Hur bli av med mjäll i hemmet


Det ser ut som mjäll är bekant för alla: det finns knappast någon som inte har träffat på hans eller någon annans kläder en spridning av lätta korn av olika storlekar. Detta problem, men inte ett hot mot livet, kan komplicera det avsevärt. Mjölk är inte bara en liten estetisk - det är ofta åtföljd av klåda, ett brott mot sekretoriska funktionen hos talgkörtlarna och inflammatoriska reaktioner.

Vad är mjäll

Mjölk är en liten fling exfolierad från hårbotten i stora mängder. Normalt flyttar celler, som kommer från djupet av huden, långsamt till sin yta. Under processen med denna väg blir de tunnare och torra. Efter den slutliga keratiniseringen lämnar cellerna lätt kroppens och hårets yta under tvätt. Det här är förnyelsen av hårbotten, vilket tar ungefär 30 dagar.

Under vissa patologiska förhållanden (hudsjukdomar, förändringar i talgkörtlarna) reduceras cykeltiden dock. När man inte har haft tid att helt härda, når cellerna sig på ytan av huden, klibbar sig mellan sig och lämnar huvudet och bildar ett stort antal synliga flingor och korn synliga för ögat.

Vilka patologiska processer orsakar utseende av mjäll? Oftast är det seborré - en sjukdom som påverkar hela kroppens hud. En av dess tecken är mjäll, som i allvarliga fall bildas inte bara på huvudet, men också på huden under ögonbrynen, hårig del av bröstet eller baksidan. Dessutom är de flesta experter av den uppfattningen att mjäll som sådan är en mild form av seborrheisk dermatit, och därför används dessa begrepp ofta som synonymer.

Mindre vanligt uppstår mjäll på grund av obalanserad näring, stress, gastrointestinala sjukdomar och andra hudsjukdomar.

De främsta orsakerna till mjäll

På ytan av människokroppen lever ett stort antal mikroorganismer som inte är skadliga för en hälsosam kropp. Fasta invånare i hårbotten är svamparna i Malassezia och Pityrosporum-arterna, som nyligen har erkänts som arter av samma art.

Det är emellertid bara den normala processen med fysiologiska processer störd, eftersom aktiviteten hos dessa mikroorganismer blir mer aktiv flera gånger och själva svamparna börjar multiplicera snabbt.

Hårbotten, täckt med hår och levererad med talgkörtlar, är i sig gynnsam för den vitala aktiviteten hos Malassezia / Pityrosporum svampar, som behöver värme och ökad luftfuktighet. Förändringar i dess tillstånd (till exempel ökad utsöndring av fett) skapar ett näringsmedium för svampar, där deras antal börjar multiplicera.

Svampens aktivitet leder till en ökning av mängden fettsyror på huvudets yta, vilket orsakar klåda och irritation. Som ett resultat reagerar huden genom utseende av inflammatoriska reaktioner, desquamation och mjäll.

Kombinera kliande ställen, en person bryter hudens integritet, varför lokal immunitet blir lägre: skorpor, suppurationer, inflammationer, etc. bildas på de skadade områdena. Så sjukdomen blir kronisk.

Vilka orsaker kan förändra kroppens fysiologiska processer och därmed bidra till aktivering av svampar? Oftast innefattar dessa följande faktorer:

Genetiska grundfunktioner: antalet sebaceous körtlar, sammansättningen av den utsöndring de producerar, käftarnas känslighet för hormonella förändringar etc.

Funktioner hos kvinnlig fysiologi: förändringar i hormonbalans under perioder med ägglossning eller graviditet kan förvärra hårbottens känslighet, vilket kan leda till inflammatoriska formationer.

 • Sjukdomar i matsmältningssystemet.
 • Störning av endokrina körtlar.
 • Immunsjukdomar.
 • Brist på korrekt hygien.
 • Emosionell stress, depression, psykiska och nervsystemet sjukdomar.
 • Beriberi, obalanserad näring.
 • Hudsjukdomar.
 • Överdriven UV-exponering.

Typer av mjäll och deras egenskaper

Typer av mjäll bestäms beroende på sebaceous körtlar och deras sammansättning. Efter analys av tecken på sjukdomen och särdrag i sin kurs kan följande typer av seborré särskiljas:

Dry. Dess förekomst är förknippad med överträdelser av talgkörtlarna. Den hemlighet de producerar är mycket viskös och uppenbarar sig därför inte. På grund av detta blir hudens ytskikt torrare, håret blir tunnare och lättare brutet, och deras tips är vanligtvis splittrade. Hårbotten blir lurfull, för dess känslighet är markant ökad. Torr seborré är ofta åtföljd av klåda och håravfall. Ibland kan röda eller rosa fläckar dyka upp. Skal av denna art drar lätt från hårbotten, nästan utan att fastna i håret.

Fet. Huvuddragen i denna typ av mjäll ligger i sitt namn. Ytan på håret och huden blir fet och glänsande, vilket är förknippat med överdriven produktion av talg. Beroende på dess konsistens kan två former av seborré särskiljas:

 1. tjock: konsistensen av sekret av talgkörtlarna liknar en snygg deg. Denna form av sjukdomen kännetecknas av tät och oelastisk hud, tätt, grovt hår. Sebaceous körtlar är förstorade och täppt med "pluggar" av döda hudceller. Inuti är de fyllda med tjockt innehåll. I vissa fall är sjukdomen åtföljd av utseende av stafylokock eller streptokockssår.
 2. flytande: konsistensen av utsöndring i densitet liknar vegetabilisk olja. Mjölk i form av stora flingor täcker håret, som är täckt med fett och klibbar i separata trådar en dag efter tvätt. Klåda sår kan bildas på huden, orsakad av blockering av hårsäckar. Efter att ha repat eller öppnat dem bildar jordskorpor på huden.

Blandat. Denna typ av seborré kombinerar symtomen på båda formerna av sjukdomen som diskuterats ovan. Till exempel, på huden täckt med hår kan det finnas foci av tjock oljig seborré, och på ansiktet - vätska eller torr.

Hur bli av med mjäll i hemmet

God hjälp i kampen mot mjäll är recept på traditionell medicin, som vanligtvis används mest kända och prisvärda ingredienser. Men innan du använder dem måste du noggrant studera produktens sammansättning: om det innehåller allergener. Att använda masker eller schampon i sig kommer inte att ge önskad effekt utan djuprengöring - skalning av hårbotten. Att göra det hemma är också lätt. Behandling av hårbotten med peeling främjar bättre avlägsnande av hudflingor, förbättrar blodcirkulationen och underlättar hårets näring.

Recept för skalpskalning
Det rekommenderas att göra en djup rengöring av hårbotten en gång i 14 dagar för ägare av torrt hår, och två gånger för samma period, för de som har överskott av talg. Oftast används för peeling av soda och salt. Beroende på vilken typ av hår kan peelingblandningen kompletteras med citronsaft, malet kaffe och eteriska oljor. Den färdiga kompositionen appliceras i hårbotten med massagerande rörelser och lämnas i 5-10 minuter för exponering. Sedan tvättas den av med rinnande vatten.

De enklaste peeling recepten är följande:

 1. Blanda en matsked av ditt schampo med en tesked bakpulver och tvätta blandningen med ditt huvud. Denna metod är lämplig för ägare av vilken typ av hår som helst. I stället för läsk läggs ofta kaffe till shampoo. Det här är inte dåligt, men det är mycket svårare att tvätta det.
 2. Saltlösning kan också användas för alla typer av mjäll. Blandningen består av bordsalt och vatten i lika delar. Ingredienser måste blandas och applicera sedan den resulterande lösningen i hårbotten, massera lite och skölja av efter 5 minuter.
 3. Ägare av fettigt hår kommer att uppskatta peeling, för vilken äggula är blandad med en matsked salt och saft av en halv citron.

Varianter av hemmasker
Mjölkbehandling med folkmetoder är inte bara effektiv, men också ekonomisk. Från billiga och välkända produkter gör utmärkta läkningsmaskar.

Följande recept har fått stor popularitet och bra recensioner:

 1. Massage hårbotten innan du tvättar med äppelcidervinäger i 1-3 minuter.
 2. Applicera kefir på det otvättade huvudet och efter 10-15 minuter skölja av det med lämplig typ av hårschampo. Denna mask kan appliceras dagligen. Så snart som mjäll blir mindre, kommer det att räcka till att applicera kefir en gång var 10: e dag.
 3. Rubbing kombucha infusion i ren hårbotten i ca 2-3 minuter följt av sköljning av håret.
 4. En blandning av ricinolja, svart te och vodka teblad i lika delar bidrar också till att slå mjäll. Den resulterande massan, något gnugga, appliceras på hårbotten och lämnas för att fungera i en och en halv till två timmar. Då måste du tvätta håret med schampo. Denna mask kan appliceras varannan dag.
 5. Kockrot, 20 gr. som du behöver fylla med ett glas vatten och koka tills vätskemängden halveras. Buljongen ska svalna till en behaglig temperatur, då återstår det att spänna och använda, gnugga i ren hårbotten dagligen i 10 dagar.
 6. Det är bra att lindra kliande hårbotten och stoppa håravfall hjälper till att maskera från saft av en liten glödlampa, äggula och matsked honung. Det ska appliceras på hårbotten innan du tvättar i 30-50 minuter. För en märkbar effekt bör masken upprepas var 2-3 dagar. Totalt 10 rutiner bör göras. Dess enda nackdel är att lukten av lök kommer att dyka upp på vått hår i ungefär sex månader efter behandlingens slut. Torrt hår kommer inte att innehålla några främmande lukt.
 7. Sköljning av hårbotten med avkok av ekbark hjälper till att klara av fet seborré. Tre matskedar bark fylls med en liter vatten. Efter kokning i 15 minuter infiltreras avkoket i en halvtimme och filtreras sedan. Du kan skölja huvudet efter varje tvätt i 1-2 månader.
 8. En receptmask med aloe juice (5 delar) och alkohol (1 del) är mycket populär. Blanda ingredienserna i denna andel, du måste gnugga blandningen i hårbotten varannan dag. Lösningen kan beredas med en reserv, eftersom den är vackert lagrad i en mörk, kall plats.
 9. För varje typ av mjäll har nässle en bra helande effekt. Med torr seboré, hälls 3 matskedar örter med en halv kopp vegetabilisk olja. Blandningen ska stå i en vecka på en mörk och kall plats, varefter den kan användas genom att gnida i hårbotten före varje tvätt. När oljig seborrénål (50 g) fylls med kokande vatten (300 ml). Kompositionen måste kokas, dräneras, kylas och användas för att skölja håret efter tvätt.
 10. Inte bara för att riva huvudet av mjäll, utan också en mask av en kopp naturlig yoghurt (du kan köpa eller förbereda det själv) och 1-2 matskedar citronsaft hjälper dig att läka ditt hår. Om håret är mycket oljigt kan mängden juice säljas. Ingredienser måste blandas tills de är mjuka och applicera den resulterande blandningen på ren hårbotten. Efter att ha satt upp ett uppvärmningslock och vänta 40-50 minuter. Sedan kan kompositionen tvättas av håret med vanligt schampo.

Med hjälp av folkmedicinska läkemedel för behandling är det viktigt att komma ihåg att masker med alkohol kan torka upp huden för mycket, och därför bör du inte missbruka dem. Dessutom appliceras blandningen på huden och håret ska omedelbart tvättas om du plötsligt känner en brännande känsla eller andra obehagliga symptom.

Anti-mjäll medicinsk shampoo

För dem som inte vill eller kan inte använda recepten av traditionell medicin, kommer det att hjälpa till att uppnå läkemedel. Idag kan du på ett apotek hitta ett stort antal medicinska schampon avsedda speciellt för behandling av mjäll. Dessa läkemedel är effektiva, men deras pris sjunker sällan under 300-400 rubel för en liten flaska.

Mjölkshampor kan delas in i två typer:

Exfoliating - hjälp att rengöra huden noggrant, och lugna även klåda och minska inflammatoriska reaktioner. Dessa schampon torkar huden, så när torr seborré ska användas med försiktighet. Följande märken är mycket populära:

 • Friderm tjära;
 • Selegel innehållande selensulfid;
 • Tjärschampo från märket "Ett hundra skönhetsrecept";
 • Kerium från varumärket La Roche-Posay.

Egentligen medicinska (antisvamp) schampon. De innehåller ämnen som förhindrar svamptillväxt: clotrimazol, pyrithion etc. Dessa inkluderar:

 1. Nizoral, som är baserat på ketokonazol. Effektiv mot ett stort antal svampar;
 2. Sulsen (schampo och pasta), vars aktiva beståndsdel är selendisulfid. Det tillåter inte bara djuprengöring av huden, utan förhindrar också svamptillväxten.
 3. Sebozol, innehållande samma aktiva substans som ovan nämnda Nizoral;
 4. Dermazol, som är baserat på ketotokotonazol. Det hjälper inte bara att klara av mjäll, utan också med andra hudsjukdomar (eksem, versicolor);
 5. Seborin verkar på svampen med hjälp av Climbazol.

Använd det valda shampooet ska överensstämma med anvisningarna. Tvätta inte huvudet oftare än rekommenderat i det. Detta kommer inte påskynda processen att läka hårbotten, utan kommer snarare att lägga till nya problem.

Mjällskydd

Från utseende av mjäll är ingen försäkrad, för det är omöjligt att förutsäga vilka stressiga situationer du måste gå igenom eller vilka sjukdomar du kan möta i framtiden. En person kan dock ta enkla förebyggande åtgärder som minskar sannolikheten för att möta detta problem.

De flesta åtgärder som syftar till att förebygga mjäll, uppfylla principerna för en hälsosam livsstil. Det innebär att med hjälp av förebyggande åtgärder inte bara kan besegra mjäll, utan också att gå med i rätt näring.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt följande faktorer:

 1. En balanserad kost som innehåller proteiner, fetter och kolhydrater. Det bör minska konsumtionen av feta, salta, alltför kryddiga livsmedel. Avslaget från kolsyrade drycker och ett överskott av enkla kolhydrater (socker, vita mjölprodukter etc.) kommer också att gynna kroppen.
 2. Dricksläge: För att upprätthålla alla metaboliska processer i kroppen ska man dricka tillräckligt rent vatten (ca 2 liter dagligen). Te, juice, kompott och andra drycker beaktas inte.
 3. Hygien: Det är förbjudet att använda någon annans handdukar, kammar, hårtillbehör etc.;
 4. Personlig omvårdnad: du måste hitta lämpliga och icke-aggressiva kropps- och hårvårdsprodukter. Det borde vara mindre benäget att använda stylingprodukter (gel, skum, lack, etc.) och inte vara lat för att tvätta dem innan du lägger dig. Inget behov av att misshandla schampon med förebyggande effekt, den optimala frekvensen av användningen - 1-2 gånger om två veckor;
 5. Emotionell bakgrund: Det är nödvändigt att undvika nervösa situationer när det är möjligt. Det ska inte bara fungera, utan också att slappna av, försöka få tillräckligt med sömn. Måttlig fysisk aktivitet, som motsvarar utbildningsnivån, kommer framgångsrikt att motstå stress.

Skal inte dyka upp utan anledning. Oftast är dess bildning förenad med en överträdelse av vissa fysiologiska processer i kroppen. Att identifiera källan till problemet och arbeta med det, liksom lämplig hud- och hårvård, kommer att lösa detta problem. Men även efter att mjäll är besegrad, låt inte situationen ta sin kurs. Tidiga förebyggande åtgärder kommer att bidra till att undvika att möta henne igen.

Hur man botar mjäll hemma

Hårbotten förnyas varannan vecka. Hos friska människor exfolierar partiklarna av död epidermis omärkligt. De faller av under kamning eller tvättning av hår. Stycken av huden är knackade i flingor och klumpar på grund av störningar i talgkörtlarna, som inte producerar tillräckligt eller omvänt, för mycket fett. En person får mjäll. Behandla kosmetiska defekter kan vara apotek och folkmaskar, schampon och scrubs.

Rätt näring

Sebaceous körtlar störs på grund av dålig metabolism och sjukdomar i matsmältningsorganen. Personer med mjäll rekommenderas att undersöka tarmarna, lever och bukspottkörteln. Om det inte finns någon tid att diagnostisera och besöka läkaren måste du själv återställa metabolismen. Börja matsmältningsorganen hjälper till med kost.

Produkterna som innehåller socker förvärrar sebaceous körtlar och tarmar:

 • choklad;
 • ketchup;
 • glass;
 • kakor;
 • majonnäs;
 • kolsyrade sockerhaltiga drycker;
 • instant cereals med frukt eller bär tillsatser.

Människor som missbrukar godis och såser från affären saktar ner sin ämnesomsättning, har problem med hormoner som leder till utveckling av seborré.

Mjölk kan prova livsmedel som är höga i animaliskt fett:

 • korvar;
 • margarin och smör;
 • frysta patties;
 • klimpar;
 • chips och pommes frites;
 • popcorn och crackers;
 • hårda ostar.

Djurfett ersätts av grönsaker. Istället för fläsk använder de grönsaksallad kryddat med olivolja eller linolja. Användbar havsfisk: tonfisk, lax, lax, makrill. Sebaceous körtlar arbetar med kokta ägg, avokado, alla nötter och linfröer.

Mjölk behandlas med zink. Mineralet finns i krabba kött, ostron, pumpa frön och jordnötter. Diet rekommenderas för att komplettera schampon och masker, där det finns zink. Det stramar porer, tar bort överskott av talg, torkar och förstör svampar.

När seborré förbrukar mycket spannmål och grönsaker. Spannmål är rika på fiber, vilket rensar tarmarna och utlöser metaboliska processer. Preference ges för bovete, vete, pärlbyg, korn och hirsgröt.

Grönsaker är också rik på fiber. Sallader från betor, kål, morötter och tomater, zucchini gryta, aubergine, paprika och broccoli är användbara. Frukt kan konsumeras, men i små kvantiteter. De innehåller glukos, vilket leder till skarpa hopp av socker i kroppen, på grund av att talgkörtlarna störs och mjäll förekommer.

Diet för seborré syftar till att återställa metabolismen, så du måste gå in i kosten av mejeriprodukter: kefir, stallost, ryazhenku, yoghurt utan sötningsmedel. De koloniserar tarmarna med fördelaktiga bakterier och påskyndar metaboliska processer.

Seborréa schampo

Mjölk uppstår ofta på grund av dålig kvalitet kosmetika. De orsakar allergier och irritation, epidermis börjar avta. Om seborré sker efter att ha köpt en ny schampo eller balsam, kasseras produkten i 1-2 veckor eller kasseras.

För att bli av med vita flingor är det inte nödvändigt att spendera pengar på premiumklassfonder med antifungala komponenter. Kosmetiska problem avlägsnas med tvål. Produkten rekommenderas för personer med fet seborré. Det torkar, tar bort klåda och irritation.

Tvåltvålen innehåller alkali. Med regelbunden användning blir folliklarna svaga och spröda, och håret faller kraftigt ut. Verktyget används var 14: e dag. En svag lösning bereds av tvålspån som gnids in i rötterna. Hemmagjord medicin kan inte appliceras på håret. Efter att tvålen i hårbotten måste behandlas med fuktgivande masker. Metoden är inte lämplig för personer med sprött och svagt hår.

Patienter med sprickor, sår och inflammerade områden rekommenderas att byta tvätttvål med tjärolja. Lämplig flytande och fast substans. Verktyget appliceras på våta rötter, churn och sprids sedan genom håret. Låt i 5 minuter, skölj krullar med varmt vatten eller kamille avkok, vilket kommer att lugna kliarna. Fuktar hårbotten med masker eller balm. Tjära tvål var 3-4 dagar.

Sebaceous körtlar är beroende av schampon som tvättas varje dag eller flera gånger i veckan. Kosmetiska medel köper i en vanlig butik eller apotek. Rekommendera alternativ med salicylsyra, zink, selendisulfid, clotrimazol eller ichthyol. Lämpliga sorter med tjära och ketokonazol.

Du kan laga mjällschampo hemma. Du behöver ros och salviaolja, en flaska etylalkohol, kycklingägg. Komponenterna blandas innan huvudet tvättas, arbetsstycket kan inte lagras i mer än 2 timmar.

Slå 2 äggulor i en glasskål. Häll en tesked ospädd alkohol i spannmål, lägg till 1 droppe rosa och 6 droppar salviaolja. Shampoo gnidas i vått hår, tvätta av efter 10 minuter med varmt vatten. Hemhjälpmedel lämplig för daglig användning.

Mjäll skräp

Naturliga eller butikscrubs tar bort vågorna av död epitel, återställer blodcirkulationen och mättar porerna med syre. Arbetet av talgkörtlar förbättras, mjäll försvinner gradvis. Peeling rekommenderas för fet och torr seborré. Det genomförs två gånger i veckan.

salt
Döda hudpartiklar av epidermis avlägsnar skrubb från hav eller salt. Komponenten gnids i huden efter att ha tvättat huvudet med massörrörelser. Tvätta bort rester av produkten med varmt vatten eller avkok, använd sedan en fuktgivande mask.

Salt används för att förbereda multi-komponent scrubs:

 1. Seborrhea blandad typ behandlas med blå lera. 50 g av den torra ingrediensen hälls i koppen, utspädd med varmt vatten. I den tjocka massan tillsätt 10 g fint havssalt. Torka pastaen med pastaen och låt den stå i 10-20 minuter, var noga med att tvätta resterna av produkten ur håret.
 2. Aloe scrub hjälper patienter med torr seborré och sprött hår. Flera stora blad av små strimlad, kombinerat med 100 g havssalt. Massage rörelser appliceras på hårbotten. Hår täckt med en plastpåse, lämna i 15 minuter. Verktyget eliminerar seborré och stärker locken. Om spetsarna är för torra och spröda, lägg till olivolja eller kokosnötsolja i spånen. Det visar sig närande mask med skrubb effekt.
 3. Oljig seborrhea behandlas med njurdekok eller björkpanninfusion. I ett glas slipat salt tillsätt ca 100 ml av den flytande komponenten. Rör och gnid räven i rötterna i högst 10 minuter och tvätta sedan av den.
 4. För att bli av med seborré och påskynda hårväxten hjälper det att skrubbas av ett avkok av njur- och havsalt, vilket tillför vispadgöss. Billetet kombineras med 30 g honung. Produkten värms till 40 grader i ett vattenbad. Hemhjälp rensar, närmar och tar bort mjäll.

Saltskrubb är kontraindicerade hos personer som har sår och sår på huvudet på grund av att de skrapas. Produkten korroderar skadad hud och orsakar irritation.

socker
Hjälper med seborrhea regelbundet och sockerrörsocker. Produkten, till skillnad från salt, torkar inte ut i hårbotten. Komponenten blandas med andra ingredienser:

 • honung;
 • frukt- eller bärmassa;
 • yoghurt eller kefir;
 • äggula
 • avkok av salvia, kamille eller nässla.

En mjuk skrubbe för känslig hud är gjord av socker och olja: olivolja, linfrö, kokosnöt, solros, majs eller burdock. Vilken oraffinerad en kommer att göra. Eteriska oljor läggs till sockerskrubbe. När seborré rekommenderas cypress, cederträ eller eukalyptus. Lämplig eterisk olja från teträ, pelargon, citronbalsam, humle eller rosmarin, samt ylang-ylang och mynta.

För 100 g socker behövs 30-40 ml olivolja och 4-5 droppar eterisk olja. Skrub gnid i huvudet i 10 minuter med lätta rörelser. Det viktigaste är att inte överdriva det för att inte skada huden. Olja tvättas med varmt vatten, sköljdes sedan med avkok av hår.

soda
Mjölk behandlas med vanlig soda. Produkten tar försiktigt bort kåta vågor och gör att talgkörtlarna producerar mindre utsöndring. Patienter med fet seborré använder komponenten två gånger i veckan och från torr - tre gånger i månaden.

Pulvret appliceras på smutsigt hår och smutsas försiktigt. Låt på i 10 minuter så att medlet absorberar dödsvågar och talg.

För torr seborré blandas 2 skedar soda med 60 ml burdock eller rosmarin. Gnidde in i rötterna innan du dricker och shampooar, lämnar i 15 minuter. Skaddat hår återställs med en skrubb av natriumbikarbonat och havtornsolja. På 2 skedar pulver ett glas flytande komponent. Rör om och applicera på hårbotten. I spetsarna gnidade ren havtorn olja utan läsk. Tack vare receptet kommer mjäll att försvinna, och krullarna blir skina och friska.

Om seboréen provoceras av en svamp, tillsätts teolja till scrubs från sodavatten. Den väsentliga komponenten uppdateras och desinficeras, accelererar återhämtningen.

Masker för seborré

Apotek säljer inte bara schampon, utan även mjällbalsam. De innehåller salicylsyra, svavel, zink, samt växtextrakt som lugnar och återställer epidermis. Läkemedelspreparat väljs av trichologen, eftersom du först måste bestämma orsaken till seborré. Hemma rekommenderas att behandla mjäll med naturliga masker och balsams.

Ägg alternativ
I äggulorna är mycket retinol och tokoferol. Vitaminer främjar hudförnyelse, återfuktar och tar bort obekväma känslor. Med regelbunden användning av äggmasker försvinner seborré i 2-3 veckor, och talgkörtlarna arbetar gradvis.

Oljig mjäll behandlas med en balm från slagen äggula och "Nystatin". Krossa tre tabletter av läkemedlet, blandat med 150 g av den andra komponenten. Gnugga den färdiga masken i rötterna, linda huvudet med klädesfilm i en timme. Skydda med en ullduk eller handduk. Skölj med varmt vatten, använd inte tvål eller schampo. Obehaglig ägglukt kan avlägsnas kamilleavkok med 2 droppar essentiell olja av citronbalsam eller tea tree.

Torr mjäll behandlas med näringsrik balsam. Masken för seborré inkluderar:

 • 30 ml solrosolja;
 • 15 g frisk aloejuice;
 • 1 äggula;
 • 20 g fet majonnäs;
 • 30 g honung.

Oreffinerad olja vispadad med aloejuice. Tillsätt äggula och majonnäs. Fyll massan med tjock honung. Smörj mixern med en mixer tills en enhetlig konsistens. Den färdiga masken behandlar rötterna och fördelar blandningen jämnt genom håret. Wrap ett paket och ett näsduk så att verktyget absorberas i hårbotten. Balm tvättas av med vatten vid rumstemperatur 30 minuter efter applicering.

Det andra alternativet för torr mjäll är gjord av grön lera, kamille eller ek bouillon, äggulor och äppelcidervinäger, som inte kan ersättas med bord. Häll 60 g av den torra ingrediensen i en skål. Tillsätt 50 ml vatteninfusion och rör om. Häll i en tjock vattendrag en tunn ström med vispadgöss och 20 ml äppelcidervinäger.

Masker av lera gnides inte bara i rötterna, utan även i hårets spetsar. Huvudet viks in med en plastpåse i 30 minuter. Om det finns mycket mjäll, läggs en liten mängd tjärsåp till balsam. Verktyget tvättas av håret med schampo och varmt vatten, använd sedan bördolja för att återfuka hårbotten.

Masken som består av 2 äggulor och 60 ml citronsaft hjälper till att bota seborré och återställa sköra krullar. I beredningen hälls också 30 ml av en blandning av ricinus och burdockolja. Komponenterna kombineras i lika stora proportioner och upphettas på ett ångbad.

Mask gnidas i spetsarna och gradvis stiger till rötterna. Hårbotten masseras i 10 minuter, sedan håret är inslaget med matfilm och en scarf. Skölj av balsmen på 40-45 minuter med tvålvatten och efterkamomilldekokning. Behandlingstiden för seboré håller 4 månader. Mask används regelbundet, 1 gång per vecka.

Senap, vitlök och gurkmeja

Oljig seborré kommer att ta bort vitlök. Det finns två alternativ: mild och aggressiv. Den första är för personer med känslig hud. Förbered en mask med 2 rengjorda tänder. Billet finhackad, blandad med aloe-massa. Produkterna males med en gaffel, häll i en massa av 2-3 matskedar värmd burdockolja och 10-15 ml färskpressad citronsaft. Vitlöksmask appliceras på hårsäckarna, sätt på en plastlock. Top inslaget med en handduk, borttagen på en halvtimme. Tvätta håret med schampo och örttekoko.

Den andra versionen av masken, mer aggressiv, är avsedd för behandling av allvarlig mjäll, som är duschad med stora flingor. Krossad 7 vitlöksklyfta, utspädd med klyftaolja, för att få en tjock vassle. Behandla hårbotten, håll masken i 5 minuter. Håret tvättas med schampo vatten och sedan kamille avkokning. 3 droppar eterisk olja läggs till:

 • mint;
 • lavendel;
 • eukalyptus;
 • tea tree

Den väsentliga komponenten avlägsnar vitlök lukt och uppdaterar hårbotten, snabb återhämtning.

Senapspulver har antimykotisk effekt. I 100 ml varmt vatten häll ett halvt glas färskpressad citrusjuice. Citron eller grapefrukt kommer att göra. Sedan bereda en tjock gruel från lösningen och senap. Applicera på våt hårbotten. Förvara inte längre än 10 minuter för att inte bränna epitelet.

Frukt- och mejeriprodukter
Peppartinktur hjälper till att bli av med torr seborré. För att göra en läkningsmask måste du slå 2 äggulor. I en frodig massa häll i 30 ml honung och gräddfil. Skyld 2 msk. l. peppartinktur, som ibland ersätts av konjak. Behandla hårbotten, gnid in med mjuka rörelser. Håll i 1,5 timmar.

En effektiv medicinsk mask för torr mjäll består av ett glas kefir, uppvärmd till 37 grader och 30 ml citronsaft. Ibland tillsätts olivolja till produkten, bokstavligen 15 ml och samma mängd gräddfil.

Grapefruktmask hjälper även i avancerade fall. Stor frukt, skalad, krossad. 60 gram aloe-massa tillsätts till grapefruktmassan. Applicera endast på huden, inte på spetsarna, lämna i 25 minuter. Förfarandet upprepas två gånger i veckan. Mjölk kommer att försvinna efter 7-8 ansökningar.

Seborré - resultatet av sebaceous körtlar dålig prestanda. För att bli av med mjäll måste du kombinera folkmaskar och scrubs med en kost, köpa bara högkvalitativa kosmetika och ta hand om hårbotten. Tack vare det integrerade tillvägagångssättet kommer seborré att försvinna, och håret blir starkare och tjockare.

Mjäll - orsaker och behandling

Mjölk är en kombination av orsaker (eller syndrom), som kännetecknas av en accelererad process av exfoliering av hudpartiklar (i form av skalor) under en relativt lång period. Mjölk finns oftast i hårbotten.

Skal inte vara förvirrad med bara torr hårbotten. I människolivets liv finns det en konstant död av hudceller och en liten skalning i hårbotten är normal (ca 487 000 celler per 1 cm 2).

Mjölk är en vanlig sjukdom i hårbotten och påverkar nästan hälften av befolkningen i olika åldrar, kön och etnicitet.

Orsaker till mjäll

Mjölk uppstår vanligen som resultat av tre faktorer eller kombinationer:

1. Felaktig körning av talgkörtlarna (eller seborrhea)

Seborré - ett allmänt begrepp av mjäll, är en sjukdom. I allmänhet är det en obalans i fettbildning, vilket leder till en minskning eller ökning av talgproduktionen och en förändring i den sebaceösa sekretionens kemiska sammansättning. Denna process kan uppstå på grund av kroniska metaboliska störningar, immunsystemets allmänna tillstånd, ålder och kön, kostmönster och hudkontaminering.

Avskilja seborréfett (flytande och tjock) och torka.

Med oljig flytande seborré, porerna är förstorade, huden är blank och håret på huvudet har utseende på oljade, ofta limmade ihop i strängar. Håret är täckt med gulaktiga skalor, ofta förekommer pustler i hårbotten.

Med oljig tjock seboré, reduceras hudens elasticitet, kanske utseendet av komedoner (hornpropp, svart ål). Håret på huvudet är tätt och grovt.

2. Svamphudsskador

Med minskad sebumsekretion täcker skalorna väl håret och hårbotten. Denna process kallas torr seborré (mjäll). Detta fenomen är associerat med processen med aktivering av svampen, som har namnet "Pityrosporum Ovale" eller "Malassezia Furfur".

Med god immunitet beter sig svampen stabilt. Med en stark fysisk och mental obalans, med långvarig kränkning av kosten, aktiveras svampen, vilket leder till accelerationen av tillväxten av epidermala celler. Perioden av hudutplantering tar tid från 5 till 7 dagar (i frånvaro av sjukdomen, varar denna period cirka en månad).

Som ett resultat, ett stort antal över normala skalor. Om denna process åtföljs av irritation i hårbotten, klåda och enskilda hotfläckar av rodnad, så kan vi prata om seborrheisk dermatit. Håret blir i detta fall skört, tunt och torrt.

3.Individuella egenskaper hos kroppen

Dessa inkluderar särdrag av hudutsöndring och dess struktur, ärftlig predisposition och säsongsförändringar. Andra funktioner är följande:

 • Människor med vissa hudförhållanden, som psoriasis och eksem, är mer benägna att drabbas av mjäll.
 • Vuxna med Parkinsons sjukdom och några andra neurologiska sjukdomar är mer benägna att mjäll och seborrheisk dermatit.
 • Patienter av alla åldrar som har lidit hjärtattacker och stroke, och vissa personer med svaga immunförsvar, är mer benägna att mjäll än andra.
 • Vissa experter tror att människor som inte konsumerar tillräckligt med mat som innehåller zink, vitaminer och vissa typer av fetter är mer benägna att mjäll.
 • Mental överspänning. Många experter tror att det finns en länk mellan frekvent stress och många hudproblem.
 • Studien visade att 10,6% av personer med HIV är mottagliga för seborisk dermatit.

Allt ovanstående leder till slutsatsen att alla processer och fenomen som leder till mjäll styrs och kontrolleras.

Mjällmedel

Lyckligtvis kan dessa processer hanteras. I milda fall är det tillräckligt att hitta en lämplig mjällschampo av en viss komposition och stabilisera din livsstil.

I de flesta fall kräver utseende av mjäll i mild form inte ett besök hos läkaren. Om dock hårbotten försämras och användningen av behandlingsschampot inte ger det önskade resultatet, bör du rådfråga en läkare. En läkare kan diagnostisera seborrheisk dermatit eller annan relaterad sjukdom, vilket kräver vissa behandlingsförhållanden.

De flesta mjällprodukter eller svampschampo (mjällschampo) innehåller minst en av följande aktiva ingredienser:

 1. Zinkpyrithion är ett antibakteriellt medel.
 2. Selsulfid ansvarar för att minska cellproduktionens hastighet.
 3. Svavel - hjälper till att avlägsna mjäll fläckar.
 4. Ketokonazol är en mycket effektiv antifungal ingrediens. De flesta som använder ketokonazolprodukter är nöjda med resultaten. Shampoo med denna ingrediens kan användas av både unga och gamla människor.
 5. Salicylsyra - exfolieringskomponent.
 6. Tea Tree Oil - Denna olja extraheras från det australiska teet (Melaleuca Alternifolia). Vi kan säga att för närvarande tillverkare av schampon, allt oftare ingår i sammansättningen av tea tree oil. Tea Tree Oil är antisvamp och antiseptisk. Vissa människor kan dock vara allergiska mot denna typ av olja.

Den ideala lösningen skulle vara att välja ett sådant schampo, där det finns två eller tre av ovanstående komponenter.

Förutom schampon, för att bekämpa seborré, använd och krämer:

 1. Cortison krämer - minska inflammation. Denna kräm kan köpas i disken 0,5% eller 1% koncentration. Cremen används två gånger om dagen, resultatet kommer bara att visas efter några dagar. Denna typ av grädde är tillgänglig som en lotion för hårbotten. Applicera en gång om dagen, helst på fuktigt hår efter shampooing. Kan användas med medicinerad schampo.
 2. Antifungal krämer. Effekten av sådana krämer syftar till att minska antalet jästorganismer som lever på huden. Clotrimazol Cream 1% och Miconazole Cream 2% är tillgängliga utan recept. Svampskyddande krämer appliceras en eller två gånger om dagen.

Hur bli av med mjäll

Medicinsk schampo för mjäll, liksom medicinska krämer, ska användas under det aktiva skedet av seborré. Eftersom sjukdoms manifestationen minskar är det nödvändigt att minska användningen av läkemedelspreparat och därefter byta till användningen av daglig hygienprodukter. I händelse av en annan sjukdom kan krämer och schampon återanvändas.

Det kan hända att med återuppkomsten av sjukdomen kan de rättsmedel du använde tidigare tider vara ineffektiva. I så fall måste du använda andra schampon och / eller krämer med ovanstående komponenter.

De grundläggande reglerna för användning av terapeutiska schampon. Shampoo ska appliceras på fuktigt hår och lämnas i hårbotten i en period av cirka fem minuter. Om shampooet tvättas bort för snabbt kommer de aktiva ingredienserna inte att ha tillräckligt med tid att agera.

De grundläggande reglerna för användning av terapeutiska krämer (masker, lotioner). Helande krämer används i kombination med terapeutiska schampon. Masker och lotioner suger i hårbotten i 20-30 minuter.

Parallellt med användningen av terapeutiska medel måste du följa följande enkla diet. Maten som konsumeras bör vara rik på vitaminer och fibrer. I kosten bör vara mejeriprodukter. Konsumtion av fett och sött bör begränsas. Det rekommenderas också att använda minst två liter rent vatten dagligen.

Folkmedel för mjäll

Mjölkbehandling hemma kan vara lika effektiv som behandling av dyra mjällbehandlingar.

Äggbaserad mask. Slå två ägg i en liten mängd varmt vatten. Applicera blandningen på håret i ungefär tio minuter, skölj sedan. Denna procedur hjälper till att förhindra mjäll.

Mask baserad på apelsinjuice och aloe. Du behöver två tsk aloejuice och två teskedar apelsinjuice, en äggula. Alla komponenter omrörs till en enhetlig konsistens och appliceras på hårbotten. Skölj med varmt vatten efter 40 minuter. Efter applicering av en sådan mask ska du skölja håret med buljong som är framställt av hästslag (som kan köpas på apoteket).

Sköljare baserad på kalendula. En matsked calendula (ta blomställningen) häll två koppar 80% kokande vatten i 30 minuter. Efter tvättning av håret får du infusionen att rubba i hårbotten efter att ha satt en plastpåse på huvudet, ta av påsen efter 30 minuter, tvätta inte håret. Denna procedur rekommenderas två eller tre gånger i veckan.

Kamille sköljning. Två matskedar av kamomill (blomställning) häll en liter vatten och koka i fem minuter. Efter kylning, gnugga buljong i hårbotten.

Kamille sköljning. Förbered en infusion av kamilleblomställningar i förhållandet 1 till 10. Tvätta infusionshuvudet två eller tre gånger i veckan, antalet procedurer från 10 till 15. Denna kurs kan upprepas om två eller tre veckor.

Tymbaserad sköljning. Fyra matskedar av timjan häller 0,5 liter vatten och koka i 10 minuter. Kyla och täta buljong, sätt på vått hår och vattna dem helt. Skölj inte med vatten. Du kan använda efter varje shampooing.

Skölj från svamp. I 0,5 liter varmt vatten är det nödvändigt att lösa upp en matsked havsalt. Applicera lösningen på rent, fuktigt hår och skölj dem väl efter 5 minuter. Efter sköljning av håret i en annan lösning (tillsätt en tesked citronsaft till 0,5 liter vatten).

Oljor för hår. En msk burdock eller ricinolja blandad med tio matskedar kalendula-tinktur (säljs på apoteket). Används för att gnugga i hårbotten två gånger om dagen.

Vid användning av medicinsk produkt är samråd med en specialist nödvändig.

Medel och metoder för att behandla mjäll på huvudet. Medicin och folkrecept

Mjäll är en obehaglig hårbotten sjukdom som orsakar mycket besvär. Affärshyllor är förpackade med speciella produkter som lovar att bota problemet under övervägande, men inte alla är effektiva, och vissa ger endast tillfälliga resultat. Därför rekommenderar experter att närma sig behandlingen av denna sjukdom i ett komplex, med hjälp av läkemedel och folkrecept.

Allmänna rekommendationer för behandling av mjäll

Mjölk är svår att inte märka. Vita skalor uppträder på kläderna, håret, hårbotten ständigt kliar, krullarna blir sköra, torra, ser orörda ut.

Hur man botar mjäll på huvudet, kommer vi att beskriva i detalj i vår artikel

Därför måste mjäll på huvudet behandlas för att undvika sådana allvarligare manifestationer, som större flingor, som liknar snöflingor, gulgråa skorster och fläckar, vilket leder till utveckling av seborrheisk dermatit.

Läkare-trichologer rekommenderar att man närmar sig problemet på ett övergripande sätt, med den behandling som valts individuellt baserat på sjukdomsbristningen.

De mest effektiva metoderna för behandling av mjäll presenteras i tabellen.

Var försiktig! När du väljer en produkt måste du överväga typen av mjäll - torr eller oljig. Till exempel är senap effektiv i oljig mjäll och kefir i torr. Dessutom är det värt att komma ihåg att vissa ingredienser kan orsaka allergisk reaktion (honung, olika oljor, ichthyolbaserade schampon, clotrimazol).

Mjällschampo: en översyn av det mest effektiva

Läkande schampon innehåller speciella ingredienser vars verkan har antifungal, antiinflammatorisk effekt. Sådana medel utses obligatoriskt, eftersom de är den terapeutiska grunden för behandling av mjäll.

Följande schampon anses vara den mest effektiva och populära:

 1. Dermasens - baserat på ichthyol. Shampoos funktion har antiinflammatorisk, antiseptisk, analgetisk effekt. Förutom ichthyol finns det svavel i kompositionen, som exfolierar de bildade vågorna, vilket minskar deras antal och förhindrar utseendet av nya. Detta verktyg har emellertid inte antifungala effekter, kan bidra till utvecklingen av allergiska manifestationer (utslag, hårbottenhyperemi).
 2. Cloderm - baserat på clotrimazol. Den har antimykotisk effekt, dessutom kännetecknas av antibakteriell aktivitet. Tränger inte in i blodbanan, har därför inga negativa effekter på kroppen. Den enda kontraindikationen är en förutsättning för utveckling av allergier, klåda, hudutslag, skalning, svullnad, brännande hud kan förekomma.
 3. Mycozoral är baserat på ketokonazol. Det är ett botemedel som utsetts av en läkare. Drogens främsta effekt - antifungala bakterier förstör dessutom bakterier (gram-positiva kocker). Det har kontraindikationer, orsakar allergiska reaktioner, rekommenderas inte under amning.
 4. Friederm Zinc - baserat på zinkpyrithion. Shampoo bredspektrum, har antibakteriella, antiinflammatoriska, antifungala effekter. Godkänd för användning av framtida och ammande mödrar. Det har inga biverkningar, den enda kontraindikationen är individuell intolerans mot elementet i kompositionen.
 5. Salicylisk schampo - baserad på salicylsyra. Detta verktyg hjälper både att bota mjäll på huvudet och att normalisera sekretet hos talgkörtlarna. Den har antibakteriell, antiinflammatorisk, keratolytisk effekt, kännetecknas av antiseptiska egenskaper. Det kan emellertid orsaka obehagliga manifestationer i form av klåda och rodnad i huden.
 6. Friderm tjära - baserad på medicinsk tjära. Rengör effektivt, reducerar hudens hud, har en antiseptisk effekt, förbättrar ämnesomsättningen. Bland de biverkningar är förekomsten av kontaktdermatit. Det rekommenderas inte att använda schampo i närvaro av öppna sår, under barnets ålder och amning.

Anti-mjäll medicinering

Med mer avancerade stadier av den aktuella sjukdomen är det nödvändigt att använda droger som har visat sin effektivitet över tiden. Mjölk-trichologer rekommenderar att man använder pastor och salvor baserade på svavel, som en extra behandling rekommenderas de att dricka en kurs med vitaminer och immunmodulatorer.

Svavelolja

Svavel är ett bra antiseptiskt medel, dessutom påverkar det negativa huvudtyperna av svampar, så salvan med svavel rekommenderas för att bli av med problemet. Verktyget tillverkas i ett apotek och har en ganska hög koncentration - 10%, för att förbättra dess kvaliteter, lägg även till petroleumjelly och animaliska fetter.

Hur man botar mjäll på huvudet med hjälp av svavelsalva, trichologen rekommenderar följande: i 7 dagar, gnugga produkten i huvudet i 5 minuter, skölj sedan med termiskt vatten. Efter en vecka måste du ta en paus för en dag. Vidare utförs behandlingen med användning av schampo, som innefattar svavel, men i en lägre koncentration.

Den betraktande agenten anses vara aggressiv, därför rekommenderas den inte för personer med känslig hud och gravida kvinnor. Dessutom bör du inte använda svavelsalva även om håret är tunt och torrt, eftersom deras tillstånd kan förvärras.

Bland de oönskade manifestationerna är det nödvändigt att notera utseende av ödem, brinnande, rodnad, utseende av smärta.

Viktigt att veta! För personer med känslig hud kan du använda droger som innehåller svavel i en mindre procentandel: svavel-salicyl- och svavel tjärsalva.

Pasta Sulsen 2%

Sulsen Paste är ett terapeutiskt läkemedel som effektivt behandlar seborré. Huvudkomponenten är selendisulfid, som normaliserar talgkörtelns funktion, utlöser självförnyelsen av huden. Hjälpkomponenter: glycerin, natriumsulfat, fosfat och andra.

Applicera pasta rekommenderas enligt följande:

 • Tvätta håret noggrant, för detta kan du använda Sulsen shampoo;
 • lägg pastaen på det våta huvudet och gnid det i huden, det är nödvändigt att se till att det inte faller på slemhinnorna;
 • inkuberades i 10 minuter och tvättades sedan av.

Behandlingen utförs enligt följande: 2 gånger i veckan i 3 månader. 2% pasta används, sedan används 1% botemedel en gång i veckan som profylax.

Det rekommenderas inte att behandla mjäll med det ifrågavarande läkemedlet till förväntade mödrar och personer som är predisponerade mot allergiska reaktioner. Bland biverkningarna: förlust av krullningar i en liten mängd, förändring av hårfärg.

Anti-mjäll Olja Wraps

Naturliga produkter som skapas av naturen, inte mindre effektiva i kampen mot mjäll. Olika oljor hjälper till att bota mjäll på huvudet av både svampig natur och härrör från negativa yttre faktorer. Folkrecept rekommenderar användning av kladd, ricinus, linfrö, havtorn och tea tree oil.

Kockolja rensar väl av vita vågar, närmar och fuktar huden. Det används som följer: Produkten smutsas grundligt i ren hud, det värms med film och handduk i 30 minuter. Tvätta av med något lämpligt schampo. Oljevikt, rekommenderas inte för fet hår.

Castorolja eliminerar manifestationerna av torrhet, klåda, förhindrar förekomst av peeling, har närande egenskaper. Instruktioner: Gnugga in i huden i en halvtimme, medan håret tvättas efter masken, och inte före det. Det är bra att kombinera denna lösning med olivolja i lika stora mängder.

Linfröolja tar bort döda celler, renar från vita flingor. Det passar bäst för att bli av med mjäll mjäll. Användning: Lätt varm olja för att gnugga in i huden med massagerörelser, låt handla i 20 minuter, ta av med varmt vatten. Applicera masken 3 gånger i veckan i 1 månad. Den största fördelen med denna olja - den är väl och helt tvättad, gör inte krullarna tyngre.

Havtornolja rensar också huden på döda celler, startar återvinningsprocessen, närmar huden och stärker locken. För att bota problemet är det nödvändigt att blanda havtornoljan med olivolja (1: 6). Oljelösningen appliceras på huvudet och lämnas i 40 minuter, tvättas sedan av. Behandlingskurs: 2 gånger i veckan i 2 månader.

Tea Tree Oil rekommenderas för oljig mjäll och svamp natur. Behandlingen utförs enligt följande: En liten mängd olja blandas med en droppe schampo, churned på krullarna och lämnas i 10 minuter och tvättas därefter av. Också betraktas olja läggs till balms, vilket är ett bra förebyggande av mjäll.

Det är viktigt att komma ihåg! Att använda hemlagade recept för behandling av mjäll på huvudet kommer att ge bra resultat om du kombinerar dem med både speciella schampon och medicinska preparat. Det är dock inte nödvändigt att välja pengar själv, det är bättre att överlåta det till en specialist.

Hjälmlagad mjäll: effektiva recept

Vanlig mat som finns i något hem, också agera som en medicinsk, för att eliminera det aktuella problemet. På basis av ägg, senap, lök, honung och kefir kan du förbereda följande masker:

 1. 2 äggulor blandas med citronsaft och olivolja, gnuggar massan i huvudet i 30 minuter, sköljs utan extra medel, bara vatten.
 2. 10 g torr senap, 50 g färglös henna, 2 msk. l. honungsprodukt, 1 äggula, du kan lägga till några droppar eterisk olja. Blanda allt till läckra grädde, applicera på huvudet, värm med en film och en handduk i 1 timme. Tvätta av med ett lämpligt schampo. Använd inte en mask för torr mjäll och känslig hud.
 3. 1 msk. l. lökjuice blandas med 1 msk. l. ricinolja och 2 msk. l. vodka, blandas i huden och värms med en handduk, tvättas med schampo. För att avlägsna lök lukten rekommenderas att skölja med citronsaft.
 4. 1 äggula frön med 2 msk. l. finhackade gröna lök, blandade med 2 msk. l. honung. Gnugga massan med massagebevegelser i ca 10 minuter, och sedan sätta ihop med film och handduk i 1 timme. Du kan tvätta av med eller utan schampo.
 5. 1 msk. Kefir gnids i huvudet och fördelas i krullar, lindas med en handduk i 30 minuter, tvättas av med varmt vatten utan schampo.

Andra folkmjölks recept

Hur man botar mjäll på huvudet - snabbt omprövade folkrecept. Saltskalning, procedurer med äppelcidervinäger (6%), tjärsåpe anses vara den mest effektiva.

Anti-mjäll salt

Salt renar väl av vita vågar, har en antifungal effekt, förbättrar blodcirkulationen. Det här verktyget är lätt att använda och är mest budget. Förfarandet är lämpligt för vanligt salt, medan det kan jodiseras.

Salt av fin slipning ger inte önskat resultat.

Applicera denna åtgärd enligt följande: salt appliceras på rent tvättade våtkrullar och gnids i huden, massage ska göras i 5 minuter, sköljkrullar rekommenderas i behållaren så att de dessutom tvättas med saltvatten.

Äppelcider vinäger 6%

Äppelcidervinäger (6%) rensar huvudet av mjäll, förstör svampen, toner och återställer huden. Det används för att behandla problemet och för att förebygga det.

Behandlingar med äppelcidervinäger:

 • 4 msk. l. Medlen späds ut med ett glas kylt kokt vatten, krullarnas rötter tvättas väl med en lösning och sköljs sedan igen med vatten.
 • Äppelcider vinäger appliceras ospädd på huvudets hud i 15 minuter, tvättas bort;
 • 2 msk. l. ättika blandad med 2 msk. l. avkok av kamille och mint, tillsätt 1 msk. kokt vatten, lösningen impregneras med rötterna och hela längden på locken, inslagna med film och en handduk i 30 minuter, tvättas av med vatten.

Tjära tvål

Tjärsåp hämmar utvecklingen av skadliga mikroorganismer på huvudet, förbättrar blodcirkulationen, ger näring till hårrötterna och läker små sår. Använd det istället för schampo 2 gånger i veckan. Tvålen är välskummad, huden och ringarna masseras med det resulterande skummet i minst 5 minuter och produkten tvättas av med varmt men inte varmt vatten så att plack inte bildas.

Tjära tvål ganska torrt hår, så det är bäst att kombinera det med fuktgivande masker. För att avlägsna den obehagliga lukten måste håret tvättas med en lösning av vatten och äppelcidervinäger (4: 1).

Vad man inte ska göra när mjäll på huvudet

När den aktuella sjukdomen uppträder är det nödvändigt att inte bara veta hur man botar mjäll på huvudet, utan också vad som inte bör göras under hälsoprocedurer.

Trichologists uppmärksammar följande:

 • alkoholbaserade hårvårdsprodukter kan inte användas, de kommer att torka ut hårbotten ännu mer;
 • Du bör inte aggressivt klia på huvudet, när klåda uppstår, förvärrar bildandet av jämn små sår utvecklingen av sjukdomen.
 • Det rekommenderas inte att måla lockar, använda aggressiva komponenter.
 • behöver använda kamar av naturliga mjuka material, järntänder kan skada huden;
 • under behandling är det omöjligt att tillgripa stylingprodukter, hårtorkar, strykning och andra apparater.

Mjäll är en vanlig obehaglig sjukdom som orsakar stort obehag. Med rätt och komplicerad behandling är det inte svårt att bli av med det, men det är nödvändigt att ta hänsyn till scenen och funktionerna i sjukdomsförloppet, som läkaren kan bestämma.

Användbar video om hur man bota mjäll på huvudet:

Mjäll - orsaker och behandling. Hur bli av med mjäll:Nästa Artikel
Steg för steg instruktioner för användning av Inoar keratin för hårrätning. Beskrivning och fördelar med verktyget