Vad är keratin för hår och hur det används för hårvård


Med våren påbörjar vi aktivt hattar, halsdukar, hattar, som visar världen vackert, glänsande, starkt hår, som i den välkända annonsen. För flera år sedan upptäckte trichologer, kosmetologer, frisörer och tekniker keratin för kvinnor som det viktigaste sättet att återställa håret efter allvarliga skador. Nu växer marknaden för keratinprodukter och multipliceras, men för många är det fortfarande oklart hur det fungerar. Vi kommer att förstå.

Någon kemi

Keratin är en typ av protein som ingår i strukturen hos de cornified kroppsdelarna. Det kännetecknas av ökad styrka och är sämre än chitin - den mest hållbara proteinbildningen.

Strukturen är uppdelad i två grupper:

 • alfa keratiner, mjukare - är en del av människans hår, hud och naglar, och påverkar också cellanslutningens integritet.
 • Beta keratiner, hårdare - grunden för horn, hovar, näbb, fjädrar och skalor i djur.

Proteinstruktur

Keratinmolekylen är en spiralkedja av aminosyror kopplade till en stark kemisk bindning. En sådan förening kallas protein eller polypeptid. Runt det skapas tvärgående kopplingar, vilket skapar en cortex, som är ansvarig för att skydda och binda molekylerna till varandra.

Strukturen av proteincellen har 3 typer av bindningar:

 1. Baserat på väte, som förstörs av vattenverkan, men har egenskapen att självläka.
 2. Baserat på joner eller salter som bryts ner när pH-nivån ändras.
 3. Ett disulfidbindning som skapar en cystinmolekyl från en förening av svavelatomerna i angränsande aminosyror. Cystin bildar och upprätthåller proteinkonstruktionen, och dess förstöring leder till försämring av utseendet och mekaniska egenskaper. Irreversibel störning av disulfidbindningar sker vanligen på två sätt:
  - aggressiva kemiska förfaranden
  - exponering för höga temperaturer.

Som ett resultat har vi skört, fjäderhår och ständigt sprider naglar.

En viktig punkt! För att eliminera bristen på sitt eget naturliga keratin används dess industriella form, oftare i hydrolyserad form för effektivare penetration och införlivande i strukturen hos skadade celler.

Varför ska keratin hydrolyseras? I flytande form är molekylernas föreningar mycket mindre i storlek, vilket säkerställer deras penetrering i håret eller nageln, vilket ger en kumulativ restorativ effekt. Rena proteinmolekyler är större och löser sig bara på ytan utan att påverka cellskelettet.

Vi rekommenderar att bekanta dig med de bästa keratinhåroljorna på vår hemsida.

Egenskaper av naturlig keratin

 1. Det påverkar direkt elasticiteten, styrkan, hälsosam glans av hår och naglar.
 2. Ger ett vattentätt skikt av hud, skyddar mot aggressiva ämnen.
 3. Det är ett naturligt hinder mot mekaniska effekter på huden. Således framkallar långvarig friktion bildandet av keratinflingor i form av halshår och korn som skyddar huden mot allvarliga skador.
 4. Den innehåller alanin - en aminosyra som påverkar de metaboliska processerna och produktionen av glukos i levern, bibehåller dess nivå och efterföljande överföring via cirkulationssystemet.
 5. Det innehåller glycin, vilket påverkar de högre hjärnfunktionerna. Det stabiliserar hjärnans aktivitet, deltar i processerna för skydd av nervsystemet, minskar muskeltonen.

Ansökan i modern kosmetologi

Den kosmetiska marknaden är fylld med olika keratinpreparat, och användningsområdet är så omfattande som möjligt. Keratin används huvudsakligen inom hårvård och finns både i ren form i ampuller och i olika produkter för hem- och salongvård:

Det är viktigt! När du väljer hemmetoder måste du noggrant studera kompositionen. De bör innehålla keratin åtminstone i mitten av listan (helst inte mer än 5 ingredienser), annars påverkas mikroskador inte av det, utan av silikoner, parabener och andra aktiva ingredienser.

Bland professionella salongprocedurer håller palmen en keratin hårrätning, med hjälp av vilken mikroskador och tomrum av skadade celler fylls. Keratin används också för färgning, när det finns en samtidig förändring i hårstrukturen under påverkan av den kemiska sammansättningen och dess återställning på grund av innehållet av hydrolyserat protein.

Kosmetisk keratin i ampuller i hemmet förfaranden läggs till kompositionen av krämer, nagellack eller schampo, masker, hårbalsam för att reparera skador och stimulera tillväxt.

Engångsanvändning garanterar inte fullständig återhämtning, eftersom kosmetisk keratin introduceras från utsidan och tvättas snabbt ut. Därför, för "wow" -effekten är det nödvändigt med en konstant användning av medel baserade på den.

Läs mer om keratinhår restaurering tack vare följande artiklar:

Användbara videoklipp

Lär dig sanningen om keratin hårrätning och restaurering.

Keratin för hår - sanningen och fiktionen. Vartan Bolotov.

keratin

Keratiner är en familj av fibrillära proteiner med mekanisk hållfasthet, vilket bland material av biologiskt ursprung är enbart enbart för kitin. Keratiner bildar fasta, men inte mineralstrukturer, såsom hår, naglar och horn. Enligt den nya nomenklaturen för keratiner [1] innefattar denna familj också cytokeratiner, vilka utgör de starkaste elementen i den intracellulära cytoskeleten av epitelceller.

Innehållet

Studiehistoria

Forskning på a-keratiner har blivit ett viktigt steg i skapandet av moderna idéer om mycket mer komplexa globala proteiner.

De första röntgendiffraktionsstudierna av proteiner började på 1930-talet. En engelsk fysiker och molekylärbiolog William Astbury visade att diffraktionsmönstret från en röntgenstråle riktad mot en hår- eller ullgänga (huvudsakligen bestående av a-keratiner) innehåller repetitiva strukturella enheter ca 0,54 längd längs håraxeln nm. Som ett resultat av observationerna föreslogs att polypeptidkedjorna i proteinerna i denna familj inte är fullständigt utsträckta men vridna eller vikta på något vanligt sätt [2].

Proteinstruktur

Enligt proteinets sekundära struktur är familjen av keratiner uppdelad i två grupper:

 • a-keratiner har en konformation i form av täta spolar runt molekylens långa axel (a-helix);
 • p-keratiner, som har formen av flera zigzag-polypeptidkedjor (så kallade p-ark).

Den primära strukturen hos a-keratiner karakteriseras av ett högt innehåll av cystein och en mängd disulfidbindningar. Molekylvikt - från 10 till 50 kDa. Periodiciteten i växelverkan av aminosyrarester i molekylerna är frånvarande.

Till skillnad från a-keratiner är tvärdisulfidbindningar mellan intilliggande polypeptidkedjor av p-keratiner frånvarande. I polypeptidkedjan är varje andra element glycin. Karakteristisk upprepning av sekvensen "GSGAGA".

För a-keratiner är den huvudsakliga strukturella komponenten cylindriska mikrofibriller med en diameter av 75 A, bestående av spiraliserade, vridna parvis protofibriller.

egenskaper

En karakteristisk egenskap hos a-keratiner är deras fullständiga olöslighet i vatten vid pH 7,0 och fysiologisk temperatur. Denna egenskap beror dels på att molekylen innehåller en stor andel hydrofoba aminosyrarester (fenylalanin, isoleucin, valin, metionin och alanin). På grund av konformationen av R-gruppproteinet riktas dessa rester på utsidan av den helixliknande strukturen hos molekylen.

Keratinbiosyntes

Keratiner kodas av gener stor multigenfamilj (det mänskliga genomet känt att kromosomer 11, 12 och 17) [3].

Funktioner av keratiner i kroppen

Med mekanisk hållfasthet och olöslighet är keratiner en av huvudkomponenterna för hudderivat av djur som utför en skyddande funktion. En betydande del av det yttre skiktets hudvikt är a-keratiner.

Elastiska a-keratiner finns i hår, ull, naglar, klor, nålar, horn och hovar av däggdjur. Sköldar och klor av reptiler (inklusive skal i sköldpaddor), liksom fjädrar, näbben och klor i fåglar, förutom a-keratiner, innehåller också mer styva p-keratiner, liksom oorderade sektioner.

I arthropoder, till exempel, cancer, β-keratiner ingår ofta i exoskeleten, ibland med kitin.

Dessutom bildar β-keratiner silkesfiber (som består av 60% fibroin β-keratin) och spindelväv.

Användning av

a-keratiner härrörande från avfall i köttindustrin används för att producera naturliga aminosyror.

Se också

 • cytokeratin
 • Mellanliggande filament
 • Proteinas K

anteckningar

 1. ↑ Schweizer J, Bowden PE, Coulombe PA, Langbein L, Lane EB, Magin TM, Maltais L, Omary MB, Parry DA, Rogers MA, Wright MW (2006). "Ny konsensusnomenklatur för keratiner från däggdjur". J Cell Biol. 174 (2): 169-174. DOI: 10,1083 / jcb.200603161. PMID 16831889.
 2. ↑ Leninger A. Grunderna för biokemi. - Fred 1985. - T. 1. - s. 168. - 367 sid.
 3. ↑ Keratin / Ordbok av bioteknik

litteratur

 • Leninger A., ​​Basics of Biochemistry, trans. från engelska, t. 1, M., 1985, sid. 167-76, V.V. Baev.

referenser

Wikimedia Foundation. 2010.

Se vad "keratin" i andra ordböcker:

KERATIN - (från grekiska. Keras, atos horn). Kåt substans. Ordbok av främmande ord som ingår i ryska språket. Chudinov AN, 1910. KERATIN är huvudämnet av hornvävnad i djurens horn, i hår, naglar etc. Fullständig ordlista med främmande ord,...... Ordlista av främmande ord av det ryska språket

Keratin 12 - Symboler för KRT12 Entrez-gensymbolerna... Wikipedia

Keratin 3 - Symboler av KRT3 Entrez-gensymbolerna... Wikipedia

KERATIN - KERATIN, fibrös PROTEIN, närvarande i stora mängder i epidermis och som skyddande skikt. De modifierade cellerna i epidermis, som innehåller keratin, består av hår och naglar. Keratin är också en del av klor, fjädrar och...... vetenskaplig och teknisk encyklopedisk ordbok

KERATIN - KERATIN, keratin, pl. ingen man (från det grekiska. kerashornet) (biol.). Den proteinhaltiga substansen som utgör hornet och andra hornliknande delar av kroppen (hovar, ben). Förklarande ordbok Ushakov. DN Ushakov. 1935 1940... Ushakov Förklarande ordbok

keratin - substantiv, synonymtal: 2 • protein (99) • protein (16) ASIS-synonymordlista. VN Trishin. 2013... Synonymer Dictionary

KERATIN - hör till gruppen al bumoider eller albuminoider, och är huvudkomponenten i djurorganismerens stödjande och integumentära vävnader, som utgör en del av den kåtvävnad, epidermis, hår, ull, fjädrar, sköldpaddssköld mm. har en bra...... Great Medical Encyclopedia

Keratin är ett specifikt ämne av epitelvävnad och finns i hår, horn, naglar, etc., med undantag för endast linsen. K. finns dock i andra vävnader: i membran propria körtlar, i linsväskan, i muskelmembranet... Encyclopedic dictionary of F.A. Brockhaus och I.A. Efron

keratin - keratinas statusas T sritis chemija apibrėžtis Fibrilinis plaukų, plunksnų, nagų, šilko baltymas. atitikmenys: angl. keratin rus. keratin... Chemijos terminų aiškinamasis žodynas

Keratin - m. Den albuminösa substansen som är en del av ett stratum corneum av hår, ull, fjädrar, skalor, naglar, hovar. Förklarande ordbok Efraim. T. F. Efremova. 2000... Modern Förklarande Ordlista av Ryska Språket Ephraim

Keratin hårrätning: brasiliansk eller amerikansk, och mycket mer eller... och hur...?

När håret blir tråkigt och torrt indikerar detta en minskning av keratinivån i dem. Konstgjord behandling med detta ämne ger dem det nödvändiga proteinet. Resultatet är synligt omedelbart, hårklippets konsistens blir jämn, glänsande.

Keratin erhålls från fårull odlad under rena förhållanden. Detta protein är helt biokompatibelt och inte farligt för människor.

Procedurens varaktighet är ca 2 timmar, med mycket långt hår - upp till 5 timmar.

Hur lång håller keratinrätningen?

Resultatet är upp till 90 dagar. Med en stark densitet är effekten mindre, ungefär en månad. Efter utgången av denna period upprepas behandlingen för att bevara effekten. Justeringen tar emellertid mycket mindre tid och är mycket billigare än den ursprungliga proceduren. Å andra sidan bibehålls effekten av upprepade behandlingar under en längre period.

Spenderar håret så ofta användning?

När det upprepas, finns det överdriven fettighet och behovet av mer frekvent tvätt. Spetsarna lider samtidigt, de bör trimmas oftare på frisören.

Hur ofta kan jag göra proceduren?

Det utförs när behovet uppstår, vanligtvis 3-4 gånger om året för en ständigt uttalad effekt.

Hur gör behandlingen?

Befälhavaren applicerar keratin på hårbanan och förseglar den med en strykanordning samtidigt som den lödar strukturen och utjämnar den. Värmebehandling gör att du kan behålla alla yttre egenskaper hos keratinbeläggningen i flera månader.

Stages of

Under kabinens tillstånd utförs keratinrätningsförfarandet enligt flera på varandra följande steg:

 • noggrann tvätt med ett gott schampo för att tvätta fett, stylingprodukter och yttre föroreningar
 • enhetlig sekventiell applicering av den flytande kompositionen på hårbanan;
 • utjämning av hårstrykning med en temperatur på 230 ° C; som ett resultat är det applicerade proteinet på dem vikta och fixerade;
 • sköljning med vatten, applicering av närande mask, torkning och regelbunden styling (med professionella preparat).

Hemma är det nästan omöjligt att genomföra ett sådant förfarande kvalitativt. Därför är det bättre att inte experimentera.

vittnesbörd

Keratin behandling är bäst lämpad för att stärka tunt och torrt hår, uträtning och styling lätthet Pushan, vågiga lockar.

Keratinrätning, utförd på kort hår, gör det möjligt att uppnå den perfekta "kvadraten" eller "bonen" utan daglig morgon styling.

fördelar

Förfarandet är välforskat av kosmetologer. Det har inga skadliga effekter på kroppen. Det rekommenderas ändå att passera ett känslighetsprov dagen innan för att utesluta hudallergisk reaktion.

För provet appliceras lite pengar på underarmens insida. Efter 48 timmar utvärderas följande reaktion: frånvaron av ödem, rodnad eller klåda indikerar normal tolerans av proteinet.

Keratinbehandling har följande positiva effekter och fördelar:

 • läker hårsaxeln;
 • förbättrar texturen, ökar hårsaxens hållfasthet;
 • Används för alla typer av hår, inklusive män;
 • underlättar styling, reducerar "fluffiness" med hög luftfuktighet och statisk elektricitet;
 • skyddar mot verkan av andra kemiska produkter och skadliga miljöförhållanden.

brister

Keratinrätning är inte lämplig för alla människor av följande skäl:

Hög kostnad

I olika salonger kan priserna för förfarandena variera avsevärt. Det beror till stor del på produktens sammansättning. Därför måste du först förstå vilka erbjudanden som ska behandla håret till ett lägre pris. Medel som inte innehåller formaldehyd, mycket dyrare.

Behovet av ytterligare vård

Det är viktigt att shampoo håret efter proceduren, och vilken balsam att använda. Dessa produkter bör inte innehålla natriumklorid (natriumklorid) och sulfater. Därför blir vård mer problematisk och dyrare.

Sannolikhet för allergier

Keratin är en proteinprodukt och hudallergiska reaktioner kan förekomma. Det kan uppstå som utslag, klåda, rodnad. För att förhindra en sådan bieffekt krävs ett hudtest.

Kan gravida kvinnor göra keratinrätning?

Under gestations- och amningstiden är proceduren kontraindicerad. När det behandlas med keratin frigörs formaldehyd, vilket kan skada mamman eller fostret.

restriktioner

Det finns några begränsningar, överensstämmelse med vilka efter förfarandet kommer att ge önskat resultat:

 • Tvätta inte eller blöt huvudet i 3 dagar;
 • i händelse av oavsiktlig inträngning av vatten, torka huvudet på ett naturligt sätt utan hårtork
 • Samtidigt rekommenderas det inte att fläta flätorna, att fästa dem med hårnålar, gummiband;
 • Vid en oavsiktlig "hitching", till exempel under sömn, släta omedelbart håret med ett platt järn på morgonen;
 • Gå inte till bastur, sola inte, gå inte till sjöss, annars kommer effekten av förfarandet snabbt att försvinna.

Kan jag färga mitt hår efter och vad?

 • ammoniakfri färg kan användas efter 2 veckor;
 • ammoniakbaserad färgämne rekommenderas inte.

Kontra

Keratin hårrätning är kontraindicerad under följande förhållanden:

 • en allergisk reaktion mot keratin eller andra komponenter i kompositionen, tidigare känd eller detekterad under ett hudtest;
 • skadad hud i hårbotten: även subtila nötningar kan vara en källa till intensiv irritation och smärta under proceduren;
 • intensiv skaldethet, till exempel med användning av vissa droger eller med androgen alopeci hos kvinnor; keratinbeläggning kommer att göra håret tyngre och "dra" dem ut ur glödlamporna;
 • olika sjukdomar i hårbotten - psoriasis, dermatit, mykoser;
 • graviditeten och amningen
 • onkologiska sjukdomar i den aktiva fasen.

arter

Beroende på kompositionen och tillverkaren finns det två huvudtyper av keratin: brasilianska och amerikanska.

Brasiliansk keratinrätning bibehåller effekten i upp till sex månader. Sammansättningen av sådana medel inkluderar formaldehyd, så de är kontraindicerade hos gravida kvinnor. De medföljande växtbaserade ingredienserna ger dock extra skydd för kvinnor, ofta med stylingprodukter, strykning.

Amerikanska föreningar innehåller inte formaldehyd, de är mycket dyrare än brasilianerna. Effektiviteten av förfarandet i sig kommer att vara mindre uttalad, och dess längd kommer inte att överstiga 3 månader. Dessutom innehåller amerikanska föreningar inte växtbaserade extrakt som skyddar mot skadliga yttre faktorer, såsom solljus.

Använda formuleringar

Många märken av dessa produkter produceras, alla skiljer sig något i egenskaper.

Beroende på svårighetsgraden rekommenderas att använda sådana droger:

 • stark styvhet - Cadiveu, brasilianskt utblåsning, Global Keratin, Inoar;
 • medium hårdhet - Cadiveu, Daniel Philipp, Inoar;
 • ljusvågor - Cocochoco, Keratinforskning, Aqva, Inoar.

Blond nyanser använder mjukare formuleringar för att inte skada strukturen. Dessutom tillåter de att förbättra färgen på platina blondin, vilket eliminerar yellowness. Detta, till exempel, Cocochoco, Pureu Cadiveu, Acai Therapy.

De vanligaste märkena av keratin:

Brasil Cacau (Cadiveu)

Används för brasiliansk rätning. Omedelbart efter proceduren kan du inte bara tvätta håret utan också stapla och till och med använda en liten mängd stift. Väl lämpad för färgat hår, eftersom det fixar pigmentet och förhindrar att det tvättas.

Cocochoco (G.R. Global Cosmetics, Israel)

Det finns två typer av rätningssatser med olika styrka och effektens varaktighet. Men det här verktyget är svagare än det föregående varumärket. Det rekommenderas att tvätta håret och stila ditt hår först efter 3 dagar, efter en veckas färgning är tillåten.

Marockansk hårkeratin, G-hårkeratin (Inoar, Brasilien)

Den andra av dessa uppsättningar innehåller en extra grooming mask. Dessutom varar det längre - upp till 5 månader. Detta är en av de mest testade produkterna, eftersom den har använts i salonger i mer än 20 år.

Kompositioner för brasiliansk keratinrätning:
1. HONMATokyo
2. G-hårkeratin

Brazilian Blowout och Solutions Zero (USA)

Den första gäller "Brazilian" riktning och omfattar formaldehyd och den andra - till "American" mjukare agerar, men en kortare tid. Egenheten hos dessa produkter är applicering på våta strängar och signifikant lägre förbrukning av preparatet.

Keratinforskning (USA)

En av de billigaste men samtidigt effektiva sätten. Shampooing tillåtet på dagen för förfarandet.

Global Keratin (USA)

Läkemedlet är en lyxklass, ger ett varaktigt vackert resultat, används mycket i salonger. Shampooing tillåts 2 dagar efter rätningen.

Kerarganic (US)

Finns i tre versioner, varav en inte innehåller formaldehyd. Alternativet "Ultra" ger en bra långsiktig utjämning, men en glansförlust är möjlig. Fördelen med detta varumärke är behandlingen med ett järn vid en lägre temperatur, vilket är mindre skadligt för håraxlarna.

HONMATokyo (Brasilien)

Företaget är specialiserat på produktion av en mängd olika medel för rätning och lämnande efter det. Det erbjuder produkter för olika typer, inklusive afrikanskt, asiatiskt hår och jämnt grå hår. Tillverkare hävdar att vissa verktyg kan användas även hos tonåringar och gravida kvinnor. Alla tillhör den "amerikanska" typen, innehåller inte formaldehyd. Efter användningen finns det inga begränsningar i valet av schampo - alla sulfathaltiga ämnen kan användas.

Kompositioner för amerikansk keratinrätning:
1. Kerarganic
2. Brasilianska utblåsningslösningar Noll
3. Keratinforskning

Andra typer av rätning

Kvinnor som av någon anledning inte vill eller kan inte göra keratinrätning, kan du lära känna andra liknande förfaranden.

Vilken är bättre: keratinrätning eller laminering av hår?

Lamination innebär beläggning med en speciell förening, ofta med en färgande effekt.

Vanliga egenskaper med keratinbehandling:

 • ger glans och glans till håret;
 • skydd mot solen, fukt, föroreningar;
 • antistatisk effekt;
 • Den ursprungliga färgningsintensiteten varar längre.
 • ökar volymen, underlättar kamning
 • håret blir smidigt och lättsamt, men denna effekt varar högst 4 veckor;
 • ingen märkbar viktning.

Vad är skillnaden mellan botox för hår och keratinrätning?

 • innehåller inte formaldehyd
 • har ingen signifikant likriktande effekt
 • effekten varar 3 månader
 • kärnan i effekten - rötternas näring för att förbättra sin tillväxt, snarare än yttre glans och jämnhet, som vid keratinbehandling.

Botox används också för ytterligare rätning av lockigt hår, samtidigt som det närmar sig och stärker det.

För att välja rätt typ av komposition måste du kontakta en kvalificerad frisör med erfarenhet av alla listade verktyg.

Hur man bryr sig om håret efter proceduren

Keratinrätning av hårvård kräver användning av schampon som inte innehåller sulfater och natriumklorid. De ger inte så mycket skum och har mindre hårdhet, men de håller keratin på ytan. Populära icke-sulfat schampon inkluderar:

 • Mulsan Kosmetisk;
 • "Grandma Agafya's Recipes" baserat på smältvatten;
 • COCOCHOCO - Israels kosmetika speciellt efter keratinrätning;
 • NATURA SIBERICA och andra.

Plocka upp schampo, du kan använda lämplig balsam.

Hur torkar man håret?

Hårtork rekommenderas att inte använda. Bäst av allt, mycket försiktigt, utan att torka, blöta huvudet med en handduk, som snabbt absorberar vatten och torkar sedan håret naturligt.

Läggande kräver också vissa villkor: Du kan inte använda gummiband, hårnålar och andra hårda föremål. För att skapa en vacker "hästsvans" kan du använda ett sammetband på ett tjockt elastiskt band.

Slutligen rekommenderar experter att man bara sover på silkfodral för att inte skada håraxlarna och inte "radera" keratin från dem.

När du badar i havet eller poolen med klorerat vatten, bör håret skyddas med lock, eftersom salter snabbt korroderar keratinytan.

Kan jag curl mitt hår efter?

Ja, en vecka efter proceduren, om det behövs kan du skapa lockiga lockar. De kommer att smidjas ut efter den första shampooingen, så de är lämpliga för att skapa en frisyr "för kvällen".

Ofta är det bättre att inte göra sådana frisyrer, för i detta fall kan den initiala jämnhetseffekten snabbt försvinna.

"Keratin" - vad är det "

Vad är keratin? Varför bygger håret på keratin, varför är rättningen på grund av keratin? För mer om detta i min artikel.

Keratin är en familj av fibrillära proteiner med mekanisk hållfasthet, vilket bland material av biologiskt ursprung är enbart enbart för kitin. De flesta av keratinerna är hornderivat av hudens epidermier - sådana strukturer som hår, naglar, noshörningshor, fjädrar och fåglar i fåglar etc.

HISTORIA: Enligt den nya nomenklaturen för keratiner innefattar denna familj också cytokeratiner, vilka utgör de starkaste elementen i den intracellulära cytoskeletten av epitelceller.

Forskning på a-keratiner har blivit ett viktigt steg i skapandet av moderna idéer om mycket mer komplexa globala proteiner.

De första röntgendiffraktionsstudierna av proteiner började på 1930-talet. En engelsk fysiker och molekylärbiolog William Astbury visade att diffraktionsmönstret från en röntgenstråle riktad mot en hår- eller ullgänga (huvudsakligen bestående av a-keratiner) innehåller repetitiva strukturella enheter cirka 0,515-0,520 i längd längs håraxeln. nm (nanometer). Som ett resultat av observationerna föreslogs att polypeptidkedjorna i proteinerna i denna familj inte är fullständigt utsträckta men vridna eller vikta på något vanligt sätt. Senare föreslog Pauling och Crick självständigt att keratin-a-spiralerna är organiserade i form av dubbla spiraler med en tonhöjd av 0,54 nm. Denna skillnad med värdet av Astbury förklaras av det faktum att de två högerkeratin-helixerna vrides i en vänster helix i förhållande till varandra.

Egenskaper: Enligt proteinets sekundära struktur är keratinfamiljen uppdelad i två grupper:

 • a-keratiner har en konformation i form av täta spolar runt molekylens långa axel (a-helix); Dessa keratiner är basen för hår (inklusive ull), horn, klor och hovar av däggdjur.
 • p-keratiner, mer fast och har formen av flera zigzag-polypeptidkedjor (så kallade p-ark); Dessa keratiner finns i klor och skalor av reptiler, i sina skal (i sköldpaddor), i fjädrar, näbben och klor av fåglar, i stekpinnar.

Den primära strukturen hos a-keratiner karakteriseras av ett högt innehåll av cystein och en mängd disulfidbindningar. Molekylvikt - från 10 till 50 kDa. Periodiciteten i växelverkan av aminosyrarester i molekylerna är frånvarande.

Till skillnad från a-keratiner är tvärdisulfidbindningar mellan intilliggande polypeptidkedjor av p-keratiner frånvarande. I polypeptidkedjan är varje andra element glycin. Karakteristisk upprepning av sekvensen "GSGAGA".

För a-keratiner är den huvudsakliga strukturella komponenten cylindriska mikrofibriller med en diameter av 75 A, bestående av spiraliserade, vridna parvis protofibriller.

En karakteristisk egenskap hos a-keratiner är deras fullständiga olöslighet i vatten vid pH 7,0 och fysiologisk temperatur. Denna egenskap beror dels på att molekylen innehåller en stor andel hydrofoba aminosyrarester (fenylalanin, isoleucin, valin, metionin och alanin). På grund av konformationen av R-gruppproteinet riktas dessa rester på utsidan av den helixliknande strukturen hos molekylen.

Molekylärbiologi och biokemi

Användningen av keratiner i kroppen beror på den supramolekylära strukturen, som beror på egenskaperna hos varje polypeptid, som i sin tur beror på aminosyrans sammansättning och sekvens. Alfa-helixer, betongark och disulfidbindningar är också viktiga för att skapa korrekt konformation av aktiva globära proteiner, såsom enzymer, många av vilka domäner arbetar relativt oberoende; i fråga om keratiner spelar de den viktigaste rollen i strukturen.

Keratiner kodas av gener stor multigenfamilj (det mänskliga genomet känt att kromosomer 11, 12 och 17) [3].

Glycin och alanin

Keratiner innehåller en hög andel av den minsta aminosyran, glycin, vars radikal består av endast en väteatom; Nästa minsta aminosyra är alanin, med en radikal bestående av en liten och oladdad metylgrupp. I fallet med beta-skikt möjliggör detta bildandet av rumsligt beordrade vätebindningar mellan aminogrupper och karboxigrupper. Fiberkeratinmolekyler kan vrida sig om varandra för att bilda mellanliggande filament.

Det begränsade interna utrymmet är orsaken till att den tredubbla helixen av det obeslutna keratinproteinkollagen som finns i huden, brosk och ben, också har ett högt innehåll av glycin. Bindvävnadselastinprotein innehåller också en stor andel av både glycin och alanin. Silkfibroin kan också innehålla från 75 till 80% glycin och alanin och 10-15% serinaminosyra.

Disulfidbindningar

Förutom inter- och intramolekylära vätebindningar innehåller keratiner ett stort antal disulfidbindningar, som bildas med deltagande av den svavelhaltiga aminosyran cystein, vilket ger extra styrka och elasticitet till keratin genom konstanta termiskt stabila intermolekylära bindningar. Mänskligt hår är 14% cystein. De skarpa luktarna av brinnande hår eller gummi (där disulfidbindningar också bildas under vulkanisering) orsakas av svavelkomponenter. Starka disulfidbindningar gör keratin olösliga, förutom när komponenter utsätts för elektrolytisk dissociation eller redoxreaktioner.

Det finns mindre disulfidbindningar i mer elastiska och elastiska hårkeratiner än i keratiner av klor, hovar och strukturer som är homologa för dem, vilket är hårdare. Hår alfa keratiner består av alfa helix individuella proteinkedjor med konstant vätebindningar. Det finns beta lager i beta-keratinerna av fåglar och reptiler, vilka sedan stabiliseras och härdas med disulfidbindningar.

Keratinisering och dess funktioner

Man tror att keratiner kan delas in i "hårda" och "mjuka" eller "cytokeratiner", som bildar cytoskelettcellerna (se fig.) Och andra keratiner. Keratiner i epitelceller bildar mellanliggande filament. Keratin bildar filamentösa polymerer, börjar med dimerisering; Därefter monteras dimerer i tetramerer och oktomerer, och slutligen till långfilament-subenheter som kan bilda långa trådar.

Under epithelial differentieringsprocessen, hudcellerna i epidermishornet. I slutändan försvinner kärnan och cytoplasmiska organellerna, metabolism stannar och apoptos av cellen uppträder när den är fullständigt keratiniserad (keratinös).

Cellarna i epidermis innehåller keratinstrukturmatrisen, som skapar ett yttre vattentätt skikt av huden och, tillsammans med kollagen och elastin, ger hudens elasticitet och hållfasthet. Friktion och tryck orsakar celler för att bilda keratin för skydd i stora mängder, vilket resulterar i hudtillväxt eller kallus. Keratinerade celler i epidermis avskalas kontinuerligt och ersätts (se mjäll).

Hornderivat av integumentärsystemet (fjädrar, naglar etc.) bildas på grund av en starkare koppling av keratinfibrer och ett mer ordnat arrangemang av celler innehållande den; de bildas inuti den speciella epitelembolism (folliklar) och kan regenerera efter smältning.

I andra typer av celler, såsom i levande celler av icke-keratiniserande epitel, är funktionen av keratin den mekaniska stabiliseringen av cytoplasman hos cellen mot fysisk påverkan. Med hjälp av keratin mellanliggande filament är epitelceller kopplade till desmosomer respektive hemidesmosomer, med varandra och med den extracellulära substansen.

Funktioner av keratiner i kroppen

Med mekanisk hållfasthet och olöslighet är keratiner en av huvudkomponenterna för hudderivat av djur som utför en skyddande funktion. En betydande del av det yttre skiktets hudvikt är a-keratiner.

Elastiska a-keratiner är en del av hår, ull, naglar, nålar, kåta täcker horn, klor och hovar av däggdjur. Sköldar och klor av reptiler (inklusive sköldpaddans skal), såväl som fjädrar, hornets kåpa och fåglarna, förutom a-keratiner, innehåller också mer styva p-keratiner.

I arthropoder, såsom kräftdjur, utgör β-keratiner ofta en del av exoskeletet med kitin. Whalebonen av filtervalar består också av keratin. Keratiner kan vara närvarande i sammansättningen av chitin-fosfatskal av många brachiopoder.

Dessutom bildar β-keratiner silkesfiber (som består av 60% fibroin β-keratin) och spindelväv.

Användning av

a-keratiner härrörande från avfall i köttindustrin används för att producera naturliga aminosyror.

Det är nog hela beskrivningen för den mest krävande kunden. Sammanfattning av artikeln med ett ord: Keratin är en organisk del av vår kropp, och det som kroppen producerar är inte skadligt.

Keratin (keratin)

Keratin (Keratin) är det protein som håret, naglarna och människans hud består av. Det är ett mekaniskt starkt protein som inte löser sig i vatten vid ett neutralt pH och utför därför en skyddande funktion i människokroppen.

 • hårkonditioneringsadditiv
 • hudkonditioneringsadditiv
 • protein
 • keratin

Keratin Properties

Detta protein innehåller mycket aminosyracystein. Denna aminosyra ger en mycket stark och mobil bindning till strukturen av proteinmolekyler på alla hår, som endast bryts under mycket aggressiva effekter (till exempel hårlättnad). Som ett resultat av förstörelsen av en sådan struktur - det finns betydande och irreversibel skada på håret eller huden. För att skydda håret och huden från alla möjliga effekter, liksom deras fuktgivande keratin började läggas till kosmetika.

För kosmetiska ändamål erhålls keratin genom kemisk behandling av fågelfjädrar, djurhovar och fårull. De resulterande keratinmolekylerna är ganska stora, så det är svårt för dem att tränga in i hår och hud. För det mesta deponeras de på ytan och bildar en skyddande film. Som ett resultat av detta finns en kumulativ effekt som kan göra håret tyngre. Därför tillsätts keratin vanligtvis till kosmetika i hydrolyserad form (hydrolyserad keratin) och bryter molekylen från varandra. Det är dock värt att notera att keratinmolekylerna inte håller sig mycket starkt mot hårets yta och tvättas lätt av med schampon.

Keratin användning

Keratin används i kosmetika på grund av dess förmåga att behålla fukt. Dessutom gör den nära kemiska strukturen med hår och hud det mest effektiva konditioneringsproteinet.

Efter användning av keratin hårvårdsprodukter blir håret mjukt, lättare att kamma, och volymen ökar. Dessutom återställs det tillfälligt hårytans struktur, utan att återställa strukturen hos hårets inre del. Därför förblir håret även vid användning av vård med icke-hydrolyserat keratin försvagat. Nackdelen med sådana droger kan betraktas som den obligatoriska användningen av värme för bättre sedimentering av keratin på håret, såväl som den kumulativa effekten.

Keratin när det appliceras på huden ger det fukt och silkighet. Men denna komponent tränger inte in i de djupare skikten i huden, så denna effekt är bara tillfällig.

keratin

Vad är keratin?

Keratin började studeras 1930 i England och tillskrivas den fibrösa typen av proteiner. Keratin undersöktes också av israeliska och andra vetenskapsmän. Inte överraskande, förutom hår, är keratin grunden för naglar, fjädrar och, ja, ja, horn och hovar, för att den har fantastisk styrka. Det finns två typer av keratiner: a-keratiner och p-keratiner. Den andra är mer hållbar än den första och finns praktiskt taget inte i människokroppen. Men den första typen är det viktigaste "byggmaterialet" av hår. Dess viktiga kvalitet ligger i fullständig olöslighet i vatten, vilket gör vår hud vattenbeständig (keratin är en del av epidermiscellerna - det övre lagret av huden) och i kombination med elastin och kollagen ger det elasticitet och fasthet. Dessa kvaliteter av keratin hjälper till att skydda vår hud skyddande funktion. Nu vet vi att keratin är en del av en stor del av vår kropp.

Vad har keratin att göra med kosmetologi?

Keratin, som har genomgått hydrolys, har blivit en viktig ingrediens i kosmetiska preparat, till exempel i schampon, balsam, medel för att återställa och räta hår.

Som nämnts ovan är keratin "inte vänlig" med vatten, men efter en speciell kemisk behandling - hydrolys förvärvar den en struktur som kan "tränga in" i hårets porer. Som du vet har hår som passerat genom en perm, färgning, permanent torkning med järn och hårtork, en försvagad struktur, kännetecknad av ökad porositet (vågar, som omger håraxeln luddigt häftar vid den). Även hår leder till dolda problem i kroppen: tidigare sjukdomar, behandling med antibiotika, stress, obalanserad näring, inflytande av dåliga vanor och yttre miljö: försämrad ekologi, strålningsbakgrund, simning i havsvatten, brännande sol. Keratin, som har en liten molekylär struktur, tränger igenom hårets porer djupt in i nagelbandet och återställer det naturliga skyddsskiktet. Detta leder till utjämning, härdning av håret, samt ger elasticitet, glans och silke. Och eftersom keratin är en naturlig del av håret, visar det sig att principen förstås: vi behandlar som om. Och ingen kemi! Keratin för kosmetologiska ändamål framställs av fårull. Den är lämplig för alla som har hårt tråkig av någon anledning, skört, splittring, försvagad eller skadad. Försiktighet bör endast hänföras till personer med överkänslighet.

Numera finns det ett stort antal keratinhaltiga hårvårdsprodukter: schampo och balm, krämer och serum, masker, etc. Men det finns ett försök: det är ineffektivt för ägarna av fet hår, eftersom fett håller keratin djupt i håret.

I salonerna finns ett brett spektrum av procedurer med produkter baserade på keratin: restaurering, laminering, hårrätning. Som ett resultat - glans och silke, oöverträffad vitalitet och utmärkt volym!

Keratin används också som bindemedel för hårförlängningar. Här är dess egendom som eldfasthet tillämplig. Kapslar bildas därifrån, till vilka staplingsbara strängar är säkert fastsatta. Detta låter dig bära förlängnings hår i 2-3 månader. Vid borttagning av hårförlängningar eller -korrigering används ett speciellt vätske-lösningsmedel, kapseln mjuknar och kollapsar med specialpincett, vilket gör att du kan ta bort strängen utan att skada ditt eget hår och låter dig också använda de utdragbara strängarna igen.

Självklart är salonger och schampon bra, men som de säger börjar skönhet inifrån. För att återställa keratin i håret måste du följa kosten. För att producera aminosyror, som är en del av keratin, behöver vår kropp kväve och svavel, kisel och andra spårämnen, som är rikliga i animaliska proteiner: fisk, fjäderfä, mejeriprodukter och kött. Det är värt att uppmärksamma vitamin B6, vilket är rikligt i lever, nötter och soja. Detta vitamin ökar proteinet metabolism, liksom förbättrar keratin reproduktion. Grönsaker och frukter accelererar assimileringen av spårämnen och deras uppdelning i aminosyror, vilket i sin tur ökar reproduktionen av keratin. Efter 1-1,5 månader att äta rätt mat kan du se resultatet.

Det är viktigt att komma ihåg att allt är bra i måttlighet. Och nyfödda trender, till exempel vegetarianism, leder inte till hårets skönhet. De har helt enkelt inte tillräckligt med "byggmaterial", vilket ingår i livsmedel av animaliskt ursprung. Det är bättre att regelbundet ordna fasta dagar på sätt att fasta, men också tillåta dig glädjen i form av fjäderfä, fisk och kött.

Och så, för att sammanfatta:

 1. Keratin - givet till oss av naturen, och inte uppfunnit av kemister.
 2. Keratin - är nödvändigt för alla (med sällsynta undantag).
 3. Keratin - kan användas i salongprocedurer eller hemmetvård.

Allt är i dina händer: Ät rätt, oroa dig inte för bagage, ta hand om ditt hår och be om hjälp från proffs!

kvinnors onlinemagasin

De extra centimeterna kilometrar lämnar sakta men säkert några problemområden, förutom tummen. "Magen av buken" står inför mänskligheten som aldrig förr: orsaken är att sitta på jobbet, dålig näring, oregelbundna scheman och dåliga vanor.

Om du noggrant analyserar menyn med de vanligaste dieterna idag kan du upptäcka att många produkter upprepas från ett matningssystem till ett annat. Tänk på de mest typiska (och kontroversiella) rekommendationerna och ta reda på varför dessa produkter är så användbara för att gå ner i vikt.

Fenomenet av en nervös tik är bekant även till friska, känslomässigt stabila människor. Denna avvikelse i nervsystemet är ett uttryck för ett slags missnöje av din kropp på ett antal negativa faktorer, inklusive stark stress, nervös eller muskelbelastning, utveckling av specifika sjukdomar.

Det händer ofta att även om alla förutsättningar är uppfyllda, vill den extra vikten inte lämna den "bekanta platsen". Låt oss titta på de främsta anledningarna till varför du inte kan gå ner i vikt och hur man gör viktminskning effektiv och trevlig.

Dräneringsdryck är en dryck vars åtgärder syftar till att påskynda ämnesomsättningen, normalisera vatten-saltbalansen i kroppen genom att förbättra lymfflödet i alla organ och system.

Lime har en stor applikation inom industrin och vardagen. I matlagning är lime en utmärkt bas för såser och dressingar. Det ingår i många kosmetiska produkter, inklusive hemmagjorda.

En viktig parameter som bildar vår hälsa i allmänhet är kost och kulinariska vanor. Vilka produkter är användbara för starka hjärtan och rena blodkärl, och vilken roll i kardiovaskulärsystemets funktion är frukter.

Keratin: koncept, egenskaper. Keratin för skönhet och hälsa

Moderna kvinnor i modekeratin är välkända som ett medel som används för att effektivt och så säkert som möjligt räta hår. Uppgiften för detta ämne är dock mycket svårare än det kan tyckas i början. Keratin är en av de viktigaste komponenterna i den intracellulära cytoskeleten, det vill säga det är grunden för den biologiska strukturen hos alla levande saker.

Keratin, definition och egenskaper hos ämnet

Keratiner är en familj av proteiner som har en trådformad struktur med hög grad av asymmetri (fibrillära proteiner). De utmärks av deras styrka i förhållande till andra föreningar av detta slag och kan konkurrera i deras stabilitet även med kitin, den mest hållbara proteinhaltiga bildningen.

Keratinfamiljen är uppdelad i två huvudgrupper med sin struktur. Den andra gruppen, betecknad beta keratiner, är av stor betydelse i djurvärlden, som är den viktigaste delen av fågeln och horn. Den första gruppen är mest karakteristisk för människokroppen. Alfa-keratiner är en del av håret, naglarna, huden och bestämmer cellskelettets styrka, och därigenom cellens livskraft.

En av huvudämnena hos keratiner är deras olöslighet i vatten med ett maximalt pH-värde av 7, samt bevarande av funktionaliteten hos denna substans i kroppen, samtidigt som en normal fysiologisk temperatur upprätthålls. Så vid höga värden på termometern blir integritet allvarliga brännskador - keratinerna smälter och förlorar sina skyddande egenskaper.

Keratiner i deras struktur är innehavarna av de minsta aminosyrorna, glycin och alanin, som spelar en viktig roll vid bildandet av olika biologiska baser, liksom medlemmar av andra proteinfamiljer, såsom kollagen.

Aminosyracystein bestämmer styrkan och elasticiteten hos keratinstrukturer.

Egenskaper och mål för keratin för bevarande av skönhet och hälsa

Den viktigaste uppgiften för keratiner är att skydda människokroppen från mekaniska skador, aggressiva miljöeffekter, begränsa kontakten med yttre naturfaktorer (sol, vind, vatten), bevara organen och deras funktionalitet, både i normala och kritiska situationer.

Keratiner - En av huvudkomponenterna i huden, vilket ger sitt ogenomsläppliga lager. Tillsammans med kollagen och elastin behåller de hudens hållfasthet och elasticitet, därigenom upprätthåller sin ungdom och attraktionskraft. Det är dock värt att notera att med aktiv och långvarig exponering av huden mot solljus, alkaliska lösningar av natrium (t.ex. salt), temperatur och stark vind samt luftburna ångor av kemikalier som används för att rengöra gatorna, kan strukturen av keratinvågor vara skadad, vilket oundvikligen leder till ett antal negativa konsekvenser. Bland dem är de viktigaste: torr hud, peeling, manifestation av allergiska reaktioner, lokal rodnad, epidermisprickning i de mest känsliga områdena.

Med långvarig mekanisk friktion av hudområdena kan keratinvågor i dessa zoner, över tiden, öka aktivt, vilket resulterar i bildandet av lungor och korn.

Krossningen av huden sker på grund av den accelererade reproduktionen av keratin, på grund av biologisk nödvändighet. Så är huden på fötterna hårdare, eftersom den här delen av kroppen kräver ytterligare skydd.

Processen med keratinisering i sig är naturlig. Varje dag ersätter keratinvågor varandra under födelsen av nya och gamla celler som dör ut. De senare avskalas naturligt och med hjälp av speciella medel: skal, exfoliants, scrubs, gommazhes och masker med en rengörande effekt.

I allmänhet kan det noteras att på grund av keratin blir vår hud inte våt när den kommer i kontakt med vatten och har en försvarsfunktion och fungerar också som en primärspärr vid kontakt med aggressiva ämnen. Om vi ​​överväger hudens sammansättning är en stor del av dess torra vikt alfa-keratiner.

Mycket av alfa keratin finns i hår och naglar, vilket bestämmer elasticiteten, styrkan och det friska utseendet hos den senare.

Aminosyraalaninet, som ingår i keratin, deltar i bildandet av glukos i levern, hjälper till att bibehålla normal nivå av detta ämne i blodet, vilket producerar det från icke-kolhydratföreningar. Alanin är en viktig proteinkonstruktion som banar vägen för metaboliska processer som är förknippade med bildandet av glukos och dess transport från levern i hela cirkulationssystemet.

En annan aminosyra, glycin, som också är en integrerad del av keratiner, är huvudkomponenten av nootropa ämnen - läkemedel som syftar till högre hjärnfunktioner. Denna aminosyra är inblandad i processerna för skydd av nervsystemet, stabiliserar hjärnans aktivitet, förbättrar prestanda, hjälper till att hantera den dagliga stressen. Minskad muskelton är också möjlig på grund av det extra intaget av glycin, vilket i sin tur tränger in i alla vävnader i kroppen och är också lätt avled från dem.

Överträdelser av produktion, funktion, förnyelse av keratiner leder till utvecklingen av keratinopati - en manifestation av olika sorters sjukdomar associerade med detta ämne. I de flesta fall påverkas huden, men ögonens lever och hornhinna kan också vara i det drabbade området.

Keratin i modern kosmetologi

Keratin är huvudproteinkomponenten i människohår och fyller upp det till 70% -80%. Med den här funktionens normala funktion är håret täckt med täta monteringskalor, vilket inte tillåter att det sugs i vatten eller aggressiva ämnen i luften. I det här fallet ser håret ut smidigt och välhydratiserat, vilket lockar uppmärksamheten av en hälsosam glans och tillförlitlighet under styling.

Frånvaron av keratinopati på håret karaktäriserar dem som lättsam, välkamad och lätt tolererar effekterna av negativa miljöfaktorer. I motsatt fall, när keratinvågorna inte passar tätt mot håret, förändras dess utseende och hälsa i en negativ riktning. Så blir trötthet och uttorkning, håret blir sprött, det blir ofta omöjligt att sticka eller snabbt kamma håret på grund av konstant sammanflätning, huvudets huvud är skadat, irritation börjar, peeling och risken för håravfall ökar.

När keratinopati håret ofta måste hantera höga statiska frisyrer, vågor, överflödighet och andra relaterade problem som inte kan elimineras med en enkel styling. Då är det nödvändigt att tillgripa speciella kosmetiska procedurer och användningen av lämpliga kosmetiska produkter som bidrar till normaliseringen av hårförhållandet.

Modern kosmetologi föreslår att använda kosmetika med keratin: schampon, masker och balsam. Resultatet av användningen av sådana produkter är mjukhet, förbättrat skydd och fukt i håret, liksom deras rätning.

Mästare av frisör och skönhetssalonger erbjuder keratinrätning. Efter proceduren får håret maximalt skydd, ser väl preparerat och har en hälsosam attraktiv färg. Förutom bekvämligheten med styling får du bekväm känsla och ett extra hinder mot de aggressiva effekterna av miljön på ditt hår.Nästa Artikel
Oljig hårbotten: orsaker och lösningar