Vad är keratin för hår och hur det används för hårvård


Med våren påbörjar vi aktivt hattar, halsdukar, hattar, som visar världen vackert, glänsande, starkt hår, som i den välkända annonsen. För flera år sedan upptäckte trichologer, kosmetologer, frisörer och tekniker keratin för kvinnor som det viktigaste sättet att återställa håret efter allvarliga skador. Nu växer marknaden för keratinprodukter och multipliceras, men för många är det fortfarande oklart hur det fungerar. Vi kommer att förstå.

Någon kemi

Keratin är en typ av protein som ingår i strukturen hos de cornified kroppsdelarna. Det kännetecknas av ökad styrka och är sämre än chitin - den mest hållbara proteinbildningen.

Strukturen är uppdelad i två grupper:

 • alfa keratiner, mjukare - är en del av människans hår, hud och naglar, och påverkar också cellanslutningens integritet.
 • Beta keratiner, hårdare - grunden för horn, hovar, näbb, fjädrar och skalor i djur.

Proteinstruktur

Keratinmolekylen är en spiralkedja av aminosyror kopplade till en stark kemisk bindning. En sådan förening kallas protein eller polypeptid. Runt det skapas tvärgående kopplingar, vilket skapar en cortex, som är ansvarig för att skydda och binda molekylerna till varandra.

Strukturen av proteincellen har 3 typer av bindningar:

 1. Baserat på väte, som förstörs av vattenverkan, men har egenskapen att självläka.
 2. Baserat på joner eller salter som bryts ner när pH-nivån ändras.
 3. Ett disulfidbindning som skapar en cystinmolekyl från en förening av svavelatomerna i angränsande aminosyror. Cystin bildar och upprätthåller proteinkonstruktionen, och dess förstöring leder till försämring av utseendet och mekaniska egenskaper. Irreversibel störning av disulfidbindningar sker vanligen på två sätt:
  - aggressiva kemiska förfaranden
  - exponering för höga temperaturer.

Som ett resultat har vi skört, fjäderhår och ständigt sprider naglar.

En viktig punkt! För att eliminera bristen på sitt eget naturliga keratin används dess industriella form, oftare i hydrolyserad form för effektivare penetration och införlivande i strukturen hos skadade celler.

Varför ska keratin hydrolyseras? I flytande form är molekylernas föreningar mycket mindre i storlek, vilket säkerställer deras penetrering i håret eller nageln, vilket ger en kumulativ restorativ effekt. Rena proteinmolekyler är större och löser sig bara på ytan utan att påverka cellskelettet.

Vi rekommenderar att bekanta dig med de bästa keratinhåroljorna på vår hemsida.

Egenskaper av naturlig keratin

 1. Det påverkar direkt elasticiteten, styrkan, hälsosam glans av hår och naglar.
 2. Ger ett vattentätt skikt av hud, skyddar mot aggressiva ämnen.
 3. Det är ett naturligt hinder mot mekaniska effekter på huden. Således framkallar långvarig friktion bildandet av keratinflingor i form av halshår och korn som skyddar huden mot allvarliga skador.
 4. Den innehåller alanin - en aminosyra som påverkar de metaboliska processerna och produktionen av glukos i levern, bibehåller dess nivå och efterföljande överföring via cirkulationssystemet.
 5. Det innehåller glycin, vilket påverkar de högre hjärnfunktionerna. Det stabiliserar hjärnans aktivitet, deltar i processerna för skydd av nervsystemet, minskar muskeltonen.

Ansökan i modern kosmetologi

Den kosmetiska marknaden är fylld med olika keratinpreparat, och användningsområdet är så omfattande som möjligt. Keratin används huvudsakligen inom hårvård och finns både i ren form i ampuller och i olika produkter för hem- och salongvård:

Det är viktigt! När du väljer hemmetoder måste du noggrant studera kompositionen. De bör innehålla keratin åtminstone i mitten av listan (helst inte mer än 5 ingredienser), annars påverkas mikroskador inte av det, utan av silikoner, parabener och andra aktiva ingredienser.

Bland professionella salongprocedurer håller palmen en keratin hårrätning, med hjälp av vilken mikroskador och tomrum av skadade celler fylls. Keratin används också för färgning, när det finns en samtidig förändring i hårstrukturen under påverkan av den kemiska sammansättningen och dess återställning på grund av innehållet av hydrolyserat protein.

Kosmetisk keratin i ampuller i hemmet förfaranden läggs till kompositionen av krämer, nagellack eller schampo, masker, hårbalsam för att reparera skador och stimulera tillväxt.

Engångsanvändning garanterar inte fullständig återhämtning, eftersom kosmetisk keratin introduceras från utsidan och tvättas snabbt ut. Därför, för "wow" -effekten är det nödvändigt med en konstant användning av medel baserade på den.

Läs mer om keratinhår restaurering tack vare följande artiklar:

Användbara videoklipp

Lär dig sanningen om keratin hårrätning och restaurering.

Keratin för hår - sanningen och fiktionen. Vartan Bolotov.

Keratin för hår: fördelar och skador, keratinrätning, hemlaminering, recept för masker och produkter

Artikelns innehåll:

Vad är keratin?

Keratin är ett speciellt protein som kan syntetiseras av människokroppen. En hel del av det finns i naglarna, tänderna, på huden, men det största antalet finns i håret. Det produceras av kroppen genom speciella stamceller - keratinocider. Och om det finns något misslyckande i deras arbete, kan ett gap mellan polypeptidkedjorna av keratin och keratin bli känsligt för många faktorer. Som ett resultat kränks dess huvudfunktion - skydd mot mekaniska och yttre negativa influenser.

Således kan vi dra slutsatsen att upprätthållandet av en optimal nivå av keratin i håret hjälper dem att göra dem starka och skyddade.

För att håret ska vara glänsande och hälsosamt, är det nödvändigt att närma kroppen både från insidan och att agera på håret från utsidan. Och om justeringen i näring är enkel nog och bara för att inkludera i kosten en större mängd av både vegetabiliskt och animaliskt protein, för extern vård behöver du hitta ett verktyg som är idealiskt för en viss typ av hår.

Keratinkomposition

I vetenskapen finns det två typer av keratin, som skiljer sig åt i deras tillstånd. Detta är alfa- och beta-keratin. Förutom protein består keratin av aminosyror, på grund av vilka tillståndet av materia kan förändras. Keratin består också av följande element:

 1. Alanin.
 2. Glycin.
 3. Cystin.
 4. Cystein.
 5. Svavelinnehållande aminosyra.

För syntes av keratin förutom protein kräver kroppen en tillräcklig mängd svavel, kväve, kisel och vitaminer från grupp B (i synnerhet B6). Därför skickas patienten ofta till bloddonation speciellt för ovanstående indikatorer när man hänvisar till en tricholog med ett klagomål om hårets kvalitet.

Fördelarna med keratinhår

Keratinmolekyler kan penetrera djupt in i hårstrukturen och fylla alla hålrum. Därefter blir densiteten större och håret förbättras från insidan. De flesta hårvårdsprodukter har element som kan skydda håret utomhus genom att omsluta det. Men oftare ger vårdprodukter bara utseendet av förbättring.

Endast keratin kan hjälpa till att göra håret bättre genom att byta struktur.

Därför, när man väljer kosmetika för hårvård, är det nödvändigt att titta på kompositionen, liksom på positionen i listan över ordet keratin. Ju lägre det är i listan, desto lägre är dess koncentration i produkten.

Moderna professionella verktyg kan påverka vissa delar av håret. Och vissa typer av keratin kan föryngra det intercellulära utrymmet och skapa ytterligare hårskydd.

Fördelar och nackdelar med keratinhårstärkningsförfarandet

De flesta hårvårdsprocedurer har både ett antal positiva egenskaper och en lista över nackdelar. Samma förfarande kan inte vara perfekt för alla.

De positiva egenskaperna hos förfaranden baserade på keratinprodukter är:

 1. Tätning av hår och förbättring av dess struktur.
 2. Skydd mot negativa yttre faktorer.
 3. Näring och hydratisering av håret. Användbara ämnen hålls av keratin inne i håret.
 4. Bistånd i kampen med flisade ändar.
 5. Förmåga att ge ett välvårdat utseende. Håret blir mer glänsande, lättsamt och elastiskt.
 6. Förmåga att rätta håret i upp till 4 månader.

De negativa effekterna av keratinrätning innefattar:

 1. På grund av hårviktningen kan man börja öka förlusten.
 2. Vissa andra behandlingar än keratin kan innehålla formaldehyd, vilket kan ge upphov till giftiga rök vid uppvärmning.
 3. Keratiniseringsproceduren är förbjuden att utföra under graviditet eller under amning.

Hur rinner keratinhår i en skönhetssalong?

Om vi ​​närmar oss frågan kortfattat, appliceras en speciell keratinhaltig beredning på håret. Därefter utförs värmebehandling av håret, vilket leder till att skalorna på håret förseglas och keratin förblir inne i håret. Som ett resultat skapas ett slags skelett som kan hålla håret i rakt tillstånd under ganska lång tid.

I skönhetssalonger finns det två teknologier - amerikanska och brasilianska. I alla avseenden anses amerikan vara något bättre på grund av frånvaron av formaldehyd och praktiskt taget naturlig sammansättning. Men den brasilianska tekniken är fortfarande populär eftersom resultatet blir längre och proceduren i salongen är lägre.

Procedurens teknik består oftast av följande huvudsteg:

 1. Håret är noggrant kammat med en kam med täta tänder.
 2. Särskilt schampo noggrant tvättat hår. Som ett resultat är de rensade av någon form av smuts, och vågorna på håret öppnas och stiger upp.
 3. Professionell flytande keratin appliceras.
 4. Håret torkas länge utan styling. Vissa salonger vid tidpunkten för torkning skickar klienten under klimamon.
 5. Efter den tilldelade tiden är håret uppdelat i små strängar och börjar räta ut dem med en speciell strykning.
Temperaturen vid vilken hårflingorna är förseglade är 230 ° C.

Regler för hårvård efter proceduren

Till följd av att keratinrätningen varade så länge som möjligt måste du följa några rekommendationer. Efter proceduren kan du inte tvätta håret i 3-4 dagar. De kan tyckas smutsiga och fet, men du måste bara uthärda det. Annars lever keratin helt enkelt inte i hårstrukturen.

Om en kvinna målar håret är det bättre att göra det före proceduren. Då kommer färgen på håret att vara ljus under lång tid. Om det av någon anledning är nödvändigt att måla dem efter keratinrätning, måste du vänta minst 2 veckor.

För att inte förstöra effekten av proceduren är det nödvändigt att använda speciella icke-sulfat schampon. De kan noga rengöra håret från smuts, utan att skada dem. Det är också önskvärt att genomföra hårets naturliga torkning. Om du börjar igen för att exponera dem för negativa faktorer, kommer effekten av proceduren att ligga betydligt mindre.

Keratin hem rättsmedel

För närvarande finns det många kategorier av keratin hårvårdsprodukter. Tillverkare av professionell kosmetika producerar schampo, balsam, lotioner, balsam, serum, masker, ampuller för ändarna av håret och ett antal outplånliga medel. De mest kända är följande serie.

Fast kapous, som i sin lista över medel har en serie kallad Magic Keratin. Priset på varje verktyg är ganska överkomligt. En serie keratin består av schampo, balsam, mask, serum, lack och mousse för styling. Förfarandet är perfekt för trött och skadat hår som har påverkats negativt. Komplexet är idealiskt för hår som ofta har färgats, rakts eller vägts ner med kapslar när de växer. Det finns många positiva recensioner om produktlinjen.

Thermokeratin från företaget Estel är också känt och ganska populärt. Satsen består av keratinschampo, mask, termoserum, som värmer och stärker verkan av masken och keratinvattnet, som används som en spray före torkning av håret. Förfarandet är väldigt enkelt. Du kan göra det själv. Och komplexet kan köpas både i skönhetssalonger och i stora apotek.

Kharisma Spänning är en speciell kinesisk hårmask som innehåller inte bara keratin utan också kollagen. Den är lämplig för lockigt hår. Det kan också förbättra strukturen hos torrt hår. Efter bearbetning upphör de att trycka och bättre mottagliga för läggning.

Vitryska tillverkaren Belita-Vitex representerar Keratin Active-serien. Förutom schampo innehåller masken och serumlinjen en speciell burdockolja med tillsats av keratin. Denna kosmetika kan avsevärt minska skört hår, hjälpa till att fylla bristen på keratin, samt ge mjukhet och utmärkt utseende på håret.

Keratin Hemlagad Mask Recept

Förfarandet för keratinrätning är ganska dyrt. Professionella hår kosmetika kan också kosta mycket pengar. Om du vill förbättra hårkvaliteten, samtidigt som du inte spenderar mycket pengar, kan du göra en hårmask baserad på gelatin.

För att göra detta, lös 25 gram gelatin i 45 ml vatten i ett vattenbad och omrör hela tiden. Efter det är nödvändigt att lägga en blandning av 25 gram av din favorit hårbalsam till blandningen som redan har svalnat till rumstemperatur och blanda väl. När masken är klar måste du tvätta håret och lägga en mask på varje sträng. Nu måste håret viklas så att de är varma och lämnar i 40 minuter. Efter den tilldelade tiden ska masken tvättas av med kallt vatten.

Som ett resultat kommer håret att fyllas med keratin. Det är sant att det här förfarandet snarare kan kallas laminering.

Keratin för hår, hur det påverkar håret, vilka egenskaper det har, dess fördelar och nackdelar

Vad är keratin och vad är det för?

Keratin är ett speciellt protein, vars huvudsakliga funktion är att skydda krullarna mot mekanisk skada, brott, förlust. Med kroppens normala funktion produceras detta ämne i kroppen i en sådan mängd som gör strängarna starka, glänsande, silkeslen. Få artificiellt det från fårull.

Det är viktigt! Skaddat hår behöver ytterligare näring, så de bör stärkas med keratinprodukter.

För att ta reda på vad dess sammansättning är, måste du veta att det i naturen finns två typer av detta ämne: Beta- och alfa-keratin (hård och mjuk). Mer än 80% av håret består av mjukt keratin. Bland de viktigaste komponenterna finns det:

 • protein;
 • Aminosyror;
 • alanin;
 • cystin;
 • Svavelinnehållande aminosyra;
 • glycin;
 • Cystein.

För att förbättra analysens absorptionsprocess i håret måste du fylla kroppen med olika spårämnen som finns i animaliskt protein.

Hur påverkar det håret

Huvudfunktionen är att återställa skadade trådar från insidan. Detta resultat uppnås på grund av den djupa penetrationen i mitten av håren, fyllning av luckor och mikroskador som bildats före den tiden, vilket gör krökorna elastiska, slitstarka och silkeslena.

Keratin är oumbärligt vid behandling av hår. Det kan återge den saknade fukten till de torra områdena för att bli av med problemet med splittrade ändar.

Du kan se vad håret efter keratin har blivit på bilden "före" och "efter". Resultatet är inte långt framöver. För att göra detta är bara ett förfarande tillräckligt.

Varning! Läkare trichologer säger att användningen av keratin i sin rena form kan vara högst en gång varannan tre till tre månader.

Typer av kosmetika för hår med keratin

Keratin Shampoo

Bredt representerade på marknaden. Det skiljer sig i volym, komposition. Kostnader spelar också en viktig roll, eftersom lågkostnadstillverkare inte kan erbjuda ett tillräckligt skydd för håret, så gott som möjligt för att stärka dem. När du köper det medel du gillar, titta på kompositionen, mängden keratin i den. Du kan bara använda sådana verktyg en gång i veckan.

Det är viktigt! En stor andel keratin (mer än 5%) är en osäker hälsoindikator.

Hårmask med keratin

Kan appliceras på håret inte mer än en gång i veckan. Varaktigheten av sådana återställningssträngar får inte överstiga 7 eller 10 sessioner. Signal till uppsägning av förfarandena kommer att bli riklig håravfall (detta beror på deras viktning). För terapeutiska ändamål köper de butiksprodukter som direkt producerar resultat (men innehåller formaldehyder) eller förbereder en mask hemma från alla naturliga ingredienser.

Flytande keratin för hår

Den presenteras i butiker i två typer:

 1. Spraya som hårspray. Den används vid kamning, styling och skapar en lämplig frisyr. Det är oekonomiskt eftersom det inte går att justera substansens konsumtion.
 2. Olja säljs i form av ampuller med en bit i taget. För mycket av produkten ska inte appliceras på håret eftersom det blir fet, det blir snabbt smutsigt. Om du inte har använt ampullen till slutet omedelbart, är dess innehåll inte föremål för lagring och måste kastas bort.

Behandling av huvudet med flytande keratin bör inte överstiga två gånger inom 7 dagar.

balsam

Det rekommenderas att applicera det på rent hår, tvättat med keratinschampo. Balsam appliceras 1 gång om 7 dagar i en liten mängd, sprida den försiktigt över hela längden av strängarna. Låt på i 5-7 minuter, tvätta sedan med varmt vatten.

Undersökning: använder du keratink Cosmetics?

Totalt antal röster: 8. Totalt antal medlemmar: 8.

Fördelar och kontraindikationer

Innan du använder något kosmetiskt, är det nödvändigt att studera dess positiva och negativa egenskaper.

godsaker

 1. Återställande av skadade trådar;
 2. Ge styrka, glans
 3. Skapar en känsla av mjukhet, silkiness;
 4. Hjälper till att bli av med ökad elektrifiering av hår;
 5. Eliminerar överdrivning efter färgning;
 6. Rätte effektivt.

cons

 1. Vikt håret, vilket leder till förlust, därför inte lämplig för fina hår;
 2. Strängar blir snabbt feta, smutsiga;
 3. För alla keratinprodukter är formaldehyd närvarande, vilket påverkar hela kroppen negativt.
 4. Det är strängt kontraindicerat under graviditet, amning, med problem med hårbotten under allergier.
 5. Vid köp av detta verktyg måste du vara uppmärksam på hur mycket detta ämne finns i flaskan;
 6. Det finns fall då kvinnorna hade yrsel, illamående, smärta i bröstet, halsen, näsblod, efter proceduren.
 7. Hår förlorar sin färg snabbare.

Varning! Den maximala tillåtna mängden keratin i kosmetika är 0,2%. Vissa skrupelfria tillverkare ökar denna siffra till 10,5%.

Hjälp! Keratiniseringsförfarandet anses vara skadligt i USA och många europeiska länder och är därför strängt förbjudet.

Vad är bättre för håret: botox eller keratin

Båda förfarandena syftar till att förbättra tillståndet för skadade lockar, men var och en har sina egna skillnader. Botox behandling består av djup penetration av varje hår, att bli av med elektrifiering. Ett betydande plus av Botox är bristen på formaldehyd i den. Bland de brister som noteras är läkemedlets bräcklighet (högst tre månader), frånvaron av effekten av rättelse.

Keratin syftar till att göra håret lydigt, mjuk, glänsande, silkeslen. Han räknar perfekt krullarna. Den huvudsakliga nackdelen med keratin är närvaron av ohälsosamma formaldehyder i den. Men för ofta användning leder till tyngre hår och deras efterföljande förlust.

Keratin för hår hemma

Shampoos, balms, masker, flytande keratin i form av sprayer, oljor är lämpliga för hemmabruk.

Hur man använder

Applicera keratiniserat ämne strängt på krullarna. I inget fall ska ämnet komma i hårbotten. Annars kan det orsaka irritation, allergiska reaktioner, peeling.

Torrt behandlat hår ska vara extremt kall luft, utan att vippa ner huvudet. Så effekten av proceduren är bättre konsoliderad och skadar inte kroppen.

Varning! Uppvärmning av håret som behandlas med keratin, kommer att provocera frisättningen av giftiga ämnen som ingår i kosmetiska produkters sammansättning. På grund av exponering för kall luft kommer ingen skadlig ånga att släppas ut i atmosfären och kommer inte att kunna provocera förgiftning.

Hemlagade recept för keratinmaskar är gjorda av naturliga ingredienser: aloe juice, rosmarinolja, citronsaft. Till exempel kan du blanda gelatin utspätt i vatten, tillsätt äppleättika och rosmarinolja till den. Effektiviteten av detta verktyg kommer inte att synas omedelbart, men det kommer aldrig att skada håret.

Hur man tvättar

Skölj av med varmt vatten. Shampoo måste vara sulfatfritt. För att ytterligare stärka strängarna rekommenderas att använda hemlagade eller förvärvade fuktgivande, närande masker på huvudet efter tvätt.

Hur bryr du dig om ditt hår?

Det är möjligt att fixa effekten av proceduren så mycket som möjligt, enligt följande rekommendationer:

 • Tvätta inte håret i 3 dagar;
 • Färgningsförfarandet bör utföras före keratinisering;
 • Använd schampon som inte innehåller sulfater.
 • Blås inte torrt hår;
 • Gå inte till badet, bastun, eftersom varmluft förstör de medel som appliceras på trådarna.
Var inte lång under den brännande solen

När efter proceduren kan du färga håret

Om du inte hade tid att färga håret i önskad färg och behandlade trådarna med keratin, kommer det att vara möjligt att färga håret först efter 14 dagar. Underlåtenhet att följa detta villkor leder till att krullarna inte stärks och kommer att bli livslösa igen.

Varför inte ta keratin på håret?

Om keratinisering utförs omedelbart efter färgning, kommer resultatet aldrig att lyckas. Vi får inte glömma att torka håret med varm luft leder till vikningen av produkten och stannar sin skyddsåtgärd.

Keratin Hair Products

Capus Shampoo

Capouskeratinschampo är ett medel som rengör smutsbrunnsband. Den förbereder dem för efterföljande applicering av masker, balm, stärker, återställer skadade hår, vilket gör dem skina och starka. För att bättre avslöja egenskaperna hos keratin rekommenderar tillverkare att använda schampo under schamponering två gånger, håll det under polyeten i upp till 5 minuter och skölj med varmt vatten.

Liebridermschampo

Librederm Keratin Shampoo är lämplig för alla hårtyper. Rengör försiktigt, närmar sig strängarna, orsakar inte snabb förorening, ökar väsentligt varje hår i volym. Skummer inte mycket på grund av minsta mängd sulfater i dess sammansättning.

Estelle Shampoo

Estel ryska botemedel är avsedd för kvinnor med försvagat, skadat hår. Efter användningen är håret lätt att kamma, strängar blir inte förvirrade, mindre faller ut. Tillverkaren hävdar att schampot kan appliceras på huvudet under tvätt en gång.

Global Keratin Shampoo

Global Keratin Vi hanterar effektivt problemet med att nivellera fläckigt, elektrifierande hår. Det appliceras rikligt på huvudet, som distribueras med massagerörelserna på hela ytan. Lämplig för daglig användning.

Lämplig för torrt, skadat hår. Enligt recensioner gör starka vikter krullningar, gör dem svåra. Efter användning, var noga med att applicera en fuktgivande mask eller olja på trådarna.

Shauma Shampoo

Gör håret mjukt, lydigt, glänsande. Det fuktar perfekt strängarna, så det behöver inte användas av extra kosmetika. Klåda, allergier, peeling orsakar inte.

Nexxt shampoo (nekst)

Den innehåller kastanj extrakt, som förhindrar håravfall, främjar snabb tillväxt av strängar. Helt återställer, glattar håret. Mängden keratin i en flaska är absolut säker för kroppen.

Hår efter keratin

Förfarandet för att läka håret med keratin är ganska populärt. Detta förklaras av det faktum att trådarna omedelbart ändrar utseendet till det bättre. Detta resultat kommer dock endast att uppnås när alla åtgärder utförs strikt i enlighet med tillverkarens instruktioner.

Efter att ha använts keratin blir håret mer levande, mjuk, glänsande, silkeslen. Det finns en känsla av ytterligare densitet, tyngdkraften. Trots alla dessa fördelar är formaldehyd en del av produkten. Innan du börjar med proceduren, glöm inte att granska de tillgängliga recensionerna. Var noga med att kolla med din läkare, som kan berätta om eventuella risker för din hälsa.

Keratin (keratin)

Keratin (Keratin) är det protein som håret, naglarna och människans hud består av. Det är ett mekaniskt starkt protein som inte löser sig i vatten vid ett neutralt pH och utför därför en skyddande funktion i människokroppen.

 • hårkonditioneringsadditiv
 • hudkonditioneringsadditiv
 • protein
 • keratin

Keratin Properties

Detta protein innehåller mycket aminosyracystein. Denna aminosyra ger en mycket stark och mobil bindning till strukturen av proteinmolekyler på alla hår, som endast bryts under mycket aggressiva effekter (till exempel hårlättnad). Som ett resultat av förstörelsen av en sådan struktur - det finns betydande och irreversibel skada på håret eller huden. För att skydda håret och huden från alla möjliga effekter, liksom deras fuktgivande keratin började läggas till kosmetika.

För kosmetiska ändamål erhålls keratin genom kemisk behandling av fågelfjädrar, djurhovar och fårull. De resulterande keratinmolekylerna är ganska stora, så det är svårt för dem att tränga in i hår och hud. För det mesta deponeras de på ytan och bildar en skyddande film. Som ett resultat av detta finns en kumulativ effekt som kan göra håret tyngre. Därför tillsätts keratin vanligtvis till kosmetika i hydrolyserad form (hydrolyserad keratin) och bryter molekylen från varandra. Det är dock värt att notera att keratinmolekylerna inte håller sig mycket starkt mot hårets yta och tvättas lätt av med schampon.

Keratin användning

Keratin används i kosmetika på grund av dess förmåga att behålla fukt. Dessutom gör den nära kemiska strukturen med hår och hud det mest effektiva konditioneringsproteinet.

Efter användning av keratin hårvårdsprodukter blir håret mjukt, lättare att kamma, och volymen ökar. Dessutom återställs det tillfälligt hårytans struktur, utan att återställa strukturen hos hårets inre del. Därför förblir håret även vid användning av vård med icke-hydrolyserat keratin försvagat. Nackdelen med sådana droger kan betraktas som den obligatoriska användningen av värme för bättre sedimentering av keratin på håret, såväl som den kumulativa effekten.

Keratin när det appliceras på huden ger det fukt och silkighet. Men denna komponent tränger inte in i de djupare skikten i huden, så denna effekt är bara tillfällig.

Keratin hårrätning: brasiliansk eller amerikansk, och mycket mer eller... och hur...?

När håret blir tråkigt och torrt indikerar detta en minskning av keratinivån i dem. Konstgjord behandling med detta ämne ger dem det nödvändiga proteinet. Resultatet är synligt omedelbart, hårklippets konsistens blir jämn, glänsande.

Keratin erhålls från fårull odlad under rena förhållanden. Detta protein är helt biokompatibelt och inte farligt för människor.

Procedurens varaktighet är ca 2 timmar, med mycket långt hår - upp till 5 timmar.

Hur lång håller keratinrätningen?

Resultatet är upp till 90 dagar. Med en stark densitet är effekten mindre, ungefär en månad. Efter utgången av denna period upprepas behandlingen för att bevara effekten. Justeringen tar emellertid mycket mindre tid och är mycket billigare än den ursprungliga proceduren. Å andra sidan bibehålls effekten av upprepade behandlingar under en längre period.

Spenderar håret så ofta användning?

När det upprepas, finns det överdriven fettighet och behovet av mer frekvent tvätt. Spetsarna lider samtidigt, de bör trimmas oftare på frisören.

Hur ofta kan jag göra proceduren?

Det utförs när behovet uppstår, vanligtvis 3-4 gånger om året för en ständigt uttalad effekt.

Hur gör behandlingen?

Befälhavaren applicerar keratin på hårbanan och förseglar den med en strykanordning samtidigt som den lödar strukturen och utjämnar den. Värmebehandling gör att du kan behålla alla yttre egenskaper hos keratinbeläggningen i flera månader.

Stages of

Under kabinens tillstånd utförs keratinrätningsförfarandet enligt flera på varandra följande steg:

 • noggrann tvätt med ett gott schampo för att tvätta fett, stylingprodukter och yttre föroreningar
 • enhetlig sekventiell applicering av den flytande kompositionen på hårbanan;
 • utjämning av hårstrykning med en temperatur på 230 ° C; som ett resultat är det applicerade proteinet på dem vikta och fixerade;
 • sköljning med vatten, applicering av närande mask, torkning och regelbunden styling (med professionella preparat).

Hemma är det nästan omöjligt att genomföra ett sådant förfarande kvalitativt. Därför är det bättre att inte experimentera.

vittnesbörd

Keratin behandling är bäst lämpad för att stärka tunt och torrt hår, uträtning och styling lätthet Pushan, vågiga lockar.

Keratinrätning, utförd på kort hår, gör det möjligt att uppnå den perfekta "kvadraten" eller "bonen" utan daglig morgon styling.

fördelar

Förfarandet är välforskat av kosmetologer. Det har inga skadliga effekter på kroppen. Det rekommenderas ändå att passera ett känslighetsprov dagen innan för att utesluta hudallergisk reaktion.

För provet appliceras lite pengar på underarmens insida. Efter 48 timmar utvärderas följande reaktion: frånvaron av ödem, rodnad eller klåda indikerar normal tolerans av proteinet.

Keratinbehandling har följande positiva effekter och fördelar:

 • läker hårsaxeln;
 • förbättrar texturen, ökar hårsaxens hållfasthet;
 • Används för alla typer av hår, inklusive män;
 • underlättar styling, reducerar "fluffiness" med hög luftfuktighet och statisk elektricitet;
 • skyddar mot verkan av andra kemiska produkter och skadliga miljöförhållanden.

brister

Keratinrätning är inte lämplig för alla människor av följande skäl:

Hög kostnad

I olika salonger kan priserna för förfarandena variera avsevärt. Det beror till stor del på produktens sammansättning. Därför måste du först förstå vilka erbjudanden som ska behandla håret till ett lägre pris. Medel som inte innehåller formaldehyd, mycket dyrare.

Behovet av ytterligare vård

Det är viktigt att shampoo håret efter proceduren, och vilken balsam att använda. Dessa produkter bör inte innehålla natriumklorid (natriumklorid) och sulfater. Därför blir vård mer problematisk och dyrare.

Sannolikhet för allergier

Keratin är en proteinprodukt och hudallergiska reaktioner kan förekomma. Det kan uppstå som utslag, klåda, rodnad. För att förhindra en sådan bieffekt krävs ett hudtest.

Kan gravida kvinnor göra keratinrätning?

Under gestations- och amningstiden är proceduren kontraindicerad. När det behandlas med keratin frigörs formaldehyd, vilket kan skada mamman eller fostret.

restriktioner

Det finns några begränsningar, överensstämmelse med vilka efter förfarandet kommer att ge önskat resultat:

 • Tvätta inte eller blöt huvudet i 3 dagar;
 • i händelse av oavsiktlig inträngning av vatten, torka huvudet på ett naturligt sätt utan hårtork
 • Samtidigt rekommenderas det inte att fläta flätorna, att fästa dem med hårnålar, gummiband;
 • Vid en oavsiktlig "hitching", till exempel under sömn, släta omedelbart håret med ett platt järn på morgonen;
 • Gå inte till bastur, sola inte, gå inte till sjöss, annars kommer effekten av förfarandet snabbt att försvinna.

Kan jag färga mitt hår efter och vad?

 • ammoniakfri färg kan användas efter 2 veckor;
 • ammoniakbaserad färgämne rekommenderas inte.

Kontra

Keratin hårrätning är kontraindicerad under följande förhållanden:

 • en allergisk reaktion mot keratin eller andra komponenter i kompositionen, tidigare känd eller detekterad under ett hudtest;
 • skadad hud i hårbotten: även subtila nötningar kan vara en källa till intensiv irritation och smärta under proceduren;
 • intensiv skaldethet, till exempel med användning av vissa droger eller med androgen alopeci hos kvinnor; keratinbeläggning kommer att göra håret tyngre och "dra" dem ut ur glödlamporna;
 • olika sjukdomar i hårbotten - psoriasis, dermatit, mykoser;
 • graviditeten och amningen
 • onkologiska sjukdomar i den aktiva fasen.

arter

Beroende på kompositionen och tillverkaren finns det två huvudtyper av keratin: brasilianska och amerikanska.

Brasiliansk keratinrätning bibehåller effekten i upp till sex månader. Sammansättningen av sådana medel inkluderar formaldehyd, så de är kontraindicerade hos gravida kvinnor. De medföljande växtbaserade ingredienserna ger dock extra skydd för kvinnor, ofta med stylingprodukter, strykning.

Amerikanska föreningar innehåller inte formaldehyd, de är mycket dyrare än brasilianerna. Effektiviteten av förfarandet i sig kommer att vara mindre uttalad, och dess längd kommer inte att överstiga 3 månader. Dessutom innehåller amerikanska föreningar inte växtbaserade extrakt som skyddar mot skadliga yttre faktorer, såsom solljus.

Använda formuleringar

Många märken av dessa produkter produceras, alla skiljer sig något i egenskaper.

Beroende på svårighetsgraden rekommenderas att använda sådana droger:

 • stark styvhet - Cadiveu, brasilianskt utblåsning, Global Keratin, Inoar;
 • medium hårdhet - Cadiveu, Daniel Philipp, Inoar;
 • ljusvågor - Cocochoco, Keratinforskning, Aqva, Inoar.

Blond nyanser använder mjukare formuleringar för att inte skada strukturen. Dessutom tillåter de att förbättra färgen på platina blondin, vilket eliminerar yellowness. Detta, till exempel, Cocochoco, Pureu Cadiveu, Acai Therapy.

De vanligaste märkena av keratin:

Brasil Cacau (Cadiveu)

Används för brasiliansk rätning. Omedelbart efter proceduren kan du inte bara tvätta håret utan också stapla och till och med använda en liten mängd stift. Väl lämpad för färgat hår, eftersom det fixar pigmentet och förhindrar att det tvättas.

Cocochoco (G.R. Global Cosmetics, Israel)

Det finns två typer av rätningssatser med olika styrka och effektens varaktighet. Men det här verktyget är svagare än det föregående varumärket. Det rekommenderas att tvätta håret och stila ditt hår först efter 3 dagar, efter en veckas färgning är tillåten.

Marockansk hårkeratin, G-hårkeratin (Inoar, Brasilien)

Den andra av dessa uppsättningar innehåller en extra grooming mask. Dessutom varar det längre - upp till 5 månader. Detta är en av de mest testade produkterna, eftersom den har använts i salonger i mer än 20 år.

Kompositioner för brasiliansk keratinrätning:
1. HONMATokyo
2. G-hårkeratin

Brazilian Blowout och Solutions Zero (USA)

Den första gäller "Brazilian" riktning och omfattar formaldehyd och den andra - till "American" mjukare agerar, men en kortare tid. Egenheten hos dessa produkter är applicering på våta strängar och signifikant lägre förbrukning av preparatet.

Keratinforskning (USA)

En av de billigaste men samtidigt effektiva sätten. Shampooing tillåtet på dagen för förfarandet.

Global Keratin (USA)

Läkemedlet är en lyxklass, ger ett varaktigt vackert resultat, används mycket i salonger. Shampooing tillåts 2 dagar efter rätningen.

Kerarganic (US)

Finns i tre versioner, varav en inte innehåller formaldehyd. Alternativet "Ultra" ger en bra långsiktig utjämning, men en glansförlust är möjlig. Fördelen med detta varumärke är behandlingen med ett järn vid en lägre temperatur, vilket är mindre skadligt för håraxlarna.

HONMATokyo (Brasilien)

Företaget är specialiserat på produktion av en mängd olika medel för rätning och lämnande efter det. Det erbjuder produkter för olika typer, inklusive afrikanskt, asiatiskt hår och jämnt grå hår. Tillverkare hävdar att vissa verktyg kan användas även hos tonåringar och gravida kvinnor. Alla tillhör den "amerikanska" typen, innehåller inte formaldehyd. Efter användningen finns det inga begränsningar i valet av schampo - alla sulfathaltiga ämnen kan användas.

Kompositioner för amerikansk keratinrätning:
1. Kerarganic
2. Brasilianska utblåsningslösningar Noll
3. Keratinforskning

Andra typer av rätning

Kvinnor som av någon anledning inte vill eller kan inte göra keratinrätning, kan du lära känna andra liknande förfaranden.

Vilken är bättre: keratinrätning eller laminering av hår?

Lamination innebär beläggning med en speciell förening, ofta med en färgande effekt.

Vanliga egenskaper med keratinbehandling:

 • ger glans och glans till håret;
 • skydd mot solen, fukt, föroreningar;
 • antistatisk effekt;
 • Den ursprungliga färgningsintensiteten varar längre.
 • ökar volymen, underlättar kamning
 • håret blir smidigt och lättsamt, men denna effekt varar högst 4 veckor;
 • ingen märkbar viktning.

Vad är skillnaden mellan botox för hår och keratinrätning?

 • innehåller inte formaldehyd
 • har ingen signifikant likriktande effekt
 • effekten varar 3 månader
 • kärnan i effekten - rötternas näring för att förbättra sin tillväxt, snarare än yttre glans och jämnhet, som vid keratinbehandling.

Botox används också för ytterligare rätning av lockigt hår, samtidigt som det närmar sig och stärker det.

För att välja rätt typ av komposition måste du kontakta en kvalificerad frisör med erfarenhet av alla listade verktyg.

Hur man bryr sig om håret efter proceduren

Keratinrätning av hårvård kräver användning av schampon som inte innehåller sulfater och natriumklorid. De ger inte så mycket skum och har mindre hårdhet, men de håller keratin på ytan. Populära icke-sulfat schampon inkluderar:

 • Mulsan Kosmetisk;
 • "Grandma Agafya's Recipes" baserat på smältvatten;
 • COCOCHOCO - Israels kosmetika speciellt efter keratinrätning;
 • NATURA SIBERICA och andra.

Plocka upp schampo, du kan använda lämplig balsam.

Hur torkar man håret?

Hårtork rekommenderas att inte använda. Bäst av allt, mycket försiktigt, utan att torka, blöta huvudet med en handduk, som snabbt absorberar vatten och torkar sedan håret naturligt.

Läggande kräver också vissa villkor: Du kan inte använda gummiband, hårnålar och andra hårda föremål. För att skapa en vacker "hästsvans" kan du använda ett sammetband på ett tjockt elastiskt band.

Slutligen rekommenderar experter att man bara sover på silkfodral för att inte skada håraxlarna och inte "radera" keratin från dem.

När du badar i havet eller poolen med klorerat vatten, bör håret skyddas med lock, eftersom salter snabbt korroderar keratinytan.

Kan jag curl mitt hår efter?

Ja, en vecka efter proceduren, om det behövs kan du skapa lockiga lockar. De kommer att smidjas ut efter den första shampooingen, så de är lämpliga för att skapa en frisyr "för kvällen".

Ofta är det bättre att inte göra sådana frisyrer, för i detta fall kan den initiala jämnhetseffekten snabbt försvinna.

Keratin: Myter och verklighet

Text: Gennady Taran, oberoende tekniker, kreativ chef för Creative Union GA, grundare av Facebook-gruppen "Elite Club är ett livligt tidning Frisörer från alla länder!"

Jag observerar med intresse hur nästa omgång av popularitet av keratin "behandling", "restaurering" och andra keratinunderverk ökar fart. Låt oss se vad som faktiskt är keratin, där det behövs, och separera vetet från bifenen.

Låt oss börja med hårets struktur. Hår består av 90 procent av proteinet - keratin. Proteiner bildas från långa kedjor av aminosyror, vilka är förbundna med varandra som kedjor av pärlor. En stark kemisk bindning som förbinder aminosyror kallas protein eller polypeptid. Låt mig förklara med ett exempel: Tänk på trådar som är tätt sammanvävda med varandra och bilda ett rep. Presenteras? Interlacing keratin trådar och säkerställer hårets styrka. Keratingängor är långa, spiralformiga, komplexa aminosyrakedjor som är länkade av proteinbindningar. Runt vårt "rep" finns spiralsteg som är anslutna till det. Det här är de anslutningar som skapar cortexen. Det tjänar till att skydda mot "blommande" keratingängor, som om "binder" dem och är ansvarig för hårets elasticitet. Keratinceller bildar mellan aminosyra spiralerna (kedjor) och de i sin tur - fibriller. Cortex fibrer håller ihop tvärgående ledband eller broar. De är av tre typer.

Vätebindningar är ungefär en tredjedel av alla kopplingar i håret. De är väldigt instabila och förstörs även under påverkan av vatten, men var inte rädda - de självreparerar. Det är därför, om du blåser vått hår på curlers får du lockor, och nästa gång du blir våt försvinner de.

Joniska (salt) bindningar är inte heller mycket stabila. De bryts ner vid en pH-förskjutning; detta händer med någon hård hårfärg, med tvål för att tvätta huvudet, hemlagad citron / vinäger / cognac masker etc.

Disulfidbindning är en stark kemisk bindning, som är väldigt annorlunda än den fysiska väte och joniska. Det kombinerar svavelatomerna i två närliggande cysteinaminosyror för att skapa en-cystin. Cystin kombinerar två proteinkedjor i en. Klyftan i kedjan av disulfidbindningar idag har ingen reversering. Det är, figurativt talet, den tråd som spiraler vårt rep.

Vad är fruktansvärt för att bryta ett disulfidbindning? Dess förstörelse leder till effekten av öppet nagelband (förvärvat porositet). Det leder i sin tur till läckage av lipidskiktet, hårskalorna förlorar sin elasticitet, blir sköra och så småningom avbrott.

Hårfibrer, i utseende som liknar ett tätt snoet rep, börjar bryta upp och bli intrasslade, styrkan minskar katastrofalt, bräcklighet och tvärsnitt uppträder. Att bryta disulfidbindningen kan vara på två sätt. Den första är aggressiva kemiska förfaranden: Hårfärgning med permanenta färger, oavsett om ammoniumfärg eller ej, och perm.

Jag noterar att idag säkra metoder för kemisk perm, färgning, lätta och blekande hår (men dessa metoder kallas: "bio-", "chio-", "nano-"). Det finns helt enkelt inte.

Det andra sättet att förstöra disulfidbroar är exponering för höga temperaturer. Iron, curling, analfabeter med hårtork - på kortast möjliga tid kan göra det vackraste håret i släp.

Det är ganska svårt att bekämpa konsekvenserna, så tillverkaren kommer till vårt hår, eftersom det enda sättet att rädda är att systematiskt "mata" hår med proteiner. Räddningsoperationens engångskaraktär leder till att proteinerna tvättas ut ur håret - och det återvänder snabbt till sin skadade tillstånd.

Vad är keratin?

Jag är ofta frågad om vad som är bättre att använda för håråterställning: med protein, keratin, kollagen? och vilket keratin är att föredra: grönsak eller djur? Låt oss se.

Proteinämnen kallas proteiner, och keratin är en av dessa typer av proteiner. Det fungerar som huvudkomponenten i hud, hår, naglar, hover, horn och tänder. Keratinbildningen beror i sin tur på aminosyrans sammansättning: det kan vara svårt (horn, hovar, tänder) eller mjukt (hud, hår).

När det gäller keratin, som ingår i kosmetiken, är det viktigt att förstå: Keratin, som erhållits industriellt, har inget att göra med keratin, vilket produceras av vår kropp.

Vad ska jag leta efter när jag väljer en produkt som innehåller keratin? Det är mycket viktigt att de önskade proteinerna, keratinerna, kollagenerna listades åtminstone i mitten av ingrediensförteckningen och inte vävdes i slutet efter silikoner, konserveringsmedel och doft.

Dessutom är molekylens storlek viktiga. Normal keratin kan inte komma in i håraxeln och täcker den utomhus, vilket gör det visuellt hälsosamt. Håret behöver hydrolyserat protein med en molekylvikt av 150 till 5 000 dalton, vilket gör det möjligt att integrera i håraxeln.

Och detta är ett annat argument mot att gnugga mjölk-äggcocktails i huvudet, eftersom molekylen av "miljövänligt" protein inte faller i håret, men kommer att lösa sig på det. Den härdande effekten kommer att vara noll; dessutom, om du tvätta ditt huvud dåligt, protein brytning och bakterier kommer att multiplicera, vilket orsakar olika sjukdomar i hårbotten.

Vad bör man tänka på när man väljer schampo, balsam, keratinmasker? Denna komponent ska ligga mitt i ingrediensförteckningen (om den är i slutet, så kan den inte vara innehållen alls). Dessutom måste keratinet hydrolyseras, annars köper du bara en film på håret.

Keratink Cosmetics är nu på mode, men här är det viktigt att förstå själv och förklara för kunder att det inte är för alla. Om håret är tunt, kommer användningen av produkter med keratin att leda till deras viktning. Detsamma gäller håret i tillfredsställande skick: "tungt" artilleri i form av en proteininnehållande ledning kommer att orsaka hårgluta med protein och som ett resultat blir det torrt och sprött.

Men om splittrade ändar trycker och klienten vill hålla längden, är det lite lur. Kan appliceras med keratin i frakturen. Detta kommer att ta bort "fluffiness" utan att väga ner håret.

Keratinrätning: filmen är inte för alla

Lite historia: 2006 i Brasilien, i ett okänt laboratorium, hittade ingen ett sätt att räta hår som är genialt i sin enkelhet. Innan inget förfarande kunde klara en liknande uppgift. Så vad skulle man göra? Först, räta ut håret - ja det är inget problem med det; och för det andra att hålla håret i ett rätat tillstånd. Den sista uppgiften var den svåraste. Det var nödvändigt att sätta in i håret "protes", vilket skulle hålla det från insidan.

Och vad är den bästa protesen för hår, 80 procent som består av keratin? Jag kommer inte att beskriva förfarandet, och alla vet det redan. Men det räcker inte bara att lödda keratinet i håret - det måste göras inert, stabilt, ha motstånd mot aggressiva medier, och därför sämre tvättas ut ur håraxeln. Tekniker har använt formaldehyd, som använder sin egenskap att vara det starkaste konserveringsmedlet. Förresten är formaldehyd erkänt som cancerframkallande.

En officiell presentation (marknadsförare) av denna produkt ägde rum vid Freakout'09. Efter presentationen bröt 2010 en formaldehydskandal ut, och många amerikanska och kanadensiska salonger vägrade väldigt att använda denna procedur.

Men det var för sent. "Keratinproceduren" steg triumfant över jorden.

Idag erbjuder marknaden för skönhetssalonger alla möjliga alternativ för keratinrätning, proteser, behandlingar, utblåsning - alla dessa är en sak, bara några av de komponenter som beskrivs nedan har ändrats. Låt oss vara uppriktiga, keratinproceduren är erkänd som den mest tvetydiga.

Så tillbaka till berättelsen: Efter formaldehydskandalen finns stora ståltillverkare i ett väntrum. En miljon "armless" procedurer utfördes, det fanns håravfall, frustrationer och skandaler, men förfarandet vann.

Ursprungligen var keratinrätningsproceduren avsedd för afroamerikansk och asiatisk hårtyp, men rakt hår med minimal vård ville ha allt. Och tjejerna med tunna hår kom till mästarna för "behandling", mästarna gick om dem (alla vill ha pengar), varefter kundernas torra hår blev ännu torkare och tre månader senare föll de som halm.

Varför? Låt oss titta på proceduren från insidan. Vi våtar håret, sprutar saltbindningarna med schampo för djuprengöring, applicerar kompositionen - och med en högtemperaturjärn börjar vi dra ut och förstöra disulfidbindningar (annars kommer vi inte att rätta ut håret) samtidigt som vi lödar keratinet i håret. Den keratin vi förseglade tycks blockera tillgången till vårt "rep", jonbindningar har inget att bifoga, och de är säkert beordrade att leva länge. Det är därför håret blir torrt efter två eller tre månader. När man förstör aminosyrakedjor finns det ingen att locka till och behålla fukt.

Vid utlakning av det kristalliserade keratinet från håraxeln sönderdelas rester av disulfidbindningar som inte är bundna med joner; utan kosmetiskt stöd, fuktgivande och regenererande masker, revitalisatorer, utan naturlig fuktighet, håret blir ömtåligt och bryts ner från någonting. Vidare, utan stöd från cortexen, löses vårt "rep", håret blir torrt, skört och oelastiskt.

Därefter verkade "säkra" märken med noll formaldehydinnehåll. Vi tittar emellertid på kompositionen: metylenglykol, metylenoxid, paraform, myraldehyd, metan, oxometan, oximetylen, kalciumsulfid 50-00-0. Med en specifik reaktion erhålles formaldehyd. Det är i huvudsak dessa preparat med formaldehyd. Hur formaldehyd är farligt för kunden? Med ett gott extrakt och korrekt applicering - inte mer än läppstift, ansiktscreme eller jämn sill i vakuumförpackning: den är närvarande överallt. Hälsorisker mästare när man arbetar med ett järn, andas in i ångor mättade med formaldehyd. Men bara ett läkemedel som innehåller formaldehyd kan hålla håret i god kvalitet. Det finns inget alternativ. Allt annat ger en kröning.

Efter en ny generation droger uppträdde: med glykolsyra och silikonpolymerer. Faktum är att silikonpolymerer binder hår vid dess tvärsnitt. Med tiden blir håret, särskilt utan fuktgivande vård, torr. Detta beror på det faktum att det inte finns något utbyte i håret på mobilnivån, det kan helt enkelt inte vara eftersom det finns en protes. Silikonbindningen vid hårets tvärsnitt tvättas bort först och håret är tungt och den nedre delen vid tvärsnittet försvinner.
Detta händer när man använder formaldehydpreparat. Glykolsyra, som en gel för en boll, fyller håraxeln och gör det senare lättare. Byte av formaldehyd med aminosyror underlättar hårtorkning och styling, men lämnar inte krullen.Nästa Artikel
Solrosfröolja för hår