till att stimulera hårväxten. En individuell behandlingskurs är föreskriven med hänsyn till patientens ålder, varaktigheten av den patologiska processen och området för hårbottenhet.

Behandling av fokal alopeci folkmekanismer

Tänk på flera sätt att bota fokal alopeci, som erbjuds av traditionell medicin:

  1. Mala 20 skalade valnötter och blanda dem med 80 ml vegetabilisk olja. Gnid blandningen dagligen över natten i de drabbade områdena.
  2. Förbered tinkturen av röda paprika, vik 4 puddar av medelstorlek med en halv liter vodka och låt sätta i 3 veckor på en mörk plats. Dagligen gnuggar tinkturen i lesionerna och de omgivande områdena av huden.
  3. Mala några vitlöksklyftor till ett tillstånd av grus, applicera på områden av skallighet i två timmar. Därefter tvätta håret med schampo. Förfaranden för att genomföra veckovisa kurser med pauser i 10 dagar.
  4. I två månader dagligen injiceras aloejuice i lesionerna. Ta sedan en paus i en månad och upprepa kursen.
  5. Blanda en matsked färsk lökjuice i lika stora mängder med kardolja och varmt kokt vatten. Applicera produkten på de berörda områdena i 2 timmar, skölj sedan med schampo. Förfarandet utförs 2-3 gånger i veckan.

Orsaker och behandling av fokal (gestat) alopeci

Kosmetiska defekter bringar alltid mycket besvär, särskilt för kvinnor. Alopecia areata är en av dem. Kronisk sjukdom är inte ett hot mot det allmänna hälsotillståndet eller dödligt farligt, men kan leda till allvarliga depressioner med psykisk störning. Skador på folliklar orsakas av autoimmuna störningar, vanligen förekommande mellan 15 och 30 år. Hälften av patienterna återhämtar sig på ett år. Samtidigt noterar många människor upprepade episoder av sjukdomen som inträffar senare. Fokal alopeci observeras vanligtvis hos personer med naturligt mörkt hår.

Orsaker till sjukdom

Faktorer som provocerar sjukdomen är:

 • Ärftlig predisposition Ofta förekommer fokal alopeci i nära släktingar.
 • Hormonala störningar. Nedsatt funktion av binjurebarken, hypotalamus, hypofysen, sköldkörteln.
 • Förekomsten av infektiösa foci i form av tonsillit, rhinosinusit, karies.
 • Skiftad stress.
 • För framväxten av alopecia areata kan orsakerna vara störningar i aktiviteten hos det autonoma nervsystemet, vilket orsakar spasmer av arterioler, prepillarier, vilket leder till en ökning av blodviskositeten.

Undersökningen gör det möjligt att bestämma de sanna orsakerna till sjukdomen, manifestationen av symtom varierar från en person till en annan och beror på människors hälsa.

Kliniska former

I de flesta fall observeras fokal alopeci i hårbotten. Det finns flera former av sjukdomen, som skiljer sig i graden av dess manifestation:

 • Local. Förlust av håret är rund eller oval.
 • Blandningar Ribbat. Lesionen liknar ett band som sträcker sig från templet till baksidan av huvudet.
 • Delsumma. Multifokala områden sammanfogas för att bilda en större.
 • Total. Det är en fullständig frånvaro av hår på huvudet, inklusive ögonbryn och ögonfransar.
 • Universal. Formen av sjukdomen när symptom observeras i flera år. Gamla foci ersätts av nya, periodiskt uppstår en förvärring. Det kännetecknas av frånvaro av hår över hela kroppen. Det förekommer i ett fåtal fall - högst 7%.
 • Nestande alopeci. Det anses vara den svåraste formen av sjukdomen. Fokal håravfall åtföljs av skador på naglarna.

I fallet med en sjukdom i sjukdomen är det möjligt att överföra en klinisk form till en annan. Platser där det är skallighet, orsaka inte obehag i form av inflammation, klåda. Vissa patienter har en liten stickande känsla i det drabbade området.

Uppenbarelsen av alopeci hos kvinnor

Kaldhaltighet bland det rättvisa könet är mindre vanligt än hos män och orsakar allvarligt psykiskt obehag. Utseendet på en enda blek patch kan täckas med hår, förändra frisyren, men det är mycket svårare att dölja sjukdomen i händelse av många foci. Lugnar det faktum att alopecia areata är behandlingsbar, ibland kan det till och med gå ensam. Orsaken till sjukdomen är ofta skada på håret som ett resultat av perm, användning av curling, hårtork, strykning, vilket bryter mot hårets struktur.

Manifestationen av alopeci hos män

De första symptomen förekommer i form av en liten skallig fläck på kronan. Gradvis växer dess gränser, och platsen ökar i storlek. Alopecia areata kan påverka hakan, kinderna, vilket orsakar tuftliknande utseende hos ett växande skägg. Sjukdomen påverkar människor i alla åldrar, ofta tonåringar. Hos barn är huvudsymptomen en porös hud. På kanten av det drabbade området finns en tillväxt av svagt och tunt hår.

Steg av sjukdomen

Alopecia areata förekommer i tre steg, beroende på svårighetsgraden av symtom:

 • Progressivt stadium. På huden bildas hyperemiska områden med fläckar av skalliga fläckar. Patienten klagar över stickningar i det drabbade området, brinnande känsla. Fallen hår kan hittas överallt. Området i hjärtat är litet - upp till 1 cm. Håret går lätt och är lätt att ta bort när det är utdraget.
 • Stationär scen. På skadan är det små tecken på inflammation, huden blir blek.
 • Steg av regression. Det finns en gradvis återhämtning av hårväxten. Processen börjar med utseendet av en ljuskanon, och förtjockning och pigmentering av hår sker, vilket ger ett starkt och hälsosamt utseende.

På nagelplåtarna som påverkas av fokal alopeci finns en längsgående strimmel, pinhål, på spikens kant bildas ett vågigt mönster.

De grundläggande principerna för behandling

Innan du börjar bli av med obehagliga symptom måste du ta reda på orsakerna till sjukdomen. För att kunna veta hur man bota fokal alopeci hos en viss patient behöver en tricholog undersöka noggrant. Urval av terapeutiska metoder görs med hänsyn till patientens individuella egenskaper. Om häckning av alopeci orsakas av störningar i de inre organen, krävs lämplig medicinsk vård.

Behandling av fokal skallighet innefattar flera komponenter: tillhandahållande av psykologisk hjälp, individuellt urval av effektiva metoder, förklara patienten orsakerna till sjukdomen, dess långa tid, möjligheten till självläkning.

Innan behandling av fokal alopeci, är det nödvändigt att genomgå en undersökning, inklusive besök på flera specialister - en endokrinolog, en otolaryngolog och en kvinnogynekolog. Tilldelat blodprov för identifiering av hormoner, mängden järn, närvaron av toxoplasma.

Behandlingen utförs på olika sätt: med hjälp av medicinska preparat avsedda för intern och extern användning; fysioterapeutiska förfaranden. I det extrema fallet, när dessa metoder inte ger ett positivt resultat, görs en hårtransplantation.

Det händer att om behandlingen av fokal alopeci stoppas, kommer den att återkomma i form av inneboende symptom.

Drogterapi

Beroende på orsakerna till alopecia alopeci, föreskrivs mediciner. Med hjälp av läkemedel är det möjligt att rätta till de befintliga sjukdomen i kroppen, för att bota samtidiga sjukdomar. För internt bruk rekommenderas vitamin-mineralkomplex med högt innehåll av järn, antioxidanter, kortikosteroider, immunosuppressiva läkemedel. Vid upptäckt av infektionsfält används antiinflammatoriska läkemedel.

Förbättra mikrocirkulationen hjälper Troxevasin, Trental. Livsmedel innehåller Actovegin, Solkoseril. Läkemedlet Phenibut har en mångfacetterad effekt. Förutom antioxidant och sedativa egenskaper har den förmågan att förhindra vidhäftning av blodelement.

Behandling av fokal alopeci är inte komplett utan användning av medel för extern användning. Dessa inkluderar alla sorters salvor, krämer, lotioner. Den huvudsakliga aktiva beståndsdelen i kompositionen av dessa läkemedel är: heparin, vilket kan minska sannolikheten för trombbildning. verapamil, som förhindrar regenerering av keratinocyter, på grund av blockeringen av kalciumtubuli i cellerna. För att öka mikrocirkulationen, föreskrivs läkemedel som en del av som är bodyaga, vitlökjuice, lök, kronolja. Den effektiva effekten orsakas av att applicera på det drabbade området en 20% lösning av terpentin blandad med ricinolja, 10% tinktur baserad på rödpeppar.

sjukgymnastik

Vid alopecia areata utförs behandlingen med hjälp av fysioterapeutiska förfaranden. Iontophoresis, mikrostimulär terapi, exponering för en lågintensiv laserstråle, ultraviolett strålning, ozonbehandling är populär.

Rekommendationer av specialister

Behandling av alopeci är en ganska lång process och kan endast vara effektiv när man utför ett komplex av terapeutiska åtgärder. I sällsynta fall försvinner det av sig själv. Lika viktigt är rätt näring. Kroppen kräver näringsämnen som säkerställer hårets hälsa - folsyra, järn, vitaminer.

Med tanke på att stress kan vara en provocerande faktor vid vilken fokal alopeci uppstår, är det nödvändigt att undvika situationer som orsakar dem. Det rekommenderas att delta i sport, aktiv rekreation. Hjälper till att återhämta användningen av lugnande medel, vattenbehandlingar, akupunktur. I folkmedicin finns det många recept för beredning av helande salvor, tinkturer som kan ge näring till folliklarna, förbättrad hårväxt.

I de fall då orsakerna är kända och behandlingen genomförs på ett övergripande sätt beaktas alla rekommendationer och råd från läkaren, återhämtning säkerställs. Om alopecia areata inte går bort och den positiva effekten av de vidtagna åtgärderna inte följs i lång tid finns det alltid möjlighet att kontakta en hårtransplantationsklinik. Förfarandet tar mycket tid, är bland de dyra, men ger bra resultat. Hårfolliklar transplanteras från en hälsosam plats till lesionen. De kan inte flyga ut, bli vana, och efter ett tag finns det inga spår av de skalliga fläckarna.

Är det möjligt att bota fokal alopeci hos kvinnor?

Innehållet

Fokal alopeci hos kvinnor uppträder sällan, vanligtvis kan det påverka någon representant för det svagare könet men faller oftast i åldern 15-30 år. Det är en autoimmun sjukdom.

Orsaker till alopeci

Fokal alopeci hos kvinnor är klassificerad i flera typer, eftersom det finns flera orsaker till detta.

Det finns följande huvudorsaker:

 • ärftlighet - när det kommer ut som den främsta orsaken till skallighet, så kommer ut ur håret i det diffusa mönstret. Denna håravfallsfaktor orsakas av enzymer (aromatas och 5-alfa reduktas);
 • åldrande - som en orsak till denna faktor gör många tillägg och modifieringar till kvinnokroppen, vilket leder till att den svagas och är mer mottaglig för olika störningar,
 • brist på näringsämnen - orsakerna till baldhet kan i detta fall fungera som en ohälsosam kost, vilket leder till brist på nödvändiga näringsämnen och påverkar hårets hälsa, styrka och tillväxt.
 • stress - det är alltid värt att komma ihåg att med fokal alopeci, inte bara utseendet, utan också kvinnans mentala tillstånd genomgår stora förändringar.
 • graviditet - i färd med att bära ett barn hos kvinnor finns det stora förändringar i kroppen, så det händer att sjukdomen manifesterar sig även efter att ha fött.

Dessutom kan orsakerna vara en allergisk reaktion, klimakteriet, användning av hormoner och droger.

Symptom på Alopeci

För att förstå hur man behandlar alopeci är det nödvändigt att studera inte bara orsakerna, men också symtomen. De första symptomen är snabb håravfall på huvudet och andra håriga delar av kroppen. Det är värt att notera att denna sjukdom inte påverkar arbetet med andra delar av kroppen och kroppens tillstånd som helhet.

Ibland kan kvinnor med alopeci utveckla depression och stress, eftersom skala patchar orsakar skamhet och obehag. Och då kan ett sådant problem bli svårare och provocera olika komplikationer.

Det är möjligt att identifiera huvudskyltarna för fokal alopeci:

 • Först, kryper ut i det främre och occipital området, genomborrat;
 • För det andra, ibland klåda och rodnad i huden;
 • för det tredje obehag.

Under alla omständigheter behöver du besöka en specialist - en tricholog, som kommer att berätta hur man bota fokal alopeci.

Innan du börjar behandla denna sjukdom måste du identifiera vilken typ den tillhör:

 1. Cicatricial - i detta fall hårsäckarna är helt förstörda, processen blir irreversibel och sjukdomen är inte botad;
 2. Nerubtsovy - denna sjukdom kan botas med hjälp av speciella medel under en kort period.

Alopeci behandling

Behandling av fokal alopeci beror på sjukdomens svårighetsgrad. Orsakerna har också stor inverkan på behandlingsregimen. Hittills har ingen universell botemedel erhållits genom vilken det skulle vara möjligt att bota denna sjukdom.

Det måste komma ihåg att håret kan återhämta sig efter de flesta sjukdomar. När alopeci uppträder i en mild form, kan vi förvänta sig självläkande hår. Starka former utmärks emellertid av att håret bara kan växa med kontinuerlig behandling. När det stannar börjar de falla ut igen.

Det finns ett antal tips som rekommenderas att följa:

 • Ett positivt resultat är endast möjligt efter 3 månaders behandling.
 • terapi bör utföras på hela håriga delen, och inte bara på det drabbade området;
 • Använd nödvändiga antihistaminer, de förbättrar resultat;
 • återhämtningsprocessen kan nå ett år eller ännu mer, så det fortsätter även efter en positiv trend är märkbar, ibland kan enskilda fläckar antingen dyka upp eller försvinna, behandlingen kan inte avbrytas.
 • Mottagandet av mineraler och vitaminer från grupp B är nödvändigt, vilket kommer att förbättra hårväxten.
 • upprätthålla ett positivt känslomässigt tillstånd, detta är viktigt, eftersom sjukdomen är direkt relaterad till en persons humör.

Det finns ingen enda metod att följa. Om du avbryter drogerna, kan sjukdomen komma tillbaka. Effektiviteten av droger beror på orsaken och graden av manifestation av sjukdomen.

Det finns följande verktyg som hjälper till i kampen mot fokal alopeci:

 • ämnen som har en ospecifik stimulansåtgärd - vitlöksaft, tinktur av rödpeppar och citrongräs, castorca, dithranol och anthralin;
 • Kortikosteroider, som används som standardmetod för terapi, används i stor utsträckning. Vanligtvis utövas lokal administrering av kortikosteroider, eftersom det med konstant tillvägagångssätt kan uppstå många komplikationer och negativa biverkningar, även förekomsten av binjurinsufficiens. De används endast om skallighet uttryckligen framgår. Användning är endast tillåten av vuxna.
 • droger som initierar kontaktdermatit. Deras exponeringsmönster är mekanisk stimulering av hårsäckarna. Dessa innefattar difenylcyklopropenon och dibutyleter. Dosering och användningstid bestäms individuellt.
 • immunosuppressiva medel som undertrycker immunsystemet. Cyklosporin A är närvarande i denna grupp, men immunosuppressiva bör tas noggrant, eftersom de har många biverkningar.

Terapi utförs av en tricholog eller en hudläkare.

Innan du eliminerar skallighet, genomgår vanligtvis forskning:

 • donera blod för hormoner och antikroppar;
 • genomföra en ultraljudsundersökning av sköldkörteln;
 • gör en biopsi av huden på huvudet.

Behandling kan utföras med hjälp av droger som hör till olika grupper. Som regel detekteras deras aktiveringseffekt av en slump.

Dessa inkluderar:

 • olika anti-androgener och dehydrosteron-blockerare;
 • glukokortikoider;
 • Minoxidil och analoger;
 • ämnen som återställer hastigheten på cellfördelning av hud och hårsäckar;
 • irriterande som hämmar autoimmun skada på glödlamporna;
 • fotosensibilisatorer.

Många experter noterar fördelarna med växtbaserade läkemedel.

Behandling av fokalalopeci hos kvinnor kan utföras med hjälp av fysioterapeutiska metoder:

 • elektrofreas - läkemedlet injiceras i hudens djupa lager i poleringsområdet med hjälp av en elektrod applicerad på huden;
 • darsonvalisering är en högfrekvent strömbehandling;
 • electrotrichogenesis - är en stimulering av hårsäckar genom ett elektrostatiskt fält;
 • galvanisering - med en elektrisk DC-spänningseffekt på det drabbade området.

Behandling med kosmetika av fokal alopeci hos kvinnor kommer inte att kunna fullständigt återställa hårväxten, men hjälper till att maskera gallringen.

Sådana ämnen kan vara i formen:

 • målar som maskerar den bleka fläcken;
 • schampo för att ge volymen.

När behandling med olika medel inte leder till en positiv effekt återstår det att utnyttja de förslag som plastikkirurgerna har.

Plötslig skallighet är inte en mening! Tecken och behandling av fokal alopeci

Plötsligt håravfall är alltid stressigt för både kvinnor och män. En fullständig hårförlust i vissa delar av hårbotten, som bildar bala fläckar, leder människor till panikskräck.

Vad orsakade detta tillstånd, och är det möjligt att återvända det ursprungliga utseendet på frisyren?

Plötslig fokal alopeci: klassificering och orsaker

Håravfall i vissa delar av huvudet, vilket leder till ett avrundat fokus på skallighet, i klinisk dermatologi betecknas med termen "nestande alopeci". Sjukdomen har också andra namn:

 • fokal alopeci;
 • pelada;
 • cirkulär skallighet;
 • nestande skallighet.

Sjukdomen kan pågå länge och leda till absolut hårförlust inte bara på huvudet utan också på ansiktet (skägg, ögonbryn i ögonbrynet) och kroppen, och det kan snabbt sluta och hårväxten återupptas.

Orsakerna till alopecia areata förstås inte klart. Ofta är skaldethed associerad med autoimmuna sjukdomar (hypoparathyroidism, primär binjurinsufficiens, kronisk lymfocytisk thyroidit och andra), vilket ger anledning att bedöma fokal alopeci som en patologi som har en autoimmun natur hos förekomsten.

Vissa forskare tilldelar följande negativa faktorer till orsakerna till cirkulär skalighet:

 1. Mental stress. Enligt patienternas anamnese upprättades en länk mellan håravfall och stress. Sålunda föreföll plötslig skallighet i 87% av patienterna av starka känslomässiga chocker.
 2. Zink och järnbrist i kroppen.
 3. Avbrott i nervsystemet och matsmältningssystemet.
 4. Genetiska faktorer.

Enligt förekomstmekanismerna utmärks 6 typer av fokalalopeci:

 1. Den vanliga typen. Utvecklar i ålder från 20 till 40 år.
 2. Pregipertenzivny. Det förekommer som ett tillstånd före utveckling av hypertoni.
 3. Atopisk. Det kombineras med atopiska sjukdomar: bronkial astma, dermatit.
 4. Autoimmun. Det uppstår tillsammans med andra autoimmuna sjukdomar.
 5. Blandat. Det utvecklas främst hos äldre människor och kännetecknas av en långsam sjukdom.

Symtom och diagnos av fokal alopeci

Hår börjar gradvis falla ut och bilda skalliga fläckar i flera veckor eller månader. Dessutom upplever patienten inte något obehag under bildandet av skallighet.

Sjukdomsförloppet är oförutsägbart. Ibland är hårväxten i alopeciens fält fullständigt återställd, men under tiden bildas nya skalliga fläckar i andra delar av huvudet. I andra fall stannar sjukdomen och stör inte patienten i flera år. Eller det tar en kronisk karaktär: överväxt av befintliga skalliga fläckar och utseendet av nya - en sådan process kan vara i årtionden.

Under fokal alopeci finns tre steg:

 1. Progressive. Hårförlust i fokus av skallighet, och de återstående håren avlägsnas lätt när de dras. Skinnet i detta område har rodnad och är svagt svullet. Längs fokusets kant bryts håren av och är något tjockare i ändarna.
 2. Stationär. Huden på den skalliga platsen ändras inte, de "brutna" håren på gränserna av fokuset, i motsats till det första steget, är inte definierade.
 3. Regressing. På de skalliga fläckarna börjar nya hår att dyka upp, först tunna och färglösa (duniga), som gradvis förtorkar och pigment.

Beroende på lesionens område finns också ett totalt skede som kännetecknas av en fullständig brist på hår på huvudet, subtotalt - i vilka områden med friskt hår och universellt hår kvarstår i hårbotten, vilket leder till att det inte finns hår i kroppen, ansiktet och huvudet.

Diagnos av alopeci skallighet

Den viktigaste diagnostiska metoden för att bestämma håravfall är en extern undersökning av patientens hårbotten.

Med hjälp av synliga förändringar som sker på patientens hud och hår, klarar specialisten att göra en preliminär diagnos.

För att bestämma orsaken till fokal alopeci, liksom för ändamålet med differentialdiagnos, utför patienter följande studier:

 • biokemiska och fullständiga blodtal
 • ett blodprov för syfilis och HIV;
 • bestämning av hormonkoncentrationer;
 • Studie av innehållet av spårämnen i kroppen
 • mikroskopisk analys av svampen;
 • MRI;
 • Ultraljud i bukorganen, binjurarna, äggstockarna.

Patienter rekommenderas också att konsultera en neurolog, endokrinolog, nefrolog.

Drogbehandling

Universell behandling av alopecia areata existerar inte. Terapeutiska taktik bestäms av läkaren, baserat på faktorer som patientens ålder, sjukdomsfas, graden av sin kurs.

Huvudfokus ligger på medel för extern behandling:

 1. Hormonala salva grupp glukokortikosteroider. Betametasonsalva appliceras externt på det drabbade området två gånger om dagen i två månader.
 2. Intradermala injektioner. Ampuller av betametason eller diprospanlösningar injiceras med en spruta i de drabbade områdena.
 3. Som en symptomatisk behandling med hjälp av schampon, lösningar och spray för hårväxt baserat på Minoxidil: "Generolon", "Alerana", "Regeyn".

Inuti föreskrivna droger av koppar, järn och zink tabletter. Och använd även droger som förbättrar mikrocirkulationen: chimes, pentoxifylline, trental.

Stor framgång i behandlingen av skallighet är metoderna för fysioterapi: elektrofores, galvanisering, fotokemoterapi, darsonvalisering, kryomassage.

Metoder för traditionell medicin

Metoder för traditionell medicin används vid behandling av alopeci, som irriterande medel som stimulerar hårväxt i områden av skallighet. I de drabbade områdena rekommenderas att gnugga tinkturen av rödpeppar, badyagu, vitlöksaft, lök eller pepparrot.

Traditionell medicin är endast effektiv i det stationära skedet av fokal alopeci i avsaknad av associerade skador i hårbotten.

Kliniska riktlinjer

En viktig roll för framgången med behandlingen är en psykologisk faktor. Patienten bör vara emotionellt förberedd för det faktum att ett positivt resultat av terapi kommer att inträffa inte tidigare än tre månader, och kosmetisk håråterställning kan ske inom ett år.

Bruise kosmetiska defekter hjälper chignons, peruker, falskt hår, rätt val av frisyrer med skapandet av volym i mitten av alopeci (om det finns små skalliga fläckar).

Tyvärr finns inga speciella förebyggande åtgärder för alopecia areata.

Hårförlängningsspecialist

Dermatologi är engagerad i sjukdomar i hårbotten i medicin, har i sin struktur en gren som trikologi, som specialiserat sig på behandling av hår och hårbotten.

Tyvärr har inte alla medicinska organisationer idag en specialtricholog. I avsaknad av sådan bör rådfråga en hudläkare för råd.

Dessutom bör detta ske vid de första tecken på skallighet, för att inte bara förhindra utvecklingen av total alopeci utan också att utesluta eller upptäcka andra farliga sjukdomar i tid, såsom syfilis, systemisk lupus erythematosus, trichofytos och andra patologier som också kan orsaka håravfall.

Uppenbarelsen av fokal alopeci hos kvinnor är ännu inte en mening

Alopeci, eller fokal alopeci, kan förekomma hos kvinnor i olika åldersgrupper. Vanligtvis uppträder symtom på sjukdomen mellan 15 och 35 år. I de tidiga skeden av sjukdomen kan botas på ett år. Men om sjukdomen blir kronisk kan komplikationer och vanliga exacerbationer förekomma.

Fokal alopeci hos kvinnor är särskilt farlig om den går i svår form. Förutom synlig håravfall påverkar sjukdomen den känslomässiga komponenten, kan orsaka psykiska störningar och depression, samtidigt som sjukdomen försämras allvarligt.

Anledningen till att det finns fokal alopecia

Orsakerna till fokal alopeci har ännu inte blivit helt upplysta, många forskare är benägen att sjukdomen härrör från störningar av autoimmuna processer. I processen när försvarsmekanismen inte känner igen hårsäckarna och baldingprocessen inträffar. Fokal alopeci eller graviditet, kännetecknad av det faktum att skallighet uppträder i ett eller flera områden av huvudet.

Hos patienter som lider av kronisk alopeci, kännetecknad av brist på immunitet samt immunoglobulins patologi. Dessutom har experter dragit slutsatsen att fokal skallighet oftast förekommer hos kvinnor med mörkt hår.
Det finns flera faktorer som kan påverka förekomsten av sjukdomen:

 • Ärftlig faktor. Om släktingar och vänner har tecken på sjukdom, kan de överföras genetiskt.
 • Förlängd virusinfektion.
 • Kroniska infektioner.
 • Problem med tänder (karies), liksom tonsillit eller bihåleinflammation.
 • Långvarig stress
 • Endokrina störningar

Etiologi av sjukdomen

Om skallighet uppstår på grund av hormonella förändringar, utförs en ytterligare diagnos av det endokrina systemet. Om det finns problem med det vegetativa systemet, orsakar det blodets viskositet och en minskning av kapillärerna. Sjukdomen i detta fall blir oftast kronisk, med stark inverkan på människans utseende.

De viktigaste orsakerna kvarstår:

 1. Genetisk determinism
 2. Brist på vitaminer och mikrodelar, dysbakterier och gastrointestinala problem.
 3. Psykisk störning.
 4. Infektion.
 5. Autoimmuna störningar.

Symptom på fokal alopeci

Sjukdoms manifestationen är mycket märkbar, eftersom det är håravfall i ett eller flera områden av huvudet. I det här fallet kan du förlora hår i ansiktet och kroppen. Symtomen kan också vara:

 1. Ett litet område av skallighet. Oftast i pannan (speciellt hos kvinnor) har en oval form.
 2. Liten inflammation eller slät hud i området för håravfall.
 3. Det kan finnas en liten klåda. Allvarlig smärta är extremt sällsynt.
 4. Oftast finns det en blek patch, mindre ofta 2 eller mer.
 5. Det kan vara förlust av ögonbryn, ögonfransar.
 6. Nästan alla lider av deformation av nagelplattan.

Fokal alopecien i sig ger inte mycket skada för människors hälsa, förutom det möjliga psykologiska trycket på grund av förlusten av utseende. Men ett besök till doktorn är nödvändigt, eftersom alopeci ofta förväxlas med lavar, och det är farligt för andra.

Formen av sjukdomen

1. Den lokala formen, när förlusten är mycket stark, och lesionerna har ovala konturer.
2. Tape-liknande form, den mest ogynnsamma formen, när fokus på skallighet är koncentrerad i zonen från halsen till templen.
3. Subtotal form, startar från små foci, ökar gradvis och sammanfogar.
4. Totalt. Håravfall över huvudet, nästan likformigt, med resultatet kan vara komplett och partiell håravfall på ögonbrynen och ögonfransarna.
5. Universell form. Håravfall förekommer i hela kroppen. Sjukdomen utvecklas genom åren, den kan förvärras och försvinna ett tag.
6. Nestform. En form av sjukdomen som sprider sig mycket snabbt är svår att behandla. Nestform är en av de mest komplexa formerna av sjukdomen.

Det är viktigt! Håravfall är inte alltid omedelbart märkbar, även i komplex form upplever endast 10% av patienterna svår skaldethet. Beroende på formen och graden av alopeci kan symptomen variera.

Steg av sjukdomen

Progressive. Staden av sjukdomen som kan orsaka lätt svullnad, inflammation, särskilt där håravfall uppstår. Runt mitten finns det små hår och förlusten accelereras. När du rör på håret kan du känna obehag, märkbar alopeci, och glödlamporna själva deformeras, vilket är ett tecken på patologi.

Subakut. Staden av sjukdomen, som kännetecknas av fullständig frånvaro av inflammation, ödem. Och håravfallet ersätter ofta varandra, medan i det område där håret började växa ljusare och håret är kort och sprött.

Regressivt stadium. Där det fanns alopeci återupptogs hårväxt, men med en fin struktur och oftast mottaglig för pigmentering. När den växer förändras utseendet och blir bättre. Vissa former av alopeci kännetecknas också av signifikant försämring och dystrofi hos naglarna, som blir sköra, med ett vågigt mönster på kanterna.

Varning! Den kroniska formen av sjukdomen kan inträffa efter detektering av symtom på sex månader.

Hur man behandlar fokal alopeci

Fokal alopeci behandling hos kvinnor är ett integrerat tillvägagångssätt, som använder mediciner, fysioterapi, samt behandling av psyko-emotionellt tillstånd. Läkare säger att komplex behandling har bäst resultat, förutom att det är viktigt att använda droger som förbättrar hårväxten, påverkar lökarnas tillstånd.

Alopecia areata. Kosmetisk korrigering

 • För det första kräver någon behandling till en specialist (tricholog, dermatolog, psykolog). Detta är nödvändigt för korrekt diagnos. Dessutom måste du skicka ett blodprov för att utesluta cancer.
 • Kosmetisk korrigering kräver hemmet kosmetisk vård, som inkluderar olika tillväxtstimulanser, fytopreparationer och olika vitamintillskott.
 • Manuell terapi, som inkluderar huvudmassage, användning av kompressor, applikationer samt paraffinbehandling. Om det finns en uttalad autoimmun komponent, kan du inte använda verktyg som förbättrar blodflödet till hårsäckarna.
 • Hårdvara behandling. Olika termiska förfaranden, laserterapi, elektrisk stimulering av hårsäckarna.
 • Injektion.
 • Hårtransplantation kirurgi.
 • Kanske en tatuering.

Det är viktigt! Om sjukdomen är autoimmun är användningen av hårdvara terapi förbjuden.

Konservativ behandling

Användningen av modern behandling, olika mediciner gör det möjligt att helt klara av sjukdomen. Medicin används inte bara för att stoppa håravfall, men också för att påskynda tillväxten och återupptagandet av hårsäckar.
Läkemedlet Spironolactone är en stor framgång. Behandling med dessa piller kan helt sluta håravfall. Om det finns synliga foci av alopeci, varar kursen ca 3 månader. Läkare rekommenderar att du använder detta läkemedel med en medicinsk shampoo eller salva. För bästa effekten, utför proceduren Darsonval.

Även med fokal alopeci för kvinnor är minoxidil förskrivet. Läkemedlet i flytande form används vid lesioner där håret är helt frånvarande. En kurs på 3 månader kan garantera att folliklarna återupptas, såväl som patienter noterar betydande hårväxt.

1. Tilldela för att eliminera inflammation (liksom att eliminera infektionen).
2. För att förbättra mikrocirkulationen.
3. Att närma vävnader och förbättra hudtillståndet.

Dessutom kan vissa salvor och flytande preparat förskrivas för att minska blodproppar, förbättra regenerering och förhindra också att kalciumkanalen från cellerna blockeras. Om patienten upptäckte sjukdomen i ett tidigt stadium och vände sig till en specialist i tid, är det bästa läkemedlet Finasteride. Läkemedlet kommer snabbt att eliminera små foci av håravfall, och resultatet blir uppenbart om 2-3 veckor.

Den viktiga punkten är att denna åtgärd inte rekommenderas att tas utan läkares rekommendation, eftersom felaktig mottagning och överdosering kan förvärra hårsäckens tillstånd, tunna håret och öka förlusten. Dessutom är läkemedlet kontraindicerat för användning hos gravida kvinnor samt under amning.

sjukgymnastik

En kvinna som har upplevt en sådan sjukdom som alopeci använder vanligtvis alla metoder för behandling. Och fysioterapi ger alltid ett positivt resultat. Förutom säker användning kan förfarandet förbättra blodcirkulationen och förhindra återfall. Den kan användas av kvinnor i alla åldrar. De mest populära och effektiva förfarandena:

• Elektroplätering. Den terapeutiska metoden är baserad på ljusutsläpp av elektrisk ström. Förfarandet kan användas för att förbättra prestationen hos det endokrina systemet. Men metoden gäller inte i närvaro av tumörer (tumörer), såväl som under graviditet och amning. Förfarandet är smärtfritt och kräver ingen ytterligare bedövning eller specialutbildning.

Galvanisering kan förbättra metaboliska processer, accelererar blodcirkulationen och påverkar hudens återställande. I kombination med näringskomponenter har en stor positiv effekt.

• Elektrofores. Hög effektivitet med ett stort antal sessioner (mer än 8). Metoden är rätt val av droger som måste injiceras i huden. Eliminerar håravfall, klåda, svullnad och rodnad. Elektrofores kan förbättra follikelns tillstånd och eliminera obehagliga symptom.

• Darsonval. Det vanligaste förfarandet som används för att förbättra blodflödet och påskynda hårväxten. Darsonval har också en positiv effekt på blodkärlen. Kursen kan hållas i någon kosmetologiklinik utan åldersbegränsningar. Det utförs inte endast i närvaro av tumörer. Förfarandet är också populärt eftersom själva apparaten kan användas hemma.

• Kryoterapi. Metoden kan tilldelas vid detektering av alopecia areata. Användningen av låg temperatur kan delvis eller helt lindra sjukdomen. Förbättrar blodcirkulationen och metaboliska processer i vävnader.

Baldness schampon för kvinnor

Det är väldigt viktigt att välja de medel som förbättrar hårbotten, liksom att öka hårväxten. Och även om det nu finns massor av terapeutiska schampon, kan inte alla av dem användas för alopeci. Shampoo bör användas under lång tid för att se resultatet, men det kan endast uppnås med ett integrerat tillvägagångssätt. Utan behandling kommer det inte att lösa problemet med att använda schampo ensam.

Om du står inför baldingproblemet måste du vara uppmärksam på sammansättningen av schampon innan du köper. Det är bättre att använda produkter med naturliga ingredienser, såsom lavendelolja, tea tree oil. Samtidigt är det inte överflödigt att samråda med läkaren. Några utmärkta verktyg som passar baldness:

 • Progeyn. Terapeutisk schampo, som innehåller Minoxidil. Kan användas för att förebygga de som kan ha sjukdomen på grund av genetisk lokalisering
 • Shampoo Provilus. Shampoo innehåller många användbara komponenter, såsom palmette extrakt, magnesium, zink, såväl som Minoxidil. Shampoo för en kort tid eliminerar rodnad och förbättrar hårbotten.
 • Nioxin trefasbehandling. Verktyget är ett schampo, balsam och läkemedel, som tillsammans kan ge bra resultat samt lindra sjukdomen. I kompositionen finns vitaminer, proteiner, aminosyror;
 • Nizoral schampo. Kan eliminera inte bara skallighet, men också lämplig för dem som har hittat psoriasis eller svampinfektioner i huden. Många experter säger att schampo endast kan ge resultat om det används regelbundet i mer än 6 månader.
 • Revivogen. Ett schampo som blockerar dehydrotestosteron. Verktyget används oftast med andra medicinska preparat.

Schampon måste kombineras med olika medicinska preparat och läkemedel. Undvik att använda produkter som innehåller olika sulfater. De har en destruktiv effekt på håret och glödlampan, kan irritera huden och förvärra sjukdomen.

Alopecia areata är ett allvarligt test i livet för varje person som upptäckte sjukdomen. Detta är ett problem som kräver omedelbar behandling till en specialist, omfattande behandling och maximal uppmärksamhet. Moderna mediciner, fysioterapi kan helt bli av med symtomen och manifestationerna av sjukdomen. Det viktigaste är att förstå vad som orsakade denna sjukdom. Om du märker de första symptomen på sjukdomen, ska du omedelbart söka hjälp, det här är det enda sättet att undvika oönskade konsekvenser.

Fokal alopeci hos kvinnor: behandling

✓ Artikel verifierad av läkare

Alopecia areata (alopeci) kan förekomma hos kvinnor i alla åldrar, men de första tecknen är ofta noterade på 15-35 år. Många lyckas bli av med sjukdomen i ett år eller några år, men ibland blir sjukdomen kronisk, det blir vanligare. Brännviddskallhet skadar inte kroppens övergripande hälsa, men är en kosmetisk defekt. Sjukdomen blir särskilt farlig när den flyttas till en svår form. Baldness orsakar automatiskt nedsatt mentala tillstånd, framkallar depression, vilket gör sjukdomsförloppet värre.

Fokal alopeci hos kvinnor: behandling

skäl

Alopecia areata utvecklas i de flesta fall under inverkan av en autoimmun mekanism. Kroppens försvar kan misstolka hårsäckar, förvirra dem med utländsk vävnad. Hos patienter med allvarlig fokalalopeci detekteras ofta immunoglobuliner i follikelns struktur, och immunoglobulins plasmapatologier och immunitet saknas. Denna sjukdom påverkar kvinnor med mörkt hår mer.

Faktorer som påverkar sjukdomens utseende:

 1. Ärftlig predisposition I många fall kan symtomen på fokal alopeci ses i nära släktingar.
 2. Förlängd viral aktivitet i kroppen.
 3. Förekomsten av kroniska smittsamma processer.
 4. På förlust av hår kan påverka bihåleinflammation, tonsillit. I vissa fall har karies och andra tandproblem en effekt.
 5. Långsiktigt inflytande av stressfaktorer.
 6. Patologi i det endokrina systemet.

Om fokalalopeci inträffar under påverkan av hormonell obalans, diagnostiseras även sjukdomar i aktiviteten hos organen i det endokrina systemet.

Patologier i det vegetativa systemet, på grund av vilket det finns uppenbara patologier av mikrocirkulationen. En spasm i kapillärerna och artärerna uppstår, antalet kapillärer minskar, en ökning av blodviskositeten diagnostiseras. Om blodcirkulationen saktar ner kan sjukdomen snabbt bli kronisk, förvärra personens utseende.

form

Alopecia areata förekommer i en av dessa former:

 1. Local. Centra av en stark håravfall med ovala konturer kommer upp i ljuset.
 2. Blandningar Ribbat. Det är en av de mest ogynnsamma formerna av sjukdomen. Det patologiska fokuset, där håret praktiskt taget inte växer, strömmar från halsens nacke till templen, som liknar ett bands form.
 3. Delsumma. Ursprungligen manifesteras av små skador, vilka kvinnor ofta maskerar med framgång. I framtiden försvårar sjukdomsförloppet, eftersom fusionen av dess spridning ökar, sammanfogas.
 4. Total. Det finns ungefärligt jämnt håravfall över hela huvudområdet, förlust av ögonfransar och ögonbryn är möjlig.
 5. Universal. Fokusen på håravfall observeras i hela kroppen. Denna sjukdom kan utvecklas under årtionden, som påverkar nya områden. Kanske tillväxten av hår på platser där de tidigare hade tappat ut, med uppkomsten av nya patologiska foci. Ibland finns det korta remisser, som i de flesta fall slutar i återfall. En person upplever de mest livliga negativa symtomen under sjukdoms första månader, senare tolereras perioder av exacerbation lättare.
 6. Nestande alopeci. Det kännetecknas av en accelererad patologisk process, där nagelplattorna är involverade. Det är en komplicerad form av sjukdomen som är svår att behandla.

Tips! Vanligtvis sträcker sig sjukdomen bara till hårbotten. Betydande håravfall noteras inte alltid, uppenbara förändringar är märkbara hos mindre än 10% av patienterna. Om sjukdomen är malign, kan symtomen på sjukdomen gradvis förändras.

Tecken och stadier

Beroende på sjukdomens symtom är följande steg framträdande:

 1. Progressive. Det finns svullnad i huden på platser där det finns en nästan fullständig frånvaro av hår. Vanligtvis finns det en liten hyperemi, du kan märka inflammation. Patienter klagar över svår klåda, kanske en stickande och brännande känsla. Nära stället för fullständig skallighet observeras för kort hår. Accelererad håravfall upptäcks i områden i närheten av baldness. Vanligtvis märker patienter detta symtom vid kamning, men ibland visas det när du rör på håret. Hårpärlor har en dystrofisk form, vilket indikerar ett patologiskt tillstånd.
 2. Subakut. Det kännetecknas av en mer sällsynt förekomst av inflammationsfoci, som snabbt passerar, ersätts av andra. Kanske den fullständiga frånvaron av inflammatoriska reaktioner. Skinnets skull blir blekare, det finns inga zoner där håret har en liten längd.
 3. Bakåt. På ställen för fullständig skallighet finns hårväxt med en raffinerad struktur. Vanligtvis har de en ljus färg, sedan ryck pigmentering. När de växer kommer deras utseende att förbättras.

Stages av alopeci hos kvinnor

Om fokal alopeci är mild är nageldystrofi nästan inte manifesterad. Subtila tecken noteras inte mer än hos 20% av de sjuka. Nest och universella former kännetecknas av dystrofiska lesioner av naglarna i nästan alla patienter. Naglarna blir mer ömtåliga, deras ribbade struktur observeras. Det finns ett vågigt mönster runt kanterna.

Tips! Läkare talar om sjukdomens kroniska kondition, om de karakteristiska symptomen uppträder i sex månader eller längre.

behandling

För att bli av med fokal alopeci tillämpas komplexa åtgärder som inte bara omfattar medicinsk behandling, om det behövs, kirurgisk behandling, men också för att ge adekvat psykologisk hjälp till patienten. Viktigt är den komplexa effekten på hela kroppen, liksom användningen av läkemedel som normaliserar hårväxtprocesser på lokal nivå.

Kosmetisk korrigering av alopecia areata

Konservativ behandling

Ofta kan progressionen av fokal alopeci stoppas, även vid sjukdomens svåra skeden, med hjälp av moderna medicinska droger. Uppgifterna för läkemedelsbehandling innefattar inte bara den gradvisa stoppen av håravfall, utan också accelerationen av deras tillväxt, även i stora områden av håravfall.

En av de mest populära konservativa drogerna är spironolakton. Sålt i pillerform. Under behandlingen kan du helt sluta håravfall. Om sjukdomen detekteras i de första stadierna, använd läkemedlet i en månad enligt instruktionerna. När det finns markerade foci av håravfall är behandlingskursen 3 månader eller längre.

När fokal alopeci detekteras, ordinerar läkare ofta Minoxidil. Läkemedlet är tillgängligt i en vätskekonfiguration. Detta läkemedel distribueras till lesionerna, där håret är helt frånvarande. Applicera det två gånger om dagen. Behandlingsförloppet är 3 månader inte längre. Med detta läkemedel kan du normalisera follikelns tillstånd, ger en snabb hårväxt.

Drogbehandling av alopeci

Om sjukdomen nyligen upptäcktes är det lämpligt att använda Finasteride. Detta läkemedel gör att du kan bli av med små foci av håravfall. För att få ett uttalat resultat måste du använda detta läkemedel 2 gånger om dagen. Dosen väljs efter samråd med din läkare. Vid utnämningen av läkemedlet i fel dos kan det förvärras symtomen på sjukdomen. Överdosering är oacceptabel, eftersom det kan prova förtunning av friskt hår, acceleration av håravfall.

Tips! Med korrekt användning av läkemedlet visar hög effektivitet, kan du fullständigt bota sjukdomen, men är kontraindicerad under graviditet och amning.

Läkemedlet Cimetidine är populärt. Det kännetecknas av antiandrogena egenskaper, vilket är anledningen till att det endast föreskrivs för behandling av skallighet hos kvinnor.

Video - Varför kvinnor blir skalliga

Aktuella preparat

När fokalalopeci detekteras är det nödvändigt att korrekt identifiera orsaken till sjukdomen för att kunna genomföra en korrekt behandling. I vissa fall uppmärksammar läkare på flera faktorer som erhållits vid patientens medicinska historia. Funktionerna av behandlingen beror på formen, sjukdomsfasen. För att snabbt få en positiv effekt används aktuella preparat.

Ofta rekommenderar läkare att använda specialiserade schampon. De mest populära av dem är Fitoval, Rinfoltil, Alerana. Ofta tillhandahåller företagen separata linjer av vårdprodukter avsedda för personer av olika kön. Vid val av en lämplig kosmetisk produkt är det nödvändigt att vara uppmärksam på den typ av hår för vilken den specifika varianten är avsedd. Shampoo används för att påskynda hårväxten, förbättra follikelns struktur. Ofta i kompositionen av kosmetiska produkter finns olika vitaminer, extrakt från medicinska växter.

Aleran Anti-Hair Loss Product Line

Tips! Var uppmärksam på förekomsten av sådana viktiga komponenter som vallmoolja och lecitin. Det första är nödvändigt för normalisering av hårstrukturen, acceleration av regenereringsprocesser. Även denna komponent gör att du kan bli av med mjäll, en positiv effekt på hårets utseende. Lecitin bidrar till att förbättra hårstrukturen på grund av accelerationen av metaboliska processer.

För komplex behandling av fokal alopeci används salvor ofta. I de inledande skeden föreskrivs Ftorocort. Han är rankad bland gruppen glukokortikoider, för vilka den ska användas med försiktighet, under överinseende av en läkare. Salvan påverkar blodkärlens struktur och ökar deras permeabilitet. Läkemedlet appliceras på de lesioner på vilka det finns nästan fullständig förlust av hår. Läkemedelskomponenterna accelererar flödet av näringsämnen i folliklarna, varför hårväxtprocessen normaliseras. Salvan fördelas på de drabbade områdena i ett litet lager.

Det är nödvändigt att använda medel 2 gånger om dagen. Om baldness-behandlingsprocessen börjar i de senare skeden av sjukdomen kan en salva i form av en kompress användas. För att markera ett positivt resultat är det nödvändigt att genomföra en behandlingsperiod som är minst 3 veckor. På rekommendation av en läkare, är det ofta ökat. Med regelbunden användning av salvan uppträder ibland biverkningar som är obehagliga för patienter, men bär inte alltid en större fara.

Det är möjligt utseende av klåda, hyperemi och andra symptom på hudirritation. Det är oönskat att använda salva för svampsjukdomar, en relativ kontraindikation för användningen är graviditet. Du kan inte använda drogen i närvaro av överkänslighet mot vissa komponenter. Vid identifiering av symptom på fokal alopeci ges kvinnor ofta aktuell salva.

Tips! I de lätta stadierna av sjukdomen hjälper Ultralan, Lokakorten. Om skallighet sprider sig till huvuddelen, hjälper Lokoid, Flutsinar.

Lokoid läkemedel för behandling av alopeci fokal

Sjukgymnastikbehandling

Många ges för att helt bli av med fokal alopeci när man använder en ordentligt vald uppsättning fysioterapi. Denna behandlingsmetod kännetecknas av relativ säkerhet, det verkar lokalt, förbättrar blodcirkulationen och ger näring till huden. Många förfaranden har en positiv effekt, nästan eliminerar risken för återfall, kan användas vid vilken ålder som helst. Val av optimal behandlingsmetod utförs av trichologist. Med alopeci är elektrofores, kryoterapi, ultraljudsbehandling, värmebehandling och massage mycket effektiva.Nästa Artikel
Nikotinsyrahårbehandling