Vilken läkare ska kontakta om håret faller ut


Om håret faller ut är det nästan alltid ett tecken på oegentligheter i kroppen. Ibland kan en person inte ens tänka på det, skriva bort håravfall på vårdsfel eller vitaminbrist. Men så fort antalet droppade hår börjar öka på kammen, är detta en anledning till omedelbar överklagande till en specialist. Ju ju tidigare problemet upptäcks desto större chanser är den framgångsrika lösningen. För att utföra rätt behandling måste du veta vilken läkare som ska kontakta om håret faller ut.

Orsaker till håravfall

Först måste du ta reda på vad som kan orsaka håravfall. Faktum är att det kan finnas många orsaker, men det finns de vanligaste som behöver sjukvård:

 • Ofta stressiga situationer, och kroppens nervösa utmattning.
 • Svamp sjukdomar i hårbotten.
 • Seborré.
 • Hormonal obalans orsakad av funktionsstörning i sköldkörteln.
 • Strålbehandling kemoterapi.
 • Beriberi.

Om du inte tar tidsåtgärder, kan patologi som alopeci orsaka skallighet utvecklas.
Androgen alopeci är en sjukdom som är en kraftig håravfall förknippad med en ökad nivå av manliga könshormoner.

I fallet när håret faller ut och du inte vet vilken läkare som ska vända sig till, försök sedan analysera om det finns några medföljande symtom, eller alopeci utvecklas mot bakgrund av fullständig hälsa.

Våra läsare rekommenderar

Vår vanliga läsare blev av med håravfall med en effektiv metod. Han kollade på sig själv - resultatet är 100% - komplett lättnad från alopeci. Detta är ett naturligt botemedel baserat på burdock masala. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rekommendera det till dig. Resultatet är snabbt. EFFEKTIV METOD.

Vilken specialist att kontakta

Problemet med håravfall hanteras huvudsakligen av en tricholog. Linjen i hans verksamhet är helt kopplad till allt som berör hår. Trichologisten studerar de morfologiska och fysiologiska förhållandena i håret, och hjälper även patienterna att genomgå fullständig behandling, vilket resulterar i restaurering av strukturen och hårkvaliteten.

Dessutom kan samråd med en neurolog, en hudläkare, en gastroenterolog, en endokrinolog, en infektioloog behövas för att göra en korrekt diagnos.

Varför ska du kontakta trichologen

Omedelbart gå till trichologists behov, om du märker sådana symptom i dig själv:

 • håret började falla ut hårt på elden eller på hela huvudet;
 • krullarna blev tråkiga, sköra och torra;
 • Håret växer mycket långsamt, eller deras tillväxt slutar helt.
 • du kan enkelt dra ett hår utan att ens göra en särskild ansträngning;
 • hårpigmentförändring.

Diagnostiska metoder vid trichologist

Läkaren utför ett antal nödvändiga förfaranden som hjälper till att bestämma orsaken till håravfall. Dessa inkluderar:

 1. Trihoskopiya. Det utförs med hjälp av en speciell enhet som gör det möjligt att bedöma hår och hudens tillstånd med en multipel ökning. Normalt bör en hårpärl växa från ett till två hår. Enligt denna indikator uppskattar hårets tjocklek.
 2. Foto trichogram. Denna undersökningsmetod inbegriper också användningen av ett trichoskop, men det är också anslutet till en dator. Den mottagna informationen behandlas av ett speciellt program.
 3. Undersökning av hår och epidermisprover på cellulär nivå.
 4. Spektral analys av hår, vilket hjälper till att bestämma procentdelen i kroppen av användbara och skadliga ämnen.

Förbereder sig för att besöka trichologen

Ibland går folk till läkaren, omedveten om att det finns en viss takt av daglig håravfall. Enligt experter är det högsta tillåtna antalet hår som tappas per dag 150 stycken. Därför, innan du besöker trichologen, måste du ta reda på om håravfall är en patologi i ditt fall.

Om det dock är planerat att besöka läkaren måste du tvätta huvudet dagen innan. Tvättat hår innan du besöker trichologen ger inte möjlighet att se en tydlig bild av deras tillstånd. Applicera inte stylingprodukter eller andra kemikalier.

Rekommendationer trichologist

Om det under undersökningen visades att alopeci inte är relaterat till de inre organens problem, ger läkaren allmänna rekommendationer för vården. Ofta, efter trichologens ordning, blir en person helt av med håravfall:

 1. Att tvätta håret endast med mjukt vatten. För att mjuka det kan du använda vinäger eller citronsaft.
 2. Den ideala vattentemperaturen för att tvätta huvudet är 35-40 ° C. För kallt eller varmt vatten kan orsaka skört och torrt hår.
 3. Om du är van vid att tvätta håret varje dag väljer du lämpliga schampon. Medel som inte är avsedda för daglig vård, tvätta av det skyddande skiktet från håren.
 4. När kammar tillåter inte plötsliga rörelser, och använder endast högkvalitativ kam.
 5. Använd burk, olivolja eller ricinolja för hårvård.

Vanligtvis rekommenderar trichologist att använda endast högkvalitativa, beprövade medel för att tvätta hår. Dessutom föreskriver läkaren intaget av vitaminpreparat, kosttillskott och användningen av populära recept för att bekämpa håravfall.

Indikationer för att kontakta en hudläkare

En annan läkare som behandlar problemen med hårbotten och håravfall är en hudläkare. Anledningen till att få tillgång till den är följande stater:

 • håravfall patienten associerar med utseendet av en stor mängd mjäll och en ökning i hårbotten i hårbotten;
 • irriterad hårbotten, rodnad, klåda, närvaro av inflammationsfokus med en obehaglig lukt, och samtidigt började håret falla ut;
 • om klåda, ögonirritation och förlust av ögonfransar försvinner håravfall
 • håravfall är förknippad med bildandet av ett stort antal skorpor i hårbotten, vilket är den torkade hemligheten hos talgkörtlarna, som utsöndras i stora mängder.

Dessa symtom kan indikera att hårbotten påverkas av svampflora, patogena mikroorganismer eller fästingar, av släktet Demodex.

Diagnostiska metoder av en hudläkare

De viktigaste diagnostiska metoderna för att göra den korrekta dermatologiska diagnosen är laboratorieundersökningar av hårbottenskrapningar. Dessa analyser hjälper till att bestämma förekomsten av parasiter eller patogener.

Vad kan en hudläkare rekommendera

Diagnosen görs på grundval av undersökningens resultat. Behandlingen består av att förskriva läkemedel som påverkar patologiska svampar, mikroorganismer och fästingar. Dessutom föreskrivna mediciner som hjälper till att etablera arbetet med talgkörtlarna med seborrheisk dermatit.

Indikationer för att besöka endokrinologen

En av de vanligaste orsakerna till håravfall är en störning i endokrina körtlar. I grund och botten leder alopeci till en ökad nivå av manliga könshormoner och dysfunktion i sköldkörteln. Samråd med en endokrinolog krävs om håravfall åtföljs av följande symtom:

 • ökad trötthet med den vanliga rytmen i livet;
 • minskning i hjärtfrekvensen;
 • Utseendet av övervikt utan att ändra kosten.
 • sömnlöshet, konstant humörsvängningar, depressiva tillstånd;
 • hypotoni;
 • störningar i mag-tarmkanalen;
 • vanliga huvudvärk.

Alla ovanstående symtom är relaterade till en sådan sjukdom som hypothyroidism, vilket leder till riklig håravfall.

Män diagnostiseras ofta med androgen alopeci, vilket orsakar en ökad nivå av testosteron.

Vad kan rekommendera endokrinolog

Eftersom håravfall endast är ett symtom på samma gång, kommer läkaren naturligtvis att fokusera på att behandla den bakomliggande orsaken. Patienten är ordinerad för en behandling med hormonbehandling i händelse av sköldkörtelfunktionsstörningar. Om vi ​​talar om androgen alopeci, då är det inte särskilt föreskrivet att särskild behandling är sådan, eftersom en ökning av testosteronnivåerna i de flesta fall är en fysiologisk egenskap.

Indikationer för att besöka neurologen

I det fallet, om patienten observerar en stark håravfall och förstår att han är i ett tillstånd av kronisk stress, behöver han definitivt ett samråd med en neuropatolog.

Dessutom kan håravfall åtföljas av symtom som:

 • irritabilitet;
 • sömnstörning, för att slutföra sömnlöshet;
 • ökad ångest, ett tillstånd av konstant nervspänning;
 • frekventa stämningsförändringar, medan det ständigt är sämre.

Dessa tecken indikerar närvaron i livet för en person med kronisk nervös utmattning och överarbete.

Vad kan ge råd till neurologen

Läkaren ordinerar lugnande medel, anti-stressdroger och adaptogener. I vissa fall kan du behöva använda verktyg som normaliserar den cirkadiska fasen av sömnen. I mer allvarliga situationer är patienten sjukhus och behandling av sanatorium. Ofta, efter att behandlingen avslutats, försvinner problemet med håravfall.

Indikationer för att besöka smittsamma sjukdomar

Orsaken till håravfall kan vara närvaron av parasiter i människokroppen. För samråd med patienten med infektionssjukdom skickas patienten efter en fullständig undersökning, vilket inte avslöjade några avvikelser hos de inre organen.

Dessutom kan anledningen till att besöka denna läkare vara symtom som:

 • viktminskning i strid med aptit
 • frekvent buksmärta och dysfunktion i mag-tarmkanalen;
 • illamående;
 • huvudvärk;
 • utseendet av dålig andedräkt
 • förändringar i tillståndet hos huden och håret.

Tilldelade test för att bestämma närvaron av parasiter i kroppen. I det här fallet är ett integrerat synsätt för diagnostik möjligt, eftersom det krävs separata forskningsmetoder för detektering av olika typer av helminter. Därefter föreskrivs lämplig behandling.

Har du allvarliga hårproblem?

Redan många verktyg försökte och ingenting hjälpte till? Dessa ord är bekanta med dig för första gången:

 • håret blir mindre och mindre;
 • Jag ser mycket äldre än min ålder;
 • Det enda sättet är att klippa skallet.
Är detta det enda sättet? Vänta och inte agera med radikala metoder. Håråterställning kan! Följ länken och ta reda på hur experter rekommenderar behandling.

Vilken typ av läkare att kontakta hårproblem

Ärftlighet, sjukdomar i inre organ, stress och dålig ekologi är de vanligaste orsakerna till skallighet. Att veta vilken läkare som ska vända sig om ditt hår faller ut starkt hjälper dig att diagnostisera patologin i rätt tid och vidta alla nödvändiga åtgärder för att eliminera det.

Vem ska kontakta först

Vid den första misstanke om utveckling av alopeci är det nödvändigt att konsultera en läkare vars yrke kallas en tricholog. Det här är en specialist med ett smalt fokus som vet allt om orsakerna till baldness och behandlar hans behandling. Trichologist kommer att göra en omfattande diagnos av sjukdomen, skriva ut den nödvändiga behandlingen.

Om det behövs kan trichologen ansluta andra specialister (dermatologer, endokrinologer, gynekologer) för att klargöra orsakerna till patologins utveckling eller korrigering av en redan föreskriven behandling.

När ska du kontakta en trichologist

Håravfall är ett naturligt resultat av förändringar i arbetet med interna organ och system. Om håret faller ut måttligt (hastigheten är upp till 100 stycken per dag) och jämnt över hela ytan på huvudet, då borde du inte oroa dig för mycket.

Kontakt trichologist bör vara med aktiv skallighet, följt av följande patologiska processer:

 • Seborré - en svampsjukdom, vars kliniska bild manifesteras i hudens avskalning, mjäll, klåda, rodnad. Att ignorera seborré kan orsaka allvarliga komplikationer, såsom seborréexem.
 • De splittrade ändarna av håret hos kvinnor indikerar att kroppen störs av balansen mellan hormoner, vitaminer och mikrodelar. Läkaren skriver ut de nödvändiga anvisningarna för undersökning, vars resultat kan avgöra orsaken till detta problem.
 • Tidigt grått hår. Normalt visas de första gråa håren efter trettiofem år. Tidigt grått hår kräver expertråd, eftersom det kan indikera en överträdelse av metaboliska processer, sjukdomar i matsmältningssystemet, anemi.

Hur man förbereder sig för besöket

Innan du går till trikologens kontor måste du förbereda dig. Överensstämmelse med några av rekommendationerna kommer att bidra till en objektiv bedömning av hårets tillstånd och en korrekt diagnos:

 • Några dagar före besöket hos läkaren tvättar inte ditt hår.
 • Ändra inte shampooet före tisdagens resa till trikologen.
 • Använd inte mousses och hårspray, såväl som stram vävning styling.

Varning! Det är viktigt att ge läkaren ohindrad tillgång till något studieområde.

Diagnostiska metoder

Högkvalitativ och komplett diagnos av skallighet består av tre huvudfaser:

Steg 1: Inledande granskning och samråd. Trichologen undersöker håret med ett trichoskop, pratar med patienten, konstaterar närvaron av nuvarande sjukdomar, kroniska patologier. Efter undersökningen fattar specialisten ett beslut om behovet av ytterligare undersökningar, samråd med andra specialister.

Steg 2: Genomförande av instrumentala metoder för att diagnostisera alopeci:

 • Trichogram utförs med hjälp av en trichoskopisk (speciell mikrovideokamera). Med hjälp får läkaren möjlighet att noggrant bestämma hårets tjocklek och densitet.
 • Fototrichogrammet gör att du visuellt kan bedöma huvudets hud, för att avslöja foci av skalning och rodnad, mäta antalet folliklar per 1 cm kvadrat. hår.
 • Trichoskopi utförs med hjälp av ett dermatoskop. På grund av ett förstoringsglas tillåter ett dermatoskop en detaljerad undersökning av hårfollikelns tillstånd.
 • Phototrichoscopy utförs på den förberrade delen av huvudet. Trichologen bedömer follikelns tillstånd, beräknar förhållandet mellan växande och redan döende hår.
 • Spektralanalys av hår utförs för att bestämma bristen eller överskottet av vissa spårämnen, liksom förekomsten av giftiga ämnen som påverkar hårets tillstånd.
 • Biokemisk analys av håret gör det möjligt att bestämma nivån av adenosintrifosfat, vars brist saktar tillväxten och provar aktiv skaldethet.

Steg 3: Efter alla undersökningar utses ett upprepat samråd med trichologen, där patienten diagnostiseras och en framtida behandlingsplan.

Behandlingsmetoder

Den maximala effekten av behandling av skallighet kan uppnås endast med ett integrerat tillvägagångssätt. Läkaren använder följande kombination av tekniker:

 1. Drogbehandling innefattar att ta vitaminkomplex som kompenserar för bristen på vitaminer, mikroelement och aminosyror i kroppen.
 2. Kosmetiska förfaranden. De mest effektiva och populära procedurerna för håråterställning:
 • Ozonterapi. Genom den djupa penetreringen av syre i hårbotten stimuleras blodkärlen, är hårsäckens näring förbättrad.
 • Kryoterapi. De skadade områdena i hårbotten är frusna med flytande kväve. Som ett resultat aktiveras blodflödet, hårfolliklarna stärks, ny hårväxt stimuleras.
 • Jontofores. In i hårbotten injiceras ämnen som stärker hårsäckar.
 • Myostimulation. Förfarandet med pulserande ström återställer snabbt det störda balansen mellan hormoner och huvudets hudskada.

Andra läkare

Aktiv håravfall kan utlösas av sjukdomar som inte kan exakt diagnostiseras och härdas av trichologist. I detta fall är andra specialister av ett smalt fokus anslutna.

hudläkare

Seborré, mykoser, dermatit - detta är en ofullständig lista över sjukdomar som framkallar aktiv skaldethed, som endast kan botas av en hudläkare.

endokrinolog

Ofta är orsaken till alopeci hormonförstöring. Sjukdomar som framkallar aktiv håravfall: diabetes, sköldkörtelsjukdom, autoimmuna sjukdomar.

En endokrinolog kan korrekt diagnostisera den patologiska processen, måla en kurs av nödvändig behandling och ge rekommendationer, vars genomförande förbättrar hårets tillstånd och minskar manifestationerna av alopeci.

dietist

Bristen på fördelaktiga spårämnen och vitaminer i kroppen leder till en brist på proteinfördelbarhet. Därför påverkas hud, naglar och hår. Konsultation av en nutritionist hjälper till att anpassa regimen och kosten.

gastroenterolog

Problemen med att matsmältningssystemet fungerar fungerar tydligt i en persons yttre utseende. Först av allt hår lider. De förlorar sin glans och elasticitet, börjar falla kraftigt ut. En gastroenterolog kan diagnostisera och bota en sjukdom som framkallat alopeci.

psykolog

För att lösa problemet med aktiv håravfall orsakad av ett långvarigt tillstånd av stress och nervöst overbelastning, kan bara en kompetent psykolog.

gynekolog

Resultatet av hormonella störningar som orsakas av olika sjukdomar i bäckenorganen och förlossningen är överdriven håravfall. Att diagnostisera och eliminera orsaken till utvecklingen av alopeci kan gynekolog på resultaten av forskning och laboratorietester.

Framgången av hårbearbetningsbehandling beror direkt på att behandla trichologen, kompetent behandlingssätt, efter hans råd och stöd, vid behov, specialister från andra områden.

Användbara videoklipp

Trichologist på orsakerna till håravfall.

Androgen alopeci: endokrinolog svarar dina frågor.

Hårförlust: vilken läkare och med vilka metoder botar sjukdomen?

Problemet med plötslig håravfall på huvudet är en orsak till oro för många män. Speciellt många psykiska problem orsakas av tidig skallighet, som börjar hos män med i genomsnitt 23 år. Vanligtvis tillgriper människor omedelbart icke-professionella medel för att stärka och växa hår som säljs i butiker. Samtidigt förloras dyrbar tid, och chanserna för håråterställning minskar.

Därför är det mest korrekta beslutet vid plötslig massiv håravfall eller tidig skaldethet ett samråd med en tricholog.

Vilken läkare behandlar skallighet?

En trichologist är en läkare som specialiserat sig på en mängd olika hårbotten sjukdomar. Baserat på kunskap om hår- och hårsäckarnas sammansättning och struktur, tillväxtfaser, etc. bestämmer läkaren orsakerna som ledde till hårproblem och behandlar dem. Trichologen ger också rekommendationer om korrekt hår- och hårbottenvård, näring etc. Läkaren kan identifiera orsakerna och förskriva behandling baserat på undersökningen.

Det är emellertid ofta nödvändigt att patienten klarar vissa tester för att mer exakt kunna bedöma situationen. Ofta är andra specialister (till exempel en endokrinolog, en nutritionist och till och med en psykolog) kopplade till problemlösningen beroende på orsaken till skallighet.

Först bestämmer trichologen vilken typ av skallighet som observeras hos en viss patient. Därefter bestämmer det orsakerna som ledde till håravfall. Därefter leder läkaren patienten för att ta prov. Baserat på resultaten bestämmer läkaren hur man ska behandla sjukdomen.

Typer och typer av skallighet

Det finns två typer av skallighet:

 • partiell alopeci

Alopeci observeras på ett eller flera områden i hårbotten. I detta fall kan huden modifieras. Detta kan indikera en hudsjukdom eller problem i kroppen. Denna typ av sjukdom är förskräcklig eftersom den kan vara en harbinger av fullständig skallighet.

Denna typ av sjukdom innebär en fullständig förlust av hår över huvudet på huvudet.

Dessutom skiljer trichologists flera typer av skallighet:

 1. Totalt alopeci, som kännetecknas av fullständig hårförlust.
 2. Androgen alopeci, ibland kallad manlig eller hormonell. Det kännetecknas av att håret tättas nästan till öppenhet. Detta är en ärftlig sjukdom.
 3. Diffus skallighet, vilket är en snabb minskning av hårvolymen, deras uttining.
 4. Fokal skallighet, som också kallas nesting. Det framgår av det faktum att håret faller ut på vissa separata delar av huvudet.
 5. Cicatricial alopecia, som åtföljs av utseende av ärr på de platser där håret föll ut.
 6. Mycket hög panna linje.
 7. Medfödd alopeci, som uppstår som ett resultat av genetiska defekter och manifesterar sig antingen i fullständig frånvaro av hår, eller i partiell alopeci i form av foci eller skallighet.

Dessutom finns det tillfällig skallighet, vilket orsakas av externa faktorer. Vanligtvis, efter att exponeringen för dessa faktorer upphört, kommer håret att återställas på egen hand efter en tid.

När samråd med trichologen är nödvändig

Med håravfall går några personer omedelbart till trichologen. Vanligtvis köper folk icke-professionella schampon för att stärka håret, maskerna för deras tillväxt, etc. Om håravfall är ett säsongsfenomen, så är det här med hjälp av sådana medel verkligen löst. Men om håravfallet har gått in i sjukdomsfasen kan man inte göra det utan trichologens hjälp.

Om konventionella hårborttagningsprodukter är ineffektiva är det väldigt viktigt att känna igen detta i tid och utan att slösa tid, kontakta en specialist. För att göra detta måste du förstå vid vilken tidpunkt du behöver låta larmet.

 1. Håret på huvudet började plötsligt att aktivt falla ut i hela bunter.
 2. Hårbotten har blivit atypisk för det normala tillståndet - torrt eller oljigt.
 3. Mjölk observeras, vilket inte var tidigare.
 4. Observerad irritation eller skada på huvudets hud.

Alla dessa tecken är de första signalerna om behovet av specialisthjälp. Men mycket beror på orsakerna som orsakade håravfall på huvudet. Ibland är orsakerna uppenbara, och då är det ganska möjligt att hantera problemet själv. Men i de flesta fall kan endast läkaren bestämma orsaken.

Orsaker till håravfall på huvudet

Ibland verkar det som att håret började falla ut aktivt utan någon anledning till det. Detta är dock inte sant, eftersom alla störningar i kroppen har sina egna skäl. Håravfall på huvudet är inget undantag.

 • inre orsaker till skallighet

De främsta orsakerna är i detta fall hormonella störningar, metaboliska störningar, problem med sköldkörteln eller immunitet, liksom en genetisk predisposition mot skallighet. Om patienten har en förutsättning för tidig skallighet, kan problemet som regel inte lösas.

 • yttre orsaker till skallighet

Bland de yttre orsakerna är olika huvudskador, infektioner, förgiftning (förgiftning med gifter), stress, nervösa störningar, överbelastning, etc., vanligtvis förekommande. Felaktig diet, brist på vitaminer och mikrodelar, ogynnsam ekologi etc. hör också här.

Det finns ofta flera orsaker samtidigt. Endast en tricholog kan bestämma den slutliga orsaken.

Separat kan du välja fel hårvård som en av orsakerna till håravfall:

 1. För ofta tvättning av hår och användning av fel typ av medel.
 2. Missbruk av termisk styling: hårtork, järn - allt detta har en mycket negativ inverkan på håret.
 3. Misslyckad målning.

I dessa fall kan personen lösa problemet på egen hand. För att göra detta är det tillräckligt att begränsa effekten av termiska medel, åtminstone tillfälligt stoppa hårfärgningen, använd högkvalitativa kosmetika lämpliga för hårtypen.

Diagnostiska metoder

För att tilldela rätt behandlingssätt skickar läkaren patienten till olika test. Bland dem finns den mest kompletta bilden av följande:

 • diagnostik med hjälp av ett videodermatoskop;

Förfarandet gör att du kan få all information om klientens hårhår: strukturen, typ och till och med den sjukdom som utlöste förlusten.

Ett alternativ som också ger information som liknar ett videodermatoskop. För att göra detta upptas ett litet område av hårbotten av kunden och analyseras efter 2 dagar.

Detta är en histologisk undersökning som utförs under lokalbedövning och utförs på ett litet område av hårbotten. Med tiden växer den.

För diagnos och behandling är det nödvändigt att genomföra flera blodprov: allmän, biokemi och hormoner. Detta görs först och främst för att utesluta de möjliga mycket allvarliga orsakerna till att håret tunnas.

Alla dessa diagnostiska procedurer gör det möjligt att göra den korrekta diagnosen, för att göra en omfattande behandlingskurs som ger snabba och varaktiga resultat.

Baldness Behandlingsmetoder

Behandlingsförloppet som föreskrivs av trichologen beror på orsaken till sjukdomen. Vanligtvis används ett integrerat sätt att lösa problemet: professionella kosmetiska procedurer, anpassning av kost och livsstil. Det finns många olika procedurer som har visat sig vara effektiva vid behandling av skallighet. Dessa är professionella tjänster som erbjuder skönhetsbehandlingar.

Dessutom kan läkaren ordinera ett komplex av vitaminer, kosttillskott till patienten, vilket kommer att kompensera för brist på vitaminer, spårämnen, aminosyror och fetter. Detta kommer inte bara att hjälpa till med håråterställning utan också stärka hela kroppen. I vissa fall kan trichologisten ordinera och mediciner som innehåller de aktiva substanserna som är nödvändiga för att lösa skallighet. Under alla omständigheter, inte självmedicinera och köpa vitaminer, etc., oberoende, med inriktning på inskriptionerna på etiketterna. Förloppet av läkemedelsbehandling föreskrivs endast trichologist, annars kan du prova en ännu mer aktiv förlust av hår.

Kosmetiska förfaranden

De vanligaste är följande salongprocedurer: ozonterapi, plasmaliftning, mesoterapi, kryoterapi, jontofores, myostimulering. Dessa förfaranden utförs endast i kosmetologiska rum. De är dyra, vissa är även smärtsamma, men de är alla mycket effektiva. Välj det här eller det här förfarandet själv för att lösa skallighet är inte värt det.

I varje fall kommer en viss procedur att bli effektivare. Om du väljer fel procedur, får du i bästa fall inte det önskade resultatet, och i värsta fall - förvärra det allvarliga tillståndet. Därför bör valet av procedur också lämnas till specialisten. Och kursen bör ordineras av en tricholog, och inte en kosmetolog i en skönhetssalong.

De mest kända förfarandena för restaurering av hår

De vanligaste procedurerna som erbjuds i många skönhetssalonger är ozon, cryo och mesoterapi.

Förfarandet fungerar genom djup penetrering av syre i hårbotten. Därigenom stimuleras blodkärl, och intaget av vitaminer, spårämnen och andra ämnen som är nödvändiga för närande hårsäckar ökar och förbättras. Förfarandet är smärtsamt.

Proceduren är att frysa problemområden i hårbotten. Detta görs med hjälp av flytande kväve. Förfarandet aktiverar blodcirkulationen, stärker hårsäckar, vilket bidrar till restaurering och tillväxt av nya hår.

Detta är ett förfarande under vilket ett komplex av läkemedel införs i problemområdena i patientens hårbotten för att lösa problemet. Valet av ett komplex av medel är ett mycket viktigt steg på vilket förfarandets effektivitet beror. De väljs beroende på orsaken som orsakade problemet. Komplexet består vanligtvis av hyaluronsyra, vitaminer, antioxidanter, komponenter som utvidgar blodkärlen etc.

Effektiv behandling mot baldness

Det finns flera andra alternativ som också är mycket effektiva: plasma-lyftning, jontofores, myostimulering.

Förfarandet är att införa modifierad plasma i hårbotten. På grund av detta renas klientens blod och berikas. Denna procedur är mycket effektiv när du behöver återställa håret.

Förfarandet förutsätter att olika droger också injiceras i hårbotten som stimulerar folliklarna. I detta fall är ledaren av dessa näringsämnen en liten ström galvanisk ström. Fördelen med förfarandet är att det tillåter ämnen att tränga in i de djupare skikten av huden.

Detta förfarande innebär också användning av ström, men i detta fall används pulserande strömmar. Denna procedur är effektiv när du behöver återställa hormonbalans, blodcirkulation och metabolism i hårbotten - det klarar av dessa uppgifter perfekt.

Dela det med dina vänner och de kommer definitivt att dela med dig av något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, klicka bara på den serviceknapp som du använder mest:

Vilken läkare behandlar skallighet hos män?

Problemet med håravfall och bildandet av skallighet bekymrar nästan varje tredje man. Olika skäl kan bidra till detta, och hos män är hårets rötter mycket närmare hårbotten än hos kvinnor. Den sista rollen i hårhöljet på huvudet spelas inte av hormoner, och några hopp kan leda till håravfall. Därför är det viktigt att veta vilken läkare som behandlar skallighet hos män för att snabbt kunna söka hjälp.

För att bota skallighet är det viktigt att en man går till kliniken så snart som möjligt, för att hitta en specialist som är kvalificerad i sådana frågor och sedan genomgå en undersökning. Efter de etablerade orsakerna som orsakade håravfall kommer läkaren att kunna utarbeta en behandlingskurs, eftersom modern medicin erbjuder ett stort antal metoder och verktyg. Att lösa problemet med skallighet själv är fylld med fullständig förlust av hår på huvudet.

Orsaker till håravfall

Det första som en läkare kommer att säga till någon man är att skallighet inte är en mening, det här tillståndet hos håret kan korrigeras genom sparsam eller i extrema fall radikala metoder. Det är bara viktigt att genomgå en tidig undersökning och att skapa provocerande faktorer. Baserat på dessa data väljer läkaren de bästa sätten att behandla alopeci. Idag framhäver medicin följande orsaker till manlig mage skallighet:

På 2 veckor började de bleka fläckarna dra på! Jag bara varje dag.

 1. Telogen miasma - på grund av svår stress, svår sjukdom eller operation efter 2-3 månader kan håravfall börja. I detta fall blir håret tunt och svagt och faller ut över huvudet.
 2. Drogbehandling - på grund av långvarig användning av potenta läkemedel kan utvecklas en biverkning, det vill säga alopeci. Dessa kan vara antidepressiva medel, anti-artrit, högt blodtryck, onkologi eller sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.
 3. Systemiska sjukdomar - alopeci kan bli ett symptom på sjukdomen, det vill säga syfilis, lupus erythematosus, Downs syndrom, endokrina patologier, anemi eller diabetes mellitus, och även mot bakgrund av en brist på vitaminer och andra ämnen.
 4. "Ringworm" - en svamp sjukdom, på grund av vilket håret faller ur fokus på hårbotten, lämnar en blotta plats.
 5. Fokalalopeci - mot bakgrunden av produktionen av autoimmuna antikroppar, destruktion och skada på vävnader, inklusive i hårbotten, uppträder.
 6. Traumatisk alopeci - håravfall kan uppstå på grund av skador på hårbotten.
 7. Androgen alopeci är den vanligaste typen av manliga mönsterhalt, orsakad av hormonella hopp. Bly till håravfall kan hoppa testosteron, liksom omvandling av testosteron till dihydrotestosteron.

Också orsakerna till baldness, inkluderar läkare dåliga vanor, det vill säga missbruk av droger, alkohol och tobak, en stillasittande livsstil och dålig näring. På grund av så många olika orsaker till alopeci involverar sjukdomen flera scenarier för behandling.

Vilken läkare behandlar hårproblem?

En tricholog är en läkare för skallighet hos män och kvinnor som kvalificerar sig för behandling av sjukdomar och problem i samband med hår och hårbotten. Men på grund av det faktum att orsakerna till håravfall kan vara olika interna störningar i kroppen, patologi och systemiska sjukdomar, förutom trichologen, kan patienten behöva konsultera andra specialister.

Den första läkaren som vänder sig till är en terapeut som bedömer kroppens allmänna tillstånd, kommer att förskriva nödvändiga tester för att bestämma orsakerna till håravfall. Då kan patienten hänvisas till andra specialister, vare sig det är en endokrinolog, en smittsam specialist, en kardiolog eller en annan läkare. Den sista punkten i att få kvalificerad assistans är trichologen som ska bedöma patientens och hans hårs tillstånd, varefter han kommer att ordinera en behandlingssätt.

Vad kan trichologist hjälpa till?

Att bara veta säkert vilken läkare som ska vända sig till och när det är nödvändigt att ha ett medicinskt samråd, kommer en man att kunna påbörja kampen mot patologiska processer i kroppen i rätt tid. Endast trichologen vet i detalj vad hårets rota och struktur består av, vilka faser av tillväxt håret går igenom, och med vilken takt håret faller ut och grobar igen. Han bestämmer också baldnessens diagnos och natur hos män.

Endast trichologisten vet vilka test som ska överföras till patienten för att noggrant kunna bestämma de provokativa faktorerna av alopeci. Dessa data kommer att berätta vilken behandlingssätt som är mest effektiv. Trichologisten kommer att bestämma patienten för en diet som stärker hårets hälsa, väljer kosmetiska produkter för att stoppa inflödet, och förskriver också mediciner och procedurer som reglerar den normala hårväxten.

Är det värt att gå till en tricholog?

En oberoende kamp mot skallighet är endast lämplig om en skaldig plåstret eller en uttalad skallig fläck på huvudet inte är synlig, och det är bara ett tunna hår som är synligt. I det här fallet kan du ta vitaminer för friskt hår, anpassa kosten och välja högkvalitativa vårdprodukter som slutar håravfall. Om förebyggande åtgärder inte hjälpte, är samråd med trichologen nödvändig.

Endast trichologen kommer att kunna exakt fastställa orsakerna till håravfall, eftersom de ofta är resultatet av andra allvarliga sjukdomar. Endast i kliniken utförs viktiga tester och diagnostiska metoder, varefter patienten hänvisas till andra specialister. Och bara läkare trikologen kommer att kunna välja en behandling som kommer att ge de förväntade resultaten.

Hur behandlas skallighet hos män?

Det första som skallet behandlingar kommer att rikta sig till är normalisering av regenerering av hårfollikelns funktion. I de initiala porerna av alopeci kan detta göras utan medicinbehandling med korrigering av näring, livsstil och tar vitaminkomplex. Om sjukdomen fortskrider, föreskriver läkaren inte bara multivitaminer, utan även injektioner av vitaminer från grupp B, samråd med psykoterapeuten.

Vidare kommer behandlingsförloppet att baseras på flera grupper av läkemedel mot alopeci:

 • aktuella preparat som verkar på folliklarna;
 • icke-specifika stimuli för att aktivera vilande lökar;
 • preparat för stimulering av hårsäckar (till exempel minoxidil);
 • kortikosteroider eller immunsuppressiva medel för fokal alopeci;
 • experimentella droger.

Om läkemedelsbehandling ger dåliga resultat är det möjligt att förbättra effektiviteten hos parallell fysioterapi. Också goda resultat demonstreras genom metoden för mesoterapi. I extrema fall föreskriver läkaren kirurgisk behandling - kirurgisk eller icke-kirurgisk hårtransplantation. Ytterligare behandlingsmetoder kan vara folkmekanismer godkända av trichologist.

slutsats

Håravfall observeras absolut i varje person, men normalt borde ett nytt hår förekomma på hårets plats som föll ut. Om en man har håravfall flera gånger högre än tillväxthastigheten, kommer han troligtvis att möta utvecklingen av alopeci. För att bekräfta diagnosen är det nödvändigt att konsultera trichologens läkare samt en fullständig undersökning i klinisk miljö. Och endast doktorn bestämmer behandlingsmetoderna, kursens varaktighet och de efterföljande åtgärderna för att förhindra återfall.

Har ditt hår börjat falla ut - till vilken läkare ska du kontakta?

I våra hektiska tider bekymrar problemet med håravfall män ganska ofta. Stress, dålig ekologi, ärftliga sjukdomar - orsakerna till skallighet (alopeci) är ganska olika, men det gör det inte lättare för det starkare könet. Gilla det eller inte, det påverkar självkänslan ganska starkt, och en hel del nerver spenderas på att övervinna de psykologiska problem som orsakas av förlusten av frodigt hår. Ett av de sätt som män med tecken på baldhet ofta står upp är benägenhet för problemet. Detta är ett destruktivt alternativ, eftersom det med ett snabbt antagande av åtgärder mot håravfall finns ett större antal chanser att lösa problemet.

Det bör komma ihåg att skallighet inte är en mening. Viktigast av allt, tid för att identifiera orsakerna till dess förekomst och börja en kompetent och effektiv behandling. Det är här män står inför många frågor. Vilken läkare ska kontakta för håravfall? Vilka undersökningar görs i sådana fall? Vilka är de mest effektiva behandlingarna? Definitiva svar på dessa frågor existerar inte. Anledningarna till förekomsten av alopeci är många. Och behandlingsmetoderna beror på dem.

Orsaker till håravfall

Daglig förlust av en liten mängd hår (50-100 stycken) är normen.

Med tiden dör håret av och faller ut naturligt. Det är nödvändigt att börja larmet om mängden fallande hår överstiger normen eller i någon lokal zon är det en förlust på 10-50% av håret.

Ur medicinsk synvinkel är orsakerna till håravfall uppdelade i flera kategorier, inklusive:

 1. Telogen miasma. Det här är en vanlig typ av håravfall som utvecklas inom 2-3 månader efter att kroppen upplever svår stress (långvarig sjukdom, allvarlig operation eller infektion). När telogen miasma hårförtunning faller i måttliga mängder från alla delar av huvudet, men stora skalliga fläckar är sällsynta.
 2. Biverkningar av droger vid behandling av cancer, artrit, depression, hjärtsjukdomar, högt blodtryck. Dessa läkemedel innefattar litiumläkemedel, beta-blockerare, warfarin, heparin, amfetamin och läkemedel som används vid cancer-kemoterapi - till exempel doxorubicin (adriamycin).
 3. Ett symptom på sjukdomen. Håravfall kan fungera som ett symptom på en somatisk sjukdom, såsom lupus erythematosus, syfilis, endokrina patologi, Downs syndrom, Addisons sjukdom (binjurssjukdom), hormonavbrott, anemi, brist på protein, zink och biotin. Brist på vitaminer och mikrodelar är i regel förknippad med en obalanserad kost, brist på grönsaker och frukter i kosten, jästa mjölkprodukter och övervägande av kolhydrater och tunga fetter.
 4. "Ringorm" bältros". Denna sjukdom är smittsam och orsakas av en svampinfektion. Med ringorm förekommer spottig håravfall. Barn är oftast föremål för det.
 5. Fokal alopeci. Denna sjukdom orsakas av den patologiska produktionen av autoimmuna antikroppar, vilket resulterar i skador och förstörelse av normala vävnader. Orsakerna till fokal alopeci, liksom de flesta autoimmuna sjukdomar, är okända, men ofta följer den med andra sjukdomar av samma natur. Komplett förlust av hår på huvudet är känt inom medicin som total alopeci.
 6. Traumatisk alopeci. Denna form av håravfall kan bero på oprofessionell manipulation av frisörer, ofta perm, blåstork och radikalt hård färgning. Ja, i vår ålder är män brukade se efter sig själva och inte försumma skönhetssalonger, men denna till synes användbar vana har också biverkningar. En annan orsak till traumatisk alopeci är en ovanlig psykisk störning (trichotillomania), där en person kompulsivt drar sitt hår och vrider det, vilket leder till skallighet.
 7. Androgen alopeci. Detta är en ärftlig håravfall enligt karaktärsegenskaperna hos män (en ökning av det skalliga området framför och / eller gallring av håret på kronan). Denna typ av skallighet är vanligast och kan börja utvecklas när som helst i människans liv, även under ungdomsperioden. Det finns 3 faktorer som påverkar androgen alopeci: en ärftlig tendens till skallighet, nivån av manliga hormoner och ålder. Forskare har märkt att förhöjd testosteron leder ofta till skallighet.


Om det inte finns några sjukdomar kan den begynnande alopecien ha andra orsaker. Till exempel stress. Ett stort antal förlorat hår efter en stressig situation kan inte bli omedelbart märkbar, till exempel om 1,5-2 månader. Stor vikt är rätt näring och hårvård. Deras förlust kan börja efter privata och obalanserade dieter och på grund av den hänsynslösa inställningen till håret.

Vilken läkare behandlar hårproblem?

Som framgår av ovanstående är ett stort antal fall av håravfall förknippade med progressiva sjukdomar och ett försvagat tillstånd av kroppen. Mycket ofta är ångest orsakad av brist på synlig orsak som håret kan falla ut, så du bör inte fördröja kontakten med läkaren. Om håret faller ut, vilken läkare ska jag kontakta? Det är allmänt accepterat att läkaren som behandlar olika sjukdomar i hårbotten är en tricholog. Men oftare är trichologen fortfarande det slutliga målet.

Håravfall kan orsakas av en mängd orsaker, inklusive allvarliga sjukdomar. Därför är den första läkaren du ska besöka en terapeut. Han kommer att kunna bedöma kroppens allmänna tillstånd, förskriva test för hormoner och ett obligatoriskt biokemiskt blodprov, och sedan skicka honom till trichologen. Ofta är andra specialister (nutritionister, endokrinologer, psykologer) också involverade i att identifiera orsakerna till skallighet. Om det inte finns några problem i kroppens allmänna tillstånd, kommer trichologen troligtvis att hantera hårhälsoproblem. Detta är en läkare som specialiserat sig på olika sjukdomar i hårbotten, och trichology är ett avsnitt av dermatologi som studerar problem relaterade till hår. Om det inte finns någon sådan högspecialiserad specialist som trichologist på din klinik, är det ganska möjligt att ersätta honom med en aktiv hudläkare.

Vad kan trichologist hjälpa till?

En kompetent tricholog vet allt om kompositionen och strukturen hos hår- och hårfolliklarna, deras tillväxtfaser, etc. Inledningsvis bestämmer den orsakerna som ledde till hårproblem och karaktärens art hos en viss patient. Efter en fullständig undersökning och provning bestämmer trichologen med vilka metoder det är värt att behandla sjukdomen, och ger också rekommendationer om korrekt skötsel av hårbotten och håret, väljer en diet etc.

Läkaren gör en diagnos av sjukdomen på grundval av en analys av sjukdomshistorien, medicinerna som tas av patienten, den diet som används samt under en medicinsk undersökning. Om en svampinfektion misstänks tar trichologen hårprover för att genomföra laboratorietester.

Var också redo att dela information om de sjukdomar och händelser som har hänt dig under de senaste sex månaderna. Detta beror på det faktum att kroppens reaktion på vissa katastrofer inte uppstår omedelbart, så kan skaldethet börja på 3-4 månader.

Under undersökningen bestämmer trichologen problemens omfattning, analyserar frekvensen och karaktären av hårväxten. Du bör inte bli förvånad om en hänvisning ges till Laura, en hudläkare, en endokrinolog, en neuropatolog och till och med en tandläkare. Ofta uppstår problem i kroppen i ett komplex, och de bör också elimineras. Efter att ha rådfrågats med specialister och nödvändig forskning, förutom allmän terapi, kan trichologen föreskriva en kurs av återställande förfaranden med användning av lotioner, salvor, etc. I svåra situationer kan ett komplex av läkemedel, fysioterapi, inklusive darsonvalisering, förskrivas. Denna exponering för högspänningsväxelström genom glaselektroder fylld med gas. Denna procedur hjälper till att förbättra mikrocirkulationen i hårbotten och stimulera tillväxten av hårsäckar.

Hur behandlas skallighet hos män?

Behandling av manlig mage skallighet är inledningsvis inriktad på att regenerera hårfollikelns funktion på ett normalt sätt. I milda fall kan en självläkningsprocess starta som inte kräver medicinsk intervention. Men en situation kan uppstå när sjukdomen fortskrider och / eller återvänder efter att behandlingen avslutats.


Behandlingen påverkar som regel hela det område som påverkas av den patologiska processen. Du borde inte förvänta dig snabba positiva resultat av behandlingen, de börjar vanligtvis dyka upp efter 6-9 månader. Multivitaminkomplex påverkar hårväxten ganska effektivt, i avancerade fall rekommenderas injektioner av grupp B-vitaminer och psykologisk rådgivning. För närvarande finns det många läkemedel som kan stoppa håravfall hos män. Men valet av den mest effektiva och säkra medicinen är strängt individuell och visas bara som föreskrivet av en läkare.

Alla läkemedel som används vid behandling av denna patologi är uppdelade i följande grupper:

 • externa preparat som har en direkt effekt på hårsäckarna;
 • icke-specifika irritationsmedel (anthralin, ditranol, krotonolja);
 • droger som direkt påverkar hårsäckarna: minoxidil etc
 • droger som orsakar kontaktdermatit (dinitroklorbensen, difenylcyklopropenon);
 • immunosuppressiva medel och kortikosteroider;
 • experimentella droger: neoral, takrolimus (FK506), cytokiner

Oavsett det föreskrivna läkemedlet kommer dess farmakologi att riktas mot håravfall och hjälpa till att återställa sin tillväxt, dvs. regenerering av hårfollikelns normala struktur. I svåra fall kan hårtransplantation anges.

Folkmekanismer kan endast hjälpa till i avsaknad av systemiska patologier och systematisk användning. De mest effektiva folkmekanismerna är de som baseras på humlekottar och kullarrot. De innehåller fytoöstrogener som positivt påverkar hårets tillväxt och kvalitet. St John's wort, calendula och kamille hjälper till att lindra inflammation och stärka håret från hårbotten. Masker med lök, vitlök och blodflöde till kapillärerna. Men de har en instabil och obetydlig individuell effekt, och risken för att bränna huden och stärka håravfallet är tillräckligt stor. Vid deras ansökan är samråd med trichologen obligatorisk.

Dela det med dina vänner och de kommer definitivt att dela med dig av något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, klicka bara på den serviceknapp som du använder mest:

Håravfall

Håravfall är en olycka att män uthåller sig mer ihärdigt, för en kvinna kan detta vara en riktig tragedi. Ur medicinsk synvinkel är håravfall ett symptom som kan manifestera olika, inklusive allvarliga sjukdomar. Därför är det viktigt att ta reda på orsaken till håravfall. I många fall är behandlingen effektiv och håret kan återställas.

Vad anses hårförlust, och hur är det?

Människokroppen uppdateras ständigt. Därför faller en persons hår ut hela tiden. Och på deras plats växa nya. Man tror att 200 hår faller ut ur en person varje dag, och det här är normalt. När blir håravfall ett problem?

Naturligtvis avviker situationen från normen om:

 • Du märker att mycket hår kvarstår på kudden på morgonen. Du hittar dem också på golvet och på möblerna.
 • Varje gång du borstar håret måste du ta bort en stor mängd hår från kammen. Några hår kvar på kammen är normala. Men om kammen är igensatt, betyder det att ditt hår måste starta behandlingen omedelbart.
 • Ditt hår har synligt tunnat, det har uppstått områden där håret var, men växer nu inte.

Med tanke på håravfall använder medicinen termen "alopeci". Alopeci är en synonym - alopeci. Patologisk håravfall leder oundvikligen till skallighet. Alopeci (eller alopeci) är det sorgliga resultatet av håravfallsprocessen.

Det finns följande typer av alopeci:

 • androgenetisk alopeci. Det orsakas av en ökad koncentration av manliga hormoner (androgener - därav namnet) vid håravfall av hårsäckar. Det är huvudsakligen av genetisk natur. Under hormonets påverkan reproducerar follikeln tunt och svagt hår, vilket därefter kasseras. Som ett resultat visas bala fläckar. Hos män börjar processen med den främre delen av hårbotten, då skall baldness fånga huvudets topp. Upp till 95% fall av manlig mallhalsning uppträder vid androgenetisk alopeci. Det finns också hos kvinnor (i kvinnokroppen, produceras manliga hormoner också). Kvinnor med denna typ av alopeci förlorar hår, vanligtvis i kronan.
 • diffus alopeci, där håret gallrar över hela ytan av hårbotten. Mer vanligt hos kvinnor;
 • alopecia areata, som kännetecknas av håravfall i någon del av huvudet, vanligtvis i form av en cirkel och en oval. Kan påverka ögonbrynen, skägget, pubic håret. Det observeras huvudsakligen i åldern 15-30 år, kön spelar ingen roll.
 • cicatricial alopecia orsakad av irreversibel skada på folliklarna och bildandet av ärrvävnad på deras plats. Anledningen till denna skallighet kan vara såväl som skador och inflammation orsakad av olika infektioner.

Orsaker till håravfall

Stor betydelse är ärftlighet. I många fall är ärftlig predisposition den bakgrund mot vilken andra orsaker till håravfall fungerar som provokationsfaktorer.

Bland orsakerna till håravfall utmärks oftast:

 • hormonella störningar, vilket kan orsakas av både sjukdomar (främst av sköldkörteln) och hormonella preparat. Hormonaljustering under graviditet och efter förlossning kan också stimulera håravfall.
 • vitaminbrist - A, B-grupp (framför allt B2), folsyra, F och några andra, liksom spårämnen - kalcium, zink, selen och kisel. Naturen av hypovitaminos kan vara annorlunda: Undernäring (inklusive metoder för viktminskning som inte överensstämmer med läkaren), gastrointestinala sjukdomar och metaboliska störningar (vitaminer träder in i kroppen men absorberas inte);
 • påkänning;
 • minskad immunitet, kronisk trötthetssyndrom;
 • problem med blodtillförseln till hårbotten och hårrötterna;
 • exponering för den yttre miljön. Detta bör innebära en temperaturöverträdelse (håret gillar inte överhettning och torrhet, det är därför du borde inte använda håret hårt), kemiska effekter (perm och färgning av hår), frisyrer där håret befinner sig i ett tillstånd av långvarig stress flätor, etc.);
 • sjukdomar i hårbotten.

Faller håret ut? - Det är nödvändigt att konsultera en läkare

Håravfall är ett alarmerande symptom som kan indikera en allvarlig sjukdom. Därför är det i första hand nödvändigt att fastställa orsaken, och detta kräver en läkarundersökning. Du bör inte köpa något sätt för håravfall, guidad av reklam eller vänlig rådgivning - de kan vara i ditt fall ineffektiva. Bekämpningen av håravfall bör behandlas som alla behandlingar: behandling ska ordineras av en läkare.

Vilken läkare ska behandla för alopeci?

En läkare som specialiserar sig på hår och hårbotten sjukdomar kallas en trichologist. Trichology utmärks sällan som en oberoende medicinsk specialitet, som oftast fungerar som en extra specialisering av en hudläkare-kosmetolog. I "Family Doctor" finns det läkare med liknande specialisering.Nästa Artikel
Skräckuppbyggnad