Basma, fördelarna och hårskador. Instruktioner för beredning och färgning av hår med henna och basma


Bland kosmetik för hårfärgämnen förlorar de aldrig sin relevans. Den moderna marknaden är full av intressanta syntetiska kompositioner, men naturliga, testade färger är inte sämre än sina positioner.

Vad är det

Basma är ett naturligt färgande grågrönt pulverformigt ämne som erhålls från blad av Indigofera buskar som växer i länder med tropiskt klimat. Som en basma färgämne var välkänd i antiken: ursprungligen användes det allmänt för tillverkning av färg- och färgämnen i en ljusblå färg (färg "indigo").

Basma är för närvarande ett av de mest kända naturliga hårfärgerna. På marknaden för kosmetiska produkter finns alltid de mest populära sorterna av det: iranska, turkiska, jemen. För många kvinnor är indisk basma (även känd som svart henna), som ger en mjuk och varaktig färgning, en bekant kosmetisk.

Vad gör de?

Basma är en helt naturlig färg, rik på biologiskt aktiva substanser och vitaminer. På grund av detta, förutom att uppnå en dekorativ effekt, har den en helande effekt på huden - hjälper till att bibehålla sin naturliga syrabalans, förbättrar tillståndet och hårväxten. Basma innehåller olika hartser, vaxer, mineralämnen, tanniner och vitamin C, vilket stärker håret.

Fördel och skada

Välja Basma som färgämne, du måste komma ihåg att färga håret kräver inte bara viss kunskap utan också färdigheter. Eftersom denna färg innehåller många aktiva ingredienser kan det inte bara vara till nytta, utan även negativa effekter.

Jämfört med kemiska färgämnen beror de uppenbara fördelarna med denna kosmetiska produkt på grund av dess naturliga sammansättning och därmed användbarhet. Som en miljövänlig produkt utför Basma ett antal terapeutiska och kosmetiska funktioner:

har en sammandragande effekt

fungerar som ett antimikrobiellt och antiinflammatoriskt medel;

bidrar till försvinnandet av mjäll;

stärker rötterna och accelererar hårväxten;

gör strängar släta, silkeslen och glänsande;

returnerar mjukhet och elasticitet till grå trådar;

förhindrar tvärsnitt och slutar håravfall

bidrar till att öka hårvolymen.

Bland Basmas brister ingår vanligtvis:

komplexiteten och varaktigheten av färgningsförfarandet;

bristen på en 100% förmåga att få den planerade färgen även med hänsyn till sådana naturliga egenskaper som tjocklek, längd, tjocklek, färg, struktur, samt känslighet för färgämnen;

torkning av hår med konstant användning

Varaktigheten av processen för utlakning av färgämnet, om nödvändigt, använder ett annat medel;

risken för ett ojämnt färgresultat

Begränsad användning för blont hår;

svårighet att påverka hårda, tjocka, elastiska lockar;

svårigheten att bestämma den optimalt balanserade sammansättningen av färgämnet för att erhålla den planerade nyansen;

Behovet av regelbundna färgtoner

oförmågan att använda för tidigare målat hår.

Vid användning av basma är det nödvändigt att ta hänsyn till dess egenskaper: att vara ett starkt färgämne, det har en negativ inverkan på huden.

Färgade fläckar på huden, spår av dess applicering, ser oattraktivt ut och tvättas länge och svårt. Eftersom du måste applicera det med dina händer är det först och främst skadligt för händerna, så färgning bör ske med handskar

Det har en negativ effekt, inte bara på händerna, men också på de områden i hårbotten och nacken, med vilken den interagerar direkt. För att förhindra detta, är hårbotten smurt med kräm eller petroleumjelly, så att fettmedlet inte är på håret, eftersom de oljerade områdena inte uppfattar färgämnet. Det blir inte överflödigt att skydda nackområdet med en servett eller bomullsrulle. För att skydda kläder kan du använda något tjockt tyg eller kappa.

Hur många dagar blir det mörkt?

Efter målning är kvinnor ofta oroade över hur snart strängarna kommer att mörkas. Pigmenthårmättnad gradvis: Efter tvättning av färgämnet kommer du genast att se en ny ton som kommer att förändras i genomsnitt i 6 timmar och blir mer koncentrerad. Slutförandet av färgningsprocessen vid hårstrukturens nivå tar ungefär 3 dagar.

Vilken färg ger den?

Basma ger dig möjlighet att uppleva ett brett utbud av färger och nyanser - från den typiska svarta färgen till blondinen. Det är emellertid nästan omöjligt att se till att den planerade nyansen är helt korrekt, eftersom längden med sådana naturliga hårdata som dess struktur, tjocklek, hårdhet, naturlig färg och många andra nyanser påverkar resultatet.

Välja önskad nyans för frisyren, först och främst är det nödvändigt att förstå förhållandet mellan basma och henna som oftast föreslås med standardformler, eftersom det är de som först och främst bestämmer färgskillnaderna.

Så, för att få kastanjetang, tas basma och henna i lika stora mängder. För att ge krullarna en bronsfärg bör mängden henna vara 2 gånger mängden Basma. Om ditt mål är att färga ditt hår svart, som tonhöjd, färg, måste du ta Basmy 2-3 gånger mer än Henna.

När man arbetar på den valda nyansen bör man inte underskatta de tidsmässiga parametrarna för färgproceduren. Detta innebär att man i processen med att studera ett visst recept måste vara uppmärksam inte bara på andelen färgämnesbeståndsdelar, utan också på hur lång tid det är att stanna kvar på håret.

Om du är redo att experimentera med färgämnet, bör du titta närmare på recepten som låter dig få ganska sällsynta nyanser.

Till exempel uppnås den eleganta färgen på en svart tulpan (svart med lila stänk) genom att kombinera en del av henna med två delar basma och tillsätta två matskedar av nypressad rödbettsaft till den resulterande blandningen. Kompositionen bör hållas på strängarna i ungefär en timme.

Vid färgning av håret i chokladfärg används en blandning av basma och henna i ett förhållande 2: 1 som en bas, vilket rekommenderas att hålla på locken i högst 2 timmar. Man bör komma ihåg att färga ljusbrunt hår till en chokladfärg är en mer arbetskrävande process, eftersom naturligt ljus tonalitet kräver två eller tre gånger denna procedur.

För dem som är angelägna om att leta efter frisyrer av icke-standardiserade färglösningar, föreslår experter att de använder mer naturliga ingredienser i större utsträckning i form av avkok. För dessa ändamål finns det många recept baserade på användning av medicinska örter, blommor, te och kaffe.

Kan alla använda det?

Basma är en absolut säker produkt, dess tillämpning har inga restriktioner relaterade till hälsotillståndet för en kvinna. Denna färg kan användas även under graviditeten, medan du ammar.

Vissa begränsningar av användningen av basma ålägger emellertid kvalitativa egenskaper hos en kvinnas hår. I detta avseende är det viktigt att komma ihåg att metoden för att arbeta med detta färgämne och det resultat som erhålls generellt beror på 2 viktiga egenskaper hos håret: deras hälsa och färg.

Det är välkänt att det bästa resultatet uppnås om färgämnet appliceras på friskt hår. Att färga "trött" missfärgade och spröda strängar leder vanligen till oförutsägbara resultat. I det här fallet finns det en verklig fara att förvärva flerfärgade trådar: grönaktig, rosa eller blå.

Basma har som ett färgämne ett ganska brett användningsområde: det är effektivt när det appliceras på mörkt och svart, brunt och rött hår. Det rekommenderas dock inte för färgning av blont hår.

Basma garanterar vanligtvis färghastighet över flera månader. Men, under inflytande av ett antal faktorer, kan krullar förvärva nyanser av en rödviolett gamut, som är speciellt karakteristisk för mörkt hår. Därför rekommenderas brunetter vanligtvis att behålla den önskade tonen med hjälp av tidsmässiga tonade trådar.

Effektivt basma och grått hår. Det är viktigt att det inte skadar deras struktur.

Färgande gråhår Basma utförs i steg. Vid första etappen appliceras henna på strängarna, och i andra etappen, efter tvätt av henna, är de täckta med basma. Beroende på den valda färgen måste var och en av formuleringarna hållas på håret för en specifik formuleringstid. Till exempel, för att få en nyans av "sandig blondin" behöver du inte mer än 2-3 minuter. För att uppnå effekten i samband med naturligt brunt hår - en halvtimme, och för att ge frisyren en rik chokladfärg - tre fjärdedelar av en timme.

Du kommer att lära dig om egenskaper hos basma och henna och deras proportioner i hårfärgsmixen bland följande video.

Hur ofta kan jag använda?

Basma avser starka färgämnen. Som ett resultat måste det tvättas helt av håret, om du bestämmer dig för att färga håret på annat sätt, syntetiskt eller naturligt. Det anses att håråterställning efter applicering av basma tar minst en månad, och i vissa fall kan det ta längre tid. För att eliminera spår av basmaanvändning hjälper avkoppling (det vill säga försiktig avlägsnande av färgspår kvar efter färgning eller olämplig skugga) bra.

Om du är en stark fan av basma och inte ska ge upp den, var uppmärksam på resultatet av dess påverkan på håret. Faktum är att tanninsyrakompositionen av Basma under vissa förhållanden tenderar att orsaka överdriven hår. För att förhindra detta måste en av oljorna sättas till färgen, till exempel jojoba, mandel eller oliv. Men även om man observerar alla förebyggande regler, rekommenderar inte kosologer, särskilt när det gäller ljust och tunt hår, att använda Basma oftare än varannan 2-3 månader.

I allmänhet beror tiden på användningen av detta färgämne på en kombination av faktorer - hårets individuella egenskaper, kvaliteten på de använda metoderna och användarens tekniska läskunnighet.

Hur man odlar?

De som inte har erfarenhet av Basma frågar ofta hur man gör Basma korrekt. Brew det borde vara med henna, medan du kan använda växtbaserade dekoktioner. För att kunna späda basma korrekt måste du strikt följa de rekommendationer som utvecklats av proffs. Beredningen av kompositionen kräver att pulvret placeras i en djup porslin, keramisk eller glasskål och hälls kokande vatten (dess temperatur bör närma sig 90 ° C).

Basma hår: användarprogram, recensioner, tips, foton

Hårfärg är ett av de många sätten att göra en kvinnas utseende ännu mer attraktiv och ljus. Men denna procedur är inte lika säker för våra lockar, som tillverkare säger. Kemisk exponering kan leda till allvarliga konsekvenser, varefter det blir extremt svårt att återställa styrkan och glansen av skadat hår. Det är därför som många kvinnor väljer alternativa färger - naturliga färgämnen, som basma.

Vad är basma?

Basma är ett naturligt färgämne som används sedan antiken. Denna naturliga botemedel erhålls från en växt som kallas indigo (indigofer). Strimlad löv innehåller en stor mängd vitaminer och biologiskt aktiva substanser. Det är därför basma är så bra för håret. Trots allt, med regelbunden användning blir håret slät, silkeslen, stark och elastisk. Och sken som förvärvas av hår kan inte jämföras med någon diamant.

Användbara egenskaper

Och nu mer detaljerat om vad den berömda Basma är så användbar för håret:

 1. Stärka håret. På grund av det höga innehållet av mineralämnen i Basma, kommer den regelbundna användningen att hjälpa till att lösa problemet med håravfall. Mycket ofta är håravfall förknippad med brist på vitaminer och mineraler, vilket förorsakar hårsäckarna. Som ett resultat kan vi märka aktiv håravfall under hösten vårperioden, då hela kroppen är akut medveten om bristen på hälsosamma ämnen.
 2. Mjäll behandling. Snö på ditt hår kan se romantiskt bara på julkvällen. Och om vita flingar pricker huvudet året runt, ser det inte så trevligt ut. Och kliar som är förknippade med utseende av mjäll tillkommer inte skönhet i ditt hår. Att lösa problemet med Basma är ganska riktigt. Du borde inte vänta på ett mirakel efter den första applikationen, men med regelbunden färgning av hår med basma kan du notera en signifikant förbättring.
 3. Nutrition hår. Basma närmar sig varje hår med näringsämnen från insidan. Från sådant färg blir håret slät, starkt, fjädrande och glänsande. Inget kemiskt färgämne kan ge ett utmärkt och varaktigt resultat.
 4. Accelererande hårväxt. Denna trevliga bieffekt av basfärgningen noterades av många tjejer. Så om du vill växa långt och friskt hår, så är Basma den naturliga hårväxtaktivatorn du behöver.
 5. Vackert resultat av färgning och den mest naturliga nyansen av hår.

Säkerhetsåtgärder

Naturligtvis, Basma - det här är det rätta valet till förmån för starkt och vackert hår. Men innan du går vidare till färgen måste du lära dig några väldigt viktiga punkter. Annars riskerar du att få ett mycket oväntat resultat i form av grönt eller blått hår blandat med ohälsosamt rödhårigt. På hårets tillstånd påverkar detta inte, men utseendet på sådana experiment kan drabbas avsevärt. Så du behöver färga håret med Basma, vi föreslår att du bekantar dig med flera tips:

 • Använd aldrig basma för rent hår. Hårfärgning bör göras enbart med en blandning av basma och henna i rätt proportion.
 • Använd inte hårfärgbasma om du tidigare använt det vanliga hårfärgen. Även om det var en professionell hårfärg, kommer Basma ge dina lockar färgen på träskgrön.
 • Ett orätt resultat kan också erhållas vid färgning av bashår efter en perm. Varje växelverkan mellan kemi och naturligt färgämne kommer att leda till oväntad hårfärg.
 • Utför proceduren för färgning för fet hår (särskilt grått hår). Basma torkar lite hår, så tillsammans med de fördelaktiga effekterna riskerar du att få torkade trådar, som måste behandlas under lång tid med fuktgivande masker. Alternativt kan du lägga till lite olivolja i den beredda hårfärgsmedelsblandningen, om du bara har tvättat ditt hår igår.
 • Tvätta inte håret i flera dagar efter att du har färgat håret med basma. Härav kommer färgen på ditt hår att vara mer levande och rik.
 • Håll inte basmen på håret under mycket lång tid, om du inte planerar att uppnå en saftig svart nyans.
 • Innan du färgar håret helt med Basma, gör ett färgtest på en tråd. Om resultatet passar dig, kommer det att vara möjligt att färga hela håret helt.

Som du kan se är reglerna helt enkla. Och om du lärde dig dem är det dags att prata om hur du färgar håret i basma steg för steg.

Hur färgar håret med basma: färgtips, instruktioner

Nå, nu instruktionen själv med illustrativa bilder om hur du färgar håret i basma:

 1. Förbered handskar, en pensel och en behållare där du blandar Basma med henna. Glasvaror bör tas i extrema fall kan du använda en plastplåt. Metallskålar för färgning av hår med henna är inte lämpliga, som med kemiska färgämnen.
 2. Applicera en fet kräm på pannans hud längs hårlinjen. Du kan också smita öronen. Detta gör det lättare för dig att skölja kompositionen från huden när henna och basma hårfärgningen är klar.
 3. Blanda henna och basma i önskad mängd. Blandningen måste fyllas med varmt vatten, men inte kokande vatten (max 800). Bestäm mängden vatten själv. Du bör ha en blandning av gräddfil konsistens.
 4. Applicera en blandning av henna och basma på håret med en pensel. Därefter täcka allt hår med ett paket och linda en handduk över toppen.
 5. Ta bort handduken och cellofan från håret efter den tid som krävs och utvärdera resultatet.
 6. Skölj håret väl med varmt vatten. Tvätta Basma och Henna från håret är inte lätt, men måste försöka.
 7. Omedelbart efter färgning bör du inte använda en hårtork för att torka håret. Det blir bättre om ditt hår torkar sig, snarare än under påverkan av hetluft.

Observera: repainting av hår med henna och basma bör göras tidigare än 2 veckor efter föregående förfarande. Trots all användbarhet och naturlighet torkar Basma fortfarande håret, det kan du se genom att titta på bilderna nedan. Så motstår helst 1-2 månader raster mellan färgning.

Hur färgar du ditt hår Basmo svart?

Om du vill få rik svart hårfärg kan du inte blanda henna och basma, men använd dem separat. Mycket ofta kan du hitta sådana instruktioner som hur du färgar håret med Basma Black:

 1. Först applicera en henna på håret och lämna i 50-60 minuter.
 2. Tvätta av henna och torka håret lite med en handduk.
 3. Applicera basma till hår och lämna i minst tre timmar.
 4. Skölj håret med vatten utan schampo och andra kosmetika.

Du kan se den perfekta svarta nyansen några dagar efter färgning, precis nedanför hittar du tydliga exempel i form av ett foto. För grå hår är den här metoden inte lämplig, så för att få svart hår till följd av färgning behöver du hitta något annat alternativ.

Hur färgar grå hår med henna och basma?

Gråt hår för att färga svart med Basmy är nästan omöjligt. För att få denna nyans måste blandningen hållas på strängarna under lång tid. Detta leder alltid till att håret torkas och grå hår är inte klart för sådan extremt torkning.

Med hjälp av henna och basma kan grå hår målas i följande färger:

 • kopparskugga (förhållande av henna och basma för hår 1: 1)
 • mörk koppar (basma / henna i proportion 2: 1)
 • ljusbrun med röd (basma för hår / henna i proportion 1: 2)

Om du lägger till lite malet kaffe eller kakao till färgblandningen blir grå hår choklad. Placerad strax nedanför foto och video hjälper dig att studera i detalj hela det nödvändiga förfarandet för att färga hår med henna och basma utan hjälp av obehöriga personer.

Henna och Basma hårfärgning: metoder och proportioner

Innan du börjar färga håret måste du bestämma önskad nyans. Det är på vilken hårfärg du planerar att få som ett resultat, beror på procenten av basma och henna i den beredda blandningen för färgning. Tiden för färgning på håret är också annorlunda: från en halvtimme till fyra timmar. Så, de viktigaste tricksna av hårfärgning med henna och basma:

 1. För att få en ljus blond hårskugga, blanda henna och basma i förhållandet 1: 3. Håll blandningen på håret i en timme, inte mer.
 2. Blont hårfärg får du om du håller hårfärgen med henna och basma i förhållandet 1: 1. Det är nödvändigt att lämna färgstrukturen på håret inom 30 minuter.
 3. En ljus kastanjeskugga av hår uppnås med samma proportioner, men färgen bör hållas på håret i en timme.
 4. Vacker rik hårfärgkastanje kan erhållas i ett förhållande av 1: 1 och färgningstiden på 1,5 timmar.
 5. Blanda henna och basma för hår i förhållandet 1: 3, du kan få svart färg om du håller blandningen på håret i 3-4 timmar (exakt tiden kommer att bero på hårets struktur).

Om du bestämmer dig för att inte spendera tid att experimentera med färg på en sträng riskerar du att få inte precis den hårfärg som du förväntade dig. Justera hårskugga är väldigt enkelt:

 • För mörkt hår efter färgning, skölj med lite surgjort vatten, med citronsaft eller ättika.
 • För ljus skuggning av håret mörkas genom efterföljande färgning. Ändra bara proportionerna av henna och basma i färgämnen, eller justera exponeringstiden för blandningen på håret.

Hur länge behöver du behålla Basma på ditt huvud?

Som du har märkt är tiden för att hålla basmen på håret från en halvtimme till fyra timmar beroende på önskad nyans. Det finns tjejer som lämnar färgkompositionen för hela natten. Enligt deras råd och feedback, från färgen är färgen ljus och mättad. Men proffs rekommenderar inte att bli involverad i en så lång exponering för basmy. Du kan överdriva strängar, varifrån håret blir poröst och sprött. Detta gäller särskilt för grå hår.

Basme Hair Recensioner

I nätverket hittar du en mängd recensioner om Basma hår. De flesta flickor beundrar tillståndet av lockar efter avvisandet av kemiska färger och övergången till naturliga Basma. Men du kan också hitta negativa recensioner om färgning på detta sätt: en grön nyans, svårighet att tvätta kompositionen från håret, försämring av strängarna.

Felet i sådana recensioner är dock inte Basma själv för hår, och inte överensstämmelse med instruktionerna för dess användning. Om du färgar håret med henna och basma korrekt följer du alla tips tydligt och avviker inte från användningsmetoden, du kommer att kunna undvika alla negativa konsekvenser.

Hur färgar du ditt hår Basmoy: video

För att göra det enklare för dig att räkna ut hur du färgar hårbasen korrekt, föreslår vi att du tittar på videon. Här kommer du att se ovanstående ansökningsförfarande och rätt proportioner.

Basma för hår - unikt svart färgämne

Att ändra bilden är den mest ofarliga och säkra förändringen, särskilt när det gäller målningskurvor. Vi föreslår att vi beaktar hur Henna och Basma används för hår, i vilka proportioner sådan färg rörs, hur det är användbart och var att köpa sådana produkter.

Vad är basma?

Basma är ett naturligt färgämne som erhålls från pulveret från de torkade bladen av ett indigofer-träd. Dess huvudsakliga fördel med avseende på konstgjorda färgämnen är full naturlighet, vilket leder till att den naturliga syrabalansen i hårbotten inte störs. Dess användning är helt säker, och resultatet av färgning kan överraska även ivriga fans av varumärkena Vella, ArtColor och Garnier.

Dessutom har Basma många positiva recensioner på grund av dess regenererande kraft för hår. Fördelarna med naturlig färg:

 1. Mättatrådar med väsentliga spårämnen;
 2. Smoothes vågar, därigenom skapa effekten av lydiga krullar;
 3. Tillägger glans till håret och betonar dess färg;
 4. Stärkar glödlamporna, hjälper till att bekämpa förlusten
 5. Behandlingar för mjäll, förutom det är antiallergic;
 6. Det kan användas under graviditet, amning och barn från 14 år.
 7. Verktyget har ett mycket lågt pris. Iranska basmen kostar upp till 50 rubel.

Alla dessa positiva egenskaper kan förbättras avsevärt genom att använda speciella schampon eller balsam. Men du måste förstå att Basma har egna kontraindikationer. Till exempel kan verktyget inte användas på för konstgjort färgat hår. Om du bryter mot denna regel kan den ge en grön nyans. Dessutom är det ganska svårt att tvätta det med ljusbrunt, ljust och grått hår, ofta svarta Basma lämnar en något gråaktig färg efter.

Pulvret är också skadligt vid frekvent användning - det kan torka krullar, göra dem känsligare för fläckar.

Basmassor och användningen av naturliga ingredienser

Med hjälp av Basma kan du få följande nyanser:

Kom ihåg! Det är mycket viktigt att mäta proportionerna korrekt, annars kommer du att få fel färg. Kontrollera alltid alltid pulverets utgångsdatum och lagring (det ska inte vara vått, klumpigt eller luktar som charmar).

Basma Hårfärginstruktioner

 1. För att få en mjuk kastanjfärg hemma, är det enklaste receptet att kombinera henna och basma i lika stora proportioner. För att göra detta, kombinera pulvren, blanda dem noggrant och fyll i varmt vatten, minst 90 grader, du ska få en blandning med gräddfilens tjocklek. Därefter fördela massan över hela längden och lämna i en och en halv till två timmar;
 2. För att få en snygg svart tulpan (svart med röda toner), måste du blanda två bitar basma, en henna och tillsätt två skedar av färska rödbetorjuice till den. Matlagningssystemet är detsamma som i det första fallet. Du måste hälla pulvren med varmvätska, och tillsätt sedan sockerbetor. Håll på håret i minst en timme;
 3. För att få en rödaktig färgton eller bronsfärg, kombinera två delar av henna och en basma. Applicera på rena strängar och blöt i en halvtimme;
 4. Orientaliska tjejer är kända för sin helt svarta hårfärg, för att få den, kombinera en bit av henna och tre delar av Basma. Förvara minst fyra timmar. Denna metod är bra för både brunt hår och mörkt hår;
 5. För att täcka grått hår med Basmoy måste du agera i två steg. På den första applicera henna på dem och på den andra - tvätta av och smutta krullarna med basma. Tåla båda tiderna enligt den valda färgen. Här är en handledning: 2-3 minuter för att få en nyans av sandig blond, 5 minuter för en ljusblond, 8-10 minuter för en mörkblond, 20-25 för en ljusbrun, 30 minuter för ett naturligt brunt hår och 40 för en mörk choklad. Håll en massa på 45 minuter och för svart - 1 timme.
Foto - Användning av Basma

Om du vill experimentera lite med din nyans, använd sedan naturliga färgämnen för färgning. Här är de som passar:

 1. Blålök är för lila, och enkel lökskal kommer att skapa den perfekta naturliga bruna färgen;
 2. Elderbärsaft kommer att bidra till att reproducera mycket vacker lila-röd, lila eller rosa (beroende på proportioner och exponering);
 3. Kaffet kommer att lägga extra djup i bruntet och göra frisyren i mörk chokladfärg;
 4. För en liten förtydligande av mörkt hår behöver kamille, ansikte, kanel. I detta fall kan kanel ge håret en nyans som har ett valnötskal.
 5. Mycket intressanta ljusa färger erhålls om du applicerar henna-, basma- och elderbärsaft, skummel eller havtorn till naturligt hår.

På många bilder av fashionabla händelser har kändisar en fin hårfärg - burgundvin, som kan göra basma för hår. För att göra detta, kombinera två delar av svartpulver och en del av henna, häll sedan allt detta med varmt vin, kyla lite och applicera på lock. Att upprätthålla ungefär en timme.

Var försiktig när du använder Basma efter inköpta färger - om skuggan efter den naturliga färgen inte tvättas bort kommer du att bli ägare av blått, nutty, rosa eller till och med grönt hår.

Foto - Iransk basma

Basma för hårbehandling

Basma för hår, som färglös henna, används ofta för att behandla, reparera och förbättra låsens tillstånd. I synnerhet används den för att förtydligas, försvagas av kemiska strängar.

En utmärkt mask för att stärka håret erhålls med basma, henna och majonnäs. Blanda alla komponenter i lika delar, tillsätt olivolja eller solrosolja (det neutraliserar effekten av Basma). Låt blandningen stå i 5 minuter.

För behandling av håravfall behöver du denna blandning:

 1. 100 gram henna och basma;
 2. Kakao sked;
 3. Olivolja, tesked;
 4. En äggula.

Alla blanda och applicera på lockar, tvätta av efter två timmar. Basma kan också blandas med kefir och henna för behandling av blont hår.

Användningen av basma för hår är obestridligt. Dessutom är detta pulver mycket vanligt. Basma kan köpas på vilken skönhetsaffär som helst och även i stora stormarknader. Försäljning sker oftast i plastpåse med namnet på varumärket. Ofta rekommenderas tjejer på forumet att använda sådana märken som Indigo, Irida, Natural Lash. Verktyget kan också beställas online, i en större volym än den som erbjuds i butikerna.

Basma hårfärg

"data-top1 =" 150 "data-top2 =" 20 "data-marginal =" 0 ">

Basmo hårfärgning

Om du gillar naturliga rutiner, uppskattar tidskrävda recept, undvik kemiska färgämnen och sträva efter att få en djup svart färg - ditt val kommer givetvis att vara Basma.

Basma är en naturlig växtfärg, som är ett pulver från indigoforens torkade blad (underart - Indigofera tinctoria, indigoferfärgning). Indigofärg erhålls från samma anläggning. Det är en av de första färgämnen som är kända i mänsklighetens historia som användes för tyger.

Han värderades för sin vikt i guld, i den gamla världen betraktades han som ett lyxartiklar, och det var de som målade de första jeansna. Ren indigo är nu mycket sällsynt, de har lärt sig att syntetisera den och producera den industriellt. Men indigo fortsätter att odla, dess löv - att mala och sälja över hela världen under devis av färg Basma. Man tror att mänsklighetens erfarenhet vid användning av basma för hårfärgning är flera årtusenden.

Basma kan du bli svart. Visst, det används bara i kombination med andra färgverk. Eftersom basma innehåller blått pigment, efter färgning med ren substans, blir håret, beroende på den naturliga färgen, blå, grön eller lila. Mer exakt, brunblå, smutsiggrön och otydlig lila. Om denna hårfärg är ditt mål kommer du att få ett strålande resultat när du använder basma utan tillsatser. Men om du drömmer om svarta eller kastanjebruna nyanser, blandar din väg.

För att undertrycka blå är det nödvändigt att tillsätta ett pigment av ett oransspektrum till en basma. Detta finns i henna eller kaffe. Använd oftast henna. Till slut, i butiker där du köper basma, kommer Henna sannolikt att säljas, inte kaffe.

Basma kan appliceras antingen med henna eller omedelbart efter målning. I allmänhet är färgningstekniken som följer.

  1. Håll bort alla saker, täck de som du inte kan ta bort, sätt på något som inte är ledsen att förstöra, och förbered handskar och en fet kräm eller petroleumjelly. Ta hand om husdjur. Det finns en stor sannolikhet att du kan stänk på något eller fläckar huden under proceduren. I detta finns ingen hälsoskada, men fläckarna kommer att tvättas bort under en mycket lång tid, och med vissa föremål kommer aldrig att försvinna.
  1. Tvätta håret med ett schampo utan luftkonditioneringstillsatser, en balsam eller balsam behövs inte.
   Färga håret med henna. Henna kommer att ligga till grund för att fixera färgämnet i håret. Men redan i detta skede kan du redan lägga basma till henna.

  För svart, basmu och henna blandas i ett 2: 1 förhållande, kastanj är 1: 1, för lättare nyanser av henna tar de mer och basma mindre. 1 del av basma, 2 - henna ger brons färg till hår.

  Separat färgning antas uppnå ljusare svart och passar om du har grått hår. Co-färgning är ett snabbare sätt att bli annorlunda, inklusive mörka toner.

  1. Du kommer att behöva cirka 100 gram basma för varje 15 cm längd av ditt hår. Om håret är lockigt, behöver färgen mer. Till exempel, för hårlängd på axlarna krävs ett medelvärde på 200 g. Färgens vikt anges vanligtvis på förpackningen. Det är inte nödvändigt att mäta basma till inom gram. Det är nog att göra det för ögon. Var beredd på att pulverets naturliga färg är örtgrön. Blanda färgen med varmt vatten i en stark plast- eller glasbehållare. Undvik metallkrackad peelingfärg.
  1. Vänta 15 minuter. Under denna tid ändras färgen på din blandning från grönt till svart. Så snart hela blandningen blir svart betyder det att den är klar. Du kan fortsätta att färgas.
  1. Perfekt om någon hjälper dig. Detta är viktigt för enhetlig fördelning av blandningen och färgning av alla områden. Men du själv kan hantera det. Bara var inte lat för att måla över varje sträng. För att börja, som vanligt, är det nödvändigt från baksidan av huvudet, sedan gå till kronan och templen. Innan du målar, glöm inte att smörja de hudområden som eventuellt kan få färg, tillagas med tjock grädde eller petroleumgel, bära handskar.
  1. Sätt på håret runt håret eller något annat ogenomsläppligt material och täck huvudet med något varmt. Var noga med att tvätta dropparna om de löper ner i ansiktet, annars kommer de gråa fläckarna att förbli. För att undvika droppfärg kan du ligga ner. Håll blandningen i genomsnitt från 20 minuter till 3 timmar, kontrollera kontinuerligt den resulterande färgen. Så fort du gillar det, ladda upp färg, fortsätt att spola.
  1. Tvätta av färgen med mycket vatten, helst utan schampo.

När du planerar att få färgen efter basma, kom ihåg att ditt hår kommer att förändras i några dagar. Den slutliga svarta ska dyka upp i 2-4 dagar. Om efter denna tid håret inte har mörkats eller du har märkt ojämna områden, upprepa proceduren - i lättviktsversion, vilket minskar tiden för appliceringen eller området med färgat hår.

Användbara tips:

  • Förvara basma inte mer än ett år eller använd inom ett år efter produktionsperioden. Det anges vanligtvis på förpackningen. Med tiden förlorar Basma sin färgförmåga.
  • Förvara inte basma i kylskåpet, det kommer att förlora förmågan att ge färg. Förvara Basma pulver på en torr, mörk plats.
  • Detsamma gäller för blandningen. Det är ingen mening att lägga den i kylskåpet. Förvara inte blandningen, använd den omedelbart efter beredningen.
  • Utspädd basma har konsistens av våt sand. Du kan lägga till en eller två äggvitorer, olja eller avkok av linfrö till blandningen, och det blir lättare att applicera.
  • Basma torkar lite hår. Hårfärgad med basma kräver därför ytterligare hydrering. När färgning kan sättas till blandningen av vegetabilisk olja, lämplig för hår. Vilken som helst lämplig - från oliv till jojoba. Lägg inte till solros, det är värdelöst för hår. För ytterligare fuktighet, använd olika balm och masker. Du kan förbereda dig, till exempel en omsorgsblandning av äggulor, aloe juice, ricinolja och honung.
  • Tänk noggrant innan du applicerar basma på blont hår. Det fungerar bra på mörkt hår, blondiner kan bli smutsiga blå på vägen ut. Om du vill bli Malvina, välj det bästa syntetiska färgämnet, specialpolerat eller peruk.
  • Före användning är det bättre att testa effekten av färgen på en separat krullning och på ett separat hudområde.
  • Tillsätt en tesked salt eller ammoniak till färgen. Detta hjälper till att förbättra färgen, göra den mer levande och djup.
  • För att få ytterligare koppar, gyllene, röda, choklad nyanser, blanda i olika proportioner henna och basma, tillsätt kaffe, rött vin, te, hibiskus, löv eller valnötskal, kryddnejlika, kanel, kakao, lökskal avkok, betor, limefärg, havtorn, kalendula, skum, kamille, hallon, äppelbär, saffran, rabarber - nästan alla färgande frukter, löv, rötter kommer att göra.
  • När du blandar Basma med Henna och andra färgämnen, kom ihåg att Basma brukar ta mindre tid för att ge hårfärgen.
  • I vissa länder tillsätts kemiska färgämnen eller para-fenylendiamin (urzol) för att förbättra effekten och för att få en blåaktig svart färg. Därför kunna skilja naturlig basma från falska.
  • Grön är färgen på äkta Basma. När det blandas med vatten bildas ett blått lager på ytan över tiden. Om du lägger blandningen på papper eller tyg, kommer en blå färg att läcka ut. Om pulvret är mörkt brunt eller svart innehåller det mest sannolikt urzol. Om du blandar det med vatten, kommer en svartbrun vätska att oroa.
  • Det är bättre att inte använda kemiska färgämnen tills basan är helt tvättad av håret. Närvaron av indigo kan förändra den kemiska reaktionen.
  • För att hålla Basma längre på ditt hår, använd mjuka schampon och vårdande balsam och balsam.

Som något naturligt färgämne påverkar Basma inte hårets struktur, behålls i det övre lagret. Hur mycket basma kommer att hålla på ditt hår beror på många faktorer. I genomsnitt varar färgen i ungefär en månad, men vi kan hålla ut för tre eller det kan dräneras efter en vecka. Men under hennes tid i håret gör hon samvetsgrant sitt arbete. Och det här är inte bara färg.

Basma innehåller en stor mängd användbara mineraler, vitaminer, tanniner. Detta bestämmer färgens antiinflammatoriska och allmänna stärkande effekt. Det låter dig bekämpa mjäll, lindrar inflammation och läker sår, bryr sig om hårbotten, gör håret glänsande, stimulerar tillväxten.

För att upprätthålla färg och användning av basmas helande egenskaper kan du förbereda en vårdblandning. Lös upp 25 g basma och henna i 1,5 liter kokande vatten, försiktigt filtrera, låt svalna och skölj håret.

Viktig rådgivning från förlaget.

Sluta skada håret med skadliga schampon!

En ny studie av hårvårdsprodukter avslöjade en skrämmande bild - 97% av de välkända varumärkena av schampo förstöra vårt hår. Kontrollera sammansättningen av ditt schampo för närvaro av: natriumlaurylsulfat, natriumlauretsulfat, kokosulfat, PEG. Dessa aggressiva komponenter förstör hårstrukturen, berövar krullarna av färg och elasticitet, vilket gör dem livlösa. Men det här är inte värst! Dessa kemikalier tränger igenom blodet genom porerna och sprids till de inre organen, vilket kan orsaka infektioner eller till och med cancer. Vi rekommenderar starkt att kassera sådana schampon. Använd bara naturkosmetik. Våra experter genomförde en serie analyser av sulfatfria schampon, bland vilka de identifierade ledaren - företaget Mulsan Cosmetic. Produkterna uppfyller alla standarder och standarder för säker kosmetika. Det här är den enda tillverkaren av naturliga schampo och balm. Vi rekommenderar att du besöker den officiella hemsidan mulsan.ru. Vi påminner dig om att naturkosmetik har en hållbarhetstid som inte överstiger ett års lagringsutrymme.

Priserna för basmu varierar från 20 rubel. 25 g till mer än 500 rubel. per 100 g. Samtidigt kan de erbjuda dig samma Basma: Iranska, Yemeni, Indiska, Syriska. Kvaliteten hos Basma indikeras av graden av slipning och datum: ju finare och fräschare desto bättre. Studera fotot i nätbutiker innan du beställer.

Willingly öva färgläggning Basm skönhetssalonger. Och det här är inte alltid en budgethändelse. För en tjänst som en fashionabel naturlig procedur eller en orientalisk spa ritual, kommer de att begära flera tusen rubel. Men i ekonomin frisör bredvid huset hittar du säkert en gammal mästare som kommer att erbjuda dig henne för några hundra rubel.

Ett videoexempel på färgning med basma och henna kan ses i videon nedan:Nästa Artikel
Byte av hårfärg efter ljusning: efter hur mycket tid kan du måla lockar och hur man väljer ett verktyg?