Skabb på huvudet - orsaker och behandling


Skabb på huvudet kan klia, se äckligt, orsaka obehag och ångest. Repor brukar förvärra tillståndet och öka sannolikheten för infektion.

I många fall försvinna hårbotten på egen hand eller som ett resultat av användningen av farmaceutiska preparat. I de flesta fall är de inte ett tecken på en allvarlig sjukdom. Om du inte kan bestämma orsaken till att ett skurv på hårbotten uppträder eller om hårbotten är försämrad eller att infektion har inträffat, var noga med att konsultera en läkare.

Vilka är de vanligaste orsakerna till hårbottenproblem? Låt oss se.

Kontakt dermatit

Kontaktdermatit är en allergisk reaktion i huden på något som du har berört. Hälso- och skönhetsprodukter som schampo, hårfärg eller smycken kan orsaka allergisk reaktion. Vissa material, såsom latex, kan också leda till oönskade reaktioner. Kontakt med löv av lövmurgröna eller gift ek kan leda till det. Du kan få en dålig reaktion om giftiga ämnen som batterisyra eller blekmedel kommer i hårbotten.

En allergisk reaktion kan leda till torra områden i hårbotten som kan klia eller känna en brännande känsla på dessa ställen. Om du kliar på dessa områden kan det orsaka blödning och skur på huvudet. Skinnet på huvudet ska rengöras av sig själv, men i händelse av infektion eller om de drabbade områdena blir mer smärtsamma och ökar i storlek, var noga med att konsultera en läkare. Om din hud reagerar på samma sätt som olika stimuli, fortsätt att undvika kontakt med dem, på grund av att allergiska reaktioner kan öka vid upprepad kontakt med allergener. Detaljer om kontaktdermatit + bilder, se här - Kontaktdermatit: orsaker, symtom, behandling, foton.

Seborrheisk dermatit (mjäll)

Seborrheisk dermatit är en hudsjukdom som också kan manifestera sig i hårbotten. Symtom på denna sjukdom är klåda, skalning och scabs och scab på huden. De drabbade områdena blir krossade, vanligtvis vita eller gula.

Orsaken till denna sjukdom är inte tydlig, men det har ingenting att göra med renlighet. Du kan tvätta håret varje dag, men mjäll kommer fortfarande att finnas. Även nyfödda kan få det (seborrheisk dermatit). Denna sjukdom är inte smittsam och är vanligtvis inte ett tecken på dålig hälsa. Tyvärr kan elimineringen av mjäll och skur på huvudet ta lång tid. I vissa fall kan seborisk dermatit vara ett livslångt problem, vars symptom uppträder och går bort.

Du kan köpa speciella medicinska schampon och salvor för att behandla mjäll. Om de inte hjälper, kontakta din läkare för att ordinera vissa receptbelagda läkemedel för dig. Några av dessa läkemedel kan ha biverkningar, så var noga med att läsa noggrant igenom bruksanvisningen och följ rekommendationerna. Läs mer om seborrheisk dermatit här - Seborrheic dermatit: orsaker, symtom, behandling, foto.

Psoriasis i hårbotten

Psoriasis är en autoimmun hudsjukdom som kan manifestera sig i olika delar av kroppen. Det kan leda till utseendet på täta, konvexa plack på huden, täckt med silvergråt scabs, inte bara genom hela kroppen utan också på hårbotten. Milda former av denna sjukdom kan ofta behandlas framgångsrikt med ett speciellt schampo som är utformat för att behandla hårbotten och lindra klåda. Om schampon inte hjälper, eller om ditt tillstånd förvärras, kontakta en läkare. Svåra fall kan kräva systemisk behandling med oral medicin eller injicerbara steroider. Om, förutom att ett skur på huvudet uppträder, åtföljs sjukdomen av en ökning av lymfkörtlar kan antimikrobiell behandling vara nödvändig. Läs mer om psoriasis på huvudet.

Seborréisk eksem

Med seborréisk eksem blir hårbotten irriterad, rodnad och fläckig. Ett tjockt lager av skur på huvudet kan klia och orsaka stora besvär. Inflammation i seborréisk eksem kan bidra till att det sprider sig mot ansiktets, nackens och huden bakom öronen. I allvarliga fall kan denna sjukdom också spridas till andra delar av kroppen. Orsaken till seborisk eksem är inte känd. Eksem behandlas vanligtvis med speciella terapeutiska schampon som hjälper till att eliminera skalor. Du kan också använda olika mediciner i form av salvor, som också kan vara användbara vid behandling av denna sjukdom. Detaljer om seborrheic eksem + foton, se här - Seborrheic eksem: orsaker, symptom, behandling, foton.

Red lichen planus

Lichen planus är en sjukdom där röda eller lila stötar dyker upp på huden. När det framträder i hårbotten kallas det Lichen Planopilaris. Skada på hårbotten kan leda till permanent ärr och håravfall (alopeci).

Denna sjukdom kan påverka någon person, men det förekommer vanligtvis hos medelålders människor. Lichen planus kan ibland diagnostiseras i utseende. En hudbiopsi kan bekräfta diagnosen. Ibland går den här sjukdomen av sig själv, men den kan också vara närvarande i människor i många år.

Behandling innebär vanligtvis användning av kortikosteroida salvor eller steroider som tas oralt. I vissa fall kan injicerbara steroider vara mer effektiva. Underlåtenhet att behandla Lichen Planopilaris kan resultera i permanent håravfall. Antihistaminer kan hjälpa till att klara av klåda. Du kan läsa mer om lichen planus här - lichen planus: ett foto från en person, behandling, orsaker och symtom.

Ringmask i hårbotten

Ringorm är en svampinfektion som påverkar huden, håraxlarna och hårbotten. Symtom inkluderar klåda och skaliga fläckar. Ringorm påverkar oftast barn och är ganska smittsam. Det behandlas med orala svampmedel och medicinska schampon. Brist på behandling för ringorm, kan leda till svår inflammation, ärrbildning och irreversibel håravfall. Läs mer om ringorm här - Ringorm: orsaker, symptom, behandling, förebyggande.

Huvudlöss (pedikulos)

Denna fruktansvärda obehagliga parasitsjukdomssjukdom är mycket obehaglig, men den goda nyheten är att löss inte tolererar sjukdomen och inte orsakar några allvarliga hälsoproblem. Om din hårbotten påverkas av löss känner du förmodligen något som rör sig längs det, liksom klåda. Om du skrapar din hud för mycket, kommer du att repa den, vilket så småningom kommer att leda till en skur på huvudet. Detta kan så småningom leda till infektion.

Om någon i din familj har löss, ska alla som har varit i nära fysisk kontakt med honom kontrolleras. Löss kan behandlas med specialutvecklade produkter som säljs på apotek.

Några mer bra nyheter - löss lever inte länge efter att de har fallit eller tagits bort från huvudet. De börjar dö om de inte har något att äta i två dagar.

Två dagar före behandlingens början måste du rengöra och behandla alla sängar, kläder och möbler som kan få löss från en smittad person. Använd hett vatten för tvätt och värmeånga för bearbetning av möbler. Kombiner och andra tillbehör kan blötläggas i varmt vatten i 5 till 10 minuter. Du kan läsa mer om pedikulär på denna sida - Pedikulos (huvudlöss): behandling, förebyggande, försiktighet.

bältros

Orsaken till bältros är samma virus som orsakar kycklingpox. När du har haft vattkoppor förblir viruset vilande i kroppen. Om han blir aktiv blir personen sjuk med bältros. Viruset påverkar främst huden på kroppen, men det kan också påverka hårbotten, på vilken scabs bildas. Bältros ser ut som små blåsor som blir gula och bildar en skorpa som finns på huden i upp till två veckor. En bältrosutslag kan vara mycket smärtsamt. Denna sjukdom kan också orsaka huvudvärk, ansiktsnervlamning och många andra negativa symtom och effekter. Symtom kan vara i en månad. Behandling kan innefatta användning av antivirala läkemedel, smärtstillande medel och salvor. Du kan läsa mer om bältros här - Bältros i en person: symptom, behandling, foto.

Eosinofil follikulit

Eosinofil follikulit i huden och hårbotten tenderar att påverka människor som har ett försvagat immunförsvar. Symptomen på denna sjukdom är utseendet av sår som kliar, blir betent och fyller med pus. När såren läker, lämnar de bakom mörka fläckar på huden. Skabb på huvudet som härrör från denna sjukdom kan öka i storlek, sprida sig till närliggande områden och återfå. Det finns olika medicinska schampon, krämer och orala läkemedel som kan hjälpa till att kontrollera och lindra symtomen på eosinofil follikulit. Du kan läsa mer om eosinofil follikulit här - Eosinofil follikulit: orsaker, symtom, behandling.

Tala med din läkare

På grund av det faktum att orsaken till utseende av en skorpa på huvudet är ganska mycket, är det extremt viktigt att förstå den verkliga grunden till ditt problem så snart som möjligt. Om du har frågor om din hårbottensjukdom eller vill börja behandlingen, tala med din läkare.

Sår förekommer på huvudet och kliar: vad ska man göra, vad man ska behandla

Kanske är många av oss bekanta med situationen när hårbotten är kliande och fläckig. Men inte alla vet att sådana manifestationer kan vara symptom på ett antal sjukdomar, som inte kan ignoreras.

När det patologiska tillståndet utvecklas uppträder sår i hårbotten, vilket är konsekvenser av repor. Dessa platser kan lätt infekteras, vilket leder till utveckling av purulenta processer i form av dermatit och pyogen streptoderma (en infektionsinflammatorisk sjukdom med purulenta skador på huden). Därför bör den resulterande klåda och skalningen behandlas omedelbart, vilket i framtiden kommer att möjliggöra för att undvika utveckling av hälsoproblem och hjälpa till att återställa håret till ett vackert utseende.

Kliande huvud och sår förekommer: orsaker

I de flesta kliniska fallen klipper en vuxen eller ett barn på huvudet, och sår förekommer på huden på den håriga delen av det som ett resultat av olika dermatologiska problem. Att veta de viktigaste symptomen på sådana sjukdomar och orsakerna till deras utveckling kan man bedöma graden av komplexitet i den patologiska processen och tilldela den mest korrekta behandlingen av problemet.

Seborrheisk dermatit

Sjukdomen är bland de kroniska sjukdomarna och provoceras av svampar av släktet Malassezia, som börjar aktivt reproducera och visa aggressivitet under vissa förhållanden, nämligen:

 • reducerad immunitet
 • skarpa hormonella förändringar i kroppen;
 • stressiga situationer
 • ärftlighet.

Detta patologiska tillstånd karakteriseras av utseende av kliande känslor och desquamation, vilka är områden med torr exfolierad hud. Med tiden är det repor på huvudet, vilket kan bli inflammerat och komplicerat av purulent infektion.

Hushållens kvalster

Ofta kliar huvudet mot sår med nederlag i huden med hushållens kvalster. Dessa parasiter lever i husdamm, fjäderkuddar, gamla möbler och liknande. Hushållsmider sätter sig huvudsakligen på hårbotten hos de patienter som inte ser tillräckligt på sig själva, ignorerar reglerna för personlig hygien eller lider av tillstånd som är förknippade med en minskning av immunsvaret.

Skador på hårbotten med dessa parasiter åtföljs av klåda och repor. I det här fallet kliar huvudet mer på natten när hushållens kvalster ökar. Ofta klagar patienterna till läkare att de i en dröm kammade huvudet mot blod, varefter den drabbade huden blir starkt inflammerad och blir smittad.

Eksem seborrheic

Människor som är benägna att seborrheisk dermatit är mottagliga för denna sjukdom. Eksem seborrheic diagnostiseras ofta hos unga män. Den patologiska processen är en smittsam komplikation av seborrheisk dermatit, främst orsakad av svampar eller streptokocker.

Förutom klåda och bränning definieras gulbruna papuler i patientens hår, som i slutändan spricker, kan oroa eller omvandlas till purulenta sår på huvudet.

psoriasis

Sjukdomen är av autoimmunt ursprung. Denna dermatologiska sjukdom lokaliseras huvudsakligen ovanför auriklarna, liksom i den främre och occipitala delen av huvudet, på nacken. Psoriasis manifesteras av aktiv skelning av huden som uppträder i förhöjda och hyperemiska områden. Som regel bidrar sjukdomsutvecklingen till svår stress eller kroniska sjukdomar med en svår kurs.

Vid det sista skedet av sjukdomen grovas de drabbade områdena av huden, med gråskalor och stora plack som bildar sig på dem.

microsporia

Bland andra namn på sjukdomen i medicinska referensböcker finns termer som "ringorm", trichofytos, ringorm, dermatofytos, favus, scab.

Denna sjukdom har ett mykotiskt ursprung och förutom uttalad klåda med skalning uppträder håravfall.

furunkulos

Huvudfruunkulos är en smittsam process som kännetecknas av utseende av purulenta utslag på ytan, som är benägna att slå samman i konglomerat och sprida sig snabbt till frisk vävnad.

Bränning, klåda och sår förekommer i sjukdomens initiala steg och ersätts senare av smärta i de drabbade områdena. Aktiv avskalning åtföljer sjukdomens eftergivningsperiod, när purulenta papuler regresserar och läker.

pediculosis

Pedikulos eller infektion i hårbotten med huvudlöss åtföljs av utseende av intensiv klåda i hårbotten och repor i samband med den.

Denna parasitiska sjukdom är mycket smittsam och diagnostiseras ofta hos barn som spelar i stora grupper (till exempel i dagis).

Kontakt med dermatit

Kontaktdermatit är en typ av allergisk reaktion som uppstår som svar på hårtvättmedel, tvättmedel, syntetiskt sängkläder, livsmedelsprodukter och liknande.

Med dermatit av allergiskt ursprung är hårbotten i regel mycket kliande och fläckig. Med tiden kommer sår från skrapa hår som är svåra att läka upp på ytan. Om huvudallergifaktorn inte elimineras, kommer den patologiska processen att utvecklas och sårytorna blir infekterade med bildandet av pyoderma-områden (purulenta hudskador).

Sår efter färgning, otillräcklig vård

Ibland, som en följd av hårfärgning, får kvinnor hudförbränningar i samband med felaktig vård eller underlåtenhet att följa instruktioner under proceduren. Detta framgår av det faktum att smärtsamma sår uppträder i hårbotten, vilket är svårt att läka. Det epidermala locket på den håriga delen av sådana kvinnor spricker med bildandet av sår, brännskador, vilket är full av skador på hårsäckarna och total håravfall.

Såren uppträdde på huvudet och kliande: vad man ska göra och hur man behandlar det. Drogterapi

Behandlingen av patologiska tillstånd som är förknippade med utseende av klådaförnimmelser, brinnande och repor, med flundring på huvudet beror helt och hållet på orsaken till utvecklingen av den huvudsakliga sjukdomen som provocerade förekomsten av problemet.

 • Vid allergi, för att eliminera symtomen på sjukdomen är det tillräckligt att utesluta den främsta provokationsfaktorn. Detta kan uppnås genom att normalisera kosten, välja allergivänliga hårvårdsprodukter och liknande. I svåra fall rekommenderar experter ett internt intag av antihistaminer (Claritin, Suprastin) i en mängd av 1 tablett 2-3 gånger om dagen.
 • Svampskador i huden behöver anti-mykotiska läkemedel. Antifungal apotekshampo är bra för att bekämpa klåda och skalning av huvudet. I synnerhet Nizoral, Sulsen. De har en uttalad skadlig effekt på svampar och sporer, tränger in i det övre lagret av huden och förhindrar smittspridning. Dessa hygienprodukter rekommenderas för att tvätta huvudet 2-3 gånger i veckan.
 • Vid bakteriell infektion i hårbotten administreras behandlingen genom tillsättning av antibakteriella läkemedel. Antibiotika ordineras huvudsakligen i piller, åtminstone - i injektioner. Mest vanliga är bredspektrummediciner som är känsliga för mest kända bakterier.
 • Behandlingen av pedikulär är för närvarande inte svår. I apotek kan du idag hitta ett stort antal sprutor och schampon som dödar parasiterna efter första gången. De mest populära är kemiska preparat baserade på dimetikon och cyklometon.

Det är läkaren som kan bestämma den sanna orsaken till sjukdomen och förskriva den enda korrekta behandlingen för att klara av klåda och skalning av huvudet.

Medicinska masker för skalning av hårbotten

Moderna specialister nekar inte effektiviteten hos vissa folkmedicinska medel vid behandling av tillstånd när huden på huvudet flingar och kliar. Ibland finns bland deras rekommendationer recept, bland annat speciellt populära helande hårmaskor, så att du kan återfuka huden och förhindra utvecklingen av klåda symptom.

Lemon-Olive Scalp Mask

För att förbereda masken måste du blanda olivolja och citronsaft i förhållandet 2: 1. Detta verktyg skyddar inte bara hårbotten perfekt, utan stimulerar även regenereringen, bidrar till snabb utmatning av döda celler, normaliserar blodmikrocirkulationen och förbättrar hårväxten.

Effekten av masken ökar om du lagar den i ett vattenbad. Den färdiga produkten ska appliceras på hårbotten, värma den med polyeten och en handduk. Efter 30 minuter ska den fuktgivande masken tvättas av med rent vatten och håret ska tvättas med ett terapeutiskt schampo med en neutral pH-medium.

Lin Olive Mask

Detta verktyg klarar perfekt hårdhet i hårbotten, förhindrar och behandlar avskalningen, liksom näring och förstärker hårsäckar, vilket bidrar till den intensiva hårväxten.

För att förbereda masken behöver du bara två ingredienser: linfrö och olivolja i lika stora mängder. De bör värmas upp i ett vattenbad. Den färdiga kompositionen ska appliceras i hårbotten med massagerörelser och lämna i 30 minuter. Efter vilket håret ska sköljas ordentligt med schampo.

Nourishing lökmask

Medlen hjälper till att hantera riklig avskalning. Det ger näring och eliminerar snabbt kliande hårbotten. Kompositionen har en uttalad antiseptisk effekt och förhindrar utvecklingen av en smittsam process i såren. Dessutom är lökmaskan en kraftfull stimulator för hårväxt, så det kan användas vid deras aktiva förlust.

Hackade lök ska placeras i en gasväska och pressa saften. Det är nödvändigt att gnugga det i hårbotten för att uppnå önskad effekt. Efter applicering av produkten, linda huvudet i en timme med en handduk. Det rekommenderas att tvätta av masken med ett schampo och den obehagliga lukten av lök kan neutraliseras genom att skölja håret efter proceduren med avkok av kamomill eller ekbark.

Hårbottenmask för havreflakor

Verktyget har en uttalad fuktighetsgivande, närande effekt, främjar regenerering av epitelceller och rengör huden försiktigt från föroreningar. Den är beredd på basis av växtbaserade avkok (till exempel kamille eller kalendula) med tillsats av några skedar av havregryn. Den färdiga kompositionen ska ha en uppslamningskonsistens, så du borde vänta tills flingorna sväller.

Den färdiga masken ska fördelas jämnt i hårbotten och lämna i 45-60 minuter. När den angivna tiden har gått, ska produkten tvättas av med ett schampo och håret får torka ut utan att använda en torktumlare eller en hårtork.

Problemet med klåda och fläckning av hårbotten är ett av de mest populära ämnena för diskussion i forum som är avsedda för hårets hälsa och omsorgen för dem. Idag möter varje andra invånare personligen dessa obehagliga känslor. Det är viktigt att komma ihåg att exfolierande fragment och sår på huvudet inte bara är en kosmetisk defekt som kan hanteras med köpta schampon. De sanna orsakerna till detta tillstånd kan vara dolda under masken av många sjukdomar. Därför är det inte nödvändigt att ignorera problemet, när symtomen på kliande av hårbotten uppträder, men omedelbart rådfråga en läkare och leta efter lämpliga sätt att lösa problemet.

På hudens skorpa kliar. Kork på huvudet hos en vuxen: orsaker och metoder för behandling.

Utseendet på scab på huvudet åtföljs av sådana obehagliga manifestationer som klåda, rodnad och inflammation i huden. Håret blir torrt och sprött, kan börja krypa ut. Detta orsakar ett stressigt tillstånd som kan bli kroniskt. Bara genom att känna orsaken till en sådan manifestation är det möjligt att snabbt bli av med skabbet.

skäl

På huvudet bildar en tät skorpa inte omedelbart, vid första symtomen som är förknippade med en viss sjukdom förekommer. Efter att huden på huvudet började klia och rodnad uppstod, separerade sårform, som över tiden slog samman i ett enda område av inflammation. Skälen till bildandet av jordskorpor kan vara:

Termisk eller mekanisk skada. Skabb på huvudet kan bildas på grund av vårdslös eller grov kamning, mycket frekvent användning av hårtork, brist på huvudbonader med plötsliga temperaturförändringar.

Brist på vitaminer. Utseendet på alla typer av akne och scabs på huvudet är möjligt på grund av obalanserad näring.

Microsporia. Denna hudinfektion är oftast smittade av barn och ungdomar från djur. Patogenen kan överföras via andra människors hattar, sängkläder och hushållsartiklar. Inkubationsperioden är upp till en vecka, under vilken skaliga runda eller ovala fläckar med tydliga konturer kan uppträda på huvudet. Håret blir skört och stubbarna kvar från dem blir täckta med svampsporer.

Favus (scab). Sjukdomen börjar med rodnad i hårbotten, på vilken små bubblor dyker upp. När sjukdomen fortskrider, blir den håriga delen täckt av formationer som kallas scutes. De bildar en hel med huden. Håret blir grumligt, blir torrt och tunt, på grund av vad som sticker ut i festerna och sedan släpper ut. Dessa manifestationer åtföljs av svår klåda.

Scabies kan också bilda en scab på huvudet. En sådan manifestation är sekundär. Det uppstår på grund av repor på de platser där scabiesmiten sätts in, eftersom det kan vara svårt att uthärda allvarlig klåda. "Underbara drag" eller spår är inte alltid möjligt att överväga på huvudet. Som ett resultat, när det uppstår en stark klåda, är det bättre att inte självmedicinera, men att kontakta en dermatolog för att installera orsaksmedlet.

Kontakt dermatit. I denna sjukdom kan en allergisk reaktion i huden manifesteras på grund av användningen av både en ny schampo och hårfärg. Påverkade områden på huvudet kan klia mycket. Om några ställen är repa, så dyker de senare på skott.

Seborrheisk dermatit. Denna sjukdom är kronisk. De symptom som uppträder är klåda och flaking av de drabbade områdena. På hårets täckta yta kan skott och skott bildas.

Psoriasis. Autoimmun hudsjukdom, som manifesterar sig, inklusive på huvudet. Konvexa, täta plackstrukturer kan förekomma, vilka är täckta med gråskott.

Skälen som orsakar utseende av ett skur på huvudet ganska mycket, det kan till och med vara problem med matsmältningssystemet. I detta avseende är det nödvändigt att bestämma den specifika grundorsaken till en sådan manifestation, och därefter fortsätta behandlingen. Ofta är det inte möjligt att göra det utan att besöka en specialist.

behandling

Användningen av mjällschampo med utseende av skur på huvudet kan bara ge en kortvarig effekt. Samtidigt har den inte den minsta effekten på allergier, skabbmider eller svåra former av autoimmuna sjukdomar. Metoder för behandling och förebyggande beror endast på den diagnostiserade sjukdomen:

Som en profylax för mikrosporia utförs rutinmässiga inspektioner i barngrupper, de upptäcks också, fångas och omedelbara djur behandlas vidare. Vid frisör är det nödvändigt att desinficera instrumentet ordentligt. För behandling används sådana salvor som svavel, Terbizil eller Thermicon, krämer och schampon. Lokal terapi kan användas i upp till flera månader för att bli av med infektionen.

Ofta utförs behandlingen av favus på ett sjukhus. För detta ändamål används både desinfektionsmedel och svampsalvor eller krämer (Mikospor eller Bifospor) och jämn strålbehandling. Irunin och Batrafen salva kan ordineras som generella läkemedel.

Vid behandling av skabb kan man använda flera typer av terapi. Drogbehandling är dock mest effektiv. Bland de mest effektiva drogerna är svavelsalva, bensylbensoat, Spregal, Crotamiton och Wilkinson salva. Dessa läkemedel har kontraindikationer, och därför är det nödvändigt att samråda med en specialist innan de används.

Olika schampo, lotioner eller krämer används för att behandla seborrheisk dermatit. I mer avancerade fall kan läkemedel ordineras i tablettform.

Vid utveckling av svåra former av autoimmuna sjukdomar kan inte bara orala droger användas utan även injektioner med steroidläkemedel.

I många fall, för behandling av skur på huvudet, kan populära metoder ge ovärderligt stöd. För att kunna använda dem utan rädsla för en negativ reaktion av din egen organism bör du rådfråga din läkare.

Såren och såren på huvudet, dolda under håret, i början ger inte något särskilt larm i en person. Det är inte alltid möjligt att titta på dem utan hjälp, och det du inte ser är inte särskilt störande. Ur en estetisk synpunkt är det som regel inga problem. Allvarliga smärtsamma känslor också.

Med detta tillvägagångssätt börjar personen ljuda när situationen "går ur kontroll" - det drabbade området kliar mycket, de drabbade områdena ökar. Det är klart att tiden saknas och mycket mer ansträngning spenderas för att återställa hälsan än vad som krävs i de tidiga skeden av sjukdomen.

Undersökning av en läkare i sådana situationer är först och främst nödvändig för att göra en noggrann diagnos och börja en kompetent behandling. Överraskande, men ett faktum: i 85 procent av sår och sår på huvudet är sjukdomar hos patientens inre organ, såsom mage eller tarmar, skyldiga.

Utan speciell kunskap för att identifiera ett sådant förhållande är det inte möjligt. Och det kan också vara misslyckanden i immunsystemet, en allergisk reaktion eller konsekvenserna av en stark känslomässig chock.

Spekteret av hudproblem är också mycket brett:

 • kroniska sjukdomar (psoriasis, eksem);
 • infektioner (för deras aktivering är ett ganska litet sår på huvudet);
 • virala sjukdomar;
 • svamp (beröva olika typer)
 • överträdelse av talgkörtlarna (seborrhea).

Seborrheisk dermatit är obehaglig, inte bara med klåda, men också med yttre manifestationer - mjäll, som även de nymodiga dyra rättsmedel inte klarar av. Experter säger att förekomsten av seborré inte är direkt relaterad till hygien, vilket innebär att saken inte alls är i schampans kvalitet utan i den specifika sjukdomen som kräver en medicinsk snarare än en dekorativ metod.

En ännu allvarligare sjukdom är psoriasis. Trots det stora antalet annonser som förmodligen garanterar hundra procent framgång, finns det inga universella droger som kan rädda mänskligheten från detta problem. Bland läkare är denna avhandling populär: den som hittar botemedel mot psoriasis kommer att tilldelas Nobelpriset.

Konvexa plack som är karakteristiska för denna sjukdom verkar inte bara på huvudet, men också på olika delar av kroppen. Sjukdomen har ofta en säsongsbetonad natur och ett annat flödesmönster - svårt och lätt. Patienten är bokstavligen utmattande svår klåda. Kombinera ömma fläckar, en person kan skada huden tills blod uppträder.

Eksem är en kronisk sjukdom. Dess tecken är röda fläckar, mjäll, klåda. Om du inte omedelbart vidtar nödvändiga åtgärder kan det spridas inte bara i hårbotten utan också på ansiktet.

Avlägsna en platt röd diagnostiseras av närvaron av karakteristiska kottar av röd och violett färg på huvudet. Oftast ökar sjukdomen äldre människor, och om behandling inte tas allvarligt, lämnar den en påminnelse i form av ärr. Dessutom framkallar sjukdomen håravfall.

Främja bältros i sina yttre tecken något som påminner om vattkoppor, därför kan förvirra oerfaren diagnostiker. Blåsorna torkar gradvis upp och bildar en kliande skorpa på hårbotten.

Ringorm är särskilt farligt på grund av dess smitta. Sår har vanligtvis ett stort utbredningsområde. Sjukdomen åtföljs av håravfall.

En sjukdom som kallas "eosinofil follikulit" uppträder i form av sår - först är det finnar, och sedan röda ömma fläckar, förutom med suppuration. Därefter bildas scabsna. Patienter lider av klåda mycket, ständigt kammade ömma fläckar och därigenom öka sårets spridningsområde.

När det gäller vården kan till och med den mest försiktiga personen få stora problem på huvudet (bokstavligen och figurativt), om han till exempel förvärvar ett schampo innehållande ämnen som orsakar allergier. Detta gäller även för masker, balm, hårfärg.

Hur och vad ska man behandla?

Dermatologer och trichologer är engagerade i behandling av sjukdomar som orsakar utseendet på olika sår och sår på huvudet. Förutom visuell inspektion och olika tester används tester också för att kontrollera kroppsreaktionen men möjliga allergener.

läkemedel

Drogbehandling, som regel, består av läkemedel som förstärker och antimykotiska, liksom olika medel för "fokal" effekter. Dessa kan vara:

I svåra fall används antibiotika, bruket varar vanligtvis från två veckor till en och en halv månad. Dessutom är det ibland nödvändigt att förskriva läkemedel som återställer tarmmikrofloran, avlägsna olika toxiner från patientens kropp. Om den skyldige oroar allergier, föreskriver läkaren antihistaminer.

Och eftersom problemen i hårbotten ofta är förknippade med det allmänna försvagade tillståndet i kroppen, rekommenderar läkaren till sina patienter olika vitaminer, bioaktiva tillskott och preparat som innehåller nödvändiga uppsättning spårämnen.

Här är några läkemedel som direkt påverkar hårbotten (läkaren ska göra avtal):

 • esdepalletrin (behandlar scabs, eliminerar klåda, är effektivt vid bekämpning av hushållsmider);
 • Valkinsons salva (kliar och skott övervinns, men det är giftigt och kan därför inte användas för att behandla barn).
 • Crotamiton (läkemedlet släpps i form av en emulsion eller gel, det är mycket effektivt men kontraindicerat hos barn och gravida kvinnor);
 • spregal (eliminerar irritation, säker för barn).

Folkmekanismer

Olika sår har långt och effektivt behandlats med hjälp av folkmedicin, med en rik arsenal av medicinska växter. En av "ledarna" i detta fall är celandine. Dess färskjuice är ganska aggressiv, det kan orsaka hudbrännskador, så traditionell medicin rekommenderar att man använder celandine som avkok eller utspätt med vatten (i förhållandet 1: 1) juice. Sår behandlad med celandine, och efter en halvtimme - havtornsolja (du kan ersätta den med calendulaolja).

Här är några fler alternativ för användningen av växtmaterial för behandling av hårbotten:

 • smörjsår "puree" av vilda jordgubbar;
 • dandy decoction;
 • lotioner från aloe juice;
 • hår sköljning, förberedd från garnets stativ.

Det finns också ganska oväntade medel, som ändå har passerat tidens test. Till exempel en blandning som består av lika stora tomatsaftar (kokt personligen) och vegetabilisk olja.


Detta verktyg appliceras på problemområdena i huden tre gånger om dagen. Och du kan behandla scabs med bröd kvass. Det bör vara lite uppvärmt och fukta med kvassare i huden som behöver behandling.

Ett annat alternativ: att förbereda likheten av lardgrädde med tillsats av krossat svavel och en liten mängd salt. Förloppet av denna typ av folkbehandling utförs i fem dagar, läkningsmedlet appliceras på huden tre gånger om dagen.

Dessa medel är tyvärr maktlösa mot sådana allvarliga sjukdomar som psoriasis, olika typer av lava, eksem.

Cirkeln av "verktyg" som används av medicin i kampen mot olika sjukdomar i hårbotten expanderar ständigt. I dag utöver läkemedelsbehandling kan experter förskriva:

 • hirudoterapi (behandling med leeches);
 • mesotherapy (behandling med mineraler och vitaminer);
 • laserbehandling;
 • olika biokomplexbehandlingssessioner;
 • fysioterapi (vakuumbehandling, frysning, ultraviolett bestrålning).

Vad rekommenderas inte?
 • använd inte någon annans hårborstar och barrettes;
 • ha tvättat ditt huvud, skölj håret med avkok av medicinska växter (kamomill, tåg, nässla och andra) varje gång;
 • kasta svampprovokerande ploeks, strykjärn, tång som är osäkra för huden;
 • Undvik stress, de hämmar hela kroppen, och i första hand - huden;
 • ät en balanserad diet, inte glömma om vegetabiliska (mycket viktiga för hår) fetter;
 • Var försiktig vid kontakt med djur, tryck inte dem på ansiktet och huvudet.


För att framgångsrikt kunna hantera sår som uppträder på huvudet, sår, inflammationer, borde det inte vara som en struts som i fall av fara döljer sitt huvud i sanden. Problem kommer tyvärr inte att försvinna någonstans om du bygger en vacker frisyr, använder en peruk eller försöker täcka upp de problematiska hudområdena med en tonkräm.

Var inte lat för att söka hjälp från en läkare och kom ihåg: en sjukdom som fångats i tidiga skeden är inte så hemsk fiende som det blir "i livets bästa".

Den moderna världen erbjuder människan många förutsättningar för utveckling och en trevlig tidsfördriv. För att få tid till allt och överallt, glömmer folk ofta att få tillräckligt med sömn, äta rätt, spela sport.

Allt detta är en faktor som framkallar hudsjukdomar som. En särskilt obehaglig manifestation av denna sjukdom är bildandet av mjäll med en skorpa på huvudet. Det är värt att komma ihåg att mjäll inte dyker upp från någonstans och kan signalera förekomsten av allvarliga kränkningar i kroppen!

Orsaker till

Den främsta orsaken till utseende av mjällkorrosor, liksom andra sjukdomar i huvudets hud, är en jästsvamp, vars befolkning ökar på grund av olika faktorer. Sjukdomen i sig tolkas som föråldrade celler i epidermis.

Med det normala funktionen hos alla kroppssystem sker sköljning i acceptabla mängder och på grund av den dagliga tvätten av hår och hårbotten är det nästan aldrig märkbart. Men om kroppen genomgår kränkningar inträffar processen med celldöd mycket intensivt.

Resultatet är att en person observerar ett sådant fenomen som mjäll. Om det emellertid inte bara finns en ökad befolkning vitt skalor, men en mjäll på huvudet, ganska tät i struktur, är detta en signal om förekomsten av sjukdomar som seborrheisk dermatit eller psoriasis.

Det är anmärkningsvärt att, till skillnad från mjäll, dessa sjukdomar är inflammatoriska. De faktorer som påverkar bildandet av seborrheisk dermatit är:

 • konsumtion av rikliga feta, stekt och salt mat;
 • hormonella störningar som orsakas av graviditetsprocessen, klimakteriet, ovariesjukdom hos kvinnor och testikulär tumör hos den manliga delen av befolkningen;
 • Förekomsten av en stor övervikt eller fetma
 • infektionssjukdomar;
 • försvagning av immunsystemet;
 • störningar i nervsystemet, som orsakas av stress eller överarbete;
 • sjukdomar i mag-tarmkanalen, som inte är infektionssjukdomar, såväl som metaboliska störningar;
 • endokrina störningar
 • överdriven konsumtion av alkohol och tobaksprodukter.

Den exakta orsaken till mjällens utseende på barken kan endast bestämmas av en specialist efter en fullständig diagnos av kroppen!

Symtom på seborrheisk dermatit är först och främst förekomsten av kliande känslor. Om problemet inte har identifierats i tid, ökar klåda och en vit mjällkorg visas. I avancerade skeden kännetecknas sjukdomen av närvaron av en bakteriell infektion.

Varning! Resultatet av en progressiv sjukdom kan vara riklig håravfall, vilket hotar med efterföljande skallighet!

Tyvärr är sjukdomar av denna typ inte benägna att självbehandling. Att bli av med seborisk dermatit och psoriasis kommer att komma till hjälp med farmaceutiska preparat och traditionell medicin.

Det är viktigt! Oberoende kan orsaka försämring, därför bör du först och främst konsultera en kvalificerad hudläkare!

Titta på bilden nedan för hur det ser ut som mjäll med en skorpa på huvudet av en vuxen:

Apotekets behandling

Hur bota mjäll i form av en skal på huvudet? På apotek kan du hitta många verktyg som syftar till att hjälpa till att behandla denna sjukdom till överkomliga priser. Bland dem, liksom droger för att behandla problemet från insidan och för lokal användning.

Särskilt populära är farmakologiska läkemedel, som inkluderar salicylsyra. Dess effektivitet vid behandling av seborrheisk dermatit beror på antiinflammatoriska egenskaper och förekomsten av desinfektionsverkan. Det mest kända läkemedlet är salicylsalva.

Drogens verkan dikteras av dess anmärkningsvärda egenskap att aktivt tränga in under mjällskiktet och minska det. Det rekommenderas att applicera detta läkemedel över natten.

Patienterna hade en aktiv terapeutisk effekt, i kombination med ett överkomligt pris.

Men salicylsalva, som alla droger, är inte utan brister. Bland befolkningen som behandlades med detta läkemedel observerades allergiska reaktioner i form av kliande känslor och utslag, och dessutom ökade kroppstemperaturen och förekomsten av smärta.

Kämpar aktivt med symtomen på seborrheisk dermatit och psoriasis är ett läkemedel som heter "Naftaderm". Det har en effekt som syftar till att påskynda vävnadsregenerering. Dessutom har läkemedlet ett antiinflammatoriskt, antipruritiskt och desinfektionsfenomen.

"Naftaderm" måste noggrant appliceras på problemet två gånger om dagen i 4 veckor. Patienter som behandlades med detta läkemedel noterade sin höga effektivitet, men var samtidigt inte särskilt nöjda med kostnaden (priset på produkten är ca 500 rubel). Vissa kategorier av behandling noterade utseendet på torr hud.

Du bör inte kringgå sidan och en serie kosmetika med namnet "Sqafan". Linjen i dessa kosmetika innehåller lotion och schampo mot stark mjäll.

Och viktigast av allt är denna serie droger syftar till att minska befolkningen i huvudfaktorn vid utvecklingen av seborrheisk dermatit - jästsvamp.

För de flesta patienter gav schampo och lotion kvalitetsvård, men vissa visade motsatt effekt. Dessutom var schampo och lotion ganska dyra läkemedel.

Keto plus shampoo kommer att bli en aktuell lösning för problem med hårsjukdomar i hårbotten. Den består av ketokonazol, som är känd för sina utmärkta antifungala effekter.

Patienter noterade att Keto Plus fullständigt klarar av uppgifterna och dessutom är effekten av användningen mycket längre än hos andra liknande läkemedel.

Men för vissa kategorier av befolkningen verkade priset för sådan behandling hög (priset på schampo är 300-400 rubel). Dessutom har vissa personer som fått behandling haft kliande känslor, irritationer, ökad torrhet eller fet hår. I undantagsfall observerades en förändring av krullarnas färg.

En favorit bland apotek är utan tvekan Sulsen produktlinjen. Kanske är dessa verktyg mest effektiva vid behandling av seborrheisk dermatit. Shampoo av det här varumärket riktar sig till processen för normalisering av talgkörtlarna, undertryckande en ökning av svampens tillväxt och eliminering av deras ytterligare reproduktion.

Dessutom har Sulsena en bra peeling effekt och förbättrar processen för regenerering av hudceller. Den stora fördelen med detta läkemedel är dess snabba verkan.

Trots allt är resultatet av schampon märkbart efter 3-4 användningar! På grund av bristen på individuella allergiska reaktioner på läkemedlets ingredienser.

För att uppnå maximal effekt bör behandlingen med schampo tillsättas och medicinsk pasta "Sulsena", koncentrationen av den aktiva substansen i vilken är 2%. Det bekämpar effektivt både manifestationerna av seborisk dermatit och psoriasis.

Det har en anmärkningsvärd effekt mot ökad överdriven talgproduktion. Förutom alla de åtgärder som shampoo har, hjälper medicinsk pasta till att accelerera hårväxten och stärker också krökningarna effektivt. Som ett resultat håret är inte bara härdat från insidan, men också avsevärt förbättrar deras utseende.

Lim "Sulsena" är inte utan mindre brister, som inkluderar allergiska reaktioner, irritation av huvudets hud och eventuell förändring av krullarnas färg. För att förhindra återkommande sjukdom är det nödvändigt att använda en förebyggande pasta "Sulsen" med en koncentration av aktiv substans som är lika med 1%.

Orala droger för behandling av seborrheisk dermatit är tabletterade medel, vilka ordineras beroende på den faktor som orsakade sjukdomen. Vanligtvis tas dessa läkemedel i kombination med användning av terapeutiska medel för extern användning.

Folkmetoder


Traditionell medicin utmärkte sig även vid behandling av hårbottensjukdomar. Dessutom har sådana metoder passerat tidstestet och har visat sin effektivitet av många generationer.

Högkvalitativ behandling som syftar till att bli av med seborrheisk dermatit, kommer att ha ett avkok av ekbark.

För att förbereda infusionen måste du ta matsked av krossad bark, häll kokande vatten i en mängd av 0,4 liter och håll det i ett vattenbad i 5 minuter.

Före användning, lägg till en tesked honung. Behandling med detta avkok görs genom att gnugga i hårbotten upp till tre gånger om dagen.

En mycket lätt att använda, men inte mindre effektivt sätt är att gnugga i hårbotten i Kombucha. Tillräckligt att göra denna procedur för en månad för att helt bli av med mjällkräftor.

Medicinsk salva kommer också att vara produktiv, som innehåller en matsked krossad gyllene whiskerblad och olivolja, ett rör av babycreme, en tesked av Valerian tinktur. Denna salva är nödvändig för att behandla lesionerna av seborrheisk dermatit. Det har en komplex terapeutisk effekt.

Det är viktigt! Innan du använder någon metod är det nödvändigt att testa för förekomst av allergiska reaktioner!

Behandlingskurs

Behandlingsperioden för sjukdomar i hårbotten, och i synnerhet om det finns en mjäll på huvudet, är rent individuellt och beror på patientens tillstånd. Det brukar sträcka sig från en månad till fyra. Processen kan accelereras om behandlingen utförs omfattande och regelbundet. Behandlingsförloppet kan vara långt, men ofta finns inga fall som inte svarar på terapi.

Det är värt att komma ihåg att sjukdomens återfall är möjligt, därför är det nödvändigt att vidta förebyggande åtgärder. Det är nödvändigt att korrigera mat och dåliga vanor, noggrant övervaka personlig hygien och kroppens tillstånd. Om en sjukdom upptäcks eller återkommer, är det nödvändigt att konsultera en läkare!

Seborrheisk dermatit är den främsta orsaken till utseende av korst på huvudets hud. Sjukdomen kännetecknas av inflammation i epidermis övre skikt. Processen åtföljs av bildandet av stora vågar. Ofta flyttar de till framsidan.

Varför syns en skorpa på huvudet?

En skorpa på huvudet är ett tydligt tecken på seborrheisk dermatit. Sjukdomen utvecklas gradvis. Först framstår riklig mjäll, sedan klåda, håret faller inte ut.

Den orsakande agenten av seborrheisk dermatit är Pityrosporum ovala. Dessa är svampar som lever på människans hud över hela världen. De manifesterar sig inte i saprofytisk tillstånd. När immuniteten faller ökar dock antalet svampar avsevärt. Experter noterar att skorpan i hårbotten bildas på grund av nedsatt cellregenerering, samt ökad fettproduktion.

För seborrheisk dermatit i sin avancerade form präglas av ljusare manifestationer. Detta är vanligtvis en skalning av en gulaktig eller rosa nyans längs kanterna av hårväxt, i öronkanalen, bakom auriklarna, runt näsan och ögonbrynen.

Faktorer av utveckling av seborrheisk dermatit och utseende av en skorpa på huden

Tillräcklig åtgärd på kroppen av predisponeringsfaktorer för utveckling av sjukdomen och aktiv formning av skorster. Faktorer kan fungera som bakgrundsjukdomar och den aggressiva effekten av skada.

- En av de typer av inflammation i huden. Det finns ett annat namn för denna sjukdom - seborrheic. I detta tillstånd, enligt statistik, är oftast unga människor. Toppåldern är 40 år. Men det finns patienter som är 1 år och 25 år gamla. Ofta är risken män. Det finns fall där förekomsten av seborrheisk dermatit var motiverad av uttalade geografiska särdrag, och forskare försöker knyta den till klimat och ras.

Seborrheisk dermatit påverkar hårbotten, ansiktshuden i ansiktet. Orsaken är den överdrivna koloniseringen i cellerna i svampen malassezia furfur. De är lämpliga lokalisering av talgkörtlarna. Vanligtvis bildas de på vissa områden:

Man tror att sebaceous körtlar är fokus för seborisk dermatit. Termen "seborré" översätts som salifiering. I sekretionen av talgkörtlarna representeras huvudsakligen fettsyror, kolesterol, kolhydratföreningar, alkoholer med hög molekylvikt. En liten andel av kompositionen representeras av vitaminer, salter, hormoner, bakteriedödande ämnen. När talg utsöndras från kroppen, går toxiner, antibiotika, jodföreningar, brom, salicylsyraföreningar och ett antal andra droger samtidigt.

Det tar bara en vecka för upp till 4-5 gram normal talg att stå på ytan av mänsklig hud. Det tillsammans med då skapar ett tunt vattenfettlager. Det skyddar huden och håret från att torka ut, deras elasticitet ökar, antibakteriella egenskaper aktiveras. 5-7 dagar räcker för att stoppa de antibakteriella egenskaperna, fett på ytan börjar sönderfalla och på grund av utseendet på deras sönderfallsprodukter uppträder kliande, börjar huden lida av irritation.

I sebumsammansättningen finns också fria och besläktade typer av fettsyror, proteiner, nukleotider. Detta är den bästa miljön för framväxt av mikrober, vilket också leder försörjningen och lämnar sönderfallsprodukterna. Som ett resultat skapas en viss mängd fria fettsyror, vilka är irriterande och komedogena. Komedoner orsakas av alltför stora mängder talg. Det kan inte avlägsnas från huden i tid, och porerna är blockerade.

För kontroll av talgkörtlarna är kroppens hormon:

endokrina och nervsystemet.

Det finns två typer av seborré - fet och torr. Oljig förekommer ofta när puberteten kommer. Det råder ingen tvekan om att epidermis påverkas kraftigt av strålningen av en elektromagnetisk egenskap. På grund av sådana effekter uppträder förändringar i den kemiska sammansättningen, konsistensen och utsöndringen av lipider, d.v.s. eliminering av talg från porerna av hormonberoende körtlar.

Staphylococcus och andra bakterier som lever i kanalerna i körtlarna deltar i utvecklingen av seborré. Komplikerar symtom vid vissa typer av sjukdomar:

En uttalad manifestation av sjukdomen är akne. Det är lätt att bestämma typen av sjukdom enligt hårets tillstånd. Håret verkar limmas ihop om patienten lider av fet seborré. Synlig glans, oberoende av mängden tvätt, klibbiga strängar bildas, faller kraftigt ut. Det vanliga resultatet av en sådan sjukdom är. Flytande seborré fortsätter vanligtvis utan negativa symtom. När den når 25 år börjar sekret från talgkörtlarna att återgå till det normala.

Torr (tjock) seborrhea uttalas i sådana manifestationer som minskningen av sebumsekretion. Utsläpp av fett till ytan är märkbart svårare. Komplikationer börjar utvecklas. Dessa inkluderar utbildning:

Det finns en blandad form av seborré. Därefter blandas tecknen på torra och oljiga sorter av sjukdomen, förekomma samtidigt.

Symtom på seborrheisk dermatit

Symtom på seborrheisk dermatit är inte svår att lära. Mjölk har många negativa effekter. I synnerhet signalerar den ofta seborisk dermatit. Ibland är det dess första skede. Men hittills är hundratals förhållande inte etablerat. Det finns andra symtom som manifesterar sig:

vita eller gula skalor,

ömhet, ökad hudkänslighet.

Kombinationen av märkliga feta skalor av smutsiga gul färg med bildandet av seksudat skapar skorpor, och under dem kan du hitta röd gråtande hud. Ofta i det drabbade området är ögonbrynen, vikar nära näsan, läpparna. Ju mer tillståndet av erytemperifollikulatet förvärras, desto mer "öar" med skalning. De bildar foci med märkbara och tydliga gränser, de är målade tråkiga röda, överfettiga skalor. Du kan hitta flera liknande områden, det finns också en diffus lesion som täcker hårbotten, när infektion av dermatit sprider sig under hårets främre linje, kan du identifiera "seborrheic crown".

När du klipper av sekundär infektion kan du utveckla svåra eksem. I detta fall åtföljs betydande utsöndring av bildandet av jordskorpor. På grund av reinfektion sprids inflammatoriska förändringar, utvecklingen av pustler.

Ofta uppstår symtom - en samtidig sjukdom av seborrheisk dermatit. Samtidigt skapas små skorpor längs ögonlockens kanter. När de skiljer sig kvar, kvarstår de efter dem. Ledsaget av förstörelsen av enskilda ögonfransar.

Samtidigt med seborrheisk dermatit påverkas huden i öronområdet starkt när hårbotten utvecklas. skorpor formar på öronskruven, med dem sprider en dåsig röd färgskalning över hårbotten, bakstycket på öronen. Samma spridda fånga öronen, området för den yttre hörselgången.

Tillsammans med skägget har epidemier av motsvarande dermatit uppstått i olika länder. Erytem med fettskalning är särskilt uttalad på kinderna. Hakan med rakad hud är ofta täckt med ytlig follikulit (en "frisör" slags utslag). Det finns fall där infektion av folliklar blir en fördelaktig faktor för förvärring av sycosis, vilket också lämnar ärr.

Orsaker till seborisk dermatit

Orsakerna till seborisk dermatit har ännu inte identifierats. Mycket uppmärksammas på genetiska faktorer, ofta kombinerade med symtom på sjukdomen. I medicin finns det olika symtom som också uppträder på olika sätt. Manifestationer av sjukdomen hos spädbarn är förknippade med aktiviteten hos talgkörtlarna, som är baserad på moderns androgener. Hos personer av ung och ung ålder kan aktiviteten hos talgkörtlarna regenerera om ett endogent androgen verkar.

Ofta, mot bakgrund av seborrheisk dermatit, är produktionen av sebumsekretion på en reducerad nivå. Men fria fettsyror i en sådan epidermis är mindre, såsom squalen, paraffinestrar. Lite mer i kroppen av triglycerider, kolesterol. Statistiken för seborrheisk dermatit växer med parkinsonism.

Experter letade efter sjukdomsanslutningen med utveckling och aktivitet av jästsvampar, motsvarande bakterier. Men vissa resultat kunde inte uppnås. Det var samband med sekundär bakterieinfektion. Det var inte heller möjligt att hitta bevis på den autoimmuna mekanismen hos sjukdomen. Närliggande faktorer, som stress, är ofta markerade.

Sådan svamp som malassezia furfur, det finns nästan alla människor. Men inte alla är infekterade med denna sjukdom. För utveckling och tillväxt av svampen behöver du många villkor:

ärftliga komponenter i talg,

Förlopp av hormonella förändringar

etc. Dessa förhållanden har en dålig effekt på kroppen, men för utvecklingen av svampen är det tillräckligt. Det utvecklas, växer och orsakar sedan sjukdom. Vid tonåren stiger nivån på hormonnivåerna, talgkörtlarna börjar påverka kroppens hälsa och risken för sjukdom ökar markant.

Seborrheisk dermatit i ansiktet

Seborrheisk dermatit i ansiktet blir vanligare. Det är lätt att identifiera, eftersom det finns en samling av peeling på ansiktet, med en stark klåda sensation. När fallet är särskilt allvarligt - försvårar huden inte bara på ansiktet, men också på områdena bakom öronen. Om tiden inte börjar bekämpa sjukdomen, kan skelningen intensifiera, vågens yta börjar växa fett, de tjocknar, blir gula, det här är en varning om reinfektion.

Ofta sträcker seborrheisk dermatit i ansiktet till ungdomar när puberteten börjar. Med normalisering av talgproduktionen upphör hudfenomen. Men i vissa fall förblir fördelaktiga faktorer. Oftast utvecklas sjukdomen hos manliga patienter.

Sjukdomen anses vara hud, men dess manifestationer är ganska smärtsamma. Talgkörtelreserven i seborré förändrar sin kemiska sammansättning jämfört med friska människor. Sjukdomen uppstår på grund av svampen, när den vitala aktiviteten av infektioner störs, vilket leder till åtföljande problem.

Hos ungdomar uppstår seborrheisk dermatit i ansiktet på grund av hormonella förändringar i kroppen. Vuxna börjar bli sjuka av följande skäl:

Infektion av olika typer.

Överskott kolhydrat och fet mat.

Sköldkörteln störning.

Ibland räcker det att utesluta farliga produkter från menyn:

Samtliga är aktivatorer av talgproduktion.

Vid behandling av denna typ av seborrheisk dermatit används kortikosteroider externt. Det är nödvändigt att konsultera en läkare, för att försöka undvika hudatrofi.

Förbättrad hälsa hos patienter med seborisk dermatit är särskilt märkbar på sommaren. På vintern, tillsammans med en minskning av immunitet och en minskning av den erforderliga immunitet, är försämringen märkbar.

Seborrheisk dermatit i hårbotten

Seborrheic dermatit i hårbotten är en speciell typ av sjukdom, med ett återfall av ett kroniskt utseende, följt av utseendet av specifika symtom på hårbotten. I synnerhet, där erytematisk-skvamisk och follikelformig papulär-plavete typer av utslag växer på huvudet växer de. Medicinsk statistik meddelar: oftast drabbar sjukdomen 3-5 procent av befolkningen, särskilt personer 18-40 år. Hos barn är seborrheisk dermatit i hårbotten mycket sällsynt. Man tror att detta beror på avskiljning av talg från olika åldersgrupper.

Orsakerna till seborrheic dermatit i hårbotten ligger i den onormala utvecklingen av den lipofila jästliknande svampen Malassezia furfur. Detta är namnet på den vetenskapsman till vilken bevissteorin 1874 om etiologin av svampbasen för denna sjukdom tillskrivs. Om organismen har aktiverat immuniteten av lokal och allmän betydelse, fortsätter svamparna i ett spore tillstånd. När vissa villkor skapas börjar de aktivt prolifera och växa. Bakgrunden är en kränkning av epidermisens barriärfunktioner, en ökning av separation av talg.

Hyperaktivisering av svampmikroflora utvecklas med följande faktorer:

sjukdomar i det endokrina systemet;

hormonella störningar, oavsett orsakerna till dem

nervsystemet

försvagade immunförsvar

emotionell utbrott eller stress

otillbörlig fysisk ansträngning

förändring av klimatzoner.

Behandlingen av seborrheic dermatit i hårbotten är komplex. Hans uppgifter är eliminering av symtom, korrigering av sjukdomar, som ofta blir grunden till hudsjukdomen som diskuteras.

Var noga med att ordinera en strikt diet. Patienten måste följa en speciell allergivänlig diet. Dieten är baserad på produkter som innehåller mycket zink, vitaminer A, B, C, selen. Innan sjukdomen sjunker måste du använda speciella schampon. De är producerade för medicinska ändamål, och de är baserade på keratolytiska komponenter, zink och ämnen som hjälper till att eliminera överskott av talg.
I lokal ordning är det vanligt att genomföra etiotropisk behandling av seborrheisk dermatit. Det består i användning av antimykotiska läkemedel, vars bas är nizoral och miconazol. Om skiktet har blivit mycket tätt - behöver du först göra kompresser, som är baserade på vegetabiliska oljor och keratolytiska salvor. Dessutom visas fysioterapi:

Seborrheisk dermatit hos barn

Seborrheisk dermatit hos barn är en sjukdom i hudinfektionsklassen. Symptom förändras, det beror på de drabbade hudområdena. Om lesionen visade sig vara ansiktet, kan torr och oljig seborrheisk dermatit diagnostiseras. Tecken på denna sjukdom blir vanligtvis:

rodnad vid växtplatserna hos ögonfransar och ögonbryn;

Utseendet av vågar runt näsens vingar, kindben;

det är svår klåda och smärta där det finns skador.

Oljig seborrheisk dermatit hos barn åtföljs av stora mängder talg. På barnens hud lokaliseras sjukdomen i ansiktet i nasolabialveckorna. Den torra sorten manifesteras, tvärtom, genom att torka ur huden. Som ett resultat börjar det att avta, och det är mycket svårt att bli av med detta fenomen.

Seborrheisk dermatit i hårbotten hos ett barn leder till håravfall. Hos barn orsakar sjukdomen karakteristiska symtom som diarré. I denna kategori av patienter är lesionsområdena mycket stora.

Behandling av seborrheisk dermatit hos barn kräver en övergripande metod. För barn är medicinskt ingripande inte tillräckligt. En särskild diet kommer att krävas. Barnet äter inte vanliga matar. Barn behöver speciellt mjölk med en speciell komposition. Det är nödvändigt att det innehåller vitaminer av olika grupper, särskilt - A, C, B. Liksom vuxna behöver du selen och zink. En stor dos av produkter med innehåll för barn är farligt, komplikationer uppstår. Hos äldre vuxna, barn diet som vuxna. Medicinsk schampo kan ordineras - om seborrheisk dermatit påverkar hårbotten.


Fanns ett misstag i texten? Välj den och några ord, tryck Ctrl + Enter

Hur man botar seborrheisk dermatit?

Hur man botar seborrheisk dermatit? För detta har ett speciellt system utvecklats. Läkemedel är föreskrivna som är nödvändiga för normalisering av nervsystemet, liksom för behandling av matsmältningsorganet. Under behandlingsprocessen är det nödvändigt att behandla den drabbade huden med läsk. Används även salicylsyra eller borsyra, utspädd till en svag lösning. Samtidigt behövs ultraviolett terapi.

Moderna effektiva läkemedel som normaliserar sebaceous körtlar är inte producerade. Under behandlingen skapas en orientering mot korrigering av det valda uttryckta symptomet. När det är nödvändigt att eliminera lokalisering i huvudets håriga region, föreskrivs antifungal behandling. Detta hjälper schampo, som innehåller ämnen:

Dessa uppgifter motsvarar ett antal schampon, till exempel:

För att bota seborrheisk dermatit i det akuta skedet krävs deras dagliga användning. Kursen kan avbrytas endast med en tydlig minskning av symtomen. Om det finns - ineffektivitet eller minskning av behandlingen som utförs vid användning av en av schamponerna, är det tillåtet att byta ut den med en annan.

Seborrheisk dermatit i ansiktet kräver ett speciellt tillvägagångssätt. Särskilt ofta rekommenderar läkare ett läkemedel som ketokonazol. Denna substans saktar helt och håller ner tillväxten av ackumulation av svampbakterier. Erfarenhet hos patienter bekräftade dess effektivitet. Det ska appliceras på ansiktets hud, vilket skapar ett slags skum. Proceduren bör vara 3 minuter, sedan tvätta av blandningen. Det finns fall av små utslag. Sedan ordineras ketokonazol (grädde, 2%). Om fallet är särskilt komplicerat, föreskrivs hydrokortison.

Seborrheisk dermatit, vars utseende är tillbaka och bröstet, ska behandlas med schampon. Dessutom förskriva läkemedel med antifungala effekter, immunmodulatorer.

En välutvecklad sektion i traditionell medicin ägnas också åt behandling av seborrheisk dermatit. Ett bra antisvampmedel är tea tree oil. Men han har liten förmåga att bekämpa inflammationer. Populära buljonger av örter som tjänar till att fuktar huvudband. Med hjälp får du lotioner som försvagar den inflammatoriska processen.

Du kanske också är intresserad av artikeln på. Men glöm inte att samråd med en läkare krävs!

Diet för seborrheisk dermatit

En diet för seborrheisk dermatit är det första råd som ges av någon läkare. Justera kosten kommer att ha, oberoende av sjukdomsutsträckningen. Det är nödvändigt att hålla sig till en mycket strikt meny. Vi måste glömma några favoritprodukter. Det kommer bli nödvändigt att fylla i den del som kallas "hälsosam mat". Då kommer balansen i kroppen att kunna återhämta sig, och detta är ett oacceptabelt tillstånd för utvecklingen av orsakssvampen. Vad kommer att inkluderas i den nya menyn?

Vätska. Letar du efter färskpressad juice, fruktdrycker, naturliga växtbaserade infusioner, rent färskt vatten.

Dietkött. Dessa inkluderar mager delar av fläsk och nötkött, vitt kycklingkött. Sällan tillåtit övergivenhet i form av en kalkon eller kanin. Fettfattiga fiskarter visas, speciellt om disken från dem ångades.

Grönsaker. Pumpaskål rekommenderas definitivt. Hennes kött ska inte vara ljust. Du kan lägga till rätter med zucchini, squash, kål och sparris. Var noga med att äta havskalk. De återstående grönsakerna är också giltiga, men i begränsade kvantiteter.

Mejeri köket. Hela mjölken gör gröt och späds i hälften med vatten. Koka såg havregryn, korn, bovete. Användningen av stekost, kefir, yoghurt är tillåten.

Bär. Du kan äta dem fräscha och frysta, fler av dem gör fruktdrycker. Med seborrheisk dermatit kommer fördelarna från att dricka, vinbär, vattenmelon och körsbär. Du kan inte äta sylt.

Förbjudet en stor lista över produkter. Rätter från kolhydrater är förbjudna, inte bara kakor, godis, men även bullar, söta drycker. Vi måste skjuta upp:

stekt och fet mat,

marinerad rökt produkter,

Författare av artikeln: Ponomarenko Andrei Alexandrovich, dermatolog, speciellt för webbplatsens hemsidaNästa Artikel
Hur snart kan du växa långa strängar? Experter svarar på hur mycket cm håret växer på ett år och hur man påskyndar processen.