B-vitaminer i ampuller


Apotek kan köpa B-vitaminer i ampuller från en mängd olika tillverkare. Dessa substanser stödjer nervsystemet, normaliserar ämnesomsättningen i kroppen, förstärker minnet, har en positiv effekt på hår, hud och nagelplattor, gör blodkärlen starka och elastiska, eliminerar symtomen på mental och fysisk trötthet. Med en brist på dessa vitaminer blir en person irritabel, lider av kronisk trötthet, han utvecklar neurologiska patologier och metaboliska störningar.

Indikationer för användning av vitaminer i ampuller

Injektioner av B-vitaminer är smärtsamma, men de är viktiga. Läkemedel i form av injektioner fungerar snabbare och effektivare än orala tabletter och kapslar. Injektioner av vitaminer i grupp B är föreskrivna för att förhindra utvecklingen av neurologiska patologier, för behandling av muskelsmärta, krampaktiga tillstånd, neuropati och andra sjukdomar i nervsystemet. Komplexet av vitaminer i ampuller ordinerar ofta patienter som lider av nerver och hjärtsjukdomar.

Men du måste förstå att injektioner av droger inte är fullsträckta källor till näringsämnen, kan inte ersätta en högkvalitativ och balanserad diet. För att inte uppleva en brist på vitaminer i grupp B måste du regelbundet äta vissa livsmedel: kött, baljväxter, lever, skaldjur, plantor av spannmål, nötter, lövgröna grönsaker.

Cyanokobalamin eller vitamin B12

Vitamin B.12 i ampuller utsedda med följande patologier:

 • anemi;
 • vissa sjukdomar i nervsystemet
 • försämring av leverns funktion
 • konsekvenser av strålningsexponering.

Ibland görs injektioner av cyanokobalamin för att förbättra narkosmedicinernas verkan. Med införandet av en överskottsdos av läkemedlet kan orsaka huvudvärk, yrsel, störning i mag- eller tarmkanalen.

Pyridoxin eller Vitamin B.6

Ämnet kallas även pyridoxamin eller pyridoxal. Läkemedlet är ordinerat för neuralgi, neurit, dermatit av olika ursprung, leversjukdomar. Vitamin normaliserar proteinmetabolism, stärker muskelvävnaden, aktiverar produktionen av hemoglobin och bildandet av röda blodkroppar. Eftersom substansen bidrar till att minska glukosinnehållet i blodet, föreskrivs läkemedelsinjektioner som en extra medicin till personer som lider av diabetes och diabetisk retinopati.

Enligt instruktionerna bestäms dosen av den diagnostiserade sjukdomen och patientens tillstånd. Minsta dosen är 100 mg två gånger i veckan, maximalt är 400 mg varje dag. Injektioner tolereras normalt, en möjlig biverkning är lindränsel i benen.

Tiamin eller vitamin B1

Det andra namnet på läkemedlet är tiaminklorid. Vitamin har följande effekter på människokroppen:

 • ökar aktiviteten hos många enzymer;
 • kontrollerar nedbrytningen av kolhydrater
 • reglerar metabolism av lipider och proteiner;
 • deltar i överföringen av signaler med nervfibrer;
 • skyddar celler från sönderfallsprodukter.

Vitamininjektioner ordineras huvudsakligen till personer som har sjukdomar i matsmältningssystemet eller som tvingas äta genom ett rör. Läkarna rekommenderar att man injicerar patienter med alkoholism, nervösa sjukdomar, hjärtsjukdomar och blodkärl, vissa hudsjukdomar, såväl som gravida kvinnor och ammande mödrar.

Den dagliga dosen för vuxna - från 25 till 50 ml. Terapi varar vanligtvis en månad. Barnsdosen beräknas utifrån barnets vikt: 2 ml lösning tas per kg kroppsvikt. För barn är behandlingsförloppet inte längre än två veckor. Injektioner av tiamin kan orsaka blodtrycksfall, en allergisk reaktion, följd av klåda. Vid överskott av en dos av ett preparat huvudvärk noteras sömnstörningar, takykardi.

Trigamma

Ett komplex av vitaminer i grupp B i ampuller, inklusive tiamin, pyridoxin och cyanokobalamin, samt dessutom lidokain - en lokalbedövning. Därför är huvudsyftet med drogen - borttagandet av olika smärtor. Vanligtvis är läkemedlet ordinerat till personer som lider av smärta orsakade av sjukdomar i det perifera nervsystemet.

Den normala dagliga dosen är 2 ml. Den terapeutiska kursen varar i två veckor, då måste patienten byta till tablettformen av läkemedlet.

Bevipleks

Komplex läkemedel i ampuller, inklusive tiamin, pyridoxin, cyanokobalamin, pantotensyra och nikotinsyra. Det ordineras för personer som lider av en brist på näringsämnen på grund av en strikt diet, som lider av neuralgi, ögon och hudsjukdomar. Dosen kan variera beroende på den diagnostiserade sjukdomen. Men vanligtvis ordinerar läkare patienter 1 till 2 ampuller per dag.

Neyrobion

Tyska förberedelser för intramuskulär injektion, inklusive pyridoxin, tiamin och cyanokobalamin. Vitaminkomplexet tilldelas som ett ytterligare läkemedel vid behandling av följande sjukdomar:

 • neuralgi;
 • ischias;
 • plexopati;
 • radikulärt syndrom;
 • prosoparesis.

Vid allvarlig sjukdom används läkemedlet en ampulle per dag, injicerad i de djupare lagren av muskelvävnad. Behandlingsförloppet fortsätter tills fullständig försvinnande av symtomen på sjukdomen. Vid mild och måttlig patologi administreras läkemedlet i en ampull 2-3 gånger i veckan. Det är förbjudet att ge injektioner till gravida kvinnor, ammande mödrar, personer som är benägen för allergier, barn under 12 år.

Complegam B

Ryskt läkemedel i form av en injektionsvätska, inklusive vitaminer B1, B6, B12, liksom lidokain - anestetika, smärtstillande medel med införande av droger i muskeln. Läkemedlet har ett ganska brett spektrum av verkan, det ordineras för följande patologier i nervsystemet:

 • neuropati;
 • neurit;
 • polyneurit;
 • neuralgi;
 • perifer förlamning
 • radikulärt syndrom;
 • nattkvällande tillstånd
 • herpes zoster;
 • plexopati;
 • radikulopati;
 • ischias.

Läkemedlet är förbjudet att användas för barn, gravida och ammande kvinnor.

Combilipen

Ryskt läkemedel i form av en injektion innehållande vitaminer B1, B6, B12. Vitaminer kombineras med lidokainbedövning för att lindra smärta när ett läkemedel injiceras i en muskel. Injektioner ges till personer som lider av följande neurologiska patologier:

 • neuralgi;
 • neurit i ansiktsnerven;
 • polyneuropati av något ursprung
 • radikulärt syndrom;
 • osteokondros hos nacke och axelled.

I svåra fall av sjukdomen ges injektioner i 2 ml per dag, varar behandlingen en vecka. Efter symtomen har minskat, fortsätter behandlingen i cirka två veckor, men injektioner ges 2 till 3 gånger i veckan. Vid svaga patologier görs injektioner 2-3 gånger i veckan, varaktigheten av behandlingen är 10 dagar. Läkemedlet kan inte användas till barn, gravida kvinnor, ammande mödrar.

Det är förbjudet att använda vitaminpreparat i ampuller efter eget gottfinnande. Dessa läkemedel har en hel del biverkningar, så du bör rådfråga en läkare innan du använder dem. Det är nödvändigt att samordna med läkaren användningen av injektioner av vitaminkomplex för gravida och ammande kvinnor. Mycket försiktigt, noggrant iakttagande av instruktionerna, bör ges injektioner till barn under 12 år. Det bör komma ihåg att en överproduktion av vitaminer är lika farlig som en brist.

B-vitaminer i ampuller för injektion - en lista över effektiva droger

B-vitaminer vi får med mat: flingor, grönsaker och frukt, gröna, mjölk och ägg. Med en otillräcklig mängd av dem i mat kompenserar vi för bristen på vitaminpiller från apoteket.

Men det finns fall där akut "vitaminassistans" behövs, när det är nödvändigt att drogen absorberas så mycket som möjligt. I det här fallet kommer hjälpen att ge vitaminer från grupp B i ampuller för injektion.

Några av produkterna innehåller bara en av vitaminerna, några av dem är komplexa. Konsultera med din läkare och välj vilka som kan hjälpa dig.

cyanokobalamin

Detta läkemedel frigörs även under namnet "Vitamin B12". Egentligen är detta vitamin den aktiva ingrediensen i läkemedlet.

Vissa personer som får höga doser av läkemedlet kan uppleva huvudvärk eller yrsel. Det finns en negativ reaktion på cyanokobalamin från magen eller tarmarna.

 • med olika typer av anemi (taget från 30 till 100 mg, 2-4 gånger i veckan tills förbättring);
 • för vissa störningar i nervsystemet (de administreras från 200 till 500 μg 1 gång om två dagar, behandlingsförloppet är från 2 till 6 veckor);
 • för att återställa leverfunktionerna (dos - från 30 till 60 mg dagligen injiceras i 3-6 veckor);
 • vid behandling av effekterna av strålskador (föreskrivna från 60 till 100 μg dagligen, i 3-4 veckor);
 • som ett ämne som förbättrar verkan av smärtstillande medel (från 100 till 200 μg).

Vitamin B6

Läkemedlet är indicerat för olika dermatit neuralgi och neurit, leverskada.

Detta vitamin produceras också i form av en enda produkt. Det kallas också pyridoxin, pyridoxamin eller pyridoxal.

Förbättrad proteinmetabolism påverkar det effektivt musklerna, stimulerar syntesen av hemoglobin och bildandet av blodkroppar. Genom att aktivera de faktorer som sänker blodsockernivån, tjänar det som ett tillägg till diabetesbehandling och minskar risken för ögonskador från diabetisk retinopati.

Doseringen av läkemedlet varierar kraftigt beroende på diagnos och patientens specifika tillstånd: från 100 mg 2 gånger i veckan till 400 mg dagligen.

Vanligtvis tolereras pyridoxininjektioner väl, det är även ordinerat för barn. Bara i vissa fall kan det finnas en del domningar i benen, som om man bär täta handskar eller strumpor.

I ammande mammor kan vitamininjektioner leda till en minskning av mängden producerad mjölk, även om det för mödrar som planerar att sluta amma, kommer denna egenskap av drogen även att vara användbar.

Tiaminklorid

Ett annat namn för detta ämne är vitamin B1. Reglering av metaboliska processer, den har en mångsidig effekt:

 • aktiverar ett antal enzymer som reglerar organsystemens funktion
 • optimerar nivån av kolhydratnedbrytningsprodukter;
 • reglerar syntesen av fetter och proteiner
 • involverade i överföringen av nervimpulser;
 • tjänar till att skydda cellmembran från oxidationsprodukter.

Därför är läkemedlet ordinerat till personer med nedsatt matsmältning i tarmarna och absorptionen av fördelaktiga ämnen eller är på sondens näring.

Tiamin klorid är ordinerad för personer med matsmältningsbesvär.

Det är användbart efter fasta, under graviditet och amning, som lider av alkoholism och nervsjukdomar, som har problem med matsmältningssystemet eller kardiovaskulära system, för att bli av med ett antal hudstörningar.

Vitaminlösningen är ordinerad för barn och vuxna. För barn beräknas dosen på grundval av kroppsvikt: för 1 kg massa - 1-2 ml av läkemedlet varje dag i 10-14 dagar. Vuxna får 25-50 ml lösning, och kursen kan ta upp till 30 dagar.

I vissa människor orsakar injektioner klåda i huden (det är nödvändigt att klargöra allergisk status), hos andra - sänka blodtrycket. Överskridande av optimal dos kan leda till hjärtklappning, huvudvärk, sömnlöshet. Biverkningar är vanligare under klimakteriet.

"Borivoje"

Detta är ett komplicerat läkemedel som innehåller cyanokobalamin, pyridoxin och tiamin (tiaminhydroklorid).

Kombinationen av dessa aktiva substanser möjliggör användningen av läkemedlet för behandling av både inflammatoriska och degenerativa sjukdomar i det perifera nervsystemet och det lokomotoriska systemet, såväl som användning som ett tillsats mot smärta som stimulerar blodbildning.

Dosering "BoriVita" beror på svårighetsgraden av sjukdomen. I svåra fall rekommenderas det att göra dagliga djupa intramuskulära injektioner av 2 ml av läkemedlet. I mindre allvarliga fall är det tillräckligt att utföra procedurerna 2-3 gånger i veckan med en konsekutiv övergång till intaget av vitaminkomplexet i form av tabletter eller dragees.

"Trigamma"

Detta komplex av vitaminer från grupp B för injektion, förutom de faktiska vitaminerna (B1 - 10 mg, B6 - 10 mg, B12 - 1 mg) i höga doser innehåller också lidokain.

Komplexet "Trigamma" innefattar vitamin B1, B6, B12 och lidokain

Följaktligen kommer det huvudsakliga syftet med detta verktyg att vara att lindra smärta av olika ursprung.

Komplexet baserat på vitaminer i grupp B är mest lämpligt för att minska smärta i sjukdomar i perifert nervsystem.

Fördelen med detta läkemedel beror på en liten mängd lidokain (20 mg), vilket minskar risken för en toxisk reaktion.

Läkemedlet har en liten volym (2 ml), vilket minskar smärtan vid proceduren. Den vanliga dosen är 2 ml per dag. Kursen varar i två veckor, med en gradvis övergång till tablettmedel.

"Bevipleks"

Som en del av detta komplex avses fem vitaminer i grupp B:

Släpp läkemedlet i pulverform, vilket är lösligt i vatten för injektion.

 • 40 mg tiamin;
 • 10 mg pantotenat;
 • 8 mg pyridoxin;
 • 4 mg cyanokobalamin.

Applicera ett verktyg allmänt, allt från den primära bristen på vitaminer på grund av fel i näring och sluta med behandling av neuralgi, dermatos, ögonsjukdomar.

Olika användningsområden innebär dosvariationer. Läkaren kan ordinera från 1 ampull per dag, upp till två 2 gånger om dagen.

"Vitamin B-komplex"

Navnet på drogen talar för sig själv. Den består av 10 mg vitamin B1 och B6, 2 mg vitamin B2 och 100 mg vitamin B3.

Eftersom åtgärden av dessa vitaminer täcker nästan alla funktioner hos kroppen är rekommendationerna för användning av "vitamin B-komplex" extremt brett:

"Vitamin B-komplex" har mycket stora indikationer för användning.

 • primära och sekundära vitamin B brister;
 • polyneuropati på bakgrund av diabetes;
 • neuralgi och neuros
 • dermatit, neurodermatit och diatese;
 • psoriasis och lupus;
 • Spastiska tillstånd av olika ursprung;
 • furunkulos;
 • ateroskleros;
 • anemi;
 • hepatit och levercirros.

Läkemedlet administreras vanligtvis intramuskulärt, men för vissa allvarliga sjukdomar används intravenös administrering.

Dosering betyder associerad med sjukdomens egenskaper och patientens tillstånd. Det kan vara 1-2 ml per dag eller samma varannan dag. Behandlingen varar från 5 till 10 dagar.

Som med alla ovannämnda ämnen kan vitamin B-komplex orsaka allergiska reaktioner hos individer med predisposition.

Det stora utbudet av effekter av B-vitaminer gör dem till ett viktigt verktyg för att bekämpa sjukdomar och förbättra livskvaliteten. På grund av den goda lösligheten hos vitaminer absorberas de snabbt och når alla kroppens strukturer. Förmågan att applicera B-vitaminer, inte bara i piller, utan även i ampuller för injektion, gör att effekten av aktiva substanser kan göras ännu snabbare och effektivare.

B-vitaminer för injektion

Vitaminer i grupp B - vattenlösliga ämnen, med hjälp av vilka det är möjligt att fylla bristen på fördelaktiga spårämnen i kroppen. De kan anpassa nervsystemet, återställa metaboliska processer, eliminera symtomen på mental och fysisk överbelastning. Vitaminer i injektionerna går direkt in i blodet, på grund av vilket den terapeutiska effekten på kroppen uppträder nästan omedelbart. Rådgör med din läkare i förväg om sådan behandling, eftersom intaget av vissa spårämnen kan leda till biverkningar.

Indikationer för användning

Vitamininjektioner - ett smärtsamt förfarande som ger stora fördelar för kroppen. Bland de otvivelaktiga fördelarna med injektioner kan identifieras hög effektivitet och verkningshastighet. Om tabletter, som interagerar med magsaft, förlorar näringsämnen, tränger injektionerna genast in i blodet. Vanligtvis är indikationerna för att bära vitaminer droppare:

 • Neurologisk patologi.
 • Muskelvärk.
 • Kramper.
 • Neuropati.
 • Sjukdomar i hjärt-kärlsystemet.
 • Håravfall och spröda naglar.
 • Brist på balanserad näring.
 • Överdriven motion.

Vitaminkompatibilitet

Vitaminerna i grupp B interagerar dåligt inte bara med andra element, men också med varandra. För att uppnå maximal effektivitet från sådan behandling bör man följa följande regler:

 • B6 är oförenlig med askorbinsyra.
 • B1 kan inte tas tillsammans med B6, eftersom de neutraliserar varandra.
 • B6 och B12 - vitaminer som bäst tas i komplexet. De ökar effektiviteten hos varandra avsevärt.
 • B5 kan inte tas samtidigt med koppar.
 • B9 vid interaktion med zink bildar ett vattenolösligt komplex.
 • B1 kan endast tas som monoterapi.
 • B2 används bäst med zink, men inte med järn och koppar.

Vitamin B1

Vitamin B1, eller tiamin, är en vattenlöslig substans som ordineras för muskelförtunning och psykisk störning. Känna igen bristen på denna komponent i blodet kan bero på humörsvängningar, psykos, dålig aptit, uppsvällning, kramper och andra avvikelser. Med regelbundet intag av detta vitamin kommer du att märka en ökning av koncentrationen, förbättring av hjärnans funktion, acceleration av läkning och återhämtning av kroppen efter uttömning. Med införandet av för stora doser tiamin upplever en person allergiska reaktioner i form av hudirritation, klåda och anafylaktisk chock.

Vitamin B2

Vitamin B2, eller riboflavin, är ett ämne av skönhet. Dess koncentration i blodet minskar på grund av fysisk ansträngning, psykisk utmattning, sköldkörtelns sjukdomar, tar orala preventivmedel eller en stor mängd alkohol. Riboflavin är ansvarig för naglarnas, hårets och hudens attraktivitet och garanterar också att reproduktionssystemet fungerar fullt ut. Riboflavin krävs för:

 • Protein, fett och kolhydratmetabolism.
 • Syntes av glykogen.
 • Förbättra immunförmåga.
 • Normalisering av nervsystemet.
 • Reglering av sköldkörteln.
 • Acne bortskaffande.
 • Utsöndring av toxiner och slagg från kroppen.
 • Accelererad läkning av skador på huden.

Tänk på att långvarig riboflavinbehandling kan leda till allvarliga komplikationer. Oftast är patienterna utsatta för leverens fetma, som uppstår på grund av missbruk av vitamin B2.

Vitamin B3

Vitamin B3, eller nikotinsyra, är ett ämne utan vilket kroppen upplever neuropsykiska störningar. Dess brist leder till utseendet av allergiska reaktioner på huden, privata huvudvärk, humörsvängningar. Vitamin droppare hjälper till att återvända till alla organens normala funktion, med deras hjälp kommer att lyckas:

 • Expand blodkärlen, förbättra blodcirkulationen.
 • Öka energiproduktionen från fett.
 • Minska kolesterol, förbättra metabolismen av aminosyror.
 • Normalisera kardiovaskulärsystemet.
 • Återställ arbetet i matsmältningskanalen.

Vid långvarig användning av nikotinsyra uppstår allvarliga allergiska reaktioner. I särskilt avancerade fall leder detta till magsår. För att öka smältbarheten hos substansen rekommenderas det att ta det samtidigt med koppar. Det är strängt förbjudet att kombinera terapi med diuretika och antibiotika.

Vitamin b4

Vitamin B4, eller kolin, är en vitaminliknande substans som är inblandad i fett- och kolesterolmetabolism. Det är en transmitter av nervimpulser, och skyddar också hjärnan från någon överspänning. Cholin hjälper till att återställa levervävnaderna som skadades av droger, alkohol eller virus. Han deltar i fettmetabolism, främjar absorptionen av vitaminerna A, D, E och K. Att ta kolin i 10 dagar förbättrar signifikant minne och uppmärksamhet. Cholin utför följande funktioner:

 • Rengör blodkärlens väggar från kolesterolhalten.
 • Förstärker hjärtmuskeln och återställer hjärtrytmen.
 • Normaliserar glukosnivåer.
 • Ökar styrkan, förbättrar arbetet i prostatakörteln.

Vitamin B5

Vitamin B5 är pantotensyra, som är ansvarig för utbytet av aminosyror, proteiner, fetter och kolhydrater. Om dess mängd i blodet minskar stannar kroppen att producera energiceller. Dessutom är pantotensyra nödvändig för:

 • Skönhet och hälsa hos hår och naglar.
 • Energiproduktion från fettvävnad.
 • Metabolism.
 • Normalisering av nervsystemet.
 • Normal smältbarhet av användbara ämnen.

Brist på pantotensyra i kroppen uppstår på grund av bristen på färska grönsaker och frukter i kosten. Detta tillstånd framgår också av bakgrunden av långsiktig antibiotikabehandling och sulfonamider.

Vitamin B6

Vitamin B6 - pyridoxin. Det är nödvändigt för protein och fettmetabolism. Utan detta ämne kommer kroppen att vara benägen att utveckla nerv- och hudsjukdomar. Pyridoxin ger produktion av nukleinsyra, vilket saktar åldringsprocessen, minskar nattkramper och kramper. Dessutom har substansen en kraftig diuretisk effekt. Vanligtvis indikationer för användning av B6 är förekomsten av:

 • Hepatit och toxicos.
 • Anemi och leukopeni.
 • Luft- och sjösjukdom.
 • Sjukdomar i nervsystemet och huden.

Alla former av pyridoxin absorberas väl av kroppen. Detta ämne har ingen toxisk effekt på de inre organen. Med långvarig terapi finns risk för allergisk reaktion, domningar i benen och förlust av känslighet.

Vitamin b7

Vitamin B7, eller biotin, är en vattenlöslig substans som ger metabolism av proteiner, fetter och kolhydrater. Det är också nödvändigt för normalisering av glukos i blodet. Biotin utför följande funktioner i kroppen:

 • Det transporterar fördelaktiga ämnen till vävnader.
 • Förbättrar kvaliteten på hår och naglar.
 • Främjar tillväxt och läkning.
 • Inblandar utvecklingen av diabetes.
 • Ökar uthålligheten i nervsystemet.

Känna igen biotinbrist genom att tarnish och flabbiness av huden, håravfall och spröda naglar.

Vitamin B8

Vitamin B8, eller inositol, är en vitaminliknande substans. Moderna specialister refererar inte till vitaminer, men det säkerställer nervsystemets normala funktion: det är ansvarigt för överföringen av impulser, liksom sensibiliteten hos nervändamål. Inositol är också ansvarig för reproduktionssystemets hälsa hos män och kvinnor, dess brist leder till infertilitet. Droppers med vitaminer i denna grupp lindrar kronisk trötthet.

Vitamin B9

B9 - folsyra, som är helt löslig i vatten. Det tar del i normaliseringen av blod, har en kraftfull tonic och antioxidant effekter. Folsyra är ansvarig för leverns arbete, förhindrar dess feta infiltration. Det är också nödvändigt att öka kroppens immunförmåga, bildandet av vita blodkroppar. Folsyra är av särskild betydelse för gravida kvinnor, eftersom den är ansvarig för normal bildande och utveckling av fostret.

Vitamin B10

Para-aminobensoesyra är en annan vitaminliknande substans som är ansvarig för normaliseringen av matsmältningssystemet. Utan det kan fördelaktiga bakterier inte reproducera och fungera. Dessutom har para-aminobensoesyra en kraftfull antioxidant effekt, skyddar huden från de negativa effekterna av ultraviolett strålning. Vanligtvis tas detta ämne när:

 • Artrit och tillväxt och utvecklingsfördröjning.
 • Hög fysisk och mental utmattning.
 • Peyronies sjukdom.
 • Anemi och solbränna.
 • Tidiggrått hår och pigmentationsstörningar.

Paraminobensoesyra är en viktig komponent som är ansvarig för absorptionen av folsyra.

Vitamin B11

Vitamin B11 - L-karnitin, som är ansvarig för metaboliska processer i kroppen. Oftast tas det av idrottare och kroppsbyggare, liksom människor som leder en aktiv livsstil. Utan L-karnitin är det omöjligt att föreställa sig:

 • Snabb byggmuskel.
 • Behandling av anorexi, pankreatit, magsjukdomar.
 • Normal funktion av levern, njurarna, nervsystemet.
 • Förebyggande av patologier i huden, saktar tillväxten och utvecklingen av barn.
 • Terapi av autoimmuna sjukdomar samt AIDS.

Vitamin B12

B12 - kobolamin. Detta är en vattenlöslig substans, vars maximala effektivitet uppnås med införande av små doser. Detta är det enda vitaminet i vilket kobolt är närvarande. Cobalamin är nödvändig för produktion av röda blodkroppar, som är ansvariga för celldelning. Det påverkar också kroppens immunförmåga och tillståndet i mag-tarmkanalen. Om du regelbundet tar behandling med B-vitaminer i ampuller för injektioner, är risken för anemi extremt låg. Cobalamin ordineras vanligtvis för:

 • Strålningssjukdom.
 • Kronisk gastrit, pankreatit.
 • Psoriasis och polyneurit.
 • Akut och kronisk hepatit.
 • Levercirros.

Med korrekt användning av kobolamin kommer risken för allergiska reaktioner att vara noll.

B-vitaminer i injektionerna gynnar och skadar

Vilken roll spelar B-vitaminer i kroppen? Vilka uppgifter är åtgärden av tiamin, pyridoxin och cyanokobalamin riktad mot?

Vitaminer i grupp B - fettlösliga substanser som spelar en nyckelroll i kroppens cellulära metabolism och är involverade i nästan alla vitala processer. Denna grupp innehåller 11 element. Bland dem är B1, B6 och B12 vitaminer, vars fördelar och skador kräver noggrann övervägning. Vad är dessa föremål? Hur fungerar de på kroppen, och finns det en hälsorisk? Nedan kommer dessa frågor att diskuteras mer ingående.

Tiamin (B1)

Tiamin är en färglös substans av kristallin typ, som är löslig endast i vatten, absorberas väl och spelar en viktig roll för människors hälsa. Elementet syftar till att lösa följande uppgifter:

 • Normalisering av kolhydratmetabolism i levern, levande vävnader och "grå materia" (hjärna). Thiamin bekämpar framgångsrikt pyruvsyra och mjölksyra, som är "trötthetstoxiner". En överflöd av sådana element leder till brist på energi, svaghet och överdriven trötthet. Huvudseffekten är karboxylas, som bildas i kroppen efter att ha tagit B1 och gör skadliga ämnen till glukos. Genom denna åtgärd blir en person snabbt av med depression, förbättrar aptiten, lugnar nervsystemet.
 • Deltagande i utvecklingen av omättade fettsyror, en av vars funktioner är att skydda levern och gallblåsan från bildandet av stenar.
 • Optimering av utbytet av aminosyror. Det är bevisat att brist på tiamin leder till störningar i metaboliska processer associerade med proteinets smältbarhet.
 • Minskning av inflammation i huden, förbättring av slemhinnorna. Dessa egenskaper är kända för läkare som använder läkemedlets helande egenskaper vid behandling av psoriasis, eksem och brännskador, liksom för att eliminera tecken på neurodermatit.
 • Förbättra hårväxt och tillstånd av hårsäckar.
 • Deltagande i blodbildning, och även vid celldelning. Det är bevisat att tiamin är en av regulatorerna för transport av genetiskt material.
 • Förstärkning av immunsystemet. Fördelarna med vitamin B12 och B1 är kända från positionen av en fördelaktig effekt på kroppens skyddande funktioner. Dessutom, tack vare dessa element, förbättras sköldkörtel-, lever- och matsmältningsorganen.
 • Ger smärtstillande funktion samt reducerar negativa effekter av alkohol eller tobak. Tiamin är ofta ordinerad för kronisk alkoholism.
 • Att sänka åldringsprocessen. B1 är inblandad i skapandet av nya celler i kroppen, vilket bidrar till utvidgningen av ungdomar.
 • Reglering av aminobutyrsyra, ansvarig för hjärnans korrekta funktion, liksom för produktion av serotonin - ett ämne som är ansvarigt för gott humör.
 • Optimering av tillståndet i centrala nervsystemet och muskelapparaten. Åtgärden beror på förmågan hos tiamin att hämma nedbrytningen av kolin, som inte ackumulerar skadligt kolesterol, skyddar cellerna och närmar dem med väsentliga delar för livet.

Tiamin är föreskriven i följande fall:

 • leversjukdom;
 • hudproblem (eksem, psoriasis, pyoderma);
 • endokrina störningar och efterföljande problem (fetma, diabetes);
 • störningar i njurarna, hjärnan och centrala nervsystemet;
 • problem med mag-tarmkanalen (gastrit, sår, pankreatit och andra);
 • hjärtfel.

Ett överskott av tiamin är sällsynt, eftersom extra B1 lätt avlägsnas från kroppen. Problemet uppstår endast vid mottagande av ett konstgjort vitamin i en dos på 100 mg per dag eller mer. I en sådan situation är följande biverkningar möjliga:

 • känner sig varm
 • allergiska reaktioner;
 • svåra spasmer
 • minskning av blodtrycket;
 • störningar i njurarna och leveren.

Pyridoxin (B6)

Inte mindre viktigt är vitaminerna B6 och B12, vars fördelar och skador också behöver särskild hänsyn. Först kommer vi att vara uppmärksamma på pyridoxin (B6) - ett vattenlösligt element som är inblandat i regleringen av metaboliska processer, återställer centrala nervsystemet och normaliserar blodcirkulationen.

Följande åtgärd B6 är vetenskapligt beprövad:

 • Deltagande i syntes av molekyler. Det är känt att syntesen av nästan alla molekyler sker med deltagande av pyridoxin. Nukleinsyror beror således direkt på B6, vilket säkerställer skapandet av nya celler.
 • Förbättra arbetet i centrala nervsystemet. Pyridoxin är inblandad i skapandet av molekyler som ansvarar för utbytet av information mellan nervändarna. Dessutom bildade B6 en grupp av vitala element - adrenalin, melatonin, serotonin, norepinefrin och andra ämnen. Pyridoxin lindrar också domningar i benen, kramp och förbättrar processen med glukosupptagning.
 • Splitting kolhydrater. Fördelarna med vitamin B12 och pyridoxin är direkt relaterade till smältbarheten av kolhydrater i kroppen, vilket bidrar till bildandet av en tillräcklig mängd energi för att utföra de nödvändiga åtgärderna under dagen.
 • Skydd mot inflammatoriska processer. Forskare är inte fullt ut förstådda med denna process, men det är redan känt att med regelbunden konsumtion av pyridoxin kan olika inflammatoriska processer inte vara rädda. Dessutom minskar risken för fetma, diabetes och hjärt- eller kärlsjukdomar med B6.
 • Återvinning av blodbildningsfunktion. B6 är involverad i reglering av kolesterolnivåer, liksom vid syntes av nya röda blodkroppar. Bristen på detta element gör plasman tjock, vilket ökar risken för vaskulär ocklusion. Dessutom är verkan av pyridoxin riktad mot att homocystein avlägsnas - den främsta skyldige till stroke, hjärtattacker och andra hjärtsjukdomar. Det är också bevisat att B6 förbättrar hjärtmuskeln.
 • Optimering av processen med protein och fettmetabolism. Om det finns tillräcklig mängd pyridoxin, är problem med absorptionen av fettsyror uteslutna. Dessutom sjunker kolesterol, lipidmetabolism normaliserar.
 • Avlägsna eller minimera riskerna för förvärring eller utveckling av ögonsjukdomar. I synnerhet används pyridoxin ofta för att skydda mot diabetisk retinopati.
 • Förstärkning av immunsystemet. Regelbundet intag av pyridoxin säkerställer produktion av T-celler som är involverade i förbättring av människans skyddande funktioner.
 • Förbättra humör. En tillräcklig mängd pyridoxin skyddar mot depression, ger trygghet, eliminerar känslan av ångest.
 • Behålla kvinnliga hormoner i balans. Vitamin ordineras ofta i komplex behandling för mastopati eller livmoderfibrer.
 • Förebyggande av snabb åldrande, skydd mot bildandet av stenar, minskar risken för cancer.
 • Förbättra huden och naglarna (används ofta som en del av speciella masker, läggs till kosmetiska krämer).
 • gravida kvinnor med toxicos
 • patienter med leukemi, anemi, ateroskleros och diabetes;
 • ungdomar med problem med talgkörtlarna och ett stort antal akne;
 • med problem med centrala nervsystemet och sjösjukdom.

Vitamin B6, liksom vitamin B12, vilka fördelar och skador som diskuteras nedan är farliga om de är för höga. Å andra sidan är pyridoxin hypervitaminos sällsynt. Detta förklaras av det faktum att kroppen inte kan ackumulera B6 i den nödvändiga volymen för sig själv bara från mat. Om överskott uppträder kommer de ut naturligt tillsammans med urin.

Överdosering är endast möjlig i ett fall - när man tar två gram vitamin varje dag i flera år. Det är bevisat att även ett fyraårigt intag av ett gram B6 dagligen inte ger biverkningar.

Överdosering kan erkännas av följande funktioner:

 • ökad surhet i magen;
 • domningar i armarna och benen;
 • utseendet av urticaria;
 • transienta störningar i centrala nervsystemet.

Det är värt att neka att ta pyridoxin i närvaro av allergiska reaktioner mot vitamin B i gruppen. Dessutom är vitaminet farligt för personer som lider av duodenalsår, ett sår eller gastrit. Det rekommenderas inte heller missbruk av vitamin för hjärtekemi och leversjukdom.

Cyanokobalamin (B12)

Vitamin B12 i jämförelse med andra delar av grupp B har en mer komplex struktur. Ämnet ackumuleras i olika mänskliga organ - njurar, lever, lungor och mjälte.

Externt är cyanokobalamin (kobolamin) ett mörkt rött kristallint pulver som tål höga temperaturer (upp till 300 grader Celsius) och förstörs inte av ljus. Vad är risken för en överdos av vitamin B12? Vad är cyanokobalamin användbart för? Tänk på dessa punkter mer detaljerat.

Kobalaminens verkan syftar till att lösa många problem:

 • Framställning av blodplasma enhetliga ämnen, liksom hemoglobinsyntes. Det är bevisat att B12-brist är den främsta orsaken till avmattningen i produktionen av nya röda blodkroppar, liksom en minskning av volymen.
 • Syntes av leukocyter som är inblandade i skyddet av levande vävnader från främmande element. Cobalamin upprätthåller en hög skyddsnivå (immunitet), minskar risken för virusinfektioner. Studier har visat att en brist på vitamin ökar risken för immunbristssyndrom. Samtidigt utvecklas HIV dubbelt så aktivt som jämfört med personer som får en tillräcklig mängd cyanokobalamin.
 • Förbättra hjärnans aktivitet. Regelbundet intag av B12 skyddar mot stress, återställer minne, eliminerar risken för skleros, demens och depression.
 • Normalisering av reproduktionssystemet. Cyanokobalamin föreskrivs ofta för män på grund av dess förmåga att påverka volymen av bakterieceller i sperma. Om kroppen är frisk och cobalamin levereras i tillräcklig volym, kommer spermieräknningen att vara normal.
 • Accelererar nedbrytningen av proteiner. Med tanke på vad som påverkar vitamin B12 är det värt att lyfta fram frågan om omvandling av proteiner till aminosyror, liksom deras inträde i kroppens celler. Det är därför B12 rekommenderas ofta för idrottare som behöver en snabb uppsättning muskler.
 • Förbättra arbetet i andningssystemet. Med en akut brist på syre i plasma spelar cobalamin rollen som en förstärkare och får cellerna att konsumera chalcogen snabbare. Det är bevisat att en tillräcklig mängd B12 i kroppen förlänger tiden utan luft. Dessutom säkerställer närvaron av kobolamin den normala driften av vart och ett av kroppssystemen.
 • Sömn normalisering och optimering av processen med melatoninproduktion. De nämnda åtgärderna är inbördes samband, eftersom vilopausen och vakenheten beror på melatonins överflöd.
 • Aktivering av enzymet involverat i oxidationen av succinatdehydrogenas. På grund av den cobalamin lipotropa funktionen minskar risken för fettinfiltrering av ett antal vitala organ - njurar, mjälte, hjärta och lever.
 • Reduktion av smärta i samband med brott mot integriteten hos centrala nervsystemet i diabetisk neuropati.
 • Minskar kolesterol. Med tanke på fördelarna med vitamin B 12 är det värt att notera dess positiva effekt på kardiovaskulärsystemet, nämligen att minska risken för vaskulär blockering med kolesterolplakor.
 • Aktivering av produktionen av vitala syror - deoxiribonukleära och ribonukleära. Från dessa proteinelement bildas cellkärnor innehållande ärftlig data.
 • Optimering av metabolism som involverar karoten, liksom dess efterföljande omvandling till retinol (vitamin A).
 • Deltagande i metaboliska processer av proteiner, fetter och kolhydrater, liksom i isomeriseringsreaktioner.
 • Formation på centrala nervsystemet fibrer i det meleniska skalet, som i kombination med B12 omvandlas till bärnstenssyra.

Indikationer för användning:

 • polyneurit;
 • myelosis;
 • benskador
 • kronisk anemi
 • strålningssjuka;
 • ischias;
 • Cerebral pares;
 • levercirros;
 • hudsjukdomar (dermatit, psoriasis);
 • akut och kronisk hepatit;
 • radikulit och andra.

Ovanstående egenskaper av vitamin B12, egenskaper och en positiv effekt på kroppen. Men det är viktigt att känna den negativa sidan av kobolamin - höga hälsorisker vid överdosering. Överskott B12 är indelad i två typer:

 • Akut överutbud. I detta fall är det ett engångsintag av en stor mängd kobolamin.
 • Kroniskt överskott - möjligt med långvarigt intag av vitamin i hög dos (mer än två gånger högre än normalt).

Överdriven intag av B12 i kroppen leder till ett antal konsekvenser:

 • ökad blodkoagulering
 • överdriven irritation
 • allergiska reaktioner.

Ett överskott av B12 under lång tid leder till en ökning av produktionen av haptokorrin, vilket ökar risken för att utveckla hypereosinofilt syndrom, myelogen leukemi samt polykemi.

Kontraindikationer att ta emot:

 • eritrotsitroz;
 • tromboembolism;
 • Överkänslighet.

B12 är ordinerad med försiktighet i närvaro av tumörer orsakade av vitaminbrist, liksom i närvaro av angina.

Att veta vad vitamin B12, B6 och B1 är användbart för, liksom vad skadan av dessa element är, låter dig ordentligt bygga en diet och få maximal fördel för kroppen.

11 oktober 2016

B-vitaminer i ampuller eller valar i världen av vitaminer

Ingen tvekan alla kommer ihåg den valmythet som jorden vilar på. Bland medicinska vitaminberedningar kan sådana vitaminer från grupp B, som för närvarande finns i olika former: i kapslar, i tabletter, i ampuller, kan betraktas som sådana valar. Vår artikel ägnas åt vitaminer från grupp B i ampuller.

I det 21: a århundradet utsätts en person för stressfaktorer varje dag. Extremt höga informationsbelastningar, en obalans av vitaminer i kosten och dåliga vanor utarmar människokroppens reserver. Därför behöver nervsystemet ständigt skydd.

Grunden för förebyggande av neurologiska sjukdomar är vitaminer från grupp B. I detta fall är en av de mest effektiva formerna för deras användning injektioner. Även om de är ganska smärtsamma, är det ändå injektioner av vitaminer i grupp B som gör det möjligt för dem att fylla sina kroppsbrister så fort som möjligt. Dessutom innehåller ampuller ofta inte en av vitaminerna, men ett komplex av flera: för neuralgi, pares, neurit, muskelkramper, osteoporos, giftiga nervvävnadsskador under alkoholism och polydiabetisk neuropati, är det komplexa läkemedel som innehåller B-vitaminer..

Vad är B-vitamins roll i människokroppen?

Vitamin B1 (eller tiaminhydroklorid) är inblandad i energimetabolism i kroppen, säkerställer nervsystemet. Det är nödvändigt för normal funktion av hjärtat, musklerna och benmärgen.

Vitamin B2 (eller riboflavin) spelar rollen som en metabolisk regulator i kroppen. Det normaliserar processerna för klyvning och syntes av proteiner, fetter och kolhydrater. Vitamin B2 är särskilt viktigt för dem som följer olika dieter. Dessutom är riboflavin (vitamin B2) den bästa assistenten vid behandling av ögonsjukdomar. I kosmetologi används riboflavin i närande masker för ansiktet.

Vitamin VZ (eller vitamin PP) är en aktiv deltagare i metaboliska processer, hormonbiosyntes och protein och fettsyntes. Dessutom spelar vitamin B3 en viktig roll för att bibehålla nervsystemet.

Vitamin B4 (eller kolin) hjälper till att förbättra minnet, metabolism av fetter i levern.

Vitamin B5 (eller pantotensyra) skyddar och bidrar även till regenerering av slemhinnor. Det kommer att vara mycket användbart för dem som kämpar med extra pounds, eftersom vitamin B5 aktivt bidrar till nedbrytningen av fett. En viktig egenskap hos detta vitamin är att det är det enda vitamin som lätt absorberas genom enkel applicering på huden. I detta avseende ingår det ofta i medicinska salvor för brännskador, såväl som används i kosmetika.

Vitamin B6 (eller pyridoxinhydroklorid) tillhandahåller syntes av neurotransmittorer. Dessa är substanser som överför upphetsning eller hämning i nervsystemet. Därför är det normala funktionen hos nervvävnaderna och därmed inte alla inre organ och system.

Vitamin B7 (eller biotin) är ansvarig för skönheten och styrkan hos vårt hår och naglar, liksom vårdens hälsa. Det är därför det är en frekvent komponent i olika kosttillskott och kosmetiska produkter som syftar till att förbättra hudens tillstånd, stärka hår och naglar. Vitamin B7 är ganska mycket fördelat i naturen, det är mycket motståndskraftigt mot yttre influenser, med det mesta av vitamin B7 i kroppen som produceras av tarmmikrofloran.

Vitamin B8 (eller inositol) reglerar hjärnans och nervsystemet, bidrar till att stärka blodkärlens väggar, förhindrar ateroskleros, tromboflebit och andra kärlsjukdomar. Inositol hjälper också till att normalisera blodtrycket, förbättra sömn och lindra irritabilitet. Dessutom är vitamin B8 direkt involverad i att bygga protein, vilket gör det viktigt för tillväxten av ben och muskler.

Vitamin B9 (eller folsyra, foliacin) spelar en direkt roll i bildandet av nukleinsyror och celldelning. Detta vitamin är särskilt viktigt för korrekt utveckling av fostret, och först och främst är folsyra nödvändig för gravida kvinnor.

Vitamin B10 (eller para-aminobensoesyra) är viktigt för frisk hud. Dessutom är vitamin B10 involverat i proteinprovningsprocessen och vid framställning av röda blodkroppar.

Vitamin B11 (eller levarnitin) hjälper till att stimulera energiomsättningen i kroppen, speciellt nödvändig vid kraftig fysisk ansträngning.

Vitamin B12 (eller cyanokobalamin) stimulerar hematopoietisk funktion hos benmärgshomatopoiesen. Cyanokobalamin är nödvändig för syntesen av myelinskeden av nervceller, vilket ger en biologisk "isolering" av nervimpulser.

Således blir det klart varför bristen på B-vitaminer leder till allvarliga neurologiska sjukdomar, som också åtföljs av allvarliga störningar i ämnesomsättningen.

Vilka preparat av vitaminer i grupp B i ampuller finns på läkemedelsmarknaden?

Efterfrågan skapar utbudet. Denna oföränderliga ekonomiska lag är också relevant för läkemedelsmarknaden. Idag kan konsumenterna enkelt hitta i apoteksgrupp B-vitaminer i ampuller av både inhemsk och importerad produktion.

Låt oss börja med importerade produkter och notera de som oftast används i praktiken.

Milgamma (MILGAMMA) är den ursprungliga tyska förberedelsen av B-vitaminer i ampuller, vilket är ett "främst varumärke" i EU-länderna. Kompositionen innehåller vitaminer B1, B6 och B12. De höga kvalitetsstandarderna för tyska farmakologin och den långa kedjan av mellanhänder återspeglas i prispolitiken. Detta förklarar den höga kostnaden för detta läkemedel.

Neurobion (NEUROBION) är ett allmänt känt läkemedel av det tyska företaget MERCK. Neurobioninjektioner, såväl som Milgamma, innehåller vitaminerna B1, B6 och B12. Därför är Neyrobion det valfria läkemedlet vid behandling av inflammatoriska sjukdomar i nervsystemet.

Neurorubin (NEYRORUBIN) är ett komplex av B-vitaminer i ampuller, framställda av MERCKLE-farmaceutiska växter (Tyskland). Sammansättningen av detta tyska läkemedel innehåller klassiska vitaminer i grupp B: tiaminhydroklorid (vitamin B1), cyanokobalamin (vitamin B12) och pyridoxinhydroklorid (vitamin B6). Injektionsformen av Neurorubin skiljer sig endast från Milgamma och Neurobion i sin produktionsteknik och hjälpämnen.

Beviplex (BEVIPLEX) är en beredning av B-vitaminer från den berömda serbiska oro GALENIKA. Beviplex är tillgängligt i ampuller i form av ett lyofiliserat pulver och har en multikomponentkomposition:

 • tiaminhydroklorid (vitamin B1)
 • Riboflavin (vitamin B2)
 • pyridoxinhydroklorid (vitamin B6)
 • kalciumpantotenat (vitamin B5)
 • cyanokobalamin (vitamin b12)
 • Nikotinamid (Vitamin PP).

Läkemedlet har visat hög effekt vid komplex behandling av läkemedelsförgiftning och diabetisk polyneuropati.

Preparat av vitaminer i grupp B i ampuller utvecklas och produceras i Ryska federationen. Samtidigt utgör hushållsmedicin en värdig konkurrens mot utländska analoger när det gäller effektivitet och säkerhet för användningen.

Vitagamma (VITAGAMMA). Läkemedlet är en ursprunglig utveckling av den ryska företaget CJSC Bryntsalov A. Förutom B-vitaminer (B1, B6, B12) innehåller Vitagamma även lidokain, vilket minskar smärta vid injektion. Modern teknik och höga kvalitetsstandarder satte Vitagamma i nivå med tyska farmakologiska preparat av denna grupp.

Trigamma (TRIGAMMA). Komplex beredning av vitaminer i grupp B i ampuller, producerad av den farmakologiska växten MOSHIMFARMPREPARATY. Trigamma, som Vitagamma, innehåller vitaminer B1, B6, B12 och lidokainhydroklorid. Effekten av lokalbedövning möjliggör minskning av smärta vid intramuskulär administrering av läkemedlet.

Complegam B (COMPLIGAMV) är ett varumärke för det ryska läkemedelsföretaget SOTEX. Läkemedlets sammansättning innefattar de huvudsakliga neurotropa vitaminerna i grupp B (tiaminhydroklorid, pyridoxinhydroklorid och cyanokobalamin) och lidokain, vilket ger en analgetisk effekt genom intramuskulär injektion.

Kombilipen (COMBILIPEN) är ett läkemedel av B-vitaminer i ampuller från företaget PHARMSTANDART (Ryssland). Sammansättningen av injektionsdoseringsformen innehåller de klassiska vitaminerna i grupp B (B1, B6 och B12) och lokalbedövningen - lidokain.

Hittills har användningen av vitamin B-läkemedel i ampuller vid behandling av sjukdomar i nervsystemet och kardiovaskulära system inget alternativ. Detta bekräftas av många kliniska studier. Dessutom studerar farmakologerna möjligheten att använda injicerbara former av B-vitaminer vid komplex behandling av vissa former av epilepsi och Alzheimers sjukdom.

Lite om "fallgroparna" eller vad behöver du veta om B-vitaminer i ampuller?

Vid läkemedelsbehandling av vitamin B-brist är det nödvändigt att ta hänsyn till deras kemiska natur och följaktligen fysisk och kemisk inkompatibilitet med ett antal läkemedel och preparat. T ex är tiamin (vitamin B1) instabil i lösningar som innehåller sulfiter. Acceptans av pyridoxin (vitamin B6) vid en terapeutisk dos leder till en minskning av levodopas farmakologiska effekt. Kopparjoner och pH-värden över 3 accelererar förstörelsen av tiamin. Cyanokobalamin (vitamin B12) är inte kemiskt kompatibel med tungmetallsalter.

Det bör sägas separat om biverkningar och kontraindikationer som är karakteristiska för alla beredningar av B-vitaminer i ampuller. Kontraindikationer att använda är:

 • dräktighet och amningstid
 • barns ålder (upp till 12 år)
 • ökad individuell känslighet för läkemedlets komponenter (allergiska reaktioner är möjliga).

Om du upplever några biverkningar ska du omedelbart sluta ta läkemedlet och kontakta din läkare.

Behandlingsförloppet av nervsystemet i nervsystemet orsakad av brist på B-vitaminer (till exempel när kroppen är utarmad på grund av kraftig fysisk ansträngning) är vanligtvis 5-10 dagar. Följande visar det orala intaget av vitaminer i grupp B i fast doseringsform (tabletter eller kapslar) för att konsolidera och stabilisera effekten.

Sammanfattning och några användbara tips

Från en kort genomgång av B-vitaminer i ampuller, blev vi bekanta med ett sortiment av moderna importerade och inhemska läkemedel som kan köpas på apoteket. Vid val av injicerbara preparat av vitamin B i grupp B är det meningsfullt att inte bara fokusera på importerade varumärken (Milgamma, Neyrorubin, Neyrobion, Beviplex), men inte heller att glömma den inhemska utvecklingen inom detta område (Vitagamma, Trigamma, Kompligam, Kombilipen). Dessa läkemedel jämför sig positivt med utländska analoger efter pris, inte sämre än dem i kvalitet.

Internationella kvalitetsstandarder GMP (Good Pharmaceutical Practice) genomförs framgångsrikt i den ryska läkemedelsindustrin. Därför är inhemska preparat baserade på komplexet av vitaminer i grupp B i ampuller praktiskt taget inte underlägsna utländska analoger. När vi väljer ett komplex av vitaminer i grupp B i ampuller, liksom något annat läkemedel, rekommenderar vi att patienter frågar en apotek om generiska läkemedel som finns tillgängliga i ett apotek.

Vitaminer av grupp B i ampuller - TOP-7 preparat

Vad är vitaminer B för? I inflammatoriska sjukdomar i muskuloskeletala systemet och nervsystemet har de en positiv effekt på nervvävnaden, förbättrar blodflödet och metaboliska processer.

Därför rekommenderar läkare med neuralgi, neurit, pares, muskelkramper och knäppning av ryggmärgsrötterna en dos av injektioner med vitaminer från grupp B. Milgamma, ett dyrt tyskt läkemedel, är den mest kända och vanligast föreskrivna, även om det finns ett antal sådana komplex, av vilka vissa har lägre kostnad.

B-vitaminer i ampuller

NEUROBION (NEUROBION)

Tillverkare MERCK (Tyskland), en lösning för intramuskulär injektion (röd) har en komposition av pyridoxinhydroklorid (B6), tiamin (B1) och cyanokobalamin (B12). Kontraindicerat vid graviditet, amning, barn under 12 år och med känslighet för en av komponenterna.

NEURUBRUBIN (NEYRORUBIN)

Detta komplex av vitaminer produceras av MERCKLE (Tyskland). Ingredienser inkluderar: tiaminhydroklorid (B1), pyridoxinhydroklorid (B6), cyanokobalamin (B12). Rekommenderas inte heller för barn, ammande och gravida kvinnor.

VITAGAMMA (VITAGAMMA)

Läkemedelskomplex från JSC Bryntsalov-A. innehåller som del av B1, B6 och B12. Som du vet är injektioner av vitaminer mycket smärtsamma, därför tillsätts lidokain till Vitagamma-komplexet, vilket underlättar känslan när den administreras.

TRIGAMMA (TRIGAMMA)

Läkemedelsberedning av den ryska tillverkaren - MOSHIMFARMPREPARATY. Förutom komplexet av vitaminer B (tiamin, pyridoxin och cyanokobalamin) innehåller lidokain. ger lokalbedövning. Kontraindikationer: barns ålder, hjärtsvikt, graviditet och amning, överkänslighet mot läkemedlet.

BEVIPLEX (BEVIPLEX)

Företaget GALENIKA från Serbien föreslår att man gör en injektionslösning från ett lyofiliserat pulver. för vilket du behöver späda det med speciellt vatten.

Sammansättningen av detta pulver innefattar: tiamin (B1), riboflavin (B2), kalciumpantotenat (B5), pyridoxin (B6), cyanokobalamin (B12) och nikotinamid (vitamin PP).

COMPLIGAMV (COMPLIGAMV)

Det ryskgjorda vitaminkomplexet (SOTEX Farm) innehåller tiamin (B1), pyridoxin (B6) och cyanokobalamin (B12) och lidokain. som har en lokal bedövningseffekt.

COMBILIPEN (COMBILIPEN)

Komplexet är tillverkat av det ryska företaget PHARMSTANDART och innehåller en vanlig uppsättning vitaminer - B1. B6. B12 och lidokain.

Som du kan se finns det på apotek ett ganska brett utbud, så att du kan välja vitaminer från grupp V i ampuller. Men innan du köper dem, glöm inte att få ett preliminärt samråd från en läkare.

Dela med dina vänner!

B-vitaminer i ampuller

Det finns en grupp vitaminer som har förmåga att lösa upp i vatten och spelar en viktig roll i kroppscellens metabolism. Tidigare betraktades alla dessa ämnen som ett vitamin B, men som en följd av den genomförda undersökningen visade sig det att de skiljer sig åt i kemisk sammansättning och kan förekomma gemensamt i livsmedel.

Kosttillskott, som omfattar alla 8 vitaminer, kallas B-komplex. Och kosttillskott som innehåller ett vitamin från denna grupp kallas med namnet på varje enskilt ämne. För enkelhets skull säljs dessa ämnen i apotek i form av ampuller.

Vitaminer innehållande vitaminer i grupp B

Oftast kallas sådana vitaminer B-komplex (till exempel Milgamma). Ämnenna i deras sammansättning är nödvändiga för kroppen i sjukdomar i nervsystemet och muskuloskeletala systemet, de har en positiv effekt på nervvävnaden, normaliserar metaboliska processer och blodtillförsel. På grund av detta, med muskelkramper, neuralgi, neurit, klämning av ryggmärgsnerven, är den huvudsakliga rekommendationen att genomgå en injektion av B-vitaminer.

Vitaminer som ingår i B-komplexet finns i livsmedelsprodukter. som vi äter nästan dagligen.

 • Den största mängden vitamin B1 finns i spirade vetekorn, bryggerjäst, lever och kli. På annat sätt kallas detta ämne tiamin. Rå havregryn är också mättade med tiamin, för i dem är det 4 gånger mer än i kokta. Bönor och potatis är också mättade med det här elementet, om potatiserna ångas eller kokas och vattnet efter tillagning, och även efter kokande ärtor och bönor, används för att förbereda andra rätter, kan du mata din kropp med detta ämne, eftersom det finns i en buljong i en upplösning. Torkade frukter, hasselnötter, sparris, bovete, ris, svartbröd och fläskfångar inkluderar också detta spårämne.
 • Vitamin B2 är gynnsamt inte bara för hälsan, men också för mänsklig skönhet! Dess brist i kroppen kan till och med förkorta livslängden! På ett annat sätt kallas det riboflavin och förbättrar energiprocesser och sockerförbränning. Tillsammans med andra spårämnen, såsom magnesium, ingår det i de processer som är ansvariga för syreförflyttningen i kroppen. Om du anger detta ämne i din kost kommer såren på huden eller på munnhinnan i munhålan att läka mycket snabbare.
 • Tillsammans med folsyra är riboflavin involverad i bildandet av nya blodkroppar i benmärgen. Detta ämne bidrar också till absorptionen av järn och upprätthåller dess nivå i kroppen. Patienter med anemi är det nödvändigt att använda folsyra, järn och riboflavin. Särskilt är det nödvändigt att göra detta för gravida kvinnor, eftersom intaget av livsmedel berikade med riboflavin kan vara en frälsning för barnet och moderen själv.
 • Vitamin B6 - är involverad i metabolismen av aminosyran tryptofan. Detta ämne ökar keratinhalten i musklerna och stimulerar magsjukdomarnas syraformande funktion. I mat (den stora majoriteten - av vegetabiliskt ursprung) finns det en hel del.
 • Vitamin B12. eller cyanokobalamin, deltar i blodbildning, reglerar fett och kolhydratmetabolism. Det bidrar till bildandet av nervsystemet, vilket påverkar alla organ. Ibland behandlar detta ämne infertilitet, särskilt hos män, och eliminerar också ögonvärk. Cyanokobalamin är involverad i celldelning, så det är mycket viktigt för kroppen.

Brist på B-vitaminer

Om kroppen är bristfällig i dessa ämnen kommer den att utsättas för olika sjukdomar. Behovet av dem är mycket bra för varje person. En stor roll spelas av din kost, det område där du bor. Till exempel, om du ofta äter vitt bröd, kan immuniteten över tiden försvaga. Ofta finns det dålig blodpropp, inkontinens, svaghet, håravfall och ett antal andra extremt obehagliga symptom.

 • Brist på vitamin B1 i kroppen orsakar en sjukdom i nervsystemet - beriberi. Dess symptom är viktminskning, smärta och svaghet i lemmar, känslomässiga störningar, med långvarig progression av sjukdomen, hjärtsvikt och jämn död kan uppstå! Och dess kroniska insufficiens kan leda till ett amnestiskt syndrom, det vill säga till psykos, som kännetecknas av amnesi och förvirring.
 • Brist på vitamin B2 leder till ariboflavinos, som kännetecknas av läppsprickning, ökad uppfattning av dagsljus, inflammation i tungan, faryngit, svullnad i slemhinnorna i munnen och halsen, etc.
 • En brist på vitamin B3 kan orsaka pellagra. Det har följande symtom: dermatit, aggression, svaghet, sömnstörningar, diarré. I sällsynta fall kan pellagra leda till döden.
 • Vitamin B5-brist leder till akne och akne och parestesi, men detta är mycket sällsynt.
 • Bristen på ett sådant element som vitamin B6 leder till mikrocytisk anemi, dermatit, depression, ökat tryck, ökade halter av homocystein och vätskeretention.
 • Brist på vitamin B7 har nästan ingen effekt på vuxna, men kan orsaka neurologiska störningar och tillväxtnedgång hos små barn.
 • Brist på folsyra eller vitamin B9 leder till ökade homocysteinnivåer. Dess brist i kroppen hos en gravid kvinna kan påverka det ofödda barnet, så det rekommenderas att ta kosttillskott under graviditeten.
 • Brist på vitamin B12 kan leda till minnesförlust, perifer neuropati och annan kognitiv försämring. Oftast förekommer detta i äldre kroppar, eftersom deras mag-tarmkanalen börjar fungera lite sämre med åldern. Det kan fortfarande finnas psykos och mani. Mindre ofta - förlamning.

Hur sticker du vitaminer från grupp B?

Vitaminer i denna grupp absorberas ganska dåligt genom matsmältningskanalen, så experter rekommenderar att de injiceras intramuskulärt, det vill säga att göra injektioner. Innan du börjar behandlas med dessa injektioner, måste du konsultera en läkare. Självmedicinering är inte nödvändigt, det kan skada kroppen. Det vanliga sättet att komma in i kroppen av dessa ämnen är att äta vissa livsmedel, men injektioner - är ett extremt mått.

 • Injektioner av vitamin B i grupp B kan utföras självständigt hemma. Typiskt görs sådana injektioner i skinkan, eller snarare, i dess yttre övre del. Om patienten sätter injektionen i sig själv måste han sätta in nålen i lårets övre ytterdel.
 • Tvätta händerna noggrant innan du börjar proceduren, öppna sprutan och injektionsflaskan med den nödvändiga lösningen. Ta därefter bort plastlocket från sprutans nål och, efter att ha dragit in kolven, släpp lite luft in i den. Sedan i sprutan behöver du samla lösningen från ampullen. Efter sprutan måste du vrida nålen och knocka den lite med din fingernagel så att de små luftbubblorna samlas i en, sakta sakta ner kolven tills luften släpper ut och dropp av substanser börjar dyka upp på nålens spets.
 • Den valda platsen för injektionen ska torkas med en bomullspinne som doppas i alkohol eller vodka, eller en speciell alkoholtorka. Då måste du på denna plats med din vänstra hand sträcka huden, och med din högra hand ska ungefär hälften av nålen sättas in i huden och sedan sakta trycka på kolven ska du injicera preparatet.
 • Efter injektionsstället, torka det igen med en bomullspinne eller en servett med alkohol och dra snabbt ut nålen och tryck på bomullspinnen på denna plats i 1-2 minuter. Om under injektionen rördes kärlet och blodet släpptes, måste bomullsullen hållas tills blodet slutar röra sig.
 • Om läkaren ordinerar dig injektioner av flera grupper av vitaminer, måste du strikt följa hans instruktioner, eftersom du inte kan sticka alla ämnen samtidigt, B-vitaminerna är i dåligt harmoni med andra ämnen och kan vara allergiska.

Injektioner av vitaminer i grupp B bidrar till normalisering av ämnesomsättningen i kroppen och förbättrar kommunikationen av spårämnen. De ska tas så ofta som möjligt, och du bör inte försumma andra vitaminer eftersom du behöver övervaka din hälsa!

Se även:

 • B-vitaminer i tabletter
 • Vitaminer för att stärka håret
 • Vitaminer för att unga ett barn
 • Vilka vitaminer hjälper till att gå ner i vikt?

Speciellt för Lucky-Girl.ru - Polina

Intressanta nyheter:

Vitaminer B6 och B12 i injektioner. Mottagning erfarenhet, nytta och skada.

Tjejer, bra dag. Här vill jag börja koka vitaminerna B6 och B12. Vem hade erfarenheten. Vad är resultatet?

- De prickar dem intramuskulärt, Kohl i komplexet, till exempel: Milgammma eller Kompligamm B, jag själv prickade mig med anemi och svimning och nervös utmattning. Återställer nervfibrer och ökar hemoglobin, om anemi B är beroende. Och ja, smärtsamt. Även om de kombineras med lidacoiner.

- För nervsystemet är det mycket bra.

- Vitaminer i min barndom! Intryck för livet!

- I röven brukar de göra det. Det gör ont mycket.

- I själva verket injiceras dessa intravenöst.

- Jag vet inte. Min kusin gjordes i femte punkten av B 12.

- Om jag inte misstänker, kan vitaminer från grupp "B" inte sättas ihop samma dag. Till exempel lägger jag in en dag B1, B6, B12. Någonstans 1,5 månader före tävlingen, med hög fysisk ansträngning.

- Det gör ont. Drick Neuromultivit (vitaminer i Grupp B) i tabletter.

- Jag har ett lågt hemoglobin stuckat i röven plus järn, det gör ont mycket. Kryssningar var långa.

- Milgamma (prick i röven) eller neuromultivit i form av tabletter. Samma sak, men milgamma effektivitet är högre.

- En bra ersättning för dyr milgamma - V. Koli copligam är användbar.

- Från melgamma svettas specifika och fläckar på kläder.

- Vad du skrev är faktiskt detsamma som milgamma, men också med lokalbedövning.

- Har du osteokondros?

- Vitamin B är en bra sak. Koli. Med vegetovaskulär dystoni hjälpte jag mig grundligt!

- Kombolipen bättre i detta avseende. Och så är det självklart, vem det går, alla är individuella.

- Jag prickade milgamma och pyrodoxin under neuralgi.

- Jag injicerades med osteokondros vitamin B12. Jag kommer aldrig att glömma dessa fantastiska känslor!

- Kohl varje år. Att stärka nervsystemet och immunitet. Det hjälper verkligen, det viktigaste är att uthärda hela kursen.

- B6 och B12 kan inte pundas ihop!

- Swagger. Och så för sjukdomar i nervsystemet - det bästa!

- Ja, de är smärtsamma, mitt ben togs bort i några sekunder.

- Varför prick? Köp "neovitam" eller "neurovitam"? Kolya eller droppa dem som inte kan svälja. Dessutom, vitaminet i röven - gör ont verkligen, och i en ven - kan du faktiskt, men varför sådan tortyr? Om du direkt kan dricka ett komplex av vitaminer från grupp B.

- Vitaminer är smärtsamma. Pricked dem för gynekologi. För hår- och hudeffekt noteras inte.

- Sjukt. Pricked några vitaminer, som föreskrivs av en läkare. Bara i röven prickade - tenn helt enkelt. Andra i venen. Gör inte ont.

- Det gör ont. Jag kommer ihåg vitamin B6 från min barndom. Även om det hjälpte. Allt i Chiryak gick, pierced - och allt gick. Hittills är huden ren.

- Periodiskt på vintern och våren för att förhindra att hennes man sätter injektioner. Resultatet är utmärkt. Inte mer pah-pah. Det gör ont och det gör ont, det är bara 2 minuter. Och immunitet - var frisk.

- Du och din man har problem med immunitet, eftersom du måste pricka något för att behålla.

- Problem med immunitet - lika injektioner för förebyggande. Normala människor tar hand om sin hälsa, utan att vänta på dem. Vitaminer B6 och B12 - Naturligt förebyggande av eventuella problem.

- När håret klättrade, hjälpte de bara mig. Det viktigaste är att inte pricka dem en dag, jag växlade om dagar. Efter hjärnskakning i hjärnan, ordinerades de också, de bringar också nerverna i ordning. Stray bara en av dem, och den tiden från den tredje.

Kolola combilipen. Dessa är vitamin B6 och B1. Injektionerna är inte smärtsamma. Verkligen förbättrar humör, kraft. Bra hud och hår.

- Prickade av medicinska skäl för ett år sedan. Hudhår och sedan vad som ordinerades. Ingenting har förändrats till det bättre. Bara permanenta nattkramper har gått. Och i rullarna är det fortfarande smärtsamma sälar. En massör kallade dem triggers.

- Jag gillar dessa vitaminer! Jag hade även en liten cellulite!

Har du injicerat B-vitaminerna? Vad är resultatet?

Du kan kommentera, diskutera läsningen på vårt forum

Gillade det. Laykni, dela med vänner, skicka till din sida:

Hur sticka vitaminerna B1, B6, B12?

Vitamin B1 och Vitamin B6 - 1 ml injektioner i skinkans övre ytterkvadrant eller subkutant i brachialmuskelområdet (i överarm). Suppleant. I praktiken är det lättare att skriva jämnt och udda, dvs distribuera droger dagligen. Vit B12 införs i den så kallade blandningen enligt Boyko på natten: Vit B12 - 1 ml (500 gammas) + Analgin 50% - 2 ml + Novocain 0,25% - 5 ml + analgin 50% - 2 ml. Bra för osteokondros, sjukdomar i lederna.

Var noga med att ta reda på om allergiska fenomen för att ta vitaminer från grupp B, Novocain.

Samma läkemedel Milgamma, som kombinerar ett komplex av ovannämnda vitaminer. På 2 ml intramuskulärt varannan dag eller dagligen. Kurs - 10 injektion.

Förresten: Jag ger receptet. Jag använder det själv länge. På 5 ml (på 5 ampuller) av alla vitaminer (B1, B6, B12) genom sprutan fyller jag i schampo som jag använder. En liten lukt av medicin, men det spelar ingen roll! Håret blir tjockare, mer elastiskt och glänsande. Kontrollerad! Gammalt recept från en frisör.

Fråga författare valde detta svar som det bästa

Vitaminerna i komplex B kan genomföras oberoende hemma.

Det är viktigt att komma ihåg att injektionen utförs i

Det är nödvändigt att skilja mellan B6 och B12, eftersom deras verkan neutraliseras när de används tillsammans. Det är bättre att mellan prickarna B6 och B12 finns ett tidsintervall per dag.

Även B1 och B6 kombineras inte. I detta fall undertrycker B6 B1.

Ett detaljerat schema för injektionen beskrivs nedan.

Det är också viktigt att doseringen och tiden för injektionerna måste du nödvändigtvis samordna med din läkare. Injektioner utförs som regel antingen på morgonen eller på kvällen. Och dosen är individuell för varje enskilt fall av förebyggande eller behandling.

Problemet är att det finns en inkompatibilitet mellan vissa vitaminer. Till exempel anses det att B1 och B6 är inkompatibla. eftersom pyridoxin hämmar tiamin. B6 och B12 är också inkompatibla. B12 kommer att förstöra B6 med ackumulering av kobolt. Det är bättre att pricka vitaminer separat. Tre skott per dag - morgon, eftermiddag, kväll. Eller omväxlande genom dagen. Beror på behandlingsregimen. Prick behöver på toppen av din skinkor. Var noga med att kontrollera regimen med vitaminer med din läkare.

lägg till i favoriter länk tack

Dessa vitaminer, nämligen B1, B6, B12. hänvisa till de läkemedel som måste injiceras intramuskulärt, och det innebär att om du får en sådan injektion, kommer den mest praktiska platsen att vara den övre delen av skinkan. Faktum är att de människor som gick för injektioner till kliniken för att mata sina kroppar med vitaminer, vet att de gör det där.

Självklart, om du själv gör sådana injektioner, bör du förstås förstås rådgöra med din läkare, eftersom vitaminerna själva kan orsaka skada, men om allt är normalt kan du sticka dem i lårsidan eller ens i bukmuskeln.

Jag kommer inte att säga för vitamin B1, men jag vet B6, B12. vitaminerna B6 och B12 samtidigt som du kan pricka. Och det är inte bara möjligt, och detta är precis vad läkarna gör, samtidigt som dessa två förstärkningsberedningar förskrivs. Bara en av dem prickly varje dag och den andra - varannan dag, för att den är lite smärtsam och uppfattas av kroppen värre. B6 injiceras varannan dag. B12 - varje dag. Det visar sig att en injektion är klar på en dag och två injektioner på andra dagen.

Prick vitaminer B6, B12 är nödvändig intramuskulärt. Jag gick personligen igenom detta förfarande. Jag prickade i en hel vecka (eller till och med tio eller tolv dagar), eftersom jag var tvungen att injicera minst sex injektioner av B6. Det här är en mycket smärtsam injektion, det löser sig länge.

Men efter en sådan behandling kände jag mig väldigt bra, rak, vingarna bakom min rygg växte. Smärtsamma symptom försvann (det var en asteniattack, enligt min åsikt). Det var riktigt, på de ställen där vitamin B6 injicerades, stora blåmärken, men de försvann. Det var lite smärtsamt att sitta, men i allmänhet var behandlingen framgångsrik. Jag hade inga dåliga effekter eller komplikationer från dessa injektioner.

lägg till i favoriter länk tack

För det mesta prickas de under graviditeten, men innan du använder det är det fortfarande nödvändigt att konsultera en specialist.

Många tror att du kan pricka om du börjar minska immuniteten, men det är det inte. Det är bäst att pricka när du fortfarande inte har några speciella problem och som ett förebyggande.

Bäst av allt rekommenderas stabbning i gluteal musklerna, eftersom detta är den säkraste metoden för inmatning.

Och det är också viktigt att veta att inte alla läkemedel baserade på dessa vitaminer kombineras med varandra, det är definitivt värt att överväga för dem som är känsliga för denna typ av droger eller har några allergiska reaktioner.

lägg till i favoriter länk tack

När den gravida kvinnan gick, kände den första trimestern helt enkelt äckligt, tillståndet var hemskt och den behandlande doktorn föreslog att jag skulle genomborra B-vitaminerna. Han sa att de var säkra, men resultatet skulle vara bra, jag gick med på.

Så injektionerna gjordes till min skinka, förresten, de är mycket smärtsamma, kursen var tio gånger, varje dag en injektion.

Efter några dagar förbättrade min hälsa klart, jag ångrade aldrig att jag kom överens om ett sådant förfarande.

lägg till i favoriter länk tack

Tips 1: Hur man prickar vitaminerna B6 och B12

Syftet med injektionen

Vitaminer är avgörande för att kroppen ska fungera. Men vitaminer i tabletter för oral administrering absorberas mycket sämre på grund av att vissa ämnen inte kan absorberas fullständigt genom mag-tarmkanalen. Dessa vitaminer inkluderar B6 och B12. Trots det faktum att ämnen ofta finns i livsmedels- och vitaminkomplex, om nödvändigt, för att snabbt fylla i bristen på dessa ämnen, injiceras läkemedlet intramuskulärt genom injektion.

Ofta för läkemedel ordinerar läkare B-vitaminer i kombination. Injektioner av vitaminer utförs under vissa kostbegränsningar, när en tillräcklig mängd vitamin inte levereras med mat. Förskrivningen av B6 och B12 administreras intravenöst för att minska svårighetsgraden av biverkningar under behandling av behandling för vissa sjukdomar (t ex tuberkulos). B-vitaminer är ordinerade för behandling av neurologiska störningar. Vitaminerna B6 och B12 kan vara kompatibla, och därför kan de prickas samtidigt. Om du har tilldelats vitamin B1, bör injektionsgången alterneras.

Håll injektionen

Innan du själv injicerar, kontakta din läkare. Ta reda på information om hur mycket läkemedel du ska administrera, hur du ska förbereda lösningen och hur många gånger om dagen du behöver pricka vitaminer. Du bör också ta reda på hur länge injiceringstiden går.

Före injektionen kan du laga två diskar för att placera rent och avfall vid injektionen. Förbered en spruta, en lösning av vitaminer för injektion. Du behöver också 3 servetter för att desinficera injektionsstället. Förloppet av vitamin B12 överskrider inte 2 veckor när ämnets mängd inte överstiger 1 mg per dag.

Innan du utför operationen, tvätta händerna noggrant med tvål och öppna sedan ampullen med vitaminer med en kniv eller ett blad som följde med läkemedlet. Sätt in lösningen i sprutan genom att placera nålen i ampullen. Dra kolven mot dig. Vrid sprutans ände upp och tryck på kolven för att släppa in den fångade luften. Släpp tills en droppe medicin syns vid nålens ände. Injektion av vitamin B6 är ganska smärtsamt.

Torka platsen med en bomullspinne som doppas i alkohol eller en alkoholtorka. Med två fingrar i din fria hand kan du lätt sträcka huden på den plats där du ska utföra injektionen. Sätt snabbt in nålen ¾ av sin storlek och börja gradvis injicera läkemedlet. När vitaminerna är i, ta snabbt bort sprutan och applicera en alkoholtorka eller bomullsull i några minuter.

Tips 2: Att sticka vitaminer

Tips 3: Hur man extraherar vitaminer från produkter

Den huvudsakliga källan till vitaminer och andra fördelaktiga ämnen är mat, huvudsakligen av vegetabiliskt ursprung. Men den långsiktiga lagringen och värmebehandlingen minskar betydligt mycket värdefulla ämnen eller beröker dem helt och gör mat till en leverantör av tomma kalorier. Detta är en av orsakerna till beriberi.

Den främsta källan till vitaminer och mineraler är grönsaker och frukter. En stor mängd näringsämnen finns emellertid bara under skörden och ytterligare 1-2 månader efter skörden. Därför, för att skapa en vitamin- och mineralreserver i din kropp, använd så många färska grönsaksallader, frukt desserter och nyberedda juice som möjligt på sensommaren - tidigt på hösten.

En tillräcklig konsumtion av frukt och grönsaker garanterar dock inte att kroppen fylls med alla användbara ämnen. Därför är det bättre att föredra lokala arter (växande på bosättningsorten eller i närheten av den). De kräver inte bearbetning för säkerhet och transport. Och även de mest till synes befästa exotiska frukterna och grönsakerna för näringsvärde kan inte ersätta dem från deras hemland.

För att extrahera vitaminer från livsmedel, följ reglerna för lagring och förberedelse. Före frysning eller kortsiktigt innehåll i kylskåpet, förtvätta frukten och torka. Förvara potatis, morötter och rödbetor på en mörk plats, med relativ fuktighet och vid en temperatur av + 3 ° C.

Rengör grönsakerna och frukterna i ett tunt skikt under beredningen eller före användning. Det är trots allt i huden och under det innehåller de flesta mineralföreningar, vitaminer och protein. Till exempel finns mer karoten (provitamin A) närvarande i det övre lagret av morötter än i kärnan, vilket är rik på fiber. För skärning använd en kniv av rostfritt stål. Och ju större bitarna blir, desto mer C-vitamin och mineralsalter kommer att förbli i dem.

Koka mat oftare med ånga och undvik användning av ugnar och tryckkokare, vars temperatur är mycket högre än tillåten 100 ° C. De mindre produkterna utsätts för värmebehandling, desto högre är deras kvalitet, eftersom vitaminerna när de upphettas förstörs och de biologiskt aktiva substanserna hämmas.

För att få vitaminer från mat, äta det när det är möjligt i olika receptioner. Blanda inte produkter som innehåller kalcium med järn. Men för den normala assimileringen av dessa ämnen, tillsätt C-innehållande produkter, till exempel, rågrönsaker (paprika eller gröna) till kött, vilket är en källa till järn.

Till den mest användbara och välkokta matfördelen dricker inte den med vatten. Låt matsmältningssaften helt splittras i alla komponenter som är klara för absorption. Överensstämmelse med dessa enkla regler kommer att bidra till att få vitaminer från mat, samt förhindra många sjukdomar i mag-tarmkanalen.

Tips 4: Att smälta vitaminer

För den normala funktionen av människokroppen kräver ett komplett utbud av vitaminer. Det finns totalt 13. Men du måste veta att alla vitaminer absorberas olika.

Först kan vitaminer erhållas från mat och piller. Det är allmänt trott att vitaminer som intas på det naturliga sättet är mer användbara och absorberas bättre. Det är det inte. Forskare har visat att aktiviteten hos ämnen som erhållits på olika sätt är densamma. Så inträffar inte absorptionen av naturliga vitaminer snabbare jämfört med syntetiska sådana.

För det andra är det hela komplexet av vitaminer ännu svårare att komma ifrån naturen. Detta beror på att i vitaminer finns frukt och grönsaker i en bunden form, och de är mindre smältbara än kemiska analoger. En person måste behålla sin kropp med hjälp av apotek. Detta gäller inte bara ett vitamin - E. I sin syntetiska form är det mindre aktivt än i det naturliga.

Det är inte lätt att få alla nödvändiga vitaminer från naturprodukter, eftersom de med någon behandling förlorar många användbara egenskaper. Detta gäller även att laga i eld och saltning. Men det finns ett sätt som inte bara sparar vitaminer, men leder dem också till en mer aktiv form - jäsning. Det betyder att i surkål finns det mer vitaminer än i färska och absorberas bättre.

Det är mycket viktigt att veta att smältbarheten av vitaminer påverkar deras kompatibilitet. Vissa ämnen är i god kontakt och kompletterar varandra, medan andra hindrar kroppen från att assimilera, blockera dess antagonister. Genom att konsumera antagonistiska ämnen gör du ingenting för att skada din hälsa, men du hjälper inte heller. I det här fallet kommer du helt enkelt att använda en napp, eftersom vitaminerna i kroppen helt enkelt neutraliseras. Speciellt många antagonister har vitaminer B12, kalcium och järn.

Slutligen påverkas också smältbarheten av vitaminer av den tid då du tar dem. Det är bäst att använda vitaminer på morgonen, och inte på kvällen, när kroppen redan är trött och gör sig redo för sängen. Och glöm inte att göra det med måltider. Absorptionen av vitaminer blir bättre, som kosttillskott.

Bland de olika vitaminerna och mikroelementen i farmakologin utstrålar ämnen i grupp B. Dessa är tiamin, riboflavin, cyanokobalamin, pyridoxin, biotin, nikotinsyra och folsyra. Farmakologi erkänner att dessa substanser inte bara är biologiskt aktiva, men klassificerar dem som läkemedel med medicinsk verkan. Namnen på B-vitaminerna i ampullerna är olika. Du kan bekanta dig med dem i den här artikeln, samt lära dig om principerna för deras handling, kontraindikationer och biverkningar från receptionen.

Intressanta fakta om B-vitaminerna

De personer som ofta följer strikta dieter och gillar att ordna medicinsk fastning är mer benägna att diagnostiseras med riboflavin och tiaminbrist. Med dålig näring är detta det oundvikliga resultatet.

Det rättvisa könet lider av en brist på denna grupp av vitaminer flera gånger oftare än män. Därför behöver de två eller tre gånger om året som en förebyggande åtgärd för att anordna en dos av injektioner av vitaminer i grupp B i ampuller (vars namn presenteras strax nedan).

Cyanokobalamin, pyridoxin och tiamin (respektive vitamin B12, B6, B1) absorberas praktiskt taget inte i mag-tarmkanalen. För att uppnå ett terapeutiskt resultat är det därför nödvändigt att använda antingen de kombinerade injektionspreparaten eller injicera varje vitamin separat intramuskulärt.

Vitamininjektioner är smärtsamma. För att minska obehag från injektionen måste du slappna av skinkan och tänka på något distraherat. Då kommer injektionsprocessen att ske med ett minimum av smärta.

Indikationer för användning. Varför behöver vår kropp dessa ämnen?

Fördelarna med denna kategori av vitaminer är svåra att överskatta. Inte undra på variationen av vitaminer och mineraler, denna grupp erkändes som ett läkemedel, och inte ett biologiskt aktivt additiv.

Indikationer för användning av vitamin B i ampuller (namn och beskrivning av varje verktyg kommer att presenteras nedan):

 • störningar i centrala nervsystemet;
 • sömnlöshet och sömnproblem av någon etiologi
 • mental retardation hos barn
 • försenad psyko-talutveckling hos barn;
 • några psykiatriska diagnoser
 • störning av den vestibulära apparaten;
 • kronisk alkoholism och narkotikamissbruk
 • dermatit och andra hudsjukdomar;
 • alopeci (alopeci) hos män och kvinnor.

Varje enskilt vitamin eller läkemedel är i större eller mindre omfattning i förhållande till var och en av dessa sjukdomar.

Tiaminpreparat i ampuller och deras fördelar

Tiamin, eller vitamin B1, är bränslet för det mänskliga centrala nervsystemet. Med tiden passerat kan detta vitamins runda spara vitaliteten hos hundratusentals nervceller (neuroner). Och ibland även återställa några redan förstörda.

Om det finns en brist på tiamin (detta kan ses i resultaten av ett blodprov, till vilket en neurolog skickar patienten för att ordinera behandling), då är det nödvändigt att punktera förloppet av preparatet "Tiamin Klorid". Det är billigt - ett paket med 10 ampuller på cirka femtio rubel. Drogen tillhör listan över vitala läkemedel för människor.

Efter tiaminens gång förändras patientens tillstånd: han blir mer glad, vitalitet läggs till, irritabilitet och ångest försvinner. Om det fanns problem med sömn eller sömnlöshet, blir de mycket mindre uttalade. Dessutom har tiamin en positiv effekt på hudens kvalitet hos ungdomar. I vissa fall är det förskrivet av hudläkare från purulenta kokar, seborré, akne.

Läkemedel med cyanokobalamin

Vitamin B12 eller cyanokobalamin påverkar blodets sammansättning. Effektivt för att öka kroppens motståndskraft mot virus och infektioner. En fördelaktig effekt på processen med mitos och celldelning. Accelererar hår och spik tillväxt. Förbättrar hudens utseende. En kurs av cyanokobalamin är ett utmärkt förebyggande av utvecklingen av purulent furunkulos.

Cyanokobalamin kan tas i form av kapslar och tabletter, och sätta skott i gluteus maximus eller lår. Tabletter, som innehåller tillräcklig cyanokobalamin:

 • "Doppelgerts aktiv" (vitaminer från grupp B);
 • Alphabet Classic;
 • Vitrum Classic;
 • «Perfekt";
 • "Animal pack" (vitaminer för idrottare).

När det gäller injektionsformen kan du använda läkemedlet "Cyanokobalamin", i förpackningen som det finns tio ampuller med en rödaktig vitaminlösning. Eller prova de kombinerade preparaten för intramuskulär injektion - "Neuromultivit", "Kombilipen".

Pyridoxin i form av injektioner: fördelarna och skadorna

Vitamin B6, eller pyridoxin, anses vara en skönhet vitamin. Kan förhindra skallighet (utom när alopeci utlöses av hormonella problem) och hudproblem. Dermatologer ordinerar ofta en kurs av pyridoxin i ampuller med furunkulos, psoriasis, dermatit av olika etiologier, akne. Injektioner är mycket smärtsamma, men för resultatets skull är det värt att lida.

Pyridoxin i ampuller kan köpas på apotek utan receptbelagda läkemedel. Kostnaden för ett paket (tio ampuller) är ungefär femtio rubel. Läkemedlet tillverkas av många inhemska läkemedelsföretag.

Tyvärr orsakar omkring 15% av den vuxna befolkningen en allergisk reaktion. Detta är det mest problematiska vitaminet i grupp B, vilket ofta provar klåda och urtikaria. Efter avbrytande av injektioner eller piller försvinner symtomen omedelbart. Så personer som är benägen för allergiska reaktioner bör vara försiktigare med pyridoxin.

Användning av riboflavin i ampuller

Vitamin B2, eller riboflavin, är ledaren bland sina kamrater på fördelaktiga egenskaper. Detta läkemedel har följande indikationer för användning:

 • keratit, irit, konjunktivit
 • purulent furunkulos, dermatit, eksem, psoriasis, akne;
 • viral hepatit;
 • berusning med missbruk av alkoholhaltiga drycker;
 • kronisk cholecystit
 • kronisk leversjukdom
 • endokrina sjukdomar;
 • myopi, astigmatism;
 • sjukdomar i nervsystemet.

Patienterna är ofta förvånad över att riboflavin är ordinerat för leversjukdomar. Faktum är att detta vitamin har en mycket fördelaktig effekt på cellerna i detta organ, vilket förhindrar fettåterfödning.

Av alla andra B-vitaminer för barn är riboflavin det mest fördelaktiga. Det är bäst att använda det i injektionsformen, eftersom detta ämne inte absorberas fullständigt från kapslar och tabletter. Oavsett ålder måste du använda minst en ampoule per dag, vilket motsvarar 50 mg riboflavin.

B-vitaminer hos ett barn kan utlösa allergiska reaktioner. Därför bör du konsultera din läkare innan du använder det och bestämma den optimala varaktigheten av administrering och dosering.

Nikotinsyra i form av injektioner

Detta ämne hör också till vitaminer i grupp B och ingår i många kombinerade injektions-komplex. Nikotinsyra används vid behandling av följande tillstånd:

 • alopeci (alopeci) hos män och kvinnor;
 • purulent furunkulos, dermatit, eksem, psoriasis, akne;
 • myopi, astigmatism;
 • fetma;
 • försenad psyko-talutveckling hos barn;
 • huvudskador
 • kronisk alkoholism och narkotikamissbruk.

Apoteket kan köpas utan receptbelagt läkemedel, där tio ampuller. Nikotinsyra administreras på vanligt sätt till gluteus maximus eller lår. Kostnaden för ett läkemedelspaket är cirka hundra rubel.

Nikotinsyra stimulerar perfekt blodcirkulationen av huvudet och den övre delen av kroppen, så efter injektionen kan stickningar uppstå i ansiktet, axlarna, nacken. Var inte rädd för denna effekt. Tvärtom indikerar det att för närvarande leder blodbanan näringsämnen och spårämnen till alla hörn av kroppen.

"Kombilipen" - vitaminer från grupp B i ampuller

Namnet på detta läkemedel är sällan bekant. Under tiden är detta ett av de mest effektiva och billiga kombinerade injektionsmedicinerna, som omfattar hela B-vitaminerna.

"Kombilipen" innehåller 1 ml:

 • 50 mg tiaminhydroklorid;
 • 50 mg pyridoxinhydroklorid;
 • 500 | ig cyanokobalamin;
 • 10 mg lidokain;
 • natriumhydroxid;
 • kaliumhexacyanoferrat;
 • vatten för injektion.

Lösningen för injektioner "Beviplex" har en liknande komposition. Till priset av "Combilipen" och "Beviplex" är ungefär samma. Beviplex kommer att behöva köpa ytterligare vatten för injektioner och självständigt späda pulvret inuti ampullerna. Injektioner är mycket smärtsamma. Bland fördelarna med "Beviplex" är det nödvändigt att notera att det inkluderar riboflavin, som saknas i Kombilipene.

Neuromultivit är den mest populära injicerbara beredningen av B-grupp vitaminer.

Läkemedlet produceras utomlands, det beror på dess relativt höga kostnad. Formutsläpp: ampuller för injektion och kapslar för oral administrering. Neurologer ordineras vanligtvis injektioner, så det absorberas bättre.

En ampull innehåller:

 • tiaminhydroklorid 100,00 mg;
 • pyridoxinhydroklorid 200,00 mg;
 • cyanokobalamin 0,20 mg.

Som framgår av kompositionen innehåller läkemedlet inte riboflavin - det måste tas i tillägg i piller eller prick.

"Milgamma" och "Trigamma": Vad är skillnaden

Milgamma är ett komplext läkemedel för behandling av sjukdomar i nervsystemet, muskuloskeletala systemet. Komplexet innehåller neurotropa föreningar, som är de viktigaste aktiva ingredienserna: tiamin, pyridoxin, cyanokobalamin. Enligt instruktionerna för användning till "Milgamma" kan intramuskulär injektion utveckla allergiska reaktioner mot läkemedlets komponenter.

I samband med utländsk produktion är kostnaden för "Milgamma" ganska hög. Neurologer rekommenderar ofta att ersätta detta läkemedel med billiga ryska-made motsvarigheter, till exempel Trigamma, Combibigen, Beviplex.

Sammansättningen av Trigamma är inte på något sätt sämre än Milgamme, och det är lönsammare att köpa det inhemska läkemedlet till kost.

"Neyrobion" - B-vitaminer i ampuller

Navnet på detta läkemedel rapporterar omedelbart att det är neuroaktivt. Oftast avläses detta läkemedel i ampuller av neurologer till sina patienter med sömnlöshet, ökad ångest, irritabilitet. Det är också effektivt vid smärta som orsakas av osteokondros.

Lösningen för injektioner "Neurobion" innehåller hela komplexet av vitaminer i grupp B, med undantag av nikotinsyra och riboflavin. Detta är en stor motsvarighet till den dyrare neuromultivit. Neurobioninjektioner är ganska smärtsamma när de injiceras, så att 0,1 mg lidokain kan samlas in i en spruta - detta kommer att minska smärtaintensiteten. Läkemedlet ska administreras intramuskulärt - i gluteus maximus eller lår.

"Blagomax": fördelarna och skadorna

Detta läkemedel är biologiskt aktivt, inte ett läkemedel. används som kosttillskott till mat - en extra källa till vitaminerna B2, B3, B5, B6, B9, B12 och inositol (B8).

"Blagomax" är ett komplex av vitaminer i grupp B, vilket kommer att hjälpa både elever och skolbarn under intensiv undersökningsperioden och den äldre personen under ångest. Utbudet av effekter av detta kosttillskott är brett: det ordineras för osteokondros, demens och kognitiv försämring. "Blagomax" - ett komplex av vitaminer i grupp B, som har praktiskt taget inga biverkningar och kontraindikationer.

Mat rik på B-vitaminer

Om du tar kosten till det ideala, kommer det inte att behövas piller eller injektioner. Vilka livsmedel innehåller B-vitaminer:

 • kyckling och vaktelägg
 • nötter: jordnötter, mandel, pistaschmandlar;
 • nötköttlever
 • kalkon kött
 • torsk;
 • spenat och selleri.

Nutritionists rekommenderar att biff lever och tunga rätter i din kost - detta kommer att bidra till att förebygga utvecklingen av en brist på nästan alla B-vitaminer.Nästa Artikel
Hur räta ut håret med curling